Stichting ProSea Verslag activiteiten 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting ProSea Verslag activiteiten 2013"

Transcriptie

1 Stichting ProSea Verslag activiteiten 2013 SCHEEPVAART IMO model course 1. Inbedding model course bij Nederlandse zeevaartscholen ProSea benadert zeevaartscholen, voert gesprekken en maakt (meerjarige) afspraken over de inbedding (educatief pakket, train de trainer, coaching) van marine environmental awareness training op de scholen. Indien gewenst voert ProSea de cursussen tegen betaling uit op school. Resultaten: Het educatieve materiaal is in schooljaar kosteloos aan alle Nederlandse zeevaartscholen aangeboden, dankzij een subsidie van het O en O fonds zeescheepvaart. Succesvolle inbedding bij: o Maritiem Instituut Willem Barentz (HBO), Terschelling. Drie docenten hebben deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea en voerden in 2012 en 2013 de cursus zelfstandig uit. o Hogeschool Amsterdam (HBO), Amsterdam. Twee docenten hebben deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea. In 2012 heeft ProSea een cursus gegeven aan de studenten, docenten waren daarbij aanwezig. In 2013 voerden de docenten de cursus zelfstandig uit. Daarbij maakten ze gebruik van de educatieve materialen van ProSea. ProSea verzorgde lezingen over mariene ecologie en ballast water. o Noorderpoortcollege (MBO), Delfzijl. In 2012 en 2013 heeft ProSea een cursus gegeven aan de studenten, docenten waren daarbij aanwezig. o Hogeschool voor de Scheepvaart (HBO), Rotterdam. Twee docenten hebben deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea. In 2013 deden alle leerlingen mee aan de ProSea marine environmental awareness cursus. Deze werd gegeven in Diergaarde Blijdorp en werd gefinancierd door het havenbedrijf Rotterdam. o Scheepvaart en Transport college (MBO), Rotterdam. Drie docenten hebben deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea. In 2013 deden alle leerlingen mee aan de ProSea marine environmental awareness cursus. Deze werd gegeven in Diergaarde Blijdorp en werd gefinancierd door het havenbedrijf Rotterdam. o Maritiem Instituut de Ruyter (HBO), Vlissingen. Twee docenten hebben deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea. In 2012 heeft ProSea een cursus gegeven aan de studenten, docenten waren daarbij aanwezig. In 2013 gaven de docenten de cursus zelf. o Maritiem Instituut de Ruyter (MBO), Vlissingen. Een docent heeft deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea. De docent geeft geen aparte cursus, maar gebruikt de materialen van ProSea in de lessen.

2 2. Aanbieden ProSea educatief pakket bij model course ProSea geeft jaarlijks een set educatieve materialen uit, als hulpmiddel voor docenten van de zeevaartscholen om de IMO model course Marine Environmental Awareness te kunnen uitvoeren. Deze set bestaat uit een serie achtergrondartikelen, alle lezingen/workshops en een aantal filmpjes. Najaar 2013 is de derde versie (update 2013/2014) van deze set educatieve materialen geproduceerd en uitgegeven. De CD-ROM met educatieve materialen behorende bij de IMO model course bieden we te koop aan voor 750 euro. Scholen kunnen ook een abonnement nemen, zodat ze jaarlijks een update krijgen (eerste jaar 500 euro, daarna 350 euro per jaar). Eind 2013 was het eenmalige pakket zes keer verkocht (een school, vier trainingsinstituten en een reder), het abonnement drie keer (twee Nederlandse scholen en twee buitenlandse trainingsinstituten). De filmpjes over de gevolgen van vast afval en olie zijn separaat twee keer verkocht. 3. Inbedding model course in Griekenland In 2010 heeft Prosea subsidie gekregen van de MAVA Foundation uit Zwitserland om de model course Marine Environmental Awareness te implementeren in Griekenland. Op 28 en 29 maart 2012 hebben ProSea en HELMEPA samen een model course Marine Environmental Awareness gegeven in Athene, voor Griekse reders en vertegenwoordigers van regionale organisaties uit Turkije, Cyprus, de Golf en Malta. Hiermee is een belangrijke stap naar implementatie gezet, omdat HELMEPA een centrale plaats inneemt in de training van zeevarenden in Griekenland, zeker op het gebied van milieu en duurzaamheid. In 2013 is het project afgesloten met het eenmalig beschikbaar stellen van de ProSea educatieve materialen aan scholen en andere partners in Griekenland. 4. Cursussen Havenbedrijf Rotterdam In 2013 heeft ProSea zes tweedaagse marine environmental awareness cursussen in Blijdorp georganiseerd voor een gemengde groep van havengebruikers, medewerkers van havenbedrijf Rotterdam en leerlingen van het Scheepvaart en Transport College. Totaal namen 180 mensen deel. Deze cursussen werden gefinancierd door het havenbedrijf Rotterdam. 5. Dedicated cursussen in Nederland ProSea heeft ook in 2013 actief reders benaderd om de modelcursus marine environmental awareness onder de aandacht te brengen, met wisselend resultaat. Lastig is dat er wel een internationaal erkende IMO model course marine environmental awareness is, maar dat de cursus door Nederland niet verplicht wordt gesteld. Voor de meeste reders is dit voldoende reden om niets te doen, maar er zijn uitzonderingen: Opname in trainingsprogramma reders: o Royal Boskalis Drie medewerkers van Boskalis hebben in 2012 deelgenomen aan een marine environmental awareness cursus van ProSea. In 2013 heeft ProSea de cursus op maat gemaakt voor Boskalis (in overleg met de milieucoördinator) en heeft twee cursussen geven voor totaal 30 medewerkers van Boskalis.

3 Contacten met reders over opname training: o Seaway Heavy Lifting In het kader van de ISO certificering is Seaway Heavy Lifting geïnteresseerd in de cursus. De cursussen van ProSea zijn opgenomen in het trainingsplan behorende bij de ISO inbedding. o Heerema Marine Contractors Een medewerker van Heerema heeft in 2012 deelgenomen aan een marine environmental awareness cursus van ProSea. ProSea heeft in 2013 overleg gevoerd met Heerema over het inbedden van cursussen. Heerema gaat in 2014 beginnen met het opzetten van trainingen voor niet-stcw functies. o Anthony Veder Drie medewerkers van Anthony Veder hebben in 2012 deelgenomen aan een marine environmental awareness cursus van ProSea. We zijn in gesprek over een specifieke cursus voor Anthony Veder 6. Dedicated cursussen in het buitenland In 2013 heeft ProSea 1 cursus in het buitenland uitgevoerd, voor KOTC uit Koeweit, 15 deelnemers. 7. Lloyds Register ProSea heeft een samenwerkingscontract getekend met Lloyds Register (LR). Onder de voorwaarden van het samenwerkingscontract heeft ProSea haar marine environmental awareness cursus in licentie gegeven aan LR. Die zal de cursus aan reders aanbieden, ProSea wordt dan ingeschakeld om of medewerkers van LR te trainen of om de cursus te komen geven. Er hebben in 2013 geen cursussen plaatsgevonden. SCHEEPVAART overige projecten 8. Stichting Noordzee project Clean Shipping Stichting Noordzee voert het project Clean Shipping uit waarin aandacht wordt besteed aan verschillende aspecten van duurzame scheepvaart. Onderdeel van dit project is het in de scheepvaartsector vragen van aandacht voor bewustwording van scheepsbemanning en studenten van zeevaartscholen. Stichting ProSea vult dit onderdeel van het project in voor stichting Noordzee, onder andere door het voeren van gesprekken met reders en het inbedding van de ProSea marine environmental awareness cursus in de scheepvaartsector en het onderwijs. In 2013 heeft ProSea een artikel geschreven over de Profit P, een van de drie P s van duurzaamheid. Hierin wordt speciaal aandacht besteed aan de rol van ladingeigenaren bij het bereiken van duurzaamheid. Dit project loopt door tot en met Ballast Water Opportunity ProSea is subpartner in het Interreg project rondom de invoering van het Ballastwater verdrag in Europa. ProSea speelt een rol in de disseminatie van de projectresultaten en bij het maken van educatieve materialen.

4 In 2013 heeft ProSea een trainingsdag voor reders ontwikkeld over het probleem van de introductie van invasieve soorten door ballastwater. Deze trainingsdag is in 2013 drie keer uitgevoerd, een keer in Nederland en twee keer in Duitsland (59 deelnemers). Tijdens deze trainingsdagen werd aandacht besteed aan de uitdagingen die reders zien bij het invoeren van ballast water management. Experts uit het ballast water opportunity project werden ingezet om met de deelnemers in gesprek te gaan over uitdagingen als handhaving en controle, retrofit, testen van systemen en de regelgeving in Amerika. ProSea heeft daarnaast een leidende rol gespeeld in de organisatie van een conferentie van twee dagen over ballast water management tijdens Europort, de grote maritime beurs in Ahoy in Rotterdam. Tijdens deze conferentie was aandacht voor het probleem van invasive species, de resultaten van het Ballast Water Opportunity project en de zorgen van reders. Ook tijdens de Europort conferentie gingen experts uit het project in gesprek met de deelnemers. Totaal waren er ruim 100 conferentiebezoekers. 10. Computer Based Training pakket ProSea en Seagull uit Noorwegen hebben in 2013 twee Computer Based Training modules (CBT s) en een pakket met opdrachten over marine environmental awareness gemaakt. Samen met de in 2010 ontwikkelde basismodule, zal Seagull deze producten gezamenlijk aanbieden als IMO model course. ProSea was inhoudelijk deskundige en scriptschrijver. 11. MBO opleiding Duurzaam Werken op Zee Samen met ROC Kop van Noord-Holland en IMARES is in 2013 gewerkt aan de opzet en ontwikkeling van een MBO kop-opleiding van 1 jaar over verschillende aspecten van het gebruik van de Noordzee, voor bedrijfsdeelnemers (40 cursusdagen). Een proefcursus van 5 cursusdagen is uitgevoerd in september en oktober. Naar aanleiding van de ervaringen tijdens deze proefcursus is besloten de lengte van de cursus aan te passen van 40 dagen naar 15 dagen. 12. Faciliteren workshop stichting Noordzee In het kader van het opstellen van een gezamenlijke visie over de Noordzee (Blue Vision), heeft stichting Noordzee in 2013 een workshop georganiseerd voor NGO s die zich bezighouden met de Noordzee. ProSea heeft deze workshop inhoudelijk begeleid.. VISSERIJ diverse projecten 13. Scholing Duurzame Visserijketens De cursussen die gegeven zijn tijdens de projectfase van het project Scholing Duurzame Visketens zijn in 2012 succesvol afgerond. Het scholingsprogramma bestond uit drie tweedaagse workshops en drie losse themadagen. Het merendeel daarvan (twee tweedaagse workshops en drie themadagen) vond plaats in In 2013 heeft ProSea aandacht besteed aan het inbedden van de resultaten in de visserijsector, door het samenstellen van een ideaal programma. Dit programma, de achtergronden en randvoorwaarden zijn vastgelegd in de blauwdruk Scholing Duurzame Visserijketens. Deze

