Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o."

Transcriptie

1 4 - Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o. t Hl i ifi ; : i :>! ui 5 /,,,,,, Wm > mmffl i f r.-v : i. 1,1 I :

2 Het landschap in Brabant is vandaag de dag een uniek en divers geheel. Een geheel dat niet tot stand zou zijn gekomen zonder de inzet van de boer. Zijn wijze van ondernemen heeft immers onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op het landschap. Door landschapsbeheer in zijn bedrijfsvoering een plaats te geven kan de boer een nieuwe dimensie toevoegen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. En daarmee het bijzondere Brabantse platteland waarborgen, voor nu en in de toekomst.

3 Ruim 1,9 miljoen euro voor natuur, landschap en 'ommetjes' in het agrarisch cultuurlandschap van West-Brabant Onder de paraplu van de Gebiedscommissie Brabantse Delta, een commissie waarin gemeenten, waterschap, landbouw- en natuurorganisaties en provincie zitting hebben, is de afgelopen jaren gewerkt aan een uitvoeringsprogramma en een nieuwe subsidieregeling voor natuur, landschap en recreatie in het agrarische cultuurlandschap, namelijk het Groen Blauw Stimuleringskader van de provincie Noord-Brabant. Het idee om dit te doen komt van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en het Brabants Landschap. Gezamenlijk hebben zij dit project van de grond getrokken. Na jaren van voorbereiding is op 11 juni 2008, door de ondertekening van een gebiedscontract, het startsein gegeven om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Niet alleen met mooie woorden maar ook met geld om overeenkomsten af te sluiten met grondeigenaren. Agrariër en particulier als volwaardig beheerder van de groene ruimte De gemeenten, het Waterschap en de Provincie willen het typische Brabantse landschap behouden en waar mogelijk verbeteren. Daarom ondersteunen zij graag gezamenlijk agrariërs en andere particuliere grondgebruikers die zich actief in willen zetten voor de kwaliteit van natuur en landschap in het agrarische cultuurlandschap. Bijvoorbeeld door het aanplanten van een elzensingel of de aanleg van een bloemrijke rand langs akkers, of door het onderhoud van een mooie rij oude knotwilgen. Om agrariërs en particuliere grondeigenaren hierbij te ondersteunen heeft de provincie de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader in het leven geroepen. Voor welk gebied geldt de nieuwe regeling? De nieuwe subsidieregeling in West-Brabant is opengesteld in de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. Gezamenlijk met locale ZLTO-afdelingen en natuurverenigingen is per gemeente een werkkaart gemaakt waarop gebieden zijn aangegeven waar het geld met prioriteit wordt ingezet. Als u meer wilt weten over de specifieke mogelijkheden in uw gemeente kunt u contact opnemen met de veldcoördinator (zie achterzijde). Iroen Blauw Stimuleringskader Zie de website is bedoeld als aanvulling op landelijke subsidieregelingen als Programma om vallen gebieden binnen de Ecologische Hoofdstructuur buiten de regeling. v stimuleringskader ormeermformat.e ov er de pakketten. Geldt de regeling ook voor groen op erven? Nee, de regeling geldt niet voor groen op erven. Bij een agrarisch bedrijf bestaat het erf uit het agrarische bouwblok inclusief een strook van 10 meter breed rond het bouwblok en bij particuliere grondeigenaren worden alle gronden binnen een straal van 150 meter rond het woonhuis tot het erf gerekend. Voor de aanleg van erfbeplantingen is wel een andere regeling. De veldcoördinator kan u daarover informeren.

4 Krijg ik als eigenaar of gebruiker een passende vergoeding? De agrariër of particuliere grondgebruiker die een houtsingel aanplant, een bloemrijke rand langs de akker inzaait of een oude houtwal goed beheert krijgt in ruil daarvoor een financiële vergoeding. De hoogte van de vergoedingen is bepaald in samenspraak met deskundigen uit de landbouwsector en landschapsbeheer en in 2007 goedgekeurd door de Europese Commissie. De afspraken met de grondgebruikers worden in beginsel vastgelegd in 6 jarige overeenkomsten. Voor de oppervlakte die tijdelijk of blijvend uit productie wordt genomen wordt een passende vergoeding gegeven. Als bijvoorbeeld landbouwgrond definitief uit productie wordt genomen voor de aanleg van bijvoorbeeld een poel, zal voor de instandhouding van het element een overeenkomst voor onbepaalde tijd wordt afgesloten. De vergoeding is hierop afgestemd en dan wordt de waardedaling van de ondergrond vergoed. Voor welke landschapselementen krijg je een vergoeding? Op de gemeentelijke werkkaarten is per deelgebied aangegeven welke landschapselementen (pak ketten) aangelegd of beheerd kunnen worden en waarvoor een vergoeding wordt gegeven. Er zijn meerdere landschaps- en randenpakketten uitgewerkt en de regeling kent één recreatiepakket. Bij landschapspakketten gaat het bijvoorbeeld om een houtsingel, knotboom, bomenrij, poel en natuurvriendelijke oever. Randenpakketten zijn bijvoorbeeld bloemrijke rand en akkerflora-en faunarand. Om de recreatieve ontsluiting van het landelijk gebied te verbeteren is in de regeling ook een recreatiepakket- wandelpad over boerenland- opgenomen Aan ieder pakket zijn eisen vooi inrichting en beheer gekoppeld en natuurlijk is er een passende vergoeding voor de deelnemei De pakketten: een voorbeeld Hoe ziet een pakket er nu concreet uit? Een voorbeeld. We nemen het landschapspakket Knotboom. In dit pakket wordt beschreven wat een knotboom is: 'een boom die periodiek op een hoogte van minimaal 1,50 meter vanaf de grond wordt geknot'. Vervolgens worden de eisen t.a.v. het beheer opgesomd, zoals bijvoorbeeld: - De boom wordt periodiek geknot; knotwilgen en knotpopulieren minimaal 1 maal per 5 jaar en andere knotbomen minimaal 1 maal per 10 jaar. Bij beweiding van de aanliggende gronden is een raster aanwezig. Dit raster bevindt op zodanige afstand van het landschapselement, dat schade door vraat aan stammen en betreding wordt voorkomen. ^ Het raster mag niet aan de bomen zijn bevestigd. Snoeiwerkzaamheden worden alleen verricht in de periode tussen 1 november en 15 maart.

5 Kan ik ergens terecht voor informatie en gratis advies? Ja. Voor advisering 'aan de keukentafel' is een veldcoördinator aangesteld. Dit is Arjen Stoop, medewerker bij het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap. Arjen is een man van de praktijk. Hij is al jaren het gezicht bij soortgelijke regelingen in West-Brabant. Arjen kan geheel vrijblijvend grondgebruikers die deel willen nemen aan de regeling adviseren. Voor de grondgebruiker is hij zowel voorlichter, begeleider als adviseur. Waar krijg ik een financiële vergoeding voor? Onderhoud bestaand en nieuw groen Voor het onderhoud van nieuwe en bestaande landschapselementen krijgt de beheerder een jaarlijkse kostendekkende vergoeding. De vergoeding is gebaseerd op een vaste prijs per strekkende meter, vierkante meter of aantal stuks. Aanleg nieuw groen Alle gemaakte kosten voor de aanleg van nieuwe streekeigen landschapselementen in de gemeentelijke aandachtsgebieden worden vergoed, inclusief de eigen arbeidskosten van de grondgebruiker. Voor het berekenen van de vergoeding worden vaste normkosten gebruikt. Inzet grond Voor de aanleg van nieuwe landschapselementen moet de grond tijdelijk of definitief uit het agrarische gebruik. Bij een tijdelijke onttrekking (minimaal 6 jaar) ontvangt de grondgebruiker een bijdrage voor gederfde opbrengsten. Bij een permanente onttrekking aan het agrarische gebruik krijgt de grondeigenaar een vergoeding voor de waardedaling van de landbouwgrond. Wanneer wordt de vergoeding uitbetaald? De vergoeding voor beheer en gederfde inkomsten wordt jaarlijks uitbetaald. De vergoeding voor aanleg van nieuwe landschapselementen en de vergoeding' voor de waardevermindering van landbouwgrond (zie boven) wordtin één keer uitbetaald nadat het element is aangelegd.

6 Brabantse Delta Waar komt het geld vandaan? De financiële middelen voor de regeling zijn beschikbaar gesteld door de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht, Waterschap Brabantse Delta en Provincie Noord-Brabant. $ H < < prim as^^aisdreckt Gemeente Breda gemeente Moerdijk melen % I Gemeente f Bergen op Zoom waleficliap ETTEN LEUR ff 9 Brabantse Delta Gemeente Roosendaal Provincie Noord-Brabant V Wanneer start de subsidieregeling? De regeling voor de gemeenten in de Brabantse Delta en Drimmelen is opengesteld vanaf 1 juli Met wie moet ik contact opnemen als ik belangstelling heb? Voor meer informatie over de mogelijkheden voor u of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de veldcoördinator Arjen Stoop. Telefoon aijen.stoop@etten-leur.nl De advisering door de veldcoördinator is gratis. Uitgave Provincie Noord-Brabant Postbus M C 's-hertogenbosch Vormgeving Imagro b.v., Ottersum Fotografie Carlo Braat, Kees Bennema, Melchert Meijer zu Schlochtern A a n de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. De exacte regeling is opgenomen in de provinciale Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader en het Gebiedscontract voor de Brabantse Delta e.o.

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader De boer als groen-blauwe dienstverlener Het Brabantse landschap is vandaag de dag een uniek en divers geheel. Een geheel dat niet tot stand zou zijn gekomen

Nadere informatie

Groen Blauw Stimuleringskader Dé regeling voor stimulering van particulier landschapsbeheer!

Groen Blauw Stimuleringskader Dé regeling voor stimulering van particulier landschapsbeheer! Groen Blauw Stimuleringskader Dé regeling voor stimulering van particulier landschapsbeheer! Eindrapportage Gebiedscontract Land van Heusden en Altena Foto s voorpagina: Diverse activiteiten en resultaten

Nadere informatie

Inleiding. Uitgangspunten Groenblauw Stimuleringskader. Aanleiding stimuleringskader. Provinciale stimuleringsregeling buiten de EHS

Inleiding. Uitgangspunten Groenblauw Stimuleringskader. Aanleiding stimuleringskader. Provinciale stimuleringsregeling buiten de EHS Inleiding Aanleiding Groenblauw Stimuleringskader Systematiek, pakketten, vergoedingen Start veldcoördinatie Het landschap verandert zichtbaar Morgen en verder De Agrarische Natuurverenigingen Raamvallei

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 1 mei 2012 Agendapuntnummer: 13 Raadsvergadering : 21 juni 2012 Registratienummer: 12int01453 Casenr: 12.00597 Onderwerp: 'Nieuw' gebiedscontract Brabantse Delta e.o. voor het "Onderdeel

Nadere informatie

Ontvangst Samen sterk rond landschapswerk. Welkom. Onze diensten Rondgang in het veld Napraten. 27 oktober Uitvoering

Ontvangst Samen sterk rond landschapswerk. Welkom. Onze diensten Rondgang in het veld Napraten. 27 oktober Uitvoering Ontvangst Samen sterk rond landschapswerk Welkom Wat is en doet een ANV Onze diensten Rondgang in het veld Napraten 27 oktober 2011 Natuur en landschap Steeds prominenter op de agenda Signalen maatschappij

Nadere informatie

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen ALV 14 april 2016 Ernst Verwer Gebiedscoördinator Inhoud van de presentatie 1) Missie

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma agrarisch landschapsbeheer Land van Heusden en Altena

Uitvoeringsprogramma agrarisch landschapsbeheer Land van Heusden en Altena Uitvoeringsprogramma agrarisch landschapsbeheer Land van Heusden en Altena Dit rapport is opgesteld door ing. C. Braat van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap in samenwerking

Nadere informatie

Bijlage E bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord- Brabant

Bijlage E bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord- Brabant Bijlage E bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord- Brabant Pakketten maatregel vergroten recreatief medegebruik agrarisch cultuurlandschap Versie na tweede wijziging, 25 juli 2017 RECREATIEPAKKETTEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Raadsvoorstel Vergadering: : 28 april 2008 Agendanummer : 7 Opiniërende vergadering : 14 april 2008 Portefeuillehouder : L.C.J. Lijmbach Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Aan de raad,

Nadere informatie

Groen Blauw Stimuleringskader De regeling voor de stimulering van particulier landschapsbeheer!

Groen Blauw Stimuleringskader De regeling voor de stimulering van particulier landschapsbeheer! Groen Blauw Stimuleringskader De regeling voor de stimulering van particulier landschapsbeheer Eindrapportage Gebiedscontract Kempenland Peildatum 31 december 2013 Foto s voorpagina: Diverse activiteiten

Nadere informatie

Landschapsvisie gemeente Drimmelen. en uitvoeringsprogramma groen blauwe diensten

Landschapsvisie gemeente Drimmelen. en uitvoeringsprogramma groen blauwe diensten Landschapsvisie gemeente Drimmelen en uitvoeringsprogramma groen blauwe diensten uitvoeringsprogramma groen blauwe diensten gemeente Drimmelen Auteur Carlo Braat Coördinatiepunt Landschapsbeheer Brabants

Nadere informatie

Bijlage C: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant

Bijlage C: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Deze bijlage behoort bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant, vastgesteld bij besluit van Gedeputeerde Staten van 16 december 2008, nr. 1475112 Bijlage C: Pakketten maatregel

Nadere informatie

Bijlage F Vergoedingsystematiek en -grondslagen, behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Tarieven 2010

Bijlage F Vergoedingsystematiek en -grondslagen, behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Tarieven 2010 Bijlage F Vergoedingsystematiek en -grondslagen, behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Tarieven 2010 Deze bijlage behoort bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant,

Nadere informatie

Kavelruil Weerijs-Noord

Kavelruil Weerijs-Noord Kavelruil Weerijs-Noord puzzelen met gronden Dankzij integraal kavelruilen wensen van grondeigenaren vervullen Door de wisseling van eigenaren zijn agrarische gronden door de jaren heen versnipperd geraakt.

Nadere informatie

Bijlage F Vergoedingsystematiek en -grondslagen, behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant. Tarieven 2010

Bijlage F Vergoedingsystematiek en -grondslagen, behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant. Tarieven 2010 Bijlage F Vergoedingsystematiek en -grondslagen, behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Tarieven 2010 BIJLAGE F Vergoedingsystematiek en -grondslagen behorende bij het Groen Blauw Stimuleringskader

Nadere informatie

Het landschap verandert zichtbaar... Bijna vier jaar Groenblauwe diensten in Oost-Brabant

Het landschap verandert zichtbaar... Bijna vier jaar Groenblauwe diensten in Oost-Brabant Het landschap verandert zichtbaar... Bijna vier jaar Groenblauwe diensten in Oost-Brabant 2010 2013 Oost-Brabant Evaluatie oktober 2013 Veghel Boekel Sint Anthonis Boxmeer Ligging van Veghel, Boekel, Sint

Nadere informatie

Bijlage 3 Vergoedingen groenblauwe diensten Limburg 2011

Bijlage 3 Vergoedingen groenblauwe diensten Limburg 2011 Bijlage 3 Vergoedingen groenblauwe diensten Limburg 2011 Jaarvergoedingen voor het begrotings 2011, behorende bij de subsidieregeling groenblauwe diensten Limburg BEHEER Pakketomschrijving Eenheid Jaarvergoeding

Nadere informatie

Bijlage 5. Communicatieplan

Bijlage 5. Communicatieplan Bijlage 5 Communicatieplan COMMUNICATIEPLAN AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER BRABANTSE DELTA E.O. PLAN VAN AANPAK NB: Dit plan van aanpak is het plan van aanpak dat is opgesteld voor het Agrarisch

Nadere informatie

LANDSCHAPPELIJKE INPASSING

LANDSCHAPPELIJKE INPASSING LANDSCHAPPELIJKE INPASSING Beschrijving van de landschappelijke inpassing De nieuwe bebouwing dient op een goede wijze landschappelijk ingepast te worden in de bestaande landschaps- en bebouwingsstructuur.

Nadere informatie

Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant (versie 26 januari 2016)

Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant (versie 26 januari 2016) Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant (versie 26 januari 2016) Vergoedingsystematiek en -grondslagen 1. Inleiding Het Groen Blauw Stimuleringskader formuleert maatregelen

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van het landschap Broekstraat 2a Geffen 29 augustus 2014

Kwaliteitsverbetering van het landschap Broekstraat 2a Geffen 29 augustus 2014 Kwaliteitsverbetering van het landschap Broekstraat 2A Geffen Inleiding In de Verordening Ruimte van de Provincie Noord-Brabant is een rood-met-groen-koppeling opgenomen. Dit houdt in dat nieuwe ruimtelijke

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Berekening kwaliteitsverbetering van het landschap Ettenseweg 4 te Sprundel

Berekening kwaliteitsverbetering van het landschap Ettenseweg 4 te Sprundel Berekening kwaliteitsverbetering van het landschap Ettenseweg 4 te Sprundel Schoenmakers Advies Achtmaal BV Op de locatie Ettenseweg 4 te Sprundel is het voornemen het bouwvlak te vergroten en het aanduiden

Nadere informatie

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68%

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68% Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: 7.882 Opkomstpercentage: 47,68% * 1 CDA 1.169 2 Water Natuurlijk 347 3 Ons Water 327 4 West-Brabant Waterbreed

Nadere informatie

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2016 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant (versie 26 januari 2016)

Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant (versie 26 januari 2016) Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant (versie 26 januari 2016) Vergoedingsystematiek en -grondslagen 1. Inleiding Het Groen Blauw Stimuleringskader formuleert maatregelen

Nadere informatie

Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant

Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Bijlage F bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Vergoedingsystematiek en -grondslagen 1. Inleiding Het Groen Blauw Stimuleringskader formuleert maatregelen die door agrariërs

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES De provincies willen waardevolle landbouwgebieden en natuurterreinen verder ontwikkelen. Staring Advies kan eigenaren van agrarische bedrijven en

Nadere informatie

Maasheggen beheerpilot

Maasheggen beheerpilot Maasheggen beheerpilot Maatwerk werpt vruchten af In opdracht van Werkgroep Beheer Maasheggen, subwerkgroep van IGP Maasheggen oktober 2014 1. Inleiding In het kader van het Integraal Gebiedsprogramma

Nadere informatie

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2018 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling van Het Groene Woud

Duurzame ontwikkeling van Het Groene Woud Duurzame ontwikkeling van Het Groene Woud Veldloket Groenblauwe Diensten door de Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud Streekrekening Het Groene Woud door Stichting Streekrekening Het Groene Woud

Nadere informatie

Voorbeelden randen en landschapselementen ecologisch aandachtsgebied

Voorbeelden randen en landschapselementen ecologisch aandachtsgebied Voorbeelden randen en landschapselementen ecologisch aandachtsgebied In dit document staan voorbeelden van hoe u randen en landschapselementen kunt opgeven als EA. Er zijn regels en definities voor het

Nadere informatie

Bijlage 3 Vergoedingen groenblauwe diensten Limburg 2011

Bijlage 3 Vergoedingen groenblauwe diensten Limburg 2011 Bijlage 3 Vergoedingen groenblauwe diensten Limburg 2011 Jaarvergoedingen voor het begrotings 2011, behorende bij de subsidieregeling groenblauwe diensten Limburg BEHEER Pakketomschrijving Eenheid Jaarvergoeding

Nadere informatie

Perceelregistratie bijwerken voor 1 mei 2018

Perceelregistratie bijwerken voor 1 mei 2018 Perceelregistratie bijwerken voor 1 mei 2018 Onder al uw beheer, inclusief landschap, moet een perceel in uw perceelregistratie bij mijn.rvo.nl liggen. Uw perceelregistratie moet exact overeenstemmen met

Nadere informatie

Gebiedscontract Midden-Brabant II t.b.v. Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant. Concept 26 maart 2015

Gebiedscontract Midden-Brabant II t.b.v. Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant. Concept 26 maart 2015 Gebiedscontract Midden-Brabant II 2015-2018 t.b.v. Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Concept 26 maart 2015 77 ç 1 r jr T ļ : WĚÊml in de gemeenten Dongen, Haaren, Heusden, Loon

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap. Subsidie voor investering en functieverandering

Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap. Subsidie voor investering en functieverandering Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap Subsidie voor investering en functieverandering 1 De subsidie U heeft grond in gebruik en wilt deze geschikt maken voor (agrarisch) natuurbeheer. Of u beheert

Nadere informatie

Checklist.

Checklist. Wandelnetwerk Zeeland Checklist www.zeeland.nl Checklist Wandelnetwerk Zeeland De inzet van het Wandelnetwerk Zeeland is drieledig, namelijk het ontsluiten van het platteland voor de wandelaar, de realisatie

Nadere informatie

Vacatures West-Brabant 2009

Vacatures West-Brabant 2009 Vacatures West-Brabant 2009 Publicatienummer: 1569 Datum: Oktober 2009 In opdracht van: SES West-Brabant Uitgave: Gemeente Breda Afdeling Onderzoek en Informatie Projectnummer: 1218 Claudius Prinsenlaan

Nadere informatie

Objectivering doelpakketten

Objectivering doelpakketten Deze bijlage behoort bij de Subsidieregeling Groen-Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant, vastgesteld bij besluit van Gedeputeerde Staten van (datum invullen), nr.???? Bijlage G Objectivering doelpakketten

Nadere informatie

IP Catsop en uitvoering

IP Catsop en uitvoering Doel van de avond IP Catsop en uitvoering Groen-Blauwe Diensten Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Limburgs Kwaliteits Menu Sectorale uitvoering Beeld geven van de wijze waarop de uitvoering van

Nadere informatie

BEPLANTINGSPLAN DEUTERSESTRAAT ONG. CROMVOIRT. Crijns Rentmeesters bv. Crijns Rentmeesters BV. Witvrouwenbergweg CN Someren T:

BEPLANTINGSPLAN DEUTERSESTRAAT ONG. CROMVOIRT. Crijns Rentmeesters bv. Crijns Rentmeesters BV. Witvrouwenbergweg CN Someren T: Crijns Rentmeesters BV Witvrouwenbergweg 12 5711 CN Someren T: 0493 47 17 77 F: 0493 47 28 88 BEPLANTINGSPLAN E: info@crijns-rentmeesters.nl I: www.crijns-rentmeesters.nl DEUTERSESTRAAT ONG. CROMVOIRT

Nadere informatie

Brabants Landschap Postbus ZH Haaren Tel: Fax: KWALITEITSIMPULS LANDSCHAP-

Brabants Landschap Postbus ZH Haaren Tel: Fax: KWALITEITSIMPULS LANDSCHAP- Brabants Landschap Postbus 80 5076 ZH Haaren Tel: 0411-622775 Fax: 0411-623691 E-mail: info@brabants.nl Datum opmaak: 25 3-2014 -KWALITEITSIMPULS LANDSCHAP- Naam Contactpersoon : J.C. Albers : J.C. Albers

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. ir. J.H. Maissan. Onderwerp Openstellingsbesluit agrarisch natuurbeheer

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. ir. J.H. Maissan. Onderwerp Openstellingsbesluit agrarisch natuurbeheer PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Openstellingsbesluit agrarisch natuurbeheer 2019-1 Kern mededeling: Gedeputeerde Staten hebben besloten de subsidieregeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers duurzame oevers In de periode 2012-2015 legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers dragen bij aan het bereiken van de

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN in de periode 2014-2015 (versie 3 mei 2014) situatie per 31-12-2013 SAMEN STERKER Werkgroep

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2016-2 2015/26 Nummer1783178

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2016-2 2015/26 Nummer1783178 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Flevoland. Nr. 6291 21 september 2015 Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2016-2 2015/26 Nummer1783178 Gedeputeerde Staten van Flevoland maken gelet op het

Nadere informatie

Paragraaf 1 Collectief agrarisch natuur- en landschapsbeheer onder de SNL2013

Paragraaf 1 Collectief agrarisch natuur- en landschapsbeheer onder de SNL2013 Besluit van Gedeputeerde Staten van 22 augustus 2017, PZH-2017-606818800, tot vaststelling van het openstellingsbesluit voor de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Zuid-Holland 2013 voor het onderdeel

Nadere informatie

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering De instrumentenkoffer Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering Versie 3, september 2018 Wat is de Instrumentenkoffer? Wij zijn blij dat u zich als agrarisch ondernemer oriënteert

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Herzien exemplaar (zie voetnoot) Onderwerp Wijzigingsregeling subsidie Groen BlauwStimuleringskader Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

Nadere informatie

SNL Agrarisch natuurbeheer

SNL Agrarisch natuurbeheer SNL Agrarisch natuurbeheer DR code Index N&L Agrarisch Beheer A01 Agrarische faunagebieden A01.01 Weidevogelgebied A01.01.01 Weidevogelgrasland met rustperiode 8001 A01.01.01a Weidevogelgrasland met rustperiode

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel

Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel Openstellingsbesluit Agrarisch natuurbeheer van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel van 19 april 2016, nr. 2016/0114354 tot vaststelling van de subsidieplafonds, aanvraagperioden en de tarieven

Nadere informatie

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming De instrumentenkoffer Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming Wat is de Instrumentenkoffer? Wij zijn blij dat u zich als agrarisch ondernemer oriënteert op de mogelijkheden om

Nadere informatie

BIJLAGE 4: Vergoedingen regeling groenblauwe diensten Limburg 2014

BIJLAGE 4: Vergoedingen regeling groenblauwe diensten Limburg 2014 BIJLAGE 4: Vergoedingen regeling groenblauwe diensten Limburg 2014 Jaarvergoedingen voor het begrotings 2014, behorende bij de subsidieregeling groenblauwe diensten Limburg BEHEER Pakketomschrijving Eenheid

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR106004_1

CVDR. Nr. CVDR106004_1 CVDR Officiële uitgave van Utrecht. Nr. CVDR106004_1 24 januari 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 10 november 2009,kenmerk 2009INT251102 tot vaststelling van de subsidieplafonds, aanvraagperioden

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer

PROVINCIAAL BLAD. Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Overijssel Nr. 3151 1 mei 2018 Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer Besluit: Gedeputeerde

Nadere informatie

ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN

ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN Crijns Rentmeesters BV Witvrouwenbergweg 12 5711 CN Someren ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN T: 0493 47 17 77 F: 0493 47 28 88 E: info@crijns-rentmeesters.nl I: www.crijns-rentmeesters.nl

Nadere informatie

Bijlage C Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant

Bijlage C Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Bijlage C Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Deze bijlage behoort bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant, vastgesteld

Nadere informatie

SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT. Vergadering ARHO dd 23 april 2009. Agendapunt 4: DigiSeph. Opinierend/besluitvormend

SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT. Vergadering ARHO dd 23 april 2009. Agendapunt 4: DigiSeph. Opinierend/besluitvormend SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT Vergadering ARHO dd 23 april 2009 Agendapunt 4: DigiSeph Status: Opinierend/besluitvormend Door het Seph is een enquête uitgezet over DigiSeph. Daarnaast is gekeken naar het

Nadere informatie

Leefgebieden droge en natte dooradering

Leefgebieden droge en natte dooradering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Nieuwe stelsel Leefgebieden droge en natte dooradering Wilco de Jong Voorzitter ELAN 10 maart 2015 Agenda vanavond Nieuwe stelsel Agrarisch natuur-

Nadere informatie

Bijlage D: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groenblauw Stimuleringskader Noord-Brabant

Bijlage D: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groenblauw Stimuleringskader Noord-Brabant Bijlage D: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groenblauw Stimuleringskader Noord-Brabant Provincie Noord-Brabant Maart 2007 LANDSCHAPSPAKKETTEN L1 L2 L3 L4 L5 L6 L7 L8 L9 L10 L11 L12 L13

Nadere informatie

Onderzoek regels en verdere zaken omtrent vergunningen gemondsedijk 6

Onderzoek regels en verdere zaken omtrent vergunningen gemondsedijk 6 Onderzoek regels en verdere zaken omtrent vergunningen gemondsedijk 6 Samenvatting regel/wetgeving provincie De Natuurbeschermingswet beschermt drie soorten gebieden: - Natura 2000-gebieden; - beschermde

Nadere informatie

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan.

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Deze folder gaat over het herstellen van natte natuurparels in Noord-Brabant.

Nadere informatie

Rucphen. Introductie. Gemeente Rucphen (bron: wattedoenin.nl)

Rucphen. Introductie. Gemeente Rucphen (bron: wattedoenin.nl) Rucphen Rucphen Introductie Rucphen maakt deel uit van de gelijknamige gemeente in het westen van Noord-Brabant, tegen de grens met België aan. De gemeente bestaat uit een driehoek van drie bij elkaar

Nadere informatie

Projectvoorstel. Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard

Projectvoorstel. Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard Projectvoorstel Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard J. Sloothaak Januari 2013 Projectvoorstel Project: Maatregelen voor de Patrijs Periode: 1 januari 2013 1 november 2014 Inleiding

Nadere informatie

Kaarten Sociale Veerkracht

Kaarten Sociale Veerkracht Kaarten Sociale Veerkracht Auteurs Drs. Wim Haarmann Ruben Smeets, MSc Tilburg, 30 april 2014 Documentnummer: 14.096 Warandelaan 2 5037 AB Tilburg Postbus 90153 5000 LE Tilburg T 013-466 87 12 F 013-466

Nadere informatie

Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o

Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o Doelstelling: Aan het agrarische natuurbeheer werken met de bewoners van de streek, met als doel, het beheer en de ontwikkeling van natuur,

Nadere informatie

Gemeente Renswoude Beleidsvisie Natuur en Landschap

Gemeente Renswoude Beleidsvisie Natuur en Landschap Gemeente Renswoude Beleidsvisie Natuur en Landschap Afdeling milieu September 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 4 1.1. Begripsomschrijvingen... 4 1.2. Werkingssfeer beleidsvisie...

