Thema school. Deze werkbundel is van:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema school. Deze werkbundel is van:"

Transcriptie

1 Deze werkbundel is van:

2 VOORWERPEN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk voorwerp. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de boekentas: de lijm: de klok: de lat:

3 VOORWERPEN TELLEN Correctiesleutel Tel hoeveel je er ziet van elk voorwerp. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de boekentas: 13 x de lijm: 2 x de klok: 8 x de lat: 12 x

4 VOORWERPEN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk voorwerp. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de lamp: de gom: de verf: de stoel: het potlood:

5 VOORWERPEN TELLEN Correctiesleutel Tel hoeveel je er ziet van elk voorwerp. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de lamp: 15 x de gom: 15 x de verf: 1 x de stoel: 7 x het potlood: 0 x

6 VOORWERPEN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk voorwerp. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de plakband: de kleurpotloden: de slijper: de schaar: de balpen:

7 VOORWERPEN TELLEN Correctiesleutel Tel hoeveel je er ziet van elk voorwerp. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de plakband: 5 x de kleurpotloden: 6 x de slijper: 4 x de schaar: 1 x de balpen: 18 x

8 OMCIRKELEN Schrijf bij elke afbeelding de juiste benaming. Omcirkel daarna elk voorwerp waarmee je kan kleuren. Kies uit de volgende benamingen: schaar, boek, slijper, boekentas, sleutels, wasco s, lat, balpen, potlood, fluostift, boek, kleurpotloden, bal.

9 OMCIRKELEN correctiesleutel Schrijf bij elke afbeelding de juiste benaming. Omcirkel daarna elk voorwerp waarmee je kan tekenen. Kies uit de volgende benamingen: schaar, boek, slijper, boekentas, sleutels, wasco s, lat, balpen, potlood, fluostift, boek, kleurpotloden, bal. kleurpotloden schaar potlood balpen slijper boekentas sleutels boek fluostift stiften bal wasco s lat

10 OMCIRKELEN Schrijf bij elke afbeelding de juiste benaming. Omcirkel daarna elk voorwerp waarop je kan zitten. Kies uit de volgende benamingen: plant, map, bureau, agenda, tafel, vuilbak, kalender, bal, stoel, pennenzak, klok, boterham, afbeelding.

11 OMCIRKELEN Correctiesleutel Schrijf bij elke afbeelding de juiste benaming. Omcirkel daarna elk voorwerp waarop je kan zitten. Kies uit de volgende benamingen: plant, mapje, bureau, agenda, tafel, vuilbak, kalender, bal, stoel, pennenzak, klok, boterham, afbeelding. bal vuilbak pennenzak agenda mapje klok stoel bureau kalender tafel afbeelding boterham plant

12 OMCIRKELEN Schrijf bij elke afbeelding de juiste benaming. Omcirkel alle voorwerpen waar je iets kan in leggen. Kies uit de volgende benamingen: boekentas, handdoek, geodriehoek, lat, penceel, kast, muur, lamp, bureau, mapje, vuilbak, pennenzak.

13 OMCIRKELEN Schrijf bij elke afbeelding de juiste benaming. Omcirkel alle voorwerpen waar je iets kan in leggen. Kies uit de volgende benamingen: boekentas, handdoek, geodriehoek, lat, penceel, kast, muur, lamp, bureau, mapje, vuilbak, pennenzak. vuilbak lat mapje geodriehoek lamp pennenzak kast bureau penceel handdoek muur boekentas

14 OMCIRKELEN Schrijf bij elke afbeelding de juiste benaming. Omcirkel alle voorwerpen waarmee je kan knutselen. Kies uit de volgende benamingen: schaar, lijm, computer, rekenmachine, penceel, verf, papier, lat.

15 OMCIRKELEN Correctiesleutel Schrijf bij elke afbeelding de juiste benaming. Omcirkel alle voorwerpen waarmee je kan knutselen. Kies uit de volgende benamingen: schaar, lijm, computer, rekenmachine, penceel, verf, papier, lat. penceel schaar papier lat lijm computer verf rekenmachine

16 Wat hoort er niet thuis? Link elke afbeelding aan de juiste benaming. Doorstreep daarna de afbeelding die niet in het rijtje thuishoort. de verf het potlood de vulpen de balpen het bureau het krijt het bord de bordveger de tafel de bank de kapstok de stoel het mapje de map de boekentas het schrift

17 Wat hoort er niet thuis? Correctiesleutel Link elke afbeelding aan de juiste benaming. Doorstreep daarna de afbeelding die niet in het rijtje thuishoort. de verf het potlood de vulpen de balpen Met verf kan je niet schrijven. het bureau het krijt het bord de bordveger Het krijt en de bordveger horen bij het bord. Een tafel, een stoel en de bank vind je in de klas. de tafel de bank de kapstok de stoel het mapje de map de boekentas het schrift Een boekentas is niet gemaakt van papier.

18 Wat hoort er niet thuis? Link elke afbeelding aan de juiste benaming. Doorstreep daarna de afbeelding die niet in het rijtje thuishoort. de paperclip de lijm de plakband de gom het papier het penceel het potlood de verf de pennenzak de boekentas het mapje het papier de lavabo de gieter het toilet de handdoek

19 Wat hoort er niet thuis? Link elke afbeelding aan de juiste benaming. Doorstreep daarna de afbeelding die niet in het rijtje thuishoort. de paperclip de lijm de plakband de gom Met een gom kan je niets vastmaken. het papier het penceel het potlood de verf Een potlood heb je niet nodig om te schilderen. de pennenzak de boekentas het mapje het papier In een papier kan je niets leggen. de lavabo de gieter het toilet de handdoek Uit een lavabo, toilet en een gieter komt water.

20 PLAATSBEPALING Geef de kinderen de juiste kleur. In de onderste rij: -Kleur het eerste kindje geel. -Kleur het middelste kindje groen. -Kleur het laatste kindje rood. -Kleur het voorlaatste kindje oranje. In de bovenste rij: -Kleur het tweede kindje blauw. -Kleur het derde kindje paars.

21 PLAATSBEPALING Correctiesleutel Geef de kinderen de juiste kleur In de onderste rij: -Kleur het eerste kindje geel. -Kleur het middelste kindje groen. -Kleur het laatste kindje rood. -Kleur het voorlaatste kindje oranje. In de bovenste rij: -Kleur het tweede kindje blauw. -Kleur het derde kindje paars.

22 PLAATSBEPALING Geef de kinderen de juiste kleur en voer de opdrachten uit. -Kleur het eerste kindje zwart. -Kleur het middelste kindje groen. -Kleur het laatste kindje blauw. -Kleur het vierde kindje rood. -Kleur het tweede kindje paars. -Teken een kruisje boven het derde kindje. -Teken een lijn onder het vijfde kindje. -Teken een cirkel om het kindje langs het eerste kindje. -Teken een kruisje onder het kindje voor het vijfde kindje. -Teken een lijn boven het kindje na het tweede kindje.

23 PLAATSBEPALING Correctiesleutel Geef de kinderen de juiste kleur en voor de opdrachten uit. -Kleur het eerste kindje zwart. -Kleur het middelste kindje groen. -Kleur het laatste kindje blauw. -Kleur het vierde kindje rood. -Kleur het tweede kindje paars. -Teken een kruisje boven het derde kindje (1). -Teken een lijn onder het vijfde kindje (2). -Teken een cirkel om het kindje langs het eerste kindje (3). -Teken een kruisje onder het kindje voor het vijfde kindje (4). -Teken een lijn boven het kindje na het tweede kindje (5). (3) (1) (5) (4) (2)

24 PLAATSBEPALING Voer de opdrachten uit. -Kleur het eerste raam van de bus groen. -Kleur het middelste raam van de bus blauw. -Zet een kruisje in het laatste raam van de bus. -Kleur 2 potloden. -Schrijf je naam op het boek. -Teken een kindje in het raam rechts van het derde raam. -Teken een boekentas in het raam links van het derde raam.

25 PLAATSBEPALING Correctiesleutel Voer de opdrachten uit. -Kleur het eerste raam van de bus groen. -Kleur het middelste raam van de bus blauw. -Zet een kruisje in het laatste raam van de bus (1). -Kleur 2 potloden. -Schrijf je naam op het boek (2). -Teken een kindje in het raam rechts van het derde raam (3). -Teken een boekentas in het raam links van het derde raam (4). (2) (3) (1) (4)

26 2 x Kijk goed naar de voorwerpen. Omcirkel welk voorwerp je 2 keer ziet? Welk voorwerp zie je 2 keer? Kies uit: de klok, de tafel, de balpen, de boekentas, het penceel, de verf, de schaar, de kleurpotloden, de bal, de gom, de stoel, het krijt, het boek, het potlood.

27 2 x Correctiesleutel Kijk goed naar de voorwerpen. Omcirkel welk voorwerp je 2 keer ziet? Welk voorwerp zie je 2 keer? Kies uit: de klok, de tafel, de balpen, de boekentas, het penceel, de verf, de schaar, de kleurpotloden, de bal, de gom, de stoel, het krijt, het boek, het potlood.

28 2 x Kijk goed naar de voorwerpen. Omcirkel welk voorwerp je 2 keer ziet? Welk voorwerp zie je 2 keer? Kies uit: de klok, de tafel, de balpen, de boekentas, het penceel, de verf, de schaar, de kleurpotloden, de bal, de gom, de stoel, het krijt, het boek, het potlood.

29 2 x Correctiesleutel Kijk goed naar de voorwerpen. Omcirkel welk voorwerp je 2 keer ziet? Welk voorwerp zie je 2 keer? Kies uit: de klok, de tafel, de balpen, de boekentas, het penceel, de verf, de schaar, de kleurpotloden, de bal, de gom, de stoel, het krijt, het boek, het potlood.

30 Wat hoort bij elkaar? Schrijf bij elk voorwerp de juiste benaming. Link daarna telkens de twee voorwerpen die bij elkaar horen aan elkaar. Kies uit de volgende benamingen: tafel, agenda, boekentas, toiletpapier, bord, stoel, krijt, toilet, gieter, plant, penceel, verf, mapje, papier.

31 Wat hoort bij elkaar? Correctiesleutel Schrijf bij elk voorwerp de juiste benaming. Link daarna telkens de twee voorwerpen die bij elkaar horen aan elkaar. Kies uit de volgende benamingen: tafel, agenda, boekentas, toiletpapier, bord, stoel, krijt, toilet, gieter, plant, penceel, verf, mapje, papier. toiletpapier stoel krijt tafel papier mapje toilet gieter agenda boekentas bord plant verf penceel

32 Wat hoort bij elkaar? Schrijf bij elk voorwerp de juiste benaming. Link daarna telkens de twee voorwerpen die bij elkaar horen aan elkaar. Kies uit de volgende benamingen: schakelaar, eetzaal, gom,lamp, kapstok, gang, boterham, deur, bal, speelplaats, sleutel, potlood.

33 Wat hoort bij elkaar? Correctiesleutel Schrijf bij elk voorwerp de juiste benaming. Link daarna telkens de twee voorwerpen die bij elkaar horen. Kies uit de volgende benamingen: schakelaar, eetzaal, gom,lamp, kapstok, gang, boterham, deur, bal, speelplaats, sleutel, potlood. gom eetzaal lamp kapstok bal gang potlood deur boterham schakelaar sleutels speelplaats

34 Juist of fout? Lees elke zin aandachtig. Zet daarna een kruisje in de juiste kolom. Juist Fout De slijper is oranje. De stoel heeft 4 poten. Het meisje speelt op de boom. De plakband is op. Aan de kapstok hangt een jas. De deur is dicht.

35 Juist of fout? Correctiesleutel Lees elke zin aandachtig. Zet daarna een kruisje in de juiste kolom. Juist Fout De slijper is oranje. De stoel heeft 4 poten. x x Het meisje speelt op de boom. De plakband is op. Aan de kapstok hangt een jas. x x x De deur is dicht. x

36 Juist of fout? Lees elke zin aandachtig. Zet daarna een kruisje in de juiste kolom. Juist Fout De klok heeft 2 wijzers. Het schrift is groen. Er steekt een lat in de pennenzak. Er komt water uit de gieter. De plant heeft 4 blaadjes. De agenda is open.

37 Juist of fout? Correctiesleutel Lees elke zin aandachtig. Zet daarna een kruisje in de juiste kolom. Juist Fout De klok heeft 2 wijzers. Het schrift is groen. x x Er steekt een lat in de pennenzak. Er komt water uit de gieter. De plant heeft 4 blaadjes. De agenda is open. x x x x

38 Wat is juist? Duid het juiste antwoord aan. het potlood het penceel de slijper de stiften de kleurpotloden de wasco s de slijper het penceel de vulpen de stiften de wasco s De kleurpotloden de markeerder het potlood de kleurpotloden de slijper de markeerder de slijper het potlood het penceel de balpen de balpen het penceel de slijper

39 Wat is juist? Duid het juiste antwoord aan. x het potlood het penceel de slijper x de stiften de kleurpotloden de wasco s de slijper het penceel x de vulpen de stiften x de wasco s De kleurpotloden de markeerder het potlood x de kleurpotloden de slijper x de markeerder de slijper het potlood x het penceel de balpen x de balpen het penceel de slijper

40 Woorden vormen. Plaats de letters in de juiste volgorde. het K het O D O L O P T het R B T IJ R de S E T L O O D de T S O K de A K P het A de L P I P P N R E A B E de M L E R D U IJ de de M G K L S A O

41 Woorden vormen. Plaats de letters in de juiste volgorde. het P O T L O O D O D L O de het S E T O P S T O E L A de T L O P A P I E R I P P R E B A L P E N L P N A B E het B O R D B de R O D de T T K S O K R IJ T IJ R K A P S T O K de K E R D U D E U R L IJ M M L IJ de het de M G A G O M K L S A K L A S K P O

42 Woordslang Welke woorden herken je in deze woordslang? Duid ze aan. potloodgamdbesslijpervuiltakrnsaperforatorsdc eschoolbordzcnrewoeterbordvegerslieperxbnbe waterverfeklokcnfqdnhrqvuilbakspaalpeetnbesc balpendhedbesvulpentarernbladedbezspbraekc pennenzakdaegestoiletklastdeedsturnzaaldeige edbeeetzaalblamdneibneidnqienietjesmachineo speelplaatstaerendlsentoiletpapierdkbioeksgom

43 Woordslang Correctiesleutel Welke woorden herken je in deze woordslang? Duid ze aan. potloodgamdbesslijpervuiltakrnsaperforatorsdc eschoolbordzcnrewoeterbordvegerslieperxbnbe waterverfeklokcnfqdnhrqvuilbakspaalpeetnbesc balpendhedbesvulpentarernbladedbezspbraekc pennenzakdaegestoiletklastdeedsturnzaaldeige edbeeetzaalblamdneibneidnqienietjesmachineo speelplaatstaerendlsentoiletpapierdkbioeksgom

44 GROEPEREN Hoeveel brooddozen zie je hier? Maak groepjes van 4 brooddozen. Hoeveel groepjes zijn er?

45 GROEPEREN Hoeveel brooddozen zie je hier? 24 Maak groepjes van 4 brooddozen. Hoeveel groepjes zijn er? 6

de bal het secretariaat de fietsenstalling het toilet het toiletpapier de trap

de bal het secretariaat de fietsenstalling het toilet het toiletpapier de trap Het schoolgebouw de school We gaan naar school om veel te leren. de klas het klaslokaal In de klas krijgen we rekenen en taal. In het klaslokaal krijgen we rekenen en taal. de eetzaal de refter In de refter

Nadere informatie

door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat Doewoorden

door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat Doewoorden door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat & Doewoorden Werkbundel thema school; basiswoordenschat en doewoorden door Sanne Pittomvils, 2016 Illustraties: Pixabay, Open Clip Art &

Nadere informatie

Leesboekje de school

Leesboekje de school Leesboekje de school Leesboekje De School Pagina 1 Dit is de juf. Dit is de meester. Dit is de leerling. Dit is de groep. Dit is de pen. Dit is het potlood. Dit is het boek. Dit is de map. Dit is het papier.

Nadere informatie

de pen het boek de map de leerling de meester

de pen het boek de map de leerling de meester Werkbladen bij thema de school: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de pen het boek de map de leerling. de meester LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 1 Pagina 1 2. Invullen:

Nadere informatie

Welkom in de EERSTE klas

Welkom in de EERSTE klas Welkom in de EERSTE klas Dit is de materiaallijst voor een goede start in het eerste leerjaar :! goede boekentas! vervoermap in stevig materiaal! Ringmap met rug ongeveer 5 cm (zonder hendel classeur )!

Nadere informatie

Thema beroepen. Deze werkbundel is van:

Thema beroepen. Deze werkbundel is van: Deze werkbundel is van: Tel hoeveel je er ziet van elk beroep. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de dokter: de piloot: de brandweerman: de zakenman: de politieagente: de poetsvrouw: OPLOSSING

Nadere informatie

Thema dieren. Deze werkbundel is van:

Thema dieren. Deze werkbundel is van: Deze werkbunl is van: DIEREN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk dier. Noteer het aantal achter juiste benaming. hond: kat: het paard: hamster: slak: DIEREN TELLEN Oplossing Tel hoeveel je er ziet van

Nadere informatie

FIJNMOTORIEK + VORMGEVING. Vervolledig de figuren. Juf, mag ik overvaren?

FIJNMOTORIEK + VORMGEVING. Vervolledig de figuren. Juf, mag ik overvaren? FIJNMOTORIEK + VORMGEVING Vervolledig de figuren Juf, mag ik overvaren? FIJNMOTORIEK + VORMGEVING Teken na Van een grote sprong naar een kleine stap FIJNMOTORIEK + GRAFOMOTORIEK Vervolledig Juf, mag ik

Nadere informatie

Thema 1 Activiteit 4. Een leesworm in de boekenhoek (2A) Ra ra ra, wat ben ik?

Thema 1 Activiteit 4. Een leesworm in de boekenhoek (2A) Ra ra ra, wat ben ik? : Overzicht lesverloop 25 1 De leerlingen lezen individueel een aantal eenvoudige raadsels over voorwerpen uit een boekentas om ze daarna in duo s aan elkaar voor te lezen. Ze zoeken telkens samen naar

Nadere informatie

KOSTELOOS ONDERWIJS. De school moet alle materialen die nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen te

KOSTELOOS ONDERWIJS. De school moet alle materialen die nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen te KOSTELOOS ONDERWIJS We citeren eerst wat de wetgever hierover voorschrijft: De school moet alle materialen die nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen te bereiken gratis en in voldoende mate

Nadere informatie

Antwerpen, 4 september 2013. Geachte ouders,

Antwerpen, 4 september 2013. Geachte ouders, Antwerpen, 4 september 2013 Geachte ouders, Hopelijk zijn alle kinderen goed gestart aan het nieuwe schooljaar en voelen ze zich al een klein beetje thuis bij hun nieuwe juf of meester. Na het eerste dikke

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Heist-op-den-Berg, 28 juni 2013

Heist-op-den-Berg, 28 juni 2013 Eerste leerjaar - 2 potloden - een gom - twee ringmappen ( A-4) met 2 ringen zonder hefboom - twee gewone mappen met elastiekjes, zonder ringen ( voor A-4 blaadjes) - 1 bestekmapje - Graag willen we vragen

Nadere informatie

Néerlandais. Schoolmateriaal WOORDENSCHAT. Prépositions utiles. met avec op. sur in. dans.

Néerlandais. Schoolmateriaal WOORDENSCHAT. Prépositions utiles. met avec op. sur in. dans. WOORDENSCHAT Néerlandais Schoolmateriaal de boekentas de schoolagenda de lijm de pennendoos de klas de school de schaar de gom de slijper de balpen de vulpen de passer de lat de map de/het liniaal de jongen

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen.

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. VERGETEN! Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. Wat moet je doen? 1. Deze activiteit doe je in een groepje van 4 à 5 studenten. Je speelt een kwartetspel. Lees de instructies

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

De modellijst. Wat heb je nodig voor het nieuwe schooljaar?

De modellijst. Wat heb je nodig voor het nieuwe schooljaar? De modellijst Om het volgende schooljaar groen te kleuren, nodigt je leerkracht je uit om schoolgerief te kiezen dat minder gevaarlijk is voor de gezondheid en voor het milieu. Zoek naar mij in de winkel

Nadere informatie

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin.

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. Werkbundel Instructies in de klas 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. 3. Kleur de boeken op de onderste plank rood. 4. Zet een kring rond het meisje. 5. Doorstreep het

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

VOORZETSEL. A) Vul in met een voorzetsel aan in met naast onder op uit. B) De klas : vul het juiste voorzetsel in. 1. Het boek ligt de tafel.

VOORZETSEL. A) Vul in met een voorzetsel aan in met naast onder op uit. B) De klas : vul het juiste voorzetsel in. 1. Het boek ligt de tafel. A) Vul in met een voorzetsel aan in met naast onder op uit 1. Het boek ligt de tafel. 2. Het kopje staat de kast. 3. Ik neem mijn schrift mijn boekentas. 4. De studenten hangen hun jas de kapstok. 5. Mijn

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras -

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras - WOORDEN VERANDEREN Kies een woord uit het woordpakket. gras - grap Schrijf dit woord in je schrift. glas kras Maak een nieuw woord door één letter grijs te veranderen. Zoek zoveel mogelijk nieuwe woorden.

Nadere informatie

ROL, SCHUIF EN BEDEK. MEER DOBBELSTEENWERKBLADEN? Kijk op heutinkvoorthuis.nl AANTAL SPELERS: 2-4

ROL, SCHUIF EN BEDEK. MEER DOBBELSTEENWERKBLADEN? Kijk op heutinkvoorthuis.nl AANTAL SPELERS: 2-4 ROL, SCHUIF EN BEDEK AANTAL SPELERS: - JE HEBT NODIG: dobbelstenen in verschillende kleuren, fiches of iets om de plaatjes mee af te dekken. Eventueel een kookwekker. SPELREGELS: Rol om de beurt met de

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Li Lefebure & Margot Senden

Li Lefebure & Margot Senden Li Lefebure & Margot Senden Samenvatting Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Draakje Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen

Nadere informatie

G 1 Tangram: figuren leggen

G 1 Tangram: figuren leggen G Tangram: figuren leggen * Schaar, kopieerbladen 8 en 9 Knip de zeven tangramdelen (kopieerblad 8) uit. Let erop dat de grenslijnen van ieder deel wel heel blijven. Leg met de zeven delen de dieren op

Nadere informatie

maakt zijn boekentas klaar

maakt zijn boekentas klaar maakt zijn boekentas klaar 1. Boekentas ordenen Sorteren: wat hoort er allemaal in je boekentas? Bekijk en bespreek samen met de kinderen wat er wel en niet thuishoort in een boekentas. Neem allerlei voorwerpen

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen.

Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen. Geachte ouder, Beste leerling, Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen. We hebben dus de benodigdheden

Nadere informatie

1. Neem van het derde woord op het gele bord, de tweede letter. 2. Neem van het eerste woord op dit bord, de derde letter.

1. Neem van het derde woord op het gele bord, de tweede letter. 2. Neem van het eerste woord op dit bord, de derde letter. - Puzzeltocht - Beste avonturiers, Hieronder vind je de puzzeltocht. Bij elk cijfer, vind je een bijbehorend plaatje van het bord wat jullie kunnen vinden langs de route die jullie gaan rijden. In het

Nadere informatie

GOOCHELEN MET WOORDEN

GOOCHELEN MET WOORDEN GOOCHELEN MET WOORDEN EERSTE START VOOR DE ONTHAALKLAS BASISONDERWIJS KOPIEERBLADEN BLOK 1 KRINGACTIVITEITEN Welkom in onze school! Naam van de school:... Adres:... Tel:... Ik heet... Dit ben ik! Teken

Nadere informatie

Begrijpend lezen. E i n d s i g n a l e r i n g k e r n 1 1. Inhoud De Eindsignalering bestaat uit de volgende toetsen:

Begrijpend lezen. E i n d s i g n a l e r i n g k e r n 1 1. Inhoud De Eindsignalering bestaat uit de volgende toetsen: Toet s i n s t r u c t i e E i n d s i g n a l e r i n g k e r n 1 1 Inhoud De Eindsignalering bestaat uit de volgende toetsen: Begrijpend lezen Spellingtoets deel 1 en 2 Veilig & vlot kern 11. Materialen

Nadere informatie

Hoe werkt een balpen?

Hoe werkt een balpen? Hoe werkt een balpen? Balpennen zijn er in allerlei kleuren, vormen en modellen. Het is een voorwerp dat de leerlingen dagelijks gebruiken. Ze zullen het zeker leuk vinden eens in een balpen te mogen kijken.

Nadere informatie

www.beroepenthuisindeklas.be 1

www.beroepenthuisindeklas.be 1 De 4 opdrachten: o A: Tegelzetter: luchtbelwaterpas o B: Tegelzetter/metselaar: slangwaterpas o C: Metselaar: schietlood o D: Schilder EXTRA: kruiswoordraadsel. De klasgroep is opgedeeld in 4 groepen.

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lessenreeks Kinderen met een fysieke handicap 1 Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lesdoelstellingen: Doelstelling 1: De leerlingen kunnen verwoorden wat ze met hun lichaamsdelen kunnen. Doelstelling

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 4 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 4 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 4 Tips bij werkboekje A Maak de getallen Werkblad 1 Werk van links naar rechts. Gebruik de uitkomst van elke som opnieuw. Kleursudoku Werkblad 2 Begin met de rij of kolom met de meeste

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis

Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis Boek van de week: 1; Een huis bouwen 2;De bouwvakker 3; Op de bouwplaats 4; Een hol voor mol Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

De lengtematen. Naam:...

De lengtematen. Naam:... De lengtematen Naam:... 1 1. De millimeter (mm) 1.1. Meet de lijnstukken met je lat. Werk nauwkeurig!. mm. mm. mm. mm 1.2.Teken de lijnstukken. Gebruik je lat. Werk nauwkeurig! 10 mm 5 mm 45 mm 85 mm 2

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven

Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven Activiteit 2 Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven Samenvatting Computers slaan tekeningen, foto s en andere afbeeldingen op door het gebruik van getallen. De volgende opdracht laat zien hoe. Kerndoelen

Nadere informatie

Reis naar andere hemellichamen

Reis naar andere hemellichamen Reis naar andere hemellichamen GROEP 5-6 44 80 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: weet welke planeten manen hebben weet welke planeten ringen hebben weet welke kleur de verschillende planeten

Nadere informatie

Tellen 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10. 1. Hoeveel blokjes tel je? 1 2 3 4 5 6 Wijs het juiste cijfer aan

Tellen 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10. 1. Hoeveel blokjes tel je? 1 2 3 4 5 6 Wijs het juiste cijfer aan 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 Tellen 1. Hoeveel blokjes tel je? 1 2 3 4 5 6 Wijs het juiste cijfer aan 2. Tel hardop de blauwe blokjes 3. Welk getal hoort daarbij en wijs dat aan. Meer, minder, evenveel 1. Tel

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN)

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN) REKENEN MET AFLATOUN De leerlingen ontdekken dat er verschillende soorten munten zijn. Ze leren dat bepaalde voorwerpen verschillende waarden kunnen hebben. Ze leren sorteren op grootte, kleur en materiaal.

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

Stap Vooruit 1. Hoe ga jij naar school? Start Veilig lopen. Les 1 Dit ontdek je: groep 4

Stap Vooruit 1. Hoe ga jij naar school? Start Veilig lopen. Les 1 Dit ontdek je: groep 4 Stap Vooruit 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 4 Start Veilig lopen Voetgangers horen op de stoep. Kruis aan wie een voetganger is. Les 1 Dit

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

2. Auditieve Synthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters samenvoegen tot een woord.

2. Auditieve Synthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters samenvoegen tot een woord. Auditieve taaloefeningen bij het onderwerp: KIKI 1. Auditieve Analyse: A: Eén en twee lettergrepen. B: Drie of meer lettergrepen. 2. Auditieve Synthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: HOEKEN. 4.5 Overstaande hoeken, aanliggende hoeken en nevenhoeken

Hoofdstuk 4: HOEKEN. 4.5 Overstaande hoeken, aanliggende hoeken en nevenhoeken 1-10 H4.Hoeken Hoofdstuk 4: HOEKEN 1. Wat moet ik leren? (handboek p. 144 170) 4.1 Hoeken Op de tekening van een hoek de benen, het hoekpunt en het binnengebied herkennen en benoemen. De definities van

Nadere informatie

bijlagen groep 5 en 6

bijlagen groep 5 en 6 bijlagen groep 5 en 6 bijlage 1 een stukje achtbaan Je hebt nodig: 2 brede planken. De ene plank moet ongeveer twee keer zo lang zijn als de andere. een paar tennisballen een stuk soepel karton plakband

Nadere informatie

oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar

oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar bevat: werkbladen uit de map van Wibbel bij Rekensprong Plus, aansluitend bij de wiskundeopdrachten op de poster; de correctiesleutel bij deze werkbladen. Meer informatie

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig.

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. Speelplaats 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. 2) Speeltijd - Ik blijf op de speelplaats. - Ik mag niet eten en drinken

Nadere informatie

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen 2 DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar

oefenbundel voor het tweede leerjaar oefenbundel voor het tweede leerjaar leerinhoud aard bron tellen met sprongen inoefenen Rekensprong Plus 2 Map van Wibbel, inoefenen, automatiseren en toepassingen de maaltafels van 2, 3, 4, 5, 10 de maal-

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

Testboekje voor groep 4

Testboekje voor groep 4 Testboekje voor groep 4 Niet Schoolse Cognitieve Capaciteiten Test GION Gronings Instituut voor Onderzoek van onderwijs, Opvoeding en ontwikkeling Rijksuniversiteit Groningen Vul eerst op het antwoordformulier

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Het klaslokaal van de toekomst Van: Kiet Joran Collin Daan Van de groene hoek in Maassluis

Het klaslokaal van de toekomst Van: Kiet Joran Collin Daan Van de groene hoek in Maassluis Het klaslokaal van de toekomst Van: Kiet Joran Collin Daan Van de groene hoek in Maassluis Ons klaslokaal heeft zonnepanelen die kunnen draaien naar de zon ook hebben we windmolens op het dak voor stroom

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs! jij rekentrainer Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Groep blad 1 Hoe komt de hond bij het bot? Teken. Kleur de tegels. Kleur

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Kangoeroewedstrijd editie Koala: jaargang 2012, probleem 1. c Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw

Kangoeroewedstrijd editie Koala: jaargang 2012, probleem 1. c Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw . onderbroeken 4 wasknijpers 4 onderbroeken 5 wasknijpers 5 onderbroeken 6 wasknijpers Papa heeft dus telkens wasknijper meer nodig dan er onderbroeken zijn. In totaal heeft papa voor 9 onderbroeken dus

Nadere informatie

Betsie is nog maar een kind!

Betsie is nog maar een kind! Bij de tijd Groep 5 thema 5, les 1 Naar de fabriek Werkblad 1 Betsie is nog maar een kind! Kleur de woorden: kind = geel arm = geel werken = rood geld = rood boos = blauw baas = blauw bang = groen droom

Nadere informatie

RAAR, MAAR WAAR! LESSUGGESTIE KINDERBOEKENWEEK 2015

RAAR, MAAR WAAR! LESSUGGESTIE KINDERBOEKENWEEK 2015 Boeken-abc (groep 4-8) De kinderen maken samen een boeken-abc met boektitels en/of namen van schrijvers. Als ze klaar zijn, kunt u het abc ophangen in de klas. Voorbereiding Print de bijgaande letterkaarten

Nadere informatie

Module 1: boekenhoek. Module 2: rood Module 3: groen Module 4: blauw. ALGEMENE INFO: Koters&Co bestaat uit 4 modules: INHOUD MODULE: OPSTELLING

Module 1: boekenhoek. Module 2: rood Module 3: groen Module 4: blauw. ALGEMENE INFO: Koters&Co bestaat uit 4 modules: INHOUD MODULE: OPSTELLING HANDLEIDING ALGEMENE INFO: Koters&Co bestaat uit 4 modules: Module 1: boekenhoek Module 2: rood Module 3: groen Module 4: blauw INHOUD MODULE: 1 blauwe box met 12 boeken 1 groen tapijtje 6 paarse tapijtjes

Nadere informatie

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven.

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven. 1 Getallen Basisstof getallenstructuur t/m 60 Lesdoelen De kinderen: kunnen tellen/doortellen t/m 60; kunnen de getallen in het 60-veld schrijven; kunnen werken met de begrippen 2 en meer en 2 en minder

Nadere informatie

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan Kraters slaan Rekenoefening groep & Doel Bepalen van veelvouden van,,,, en Bepalen van deelbaarheid door,,,, en. Begrijpen dat veelvoud van... hetzelfde betekent als deelbaar door... Materiaal Rekenbal

Nadere informatie

SCHOOLPAKKET. Verjaardagskalender Kapstok - & boekenstaskaartjes Takenkaartjes Hoeken van de klas

SCHOOLPAKKET. Verjaardagskalender Kapstok - & boekenstaskaartjes Takenkaartjes Hoeken van de klas SCHOOLPAKKET Harry Tilley bvba, Stijn Streuvelslaan 24, 2980 Zoersel, T. +32 475 459399, F. +32 3 2933055, E.: info@rubeenrutje.be Weerkalender Dagen van de week Lengtemeter Daglijnkaarten Verjaardagskalender

Nadere informatie

Programma Nederlands Praten

Programma Nederlands Praten Nederlands Praten 1 / Basisvaardigheden, hoofdstuk 3 Oefeningen werkwoorden hebben en zijn Oefening 1: Wat is het juiste werkwoord? (zijn) Jij ben/bent een leerling (zijn) Hij is/bent een man (zijn) Zij

Nadere informatie

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: 5... Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 1. Taakverdeling! Iedereen in de groep krijgt een taak! Wie doet

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis 1 Woorden 1 de badkamer 2 het bed 3 de deur 4 de doek 5 de doos 6 de douche 7 het huis 8 de huiskamer 9 de kapstok 1 10 de keuken 11 de muis 12 de muur 13

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij.

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. Tijd voor een getallenfeest! Doen jullie mee? Zoek de getallen en speel bij elk getal

Nadere informatie

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter.

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter. WERKBOEK 3 Meetkundige begrippen Les 11 Dit kan ik al! Ik ken verschillende soorten lijnen. Ik weet wat een punt en een lijn is en kan die tekenen en noteren. Ik kan van een figuur zeggen of het een driehoek,

Nadere informatie

Auditieve oefeningen begin schooljaar. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen begin schooljaar. Hakken en plakken Auditieve oefeningen begin schooljaar Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) kleu-ter juf-frouw wer-ken bui-ten groep-jes tel-len kleu-ren gym-men kies-bord

Nadere informatie

(lagere school) 1. Terug naar school: vrijdag 1 september 2017

(lagere school) 1. Terug naar school: vrijdag 1 september 2017 GO! Basisschool Ten Berge Galgenbergstraat 39 9290 Berlare Tel.: 052/42.35.04 E-mail: directeur@tenberge.be www.tenberge.be Infobrief september 2017 (lagere school) 1. Terug naar school: vrijdag 1 september

Nadere informatie

* Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken *

* Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken * * Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken * Benodigdheden 12 grote stenen (en ook wat kleine stenen) Bal Zaklamp Scharen Lijm Stok (1.5m lang) Grote geodriehoek Markeerstift Kompas Chronometers Knipbladeren

Nadere informatie

BENODIGDHEDEN

BENODIGDHEDEN GO! SCHOOL VOOR BUITENGEWOON SECUNDAIR ONDERWIJS OPLEIDINGSVORM 4 TYPE 9 Campus Impuls BENODIGDHEDEN 2019-2020 3HW Campus Impuls OV4 Type 9 Wolputstraat 42 9041 OOSTAKKER tel 09 251 23 05 site www.campusimpuls.be

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Nederland

Spreekopdrachten thema 1 Nederland Spreekopdrachten thema 1 Nederland Opdracht 1 bij 1.3 ** Speel het spel met de groep. Uitleg voor de docent: De docent begint. Hij zegt wat hij kan. Bijvoorbeeld: Ik kan koken. Laat de eerste cursist herhalen

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT Omschrijving van de activiteit De leerlingen bedrukken een T-shirt met een eigen tekst op basis van instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 W E L K O M Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 2 Welkom: vanaf 8.30 uur Ik word met de auto, met de fiets

Nadere informatie

Speurtocht Wandelen met Licht. Naam leerling:...

Speurtocht Wandelen met Licht. Naam leerling:... Zaal 3 Speurtocht Wandelen met Licht Naam leerling:... Zaal 3 Brillen Loop de trap op achter het anatomisch theater (het grote houten bouwwerk) en ga door de glazen deuren zaal 2 in. Ga in zaal 2 de trap

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie