D 1. De energetische eigenschappen van het acupunctuurpunt. A) Hier draait het pendel naar hartelust al of niet rechtsom of linksom om het acupunt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D 1. De energetische eigenschappen van het acupunctuurpunt. A) Hier draait het pendel naar hartelust al of niet rechtsom of linksom om het acupunt."

Transcriptie

1 D 1 De energetische eigenschappen van het acupunctuurpunt. A) Hier draait het pendel naar hartelust al of niet rechtsom of linksom om het acupunt. s B) Wij laten hier het pendel slingeren zoals gebruikelijk en wij veronderstellen dat het bekend is dat een slinger altijd in zijn eigen vlak blijft slingeren. Y Het feit dat het pendel t.p.v. een acupunt gaat roteren doet vermoeden dat er sprake is van energetische invloed van het acupunt. E) Wij zien hier dat de projectie van het pendel een trilling beschrijft en dat het deelneemt aan een beweging en dat is de rotatie van de aarde en die rotatie gaat niet met een slakkegang. Als nu het pendel begint met heel voorzichtig te roteren dan blijkt dat de rotatie steeds sneller gaat en tenslotte gaat het pendel met een razende snelheid \n de rondte.dit betekent dat het pendel aangejaagd wordt door de acuenergiepulsen en er in fase mee is en dit betekent volgens de wet van Planck dat het acupuncttiurpunt energie bevat met een bepaalde frekwentie. Om er achter te komen hoe of deze v energie zich gedraagt gaan wij naar C. \ ) V/ij brengen het pendel tot stilstand N boven het acupunt en gaan naar D. D) Wij gaan heel voorzichtig met het ophangpunt heen en v/eer en wij zien dat het gewicht op zijn plaats blijft en dit betekent dat het gewicht aangetrokken wordt door het acupunt en dit heeft vergaande konsekwenties en vallen er heel wat stukken op hun plaats.

2 D 2 Het acupunctuurpunt trekt dus energie aan en dit kunnen zowel goede als ZIEKmakende frekwenties zijn. Wij komen nog even terug op liet roteren van het pendel. De ze rotatie boven het acupunt vindt zijn oorzaak in het feit dat het pendel deelneemt aan een beweging en wel de rotatie van de aarde en omdat er bij het slingeren een versnelling en een vertraging optreedt.er ontstaat een Corioliskracht die er loodrecht op staat en die dus op te vatten valt als een centripetale kracht;tel hierbij op dat het pendel iedere keer bij het passeren van het acupunt een puls krijgt en dan is daar de rotatie. Om dus een acupunt te traceren moeten wij dus eerst het pendel in beweging brengen en dan op stap gaan naar vaar ongeveer het acupunt kan zitten.andersom,hèt pendel stil hangen boven het vermoedelijke acupunt zal veel tijd kosten tot het in beweging komt vanwege de traagheid. Het zal duidelijk zijn dat de rotatie afhankelijk is van de kwaliteit van het acupunt en dus van de gezondheid van de betreffende persoon. Y;ij komen nu aan op het punt van de ENERGETISCHE besmetting. In de 60-er jaren was er in de buurt van Den Haag een straat waarin de mensen bijna allemaal kanker kregen en die mensen staken de beschuldigende vinger uit naar de gasfabriek die er vroeger gestaan had. Iedereen die er verstand van had zei dus dat het niet kon maar wij zeggen iets anders. In de Elliptica hebben wij bewezen dat de zwaartekracht materie en-hoe paradoxaal het ook klinkt-een uitstraling is. De zwaartekracht ging dus dwars door de kankertroep van de gasfabriek naar boven en werd daar aangezogen door de acupunten van de mensen. Y/ij denken in dit verband aan o.a. de acupunten Ni-1 en JM-1 en TM-1 en dit klopt met wat wij getraceerd hebben en in de kankerpublicatie staat v.w.b. YIN-tijd kanker in het algemeen. V/ij komen nu zo onverwacht op een ander fenomeen dat voor de anti-kwakzalvers altijd een onuitputtelijke bron van vermaak is gevreest en dat is de TELEPATIE. Om het oor en op de schedel bevinden zich een groot aantal acupunten die dus de energie uitgezonden door een ander aantrekken en dit geldt dus voor iedereen,. V/at niet voor iedereen geldtis de kwaliteit hiervan oftewel de gevoeligheid. He t is dus gewoon zo dat de gevoeligheidsverdeling over de mensheid een Gausskromme zal zijn en dat iemand met deze gave in het uiterste puntje daarvan zal zittera. De faculteit der parapsychologie in Utrecht kan nu dus opgeheven worden. Wij gaan nu met wat wij allemaal zo betreffende het acupunt gevonden hebben op iets wat ook altijd in de olijke sfeer gelegen heeft en dat is het MODDERBAD loslaten.

3 D-3 Het geneeskrachtige rnodderbad zoals dat sinds onheuglijke tijden door het beter gesitueerde deel van de maatschappij genomen werd kwam in de belangstelling toen in de 60-er jaren de rheuraapatie'nten er gebruik van gingen maken. De rheumapatienten waarvan bij sommigen volgens eigen zeggen "de medicijnen de ogen uitliepen" hadden er enorm veel baat bij door naar Roemenie te gaan en een rnodderbad inclusief kloprnassage te ondergaan ook al riep iedereen die er verstand van had dat het niet kon, Het kon en het kan wel degelijk.vroeger werden kinderen uit de sloppenbuurten van de steden naar vakantiekolonies gestuurd om door licht en lucht weer op de been te geraken en dit demonstreert al de importantie van het licht Het modderbad nu bevat alle lichtfrekwenties omdat het zwart is en het is dus heel eenvoudig te begrijpen dat de acupunten de benodigde lichtfrekwenties naar binnen trekken. In het"geheim van het bloed" laten wij zien hoe dat gaat. Maar er is meer. Het modderbad.bevat sporenelementen van zwavel etc. en dat is ook een onderdeel van de geneeskrachtige werking want wat gebeurt er. De zwavel die opgelost is in de modder ^ondergaat een kloprnassage en wordt dus horneopatisch gepotentieerd en met door te gaan raet kloppen passeert de zwavel alle mogelijke frekwenties en het acupunt pakt daar uit wat het nodig heeft. Het modderbad is dus een behandeling van het gehele acupuncsysteem en het pakt ook het grote probleem van de rheuraa t.w. het RECIDIVEREN aan want-en dit is tot nu toe door niemand onderkend- omdat het alle acupunten aanpakt wordt dus ook het A.M.-systeem,verantwoordelijk voor het recidiveren, meegenomen. De rheuina geneest hier niet van want de veroorzakende IICXE, anatomische laesie of wat voor laesie dan ook die de rheumafrekwentie veroorzaakt wordt hierdoor niet uit de weg genomen en zal er dus een behandeling op EAV-rniveau moeten volgen. Dit neemt niet weg dat het altijd als exentriekerigheid beschouwde modderbad hoge ogen gooit als het gaat omleed te laten verdwijnen en wij vragen ons af hoe de resultaten zouden zijn als er tegelijk acupunctuur toegepast zou worden. Het feit dat de rheurna zo goed reageert op de werking van acupunten laat zien dat de rheumapatient erg voorzichtig moet zijn met kleding e.d. die een negatieve invloed hebben op acupunten. Wij gaan nu over op het probleem van Energetische Besmetting.

4 D-4 De ENERGETISCHE BESMETTING zullen wij aan de hand van de volgende voorbeelden duidelijk maken: 1) in de EAV worden medicamenten getest door over een rij ampullen met homeopatische inhoud een koperen plaatje te leggen dat met electriciteitsdraad verbonden is met het meetapparaat,dat via een griffel op het acupunt staat» De invloed van de ampullen is duidelijk meetbaar en dit betekent dat de horaeopatische energie via de draad-apparaatacupunt in het lichaam terecht komt en daar komt geen molecuul aan te pas. Die energie kan ook een ziekraakende energie zijn en er wordt dan ook geadviseerd dat de EAV-therapeut handschoenen draagt 2) in de Mora-techniek laat men over de ampullen een.zendertje gaan en het signaal gaat dan via een ontvanger en een griffel via het acupunt het lichaam. Ook hier kan het signaal ziekmakend zijn. Tellen wij nu 1 ) en 2) bij elkaar op,dan kan een ziekmakende energie via de lijn(telefoon) als via de radiogolf(gsm-.mobielt.1e) verstuurd wordenc Als wi.i u nu vertellen dat het trommelvlies in verbinding staat met DV 17,18,19 en de daartussen door Voll gevonden acupunten die in verbinding staan met de ooranatomie én als wij u vertellen dat bijv0 in de EAV de Diabetes gemeten wordt op DV 1c, dan mag u zelf uw conclusies trekken. Dit verbaast ons natuurlijk niet Wij weten dat in de glorietijd van radio Kootwijk de monteurs die de mast in gestuurd werden via INDUCTIE het hele radioprogramma konden volgen. Het lichaam als een verzamelijng electrische en magnetische velden is tezamen met het bloed als weekijzeren kern,op te vatten als een sommatie van kleine speeltjes. Op grond hiervan kan door de GSM-mobieltjessignalen die op bijna iedere flat versterkt worden en ook belast zullen zijn met ziekte-energie,een belasting van de mensen niet uitgesloten worden. Als er dan ook nog een zinken waslijn in de tuin hangt die dienst doet als reuzencondensator,dan zijn de rapen helemaal gaar. Wij gaan nu over op de oorzaak van de vliegrampen van FARO en EINDHOVEN.

5 n 5 Wij nemen deze vliegrampen onder de loupe om u de importantie van Corioliskrachten te demonstreren.,..,,.»., In het p-eval van Faro werd door de overlevenden gemeld dat net toestel opeens erg snel zakte en in het geval van Eindhoven werd door getuigen gemeld dat het toestel opeens erg snel zakte;dus twee identieke situaties bij toestellen waar niets aan mankeerde. Bekijk nu het tekeningetje hiernaast, AB is evenwijdig CD en vanuit B start er een punt P met de snelheid v3 naar D en waar bij de start een kracht v1 op werkt en die tijdens de rit aangroeit tot v2 en waardoor P niet in D maar in C aankomt. Als AB en CD geografische breedte-. graden zijn, dan hebben wij zojuist de NO-passaat behandeld(ab en CD nemen deel aan een rotatie) Wij schuiven nu in gedachtencd op tot het samenvalt met AB en laten V1 versnellen of vertragen tot v2 terwijl AB nog steeds deelneemt aan een rotatie. De centrepitale kracht tengevolge van v1 verandert in een centripetale kracht t.g.v. v2 EN DAAR HOORT EEN ANDERE BAAN bij en als die vertraging nu abrupt gebeurt dan ontstaat er a la moment een Corioliskracht loodrecht op de_baansnelheid die gezien de massa van het vliegtuig er mag zijn. Tel hierbij nu de snelheidsverlaging op en het vliegtuig heeft dezelfde vliegeigenschappen als een baksteen en valt naast de baan neer want er valt niets rneer te corrigeren. In hoeverre het voorgaande v.w.b. de Corioliskracht van toepassing is op de Bijlmerramp valt niet met zekerheid te zeggen omdat de heiegang van zaken grotendeels in nevelen gehuld bleef. «at wij wel weten is dat de piloten voormalige jachtvliegers waren,dat zij aan het opstijgen waren en een bocht naar rechts maaktene Zij zullen niet kinderachtig gevlogen hebben "geen passagiers, ouwe jongens krentenbrood" en ook in de bocht die zij maakten was er een centripetale kracht aanwezig die loodrecht op de baan stond.omdat het vliegtuig niet aan een touwtje zat moest die middelpuntzoekende kracht opgeleverd worden door de motoren en de hellingshoek van het vliegtuigo Dan daarbij treedt er ook een Corioliskracht op t.govo de versnelling en deze kracht staat ook al weer loodrecht op de baan. Het zou dus best kunnen zijn dat er door een abrupte vergroting van de kromtestraal van de bocht een kritieke situatie ontstaan is waardoor het toestel zijn lift verloor;maar dit blijft dus giswerk. Het zou goed zijn om m.b.v. van een computeranimatie de vliegtuigbaan te reconstrueren en in elk punt daarvan het krachtenevenwicht na te lopen door bijv, na te gaan hoe de Corioliskracht in dat punt ontbonden wordt t«o.v. het rotatievlak van de aarde en dat dan weer gecombineerd met de centripetaie kracht in dat punt en dat bij elkaar weer vermenigvuldigd met de enorme massa van het vliegtuig. Blijft u regelmatig mijn website opzoeken;de website gaat vanaf heden regelmatig aangevuld worden,,

6 - D6 - Het is verbazingwekkend dat de alternatieve geneeswijzen in het religieuze kamp verketterd worden op grond van "het is van de duivel" dat dan weer opgehangen wordt aan bijbelteksten.» Op dit laatste gaan eij in en wij wenden ons rechtstreeks tot de bijbel. 1 ) Het is altijd een stokpaardje van de vijanden van de homeopatie om te stellen dat er geen enkele molecuul van de oorspronkelijke stof meer aanwezig is, maar wat vinden de religieuze fanaten onder hun van het volgende: Saul die depressief en kierewiet was(u zoekt de tekst zelf maar op) werd genezen door het citerspel van Davido Het is onnodig te zeggen dat er geen molecuul muziek bestaat maar het is wel zo dat de ziektefrekwentie uitgedempt werd door de muziekfrekwentie die God die rooie hufter liet spelen zodat ik dit nu kan schrijven,, Meer over de frekwenties in de Elliptica waarin het wetenschappelijk bewezen wordt. 2 ) In 2 Kon. 2: 19 kunt U lezen dat als "de grond die ziek maakt en het water dat misgeboortrn veroorzaakt" er door Eliza een wonder verricht wordt door een handvol zout in de bron te strooien waarna het ongemak verholpen is. Het is helemaal geen wonder want t.g0v0 het zout dat in de bron gesmeten is ontstaan er verschillende verdunningen die t. g. v. het borrelen van de bron homeopatische potentieringen ontstaan van verschillende grootten die de ziekmakende frekwenties uitdempen* Tot op heden dat wij dit noteren is dit altijd als een wonder beschouwd wat dus onjuist is. 3) Dan is er nog de kwestie van rnala fide personen die dezelfde goede kwaliteiten van een profeet wilden hebben(zoek het zelf maar op) en zichzelf tot een vergiet staken en wat maar niet wilde lukken 0 Volgens religieuze malloten is dit het bedrijven van acupunctuur waardoor acupunctuur van de duivel zou zijn0 Scherp denken kan deze religieuze Victoriaparkers niet verweten worden. Het is gewoon zo dat het tuig dat zichzelf met scherpe voorwerpen stak op de hoogte was dat er door het beschadigen van het voor hun onbelende acupunctuur systeem er ziekte-en deliriumverschijnselen konden ontstaan. Zij pleegden dus geen acupunctuur maar beschadigden het acusysteem en voor het geval u het nog niet gelooft: met de EAV kan dit getraceerd en gemeten worden. CONCLUSIE: het wordt hoog tijd dat de religieuze psychopaten van de Evangelische Omroep eens hun grote smoelen gaan houden.

.?3.nn-n3.no a/.oo-oy.oo

.?3.nn-n3.no a/.oo-oy.oo B 1 12-9-08 e varen. Bovenstaande mag misschien enige verwondering wekken gezien de juichtonen waarin het in advertenties aangeprezen wordt als voedingssupplement en wij gaan hier dan ook even op in. In

Nadere informatie

Dit kunnen wij wel en het is ons gelukt hiermede de NAW-1 acupunctuur op de wereld te zetten

Dit kunnen wij wel en het is ons gelukt hiermede de NAW-1 acupunctuur op de wereld te zetten C 1 21-9-08 eerder Wij hebben W^y de visie van dr.voll naar voren gebracht en wij stellen vast dat deze visie te veel vragen onbeantwoord laat,kortom te eenvoudig is. Onze visie is dat de oorzaak van kanker

Nadere informatie

POLIO, CVA, DWARSLAESIE, BIJZIEND

POLIO, CVA, DWARSLAESIE, BIJZIEND POLIO, CVA, DWARSLAESIE, BIJZIEND Tot op heden is er voor wat betreft de invaliditeit ten gevolge van deze aandoening niets bereikt; heeft het niveau van 30 jaar en langer geleden. Bij de revalidatie leer

Nadere informatie

Hoofdstuk 52E - BEHANDELING VAN TUMOREN - een snelle meting

Hoofdstuk 52E - BEHANDELING VAN TUMOREN - een snelle meting Hoofdstuk 52E - BEHANDELING VAN TUMOREN - een snelle meting De Medicamententest van doktor Voll en de Vegatest vinden plaats doordat een plaatje over de Nosoden gelegd wordt en de meting in het meetcircuit

Nadere informatie

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen)

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Ga na of de onderstaande beweringen waar of niet waar zijn (invullen op antwoordblad). 1) De krachtwerking van een magneet is bij

Nadere informatie

2) Chelatietherapie om de bloedvaten te schonen. De EAV heeft hiervoor een hele serie metingen.

2) Chelatietherapie om de bloedvaten te schonen. De EAV heeft hiervoor een hele serie metingen. Diagnoseproblemen Als de patiënt tenslotte in het alternatieve circuit terecht komt, komt hij niet bij 3, maar bij 10 dokters vandaan en heeft hij geen dagen maar weken in wachtkamers doorgebracht. Tel

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo

Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo Samenvatting door N. 1441 woorden 9 oktober 2012 7,6 27 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova PARAGRAAF 1; KRACHT Krachten herkennen

Nadere informatie

toelatingsexamen-geneeskunde.be

toelatingsexamen-geneeskunde.be Fysica juli 2009 Laatste update: 31/07/2009. Vragen gebaseerd op het ingangsexamen juli 2009. Vraag 1 Een landingsbaan is 500 lang. Een vliegtuig heeft de volledige lengte van de startbaan nodig om op

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

Suggesties voor demo s krachten

Suggesties voor demo s krachten Suggesties voor demo s krachten Paragraaf 1 Demo kracht verschuiven langs werklijn Neem een houten schijf die om het draaipunt kan roteren. Op de schijf zitten schroefjes waar gewichtjes aan kunnen hangen.

Nadere informatie

Einstein (2) op aardoppervlak. versnelling van 10m/s 2. waar het foton zich bevindt a) t = 0 b) t = 1 s c) t = 2 s op t=0,t=1s en t=2s A B C A B

Einstein (2) op aardoppervlak. versnelling van 10m/s 2. waar het foton zich bevindt a) t = 0 b) t = 1 s c) t = 2 s op t=0,t=1s en t=2s A B C A B Einstein (2) In het vorig artikeltje zijn helaas de tekeningen, behorende bij bijlage 4,"weggevallen".Omdat het de illustratie betrof van de "eenvoudige" bewijsvoering van de kromming der lichtstralen

Nadere informatie

PRACTICUM SPRINGEN, KRACHT EN VERSNELLING

PRACTICUM SPRINGEN, KRACHT EN VERSNELLING LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM SPRINGEN, KRACHT EN VERSNELLING Om hoog te kunnen springen moet je je met flinke kracht tegen de grond afzetten. Bovenin de lucht hang je heel even stil voordat je weer

Nadere informatie

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan jaar: 1995 nummer: 28 Twee zeer lange draden zijn evenwijdig opgesteld. De stroom door de linkse draad ( zie figuur) is in grootte gelijk aan 30 A en de zin ervan wordt aangegeven door de pijl. We willen

Nadere informatie

Begripsvragen: Cirkelbeweging

Begripsvragen: Cirkelbeweging Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: Cirkelbeweging 1 Meerkeuzevragen 1 [H/V] Een auto neemt een bocht met een

Nadere informatie

Deze Informatie is gratis en mag op geen enkele wijze tegen betaling aangeboden worden. Vraag 1

Deze Informatie is gratis en mag op geen enkele wijze tegen betaling aangeboden worden. Vraag 1 Vraag 1 Twee stenen van op dezelfde hoogte horizontaal weggeworpen in het punt A: steen 1 met een snelheid v 1 en steen 2 met snelheid v 2 Steen 1 komt neer op een afstand x 1 van het punt O en steen 2

Nadere informatie

Opgave 1 Waterstofkernen

Opgave 1 Waterstofkernen Natuurkunde Havo 1984-1 Opgave 1 Waterstofkernen A. We beschouwen kernen van de waterstofisotoop 2 H. Deze kernen worden deuteronen genoemd. We versnellen deuteronen met behulp van een elektrisch veld.

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Kracht

Samenvatting Natuurkunde Kracht Samenvatting Natuurkunde Kracht Samenvatting door een scholier 1634 woorden 16 oktober 2003 5,7 135 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Samenvatting Practicum 48 Kracht: Heeft een grootte en een richting.

Nadere informatie

Krachten (4VWO) www.betales.nl

Krachten (4VWO) www.betales.nl www.betales.nl Grootheden Scalairen Vectoren - Grootte - Eenheid - Grootte - Eenheid - Richting Bv: m = 987 kg x = 10m (x = plaats) V = 3L Bv: F = 17N s = Δx (verplaatsing) v = 2km/h Krachten optellen

Nadere informatie

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk?

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk? 1. Zwaartekracht Als een appel van een boom valt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Er is iets dat zorgt dat de appel begint te vallen. De geleerde Newton kwam er in 1684 achter wat dat iets was. Hij kwam

Nadere informatie

-3- Hoofdstuk 2. DE KONSEKWENTIES

-3- Hoofdstuk 2. DE KONSEKWENTIES -3- Hoofdstuk 2. DE KONSEKWENTIES = = = = S= = = = = = = =S = = =S = =I = = = = = == = ==5==. Tot en met de dag van vandaag heeft men nog steeds de hoop niet opgegeven om te ontdekken waarom een lichaamscel

Nadere informatie

Hoe werkt het antwoordblad?

Hoe werkt het antwoordblad? Hoe werkt het antwoordblad? Kijk je antwoorden zelf na met dit antwoordblad. Bij sommige vragen kun je 1 punt verdienen, bij andere vragen kun je meer dan 1 punt verdienen. Hieronder zie je een voorbeeld

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Elektro-magnetisme Q B Q A

Elektro-magnetisme Q B Q A Elektro-magnetisme 1. Een lading QA =4Q bevindt zich in de buurt van een tweede lading QB = Q. In welk punt zal de resulterende kracht op een kleine positieve lading QC gelijk zijn aan nul? X O P Y

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS APRIL :00 12:45 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS APRIL :00 12:45 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS 1 12 APRIL 2017 11:00 12:45 uur 1 Eenheden. (3 punten) Een helikopter kan stil hangen in de lucht als de motor van de helikopter een vermogen levert. Een

Nadere informatie

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt.

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Het aangrijpingspunt van een kracht is de plaats waar de kracht op het voorwerp werkt. De werklijn van een kracht is de denkbeeldige (rechte) lijn die samenvalt met de bijbehorende

Nadere informatie

Theorie windmodellen 15.1

Theorie windmodellen 15.1 Theorie windmodellen 15.1 15 THEORIE WINDMODELLEN 15.1 Inleiding Doordat er drukverschillen zijn in de atmosfeer waait er wind. Tengevolge van horizontale drukverschillen zal een luchtbeweging willen ontstaan

Nadere informatie

Tentamen Mechanica ( )

Tentamen Mechanica ( ) Tentamen Mechanica (20-12-2006) Achter iedere opgave is een indicatie van de tijdsbesteding in minuten gegeven. correspondeert ook met de te behalen punten, in totaal 150. Gebruik van rekenapparaat en

Nadere informatie

-26- Zo hebben wij al eerder melding gemaakt van het traceren van focaaltoxisehe

-26- Zo hebben wij al eerder melding gemaakt van het traceren van focaaltoxisehe -22- Er zit nog een veiligheid in en wel de TIJDFACTOR en dat betekent dat als tengevolge van welke noxe dan ook de A.M.-punten behorende bij een meridiaan steeds slechter worden,zij via de DRAIHAGEFREKWEN-

Nadere informatie

Theory Dutch (Netherlands) Lees eerst de algemene instructies uit de aparte enveloppe voordat je begint met deze opgave.

Theory Dutch (Netherlands) Lees eerst de algemene instructies uit de aparte enveloppe voordat je begint met deze opgave. Q1-1 Twee problemen uit de Mechanica (10 punten) Lees eerst de algemene instructies uit de aparte enveloppe voordat je begint met deze opgave. Deel A. De verborgen schijf (3.5 punten) We beschouwen een

Nadere informatie

Juli blauw Vraag 1. Fysica

Juli blauw Vraag 1. Fysica Vraag 1 Beschouw volgende situatie in een kamer aan het aardoppervlak. Een homogene balk met massa 6, kg is symmetrisch opgehangen aan de touwen A en B. De touwen maken elk een hoek van 3 met de horizontale.

Nadere informatie

LYMFE, geheim van het bloed.

LYMFE, geheim van het bloed. LYMFE, geheim van het bloed. (ver gezocht dichtbij gekocht) Het is al weer zo n 6 jaar geleden dat ik een publicatie maakte over lymfe; dit is dus door derden meegejat en ik zal nu proberen het me te herinneren.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. ACTJPOTCTUURSYSTEEH.

Hoofdstuk 3. ACTJPOTCTUURSYSTEEH. Hoofdstuk 3. ACTJPOTCTUURSYSTEEH. =s=s==:=:s5=====::==ï:==:=====::===:=:=:8==:=!=== Voordat wij met scherp gaan schieten en aan het echte werk gaan beginnen is het goed om ons nog eens te focussen op de

Nadere informatie

Door: Laura Kursten Het Nieuwe Eemland Klas: B2d

Door: Laura Kursten Het Nieuwe Eemland Klas: B2d Door: Laura Kursten Het Nieuwe Eemland Klas: B2d 1 Onderwerp: Bladzijde nummer: Geschiedenis 3 Hoe werkt het? 4 Soorten magnetrons 5 Magnetron ongezond? 6 Evaluatie 7 Bronvermelding 8 2 De magnetron is

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen

Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 rillingen en cirkelbewegingen Samenvatting door Daphne 1607 woorden 15 maart 2019 0 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Samenvatting

Nadere informatie

Rijtips. Bochten techniek. Snelle bocht

Rijtips. Bochten techniek. Snelle bocht Rijtips Bochten techniek Als je bij een groepje mensen gaat staan die zojuist hun eerst kart ervaring hebben opgedaan, dan is vaak het onderwerp van gesprek: hoe kun je nu het beste een bepaalde bocht

Nadere informatie

Begripstest: Kracht en beweging (FCI)

Begripstest: Kracht en beweging (FCI) Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica egripstest: Kracht en beweging (FCI) 1 Twee metalen ballen hebben dezelfde grootte, maar

Nadere informatie

Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde bove

Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde bove Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde boventoon; 4. De zevende boventoon. Een snaar vertoont

Nadere informatie

Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht

Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht Proef door een scholier 1883 woorden 19 januari 2005 5,4 91 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Verband tussen massa en zwaartekracht Wat

Nadere informatie

Maar het leidde ook tot een uitkomst die essentieel is in mijn werkstuk van een Stabiel Heelal.

Maar het leidde ook tot een uitkomst die essentieel is in mijn werkstuk van een Stabiel Heelal. -09-5 Bijlage voor Stabiel Heelal. --------------------------------------- In deze bijlage wordt onderzocht hoe in mijn visie materie, ruimte en energie zich tot elkaar verhouden. Op zichzelf was de fascinatie

Nadere informatie

Juli blauw Fysica Vraag 1

Juli blauw Fysica Vraag 1 Fysica Vraag 1 Een rode en een zwarte sportwagen bevinden zich op een rechte weg. Om de posities van de wagens te beschrijven, wordt een x-as gebruikt die parallel aan de weg georiënteerd is. Op het ogenblik

Nadere informatie

snelheid in m/s Fig. 2

snelheid in m/s Fig. 2 Dit oefen-vt en de uitwerking vind je op Itslearning en op www.agtijmensen.nl 1. Oversteken. Een BMW nadert eenparig met 21 m/s een 53 m verder gelegen zebrapad. Ria die bij de zebra stond te wachten steekt

Nadere informatie

Juli geel Fysica Vraag 1

Juli geel Fysica Vraag 1 Fysica Vraag 1 Een rode en een zwarte sportwagen bevinden zich op een rechte weg. Om de posities van de wagens te beschrijven, wordt een x-as gebruikt die parallel aan de weg georiënteerd is. Op het ogenblik

Nadere informatie

Werkbladen Webquest Pret met een ballonraket

Werkbladen Webquest Pret met een ballonraket Werkbladen Webquest Pret met een ballonraket Namen groepsleden: Stap 3: Luchtdruk Gebruik bij dit werkblad de bronnen die bij stap 3 staan. Ben je klaar? Ga dan door met stap 4. 1. Met welk instrument

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE tweede voorbeeldtentamen CCVN tijd : 3 uur aantal opgaven : 5 aantal antwoordbladen : 1 (bij opgave 2) Iedere opgave dient op een afzonderlijk

Nadere informatie

Ruimte, Ether, Lichtsnelheid en de Speciale Relativiteitstheorie. Een korte inleiding:

Ruimte, Ether, Lichtsnelheid en de Speciale Relativiteitstheorie. Een korte inleiding: 1 Ruimte, Ether, Lichtsnelheid en de Speciale Relativiteitstheorie. 23-09-2015 -------------------------------------------- ( j.eitjes@upcmail.nl) Een korte inleiding: Is Ruimte zoiets als Leegte, een

Nadere informatie

Kracht en Beweging. Intro. Newton. Theorie even denken. Lesbrief 4

Kracht en Beweging. Intro. Newton. Theorie even denken. Lesbrief 4 Lesbrief 4 Kracht en Beweging Theorie even denken Intro Kracht is overal. Een trap op een bal, een windstoot, een worp Als een voorwerp versnelt of vertraagt, is er een kracht aan het werk. Newton De eenheid

Nadere informatie

Schotel. De installatie stap voor stap:.

Schotel. De installatie stap voor stap:. Pagina 1 De installatie stap voor stap:. 1. Stel vast, waar de schotel geplaatst moet worden. Let er op dat de hoogte voor de ontvangst niet van belang is, wel van belang zijn evt. obstakels. Als er obstakels

Nadere informatie

Activiteitendagen V3. Thema: Sporenonderzoek. Activiteit: bloedspattenproef

Activiteitendagen V3. Thema: Sporenonderzoek. Activiteit: bloedspattenproef Activiteitendagen V3 Dag 1 13 januari 2012 en 23 januari 2012 Thema: Sporenonderzoek Activiteit: bloedspattenproef Gebaseerd op NLT module havo Opzet en Handleiding begeleiders 1. Korte inleiding over

Nadere informatie

Algemene regels bij het testen

Algemene regels bij het testen Niveau-eisen Eenwielerdiploma s Bij Stichting Eenwieleren Nederland volgen we de internationale niveau-eisen voor eenwielerdiploma s, zoals ze zijn vastgelegd door de IUF (International Unicycling Federation).

Nadere informatie

Kruiden / Hahnemann (H) / Bloedzuivering / Archimedes-Alzheimer

Kruiden / Hahnemann (H) / Bloedzuivering / Archimedes-Alzheimer Kruiden / Hahnemann (H) / Bloedzuivering / Archimedes-Alzheimer Heb vanwege invaliditeit geen toegang meer tot bronnenmateriaal en heb grote moeite met schrijven; u moet dus van het volgende de grote lijn

Nadere informatie

Technische Universiteit Eindhoven Bachelor College

Technische Universiteit Eindhoven Bachelor College Technische Universiteit Eindhoven Bachelor College Herkansing Eindtoets Toegepaste Natuurwetenschappen and Second Chance final assessment Applied Natural Sciences (3NBB) Maandag 15 April, 2013, 14.00 17.00

Nadere informatie

FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire

FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire BASISPRINCIPES 1. Wat is een risico?...1 2. Wanneer is er sprake van hinder ten gevolge van lawaai?...1 3. Welke risico s worden voornamelijk met lawaai geassocieerd?...1

Nadere informatie

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar.

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. Mkv Magnetisme Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. In een punt P op een afstand d/2 van de rechtse geleider is

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1. 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1. 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur 1 RONDDRAAIENDE MASSA 5pt Een massa zit aan een uiteinde van een touw. De massa ligt op een wrijvingloos oppervlak waar het

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting door L. 887 woorden 16 juli 2013 7,1 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting LV Over wondere feiten Hoofdstuk

Nadere informatie

Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt.

Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 De massa van een voorwerp geeft aan hoe zwaar dit voorwerp is. Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt. Opgave De dichtheid van een stof

Nadere informatie

Voorkennistoets De Bewegende Aarde Voorkennis voor het basisdeel H1, H2, H3

Voorkennistoets De Bewegende Aarde Voorkennis voor het basisdeel H1, H2, H3 Voorkennistoets De Bewegende Aarde Voorkennis voor het basisdeel H1, H2, H3 A. wiskunde Differentiëren en primitieve bepalen W1. Wat is de afgeleide van 3x 2? a. 3x b. 6x c. x 3 d. 3x 2 e. x 2 W2. Wat

Nadere informatie

Leerstofvragen. 1 Welke twee effecten kunnen krachten hebben op voorwerpen? 2 Noem 3 Soorten krachten

Leerstofvragen. 1 Welke twee effecten kunnen krachten hebben op voorwerpen? 2 Noem 3 Soorten krachten Leerstofvragen 1 Welke twee effecten kunnen krachten hebben op voorwerpen? 2 Noem 3 Soorten krachten 3 De zwaartekrachtpijl begint middenin het voorwerp. Hoe noem je dit punt? 4 Als de kracht op een veer

Nadere informatie

werkschrift driehoeken

werkschrift driehoeken werkschrift driehoeken 1 hoeken 11 Rangschik de hoeken van klein naar groot. 14 b Teken een lijn l met daarop een punt A. Teken met je geodriehoek een lijn die l loodrecht snijdt in A. c Kies een punt

Nadere informatie

Als l groter wordt zal T. Als A groter wordt zal T

Als l groter wordt zal T. Als A groter wordt zal T Naam: Klas: Practicum: slingertijd Opstelling en benodigdheden: De opstelling waarmee gewerkt wordt staat hiernaast (schematisch) afgebeeld. Voor de opstelling zijn nodig: statief met dwarsstaaf, dun touw

Nadere informatie

jaar: 1989 nummer: 17

jaar: 1989 nummer: 17 jaar: 1989 nummer: 17 De snelheidscomponent van een deeltje voldoet aan : v x = a x t, waarin a x constant is en negatief. De plaats van het deeltje wordt voorgesteld door x. Aangenomen wordt dat x= 0

Nadere informatie

a. Bepaal hoeveel langer. b. Bepaal met figuur 1 de snelheid waarmee de parachutist neerkomt.

a. Bepaal hoeveel langer. b. Bepaal met figuur 1 de snelheid waarmee de parachutist neerkomt. Deze examentoets en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Bij het et krijg je in 100 minuten ongeveer 22 vragen Et3 stof vwo6 volgens het PTA: Onderwerpen uit samengevat: Rechtlijnige beweging Kracht

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 3 Kracht en beweging Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 3.1 Soorten krachten Twee soorten grootheden Scalars - Grootte - Eenheid Vectoren - Grootte - Eenheid - Richting Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Space Experience Curaçao

Space Experience Curaçao Space Experience Curaçao PTA T1 Natuurkunde SUCCES Gebruik onbeschreven BINAS en (grafische) rekenmachine toegestaan. De K.L.M. heeft onlangs aangekondigd, in samenwerking met Xcor Aerospace, ruimte-toerisme

Nadere informatie

Naam: Klas: Repetitie versnellen en vertragen 1 t/m 6 HAVO

Naam: Klas: Repetitie versnellen en vertragen 1 t/m 6 HAVO Naam: Klas: Repetitie versnellen en vertragen 1 t/m 6 HAVO Opgave 1 Hiernaast is een (v-t)-diagram van een voorwerp weergegeven. a. Bereken de afgelegde afstand van het voorwerp tussen t 0 s en t 8 s.

Nadere informatie

Lessenserie De hellingbaan

Lessenserie De hellingbaan - Bovenbouw - Lessenserie De hellingbaan Een lessenserie over het experimenteren met de hellingbaan en de strategie controleren van variabelen. Met dank aan leerkrachten en leerlingen van basisschool De

Nadere informatie

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf.

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf. stippenboekje Toen de Heere Jezus op de aarde was, kwam er op een dag een man naar Hem toe. Die man vond zichzelf heel goed. Dat wilde hij bewijzen en tegelijk Jezus iets verkeerds laten zeggen. Daarom

Nadere informatie

Opgave 1 Koolstof-14-methode

Opgave 1 Koolstof-14-methode Eindexamen havo natuurkunde pilot 04-II Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt scorepunt toegekend. Opgave Koolstof-4-methode maximumscore 3 antwoord: aantal aantal aantal massa halveringstijd

Nadere informatie

LESBRIEF LOPEN ALS EEN MENS

LESBRIEF LOPEN ALS EEN MENS LESBRIEF LOPEN ALS EEN MENS OPDRACHT 1: SLINGERPROEF De slingertijd is de tijdsduur wanneer de slinger heen en weer is gegaan. De slinger wordt ook wel periode genoemd. Een slinger is een voorwerp dat

Nadere informatie

Voortgangstoets NAT 5 VWO 45 min. Week 49 SUCCES!!!

Voortgangstoets NAT 5 VWO 45 min. Week 49 SUCCES!!! Naam: Voortgangstoets NAT 5 VWO 45 min. Week 49 SUCCES!!! Noteer niet uitsluitend de antwoorden, maar ook je redeneringen (in correct Nederlands) en de formules die je gebruikt hebt! Maak daar waar nodig

Nadere informatie

Werkblad 1 - Thema 14 (NIVEAU GEVORDERD)

Werkblad 1 - Thema 14 (NIVEAU GEVORDERD) Werkblad 1 - Thema 14 (NIVEAU GEVORDERD) Wat is een kracht? Tijdens het afwassen laat Jeroen een kopje vallen. Zoals te zien op de plaatjes valt het kopje kapot. Er moet dus een kracht werken op het kopje

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde (pilot) tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. natuurkunde (pilot) tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur natuurkunde (pilot) Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen.

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1. tijdvak 1 dinsdag 2 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B1. tijdvak 1 dinsdag 2 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen VWO 009 tijdvak dinsdag juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 8 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 80 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING 188 Type 1 Diabetes and the Brain Het is bekend dat diabetes mellitus type 1 als gevolg van hyperglykemie (hoge bloedsuikers) kan leiden tot microangiopathie (schade aan de kleine

Nadere informatie

CRUESLI. Een pak Cruesli heeft een massa van 375 gram. De bodem van het pak is 4,5 cm breed en 14 cm lang. 1. Bereken de oppervlakte van de bodem.

CRUESLI. Een pak Cruesli heeft een massa van 375 gram. De bodem van het pak is 4,5 cm breed en 14 cm lang. 1. Bereken de oppervlakte van de bodem. CRUESLI Een pak Cruesli heeft een massa van 375 gram. De bodem van het pak is 4,5 cm breed en 14 cm lang. 1. Bereken de oppervlakte van de bodem. 2. Bereken het gewicht (de zwaartekracht) van het pak cruesli.

Nadere informatie

Het berekenen van de componenten: Gebruik maken van sinus, cosinus, tangens en/of de stelling van Pythagoras. Zie: Rekenen met vectoren.

Het berekenen van de componenten: Gebruik maken van sinus, cosinus, tangens en/of de stelling van Pythagoras. Zie: Rekenen met vectoren. 3.1 + 3.2 Kracht is een vectorgrootheid Kracht is een vectorgrootheid 1 : een grootheid met een grootte én een richting. Bij het tekenen van een krachtpijl geldt: De pijl begint in het aangrijpingspunt

Nadere informatie

ELEKTROMAGNETISCHE STRALING

ELEKTROMAGNETISCHE STRALING ELEKTRODYNAMICA 1. INLEIDING... 3 2. SPANNING... 5 3. DE STROOMSTERKTE... 6 4. DE WEERSTAND... 7 5. STROOMSCHEMA'S... 8 6. WEERSTANDEN SCHAKELEN...11 7. ENERGIE EN VERMOGEN... 13 7.1. ENERGIE EN JOULE-EFFECT...13

Nadere informatie

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1.

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Elektrisch veld In de vacuüm gepompte beeldbuis van een TV staan twee evenwijdige vlakke metalen platen

Nadere informatie

U begint met het absoluut niet meer gebruiken van de volgende voedingsstof

U begint met het absoluut niet meer gebruiken van de volgende voedingsstof Hoofdstuk 8. THERAPIE. ^ «S3«S ~ SS» ~~ ~ - *""~~ y ^-?T^?????* U begint met het absoluut niet meer gebruiken van de volgende voedingsstof f en s 1) chocolade 2) varkensvlees 3) alles van de paling tussen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 2. Materiaal & Methode 3. Resultaten 5. Theoretisch Kader 6. Discussie 7. Bronnen 9. Appendix Onderzoeksvraag 2

Inhoud. Inleiding 2. Materiaal & Methode 3. Resultaten 5. Theoretisch Kader 6. Discussie 7. Bronnen 9. Appendix Onderzoeksvraag 2 Bifilaire slinger De invloed van de slingerlengte, de lengte van en afstand tussen de draden op de trillingstijd van een bifilaire slinger. Kiki de Boer, Sitti Romijn, Thomas Markhorst & Lucas Cohen Calandlyceum

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk!

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk! Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs Thema: delen maakt je rijk! Voorganger : Tina Kerssies Organist : Fokke v d Woude Welkom en mededelingen Aansteken van de liturgiekaars

Nadere informatie

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA)

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Theorie In werkblad 1 heb je geleerd dat krachten een snelheid willen veranderen. Je kunt het ook omdraaien, als er geen kracht werkt, dan verandert

Nadere informatie

Het ontwerpproces. De aangeleverde ontwerpen en ideeën. Gert-Willem Veldhoen:

Het ontwerpproces. De aangeleverde ontwerpen en ideeën. Gert-Willem Veldhoen: Het ontwerpproces De aangeleverde ontwerpen en ideeën Gert-Willem Veldhoen: Wanneer men vier armen aan elkaar verbindt door middel van scharnieren en op twee scharnieren die in elkaars spiegelvlak liggen

Nadere informatie

Wetenschappelijk bewijs van de Homeopathie en van het Magnetisme

Wetenschappelijk bewijs van de Homeopathie en van het Magnetisme Hoofdstuk 52R Wetenschappelijk bewijs van de Homeopathie en van het Magnetisme Tot op heden is de homeopathie er bekaaid vanaf gekomen. Tot nu toe stelt men dat door het potiënteren de relatie ontstaat

Nadere informatie

Doelstelling: Bijsturing van de opvattingen van de leerlingen met betrekking tot magnetische eigenschappen

Doelstelling: Bijsturing van de opvattingen van de leerlingen met betrekking tot magnetische eigenschappen 6-8 jaar Wetenschappelijk inhoud: Natuurkunde Beoogde concepten: Magnetische eigenschappen van verschillende voorwerpen, intensiteit van een magnetisch vel. Beoogde leeftijdsgroep: Leerlingen van 8 jaar

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS 12 juli 2000 72 --- 13 de internationale olympiade De magnetische schijf 2,5 uur Geef in dit experiment een schatting

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B, (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak Vrijdag 4 mei 3.30 6.30 uur 0 0 Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te behalen; het examen bestaat uit 8 vragen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 3 Kracht en beweging Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 3.1 Soorten krachten Twee soorten grootheden Scalars - Grootte - Eenheid Vectoren - Grootte - Eenheid - Richting Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16 modulus strepen: uitkomst > 0 Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n 10 ttest ( x ) 105 101 3,16 n-1 4 t test > t kritisch want 3,16 >,6, dus 105 valt buiten het BI. De cola bevat niet significant

Nadere informatie

Module 1 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 1 Uitwerkingen van de opdrachten 1 kn Module 1 en van de opdrachten F R Opdracht 1 Bepaal de resultante in horizontale en verticale richting: F H 0 6 4 kn dus naar rechts F V 0 4 1 kn dus omhoog De resultante wordt m.b.v. de stelling

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

Samenvatting project natuur zintuigen

Samenvatting project natuur zintuigen Samenvatting project natuur zintuigen Let op: De plaatjes hoef je niet te leren! Samenvatting van de huid Hoe voel je? In je huid zitten drukreceptoren die gestimuleerd worden door jouw vinger. Ze sturen

Nadere informatie

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Eindronde practicumtoets A. 5 juni beschikbare tijd: 2 uur (per toets A of B)

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Eindronde practicumtoets A. 5 juni beschikbare tijd: 2 uur (per toets A of B) NATONALE NATUURKUNDE OLYMPADE Eindronde practicumtoets A 5 juni 00 beschikbare tijd: uur (per toets A of B) Bepaling van de grootte van het gat tussen de geleidingsband en de valentieband in een halfgeleider

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2003-I

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2003-I 4 Antwoordmodel Opgave Verwarmingslint voorbeeld van een antwoord: Ook bij hoge buitentemperaturen (waarbij geen gevaar voor bevriezing is) geeft het lint warmte af. Je bespaart energie / het lint gaat

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Examen VWO - Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur 20 05 Vragen 1 tot en met 17. In dit deel staan de vragen waarbij de computer

Nadere informatie

RBEID 16/5/2011. Een rond voorwerp met een massa van 3,5 kg hangt stil aan twee touwtjes (zie bijlage figuur 2).

RBEID 16/5/2011. Een rond voorwerp met een massa van 3,5 kg hangt stil aan twee touwtjes (zie bijlage figuur 2). HOOFDSTUK OOFDSTUK 4: K NATUURKUNDE KLAS 4 4: KRACHT EN ARBEID RBEID 16/5/2011 Totaal te behalen: 33 punten. Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Opgave 0: Bereken op je rekenmachine

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2013 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2013 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2013 theorietoets deel 1 Opgave 1 Helikopter (3p) Een helikopter A kan in de lucht stilhangen als het geleverde vermogen door de motor P is. Een tweede helikopter B is een

Nadere informatie

Bergtrein. Figuur 2 staat ook op de uitwerkbijlage. a. Bepaal de afstand die de trein op t = 20 s heeft afgelegd.

Bergtrein. Figuur 2 staat ook op de uitwerkbijlage. a. Bepaal de afstand die de trein op t = 20 s heeft afgelegd. Bergtrein In een bergachtig gebied kunnen toeristen met een bergtrein naar een mooi uitzichtpunt reizen De trein wordt aangedreven door een elektromotor en begint aan een rit naar boven In figuur 2 is

Nadere informatie