Werkgroep kinderarmoede: onderwijs 26/03/2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkgroep kinderarmoede: onderwijs 26/03/2014"

Transcriptie

1 Werkgroep kinderarmoede: onderwijs 26/03/2014 voorstellingsrondje Ann Vanhamel (zorgcoördinator Aan de Basis), Katia Vangelabbeek (zorgcoördinator Aan de Basis), Marleen Slootmaekers (GBS Rekem), Gert Peters (VCLB Maasland); Paola vecchio (Aan de Basis), Annick Mertens (geïnteresseerde ouder), Dubois Raf (KTA Alicebourg), Annemie Van Rymersdael (codi Vrije Basisscholen) en Karien Engelen (welzijn). Naar aanleiding van de denkdag kinderarmoede van 24/02 werden er werkgroepen opgericht om de brainstorm m.b.t. het thema verder te zetten, namelijk vrijetijd, kinderopvang, onderwijs, preventieve gezinsondersteuning/ ontmoeting en wonen/energie. De werkgroepen komen telkens een 2-tal keren samen. Tijdens de eerste bijeenkomst: brainstorm bevindingen, problemen, vaststellingen, De inhoud van de tweede werkgroep geeft vorm aan de doelstellingen en acties (kinderarmoedebeleidsplan). Cijfers-gevolgen-aanbod - huidige situatie Zie presentatie in bijlage. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen zoveel mogelijk kansen krijgen? -SES-plannen Iedere school heeft een SES-plan opgemaakt. -Flankerend onderwijsbeleid: de gemeente Lanaken heeft subsidies aangevraagd voor een flankerend onderwijsbeleid te voeren ( ). Er zijn hier reeds een aantal doelstellingen/acties rond geformuleerd. (zie bijlage doelstellingen) Pas zekerheid over deze subsidies in april. -SALK: Naast de die we dienen in te zetten voor kinderarmoede, biedt het SALK ook nog de mogelijkheid om in te stappen in het project Instapje en Pedagogische taaltrainers.

2 Bevindingen - problemen vaststellingen 1.Risicoschoolloopbanen Uit de cijfergegevens bleek dat Lanaken hoog scoort wat betreft risicoschoolloopbaan. Risicoschoolloopbaan = schoolloopbanen waar toekomstkansen van leerlingen in gevaar kunnen komen. De berekening gebeurt op basis van een aantal indicatoren. Binnen het kleuter en lager onderwijs wordt er gekeken naar de schoolse vertraging in het gewoon onderwijs en het volgen van buitengewoon onderwijs. Deze aantallen worden opgeteld en in verhouding gebracht met het aantal leerlingen. Bij de berekening voor de secundaire scholen komt hierbij nog een extra indicator, namelijk het volgen van deeltijds beroepsonderwijs. Het percentage risicoschoolloopbanen in het kleuteronderwijs ligt laag. Schoolse vertraging zitten blijven zien we pas in de laatste kleuterklas. 2.Doorstromers hoger onderwijs Een ander opvallend cijfer voor Lanaken was het % doorstromers hoger onderwijs. Hier dienen we toch ook een kanttekening bij te maken. Jongeren die studeren in het buitenland (bv. Maastricht) of over de taalgrens worden niet opgenomen in deze cijfers. De daling is ook sterk merkbaar vanaf Sinds september 2004 is in België het Bolognadecreet van kracht. Dat Europese decreet zorgt voor een harmonisatie van het hoger onderwijs en vereenvoudigt de onderlinge erkenning van diploma s. Maar we zien daartegenover ook dat binnen het Maasland een oververtegenwoordiging is binnen het BSO. Vanuit BSO is er minder doorstroming naar het hoger onderwijs. 3.Welkomstpakket Binnen de doelstellingen van het flankerend onderwijsbeleid hebben we binnen actie 1.2 volgende opgenomen: uitvoering van de decretale opdracht inzake kleuterparticipatie d.m.v. het aanbieden van een welkomst of kleuterpakket voor ouders met kinderen van 2 jaar. Voorstel om deze pakketten, net zoals de boekbaby s, te bezorgen aan de ouders via het consultatiebureau van Kind en Gezin op het consultatiemoment voor de 2 jarigen. Kind en Gezin beschikt over een schoolkieswijzer en een checklist van het onderwijs binnen de gemeente en hun aanbod (opvang maaltijden - ). De schoolkieswijzer is een handige vragenlijst die ouders kan helpen bij de zoektocht naar een kleuterschool. Deze info zou ook opgenomen kunnen worden in het welkomstpakket.

3 Eveneens opnemen van kalender openklasdagen alle kleuterscholen. Deze openklasdagen zijn zeer belangrijk voor de ouders. Zo komen ze te weten hoe een schooldag eruit ziet en krijgen ze ook een beeld van de school op zich. Ouders kunnen dan nog beslissen of de school hen ligt of niet. Het eerste contact met de school is enorm belangrijk, maar ook positieve verhalen en ervaringen. Voor een deel van de mensen is het aanbod moeilijk te doorgronden. Informatie vinden is een hele opgave. Het informeel netwerk is belangrijk om dergelijke info te achterhalen. Niet alle ouders kunnen terugvallen op dergelijk netwerk. De informatie die gegeven wordt moet ook duidelijk zijn. 4.Vraag aanbod onderwijs Kamperen voor de schoolpoorten is niet meer veraf. Sterk afhankelijk van deelgemeente tot deelgemeente. Vooral de scholen die het dichtst bij de grens gelegen zijn, voelen de druk. De problematiek van de grootsteden komt ook naar hier (nabijheid Maastricht). Dit is niet enkel merkbaar in het basisonderwijs, maar ook in het secundair onderwijs. Deze problematiek wachtlijsten is echter harder voelbaar in het aangepast onderwijs voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. KTA Alicebourg heeft bv. tussen de 40 en 50 % leerlingen van over de grens. In het TSO BSO zijn de aantallen het hoogst. De leerlingen die toestromen vanuit Nederland kunnen vaak niet mee. Omwille van deze reden wordt er voor het 2 de 3 de 4 de middelbaar een ingangsexamen georganiseerd vooral gericht op Frans en Wiskunde. Bijkomend hebben deze leerlingen vaak een rugzak mee vanuit het bijzonder onderwijs. De voorgeschiedenis van deze leerlingen is niet gekend. Stromen hier binnen in het reguliere onderwijs waar na korte tijd de problemen toch naar boven komen. Iedere leerling verdient natuurlijk nieuwe kansen. Een overdracht van kindgegevens voorgeschiedenis onderwijs zou te zeer een stempel drukken op het kind. 5.Hoger risico op doorverwijzing (bijzonder onderwijs, ) Er wordt aangegeven dat de scholen heel erg investeren om doorverwijzing naar het bijzonder onderwijs te vermijden.

4 Wel wordt er aangegeven dat er nu veel meer onderlinge verschillen zijn tussen de leerlingen. Er worden meer en meer etiketten geplakt (dyslexie, ADHD, ). Leerkrachten hebben vaak in hun opleiding niet de nodige achtergrond meegekregen om met deze specifieke zaken om te gaan. Aan de Basis (Smeermaas) geeft aan dat ze hoog scoren op SES en krijgen hiervoor ook de nodige uren (SES-leerkrachten). Er wordt bewust gekozen voor zorgkinderen i.p.v. SES-kinderen. Er is nog te sterk het beeld dat kinderen met minder kansen uit gezinnen komen die het financieel moeilijk hebben. Men probeert deze kinderen ook niet te stigmatiseren. Iedere leerkracht is SES/zorg-leerkracht. De studiebegeleiding internaat Alicebourg is verdubbeld. Het gaat vaak over kinderen van ouders die geen tijd hebben (zelfstandigen met een zaak mensen die posten draaien) of geen kennis. Kostprijs internaat middelbaar: 13,50 /dag (kost en inwoon). 6.Leesbevordering/ taalontwikkeling/ taalstimulering Binnen de doelstellingen van het flankerend onderwijsbeleid zijn volgende acties opgenomen m.b.t. leesbevordering: 1.1: Provinciaal project boekbaby s implementeren i.s.m. de bibliotheek en het consultatiebureau van Kind en Gezin. Zeer belangrijk om reeds op jonge leeftijd te starten met voorlezen. Er kan hier niet vroeg genoeg mee begonnen worden. Het project boekbaby s is de eerste aanzet om een voorleescultuur in huis binnen te brengen. Misschien is het zinvol om ook een project aan huis hieraan vast te breien? Hierrond bestaan er reeds een heel aantal zinvolle projecten (bv.kriebelkoffer Dilsen-Stokkem). De methodiek van modelling wordt hier veelal toegepast. Gebeurt voorlezen best in eigen taal? 1.3: De bibliotheek organiseert leesbevorderingsprojecten specifiek naar scholen toe en verzorgt binnen dit kader per trimester gezien de centrale ligging van de bibliotheek het vervoer van en naar de bibliotheek. De scholen zouden het enorm appreciëren moest bovenstaande kunnen doorgaan. Extra inzet naar taal binnen de scholen zit meestal in het takenpakket van de zorg of SES-leerkracht.

5 In het verleden organiseerde de speelpleinwerking in Lanaken ook een taalbad voor anderstaligen. In de voormiddag kregen de kinderen een taalbad, in de namiddag namen ze gewoon deel aan de activiteiten van de speelpleinwerking. Ook bij speelpleinwerking Saenhoeve (Maasmechelen) hebben ze hierin reeds jarenlang ervaring (taalstimulering in spelvorm). Mee opnemen in integratiebeleid. Er zou ook extra moeten ingezet worden op anderstalige ouders. Vaak moeilijk om te communiceren met ouders. Sociale tolkendienst wordt bijna nooit ingeschakeld. Er wordt vaak beroep gedaan op andere ouders. VriendENtaal is het enige initiatief dat rond taal bezig is. 7.Vrijetijdsparticipatie Vanuit andere invalshoeken ( cultuur) werd ook gevraagd of dit budget (vervoer) ook niet kon ingezet worden voor het busvervoer van de schoolvoorstellingen in het Cultureel Centrum. Dit werd ook reeds besproken binnen de werkgroep vrijetijd. Kinderen zijn gemakkelijk enthousiast te maken voor dergelijke zaken. Het is inderdaad heel belangrijk dat kinderen kunnen proeven van cultuur en kunnen kennis maken met het Cultureel Centrum. Doch wordt hier echter niet bereikt wat men beoogt te bereiken. Indien we een verhoging van de participatie willen van kinderen in armoede aan het vrijetijdsgebeuren, moeten we de ouders over de schreef kunnen trekken. Eerder zinvol om het budget in te zetten op het aanbod i.p.v. het vervoer. Naar het Cultureel Centrum is er nog een bus tegen betaling. Zo kunnen de kosten ook gedrukt worden voor de ouders. Het bezoek aan de kinderboerderij is eerder een probleem m.b.t. vervoer. Hier wordt altijd gerekend op de goodwill van de ouders. Er wordt nogmaals aangegeven dat wat betreft sociaal-culturele participatie er een fonds binnen het OCMW beschikbaar is om bepaalde kosten lidgeld, aanschaf materiaal,. te dragen. Daarnaast is er ook een specifiek potje rond kinderarmoede om kosten m.b.t. te financieren. Mensen moeten wel effectief dossier openen op het OCMW. (=drempel) Deze informatie werd ooit gegeven op een netoverschrijdend overleg met de scholen. Zou zinvol zijn om deze info op papier te hebben. Bijkomend zijn er nog allerlei kortingen, terugbetalingen, mogelijk. Cultuur: Omnipas: 50%, mutualiteiten (schoolreizen),... Bij schoolreizen zijn er vaak nog thuisblijvers. Hier dient een school heel aandachtig voor te zijn. Schooluitstap met fiets: niet alle kinderen hebben een fiets.

6 Er wordt voorgesteld om een soort van mindmap te maken waarin alle bruikbare info in vermeld staat. Het CLB beschikt op dit moment reeds over soort van overzicht (recht hebben op ). Dit kan misschien inspirerend werken. 8.Administratieve ondersteuning Sinds een tijdje wordt er binnen de scholen een zitdag gehouden m.b.t. aanvraag schooltoelage. Dit is heel erg zinvol aangezien de ouders geen extra drempel dienen te nemen. De school is voor ouders toegankelijker dan andere organisaties. Het zou ook wenselijk zijn indien er toch zeker bij de start van het schooljaar (liefst per trimester) zitdagen door het OCMW gehouden worden binnen de school. Vooral bij het begin van het schooljaar dienen ouders zich aan met veel vragen, brieven, De mogelijkheden van het sociaal-cultureel participatiefonds kunnen dan ook aangehaald worden. Het aanbod van dienst/hulpverlening rond het kind zou meer op elkaar afgestemd dienen te worden. De drempel zou enorm verlaagd worden moesten deze diensten samen zitten. Het concept Huis van het Kind is dan ook ideaal om de toegankelijkheid van de organisaties te verhogen. 9.Bewustmaking kansarmoede Binnen de doelstellingen van het flankerend onderwijsbeleid hebben we binnen actie 2.3 volgende opgenomen: Opzetten van projecten inzake bewustmaking kinderarmoede binnen de scholen. Hiervoor werd 5000 voorzien. Dit bedrag is zowel voor de lagere als secundaire scholen.(13) De vorming van TAO Limburg vzw werd door de meeste scholen als positief ervaren. Hier zou best een vervolg aan gekoppeld worden. Het probleem zit echter vaak bij de leerkrachten die hardleers zijn en zich niet kunnen verplaatsen in de leefwereld van mensen in armoede. Herhalen tot vervelens toe is de boodschap. 10.Instapje/Pedagogische taaltrainers Er rijzen toch een aantal vragen m.b.t. beide projecten. In hoeverre kan deze methodiek geïmplementeerd worden binnen Lanaken? Hoeveel personen worden er gedetacheerd naar Lanaken? Aanbod gezinsondersteuning en groepswerking is er reeds binnen Lanaken vanuit het project Stap

7 Vooruit. Gaan we opnieuw nog andere mensen aan huis sturen? De angst bestaat dat er veel losse projecten naast elkaar gaan bestaan, zonder dat nog iemand het overzicht kan bewaren. Simulatie kleuterschool = positief, maar dit kan ook op een andere manier, eventueel gekoppeld aan het welkomstpakket. Ook de huisbezoeken in de thuistaal tot de leeftijd van 2 jaar gaat ook niet haalbaar zijn voor Lanaken. 83 verschillende nationaliteiten. Kleuterschoolcomponent pedagogische taaltrainers: Hoe ziet men dit concreet? Bedoeling van deze kleuterschoolcomponent is ook om de drempel naar de school toe ook te verkleinen. Indien er meer informatie beschikbaar is, wordt dit opnieuw teruggekoppeld aan de werkgroep. Een Limburgse vzw (Kind en Taal) coördineert beide projecten i.s.m. lokaal bestuur. Lokaal bestuur zorgt voor de praktische dingen (huisvesting, kantoormateriaal, fiets, ). Het aanbod dient ook verankerd te worden in het Huis van het Kind. Aanschaf fiets zal nog het minste probleem zijn. 11.Huiswerk In de meeste scholen is er een duidelijk huiswerkbeleid. Men is ervan overtuigd dat er niet te veel huiswerk mag gegeven worden. Kinderen zitten al de hele dag op school. Wel belangrijk dat er een bepaalde attitude gecreëerd wordt. Het probleem zit echter vaak ook in de toepassing van dit huiswerkbeleid door de leerkrachten. Hangt af van leerkracht tot leerkracht. Sommige doorstromers naar het secundair onderwijs weten niet hoe ze moeten leren. Een huiswerkcultuur inbouwen thuis is niet voor alle ouders zo evident. Er bestaan projecten waar leerlingen vanuit het middelbaar (sociaal technisch)/hogescholen ingezet worden aan huis om te werken aan deze huiswerkcultuur. Probleem: leerplannen zitten nu reeds vol. Bijlage Maak je sterk tegen armoede op school netwerk tegen armoede. Volgende vergadering: er wordt een doodle verstuurd naar de deelnemers.

Werkgroep kinderarmoede: onderwijs 30/04/2014

Werkgroep kinderarmoede: onderwijs 30/04/2014 Werkgroep kinderarmoede: onderwijs 30/04/2014 Aanwezig: Hilde Eurlings (Jan Rosier) Anita Jeurissen (schepen van onderwijs) Annemie Vanrymersdael (coördinerend directeur scholengemeenschap Lanaken-Kesselt

Nadere informatie

WERKGROEP ONDERWIJS 26 MAART 2014 OCMW LANAKEN

WERKGROEP ONDERWIJS 26 MAART 2014 OCMW LANAKEN WERKGROEP ONDERWIJS 26 MAART 2014 Kinderarmoede: risicofactoren Maar ook: Kinderarmoede is gekleurd Minstens één ouder van buiten de EU 44% Kinderarmoede is ongeschoold Gezin zonder hoogopgeleiden 17%

Nadere informatie

KINDERARMOEDE. 21 mei 2014 OCMW LANAKEN

KINDERARMOEDE. 21 mei 2014 OCMW LANAKEN KINDERARMOEDE 21 mei 2014 SALK 13 meest getroffen gemeenten (waaronder Lanaken) 50.000 /jaarbasis: kinderarmoedebeleid 2014-2017 (4 jaren) Geen Vlaamse middelen op basis van de kinderarmoedebarometer.

Nadere informatie

WERKGROEP PREVENTIEVE GEZINSONDERSTEUNING EN ONTMOETING

WERKGROEP PREVENTIEVE GEZINSONDERSTEUNING EN ONTMOETING WERKGROEP PREVENTIEVE GEZINSONDERSTEUNING EN ONTMOETING 27 MAART 2014 Kinderarmoede in beeld en woord Aandeel geboorten in kansarme gezinnen [%], 2003-2012 - Lanaken 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

Nadere informatie

WERKGROEP ONDERWIJS 30 APRIL 2014 OCMW LANAKEN

WERKGROEP ONDERWIJS 30 APRIL 2014 OCMW LANAKEN WERKGROEP ONDERWIJS 30 APRIL 2014 Risicoschoolloopbaan / doorstromers Doelstellingen? hoger onderwijs Welkomstpakket Beleidsdoelstelling 5.4 (gemeente-prioritair): de uitbouw van een kwaliteitsvol en behoefte

Nadere informatie

Werkgroep kinderarmoede: preventieve gezinsondersteuning/ontmoeting 27 maart

Werkgroep kinderarmoede: preventieve gezinsondersteuning/ontmoeting 27 maart Werkgroep kinderarmoede: preventieve gezinsondersteuning/ontmoeting 27 maart voorstellingsrondje Suzy Geraerts (IBO Villa Kakelbont); Ingrid Maesen (Kind en Gezin); Sigi Janssen (OCMW); Sabine Kuijpers

Nadere informatie

Werkgroep kinderarmoede: preventieve gezinsondersteuning/ontmoeting 12 mei

Werkgroep kinderarmoede: preventieve gezinsondersteuning/ontmoeting 12 mei Werkgroep kinderarmoede: preventieve gezinsondersteuning/ontmoeting 12 mei Aanwezig: Sabine Kuijpers (OCMW Lanaken- Stap Vooruit), Sylvie Salden ( CKG Molenberg), Sarah Philippens (expertisecentrum Amerijtje),

Nadere informatie

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014.

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Aanwezig: Eddy Beuten (Rap op stap), Odette Geelen (TAO Limburg), Willy Stöcker (sportraad), Gie Vranken (cultuur), Pierre Nelissen (schepen van

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS 2013-2019 SD2 SD3 OD1 In kaart brengen van onderwijslandschap en schoolloopbanen binnen de lokale maatschappelijke context Actie 1 Een brede en actuele omgevingsanalyse

Nadere informatie

Werkgroep kinderarmoede: kinderopvang 24/03/2014

Werkgroep kinderarmoede: kinderopvang 24/03/2014 Werkgroep kinderarmoede: kinderopvang 24/03/2014 voorstellingsrondje Ellen Baldewijns en Marleen Vandamme (KDV t Blommeke); Petra Bobbaerts (IBO Villa Kakelbont); Nathalie Ferong (LKO Zutendaal); Joris

Nadere informatie

DENKDAG KINDERARMOEDE

DENKDAG KINDERARMOEDE DENKDAG KINDERARMOEDE 24 februari 2014 AGENDA Kinderarmoede: in beeld en woord risicofactoren situatie voor Lanaken gevolgen aanbod SALK Aan de slag Kinderarmoede in beeld en woord Kinderen in armoede.

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

Schoolcode voor Mol. Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot.

Schoolcode voor Mol. Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot. Schoolcode voor Mol Voorwoord Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot. OCMW Mol tracht de belangen van zijn cliënten

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

Aanbod voor scholen Voorschools Versie september Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN...

Aanbod voor scholen Voorschools Versie september Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN... Aanbod voor scholen Voorschools Versie september 2017 Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN... 5 1 BOEKSTART HASSELT Voorschools Omschrijving Kinderen

Nadere informatie

SCHOOLKIESWIJZER LANAKEN

SCHOOLKIESWIJZER LANAKEN SCHOOLKIESWIJZER LANAKEN Welkomstwoord van de schepen van flankerend onderwijs Inhoud Schoolkieswijzer Lanaken Beste ouders, Een school kiezen voor je kind is belangrijk. Ieder hanteert daarvoor andere

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 20142015-0504 20-04-2015 Collegebesluit houdende de wijziging van collegebesluit nr. 20132014-0459 van 22 mei 2014 houdende de goedkeuring van het Kinderarmoedebestrijdingsplan 2014-2015

Nadere informatie

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 VOORAF: de vereniging SPOOR De vereniging SPOOR staat voor Samenwerking rond Preventie in het kader van Opvoeding en Onderwijs Regio Brugge

Nadere informatie

verbreding netwerk Aanbod Bereik doelgroep Huis van het Kind inspraak doelgroep 'stem geven aan de doelgroep'

verbreding netwerk Aanbod Bereik doelgroep Huis van het Kind inspraak doelgroep 'stem geven aan de doelgroep' Vrije Tijd Sessie 1 moderator: Marleen Lombaert Gezinsbond: bereik zeer moeilijk, aanbod naar alle gezinnen 's spoor: begeleiden van moeilijke geinnen (kwetsbare gezinnen) K&G: begeleiden van kansarme

Nadere informatie

Het O.C.M.W. versterkt de zelfredzaamheid van senioren en mensen met nood aan thuiszorg, zodat dezen zolang mogelijk kwaliteitsvol in de vertrouwde omgeving kunnen wonen. Jaar Exploitatie Investeringen

Nadere informatie

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014 Ons kenmerk: LOP/TB/KPSG/VRS/VDM/140311/018 Bijlage: Huis van het Kind opent deuren uit LOKAAL Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014 Besluiten - Het Huis van het Kind moet vraaggestuurd

Nadere informatie

Toegankelijke kinderopvang. Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle

Toegankelijke kinderopvang. Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle Toegankelijke kinderopvang Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle Programma» Een diversiteit aan gezinnen» Functies in kinderopvang» Sociale functie in kinderopvang» Wat is toegankelijk zijn?» Toegankelijkheid

Nadere informatie

WERKGROEP KINDEROPVANG

WERKGROEP KINDEROPVANG WERKGROEP KINDEROPVANG 25 APRIL 2014 Beschikbaarheid kinderopvang Prioritaire beleidsdoelstelling 2 OCMW: OCMW Lanaken bouwt samen met alle partners een kwaliteitsvol en behoeften dekkend aanbod aan kinderopvang

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

HUIS VAN HET KIND EEKLO

HUIS VAN HET KIND EEKLO HUIS VAN HET KIND EEKLO Indicatoren Kinderarmoedebestrijding 18,00% 16,00% 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% 8,02% 10,64% 8,03% 8,61% 16,11% 10,45% 12,66% 11,90% 9,47% 6,00% 4,00% 2,00% 0,87% 0,78% 2,10% 1,40%

Nadere informatie

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 268 van 20 januari 2014 van ANN BRUSSEEL Taaltest basisonderwijs Stand van zaken

Nadere informatie

Onderwijs SAMENVATTING

Onderwijs SAMENVATTING Onderwijs SAMENVATTING 88.343 leerlingen basis- en secundair onderwijs schooljaar 2016-2017 In verhouding meer leerlingen TSO (bijna 1 op 4 van de lln. SO) en BSO (1 op 5) dan Vlaanderen 17.820 studenten

Nadere informatie

Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord!

Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord! Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord! Flankerend onderwijsbeleid lokaal verankeren 1-11/27/2017 Twee invalshoeken, twee hefbomen Formeel: Decretaal kader: Decreet Flankerend Onderwijsbeleid

Nadere informatie

WG KLEUTERPARTICIPATIE 27/09/2018

WG KLEUTERPARTICIPATIE 27/09/2018 GELIJKE ONDERWIJSKANSEN LOKAAL OVERLEGPLATFORM BASISONDERWIJS GENT Voorzitter Dr. Jean Pierre Verhaeghe TEL: 0474 294083 Jeanpierre.verhaeghe@vlaamsparlement.be www.lop.be WG KLEUTERPARTICIPATIE 27/09/2018

Nadere informatie

HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015

HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015 HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015 1 Hoorzittingen Inschrijvingsdecreet Case Vilvoorde 1. Context: stad in superdynamiek 2. Capaciteit en impact op inschrijvingen 3. Ligging/geografie en impact

Nadere informatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie Bedrijfsvoering Dienst Communicatie PERSBERICHT 20/04/2016 16/0231 Het brugfigurenproject verhoogt ouderbetrokkenheid in het secundair: eerste resultaten na één jaar werking Stad Gent startte in februari

Nadere informatie

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas 25 februari 2014 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Aanwezigheidslijst als bijlage toegevoegd aan het verslag. Documenten Vooraf verstuurd:

Nadere informatie

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 ADVIES Algemene Raad 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toelatingsvoorwaarden tot het gewoon lager onderwijs en de engagementsverklaring tussen school

Nadere informatie

BESLUITENLIJST OPENBARE ZITTING. 1. Mogelijkheid voor de bevolking om vragen over de agenda van de OCMW-raad te stellen aan de raadsleden.

BESLUITENLIJST OPENBARE ZITTING. 1. Mogelijkheid voor de bevolking om vragen over de agenda van de OCMW-raad te stellen aan de raadsleden. BESLUITENLIJST De voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van de stad Maaseik maakt bij deze de lijst met de besluiten en de beknopte omschrijving van de besluiten van de Raad voor Maatschappelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Buitenschoolse Kinderopvang in de scholen van Asse

Huishoudelijk Reglement Buitenschoolse Kinderopvang in de scholen van Asse Huishoudelijk Reglement Buitenschoolse Kinderopvang in de scholen van Asse (Versie vanaf 1 september 2016) Organiserend bestuur De buitenschoolse opvang is een initiatief van het gemeentebestuur Asse,

Nadere informatie

Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X.

Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X. Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X. Het Koninklijk Besluit houdende maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering

Nadere informatie

Bevraging ouderbetrokkenheid

Bevraging ouderbetrokkenheid Bevraging ouderbetrokkenheid Deel directies Cel ouderbetrokkenheid, netoverstijgende cel van de 3 ouderkoepels 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Algemeen... 4 2. Aantal GOK-leerlingen... 4 3. Aanwezigheid van

Nadere informatie

De pre-, peri- en postnatale werking voor kwetsbare gezinnen

De pre-, peri- en postnatale werking voor kwetsbare gezinnen De pre-, peri- en postnatale werking voor kwetsbare gezinnen Ontstaan Huis van het kind Ronse Stedelijke adviesraad voor welzijn Werkgroep opvoedingsondersteuning (vanaf 2015 werkgroep Huis van het kind

Nadere informatie

Kansen in en van onderwijs

Kansen in en van onderwijs Met deze fiche beogen we een concretisering van de blikopener kansen in en van onderwijs voor het volgende vakken: PROJECT KUNSTVAKKEN, GESCHIEDENIS. Deze fiche is tot stand gekomen in een focusgesprek

Nadere informatie

Pieter Heymans Hans Coessens. Wim Van Olmen Sarah Polfliet (verslag)

Pieter Heymans Hans Coessens. Wim Van Olmen Sarah Polfliet (verslag) Verslag vergadering schoolraad van 31 mei 2018 Aanwezigen: Pedagogische raad Ouderraad Lokale gemeenschap Juf Lut Juf Nicole Heidi Lenaerts Pieter Heymans Hans Coessens Hilde Van Wichelen (voorzitter)

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP Kleuteronderwijs Participatie Sinds 1

Nadere informatie

HET GOK-DECREET DE LOKALE OVERLEGPLATFORMS

HET GOK-DECREET DE LOKALE OVERLEGPLATFORMS HET GOK-DECREET DE LOKALE OVERLEGPLATFORMS 14/11/2008 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 1. MET WELKE BEDOELING WERDEN DE LOP S OPGERICHT?...4 2. TAKEN VAN HET LOKAAL OVERLEGPLATFORM...4 3. DE LOP-DESKUNDIGE...5

Nadere informatie

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld?

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld? Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-491- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 55 van 27

Nadere informatie

Bevraging ouderbetrokkenheid

Bevraging ouderbetrokkenheid Bevraging ouderbetrokkenheid Deel ouders Cel ouderbetrokkenheid, netoverstijgende cel van de 3 ouderkoepels 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Algemeen... 4 2. Aanwezigheid van oudervereniging, ouderraden en schoolraden...

Nadere informatie

Vrije Basisschool Meulenberg Scholengroep ERIKA. September Fit en gezond!

Vrije Basisschool Meulenberg Scholengroep ERIKA. September Fit en gezond! Vrije Basisschool Meulenberg Scholengroep ERIKA Saviostraat 37 Houthalen-Helchteren 3530 Houthalen-Helchteren Tel: 011/522867 of 011/522868 secretariaat@vrijebasisschoolmeulenberg.be www.vrijebasisschoolmeulenberg.be

Nadere informatie

Onderwijs en vorming. 1 73.609 leerlingen. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse

Onderwijs en vorming. 1 73.609 leerlingen. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Onderwijs en vorming Samenvatting 73.609 leerlingen (2012) 16.981 kleuters 26.537 kinderen in het lager

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 394 Schooljaar 2014-2015 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Antwerpen 90 6 96 368

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 402 Schooljaar 2016-2017 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Privaatrechtelijk Provincie

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Kathy Jacobs Kind en Gezin Sara De Meerleer Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Warme transitie

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

PROJECTVOORSTEL KINDERARMOEDE

PROJECTVOORSTEL KINDERARMOEDE OCMW Sint-Katelijne-Waver PROJECTVOORSTEL KINDERARMOEDE 1. Inleiding Armoede wordt gedeeltelijk, maar voor een belangrijk deel, doorgegeven van generatie op generatie. Kinderen die (langdurig) leven in

Nadere informatie

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas 5 februari 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Aanwezigheidslijst als bijlage toegevoegd aan het verslag. Documenten Vooraf verstuurd:

Nadere informatie

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT)

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) 2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) OMKADERING + SCHOLEN 2 voltijdse brugfiguren: Maudlin Coussens en Pieter Dejonghe 4 scholen: KTA MoBi, Onze-Lieve-Vrouw-Instituut, Provinciale Middenschool,

Nadere informatie

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang WORKSHOP ONDERWIJS EN TEWERKSTELLING 02/05/2017 4 Topics Wie zijn onze leerlingen? Wat willen we rond onderwijs of tewerkstelling bereiken? Hoe pakken we dit

Nadere informatie

Waar zetten we zeker op in?

Waar zetten we zeker op in? 1. KINDERARMOEDE Ambitie 10. Kinderen en hun gezin in armoede krijgen meer kansen en ondersteuning om de armoedespiraal te doorbreken Waar zetten we zeker op in? De inzet op kinderarmoede is niet nieuw

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Advies over de openbaarheid van financieringskenmerken van leerlingen

Advies over de openbaarheid van financieringskenmerken van leerlingen ADVIES Algemene Raad 27 mei 2010 AR/PCA/ADV/012 Advies over de openbaarheid van financieringskenmerken van leerlingen VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, KUNSTLAAN 6 BUS 6, 1210 BRUSSEL www.vlor.be Advies over de openbaarheid

Nadere informatie

Huiswerk, thuismilieu en het Gelijke Onderwijskansenbeleid. Emilie Franck

Huiswerk, thuismilieu en het Gelijke Onderwijskansenbeleid. Emilie Franck Huiswerk, thuismilieu en het Gelijke Onderwijskansenbeleid Emilie Franck Ongelijkheid in Vlaanderen (1) Ongelijkheid in Vlaanderen is groot Zowel in basisonderwijs (SIBO, TIMSS) als secundair onderwijs

Nadere informatie

Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds vanaf 1 september 2017

Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds vanaf 1 september 2017 Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds vanaf 1 september 2017 Goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 mei 2017 Bekendgemaakt op 23 mei 2017 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Doelgroep en

Nadere informatie

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2010-021 datum : 2010-03-26 gewijzigd : 2014-02-06 contact : Dienst Leren en onderwijzen,

Nadere informatie

Schoolfoto secundair onderwijs 3 de graad

Schoolfoto secundair onderwijs 3 de graad Samenwerkingsovereenkomst - Bijlage 1E Schoolfoto secundair onderwijs 3 de graad De schoolfoto is een instrument om schoolondersteunend te werken. Met de schoolfoto willen we gegevens verzamelen om een

Nadere informatie

Denkdag Kinderarmoede 24 februari Ook binnen IBO Villa Kakelbont zijn er de laatste jaren opvallend meer aanvragen sociaal tarief,

Denkdag Kinderarmoede 24 februari Ook binnen IBO Villa Kakelbont zijn er de laatste jaren opvallend meer aanvragen sociaal tarief, Presentatie en aanwezigheidslijst in bijlage. Nieuwe evoluties ervaringen uit het werkveld: Kinderopvang: Denkdag Kinderarmoede 24 februari 2014. -stijgende vraag voor opvang van gezinnen in armoede. Zeer

Nadere informatie

Basisinformatie maatschappelijke opdracht

Basisinformatie maatschappelijke opdracht Nastreven van leergebiedoverschrijdende eindtermen Een kader om met het schoolteam aan de slag te gaan Basisinformatie maatschappelijke opdracht In dit deel wordt het wettelijk kader geschetst dat voor

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede Groeiactieplan kinderarmoede Overzicht 1. Algemeen kader 2. Greep uit de acties in Gent 3. Succesfactoren/knelpunten à Debat Psychologische Dienst - OCMW Gent 2 1. Algemeen

Nadere informatie

Provinciale projecten welbevinden

Provinciale projecten welbevinden Provinciale projecten welbevinden Stimuleren van het algemeen welbevinden en sociale vaardigheden van kinderen en jongeren op school, in de klas en thuis themaproject pesten op school Info pesten dat kan

Nadere informatie

Overzicht gebruik beleidsprioriteiten

Overzicht gebruik beleidsprioriteiten Overzicht gebruik beleidsprioriteiten CEBVBP01 - BP 1 - Cultureel Erfgoed 1419/001/007/007/005 Projectvereniging Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei erfgoedconvenant CEBVBP02 - BP 2 - Cultureel Erfgoed

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau ALGEMEEN Schoolbevolking 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs basisonderwijs (1) Voltijds onderwijs Kleuteronderwijs 271.239 Lager onderwijs 428.036 Totaal 699.275 Secundair onderwijs (1) Voltijds

Nadere informatie

Kinderarmoedebestrijding. Senaat, 22 juni 2015. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede

Kinderarmoedebestrijding. Senaat, 22 juni 2015. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede Kinderarmoedebestrijding Senaat, 22 juni 2015 Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede Kinderarmoedebestrijding 1. Voorstelling 2. Algemeen 3. Welke maatregelen zijn er nodig? 4.

Nadere informatie

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht Ellen Bauwens VVKBaO Contact: ellen.bauwens@vsko.be De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht 1. Inleiding In april

Nadere informatie

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van vluchtelingen Aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen Nationaliteit opgevangen asielzoekers Regelgevend

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

SOS SCHULDEN OP SCHOOL. Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente 21/12/2010. goed PRAKTIJK voorbeeld VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN

SOS SCHULDEN OP SCHOOL. Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente 21/12/2010. goed PRAKTIJK voorbeeld VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN SOS SCHULDEN OP SCHOOL Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN goed PRAKTIJK voorbeeld Samenwerkingsverband OCMW/Scholen/Ouders en SOS Schulden op School (ouders

Nadere informatie

AP Via een gecoördineerd en gericht beleid werken aan het terugdringen van armoede op haar grondgebied

AP Via een gecoördineerd en gericht beleid werken aan het terugdringen van armoede op haar grondgebied AP 2.09.07 Via een gecoördineerd en gericht beleid werken aan het terugdringen van armoede op haar grondgebied 2015140893 De stad neemt de regierol op inzake bestrijding kinderarmoede en realiseert hierrond

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen krijgt samen vorm. David Vits Kind en Gezin Ann Lobijn VVSG

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen krijgt samen vorm. David Vits Kind en Gezin Ann Lobijn VVSG Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen krijgt samen vorm David Vits Kind en Gezin Ann Lobijn VVSG Nieuwe organisatie Buitenschoolse activiteiten Voortgang Op weg naar een decreet Link filmpje katrien

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW Onderwijscentrum Gent Raakpunten GSIW Gent Stad in Werking Onderwijscentrum Gent, 20 december 2017 1. Uitdaging 2. Rol Onderwijscentrum 3. Structuur en netwerk 4. Raakpunten Visie 5. Raakpunten inhoudelijk

Nadere informatie

VRAGENLIJST 1: DE KERNGROEP (GESLOTEN) VISIE OP ARMOEDE

VRAGENLIJST 1: DE KERNGROEP (GESLOTEN) VISIE OP ARMOEDE VRAGENLIJST 1: DE KERNGROEP (GESLOTEN) Vink aan KLOPT of KLOPT NIET of WEET IK NIET bij de volgende vragen over uw school: VISIE OP ARMOEDE Het schoolteam heeft een goed begrip van de complexiteit van

Nadere informatie

DIVERSITEIT IS HET NIEUWE NORMAAL. Sandra Rosvelds Hoofd studiedienst

DIVERSITEIT IS HET NIEUWE NORMAAL. Sandra Rosvelds Hoofd studiedienst DIVERSITEIT IS HET NIEUWE NORMAAL Sandra Rosvelds Hoofd studiedienst 1 2 Beweging.net Netwerk van 11 PO Samenleving socialer, duurzamer en participatiever maken Informeren, sensibiliseren, actie voeren,

Nadere informatie

Waar en hoe begint het verhaal?

Waar en hoe begint het verhaal? Brede School Helmet Coördinator: Tina Smout Email: tsmout@klaveren7.be Waar en hoe begint het verhaal? Helmet = wijk in Schaarbeek, Brussel veel kleuren en geuren, maar ook veel maatschappelijke uitdagingen

Nadere informatie

Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010

Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010 Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010 1 start: schooljaar 2007-2008 tot juni 2010 Initiatief: 3 scholengemeenschappen SO VCLB Gent Doel: Bestaande initiatieven

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSRECHT IN ANTWERPEN

INSCHRIJVINGSRECHT IN ANTWERPEN INSCHRIJVINGSRECHT IN ANTWERPEN ervaringen en aanbevelingen Claude Marinower, schepen voor onderwijs stad Antwerpen 24.03.2015 Vlaams Parlement Commissie Onderwijs Hoorzitting korte inhoud ervaringen en

Nadere informatie

31/05/2016. Situering Spring mee! Inhoud

31/05/2016. Situering Spring mee! Inhoud 1 Een project van Vormingplus regio Antwerpen 2 Situering Spring mee! Derde fase van de stedelijke projecten ter bestrijding van kinderarmoede: Effectieve aansluiting van ouders en kind op de school Vorming

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Aanwezig: Kristien Gils, Elly Huysmans, Lisette Hermans, Simone Henderickx, Heidi Daniels, Ben Colaers, Marc Reynders, Inneke Van Hijfte

Aanwezig: Kristien Gils, Elly Huysmans, Lisette Hermans, Simone Henderickx, Heidi Daniels, Ben Colaers, Marc Reynders, Inneke Van Hijfte LOK 16 juni 2015 Aanwezig: Kristien Gils, Elly Huysmans, Lisette Hermans, Simone Henderickx, Heidi Daniels, Ben Colaers, Marc Reynders, Inneke Van Hijfte Verontschuldigd: Annick Vreys, Geert Demeulemeester,

Nadere informatie

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010 Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid Beleidsplan lokaal sociaal beleid als uitgangspunt In de krachtlijnen die thema-overstijgend

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015

Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/SG/VDM/150203044 Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015 Aanwezig Etienne Loots, Dorine Stammen, Daniel Gebruers, Katrien Abrams, Marc Van de maele (verslag), Paul Damen,

Nadere informatie

Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal. Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015

Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal. Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015 Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015 2010 Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Strijd tegen kinderarmoede : start van

Nadere informatie

KINDEROPVANG IN RUISELEDE

KINDEROPVANG IN RUISELEDE KINDEROPVANG IN RUISELEDE I. LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor de uitbouw van een lokaal beleid kinderopvang. De doelstellingen worden gedragen door een lokale overleggroep,

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Algemeen Gemeente: Hasselt Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Contactgegevens: Wendy Souvereyns, Loket.kinderopvang@hasselt.be, 0486/586940 Werkingsgebied:

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 : Secundair onderwijs. Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. 3.1. Gewoon secundair onderwijs

Hoofdstuk 3 : Secundair onderwijs. Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. 3.1. Gewoon secundair onderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING 1 Hoofdstuk 3 : Secundair onderwijs 3.1. Gewoon secundair onderwijs 3.1.3. Schoolse vorderingen en zittenblijven in het gewoon secundair onderwijs 118 Schooljaar 2013-2014 Schoolse

Nadere informatie

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS INFORMATIE VAN HET KABINET ONDERWIJS JUNI 2017 Een nieuw ondersteuningsmodel voor kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeften in basis- en secundair onderwijs, en voor studenten met een functiebeperking

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG V R A G E N K A A R T? THEMA: KINDEROPVANG THEMA: KINDEROPVANG? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema kinderopvang

Nadere informatie

Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011. Situering en timing.

Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011. Situering en timing. Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 00 000 00 0 000 000 0 Frank Vandenbroucke Persconferentie 26 november 2007 Situering en timing 00 000 00 0 000 000 0 Discussienota 5 juni 2007

Nadere informatie