Creëer een belevenis win je eigen ommetje!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Creëer een belevenis win je eigen ommetje!"

Transcriptie

1 Creëer een belevenis win je eigen ommetje! deelnamebrochure landschapsbeheer nederland

2 Creëer een belevenis win je eigen ommetje! Landschapsbeheer Nederland brengt met een grote landelijke wedstrijd de (historische) voetpaden en daarmee het karakteristieke van het gebied waar u woont voor het voetlicht. U wordt uitgedaagd plannen te bedenken voor ommetjes : kleine wandelingen van ongeveer een uur, met een afstand van zo n drie tot zeven kilometer. De winnaar uit elke provincie krijgt ,- ter beschikking om het ommetje daadwerkelijk te realiseren. De landelijke winnaar mag zich zelfs voor ,- uitleven! Zo is Nederland straks in ieder geval twaalf wandelpaden rijker. En wie weet, Vindt u ook dat er in uw omgeving weinig mooie ommetjes te maken zijn? Weet u nog waar vroeger gewandeld kon worden, maar nu niet meer? Is er bij u in de buurt een schitterend gebied waar je als wandelaar niet in kunt? Maak dan nu zelf het verschil! Historische voetpaden zoals kerken- en jaagpaden, zijn sporen van de vroegere bewoners van ons land. Door ruilverkaveling, stadsuitbreiding en de aanleg van misschien nog meer. Want wij kunnen ons voorstellen dat u hoe dan ook uw ommetje gaat realiseren, prijswinnaar of niet! Met de prijsvraag willen we bestaande kennis over het aanleggen of het herstellen van paden delen. In veel provincies is hier door Landschapsbeheer al veel ervaring mee opgedaan. Waar mogelijk zoeken we daarbij de cultuurhistorische invalshoek: het herstel van (bijna) verdwenen paden. Hiermee wordt het rondje dorp weer mogelijk en is dichtbij huis het (agrarische) buitengebied (weer) te beleven. infrastructuur zijn veel historische wegen letterlijk 'weg' uit het landschap, waardoor stadsranden en buitengebied slecht of helemaal niet meer met elkaar verbonden zijn. Maar gelukkig zijn deze bijzondere paden opnieuw aan te leggen of te herstellen, zodat er dichtbij huis (weer) een mooie wandeling kan worden gemaakt. Doe dus mee aan deze uitdaging; win uw eigen ommetje en creëer een belevenis in uw eigen omgeving! In totaal ,- aan prijzengeld en een hoofdprijs van ,-!

3 Méér dan leuk! Ommetjes zijn van groot belang. Ze maken een mooi landschap dichtbij huis voor wandelaars toegankelijk; bieden meer ruimte aan plant en dier doordat ze op een natuurvriendelijke wijze worden ingericht en beheerd; vergroten recreatieve mogelijkheden; geven een impuls aan plattelandsvernieuwing en verbreden daardoor de plattelandseconomie; en vertellen oude verhalen uit de streek. Ook u kunt meedoen! Iedereen met een goed idee voor een ommetje kan meedoen aan de prijsvraag; particulier of bedrijf, individu of groep. U dus ook! De prijsvraag is met name interessant voor: historische verenigingen; Dorpsbelangen; agrarische natuurverenigingen; wandelverenigingen. dichtbij huis Historische voetpaden maken natuurgebieden en cultuurlandschappen zichtbaar en toegankelijk. Ze fluisteren bovendien historie en versterken de identiteit van het gebied. Als groene linten in het landschap zijn voetpaden daarom zowel ecologisch als cultuurhistorisch aantrekkelijk. Natuurlijk hebben ze ook een hoge recreatieve waarde doordat ze u de mogelijkheid bieden om dichtbij huis een prachtige wandeling te maken! Sluitingsdatum 1 maart 2007 U kunt uw idee voor een ommetje tot 1 maart 2007 indienen bij de organisatie Landschapsbeheer in uw provincie (zie de adressenlijst achterin deze brochure). De prijswinnaars worden op 5 april 2007 bekendgemaakt op de website van Landschapsbeheer ( Nuttige en inspirerende handleiding Om u te helpen bij het maken van een plan voor een ommetje, is de handleiding Ommetjes; realiseren van wandelpaden in het buitengebied gemaakt. Er is een stappenplan in opgenomen. Ook biedt de handleiding handige informatie over onderwerpen als openstelling, beheer of verzekeringen. Werkt u een plan voor een ommetje uit, laat u dan inspireren door deze handleiding! Ze is te downloaden op tips voor het benaderen van een grondeigenaar Vanzelfsprekend is de medewerking van grondeigenaren van zeer groot belang. Benader ze daarom met respect en probeer ze enthousiast te krijgen voor uw idee. Overval de grondeigenaar niet met een groepsbezoek. Eén op één contact werkt het best! Benader de grondeigenaar zo mogelijk namens een gezamenlijke bekende of een lokale of regionale belangenvereniging, bijvoorbeeld Dorpsbelang. Onderzoek de mogelijkheden voor een ommetje op het terrein van een grondeigenaar alleen met zijn of haar toestemming!