5 blauwdruk is aangeboden aan de belangenorganisaties in de visketen en aan het ministerie van EZ, met een pleidooi om de scholing ook in de toekomst mogelijk te maken. 14. Bedrijfssurvey project De bestandschatting voor tong en schol in de Noordzee zijn onder andere gebaseerd op de onderzoeksresultaten van de onderzoeksschepen Isis en Tridens. Het meenemen van vangstresultaten van commerciële schepen (met name de vangstsamenstelling) kan de bestandschatting verbeteren. Sinds 2010 vissen commerciële schepen mee met de onderzoekschepen. Dit is de zogenaamde bedrijfssurvey. Ook in 2012 en 2013 wordt een bedrijfssurvey uitgevoerd, waarbij commerciële vissersschepen worden ingezet bij de bestandschatting van vis in de Noordzee. ProSea speelde in 2013 een rol bij de communicatie van de resultaten van het project naar de sector, met name via visserijnieuws. 15. Innovatienetwerk Zuid-West Nederland ProSea maakt onderdeel uit van de kerngroep van het visserij innovatienetwerk in Zuid-West Nederland. Een van de aandachtpunten in innovatienetwerk Zuid-West Nederland is onderwijs en scholing. Als partner in het project heeft ProSea een scholingsvoorstel gedaan. Deze scholing zal worden uitgevoerd in Kadergroep Visketen De deelnemersgroep aan het kaderprogramma van ProSea heeft zichzelf georganiseerd als kadergroep Visketen. Voor het uitvoeren van hun plannen hebben ze subsidie gekregen. ProSea is bij het project betrokken als adviseur en als deskundige op het gebied van scholing. 17. Docentendag visserijkunde Naar aanleiding van het nieuwe lesmateriaal voor de visserijscholen heeft ProSea begin 2013 een docentendag voor alle docenten visserijkunde georganiseerd om de ervaringen met het nieuwe materiaal te bespreken en aandacht te besteden aan kennisuitwisseling, onder andere op het gebied van duurzaamheid en ondernemerschap. Deze docentendag heeft geleid tot een aantal aanbevelingen naar de scholen over het gebruik en, met name, het onderhoud en updaten van het lesmateriaal. 18. Jongerennetwerk Binnen de visserij is een Jongerennetwerk actief. Dit Jongerennetwerk heeft als doel om jongeren meer bij actuele thema s binnen de visserij te betrekken. Het bestuur van het Jongeren slaagt er echter niet in om dit netwerk vorm te geven. ProSea heeft in 2013 een succesvolle serie van drie workshops georganiseerd. Hierin is door de jongeren actief gewerkt aan visieontwikkeling, doelstellingen en de opzet van projecten. 19. Internationalisering visserijcursussen In het kader van het internationaal uitrollen van onze visserijcursussen heeft een medewerker van ProSea in 2013 deelgenomen aan een conferentie in Engeland. Hieruit is een samenwerkingsverband ontstaan tussen ProSea, de Engelse visserijorganisatie Seafish, het Responsible Fishing Scheme van de International Sustainability Unit uit Engeland, de Schotse visserijorganisatie en GMRI, educatieclub uit de Verenigde Staten. Met een startsubsidie van de Lighthouse Foundation gaan we in dit samenwerkingsverband een cursusprogramma ontwikkelen en fondsen zoeken voor de uitvoering van de dit programma in Engeland en Schotland.

6 20. Decentraal Aalbeheer in Friesland In het kader van het verduurzamen van de palingvisserij, voert Friese Bond voor Binnenvissers een proefproject uitvoeren om duurzaam aalbeheer in Friesland op te zetten. ProSea zal de 12 leden van de bond trainen op het gebied van duurzaamheid. De eerste workshop heeft in december 2013 plaatsgevonden. 21. SVO lesmateriaal ProSea heeft SVO (opleidingsinstituut detailhandel vis) begeleid bij het ontwikkelen van lesmateriaal voor het onderwijs van medewerkers van viswinkels en groothandel in vis, en, heeft een studiedag voor docenten organiseren in november 2013.

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2014

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2014 Stichting ProSea Verslag activiteiten 2014 SCHEEPVAART IMO model course 1. Inbedding model course bij Nederlandse zeevaartscholen ProSea benadert zeevaartscholen in Nederland, voert gesprekken en maakt

Nadere informatie

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2015

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2015 Stichting ProSea Verslag activiteiten 2015 SCHEEPVAART IMO model course 1. Inbedding model course bij Nederlandse zeevaartscholen ProSea benadert zeevaartscholen in Nederland, voert gesprekken en maakt

Nadere informatie

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2012

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2012 Stichting PrSea Verslag activiteiten 2012 SCHEEPVAART IMO mdel curse 1. Inbedding mdel curse bij Nederlandse zeevaartschlen PrSea is in 2012 gestart met het benaderen van alle zeevaartschlen, het veren

Nadere informatie

Organiseer Jezelf. Workshop 1 Jongerennetwerk Visserij. Marieke Verweij 25 mei 2013 IJmuiden

Organiseer Jezelf. Workshop 1 Jongerennetwerk Visserij. Marieke Verweij 25 mei 2013 IJmuiden Organiseer Jezelf Workshop 1 Jongerennetwerk Visserij Marieke Verweij 25 mei 2013 IJmuiden Officiële opening cursus organiseer jezelf Stefan Tijssen, voorzitter JNV 2 Workshop 1 1. Inleiding - even voorstellen

Nadere informatie

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus.

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus. Inleiding MCN Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013 Missie: Het duurzaam aanwenden van de zee en haar omgeving ten behoeve van het langdurig

Nadere informatie

Programma. De Noordzee. 17 maart Eelco Leemans Stichting De. Ø Inleiding Ø Stichting De Noordzee Ø De Noordzee: ecosysteem en natuurgebieden

Programma. De Noordzee. 17 maart Eelco Leemans Stichting De. Ø Inleiding Ø Stichting De Noordzee Ø De Noordzee: ecosysteem en natuurgebieden De Noordzee: natuurgebied of wingewest? 17 maart 2008 Eelco Leemans Stichting De De Noordzee Programma Ø Inleiding Ø Stichting De Noordzee Ø De Noordzee: ecosysteem en natuurgebieden Ø Effecten van menselijk

Nadere informatie

Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam. [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom)

Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam. [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom) 1 Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom) Dames en heren, Wat een geweldige dynamische wereld is de maritieme sector!

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2017 Schooljaar

JAAROVERZICHT 2017 Schooljaar Aansluitend op het Beleidsplan 2017-, zijn de belangrijkste doelen van 2017: 0. Behoud bestaande klanten voor seizoen 2017-2018 1. Focus op MBO: Onderdeel uitmaken van het MBO keuzedeel en het Meerjarig

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs. Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo.

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs. Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo. Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo.nl) Position Paper We hebben gevraagd te tekenen voor Basis module

Nadere informatie

EduDivers Werkplan 2017

EduDivers Werkplan 2017 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit EduDivers Werkplan 2017 Het jaar 2017 is voor EduDivers een overgangsjaar. De kern van financiering van EduDivers verloopt via de landelijke Onderwijsalliantie

Nadere informatie

16 mei 2013. Netwerkbijeenkomst MCN. Wessel Schinkel

16 mei 2013. Netwerkbijeenkomst MCN. Wessel Schinkel 16 mei 2013 Netwerkbijeenkomst MCN Wessel Schinkel Veiligheidstrainingen in Den Helder DHTC en de ontwikkeling van veiligheidstrainingen in Den Helder. Noodzaak offshore / Maritieme veiligheids trainingen

Nadere informatie

Plastics: ontwikkelingen internationaal en activiteiten RWS

Plastics: ontwikkelingen internationaal en activiteiten RWS Plastics: ontwikkelingen internationaal en activiteiten RWS Frederieke Knopperts Water, Verkeer en Leefomgeving Inhoud Beleidskader: Kaderrichtlijn Mariene Strategie Internationale samenwerking: OSPAR

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort

Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort Mini conferentie Bruggen Bouwen Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort Ashwin Brouwer Programma Bruggen Bouwen Masterclass

Nadere informatie

Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken. 6 september 2017

Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken. 6 september 2017 Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken 6 september 2017 10 jaar Platform Schone Scheepvaart - Meer dan 30 seminars georganiseerd - Ruim 500 unieke bezoekers - Waarderingscijfer bezoekers:

Nadere informatie

Werkplan EduDivers 2013

Werkplan EduDivers 2013 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit Werkplan EduDivers 2013 Inhoud Werkplan EduDivers 2013... 1 Introductie... 1 De Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit... 1 Deskundigheidsbevordering...

Nadere informatie

MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013

MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013 MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013 MCN is een koepel waarbinnen de vier O s samenwerken op het gebied van marien, maritiem & milieu en zich bezig houden met oa: duurzame offshore energie: olie & gas, arctic

Nadere informatie

Kom voor Taal Aanbod streektaal

Kom voor Taal Aanbod streektaal Kom voor Taal Aanbod streektaal 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Streektaal in de klas... 5 Ons onderwijs... 7 Aanbod 2017-2018... 9 Workshop... 10 Studiedag... 12 Cursus...

Nadere informatie

Stichting Sounds of Change

Stichting Sounds of Change Stichting Sounds of Change Meerjaren beleidsplan 2017 2020 Februari, 2017 Sounds of Change is een organisatie die de helende kracht van muziek brengt naar (getraumatiseerde) kinderen in en uit conflictgebieden,

Nadere informatie

LEREN DOOR TE DOEN DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS

LEREN DOOR TE DOEN DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS Deze energieke, tweedaagse training resulteert in hands-on ervaring en meer inzicht in de Design Thinking principes, de belangrijkste tools en terminologie.

Nadere informatie

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT Nieuwsbrief JUNI 2014 Juni 2014: Een maand van inspirerende bijeenkomsten, awarduitreikingen en nieuwe ICT campagnes. We wensen u veel leesplezier! Laatste kans! Deelnemers Special 3D Printing Aankomende

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor ouders/verzorgers, 12 september 2017

Nieuwsbrief voor ouders/verzorgers, 12 september 2017 Nieuwsbrief voor ouders/verzorgers, 12 september 2017 De kop is eraf. De introductieweek zit erop. Maandag zijn de lessen weer volgens rooster gestart. Maar liefst 178 leerlingen starten dit nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Duurzame scheepvaart omdat het loont Tekst: Ingrid Zeegers

Duurzame scheepvaart omdat het loont Tekst: Ingrid Zeegers 47 magazine over de zee # 1 october 2013 Tekst: Ingrid Zeegers De scheepvaartsector is druk in de weer met duurzaamheid. Deels vanwege internationale regelgeving, maar ook om de milieuvriendelijke reputatie

Nadere informatie

De term Handhaver toezicht en veiligheid is in het gehele e-learning programma vervangen door de term toezichthouder.

De term Handhaver toezicht en veiligheid is in het gehele e-learning programma vervangen door de term toezichthouder. Het e-learning programma Handhaver Het e-learning programma Handhaver is ontwikkeld door Branche (gemeentes), Ministerie van Justitie, A&O fonds, Politie, ECABO en verschillende ROC s, voor de opleiding

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen OHSAS 18001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job OHSAS 18001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Regulier onderwijs Locatie(s) Richting(en) HAVO/VWO Technasium Lindenborg Leek, Groningen HAVO/VWO met technische afdeling (technasium)

Regulier onderwijs Locatie(s) Richting(en) HAVO/VWO Technasium Lindenborg Leek, Groningen HAVO/VWO met technische afdeling (technasium) Overzicht maritieme opleidingen in Nederland Regulier onderwijs Locatie(s) Richting(en) HAVO/VWO Technasium Lindenborg Leek, Groningen HAVO/VWO met technische afdeling (technasium) VMBO 12 VMBO scholen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst schone scheepvaart. SHIP, 1 november Henri van der Weide

Informatiebijeenkomst schone scheepvaart. SHIP, 1 november Henri van der Weide Informatiebijeenkomst schone scheepvaart SHIP, 1 november Henri van der Weide Vluchtige organische stoffen (VOS), geur van lading en geluid bij overslag Kooldioxide (CO2),Stikstofoxiden (NO X), Zwaveloxiden

Nadere informatie

Hoe voer ik PMA gesprekken met mijn collega s, leerlingen, deelnemers?

Hoe voer ik PMA gesprekken met mijn collega s, leerlingen, deelnemers? Programma aanbod De PMA organisatie is een opleidingsinstituut, dat vanuit haar missie technieken, diensten en inzichten biedt die mensen helpen om over hun volledige potentieel te kunnen beschikken voor

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Compagnon

Klanttevredenheidsonderzoek. Compagnon Klanttevredenheidsonderzoek Compagnon 1-4-2016 Inhoudsopgave A. Cedeo-erkenning B. Klanttevredenheidsonderzoek Opdrachtgevers C. Conclusie Cedeo 2016 Compagnon 2 A. Cedeo-erkenning 1. Achtergrond Er zijn

Nadere informatie

Professionalisering door. Bruggen Bouwen

Professionalisering door. Bruggen Bouwen Professionalisering door Bruggen Bouwen Wij presenteren: innoveren onderwijs persoonlijk talent leven lang ontwikkelen Najaar 2018: meerdere nieuwe meerjarenagenda s Strategische agenda digitalisering

Nadere informatie

Decentraal aal beheer Friesland

Decentraal aal beheer Friesland Decentraal aal beheer Friesland Duurzaam quotum, oogsten na draagkracht. Reahus, 31 oktober 2012 Friese Bond van Binnenvissers Secretariaat: Mevrouw A. van der Meulen Bongapaed 1 8736 JE Reahûs alidatini@planet.nl

Nadere informatie

Kom voor Taal Aanbod meertaligheid

Kom voor Taal Aanbod meertaligheid Kom voor Taal Aanbod meertaligheid 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Taalsensibilisering en meertaligheid... 5 Ons onderwijs... 7 Aanbod 2017-2018... 9 Workshop... 10 Studiedag...

Nadere informatie

NHL Kenniscentrum Computer Vision Lab

NHL Kenniscentrum Computer Vision Lab NHL Kenniscentrum Computer Vision Lab Computer Vision Computer Vision is het automatiseren van visuele inspecties. Met behulp van een computer worden beelden geïnterpreteerd die met een camera zijn vastgelegd.

Nadere informatie

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new strategic approach ( Blueprint ) to sectoral cooperation

Nadere informatie

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Datum: 20 februari 2012 Ons kenmerk: JK1.12.009 Begeleidingsmodel Werknemer in opleiding Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Wout Schafrat Gijs van de Beek Preventie en duurzaamheid

Nadere informatie

Trainingen loopbaangespreksvoering

Trainingen loopbaangespreksvoering Bijlagen: 3 1. CINOP 2. Het Loopbaancollectief 3. Aanmeldformulier Trainingen loopbaangespreksvoering Om leerkrachten, docenten, decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders goed toe te rusten op het

Nadere informatie

Train de Trainers Samen Nederlands leren

Train de Trainers Samen Nederlands leren Tonny van Breukelen Train de Trainers Samen Nederlands leren Cursus voor docenten Nederlands als tweede taal ten behoeve van het project Samen Nederlands leren Stichting Beter Zien Anders Kijken Stichting

Nadere informatie

Vraag 1 Ben u bekend met het artikel Onderzoekers: plasticsoep in Stille Oceaan komt vooral van visserij en scheepvaart 1?

Vraag 1 Ben u bekend met het artikel Onderzoekers: plasticsoep in Stille Oceaan komt vooral van visserij en scheepvaart 1? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector.

IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector. IATI PROGRAMMA IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector. Het is een internationaal initiatief waarbij donororganisaties, overheden

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER OPLEIDING: MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER MET DE SPECIALISATIE SOCIAL MEDIA 1 Marketing/PR/Communicatiemedewerker Specialisatie Social Media SCHEIDEGGER en CEDOR bieden een unieke opleiding aan.

Nadere informatie

overzicht open opleidingen, cursussen, seminars, workshops en trainingen

overzicht open opleidingen, cursussen, seminars, workshops en trainingen Beccaria Instituut B.V. overzicht open opleidingen, cursussen, seminars, workshops en trainingen 2011 Dit kan gegarandeerd anders! Efficiënter én effectiever! Hoe? Zie ons opleidingsaanbod. www.beccaria.nl

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 17100 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 17100 training Combinatietraining

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma NHN 2016 en 2017 (inclusief begroting)

Uitvoeringsprogramma NHN 2016 en 2017 (inclusief begroting) Uitvoeringsprogramma NHN 2016 en 2017 (inclusief begroting) In control of Alcohol&Drugs 2016 en 2017 Noord-Holland Noord 1 Programmateam In Control of Alcohol&Drugs Stuurgroepen mei 2016 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO 9001 trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO 9001 trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 9001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 9001 introductie en implementatie

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten Inleiding Het EnerCities pakket biedt je school de mogelijkheid om gebruik te maken van een serious game (leerspel) met bijbehorende educatieve toolkit en communicatiefaciliteiten

Nadere informatie

Environmental Ship Index (ESI) Ontwerp

Environmental Ship Index (ESI) Ontwerp Environmental Ship Index (ESI) Ontwerp Introductie Doel van de ontwikkeling van de ESI Environmental Ship Index (ESI) studie Voorgestelde index Organisatie en verificatie Volgende stappen 1. Introductie

Nadere informatie

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding (niet invullen) Inschrijfnummer: datum van binnenkomst: datum intakegesprek: Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding Leren & Innoveren Hogeschool Inholland

Nadere informatie

12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft. : OMA scholing leerlingen en stagiaires. Management samenvatting

12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft. : OMA scholing leerlingen en stagiaires. Management samenvatting 12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft : OMA scholing leerlingen en stagiaires Management samenvatting Binnen Mondriaan is het de afspraak dat alle medewerkers in de directe

Nadere informatie

Brochure ISO 27002 Foundation

Brochure ISO 27002 Foundation Brochure ISO 27002 Foundation Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische

Nadere informatie

Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder

Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder De Nieuwe Rijder biedt een compleet en betaalbaar basispakket voor de nascholing van uw beroepschauffeurs. Daarmee kan de

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

We zijn op de goede weg!

We zijn op de goede weg! Interview met etutor Hans Troost, School of Education Hogeschool INHOLLAND Door Pieter Swager, Lectoraat elearning, december 2005 We zijn op de goede weg! Het gesprek met Hans Troost vindt plaats op de

Nadere informatie

Boskalis Beach Cleanup Tour. van Stichting De Noordzee

Boskalis Beach Cleanup Tour. van Stichting De Noordzee Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee 2014 MyBeach Cleanup Challenge 2013 2 Resultaten MyBeach Cleanup Challenge 2013 350 km Noordzeekust schoonmaken in één maand Een team van Stichting

Nadere informatie

WURKS MEBOT in het onderwijs

WURKS MEBOT in het onderwijs WURKS-2010-06 MEBOT in het onderwijs Startdatum: 1 januari 2012 Einddatum: 31 december 2012 1.1 Projectleiders 1.1.1 Projectleider Naam: Michaela van Leeuwen e-mail: michaela.vanleeuwen@wur.nl Instituut:

Nadere informatie

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 20 september 2012 Enys House (NLDA/KIM)

Nadere informatie

Gecertificeerde Value Management opleidingen

Gecertificeerde Value Management opleidingen Gecertificeerde Value Management opleidingen Value Management Steeds meer organisaties (her-)ontdekken de kracht van Value Management om te excelleren in hun branche. In branches zoals procesen maakindustrie

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Nederlands Debat Instituut Januari 2013 t/m augustus 2014 (verlengd 1 e boekjaar)

Jaarverslag Stichting Nederlands Debat Instituut Januari 2013 t/m augustus 2014 (verlengd 1 e boekjaar) Jaarverslag Stichting Nederlands Debat Instituut Januari 2013 t/m augustus 2014 (verlengd 1 e boekjaar) Van 1998 tot en met 2013 heeft het Nederlands Debat Instituut BV als bedrijf jaarlijks debattoernooien

Nadere informatie

P5 Peiling Real Estate & Housing

P5 Peiling Real Estate & Housing P5 Peiling Real Estate & Housing Jeroen de Wijn 1376845 Dinsdag 5 april 2011 29-3-2011 1 Het maken van een gemeenschappelijke Europese markt: Gaan aannemers naar het buitenland dankzij Europese aanbestedingen?

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

ITTL. Informatietechnologie voor de Theoretische Leerweg van het VMBO

ITTL. Informatietechnologie voor de Theoretische Leerweg van het VMBO ITTL. Informatietechnologie voor de Theoretische Leerweg van het VMBO Het vak Informatietechnologie voor de Theoretische Leerweg van het VMBO ITTL is een algemeen vormend vak dat zich richt op de beroepspraktijk

Nadere informatie

TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst

TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst december 2017 TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst Unieke bijscholing voor praktijkopleiders van erkende leerbedrijven Techniek. Eigenlijk weet iedereen dat we met elkaar een uitdaging

Nadere informatie

Talent voor groei. Welkom bij Dierverzorging havo instroom. Deze presentatie is vanaf 12 maart s middags te downloaden via

Talent voor groei. Welkom bij Dierverzorging havo instroom. Deze presentatie is vanaf 12 maart s middags te downloaden via Talent voor groei Welkom bij Dierverzorging havo instroom Deze presentatie is vanaf 12 maart s middags te downloaden via www.opendagbarneveld.nl AERES MBO Barneveld Aeres MBO Barneveld Dierverzorging Hippisch

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 en begroting van de basisactiviteiten. Aantoonbaar toegankelijk. Versie 1 2014-11-17 SDdb2014/50

Activiteitenplan 2015 en begroting van de basisactiviteiten. Aantoonbaar toegankelijk. Versie 1 2014-11-17 SDdb2014/50 Activiteitenplan 2015 en begroting van de basisactiviteiten Aantoonbaar toegankelijk Versie 1 2014-11-17 SDdb2014/50 Inhoudsopgave Activiteitenplan 2015 en begroting van de basisactiviteiten... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Welkom bij Dierverzorging havo instroom

Welkom bij Dierverzorging havo instroom Welkom bij Dierverzorging havo instroom Groenhorst Barneveld Deze presentatie is vanaf 23 januari te downloaden via www.opendagbarneveld.nl Groenhorst Barneveld Groenhorst Barneveld Dierverzorging Paard

Nadere informatie

Eindverslag School Ex Programma 2011

Eindverslag School Ex Programma 2011 Eindverslag School Ex Programma 2011 Inleiding Het School Ex Programma is de afgelopen twee jaren uitgevoerd met landelijke middelen voor jeugdwerkloosheid onder toezicht van de MBO-raad. In 2011 is het

Nadere informatie

17 juni 2011. Introductie internationaal onderzoek naar tolerantie

17 juni 2011. Introductie internationaal onderzoek naar tolerantie Symposium Verschil moet er zijn? 17 juni 2011 Introductie internationaal onderzoek naar tolerantie Programma 13.30 Introductie en welkom door dr. Inge Versteegt, mede namens prof. Dr. Veit Bader en dr.

Nadere informatie

MET MICROSOFT IT ACADEMY. effectiever gebruik van ICT middelen in het onderwijs. kwaliteits- en tijdswinst voor onderwijsprofessionals en leerlingen

MET MICROSOFT IT ACADEMY. effectiever gebruik van ICT middelen in het onderwijs. kwaliteits- en tijdswinst voor onderwijsprofessionals en leerlingen kwaliteits- en tijdswinst voor onderwijsprofessionals en leerlingen betere aansluiting op de arbeidsmarkt met wereldwijd erkende certificaten MET MICROSOFT IT ACADEMY effectiever gebruik van ICT middelen

Nadere informatie

EXPEDITIE WERELDHAVEN. vrijdag 6 september 2019

EXPEDITIE WERELDHAVEN. vrijdag 6 september 2019 EXPEDITIE WERELDHAVEN vrijdag 6 september 2019 INTRODUCTIE Expeditie Wereldhaven - Jongerenprogramma Wereldhavendagen De vrijdag van de Wereldhavendagen is hét moment om als scholier of student de Wereldhavendagen

Nadere informatie

JAARAGENDA 2018 Schooljaar

JAARAGENDA 2018 Schooljaar Schooljaar - Aansluitend op het Beleidsplan 2017-, zijn de belangrijkste doelen van het schooljaar - (zie voor de bijbehorende tijdslijnen & acties vanaf p.2): 0. Huidige klanten behouden & in database

Nadere informatie

Behoefteonderzoek Maritieme maatlatten Maritiem Innovatie Impuls Project. Juni 2015, Michaela Scholl e.a.

Behoefteonderzoek Maritieme maatlatten Maritiem Innovatie Impuls Project. Juni 2015, Michaela Scholl e.a. Behoefteonderzoek Maritieme maatlatten Maritiem Innovatie Impuls Project. Juni 2015, Michaela Scholl e.a. Waarom dit onderzoek? 2011: Actie op milieu-indices 2012/13: IMARES/TNO-onderzoek naar milieu-indices

Nadere informatie

Ik en de EU Workshop 1. Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014

Ik en de EU Workshop 1. Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014 Ik en de EU Workshop 1 Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014 Welkom! Richard Martens 2 Wie ik ben 3 Even voorstellen Wie ben je Type bedrijf Wat verwacht je van deze workshop(s)? (Wat hoop je

Nadere informatie

Professionalisering in het montessori-onderwijs: opleiding, begeleiding en cursussen

Professionalisering in het montessori-onderwijs: opleiding, begeleiding en cursussen Professionalisering in het -onderwijs: opleiding, begeleiding en cursussen Status van deze notitie In deze notitie staan de bevindingen en aanbevelingen van het Montessori kenniscentrum ten aanzien van

Nadere informatie

Regionaal Investeringsfonds mbo

Regionaal Investeringsfonds mbo Regionaal Investeringsfonds mbo 2019-2022 Subsidieregeling voor publiekprivate samenwerking in het beroepsonderwijs 11 oktober 2018 NDC Den Hommel 16:45 17:30 Nieuwe regeling RIF Liesbeth vd Berg & Eeuwout

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Kennismanagement CARMABI - Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation Vanaf 1955

Kennismanagement CARMABI - Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation Vanaf 1955 Kennismanagement CARMABI - Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation Vanaf 1955 www.carmabi.org 1. Inleiding 2. Financiering 3. Kennismanagement 4. Spin-off kennismanagement INLEIDING

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution.

IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution. IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution. Opdracht 1: Het agenderen en intensiveren van de aandacht voor

Nadere informatie

Hoe een gecertificeerd KNX trainingscentrum worden. KNX Association, Brussel

Hoe een gecertificeerd KNX trainingscentrum worden. KNX Association, Brussel Hoe een gecertificeerd KNX trainingscentrum worden KNX Association, Brussel Inleiding Huis- en gebouwcontrolesystemen zijn de toekomst van conventionele installatietechnieken Veel trainingscentra hebben

Nadere informatie

Samenwerking NCE en Restauratoren Register. Jephta Dullaart Projectmedewerker

Samenwerking NCE en Restauratoren Register. Jephta Dullaart Projectmedewerker Samenwerking NCE en Restauratoren Register Jephta Dullaart Projectmedewerker Wat doet het NCE? NCE faciliteert diverse restauratiedisciplines met opleidingen op maat zodat: - instroom van studenten - vakdocenten

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

opleidingen Versie

opleidingen Versie Doelstelling ADR-certificaat basis (stukgoed), 1 e opleiding / herhaling De chauffeur die met zijn vrachtauto of tankwagen gevaarlijke stoffen vervoert, zal van de ADR voorschriften het nodige moeten weten.

Nadere informatie

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S Werken op zee betekent: - De hele wereld zien. - Na de zeevaartschool ben je zeker van een baan. - Een hoog salaris. - Snel

Nadere informatie

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding (niet invullen) Inschrijfnummer: datum van binnenkomst: datum intakegesprek: Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding Leren & Innoveren Hogeschool Inholland

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Ministerie van Veiligheid en Justitie Strafrechtk ten Opleidingen versterkt & versnelt Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Het programma SV&V is gestart in 2011.

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat

Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat Subsidiejaar 2012 Dit is een addendum op de in mei 2011 aangenomen Richtlijnen Sportagenda 2012 AV versie (24 januari 2012) Inleiding Inleiding Naar

Nadere informatie

Sectorplan Zorg Zeeland Het resultaat

Sectorplan Zorg Zeeland Het resultaat Het resultaat Uitgave van ViaZorg mei 2018 Terugblik Eind april 2018 is het afgerond met de eindbetaling van de subsidie naar de werkgevers. Een mooi moment om terug te blikken op dit project, dat mede

Nadere informatie

Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs

Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs PROVINCIAAL BLAD Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Besloten door: Onderwerp: Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs Nadere

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE MARITIEME TECHNIEK Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE LEADING IN LEARNING MARITIEME TECHNIEK DEELTIJDOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS Nederlandse scheeps-

Nadere informatie

Stappenplan Stappenplan implementatie internationale competenties op schoolniveau.

Stappenplan Stappenplan implementatie internationale competenties op schoolniveau. PROJECT INTERNATIONALE COMPETENTIES Stappenplan Stappenplan implementatie op schoolniveau. Ronald Knust Graichen Stoas Vilentum Mei 2013 Inhoud 1. Introductie... 2 2. Toelichting... 3 3. Stappenplan...

Nadere informatie

Excellente docent in de mbo-praktijk

Excellente docent in de mbo-praktijk Excellente docent in de mbo-praktijk Uitwisseling scholen HU 7 maart 2014 ROCMN P&O 5-3-2014 1 ROC Midden Nederland Profiel: Kwaliteit, kleinschaligheid en persoonlijk contact Nauwe verbinding met regionale

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Beter Zien Anders Kijken

Beleidsplan Stichting Beter Zien Anders Kijken Beleidsplan 2017 Stichting Beter Zien Anders Kijken Kipstraat 37 3011 RS Rotterdam E-mailadres: info@beterzienanderskijken.nl Website: www.beterzienanderskijken.nl Mobiel: 06-40724568 KvK. Rotterdam nr.:

Nadere informatie

1: Steunpunt Autisme Nederland. 2. Aanbod: Blended cursus autisme in de klas

1: Steunpunt Autisme Nederland. 2. Aanbod: Blended cursus autisme in de klas 1: Steunpunt Autisme Nederland Binnen de Verschoorschool is het Steunpunt Autisme Nederland gevestigd. Dit steunpunt is bedoeld om kennis over autisme te ontwikkelen en te verspreiden binnen het onderwijs.

Nadere informatie

13-6-2012. ALV 30 mei 2012. Programma

13-6-2012. ALV 30 mei 2012. Programma ALV 30 mei 2012 Programma 14.30 15.00 ontvangst 15.00 16.30 jaarvergadering 16.30 16.45 presentatie Royal Huisman 16.45 18.00 rondleiding 18.00 18.30 afsluitende borrel 1 7. Verslag door de ALV 9. Invulling

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie