De Digitale Agenda 2020 Wat levert het op?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Digitale Agenda 2020 Wat levert het op?"

Transcriptie

1 Digitale Agenda 2020 De Digitale Agenda 2020 Wat levert het op? Gemeenten besloten in 2015 om meer samen te ontwikkelen; ze stelden samen de Digitale Agenda 2020 vast. Nu, ruim een jaar later, worden de eerste resultaten zichtbaar. En die liegen er niet om. Eén ding is duidelijk: samen doen loont. Door gezamenlijk mobiele datacommunicatie in te kopen besparen gemeenten meer dan 90 miljoen euro in zes jaar tijd, zo werd dit jaar duidelijk met de dienst Gemeentelijke Telecommunicatie (GT) van VNG/KING. Die besparing wordt gerealiseerd door de 280 deelnemende gemeenten het laat zich uitrekenen wat een dergelijke gezamenlijke aanbesteding oplevert als àlle gemeenten deelnemen. Reden voor VNG/KING om deze gezamenlijke inkoop voort te zetten, ook voor vaste datacommunicatie. GT is slechts één voorbeeld van concrete besparingen die gemeenten kunnen behalen als ze meer samenwerken, conform de gedachte van de Digitale Agenda Soms vallen de baten niet alleen aan de kant van de gemeente, maar ook bij burgers en ondernemers. Zoals in de pilot Digitale Aangifte Overlijden, de eerste pilot die volgens de aanpak van de Digitale Agenda 2020 wordt opgeschaald naar een landelijke standaard voor alle gemeenten. Door dit proces te stroomlijnen en te digitaliseren besparen uitvaartondernemers tot vier uur tijd per aangifte. Het mag duidelijk zijn dat ondernemers blij zijn met deze dienstverlening. In s-hertogenbosch, waar deze pilot begon, worden inmiddels 1650 van de 1700 overlijdens per jaar online gemeld.

2 Digitale Agenda 2020 Digitale Aangifte Overlijden en GT zijn twee voorbeelden van producten en diensten van de Digitale Agenda Er zijn er meer en allemaal zijn ze gericht op het beter en vaak ook goedkoper maken van de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering. ICT is een steeds belangrijker bedrijfsmiddel en de verwachting is dan ook dat, als gevolg van de informatiesamenleving, dit aandeel op de begroting van gemeenten gaat stijgen. Bij vergelijkbare organisaties ligt dit rond de 15%. Ook in dit licht is het verstandig om samen te werken. Niet alleen omdat gemeenten daarmee kosten besparen in de zin dat ze minder meerkosten maken, maar ook omdat ze door collectief te ontwikkelen en te innoveren meer slagkracht krijgen. Het afgelopen jaar hebben we laten zien welke concrete besparingen en innovaties mogelijk zijn dankzij de Digitale Agenda We hebben óók laten zien dat we het als gemeenten zelf kunnen: sturen op het hele traject van ontwikkelen naar implementeren. Daar gaan we mee door. Met een scala aan projecten, producten en diensten, waarmee we samen innoveren en gemeenten sterker maken. In bijgevoegd overzicht ziet u waar we op grote lijnen mee aan de slag zijn en wat u de komende tijd kunt verwachten info@kinggemeenten.nl

3 Digitale Agenda 2020: resultaten Trendwatchfunctie, onderzoek en ontwikkeling De informatiemaatschappij verandert snel en de veranderingen zijn complex. Door innovaties en veranderingen goed te volgen en te duiden worden gemeenten in staat gesteld om beter om te gaan met de onzekerheden die inherent zijn aan deze veranderende maatschappij. Gemeenten worden in staat gesteld het innovatietempo in de samenleving bij te blijven door het bieden van een netwerk, ondersteuning, proces en specialistische kennis op het gebied van onder meer informatievoorziening, architectuur, big data en cybersecurity. Dat gebeurt door: Het delen en verbinden van innovaties tussen gemeenten. De Pilotstarter wordt hiervoor beheerd en doorontwikkeld. Het versterken van het innovatief vermogen van gemeenten. Gemeentelijke innovaties worden ondersteund en voorzien van expertise op het gebied van landelijke bouwstenen, architectuur en standaarden ten behoeve van opschaling. DA2020 biedt een flexibel, helder en efficiënt proces om deze innovaties te hergebruiken en breder op te schalen. Een belangrijke trend is regie op eigen gegevens. Dit bevindt zich nog in een conceptuele fase, maar heeft potentie voor enorme veranderingen. Hiervoor wordt onderzocht welke stelsels voor regie op gegevens (o.a. van TNO en het Qiyconcept) het best werkbaar zijn voor gemeenten. In afstemming met het Rijk wordt verkend hoe dit concept verder uitgewerkt kan worden.

4 2. Verbeteren dienstverlening (voor én achterkant) aan inwoners en ondernemers Gemeenten kiezen met Innovatief standaardiseren in dienstverlening voor een aanpak die ervoor zorgt dat innovaties in dienstverlening een landelijke standaard worden, voor overheidsbreed gebruik. We zetten in 2017 in ieder geval in op de volgende zaken: Digitale dienstverlening aan begrafenisondernemers wordt collectief geïmplementeerd. Dit fungeert als wegbereider voor andere digitale dienstverleningsprocessen die gestandaardiseerd kunnen worden. Er zijn 20 processen die hiervoor potentie hebben, zoals: Digitale verhuisservice, Heraanvraag rijbewijzen, Geboorteaangifte, Melding voorgenomen huwelijk, Aanvragen kwijtschelding OZB en Doorgeven inkomenswijziging bij bijstand. Het verbeteren van schuldhulpverleningsprocessen door beter gebruik van informatie wordt uitgewerkt. Mogelijkheden voor innovatie van de baliefunctie van gemeenten wordt in samenwerking met manifestpartijen verkend. De informatiefunctie van Overheid.nl wordt verbeterd. Er wordt verkend welke grote gemeentelijke ketens kunnen worden herontworpen en verbeterd. Digitalisering van de Top 20 taken, in lijn met de afspraken in het kader van het programma Digitaal 2017 van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 3. Standaardiseren informatie-uitwisseling A) Tussen gemeenten en overheden Generieke Digitale Infrastructuur Overheidsbreed gebruik van de GDI draagt bij aan het werken als één efficiënte en effectieve overheid. We beïnvloeden de (door)ontwikkeling van onderdelen van de GDI vanuit het gemeentelijk belang. Daarnaast onderzoeken en beoordelen we de (grootschalige) implementeerbaarheid en bruikbaarheid van onderdelen van de GDI. Vervolgens stimuleren en ondersteunen we de aansluiting, invoering en het gebruik van de onderdelen van de GDI door gemeenten. We zetten in ieder geval in op het volgende:

5 Bevordering gebruik van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), Mijn Overheid Berichtenbox, werken met gebeurtenisberichten en andere GDI- voorzieningen. Benutten van GDI-voorzieningen voor dienstverlening aan ondernemers en inwoners (zoals gebeurt in de pilots Innovatief standaardiseren van dienstverlening). Wegnemen van belemmeringen van gebruik van de GDI voor gemeentelijke samenwerkingsverbanden (bijvoorbeeld één aansluiting op DigiD i.p.v. voor elke gemeente een afzonderlijke aansluiting). Informatievoorziening Omgevingswet Gemeenten moeten begin 2019 klaar zijn voor de uitvoering van de Omgevingswet. In de periode tot 2024 zullen de uitvoeringsprocessen en informatievoorziening zich doorontwikkelen in lijn met het doel van de Omgevingswet. Op landelijk niveau (Programma Invoering en het Digitaal Stelsel Omgevingswet) en bij gemeenten en andere overheden. DA2020 ondersteunt in het bredere kader van het VNG-programma Invoering de (collectieve) activititeiten op het vlak van Informatievoorziening en ICT op de volgende hoofdlijnen: De ontwikkeling van dienstverleningsprocessen, informatie-architectuur en standaarden voor de uitvoering van de Omgevingswet. Beïnvloeding van en aansluiting op het landelijk Digitaal Stelsel Omgevingswet, zodat deze optimaal bijdraagt aan de informatievoorzieningsbehoefte van gemeenten. De ontwikkeling van optimale ketensamenwerking voor de uitvoering van de Omgevingswet. Gemeenten worden ondersteund op het gebied van informatievoorziening, ICT en dienstverlening in relatie tot de invoering van de Omgevingswet.

6 B) Tussen gemeenten onderling (GGI) We zetten in op het realiseren van een samenhangende gemeentelijke digitale infrastructuur, zodat gemeenten zelfstandig en in samenwerkingsverbanden massaal digitaal kunnen werken. Door dit meer collectief te doen ontstaat er ruimte om lokaal maatwerk te kunnen bieden. In 2017 zetten we in op: De implementatie van IPv6: de oude versie van IP-adressen (IPv4) begint op te raken, gemeenten worden ondersteund om over te stappen op de nieuwe versie. De implementatie van Govroam: makkelijk en veilig wifi voor alle gemeenten(ambtenaren), bij elke gemeente inloggen met het eigen gemeenteaccount. De ontwikkeling van randvoorwaarden (zoals standaarden, koppelvlakken, architectuur) ten behoeve van opschaling van nieuwe gemeentelijke initiatieven. De stroomlijning van de verschillende verantwoordingsverplichtingen voor informatieveiligheid die nu gelden voor gemeenten, aan de hand van het gemeentelijk normenkader BIG. In 2016 wordt een tool ontwikkeld dat alle gemeenten kunnen gebruiken en in 2017 worden gemeenten ondersteund bij het implementeren van de nieuwe verantwoordingssystematiek. 4. Sturingsinformatie Gemeenten worden in staat gesteld om mee te groeien met de veranderende informatiesamenleving en nieuwe vormen en methodes van sturingsinformatie te benutten. Dit doen we door: Technologieën en datagedreven werkwijzen door te ontwikkelen. Gemeenten te ondersteunen in de randvoorwaarden voor het benutten van data, door het ontwikkelen van een uitgewerkte sturingsinformatiearchitectuur. Standaarden voor open data te ontwikkelen. Praktijkbeproevingen uit te voeren voor onder andere (big) data analyse en open data. Opschalingen van ontwikkelde technologieën en werkwijzen te starten.

7 5. Collectivisering inkoop / efficiency In 2016 wordt onderzocht hoe collectieve I-voorzieningen het beste georganiseerd kunnen worden. In 2017 zal hiervoor een (netwerk)structuur staan waarmee ten minste twee collectieve I-voorzieningen worden aangeboden aan gemeenten. Er worden verschillende collectieve inkooptrajecten gestart om kosten te besparen: Collectieve inkoop van data en spraak, met potentie voor grote kostenbesparing en het vergemakkelijken van samenwerking op het gebied van ICT. Collectieve inkoop van diensten van datacenters. Nog nader te bepalen collectieve inkooptrajecten aan de hand van gemeentelijke bottom-up initiatieven, geselecteerd via de ingerichte governance van het Gemeentelijke Portfolio Overleg. Gemeenten worden in staat gesteld om beter te sturen op ICT-leveranciers: De Monitor Digitale Dienstverlennig is al gereed, deze geeft inzicht in het ICTlandschap van gemeenten. In 2017 worden gemeenten ondersteund bij het gebruik hiervan. Uniforme ICT inkoopvoorwaarden worden in 2016 ontwikkeld, gemeenten worden in 2017 ondersteund bij het gebruik hiervan. Met ingang van mei 2016 worden nieuwe samenwerkingsconvenanten met ICTleveranciers gesloten. Hierin worden de eisen aan het voldoen aan landelijke geldende standaarden en acrchitectuurafspraken aangescherpt. Producten van leveranciers worden onderscheiden in kwaliteitsniveaus (goud - zilver - brons), waardoor gemeenten makkelijker kunnen kiezen. Dit factsheet bevat op hoofdlijnen de belangrijkste thema s, ontwikkelingen, resultaten en acties van de Digitale Agenda 2020 in 2016 en De lijst is niet uitputtend en de komende tijd uiteraard ook zelf in ontwikkeling.

Digitale Agenda 2020

Digitale Agenda 2020 Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Digitale Agenda 2020 Bestuurdersdag 30-11-2015 Jan Westmaas Ingrid Hoogstrate Koen Wortmann Wat is DA2020? Ambities Aanpak Meedoen

Nadere informatie

Digitale Agenda september 2017

Digitale Agenda september 2017 Digitale Agenda 2020 26 september 2017 Even voorstellen Ellen Koster Accountmanager Implementatieondersteuning Digitale Agenda 2020 06 52 28 28 90 Ellen.Koster@kinggemeenten.nl www.kinggemeenten.nl 2 Even

Nadere informatie

Digitale Agenda Borne. 6 maart 2017

Digitale Agenda Borne. 6 maart 2017 Digitale Agenda 2020 Borne 6 maart 2017 Menu Voorstellen Aanleiding DA2020 Pilotstarter Projecten Q&A 2 Even voorstellen Edwin Boender Accountmanager Implementatieondersteuning Digitale Agenda 2020 06

Nadere informatie

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering?

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 2. Waarom zijn standaard basisprocessen Meerdere redenen, de belangrijkste: - Juist door digitalisering

Nadere informatie

digitale agenda 2020 het werk in 2017

digitale agenda 2020 het werk in 2017 digitale agenda 2020 het werk in 2017 digitale agenda 2020 Het werk in 2017 Den Haag, mei 2016 Vereniging van Nederlandse Gemeenten 2015 De start in 2015 In de ALV van juni 2015 hebben gemeenten de beweging

Nadere informatie

#/type Domein Naam Bron

#/type Domein Naam Bron #/type Domein Naam Bron 30 alle Regie op eigen gegevens VDP & NVvB 40 Lokale Economie Generieke Transactievoorziening gemeenten 51 Burgerzaken Herontwerp verstrekking Rijbewijzen UO & NVvB 52 Werk & Inkomen

Nadere informatie

BIJLAGE 2: PROJECTEN DIGITALE AGENDA 2015/2016

BIJLAGE 2: PROJECTEN DIGITALE AGENDA 2015/2016 BIJLAGE 2: PROJECTEN DIGITALE AGENDA 2015/2016 Bestuurders geven meer ruimte aan gemeentelijke uitvoerders om te bepalen welke en in aanmerking komen voor collectivisering en op welke wijze. Hiermee wordt

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Jaarplan KING. Informatievoorziening op orde. Data- en Informatiegedreven sturing. Digitale Agenda 2020, Omgevingswet & andere VNG projecten

Jaarplan KING. Informatievoorziening op orde. Data- en Informatiegedreven sturing. Digitale Agenda 2020, Omgevingswet & andere VNG projecten Jaarplan KING Data- en Informatiegedreven sturing Informatievoorziening op orde Gezamenlijk regelen Digitale Agenda 2020, Omgevingswet & andere VNG projecten De kracht van informatie De kracht van informatie

Nadere informatie

VDP kwartaalbijeenkomst 26 maart 2015

VDP kwartaalbijeenkomst 26 maart 2015 Dienstverlening 2020 Stavaza na oplevering visie VDP kwartaalbijeenkomst 26 maart 2015 Larissa Zegveld, Directeur KING Gezieta van der Belt, programmamanager pilots Dienstverlening en informaaebeleid komen

Nadere informatie

Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht

Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht 09:30 10:00 Inloop 10:00 10:30 Opening en presentatie Digitale Agenda 2020 door Jan Fraanje, commissielid D&I 10:30 11:15 Lezing over de informatiemaatschappij

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 30 mei 2018 U Lbr. 18/028. ALV voorstel Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering 2019

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 30 mei 2018 U Lbr. 18/028. ALV voorstel Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering 2019 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 30 mei 2018 Ons kenmerk TIS/U201800398 Lbr. 18/028 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) 1 Onderwerp ALV voorstel Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering

Nadere informatie

Werkgroep Monitor Doelgerichte Digitalisering

Werkgroep Monitor Doelgerichte Digitalisering Werkgroep Monitor Doelgerichte Digitalisering Fijn dat jullie er weer zijn!! 8-3-2018 Agenda 9.30-9.35 Welkom en start 9.35-10.35 Dashboard Dienstverlening en Digitalisering 10.35-10.50 Pauze 10.50-11.00

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden en de GDI

Samenwerkingsverbanden en de GDI Vereniging van Nederlandse Gemeenten Samenwerkingsverbanden en de GDI Adviesgroep IV 10 maart 2017 Wim Bakkeren Agenda 1. Presentatie Samenwerkingsverbanden en de GDI 2. Gesprek Samenwerking is het nieuwe

Nadere informatie

Samen organiseren. Inhoud Ingrid Hoogstrate Zwolle 8 maart 2018

Samen organiseren. Inhoud Ingrid Hoogstrate Zwolle 8 maart 2018 Samen organiseren Ingrid Hoogstrate Zwolle 8 maart 2018 Inhoud Waarom ook al weer Samen Organiseren? Wat zijn de doelen? Hoe gaan we die bereiken? Financiering Governance Wat betekent het voor u? 2 1 Het

Nadere informatie

Digitale Agenda (2020)

Digitale Agenda (2020) Digitale Agenda (2020) Inleiding De Buitengewone ledenvergadering (BALV) van november 2014 heeft de VNG de opdracht gegeven om voor de ALV van juni 2015 een collectieve gemeentelijke aanpak uit te werken

Nadere informatie

KLOOSTERHOEVE BERAAD VDP KWARTAALBIJEENKOMST 31 MAART 2016

KLOOSTERHOEVE BERAAD VDP KWARTAALBIJEENKOMST 31 MAART 2016 KLOOSTERHOEVE BERAAD 1 VDP KWARTAALBIJEENKOMST 31 MAART 2016 1 2 3 4 5 6 7 2 Gebruik generieke voorzieningen Kloosterhoeve pilots Pilots manifestgroep Contact Agenda 3 Gebruik generieke voorzieningen Agenda

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samen Organiseren Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samen Organiseren: waar staat het voor? Samen organiseren is een nieuwe werkwijze, vormgegeven vanuit

Nadere informatie

Innovatie Digitale Samenwerking gemeenten

Innovatie Digitale Samenwerking gemeenten aan Leden van de VNG van VNG Bestuur doorkiesnummer bijlagen afschrift aan datum 15 oktober 2014 Innovatie Digitale Samenwerking gemeenten Verdergaande digitalisering van de samenleving is geen optie:

Nadere informatie

I&A beleidsplan

I&A beleidsplan I&A beleidsplan 2017-2021 Bijlage 1: VNG/KING Projecten Digitale Agenda 2020 Versie : 0.1 Datum : december 2016 Auteur : Holger Peters, informatieadviseur gemeente Buren 3 I&A Beleidsplan Gemeente Buren,

Nadere informatie

Kloosterhoeveberaad Status projecten

Kloosterhoeveberaad Status projecten Kloosterhoeveberaad Status projecten 31 maart 2016 1 Dienstverlening aan ZZP ers: Behoeftepeiling van doelgroep en positie van gemeenten tov van andere belangenbehartigers. Digitale aangifte van overlijden:

Nadere informatie

Digitale Agenda 2020 toewerken naar een Gemeentelijke Gemeenschappelijke (ICT) Infrastructuur (GGI)

Digitale Agenda 2020 toewerken naar een Gemeentelijke Gemeenschappelijke (ICT) Infrastructuur (GGI) Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Digitale Agenda 2020 toewerken naar een Gemeentelijke Gemeenschappelijke (ICT) Infrastructuur (GGI) Peter Klaver KING 16-3-2017

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Gezamenlijke Basisprocessen Belastingen (GBB) Martien van der Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht mede namens G32 21 maart 2017

Gezamenlijke Basisprocessen Belastingen (GBB) Martien van der Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht mede namens G32 21 maart 2017 Gezamenlijke Basisprocessen Belastingen (GBB) Martien van der Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht mede namens G32 21 maart 2017 Samen Organiseren Door en voor gemeenten Vliegwiel voor verbinden en versnellen

Nadere informatie

Agenda. Interne ontwikkelingen 1 KING & VNG 2015. Samenwerking & stakeholders. Thema Dienstverlening. Verbinding op inhoud

Agenda. Interne ontwikkelingen 1 KING & VNG 2015. Samenwerking & stakeholders. Thema Dienstverlening. Verbinding op inhoud VDP congres 2014 Samenwerking & stakeholders 5 Interne ontwikkelingen 1 KING & VNG 2015 Verbinding op inhoud 4 Agenda 2 Thema Dienstverlening 3 Doorontwikkeling Kenniscentrum Dienstverlening Interne ontwikkelingen

Nadere informatie

Het moment van de gestandaardiseerde waarheid! Open Standaarden voor gelinkte Overheden OSLO 3

Het moment van de gestandaardiseerde waarheid! Open Standaarden voor gelinkte Overheden OSLO 3 Het moment van de gestandaardiseerde waarheid! Open Standaarden voor gelinkte Overheden OSLO 3 1 Even voorstellen Johan van der Waal Domeinverantwoordelijke informatiemanagement Johan.vanderwaal@v-ict-or.be

Nadere informatie

Eén digitale overheid: betere service, meer gemak

Eén digitale overheid: betere service, meer gemak Eén digitale overheid: betere service, meer gemak Rob Evelo Programmamanager i-nup Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Visie op dienstverlening: samen doen Overheden werken vanuit

Nadere informatie

ICT helpt de gemeente presteren. Jeroen van der Hulst, Programmamanager Informatisering

ICT helpt de gemeente presteren. Jeroen van der Hulst, Programmamanager Informatisering beter ICT helpt de gemeente presteren Jeroen van der Hulst, Programmamanager Informatisering Moet mee! - 90% huishoudens heeft snel internet - 10,4 miljoen smartphones -9 miljoen mobieltjes -2013: 4 miljard

Nadere informatie

Gemeenten op weg naar Een tussenstand van de Digitale Agenda 2020

Gemeenten op weg naar Een tussenstand van de Digitale Agenda 2020 Gemeenten op weg naar 2020 Een tussenstand van de Digitale Agenda 2020 Colofon Uitgever VNG/KING Eindredactie Marieke Vos, www.vosverheldert.nl Vormgeving Maartje de Sonnaville, www.desonnaville.nl 2017

Nadere informatie

Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in?

Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in? Vereniging van Nederlandse Gemeenten Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in? Peter Klaver Jeroen Schuuring 12 november 2015 Meer informatie via de KING website https://www.kinggemeenten.nl/

Nadere informatie

Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties. Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur.

Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties. Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur. Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur Ruud van Rossem Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties GeoBuzz,

Nadere informatie

Naar radicale collectivisering van IT voorzieningen, in de omgevingswet. Arend van Beek

Naar radicale collectivisering van IT voorzieningen, in de omgevingswet. Arend van Beek Naar radicale collectivisering van IT voorzieningen, in de omgevingswet. Arend van Beek DSO centraal ingestoken VIVO het antwoord van KING EU. Estlandsmodel X-road Veranderende ICT omgeving: Data en Applicaties

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aan de slag met de informatievoorziening Omgevingswet

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aan de slag met de informatievoorziening Omgevingswet Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aan de slag met de informatievoorziening Omgevingswet AANPAK INFORMATIEVOORZIENING 2 Ondersteunende IV Beleidsontwikkeling Terugkoppeling

Nadere informatie

makkelijke en toch veilige toegang

makkelijke en toch veilige toegang voor wie? makkelijke en toch veilige toegang Matthijs Claessen Nausikaä Efstratiades Eric Brouwer Beurs Overheid & ICT 2012 Graag makkelijk voor ons allemaal: 16,7 miljoen inwoners (burgers)! waarvan meer

Nadere informatie

VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND. 31 augustus 2013

VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND. 31 augustus 2013 VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND 31 augustus 2013 CONTEXT Delfland wordt de komende jaren geconfronteerd met een groeiende interne en externe vraag naar (innovatieve)

Nadere informatie

Blik op de overheidsdienstverlening in 2020. Alex Lambregts

Blik op de overheidsdienstverlening in 2020. Alex Lambregts Blik op de overheidsdienstverlening in 2020 Alex Lambregts Jorritsma/Antwoord: steen in de vijver; beweging en vernieuwing rimpelingen doven uit 1 steen niet genoeg Wat is er verder nodig? Probleemstelling

Nadere informatie

Nota IPP. Onderwerp: Voortgang ontwikkeling Informatie en Participatie Platform (IPP) Inleiding

Nota IPP. Onderwerp: Voortgang ontwikkeling Informatie en Participatie Platform (IPP) Inleiding Nota IPP Onderwerp: Voortgang ontwikkeling Informatie en Participatie Platform (IPP) Inleiding In de huidige maatschappij neemt het gebruik van data een grote vlucht. Termen als open data, big data en

Nadere informatie

Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen

Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen Kenmerken van de huidige situatie Eindgebruikers - Voor elk domein binnen een gemeente worden aparte totaaloplossingen gebruikt. - Gegevens worden niet

Nadere informatie

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema 3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma 2014 2018 1 Inleiding In september 2014 heeft de gemeenteraad het Strategisch Informatiebeleid 2014-2018 vastgesteld, inclusief het bijbehorende Uitvoeringsplan

Nadere informatie

INHOUDELIJKE VOORTGANGSRAPPORTAGE KENNISCENTRUM DIENSTVERLENING

INHOUDELIJKE VOORTGANGSRAPPORTAGE KENNISCENTRUM DIENSTVERLENING INHOUDELIJKE VOORTGANGSRAPPORTAGE KENNISCENTRUM DIENSTVERLENING Stuurgroep 01-07-2015 1 Opdracht De opdracht vanuit BZK voor het KCD is een collectieve kennisbasis te organiseren waar gemeenten kennis

Nadere informatie

Toelichting Informatievoorziening Sociaal Domein (isd 2015-2016)

Toelichting Informatievoorziening Sociaal Domein (isd 2015-2016) Toelichting Informatievoorziening Sociaal Domein (isd 2015-2016) Het Bestuur van de VNG stelt u een collectieve aanpak voor om de administratie in het sociaal domein te vereenvoudigen. De vereenvoudiging

Nadere informatie

Regie op GDI door gemeenten. Marthe Fuld Coördinator Team GDI-regie

Regie op GDI door gemeenten. Marthe Fuld Coördinator Team GDI-regie Regie op GDI door gemeenten Marthe Fuld Coördinator Team GDI-regie 2 Uit welke componenten bestaat de GDI begin 2018? eid stelsel / Idensys DigiD Overheid.nl Berichten Box (MOBB) Berichtenbox Bedrijven

Nadere informatie

Business case Digikoppeling

Business case Digikoppeling Business case Digikoppeling Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Van toepassing op Digikoppeling versies: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900

Nadere informatie

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city ICT-ontwikkelingen Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city Wouter van de Kasteele, Hoofd van de sector I&B en Johannes van Veen, Strategisch adviseur, CIO office, sector Strategie

Nadere informatie

Tijdelijke opdracht: Projectleider Toepasbare regels

Tijdelijke opdracht: Projectleider Toepasbare regels Tijdelijke opdracht: Projectleider Toepasbare regels (opdrachtnummer:19.015) Aanvullende informatie Een onderdeel van de procedure is een formele inschrijving op het Dynamisch Aankoop Systeem (DAS) van

Nadere informatie

Nieuwe Sturing op de Basisregistraties. Doorontwikkeling in Samenhang. De I-agenda van IenM. Presentatie DGRW. Ruud van Rossem

Nieuwe Sturing op de Basisregistraties. Doorontwikkeling in Samenhang. De I-agenda van IenM. Presentatie DGRW. Ruud van Rossem Nieuwe Sturing op de Basisregistraties De I-agenda van IenM. Presentatie DGRW Doorontwikkeling in Samenhang Ruud van Rossem Open Geo Dag 31 mei 2017 6 juni 2017 Basisregistraties In het kader van de Generieke

Nadere informatie

Common Ground en Gegevenslandschap Adviesgroep Informatievoorziening

Common Ground en Gegevenslandschap Adviesgroep Informatievoorziening Common Ground en Gegevenslandschap 12-01-2018 Adviesgroep Informatievoorziening Agenda 1. Opening (9:30u-9:45u) 2. Toelichting Common Ground en Gegevenslandschap (9:45u 11:45u) Samen organiseren, Taskforce

Nadere informatie

: : 22 september. : dhr. C.L. Jonkers :

: : 22 september. : dhr. C.L. Jonkers : RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : : 22 september : dhr. C.L. Jonkers : Zaaknummer : 65564 Onderwerp:

Nadere informatie

Ervaringen van een aantal jaren samenwerken in het ISZF

Ervaringen van een aantal jaren samenwerken in het ISZF Ervaringen van een aantal jaren samenwerken in het ISZF ICT Noord november 2012 Henk Post Hindrik Dyks ISZF SWF Het verhaal 2 ½ jaar geleden heeft Henk vertelt over het ISZF Sindsdien is de ISZF wereld

Nadere informatie

Only Once! Formulieren standaardiseren met OSLO als goede basis!! V-ICT-OR Vlaamse ICT Organisatie

Only Once! Formulieren standaardiseren met OSLO als goede basis!! V-ICT-OR Vlaamse ICT Organisatie Only Once! Formulieren standaardiseren met OSLO als goede basis!! 1 Even voorstellen Johan van der Waal Strategisch adviseur - OSLO Johan.vanderwaal@v-ict-or.be - KING gemeenten NL Johan.van.der.waal@kinggemeenten.nl

Nadere informatie

Het nieuwe eid-stelsel Wat betekent dit voor de zorg?

Het nieuwe eid-stelsel Wat betekent dit voor de zorg? Het nieuwe eid-stelsel Wat betekent dit voor de zorg? Ons beleid (2) Aanleiding. Algemeen : Toenemende online dienstverlening en een groeiende behoefte aan veilige publieke en private online dienstverlening

Nadere informatie

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 2 3 MEI 28H Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bījlage(n) betreft Voortgang Informatieveiligheid ons

Nadere informatie

Doorontwikkeling. Dienstverlening. Yvonne van Stiphout

Doorontwikkeling. Dienstverlening. Yvonne van Stiphout Doorontwikkeling Dienstverlening Yvonne van Stiphout Van organisaties naar organiseren Overheid Domein Kennisinstellingen innoverend vermogen Bedrijfsleven Domein: lokaal, regionaal, (inter)nationaal en

Nadere informatie

Uitvoeringsdocument Dienstverlening Persoonlijk in een digitale wereld

Uitvoeringsdocument Dienstverlening Persoonlijk in een digitale wereld Inhoud Uitvoeringsdocument Dienstverlening Persoonlijk in een digitale wereld Datum: 15-1-2019 1 Uitvoeringsdocument Dienstverlening Persoonlijk in een digitale wereld 2 Persoonlijk in een digitale wereld

Nadere informatie

BALV voorstel Samen Organiseren

BALV voorstel Samen Organiseren BALV voorstel Samen Organiseren A Impuls verbeteren kwaliteit dienstverlening Dienstverlening aan onze inwoners Technologische ontwikkelingen en digitalisering hebben een grote impact op de samenleving.

Nadere informatie

HET DIGITALE MIJNENVELD

HET DIGITALE MIJNENVELD HET DIGITALE MIJNENVELD Van een mijnenveld aan portalen naar het portaal van de toekomst Wouter Welling Coördinerend beleidsmedewerker Digitale Overheid Inspiratiebijeenkomst een menswaardig portaal @

Nadere informatie

Dienstverlening

Dienstverlening Dienstverlening 2010 2015 13-04-2010 Agenda Ontwikkelingen en de opgaven voor 2010-2015 (5 beloften aan de burger) De stand van zaken in Dordrecht Regionale samenwerking De opgaven voor 2010-2014 Dienstverlening

Nadere informatie

Samen organiseren van de Omgevingswet

Samen organiseren van de Omgevingswet Samen organiseren van de Omgevingswet Digitaal Stelsel,Klantreizen en Serviceformules Bestuurdersdag 30 november 2016 Erik Dolle (VNG) Hanneke Kunst (KING) Inhoud: Invoering van de Omgevingswet Wat betekent

Nadere informatie

Presentatie Syntrophos. Verbeterplan Syntrophos 2.0

Presentatie Syntrophos. Verbeterplan Syntrophos 2.0 Presentatie Syntrophos Verbeterplan Syntrophos 2.0 Agenda: 1. Syntrophos vanaf april 2013 2. Huidige stand van zaken 3. Aansturingsvoorstel van uit Westvoorne 4. Syntrophos 2.0 5. Syntrophos > AFO Voortaan

Nadere informatie

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010 Regionale Visie en Programma Dienstverlening in relatie tot IP&A 11 november 2010 De aanleiding van de visie Programma De Andere Overheid (Balkenende II) Doel efficiënter en beter laten werken overheid

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

handreiking impactanalyse informatievoorziening omgevingswet

handreiking impactanalyse informatievoorziening omgevingswet handreiking impactanalyse informatievoorziening omgevingswet Steller Nils Couwenbergh Datum 30 novemer 2017 Status 1.0 1. introductie Deze handreiking is een aanvulling op de Checklist informatievoorziening

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 21 maart ECIB/U Lbr. 17/017 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 21 maart ECIB/U Lbr. 17/017 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 21 maart 2017 Ons kenmerk ECIB/U201700182 Lbr. 17/017 Telefoon (070) 373 8338 Bijlage(n) 1 Onderwerp nieuw verantwoordingsproces informatieveiligheid

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

Digitaal Werken in Purmerend

Digitaal Werken in Purmerend Digitaal Werken in Purmerend Stand van zaken en vervolgstappen 5 januari 2016 Bedrijfsvoering Purmerend 0. Doel informatiebijeenkomst 5 januari Informatie over bedoeling en aanpak digitaal werken. Stand

Nadere informatie

Digitale dienstverlening, een vak!

Digitale dienstverlening, een vak! Nieuwsbrief Samenwerking / nummer 1 / januari 2006 Digitale dienstverlening, een vak! Gemeenten worden via de overheid gestimuleerd om, vanaf begin 2007, 65% van de dienstverlening ook digitaal aan te

Nadere informatie

Voorstel onderdeel C Activiteiten 2018 Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Voorstel onderdeel C Activiteiten 2018 Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Voorstel onderdeel C Activiteiten 2018 Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Gevraagd besluit De Algemene Ledenvergadering wordt gevraagd: 1. In te stemmen met de uitvoering van de in dit voorstel beschreven

Nadere informatie

Agenda 2. Procesgerichte ondersteuning 3. Klantwaardering

Agenda 2. Procesgerichte ondersteuning 3. Klantwaardering 1 Werkgroep MDD Agenda 1. Mededelingen 2. Procesgerichte ondersteuning 3. Klantwaardering 4. Pauze 5. Integratie waarstaatjegemeente.nl 6. Kwaliteit digitale dienstverlening 7. Implementatie-ondersteuning

Nadere informatie

Projectvoorstel Pilot Basisregistraties Grootschalige Topografie (BGT)

Projectvoorstel Pilot Basisregistraties Grootschalige Topografie (BGT) Projectvoorstel Pilot Basisregistraties Grootschalige Topografie (BGT) Aan : Kring van Twentse secretarissen Programma : SSNT Basisregistraties Topografie i.s.m. SSNT/ I & A Opdrachtgevers : G.J. Eikenaar

Nadere informatie

Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken

Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken Optimale ondersteuning voor Flevolandse bibliotheken De rol van de Nederlandse bibliotheken verandert. Enerzijds is een

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Visie op Digitaal Zaakgericht werken

Visie op Digitaal Zaakgericht werken Visie op Digitaal Zaakgericht werken Aanleiding om digitaal zaakgericht te gaan werken Digitaal Zaakgericht werken is een belangrijke ontwikkeling die al geruime tijd speelt binnen de overheid, en bij

Nadere informatie

ENSIA en Assurance. Van concept naar praktijk. Drs. ing. Peter D. Verstege RE RA. 31 oktober 2017

ENSIA en Assurance. Van concept naar praktijk. Drs. ing. Peter D. Verstege RE RA. 31 oktober 2017 ENSIA en Assurance Van concept naar praktijk Drs. ing. Peter D. Verstege RE RA 31 oktober 2017 Agenda Traject tot 31 oktober 2017 Assurance 2017 Stip aan de horizon Organisatie aan de zijde van NOREA Status

Nadere informatie

Digitaal, Ja natuurlijk. Digitalisering als strategische succesfactor

Digitaal, Ja natuurlijk. Digitalisering als strategische succesfactor Digitaal, Ja natuurlijk Digitalisering als strategische succesfactor Agenda Van Ja, natuurlijk naar digitaal concept Te realiseren doelstellingen Van concept naar realisatie Helemaal je eigen plek Digitaal,

Nadere informatie

Realisatie Programma e-dienstverlening 2e fase

Realisatie Programma e-dienstverlening 2e fase Realisatie Programma e-dienstverlening 2e fase Inleiding In de periode 2008-2009 is een Realisatieplan Dienstverlening ontwikkeld om de informatievoorziening van de gemeente Oegstgeest te verbeteren en

Nadere informatie

ECIB/U Lbr. 17/010

ECIB/U Lbr. 17/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Informatieveiligheid en privacy uw kenmerk ons kenmerk ECIB/U201700133 Lbr. 17/010 bijlage(n) - datum 20 februari

Nadere informatie

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION STORAGE AUTOMATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE EEN EFFECTIEVE EN KOSTENEFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DATAGROEI De druk op systeembeheerders

Nadere informatie

Wat betekent Common Ground voor de bedrijfsvoering?

Wat betekent Common Ground voor de bedrijfsvoering? Wat betekent Common Ground voor de bedrijfsvoering? 10 e werkconferentie Platform Shared Services bij de Overheid 9 oktober 2018 Theo Peters VNG Realisatie en Common Ground Uitdagingen Met de Common Ground

Nadere informatie

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers Zaakgericht samenwerken Visie en Koers 2009032816 We staan voor diverse ambities en knelpunten Burgers 7x24 inzicht in status aanvragen Efficiënter werken Borgen rechtmatigheid Inzicht bij medewerkers

Nadere informatie

Van KING. Aan Deelnemers adviesgroep informatievoorziening CC Bart Drewes (VNG), Chris Batist (IMG 100.000+), Arend van Beek (VIAG)

Van KING. Aan Deelnemers adviesgroep informatievoorziening CC Bart Drewes (VNG), Chris Batist (IMG 100.000+), Arend van Beek (VIAG) Van KING Aan Deelnemers adviesgroep informatievoorziening CC Bart Drewes (VNG), Chris Batist (IMG 100.000+), Arend van Beek (VIAG) Tijd/locatie 9:30 15:00 uur (inclusief lunch) Regardz La Vie, Lange Viestraat

Nadere informatie

GGI: Nu samen gebruiken. Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur

GGI: Nu samen gebruiken. Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur GGI: Nu samen gebruiken Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur Onderwerpen Súdwest-Fryslân en GGI Doelstellingen Samen organiseren en GGI GGI: Borg in je beleid! GGI-Netwerk: aansluiten! GGI-Veilig:

Nadere informatie

Makelaarsuite. Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Stefan Kuijpers Pim Bouwer

Makelaarsuite. Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Stefan Kuijpers Pim Bouwer Makelaarsuite Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Stefan Kuijpers Pim Bouwer Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Gemeenten vormen de brug tussen de burgers en overheid Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Deze rol staat

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

BABVI/U201300696 Lbr. 13/057

BABVI/U201300696 Lbr. 13/057 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Informatiebeveiliging uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U201300696 Lbr. 13/057 bijlage(n) datum 6 juni 2013 Samenvatting

Nadere informatie

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving?

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? ECP en de zorg E-healthweek Gemeenten en digitale zorg Platform zorg en ICT ECP ZORG Digivaardig in de zorg Zorg en privacy Data en zorg

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 65537 Datum : 8 juli 2014 Programma : bestuur Blad : 1 van 6 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Samenwerken en elkaar begrijpen

Samenwerken en elkaar begrijpen Samenwerken en elkaar begrijpen over semantische interoperabiliteit Forum Standaardisatie Minder lasten, meer efficiëntie en een betere dienstverlening aan burgers en bedrijven. Door slimme ICT oplossingen.

Nadere informatie

Informatiegestuurd werken in Rotterdam

Informatiegestuurd werken in Rotterdam BigDataGemeenten 7 juni 2017 Mark Vermeer, directeur IIFO Informatiegestuurd werken in Rotterdam deel van de Rotterdamse I-Strategie 1 Een paar weetjes over Rotterdam 630.000 inwoners 170 nationaliteiten

Nadere informatie

Wat verwachten burgers van een compacte lokale overheid? VlaVirGem en KING bouwen samen aan een compacte overheid!

Wat verwachten burgers van een compacte lokale overheid? VlaVirGem en KING bouwen samen aan een compacte overheid! Wat verwachten burgers van een compacte lokale overheid? VlaVirGem en KING bouwen samen aan een compacte overheid! Johan van der Waal, Strategisch adviseur KING Operatie NUP en V-ICT-OR OSLO Film Dienstverlening

Nadere informatie

Geïntegreerd objectenmodel en bijhoudingsproces

Geïntegreerd objectenmodel en bijhoudingsproces Geobuzz 21 november 2017 Geïntegreerd objectenmodel en bijhoudingsproces Van registratie denken naar objectdenken 1 Janneke de Zwaan beleidsmedewerker geo (VNG) Ben Roetgerink secretaris GGB (DataLand)

Nadere informatie

E-factureren. Wat komt er kijken bij het aansluiten, en waarom zou de gemeente dit doen?

E-factureren. Wat komt er kijken bij het aansluiten, en waarom zou de gemeente dit doen? E-factureren Wat komt er kijken bij het aansluiten, en waarom zou de gemeente dit doen? Marc Rosier, wethouder Zoetermeer Kornelis Drijfhout (PIANOo) En Aisia Okma (VNG/KING) Waar gaat dit webinar over?

Nadere informatie

Actieve informatievoorzieningc

Actieve informatievoorzieningc Actieve informatievoorzieningc INT18-38606 aan : de gemeenteraad kopie aan : van : college van burgemeester en wethouders beh. ambtenaar : C.R. Elferink portefeuillehouder : P.L.P.S. Hofman datum : 11

Nadere informatie

Lessons Learned - Samenhang. Leo Kooijman

Lessons Learned - Samenhang. Leo Kooijman Lessons Learned - Samenhang Leo Kooijman Soesterberg, 10-01-2008 Inhoud Waar staan we met de NEC-experimenten Wat hebben we gedaan Wat hebben we geleerd Hoofdlijnen aanpak vervolg 2008 e.v. Totaalpakket

Nadere informatie

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014 Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen voor BALV 17 november 2014 Gemeente Zaanstad namens gemeenten Zwolle, Leeuwarden, Amersfoort, Haarlemmermeer, Rotterdam, Utrecht, Enschede en Apeldoorn

Nadere informatie

IB-Governance bij de Rijksdienst. Complex en goed geregeld

IB-Governance bij de Rijksdienst. Complex en goed geregeld IB-Governance bij de Rijksdienst Complex en goed geregeld Even voorstellen Carl Adamse Even voorstellen Frank Heijligers Bestaat de Rijksdienst Ministeriële verantwoordelijkheid Grondwet art. 44 lid 1

Nadere informatie

Nieuwsbrief Taskforce #2 - november 2017

Nieuwsbrief Taskforce #2 - november 2017 Programma Samen Organiseren Gemeenten trekken steeds meer gezamenlijk op als het gaat om de (digitale) dienstverlening richting bewoners en bedrijven. Samen Organiseren is vanuit gemeenten opgezet om een

Nadere informatie

IT visie Amersfoort

IT visie Amersfoort IT visie Amersfoort 2016-2018 Samen Digitaal Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Waarom een IT Visie?... 3 1.2 De Europese en landelijke context... 4 1.3 Opzet en uitwerking... 4 2 Uitgangspunten...

Nadere informatie