4 Wat beoordeelt de jury? Vergroot uw kansen om te winnen! Bij de beoordeling van de plannen hanteert de jury een aantal objectieve criteria. Het spreekt voor zich dat uw inzending meer kans maakt om te winnen als uw plan aan zoveel mogelijk criteria voldoet. Met creativiteit en hart voor het landschap komt u ver! De criteria (in volgorde van belangrijkheid) 1 2 Het ommetje creëert nieuwe mogelijkheden om te wandelen of herstelt een bestaand historisch pad. Er is tijdens de wandeling veel te beleven op het gebied van natuur en landschap Het ommetje sluit aan op een ander ommetje. Er is een begroting van ,- voor realisatie van (een gedeelte van) het ommetje. Er is een begroting voor realisatie van het ommetje in geval u de hoofdprijs van ,- zou winnen. Er is een voorzet gegeven voor hoe en door wie het ommetje in de toekomst wordt onderhouden en beheerd (inclusief voorlichting en publiciteit over het ommetje). 3 De grondeigenaren en -gebruikers zijn betrokken bij de ideeontwikkeling en stemmen in met de eventuele realisatie van het ommetje. 11 Er is gedacht aan een ludieke opening van het ommetje. 4 Er is lokaal draagvlak voor het realiseren van het ommetje, bijvoorbeeld doordat de ideeontwikkeling heeft plaatsgevonden in samenwerking 12 Op de route van het ommetje ontstaat meer ruimte voor plant en dier, bijvoorbeeld door herstel van een meidoornheg, knotten van wilgen met de gemeente en/of bewoners(groepen) zoals historische verenigin- langs de wandelroute, de aanleg van een elzensingel, de snoei van gen, dorpsbelangen en (agrarische) natuurverenigingen. hoogstamfruitbomen langs de route of de aanleg van een bloeiende akkerrand. 5 Er is een koppeling (mogelijk) met lokale recreatie: kampeerboerderij, streekmuseum, winkel met streekproducten, bed & breakfast, streekeigen boerenerf, etc. 13 Op de route van het ommetje ontstaat meer natuurlijk water, bijvoorbeeld door de aanleg of het herstel van een natuurvriendelijke oever, een drinkpoel of een paddenpoel. 6 Het ommetje sluit aan op een bestaand wandelpadennetwerk. zet in uw prijsvraaginzending duidelijk uiteen aan welke criteria uw ommetjesplan voldoet!

5 Landschapsbeheer realiseert Van idee tot plan en uitvoering De twaalf provinciale organisaties voor landschapsbeheer vormen samen Landschapsbeheer Nederland. Dit samenwerkingsverband streeft naar behoud, beheer en ontwikkeling van een ecologisch en mooi cultuurlandschap met een streekeigen karakter. Belangrijk einddoel is dat mensen zélf aan de slag gaan met de zorg voor het landschap bij hen in de buurt. Samenwerking Op steeds weer andere plekken in Nederland werken we met allerlei grondeigenaren (particulieren, boeren, bedrijven, overheden of andere organisaties) en met maar liefst vrijwilligers, projectmatig aan het beheer en de ontwikkeling van flora, fauna én cultuurhistorische landschapselementen. Dat doen we samen is niet voor niets één van onze programmaonderdelen. Cultuur, plant en dier De ommetjes vormen onderdeel van ons programma Bakens in de tijd dat als doel heeft mensen in contact te brengen met de sporen die mens en natuur hebben achtergelaten in het landschap. Maar met de ommetjes scheppen wij tevens meer Ruimte voor plant en dier ; een derde element in het programma van Landschapsbeheer. Ook wezenlijke elementen uit ons vierde programmaonderdeel, Maak je erfgoed, komen terug in de ommetjesprijsvraag: grondeigenaren denken mee over de inrichting en het gebruik van hun gronden. Denken en doen Landschapsbeheer doet dus heel veel. Wat we ook doen, kenmerkend aan onze aanpak is altijd dat wij beleidsvraagstukken vertalen naar concrete resultaten in de praktijk. Wij staan dus voor deskundigheid, maar ook voor snelle uitvoering van beleidsdoelstellingen. Landschapsbeheer denkt én doet! Ecologie en economie gaan daarbij heel vaak hand in hand, doordat wij met oog voor de belangen van álle betrokkenen oplossingen creëren. Een voorbeeld? De ommetjes! Een project op het gebied van natuur en cultuurhistorie dat óók een mogelijke stimulans biedt voor recreatie, landbouwverbreding en versterking van de plattelandseconomie!

6 De spelregels Wandelen is voortbewegen met de menselijke maat. Je ruikt, voelt, proeft en hoort het landschap, waardoor je het in z n geheel beleeft. In Flevoland zijn de Kuierlattenpaden uitgezet die vaak over grond van boeren lopen. Het Kraggenpad is mijn persoonlijke favoriet: het wisselt de beslotenheid van bos af met de weidsheid van water en akkerland en de charme van de cultuurhistorische lichtwachtersopstand Oud-Kraggenburg. Het is een unieke ommetje, en dat zo dichtbij huis! Jan Frederik Lubbers, Emmeloord a. Per provincie wordt één winnaar gekozen die een uitvoeringsprijs ontvangt ter waarde van ,-. Uit de twaalf provinciale winnaars wordt vervolgens één landelijke winnaar gekozen die de uitvoeringshoofdprijs ter waarde van ,- wint. Het gewonnen bedrag dient geheel besteed te worden aan de realisatie van het ommetje. b. De prijswinnende ideeën worden gerealiseerd samen met Landschapsbeheer, dat geld, advies-, begeleidings- en/of uitvoeringsuren ter beschikking stelt voor maximaal het gewonnen bedrag. c. Ideeën voor nieuwe ommetjes kunnen worden ingezonden door zowel personen als groepen/organisaties. Inzending dient te gebeuren onder vermelding van minimaal naam, adresgegevens, telefoonnummer en zo mogelijk het adres van de contactpersoon. d. De vorm van de inzending is vrij. Een landkaart met ingetekend ommetje met beschrijving, een maquette, een presentatie in woord en beeld op cd-rom, alles is mogelijk! e. Zet in uw prijsvraaginzending duidelijk uiteen aan welke beoordelingscriteria van de jury uw plan voldoet. Zie hiervoor de criteria 1 t/m 13 in deze brochure. f. De inzendingen moeten vóór 1 maart 2007 binnen zijn bij de organisatie Landschapsbeheer in uw provincie (zie de adressenlijst achterin deze brochure). g. De prijswinnaars worden uiterlijk 5 april 2007 bekendgemaakt op de website van Landschapsbeheer (zie h. De uitspraak van de jury is bindend. Inzenders krijgen een kort en bondig juryrapport over hun inzending. Over de inhoud van deze uitspraak wordt niet gecorrespondeerd. i. Inzenders van ideeën voor ommetjes geven Landschapsbeheer Nederland toestemming om de ideeën, eventueel geredigeerd, te gebruiken voor publiciteit betreffende de prijsvraag. Bij publicatie zullen naam en ( )adres van de inzender genoemd worden zodat zoveel mogelijk mensen en organisaties op het ommetjesidee kunnen aanhaken. j. Juryleden en medewerkers en bestuursleden van het samenwerkingsverband Landschapsbeheer Nederland zijn uitgesloten van deelname aan de wedstrijd. k. Extra randvoorwaarden kunnen gesteld worden door de provinciale organisatie Landschapsbeheer van uw provincie. En nu: aan de slag! Natuurlijk bent u enthousiast en heeft u inspirerende ideeën voor een nieuw ommetje bij u in de buurt. Maak een plan en maak kans op maar liefst ,- aan uitvoeringsgeld! De inzendingen moeten vóór 1 maart 2007 binnen zijn bij de organisatie Landschapsbeheer in uw provincie. De vorm van de inzending is vrij: een landkaart met ingetekend een ommetje met beschrijving, een maquette, een presentatie in woord en beeld op cd-rom, alles is mogelijk! Zet in uw inzending duidelijk uiteen aan welke criteria van de jury uw plan voldoet (zie de criteria 1 t/m 13 in deze brochure). Vergeet vooral niet uw naam, adresgegevens, telefoonnummer en zo mogelijk het adres van de contactpersoon erbij te vermelden. Surf voor meer informatie ook eens naar Daar is ook de handleiding Ommetjes; realiseren van wandelpaden in het buitengebied te downloaden. landelijk bureau Landschapsbeheer Nederland Kaap Hoorndreef 26 Postbus GT Utrecht provinciale organisaties landschapsbeheer Landschapsbeheer Friesland Commissieweg GB Beetsterzwaag Landschapsbeheer Groningen Roderwolderdijk 60, 9744 TH Groningen Landschapsbeheer Drenthe Rodeweg 25 Postbus 231, 9400 AE Assen Landschapsbeheer Flevoland Botter 14-03, 8232 JP Lelystad Landschap Overijssel Poppenallee 39, 7722 KW Dalfsen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2 A, 6891 DA Rozendaal Landschapsbeheer Utrecht Bunnikseweg 39 Postbus 121, 3730 AC De Bilt Landschap Noord-Holland Korte Cieweg 2a-6a Postbus 257, 190o AG Castricum Landschapsbeheer Zuid-Holland Blekerssingel 56, 2806 AC Gouda Stichting Landschapsbeheer Zeeland Ravelijn de Groene Jager 5 Postbus 286, 4460 AR Goes Coördinatiepunt Landschapsbeheer Noord-Brabant Kasteellaan 4 Postbus 80, 5076 ZH Haaren Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) Godsweerderstraat 2 Postbus 154, 6040 AD Roermond

7 Deze ommetjesprijsvraag wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Ommetjes nieuwe natuur Aanmeldformulier

Ommetjes nieuwe natuur Aanmeldformulier Het formulier volledig ingevuld en ondertekend sturen aan Stichting IKL Postbus 154 6040AD ROERMOND Of stuur het ingescande formulier aan ikl@ikl-limburg.nl Ommetjes nieuwe natuur Aanmeldformulier 1) Naam

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Presentatie Themabijeenkomst gemeenteraad Nuth

Presentatie Themabijeenkomst gemeenteraad Nuth Presentatie Themabijeenkomst gemeenteraad Nuth 17-01-2012 Léon Jongen, Gebiedscoördinator Zuid-Limburg www.ikl-limburg.nl Opbouw presentatie Belang natuur, landschap en erfgoed Wie is IKL? hoe en met wie

Nadere informatie

Reglement Prijsvraag Bedrijvig Groen

Reglement Prijsvraag Bedrijvig Groen Reglement Prijsvraag Bedrijvig Groen 1. Inleiding In het Uitvoeringsprogramma Toekomstbestendige werklocaties 2017-2019 (UTW) zet de provincie Noord-Holland in op het verbeteren van de kwaliteit van werklocaties

Nadere informatie

Provincie Friesland Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden

Provincie Friesland Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Overzicht van contactpersonen bij: Provincie en Plusregio COA, team plaatsing Decentraal COA, contactpersonen bestuurlijke contacten COA, medewerkers helpdesk, ambtelijke contacten en servicelijn Ministerie

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2016 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN in de periode 2014-2015 (versie 3 mei 2014) situatie per 31-12-2013 SAMEN STERKER Werkgroep

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

zorg voor ons landschap

zorg voor ons landschap Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl zorg voor ons landschap Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG): Stichting met ideële doelstelling. Missie: Zorg voor een vitaal, beleefbaar

Nadere informatie

Drenthe. Meldpunt Discriminatie Drenthe. Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen. Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen. Tel.

Drenthe. Meldpunt Discriminatie Drenthe. Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen. Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen. Tel. Drenthe Meldpunt Discriminatie Drenthe Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen Tel. 06 1357 48 87 info@meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl http://www.meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl

Nadere informatie

Stemrapport Kern met Pit finale 2016 19/3/2016. Uitslag. 1 e prijs Groningen Zorgproject Wedde dat 't lukt. 2 e prijs Noord-Holland Kickmee!

Stemrapport Kern met Pit finale 2016 19/3/2016. Uitslag. 1 e prijs Groningen Zorgproject Wedde dat 't lukt. 2 e prijs Noord-Holland Kickmee! Stemrapport Kern met Pit finale 2016 19/3/2016 Uitslag 1 e prijs Groningen Zorgproject Wedde dat 't lukt 2 e prijs Noord-Holland Kickmee! 3 e prijs Flevoland Samen leven samen spelen Positie Kern Projecttitel

Nadere informatie

Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres.

Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres. Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres. Je kunt via internet een Valentijnskaart bestellen, versturen en betalen. Deze kaart wordt gewoon met

Nadere informatie

Het beheer van het Wandelnetwerk Zeeland. Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Het beheer van het Wandelnetwerk Zeeland. Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland Het beheer van het Wandelnetwerk Zeeland Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland Presentatie WOW, 25 oktober 2017 Opbouw presentatie Kennismaking SLZ Beheer wandelnetwerk Zeeland Samenwerken

Nadere informatie

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2018 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

Wandel voordelen voor iedereen!

Wandel voordelen voor iedereen! Even Bijpraten... Juli 2012 Deze informatie ontvangt u omdat u direct betrokken bent bij een wandelnetwerk in Zeeland. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties dan kunt u deze sturen naar onderstaand

Nadere informatie

Checklist.

Checklist. Wandelnetwerk Zeeland Checklist www.zeeland.nl Checklist Wandelnetwerk Zeeland De inzet van het Wandelnetwerk Zeeland is drieledig, namelijk het ontsluiten van het platteland voor de wandelaar, de realisatie

Nadere informatie

Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland. Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland. Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland Contactdag Erfgoed en Ruimte, 25 april 2018 Opbouw presentatie Kennismaking SLZ Vrijwilligersgroepen

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap. Subsidie voor investering en functieverandering

Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap. Subsidie voor investering en functieverandering Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap Subsidie voor investering en functieverandering 1 De subsidie U heeft grond in gebruik en wilt deze geschikt maken voor (agrarisch) natuurbeheer. Of u beheert

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES De provincies willen waardevolle landbouwgebieden en natuurterreinen verder ontwikkelen. Staring Advies kan eigenaren van agrarische bedrijven en

Nadere informatie

Aanhangwagens en caravans trekken. Rijbewijs B of BE? Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Aanhangwagens en caravans trekken. Rijbewijs B of BE? Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen Aanhangwagens en caravans trekken Rijbewijs B of BE? Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen Bestuurders van een combinatie van een personenauto of bestelauto met aanhangwagen beschikken niet altijd over

Nadere informatie

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 DESKUNDIG INSPIREREND ONDERSTEUNEND DAADKRACHTIG ZORG VOOR ONS LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap; het landschap met heggen,

Nadere informatie

# ontwerp wedstrijd 2015. voorwaarden

# ontwerp wedstrijd 2015. voorwaarden # ontwerp wedstrijd 2015 voorwaarden voorwaarden artikel 1. doel Het doel van de HEMA ontwerpwedstrijd is een bijdrage te leveren aan de praktijkvorming van de deelnemers van de betrokken opleidingen voor

Nadere informatie

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o.

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o. 4 - Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o. t Hl i ifi ; : i :>! ui 5 /,,,,,, Wm > mmffl i f r.-v : i. 1,1 I : Het landschap in Brabant is vandaag de dag

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

(Vrijwillige) toetsing natuurbeheerplannen 2014

(Vrijwillige) toetsing natuurbeheerplannen 2014 (Vrijwillige) toetsing natuurbeheerplannen 2014 Kenmerken levering 20 juli 2013 12 provincies 12 x Beheergebied Vergelijking begrenzing collectieve gebieden 2013 versus 2014 In juli 2013 heeft DR van het

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Geluksmomenten voor iedereen Wordt uw uitje uitgeroepen tot het Meest maatschappelijke uitje van 2015?

Geluksmomenten voor iedereen Wordt uw uitje uitgeroepen tot het Meest maatschappelijke uitje van 2015? Geluksmomenten voor iedereen Wordt uw uitje uitgeroepen tot het Meest maatschappelijke uitje van 2015? Voor het vijfde jaar op rij organiseert ANWB de verkiezing van Leukste uitje van Nederland. Naast

Nadere informatie

Thema: Problemen voor V&D. Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen

Thema: Problemen voor V&D. Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau AA Thema: Problemen voor V&D Een uitgebreide uitgeschreven aanpak vindt u in de Instapmodules: www.nieuwsbegrip.nl Download & prints Instapmodules Nieuwsrekenen. Benodigd

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Ons kenmerk: EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten

Ons kenmerk: EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten Gemeente Zuidhorn t.a.v. de gemeenteraad email: gemeente@zuidhorn.nl Ons kenmerk: 16-032-EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten Geachte heer,

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Wegen_paden.indd 1 04-05-2006 17:22:48 Wandelen, genieten en verwonderen Wandelen, hardlopen en fietsen. Of gewoon tot rust komen en vol verwondering

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

vtwonen ontwerpwedstrijd 2016

vtwonen ontwerpwedstrijd 2016 vtwonen ontwerpwedstrijd 2016 Ontwerptalent van Nederland opgelet! vtwonen organiseert een ontwerpwedstrijd. Met deze ontwerpwedstrijd wil vtwonen ontwerpers, maar ook leuke creatieve mensen en hun ontwerp

Nadere informatie

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL Veldwerk Optimaal B.V. 's-hertogenbosch, januari 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 2 1.1

Nadere informatie

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Programma Routes Jaarrapportage 2013 Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Inleiding Landschap Erfgoed Utrecht werkt aan routes om landschap en erfgoed toegankelijk en beleefbaar te maken voor een

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

0 - fase Initiatieffase Uitwerking Uitvoering Evaluatie Bijstelling

0 - fase Initiatieffase Uitwerking Uitvoering Evaluatie Bijstelling Verslag: Intervisiebijeenkomst provinciale programma s groene en gezonde schoolpleinen Locatie: Koningin Emma School Apeldoorn Datum: 2 oktober 2018 Aantal deelnemers: 18 1 Organisatoren: Jantje Beton

Nadere informatie

nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013

nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013 nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013 Besluit namens gedeputeerde staten van Drenthe van 20 december 2012, kenmerk 51/MO/2012008753, afdeling Management Ondersteuning 1 Nummer 46 van 2012

Nadere informatie

# ontwerp wedstrijd voorwaarden

# ontwerp wedstrijd voorwaarden # ontwerp wedstrijd 2013 voorwaarden voorwaarden artikel 1. doel Het doel van de HEMA ontwerpwedstrijd is een bijdrage te leveren aan de praktijkvorming van de deelnemers van de betrokken opleidingen voor

Nadere informatie

Midden-Delfland als Wandellandschap. Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging)

Midden-Delfland als Wandellandschap. Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging) Midden-Delfland als Wandellandschap Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging) Wandelpaden in Midden-Delfland voor het voetlicht Opbouw van de presentatie:

Nadere informatie

Ontwerpwedstrijd Veehouderij

Ontwerpwedstrijd Veehouderij Wedstrijdreglement ideeënprijsvraag Ontwerpwedstrijd Veehouderij Contactgegevens Stichting Boerengroep o.v.v. Ontwerpwedstrijd Veehouderij Postbus 265 6700 AG Wageningen info@ontwerpwedstrijdveehouderij.nl

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

I. Regionale inspecties

I. Regionale inspecties Adressen van regionale inspecties voor de gezondheidszorg, Ministerie van VWS en van regionale patiëntenorganisaties. I. Regionale inspecties Werkgebied Noordoost (Overijssel, Groningen, Gelderland, Friesland,

Nadere informatie

Abel Tasman Art Prize Reglement 1

Abel Tasman Art Prize Reglement 1 Abel Tasman Art Prize Reglement 1 Abel Tasman Art Prize Reglement 2 1. Inleiding De Abel Tasman Art Prize is een kunstprijs voor jongeren van 16 tot en met 21 jaar die in de gemeente Westerkwartier wonen

Nadere informatie

Cosis dichtbij voor hulp bij wonen, werken en daginvulling. voor mensen met een verstandelijke beperking

Cosis dichtbij voor hulp bij wonen, werken en daginvulling. voor mensen met een verstandelijke beperking Cosis dichtbij voor hulp bij wonen, werken en daginvulling voor mensen met een verstandelijke beperking Wie is Cosis? Cosis biedt hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking, van jong

Nadere informatie

5.1 De kaart van Nederland

5.1 De kaart van Nederland LB 0-5. De kaart van Nederland Wat betekent dit bord, denk je? Welke zin hoort bij welk woord? Trek lijnen. Een schaalstok...... geeft de vier windrichtingen op de kaart aan. Een legenda...... geeft aan

Nadere informatie

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen!

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen! OOSTWAARDPAD mooi in alle seizoenen! n de Oostwaard van de Biesbosch is een grotendeels onverhard wandelpad uitgezet, langs boerenakkers en dwars door karakteristieke grienden. Boeren hebben enthousiast

Nadere informatie

Bijlage 4: Indicatieve provinciale verdeling prestaties en rijksbudgetten

Bijlage 4: Indicatieve provinciale verdeling prestaties en rijksbudgetten Bijlage 4: Indicatieve provinciale verdeling prestaties en rijksbudgetten 2007-2013 De provinciale verdeling is in veel gevallen gebaseerd op de te realiseren prestatie en daarom nadrukkelijk indicatief.

Nadere informatie

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Veldwerk Optimaal B.V. 's-hertogenbosch, september 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 2

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

Aanhangwagens en caravans trekken

Aanhangwagens en caravans trekken Aanhangwagens en caravans trekken Rijbewijs B en BE? Welk rijbewijs u nodig hebt om een aanhanger of een zware combinatie te trekken is niet altijd duidelijk. Deze folder zet de regels (bevoegdheden) van

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft)

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening via de gemeente (bijv. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Beantwoord: 2.458 Overgeslagen: 9 Ik maak

Nadere informatie

Extra kosten AWBZ instelling

Extra kosten AWBZ instelling pagina 1 van 6 Extra kosten AWBZ instelling Als u of uw familielid in een instelling woont waar zorg geleverd wordt, kan het zijn dat er een eigen bijdrage gevraagd wordt voor extra zorg of activiteiten

Nadere informatie

Gelderland Arbeidswijs

Gelderland Arbeidswijs Gelderland Arbeidswijs Inspiratiedocument 2018 v1.0 Heb jij een goed idee voor Gelderland Arbeidswijs? 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gelderland Arbeidswijs in het kort... 4 3. Gelderland Arbeidswijs...

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

IDEEËNPRIJSVRAAG VOOR STUDENTEN. Wonen te gast. in het landschap

IDEEËNPRIJSVRAAG VOOR STUDENTEN. Wonen te gast. in het landschap PROVINCIE NOORD-HOLLAND IDEEËNPRIJSVRAAG VOOR STUDENTEN Wonen te gast in het landschap Reglement Ideeënprijsvraag Heb jij een idee hoe meer dan 2.000 woningen als gast in het landschap kunnen worden gebouwd

Nadere informatie

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK 5 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK 5 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK Eindredactie: Carla Wiechers Leerlijnen: Mark van Heck Auteurs: Marc ter Horst, Jacques van der Pijl THEMA 4 thema 4 les 1 Wat eten

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2014 Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2014 Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Drie thema s 1. Burgers aan de macht (over besluitvorming en sociale duurzaamheid vroeger en nu) 2. Nostalgie van

Nadere informatie

TAAK 1. Straatfeest. 1. Welke straatfeesten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente?...

TAAK 1. Straatfeest. 1. Welke straatfeesten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente?... TAAK 1 Straatfeest U woont in de gemeente Bertem in Vlaanderen. U wilt graag een straatfeest organiseren. U zoekt informatie in de folder van de gemeente over de organisatie van straatfeesten. Lees het

Nadere informatie

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart brengen. Lang geleden bestond voor Nederland een groot deel

Nadere informatie

Ons kenmerk: EW Groningen, 9 juni 2016 Betreft: Coördinatiebesluit Noord-West 380 kv EOS-VVL

Ons kenmerk: EW Groningen, 9 juni 2016 Betreft: Coördinatiebesluit Noord-West 380 kv EOS-VVL De Minister van Economische Zaken Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC DEN HAAG Ons kenmerk: 16-016-EW Groningen, 9 juni 2016 Betreft: Coördinatiebesluit Noord-West 380 kv EOS-VVL Geachte minister, Wij zijn van

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Lievelde in het Groen Agenda Welkom Aanleiding Doel van de avond Landschap Cultuurhistorie: erf inrichtingsprincipe Ecologie Werkwijze Intekenen

Nadere informatie

Nota van inlichtingen #1 Gepubliceerd 16 maart 2018

Nota van inlichtingen #1 Gepubliceerd 16 maart 2018 Nota van inlichtingen #1 Gepubliceerd 16 maart 2018 Deze nota van inlichtingen bevat de vragen die zijn gesteld in de eerste vragenronde van de prijsvraag Brood en Spelen. Nieuwe perspectieven voor het

Nadere informatie

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016 Ing. 20 april 2016 PS2016-313 2016-006156 PS 29 juni 2016 Van: statenledenbounces@webmail.prvgld.nl namens A. Vriend Landschapsbeheer Gelderland Verzonden: woensdag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2 Vanaf 1 januari 2016 gaat Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb2016) van start. Vanuit een collectieve aanpak van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer willen overheid, koepels en collectieven

Nadere informatie

Inleiding. Uitgangspunten Groenblauw Stimuleringskader. Aanleiding stimuleringskader. Provinciale stimuleringsregeling buiten de EHS

Inleiding. Uitgangspunten Groenblauw Stimuleringskader. Aanleiding stimuleringskader. Provinciale stimuleringsregeling buiten de EHS Inleiding Aanleiding Groenblauw Stimuleringskader Systematiek, pakketten, vergoedingen Start veldcoördinatie Het landschap verandert zichtbaar Morgen en verder De Agrarische Natuurverenigingen Raamvallei

Nadere informatie

Bijlage 1 Tabellen BRTN 2008-2013

Bijlage 1 Tabellen BRTN 2008-2013 Bijlagen Bijlage 1 Tabellen BRTN 2008-2013 Tabel 1 Te besteden uren in 2013 Provincies % verdeel-sleutel Vergoeding provincie aan SRN Totaal uren per provincie voor provinciaal netwerk voor landelijke

Nadere informatie

Boswet en kapvergunningen

Boswet en kapvergunningen Boswet en kapvergunningen Veranderingen in de nieuwe wet Natuurbescherming Gerrit-Jan van Herwaarden en Eibert Jongsma Wat is LandschappenNL? Faciliteert provinciale Landschapsbeheer organisaties en provinciale

Nadere informatie

Analyse resultaten CVO 2014

Analyse resultaten CVO 2014 Analyse resultaten CVO 2014 Toelichting: Deze analyse heeft betrekking op toeristische binnenlandse vakanties. Vakanties van vaste standplaatshouders zijn hierin niet meegenomen, omdat de CVO cijfers van

Nadere informatie

Bijlage 6. Cursusplan

Bijlage 6. Cursusplan Bijlage 6 Cursusplan Cursusplan Inleiding Het cursusplan heeft als doel de (potentiële) gebruikers ervan te stimuleren tot deelname aan het landschapsbeheer door het overzichtelijk presenteren van het

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Laarzenpad Kollumerzwaag

Laarzenpad Kollumerzwaag Laarzenpad Kollumerzwaag 1. Inleiding Kollumerzwaag is het op een na grootste dorp van de gemeente Kollumerland c.a. Het is gelegen aan de spoorlijn van Groningen naar Leeuwarden. In 1443 kwam het dorp

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf Adviescommissie 30 maart 2010 Dagelijks bestuur 8 april 2010 / 10 juni 2010 (mondeling) Algemeen bestuur 1 juli 2010 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10 Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten

Nadere informatie

Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes

Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes Boerderijuitje.nl BV postbus 629 1000 Ap Amsterdam T 020 419 7080 F 020 419 7081 info@boerderijuitje.nl Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes b u i t e n g e w o n e b e d r i j f s u i t j e s

Nadere informatie

Informatiepakket. Deelnemers 'Zomer in Gelderland'

Informatiepakket. Deelnemers 'Zomer in Gelderland' Informatiepakket Deelnemers 'Zomer in Gelderland' Arnhem, maart 2017 Lieve mensen in Zelhem! Zomer in Gelderland komt heel graag naar jullie toe deze zomer! Dit pakket is bedoeld om jullie te voorzien

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2010 en 2014 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Gelderland Arbeidswijs

Gelderland Arbeidswijs Gelderland Arbeidswijs Inspiratiedocument 2017 v2.0 Heb jij een goed idee voor Gelderland Arbeidswijs? 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gelderland Arbeidswijs in het kort... 4 3. Gelderland Arbeidswijs...

