Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019"

Transcriptie

1 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid

2 INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen voor een (gast)les op mbo entree of niveau 2. Onderdeel hiervan is een Q&A met een (kandidaat-)statenlid. Er is uitgegaan van een tijdsbestek van ongeveer 50 minuten: 1. Introductiequiz Provinciale Statenverkiezingen Waar of niet waar? (10 minuten) 2. Filmpje Wat doet de provincie voor jou? (5 minuten) 3. Over de lijn Provinciale Statenverkiezingen (15 minuten) 4. Q&A Statenlid (20 minuten) TIPS VOOR DE SAMENWERKING MET STATENLEDEN Zoals hierboven vermeld is er in deze (gast)les een Statenlid aanwezig. 1 Vertel de studenten aan het begin van de les dat er aan het einde van de les een gesprek met het Statenlid plaatsvindt, waarbij ze allerlei vragen kunnen stellen. Enkele andere tips: Nodig het Statenlid uit om jouw verhaal tijdens de gastles aan te vullen met specifieke voorbeelden uit de provincie en mooie anekdotes uit de praktijk. Zorg er voor dat dit ook mogelijk is. Vraag bijvoorbeeld tussendoor hoe iets specifiek in zijn/haar provincie in elkaar zit (hoeveel Statenleden zijn er in deze provincie?), of vraag een reactie van het Statenlid op opvallende uitspraken of keuzes van studenten. Vertel de Statenleden dat de studenten niet van lange en vage antwoorden houden. Geef ook aan dat je ze gaat onderbreken als ze jargon of moeilijke woorden gebruiken en dat je dan om uitleg zal vragen. Hoe korter en concreter de antwoorden zijn, liefst geïllustreerd met voorbeelden, hoe beter de studenten erbij zullen blijven. Zorg dat je weet of je een zittend Statenlid te gast hebt of een kandidaat-statenlid die nog geen ervaring heeft in de Provinciale Staten. 1 Als we spreken over een Statenlid, dan kunt u dat ook lezen als de Statenleden of kandidaat-statenleden.

3 INTRODUCTIEQUIZ PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WAAR OF NIET WAAR? KORTE OMSCHRIJVING Dit spel is een variant van het welbekende spel Petje op, petje af. Alle studenten gaan staan. Bij het beantwoorden van een vraag is de keuze: waar (hand omhoog) of niet waar (hand omlaag). Heeft een student een vraag fout, dan moet hij of zij gaan zitten. Degene die als langste blijft staan heeft gewonnen. DOELGROEP Mbo niveau 3 en 4 LEERDOEL De voorkennis van de studenten over Provinciale Staten wordt geactiveerd. DUUR 10 minuten BENODIGDHEDEN De PowerPoint met de vragen Eventueel een presentje voor de winnaar DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 Vertel dat jullie een quiz gaan spelen. Alle studenten mogen daarom gaan staan. STAP 2 Leg uit dat het gaat om een afvalrace. Bij elke vraag is de keuze waar (hand omhoog) of niet waar (hand omlaag). Als een student de vraag fout beantwoordt, moet hij of zij gaan zitten. STAP 3 Stel de vragen één voor één. Licht (indien nodig) toe waarom een antwoord goed of fout is. STAP 4 Stel als afsluiting een schattingsvraag. Dit kan als alle andere vragen gesteld zijn en er nog studenten staan, of als er na een bepaald aantal vragen nog maar een paar studenten staan. De student die het dichtst bij het goede antwoord zit heeft gewonnen (en krijgt eventueel een presentje).

4 VRAGEN 1. De Provinciale Staten vergaderen iedere keer in een ander gemeente in de provincie. (niet waar) 1. De verkiezingen van de Provinciale Staten zijn iedere vier jaar. (waar) 2. Je moet geboren zijn in een provincie om in die provincie te mogen stemmen. (niet waar) 3. Je moet geboren zijn in Nederland om te mogen stemmen. (niet waar) 4. Alle provincies hebben hetzelfde aantal Statenleden. (niet waar) 5. De Provinciale Staten kiezen de leden van de leden Eerste Kamer. (waar) 6. Je kunt alleen tijdens kantooruren stemmen, dus van 09.00u tot 17.00u. (niet waar: 07.30u tot 21.00u) 7. Op de Provinciale Staten mag je stemmen vanaf je 16 e. (niet waar) 8. Je stem voor de Provinciale Statenverkiezingen telt een beetje dubbel. (waar indirect stem je voor de Eerste Kamer) 9. Als je paspoort of ID-kaart minder dan 5 jaar verlopen is, mag je toch stemmen. (waar) 10. Het land heeft ministers voor de uitvoering van beleid, in de gemeente zijn dit wethouders, en in de provincie zijn dit: de gedupeerden. (niet waar: het zijn de gedeputeerden) 11. De volksvertegenwoordigers in de provincie zijn de Gedeputeerde Staten. (niet waar Provinciale Staten) 12. De Provinciale Staten vergaderen in principe dagelijks. (niet waar; in principe eens per maand) 13. Iedereen mag gratis komen kijken en luisteren bij de vergaderingen van de Provinciale Staten. (waar) 14. Als inwoner van een provincie kun je ook zelf een onderwerp op de agenda van de provincie zetten. (waar, mits je genoeg handtekeningen hebt verzameld) 15. De Commissaris van de Koning is de baas in de Provincie. (niet waar) Schattingsvraag Hoeveel gemeenten liggen er in jullie provincie? Antwoord: Drenthe (12) Flevoland (6) Friesland/Fryslân (18) Gelderland (51) Groningen (12) Limburg (31) Noord-Brabant (62) Noord-Holland (47) Overijssel (25) Utrecht (26) Zeeland (13) Zuid-Holland (52) Tweede schattingsvraag (indien nodig) Hoeveel procent van de mensen (die mochten stemmen) ging stemmen bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen? Antwoord: 57,7% (van de stemgerechtigden)

5 FILMPJE WAT DOET DE PROVINCIE VOOR JOU? KORTE OMSCHRIJVING De studenten bekijken een filmpje over wat de provincie allemaal doet. Het filmpje kan met de studenten nabesproken worden. DOELGROEP Mbo (alle niveaus) LEERDOEL De voorkennis van de studenten over wat de provincie doet wordt geactiveerd. DUUR 5 minuten BENODIGDHEDEN Een digitaal scherm met internet en geluid Het filmpje: o Klik op de afbeelding in de PowerPoint om het filmpje te openen. o Staat de school in Gelderland? Sla dit filmpje dan over en kijk het speciale filmpje van de provincie Gelderland, op: Het wachtwoord is PRG) DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 Vertel dat jullie een filmpje gaan kijken over wat de provincie allemaal doet. Geef de studenten eventueel een kijkopdracht mee. Bijvoorbeeld: Ik wil graag na afloop van jullie weten waar de provincie zich mee bezighoudt. Bedenk tijdens het kijken of je had verwacht dat de provincie zich met deze onderwerpen bezig zou houden. STAP 2 Bekijk het filmpje. Bespreek met de studenten het filmpje en eventuele kijkopdrachten na.

6 OVER DE LIJN PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN KORTE OMSCHRIJVING De studenten krijgen stellingen voorgelegd over politieke vraagstukken in de provincie. Hierbij moeten ze een keuze maken. Ze mogen hun keuzes onderbouwen en er is ruimte voor discussie. DOELGROEP Mbo (alle niveaus) LEERDOEL De studenten leren dat mensen verschillende belangen hebben en verschillende standpunten innemen. DUUR 15 minuten BENODIGDHEDEN PowerPoint met de stellingen. Bepaal van tevoren (afhankelijk van de tijd) hoeveel stellingen u behandelt, en welke. Het staat u vrij stellingen aan te passen en/of toe te voegen. Schildersplakband of duct tape om de ruimte in tweeën te verdelen. DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 Maak in de ruimte 2 vakken: een eens - en een oneens -vak, bijvoorbeeld door met tape een lijn te trekken. Laat de deelnemers zien wat het eens-vak is en wat het oneens-vak is. Op de PowerPoint staat steeds links eens en rechts oneens. STAP 2 Leg uit dat alle politieke partijen verschillende ideeën hebben voor Nederland. Wat de ene partij een goed idee vindt, vindt de andere partij vaak een slecht idee. Dat is een weerspiegeling van wat mensen in de provincie vinden. STAP 3 Laat de deelnemers een stelling op de PowerPoint zien. Lees deze voor. Vraag de deelnemers hun positie in te nemen in het eens- of oneens-vak. Twijfelaars mogen eventueel in het midden gaan staan.

7 STAP 4 Vraag uit beide vakken een deelnemer om een korte toelichting. Vraag daarna de twijfelaars alsnog een keuze te maken. OVERZICHT VAN DE STELLINGEN 1. Nieuwe woonwijken mogen ten koste gaan van natuurgebieden. 2. De provincie moet meer fietspaden aanleggen, ook al betekent dit dat er geen nieuwe autowegen kunnen worden aangelegd. 3. De provincie moet mensen met een laag inkomen geld geven om hun huis duurzamer te maken. 4. Bij belangrijke beslissingen moet de provincie de bevolking om hun mening vragen via een referendum. 5. Bussen tussen verschillende steden en dorpen moeten in het weekend tot minimaal 2 uur s nachts blijven rijden. 6. Boeren mogen hun bedrijf uitbreiden met zeer grote veestallen. 7. De verkoop van streekproducten moet door de provincie worden gestimuleerd. 8. Er moeten meer windmolens geplaatst worden in de provincie. 9. De provincie moet stoppen met subsidie voor kunst en cultuur. 10. De provincie moet geld besteden om meer toeristen naar de provincie te krijgen. 11. Wilde dieren die overlast geven (bijvoorbeeld ganzen of vossen), mogen worden afgeschoten. 12. De provincie moet zich inzetten om topsportevenementen te organiseren in de provincie.

8 Q&A STATENLID KORTE OMSCHRIJVING De studenten mogen vragen stellen aan het aanwezige Statenlid. 2 Zie het begin van de handleiding voor belangrijke tips over het ontvangen van een Statenlid in de (gast)les. DOELGROEP Mbo-studenten (alle niveaus) LEERDOELEN Studenten krijgen inzicht in het dagelijks werk van een Statenlid Studenten ervaren dat Statenleden ook gewone mensen zijn en dat ze benaderbaar en bereikbaar zijn. DUUR 20 minuten DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 Heet het Statenlid van harte welkom en vraag hem of haar zich kort voor te stellen. Hoe heet hij/zij? Hoe lang is hij/zij al Statenlid? Waarom heeft hij/zij gekozen voor de partij waarbij zij nu zit? Etc. STAP 2 De studenten mogen vragen stellen. Hieronder vind je een aantal vragen die de studenten zouden kunnen stellen. Stel alleen zelf vragen als de studenten dit niet doen! Meestal zijn jouw extra vragen niet nodig. Waarom bent u Statenlid geworden? Hoe ziet een dag van een Statenlid eruit? Wat moet je weten om Statenlid te zijn? Hoe kom je in de Provinciale Staten? Wat gebeurt er als je het niet eens bent met je partij? Wie is de baas in de provincie? Wat verdient een Statenlid? STAP 3 Bedank het Statenlid hartelijk en geef met de klas een applaus. 2 Als we spreken over een Statenlid, dan kunt u dat ook lezen als de Statenleden, of kandidaat-statenleden.

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo niveau 3 / 4 Zonder (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Zonder (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. Praktijkonderwijs. Versie 24 mei 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. Praktijkonderwijs. Versie 24 mei 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel Praktijkonderwijs Versie 24 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Wat doet de provincie?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?... 6 Vragen stellen

Nadere informatie

TOOLBOX FIRST TIME VOTERS

TOOLBOX FIRST TIME VOTERS TOOLBOX FIRST TIME VOTERS VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2019 HANDLEIDING VOOR MBO NIVEAU 3 EN 4 LESMATERIAAL VOOR DE EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN 2019 Deze handleiding hoort bij de toolbox met lesmateriaal

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad?

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Korte omschrijving workshop De workshop begint met een kort filmpje over de gemeenteraad. De workshopleider doet vervolgens met

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN VOOR DE PROVINCIALE STATEN EN DE WATERSCHAPPEN 2019

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN VOOR DE PROVINCIALE STATEN EN DE WATERSCHAPPEN 2019 HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN VOOR DE PROVINCIALE STATEN EN DE WATERSCHAPPEN 2019 2 INHOUD Korte omschrijving workshop... 3 Benodigdheden... 3 Voorbereiding... 4 Voorbereiding op de avond

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

Workshop B Hoe kan ik stemmen?

Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B - Hoe kan ik stemmen? Korte omschrijving werkvorm In deze workshop doorlopen de deelnemers de stemprocedure van A tot Z in een zo reëel mogelijke setting. Dit

Nadere informatie

Belangen: Provinciaal formatiespel

Belangen: Provinciaal formatiespel Belangen: Provinciaal formatiespel Korte omschrijving werkvorm Onderhandelingen rondom de vorming van een nieuw provinciaal bestuur (College van Gedeputeerde Staten) nemen vaak veel tijd in beslag. Soms

Nadere informatie

4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: Binding met provincie

4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: Binding met provincie 4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester Onderzoek: Binding met provincie Samenvatting Provinciale politici nauwelijks bekend bij inwoners Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar inwoners

Nadere informatie

WAT DOET DE PROVINCIE?

WAT DOET DE PROVINCIE? WAT DOET DE PROVINCIE? MAART 2015 POLITIEK IN PRAKTIJK #1 WAT HEB JE NODIG? Kleurenprints van de afbeeldingen van gemeente, provincie en Tweede Kamer. 9 geprinte pictogrammen Powerpointpresentatie: http://www.prodemos.nl/co

Nadere informatie

Belangen: Provinciaal formatiespel

Belangen: Provinciaal formatiespel Belangen: Provinciaal formatiespel Korte omschrijving werkvorm Onderhandelingen rondom de vorming van een nieuw provinciaal bestuur (College van Gedeputeerde Staten) nemen vaak veel tijd in beslag. Soms

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

1. Print van tevoren de pagina met speelgeld en knip de tientjes uit.

1. Print van tevoren de pagina met speelgeld en knip de tientjes uit. Belastingen Korte omschrijving werkvorm Iedereen in Nederland betaalt belasting. Maar waarom eigenlijk? Wat gebeurt er met het belastinggeld? En hoeveel belasting moet iedereen betalen? Wat is eerlijk?

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? 2 Nederland heeft twaalf provincies, die allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders en ambtenaren hebben. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST

HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST PROVINCIALE STATEN EN WATERSCHAPPEN 2019 PROGRAMMA C INHOUD Praktische informatie... 3 Introductie... 6 Uitleg: Hoe werkt de provincie? (deel 1)... 8 UItleg: Hoe werkt

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

Op naar de doe-mee-cratie!

Op naar de doe-mee-cratie! Gerben Huisman & Arno Brok * De Statenverkiezingen komen er aan. Traditiegetrouw het moment dat politieke partijen de straat op gaan. Zorgen voor ingezonden stukken in de media en proberen hun standpunten

Nadere informatie

HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST

HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST PROVINCIALE STATEN EN WATERSCHAPPEN 2019 PROGRAMMA B INHOUD Praktische informatie... 3 Opbouw programma... 5 Introductie... 6 Filmpje Waarom is het zo belangrijk dat

Nadere informatie

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018 Basisscholen in krimpgebieden in 2017/2018 In welke provincies sluiten de meeste basisscholen? Aan het begin van 2017/2018 zijn in Groningen, Zeeland, Limburg en Flevoland rond 2% van de basisscholen gesloten

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel

Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel Korte omschrijving Tijdens deze werkvorm spelen leerlingen kwartet, waarbij de kaarten over historische ontwikkelingen en veranderingen van ons parlementaire

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Praktische voorbereiding... 3 Wanneer?... 3 Organisatie... 3 Hoeveel tijd ben ik kwijt?... 3 Oproepkaarten...

Nadere informatie

De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand.

De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand. De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand. Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden lening aanvragen in 2015 Onlangs is door Geldshop een grootschalig onderzoek

Nadere informatie

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2)

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In deze opdracht bespreekt u met studenten verschillende manieren om een beslissing te nemen. U doet dit aan de hand van een voorbeeld. De studenten

Nadere informatie

aardrijkskunde PROVINCIES VAN NEDERLAND

aardrijkskunde PROVINCIES VAN NEDERLAND VOORBEREIDINGSTIJD 20 minuten LESTIJD 35 minuten aardrijkskunde PROVINCIES VAN NEDERLAND GROEP 5,6 LESDOEL De leerlingen leren door herhaling op snelheid, de provincies van Nederland te automatiseren.

Nadere informatie

OVER DE LIJN KORTE OMSCHRIJVING

OVER DE LIJN KORTE OMSCHRIJVING OVER DE LIJN KORTE OMSCHRIJVING Deelnemers krijgen een aantal actuele stellingen te zien. Zijn zij het eens met deze stelling? Dan lopen ze naar het vak eens toe. Zijn ze het oneens met deze stelling?

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

zeer onbelangrijk 2,9% 21 zeer belangrijk 39,3% Hoe belangrijk vindt u het dat het 's nachts buiten de bebouwde kom donker is?

zeer onbelangrijk 2,9% 21 zeer belangrijk 39,3% Hoe belangrijk vindt u het dat het 's nachts buiten de bebouwde kom donker is? Lichthinderpeiling 1. Hoe belangrijk vindt u het dat het 's nachts in uw directe woonomgeving donker is? (De directe woonomgeving is het gebied binnen een afstand van ongeveer 4 km van uw woning.) onbelangrijk

Nadere informatie

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2)

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In de verzonnen gemeente Vierweg zijn 4 politieke partijen actief. Er worden 3 situaties geschetst. De studenten geven per

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers

Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers Inhoud 1 Verantwoording... 5 2 Raadsleden... 6 2.1 Feitelijk aantal raadsleden per gemeente... 6 2.2 Totaal aantal raadsleden landelijk naar politieke partij...

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR HAVO/VWO MAGAZINE OVER EERSTE KAMER HOE WORDT EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN EERSTE

Nadere informatie

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015 Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015 Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar leningaanvragen voor het leendoel

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 20 maart 2019. Het boek gaat over

Nadere informatie

Quiz: welke staat past bij jou?

Quiz: welke staat past bij jou? Quiz: welke staat past bij jou? Korte omschrijving werkvorm Op 21 maart 2018 houdt Nederland een raadgevend, niet-bindend referendum over de Wiv. Als het aan het kabinet ligt wordt dit het laatste nationale

Nadere informatie

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND Welkom JE GAAT HET MAKEN is een spel van Bouwend Nederland, dat bedoeld is om te spelen in gastlessen op middelbare scholen. Het spel is

Nadere informatie

Hoe geef ik een toolbox?

Hoe geef ik een toolbox? Hoe geef ik een toolbox? Dag voor de preventiemedewerker Arbouw Mirjam Kousbroek Wat is een toolboxmeeting? Periodieke bijeenkomst Doel: arbeidsveiligheid bevorderen Over een specifiek onderwerp Voorlichting

Nadere informatie

DE WERKVORM IN HET KORT

DE WERKVORM IN HET KORT BESLISSINGEN NEMEN AUGUSTUS 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling beide werkbladen 3 briefjes met op elk één tvzender geschreven. DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen maken

Nadere informatie

Kijktip: Waar gáát dit over?

Kijktip: Waar gáát dit over? Kijktip: Waar gáát dit over? Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van twee fragmenten beantwoorden leerlingen een aantal kijkvragen en krijgen ze inzicht in de inhoud van het referendum en de motieven

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Politiek op het VMBO: Leerlingen activeren

Politiek op het VMBO: Leerlingen activeren Politiek op het VMBO: Leerlingen activeren 1 Inhoud workshop 11 werkvormen over politiek voor het vmbo. Na afloop krijgt u een reader met daarin de werkvormen. 2 1. Zoekplaat grondrechten Leerdoel: Leerlingen

Nadere informatie

Provinciale ambtsdragers Inleiding en werkwijze

Provinciale ambtsdragers Inleiding en werkwijze Provinciale ambtsdragers 2014 1. Inleiding en werkwijze Sinds 2011 inventariseert de Stichting Decentraalbestuur.nl In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties enkele kenmerken

Nadere informatie

Onderzoek onder verpleeghuisbewoners: De miljoenen van Van Rijn

Onderzoek onder verpleeghuisbewoners: De miljoenen van Van Rijn Onderzoek onder verpleeghuisbewoners: De miljoenen van Van Rijn Staatssecretaris Van Rijn heeft voor de komende jaren landelijk miljoenen euro s vrijgemaakt om het leven in verpleeghuizen aangenamer te

Nadere informatie

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Stichting Duurzame Samenleving www.gdindex.nl info@gdindex.nl 0317-750645 1 De GDI omvat de 3 dimensies van duurzaamheid: Mens & Maatschappij,

Nadere informatie

(* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *)

(* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *) (* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *) (* BEDRIJVENTERREINEN *) (* OPGEVEN OF MUTATIE VOOR LTV VOOR EEN BEPAALD JAAR BEKEND IS *) SAMPLE

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl HAN D L E ID IN G behorende bij de website hoeextreembenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de website Hoe Extreem Ben jij?. Deze website is bedoeld

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 2002-2017. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2016. Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2016. Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Zuid-Holland. Scores op de stellingen Stemwijzer Provinciale Staten Hoe zijn de meningen verdeeld? Deelnemers

Zuid-Holland. Scores op de stellingen Stemwijzer Provinciale Staten Hoe zijn de meningen verdeeld? Deelnemers Zuid-Holland Scores op de stellingen Stemwijzer Provinciale Staten 2015 Hoe zijn de meningen verdeeld? 322.437 Deelnemers Stelling Positie Percentage Om de veiligheid te bevorderen, moeten er meer camera's

Nadere informatie

1 Hoe lang bent u werkzaam als makelaar? 2 Bent u de enige makelaar in het bedrijf waar u werkt?

1 Hoe lang bent u werkzaam als makelaar? 2 Bent u de enige makelaar in het bedrijf waar u werkt? Bijlage: Onderzoeksresultaten 8 7 1 Hoe lang bent u werkzaam als makelaar? 7 6 5 4 3 2 1 1% 6% Korter dan 2 jaar 2-5 jaar 5-10 jaar Langer dan 10 jaar 18% 7 6 5 4 2 Bent u de enige makelaar in het bedrijf

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2016. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Verdieping: welke staat past bij jou?

Verdieping: welke staat past bij jou? Verdieping: welke staat past bij jou? Korte omschrijving werkvorm Op 6 april houdt Nederland een raadgevend niet-bindend referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Nederland

Nadere informatie

Debat: Maatschappelijke stage

Debat: Maatschappelijke stage Debat: Maatschappelijke stage Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen voeren een Tweede Kamerdebat over het afschaffen van de maatschappelijke stage. Leerdoel: Leerlingen krijgen inzicht in hoe een

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT DE EUROPESE UNIE JANUARI 2016 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 EERSTE EN WAT HEB JE NODIG Grote letters A, B en C Aftelklok (op digibord) 50 sterren, uitgeprint op geel papier Circa 4 grote enveloppen Een prijsje

Nadere informatie

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 2 INHOUD Korte omschrijving workshop... 3 Benodigdheden... 3 Voorbereiding... 4 Voorbereiding op de avond zelf... 7 Deel 1 Hoe werkt de

Nadere informatie

Demi Smit Sarah Lingaard. Atlas van de toekomst

Demi Smit Sarah Lingaard. Atlas van de toekomst Demi Smit Sarah Lingaard Atlas van de toekomst 1 Introductie: Wij hebben de Atlas van onze toekomst gemaakt met daarin onze ideeën voor Nederland in 2040. Hierin hebben wij geprobeerd weer te geven hoe

Nadere informatie

PeerWise Studentenhandleiding.

PeerWise Studentenhandleiding. PeerWise Studentenhandleiding Educate-itbalie@uu.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Wat is PeerWise? 3 2 Hoe maak ik als student een account aan in PeerWise? 3 3 Aan de slag in PeerWise 3 4 Hoe formuleer je

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2014 een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014

Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014 Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014 Vereniging voor christelijk hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg gevestigd te Amsterdam ALGEMEEN ARTIKEL 1 1.1 Dit reglement is gebaseerd

Nadere informatie

Nederland dient financiële steun te geven aan landen van de Europese Unie met een hoge staatsschuld die anders in grote problemen zullen komen.

Nederland dient financiële steun te geven aan landen van de Europese Unie met een hoge staatsschuld die anders in grote problemen zullen komen. Aankondiging Op 12 september dit jaar worden verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma voor de komende jaren vastgesteld. De lijsttrekkers van de partijen

Nadere informatie

BREXIT WAT HEB JE NODIG? LEERDOEL Leerlingen weten waar de Brexit over gaat. HOE LANG DUURT HET? 25 JANUARI 2019 AAN DE SLAG MET #1

BREXIT WAT HEB JE NODIG? LEERDOEL Leerlingen weten waar de Brexit over gaat. HOE LANG DUURT HET? 25 JANUARI 2019 AAN DE SLAG MET #1 BREXIT 25 JANUARI 2019 AAN DE SLAG MET #1 WAT HEB JE NODIG? Een PowerPoint https://prodemos.nl/powerpoint -bij-quiz-aan-de-slag-met-brexit/ Voor ieder team 3 A4 tjes Een stift DE WERKVORM IN HET KORT De

Nadere informatie

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016 MAAKT HET WAAR Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016 Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar leningaanvragen voor

Nadere informatie

De Dorpenmonitor Ontwikkelingen in de leefsituatie van dorpsbewoners

De Dorpenmonitor Ontwikkelingen in de leefsituatie van dorpsbewoners De Dorpenmonitor Ontwikkelingen in de leefsituatie van dorpsbewoners Anja Steenbekkers 25-10-2013 Symposium VKKL Samen bouwen aan (Lim)burgerschap Thema s en indicatoren Algemene conclusies: Dorpen rond

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens van wethouders

Persoonlijke gegevens van wethouders Persoonlijke gegevens van wethouders Dit document bevat de volgende gegevens van wethouders: Aantal wethouders naar gemeentegrootte 1998-2016. Aandeel wethouders naar politieke partij 1998-2016. Aandeel

Nadere informatie

Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres.

Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres. Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres. Je kunt via internet een Valentijnskaart bestellen, versturen en betalen. Deze kaart wordt gewoon met

Nadere informatie

In Beeld: Tijdlijn 100 jaar kiesrecht

In Beeld: Tijdlijn 100 jaar kiesrecht In Beeld: Tijdlijn 100 jaar kiesrecht Korte omschrijving werkvorm Bij deze werkvorm zoeken leerlingen de juiste foto bij belangrijke momenten uit de geschiedenis van 100 jaar kiesrecht. Zij maken zelf

Nadere informatie

Verdieping Hoe zorg je dat er meer mensen stemmen?

Verdieping Hoe zorg je dat er meer mensen stemmen? Verdieping Hoe zorg je dat er meer mensen stemmen? Korte omschrijving werkvorm De staatscommissie parlementair stelsel heeft voorstellen gedaan voor meer betrokkenheid van burgers bij de democratie: Ten

Nadere informatie

De lijn van links naar rechts

De lijn van links naar rechts De lijn van links naar rechts Korte omschrijving werkvorm Met deze werkvorm gaat u met de leerlingen in gesprek over liberale en sociale standpunten. Aan de hand van standpunten wordt een lijn gevormd

Nadere informatie

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u?

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u? Wie beslist wat? Korte omschrijving werkvorm: De werkvorm Wie-Beslist-Wat is een variant op het spel Ren je rot. De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen

Nadere informatie

MARKTFLITSEN SPECIAL: Leeftijd intermediaire bedrijven. Bedrijfsleeftijd is een goede indicatie voor financiële soliditeit en omvang

MARKTFLITSEN SPECIAL: Leeftijd intermediaire bedrijven. Bedrijfsleeftijd is een goede indicatie voor financiële soliditeit en omvang : Leeftijd intermediaire bedrijven Bedrijfsleeftijd is een goede indicatie voor financiële soliditeit en omvang INLEIDING Het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) publiceert regelmatig actuele,

Nadere informatie

Debat: regionaal en nationaal

Debat: regionaal en nationaal Debat: regionaal en nationaal Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm debatteren leerlingen over het verschil tussen een regionale of lokale partij en een landelijke partij. Leerdoelen Leerlingen

Nadere informatie

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport Vrouwen in de Provinciale Staten Onderzoeksrapport April 2015 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2015 in de Provinciale Staten gekozen? Op 18 maart waren er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale

Nadere informatie

Duur Een lesuur of twee lesuren. U kunt stap 2 en stap 8 uitgebreid of niet uitgebreid doen.

Duur Een lesuur of twee lesuren. U kunt stap 2 en stap 8 uitgebreid of niet uitgebreid doen. Raad aan de Raad Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm verdiepen de leerlingen zich in gemeentelijke onderwerpen en gaan ze aan de slag met het schrijven van een petitie. Ze worden door deze oefening

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme

Hartelijk welkom. Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme Hartelijk welkom Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme Harry van Waveren Gedeputeerde Recreatie & Toerisme Toeristische cijfers 2008 Marcia Besems Kenniscentrum (Kust)toerisme Cijfers van nu. Vakantiegedrag

Nadere informatie

De Stemming van 9 juni 2019

De Stemming van 9 juni 2019 De Stemming van 9 juni Er zijn geen verschuivingen deze week waargenomen. De peiling is gelijk aan die van de vorige week. Wel zijn er naast deze rapportage twee aparte gescheiden rapportages. De ene over

Nadere informatie

Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincies van Nederland. Iedereen

Nadere informatie

e:

e: Hoofdpunten Rapport DeCollegetafel Wethouders in de collegeperiode 2010-2014 - Vier op de tien wethouders zijn tijdelijk of definitief gestopt - Ruim 1 op de 5 wethouders kwam ten val door een politieke

Nadere informatie

Deelnemers leren spelenderwijs over de rechtspraak; een paar veel gehoorde misverstanden over rechtspraak worden behandeld.

Deelnemers leren spelenderwijs over de rechtspraak; een paar veel gehoorde misverstanden over rechtspraak worden behandeld. QUIZ: BEFJE OM BEFJE AF KORTE OMSCHRIJVING Alle deelnemers vouwen van papier een witte bef en gaan staan. Het vouwen is heel simpel. Op pagina 6 staat een printvorm van een witte bef. Je stelt steeds een

Nadere informatie

Houding inwoners provincies ten opzichte van de veehouderij

Houding inwoners provincies ten opzichte van de veehouderij Houding inwoners provincies ten opzichte van de veehouderij 13 februari 2015 Inleiding Milieudefensie heeft TNS NIPO in aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten opdracht gegeven om een opinieonderzoek

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten Onderzoeksnaam Grote Moraalenquête 2009 Selectie alle vragen Selectiedatum 10-8-2009-25-9-2009 Onderzoeksresultaten - 22-09-2009 1. Hieronder staan zes zaken die mensen belangrijk kunnen vinden. Wilt u

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 18 maart 2015. Het boek gaat over

Nadere informatie

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden MAILING AAN RESPONDENTEN, 18 MEI 2018 Persbericht d.d. 18 april 2018 Meerderheid raadsleden wil 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm in dorp en stad Nieuwe lichting

Nadere informatie