Voorbereiding vóór de operatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorbereiding vóór de operatie"

Transcriptie

1 Tibiakop osteotomie

2 Inleiding In overleg met u is besloten tot een tibiakop osteotomie ofwel een stand verandering van het onderbeen zult ondergaan. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rond deze operatie. De anatomie De knie is het gewricht tussen het bovenbeen en het onderbeen. Aan de voorzijde van de knie zit de knieschijf. In het kniegewricht worden krachten en bewegingen van het onderbeen op het bovenbeen overgebracht en vice versa. Deze krachten en bewegingen worden opgevangen en geleid door de spieren, het kapsel en de banden in en om het gewricht (kruisbanden) en de meniscus en het kraakbeen. De (kruis)banden, het kapsel en de meniscus zorgen voor de passieve stabiliteit, de spieren zorgen voor de actieve stabiliteit. De meniscus functioneert ook als demping tussen de botten. Het kraakbeen zorgt dat de botten van onder- en bovenbeen soepel langs elkaar kunnen glijden. Het kniekapsel omsluit het hele gewricht en maakt de gewrichtsvloeistof aan dat het kraakbeen smeert. Door deze vloeistof is er minder wrijving in de knie. Oorzaak en klachten De spleet die gevormd wordt door het kraakbeen van onder- en bovenbeen kan met de leeftijd kleiner worden omdat het kraakbeen steeds dunner wordt of steeds meer beschadigd raakt. Het kraakbeen treedt dan steeds minder op als schokdemper. De botdelen waar deze kraakbeenschade aanwezig is, schuren over elkaar. Dit kan leiden tot vormverandering. Dit kan pijn of bewegingsbeperking veroorzaken. Welke klachten kunnen duiden op slijtage? Pijn bij het opstaan, bij belasten of in rust Stijfheid en startpijn Zwelling Beperkingen bij het bewegen Knarsende geluiden bij beweging Nachtelijke pijnklachten en/of drang om te bewegen Welke oorzaken zijn er voor knieslijtage? Veroudering van de gewrichten Erfelijke aanleg Een eerdere operatie waarbij (een deel van) de meniscus werd verwijderd Een instabiele knie door te slappe kniebanden Reumatische aandoeningen Een vroegere botbreuk waarbij ook het kraakbeen betrokken was Stofwisselingsziekten Soms treedt de pijn in het begin pas op bij intensieve activiteiten, maar later ook bij de normale dagelijkse dingen of zelfs s nachts. Fietsen gaat vaak beter dan wandelen. De knie kan gaan opzwellen. Meestal zit de slijtage het eerst aan de binnenkant van de knie, dat wil zeggen de kant waar de beide knieën elkaar raken. Vaak blijft de slijtage beperkt tot de binnenkant van de knie. Als er sprake is van een relatief jonge leeftijd (tot ongeveer jaar), er een O-been stand van het been is en slechts de helft van de knie onderhevig is aan slijtage, dan is een tibiakop osteotomie een goede optie. Zeker als pijn als gevolg van de slijtage duidelijk op de voorgrond staat en u hierdoor beperkt wordt in het dagelijks leven. U behoudt hiermee alle belangrijke eigen structuren in de knie.

3 Diagnose en onderzoek Op grond van de klachten wordt de diagnose vaak al vermoed. Voor een juiste diagnose zijn lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's voldoende. Soms is een kijkoperatie nodig om de ernst van de slijtage vast te stellen. De behandelingsmogelijkheden Gewrichtsslijtage geeft lang niet in alle gevallen pijn. Alleen indien er klachten zijn is een behandeling nodig. Indien pijnstillers, bandages, fysiotherapie, een wandelstok en eventueel injecties niet (meer) voldoende helpen kan tijdens een kijkoperatie de knie worden "schoongemaakt". In de knie ontstaat vaak alleen slijtage aan de binnen- of buitenkant. Hierdoor ontstaat een O- of X-been. Normaal ligt de heupkop precies boven het midden van de knie en de enkel. De knie wordt dan aan beide kanten evenveel belast. Bij een O- of X-been wordt de binnen- of buitenkant meer belast en slijt dus eerder. Vooral bij jongere mensen kan een operatie, welke de stand van het been corrigeert, zinvol zijn. Het inbrengen van een kunstknie kan hierdoor uitgesteld of zelfs vermeden worden. Voorbereiding vóór de operatie Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. Het is belangrijk, dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt. U kunt deze o.a. lenen bij Thuiszorgwinkels (neem hiervoor een legitimatiebewijs mee). Regel hulp bij thuiskomst van familie of vrienden. Mocht u persoonlijke of huishoudelijke hulp willen hebben, is het verstandig dit van tevoren te regelen. U bent na de operatie niet in staat zelf auto te rijden. Regel dus vooraf vervoer naar huis. Om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u, in overleg met de orthopeed, direct na thuiskomst te starten met fysiotherapie. Om er zeker van te zijn dat dit mogelijk is, maakt u voor de opname al een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt. U heeft tijdens uw preoperatief consult overlegd met de anesthesieassistent over de inname van medicijnen vóór de operatie. Wij verzoeken u het gedeelte van het lichaam waar u wordt geopereerd niet meer te scheren of anders te ontharen. Dit vermindert het risico op een infectie. Als de chirurg scheren noodzakelijk acht, gebeurt dit op de operatiekamer. Verhindering Als u ziek bent, koorts heeft of om andere redenen verhinderd bent om op het afgesproken tijdstip voor de ingreep te komen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Medisch Centrum Amstelveen, tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer In uw plaats kan dan iemand anders geholpen worden. Met u maken we dan een nieuwe afspraak.

4 De dag van de operatie U meldt zich op de dag van de operatie nuchter op het afgesproken tijdstip bij de receptie van Medisch Centrum Amstelveen. Eventuele medicatie kan, volgens de afspraken die zijn gemaakt tijdens de preoperatieve screening, worden ingenomen met een slokje water. Nadat u zich gemeld heeft bij de receptie kunt u plaatsnemen in ons Atrium. Een medewerker brengt u naar de operatiekamer, alwaar u voorbereid wordt op de operatie. De opnametijd is niet altijd de operatietijd. Voor de operatie wordt het te opereren gebied gemarkeerd met een pijl, die met viltstift op uw lichaam wordt gezet. Tijdens uw preoperatief consult en op de dag van de operatie heeft u overleg met de anesthesieassistent en anesthesist over welke anesthesietechniek bij u zal worden toegepast. Een tibiakop osteotomie kan worden uitgevoerd onder algehele narcose maar ook met een ruggenprik. Naast de algehele narcose of ruggenprik kan ook, vlak voor de operatie, selectief het te opereren been verdoofd worden om de pijn na de operatie te minimaliseren. Tijdens de periode dat u opgenomen bent in het ziekenhuis krijgt u 1x per dag een spuitje (Fraxiparine) om trombose te voorkomen. Tot 6 weken na de operatie spuit u thuis ook dagelijks deze injectie. Ook krijgt u vlak voor de operatie antibiotica om de kans op infectie te verminderen. De operatie: de tibiakop osteotomie operatie Bij de operatie wordt er een snede in het onderbeen gemaakt van ongeveer 8 cm. Tijdens de operatie zal de orthopeed middels de open wig of gesloten wig techniek uw beenstand corrigeren. Bij de open wig techniek wordt er een zaagsnede aan de binnenzijde gemaakt, waarna de wig kan worden geopend. Vervolgens wordt er een plaatje met schroeven aan de buitenzijde van het bot geplaatst om de wig open te houden. Bij een gesloten wig techniek wordt er een wig verwijderd aan de buitenzijde van het onderbeen. Daarna wordt de opening gesloten en wordt er een plaat en schroeven aan de buitenzijde van het bot geplaatst. Een jaar na deze ingreep, moet de plaat weer worden verwijderd. Het doorgezaagde deel waar het wigje tussen gezet is, is dan meestal helemaal doorgebouwd met nieuw bot. Direct na de operatie Na de operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Direct na de operatie wordt er een drukverband aangelegd. De dag na de operatie krijgt u een elastische kous. U start onder begeleiding van de fysiotherapeut met actief oefenen en na ontslag uit het ziekenhuis zet u zit voort bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Ontslag Uw verblijf in het ziekenhuis is in principe 1 nacht. De eerste dag na de operatie gaat u in de ochtend naar huis.

5 Weer thuis Nazorg Na 4 dagen mag de wond kortdurend nat worden onder de douche. Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. De recepten voor de medicijnen krijgt u tijdens uw opname in het ziekenhuis. Als dit onvoldoende helpt, neemt u dan contact op met Medisch Centrum Amstelveen. Tot 6 weken na de operatie moet u 1x per dag een spuitje (Fraxiparine) toedienen om trombose te voorkomen. Poliklinische controle Ongeveer 2 weken na de ingreep komt u voor het verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Medisch Centrum Amstelveen. Na 6 weken komt u voor controle bij de orthopeed. Adviezen en leefregels De eerste 6 weken zult u met 2 krukken lopen. Na de eerste poliklinische controle zal de arts met u de uitbreiding van de activiteiten bespreken. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen: U mag weer: Na: fietsen of zwemmen 6 weken autorijden 6 12 weken joggen 3 4 maanden tennissen 3 4 maanden werken, licht / zwaar 3 4 maanden Wacht met fietsen en autorijden tot de pijn en uw bewegingsmogelijkheden dit toelaten. Het is niet verstandig om te rijden wanneer u nog pijnmedicatie slikt. Raadpleeg uw arts en de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij! Als u het lastig vindt om de hervatting van uw bezigheden zelf in te schatten, overleg dan met uw behandelend arts wanneer u uw werk en/of sport weer kunt hervatten. Complicaties De stand van het been kan onvoldoende gecorrigeerd zijn, waardoor u pijn kunt blijven houden. Ook kunnen de botstukken niet goed aan elkaar groeien, waardoor een tweede operatie nodig is. Dit komt vooral voor bij rokers. Roken vertraagt het proces van aangroeien sterk. Ondanks de antistollingsinjecties kan er trombose ontstaan. Een enkele keer kan door een bloeduitstorting in het operatiegebied, de zenuw die de voetheffers bedient, uitvallen. Om toch goed te kunnen lopen dient u dan gebruikt te maken van een kunststof spalk in de schoen en rond het onderbeen, waardoor de voet in de goede stand gehouden wordt. Een enkele keer is deze uitval blijvend. Op de plaats van de huidincisie kan aan de buitenzijde de huid doof aanvoelen. Dit is een normaal verschijnsel en kan verder geen kwaad. Het litteken van de knie kan gevoelig zijn bij het knielen. Tot slot kan de wond infecteren of in zeldzamere gevallen dieper gelegen weefsel geïnfecteerd raken. Mocht u een van bovenstaande complicaties opmerken na de operatie, bel dan met Medisch Centrum Amstelveen. Tussen uur zijn wij te bereiken op: Tussen uur zijn wij te bereiken op:

6 Medisch Centrum Amstelveen Burgemeester Haspelslaan NC Amstelveen

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie aan uw hielbeen (calcaneus). Deze folder geeft u meer informatie over de gang van zaken rondom deze

Nadere informatie

Achillespees- of kuitspierverlenging

Achillespees- of kuitspierverlenging Achillespees- of kuitspierverlenging Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie om uw achillespees of kuitspier (gastrocslide) meer lengte te geven. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet

Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet Morton neuroom operatie Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie aan goedaardige zwelling van een zenuw (neuroom) in de voorzijde

Nadere informatie

Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder

Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder Inleiding U heeft één of meerdere gescheurde pezen in uw schouder. Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u wordt geopereerd

Nadere informatie

Arthroscopie Elleboog

Arthroscopie Elleboog Arthroscopie Elleboog Inleiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten om een kijkoperatie van uw elleboog te ondergaan. Een kijkoperatie wordt ook wel een arthroscopie genoemd. Deze folder

Nadere informatie

Valgiserende tibiakop osteotomie. Poli Orthopedie

Valgiserende tibiakop osteotomie. Poli Orthopedie 00 Valgiserende tibiakop osteotomie Poli Orthopedie 1 U ondergaat binnenkort een valgiserende tibiakop operatie. Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden. De bouw van het kniegewricht.

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Inleiding In overleg met u is besloten tot voorste kruisband reconstructie. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. De anatomie De

Nadere informatie

Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie.

Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Oorcorrectie Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Bent u niet blij met uw oren? Staan ze

Nadere informatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie Arthroscopie knie Inleiding In overleg met u is besloten een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze kijkoperatie. De

Nadere informatie

Neerplastiek schouderoperatie Ofwel Vernauwing in de schouder

Neerplastiek schouderoperatie Ofwel Vernauwing in de schouder Neerplastiek schouderoperatie Ofwel Vernauwing in de schouder Inleiding U heeft een vernauwing in de schouder. Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u een schouderoperatie, de zogenaamde Neerplastiek

Nadere informatie

Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie.

Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Neuscorrectie Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. De neus is een belangrijk onderdeel van

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Gescheurde achillespees Inleiding In overleg met u is besloten tot operatief herstel van uw achillespeesruptuur (gescheurde achillespees). Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom

Nadere informatie

Arthroscopische enkelarthrodese

Arthroscopische enkelarthrodese Arthroscopische enkelarthrodese Inleiding In overleg met u is besloten tot het operatief vastzetten van het bovenste spronggewricht van uw enkel (enkelarthrodese) door middel van een kijkoperatie (arthroscopie).

Nadere informatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie Buikwandcorrectie Inleiding Wanneer de buikwand wordt opgerekt kan deze slap worden. Veel voorkomende oorzaken van een slappe buikwand zijn zwangerschap, sterk afslanken en veroudering. De buikhuid plus

Nadere informatie

Correctie stand van de knie O - stand. Poli Orthopedie

Correctie stand van de knie O - stand. Poli Orthopedie 00 Correctie stand van de knie O - stand Poli Orthopedie U heeft milde tot matige slijtage van de binnenkant van uw knie samen met een 'o-stand' van de knie(ën). U heeft met uw arts besloten om een operatieve

Nadere informatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie Buikwandcorrectie Inleiding Wanneer de buikwand wordt opgerekt kan deze slap worden. Veel voorkomende oorzaken van een slappe buikwand zijn zwangerschap, sterk afslanken en veroudering. De buikhuid plus

Nadere informatie

Hallux valgus correctie Scheefstand van de grote teen

Hallux valgus correctie Scheefstand van de grote teen Hallux valgus correctie Scheefstand van de grote teen In overleg met u is besloten tot een operatieve correctie van een scheefstand van uw grote teen (hallux valgus). Deze folder geeft u meer informatie

Nadere informatie

Haglundse exostose operatie

Haglundse exostose operatie Haglundse exostose operatie Inleiding In overleg met u is besloten tot operatief herstel van uw Haglundse exostose (botuitstulping van het hielbot). In deze folder vindt u meer informatie over de gang

Nadere informatie

Lipofilling Verplaatsen van eigen vet om de contouren van het lichaam te verbeteren

Lipofilling Verplaatsen van eigen vet om de contouren van het lichaam te verbeteren Lipofilling Verplaatsen van eigen vet om de contouren van het lichaam te verbeteren Inleiding Na een operatie, ongeval of bestraling, maar ook door veroudering kunnen afwijkingen en veranderingen ontstaan

Nadere informatie

H Standsafwijking van het been

H Standsafwijking van het been H.322959.0715 Standsafwijking van het been Inleiding U ondergaat binnenkort een operatie voor correctie van de stand van het been (valgiserende tibiakop operatie). Hiervoor wordt u drie tot vier dagen

Nadere informatie

Totale enkelprothese

Totale enkelprothese Totale enkelprothese Inleiding In overleg met u is besloten tot het plaatsen van een enkelprothese (kunstgewricht). In deze folder leest u meer informatie over de gang van zaken rondom deze operatie. De

Nadere informatie

Standscorrectie van de artrotische knie

Standscorrectie van de artrotische knie Standscorrectie van de artrotische knie STANDSCORRECTIE VAN DE ARTROTISCHE KNIE INLEIDING U hebt artrose (slijtage) aan uw knie. De orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige stand van uw knie

Nadere informatie

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Orthopedie Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. De stand van uw been wordt veranderd. In deze folder vindt u informatie over de knie, de

Nadere informatie

Operatie om stand van het been te veranderen

Operatie om stand van het been te veranderen Orthopedie Tibiakop Osteotomie Operatie om stand van het been te veranderen Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een tibiakop osteotomie.

Nadere informatie

Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode

Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode 00 Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode Poli Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een standscorrectie van de grote teen. Dit wordt correctie van een hallux valgus

Nadere informatie

Standscorrectie van de versleten knie

Standscorrectie van de versleten knie Patiënteninformatie Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en nabehandeling Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en

Nadere informatie

Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie

Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie Beter voor elkaar Hartelijk welkom op afdeling 5A Om tijdens uw opname alles goed te laten verlopen, willen wij u door deze folder van een aantal zaken op

Nadere informatie

Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie

Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie 00 Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie Poli Orthopedie U wordt binnenkort geopereerd aan een kromstand en stijfheid van de grote teen (hallux valgus et rigidus).

Nadere informatie

Standsverandering onderbeen. Tibiakop osteotomie

Standsverandering onderbeen. Tibiakop osteotomie Standsverandering onderbeen Tibiakop osteotomie Inhoud Inleiding 3 Tibiakop Osteotomie 3 Waarom een tibiakop osteotomie 3 De operatie 3 Na de operatie 4 Uitslaapkamer 4 Bloedverdunnende middelen 4 Fysiotherapie

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie 1 Binnenkort ondergaat u een operatie om de stand van uw been te veranderen. Deze ingreep wordt ook wel tibiakop osteotomie genoemd: de tibiakop is het bovenste

Nadere informatie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie patiënteninformatie tibiakop-osteotomie In overleg met uw arts heeft u besloten om het bot onder uw kniegewricht te laten opereren. Dit is een tibiakop-osteotomie van het onderbeen. Deze folder bevat informatie

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei Standscorrectie been Ziekenhuis Gelderse Vallei Bij u is een slijtage van het kniegewricht aan één zijde geconstateerd, een veel voorkomend probleem. Vaak is veroudering de oorzaak. Deze slijtage in het

Nadere informatie

Orthopedie. Voorste kruisband plastiek

Orthopedie. Voorste kruisband plastiek Orthopedie Voorste kruisband plastiek Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. Er wordt een voorste kruisband reconstructie verricht. In deze folder vindt u informatie over de voorste kruisband,

Nadere informatie

Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie)

Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie) Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een standscorrectie van de knie (tibiakop-osteotomie) te ondergaan. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Orthopedie ARTROSCOPIE (KIJKOPERATIE) VAN DE KNIE

Orthopedie ARTROSCOPIE (KIJKOPERATIE) VAN DE KNIE Orthopedie ARTROSCOPIE (KIJKOPERATIE) VAN DE KNIE INLEIDING Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een artroscopie van de knie te ondergaan. Hij kan dan de toestand van het gewricht beoordelen

Nadere informatie

Inleiding Voorbereiding vóór de operatie

Inleiding Voorbereiding vóór de operatie Ooglidcorrectie Inleiding In overleg met u is besloten tot het ooglidcorrectie van het boven- of onderooglid. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. De huid van het

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie 00 Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband poli Orthopedie 1 Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee

Nadere informatie

Correctie stand onderbeen

Correctie stand onderbeen Correctie stand onderbeen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van slijtage of artrose van het kniegewricht aan een kant en hoe die behandeld kan worden. Het

Nadere informatie

Standsverandering been (Osteotomie)

Standsverandering been (Osteotomie) Standsverandering been (Osteotomie) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een osteotomie uit te laten voeren. Bij deze operatie wordt de stand van uw bovenbeen of onderbeen veranderd.

Nadere informatie

In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep.

In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep. Endometriose In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep. Endometriose is baarmoederslijmvlies dat rond de eileiders in het buikvlies

Nadere informatie

Osteotomieën. Standveranderingen rondom de knie

Osteotomieën. Standveranderingen rondom de knie Osteotomieën Standveranderingen rondom de knie Inleiding U bent onder behandeling bij de Maartenskliniek Woerden voor klachten aan de knie. In deze folder leest u alle relevante informatie over de standverandering

Nadere informatie

H.218126.0715. Voorste kruisband reconstructie (VKB)

H.218126.0715. Voorste kruisband reconstructie (VKB) H.218126.0715 Voorste kruisband reconstructie (VKB) Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een voorste kruisband reconstructie. Een goede voorbereiding is belangrijk en kost tijd. Het ondergaan

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Standscorrectie van de versleten knie

Standscorrectie van de versleten knie Patiënteninformatie Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en nabehandeling 1234567890-terTER_ Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie,

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees)

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) ORTHOPEDIE Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit

Nadere informatie

Standscorrectie van de (artrotische) knie

Standscorrectie van de (artrotische) knie Standscorrectie van de (artrotische) knie De behandeling Binnenkort wordt bij u een knieoperatie verricht. Tijdens deze operatie wordt de ongunstige stand van uw knie verbeterd. Hier informeren wij u over

Nadere informatie

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Artrotische knie / correctie kniestand 1 Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw

Nadere informatie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie Standscorrectie knie Tibiakoposteotomie Orthopedie Inhoudsopgave Standscorrectie knie (Tibiakoposteotomie) 4 De knie 4 Wat is een artrotische knie? 4 Wat zijn de klachten bij een artrotische knie? 5 Wanneer

Nadere informatie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie Informatie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze

Nadere informatie

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei De orthopedisch chirurg heeft je geadviseerd om een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie te ondergaan.arthroscopie betekent: in het

Nadere informatie

Auteur: Dr. C.J.M. van Loon

Auteur: Dr. C.J.M. van Loon Deze uitgebreide informatiefolder wordt u aangeboden door de Maatschap Chirurgen & Orthopeden Arnhem. Deze maatschap maakt deel uit van de Alysis Zorggroep. Auteur: Dr. C.J.M. van Loon 1. De anatomie Het

Nadere informatie

Correctie van de kniestand

Correctie van de kniestand Correctie van de kniestand In deze folder vindt u informatie over operatieve behandelingen om de kniestand te corrigeren. Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over de operatie.

Nadere informatie

Standcorrectie van het onderbeen

Standcorrectie van het onderbeen Standcorrectie van het onderbeen Informatie voor patiënten F0171-6011 december 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie

Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie 00 Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie poli Orthopedie U krijgt een operatie aan de knie. Bij deze operatie wordt de aanhechting van de pees van de bovenbeenspieren verplaatst.

Nadere informatie

Standscorrectie artrotische knie

Standscorrectie artrotische knie ORTHOPEDIE Standscorrectie artrotische knie BEHANDELING Standscorrectie artrotische knie U hebt pijnklachten omdat de stand van uw knie niet goed is. Uw orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de stand

Nadere informatie

Inleiding Voorbereiding vóór de operatie

Inleiding Voorbereiding vóór de operatie Liposuctie Inleiding Liposuctie (liposculpture) is het wegzuigen van abnormale vetophopingen. Deze vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen.

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan de grote teen (hallux valgus).

Nadere informatie

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel H.218380.0715 Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel 2 Inleiding Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht. Met deze operatie kan de arts verschillende gewrichtsaandoeningen vaststellen, zoals

Nadere informatie

Standcorrectie van het onderbeen Focuskliniek Orthopedie

Standcorrectie van het onderbeen Focuskliniek Orthopedie Standcorrectie van het onderbeen Focuskliniek Orthopedie Focuskliniek Orthopedie Laat u bewegen In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten om een operatie aan uw onderbeen te laten uitvoeren.

Nadere informatie

Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie

Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie U bent op de wachtlijst geplaatst voor een kijkoperatie (artroscopie) aan uw knie. Bij de artroscopie bekijkt de orthopedisch chirurg de knie en kan aldus

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Totale knieprothese

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Totale knieprothese PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Totale knieprothese Inleiding Anatomie van de knie De knie is het gewricht tussen het bovenbeen en het onderbeen. Aan de voorzijde van de knie zit de knieschijf. In het kniegewricht

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 Onderzoeksresultaten 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5

Nadere informatie

Arthroscopie van de enkel

Arthroscopie van de enkel Arthroscopie van de enkel Inleiding In overleg met u is besloten tot een kijkoperatie (arthroscopie) van uw enkel. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rondom deze operatie. De

Nadere informatie

Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat. Orthopedie

Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat. Orthopedie Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat Orthopedie Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat slijtage knie (m.b.v. een plaat) Uw orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige stand

Nadere informatie

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze folder

Nadere informatie

Voorste kruisband hechten

Voorste kruisband hechten Voorste kruisband hechten Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Dit letsel heeft u korter dan 3 weken geleden opgelopen. De orthopeed heeft

Nadere informatie

Correctie van de kniestand. (artrotische knie)

Correctie van de kniestand. (artrotische knie) Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw knie ontstaan. Dit kan heel pijnlijk zijn. De orthopedisch chirurg kan u

Nadere informatie

Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie

Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie Als u last hebt van een gewricht, kan dat vele verschillende oorzaken hebben. Op grond van uw klachten, het onderzoek van uw gewricht en eventuele röntgenfoto's

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie ORTHOPEDIE Arthroscopie van de knie Kijkoperatie van de knie Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie van de knie te ondergaan. In deze folder wordt u informatie gegeven over de

Nadere informatie

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het Reuma Knieoperaties Het kniegewricht Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het onderbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laag kraakbeen, zodat

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Het kniegewricht 2 3. Wanneer is een voorste kruisbandreconstructie nodig? 3 4. Anesthesie (verdoving of narcose) 4 5. Voor de operatie 4

Nadere informatie

Kijkoperatie van de knie (meniscus)

Kijkoperatie van de knie (meniscus) Kijkoperatie van de knie (meniscus) Informatie voor patiënten F0073-1011 juni 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE 17964 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten. Wat is

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Orthopedie Arthroscopie van de knie Kijkoperatie in het kniegewricht De knie De knie is een groot gewricht dat bestaat uit drie deelgewrichten. Tussen het boven- en onderbeen bevinden zich de meniscussen

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Orthopedie Arthroscopie van de knie Kijkoperatie in het kniegewricht De knie De knie is een groot gewricht. De botten van de knie zijn aan de binnenzijde bekleed met kraakbeen. Tussen het boven- en onderbeen

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Hij heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen

Nadere informatie

Hallux Valgus (scheefstaande grote teen)

Hallux Valgus (scheefstaande grote teen) Hallux Valgus (scheefstaande grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de grote teen recht te laten zetten. In deze folder wordt u informatie gegeven over de operatie, de periode na de

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese De totale knieprothese DE TOTALE KNIEPROTHESE INLEIDING U staat op de wachtlijst voor een nieuwe knie, een zgn. totale knieprothese. Deze folder geeft informatie over het kniegewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Slijtage van het duimgewricht Trapeziectomie

Slijtage van het duimgewricht Trapeziectomie Slijtage van het duimgewricht Trapeziectomie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie aan het duimgewricht. In deze folder krijgt u informatie over het duimgewricht, de voorbereiding

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl Patiënteninformatie Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl Voor Na Uw orthopedische chirurg heeft u geadviseerd om een voetoperatie te ondergaan om zo uw voetklachten te verminderen. Deze

Nadere informatie

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een kijkoperatie aan uw heupgewricht uit te laten voeren. Bij deze operatie worden afwijkingen van het

Nadere informatie

Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat

Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat Orthopedie alle aandacht Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat slijtage knie (m.b.v. een plaat) Uw orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige

Nadere informatie

TOTALE KNIE OPERATIE

TOTALE KNIE OPERATIE TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht

Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht 1 Inhoud Inleiding 2 Waarom een arthroscopie van de knie? 2 Anesthesie (verdoving of narcose) 3 Voorbereiding thuis 4 De operatie 4 Na de operatie 4 Opnameduur

Nadere informatie

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery 1. Voorbereiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Het ontslag 6 Leefregels

Nadere informatie

Patiënten folder: Totale Knie Prothese

Patiënten folder: Totale Knie Prothese Folder Dr Kort Totale Knie Prothese 1 / 7 Patiënten folder: Totale Knie Prothese INLEIDING Anatomie van de knie De knie is het gewricht tussen het bovenbeen en het onderbeen. Aan de voorzijde van de knie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie