Trekkende voertuigen. Aanbevelingen. Wielbasis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trekkende voertuigen. Aanbevelingen. Wielbasis"

Transcriptie

1 Algemene informatie over trekkende voertuigen Algemene informatie over trekkende voertuigen Trekkende voertuigen zijn bedoeld voor het trekken van aanhangers en zijn daarom uitgerust met een koppelschotel die het mogelijk maakt eenvoudig van aanhanger te wisselen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van het trekkende voertuig zonder de eigenschappen van het voertuig negatief te beïnvloeden, is het belangrijk dat de nationale en internationale regelgeving in acht worden genomen bij het selecteren van de wielbasis en de positie van de koppelschotel. Aanbevelingen Wielbasis De keuze van de wielbasis wordt beïnvloed door factoren zoals: De overhang voor van de aanhanger Nationale regelgeving m.b.t. voertuiglengte en maximaal toelaatbaar totaalgewicht Deze factoren beperken de mogelijkheden om de positie van de koppelschotel in lengterichting te variëren. Over het algemene dient de kleinst mogelijke wielbasis geselecteerd te worden. 05:10-01 Uitgave 4 nl-nl 1 (13)

2 Aanbevelingen Algemene richtlijnen voor positioneren koppelschotel Het is niet mogelijk om exacte aanbevelingen voor het positioneren van de koppelschotel te geven aangezien er zoveel factoren een rol spelen, zoals de chassisconfiguratie, de wielbasis en belangrijker nog wettelijke vereisten met betrekking tot asdruk en voertuigafmetingen. BELANGRIJK! Houd het volgende in acht bij het bepalen van de positie van de koppelschotel: Controleer bij het positioneren van de koppelschotel altijd de asbelasting voor elk afzonderlijk geval. Controleer of er genoeg ruimte tussen de aanhanger en de achterzijde van het chassisframe aanwezig is. Het risico dat de aanhanger de cabine of de achterzijde van het chassisframe raakt, mag niet aanwezig zijn. Als de koppelschotel te ver vóór de aandrijfas van een 2-assig voertuig is geplaatst, heeft dit de onderstaande gevolgen: De rij-eigenschappen worden negatief beïnvloed Het risico van overschrijding van de toegestane voorasbelasting neemt toe Als de afstand tussen de koppelschotel en het midden van de achteras of bogie te kort is, dan verplaatst de aanhanger het trekkende voertuig in dwarsrichting bij scheefstand (rijden in bochten of slippen), wat een risico is op een glad wegdek. De verplaatsing varieert afhankelijk van de lading en de omstandigheden en hoe hoog de versnelling of vertraging is. Om zoveel mogelijk gebruik te maken van de voorasbelasting bij lange trekkende voertuigen, wordt de koppelschotel vaak ver vooruit gepositioneerd, wat het risico op frametrillingen verhoogt :10-01 Uitgave 4 nl-nl 2 (13)

3 Aanbevelingen De volgende positie van de koppelschotel geeft de voertuigcombinatie goede rij-eigenschappen en een relatief lage voorasbelasting: Bij 2-assige voertuigen: 10% van de wielbasis vóór de achteras. Bij 3-assige voertuigen: 10% van de wielbasis vóór de achteras. Positioneer de koppelschotel iets verder naar voren om de voorasbelasting te verhogen. max 760 mm Positioneer de koppelschotel max. 760 mm vóór de achteras bij 2-assige trekkende voertuigen, aangezien rijden met een aanhanger voor een zeer geconcentreerde belasting van het chassisframe zorgt Het theoretische bogiemidden wordt aangegeven op de ICD (individuele chassistekening) 05:10-01 Uitgave 4 nl-nl 3 (13)

4 Aanbevelingen Speciale regelgeving om te voldoen aan EG-richtlijn 96/53/EG Om een EU-aanhanger met een lengte van 13,6 m te kunnen transporteren (met een totale lengte van maximaal 16,5 m), mag de afstand tussen de voorzijde van het trekkende voertuig en het midden van de koppelschotel niet groter zijn dan mm. Bij een EU-aanhanger is de afstand tussen de fuseepen van de aanhanger en de achterzijde van de aanhanger 12 m. 96/53/EG is een EG-richtlijn (EG = Europese Gemeenschap) waarin regels zijn vastgelegd voor gewichten en afmetingen (Massa's en afmetingen) die op voertuigverkeer van toepassing zijn. max mm :10-01 Uitgave 4 nl-nl 4 (13)

5 Aanpasbare uitrusting voor verschillende transporttypen Aanpasbare uitrusting voor verschillende transporttypen Om het trekkende voertuig geschikt te maken voor verschillende transporttypen, worden verstelbare koppelschotels en verwisselbare vergrendelmechanismen gebruikt. Verstelbare koppelschotel Een koppelschotel die in lengterichting van het trekkende voertuig kan worden versteld maakt het volgende mogelijk: Aanpassing aan de nationale regelgeving van diverse landen m.b.t. asbelasting en voertuiglengte Optimalisatie van gewichtsverdeling tussen de voor- en achteras Aanpassing aan verschillende aanhangertypen Verwisselbaar vergrendelmechanisme Een verwisselbaar vergrendelmechanisme maakt het mogelijk om verschillende soorten aanhangers te trekken :10-01 Uitgave 4 nl-nl 5 (13)

6 Voertuigen en uitrusting combineren in overeenstemming met ISO 1726 Voertuigen en uitrusting combineren in overeenstemming met ISO 1726 ISO 1726 is een internationale norm m.b.t. de eigenschappen en positie van de koppelschotel en de vereiste speling voor de aanhanger. Trekkende voertuigen en aanhangers die aan de norm voldoen, kunnen uit puur technisch opzicht met elkaar gecombineerd worden. BELANGRIJK! Naast de onderlinge technische verwisselbaarheid is het belangrijk dat regelgevingen m.b.t. de externe maten en asbelastingen van de voertuigcombinatie in acht genomen worden. Verticale positie van de koppelschotel De volgende maten gelden voor de verticale positie van de koppelschotel. Vrachtwagen-/volgwagencombinatie Minimum Maximum Geladen trekkend voertuig mm mm Trekkend voertuig zonder volgwagen mm Geladen, bulkaangepast trekkend voertuig mm mm Bulkaangepast trekkende voertuig zonder volgwagen mm Geladen, bulkaangepast trekkend voertuig met 900 mm 975 mm direct bevestigde koppelschotel Bulkaangepast trekkend voertuig zonder volgwagen met direct bevestigde koppelschotel mm A A = Hoogte koppelschotel boven de grond :10-01 Uitgave 4 nl-nl 6 (13)

7 Voertuigen en uitrusting combineren in overeenstemming met ISO 1726 Minimale hellingshoek Om onder alle rij-omstandigheden voor voldoende speling tussen het trekkende voertuig en de aanhanger te zorgen, moet het trekkende voertuig de volgende minimale hellingshoeken voor de volgwagen mogelijk maken. Voorwaarts: 6 (ω1) Achterwaarts: 7 (ω2) Zijwaarts: 3 (α1 = α2) De volgende hoeken gelden voor trekkende voertuigen met laag bevestigde koppelschotel: Voorwaarts: 3,5 (ω1) Achterwaarts: 4,5 (ω2) Zijwaarts: 2 (α1 = α2) ω1 ω N.B.: In ISO 1726 wordt de hellingshoek ω gespecificeerd als speling ten opzichte van de banden. 1 2 α α Hoeken koppelschotel 05:10-01 Uitgave 4 nl-nl 7 (13)

8 Voertuigen en uitrusting combineren in overeenstemming met ISO 1726 Speling voor vooroverhang aanhanger Om het trekkende voertuig vrij te kunnen bedienen, mag de diagonale maat van de vooroverhang van de aanhanger (BEP-L078) niet groter zijn dan mm. Het achterste deel van het trekkende voertuig moet eveneens voldoende speling hebben. De minimale toegestane afstand van de volgwagenfuseepen tot het steunwiel van de aanhanger wordt aangeduid met G. Zorg voor 100 mm extra speling tussen de radius die wordt beschreven door de afstand vanaf de fuseepen tot het achterste obstakel van het trekkende voertuig (BEP- L079) en radius G om eventuele hoekverschillen tussen het trekkende voertuig en de aanhanger op te vangen. Controleer de maat bij een stuurhoek van +/- 45. BEP-L078 BEP-L079 G BEP-L078: Maximaal mm BEP-L079: Maximaal mm G: Minimaal mm Raadpleeg het document Maatbenamingen voor meer informatie over maatbenamingen :10-01 Uitgave 4 nl-nl 8 (13)

9 Voertuigen en uitrusting combineren in overeenstemming met ISO 1726 Verwisselbaarheid tussen trekkend voertuig en aanhanger controleren P Er is een koppelingsprofiel bedacht dat gebruikt kan worden om ervoor te zorgen dat de aanhanger voldoende speling heeft ten opzichte van het trekkende voertuig. Het koppelingsprofiel duidt de belangrijkste maatlimieten aan die de verwisselbaarheid tussen de voertuigen garanderen. Alle trekkende voertuigen en aanhangers geproduceerd in overeenstemming met ISO 1726 voldoen aan deze maatlimieten. P = Minimaal 750 mm Y = Maximaal 4 R = Maximaal 450 mm G = Minimaal mm G Y R :10-01 Uitgave 4 nl-nl 9 (13)

10 Berekening van D-waarde volgens richtlijn UN-ECE R55 Berekening van D-waarde volgens richtlijn UN-ECE R55 UN-ECE R55: Regelgeving met betrekking tot de typegoedkeuring van koppelinrichtingen. U De D-waarde omschrijft een theoretische horizontale referentiekracht voor trekeenheden in de lengterichting van het voertuig. De geselecteerde trekeenheid moet dezelfde of een hogere D-waarde hebben dan de D-waarde van de beoogde vrachtwagen-/volgwagencombinatie. T D = g 0,6 T R T + R - U (kn) T = Technisch toegestaan maximaal toelaatbaar totaalgewicht voor trekkend voertuig (in ton) R = Technisch toegestaan maximaal toelaatbaar totaalgewicht voor aanhanger voertuig (in ton) U = Verticale belasting op koppelschotel (in ton) g = Zwaartekracht (9,81 m/s²) R :10-01 Uitgave 4 nl-nl 10 (13)

11 Trekker voor zwaar transport Trekker voor zwaar transport Een trekker voor zwaar transport is een vrachtwagen-/volgwagencombinatie met een totaalgewicht van het maximaal toegestane gewicht tot maximaal 250 ton. Een trekker voor zwaar transport heeft een beperkte levensduur wat zijn aandrijflijn betreft en vereist kortere onderhoudsintervallen dan andere voertuigtypen. Algemene informatie over trekkers voor zwaar transport Scania definieert de volgende voorwaarden voor zwaar transport: Wanneer de lading zwaar en omvangrijk is, bijvoorbeeld onderdelen voor elektriciteitscentrales, bouwuitrusting en dergelijke. Wanneer het transport op een zeer hard wegdek gebeurt Wanneer een speciale vergunning van de transportoverheid is vereist vanwege de afmetingen en het gewicht van de voertuigcombinatie. Voertuigen met een treingewicht tot 250 ton kunnen compleet af fabriek worden geleverd. 05:10-01 Uitgave 4 nl-nl 11 (13)

12 Trekker voor zwaar transport Aanbevelingen Scania raadt aan dat voertuigen met een totaal beladen treingewicht tussen 150 en 250 ton op wegen rijden met een helling van minder dan 3%. Voertuigen met een totaal beladen treingewicht van minder dan 150 ton mogen op wegen rijden met een helling tot 12%. De gewichten zijn niet afhankelijk van het motorvermogen en gelden voor standaarduitrusting en achterasaandrijvingen van Scania. Neem contact op met een Scania dealer voor meer informatie Y % X Y = Max. treingewicht, X = Helling 05:10-01 Uitgave 4 nl-nl 12 (13)

13 Trekker voor zwaar transport Montage Over het algemeen wordt een hulpchassis aanbevolen voor trekkers voor zwaar transport. De bevestigingshoek kan worden gebruikt als aan de volgende voorwaarden is voldaan: Gunstige wegomstandigheden Gemiddelde snelheden Ervaren chauffeur Dwarsliggers en langsliggers Bij het nemen van bochten moeten de laterale krachten van de aanhanger worden verdeeld over de langsliggers van het chassis. Als slechts een chassisbalk wordt belast door de laterale krachten, dan kan deze vervormd raken. Het subframe moet daarom worden uitgerust met dwarsliggers voor en achter de koppelschotelbevestigingen. Meer informatie over hulpchassis voor trekkende voertuigen, het aanbrengen van de koppelschotel en informatie over de installatie van lieren of kranen vindt u in het document Koppelschotel aanbrengen. Meer informatie over koppelschotels en de installatie ervan vindt u in het document Koppelschotel aanbrengen. Motorkoppel Voor trekkers voor zwaar transport wordt koppelbegrenzing aangeraden om de koppeling te beschermen. Meer informatie vindt u in het document Krachtafnemers en motortoerentalregeling. De volgende voorbereidingen en opties kunnen af fabriek worden verkregen: Opticruise Beschermingsmodus voor koppelingsactuator Bescherming tegen koppelingsslijtage Hellingrem Retarder 05:10-01 Uitgave 4 nl-nl 13 (13)

Trekkende voertuigen BELANGRIJK!

Trekkende voertuigen BELANGRIJK! Algemene informatie Algemene informatie Trekkende voertuigen zijn bedoeld om een aanhanger te trekken. Voorbeelden van veel gebruikte aanhangers: Boxoplegger Machine-oplegger Volgwagen met kiepbak De instructies

Nadere informatie

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT Algemene informatie over trekeenheden Algemene informatie over trekeenheden Een trekeenheid is een collectieve term voor een of meer componenten waarmee het voertuig moet zijn uitgerust om een volgwagen

Nadere informatie

Vrachtwagens voor wissellaadbakken. Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken

Vrachtwagens voor wissellaadbakken. Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Vrachtwagens voor wissellaadbakken worden gebruikt om snel de lastdrager te kunnen

Nadere informatie

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Voor alle typen transportwerk waarbij vrachtwagens worden gebruikt, moet het vrachtwagenchassis van een opbouw worden voorzien. Het doel van de aslastberekeningen

Nadere informatie

Achteroverbouw wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw. Aanpassing in de fabriek. Reserveonderdelen

Achteroverbouw wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw. Aanpassing in de fabriek. Reserveonderdelen Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw Aanpassing in de fabriek Een aangepaste achteroverbouw kan in de meeste gevallen

Nadere informatie

TREKKER Bij gebruik van een trekker met oplegger (semi-trailer) is het mogelijk hetzelfde trekkende voertuig voor verschillende transportdoeleinden in

TREKKER Bij gebruik van een trekker met oplegger (semi-trailer) is het mogelijk hetzelfde trekkende voertuig voor verschillende transportdoeleinden in Inhoud TREKKER... 2 ONDERLINGE UITWISSELBRHEID NR ISO 1726... 3 Wendbaarheid... 5 WIELBSIS... 7 POSITIE VN KOPPELSCHOTEL... 8 BEVESTIGING VN KOPPELSCHOTEL... 10 BORGEN VN KOPPELSCHOTEL EN MONTGEPLT...

Nadere informatie

Opbouw hulpchassis. Algemene informatie. Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

Opbouw hulpchassis. Algemene informatie. Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt: Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt: Voor een gelijkmatige verdeling van de lading over het chassisframe Voor speling van de wielen en andere onderdelen die boven het frame

Nadere informatie

Krachten en bewegingen. Definities. Torsiesoepele carrosserie

Krachten en bewegingen. Definities. Torsiesoepele carrosserie Algemene informatie over krachten en bewegingen Algemene informatie over krachten en bewegingen Het chassisframe wordt aan krachten in verschillende richtingen blootgesteld afhankelijk van de manier van

Nadere informatie

Voertuigen met verwijderbare opbouw. Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw PGRT

Voertuigen met verwijderbare opbouw. Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw PGRT Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw worden beschouwd als torsiesoepele constructies. Bij voertuig met verwijderbare

Nadere informatie

Vrachtwagens met gesloten opbouw. Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw

Vrachtwagens met gesloten opbouw. Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Een gesloten opbouw wordt gewoonlijk als een torsiestijve constructie beschouwd. Een

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem Algemeen Algemeen De volgende componenten voor het bedienen van hydraulische uitrusting kunnen af fabriek worden besteld: De volgende componenten zijn beschikbaar: Bedieningshendel Hydraulische olietank

Nadere informatie

BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW 2

BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW 2 Inhoud BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW... 2 BEREKENINGSPRINCIPES... 3 LADINGOPTIMALISERING... 6 BEREKENINGSVOORBEELDEN... 7 Voorbeeld 1 4x2 Twee-assige trekker... 7 Voorbeeld 2 6x4 Drie-assige trekker...

Nadere informatie

Wielbasis wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de wielbasis. Methoden BELANGRIJK!

Wielbasis wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de wielbasis. Methoden BELANGRIJK! Algemene informatie over het wijzigen van de wielbasis Algemene informatie over het wijzigen van de wielbasis BELANGRIJK! Wijzigen van de wielbasis van een vrachtwagenchassis is van invloed op de eigenschappen

Nadere informatie

NOx-sensor verplaatsen. Algemene informatie. NOx-sensor verplaatsen bij andere uitlaatpijpen

NOx-sensor verplaatsen. Algemene informatie. NOx-sensor verplaatsen bij andere uitlaatpijpen Bij voertuigen met het SCR-emissieregelsysteem (Selective Catalytic Reduction) en een verticale uitlaatpijp is het soms nodig om de NOx-sensor te verplaatsen om zo ruimte te maken voor carrosserieonderdelen,

Nadere informatie

Chassisframes. Assortiment chassisframes van Scania

Chassisframes. Assortiment chassisframes van Scania Assortiment chassisframes van Scania Het chassisframe bestaat uit 2 framelangsbalken. Assortiment chassisframes van Scania Meer informatie over een specifiek chassis vindt u in de Individuele chassisspecificatie

Nadere informatie

Wettelijke vereisten. Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie.

Wettelijke vereisten. Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie. Algemene informatie over wetten en regelgevingen Algemene informatie over wetten en regelgevingen In alle landen gelden wettelijke vereisten voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Binnen de EU

Nadere informatie

Door een krachtafnemer aangedreven hydraulische systemen

Door een krachtafnemer aangedreven hydraulische systemen Algemene informatie Algemene informatie Dit document beschrijft aan welke vereisten moet worden voldaan tijdens de installatie van en andere werkzaamheden aan een hydraulisch systeem dat wordt aangedreven

Nadere informatie

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren Algemeen Algemeen Dit document beschrijft waar er zich gaten, gatmarkeringen en lasmoeren bevinden aan de buitenzijde van de cabine. Het doel hiervan is de montage van extra accessoires of uitrusting te

Nadere informatie

Maatbenamingen. Algemeen. BEP-codes

Maatbenamingen. Algemeen. BEP-codes BEP (Bodywork Exchange Parameter) zijn codes die unieke doelen op het voertuig identificeren om de informatieoverdracht tussen de voertuigfabrikant en de carrosseriebouwer te vereenvoudigen. De BEP-codes

Nadere informatie

Overzicht maten en gewichten in Nederland

Overzicht maten en gewichten in Nederland Overzicht maten en gewichten in Nederland U vindt hier de belangrijkste maten uit hoofdstuk 5 van de Regeling voertuigen 5.18.11-5.18.18 Uitsluitend aan de geldende gepubliceerde Regeling voertuigen kunt

Nadere informatie

Maximale belasting binnen koppelbereik (Nm) Brandweerwagen, waterpomp X X Brandweerwagen, "water tender"

Maximale belasting binnen koppelbereik (Nm) Brandweerwagen, waterpomp X X Brandweerwagen, water tender Algemene informatie over bestellen Algemene informatie over bestellen Bestel krachtafnemers en elektrische voorbereidingen voor krachtafnemers rechtstreeks bij de fabriek. Achteraf aanbrengen is erg duur.

Nadere informatie

Achterlichten. Uitvoering

Achterlichten. Uitvoering Afhankelijk van de specificatie van het voertuig bij de bestelling, wordt het voertuig geleverd met een van de volgende achterlichten: Neem contact op met een Scania dealer voor meer informatie. Compacte

Nadere informatie

Max. last op de koppeling. (Kipperknobbel): kg

Max. last op de koppeling. (Kipperknobbel): kg Max. last op de koppeling. (Kipperknobbel) 4.000 kg Maximum massa totaal Maximum asdruk (1) voor Maximum asdruk (2) achter 11.500 kg 5.400 kg 9.200 kg Maximum te trekken massa type aanhangwagen Ongeremd

Nadere informatie

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen Algemeen Voor het plannen van carrosseriewerkzaamheden is het van belang in een vroeg stadium te weten welke werkzaamheden wel en niet zijn toegestaan aan een voertuig. Algemeen Dit document beschrijft

Nadere informatie

van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK

van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK AMC-CHASSISTECHNIEK MEER LAADVERMOGEN Het hogere maximaal toelaatbare totaalgewicht van 3500 kg maakt een nuttig laadvermogen tot

Nadere informatie

Uitlaatsysteem aanpassen

Uitlaatsysteem aanpassen Beperkingen bij aanpassen van uitlaatsysteem Beperkingen bij aanpassen van uitlaatsysteem Algemene beperkingen voor alle motortypes en uitlaatsystemen BELANGRIJK! Over het algemeen is het niet toegestaan

Nadere informatie

Bakwagen 8 4. Bakwagen ,5 46. Med

Bakwagen 8 4. Bakwagen ,5 46. Med ASCONFIGURATIE/CHASSISHOOGTE/WIELBASIS (afmetingen in dm) Bakwagen X- Bakwagen 6 2 48 48 48 Bakwagen 6 4 X- Bakwagen 8 2 Radt-ar radt-gr,5 RAPDT-GR 60 60 Bakwagen,5,5 62,5 RADDT-GR 53 RADDT-G2 X- X- 53

Nadere informatie

Verminderd comfort door trillingen. Basisprincipes. Frequentie. Trilling en amplitude

Verminderd comfort door trillingen. Basisprincipes. Frequentie. Trilling en amplitude Basisprincipes Verminderd comfort is subjectief en moeilijk te meten. De oorzaken van trillingen zijn talrijk en moeilijk te identificeren. De kennis van bepaalde basisprincipes maakt het gemakkelijker

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie Algemene informatie Er is een minimaal toegestane afstand tussen de cabine en de carrosserie vastgelegd om ervoor te zorgen: Algemene informatie Informatie over de cabinetypeaanduiding vindt u in het document

Nadere informatie

CONSUMENTENPRIJSLIJST. Technische specificaties OPEL ASTRA.

CONSUMENTENPRIJSLIJST. Technische specificaties OPEL ASTRA. CONSUMENTENPRIJSLIJST Technische specificaties OPEL ASTRA. Per 51 januari maart 2014 2018 5-deurs Sports Tourer BUITENAFMETINGEN in mm Lengte 4370 4702 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels

Nadere informatie

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Achterlichten Er zijn 3 achterlichttypen: Compacte

Nadere informatie

Pneumatisch systeem aanpassen. Aanpassings- en ombouwvoorwaarden PGRT BELANGRIJK!

Pneumatisch systeem aanpassen. Aanpassings- en ombouwvoorwaarden PGRT BELANGRIJK! Aanpassings- en ombouwvoorwaarden Aanpassings- en ombouwvoorwaarden BELANGRIJK! De remcircuits mogen niet worden gebruikt voor het aansluiten van extra persluchtketels. Voor ombouw van het remsysteem moet

Nadere informatie

Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie

Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie Benaming Benaming De functie Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie (motorstop 2) wordt gebruikt om de motor buiten de cabine af te zetten. Dit is een veiligere functie dan Op afstand activeren

Nadere informatie

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming 2.1 2.2 2.3 2.4 R 2,5 min 25 max 150 max 250 min 30 max Buitenzijde laadeenheid 1.3 1.2 3.1 3.2 5.2 Zijaanzicht 2.1 2.2 2.3

Nadere informatie

Technische Gegevens Crafter 2 Chassis

Technische Gegevens Crafter 2 Chassis Technische Gegevens Crafter 2 Chassis MJ2018 Stand: 19 maart 2018 Gewichten Maximaal Toelaatbaar totaalgewicht GVW Aandrijving Chassis enkele cabine L3 wielbasis 3.640 mm Vermogen [kw] Min. leeggewicht

Nadere informatie

Veel gestelde vragen bij examen E bij B

Veel gestelde vragen bij examen E bij B Veel gestelde vragen bij examen E bij B 0. Waar gaan we mee rijden 1. Hoe kan je laten zien dat we deze aanhangwagen met deze auto mogen trekken? 2. Hoe weet je dat de aanhangwagen geremd is? 3. Volgens

Nadere informatie

Boutverbindingen. Combinatie van verbindingen op basis van wrijvingskracht

Boutverbindingen. Combinatie van verbindingen op basis van wrijvingskracht Algemene informatie over boutverbindingen Algemene informatie over boutverbindingen Boutverbindingen kunnen worden gemaakt als verbindingen op basis van wrijvingskracht, klemverbindingen of een combinatie

Nadere informatie

Scania / ESTEPE MidLift-as

Scania / ESTEPE MidLift-as De midliftas is compact en licht waardoor hij aan al onze verwachtingen voldoet. - Wim Minnaard, Directeur van Minnaard Krabbendijke NV De nieuwe midliftas of EML-as, voluit ESTEPE MidLift-as, is een 4,5-tons

Nadere informatie

Technische specificaties per 1 februari De nieuwe Crafter Chassis en Pick-up

Technische specificaties per 1 februari De nieuwe Crafter Chassis en Pick-up Technische specificaties per 1 februari 2018 De nieuwe Crafter Chassis en Pick-up Brandstofverbruik/CO 2 -uitstoot Pick-up Aandrijving FWD 4MOTION RWD Enkel lucht RWD Dubbel lucht Motor 75 kw 103 kw 130

Nadere informatie

Scania / ESTEPE MidLift-as

Scania / ESTEPE MidLift-as De midliftas is compact en licht waardoor hij aan al onze verwachtingen voldoet. - Wim Minnaard, Directeur van Minnaard Krabbendijke NV De nieuwe midliftas of EML-as, voluit ESTEPE MidLift-as, is een 4,5-tons

Nadere informatie

Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E CBR

Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E CBR Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E Doelstelling 3e Europese rijbewijsrichtlijn Conformeren aan alle regels en voorschriften Uniformiteit bevorderen Programma 3 e Europese rijbewijsrichtlijn Toelating

Nadere informatie

Eisen examenvoertuig categorieën C1, C1E, D1 en D1e

Eisen examenvoertuig categorieën C1, C1E, D1 en D1e categorieën C1, C1E, D1 en D1e > automaat Deze voertuigeisen zijn van toepassing op voertuigen die gebruikt worden voor C1, D1, C1E en D1E examens. De examenvoertuigen dienen te voldoen aan de

Nadere informatie

van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK

van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK AMC-CHASSISTECHNIEK MEER LAADVERMOGEN Het hogere maximaal toelaatbare totaalgewicht van 3500 kg maakt een nuttig laadvermogen tot

Nadere informatie

Eisen te stellen aan tractie

Eisen te stellen aan tractie Bijlage 2 Eisen te stellen aan tractie A: Eisen voor vrachtauto s (kipper/container) die worden ingezet voor het (nat)zoutstrooien en eventueel sneeuwruimen met brede sneeuwploegen. Voor het (nat)zoutstrooien.

Nadere informatie

Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs. Johan Simmelink

Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs. Johan Simmelink Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs Johan Simmelink Eisen aan examenvoertuigen Examen wordt afgelegd met Landbouw- of bosbouwtrekker(lbt) met aanhangwagen Eisen aan de landbouw- of bosbouwtrekker(lbt) Trekkers

Nadere informatie

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN Een praktische handleiding Een initiatief van ABS, Agoria, Boerenbond, Fedagrim, FWA en Landbouw-Service Gevalideerd door Centrex wegverkeer en FOD Mobiliteit en Vervoer

Nadere informatie

CONSUMENTENPRIJSLIJST TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ASTRA.

CONSUMENTENPRIJSLIJST TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ASTRA. CONSUMENTENPRIJSLIJST TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ASTRA. Per 85 maart juli 2016 2014 5-deurs Sports Tourer BUITENAFMETINGEN in mm Lengte 4370 4702 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels

Nadere informatie

2 3 4 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 18 19 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120

Nadere informatie

Schakelaars voor carrosseriebouwers. Algemeen

Schakelaars voor carrosseriebouwers. Algemeen Algemeen Algemeen Dit document omvat een overzicht van schakelaars die door carrosseriebouwers gebruikt kunnen worden. Schakelaars en contacthuizen kunnen bij Scania dealers worden besteld. Er zijn ook

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 112 15 16 17 18 5 8 19 4 1 3 5 6 7 2 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Elektronische stabiliteitscontrole De nieuwe Ford Transit is standaard uitgerust met Elektronische

Nadere informatie

beleid remtestinrichtingen

beleid remtestinrichtingen beleid remtestinrichtingen In dit document wordt een toelichting gegeven omtrent de toepassing en plaatsing van remtestinrichtingen. Dit document is informatief van aard en wordt gezien als een groeidocument.

Nadere informatie

T4512 Telescooplader. Technische gegevens. Motorgegevens. Elektrische installatie

T4512 Telescooplader. Technische gegevens. Motorgegevens. Elektrische installatie T4512 Telescooplader Technische gegevens Kleine motor Grote motor Motorgegevens Fabrikant Yanmar Yanmar Motortype 3TNV82A 3TNV84T Cilinder 3 3 Vermogen (max.) kw (PS) 22,6 ( 31 ) 29,6 ( 40 ) bij (max.)

Nadere informatie

Weeguitrusting. Installatie van weegcellen

Weeguitrusting. Installatie van weegcellen Algemene informatie over weeguitrusting Algemene informatie over weeguitrusting Het wegen van de lading van het voertuig kan op verschillende manieren gebeuren. Dit hangt onder meer af van het gebruik,

Nadere informatie

2.0 l 75 kw 2.0 l 90 kw 2.0 l 103 kw 2.0 l 130 kw

2.0 l 75 kw 2.0 l 90 kw 2.0 l 103 kw 2.0 l 130 kw Technische gegevens. Aandrijflijn 2.0 l 75 kw 2.0 l 90 kw 2.0 l 103 kw 2.0 l 130 kw Cilinderinhoud [cm³] 1.968 1.968 1.968 1.968 Aantal cilinders 4 4 4 4 Max. vermogen [kw (pk)] 75 (102) 90 (122) 103 (140)

Nadere informatie

VW TRANSPORTER AL-KO AMC-BEDRIJFSWAGENCHASSIS 13"

VW TRANSPORTER AL-KO AMC-BEDRIJFSWAGENCHASSIS 13 VW TRANSPORTER AL-KO AMC-BEDRIJFSWAGENCHASSIS 13" ESP standaard! AMC bedrijfswagenchassis met tandemachteras en 13"-wielen MEER LAADVERMOGEN Een hoger toelaatbaar totaalgewicht van 3500 4600 kg maakt een

Nadere informatie

Technische specificaties modeljaar De Transporter Dubbele Cabine

Technische specificaties modeljaar De Transporter Dubbele Cabine Technische specificaties modeljaar 17 De Transporter Dubbele Cabine Brandstofverbruik/CO 2 -uitstoot Motor/ Model 62 kw voorwielaandrijving 75 kw voorwielaandrijving 84 kw voorwielaandrijving 1 kw voorwielaandrijving

Nadere informatie

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 112 16 17 18 19 20 21 22 4 5 8 9 23 4 1 3 5 6 7 2 24 25 26 27 28 29 30 31 32 34 36 38 39 40 41 42 43 Elektronische stabiliteitscontrole Haal het meeste uit uw Ford De

Nadere informatie

Aslastoverschrijding

Aslastoverschrijding Aslastoverschrijding Inleiding Van alle vrachtauto s die in Nederland rijden is 15% tot 20% overbeladen. Een vrachtauto mag niet te zwaar worden beladen. Elke vrachtauto heeft een maximum toegestaan totaalgewicht

Nadere informatie

Brandrisico en schade met betrekking tot hete componenten

Brandrisico en schade met betrekking tot hete componenten Hete onderdelen Hete onderdelen WAARSCHUWING! De temperatuur in het uitlaatsysteem van een vrachtwagen kan bij hoge werkbelasting oplopen tot meer dan 500 C. Het plaatsen van carrosserie-uitrusting dicht

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting

Componenten voor hydraulische uitrusting Algemene informatie Algemene informatie Een compleet hydraulisch systeem kan af fabriek worden besteld. Het is ook mogelijk om afzonderlijke componenten voor hydraulische uitrusting te bestellen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Eisen examenvoertuig categorieën CDE

Eisen examenvoertuig categorieën CDE Eisen examenvoertuig categorieën E eze voertuigeisen zijn van toepassing op voertuigen die gebruikt worden voor,, E en E examens. e examenvoertuigen dienen te voldoen aan de meest actuele wettelijke eisen

Nadere informatie

Versnellingsbak verwijderen. Algemeen. Gereedschap. Geldt voor versnellingsbak GR/S/O 875/895/9105/R.

Versnellingsbak verwijderen. Algemeen. Gereedschap. Geldt voor versnellingsbak GR/S/O 875/895/9105/R. Algemeen Algemeen Geldt voor versnellingsbak GR/S/O 875/895/9105/R. Gereedschap Voorbeelden van geschikte gereedschappen van Scania: Artikelnummer Benaming 99 309 Draaigereedschap 99 318 Motorsteun 99

Nadere informatie

Ontwerp. VERORDENING (EU) Nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van...

Ontwerp. VERORDENING (EU) Nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van... EUROPESE COMMISSIE ONTWERP versie 9.00 van 31 maart 2010 Ontwerp VERORDENING (EU) Nr..../.. VAN DE COMMISSIE van... betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de ruimte voor de montage en de bevestiging

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (PB L 353 van , blz. 31)

(Voor de EER relevante tekst) (PB L 353 van , blz. 31) 02012R1230 NL 27.07.2017 001.001 1 Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 112 13 [Nm] kw [PS] 420 160 [218] 380 140 [190] [Nm] kw [PS] 420 160 [218] 380 140 [190] [Nm] kw [PS] 420 160 [218] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163] 16

Nadere informatie

Haal het meeste uit uw Ford. Elektronische stabiliteitscontrole

Haal het meeste uit uw Ford. Elektronische stabiliteitscontrole 42 Elektronische stabiliteitscontrole Haal het meeste uit uw Ford De Ford Transit is standaard uitgerust met Elektronische stabiliteitscontrole (ESC, Electronic Stability Control)Ø1). Het geavanceerde

Nadere informatie

VERORDENINGEN. L 291/22 Publicatieblad van de Europese Unie

VERORDENINGEN. L 291/22 Publicatieblad van de Europese Unie L 291/22 Publicatieblad van de Europese Unie 9.11.2010 VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 1003/2010 VAN DE COMMISSIE van 8 november 2010 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de ruimte voor de

Nadere informatie

Technische specificaties per januari De nieuwe Amarok

Technische specificaties per januari De nieuwe Amarok Technische specificaties per januari 2018 De nieuwe Amarok Brandstofverbruik/CO 2 -uitstoot Motor 3.0l V6 TDI BMT 120 kw 6-hand achter 3.0l V6 TDI BMT 120 kw 6-hand 4MOTION inschakelbaar 3.0l V6 TDI BMT

Nadere informatie

Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers

Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers PRESS info P09904NL / Per-Erik Nordström 17 september 2009 Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers In samenhang met de introductie van de nieuwe R serie vrachtauto s introduceert Scania een serie nieuwe

Nadere informatie

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Nadere informatie

Specificatie van koppelschotels. Vaste koppelschotels met montageplaten van 22 mm en 40 mm. U-waarde. D-waarde. (mm)

Specificatie van koppelschotels. Vaste koppelschotels met montageplaten van 22 mm en 40 mm. U-waarde. D-waarde. (mm) Vaste koppelschotels met montageplaten van 22 mm en 40 mm Vaste koppelschotels met montageplaten van 22 mm en 40 mm c. Bij A4x2A/B, A6x2 en A6x2/4 vermogensklasse M Met 22 mm c montageplaat Met 40 mm montageplaat

Nadere informatie

Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten:

Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten: Algemene informatie over wetten en regelgevingen De richtlijnen en regelgevingen voor zware voertuigen worden gecoördineerd binnen de EU. Deze worden als wettelijke vereisten toegepast in de EU-lidstaten.

Nadere informatie

Technische specificaties per november De nieuwe Amarok

Technische specificaties per november De nieuwe Amarok Technische specificaties per november 2016 De nieuwe Amarok Brandstofverbruik/CO 2 -uitstoot Motor/ Model 4 MOTION permanent 3.0l V6 TDI BMT 150kW 8-Aut 3.0l V6 TDI BMT 165kW 8-Aut Stadsrit 8,6 8,6 Buitenweg

Nadere informatie

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Nadere informatie

NIEUW. Invacare Zephyr

NIEUW. Invacare Zephyr Geniet van het leven! De is de meest stille, veilige en comfortabele voorwielaangedreven rolstoel in de markt, ongeacht de rijomstandigheden. Het is de unieke combinatie van de True Track motoren en de

Nadere informatie

MOTORCODE - CARROSSERIEVERSIE

MOTORCODE - CARROSSERIEVERSIE F I A T D U C A T O 2. 0 M u l t i j e t 2 E u r o 6 MOTORCODE - CARROSSERIEVERSIE Versie Motorcode 250A2000 De volgende carrosserieversiecode en sleutel zijn een voorbeeld dat voor alle carrosserieversiecodes

Nadere informatie

BELGIE MASSA S EN AFMETINGEN

BELGIE MASSA S EN AFMETINGEN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Wij zijn blij dat wij u de lancering en de nieuwe uitvoering van onze multifunctionele voertuigen mogen

Wij zijn blij dat wij u de lancering en de nieuwe uitvoering van onze multifunctionele voertuigen mogen PRODUCTNIEUWSBRIEF COMPACTMACHINES Ede, 20 december 2018 Onderwerp: NIEUWE KUBOTA RTV-X1110 Geachte Dealer, Wij zijn blij dat wij u de lancering en de nieuwe uitvoering van onze multifunctionele voertuigen

Nadere informatie

UCI Fietsmetingen. Commissie Commissarissen & Reglementen

UCI Fietsmetingen. Commissie Commissarissen & Reglementen . UCI Fietsmetingen Het kennen van de afmetingen van de fiets is nog steeds noodzakelijk. Het opmeettoestel is enkel een instrument om het proces te versnellen. De UCI-reglementen zijn beschikbaar op ww.uci.ch

Nadere informatie

Technische Gegevens Crafter 2 Bestelwagen

Technische Gegevens Crafter 2 Bestelwagen Technische Gegevens Crafter 2 Bestelwagen MJ2018 Stand: 19 april 2018 Brandstofverbruik en CO 2 -uitstoot Brandstofverbruik (l/100 km) en gemiddelde CO 2 -emissie (g/km) Aandrijving FWD 4MOTION RWD Enkel

Nadere informatie

ET16. Compacte bewegingsvrijheid in de 1,5-tons-klasse

ET16. Compacte bewegingsvrijheid in de 1,5-tons-klasse ET16 Rupsgraafmachines Met Conventionele Achterkant Compacte bewegingsvrijheid in de 1,5-tons-klasse Compacte afmetingen, maar wel de beste in zijn klasse wat betreft de cabineafmetingen, dat kan alleen

Nadere informatie

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor Kart Afstellingen Een goed afgesteld kart chassis is een van de belangrijkste vereisten om snelle tijden te kunnen rijden. Een goede stuurmanskunst, banden met veel grip en een perfect afgestelde motor

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 112 15 16 17 18 5 8 19 4 1 3 5 6 7 2 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 Elektronische stabiliteitsregeling De nieuwe Ford Transit is uitgerust met Elektronische stabiliteitsregeling

Nadere informatie

Opel Combo / Opel Combo XL

Opel Combo / Opel Combo XL / XL Technische fiche Februari 2019 Lijntekeningen (m) A 1817 Afmetingen (m) ombo uiten afmetingen Wielbasis Totale lengte reedte excl. spiegels reedte met ingeklapte spiegels reedte met uitgeklapte spiegels

Nadere informatie

ET16. Compacte bewegingsvrijheid in de 1,5-tons-klasse

ET16. Compacte bewegingsvrijheid in de 1,5-tons-klasse ET16 Rupsgraafmachines Met Conventionele Achterkant Compacte bewegingsvrijheid in de 1,5-tons-klasse Compacte afmetingen, maar wel de beste in zijn klasse wat betreft de cabineafmetingen, dat kan alleen

Nadere informatie

Europese Regelgeving voor Winter uitrusting op vrachtwagens en bussen. Winter 2013/2014

Europese Regelgeving voor Winter uitrusting op vrachtwagens en bussen. Winter 2013/2014 ALBANIË Sneeuwkettingen voor de aandrijfas dienen aan boord te zijn. Hun gebruik wordt BELGIË Geen plicht. Er wordt symmetrie vereist bij uitrusting met M+S of BOSNIË HERZEGOVINA Winterbandenplicht van

Nadere informatie

Activeren voetplaat volgens EN Functie

Activeren voetplaat volgens EN Functie De functie is een klantoptie voor vuilniswagens met een voetplaat. Als de voetplaat wordt geactiveerd aan de hand van deze beschrijving, beschermt de functie personeel op de voetplaat. De functie voldoet

Nadere informatie

Technische specificaties modeljaar De Transporter Chassis en Pick-up

Technische specificaties modeljaar De Transporter Chassis en Pick-up Technische specificaties modeljaar 2017 De Transporter Chassis en Pick-up Brandstofverbruik/CO 2 -uitstoot Transporter Pick-up EU6 Motor/ Model 62 kw voorwielaandrijving 75 kw voorwielaandrijving 84 kw

Nadere informatie

GINAF TRUCKS IN BEELD PRODUCTPROGRAMMA

GINAF TRUCKS IN BEELD PRODUCTPROGRAMMA GINAF TRUCKS IN BEELD PRODUCTPROGRAMMA Geavanceerde chassistechniek, uitgebreid voertuigprogramma, de hoogste wettelijke laadvermogens in elke klasse, ruime technische reserve HPVS, EVS en TRIDEM : Toppers

Nadere informatie

Aarden en voeding. Aarden op chassisframe BELANGRIJK!

Aarden en voeding. Aarden op chassisframe BELANGRIJK! Voer alle aarding van de carrosserie op het chassisframe uit op de linker langsbalk van het frame. Aarden op de rechter langsbalk van het frame leidt tot spanningsverliezen, omdat de minpool van de accu

Nadere informatie

Opel Vivaro Gesloten Bestelwagen

Opel Vivaro Gesloten Bestelwagen Lijntekeningen (m) L1 H1 Buiten afmetingen Wielbasis Totale lengte Totale breedte Totale breedte incl. spiegels Totale hoogte Spoorbreedte voor Spoorbreedte achter Vooroverhang Achteroverhang Binnen afmetingen

Nadere informatie

CARROSSERIE LEMEIRE BVBA ( ) VOORSTELLING AANHANGWAGEN KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0104*00

CARROSSERIE LEMEIRE BVBA ( ) VOORSTELLING AANHANGWAGEN KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0104*00 (052 47 05 48) VOORSTELLING AANHANGWAGEN 12.000KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0104*00 Pagina 1 VOORSTELLING AANHANGWAGEN 12.000kg - LEMEIRE R.A.12000 (LAGE VLOER CHASSIS met schijfremmen) e6*2007/46*0104*00

Nadere informatie

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten.

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Er zijn verschillende voorbereidingen voor verlichting die af fabriek kunnen worden besteld.

Nadere informatie

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren Algemene beschrijving van de werking Algemene beschrijving van de werking Het zwaailicht kan op verschillende manieren worden aangesloten, afhankelijk van voor welke van de volgende drie klantopties het

Nadere informatie

Technische specificaties per 1 februari De nieuwe Crafter Bestelwagen

Technische specificaties per 1 februari De nieuwe Crafter Bestelwagen Technische specificaties per 1 februari 2018 De nieuwe Crafter Bestelwagen Brandstofverbruik/CO 2 -uitstoot Aandrijving FWD 4MOTION RWD Enkel lucht RWD Dubbel lucht Motor 75 kw 103 kw 130 kw 103 kw 130

Nadere informatie

Aanpassing van Scania componenten en systemen gedekt door certificaten. Algemene informatie

Aanpassing van Scania componenten en systemen gedekt door certificaten. Algemene informatie Algemene informatie Voertuigen en ingebouwde systemen worden gecertificeerd om aan wettelijke vereisten met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu-impact enz. te voldoen. Algemene informatie Een component

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

Satellite XT. CNC Bewerkingscentrum

Satellite XT. CNC Bewerkingscentrum 1 Zaagblad 2 Cut and separation (optioneel) Satellite XT De EMMEGI SATELLITE XT is een ultramodern 5-assig bewerkingscentrum, speciaal ontworpen voor het bewerken van grote en zware profielen van aluminium,

Nadere informatie