Handboek Onwijs Fit! Fit op school presteert beter! November Onwijs Fit! is ontwikkeld door Sportformule Eindhoven en GGD Brabant Zuidoost.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handboek Onwijs Fit! Fit op school presteert beter! November 2015. Onwijs Fit! is ontwikkeld door Sportformule Eindhoven en GGD Brabant Zuidoost."

Transcriptie

1 Handboek Onwijs Fit! Fit op school presteert beter! November 2015 Onwijs Fit! is ontwikkeld door Sportformule Eindhoven en GGD Brabant Zuidoost.

2 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Beschrijving Onwijs Fit! 4 2. Doel- en kaderstelling Onwijs Fit! 4 Doelstelling Onwijs Fit! 5 Doelgroepbeschrijving 6 Effecten betrokken partijen 7 3. Projectorganisatie 7 Stuurgroep & coördinatorenoverleg 7 Rolverdeling 7 Sportbedrijf/servicepunt 8 GGD: Jeugdgezondheidszorg 8 GGD: Gezondheidsbevordering 8 Scholen 8 4. Producten 9 Beweeg ABC 9 Certificaat 10 Lijst met contactgegevens 10 Brief ouders en flyer 10 USB-stick 10 Gezonde School Methode 10 Triage Stappenplan Onwijs Fit!/ Beweeg ABC 12 BIJLAGEN 15 Gespreksleidraad collectief voor GB Onwijs Fit!/Beweeg ABC 15 Motivational interviewing bij Onwijs Fit! 17 Brief aan de ouders voor Eindhoven 21 Brief aan ouders in Helmond 22 Materialen Beweeg ABC 23 Scoreformulier Beweeg A 24 Scoreformulier Beweeg B,C 26 Oefenmiddag Onwijs Fit! voor stagiaires en JIBB collega s 28 Certificaat Onwijs Fit! 29 Aangepast stappenplan Onwijs Fit! van Stichting Jibb 32

3 Inleiding Kinderen en jongeren (en hun ouders en leerkrachten) hebben vragen over gezondheidsgerelateerde onderwerpen zoals sport/bewegen, voeding en alcohol. Deze vragen komen niet altijd binnen het reguliere onderwijs aan bod. Alhoewel scholen het weliswaar als hun taak zien om leerlingen op een verantwoorde manier les te geven en niet onnodig voor risico s te plaatsen, zijn zij meestal niet in het bezit van alle relevante informatie over verantwoord sporten, spelen en de gezondheid van het kind. Eveneens zijn groepsleerkrachten en bestuurders van scholen niet altijd geschoold/geïnformeerd op het gebied van bewegen, leefstijl en gezondheid. Tevens is er niet altijd een gezondheidsbeleid op scholen. Tijdens de kinderjaren wordt de basis gelegd voor een gezonde en sportieve toekomst en is educatie, informatie en goede zorg van essentieel belang. Scholen kunnen hieraan een significante bijdrage leveren door hun leerlingen (en hun ouders) tijdig te informeren over het belang van bewegen, gezondheid en een gezonde leefstijl. Ook het in beeld brengen van de gezondheid en fitheid van de leerlingen is hierbij van belang. Een sport- en beweegbeleid is uitstekend te combineren met het gezondheidsbeleid en preventie. Deze beleidsterreinen liggen immers in elkaars verlengde; sporten en bewegen is leuk om te doen en het heeft tegelijkertijd positieve effecten op bijvoorbeeld de gezondheid en leerprestaties. Zowel in de beleidsbrief Sport Sport en bewegen in Olympisch perspectief en de landelijke nota gezondheidsbeleid Gezondheid dichtbij wordt aangegeven te willen bijdragen aan een vraaggericht lokaal sport- en beweegaanbod en het stimuleren van meer lokaal maatwerk. Gezien bovenstaande lijkt het opportuun om in de regio (in samenwerking met een sportstimulering organisatie en de GGD) vanuit bestaande kanalen ten behoeve van leerlingen, Onwijs Fit! aan te bieden.

4 1. Beschrijving Onwijs Fit! Onwijs Fit! stimuleert een gezonde leefstijl bij de schoolgaande jeugd en is een samenwerking tussen Sportformule Eindhoven, Stichting JIBB en de GGD Brabant- Zuidoost. Combinatiefunctionarissen kijken jaarlijks naar de leefstijl van de leerlingen door een motoriek- en fittest uit te voeren in groep 2 t/m groep 8 van de basisschool. De individuele resultaten van de motoriek- en fittest bespreekt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD met de leerling (en de ouder) tijdens het preventief gezondheidsonderzoek dat op school plaatsvindt in groep 2 en groep 7. Alle leerlingen krijgen dan indien nodig een advies op maat. In de groepen 3 tot en met 6 en 8 worden de motoriektest en fitheidsmetingen niet teruggekoppeld aan de kinderen en ouders tijdens een preventief gezondheidsonderzoek (PGO). Mochten er zich tussentijds problemen voordoen dan kan er op verzoek van school, combinatiefunctionaris of ouders een extra onderzoek door JGZ plaatsvinden. De groepsresultaten van de testen worden met de school besproken. De school, GGD en de combinatiefunctionaris bekijken dan samen of de resultaten aanleiding geven tot het opzetten en uitvoeren van gezondheid- en sportactiviteiten. Uiteindelijk is het streven om zich te richten op het formuleren van een schoolgezondheidsbeleid op school. De GGD, afdeling Gezondheidsbevordering kan de school daarbij ondersteunen. De combinatiefunctionaris besteedt in de gymlessen aandacht aan de resultaten en stimuleert de kinderen positief in deze lessen en in de lessen na schooltijd. Dit alles geschiedt zowel op individueel en collectief niveau.

5 2. Doel- en kaderstelling Onwijs Fit! Doelstelling Onwijs Fit! Het doel van Onwijs Fit! is ervoor te zorgen dat schoolgaande jeugd van groep 2 t/m 8 van de basisschool, hun ouders en het schoolteam meer inzicht krijgen in het beweeggedrag van het kind en het belang (gaan) inzien van gezond bewegen en een gezonde leefstijl. Op deze manier wordt bewustwording gestimuleerd. Het uiteindelijke doel is het realiseren van gedragsveranderingen, zowel op individueel als op collectief niveau. Deze gedragsveranderingen zijn geformuleerd als specifieke subdoelen per doelgroep (voor het kind en de ouder, het schoolteam en de uitvoerders) Door deelname aan Onwijs Fit!: - worden de kinderen fitter en/of krijgen een betere motoriek, - hebben de kinderen en hun ouders meer inzicht in het beweeggedrag (van het kind) en zijn/haar leefstijl, - kunnen leerlingen en ouders bij klachten/beperkingen/vragen beter de weg vinden binnen de (gezondheids)zorg, - zijn de zorgbehoefte, prioriteiten en activiteiten bepaald en gebundeld in een schoolplan, - is er (meer) gerichte structurele aandacht op school voor sport, bewegen, gezondheid en leefstijl, - wordt (indien gewenst) schoolgezondheidsbeleid opgesteld. - worden er meer kinderen doorverwezen door de uitvoerders naar zorg (diëtist, fysiotherapeut, kinderarts) of sport (sportvereniging, sportschool, naschoolse sportactiviteiten), dan voor de interventie. Hoe wordt beoordeeld of de gedragsveranderingen zijn gerealiseerd? - Wijzigingen in de resultaten van de fitheid en motoriek aan de hand van de digitale tool Beweeg ABC, jaarlijks. - Aanwezigheid van een plan m.b.t. zorgbehoefte, prioriteiten en activiteiten c.q. de invoering van schoolgezondheidsbeleid wordt bekeken na afloop van elk schooljaar.

6 - Onder structurele aandacht verstaan we bijvoorbeeld lessen over gezond bewegen, voeding en leefstijl, meer aanbod van beweegactiviteiten tijdens de naschoolse opvang, meer aanbod van gezonde producten. Of hiervan sprake is wordt beoordeeld na afloop van elk schooljaar. - Het aantal doorverwezen kinderen wordt continu geregistreerd. Specifiek voor kinderen uit groep 2 en groep 7: - Inzicht in eigen beweeggedrag en leefstijl wordt beoordeeld aan de hand van een vragenlijst voorafgaand aan het PGO. Doelgroepbeschrijving De primaire doelgroepen zijn: kinderen van het basisonderwijs uit groep 2 t/m 8. In principe komen alle leerlingen in dit project aan bod maar specifieke aandacht gaat uit naar de leerlingen op het basisonderwijs met beweegachterstand/bewegingsarmoede/een slechte motoriek of ongezonde leefstijl/overgewicht. Bij deze doelgroepen is het de bedoeling dat er een gedragsverandering optreedt en dat er een positief effect bereikt wordt. Belangrijk om tot dit effect te komen en een verandering te bewerkstelligen is de intermediaire doelgroep. Binnen Onwijs Fit! hebben de intermediaire doelgroepen eigen taken en doelstellingen die gekoppeld zijn om dit effect te bereiken. De intermediaire doelgroepen zijn: - Bestuur/directie scholen - Groepsleerkrachten - Ouders/verzorgers Deze intermediaire doelgroepen zijn van groot belang voor het welslagen van Onwijs Fit! en verdienen ieder een eigen aanpak/benadering. Hoe beter de samenwerking, hoe groter de kans op het behalen van de doelstelling van Onwijs Fit! Op deze manier wordt de doelgroep uiteindelijk het beste bereikt. De uitvoerders van Onwijs Fit! zijn: - GGD Brabant-Zuidoost waaronder jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, - GGD Brabant-Zuidoost, gezondheidsbevorderaars, - Combinatiefunctionarissen/buurtsportcoaches - Stagiaires

7 Effecten betrokken partijen Onwijs Fit! biedt voordelen voor alle betrokken uitvoerders van het project. - Voor de combinatiefunctionarissen/buurtcoaches vormen de uitslagen van de fittesten de basis voor vervolgactiviteiten in de gymlessen, bij naschoolse activiteiten en in de wijk. - Voor de jeugdarts en jeugdverpleegkundige maakt de testuitslag het (eventuele) overgewicht en/of de motorische achterstand makkelijker bespreekbaar. Ook vindt er aan de hand van de gegevens uit de motoriek- en fittesten de triage plaats. - Voor de gezondheidsbevorderaar zijn de testuitslagen de basis om schoolgezondheidsbeleid ter sprake te brengen tijdens het gesprek met de school. Aan de hand van de resultaten is het makkelijker om de school te motiveren om schoolgezondheidsbeleid in te voeren en om, indien gewenst, ervoor te zorgen dat er activiteiten worden uitgezet. 3. Projectorganisatie Stuurgroep & coördinatorenoverleg De stuurgroep bestaat uit de volgende partijen: - Sportformule Eindhoven, Stichting JIBB - GGD Brabant Zuidoost (2 afdelingen: Jeugdgezondheidszorg en Gezondheidsbevordering) De Onwijs Fit! stuurgroep zorgt voor het verder ontwikkelen en uitrollen van het project. Het coördinatorenoverleg bestaat uit de volgende partijen: - Per gemeente 1 coördinator sport - Per gemeente de gezondheidsbevorderaar - Vertegenwoordiger namens JGZ Het coördinatorenoverleg zorgt onder andere voor de implementatie en borging van Onwijs Fit! Rolverdeling Onwijs Fit! is gericht om, vanuit een samenwerkingsovereenkomst, tussen het sportbedrijf/servicepunt en (de regionale) GGD, ondersteuning te bieden aan scholen op

8 het gebied van leefstijl, gezondheid en sport/bewegen. De rolverdeling tussen deze partijen is als volgt: Sportbedrijf/servicepunt Een belangrijke rol wordt vervuld door de combinatiefunctionaris/buurtsportcoach. Zij leggen het eerste contact met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige, gezondheidsbevorderaar en de scholen. Zij voeren de testen uit en leggen de gegevens vast. Deze gegevens worden gedeeld met de GGD. De combinatiefunctionaris/buurtsportcoach heeft ook een belangrijke rol bij het eventuele vervolg, bijvoorbeeld bij het opzetten van (extra) beweegactiviteiten. GGD: Jeugdgezondheidszorg De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD, werken aan preventie op individueel niveau. Op basis van de gegevens van de uitgevoerde fitheidstesten die worden teruggekoppeld aan JGZ en de uitkomst van het gezondheidsonderzoek van de GGD, geven JGZ- verpleegkundigen of de jeugdartsen zo nodig advies op maat aan de leerlingen van groep 2 en 7. Advies op maat aan kinderen in de overige groepen is ook mogelijk, wanneer dit wordt aangegeven. GGD: Gezondheidsbevordering De medewerkers gezondheidsbevordering worden op de hoogte gehouden van de ingeplande fittesten/onderzoeken. Zij maken daarna een afspraak met de school om de resultaten op collectief niveau te bespreken. Deze medewerker richt zich op gezondheidspreventie op collectief niveau. De scholen kunnen indien zij dit wensen, naar aanleiding van de resultaten, een traject ingaan met projecten/activiteiten ter bevordering van de fitheid van leerlingen. Daarnaast kan de school met ondersteuning van de GB-er aan de slag gaan met de Gezonde School Methode. Scholen Scholen stemmen bij deelname aan het project in dat de testen en onderzoeken in de reguliere tijden van de school plaatsvinden. Vanuit school dient er dan ook een contactpersoon (bij voorkeur de directeur) aangesteld te worden. Deze contactpersoon is aanwezig bij het bespreken van de resultaten en onderzoeken, draagt bij aan het creëren van draagvlak om hierop acties uit te zetten en stimuleert tot nadenken over het formuleren van het gezondheidsbeleid op school. De school zorgt voor de verspreiding van de communicatiemiddelen.

9 4. Producten Beweeg ABC Onwijs Fit! werkt sinds het schooljaar 2015/2016 samen met de tool Beweeg ABC, een leerlingvolgsysteem voor basisbeweegvaardigheid. Door deze samenwerking gebruikt Onwijs Fit! nu een online database waar alle testresultaten in verwerkt worden. Kinderen kunnen hierdoor gevolgd worden door de jaren heen en zelfs het groepsgemiddelde kan overzichtelijk worden weergegeven. Daarnaast zijn de testen kritisch onder de loep genomen en zijn hier ook een aantal wijzigingen uit voort gekomen. Hieronder in de tabel staan de testen die we nu handteren binnen Onwijs Fit! weergegeven. Het wegen en meten van het gewicht en de lengte wordt door de jeugdverpleegkundige of de combinatiefunctionaris uitgevoerd. Uit privacy oogpunt gebeurt dit per persoon in een afzonderlijke ruimte. De oefeningen van Beweeg A worden gebruikt voor groepen 1,2 en 3, Beweeg B voor de groepen 4,5,6, en C voor de groepen 7 en 8. De testen van Beweeg B en C zijn hetzelfde. Beweeg A is meer gericht op motoriek, Beweeg B en C zijn voornameijk op fitheid gericht. Specifieke oefeningen voor niveau A, B & C: Beweeg A Beweeg B & C - Balanceren over een smal vlak - Balanceren op één been - Hinkelen - Bal stuiten - Vinger/duim oppositie - Rennen vanuit buiklig - Klauteren - Shuttle-run - 10 x 5 m sprint - Bal vangen - Bal stuiten - Sit-ups - Sit-and-reach - Verspringen uit stand - Vinger/duim oppositie De resultaten van de testen worden gescoord in drie categorieën; namelijk 5 punten (voldoende), 3 punten (matig) en 1 punt (onvoldoende). Voor de uitleg, beschrijving van deze testen zie bijlage 6.5 t/m 6.7.

10 Certificaat Afhankelijk van de gemeente krijgen alle kinderen, dan wel de kinderen uit groep 2 en 7, die de testen hebben gedaan een certificaat. Dit certificaat wordt uitgereikt door de combinatiefunctionaris (zie bijlage). Lijst met contactgegevens Aan het begin van het schooljaar wordt een lijst opgesteld door de gezondheidsbevorderaar van de betreffende gemeente met de gegevens van de deelnemende basisscholen met bijbehorende combinatiefunctionarissen/buurtsportcoaches, jeugdartsen, JGZ-verpleegkundigen, assistenten en gezondheidsbevorderaars. Zo kunnen de betreffende personen makkelijk contact met elkaar opnemen en het Onwijs Fit! project samen vorm geven. Brief ouders en flyer Voorafgaand aan de testen worden de ouders door middel van een brief op de hoogte gesteld van deelname van de kinderen aan Onwijs Fit! Mochten ouders hier bezwaar tegen hebben dan kunnen zij dit vooraf aangeven bij de contactpersoon van school. Doen zij dat niet dan geven zij toestemming voor de uitvoering van de test en het verzamelen en doorgeven van deze gegevens aan de GGD. USB-stick Bij de GGD is een usb-stick voor nieuwe en al deelnemende gemeenten beschikbaar met alle documenten en handleidingen. De bestanden worden steeds geüpdated. Gezonde School Methode Deze methode is gericht op gezondheidsbevordering binnen scholen. De Gezonde School Methode is een vraaggerichte manier van werken die scholen helpt om structureel aan de slag te gaan met gezondheid en veiligheid. De bedoeling is om toe te werken naar een integrale aanpak van de gezondheid door samenwerking van de verschillende partners van het preventieaanbod. Een aanbod dat aansluit bij wat de school wil en belangrijk vindt. Een ander belangrijk kenmerk van deze methode is de planmatige ontwikkeling, waarbij gebruik gemaakt wordt van: 1. Het Gezonde School Model, dat bestaat uit alle componenten die een bijdrage leveren aan de gezondheid en veiligheid van de leerlingen en het schoolpersoneel. 2. Een stappenplan aan de hand waarvan de school een gezondheidsbeleid voor meerdere jaren kan formuleren.

11 De Gezonde School Methode wordt in een periode van 3-5 jaar uitgevoerd. Werkzame onderdelen worden opgenomen in het schoolplan. Zo wordt gewerkt aan borging van gezondheid en veiligheid. De Gezonde School Methode wordt onder leiding van GGD uitgevoerd. De Gezonde School Methode bestaat uit vier pijlers: 1. Signaleren en doorverwijzen 2. Gezondheidseducatie 3. Schoolomgeving inclusief ouderbetrokkenheid 4. Beleid en regelgeving Triage De verpleegkundige neemt de resultaten van de motoriek- en fittesten mee (als een aanvullende bron van informatie) bij de triage: - Kinderen met een te hoge BMI en kinderen met een (te) lage BMI met een verminderde conditie komen voor onderzoek bij de verpleegkundige (motivatie: deze kinderen worden anders na het onderzoek door de assistente voor een onderzoek op indicatie (OOI) bij de verpleegkundige ingepland; dit kan nu direct). - De assistente bespreekt het sport/beweeggedrag met alle leerlingen (zit je op een sportclub, fiets je naar school etc) en kan refereren naar de fittest bij onvoldoende beweging. Indien er een sportadvies volgt n.a.v. de onvoldoende score op de fittest kan dit op de bevindingenbrief vermeld worden. - Docenten/stagiaires kunnen kinderen die echt uitvallen bij de fittest (bv. bij signaleren kortademigheid, bijzondere manier van uitvoeren van een onderdeel) aanmelden bij de verpleegkundige/arts. - Obese kinderen: naar de jeugdarts verwijzen.

12 5. Stappenplan Onwijs Fit!/ Beweeg ABC CF heeft eerste contact met een nieuwe school. CF neemt contact op met GB-er die de eerste afspraak met school maakt, waarbij aanwezig: CF en GB en liefst JGZ. In dit gesprek wordt duidelijk gemaakt dat OF! uit twee trajecten bestaat, nl. collectief en individueel. In eerste gesprek aandacht vragen voor collectieve gedeelte en ouderbetrokkenheid. Als het kan meteen, of anders in een vervolggesprek, samenwerkingsafspraken maken. In de mail na afloop van het eerste (of het vervolg) gesprek komt o.a. te staan dat de school aan schoolgezondheidsbeleid (op terrein voeding en beweging, binnen en buiten school) gaat werken, incl. ouderbetrokkenheid, en dat ze zich zowel voor het individuele- als het collectieve traject zal inzetten. individueel documenten collectief documenten In het vervolggesprek individueel, met CF en JGZ en school, worden afspraken gemaakt voor de planning voor de afname van de fittesten, waarin staat vermeld: - De informatie aan het schoolteam Handboek Onwijs Fit!/ Beweeg ABC In het vervolggesprek collectief, met GB en school, wordt gekeken wat de school al doet aan schoolgezondheidsbeleid en ouderbetrokkenheid en wat de wensen/behoeften zijn. Handleiding Gezonde School Methode Toolkit ouderbetrokken heid overgewicht - De informatie aan ouders - De weken waarin de tests worden uitgevoerd. Handboek Onwijs Fit!/Beweeg ABC - Wanneer de testgegevens uiterlijk aan de jeugdverpleegkundi ge overgedragen moeten zijn, in verband met de triage en planning van JGZ. Gespreksleidraa d collectief Onwijs Fit!/Beweeg ABC - De weken waarin de gezondheidsonderzo eken worden uitgevoerd - De inzet van stagiaires - De overlegmomenten van de werkgroep - Afspraken over Onwijs Fit! is ontwikkeld door Sportformule Eindhoven en GGD Brabant Zuidoost.

13 monitoring - In dit contact wordt gecheckt of de benodigde materialen en ruimten beschikbaar zijn. - Per school wordt afgesproken of de JGZ-er of CF lengte en gewicht meet. - De coördinatie voor de jaarplanning ligt bij de CF en JGZ. De motoriek-/fittesten worden uitgevoerd in een gymles door de CF, de vakleerkracht of stagiaires. De shuttle run vindt op een andere dag plaats tijdens de gymles. De groepen 2 t/m 8 worden in het algemeen getest, dit kan per gemeente verschillen. De JGZ-er of de CF meet lengte en gewicht. Hij/zij houdt de privacy in de gaten. Informeren van schoolteam en ouders. Denk bijv. aan een schoolteamvergadering, ouderavond, nieuwsbrief. Toevoegen dat er een vragenlijst voor de ouders vanuit de JGZ aan komt. Triage vindt snel daarna plaats. Voorbeeldbrief ouders De CF/stagiaire verwerkt de testresultaten in het BeweegABC. De sportdocent of combinatiefunctionaris geeft een certificaat zonder cijfers direct na afloop van de testen. Handleiding testen BeweegABC Materialenpak ket De CF bespreekt opvallende kinderen met de JGZ-er. De betreffende JGZ-er

14 (jeugdarts, jeugdverpleegkundige of assistente) voert het gezondheidsonderzoek uit. Als het onderzoek en de Onwijs Fitscores daar aanleiding toe geven wordt een advies-op-maat gegeven over leefstijl en gezond bewegen/sporten aan ouder en kind. De JGZ-er bespreekt de opvallende kinderen in het ZAT-team, danwel CF plant een gesprek met school en JGZ. CF en/of JGZ bespreekt de algemene indruk met de GB-er. Certificaten Resultaten- overzicht uit BeweegABC De GB-er plant een gesprek met school, indien mogelijk met JGZ en CF erbij. Agendapunten: - Wat is het collectieve beeld uit de testen en de gezondheidsonderzo eken? Hoe kan de school hierop inspelen? Bespreken wensen en uitvoeringsmogelijk heden voor schoolgezondheidsb eleid en ouderbetrokkenheid? - Bespreek welke andere geledingen binnen de school betrokken kunnen worden (M.R., ouderraad) - Hoe is het Gespreksleidraa d Handleiding Gezonde Schoolmethode Toolkit ouderbetrokken heid Overgewicht, denk aan ouderraad, buurtinitiatieve n, watertappunten, BSO, supermarkt, schoolplein, enz.

15 uitvoeringsproces verlopen? Wat kan het volgende jaar nog verbeterd worden? Het stappenplan kan naar eigen inzicht per gemeente aangepast worden. Voor een voorbeeld van een aangepast stappenplan, zie bijlage. Bijlagen Gespreksleidraad collectief voor GB Onwijs Fit!/Beweeg ABC Houding van de GB-er: Gelijkwaardigheid: Ga uit van een coöperatief gesprek en een gezamenlijk proces van besluitvorming. Ga uit van de vraag en de eigen verantwoordelijkheid van de school. GB-er zet eigen kennis, kunde en ervaring in om de school te ondersteunen in het eigen proces. Empathie: door reflectief te luisteren, doelen en wensen en behoeften van de school begrijpen, zonder een oordeel te vellen. Uitdagen: discrepantie ontwikkelen tussen de tegenwoordige stand van zaken en de toestand die de school wenst. Het vertrouwen van school dat de gestelde doelen en wensen haalbaar zijn, versterk je door de gewenste veranderingen in haalbare en uitvoerbare tussenstappen te formuleren. Meeveren met weerstand: geef reflecties, vermijd discussie, bestrijd weerstand niet, lok nieuwe perspectieven uit, leg deze niet op. Maak een inschatting in welke fase van het model van Prochaska en DiClemente de school zit en pas daar je gesprek op aan. De invoering van start tot integraal schoolgezondheidsbeleid kan 5 tot 9 jaar duren. Algemene aandachtspunten: Durf met lege handen een school binnen te gaan; richt je allereerst op luisteren. Richt je volle aandacht op het verkennen van de vraag van de school. Maak bewust een inschatting van de motivatie van de school en wees tevreden met een klein begin; waak echter voor de valkuil om het hierbij te laten. Bouw een relatie op; zorg dat ze je aardig en nuttig vinden. Straal uit: ik weet niet alles, maar samen komen we verder. Vergeet niet om je waardering te uiten voor wat de school al doet!

16 Leef je in de situatie van school in. Lees bijvoorbeeld hun meest recente nieuwsbrief voordat je op bezoek gaat. Wees je bewust van het imago dat je zelf voor de school hebt als GGDmedewerker; waarom schakelen ze jou (niet) in? Wat betekent dit imago voor je aanpak? Waar begin je mee? Hoe en wanneer maak je de stap van activiteit naar verdieping en van deelbeleid naar integraal gezondheidsbeleid? En ook omgekeerd van strategisch scholenbeleid in een gemeente, naar concrete activiteiten op een school? Welke aanpak/welk beleid past bij de identiteit van de school? Wat voor een school willen zij zijn? Wees bedacht op tactieken van scholen/gemeenten om jou tevreden te houden/onschadelijk te maken door je met een klus het bos in te sturen. Maak een afbakening: wat doe je wel en wat niet, waar ga je op in, wat kun je waar maken?

17 Motivational interviewing bij Onwijs Fit! 1. Presenteer de collectieve resultaten Vraag wat de school er van vindt Terugval Voorbeschouwi ng Vraag of ze dit beeld herkennen Vraag of ze al beleid of activiteiten op dit terrein ondernemen of dat ze dat willen gaan doen Volhouden Actie Overpeinzing Voorbereiding 2. Maak een inschatting van de veranderingsfase (motivational interviewing: voorbeschouwing, overpeinzing, voorbereiding, actie, volhouden, terugval) waarin men zich bevindt. 3. Voorbeschouwing Vraag wat school al weet over en doet aan schoolgezondheidsbeleid (beleid tussendoortjes, trakteren en lunch) Vraag naar de wensen en verlangens van school, hun doelen en waarden Vraag naar successen in het verleden Vraag of je meer informatie mag geven over schoolgezondheidsbeleid Vraag wat school van deze informatie vindt Kenmerken voorbeschouwing - Er is geen probleembesef - Ontkenning, apathie, afwachten - Geen bezorgdheid of vage onvrede - Probleem ligt bij anderen - Slachtoffergedrag Lok verandertaal uit en versterk deze Als school niets wil met de gezonde school en er is geen ingang om verder te motiveren, dan kan je niet overgaan naar de volgende stap omdat hier geen draagvlak voor is. Bekijk of er een andere ingang is, bijv. docent of ouder, dan de persoon met wie je aan tafel zit. Lukt dat ook niet, beperk je tot het doorgeven van de website van de gezonde school en de GGD en je visitekaartje.

18 4. Overpeinzing Stilstaan bij wat school al weet en doet. Indien gewenst informatie geven Doelen en waarden verkennen Toekomst verkennen op grond van doelen en waarden. Discrepantie tussen wat wil je en wat doe je zichtbaar maken en/of ontwikkelen Ambivalentie-onderzoek doen: wat zijn de voor- en nadelen van veranderingen Discrepantie vergroten door de ambivalentierichting naar wel verandering (zie schema) te beïnvloeden Staat het team op één lijn Hoe staan ouders hier in. Kenmerken Overpeinzing - Probleem wordt erkend - Afwegen voor- en nadelen van veranderen - Nog geen actie Ambivalentie: ik wil wel.ik wil niet Kenmerken Voorbereiding - Cliënt neemt het besluit om wel of niet te veranderen - Richting van de verandering wordt gekozen - Er komt een praktische invulling: een veranderplan - Cliënt staat achter de gekozen weg en wil er voor gaan

19 5. Voorbereiding: Agenda maken: met welke thema s wil de school aan de slag School stelt vast aan welk thema het eerst gewerkt gaat worden. De doelen voor dit thema vaststellen. Hierover in gesprek gaan, de keuze ligt bij de school Samen met school een plan maken hoe het thema aan te pakken Aandacht voor de omgeving: wat is nodig om het plan van aanpak uit te voeren In hoeverre is het team bereid om met het thema aan de slag te gaan Ouders, indien al gewenst, in het proces betrekken. Kenmerken Actie - De eerste stappen worden gezet - Er wordt concreet gedrag veranderd - Het probleem wordt actief aangepakt - Veel energie - Enige spanning of het gaat lukken Kenmerken Volhouden - Energie kan verminderen, aandacht kan verslappen. Het kan moeilijker blijken dan het leek 6. Actie: Zijn er andere problemen die veranderingen rond het thema in de weg staan. Formuleer tussenstappen en maak het resultaat zichtbaar Leg de focus op wat goed gaat - Weten hoe te handelen bij tegenslagen - Omgaan met moeilijke momenten - Realiseren van kiezen is verliezen, rouwen om wat je verloren hebt - Steun zoeken bij belangrijke andere(n) in de omgeving Bespreek hoe knelpunten opgelost kunnen worden Vergroot de vaardigheden en het vertrouwen Blijf motiveren en ondersteunen Wees voorbereid op stagnatie of tegenvallers Kenmerken Terugval - Terugvallen in oud gedrag bij gebeurtenissen of problemen - Gebrek aan vertrouwen - Focus niet meer kunnen leggen Blijf anderen in de omgeving betrekken 7. Volhouden - Verlangen naar oude situatie - (Definitief) afhaken Bespreek wat goed is gegaan Bespreek wat de knelpunten zijn

20 Wat is de oorzaak is van de knelpunten Ambivalentie t.a.v. de aanpassing Kunnen knelpunten aangepakt worden Concreet bespreken hoe de knelpunten aangepakt worden Eventueel het doel herformuleren naar een meer haalbare variant Doel weer helder maken: wat wilde je ook weer bereiken Blijf motiverende ondersteuning bieden Fouten maken mag, van fouten kun je leren en je kan altijd weer opnieuw beginnen 8. Terugval Terugval is onderdeel van het proces Cyclus opnieuw starten, indien je relatie met school hiervoor goed genoeg is. Hoe is het huidige beleid, waar zit de ambivalentie; wat zijn de oorzaken van de terugval, wat is de veranderbereidheid en concrete afspraken maken. Terug naar een eerdere fase Blijf motiveren en ondersteunen Vergroot vaardigheden en vertrouwen. Bespreek wanneer en hoe het eerder wél gelukt is. Leg daar de focus Het doel weer helder voor ogen krijgen Meer haalbare (sub)doelen vaststellen Wat kun je anders doen om het resultaat te bereiken.

21 Brief aan de ouders voor Eindhoven < logo school > Beste ouders/verzorgers, datum Op school maken leerlingen belangrijke keuzes voor de toekomst, veelal worden ze hierbij geholpen. Door de jongeren op tijd te helpen, te informeren en te leren over gezondheid, bewegen en een actieve leefstijl, hopen we dat de leerlingen kiezen voor een gezond leven en een sport die bij ze past. Daarom doet. mee aan het project Onwijs Fit!. De school voert het programma samen met de GGD Brabant-Zuidoost en Sportformule Eindhoven uit. Het doel van het project is het stimuleren van de bewustwording van gezond bewegen en een gezonde leefstijl bij de schoolgaande jeugd. Het project Onwijs Fit! start met fitheidtesten bij de leerlingen van klas 2 t/m klas 7 of 8. De fittesten vinden plaats op... Ze worden uitgevoerd door (combinatiefunctionaris Sportformule Eindhoven) en 2 e jaars studenten van Fontys sporthogeschool. De individuele resultaten van de fitheidtesten bespreekt de jeugdverpleegkundige van de GGD tijdens het preventief gezondheidsonderzoek met de leerlingen en ouders. Indien nodig krijgen zij een advies op maat. De gezondheidsbevorderaar van de GGD en de combinatiefunctionaris bespreken daarna de groepsresultaten met de school. Er wordt dan gekeken of het mogelijk is om regels en afspraken op te stellen over gezondheid op school en over sportactiviteiten onder en na schooltijd. De GGD en de combinatiefunctionaris kunnen hierbij ondersteuning geven. Daarnaast werkt de combinatiefunctionaris in de gymlessen aan de resultaten van de fittest en stimuleert de kinderen positief hierin. Als u bezwaren heeft dat de informatie over uw kind wordt doorgegeven aan de jeugdverpleegkundige, neem dan zo spoedig mogelijk (binnen een week) contact op met XX, via XX. Als u geen bezwaren heeft, hoeft u niet te reageren. Met vriendelijke groet, Directeur school (Naam directeur school) Naam JGZ-verpleegkundige (Verpleegkundige jeugdgezondheidszorg GGD) Naam Combinatiefunctionaris (Combinatiefunctionaris, Sportformule Eindhoven) Naam Gezondheidsbevorderaar (Gezondheidsbevorderaar GGD)

22 Brief aan ouders in Helmond Beste ouders/verzorgers, Op school maken veel leerlingen belangrijke keuzes voor de toekomst, veelal worden ze hierbij geholpen. Door de kinderen op tijd te helpen, te informeren en te leren over gezondheid, bewegen en een actieve leefstijl hopen we dat de leerlingen kiezen voor een gezond leven en een sport die bij ze past. Daarom doet (school) mee aan het project Onwijs Fit!. De school voert het programma samen met GGD Brabant-Zuidoost en Stichting JIBB uit. Het project is er op gericht leerlingen bewustwording van gezond bewegen en gezonde leefstijl te geven en dit ook te stimuleren. De JIBB er van de school voert in de groepen 2 en 3 motorische testen uit om te kijken of leerlingen extra gestimuleerd moeten worden in hun beweging. In de groepen 4 t/m 8 wordt een fitheidstest uitgevoerd. De uitkomst van de test kan aantonen welke leerling extra aandacht nodig heeft voor een gezonde leefstijl. Ook is het meten en wegen een onderdeel van de test, in groep 2 en 7 wordt dit door de assistente van de GGD uitgevoerd. De testen vinden plaats in week. en worden door JIBB er en studenten uitgevoerd. De individuele resultaten van de leerlingen uit groep 2 en 7 worden door de jeugdverpleegkundige van de GGD Brabant-Zuidoost besproken met de ouder(s) en het kind tijdens het preventief gezondheidsonderzoek. Indien nodig kunnen leerlingen uit groep 3 t/m 6 en 8 extra worden opgeroepen voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige wanneer de testresultaten hier aanleiding toe geven. De groepsresultaten worden door de GGD Brabant-Zuidoost en Stichting JIBB besproken met de school. Er wordt gekeken of het nodig is om gezondheid- en sportactiviteiten te organiseren onder en na schooltijd en is er uiteindelijk op gericht om het gezondheidsbeleid op school te formuleren. De GGD Brabant-Zuidoost en Stichting JIBB kunnen hierbij ondersteuning geven en stimuleren de kinderen positief hierin. Alle gegevens zullen strikt vertrouwelijk worden behandeld. Om een beeld te krijgen van de uitvoering van de Onwijs Fit! testen kunt u het volgende filmpje bekijken op het youtubekanaal van JIBB. ( filmpje Onwijs Fit! info). Als u bezwaren heeft dat de informatie van de motoriek/fittest van uw kind wordt doorgegeven aan de jeugdverpleegkundige, neem dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk in week.) contact op met. (CF). Als u geen bezwaren heeft, hoeft u niet te reageren. Met sportieve groet, Naam Combinatiefunctionaris Wijk mail telefoon Naam JGZ Mail telefoon logo school

23 Materialen Beweeg ABC Oefening Algemeen Materialen - Tape - Scoreformulieren - Certificaten - Mediakaarten - Pennen - Stopwatches - Meetlinten Meten en wegen Digitale weegschaal en een meetlint. Balanceren over een smal vlak Balanceren op één been Een kleuterbalk (2,5 meter lang en 10 cm breed) en een matje. Indien er geen kleuterbalk aanwezig is: - blokjes gebruiken (let op het verschuiven) - omgekeerde bank met banklat (2,5 meter lang en 10 cm breed). Leg een mat onder de bank neer. - Met tape een lijn trekken op de bank van 10 cm breed/ 2 Blokjes afmeting: 5x10x20cm stopwatch Hinkelen Bij deze opdracht is geen materiaal nodig. (Evt. 2 pylonen om de 9 meter uit te zetten) Bal stuiten 10 Ballonnen (groot & rond) Goed stuitende, ronde ballen (dodge ball) Pylonen stopwatch Vinger duim oppositie Bij deze opdracht is geen materiaal nodig. Rennen vanuit buiklig Matje 2 pylonen of tape stopwatch Klauteren Een kleuterwandrek: minimaal 2,5 meter hoog met een gat vanaf ongeveer 1,25 meter hoogte.

24 lintje matje 10m sprint 2 pylonen stopwatch Bal vangen 6 tennisballen Hoepel Sit and reach Sit-ups Meet kist Matje Tape stopwatch Verspringen uit stand Lange mat Meet lint Tape stok Scoreformulier Beweeg A (groep 1,2,3) Voor- en achternaam:.. School en klas:.. Leeftijd:.. Datum:... Lengte CM Gewicht KG 1.Balanceren over een smal vlak Loopt, zonder te vallen, over de balk heen. Ja/nee Maakt corrigerende (omcirkel wat van

25 (arm)bewegingen ja/nee toepassing is) 2. Balanceren op één been Kan.. sec op 1 been staan (rechts) Kan.. sec op 1 been staan (links) Wiebelt ja/nee 3. Hinkelen Hinkelt. keer (rechts) Hinkelt. keer (links) Platvoeten ja/nee Wiebelt ja/nee 4. Bal stuiten (zie de mediakaart op leeftijd) Leeftijd: Aantal herhalingen: Onafgebroken ja/nee Slaat te hard/te zacht ja/nee Vinger duim oppositie Kan met alle vingers opponeren ja/nee (rechts) Kan met alle vingers opponeren ja/nee (links) Beweegt de andere hand ja / nee 6. Rennen vanuit buiklig. Sec 1 3 5

26 Staat soepel op en valt of struikelt niet onderweg ja/nee 7. Klauteren Gaat door het gat ja/nee Angst ja/nee Opmerkingen: Scoreformulier Beweeg B,C (groep 4 t/m 8) Voor- en achternaam:.. School en klas:.. Leeftijd:.. Datum:... Lengte CM Gewicht KG 1.Shuttle-run Trap: x 5 meter sprint SEC Bal stuiten Aantal keer: (om de pylon in 30 sec) 1 3 5

27 4. Bal vangen Aantal keer gevangen: (van de 6 ballen) Volgt de bal ja/nee 5. Sit-ups Aantal sit ups: Sit and Reach 1. CM CM 7. Verspringen uit stand 1. CM CM 8. Vinger duim oppositie Aantal sec rechts: Aantal sec links: Beweegt de andere hand ja/nee Opmerkingen:

28 Oefenmiddag Onwijs Fit! voor stagiaires en JIBB collega s Doel: Het doel van de oefenmiddag Onwijs Fit! is ervaring op doen met de verschillende oefeningen van het Beweeg ABC. Hierbij is aandacht voor het uitzetten en zelf uitvoeren van de oefeningen, oefenen met beoordelen en er worden tips gegeven hoe er kan worden omgegaan met knelpunten. Werkwijze: Stap 1. Prik een gunstige datum, tijd en locatie. Bij ons was dit een dag waarop veel stagiaires al stage lopen, de woensdag. Daarnaast wat later op de middag en natuurlijk in een gymzaal. Stap 2. Alle stagiaires en collega s uitnodigen voor de kick off. IEDEREEN, zodat iedereen ook Onwijs Fit! kan geven op scholen. Stap 3. Iemand bereidt de kick off voor. Bij JIBB was Anke dit. Die persoon zorgt ook voor de benodigde materialen en informatie. Stap 4. De kick off begint met een kort verhaal over Onwijs Fit! Wat is Onwijs Fit!? Waar doen we het? Waarom doen we het? Wat gebeurt er met de gegevens? Hoe werken de mediakaarten en de scoreformulieren? En tot slot wat voor rol hebben jullie? Stap 5. Er worden groepjes gemaakt en per groepje krijgen ze 2 mediakaarten. Zonder verder iets uit te leggen moeten de groepjes de oefeningen van de mediakaarten neerzetten. Daarnaast moeten ze hem zelf een keer doen en kijken hoe de beoordeling moet gebeuren. Tot slot moeten ze bedenken wat echt belangrijk is bij de oefening. Stap 6. We gaan met alle groepen tegelijk de oefeningen langs. De groep die de oefening heeft voorbereid legt hem uit, doet hem voor en vertelt waar je in het bijzonder goed op moet letten. Daarna kunnen de andere groepen vragen stellen. Ook stelt de organisator kritische vragen om er zeker van te zijn dat iedereen het begrijpt. Stap 7. Afsluiting: de vraag wordt gesteld of alles duidelijk is voor iedereen. Daarna wordt alles opgeruimd. Stap 8. De mediakaarten worden na afloop naar de studenten en collega s toe g d zodat ze het nogmaals door kunnen lezen.

29 Certificaat Onwijs Fit! Aan het certificaat dient op de achterkant de betreffende gemeente toegevoegd te worden.

30

31

32 Aangepast stappenplan Onwijs Fit! van Stichting Jibb Deadline Activiteit ɸ 5 weken voor uitvoering Eerste keer Onwijs Fit: De CF er plant een eerste contact met directeur of andere contactpersoon van school, JGZ-er (jeugdarts, jeugdverpleegkundige of assistente) en GB-medewerker (gezondheidsbevordering). (Meestal is dit al gebeurd, navragen bij Anke). Eerder met Onwijs Fit gewerkt: Als de school al met Onwijs Fit heeft gewerkt, regelt de CF er een gesprek met de school zonder JGZ en GB. (overleg welke dagen/weken de school niet kan in de aangegeven periode, hoe de informatievoorziening naar de kinderen gaat, presentatie datum plannen etc). Contact opnemen met de JGZ er van jouw school. Afspraken maken over de planning van de testen. (plannen op woe, do, vrij ivm inzet stagiaires!) Evt een afspraak maken samen om een aantal zaken door te spreken (wanneer precies de uitvoering van de testen, wie is daarbij aanwezig vanuit ggd, etc). Presentatie plannen en geven op de basisschool: uitleg Onwijs Fit, met name database. De CF er en contactpersoon en/of diegene van de school die over Onwijs Fit gaat moet hierbij aanwezig zijn. Anke geeft de presentatie. IEDERE SCHOOL. 4 weken voor uitvoering Samen met de basisschool en de JGZ er plannen wanneer de testen plaats zullen vinden en of de JGZ er groep 2 en 7 meet/weegt. (tijdens testen of apart moment). Gehele planning compleet (per klas, dus groep 2 t/m 8!). Anke de definitieve planning sturen. Shuttle run inplannen (week voor de testen is ideaal) voor groep 4 t/m 8. Hier moet een CF er of stagiaire bij aanwezig zijn om de scores op te schrijven. Toestemming vragen aan de basisschool of Heidi Veldwijk (fysiotherapeute) bij groep 5 aanwezig mag zijn. Vertellen wat haar waarde is en wat van de school wordt verwacht. Met JGZ er afspreken wanneer testdata uiterlijk ingevuld moeten worden.(ivm triage JGZ). Deadline afspreken. Doorgeven aan Anke. Bestaande brieven voor ouders aanpassen aan eigen school en uitdelen groep 2 t/m 8 Stukje voor de nieuwsbrief/ schoolkrant aanpassen en plaatsen Klassenlijsten (incl. voor- en achternaam, geboortedatum, geslacht, postcode) opvragen school (als deze nog niet in bezit van Jibb zijn).

33 Deze doorsturen naar Anke. 3 weken voor uitvoering Heidi Veldwijk (info@kfhv.nl) laten weten wanneer de groep(en) 5 zijn ingepland. Personeelsplanning maken voor de shuttle run (1 persoon) en testdagen (minimaal 4 personen per les). Ook 1 reserve persoon (Cf er) indelen en deze hiervan op de hoogte brengen. Stagiaires inplannen (max 2 CF ers per keer). Laten goedkeuren door Anke. Stagiaires en cf ers op de hoogte brengen van de personeelsplanning en om een bevestiging vragen. 1 week voor uitvoering Diploma s Onwijs Fit schrijven adhv de klassenlijsten (stagiaires vragen) Scoreformulieren voldoende kopiëren (let op: zijn vernieuwd!) Materiaal koffertje controleren en evt. materiaal bijkopen als dit nodig is. (in overleg met Anke). Ook checken of de mediakaarten compleet zijn. Denk ook aan pennen. Checken of alles geregeld is (JGZ aanwezig meten/wegen, gymzaal beschikbaar, alle klassen op de hoogte, personeel geregeld etc). Shuttle run uitvoering Shuttle run afnemen op school (laten afnemen door stagiaire of zelf). CD in postvak Anke. Per leerling opschrijven welke trap hij/zij heeft behaald. (op een klassenlijst) Bij de leerkracht navragen of er zieke leerlingen zijn. (zo ja, opschrijven wie dat is/zijn) en erbij schrijven of het nodig is dat het kind wordt opgeroepen. Opmerkingen van leerlingen (blessure oid) altijd op het formulier erbij schrijven Testen uitvoering Testen afnemen per klas Alle scoreformulieren verzamelen per klas apart Bij de leerkracht navragen of er zieke leerlingen zijn. (zo ja, opschrijven wie dat is/zijn). en erbij schrijven of het nodig is dat het kind wordt opgeroepen. Opmerkingen van leerlingen (blessure oid) altijd op het formulier erbij schrijven

34 1 / 2 weken na uitvoering Gegevens meten/wegen groep 2 en 7 opvragen bij JGZ en sturen naar Anke. Alle scoreformulieren, shuttle run scores en klassenlijsten verzamelen en geven als totaalpakket aan Anke Gegevens worden verwerkt in de database. 2/3 weken na uitvoering CF er kijkt naar gegevens in database en selecteert de kinderen waarvan hij/zij denkt dat ze doorverwezen moeten worden (aandacht). Gebruik advies vanuit beweeg abc en eigen inzicht. Cf er afspraak met contactpersoon school en neemt de lijst met aandachtskinderen door. School bepaald wie wel, wie niet. De school neemt contact op met de ouders van de aandachtskinderen en vraagt of ze doorverwezen mogen worden naar de GGD. (gaat om de kinderen buiten de groep 2 en 7 om). De CF er houdt er zicht op wanneer de ouders zijn geïnformeerd. Wanneer dit is gebeurd, drukt de CF er op de knop doorverwijzen. 4/6 weken na uitvoering Evaluatie (max 4 weken na uitvoering) Eigen inzicht 8/10 weken na uitvoering CF er checkt of de GGD reacties heeft geplaatst bij de aandachtskinderen. Als dit nog niet is gebeurd, neemt de CF er contact op met de contactpersoon van JGZ wat de status is. Evt. contact met Anke mocht dit nodig zijn. Gesprek met JGZ bijwonen (JGZ plant deze) en samen de scores analyseren + evaluatie voorbereiden Gesprek met GB, JGZ, basisschool en Anke (GGD plant deze) bijwonen en acties formuleren (gezonde school, MRT etc). Vervolgacties opzetten in overleg met Anke en de basisschool Status checken database, vervolgacties CF er en basisschool

Onwijs Fit! Samenwerking tussen combinatiefunctionaris en GGD op school, hoe werkt dat?

Onwijs Fit! Samenwerking tussen combinatiefunctionaris en GGD op school, hoe werkt dat? Samenwerking tussen combinatiefunctionaris en GGD op school, hoe werkt dat? 29-09-2011 Ontstaansgeschiedenis Ontstaan vanuit VSG: Clubzorg + Schoolzorg Samenwerking Sportformule, GGDBZO, VSG en SportMáx

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

DE START. Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN PROJECTPLAN

DE START. Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN PROJECTPLAN DE START Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN Intern en extern ( vanaf 2013 ) PROJECTPLAN Extern belegd ( januari 2015 )

Nadere informatie

Introductie Gezonde School

Introductie Gezonde School Introductie Gezonde School 15-08-2018 1 Aan de slag met Gezonde School! Dit schooljaar ga je aan de slag met Gezonde School en ga je werken aan het door jouw school gekozen Gezonde Schoolthema. Het ondersteuningsaanbod

Nadere informatie

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in ZWOLLE Een onderzoek naar het eet- en beweeggedrag van leerlingen van de 2 e klas

Nadere informatie

Projectplan VMBO in Beweging VMBO in Beweging

Projectplan VMBO in Beweging VMBO in Beweging Projectplan VMBO in Beweging 2010 2013 VMBO in Beweging Initiatiefnemer : Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen Projectnaam : VMBO in Beweging School : Sport en Beweegcoördinator : Telefoon : E-mail

Nadere informatie

LeusdenFit

LeusdenFit LeusdenFit 2016-2018 Aanleiding Toezegging om in het najaar het meerjarenprogramma LeusdenFit te presenteren Cijfers Leusden Monitor Schoolkracht Startfoto LeusdenFit Senioren/Volwassenen monitor Ambitie

Nadere informatie

Schoolgezondheidsplan BO

Schoolgezondheidsplan BO Schoolgezondheidsplan BO Naam school: Naam en contactgegevens directeur en medewerkers school: Naam en contactgegevens GGD-medewerkers: Naam en contactgegevens overige samenwerkingspartners: Versiedatum:

Nadere informatie

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals Informatie voor professionals De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft, met ingang van het schooljaar 2014-2015, de werkwijze van de afdeling jeugdgezondheidszorg (deels) aangepast. In deze brief

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het Speciaal Onderwijs De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen

Nadere informatie

Workshop Gezonde School GGD Kennemerland

Workshop Gezonde School GGD Kennemerland Workshop Gezonde School GGD Kennemerland Opzet bijeenkomst Voorstellen Achtergrond Gezonde School Meerwaarde Gezonde School Uitwerking Gezonde School Gunningschool Vervolg Vragen Voorstelrondje Associatie-oefening

Nadere informatie

27 maart Gezonde School aanpak. Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs

27 maart Gezonde School aanpak. Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs 27 maart 2017 Brengt gezondheid dichterbij! Wat betekent voor jullie een Gezonde School? Gezonde School aanpak Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs

Nadere informatie

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd 01 Lekker Fit! Inhoudsopgave Lekker Fit 1 Tien pijlers 2 01 Extra bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd 3 02 De komst van de gymleraar nieuwe stijl 4 03 Lespakket Lekker Fit! 5 04 Sportlessen als

Nadere informatie

Screening Onderzoeksresultaten basisscholen gem. Nederweert -

Screening Onderzoeksresultaten basisscholen gem. Nederweert - Screening 2013-2014 - Onderzoeksresultaten basisscholen gem. - Karin Mennen Myrna van der Weerden Inleiding Aangezien het belangrijk is dat kinderen plezier hebben in beweging is het van belang dat zij

Nadere informatie

Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven

Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven Gebruik maximaal 10 pagina s Zie ook: www.loketgezondleven.nl/kwaliteit-van-interventies/beoordeling Contact Centrum Gezond Leven: Sandra van Dijk

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd

Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Gezond eten

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen School: Plaats: Locatie: Ingevuld door: Functie: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling

Nadere informatie

Michelle Stoel Evelien Joosten-van Zwanenburg

Michelle Stoel Evelien Joosten-van Zwanenburg 0 Michelle Stoel Evelien Joosten-van Zwanenburg 26 januari 2015 Programma JOGG en Doe ff Gezond Vindplaatsen & samenwerkingspartners Doe ff Gezond in de praktijk Resultaten na 3 jaar DoeffGezond Even een

Nadere informatie

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Gezonde School Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Programma Workshop Wat is Gezonde School? Gezonde School Fryslân Handleiding Centrum Gezond Leven Gezonde School in het

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Jouw werk bestaat eruit om de klant te begeleiden bij een verandering in zijn financiële gedrag. Daarvoor kun je het model van DiClemente,

Nadere informatie

Beweegbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat TA Helmond

Beweegbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat TA Helmond Beweegbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat 10 5701 TA Helmond Datum: februari 2018 Naam: VSO de Korenaer Helmond Auteurs: T. Vos (docent bewegen en sport) en K. Spijkers (Gezonde schooladviseur

Nadere informatie

Screening - Onderzoeksresultaten basisscholen gem Nederweert -

Screening - Onderzoeksresultaten basisscholen gem Nederweert - Screening - Onderzoeksresultaten basisscholen gem Nederweert - Schooljaar 2014-2015 Karin Mennen Myrna van der Weerden Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Onderzoeksopzet 4 2. Resultaten motoriek 5 3. Resultaten

Nadere informatie

Introductie voor zorgverlener

Introductie voor zorgverlener Introductie voor zorgverlener Je hebt een patiënt gevraagd om de PAM in te vullen. Op de volgende pagina is voorbeeld tekst ter verduidelijking voor de patiënt. Let op: De mogelijkheid n.v.t. kan maar

Nadere informatie

Bijlagenboek Balanz4Kidz

Bijlagenboek Balanz4Kidz Bijlagenboek Balanz4Kidz Inhoud Bijlage 1: Opzet van de interventie... 2 Bijlage 2: Schematische weergave implementatie... 4 Bijlage 3: Verantwoording aanpak... 5 Bijlage 4: Testresultaten... 8 Bijlage

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 L Mijn persoonlijk actieplan

Hoofdstuk 5 L Mijn persoonlijk actieplan Hoofdstuk 5 L Mijn persoonlijk actieplan Duur 40 minuten Leerdoel deelnemers Deelnemers kunnen tenminste één risicofactor kiezen en actie(s) benoemen om hun gezond in positieve zin te verbeteren. Inhoud

Nadere informatie

Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan

Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan RIVM, Handleiding Gezonde School Basisonderwijs, april 2010, Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan 1 2 Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan Inhoudsopgave Inleiding 1. Actuele gezondheidssituatie

Nadere informatie

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen.

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen. Opzetten van een zorgketen motoriek Programma Van LVS tot MRT Hilversum, 25 januari 2017 Hans Stroes 2. Visie op zorg voor bewegen 4. Welke stappen in de zorgketen hebben het meeste effect 5. Leerlingvolgsystemen

Nadere informatie

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken zelf redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken Wat is motiverende gespreksvoering? Motiverende gespreksvoering is een cliëntgerichte, directieve methode om te bevorderen

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Draaiboek Sportdag Beweeg ABC

Draaiboek Sportdag Beweeg ABC Draaiboek Sportdag Beweeg ABC Disclaimer Gebruik van deze handleiding en Beweeg ABC is voor eigen risico van de gebruikers. Resultaten kunnen per individu verschillen. Beweeg ABC is mogelijk niet geschikt

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

Aanleiding CheckTeen. Zwolle gezonde stad ( ) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012)

Aanleiding CheckTeen. Zwolle gezonde stad ( ) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012) Aanleiding CheckTeen Zwolle gezonde stad (2010 2013) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012) CheckTeen: kinderen voortgezet onderwijs (2010/2011)

Nadere informatie

STIMULIZ Leerlingvolgsysteem 0 24 jaar Gezondheidsvolgsysteem 0 80?

STIMULIZ Leerlingvolgsysteem 0 24 jaar Gezondheidsvolgsysteem 0 80? www.stimuliz.nl STIMULIZ Leerlingvolgsysteem 0 24 jaar Gezondheidsvolgsysteem 0 80? Stimuliz is een softwaresysteem waarmee kinderen van 0 tot 24 jaar gevolgd kunnen worden in hun ontwikkeling. Een systeem

Nadere informatie

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West Van 0 19 jaar JGZ: deskundig en dichtbij Voorkomen is beter dan genezen Ons werk is erop gericht om tijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen,

Nadere informatie

Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut

Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut Toelichting op project - met evaluatie en vervolgafspraken In het schooljaar 2014-2015 liep het project Mulock Houwer in Beweging op een VMBO school. Het project wil jongeren positieve energie geven: je

Nadere informatie

Nummer 03 18 september 2014

Nummer 03 18 september 2014 Nummer 03 18 september 2014 Agenda 19 september konvooi Market Garden 24 september rondgang vertrouwenspersonen 01 oktober ontruimingsoefening BHV 02 oktober Molenveldnieuws nr. 4 verschijnt 03 oktober

Nadere informatie

RESULTATEN 2 JAAR JOGG

RESULTATEN 2 JAAR JOGG RESULTATEN 2 JAAR JOGG Met plezier naar een gezonde leefstijl! Een groot aantal partijen werkte de afgelopen jaren hard aan het stimuleren van een gezonde leefstijl voor de jeugd in s-hertogenbosch. Zij

Nadere informatie

Evaluatieformulier informatieavond 3 februari 2014

Evaluatieformulier informatieavond 3 februari 2014 Hieronder leest u de antwoorden die gegeven zijn op de vragen op het evaluatieformulier van de ouderavond van afgelopen maandag 3 februari. Op de vragen hebben we een korte reactie gegeven. Op de avond

Nadere informatie

In 10 stappen van project naar effect!

In 10 stappen van project naar effect! In 10 stappen van project naar effect! een handleiding voor slim zorgen > Betrek de belangrijke sleutelpersonen > Stel projectteam samen & kies pilotteams > Screen de huidige situatie > Organiseer een

Nadere informatie

Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging

Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging Het was een inspirerende middag op 29 maart jl! Een grote opkomst, de kick-off van de Facebookgroep, mooie verhalen uit de praktijk en veel nieuwe contacten

Nadere informatie

Gezonde Scholen presteren beter!

Gezonde Scholen presteren beter! Gezonde Scholen presteren beter! Aan de slag met de Gezonde School! Onderwijsinstellingen Gemeente Oss 14-10-2014 Inhoud Wat is de Gezonde School? Kernpunten Gezonde School Gezonde School aanpak Vignet

Nadere informatie

Leerlingenraad. de Plantage

Leerlingenraad. de Plantage Leerlingenraad de Plantage Wat is de leerlingenraad (LR)? De leerlingenraad is een vertegenwoordiging van leerlingen uit de groepen 6 t/m 8. De vertegenwoordigers worden gekozen uit- en door de leerlingen

Nadere informatie

Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo

Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo Voorstellen Marlie Cerneus GGD Regio Twente Jeugdgezondheidszorg 0-19! Wie zijn jullie? Gemeente Enschede en Almelo Waar gaat deze presentatie

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim gebruik van de mogelijkheid om een toelichting te geven zodat het voor de beoordelaar duidelijk

Nadere informatie

Brabantse Basisscholen in Beweging. Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders

Brabantse Basisscholen in Beweging. Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders Brabantse Basisscholen in Beweging Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders Aanleiding Toegenomen bewegingsarmoede, veel overgewicht, lagere motorische vaardigheid basisschoolkinderen

Nadere informatie

De Actieve Pauze Organisatie: Fontys Sporthogeschool Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod

De Actieve Pauze Organisatie: Fontys Sporthogeschool Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod De Actieve Pauze Organisatie: Fontys Sporthogeschool Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Gedurende een periode van 4 weken krijgen de kinderen

Nadere informatie

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen.

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Dit document is bedoeld voor scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma. Scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Jump-in scan. Naam school en schooljaar

Jump-in scan. Naam school en schooljaar Jump-in scan school en schooljaar Toelichting Jump-in doelen Gezondheid staat structureel op de agenda De school heeft de visie en afspraken rond gezonde leefstijl in het beleid opgenomen. Het schoolteam

Nadere informatie

Collegevoorstel AANLEIDING BEOOGD EFFECT ARGUMENTEN

Collegevoorstel AANLEIDING BEOOGD EFFECT ARGUMENTEN Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4352414 Opsteller : mw. N. Koenen Telefoon : (033) 469 42 81 User-id : KOE2 Onderwerp Convenant Gezonde Scholen in Amersfoort Voorstel: Het Convenant Gezonde Scholen

Nadere informatie

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen Natuur & Techniek Mijn lijf: Voeding en bewegen Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Voeding en bewegen In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom voeding en bewegen:

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten en interpretatie klanttevredenheidsonderzoek 2009

Onderzoeksresultaten en interpretatie klanttevredenheidsonderzoek 2009 Onderzoeksresultaten en interpretatie klanttevredenheidsonderzoek 2009 1 Inleiding: In dit resumé geven wij u inzicht in de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek van 2009. Het gehele rapport omvat

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

School + Ouders = gezond kind! Heino van Groeningen & Els van Gurp 1 oktober 2014

School + Ouders = gezond kind! Heino van Groeningen & Els van Gurp 1 oktober 2014 School + Ouders = gezond kind! Heino van Groeningen & Els van Gurp 1 oktober 2014 Programma Introductie Voorstellen Doel en opzet workshop Wat is ouderbetrokkenheid? Ouderbetrokkenheid, begin er (niet)

Nadere informatie

Instructie supervisie training MZO 2 (2017)

Instructie supervisie training MZO 2 (2017) Instructie supervisie training MZO 2 (2017) Voor het behalen van het certificaat MZO zelfonderzoek moeten de cursisten een supervisietraject doorlopen. Hieronder de opzet van de supervisie. Mochten er

Nadere informatie

Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin

Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin Anneke von Heijden: Fontys Sporthogeschool Jeremy van Wissen: Maastricht Sport Workshop vandaag Procesbeschrijving

Nadere informatie

10-0407 EvK/AE. Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD Zeeland en SportZeeland

10-0407 EvK/AE. Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD Zeeland en SportZeeland 10-0407 EvK/AE Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD en Sport GEZONDHEIDSWINST TOT 0 JAAR ADVISERING Fysiotherapie Paauwenburg Pagina 2 Interventies preventie van

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen?

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Leerlingen met SOLK Effectieve gesprekken met ouders en leerlingen drs. Hilde Jans psycholoog

Nadere informatie

Vergoedingen sportactiviteiten (basis)schoolleerlingen voor actieve sportverenigingen 2014-2015

Vergoedingen sportactiviteiten (basis)schoolleerlingen voor actieve sportverenigingen 2014-2015 Vergoedingen sportactiviteiten (basis)schoolleerlingen voor actieve sportverenigingen 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding blz. 3 2. Doelgroep blz. 3 3. Doelstelling blz. 3 4. Omschrijving activiteiten

Nadere informatie

Beweeg A Gebruikershandleiding

Beweeg A Gebruikershandleiding Beweeg A Gebruikershandleiding Disclaimer Gebruik van deze handleiding en Beweeg ABC is voor eigen risico van de gebruikers. Resultaten kunnen per individu verschillen. Beweeg ABC is mogelijk niet geschikt

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Dat is niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal

Nadere informatie

Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor:

Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor: Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor: Inhoud document Hulpmiddel (draaiboek) om een bijeenkomst te organiseren waarin de uitkomsten van de JOBmonitor (of ander onderzoek

Nadere informatie

Formulier 2. Voortgang advies-op-maat: afspraken met scholen

Formulier 2. Voortgang advies-op-maat: afspraken met scholen Formulier 2 Voortgang advies-op-maat: afspraken met scholen Dit formulier is bedoeld voor GGD-medewerkers. Via dit formulier legt u de afspraken met de school vast over de invulling van het advies-opmaat.

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE COACHING EN EINDEVALUATIE

TUSSENTIJDSE COACHING EN EINDEVALUATIE TUSSENTIJDSE COACHING EN EINDEVALUATIE Vooraleer een club het zilveren label kan behalen, moet geëvalueerd worden of ze de acties heeft gerealiseerd. Dit gebeurt door de preventiewerker, op basis van de

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist **

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist ** Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Bewegen Voeding Gedrag Geneesmiddel *** Fysio ** Sport Diëtist ** POH GGZ Apotheek/ Huisarts GZ Psycholoog ** *) Intake vindt plaats bij de beweegmakelaar = aanmeldpunt.

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

KWP symposium 2014. Sport op Basisscholen een kwaliteitsimpuls in het bewegingsonderwijs

KWP symposium 2014. Sport op Basisscholen een kwaliteitsimpuls in het bewegingsonderwijs KWP symposium 2014 Sport op Basisscholen een kwaliteitsimpuls in het bewegingsonderwijs Sport op Basisscholen Sport Fryslân en De Friesland Zorgverzekeraar Meer kinderen goed en voldoende te laten bewegen

Nadere informatie

Hoe trek je meer jeugd naar de club?

Hoe trek je meer jeugd naar de club? Hoe trek je meer jeugd naar de club? Jaarcongres 2015 Contactgegevens E Tenniskidsschool@knltb.nl T 088 130 27 00 Inhoud workshop 1 2 3 4 Set 1: Feiten & cijfers Jeugd Set 2: Aanpak Tenniskids@School Set

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

ALLEENHETRESULTAATTELT

ALLEENHETRESULTAATTELT JAARVERSLAG 2018 Voorwoord Alleen het resultaat telt. Met deze leus willen wij graag als Sport Expertise Centrum laten zien wat er in 2018 gerealiseerd is. In dit jaarverslag is in een oogopslag te zien

Nadere informatie

Inzet combinatiefunctionarissen. plan van aanpak schooljaar

Inzet combinatiefunctionarissen. plan van aanpak schooljaar Inzet combinatiefunctionarissen plan van aanpak schooljaar 2012-2013 Voorstellen Freek Thoone Combinatiefunctionaris NSA Anita Bergmans Combinatiefunctionaris bewegingsonderwijs 2 Taken algemeen Combinatiefunctionarissen

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 PANTA RHEI BAKEN ADVIESGROEP JUNI 2017 AUTEUR: ANNE MOSTERT 1 INLEIDING Voor u ligt de eindrapportage Oudertevredenheidsonderzoek van basisschool Panta Rhei.

Nadere informatie

Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016

Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016 Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016 AGENDA 7 maart Start projectweek; Hallo Wereld 8 maart Aanmelddagen Voortgezet Onderwijs 9 maart Aanmelddagen Voortgezet Onderwijs 14 maart Ouderavond

Nadere informatie

o Stel als regel in dat er in de personeelsruimte een fruitmand staat in plaats van een koekjestrommel.

o Stel als regel in dat er in de personeelsruimte een fruitmand staat in plaats van een koekjestrommel. Structurele aanpak Structurele aandacht voor een duurzaam resultaat. U bereikt een structurele aanpak door de uitvoering van de gekozen Gezonde Schoolactiviteiten te borgen. Dit kan op de volgende manieren:

Nadere informatie

fittesten en vragenlijsten

fittesten en vragenlijsten Resultaten fittesten en vragenlijsten Doe ff Gezond basisscholen 212-213 In het kader van Doe ff Gezond zijn in september 212 voor de tweede keer fittesten en vragenlijsten afgenomen bij leerlingen van

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015

SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015 SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015 SPRINT-nieuwsbrief In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan bod: Uitkomsten evaluatie SPRINT SPRINT in 2015 Onderzoek naar de uitvoering van de SPRINT-screening

Nadere informatie

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Wat en waarom? Bij de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG) is de samenwerking tussen professionals in de sport en de -zorg essentieel, omdat het

Nadere informatie

Samenvatting. In hoofdstuk 1 wordt een algemene introductie gegeven over de onderwerpen die in dit proefschrift worden behandeld.

Samenvatting. In hoofdstuk 1 wordt een algemene introductie gegeven over de onderwerpen die in dit proefschrift worden behandeld. 155 Sport- en spelactiviteiten bevorderen over het algemeen de gezondheid. Deze fysieke activiteiten kunnen echter ook leiden tot blessures. Het proefschrift beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van

Nadere informatie

Vignet Gezonde School. Congres Gezondrondom 15 mei 2013

Vignet Gezonde School. Congres Gezondrondom 15 mei 2013 Vignet Gezonde School Congres Gezondrondom 15 mei 2013 Inhoud Wat is een Gezonde School? Wat is het vignet Gezonde School? Wat is de meerwaarde van het vignet? Certificaten Het vignet aanvragen Implementatie

Nadere informatie

Gezonde School. Vitaliteitsmodel voor studenten en medewerkers

Gezonde School. Vitaliteitsmodel voor studenten en medewerkers Gezonde School Vitaliteitsmodel voor studenten en medewerkers Wat is een gezonde school Kenmerken Gezonde School Gezondheidsbevordering leerlingen en medewerkers Gezonde en veilige schoolomgeving Goede

Nadere informatie

Formulier 3; Verantwoording advies op maat-traject uit de eerste ronde #Jeugdimpuls

Formulier 3; Verantwoording advies op maat-traject uit de eerste ronde #Jeugdimpuls Formulier 3; Verantwoording advies op maat-traject uit de eerste ronde #Jeugdimpuls Dit formulier is het derde en laatste formulier in de verantwoording van de ronde 2012. Hiermee legt u verantwoording

Nadere informatie

Meer bewegen en vaardiger in bewegen door sport- en beweeginterventies voor het onderwijs

Meer bewegen en vaardiger in bewegen door sport- en beweeginterventies voor het onderwijs Meer bewegen en vaardiger in bewegen door sport- en beweeginterventies voor het onderwijs Dit artikel is een bonus die hoort bij Lichamelijke Opvoeding Magazine 6, 2019 Sport en bewegen door kinderen en

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 18 maart 2014 nummer: 2014_BW_00173 Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - vormend Beknopte samenvatting De VVD heeft raadsvragen gesteld naar

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in maart 2017 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Menukaart sport. Basisonderwijs. Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam

Menukaart sport. Basisonderwijs. Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam Menukaart sport Basisonderwijs Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam De vernieuwde aanpak in sport voor het basisonderwijs van Gemeente Werkendam. Sport, spel en plezier in bewegen! Beste docent,

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 15 april 2013

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 15 april 2013 TMA Talentenanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger 15 april 2013 Frans Halslaan 30 3931 LJ Woudenberg T 033-2867930 I www.kat-haros.nl E info@kat-haros.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Creëer je leukste leven. Werkboek. Met Laura & Alexander

Creëer je leukste leven. Werkboek. Met Laura & Alexander Werkboek Creëer je leukste leven Met Laura & Alexander Copyright 2017 - www.humanconnectionacademy.nl Week 1 - Week van het begin van de rest van jouw leven Hoi, je hebt onze kick-off video gezien. Je

Nadere informatie