VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP"

Transcriptie

1 VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP Kleuteronderwijs Participatie Sinds 1 september 2010 moet elk kind dat zich wil inschrijven in een Vlaamse lagere school verplicht 220 halve dagen aanwezig zijn geweest in de derde kleuterklas. Wie minder aanwezig was, moet een taalproef afleggen bij het centrum voor leerlingenbegeleiding of bij de school. De decreetgever tracht met de maatregel alle zesjarige kinderen al een jaar onder te dompelen in het Nederlandstalig kleuteronderwijs vooraleer ze de stap naar het eerste leerjaar zetten. Uit de evaluatie van de taalproef van de eerste twee schooljaren ( en ), dat moet gelden als sluitstuk van het geheel aan maatregelen om de kleuterparticipatie te bevorderen, bleek dat meer dan 85 % van de leerlingen die de taalproef aflegden, effectief slaagde. De kleuterparticipatie in Vlaanderen is hoog, maar er is nog steeds een belangrijke groep kleuters die niet of niet geregeld genoeg naar school gaat. Het aantal kleuters dat niet is ingeschreven, neemt sinds het schooljaar in absolute cijfers toe: 2651 in ten opzichte van 2903 in De minister wil de participatie aan het kleuteronderwijs maximaliseren. Het is daarbij de bedoeling om, naast het verhogen van de slaagkansen van de leerlingen die onvoldoende deelnemen, ook de resterende groep kleuters die nergens ingeschreven zijn te verkleinen. De inspanningen om deze groep kleuters naar school te krijgen, onder andere door Kind en Gezin, het Agentschap voor Onderwijscommunicatie en de samenwerking met de Koning Boudewijn Stichting, worden jaarlijks herhaald. Heel wat wetenschappers en leerkrachten zijn het er over eens dat kinderen best zo jong mogelijk naar de kleuterklas gaan om schoolse achterstand te voorkomen. 1. Hoeveel kleuters zitten er in Vlaanderen nog niet in de kleuterklas? Graag een overzicht met de absolute cijfers en percentages per leeftijd voor de laatste vijf schooljaren. 2. Hoeveel dagen hebben de kleuters die ingeschreven zijn in een kleuterschool doorgebracht op de school? Graag een overzicht per leeftijd voor de laatste vijf schooljaren. 3. a) Kan de minister een overzicht geven van drie schooljaren taalproef met aantal leerlingen die de proef moesten afleggen, het aantal leerlingen die ze heeft afgelegd, het aantal geslaagden en niet-geslaagden? b) Wat zijn de redenen waarom leerlingen niet slagen in de taalproef? c) Welk traject legden leerlingen af die niet slagen na de taalproef? Liepen zij achterstand op in het basisonderwijs? Kregen zij extra begeleiding? d) Welke conclusies trekt de minister uit drie schooljaren taalproef? Plant hij een bijsturing van de maatregel?

2 4. a) Kan de minister een punctueel overzicht geven van de maatregelen die jaarlijks worden genomen om de kleuterparticipatie van de groep kleuters die niet zijn ingeschreven te vergroten en de middelen die hier tegenover staan? b) Wat is de reden voor de stijging van het absolute aantal van deze groep niet-ingeschreven kleuters? c) Overweegt de minister extra acties om deze groep te bereiken? ANTWOORD 1. In onderstaande tabel kan u de cijfers vinden van het aantal niet-teruggevonden kleuters in het Vlaamse Gewest. Om deze oefening te maken vraagt het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) aan het Rijksregister een tabel met alle peuters en kleuters in het Vlaamse Gewest die op de eerste schooldag van september naar school zouden kunnen gaan. Deze tabel wordt dan vergeleken met de leerlingen die ingeschreven zijn in de Vlaamse scholen, de kinderen die ingeschreven zijn in de scholen van de Franse Gemeenschap en de kinderen die ingeschreven zijn in private scholen waarvan mijn administratie ook een leerlingenbestand krijgt. De kinderen uit de tabel van het Rijksregister die teruggevonden worden in minstens één van de beschikbare lijsten zijn de wel ingeschreven kleuters. De restgroep zijn de niet-teruggevonden kleuters. Schooljaar Leeftijd Niet-teruggevonden Wel teruggevonden Totaal ,3% ,7% ,5% ,5% ,2% ,8% ,0% ,0% ,3% ,7% ,6% ,4% ,5% ,5% ,0% ,0% ,9% ,1% ,2% ,8% ,3% ,7% ,6% ,4% ,1% ,9% ,9% ,1% ,3% ,7% ,4% ,6% ,5% ,5% ,2% ,8% ,0% ,0% ,3% ,7% ,2% ,8% ,5% ,5% ,2% ,8% ,2% ,8% ,3% ,7% Bovenstaande oefening kent verschillende beperkingen en de cijfers in bovenstaande tabel dienen dan ook met de meeste omzichtigheid behandeld te worden: Er is geen zicht op de kinderen die niet geregistreerd zijn in het Rijksregister.

3 De groep van niet-teruggevonden kinderen omvat verschillende categorieën, waaronder: o o o Kinderen die volgens het Rijksregister nog wel gedomicilieerd zijn in Vlaanderen, maar daar in werkelijkheid niet meer verblijven; Kinderen die in het buitenland naar school gaan (Nederland of Frankrijk); Kinderen die naar privéscholen gaan, waar AgODi geen leerlingenlijst (van nietleerplichtigen) van krijgt; o Kinderen die wel naar school gaan, maar waar AgODi geen geldig rijksregisternummer van heeft. 2. In onderstaande tabel kan u de cijfers betreffende de kleuteraanwezigheid vinden. Voor deze oefening werd de opsplitsing gemaakt tussen voldoende halve dagen aanwezig en niet voldoende halve dagen aanwezig. Per geboortejaar werd hetzelfde breekpunt toegepast als het breekpunt dat toegepast wordt in de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een schooltoelage. De cijfers voor het laatste schooljaar zijn nog niet definitief; wijzigingen hieraan blijven dus nog mogelijk. Schooljaar Leeftijd Aantal verwachte halve dagen Onvoldoende aanwezig Voldoende aanwezig Totaal aantal lln ,9% ,1% ,4% ,6% ,0% ,0% ,3% ,7% ,4% ,6% ,5% ,5% ,0% ,0% ,9% ,1% ,5% ,5% ,8% ,2% ,0% ,0% ,1% ,9% ,0% ,0% ,6% ,4% ,6% ,4% ,8% ,2% ,9% ,1% ,0% ,0% ,5% ,5% ,7% ,3% ,7% ,3% ,3% ,7% ,4% ,6% ,0% ,0% ,9% ,1% a) Vijf- en zesjarige kinderen die onvoldoende aanwezig waren in het kleuteronderwijs, kunnen mits ze slagen voor de taalproef alsnog starten in het gewoon lager onderwijs. Het antwoord

4 op vraag 2 biedt een overzicht van het aantal leerlingen dat onvoldoende aanwezig was en dus een taalproef moest afleggen om te kunnen overgaan naar het gewoon lager onderwijs. Doordat de CLB s niet alle taalproeven (tijdig) registreerden, heeft de overheid geen volledig zicht op het aantal kinderen dat een taalproef aflegde. De resultaten van de taalproeven zijn op 2 meetmomenten geregistreerd: taalproeven die afgenomen zijn t.e.m. 1/10 en taalproeven na 1/10. Resultaten van taalproeven die zijn afgenomen tot 1/10. Voor het schooljaar registreerden de CLB s 592 kinderen die een taalproef aflegden. Hiervan slaagden er 483 (82%). Voor het schooljaar waren er volgens de registraties van de CLB s 702 kinderen die een taalproef aflegden, waarvan er 599 (85%) deze test succesvol aflegden. Voor het schooljaar registreerden de CLB s 642 kinderen met een taalproef. 518 (81%) kinderen slaagden voor deze test. Resultaten van taalproeven die zijn afgenomen na 1/10. Voor het schooljaar registreerden de CLB s 38 kinderen die een taalproef aflegden. Hiervan slaagden er 29 (76%). Voor het schooljaar waren er volgens de registraties van de CLB s 88 kinderen die een taalproef aflegden, waarvan er 64 (73%) deze test succesvol aflegden. Voor het schooljaar registreerden de CLB s 67 kinderen met een taalproef. 43 (64%) kinderen slaagden voor deze test. In het kader van de controles op de bijkomende toelatingsvoorwaarden voor het gewoon lager onderwijs ontving AgODi tijdens de afgelopen drie schooljaren schriftelijke bewijsstukken die moesten aantonen dat een kind alsnog slaagde voor de taalproef. Het ging hier om taalproeven die niet of laattijdig door de CLB s werden geregistreerd. Daarnaast zitten in deze aantallen ook dubbels t.o.v. de vorige paragrafen. Met name de laattijdig geregistreerde taalproeven zitten zowel in de cijfers van AgODi als in de paragrafen hiervoor. Bij de controles voor het schooljaar ontving AgODi dergelijke bewijsstukken voor 79 kinderen. Voor het schooljaar ontving AgODi voor 304 kinderen een geldig bewijs van slagen voor de taalproef. Voor het schooljaar kon er op deze manier voor 258 kinderen bewezen worden dat deze slaagden voor de taalproef. b) De taaltoets peilt of een kind het Nederlands voldoende beheerst om het gewoon lager onderwijs te kunnen aanvatten. We kunnen er dus van uitgaan dat kinderen die niet slagen voor de taalproef dit niveau niet behalen. c) Mijn administratie heeft geen informatie over het begeleidingstraject dat niet geslaagde leerlingen na de taalproef afleggen of de extra begeleiding die ze wel of niet krijgen. Ik ga er van uit dat het niet slagen voor de taalproef voor scholen een knipperlicht kan zijn. En ik heb er alle vertrouwen in dat scholen hier professioneel mee omgaan. In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van de leerlingen die voor schooljaar deelnamen aan de taalproef en de plaats in het Vlaamse onderwijs waar ze in de schooljaren , en konden teruggevonden worden:

