de bal het secretariaat de fietsenstalling het toilet het toiletpapier de trap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de bal het secretariaat de fietsenstalling het toilet het toiletpapier de trap"

Transcriptie

1 Het schoolgebouw de school We gaan naar school om veel te leren. de klas het klaslokaal In de klas krijgen we rekenen en taal. In het klaslokaal krijgen we rekenen en taal. de eetzaal de refter In de refter eten we boterhammen. In de eetzaal eten we boterhammen. de turnzaal In de turnzaal doen we aan sport. de speelplaats Op de speelplaats spelen alle kinderen leuke spelletjes.

2 de bal Laten we voetbal spelen! het secretariaat Als je te laat bent, moet je langs het secretariaat. de fietsenstalling We parkeren onze fietsen in de fietsenstalling. het toilet Op het toilet kan je plassen. het toiletpapier Als je naar het toilet gaat, heb je toiletpapier nodig. de trap Via de trap gaan we naar boven of beneden.

3 de gang de hal In de gang vind je heel wat deuren. In de hal vind je heel wat deuren. de schoolpoort Via de schoolpoort gaan we de school binnen en buiten. de juffrouw De juffrouw helpt je graag verder. de meester De meester legt je alles goed uit. de bel Als de bel gaat, moet je in de rij gaan staan.

4 Vaste elementen in het schoolgebouw de deur Via de deur gaan we naar binnen en buiten. de sleutels Met de sleutels kan je de deur openen en sluiten. de muur Het bord hangt aan de muur. het raam Door het raam kan je naar buiten kijken. de schakelaar Met de schakelaar doe je het licht aan en uit.

5 de kapstok Aan de kapstok hangen de jassen van de kinderen. de klok Op de klok kan je zien hoe laat het is. het bord Op het bord schrijft de juffrouw oefeningen. de brandblusser Brand blussen we met een brandblusser. de kalender Op de kalender kan je zien welke dag het is. de lavabo de wastafel Handen wassen doe je aan de lavabo. Handen wassen doe je aan de wastafel.

6 de handdoek Droog je handen af met de handdoek. de verwarming Aan de verwarming kunnen we ons opwarmen. de lamp het licht De lamp geeft ons licht. Meubilair de tafel Naast de tafel staat een stoel. de stoel Op een stoel kan je zitten.

7 de bank In de bank steken boeken en schriften. het bureau de lessenaar Op het bureau ligt allerlei materiaal van de juf. Op de lessenaar ligt allerlei materiaal van de juf. de kast In de knutselkast vind je lijm en papier. de bank Op de bank kan je zitten. Verbruiksmateriaal de markeerder de fluostift Met een markeerder kan je belangrijke woorden aanduiden. Met een fluostift kan je belangrijke woorden aanduiden.

8 het penseel Met een penseel kan je schilderen. de stiften Met stiften kan je een tekening inkleuren. het potlood Met een potlood kan je tekenen of schrijven. de kleurpotloden Met kleurpotloden kan je een tekening inkleuren. de balpen Met een balpen kan je jouw naam op het blad schrijven. de vulpen In een vulpen passen inktbuisjes.

9 de waterverf Je hebt waterverf nodig om te schilderen. de wasco s Met de vettige wasco s kan je kleuren. het papier Op papier kan je tekenen of schrijven. de lijm Met lijm kan je iets vastkleven. de gom Fouten kan je uitgommen. de plakband Ik hang de tekening aan de muur met plakband.

10 het krijt Met krijt schrijf je op het bord. Gebruiksmateriaal de schaar Knip de prent uit met een schaar. de geodriehoek We meten de hoek met onze geodriehoek. de slijper De punt van mijn potlood is afgebroken. Ik heb een slijper nodig. de passer Teken een mooie cirkel met je passer.

11 de meetlat Trek een lijn onder de titel met je meetlat. de rekenmachine Met de rekenmachine kan je een som uitrekenen. de computer Op de computer kan je leuke spelletjes spelen. de nietjesmachine Ik niet de blaadjes aan elkaar. de thermometer Op de thermometer kan je zien hoe warm het is. de perforator Ik maak gaatjes in het blad met de perforator.

12 de paperclips Met een paperclip kan je blaadjes bij elkaar houden. de bordveger Met de bordveger kan je het krijt wegvegen op het bord. de duimspijker de prikker Met een duimspijker prikken we foto s aan de muur. Schoolbenodigdheden de agenda In de agenda schrijf je jouw huiswerk. het schrift In het schrift kan je schrijven.

13 Schoolbenodigdheden het boek In het boek kan je lezen. de afbeelding de prent Op de afbeelding kan je zien wat een vliegtuig is. Op de prent kan je zien wat een vliegtuig is. de tekst In de tekst vind je veel informatie. de pennenzak In de pennenzak steken potloden en stiften. de map het kaft In de map steken we al onze toetsen. In de kaft steken we al onze toetsen.

14 het mapje In het mapje kunnen we enkele blaadjes steken. de boekentas De agenda en het huiswerk steekt in de boekentas.

Thema school. Deze werkbundel is van:

Thema school. Deze werkbundel is van: Deze werkbundel is van: VOORWERPEN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk voorwerp. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de boekentas: de lijm: de klok: de lat: VOORWERPEN TELLEN Correctiesleutel

Nadere informatie

door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat Doewoorden

door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat Doewoorden door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat & Doewoorden Werkbundel thema school; basiswoordenschat en doewoorden door Sanne Pittomvils, 2016 Illustraties: Pixabay, Open Clip Art &

Nadere informatie

Leesboekje de school

Leesboekje de school Leesboekje de school Leesboekje De School Pagina 1 Dit is de juf. Dit is de meester. Dit is de leerling. Dit is de groep. Dit is de pen. Dit is het potlood. Dit is het boek. Dit is de map. Dit is het papier.

Nadere informatie

de pen het boek de map de leerling de meester

de pen het boek de map de leerling de meester Werkbladen bij thema de school: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de pen het boek de map de leerling. de meester LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 1 Pagina 1 2. Invullen:

Nadere informatie

Welkom in de EERSTE klas

Welkom in de EERSTE klas Welkom in de EERSTE klas Dit is de materiaallijst voor een goede start in het eerste leerjaar :! goede boekentas! vervoermap in stevig materiaal! Ringmap met rug ongeveer 5 cm (zonder hendel classeur )!

Nadere informatie

Antwerpen, 4 september 2013. Geachte ouders,

Antwerpen, 4 september 2013. Geachte ouders, Antwerpen, 4 september 2013 Geachte ouders, Hopelijk zijn alle kinderen goed gestart aan het nieuwe schooljaar en voelen ze zich al een klein beetje thuis bij hun nieuwe juf of meester. Na het eerste dikke

Nadere informatie

Onze. schoolafspraken

Onze. schoolafspraken Onze schoolafspraken Schooljaar 2018-2019 1. Aankomen, aanwezigheid en verlaten van de school Ik kom naar school ten laatste 5 min voor aanvang van de lessen. De lessen starten om 8u30. Ik wacht nooit

Nadere informatie

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig.

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. Speelplaats 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. 2) Speeltijd - Ik blijf op de speelplaats. - Ik mag niet eten en drinken

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Leefregels op onze school

Leefregels op onze school Leefregels op onze school Aankomst op school We zorgen ervoor dat we steeds op tijd zijn, maar niet te vroeg. Niet voor 8.15 uur en 12.55. Als we aan de ingang komen, gaan we te voet naar de fietsenstalling.

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

VOORZETSEL. A) Vul in met een voorzetsel aan in met naast onder op uit. B) De klas : vul het juiste voorzetsel in. 1. Het boek ligt de tafel.

VOORZETSEL. A) Vul in met een voorzetsel aan in met naast onder op uit. B) De klas : vul het juiste voorzetsel in. 1. Het boek ligt de tafel. A) Vul in met een voorzetsel aan in met naast onder op uit 1. Het boek ligt de tafel. 2. Het kopje staat de kast. 3. Ik neem mijn schrift mijn boekentas. 4. De studenten hangen hun jas de kapstok. 5. Mijn

Nadere informatie

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron In de klas Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron Ik en de school (-taken) - Ik praat in het schoolgebouw enkel Nederlands - Wanneer ik op school aankom, voor 08u30, ga ik onmiddellijk naar

Nadere informatie

G.V.L.S. Regina Pacis Mortselsesteenweg Hove LEEFREGELS. Naam:

G.V.L.S. Regina Pacis Mortselsesteenweg Hove   LEEFREGELS. Naam: G.V.L.S. Regina Pacis Mortselsesteenweg 70 2540 Hove www.regpacho.be LEEFREGELS Naam: Beste meisjes en jongens, Samen leren, samen spelen kan pas fijn worden wanneer iedereen de leef- en speelregels kent

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Samen levings contract

Samen levings contract Het samenlevingscontract voor de kinderen van VLS Paal De Buiteling-onderbouw Samen levings contract Wat een moeilijk woord! En toch is het niet zo moeilijk. In een samen levings contract staan de afspraken

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

SCHOOLPAKKET. Verjaardagskalender Kapstok - & boekenstaskaartjes Takenkaartjes Hoeken van de klas

SCHOOLPAKKET. Verjaardagskalender Kapstok - & boekenstaskaartjes Takenkaartjes Hoeken van de klas SCHOOLPAKKET Harry Tilley bvba, Stijn Streuvelslaan 24, 2980 Zoersel, T. +32 475 459399, F. +32 3 2933055, E.: info@rubeenrutje.be Weerkalender Dagen van de week Lengtemeter Daglijnkaarten Verjaardagskalender

Nadere informatie

Néerlandais. Schoolmateriaal WOORDENSCHAT. Prépositions utiles. met avec op. sur in. dans.

Néerlandais. Schoolmateriaal WOORDENSCHAT. Prépositions utiles. met avec op. sur in. dans. WOORDENSCHAT Néerlandais Schoolmateriaal de boekentas de schoolagenda de lijm de pennendoos de klas de school de schaar de gom de slijper de balpen de vulpen de passer de lat de map de/het liniaal de jongen

Nadere informatie

De lengtematen. Naam:...

De lengtematen. Naam:... De lengtematen Naam:... 1 1. De millimeter (mm) 1.1. Meet de lijnstukken met je lat. Werk nauwkeurig!. mm. mm. mm. mm 1.2.Teken de lijnstukken. Gebruik je lat. Werk nauwkeurig! 10 mm 5 mm 45 mm 85 mm 2

Nadere informatie

INLEIDING FOCUS eerste graad

INLEIDING FOCUS eerste graad INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom

Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom Leefregels voor de kinderen 01 Stiptheid Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom 12 steeds op tijd,

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 W E L K O M Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 2 Welkom: vanaf 8.30 uur Ik word met de auto, met de fiets

Nadere informatie

Schooljaar INFO-BROCHURE. OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers. Oudenaarde

Schooljaar INFO-BROCHURE. OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers. Oudenaarde Schooljaar 2017-2018 INFO-BROCHURE OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers Oudenaarde 2 Technisch Instituut Sint-Jozef Kleine Karmelietenstraat 3 9500 Geraardsbergen Telefoon: 054/43 30 82 - GSM: 0473

Nadere informatie

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen.

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. VERGETEN! Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. Wat moet je doen? 1. Deze activiteit doe je in een groepje van 4 à 5 studenten. Je speelt een kwartetspel. Lees de instructies

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Afsprakenboekje voor de leerlingen van GBS De Knipoog.

Afsprakenboekje voor de leerlingen van GBS De Knipoog. Afsprakenboekje voor de leerlingen van GBS De Knipoog. Afspraken speelplaats Mijn jas moet aan. Mijn jas mag uit. Balspelen zijn toegestaan. Tijdens de middag volgens het schema. Balspelen zijn niet toegestaan.

Nadere informatie

Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen.

Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen. Geachte ouder, Beste leerling, Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen. We hebben dus de benodigdheden

Nadere informatie

Meetkunde 001. Opgave 2 Teken het zijaanzicht van je boek. Kijk goed. Hoe ziet je boek er vanaf de

Meetkunde 001. Opgave 2 Teken het zijaanzicht van je boek. Kijk goed. Hoe ziet je boek er vanaf de Meetkunde 001 Potlood Eiland : Doel : Aanzichten Tekenen van aanzichten van voorwerpen Kleurpotloden Opgave 1 Teken het bovenaanzicht van je tafel. Kijk goed. Hoe ziet je tafel er vanaf boven uit? Opgave

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogsich project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. Eén ingang ligt

Nadere informatie

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind Deel 8: Leefregels voor het schoolkind ( exemplaar ouders en kind) Inhoud 1. Taal 2. Te laat komen 3. Schoolpoort 4. Goeiedag 5. De speelplaats 6. Schoolgerei 7. Agenda 8. Kledij 9. Geld 10. Speelgoed

Nadere informatie

ZO ZORGEN WE VOOR EEN SUPERTOFFE SCHOOL

ZO ZORGEN WE VOOR EEN SUPERTOFFE SCHOOL ZO ZORGEN WE VOOR EEN SUPERTOFFE SCHOOL AANKOMST EN VERTREK OP SCHOOL s Morgens gaat de poort open om 08.15u, s middags om 12.45u. Als de poort opengaat zeg je goeiemorgen/goeiemiddag tegen de juf of meester

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT VOOR ONZE KINDEREN SCHOOLJAAR 2014 2015. Met de medewerking van Kids Choice

SCHOOLREGLEMENT VOOR ONZE KINDEREN SCHOOLJAAR 2014 2015. Met de medewerking van Kids Choice SCHOOLREGLEMENT VOOR ONZE KINDEREN SCHOOLJAAR 2014 2015 Met de medewerking van Kids Choice Ons schoolreglement versie 2014-2015 In onze school zijn we samen met veel mensen. Om ervoor te zorgen dat alles

Nadere informatie

Heist-op-den-Berg, 28 juni 2013

Heist-op-den-Berg, 28 juni 2013 Eerste leerjaar - 2 potloden - een gom - twee ringmappen ( A-4) met 2 ringen zonder hefboom - twee gewone mappen met elastiekjes, zonder ringen ( voor A-4 blaadjes) - 1 bestekmapje - Graag willen we vragen

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken eerste leerjaar

Schoolinterne afspraken eerste leerjaar G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be Schoolinterne afspraken eerste leerjaar Samen leven, samen

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R LEKKER BAKKEN IN DE ZON! Nee niet zonnebaden, maar barbecuen zonder hout of kolen! Dat kan ook met zonlicht. Het lijkt een beetje op een oude truc met een sterk vergrootglas. Als de zon goed schijnt, en

Nadere informatie

AFSPRAKENBOEKJE. Het is geen saaie opsomming van wat verboden is, maar een reeks aandachtspunten.

AFSPRAKENBOEKJE. Het is geen saaie opsomming van wat verboden is, maar een reeks aandachtspunten. Afdeling KERKHOVE AFSPRAKENBOEKJE Op school zijn er afspraken nodig om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed kan voelen en dat alles vlot verloopt. Daarom maken we elk jaar een lijstje met afspraken.

Nadere informatie

De school gaat beginnen, yes nu leren we de tafel van zes. Daarna doen we spelling en verkeer, het komt allemaal wel goed deze keer!

De school gaat beginnen, yes nu leren we de tafel van zes. Daarna doen we spelling en verkeer, het komt allemaal wel goed deze keer! 1 Leefregels De school gaat beginnen, yes nu leren we de tafel van zes. Daarna doen we spelling en verkeer, het komt allemaal wel goed deze keer! Dan eten we een hapje fruit, maar de school is nog niet

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis 1 Woorden 1 de badkamer 2 het bed 3 de deur 4 de doek 5 de doos 6 de douche 7 het huis 8 de huiskamer 9 de kapstok 1 10 de keuken 11 de muis 12 de muur 13

Nadere informatie

Auditieve oefeningen begin schooljaar. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen begin schooljaar. Hakken en plakken Auditieve oefeningen begin schooljaar Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) kleu-ter juf-frouw wer-ken bui-ten groep-jes tel-len kleu-ren gym-men kies-bord

Nadere informatie

AFSPRAKENBOEKJE afdeling KERKHOVE

AFSPRAKENBOEKJE afdeling KERKHOVE AFSPRAKENBOEKJE afdeling KERKHOVE 2016-2017 AFSPRAKEN 2016-2017 Op school zijn er afspraken nodig om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed kan voelen en dat alles vlot verloopt. Daarom maken we elk jaar

Nadere informatie

GOOCHELEN MET WOORDEN

GOOCHELEN MET WOORDEN GOOCHELEN MET WOORDEN EERSTE START VOOR DE ONTHAALKLAS BASISONDERWIJS KOPIEERBLADEN BLOK 1 KRINGACTIVITEITEN Welkom in onze school! Naam van de school:... Adres:... Tel:... Ik heet... Dit ben ik! Teken

Nadere informatie

A f s p r a k e n K l e u t e r s W E L K O M. Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1

A f s p r a k e n K l e u t e r s W E L K O M. Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 17-2018 W E L K O M Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 Welkom: vanaf 8.30 uur Ik word met de auto, met de fiets of te voet naar school gebracht. Voor de veiligheid

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. 1 ingang ligt aan

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Het klaslokaal van de toekomst Van: Kiet Joran Collin Daan Van de groene hoek in Maassluis

Het klaslokaal van de toekomst Van: Kiet Joran Collin Daan Van de groene hoek in Maassluis Het klaslokaal van de toekomst Van: Kiet Joran Collin Daan Van de groene hoek in Maassluis Ons klaslokaal heeft zonnepanelen die kunnen draaien naar de zon ook hebben we windmolens op het dak voor stroom

Nadere informatie

(lagere school) 1. Terug naar school: vrijdag 1 september 2017

(lagere school) 1. Terug naar school: vrijdag 1 september 2017 GO! Basisschool Ten Berge Galgenbergstraat 39 9290 Berlare Tel.: 052/42.35.04 E-mail: directeur@tenberge.be www.tenberge.be Infobrief september 2017 (lagere school) 1. Terug naar school: vrijdag 1 september

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogisch project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

(lagere school) 1. Terug naar school: donderdag 1 september 2016

(lagere school) 1. Terug naar school: donderdag 1 september 2016 Basisschool Ten Berge Galgenbergstraat 39 9290 Berlare Tel.: 052/42.35.04 Fax.: 052/42.58.47 E-mail: bs.berlare@g-o.be www.tenberge.be Infobrief september 2016 (lagere school) 1. Terug naar school: donderdag

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be> Schoolinterne afspraken kleuterafdeling Samen leven, samen

Nadere informatie

Materiaallijst SvJT

Materiaallijst SvJT Materiaallijst SvJT 2018-2019 Leerlingen hebben voor verschillende vakken, verschillende materialen nodig. Deze vindt u per klas in onderstaand overzicht. Omdat steeds meer methoden de lessen ondersteunen

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

Wat heb je nodig? De doos

Wat heb je nodig? De doos zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

ONZE LEEFREGELS. Corneliusschool. Dit boekje is van. Corneliusschool Parkstraat Overpelt

ONZE LEEFREGELS. Corneliusschool. Dit boekje is van. Corneliusschool Parkstraat Overpelt ONZE LEEFREGELS Corneliusschool Dit boekje is van Corneliusschool Parkstraat 15 3900 Overpelt www.corneliusschool.be Thuis, in het verkeer, bij de sportclub, in de jeugdbeweging, Overal zijn regels nodig

Nadere informatie

Schrift en schrijven:

Schrift en schrijven: 65 Schrift en schrijven: Je mag gebruik maken van een aangepaste stoel, tafel en/of voetenbankje. Je mag gebruik maken van een aangepaste pen of stift. Je mag in je eigen tempo schrijven. Als je linkshandig

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Infoboekje 1B Vosjesklas. Juf Jill schooljaar

Infoboekje 1B Vosjesklas. Juf Jill schooljaar Infoboekje 1B Vosjesklas Juf Jill schooljaar 2018-2019 Schooluren Voormiddag: 08u25 11u45 Namiddag: 13u00 15u20 Breng je kind op tijd naar school. Om 8:25 gaat de bel en sluit de grote groene poort. Laatkomers

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd 1P 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Zoekspel 10.10u Speeltijd 3de lesuur Zoekspel 4de lesuur Zoekspel 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Bezinning kapel 7de lesuur Bundel / schoolagenda 14.35u Speeltijd

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi

Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi Dit is mijn school Hallo allemaal. Joepie, ik mag bijna naar de basisschool! Soms ga ik al eens kijken met mijn mama of papa. De school is heel groot. Er is een speelplaats

Nadere informatie

creatief creatief creatief creatief de waterverf schilderen het penseel het palet Pictogrammen de waterverf schilderen Het palet Het penseel

creatief creatief creatief creatief de waterverf schilderen het penseel het palet Pictogrammen de waterverf schilderen Het palet Het penseel creatief creatief de waterverf schilderen de waterverf schilderen Het palet Het penseel de waterverf schilderen Het palet Het penseel creatief creatief het palet het penseel de waterverf schilderen Het

Nadere informatie

H E T B E S T E L L E N V A N M A T E R I A A L

H E T B E S T E L L E N V A N M A T E R I A A L H E T B E S T E L L E N V A N M A T E R I A A L NAAM: PE: Gelieve, alvorens onderstaande lijsten in te vullen, eerst de klasvoorraad na te kijken. Bestel wat je meent nodig te hebben voor het komende schooljaar.

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Benodigdheden leerlingen 1 ste jaar

Benodigdheden leerlingen 1 ste jaar Benodigdheden leerlingen 1 ste jaar Samen met het volledige team zullen wij ons best doen om je te helpen al je dromen te verwezenlijken. Het proces van leren begint steeds in de les zelf. m alle lessen

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Proefjes: overzicht. Dit doe je beter buiten. Doe dit niet zonder de juf/meester.

Proefjes: overzicht. Dit doe je beter buiten. Doe dit niet zonder de juf/meester. Proefjes: overzicht 1 De Toverpostkaart 2 Zonder handen 3 Bloempje water geven 4 Harder blazen! 5 Ping... Pong...? 6 Onzichtbare lijm 7 Ik zie, ik zie,... Zie ik nog goed? 8 Maak je eigen helikopter Dit

Nadere informatie

www.beroepenthuisindeklas.be 1

www.beroepenthuisindeklas.be 1 De 4 opdrachten: o A: Tegelzetter: luchtbelwaterpas o B: Tegelzetter/metselaar: slangwaterpas o C: Metselaar: schietlood o D: Schilder EXTRA: kruiswoordraadsel. De klasgroep is opgedeeld in 4 groepen.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1 Leesboekje het huis Leesboekje Het Huis Pagina 1 Dit is het huis. Dit is de tuin. Dit is de woonkamer. Dit is de keuken. Dit is de slaapkamer. Dit is de zolder. Dit is het dak. Dit is de trap. Dit is de

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

KIND TOCH! Een bad op straat

KIND TOCH! Een bad op straat KIND TOCH! Een bad op straat Bom bom bom bom Bom bom bom bom doet de klok op het plein. Het is acht uur. Noor stapt naar haar school. Het is erg nat op straat. En ook op het plein. Kijk, daar staat Vik

Nadere informatie

Staphorst op de kaart

Staphorst op de kaart Opdracht 1 Je krijgt een oude kaart van de. Deze kaart is in 1866 gemaakt. Dat is ongeveer 150 jaar geleden. Nodig: kleurpotloden 1. Onderstreep Rouveen, Staphorst en IJhorst met een rood potlood. 2. Zet

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

USB - lieveheersbeestje

USB - lieveheersbeestje USB - lieveheersbeestje Met Halloween verkleden mensen zich. Ze trekken griezelige kostuums aan. Maar eigenlijk zijn ze allemaal heel aardig. Precies het tegenovergestelde is het geval met computervirussen.

Nadere informatie

Ga het nieuwe jaar in met een VTech verjaardagskalender!

Ga het nieuwe jaar in met een VTech verjaardagskalender! Deze jaarkalender is van: Fleur Hier is ruimte voor je zelfportret In dit nieuwe jaar hopen we weer op een hoop spannende avonturen en leuke momenten. Die willen we natuurlijk ook vastleggen! We hebben

Nadere informatie

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3 Schoolafspraken voor leerlingen 1-2-3 Wanneer kan ik in de school binnen? s Morgens om 8.00u. s Middags om 13.00u. Wanneer beginnen en eindigen de lessen? s Morgens starten we om 8.30u. s Middags stoppen

Nadere informatie

Mijn vriendenboek. Voornaam: Gewicht:

Mijn vriendenboek. Voornaam: Gewicht: Mijn vriendenboek Voornaam: Naam: Woonplaats: Leeftijd: Verjaardag: Broers of zussen: Kleur van het haar: Kleur van de ogen: Lengte: Gewicht: Klas: Hobby s: Favoriete sport: Lievelingsvak op school: Lievelingseten:

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Materialen de verhaalplaten van het verhaal Hallo, ik ben de nieuwe juf! ; een (schoolbord)krijtje.

Materialen de verhaalplaten van het verhaal Hallo, ik ben de nieuwe juf! ; een (schoolbord)krijtje. Thema School Cursus 1 Moduleoverzicht In dit moduleoverzicht wordt een overzicht gegeven van de materialen die u per dag nodig heeft voor de lessen. Daarnaast staat aangegeven welke specifieke voorbereiding

Nadere informatie

Themawerk: feesten in december THEMAWERK. Naam:.. Groep.

Themawerk: feesten in december THEMAWERK. Naam:.. Groep. THEMAWERK Naam:.. Groep. 1 Mijn naam is AFTEKENBLAD KEUZEWERK FEESTEN IN DECEMBER Opdracht Muurkrant Met wie doe ik de opdracht samen startdatum Klaar Rondje NL Woordzoeker Verhaal Woordketting Nieuwe

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Daar zat een aapje op een stokje. 1. Kledingstuk maken voor knuffel ...

B. Lessuggesties bij het lied Daar zat een aapje op een stokje. 1. Kledingstuk maken voor knuffel ... doet zijn jas aan 1. Kledingstuk maken voor knuffel een kledingstuk (rok of broek) voor een knuffel knutselen De kinderen krijgen verschillende materialen ter beschikking om een rok of broek te ontwerpen

Nadere informatie

EVACUATIE BIJ BRANDALARM. Evacuatieplan bij Brandalarm

EVACUATIE BIJ BRANDALARM. Evacuatieplan bij Brandalarm EVACUATIE BIJ BRANDALARM Evacuatieplan bij Brandalarm TELEFOONNUMMERS BRANDWEER : 112 of 100 of 059 / 70 10 10 1 Verwittigen brandweer De leerkracht die de brand ontdekt: 1) vertrouwt zijn leerlingen toe

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie

De modellijst. Wat heb je nodig voor het nieuwe schooljaar?

De modellijst. Wat heb je nodig voor het nieuwe schooljaar? De modellijst Om het volgende schooljaar groen te kleuren, nodigt je leerkracht je uit om schoolgerief te kiezen dat minder gevaarlijk is voor de gezondheid en voor het milieu. Zoek naar mij in de winkel

Nadere informatie

SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT DILBEEK

SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT DILBEEK Sint-Alena, Spanjebergstraat 1, 1700 Dilbeek tel: 02/569 42 74 - fax: 02/567 06 48 mail: alena@telenet.be SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT 1 1700 DILBEEK 2 Laat iedereen maar door, duwen hoeft niet hoor! Komt

Nadere informatie

auteur & illustrator: pauline oud

auteur & illustrator: pauline oud Thema s: - kleuterklas - nieuwe vrienden - herfst Samenvatting: Er is een nieuw kindje bij Saar op school, en zijn naam is Kas. Saar helpt Kas vandaag een beetje. Ze laat hem zien waar de blokkenhoek is,

Nadere informatie