BIJLAGE II A. WERKGELEGENHEID MARITIEME SECTOREN. 1. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE II A. WERKGELEGENHEID MARITIEME SECTOREN. 1. Inleiding"

Transcriptie

1 BIJLAGE II A. WERKGELEGENHEID MARITIEME SECTOREN 1. Inleiding In het Convenant Maritieme Arbeidsmarkt en Nautisch Onderwijs d.d.10 oktober 2001, is overeengekomen om de resultaten van de neergelegde afspraken jaarlijks te monitoren. Het betreft de sectoren koopvaardij, natte waterbouw en zeevisserij. In het Convenant zijn de volgende te meten variabelen genoemd voor de monitoring van de werkgelegenheidsontwikkeling: * het aantal Nederlandse officieren. * het aantal EU-officieren. * het aantal officieren uit EER+ toekomstig toetredende landen. * het aantal buitenlandse officieren. * het aantal Nederlandse stagiaires. * het aantal EU-stagiaires. * het aantal buitenlandse stagiaires. * het aantal Nederlandse gezellen. * het aantal EU-gezellen. * het aantal buitenlandse gezellen. * Daarnaast wordt jaarlijks opgegeven hoeveel Nederlandse ex-officieren aansluitend op hun varende carrière een betrekking hebben aanvaard in de walorganisatie van het zeescheepvaartbedrijf waar zij een varende functie vervulden. De Stichting Nederland Maritiem Land (NML) heeft in samenwerking met de maritieme brancheorganisaties besloten tot een gemeenschappelijke uniforme aanpak van toekomstige arbeidsmarktstudies. Eén en ander heeft geresulteerd in de opzet van een Arbeidsmarktmonitor in 2003, waarin de informatievoorziening over de werkgelegenheid in het maritieme cluster, bestaande uit 11 verschillende maritieme sectoren, is gestandaardiseerd. Hierdoor worden de resultaten van de individuele sectoren vergelijkbaar. Voor de rapportage over de resultaten van het Convenant Maritieme Arbeidsmarkt en Nautisch Onderwijs over 2003 is gebruik gemaakt van genoemde Arbeidsmarktmonitor. Deze rapportage had het karakter van een nulmeting. De onderhavige rapportage bevat een update van de belangrijkste variabelen voor het jaar De rapportage gaat in op de resultaten van de zeevaartsector inclusief waterbouwsector. De derde zeevaartsector, de zeevisserij, is in deze rapportage niet meegenomen. Na overleg met deze sector is besloten de update van de werkgelegenheidscijfers alleen tweejaarlijks te meten. Dit, omdat het hier om een sector gaat met een vrij stabiel aantal bedrijven en werkzame personen. In 2006 zal weer een arbeidsmarktmonitor voor alle 11 sectoren worden opgesteld. In het navolgende worden de belangrijkste resultaten gepresenteerd.

2 2 Werkgelegenheid in de zeevaart 2.1. Inleiding De zeevaartsector bestaat uit in Nederland gevestigde ondernemingen waarvan de bedrijfsvoering bestaat uit het voor derden verrichten van vervoer met zeeschepen, inclusief zware lading- en zeesleepvaart, bevoorradings- en passagiersvaart ter zee en het verhuren of het voor derden beheren van zeeschepen inclusief bemanning. Het totale werkgelegenheidscijfer heeft betrekking op schepen die vanuit Nederland worden beheerd en die ofwel onder Nederlandse of onder buitenlandse vlag varen 1. Begin 2005 bestond de vloot van de zeevaartsector uit 768 schepen Werkgelegenheid Uit tabel 2.1 blijkt dat de totale werkgelegenheid in de zeevaartsector is gestegen tot boven de twintigduizend. De stijging van de werkgelegenheid is het gevolg van een stijging van het aantal zeevarenden. De werkgelegenheid onder het walpersoneel is afgenomen. Tabel 2.1 Werkgelegenheid in de zeevaart per 1 januari 2005 Aantal werkzame personen Zeevarenden (incl. stagiairs) Walpersoneel Bron: Monitor Maritieme Arbeidsmarkt 2003, ECORYS-NEI, De maritieme arbeidsmarkt: vraag en aanbod van zeevaartkennis, NEI, 1997 en Enquête werkgelegenheid onder zeevarenden 2005, ECORYS. De stijging van het aantal zeevarenden op schepen, behorend tot de Nederlandse zeevaartsector, is opvallend gezien de afname van de vloot van 783 vanaf 2003 tot 768 begin De verklaring hiervoor kan worden gevonden in: De grotere omvang van de schepen. De stijging van het aantal buitenlandse gezellen 3, als gevolg van het onder Nederlandse vlag brengen van een aantal Cruiseschepen. 1 Gebaseerd op gegevens uit de branche (KVNR) 2 De vloot definitie van deze studie wijkt af van die in de Beleidsmonitor Zeescheepvaart wordt gehanteerd. Zeevaart(hier) komt overeen met de Handelsvloot, en een deel van de Zeesleepvaart en Berging- en Bevoorradingsvaartuigen. De hier gebruikte definitie is ook voor het eerdere NML onderzoek gehanteerd. De peildatum is De stijging van het aantal buitenlandse gezellen wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van het aantal cruiseschepen varend onder Nederlandse vlag.

3 2.3. Opbouw werkgelegenheid zeevaart In tabel 2.2 is de opbouw van de werkgelegenheid onder zeevarenden in de zeevaartsector beschreven. Uit de tabel blijkt dat er sprake is van een lichte daling van het aantal kapiteins. Het gaat daarbij zowel om een afname van het aantal Nederlandse kapiteins als om een lichte afname van het aantal buitenlandse kapiteins. Het totaal aantal officieren is ongeveer gelijk gebleven, terwijl het aantal Nederlandse officieren is afgenomen. Onder de buitenlandse officieren valt op dat er een verschuiving is geweest van officieren van buiten de EU naar EU-officieren. Deze verschuiving kan voornamelijk verklaard worden door de uitbreiding van de EU en dan vooral door de toetreding van de Baltische staten, waardoor een deel van de werkgelegenheid van buiten de EU in 2003 inmiddels tot de werkgelegenheid in de EU behoort. Uit tabel 2.2 blijkt eveneens dat het aantal buitenlandse gezellen is toegenomen. De stijging van dit aantal gezellen is het gevolg van de uitbreiding van het aantal cruiseschepen. Op cruiseschepen zijn vooral buitenlandse gezellen werkzaam. Het aantal Nederlandse gezellen is in 2005 afgenomen ten opzichte van Dit kan enerzijds verklaard worden omdat een deel van de populatie Nederlandse gezellen uit 2003 nu valt onder de categorie Nederlands niet-maritiem personeel. Teneinde het inzicht te vergroten in de verschillende maritieme functies is de categorie van niet-maritiem personeel ten opzichte van de vorige meting toegevoegd aan het overzicht. Anderzijds is er sprake van een sterke vergrijzing (en dus uitstroom) onder de Nederlandse gezellen en een beperkte beschikbaarheid van nieuwe (jonge) Nederlandse gezellen. Volgens de officiële gegevens van de KVNR bedroeg het aantal Nederlandse stagairs per 1 januari 2005, 322. Dit betekent dat het aantal Nederlandse stagairs ten opzichte van 2003 nagenoeg onveranderd is. Tabel 2.2 Opbouw werkgelegenheid onder zeevarenden, naar functie en nationaliteit Aantal werknemers Aantal werknemers Nederlandse kapiteins EU-kapiteins Overige buitenlandse kapiteins Nederlandse Officieren EU-officieren Overige buitenlandse officieren Nederlandse Gezellen EU-gezellen Overige buitenlandse gezellen Nederlands niet maritiem personeel aan boord Nb 111 EU overig niet maritiem personeel aan boord Nb 17 Overig niet maritiem personeel aan boord Nb 16 Nederlandse Stagiaires EU-stagiairs 1 21 Overige buitenlandse stagiaires Totaal Bron: Monitor Maritieme Arbeidsmarkt 2003, ECORYS-NEI en Enquête werkgelegenheid onder zeevarenden 2005, ECORYS.

4 2.4. Kapiteins Op grond van de privaatrechtelijke Regeling Toelating buitenlandse Kapiteins (RTK) worden sinds 1 september 2003 buitenlandse, niet afkomstig uit de EU, kapiteins toegelaten tot de Nederlandse koopvaardij. Een paritair samengestelde commissie van sociale partners toetst of de rederij zich voldoende heeft ingespannen om de onderhavige vacature te vervullen met een Nederlander en/of uit een EU lidstaat afkomstige kapitein. De 123 kapiteins, zoals opgenomen in tabel 2.2, kunnen evenwel niet in verband worden gebracht met het resultaat van bovengenoemde regeling. Het betreft in dit geval (123 in totaal) kapiteins van de schepen welke vanuit een Nederlandse vestiging varen op schepen onder buitenlandse vlag. Het aantal RTK kapiteins maakt een beperkt deel van deze 123 kapiteins uit (zie tabel 2a). Tabel 2a Aangevraagde RTK vergunningen: 2003: : t/m 23/11: 23 Totaal: 68 In 2004 zijn 2 vergunningen geweigerd en 4 als gevolg van overlijden en uitdiensttreding ingetrokken; de stand eind 2004 komt daarmee in totaal uit op 39 lopende/vigerende vergunningen (19 uit 2004 en 20 uit 2003). In 2005 is tot ultimo 23/11 één vergunning geweigerd en zijn 2 door uitdiensttreding ingetrokken; de stand komt daarmee ultimo 23/11/05 uit op 59 ( ) vergunningen. De stand komt daarmee op 59 verstrekte vergunningen. Evenwel van deze 59 zijn er thans nog 53 van kracht, omdat 6 vergunningen reeds zijn verlopen. Van deze 6 is nog niet bekend of daarvoor (opnieuw) een verlenging wordt aangevraagd. Vier van de 59 vergunningen betreffen EU kapiteins uit nieuw toegetreden landen, waarvan de vergunningsaanvraag is ingediend vóór de toetredingsdatum. Wordt met dit laatste rekening gehouden dan bedraagt het totale aantal actuele, lopende vergunningen ultimo 23/11/05 (53 4) 49. Het aantal weigeringen door de RTK commissie is beperkt, omdat in gevallen waarin sprake is van het niet geheel voldoen aan de vergunningsvoorwaarden, de voorkeur wordt gegeven aan afgifte met beperkingen boven algehele weigering van de vergunning. Het gaat in die gevallen nagenoeg altijd over onvoldoende wervingsinspanningen. De beperking bestaat er dan uit dat de duur van de vergunning wordt beperkt. Door op die manier te handelen neemt de rederij op haar beurt geen ongewenste beslissing m.b.t. de vlag en krijgt bovendien de mogelijkheid om op het punt van de wervingsinspanningen tot verbetering te komen. De commissie beoordeelt dan of tussentijds dan wel bij verlenging van de vergunning de wervingsinspanningen en de resultaten van de rederij wel voldoen. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat - mede gelet op het relatief beperkte gebruik van de regeling- verdringing heeft plaatsgevonden van kapiteins met de Nederlandse nationaliteit. Opvallend is dat de aanvragen zeer geleidelijk zijn binnengekomen. De spreiding van de aanvragen in de tijd en het beperkte aantal wijzen ook in deze richting. Van de sociale partners (KVNR en FWZ) zijn verder bij het ministerie van V&W geen schriftelijke klachten over de uitvoering van de regeling binnen gekomen.

5 3. Werkgelegenheid in de waterbouw 3.1. Inleiding De waterbouwsector is de verzameling van bedrijven die actief zijn in het baggeren of in aanverwante activiteiten in de waterbouw. De sector is onder te verdelen naar aannemers en dienstverleners. De aannemers houden zich hoofdzakelijk bezig met activiteiten als baggeren en kust- en oeverwerken. Het dienstverlenende deel van de sector bestaat uit beunschepen (voornamelijk zandvervoer) en sleep- en duwboten (voornamelijk het uitvoeren van peilingen en survey-opdrachten, het vervoer van werknemers naar baggerschepen en sleep- en duwtaken voor baggerprojecten). In dit rapport is alleen gekeken naar de zogeheten zeegaande waterbouw. Alleen de zeegaande bedrijven met zeegaand materieel zijn ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn derhalve dus niet geldend voor de gehele waterbouw, aangezien de activiteiten binnengaats niet zijn meegenomen. De in dit rapport gepresenteerde werkgelegenheidscijfers hebben uitsluitend betrekking op de werkgelegenheid op schepen die vanuit Nederland worden beheerd en zowel onder Nederlandse als onder buitenlandse vlag varen. Het aantal vanuit Nederland beheerde schepen in zeegaande waterbouw is niet precies bekend, maar de inschatting is dat het gaat om circa 90 tot 110 zeevarende schepen Werkgelegenheid Uit tabel 3.1 blijkt dat er ongeveer drieëneenhalf duizend zeevarenden werkzaam zijn in de zeegaande waterbouw. In vergelijking met het totaal aantal werkzame personen in de waterbouw (ongeveer 6.700) blijkt ongeveer de helft van het aantal werkzame personen zeevarend is. Tabel 3.1 Werkgelegenheid in de zeegaande waterbouw per 1 januari 2005 Zeevarenden (incl. stagiairs) Bron: Enquête werkgelegenheid onder zeevarenden 2005, ECORYS. Aangezien het de eerste keer is dat in de waterbouw gevraagd is naar de werkgelegenheid onder zeevarenden is een vergelijking met voorgaande jaren niet mogelijk Opbouw werkgelegenheid onder zeevarenden in de waterbouw Kijkend naar de opbouw van de werkgelegenheid onder zeevarenden (tabel 3.2), dan blijkt dat er ruim 200 Nederlandse kapiteins en ruim Nederlandse Officieren werkzaam zijn in de waterbouw. Opgemerkt moet worden dat er rekening moet worden gehouden met een onzekerheidsmarge van de cijfers.

6 Tabel 3.2 Opbouw werkgelegenheid onder zeevarenden in de zoute waterbouw, naar functie en nationaliteit. Aantal werknemers 2004 Nederlandse kapiteins 228 EU-kapiteins 3 Overige buitenlandse kapiteins 8 Nederlandse Officieren EU-officieren 39 Overige buitenlandse officieren 51 Nederlandse Gezellen 815 EU-gezellen 50 Overige buitenlandse gezellen 604 Nederlands niet maritiem personeel aan boord 170 EU overig niet maritiem personeel aan boord 53 Overig niet maritiem personeel aan boord 42 Nederlandse Stagiaires 19 EU-stagiairs 0 Overige buitenlandse stagiaires 0 Totaal Bron: Enquête werkgelegenheid onder zeevarenden 2005, ECORYS. Ook voor de opbouw van de werkgelegenheid onder zeevarenden geldt dat vergelijk met eerdere jaren niet mogelijk is.

Annex 1 bij bijlage I: Werkgelegenheid maritieme sectoren Annex 2 bij bijlage I: Het nautisch onderwijs

Annex 1 bij bijlage I: Werkgelegenheid maritieme sectoren Annex 2 bij bijlage I: Het nautisch onderwijs Bijgesloten bijlagen: Bijlage I: Derde Rapportage Convenant Maritieme Arbeidsmarkt en Nautisch Onderwijs Annex 1 bij bijlage I: Werkgelegenheid maritieme sectoren 2005-2006 Annex 2 bij bijlage I: Het nautisch

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 8 NOVEMBER 2005 TOT ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 Sectorrapport Waterbouw Ruud van der Aa Jenny Verheijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijkste uitkomsten 4 1. Samenstelling werkgelegenheid 5 2. Verwachte

Nadere informatie

Bijlage III. A. Het project Trainingsscenario STCW

Bijlage III. A. Het project Trainingsscenario STCW Bijlage III A. Het project Trainingsscenario STCW Inleiding Het project Trainingsscenario STCW is wat betreft het ontwikkelen gestart in september 2002 en inhoudelijk afgesloten op de studiedag van 5 november

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 300 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (XII) voor het jaar 2006 Nr. 48 BRIEF VAN DE MINISTER

Nadere informatie

Evaluatie versoepeling nationaliteitseis kapitein op Nederlandse zeeschepen

Evaluatie versoepeling nationaliteitseis kapitein op Nederlandse zeeschepen Evaluatie versoepeling nationaliteitseis kapitein op Nederlandse zeeschepen Opdrachtgever: ministerie van Verkeer en Waterstaat ECORYS Jaco van Velden Ruud van der Aa Rotterdam, 30 november 2006 ECORYS

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Regeling Arbeidsvoorziening Zeescheepvaart 2005/2006 Verbindendverklaring CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN

Nadere informatie

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2015)

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2015) Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2015) 1.a. Netherlands' Maritime Employers Association, gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam; b. Vereniging van Werkgevers

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 Sectorrapport Scheepsbouw Ruud van der Aa Jenny Verheijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijkste uitkomsten 4 1. Samenstelling werkgelegenheid 5 2. Verwachte

Nadere informatie

In opdracht van Nederland Maritiem Land (NML) en de aangesloten branches heeft Ecorys de maritieme arbeidsmarktenquête 2015 uitgevoerd. In 2015 is niet voor elke branche afzonderlijk een rapportage opgesteld.

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Regeling Arbeidsvoorziening Zeescheepvaart 1996 Verbindendverklaring CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID I-SZW Nr. 8493 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 28-2-1996, nr. 42 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 Sectorrapport Maritieme Toeleveringsindustrie Ruud van der Aa Jenny Verheijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijkste uitkomsten 4 1. Samenstelling werkgelegenheid

Nadere informatie

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag Netherlands' Maritime Employers Association, gevestigd en kantoor houdende te Rotterdam; Vereniging van Werkgevers in de

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9502 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 09-02-2001, nr. 29 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST REGELING ARBEIDSVOORZIENING

Nadere informatie

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak - 2017 Analyse op basis van het doelgroepregister en de polisadministratie 1 Inhoud Inleiding... 3 1: Werkzaam zijn en blijven... 4 1a: Werkzaam zijn en blijven

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 17 november 2003 (OR. en) 2003/0001 (COD) LEX 478 PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575 RICHTLIJN 2003/103/EG VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 664 Wijziging van de Wet op de Europese ondernemingsraden en Titel 10 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de implementatie

Nadere informatie

M200413 Beperkte groei werkgelegenheid in het MKB

M200413 Beperkte groei werkgelegenheid in het MKB M200413 Beperkte groei werkgelegenheid in het MKB A.M.J. te Peele Zoetermeer, 24 december 2004 Beperkte groei werkgelegenheid MKB in 1999-2002 De werkgelegenheid in het MKB is in 2002 met 3% toegenomen

Nadere informatie

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2010)

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2010) Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2010) Netherlands' Maritime Employers Association, gevestigd en kantoor houdende te Rotterdam; Vereniging van Werkgevers

Nadere informatie

Artikel 17 van de Wet op de Europese ondernemingsraden wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 17 van de Wet op de Europese ondernemingsraden wordt als volgt gewijzigd: Wijziging van de Wet op de Europese ondernemingsraden en Titel 10 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2015/1794 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt Monitor 2015 Ruud van der Aa Jeroen Kleingeld Lisa van Beek Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1. Inleiding 3 2. Belangrijkste uitkomsten 5 3. Omvang en samenstelling

Nadere informatie

Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart

Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.07.2000 SG(2000) D/ 105460 Betreft: Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart Excellentie, 1. Bij schrijven van de Permanente

Nadere informatie

in het kort OFED Arbeidsmarktmonitor elektrotechnische detailhandel 2013

in het kort OFED Arbeidsmarktmonitor elektrotechnische detailhandel 2013 in het kort OFED Arbeidsmarktmonitor elektrotechnische detailhandel 2013 OFED Arbeidsmarktmonitor elektrotechnische detailhandel 2013 in het kort 2 Mei 2013 Onderzoek en rapportage a-advies In opdracht

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST. Regeling Arbeidsvoorziening Zeescheepvaart 2017 (RAZ 2017)

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST. Regeling Arbeidsvoorziening Zeescheepvaart 2017 (RAZ 2017) COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Regeling Arbeidsvoorziening Zeescheepvaart 2017 (RAZ 2017) I.a. Het Sociaal Maritiem Werkgeversverbond, gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam, hierna te noemen het SMW,

Nadere informatie

Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013

Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013 Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013 Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013 drs. W. van Ooij MarktMonitor Januari 2015 Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013 . Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013

Nadere informatie

Telefonische enquête reders inzake evaluatie ingezet fiscaal stimuleringspakket zeevaart

Telefonische enquête reders inzake evaluatie ingezet fiscaal stimuleringspakket zeevaart Telefonische enquête reders inzake evaluatie ingezet fiscaal stimuleringspakket zeevaart Eindrapport Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Transport en Luchtvaart Programma

Nadere informatie

KENGETALLEN MOBILITEITSBRANCHE

KENGETALLEN MOBILITEITSBRANCHE KENGETALLEN MOBILITEITSBRANCHE 2005-2016 Juni 2016 Kengetallen mobiliteitsbranche 2005-2016 1 INHOUD 1. Aanleiding 3 2. Conclusie 5 3. Resultaten 10 3.1 Werkgevers 10 3.2 Medewerkers 27 3.3 Branchemobiliteit

Nadere informatie

ONTSLAGSTATISTIEK. Jaarrapportage 2004

ONTSLAGSTATISTIEK. Jaarrapportage 2004 ONTSLAGSTATISTIEK Jaarrapportage 2004 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Arbeidsverhoudingen mei 2005 Inleiding Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende wijzen eindigen. De gegevens

Nadere informatie

Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij

Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij Welke regels gelden er in de binnenvaart? In het Arbeidstijdenbesluit vervoer is een apart hoofdstuk opgenomen voor de binnenvaart. De

Nadere informatie

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak 2017-2018 Analyse op basis van het doelgroepregister en de polisadministratie 1 Inhoud Inleiding...3 Aanleiding...3 Aanpak, perioden en meetmomenten...3 Samenvatting...4

Nadere informatie

Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie transport en logistiek

Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie transport en logistiek Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie transport en logistiek Opdrachtgever: Sectorinstituut Transport en Logistiek Rotterdam, 23 juli 215 Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie transport en logistiek Opdrachtgever:

Nadere informatie

Paritair Comité voor de koopvaardij

Paritair Comité voor de koopvaardij 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij Arbeidsduur Ondertekening 14.02.1983 08.575 Tewerkstellingsakkoord 1983-1984 31.01.1985 Tewerkstellingsakkoord 1985-1986 Uitvoering van de herstelwet van 22

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5625 3 februari 2017 Advies Raad van State inzake het voorstel van wet tot wijziging van de Wet op de Europese ondernemingsraden

Nadere informatie

Aantal medewerkers Zuidoost-Brabant

Aantal medewerkers Zuidoost-Brabant Regio Zuidoost-Brabant 1. Werkgelegenheid Zorg en Welzijn Zuidoost-Brabant In dit katern volgt een overzicht van diverse arbeidsmarktfactoren in de sector zorg en welzijn in de regio Zuidoost-Brabant.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 176 Besluit van 16 maart 1995, houdende wijziging van het Besluit zeevaartdiploma s en van het Bemanningseisenbesluit Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Werkgelegenheidsonderzoek 2009

Werkgelegenheidsonderzoek 2009 Werkgelegenheidsonderzoek 2009 Werkgelegenheidsonderzoek 2009 Provincie Groningen Provincie Groningen Drs. Eelco Westerhof 21 januari 2010 1 Inhoud Werkgelegenheidonderzoek 2009 1 Inhoud 2 Inleiding 3

Nadere informatie

Kengetallen mobiliteitsbranche

Kengetallen mobiliteitsbranche Kengetallen mobiliteitsbranche 2004-2015 Juni 2015 Kengetallen mobiliteitsbranche 2004-2015 1 INHOUD 1. Aanleiding 3 2. Conclusie 5 3. Resultaten 10 3.1 Werkgevers 10 3.2 Medewerkers 27 3.3 Branchemobiliteit

Nadere informatie

Aantal medewerkers Noordoost-Brabant

Aantal medewerkers Noordoost-Brabant Regio Noordoost-Brabant 1 1. Werkgelegenheid Zorg en Welzijn Noordoost-Brabant In dit katern volgt een overzicht van diverse arbeidsmarktfactoren in de sector zorg en welzijn in de regio Noordoost-Brabant.

Nadere informatie

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Visie KVNR op autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Introductie KVNR Collectieve belangenbehartiging van: meer dan 400 Nederlandse reders en scheepsbeheerders

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar 2002 2003 Nr. 152 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar 2002 2003 Nr. 152 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2002 2003 Nr. 152 28 771 Protocol van 1996 bij het Koopvaardijverdrag (minimumnormen), 1976 (aangenomen door de Internationale Arbeidsconferentie in haar vierentachtigste

Nadere informatie

Arbeidsmarkt- en Onderwijsinformatie Transport & Logistiek

Arbeidsmarkt- en Onderwijsinformatie Transport & Logistiek rapportage 213-214 kenniscentrum Arbeidsmarkt- en Onderwijsinformatie Transport & Logistiek Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven T&L Rapportage 213-214 Arbeidsmarkt- en Onderwijsinformatie Transport

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 027 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2019) Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 26 oktober

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Auteurs: P. M. Walison MSc, Trainee Internationaal Ondernemen Dhr. P. van Kuijen, Sectormanager Zoetermeer, 24 januari 2011 Hoewel aan de

Nadere informatie

ONTSLAGSTATISTIEK Jaarrapportage 2001

ONTSLAGSTATISTIEK Jaarrapportage 2001 Ministerie van Sociale Zaken Directie Ramingen & Analyse en Werkgelegenheid afdeling Arbeidsverhoudingen en Internationaal ONTSLAGSTATISTIEK Jaarrapportage 2001 Juli 2002 Algemeen In totaal is in 2001

Nadere informatie

pagina 1 25 aan Sectorcommissie Loonwerk onderwerp Factsheet Loonwerk 2011 Documentnummer Na datum 29 oktober 2012 van Judith Terwijn

pagina 1 25 aan Sectorcommissie Loonwerk onderwerp Factsheet Loonwerk 2011 Documentnummer Na datum 29 oktober 2012 van Judith Terwijn pagina 1 25 aan Sectorcommissie Loonwerk onderwerp Factsheet Loonwerk 2011 Documentnummer 20120679Na van Judith Terwijn datum 29 oktober 2012 Inleiding Het Colland Bestuursbureau voert jaarlijks een arbeidsmarktonderzoek

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 415 Wijziging van de Zeevaartbemanningswet (Versoepeling nationaliteitseis kapitein op Nederlandse zeeschepen) Nr. 4 VERSLAG Vastgesteld 25

Nadere informatie

Werkgelegenheidsonderzoek 2010

Werkgelegenheidsonderzoek 2010 2010 pr ov i nc i e g r oni ng e n Wer kgel egenhei dsonder zoek Eenanal ysevandeont wi kkel i ngen i ndewer kgel egenhei di nde pr ovi nci egr oni ngen Werkgelegenheidsonderzoek 2010 Werkgelegenheidsonderzoek

Nadere informatie

Fact sheet positie zeevarenden in de werkkostenregeling

Fact sheet positie zeevarenden in de werkkostenregeling Fact sheet positie zeevarenden in de werkkostenregeling Feitelijke situatie zeevarenden aan boord van zeeschepen Zeevarenden verblijven ca. 180 220 dagen per jaar aan boord op zeeschepen in internationale

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 8 november 2007 Ons kenmerk DGTL-2007/11414 Onderwerp Kamervragen Doorkiesnummer -

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 05-12-2016 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

Regionale trendrapportage banenafspraak: tussenmeting voortgang banenafspraak

Regionale trendrapportage banenafspraak: tussenmeting voortgang banenafspraak Regionale trendrapportage afspraak: tussenmeting voortgang afspraak Op 3 juli 2015 heeft staatssecretaris Klijnsma de resultaten van de landelijke tussenmeting afspraak naar de Tweede Kamer gestuurd. De

Nadere informatie

Paritair Comité voor de koopvaardij

Paritair Comité voor de koopvaardij 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij Arbeidsduur 14.02.1983 08.575 Tewerkstellingsakkoord 1983-1984 31.01.1985 Tewerkstellingsakkoord 1985-1986 Uitvoering van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende

Nadere informatie

UITVAREN MET UITZENDKRACHTEN Ingehuurde arbeid in de sector zeescheepvaart. - eindrapport -

UITVAREN MET UITZENDKRACHTEN Ingehuurde arbeid in de sector zeescheepvaart. - eindrapport - UITVAREN MET UITZENDKRACHTEN Ingehuurde arbeid in de sector zeescheepvaart - eindrapport - drs. R. Meijer dr. J. Klaver dr. J.W.M. Mevissen drs. E. Tromp Amsterdam, november 2002 Regioplan publicatienr.

Nadere informatie

Samenvatting. De relaties tussen de zeevaart en de maritieme cluster zijn op basis van deze twee vormen van clustering verder uitgewerkt.

Samenvatting. De relaties tussen de zeevaart en de maritieme cluster zijn op basis van deze twee vormen van clustering verder uitgewerkt. Samenvatting De Nederlandse zeevaartsector is sterk internationaal georiënteerd maar tegelijkertijd van belang voor andere Nederlandse maritieme sectoren. Dit heeft niet alleen te maken met de aankopen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1982-1983 Rijksbegroting voor het jaar 1983 17600 Hoofdstuk XII Departement van Verkeer en Waterstaat Nr. 79 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan

Nadere informatie

Notitie 2012-04 > Verhuringen 2007-2012 > via Woonnet Rijnmond

Notitie 2012-04 > Verhuringen 2007-2012 > via Woonnet Rijnmond Notitie -04 > Verhuringen - > via Woonnet Rijnmond Datum 4 juli 2013 Voor Maaskoepel Door Explica Explica > Beukelsdijk 106a > 3022 DK Rotterdam www.explica.nl > e. info@explica.nl > t. 010 2236820 01

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 33 436 Wijziging van de Leegstandwet in verband met de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur bij leegstand van gebouwen en woningen

Nadere informatie

Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen

Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen Rotterdam, 7 januari 2010 Op 13 januari a.s. heeft de Vaste Kamercommissie voor Financiën een Algemeen Overleg met de Staatssecretaris van

Nadere informatie

Aantal respondenten 1758 1707 1578 13981 Aantal benaderd 4500 4404 4344 36949

Aantal respondenten 1758 1707 1578 13981 Aantal benaderd 4500 4404 4344 36949 Onderwijs & Kwaliteit Eerste rapportage HBO-Monitor 2013 Op 3 april 2014 zijn de resultaten van de jaarlijkse HBO-monitor (enquête onder afgestudeerden) over 2013 binnengekomen. Het onderzoek betreft studenten

Nadere informatie

pagina 1 18 aan Sectorcommissie Paddenstoelen onderwerp Factsheet Paddenstoelen 2010 Documentnummer N datum 21 februari 2012

pagina 1 18 aan Sectorcommissie Paddenstoelen onderwerp Factsheet Paddenstoelen 2010 Documentnummer N datum 21 februari 2012 pagina 1 18 aan Sectorcommissie Paddenstoelen onderwerp Factsheet Paddenstoelen 2010 Documentnummer 20120140N van Daniella van der Veen datum 21 februari 2012 Inleiding Het Colland Bestuursbureau voert

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 22 november 2001 PE 305.739/1-17 AMENDEMENTEN 1-17 ONTWERPVERSLAG - Piia-Noora Kauppi (PE 305.739) over de mededeling van de Commissie

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN DE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE ZEEVISSERIJ VAN 2006 TOT 2008

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN DE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE ZEEVISSERIJ VAN 2006 TOT 2008 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN DE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE ZEEVISSERIJ VAN 2006 TOT 2008 Januari 2010 1. Inleiding Een stuurgroep werd belast met de preventie van de arbeidsongevallen in de zeevisserij in

Nadere informatie

Werkgelegenheidsonderzoek 2011

Werkgelegenheidsonderzoek 2011 Werkgelegenheidsonderzoek 2011 Werkgelegenheidsonderzoek 2011 Provincie Groningen Werkgelegenheidsonderzoek 2011 Werkgelegenheidsonderzoek 2011 Provincie Groningen Provincie Groningen Drs. Eelco Westerhof

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Bestuur en Wonen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

4 Ontzeqqinq van verblijf of van verder verblijf aan een bequnstiqde E.E.G.-onderdaan

4 Ontzeqqinq van verblijf of van verder verblijf aan een bequnstiqde E.E.G.-onderdaan B 4 Benelux en E.E.G. 5 3 4 Ontzeqqinq van verblijf of van verder verblijf aan een bequnstiqde E.E.G.-onderdaan Onder ontzegging van verblijf wordt hier verstaan: het weigeren van en vergunning tot verblijf

Nadere informatie

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL 214-1-21 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 213 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5813 22 maart 2012 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 03 maart 2012, nr. WJZ/355918 (10191)

Nadere informatie

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017.

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017. Bijlage 2 Cijfers uitvoering Participatiewet Bijstandsvolume stabiliseert Er zijn duidelijke signalen dat de economie en de arbeidsmarkt zich aan het herstellen zijn van de crisis. Het aantal mensen met

Nadere informatie

Praktische handreiking voor het opstellen van de representativiteitsopgave bij aanvragen i.h.k.v. de Wet verplichte beroepspensioenregeling (WVB)

Praktische handreiking voor het opstellen van de representativiteitsopgave bij aanvragen i.h.k.v. de Wet verplichte beroepspensioenregeling (WVB) Praktische handreiking voor het opstellen van de representativiteitsopgave bij aanvragen i.h.k.v. de Wet verplichte beroepspensioenregeling (WVB) 1. Inleiding De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid WERKTIJDVERKORTING 2015 Een onderzoek naar het beroep door ondernemingen in 2015 op art. 8 van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 mei 2017

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 415 Wijziging van de Zeevaartbemanningswet (Versoepeling nationaliteitseis kapitein op Nederlandse zeeschepen) A ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER

Nadere informatie

Update Financieringsmonitor MKB September 2009

Update Financieringsmonitor MKB September 2009 Update Financieringsmonitor MKB September Lia Smit Joris Meijaard Johan Snoei Pim van der Valk Zoetermeer, 10 september Financieringssituatie MKB blijft zorgelijk De vierde meting van de MKB-Financieringsmonitor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 436 Wijziging van de Leegstandwet in verband met de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur bij leegstand van gebouwen en woningen

Nadere informatie

Functieclassificatie 1

Functieclassificatie 1 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 oktober 2015 (130.307)... 2 Loon- en arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Aantal medewerkers West-Brabant

Aantal medewerkers West-Brabant Regio West-Brabant 1. Werkgelegenheid Zorg en Welzijn West-Brabant In dit katern volgt een overzicht van diverse arbeidsmarktfactoren in de sector zorg en welzijn in de regio West-Brabant. Waar mogelijk

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 2 e kwartaal 2009

Factsheet economische crisis. 2 e kwartaal 2009 Factsheet economische crisis 2 e kwartaal 29 O&S Juni 29 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Al enige tijd is er sprake van een economische recessie in Nederland. Met het oog daarop is er behoefte

Nadere informatie

Factsheet Groothandel in Bloembollen Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt

Factsheet Groothandel in Bloembollen Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt Factsheet Groothandel in Bloembollen 2013 Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt Colland Bestuursbureau, 5 februari 2014 Pagina 2 26 Inhoudsopgave Toelichting

Nadere informatie

Bedrijvigheid & werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant. Tabellenboek Vestigingsregister 2014

Bedrijvigheid & werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant. Tabellenboek Vestigingsregister 2014 Bedrijvigheid & werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Tabellenboek Vestigingsregister 2014 1 Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Tabellen- en trendboek Vestigingenregister 2014 juni 2015

Nadere informatie

Kengetallen Mobiliteitsbranche

Kengetallen Mobiliteitsbranche Kengetallen Mobiliteitsbranche 2002-2012 Kengetallen Mobiliteitsbranche 2002-2012 drs. W. van Ooij dr. K.Karpinska MarktMonitor september 2013 Inhoudsopgave Samenvatting -------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 352 Uitvoering en evaluatie Participatiewet Nr. 60 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Ontvangen: ^-/\\ Gemeenteraad Presidium Commissie'lX^elE Griffie DIV team 2. Griffier: \$ \1\l1 ff 1 L. Qr\vv%cxw

Ontvangen: ^-/\\ Gemeenteraad Presidium Commissie'lX^elE Griffie DIV team 2. Griffier: \$ \1\l1 ff 1 L. Qr\vv%cxw Gemeentebestuur RAADSGRIFFIEl DORDRECHT Ontvangen: ^-/\\ Gemeenteraad Presidium Commissie'lX^elE Griffie DIV team 2 Griffier: \$ \1\l1 ff 1 L. Qr\vv%cxw Dordrecht BESLUIT Nr. PEO/2003/8 Het COLLEGE van

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de werkloosheid in Amsterdam per stadsdeel tussen 1 januari 2001 en oktober 2003 (%)

Ontwikkelingen in de werkloosheid in Amsterdam per stadsdeel tussen 1 januari 2001 en oktober 2003 (%) Werkloosheid Amsterdam sterk gestegen Volgens de nieuwste cijfers van het CBS steeg de werkloosheid in Amsterdam van bijna 5% in 2002 naar 8,4% in 2003. Daarmee is de werkloosheid in Amsterdam sneller

Nadere informatie

MARKTFLITSEN Intermediaire adviesmarkt

MARKTFLITSEN Intermediaire adviesmarkt Intermediaire adviesmarkt Vergelijking 2016, 2017 en 2018 juli 2019 KRIMP INTERMEDIAIRE ADVIESMARKT HOUDT AAN Het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met advies en bemiddeling in financiële producten,

Nadere informatie

SAMENVATTING AFGESLOTEN CAO's

SAMENVATTING AFGESLOTEN CAO's SAMENVATTING AFGESLOTEN CAO's CAO Geldig Registratie Alg.Bindend nummer Verklaard Toeslag wachtgelden CAO van 18.12.96 tot invoering van een toeslag bij de wachtgelden van Vanaf 1.1.1997 43767/CO/316 JA

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Aantal banen in Nederland daalt. Banenverlies bedrijfsleven loopt steeds sterker op

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Aantal banen in Nederland daalt. Banenverlies bedrijfsleven loopt steeds sterker op Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB03-161 3 september 2003 9.30 uur Aantal banen in Nederland daalt Het aantal banen van werknemers in Nederland in het tweede kwartaal van 2003 is 22 duizend

Nadere informatie

Bezoekersstromen bij burgerzaken april 2003 t/m maart 2005

Bezoekersstromen bij burgerzaken april 2003 t/m maart 2005 Bezoekersstromen bij burgerzaken april 2003 t/m maart 2005 Effecten van nieuwe openings- en werktijden bij de gemeente s-hertogenbosch Deelonderzoek 1 O&S Juli 2005 Dit product is tot stand gekomen met

Nadere informatie

Paritair Comité voor de koopvaardij

Paritair Comité voor de koopvaardij 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij Arbeidsduur Ondertekening CAO Registratie-nr. Einddatum 14.02.1983 08.575 Tewerkstellingsakkoord 1983-1984 17.04.1986 16.816 Arbeidsovereenkomst van toepassing

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse IJsselmeerkust /2017

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse IJsselmeerkust /2017 Waterrecreatie Advies BV Overstag 20 8221 RG Lelystad T 0320-21 88 47 E info@waterrecreatieadvies.nl www.waterrecreatieadvies.nl Lelystad, 4 december 2017 Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 1. A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 11

Inhoudsopgave... 1. A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 11 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 11 Vakantiegeld... 11 Anciënniteitspremie... 11

Nadere informatie

Werkgelegenheid in Westfriesland Augustus 2014

Werkgelegenheid in Westfriesland Augustus 2014 Werkgelegenheid in Westfriesland Augustus 2014 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 0229-282555 Rapportnummer 2014-2042 Datum Augustus 2014 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. dr. K.H.D.M. Dijkhoff Postbus EH Den Haag

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. dr. K.H.D.M. Dijkhoff Postbus EH Den Haag Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. dr. K.H.D.M. Dijkhoff Postbus 20301 3500 EH Den Haag Drs. A.C. Vergeer 06-46840912 29 februari 2016 ACVZ/ADV/2016/006 Afsluiting oriënterend onderzoek

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Gelderland

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Gelderland Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Gelderland Overview Hieronder wordt ingegaan op een aantal arbeidsmarktaspecten in de regio Gelderland, die op basis van de resultaten van het huidige monitoronderzoek

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 206 207 33 98 Wijziging van de Wet financiering sociale verzekeringen in verband met een heffing bij het niet voldoen aan de quotumdoelstelling (Wet banenafspraak

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2015/N) België Verlenging van de steun aan de koopvaardijvloot en aan de bagger- en sleepvaartsector

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2015/N) België Verlenging van de steun aan de koopvaardijvloot en aan de bagger- en sleepvaartsector EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16/03/2016 C(2016)1552 OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.43117 (2015/N) België

Nadere informatie

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan met gemiddeld 6 duizend per maand gestegen. De stijging is volledig aan vrouwen toe te schrijven. Het

Nadere informatie

Arbeidsgehandicapten in Nederland

Arbeidsgehandicapten in Nederland Arbeidsgehandicapten in Nederland Ingrid Beckers In 2003 waren er in Nederland ruim 1,7 miljoen arbeidsgehandicapten; 15,8 procent van de 15 64-jarige bevolking. Het aandeel arbeidsgehandicapten is daarmee

Nadere informatie

Vakantiewerk in het mkb 2004

Vakantiewerk in het mkb 2004 Vakantiewerk in het mkb 2004 Koninklijke Vereniging MKB-Nederland Delft, 3 augustus 2004 Contactpersoon: dhr. drs. A. van Delft : 015 21 91 255, e-mail: delft@mkb.nl Copyright Koninklijke Vereniging MKB-Nederland,

Nadere informatie