Nadere informatie

Het was ook de jaarvergadering waarin we afscheid namen van twee zeer betrokken bestuursleden.

Het was ook de jaarvergadering waarin we afscheid namen van twee zeer betrokken bestuursleden. jaargang 11, nummer 2 Nieuwsbrief 2 2017 Inleiding. Bij deze ontvangt u de tweede nieuwsbrief van jaargang 11. Heeft u voorgaande uitgaven niet ontvangen? Neemt u dan even contact op met het secretariaat

Nadere informatie

Evaluatie agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Noord-Brabant, een kijk in het verleden en een blik naar de toekomst

Evaluatie agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Noord-Brabant, een kijk in het verleden en een blik naar de toekomst Evaluatie agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Noord-Brabant, een kijk in het verleden en een blik naar de toekomst Evaluatie Kern evaluatie: 4 subsidieregelingen agrarisch gebied (gebied buiten de

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Voorwoord Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

BIJLAGE 1 behorend bij artikel I, onderdeel c.1 van dit besluit

BIJLAGE 1 behorend bij artikel I, onderdeel c.1 van dit besluit BIJLAGE 1 behorend bij artikel I, onderdeel c.1 van dit besluit vergoeding voor het begrotings 2016, behorende bij de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Zuid-Holland 2013 (onderdeel natuurbeheer)

Nadere informatie

Uitgangspunten berekening tarieven en beheer vergoedingen ANLb

Uitgangspunten berekening tarieven en beheer vergoedingen ANLb Uitgangspunten berekening tarieven en beheer vergoedingen ANLb INLEIDING Het stelsel van agrarisch natuur- en landschapsbeheer heeft vanaf 2016 een gehele nieuwe systematiek: daaronder vallen ook de vergoedingen.

Nadere informatie

Stimuleringsregeling Herstel en aanplant streekeigen landschapselementen

Stimuleringsregeling Herstel en aanplant streekeigen landschapselementen Aanleiding In de naoorlogse periode zijn de beplantingen in het buitengebied afgenomen. De erfbeplantingen en losse landschapselementen als geriefhoutbosjes en solitaire bomen zijn in aantal en kwaliteit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie NIEUWSBRIEF Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen Oktober 2014 Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland gaan op een andere manier samenwerken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/21

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/21 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3-3-2015 Nummer voorstel: 2015/21 Voor raadsvergadering d.d.: 17-03-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Regeling Kwaliteitsverbetering van het landschap gemeente Sint-Oedenrode. Oedenrode

Regeling Kwaliteitsverbetering van het landschap gemeente Sint-Oedenrode. Oedenrode Regeling Kwaliteitsverbetering van het landschap gemeente Sint-Oedenrode Oedenrode Inleiding Uit de provinciale Verordening Ruimte kan worden opgemaakt dat ontwikkelingen die passen bij de aard, schaal

Nadere informatie

Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 31920 Vergunningverlening natuur- en milieuwetgeving Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk Jan Stronks Stand van zaken huidig landschap Bos en natuur in de plus! Agrarisch cultuurlandschap sterk in de min: Natuurwaarde holt achteruit

Nadere informatie

PILOT GROENBLAUWE DIENSTEN

PILOT GROENBLAUWE DIENSTEN PILOT GROENBLAUWE DIENSTEN Utrecht West 2008-2014 Wat zijn Groenblauwe diensten? 3 Waarom deze pilot? 3 Wie zijn erbij betrokken? 3 Welke Groenblauwe dienst(en) kunt u aanbieden? 3 1 Dienst Wandelpaden

Nadere informatie

GECORRIGEERDE UITGAVE PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/79

GECORRIGEERDE UITGAVE PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/79 GECORRIGEERDE UITGAVE PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/79 Gedeputeerde Staten van Limburg Vaststelling van de tarieven, de subsidieplafonds en de aanvraagperioden voor subsidies natuurbeheer voor het

Nadere informatie

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan 2018 tekstdeel Algemeen: Overal waar 2017 stond is dit aangepast naar 2018 Natuurnetwerk Nederland is afgekort tot NNN. Specifiek per pagina:

Nadere informatie

Bijlage tarieven begrotingsjaar 2016 in euro s per eenheid De jaarvergoeding voor de natuurbeheertypen, opgenomen in bijlage 1