5 Taalproef Administratieve groep Geslaagd Kleuterklas 17 1ste leerjaar de leerjaar de leerjaar de leerjaar de leerjaar 1 1 6de leerjaar 1 BLO Lager onderwijs type BLO Lager onderwijs type 3 1 BLO Lager onderwijs type BLO Lager onderwijs type Niet geslaaagd Kleuterklas ste leerjaar de leerjaar de leerjaar 4 BLO Lager onderwijs type BLO Lager onderwijs type 2 1 BLO Lager onderwijs type 7 1 BLO Lager onderwijs type d) Zoals ik in het Vlaams Parlement aangekondigd heb, zullen we onderzoeken of er ter vervanging van de taalproef een ander sluitstuk voor het beleid rond kleuterparticipatie gevonden kan worden. Mijn administratie is op dit moment nog bezig met een grondige evaluatie van de taalproef. Hiervoor zal een evaluatie uitgevoerd worden waarbij de gebruikers van de taalproef actief zullen betrokken worden. In afwachting daarvan blijft de taalproef behouden. a) Om ouders met een kleuter te sensibiliseren worden jaarlijks volgende acties herhaald: Het Starterspakket: naar de kleuterklas wordt verdeeld door scholen bij de inschrijvingen van nieuwe kleuters. Kleuters die nergens terug te vinden zijn op de inschrijvingslijsten krijgen een pakket via de inloopteams van Kind en Gezin. De communicatiecampagne Kijk wat ik al kan richt zich naar ouders met een kind in de derde kleuterklas. Ouders van een kind dat nergens terug te vinden is in de inschrijvingslijsten krijgen thuis een folder en brief met info over de verplichte aanwezigheid in de kleuterklas en de taalproef. Sociale organisaties (OCMW, CAW, verenigingen, asielcentra, Romawerkers ) kregen een infomap van Kijk wat ik al kan met affiches, folders, een rekenschema (is een kleuter voldoende aanwezig geweest?) en gesprekstips (hoe motiveer je ouders voor de kleuterklas?). Het budget voor de communicatieacties specifiek naar de niet-ingeschreven kleuters is euro. In juli 2010 werd tussen het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) en Kind en Gezin een engagementsverklaring afgesloten in het kader van de verhoging van de participatie aan het kleuteronderwijs. In deze engagementsverklaring werd de samenwerking en de gegevensuitwisseling tussen beide agentschappen vastgelegd. De acties van beide agentschappen zijn gericht op kleuters die niet in een school zijn ingeschreven

6 De beleidskredieten van Kind en Gezin werden hiervoor met euro verhoogd. Ook de lokale overlegplatforms (LOP s) voeren acties om de kleuterparticipatie verder te verhogen. De lokale overlegplatforms zijn bij uitstek het forum om met alle betrokkenen rond de tafel gelijke kansen in het onderwijs te borgen, dus ook inzake kleuterparticipatie. Naast directies zijn ook kansarmen, allochtonenorganisaties, CLB s... bij de LOP's betrokken. De acties die LOP's rond kleuterparticipatie opzetten zijn vaak zeer vergaand. Het gaat daarbij om:... sensibilisering van scholen en ouders; gegevensverzameling over inschrijvingen en aanwezigheden; ontwikkeling van materiaal waarmee in de school aan de slag gegaan kan worden; afspraken met Kind en Gezin; afspraken met schoolopbouwwerk; Hiervoor werden geen extra middelen voor uitgetrokken. In mijn beleid houd ik ook rekening met de financiële drempels die sommige ouders ervaren om in te stappen. Scholen die gesubsidieerd of gefinancierd worden door de Vlaamse overheid mogen geen inschrijvingsgeld vragen aan ouders. Toch kunnen de beperkte kosten die betaald moeten worden voor extra s zoals uitstapjes voor sommige ouders nog doorwegen en een drempel zijn om hun kind naar school te sturen. Hiervoor bestendig ik de twee maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het kleuteronderwijs ook voor deze ouders betaalbaar blijft: de maximumfactuur enerzijds en de schooltoelage (gekoppeld aan aanwezigheid in het kleuteronderwijs) anderzijds. Als compensatie voor de maximumfactuur, werd het globale werkingsbudget van het gefinancierd en gesubsidieerd basisonderwijs vanaf 2007 verhoogd met 29,504 miljoen euro. De verdeling van deze middelen gebeurt pro rata van het aantal regelmatige leerlingen. Cijfergegevens omtrent de toegekende schooltoelagen kan u jaarlijks terugvinden op de website Voor schooljaar werden er schooltoelagen toegekend aan ouders van leerlingen in het kleuteronderwijs. Het totaal uitgekeerde bedrag was ,84 euro ofwel 85,12 euro per leerling. b) De toename van het absolute aantal niet-teruggevonden kleuters is te wijten aan de toename van het totaal aantal kleuters in het Vlaamse Gewest. Het percentage niet-teruggevonden kleuters blijft immers stabiel. c) Mijn administratie en Kind en Gezin exploreren bijkomende pistes van samenwerking in het kader van het pas gestemde decreet houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning.

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 268 van 20 januari 2014 van ANN BRUSSEEL Taaltest basisonderwijs Stand van zaken

Nadere informatie

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld?

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld? Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-491- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 55 van 27

Nadere informatie

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 ADVIES Algemene Raad 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toelatingsvoorwaarden tot het gewoon lager onderwijs en de engagementsverklaring tussen school

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS

VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS Kinderen mogen op vijf of zes jaar pas naar het gewoon lager onderwijs in een Nederlandstalige school als ze eerst een jaar lang

Nadere informatie

Commissievergadering nr. C13 OND1 (2009-2010) 8 oktober 2009

Commissievergadering nr. C13 OND1 (2009-2010) 8 oktober 2009 Commissievergadering nr. C13 OND1 (2009-2010) 8 oktober 2009 Interpellatie van mevrouw Kathleen Helsen tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over de

Nadere informatie

nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de Franse Gemeenschap

nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de Franse Gemeenschap SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 67 van 18 oktober 2013 van ANN BRUSSEEL Basis- en secundair Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Commissievergadering nr. C167 OND15 ( ) 18 maart

Commissievergadering nr. C167 OND15 ( ) 18 maart Commissievergadering nr. C167 OND15 (2009-2010) 18 maart 2010 33 Mijn tweede vraag ging over het kader en statuut van de preventieadviseurs. Ik ben het met u eens om te stellen dat dit een complex probleem

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Mei 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerplichtige leerlingen

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s

Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s In het decreet betreffende het onderwijs XXIII werden een aantal nieuwe maatregelen doorgevoerd met betrekking tot huisonderwijs. Daarin werd ook een rol voorzien

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: oktober 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: april 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Welkom Patrick Poelmans Administrateur generaal AGODI

Welkom Patrick Poelmans Administrateur generaal AGODI Welkom Patrick Poelmans Administrateur generaal AGODI Instrumenten kleuterparticipatie Sara De Meerleer Kleutercoördinator 1 Drie dimensies van kleuterparticipatie 5 aandachtspunten bij elke actie Kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 20142015-0504 20-04-2015 Collegebesluit houdende de wijziging van collegebesluit nr. 20132014-0459 van 22 mei 2014 houdende de goedkeuring van het Kinderarmoedebestrijdingsplan 2014-2015

Nadere informatie

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren?

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren? Huisonderwijs Wat is huisonderwijs? elk onderwijs, gegeven aan leerplichtige leerlingen, buiten een erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school (door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap)

Nadere informatie

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren?

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren? Huisonderwijs * Wat is huisonderwijs? elk onderwijs, gegeven aan leerplichtige leerlingen, buiten een erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school (door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap)

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: oktober 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

15/02/2019. Drie dimensies van kleuterparticipatie

15/02/2019. Drie dimensies van kleuterparticipatie Drie dimensies van kleuterparticipatie 1 3 acties rond kleuterparticipatie Kwaliteitsvolle data Inzetten op samenwerking Aandacht voor kwetsbare groepen 5 aandachtspunten bij elke actie Kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Startworkshop pilootproject Verplichte kleuterparticipatie

Startworkshop pilootproject Verplichte kleuterparticipatie KBS-project Aangepaste communicatie naar sociaal zwakke groepen Startworkshop pilootproject Verplichte kleuterparticipatie Mieke Santermans, stafmedewerker communicatie met kansengroepen, Agentschap Onderwijscommunicatie

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: juni 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP

Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP Vlaamse Rand Monitoring anderstalige

Nadere informatie

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs".

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs. Inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs". Zoals u reeds in

Nadere informatie

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig onderwijs Brussel

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 16 april 2014 Besluit nummer: 2014_GR_00281 Onderwerp: Overeenkomst betreffende de aanpassing van het Centraal Aanmeldingsregister voor inschrijvingen

Nadere informatie

2. In afwijking van paragraaf 1 moeten ouders van de volgende leerplichtigen, de leerplichtige niet inschrijven bij de examencommissie:

2. In afwijking van paragraaf 1 moeten ouders van de volgende leerplichtigen, de leerplichtige niet inschrijven bij de examencommissie: Examens Vanaf 1/9/2013 is een kind in huisonderwijs verplicht in te schrijven voor, deel te nemen aan én te slagen voor examens basisschool en 1ste graad secundair. Het onderwijsdecreet stipuleert heel

Nadere informatie

INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL. in 15 vragen

INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL. in 15 vragen INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL in 15 vragen 3 COLOFON Verantwoordelijke uitgever Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Jo De Ro Agentschap voor Onderwijscommunicatie Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

Onderwijs SAMENVATTING

Onderwijs SAMENVATTING Onderwijs SAMENVATTING 88.343 leerlingen basis- en secundair onderwijs schooljaar 2016-2017 In verhouding meer leerlingen TSO (bijna 1 op 4 van de lln. SO) en BSO (1 op 5) dan Vlaanderen 17.820 studenten

Nadere informatie

VR DOC.0893/2BIS

VR DOC.0893/2BIS VR 2018 2007 DOC.0893/2BIS Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap,

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOTLIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOTLIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOTLIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: juni 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT: Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap, de Codex Secundair Onderwijs

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

Rapport. Kleuterparticipatie. Redactie: Jean-Marie Van Steenwinckel, Netwerk Samen tegen schooluitval Vlaams-Brabant

Rapport. Kleuterparticipatie. Redactie: Jean-Marie Van Steenwinckel, Netwerk Samen tegen schooluitval Vlaams-Brabant Rapport Kleuterparticipatie 2016 2017 Redactie: Jean-Marie Van Steenwinckel, Netwerk Samen tegen schooluitval Vlaams-Brabant Rapport Kleuterparticipatie 2016-2017 Vlaams-Brabant Versie 02 02 2018 1 KLEUTERAANWEZIGHEDEN

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 6 van 19 augustus

Nadere informatie

In het officieel onderwijs bestaat bovendien de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het volgen van een levensbeschouwelijk vak.

In het officieel onderwijs bestaat bovendien de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het volgen van een levensbeschouwelijk vak. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 208 van ANN BRUSSEEL datum: 4 februari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Basis- en secundair onderwijs - Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

RAPPORT VVC en LOCUS

RAPPORT VVC en LOCUS RAPPORT Resultaten en conclusies van het cijfermateriaal schoolactiviteiten in cultuurcentra in functie van een analyse van mogelijke effecten van de maximumfactuur basisonderwijs 23.02.2011 VVC en LOCUS

Nadere informatie

Informatieavond september SBS Kermt

Informatieavond september SBS Kermt Informatieavond september 2011 SBS Kermt - 2011 1 Schoolorganisatie 2011-2012 Organisatie en ondersteuning: SBS Kermt 2011 2 Schoolorganisatie 2011-2012 Kleuterschool: SBS Kermt - 2011 3 Schoolorganisatie

Nadere informatie

VR DOC.1125/2

VR DOC.1125/2 VR 2018 1210 DOC.1125/2 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag en kleutertoeslag DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het

Nadere informatie

INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL. in 15 vragen

INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL. in 15 vragen INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL in 15 vragen 3 COLOFON Verantwoordelijke uitgever Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Jo De Ro Agentschap voor Onderwijscommunicatie Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/KL/KSO/2004/41 BETREFT: Secundair onderwijs : Bijdrage voor onderwijs- en administratieve kosten 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangstdatum: 11.01.04 1.2 Verzoeker Ouder 1.3. Verweerder

Nadere informatie

Administratieve software in onderwijsinstellingen: Discimus Studiedag privacybescherming in het

Administratieve software in onderwijsinstellingen: Discimus Studiedag privacybescherming in het Administratieve software in onderwijsinstellingen: Discimus Studiedag privacybescherming in het Discimus OVSG en VVSG 16/11/17 De aanleiding Ik wil een actueel zicht van de inschrijvingen tijdens de inschrijvingsperiode!

Nadere informatie

plage-lestijden onderwijzer

plage-lestijden onderwijzer plage-lestijden onderwijzer Schooljaar 2010-2011 - Schooljaar 2011-2012 Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Opleiding voor schoolsecretariaten

Opleiding voor schoolsecretariaten Opleiding voor schoolsecretariaten 2016-2017 Inschrijvingsrecht 1. Uitgangspunten 2. VOOR: Hoe de inschrijvingen organiseren? 3. TIJDENS de inschrijvingsperiode 4. NA de start van de inschrijvingsperiode

Nadere informatie

Beersel Halle Sint- Pieters- Leeuw

Beersel Halle Sint- Pieters- Leeuw Inschrijven in een basisschool Schooljaar 20-202 Beersel Halle Sint- Pieters- Leeuw LOP B e ste ouders, Alle basisscholen van Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw werken met dezelfde inschrijvingsperiode

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs Vlaamse Regering > Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs DEVLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag

Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag De Vlaamse regering hakte uiteindelijk de knoop door over de hervorming van de Vlaamse kinderbijslag.

Nadere informatie

U bent hier: Vlaams Parlement > Handelingen

U bent hier: Vlaams Parlement > Handelingen Page 1 of 5 U bent hier: Vlaams Parlement > Handelingen Handelingen Plenaire Vergadering van 31 maart 2010 Actuele vraag van de heer Kris Van Dijck tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs,

Nadere informatie

nr. 348 van ANN BRUSSEEL datum: 24 maart 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 348 van ANN BRUSSEEL datum: 24 maart 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 348 van ANN BRUSSEEL datum: 24 maart 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig onderwijs Brussel Spijbelproblematiek

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX

ANTWOORD. Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX Leerlingen BSO Slaagkansen hoger

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: december 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

Beleidsinitiatieven kleuter-participatie: een balans

Beleidsinitiatieven kleuter-participatie: een balans Raad Basisonderwijs 7 november 2012 RBO-RBO-END-001 Beleidsinitiatieven kleuter-participatie: een balans Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219 81 18 www.vlor.be

Nadere informatie

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015.

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 557 van ANN BRUSSEEL datum: 9 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts -

Nadere informatie

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE Bij het openen van het rapport worden de meest recente gegevens uit de databank gehaald. Inleiding In dit document worden de kansarmoede-indicatoren weergegeven

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig Brussel Lerarentekort

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: juli 2018 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft maatregelen aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Campagne Verplichte Kleuterparticipatie "Kijk wat ik al kan"

Campagne Verplichte Kleuterparticipatie Kijk wat ik al kan Campagne Verplichte Kleuterparticipatie 2011-2012 "Kijk wat ik al kan" Sinds het schooljaar 2009-2010 moeten kleuters verplicht naar de (derde) kleuterklas. Zij moeten twee derde van de tijd aanwezig zijn,

Nadere informatie

Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting

Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting Rapport Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting 2013 2017 Redactie: Jean-Marie Van Steenwinckel, Netwerk Samen tegen schooluitval Vlaams-Brabant PA en DU 2013-2017 TOTAAL Versie 31 01 2018

Nadere informatie

Stappenplan. je kind inschrijven op een basisschool

Stappenplan. je kind inschrijven op een basisschool Stappenplan je kind inschrijven op een basisschool Inhoudsopgave Stappenplan... 4 Wie moet ingeschreven worden?... 5 Volgende kinderen moet je inschrijven voor het schooljaar 2013-2014:... 5 Is je kleuter

Nadere informatie

betreffende het aanpassen van de regeling van de maximumfactuur in het basisonderwijs

betreffende het aanpassen van de regeling van de maximumfactuur in het basisonderwijs stuk ingediend op 1086 (2010-2011) Nr. 1 19 april 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van de dames Irina De Knop, Marleen Vanderpoorten, Fientje Moerman en Ann Brusseel, de heren Boudewijn Bouckaert

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-437- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 38 van 13

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Juli 2018 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Onderwijsdecreet. Hoofdstuk II. Basisonderwijs

Onderwijsdecreet. Hoofdstuk II. Basisonderwijs Onderwijsdecreet Onze overheid heeft middels onderwijsdecreet XXIII verregaande wijzigingen aan de regelgeving voor het huisonderwijs doorgevoerd. Deze wijzigingen zullen ingaan op 1/9/2013. Voortaan zijn

Nadere informatie

HET INSCHRIJVINGSRECHT IN SCHEMA Basisonderwijs

HET INSCHRIJVINGSRECHT IN SCHEMA Basisonderwijs Bijlage bij omzendbrief BaO/2012/01 HET INSCHRIJVINGSRECHT IN SCHEMA Basisonderwijs In enkele overzichtelijke schema s krijgt u zicht op het inschrijvingsrecht. Bij elk schema leest u ook de basisprincipes

Nadere informatie

Beraadslaging VTC nr. 16/2016 van 30 maart 2016

Beraadslaging VTC nr. 16/2016 van 30 maart 2016 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 16/2016 van 30 maart 2016 Betreft: Aanvraag tot machtiging voor het meedelen van persoonsgegevens van

Nadere informatie

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs Stafdienst Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 19 www.katholiekonderwijs.vlaanderen Analyse septembertelling schooljaar 2018-2019 18 september 2018 Bijna 743 000 leerlingen en hun ouders kiezen voor

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het project DISCIMUS

Veelgestelde vragen over het project DISCIMUS Veelgestelde vragen over het project DISCIMUS Dankzij het project DISCIMUS wisselen scholen, de Centra voor Deeltijds Onderwijs en AgODi op een vlottere en gebruiksvriendelijkere manier leerlingengegevens

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrage voor het updaten van software.

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrage voor het updaten van software. COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/KSO/2007/161 BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrage voor het updaten van software. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 07.03.2007 1.2 Verzoeker Ouder van een leerling. 1.3 CZB

Nadere informatie

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten?

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO 201v2 Evaluatie flexibele leertrajecten Vragenlijst voor coördinerend directeurs 1 Zijn er op het niveau

Nadere informatie

Vlaanise Regering [V

Vlaanise Regering [V Vlaanise Regering [V Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VL7\AMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 april

Nadere informatie

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Kathy Jacobs Kind en Gezin Sara De Meerleer Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Warme transitie

Nadere informatie

GROEIPAKKET KLEUTERTOESLAG SCHOOLTOESLAG

GROEIPAKKET KLEUTERTOESLAG SCHOOLTOESLAG ATISCH M O T AU ND! E K E G TOE GROEIPAKKET KLEUTERTOESLAG SCHOOLTOESLAG www.groeipakket.be KLEUTERTOESLAG De kleutertoeslag is een nieuwe, extra toeslag binnen het Groeipakket voor kleuters van drie en

Nadere informatie

Ter voorbereiding van het academiejaar waren de resultaten als volgt:

Ter voorbereiding van het academiejaar waren de resultaten als volgt: VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Vraag nr. 26 van 10 september 2014 van ANN BRUSSEEL Toelatingsexamen arts

Nadere informatie

Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school?

Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school? Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school? Aanmelden en inschrijven: STAP VOOR STAP 1. Kies een school Maak voor jezelf een keuze: welke school kies je? Kleuteronderwijs Het Notendopje (GO!

Nadere informatie

VR DOC.0369/2BIS

VR DOC.0369/2BIS VR 2017 2104 DOC.0369/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de ondersteuning van de verstrekking van groenten, fruit en melk aan leerlingen in onderwijsinstellingen DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! basisschool Hofkouter Sint-Lievens-Houtem te Sint-Lievens-Houtem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! basisschool Hofkouter Sint-Lievens-Houtem te Sint-Lievens-Houtem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Ondersteuningsmodel en andere maatregelen voor het basisonderwijs

Ondersteuningsmodel en andere maatregelen voor het basisonderwijs Ondersteuningsmodel en andere maatregelen voor het basisonderwijs Maatregelen voor het basisonderwijs Maatregelen voor het basisonderwijs Middelen voor het basisonderwijs Vanaf 1/1/2019 verhoging omkadering

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Basisonderwijs: Bijdrage voor geïntegreerde werkweek.

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Basisonderwijs: Bijdrage voor geïntegreerde werkweek. COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/KBO/2004/75 BETREFT: Basisonderwijs: Bijdrage voor geïntegreerde werkweek. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangstdatum: 20.09.2004 1.2 Verzoeker ouder. 1.3 Antwoordende partij Basisschool

Nadere informatie

B = het aantal regelmatige leerlingen in het lager onderwijs die ingeschreven waren in de school op de

B = het aantal regelmatige leerlingen in het lager onderwijs die ingeschreven waren in de school op de VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 209 van 11 december 2013 van VELI YÜKSEL Basisonderwijs Hertelling lestijden

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/KSO/2004/76 BETREFT: Secundair onderwijs: Aankoop rekenmachine. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 21.09.2004 1.2 Verzoeker ouder. 1.3 Antwoordende partij Koninklijk Atheneum

Nadere informatie

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht Ellen Bauwens VVKBaO Contact: ellen.bauwens@vsko.be De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht 1. Inleiding In april

Nadere informatie

VR DOC.0893/3BIS

VR DOC.0893/3BIS VR 2018 2007 DOC.0893/3BIS VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN HET DECREET BASISONDERWIJS VAN 25 FEBRUARI 1997, HET DECREET VAN 8 JUNI 2007 BETREFFENDE DE STUDIEFINANCIERING VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP,

Nadere informatie

NIET WIE IS ER ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE LEERPLICHT

NIET WIE IS ER ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE LEERPLICHT LEERPLICHT WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2011-2012 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Afdeling Scholen Basisonderwijs en CLB Afdeling

Nadere informatie

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start?

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 387 van CHRIS JANSSENS datum: 23 februari 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS 2013-2019 SD2 SD3 OD1 In kaart brengen van onderwijslandschap en schoolloopbanen binnen de lokale maatschappelijke context Actie 1 Een brede en actuele omgevingsanalyse

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrageregeling bij een kort schoolverblijf.

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrageregeling bij een kort schoolverblijf. COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/KSO/2006/138 BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrageregeling bij een kort schoolverblijf. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 15.03.2006 1.2 Verzoeker Ouder van een leerling.

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: aankoop van een programma voor dyslexie en maximumfactuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: aankoop van een programma voor dyslexie en maximumfactuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2011/301 BETREFT: aankoop van een programma voor dyslexie en maximumfactuur 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 15.12.2011 1.2 Vraagsteller [X], schooldirectie 1.3 CZB Bij

Nadere informatie

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1 Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1. Orde en tuchtmaatregelen http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=14691 1.1 Ordemaatregel Wanneer een leerling de goede werking

Nadere informatie

NIET WIE IS ER ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2010-2011 LEERPLICHT

NIET WIE IS ER ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2010-2011 LEERPLICHT LEERPLICHT WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2010-2011 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Afdeling Scholen Basisonderwijs en CLB Afdeling

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 197 van 4 december 2013 van GOEDELE VERMEIREN

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 197 van 4 december 2013 van GOEDELE VERMEIREN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 197 van 4 december 2013 van GOEDELE VERMEIREN Studietoelagen Terug De afdeling

Nadere informatie

Samenvatting decreet 23

Samenvatting decreet 23 Samenvatting decreet 23 kort: huisonderwijs = alles wat niet onder erkende en gesubsidieerde scholen valt basisonderwijs = verplicht vanaf 11j examen afleggen middelbaar onderwijs = verplicht vanaf 15j

Nadere informatie

Vraag nr. 211 van 9 januari 2013 van GOEDELE VERMEIREN

Vraag nr. 211 van 9 januari 2013 van GOEDELE VERMEIREN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 211 van 9 januari 2013 van GOEDELE VERMEIREN Studietoelagen Terug De afdeling

Nadere informatie

1 Vlaanderen is onderwijs & vorming RAPPORT HUISONDERWIJS en AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN.

1 Vlaanderen is onderwijs & vorming RAPPORT HUISONDERWIJS en AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN. 1 Vlaanderen is onderwijs & vorming RAPPORT HUISONDERWIJS 2015-2016 en 2016-2017 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN www.onderwijs.vlaanderen.be Verantwoordelijke uitgever Guy Janssens Administrateur-generaal

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrage voor gereedschap en machines.

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrage voor gereedschap en machines. COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/KSO/2004/70 BETREFT: Secundair onderwijs: Bijdrage voor gereedschap en machines. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 23 augustus 2004 1.2 Verzoeker ouder 1.3 Antwoordende partij

Nadere informatie

Vlaamse Regering!j Kïf ^"

Vlaamse Regering!j Kïf ^ TH"WWW"W Vlaamse Regering!j Kïf ^" Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2011/290 BETREFT: gratis typelessen tijdens de lesuren 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 4 juli 2011 1.2 Vraagsteller - [X], ouder van een leerling 1.3 CZB Op 4 juli 2011

Nadere informatie