Fout 1: Te veel voeding geven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fout 1: Te veel voeding geven"

Transcriptie

1

2 Fout 1: Te veel voeding geven De eerst fout die we gaan bespreken, is er een die vrijwel elke koi hobbyist vroeg of laat gemaakt heeft namelijk het overvoeden van de koi. En het is niet eens zo heel gek, dat dit de meest gemaakte fout is. Het voeden van de koi is namelijk voor de meeste koi liefhebbers een van de leukste moment van de dag. Doordat de koi met hun kop naar boven komen, zul je ze goed zien en kun je genieten van jouw koi. Maar hier schuilt gelijk het gevaar in, want hoewel het voor jou leuk is om de koi lang te voeren, is het (op de langere termijn) niet goed voor de vissen. Zo als je waarschijnlijk zult weten, heeft een koi maar een kleine maag en per keer maar weinig voedsel opnemen. Het geven van te veel voeding aan de koi in een vijver zorgt op de lange termijn voor dat de koi wat bol zal worden en er kikkervis achtig uit begint te zien (bol lichaam met een kleine staart). En

3 hoewel het uiterlijk weer weg kan trekken, kan de impact op de lever en organen van de vis de levensduur enorm verkorten. Daarnaast zorgt het geven van teveel voeding ook nog eens voor vervuiling in het water, vaak zo veel vervuiling dat het filter het niet aan kan en de waterkwaliteit snel achter uit gaat. Hoe vaak de koi gevoed moet worden is afhankelijk van de water temperatuur, de hoeveelheid voeding heeft te maken met de leeftijd tevens de watertemperatuur. Een manier om in de gaten te houden dat je de koi niet overvoed is door tijdens het voeden op te letten dat al de voeding direct opgenomen wordt door de koi. Probeer er een spelletje te maken, genoeg voeding te geven zodat er niks in water achterblijft, doe dit voor ongeveer 5 minuten per sessie en de koi zal voldoende voeding krijgen. In mijn e-boek: het KOI handboek vindt uitgebreide informatie over het voeden van de koi:

4 Fout 2: Te veel koi in de vijver Een andere begrijpelijke fout die door veel koi hobbyisten gemaakt wordt, is het hebben van teveel koi in een vijver. Een van de redenen dat dit gebeurd is uit pure enthousiasme, de vijver zit eigenlijk al aan zijn capaciteit maar toch worden er nieuwe koi toegevoegd, omdat je het niet kan laten Een van de redenen dat dit gebeurd, is doordat tijdens het kopen van koi wel eens uit enthousiasme vergeten wordt dat de vijver maar een beperkte capaciteit heeft. Een tweede reden is, dat de capaciteit van de vijver overschat wordt. Koi vissen hebben t.o.v. andere vissen gewoon ruimte nodig en daarnaast is het ontzettend de waterkwaliteit in de gaten te houden, en meer vis in een kleinere vijver betekend altijd kans op slechtere waterkwaliteit. Natuurlijk kan de waterkwaliteit op peil gehouden worden door voldoende filtratie en goud onderhoud / schoonmaken van de vijver.. maar niet iedereen heeft daar de tijd voor. De laatste reden dat een koi vijver overvol raakt is dat er geen rekening is gehouden met de groei van de vissen. Het is belangrijk om vooruit te plannen, bereken van te voren hoe groot de vissen gaan worden en of de capaciteit van de vijver en de filters nog steeds voldoende zijn als koi groot worden. Een vuistregel die je aan kunt houden (er van uitgaande dat er voldoende filtratie is) is dat je per koi 1 kubieke meter water nodig hebt. Uiteraard is dit een gemiddelde en hebben kleinere soorten koi minder water en grotere soorten meer water nodig.

5 Fout 3: Te weinig filtratie Fout 2 en 3 gaan eigenlijk hand in hand, aangezien meer vissen ook betekend dat je voor meer filtratie moet zorgen. Doe je dat niet, of heb je überhaupt te weinig filtratie dan zal dit leiden tot slechte waterkwaliteit en slechte waterkwaliteit leid weer tot een slechte gezondheid van de koi. De meeste vijvers beginnen echter met voldoende filtratie, en meestal beginnen de problemen pas als er meer vissen toegevoegd worden en de filtercapaciteit eigenlijk niet meer voldoende is. Het vervelende is dan ook dat te weinig filtratie niet direct tot problemen zal leiden. Want hoewel koi niet direct ziek hoeven te worden van de verslechterde water kwaliteit, zullen ze er wel door verzwakt worden en zal de stress toenemen, waardoor ze weer vatbaarder voor bacteriën zijn en het uiteindelijk dus toch tot een verhoogde kans op ziekte leidt. De beste manier om dit te voorkomen is door het water op tijd te testen, en a.d.h.v. de uitslag van de waterkwaliteit testjes aanpassingen te maken indien dat nodig is.

6 Fout 4: Geen quarantaine periode toepassen Wanneer je een nieuwe koi aan je vijver toevoegt weet je in principe niks over zijn verleden. Je weet niet waar hij geweest is of welke typen bacteriën of kleine beestjes hij mee in contact is geweest. Nog erger, je weet niet met welke andere vissen je nieuwe koi in contact is geweest. En welke typen vervelende beestjes en ziekten ze aan zijn blootgesteld of zelfs niet of ze onzichtbare symptomen van bepaalde ziekten vertonen. En dat is waarom quarantaine zo belangrijk is. Quarantaine is een voorzorgsmaatregel, het kan namelijk goed zijn dat je nog nooit een probleem hebt gehad bij het toevoegen van nieuwe vissen zonder quarantaine periode. Besef je goed dat je door het op deze manier toevoegen van vissen je de gezondheid van je bestaande koi op het spel zet Een deel van de problemen die ontstaan van nieuwe koi zijn gerelateerd aan stress. Stel je eens voor hoeveel stress het voor een koi oplevert als hij in een plastic zak gestopt wordt, in een auto meegenomen wordt en in een vijver vol wildvreemde wordt gedumpt

7 Tel hier nog eens het verschil in waterkwaliteit bij op en je hebt een perfect recept voor het verzwakken van het immuunsysteem van de vis, waardoor deze veel vatbaarder is voor parasieten en bacteriën dan normaal. Enkele tips voor het plaatsen van een nieuwe vis in quarantaine: - Open de zak niet direct, maar leg eerst de zak in de quarantainebak, zodat de watertempatuur langzaam gelijk getrokken wordt. Op deze manier hou je de stress beperkt. - Zorg ervoor dat het chloor uit het wat van de quarantainebak is en ook de ph, ammoniak en nitriet niveaus acceptabel zijn. - Vervang na een half uur langzaam het water in de zak met water uit de quarantainebak, het is het beste het water uit de zak niet in de quarantainebak te laten komen. Op deze manier went de vis al aan het water, maar verloopt de overvang rustig. - Haal de vis(sen) vervolgens uit de zak met een net en plaats ze voorzichtig in de quarantainebak. - Span een net over de quarantainebak en houd de bak ook goed in de gaten, de eerste periode zullen de vissen nog uit de bak willen springen.

8 Fout 5: Te laat leren Alle dieren hebben een immuunsysteem, deze beschermt ze tegen virussen en bacteriën die allerlei ziektes kunnen veroorzaken. Over het algemeen functioneert het immuunsysteem prima, maar door allerlei externe factoren kan de druk op het systeem te hoog worden en het systeem verzwakken. Bij koi zijn deze externe factoren onder andere water kwaliteit, voeding en veranderingen in de watertemperatuur. En hoewel we als koi liefhebbers ons best doen om al deze externe factoren onder controle te houden en ideaal te maken voor de koi, zal het immuunsysteem van onze koi vroeg of laat minder zijn en bestaat de kans dat deze ziek worden. Met dit in het hoofd zijn er twee dingen die je kunt doen: 1. Je kop in het zand steken, met het idee dat jou koi niet ziek gaan worden. 2. Accepteren dat er een vrij grote kans is dat de koi ziek worden en je er zo goed mogelijk op voorbereiden hier mee om te gaan. Ik raad je aan voor de tweede optie te gaan, als je namelijk vooraf leert over koi ziektes en hoe je deze moet herkennen en behandelen, dan is de kans groot dat je een eventuele ziekte veel eerder

9 ontdekt als iemand die zich niet heeft voorbereid en je hiermee in potentie voorkomt dat er vissen komen te overlijden als gevolg van te late ontdekking en behandeling van een ziekte. Wacht hier dus niet mee, en informeer je zelf zo snel mogelijk over koi ziektes, zodat je weet: - Wat je er aan kan doen om ze te voorkomen. - Hoe je ziektes herkent. - Hoe je ziektes effectief behandelt. Meer weten over koi ziektes, bekijk dan eens naar het Koi ziekte handboek + videocursus:

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist.

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist. 10 Tips voor Beginners De Beginnende Aqauriaspecialist Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt Aquariaspecialist.nl Gratis ebook TABLE OF CONTENTS Inhoud Introductie Tip 1 Tip 2

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Een spreekbeurt over een KAISZ ziekte wat een goed idee! Wij helpen je graag met informatie, handige tips en ideeën. Heel veel succes!! De voorbereiding.

Nadere informatie

Het forum verzamelt gegevens van de ingeschreven forum leden. Bij registratie op het forum worden volgende gegevens opgeslagen:

Het forum verzamelt gegevens van de ingeschreven forum leden. Bij registratie op het forum worden volgende gegevens opgeslagen: Wat is het NVN forum? Een plaats waar hobbyisten kunnen posten over hun hobby. Hobbyisten vragen kunnen stellen aan hun medehobbyisten. Hobbyisten kunnen lezen in allerlei topics betreffende hun hobby.

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET INRICHTEN

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Tips voor nieuwe ME-patiёnten

Tips voor nieuwe ME-patiёnten ` Tips voor nieuwe ME-patiёnten ME Vereniging Nederland "Tips voor nieuwe ME-patiënten", ME Vereniging Nederland, 27 januari 2015 Deze collectie is samengesteld uit bijdragen van leden van de ME Vereniging

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2:

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2: lesbrieven werkbladen Lesbrief 2: vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 vervuild water WAter zuiveren Proef 1 Bezinken Materialen

Nadere informatie

Guppy. Poecilia reticulata. Serie vissen

Guppy. Poecilia reticulata.  Serie vissen Serie vissen Guppy Poecilia reticulata De guppy is één van de bekendste aquariumvissen. Het zijn sterke vissen die zich gemakkelijk voortplanten. Van oorsprong komen ze uit Zuid-Amerika. De mannetjes hebben

Nadere informatie

Op vijverbezoek bij Ron Chagoi met oogontsteking

Op vijverbezoek bij Ron Chagoi met oogontsteking Op vijverbezoek bij Ron Chagoi met oogontsteking Een nette en strakke vijver in de tuin. De start van het koiseizoen. De kappen gaan weer van de vijver, de filter wordt gespoeld, het zonnetje komt door.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen

Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen Ze springen om aandacht Onze honden willen ons niet pesten, maar ze willen gewoon ontzettend graag contact. Dat honden opspringen heeft in eerste instantie als

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Wonen en huishouden. Test jezelf.

Wonen en huishouden. Test jezelf. Wonen en huishouden. Test jezelf. Pagina 1 Weet jij hoe je schoon moet maken? Is voedselverzorging veilig in jouw handen? Weet jij alles van het verzorgen van bedden? Kun jij de wasetiketten lezen, zodat

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Perfect Pond Staple. Voeren vanaf 16 watertemperatuur. Perfect Pond Gold

Perfect Pond Staple. Voeren vanaf 16 watertemperatuur. Perfect Pond Gold Perfect Pond visvoeders is een zeer complete lijn siervis voeders afgestemd op de verschillende soorten vissen die in de vijver leven. Dit visvoeder heeft een unieke samenstelling die speciaal ontwikkelt

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Ordening Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Over de hele wereld verspreid leven zeer veel verschillende dieren die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Als je in de dierentuin rondloopt kun je de

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*...

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... GEMAKKELIJK TOEGANG TOT WATER Beekjes, sloten, rivieren

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

Op vijverbezoek bij Remy en Denise

Op vijverbezoek bij Remy en Denise De vijver mooi centraal in de tuin. Op vijverbezoek bij Remy en Denise Zaterdag 12:15 uur, wij vertrekken richting Poortugaal om bij de vijver van Remy en Denise te gaan kijken. Dit keer betreft het een

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk 1 RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Roodkopzalm. Hemigrammus bleheri. www.licg.nl. Serie vissen

Roodkopzalm. Hemigrammus bleheri. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Roodkopzalm Hemigrammus bleheri De roodkopzalm behoort tot de familie van de karperzalmen. Deze scholenvissen, afkomstig uit Brazilië en Colombia, zijn bruingrijs tot zilverkleurig met een

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLATY l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLATY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD)

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) Informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2

Nadere informatie

Anamneseformulier Nishikigoi Vereniging Nederland Pagina 1

Anamneseformulier Nishikigoi Vereniging Nederland Pagina 1 Pagina 1 Let op: Dit formulier bestaat uit 8 pagina's. 1- inhoudsopgave Pagina 1: 1 Inhoudsopgave Pagina 2: 2 3 Algemene gegevens van het N.V.N. lid Omschrijving van het probleem Pagina 3: 4 Leefomstandigheden

Nadere informatie

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn:

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn: De vijverkalender Hovenier Roel Zuidema biedt u advies en tips voor u vijver. Welke taken en welk onderhoud kunt u het best in bepaalde perioden uitvoeren? Vijver in januari In januari heeft de vijver

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van Het

Nadere informatie

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Neontetra Paracheirodon innesi De neontetra is een veel gehouden aquariumvis. Hij behoort tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de bovenloop van het Amazonegebied

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer Stress uit de bouw Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress Informatie voor de werknemer In de bouw wordt hard gewerkt, geen project verloopt hetzelfde.

Nadere informatie

Vuurneon. Hemigrammus erythrozonus. www.licg.nl. Serie vissen

Vuurneon. Hemigrammus erythrozonus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Vuurneon Hemigrammus erythrozonus De vuurneon is een vrij populaire aquariumvis. Vuurneons behoren tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de Essequibo rivier

Nadere informatie

Platy. Xiphophorus maculatus. Serie vissen

Platy. Xiphophorus maculatus.  Serie vissen Serie vissen Platy Xiphophorus maculatus De platy, ook wel plaatje genoemd, is een bekende aquariumvis. Platy s zijn sterke vissen die zich gemakkelijk voortplanten. Van oorsprong komen ze uit Mexico,

Nadere informatie

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Sumatraan Capoeta tetrazona De Sumatraan is een populaire aquariumvis uit de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Hij wordt in de literatuur teruggevonden onder de namen Capoeta tetrazona,

Nadere informatie

10 gouden tips. Voor een ongekende photo booth inzet op jullie bruiloft!. made with

10 gouden tips. Voor een ongekende photo booth inzet op jullie bruiloft!. made with 10 gouden tips Voor een ongekende photo booth inzet op jullie bruiloft!. made with Maak het ongekend! De dag waar je zo lang naar hebt uitgekeken komt er binnenkort aan! Natuurlijk gaat het een te gekke

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Geelbuikschildpad. Trachemys scripta scripta. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelbuikschildpad. Trachemys scripta scripta. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelbuikschildpad Trachemys scripta scripta Geelbuikschildpadden worden veel als huisdier gehouden. Deze dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter 30 centimeter

Nadere informatie

Competenties De Fontein

Competenties De Fontein Competenties De Fontein We werken met de volgende 4 competenties: 1. Verantwoordelijkheid 2. Samenwerken 3. Organisatie en planning, zelfstandigheid 4. Motivatie - In klas 1 wordt gewerkt aan de volgende

Nadere informatie

Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van

Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Genetische keuring bij topsport

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Genetische keuring bij topsport Afsluitende les Leerlingenhandleiding Genetische keuring bij topsport Genetische keuring bij topsport Inleiding Voor mensen die aan intensieve sport meedoen zijn er vaak sportkeuringen. Deze meten hoe

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

Discusvis. Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus. www.licg.nl. Serie vissen

Discusvis. Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Discusvis Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus De discusvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Discusvissen zijn genoemd

Nadere informatie

Joop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop.

Joop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. Weetjesspel kaartjes - 1 van 10 1 Bij iemand met dementie moet je 1. je kwaad maken 2. rustig en duidelijk praten 2 Er is iets gebeurd. Kan het zijn dat iemand met dementie dit snel weer vergeet? 3 Krijgen

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Diertjes vangen en bekijken

Diertjes vangen en bekijken Hossebos wateropdracht 1 Diertjes vangen en bekijken Zoek een plekje aan de waterkant, waar je goed bij het water kunt. Leg alle materialen klaar. Vul het aquarium half met water en zet het op een plekje

Nadere informatie

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips 20 eenvoudige tips Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden Wat leuk dat je mijn lijst met 6 leuke opvoedtips hebt aangevraagd! Ik help je graag om meer plezier in het opvoeden te krijgen zodat je

Nadere informatie

T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n?

T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n? T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n? S T E R K I N E I G E N K R A C H T T H E A V A N B O D E G R A V E N De test

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Want wat betekent die grote hoeveelheid zwerfafval voor de natuur, de dieren en de mensen?

Want wat betekent die grote hoeveelheid zwerfafval voor de natuur, de dieren en de mensen? Wereldschool lesdeal Zwerfafval groep 4 t/m 6 De familie Kooijman is in augustus vertrokken met de camper om de wereld bewust te maken van het grote zwerfafval probleem. Tijdens hun rondreis ruimen ze

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

Ik heb een postnatale/postpartum depressie

Ik heb een postnatale/postpartum depressie Ik heb een postnatale/postpartum depressie Ik kan nu volledig zeggen dat ik last heb van een postnatale/postpartum depressie. Dit durfde ik niet hardop te zeggen omdat mijn huisarts de eerste keer toen

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Wie ben ik/inleiding

Wie ben ik/inleiding Wie ben ik/inleiding Mijn naam is Martine Trouw en ik ben een zoetekauw in hart en nieren. Gezond eten komt mij niet aanwaaien, daar moet ik echt tijd en energie in steken. Na een stressvolle puberteit

Nadere informatie

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM ROYAL CANIN DIEETVOEDINGEN HELPEN UW HUISDIER WEER LEKKER IN ZIJN VEL TE LATEN ZITTEN SOMS IS EEN PROBLEEMHUID MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM Wanneer de oorzaak van de huidproblemen gediagnosticeerd is, kan

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor Voor introverte mensen zijn energie en balans belangrijke begrippen. Vaak is het ook iets waar we mee worstelen. De balans tussen activiteiten die energie vreten en activiteiten die energie opleveren,

Nadere informatie

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 13.0 Inleiding Spreadsheets bieden meer grip op gegevens. De twee beste manieren om meer grip te krijgen, is door de gegevens te sorteren of door bepaalde waarden

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services

Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services Door : QNS - Quality Network Services Datum: Donderdag 01 november 2018 Plaats: Breda Versie: 1.2 Inhoudsopgave Spamfilter Algemene

Nadere informatie

LEESVAARDIGHEID 1-3T

LEESVAARDIGHEID 1-3T LEESVAARDIGHEID 1-3T Testtoets lezen H1 Tekst 1 Broodje allergie [1] Na één hap ging het fout bij Djoeke Boonstra. Jeuk, rode huid, gezwollen lippen en benauwdheid. Wat was er aan de hand? Voedselallergie!

Nadere informatie

Sportief bewegen na kanker. Kanker

Sportief bewegen na kanker. Kanker Sportief bewegen na kanker Kanker Sportief bewegen na kanker...................................... Bewegen: goed en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog

Nadere informatie

Zwaarddrager. Xiphophorus helleri. Serie vissen

Zwaarddrager. Xiphophorus helleri.  Serie vissen Serie vissen Zwaarddrager Xiphophorus helleri De zwaarddrager is een veel gehouden tropische vis. Het is een sterke vis die zich gemakkelijk voortplant. Van oorsprong komen zwaarddragers uit Mexico, Guatemala

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

DÉ EENVOUDIG LEVEN CHECKLIST

DÉ EENVOUDIG LEVEN CHECKLIST 25 TIPS VOOR EEN EENVOUDIGER LEVEN MET MINDER STRESS 1 SCHRIJF JOUW PERSOONLIJKE MISSIE De nummer #1 reden dat mensen worstelen met stress is een gebrek aan richting. Zodra je jouw persoonlijke missie

Nadere informatie

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelwangschildpad Trachemys scripta troosti Geelwangschildpadden zijn erg populair als huisdier. Deze koudbloedige dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter

Nadere informatie

de Beste Studiekeuze Aanpak

de Beste Studiekeuze Aanpak de Beste Studiekeuze Aanpak Welk pad kies jij? Zelkennis is vaag pagina 3,4 Waar sta jij nu? Ontdek jouw volgende stap pagina 5,6 Hoe kom ik erachter wat ik wil? 3 bronnen voor zelfkennis pagina 7 Concreet

Nadere informatie

BSO Oranje Nassau meivakantie Doe mee: red de zee!

BSO Oranje Nassau meivakantie Doe mee: red de zee! Waterzuiveringsinstallatie Hallo redders, Heb jij wel eens gehoord van plastic soep? Dat is geen gerecht zoals je misschien zou denken maar dat is juist iets wat je helemaal niet wilt eten! Onze oceanen

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

21 tips om te beginnen met mediteren

21 tips om te beginnen met mediteren 21 tips om te beginnen met mediteren Innerlijke rust binnen handbereik Voorwoord Ik weet hoe het voelt wanneer je gespannen bent, slecht slaapt, snel geïrriteerd bent en eigenlijk niet echt kan genieten

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Programma calamiteitenteam

Programma calamiteitenteam Programma calamiteitenteam 1. Welkom 2. Wanneer is er sprake van een calamiteit? 3. Oorzaken van calamiteiten; wat kun je aantreffen? 4. Welke vissoorten zijn het kwetsbaarst? 5. Karpersterfte 6. Vis redden,

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Tips voor een leuke vakantie

Tips voor een leuke vakantie Tips voor een leuke vakantie V A K A N T I E voor een natuurlijke rust www.myhappypet.be Vakantie iedereen kijkt er elk jaar weer naar uit: de bestemming kiezen, uitstapjes plannen, Als huisdiereigenaar

Nadere informatie

Weet wat je kan. Een goede toekomst

Weet wat je kan. Een goede toekomst Weet wat je kan Een goede toekomst Hoog genoeg Hoofdstuk 8 gaat over je plannen voor de toekomst. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Hoog genoeg. blz 2 Wat wil je in de toekomst? blz 3 Leg de lat niet

Nadere informatie

HERKOMST: WILDVANG, AZIË EN EUROPA

HERKOMST: WILDVANG, AZIË EN EUROPA Uit de bibliotheek van DISCUS PASSIE.nl 1 januari 2014 INFOBLAD HERKOMST: WILDVANG, AZIË EN EUROPA DISCUS PASSIE.nl Passie maakt het verschil Herkomst: wildvang, Azië en Europa Voordat discusvissen bij

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLECO ALGENETER VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLECO ALGENETER

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Adviezen voor kinderen met licht schedel/hersenletsel (en hun ouders)

Adviezen voor kinderen met licht schedel/hersenletsel (en hun ouders) Patiënteninformatie Adviezen voor kinderen met licht schedel/hersenletsel (en hun ouders) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl In deze folder lees je wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat je

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren voor meer gezondheid Zelfgenezend vermogen dat hebben alle mensen in zich en gebruiken het ook iedere dag, bijvoorbeeld in je slaap en bij het herstellen

Nadere informatie