Bijlage tarieven begrotingsjaar 2016 in euro s per eenheid De jaarvergoeding voor de natuurbeheertypen, opgenomen in bijlage 1 Bijlage tarieven begrotingsjaar 2016 in euro s per eenheid De jaarvergoeding voor de natuurbeheertypen, opgenomen in bijlage 1 nr BT Beheertype Tarief 2016 N01.01 Zee en wad 1,62 N01.02 Duin- en kwelderlandschap

Nadere informatie

Openstellingsbesluit 2016 Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Limburg (onderdeel agrarisch, beheerjaar 2017)

Openstellingsbesluit 2016 Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Limburg (onderdeel agrarisch, beheerjaar 2017) CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR425268_1 29 november 2016 Openstellingsbesluit 2016 Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Limburg (onderdeel agrarisch, beheer 2017) Openstellingsbesluit

Nadere informatie

Beplantingsproject Loil in het Groen

Beplantingsproject Loil in het Groen Beplantingsproject Loil in het Groen Agenda Welkom Aanleiding project Loil in het Groen Landschap Loil Pauze Cultuurhistorisch erfinrichtingsprincipe Werkwijze project Loil in het Groen Intekenen voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Grondeigenaren die bijdragen aan een mooi landschap Een bedrijfslandschapsplan in de praktijk Nieuw wandelpad vormt ingang Duurzaamheidsvallei, Moerenburg- Opening Duurzaamheidsvallei

Nadere informatie

Herstel van historische zand- en kerkenpaden op landgoederen in Noord- Brabant Kosten en mogelijke beleidsmatige bescherming en financiering

Herstel van historische zand- en kerkenpaden op landgoederen in Noord- Brabant Kosten en mogelijke beleidsmatige bescherming en financiering HAS KennisTransfer Onderwijsboulevard 221 5223 DE 's-hertogenbosch Postbus 90108 5200 MA 's-hertogenbosch T: +31(0)73 692 36 37 F: +31(0)73 692 36 40 E: haskennistransfer@hasdb.nl I: www.haskennistransfer.nl

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Vergunningstelsel voor het vellen van houtopstanden

Vergunningstelsel voor het vellen van houtopstanden Vergunningstelsel voor het vellen van houtopstanden Uitleg van het vergunningstelsel voor het vellen van houtopstanden in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met bijbehorende beschermde

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijdrage CO 2 -vastlegging

Aanvraagformulier bijdrage CO 2 -vastlegging Aanvraagformulier bijdrage CO 2 -vastlegging Toelichting Waarvoor is dit formulier bedoeld? In de brochure Boscertificatenfonds leest u hoe u als (toekomstig) boseigenaar de CO 2 die uw bos gaat vastleggen

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: H. Bakker Ambtelijke coördinatie: afdeling GG/OW Steller: Pie Bauer/John Mandemakers. 1.

Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: H. Bakker Ambtelijke coördinatie: afdeling GG/OW Steller: Pie Bauer/John Mandemakers. 1. Aan de Raad Made, 27 februari 2007 Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 20 maart 2007 Agendapunt : 12 Raadsvergadering: 12 april 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Uitwerking Rood-met-groen

Nadere informatie

Bijlage 1 behorende bij artikel 2 van het Openstellingsbesluit SNL, onderdeel Agrarisch Natuurbeheer 2017

Bijlage 1 behorende bij artikel 2 van het Openstellingsbesluit SNL, onderdeel Agrarisch Natuurbeheer 2017 Bijlage 1 behorende bij artikel 2 van het Openstellingsbesluit SNL, onderdeel Agrarisch Natuurbeheer 2017 Bijlage 2 behorende bij artikel 1, onder d, van het Openstellingsbesluit SNL, onderdeel Agrarisch

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad

PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad 2015/26 Nummer 1783178 OpenstelUngsbesluit Natuurbeheer 2016-2 Gedeputeerde Staten van Flevoland maken gelet op het bepaalde In artikel 3.42 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Agendapuntnummer: Aantal bijlagen: -- Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Voorgesteld besluit 1. Aan het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T

C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T CONVENANT REGIONAAL DETAILHANDELSBELEID WEST-BRABANT december 2009 Pagina 1 De colleges van Burgemeester

Nadere informatie

De presentatie gemeenten West-Brabant

De presentatie gemeenten West-Brabant De presentatie gemeenten West-Brabant Team voorstelling Wilfried de Koning Jan Megens Anita Krus Kevin de Koning Jaap Pannekoek Guyon de Koning Wil Albers Wie zijn wij? Sun & Wind energy solutions B.V.

Nadere informatie

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant 14:00 14:15 Opening algemene stand van zaken SVB-BGT, Ingrid Hugen 14:15 15:00 De rol van RWS, Rob van der Schoot rol van RWS binnen de BGT (m.n.

Nadere informatie

Ommetjes nieuwe natuur Aanmeldformulier

Ommetjes nieuwe natuur Aanmeldformulier Het formulier volledig ingevuld en ondertekend sturen aan Stichting IKL Postbus 154 6040AD ROERMOND Of stuur het ingescande formulier aan ikl@ikl-limburg.nl Ommetjes nieuwe natuur Aanmeldformulier 1) Naam

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie