Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:"

Transcriptie

1 Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen naar eigen inzicht. Onze suggestie is dat het grootste deel van de groep zelfstandig aan de gang is en er telkens een groepje kinderen de creatieve opdrachten maakt, zodat u in de gelegenheid bent deze kinderen waar nodig te helpen. U vindt hiervoor de volgende creatieve lesideeën: Onderwaterwereld tekenen Ballonvis versieren Mobile met vissen in de zee Zee met vissen weven Aquarium maken Onderwaterwereld tekenen Per kind een vel A3-papier potlood wascokrijtjes blauwe ecoline per kind een kwast leeg botervlootje of stevig potje om ecoline in te doen oude kranten per kind een verfschort Teken met potlood op elk vel A3-papier naar eigen inzicht één of meer vissen, een zeepaardje en een waterplantje. Leg oude kranten op de tafels van een tafelgroepje om vlekken te voorkomen. Leg de vellen A3-papier op de kranten. Leg de andere benodigde materialen klaar. De kinderen kleuren de tekening in met wasco. Vervolgens schilderen ze er met blauwe ecoline overheen.

2 Ballonvis versieren per kind een gekleurde ballon gekleurd karton (in dezelfde kleuren als de ballonnen) zwart karton schaar lijm plakband zwarte stift plakrondjes of: gekleurd papier of: verschillende kleuren sitspapier Blaas de ballonnen op. Teken voor elke ballon een rugvin en een staart op de vellen gekleurd karton. Knip de vinnen en staarten uit. Knip ogen uit zwart karton. Teken met de stift streepjes op de vinnen. Plak de staart bij het ballontuutje. Plak de vin bovenop de ballon. Plak ook ogen op de ballon. De kinderen plakken de plakrondjes vast als schubben op de zijkanten van de ballon. Je kunt de oudere kinderen ook zelf rondjes laten knippen en de jongere kinderen stukjes laten scheuren uit het sitspapier.

3 Mobile met vissen in de zee fietswiel blauw lint nylondraad gekleurd papier tijdschriften met afbeeldingen van vissen karton blauw en groen raffialint Verzamel de benodigde materialen. Leg het fietswiel op een tafel. Geef elk kind een stukje lint (niet te lang). Demonstreer de weeftechniek en verwoord het ook: naar boven, naar onder, op en neer. De kinderen weven het lint, verspreid over het wiel. Zorg ervoor dat ze het lint strak genoeg aanspannen zodat er geen te grote lussen ontstaan. De kinderen weven zo het hele fietswiel vol. Ondertussen scheurt een ander groepje kinderen vissen uit tijdschriften. Ze plakken deze op karton om de vissen te verstevigen. Knip daarna de vissen uit. Hang de uitgeknipte vissen met nylondraad aan het fietswiel. Hang groene en blauwe raffialinten tussen de vissen om het geheel nog voller en vrolijker te maken.

4 Zee met vissen weven stoffen linten in verschillende tinten blauw weefraampjes per kind een gekleurd papieren bord Verzamel de benodigde materialen. Teken een oog en de schubben van een vis op de borden. De kinderen weven een zee met de gekleurde linten. Ze knippen een vis uit een papieren bord. Ze plakken de vissen op de zee.

5 Aquarium maken grote doos of schoenendozen blauwe folie kleurplaten met vissen (uitprinten) gekleurd papier kleurpotloden of stiften zand schelpjes, steentjes, zeester, e.d. schaar lijm naald en draad Verzamel de benodigde materialen. Zoek op internet geschikte kleurplaten en print ze uit. Schelpjes en steentjes hoeft u niet te verzamelen, die nemen de kinderen zelf mee. De kinderen beplakken de binnenkant van de doos met blauwe folie. Alternatief is beplakken met blauw papier of de binnenkant van de doos blauw (laten) verven. Het leuke van folie is dat het een waterig effect geeft. De buitenkant kun je kleurrijk naar eigen inzicht laten verven. De kinderen kleuren en versieren de vissen uit de kleurplaat. Teken koraalvormen op het gekleurde karton. De kinderen knippen of prikken dit uit. Plak het koraal onderaan tegen de achterwand of met de voet op de bodem. Hang de vissen met naald en draad op. Bij een schoenendoos hangt elke vis aan een draadje, bij grote dozen hangen er meerdere vissen aan een draad. De kinderen lijmen zand op de bodem. Laat de kinderen schelpjes, steentjes, evt. een zeester e.d. mee naar school nemen en leg deze op de bodem van de doos.