De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie"

Transcriptie

1 Christel, vrijwilliger bij de Kindertelefoon: De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie Ik ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds maart 2005 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in Utrecht. Tijdens het tweede jaar van mijn studie psychologie heb ik me aangemeld. Ik had hoge verwachtingen over wat ik zou gaan leren over gespreksvoering en stond te springen om eindelijk eens echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen betekenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan overtroffen. De kindertelefoon is als een Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Dan vind je hier alle informatie. Meld je aan:

2 1. Inleiding In deze folder vind je informatie over het vrijwilligerswerk bij de Kindertelefoon. De Kindertelefoon is al lang niet meer uitsluitend per telefoon te bereiken. Aangezien kinderen en jongeren massaal gebruik maken van internet, stelt de Kindertelefoon hen in de gelegenheid om ook via chat gesprekken te voeren over vragen en problemen die zij hebben. De telefoon en chat zijn beide populair. De Kindertelefoon heeft een methode ontwikkeld om zo optimaal mogelijk met kinderen en jongeren te communiceren. In deze folder lees je meer over de Kindertelefoon en hoe je vrijwilliger kunt worden.

3 2. Informatie over de Kindertelefoon 30 jaar Kindertelefoon In 1979, het internationale jaar van het kind, is de Kindertelefoon opgericht. Toen was het er één, nu zijn er 18 Kindertelefoonlocaties verspreid over Nederland. Het idee achter de oprichting was om kinderen een plek te geven waar ze anoniem terecht kunnen en waar geen verdere consequenties aan het bezoek verbonden zijn. De Kindertelefoon heeft een tweeledige doelstelling: Telefonisch of door chatten ondersteuning, informatie en advies geven aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, die met een vraag of een probleem zitten. Het signaleren van problemen die bij de doelgroep vóórkomen, het achter halen van achterliggende oorzaken en trachten te voorkómen dat deze problemen zich herhalen of verergeren. Hoe en wanneer kunnen kinderen en jongeren bij ons terecht? Kinderen en jongeren kunnen elke dag van het jaar bij de Kindertelefoon terecht tussen uur voor allerlei uiteenlopende onderwerpen. Kinderen en jongeren kunnen gratis bellen (vast en mobiel) en chatten. Dat kan anoniem en er wordt geen herkenbare informatie uit de telefoon- of chatgesprekken naar buiten gebracht. Ook de website van de Kindertelefoon biedt kinderen en jongeren de gelegenheid tot het inzenden van reacties.

4 ben Natasja, 35 jaar oud en werk sinds september 8 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie Middelburg. Het werken bij de Kindertelefoon ekent voor mij een Uitgangspunt van luisterenddeoor zijn voor Kindertelefoon: deren en jeugd. Ik wil Kinderen en jongeren zijn in principe in en hebben bieden het recht om hun eigen steun staat kunnen mening te vormen, deze te uiten en hun eigen beslissingen te nemen. zij vragen hebben of met problemen zitten. Welke er op deze manier voor hen teonderwerpen zijn, dat en welke bellers? Er wordt over veel verschillende onderwerpen ekent heel veel voor me. Je weet gebeld endat gechat alleen (bijvoorbeeld relaties, pesten, seksualiteit, schoolproblemen, mishandeling) en er zijn vele typen bellers/chatters. door te luisteren, je een grote steun kunt zijn. Sommigen hebben een serieuze vraag, andere blijven stil of proberen de Kindertelefoon op verschillende manieren uit.

5 3. Vrijwilligers Voorwaarden Vrijwilliger zijn bij de Kindertelefoon, is meer dan alleen kinderen te woord staan. Wij raden je aan om over de volgende voorwaarden na te denken, voordat je solliciteert bij de Kindertelefoon! Nieuwe vrijwilligers worden door de Kindertelefoon getraind in de kenmerkende Kindertelefoonaanpak voor telefoon en chat. De vraag of het probleem van een beller/chatter staat centraal en wordt altijd serieus genomen. Kinderen worden gestimuleerd over hun vraag of probleem na te denken, en ze worden geholpen de zaken op een rijtje te zetten. De vrijwilliger laat daarbij zijn eigen waarden en normen zoveel mogelijk buiten beschouwing. De vrijwilliger probeert met het kind in contact te komen; lukt dit niet (omdat een kind bijvoorbeeld alleen maar scheldt) dan verbreekt de vrijwilliger de verbinding. Deze aanpak heeft een tweeledig doel: duidelijk maken waar de Kindertelefoon voor is én bereikbaar zijn voor kinderen die een gesprek willen. De Kindertelefoon biedt géén hulpverlening, wel dienstverlening. Wanneer een kind in grote moeilijkheden zit, zorgen de vrijwilligers voor een adequate verwijzing naar professionele hulp of verwijzen zij de beller of chatter actief door naar Bureau Jeugdzorg via een driegesprek. Naast de diensten, wordt van de vrijwilligers verwacht dat zij ná de basistraining deelnemen aan deskundigheidsbevordering. Deskundigheidsbevordering wordt zowel groepsgewijs als individueel aangeboden. Indien je wilt, kun je deelnemen aan (tijdelijke) werkzaamheden op het gebied van werving, kwaliteitsbevordering of organiseren van sociale activiteiten voor de vrijwilligers.

6 Wat krijg je ervoor terug? Vrijwilligers die bij de Kindertelefoon werken krijgen daar ook iets voor terug: Gesprekstechnieken en gesprekservaring die hun hele leven van positieve invloed zal zijn op werk, leren en omgaan met anderen. Kennis van en ervaring over wat kinderen en jongeren bezighoudt en wat zij aan moois en verdrietigs kunnen meemaken. De mogelijkheid zich te bekwamen in trainings-, publiciteits- en organisatievaardigheden. De training Tijdens de training wordt de methodiek van de Kindertelefoon toegelicht, de basishouding en bijbehorende gesprekstechnieken worden getraind. Er wordt stilgestaan bij de invloed die je eigen normen en waarden kunnen hebben op je houding aan de telefoon of chat en de invloed van je eigen ervaringen ten aanzien van thema s als bijvoorbeeld verliefdheid en pesten. Er wordt veel geoefend; van de deelnemers wordt een actieve opstelling verwacht. De training wordt over het algemeen als verrijkend, maar ook als behoorlijk intensief ervaren! Gedurende de trainingsperiode doe je praktijkervaring op door gespreks technieken te oefenen en eigen te maken onder leiding van een mentor.

7 4. Na de training Commitment De Kindertelefoon vraagt van nieuwe medewerkers zich na de training voor minimaal een jaar te verbinden aan de organisatie. Dit doen we om de investering voor zowel de vrijwilliger als de organisatie lonend te maken. Diensten Een vrijwilliger doet minimaal één dienst per week. Telefoondiensten en chatdiensten zijn er elke dag. De telefoondiensten en de chatdiensten bestaan uit drie blokken van twee uur van , van en van of twee blokken van drie uur: 14:00-17:00 uur en 17:00 tot 20:00 uur. Je moet 15 minuten van tevoren aanwezig zijn om je dienst voor te bereiden. Je kunt je zelf inroosteren via een website. Met specifieke wensen ten aanzien van het rooster wordt uiteraard rekening gehouden evenals met vakanties. De Kindertelefoon is 365 dagen per jaar bereikbaar, dus ook gedurende de weekenden en alle feestdagen! Deskundigheidsbevordering Na de training blijf je voortdurend werken aan je eigen deskundigheid. Zo zijn er specifieke informatiebijeenkomsten over een bepaald onderwerp, maar ook dragen coachingsgesprekken en participatie in intervisie groepen bij aan een proces van continu leren.

8 Anne-Lise, 56 jaar jong en werk sinds januari s vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in. Het werken bij de Kindertelefoon betekent Werk- en projectgroepen mij open staan voor kinderen Vrijwilligers en jongeren die dat leuk vinden kunnen voor een bepaalde periode participeren in werk die zich met ondersteunende agen hebben, hun verhalen, groepen ervaringen, activiteiten bezighouden. Daarbij kun je denken aan het geven van gastlessen, sociale kaart en kingen en stiltes beluisteren en beantwoorden, documentatie, organiseren van recreatieve activiteiten ten behoeve van vrijwilligers, werven van nieuwe vrijwilligers et cetera. daar waar zij geen gehoor vinden in hun omgeving. Het voelt als een voorrecht om hier Tijdsinvestering l in te spelen en hun Ben je eenmaal vrijwilliger geworden bij de Kindertelefoon, dan kan het zijn dat je naast je vertrouwen te winnen. wekelijkse dienst soms een afspraak hebt die valt onder het kopje deskundigheidsbevordering (intervisie), zodat je die week 6 uur actief bent. Naast je diensten kan je meedoen aan werkof projectgroepen. Gezien de tijdsinvestering blijkt het in de praktijk voor mensen die meer werken dan 32 uur per week, niet haalbaar te zijn om vrijwilligers werk te doen bij de Kindertelefoon.

9 5. De organisatie Kindertelefoon Landelijk Bureau Kindertelefoon De Kindertelefoon is een onderdeel van Bureau Jeugdzorg. Verspreid over 18 locaties voeren vrijwilligers gesprekken met kinderen en jongeren. Alle Kindertelefoonlocaties zijn aangesloten bij het Landelijk Bureau Kindertelefoon, onderdeel van MOgroep Jeugdzorg te Utrecht. Het Landelijk Bureau Kindertelefoon zorgt voor het realiseren van alle publiciteit, projecten en beleidsvraagstukken van de Kindertelefoon. Ook worden daar de chat, het 0800 nummer en de website beheerd. Wie werken er bij ons? Op dit moment werken ongeveer 750 vrijwilligers bij de Kindertelefoon onder leiding van 40 betaalde parttime krachten. De minimum leeftijd om te kunnen solliciteren als vrijwilliger is 19 jaar. De oudste vrijwilligers zijn rond de 70 jaar. Er werken momenteel meer vrouwen dan mannen bij de Kindertelefoon.

10 6. Vrijwilligers over het werken bij de Kindertelefoon Anne-Lise: Ik ben Anne-Lise, 56 jaar jong en werk sinds januari 2003 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in Almelo. Het werken bij de Kindertelefoon betekent voor mij open staan voor kinderen en jongeren die vragen hebben, hun verhalen, ervaringen, opmerkingen en stiltes beluisteren en beantwoorden, juist daar waar zij geen gehoor vinden in hun eigen omgeving. Het voelt als een voorrecht om hier een rol in te spelen en hun vertrouwen te winnen. Het direct communiceren met kinderen bevalt mij heel goed. Ik weet dat het goed bij me past en ondanks dat de gesprekken soms ernstig van aard zijn, doe ik dit werk met passie en veel genoegen. Natasja: Ik ben Natasja, 35 jaar oud en werk sinds september 2008 als vrijwilliger bij de Kinder telefoonlocatie in Middelburg. Het werken bij de Kindertelefoon betekent voor mij een luisterend oor zijn voor kinderen en jeugd. Ik wil steun kunnen bieden als zij vragen hebben of met problemen zitten. Om er op deze manier voor hen te zijn, dat betekent heel veel voor me. Je weet dat alleen al door te luisteren, je een grote steun kunt zijn.

11 ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds maart als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in echt. Tijdens het tweede jaar van mijn studie Christel: Ik ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds hologie heb ik me aangemeld. maart Ik2005 had hoge als vrijwilliger bij de Kindertelefoon locatie in Utrecht. Tijdens het tweede jaar van mijn studie psychologie heb ik me aangemeld. wachtingen over wat ik zou gaan leren over Ik had hoge verwachtingen over wat ik zou gaan leren over gespreksvoering en stond te springen reksvoering en stond te springen om eindelijk om eindelijk eens echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen betekenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan overtroffen. De kindertelefoon is echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen als een warm bad waar ik tussen mijn andere werkzaamheden door altijd vrolijk en warm kenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan ontvangen word en waar ik eigenlijk altijd tevreden weg ga na een dienst. Maar vooral het werk bij de Kindertelefoon veel troffen. De kindertelefoon is alsheeft een warm bad bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling en groei als professional in de (jeugd)hulpverlening.

12 7. Aanmelding Aanmelding kan door contact op te nemen met de voor jou dichtstbijzijnde locatie. Kijk op onze website voor de adressen. Hier kun je alle informatie vinden. Onze vrijwilligers werken verspreid over 18 locaties in Nederland. Kijk voor meer informatie over een locatie bij jou in de buurt op

Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon?

Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Dan vind je hier alle informatie Data komende training: Zaterdag 23 mei 9.30-16.30 Zaterdag 6 juni 9.30-16.30 Zaterdag 27 juni 9.30-16.30 Zaterdag 11 juli 9.30-16.30

Nadere informatie

Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou?

Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou? Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou? Deze folder gaat over de doelstelling en uitgangspunten van de Kindertelefoon, de inhoud van het vrijwilligerswerk, de training en de sollicitatieprocedure

Nadere informatie

2015-2016. Informatiebrochure. Kindertelefoon Almelo. Kindertelefoon Almelo

2015-2016. Informatiebrochure. Kindertelefoon Almelo. Kindertelefoon Almelo 2015-2016 Informatiebrochure Kindertelefoon Almelo Kindertelefoon Almelo Wierdensestraat 22 7607 GJ Almelo Tel.: 030 3410 480 almelo@kindertelefoon.nl Inleiding Dit is de informatiebrochure van Kindertelefoon

Nadere informatie

De Kindertelefoon. Facts & Figures

De Kindertelefoon. Facts & Figures Facts & Figures HOEVEEL HOEVEEL Facts & Figures De komende jaren verandert er veel in de wereld van de jeugdzorg in Nederland. Aan de vooravond van de transitie van de jeugdzorg van het landelijke niveau

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier 1/7

Aanmeldingsformulier 1/7 Aanmeldingsformulier Wij zijn blij dat u belangstelling heeft voor het vrijwilligerschap bij de Telefonische Hulpdienst Utrecht. Onderstaand formulier stelt u in staat zich een reëel beeld te vormen van

Nadere informatie

STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG

STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG ONZE MISSIE EN VISIE ONZE INZET Onze missie Wij beschermen in hun ontwikkeling bedreigde kinderen en zorgen ervoor dat zij de juiste zorg krijgen. Onze visie Wij komen in

Nadere informatie

Informatieboekje. 1 Wat is de Kindertelefoon? Inhoudsopgave

Informatieboekje. 1 Wat is de Kindertelefoon? Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Wat is de Kindertelefoon? 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je? 4 3 Waarom is de Kindertelefoon er eigenlijk? 6 4 De Kindertelefoon toen... 7 5 Zo werkt de Kindertelefoon 8 6 Waarover

Nadere informatie

Ook de vrijwilligers kijken terug op een mooi jaar

Ook de vrijwilligers kijken terug op een mooi jaar Ook de vrijwilligers kijken terug op een mooi jaar Inhoudsopgave Verslag van het jubileumjaar 2009 3 Doelgroep 4 Gesprekken 7 Soort hulp 11 Interne ontwikkeling 15 De Kindertelefoon Academie 17 Hoogtepunten

Nadere informatie

Het resultaat voor kinderen telt! Jaarplan 2016

Het resultaat voor kinderen telt! Jaarplan 2016 Het resultaat voor kinderen telt! Jaarplan 2016 Stichting De Kindertelefoon 14 september 2015 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Taken en doelen 2016 3 2.1 Luisteren naar kinderen 3 2.2 Empowerment en jongerenparticipatie

Nadere informatie

Koop Awel voor één dag!

Koop Awel voor één dag! Speciale actie Koop Awel voor één dag! Een warme mail, een goed telefoongesprek, een meevoelend forumbericht, een openhartige chat: Awel voelt en denkt mee met kinderen en jongeren. Awel bestaat sinds

Nadere informatie

Sensoor ECHTE AANDACHT. Gemeente Bloemendaal T.a.v. de griffier Postbus 201 2050AE OVERVEEN. Alkmaar, 8 april 2014, Geachte griffier,

Sensoor ECHTE AANDACHT. Gemeente Bloemendaal T.a.v. de griffier Postbus 201 2050AE OVERVEEN. Alkmaar, 8 april 2014, Geachte griffier, Sensoor ECHTE AANDACHT dag en nacht Gemeente Bloemendaal T.a.v. de griffier Postbus 201 2050AE VERVEEN bel 0900 0767 chat en mail www.sensoor.nl Alkmaar, 8 april 2014, Geachte griffier, Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

SPREEK- BEURTBOEKJE. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt?

SPREEK- BEURTBOEKJE. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt? SPREEK- BEURTBOEKJE Wat ik moet weten voor een spreekbeurt? DOCENTEN SPREEKBEURT INHOUD BOEKJE HANDLEIDING GROEP 5 EN 6 INHOUD 1 Wat is De Kindertelefoon? 3 2 Wat doet De Kindertelefoon voor je? 4 3 Waarom

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Individueel Transitieprofiel voor jongeren

Individueel Transitieprofiel voor jongeren Individueel Transitieprofiel voor jongeren Naam Datum van invullen : : A. ZIEKTE EN GEZONDHEID 1. Ik kan mijn aandoening goed beschrijven. 2. Ik begrijp wat mijn arts vertelt. 3. Ik weet welke medicijnen

Nadere informatie

Werk van barmhartigheid Wanneer heb ik U gezien

Werk van barmhartigheid Wanneer heb ik U gezien Bezoekwerk Aartsbisdom Utrecht Diocesane diaconale dienstverlening Werk van barmhartigheid Wanneer heb ik U gezien? Bezoekwerk van uit de katholieke geloofsgemeenschap Inzicht in: soorten van bezoekwerk

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. Voorwoord 3. Missie en visie 4. Kanalen Kindertelefoon 6. Gespreksonderwerpen 12. Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14

Inhoudsopgave. Voorwoord. Voorwoord 3. Missie en visie 4. Kanalen Kindertelefoon 6. Gespreksonderwerpen 12. Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 3 Missie en visie 4 Kanalen Kindertelefoon 6 Gespreksonderwerpen 12 Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14 Kindertelefoon Academie 18 Sponsors 20 Colofon 22 De Kindertelefoon,

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon

jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 2 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon 2 Inleiding Wat ooit begon

Nadere informatie

Schoolmaatschappelijk werk Blijf er niet mee rondlopen

Schoolmaatschappelijk werk Blijf er niet mee rondlopen Schoolmaatschappelijk werk Blijf er niet mee rondlopen FL 015-mei 2010 Blijf er niet mee rondlopen Bart (7) wordt regelmatig zomaar erg boos in de klas. Frida (9) trekt zich terug in haar eigen wereldje.

Nadere informatie

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Deze handleiding is bedoeld voor vrijwilligers van het project E-Maatjes om te kunnen chatten en e-mailen met de gekoppelde deelnemer in een veilige

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Sensoor Oost Nederland, Sensoor E CHTE AANDACHT

Jaarverslag 2014 Sensoor Oost Nederland, Sensoor E CHTE AANDACHT Jaarverslag 2014 Sensoor Oost Nederland, Sensoor E CHTE AANDACHT "Wanneer je vertrouwelijk wilt praten over iets wat je erg bezighoudt, luisteren wij. Wij denken met je mee, staan even naast je. Met tijd

Nadere informatie

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien.

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. Zit u niet lekker in uw vel en wilt u hier wat aan veranderen? Vindt u het moeilijk om

Nadere informatie

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL.

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. HALLO Hallo. Ik ben een meisje van 12, mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft nu een nieuwe

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat SGJ Christelijke Jeugdzorg wil er met professionele jeugdzorg aan bijdragen dat kwetsbare kinderen en jongeren zich positief

Nadere informatie

Praktijk voor KinderMaud & Jeugd Psychologie Simons Elke ouder kent het: Doe ik het wel goed? gevoel! ÒIk sta je graag bij om twijfels over de opvoeding of ontwikkeling van je kind weg te nemen. Jullie

Nadere informatie

gezinsvormen [ behandeling in een gezin ]

gezinsvormen [ behandeling in een gezin ] gezinsvormen [ behandeling in een gezin ] 03 Gezinshuis meestal een passend antwoord op een uithuisplaatsing voorwoord Ambiq biedt specialistische zorg aan kinderen, jongeren, hun ouders en volwassenen

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met PH, ON en MHC gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Doe de competentiecheck! Voor coördinatoren en begeleiders van vrijwilligers

Doe de competentiecheck! Voor coördinatoren en begeleiders van vrijwilligers oe de competentiecheck! Voor coördinatoren en begeleiders van vrijwilligers Wat maakt u tot een goede vrijwilligerscoördinator? Welke competenties moet u in huis hebben om vrijwilligers aan te sturen en

Nadere informatie

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans.

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Gratis online training Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Show up & Shine Welkom bij deze online training. In 3 delen neem ik je mee op reis naar een lichtere manier

Nadere informatie

Allereerst zijn we benieuwd naar jouw reactie en willen we graag dat je de volgende vragen beantwoordt:

Allereerst zijn we benieuwd naar jouw reactie en willen we graag dat je de volgende vragen beantwoordt: Pesten: ECHT NIET Terugblik Beste werker van team 6, Afgelopen vrijdag heb je als afronding van onze introductieweek de film BENX kunnen zien. Dit hebben we niet zonder reden gedaan. Deze film past immers

Nadere informatie

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON Jaarverslag Kindertelefoon Inleiding Gesprekken voeren met kinderen en jongeren, via de telefoon of de chat, over uiteenlopende onderwerpen is het werk van de Kindertelefoon.

Nadere informatie

gezocht: Reclasseringsvrijwilligers maken zich sterk voor Nederlanders in buitenlandse detentie vrijwilligers

gezocht: Reclasseringsvrijwilligers maken zich sterk voor Nederlanders in buitenlandse detentie vrijwilligers gezocht: vrijwilligers Reclasseringsvrijwilligers maken zich sterk voor Nederlanders in buitenlandse detentie Gezocht: vrijwilligers Bureau Buitenland is onderdeel van Reclassering Nederland. Wij begeleiden

Nadere informatie

Post-mbo opleiding autisme

Post-mbo opleiding autisme Post-mbo opleiding autisme mensenkennis De docent zocht aansluiting bij onze wensen en dat is erg prettig. Post-mbo opleiding autisme Wie werkt met mensen met autisme, weet dat zij een heel eigen benadering

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen?

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Visie tafelleider: Met minder geld hetzelfde of misschien zelfs meer doen. Dat is de grote uitdaging

Nadere informatie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie Informatie brochure Integratieve Kindertherapie De Praktijk Rijksstraatweg 39a (ingang aan de zijkant) 2121 AA BENNEBROEK Tel: 06-24223671 depraktijk@quicknet.nl Mijn naam is Linda Wennekers, moeder van

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Van Egmond Coaching. Voor wie?

Van Egmond Coaching. Voor wie? Van Egmond Coaching Heb je behoefte aan iemand die goed kan luisteren, met je meedenkt, kritisch kijkt, ondersteunend is en je kan helpen bij het doorbreken van vastgelopen situaties? Zoek je voor jezelf

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Aanmelden informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Vind je dat je in het weekend te veel coke, speed of xtc gebruikt? Heb je weer geblowd of gedronken, terwijl je dat

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Stille kracht Sensoor

Stille kracht Sensoor Stille kracht Sensoor 55 jaar anonieme hulp op afstand in de Nederlandse maatschappij Patricia de Broekert Utrecht 2 april 2014 Agenda 1. Wmo 2015 en de rol van Sensoor 2. Wat is hulp op afstand? 3. Welke

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Didactisch partnerschap

Didactisch partnerschap Didactisch partnerschap Vijf routekaarten om lastige situaties in het samenwerken met ouders te hanteren Het klinkt zo mooi: didactisch partnerschap. Zie daar als leraar maar eens een goede invulling aan

Nadere informatie

Ons vignet laat zien wat we graag willen bereiken, namelijk mensen tot groei en bloei brengen als persoon en in hun relaties met andere mensen.

Ons vignet laat zien wat we graag willen bereiken, namelijk mensen tot groei en bloei brengen als persoon en in hun relaties met andere mensen. OptiMent OptiMent is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die een steun(tje) in de rug kunnen gebruiken. We helpen om psychische klachten zo goed mogelijk te voorkomen. Wie al problemen heeft, kan

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Van Egmond Coaching. Voor wie?

Van Egmond Coaching. Voor wie? Van Egmond Coaching Heb je behoefte aan iemand die goed kan luisteren, met je meedenkt, kritisch kijkt, ondersteunend is en je kan helpen bij het doorbreken van vastgelopen situaties? Zoek je voor je instelling

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk loont!

Vrijwilligerswerk loont! Vrijwilligerswerk loont! Informatie voor vrijwilligers van CNV Publieke Zaak Meedenken, meepraten en meedoen! Denkt u er wel eens aan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Om iets extra s te betekenen voor

Nadere informatie

Start van de begeleiding

Start van de begeleiding Start van de begeleiding Leidraad voor coaches Situering: Fase 1 intake Gebruik: - Doel: reflectieopdracht om te achterhalen waarom de coachee de begeleiding komt volgen - Het (onsamenhangend) verhaal

Nadere informatie

Praktijk voor KinderEefke & Jeugd Psychologie van Rensch Opvoeden is niet altijd makkelijk! ÒIk sta je graag bij om twijfels over de opvoeding of ontwikkeling van je kind weg te nemen. Jullie kind staat

Nadere informatie

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving Sociale leeromgeving Bij sociale leeromgeving gaat het om de mensen die jij kent en hoe je je bij hen voelt. Hoe voel je je in de klas?, kun je goed omgaan met je klasgenoten?, hoe zijn de docenten op

Nadere informatie

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs In Utrecht verlaten jaarlijks zo n 600 risicojongeren de basisschool. Dit zijn jongeren die om verschillende

Nadere informatie

Stichting Z11 Jongerencoaching. Jaarverslag 2013

Stichting Z11 Jongerencoaching. Jaarverslag 2013 Stichting Z11 Jongerencoaching Jaarverslag 2013 Inhoud Visie en Missie Z11 Hoofdstuk 1 - Activiteiten - Samenwerking - Resultaat en kosten - Organisatie Hoofdstuk 2 - Ontwikkelingen Hoofdstuk 3 - Financiële

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding Ik wil graag specialistische behandeling en begeleiding Specialistische behandeling en begeleiding Geen mens is hetzelfde. Dat vinden we heel normaal. Iedereen heeft daarom ook andere hulp nodig. Bij ORO

Nadere informatie

Sensoor ECHTE AANDACHT

Sensoor ECHTE AANDACHT Scan nummer 1 van 1 - ScanpaQina 1 van 6 Sensoor ECHTE AANDACHT Afz. Postb us 111 04, 2301 EC Leiden dag en nacht bel : 0900-0767, chat en email www.sensoor.nl aan geadresseerde Betreft: jaarverslag 2012

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien OpGroeieN OpGroeieN DaT doen We in Best SaMen! DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien Beste Betsy is het Centrum voor Jeugd en Gezin in Best. Niet

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Bureau Jeugdzorg Noord-Holland 2 Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Ieder kind heeft het recht om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is hulp nodig

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet Zo zijn onze manieren Gedragscode Coloriet Wij zijn Coloriet Alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires horen bij Coloriet. Bij ons werken vriendelijke, deskundige, gepassioneerde en verantwoordelijke

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

In onderstaand model worden de dimensies en de typen weergegeven. Uitdaging Vrijwilligerswerk biedt mogelijkheden. Veiligheid

In onderstaand model worden de dimensies en de typen weergegeven. Uitdaging Vrijwilligerswerk biedt mogelijkheden. Veiligheid HET VRIJWILLIGERSKWADRANT i Een hulpmiddel om kwaliteiten van vrijwilligers te onderscheiden Iemands persoonlijkheid bepaalt welk type (vrijwilligers)werk het beste bij hem past. Voor een goede uitvoering

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Leer hoe je effectiever kunt communiceren

Leer hoe je effectiever kunt communiceren Leer hoe je effectiever kunt communiceren De kracht van geweldloze communicatie Hoe vaak kom je in een gesprek terecht waarin je merkt dat je niet meer zegt wat je wilt zeggen; dat je iets doet wat de

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Als je een taakstraf hebt gekregen

Als je een taakstraf hebt gekregen Als je een taakstraf hebt gekregen De rol van de Raad De Raad voor de Kinderbescherming regelt je taakstraf. Als je een taakstraf opgelegd hebt gekregen krijg je een gesprek met iemand van de Raad, een

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Effectmeting onder leerlingen en leraren 2014-2015

Effectmeting onder leerlingen en leraren 2014-2015 Effectmeting onder leerlingen en leraren 2014-2015 Gegevens meting leraren Respons : 45 leraren, 21 mannen & 24 vrouwen Scholen : Blariacum College (Venlo) Summa College (Eindhoven) Vakcollege Tilburg

Nadere informatie

De oplossingsgerichte flowchart

De oplossingsgerichte flowchart De oplossingsgerichte flowchart Inleiding De oplossingsgerichte flowchart is een hulpmiddel om de werkrelatie te beschrijven tussen cliënt en hulpverlener. Het instrument kan bij elke client-hulpverlener

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Werken en leren. bij Valkenhof

Werken en leren. bij Valkenhof bij Valkenhof 1 bij Valkenhof Werk je graag met en voor ouderen? Ben je enthousiast, zorgzaam en deins je niet terug voor flexibele werktijden en veel afwisseling? In deze brochure lees je meer over de

Nadere informatie

SPORTPLAN P MAAT. Voor sport. Tegen kanker.

SPORTPLAN P MAAT. Voor sport. Tegen kanker. P MAAT Voor sport. Tegen kanker. Voor sport. Tegen kanker. De kanker heeft mij niet belemmerd in mijn eigen sportuitoefening en ik heb ervoor gezorgd dat ik zowel voor en na de operatie, als tijdens de

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Vragen over kanker? telefoons. Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele. kankerverwekkend?

Vragen over kanker? telefoons. Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele. kankerverwekkend? Vragen over kanker? Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele telefoons kankerverwekkend? Je hoort van alles over k Waar vind ik het antwoord op mijn vr iedereen met een vraag over

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Mediatraining ACADEMIE. www.pgosupport.nl

Mediatraining ACADEMIE. www.pgosupport.nl Mediatraining ACADEMIE ACADEMIE CONSULT WEB Over PGOsupport PGOsupport is een onafhankelijke netwerkorganisatie, die haar diensten aanbiedt aan alle pgo-organisaties. PGOsupport is hèt bureau voor versterking

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Ervaringen en ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Jos de Kimpe Carlijn Nieuwenhuis FEBRUARI

Nadere informatie

S TA G E S L I J N 5

S TA G E S L I J N 5 STAGES LIJN5 Wil jij stage lopen bij Lijn5? In de provincie Utrecht biedt Lijn5 behandeling en begeleiding aan kinderen en jongeren met én zonder licht verstandelijke beperking en hun gezin. Lijn5 beschikt

Nadere informatie