Nadere informatie

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering pagina 1 van 8 Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering Regelmatig komen bij de Zorgbelangorganisaties en ConsumentendeZorg.nl klachten en vragen binnen over vergoedingen van behandelingen of medicijnen.

Nadere informatie

Verkiezing en methode

Verkiezing en methode Verkiezingsuitslag Verkiezing en methode Het Leukste uitje van het Jaar wordt bepaald op basis van een onderzoek onder ANWB leden. Dit onderzoek bestaat uit twee rondes, namelijk een nominatieronde en

Nadere informatie

Inschrijfformulier VKB-Marsh/Mercer Award 2015. onderwerp: succesvolle voorbeelden voor het organiseren van vrijwilligerswerk in de gemeenten.

Inschrijfformulier VKB-Marsh/Mercer Award 2015. onderwerp: succesvolle voorbeelden voor het organiseren van vrijwilligerswerk in de gemeenten. Inschrijfformulier VKB-Marsh/Mercer Award 2015 thema: mensen onderwerp: succesvolle voorbeelden voor het organiseren van vrijwilligerswerk in de gemeenten. Meedoen? Lees dit eerst. Vrijwilligerswerk biedt

Nadere informatie

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018 Basisscholen in krimpgebieden in 2017/2018 In welke provincies sluiten de meeste basisscholen? Aan het begin van 2017/2018 zijn in Groningen, Zeeland, Limburg en Flevoland rond 2% van de basisscholen gesloten

Nadere informatie

De Duitse gast in Overijssel

De Duitse gast in Overijssel De Duitse gast in Overijssel Onderzoek Duitse gast in Overijssel Diepte interviews Duitse gasten in Overijssel Zomer- en najaarsmeting Right Marktonderzoek Panelonderzoek NordRheinWestfalen en Niedersachsen

Nadere informatie

Koeien langs het ommetje Marienheem

Koeien langs het ommetje Marienheem Zes ommetjeswerkgroepen zijn druk met het voor elkaar maken van een aantal prachtige ommetjes door heel Overijssel. Daarbij hebben jullie regelmatig dezelfde vragen. Vandaar dat we een soort nieuwsbrief

Nadere informatie

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 650 gebouwen 35 kastelen, landhuizen, kasteelruïnes ruim 150 terreinen 24.000 museumstukken ruim

Nadere informatie

ABEL TASMAN ART PRIZE

ABEL TASMAN ART PRIZE ABEL TASMAN ART PRIZE Reglement 2015 2016 Een kunstprijs voor jongeren uit het Westerkwartier en uit Tasmanië Een initiatief van de gemeente Grootegast en de Dutch Australian Society in de gemeente Kingborough

Nadere informatie

BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER

BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER PERSOONLIJKE GEGEVENS Naam Adres Te bereiken op mail Telefoon Facebook; LinkedIn;Twitter profiel: Korte beschrijving van je achtergrond, CV IDEE VOOR ANIMATIE

Nadere informatie

Ommetje rond Oost-Knollendam

Ommetje rond Oost-Knollendam Ommetje rond Oost-Knollendam Contact Commissie Oost-Knollendam Februari 2007 Harold Halewijn Versie 1.2 Contact Commissie Oost-Knollendam, p/a Dorpssstraat 121, 1534 NG Oostknollendam. Ommetje rond Oost-Knollendam

Nadere informatie

Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: 1. In welke gemeente woont u? Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404

Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: 1. In welke gemeente woont u? Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404 Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404 De vragenlijst is in de periode van 6 t/m 15 augustus 2012 afgenomen De Resultaten: 1. In welke

Nadere informatie

Elektrisch varen, 2 e fase Infrastructuur en Pleisterplaatsen. Informatiebijeenkomst

Elektrisch varen, 2 e fase Infrastructuur en Pleisterplaatsen. Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Uitbreiding routenetwerk elektrisch varen in Landschap Waterland Donderdag 5 juli 2012 Door: Landschap Waterland (Marijke van der Weijden, Stijn Peter en Jan Sicco Abma) Gemeente

Nadere informatie

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Aan de NVM Open Huizen Dag van 5 oktober 2013 deden 47.374 woningen mee, waarvan 1.192 nieuwbouwwoningen (2,9%). De meeste huizen waren te bezoeken in de provincies

Nadere informatie

In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd

In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd Een overzicht van de spreiding van huursegmenten per provincie en voor een aantal steden Staf Depla, Lid Tweede Kamer

Nadere informatie