HET TOELATINGSBELEID VAN HET PAX CHRISTI COLLEGE VOOR SCHOOLJAAR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET TOELATINGSBELEID VAN HET PAX CHRISTI COLLEGE VOOR SCHOOLJAAR"

Transcriptie

1 1 HET TOELATINGSBELEID VAN HET PAX CHRISTI COLLEGE VOOR SCHOOLJAAR Algemene toelatingsvoorwaarden Het Pax Christi College is een samenwerkingsschool voor voortgezet onderwijs voor vmbo ( met lwoo), havo en vwo. De school staat open voor alle levenbeschouwingen en stelt als belangrijke voorwaarde dat zowel de leerling als zijn ouder(s)/verzorger(s) zich respectvol en positief betrokken opstellen naar de school, de leerlingen en hun levenbeschouwelijke achtergrond, de werknemers en alle partijen die met de school verbonden zijn. 2. Aanmelding en plaatsing brugklas Aanmelding Het Pax Christi College sluit zich met haar wervings- en aannamebeleid (in grote lijnen) aan bij de afspraken die het voortgezet onderwijs en het primair onderwijs in Nijmegen hebben gemaakt. Dit betekent het volgende: De aanmeldingsformulieren moeten uiterlijk 1 maart 2014 in bezit zijn van het Pax Christi College. bij aanmelding moet er gebruik gemaakt worden van het aanmeldingsformulier van het Pax Christi College (is te downloaden via de website). bij aanmelding kan ook gebruik gemaakt worden van het aanmeldingsformulier van het samenwerkingsverband VO, waarmee ouders zich op een Nijmeegse school voor voortgezet onderwijs aan kunnen melden. Leerlingen kunnen zich aanmelden voor het Juniorcollege in Druten (JCD) of het Juniorcollege in Beneden-Leeuwen (JCWMW). Op beide juniorcollege kunnen de leerlingen zich aanmelden voor de volgende brugklassen: vmbo basis, vmbo kader, vmbo theorie, havo en vwo. Het Pax Christi College is schooljaar een pilot gestart met het digitaal overdragen van leerlingen van PO naar VO. Dit betekent onder meer dat de betreffende scholen voor primair onderwijs gebruik maken van de onderwijskundige rapporten uit hun eigen leerlingvolgsysteem. Plaatsing De plaatsing van de nieuw aangemelde leerling verloopt als volgt. Leerlingen worden geplaatst op basis van het advies van de basisschool. Voor leerlingen met een dubbel advies ( K/T, T/H, H/V) wordt in overleg met de basisschool gekozen voor plaatsing op het niveau waar pedagogisch/didactisch gezien de leerling de grootste slagingskans heeft. In de maanden maart en april heeft het Pax Christi College contact met de basisscholen (warme overdracht). Het overleg met basisscholen kan in incidentele gevallen opleveren dat een leerling toch niet geplaatst kan worden. Het Pax Christi College kan namelijk afzien van plaatsing als duidelijk is dat een leerling vanwege bepaalde problematiek niet de goede begeleiding geboden kan worden.

2 2 Leerlingen die zich bij het Pax Christi College aanmelden worden, na toetsing door de toelatingscommissie, over het algemeen geplaatst. Het Pax Christ College kent geen lotingsprocedure zoals in Nijmegen. Tussentijdse aanmelding Tijdens het schooljaar is in beginsel geen tussentijdse instroom mogelijk. Uitzondering worden alleen gemaakt voor leerlingen die als gevolg van een verhuizing in de omgeving van het Pax Christi College komen wonen of als er sprake is van bijzondere omstandigheden. In dit laatste geval gaat het initiatief voor een intakegesprek (betreffende een verzoek om plaatsing) altijd uit van de school waar de betreffende leerling op dat moment ingeschreven staat. Voorwaarde om te kunnen plaatsen is in alle gevallen: dat er ruimte is in de klas(sen) waarvoor de leerling aangemeld wordt; dat er door de plaatsing geen belemmering ontstaat voor het onderwijs aan de reeds zittende leerlingen. 3. Toelatingsbeleid voor leerlingen met een lwoo verklaring Kinderen die aangemeld worden voor één van de leerwegen van het vmbo, kunnen in aanmerking komen voor leerwegondersteuning. Deze zogenaamde lwoo leerlingen hebben recht op extra zorg gedurende hun verblijf in het voortgezet onderwijs. Het Pax Christi College plaatst de lwoo leerlingen met een vmbo basis advies in kleinere klassen waar meer aandacht aan deze leerlingen besteed kan worden. Voor de leerlingen met een vmbo kader of vmbo theoretisch advies geldt dat zij aanspraak kunnen maken op extra remedial teaching. Het Pax Christi College heeft met het primair onderwijs de afspraak dat leerlingen die mogelijk voor lwoo in aanmerking komen op de basisschool meedoen aan het drempelonderzoek. Over de lwoo leerlingen die zich aanmelden op het Pax Christi College vindt, net als over alle andere leerlingen, overleg plaats met de basisschool waar de leerling vandaan komt. De informatie uit dit overleg vormt, met het onderwijskundigrapport en de resultaten van de lwoo test een belangrijke basis voor het handelingsplan in het voortgezet onderwijs. 4. Toelatingsbeleid voor kinderen met een onderwijsbeperking en/of handicap In het kader van het recht op keuzevrijheid en de toenemende vraag naar integratie van gehandicapte kinderen in de samenleving, kunnen kinderen met een onderwijsbeperking en/of handicap kiezen voor het regulier voortgezet onderwijs. Het recht op de vrije onderwijskeus betekent echter niet dat kinderen met een handicap automatisch op een reguliere school voor voortgezet onderwijs geplaatst kunnen worden. De aard en zwaarte van de onderwijsbeperking en/of handicap en de feitelijke (on) mogelijkheden binnen de school kunnen een reden vormen om een plaatsingsverzoek niet te honoreren. Voor elke leerling waarvan bij aanmelding duidelijk is dat er van het Pax Christi College extra zorginvestering gevraagd wordt, wordt een individueel besluit genomen.

3 3 In principe staat het Pax Christi College open voor het plaatsen van leerlingen met een handicap. Hierbij geldt wel een tweetal regels: Het Pax Christi College bepaalt ieder schooljaar hoeveel leerlingen met een LGF of leerlingen waarvoor een forse extra zorginvestering noodzakelijk is in het eerste schooljaar kunnen worden toegelaten. In het schooljaar betekent dit maximaal één per brugklas. Indien er meer leerlingen met een grote zorgvraag worden aangemeld dan er kunnen worden toegelaten dan geldt dat de toelatingscommissie kijkt naar het soort handicap van de leerlingen die zijn aangemeld. Op basis van de al bestaande deskundigheid en/of voorzieningen kan de commissie leerlingen met een bepaalde handicap voorrang verlenen bij de plaatsing. 4.1 Toelatingsbeleid voor leerlingen met LGF Een leerling met een positieve beschikking van de Commissie van Indicatie (CvI) van een van de Regionale Expertise Centra kan op het Pax Christi College toegelaten worden als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden: 1. De ouder(s),verzorger(s) verlenen schriftelijk toestemming voor het opvragen van gegevens bij de school van herkomst en tot inzage in test- en onderzoeksrapporten door een door het Pax Christi College aan te wijzen deskundige. Bij leerlingen die aangemeld worden voor de brugklas is een positief advies van de school van herkomst een voorwaarde. 2. Uit de ontvangen gegevens blijkt dat: - de leerling voldoet aan de toelatingscriteria voor de bestaande onderwijssoort, en - deelname aan klassikaal onderwijs mogelijk is, rekening houdend met de op de school gebruikelijke klassengrootte, en - de leerling voldoende zelfredzaam is, en - de benodigde orthopedagogische, didactische en anderszins noodzakelijke begeleiding past binnen de reguliere begeleiding van de school, dan wel volledig uit de LGF gelden kan worden gefinancierd, en - de noodzakelijke materiële voorzieningen aanwezig zijn dan wel volledig uit de LGF-gelden kunnen worden gerealiseerd en kunnen worden ingepast in de voorzieningen van de school, en - er geen sprake is van problematiek die de veiligheid van de leerling zelf, van de medeleerlingen of van personeel in gevaar kan brengen, of die de onderwijsparticipatie structureel bemoeilijkt (zoals bijvoorbeeld acting-out gedrag, alcohol- of drugsverslaving), dan wel - er geen sprake is van gedragsmoeilijkheden of een psychiatrische stoornis vergelijkbaar met de indicaties voor zmok-onderwijs (cluster 4); 3. Ouder(s)/verzorger(s) werken mee aan het opstellen en evalueren van handelingsplannen, waarin ook wordt vastgelegd welke actie wordt ondernomen indien de school in een later stadium constateert dat de noodzakelijke begeleiding en/of materiële voorziening toch onvoldoende is of niet verder kan worden gerealiseerd.

4 4 4.2 Toelatingsbeleid voor leerlingen zonder rugzakje maar met aantoonbare extra zorg Het komt in een aantal gevallen voor dat leerlingen aantoonbaar extra zorg behoeven en niet of nog niet beschikken over een indicatiestelling. Een leerling zonder een beschikking van de Commissie van Indicatie (CvI), maar waarvan duidelijk is dat extra zorg noodzakelijk is, kan op het Pax Christi College toegelaten worden als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden: - de leerling voldoet aan de toelatingscriteria voor de bestaande onderwijssoort, en - deelname aan klassikaal onderwijs mogelijk is, rekening houdend met de op de school gebruikelijke klassengrootte, en - de leerling voldoende zelfredzaam is, en - de benodigde orthopedagogische, didactische en anderszins noodzakelijke begeleiding past binnen de reguliere begeleiding van de school, dan wel volledig uit de LGF gelden kan worden gefinancierd, en - de noodzakelijke materiële voorzieningen aanwezig zijn dan wel volledig uit de LGF-gelden kunnen worden gerealiseerd en kunnen worden ingepast in de voorzieningen van de school, en - er geen sprake is van problematiek die de veiligheid van de leerling zelf, van de medeleerlingen of van personeel in gevaar kan brengen, of die de onderwijsparticipatie structureel bemoeilijkt (zoals bijvoorbeeld acting-out gedrag, alcohol- of drugsverslaving), dan we4l - er geen sprake is van gedragsmoeilijkheden of een psychiatrische stoornis vergelijkbaar met de indicaties voor zmok-onderwijs (cluster 4); 4.3. Aanmelding van zorgleerlingen (zie 4.1 en 4.2) Bij aanmelding wordt de volgende procedure gehanteerd: - De ouders verstrekken de noodzakelijke informatie over (vermoeden) van extra zorg. Wanneer na aanname blijkt dat gegevens niet bekend gemaakt zijn, is het mogelijk dat de school haar standpunt met betrekking tot plaatsing of de mogelijk te leveren zorg herziet; - Een oriënterend gesprek van (een afvaardiging) van de toelatingscommissie met de ouder(s)/verzorger(s) van de betreffende leerling. - Ouder(s)/verzorger(s) overleggen -indien van toepassing- de beslissing van het CvI en verlenen schriftelijk toestemming tot het opvragen van gegevens bij de school van herkomst en tot inzage in test- en onderzoeksrapporten door een, door het Pax Christi College aan te wijzen, deskundige; - Als dat nodig is, volgt een tweede gesprek tussen de ouder(s)/verzorger(s) en de toelatingscommissie (eventueel aangevuld met een door de school aan te wijzen specialist) waarin wordt bekeken of de leerling voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. - Als de school dit noodzakelijk vindt, wordt er nog een toelatingsonderzoek gedaan;

5 5 - Vervolgens neemt de toelatingscommissie een besluit en dit wordt schriftelijk aan de ouder(s) verzorger(s) meegedeeld; - Met het oog op de extra zorg die de leerling nodig heeft, zal de school mogelijk een zorgbudget bij het samenwerkingsverband aanvragen Besluit Indien de toelatingscommissie positief beslist op het plaatsingsverzoek, krijgen de ouders schriftelijk bericht en wordt de leerling ingeschreven. De school stelt in samenwerking met de ouder(s)/verzorger(s)en in het geval van een LGF- een deskundige van het REC een handelingsplan op. Indien de toelatingscommissie negatief beslist op het plaatsingsverzoek, krijgen de ouder(s)/verzorger(s) schriftelijk bericht. Dit besluit zal altijd ook nog door een lid van de toelatingscommissie mondeling worden toegelicht. 4.5 Het handelingsplan In het handelingsplan wordt beschreven hoe de school de leerling gaat opvangen en begeleiden. In het geval van LGF is de ambulant begeleider (vanuit het REC) betrokken bij het opstellen van het handelingsplan. Het begeleidingsplan van de ambulant begeleider maakt integraal onderdeel uit van het handelingsplan. In het handelingsplan staat in ieder geval: - De beginsituatie van de leerling; - De onderwijsdoelen die de school voor de leerling nastreeft; - Welke maatregelen de school neemt om die doelen te bereiken; - Welke externe deskundigen de school inschakelt en welke speciale voorzieningen worden getroffen; - De manier waarop de school de vorderingen van de leerling registreert; - Op welke manier en hoe vaak ouder(s)/verzorger(s) en school overleg voeren; - Wie het initiatief neemt voor dit overleg; - hoe de ouders op de hoogte blijven van de vorderingen van hun kind; - Wat te doen als de geformuleerde doelen niet bereikt worden. Het handelingsplan behoeft instemming van de ouder(s)/verzorger(s) en wordt zowel door hen als door de school ondertekend. Hiermee verbinden ouder(s)/verzorger(s) zich ook aan een actieve, positieve inzet voor uitvoering van het handelingsplan. In het geval van LGF meldt de school de definitieve toelating bij DUO. Met ingang van schooljaar wordt het leerlinggebonden budget vanuit het samenwerkingsverband verstrekt aan de school.

6 6 5. De toelatingscommissie van het Pax Christi College De toelatingscommissie geeft uitvoering aan het hiervoor beschreven toelatingsbeleid van de school. Het Pax Christi College kent twee toelatingscommissies: 1. sector vmbo en 2.sector havo/vwo. Beide commissies worden ondersteund door de contactpersoonbasisscholen. Toelatingscommissie vmbo de heer W.van Ooijen directeur vmbo Mevrouw N. DiGiulio afdelingsleider onderbouw B/K/T de heer H. Rouhof afdelingsleider onderbouw B/K de heer J.Gommers afdelingsleider onderbouw vmbo -T Zorgcoördinator vmbo Toelatingscommissie havo/vwo De heer J.Beekmans De Heer M.Vermeulen De heer R.van de Wiel directeur havo/vwo afdelingsleider havo/vwo onderbouw afdelingsleider havo/vwo onderbouw zorgcoördinator havo/vwo

(Voorlopige) plaatsing De plaatsing van de nieuw aangemelde leerlingen leerjaar 1 verloopt als volgt.

(Voorlopige) plaatsing De plaatsing van de nieuw aangemelde leerlingen leerjaar 1 verloopt als volgt. Naam notitie Toelatingsbeleid 2019-2020 Portefeuillehouder W. Middendorp Datum/versienummer 12-11-2018 Status document Besluit directie Instemming MR Opmerking(en) HET TOELATINGSBELEID VAN HET CITADEL

Nadere informatie

(Voorlopige) plaatsing De plaatsing van de nieuw aangemelde leerlingen leerjaar 1 verloopt als volgt.

(Voorlopige) plaatsing De plaatsing van de nieuw aangemelde leerlingen leerjaar 1 verloopt als volgt. HET TOELATINGSBELEID VAN HET CITADEL COLLEGE VOOR SCHOOLJAAR 2016 2017 1. Algemene toelatingsvoorwaarden Het Citadel College is een samenwerkingsschool voor voortgezet onderwijs voor vmbo (met lwoo), havo

Nadere informatie

TOELATINGSBELEID ELIGANT LYCEUM INLEIDING 2. TOELATINGSCRITERIA

TOELATINGSBELEID ELIGANT LYCEUM INLEIDING 2. TOELATINGSCRITERIA TOELATINGSBELEID ELIGANT LYCEUM 2019 2020 1. INLEIDING Het Eligant Lyceum is een nieuwe school in Zutphen voor havo en vwo die per augustus 2019 start. Er is een toelatingsprocedure van toepassing op alle

Nadere informatie

Aanmeldings- en. Toelatingsbeleid. Schooljaar

Aanmeldings- en. Toelatingsbeleid. Schooljaar Aanmeldings- en Toelatingsbeleid Leerjaar 1 Schooljaar 2015-2016 Helicon VMBO Nijmegen 1. Algemene toelatingsvoorwaarden In de regio Nijmegen is Helicon VMBO Nijmegen de enige categorale school voor VMBO

Nadere informatie

Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar

Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar 2019-2020 Inhoud 1. Aanmelding en toelatingsprocedure Fioretti College Hillegom... 3 2. Aanmelding- en toelatingsprocedure eerste leerjaar...

Nadere informatie

Beleid leerlinggebonden financiering

Beleid leerlinggebonden financiering Beleid leerlinggebonden financiering 1. Schoolvisie De uitgangspunten van onze school staan beschreven in ons Schoolplan en zijn in verkorte vorm opgenomen in onze Schoolgids. De daarin opgenomen punten

Nadere informatie

Met de rugzak naar school

Met de rugzak naar school leerlinggebonden F I N A N C I E R I N G Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven Vormgeving Maarten Balyon, grafische vormgeving,

Nadere informatie

leerling gebonden financiering (LGF) toelating van leerlingen met een handicap in het kader van de leerlinggebonden financiering

leerling gebonden financiering (LGF) toelating van leerlingen met een handicap in het kader van de leerlinggebonden financiering leerling gebonden financiering (LGF) toelating van leerlingen met een handicap in het kader van de leerlinggebonden financiering instemming MR: 23 februari 2004 bijlage 1: najaar 2008 Doel van LGF Het

Nadere informatie

De toelatingscommissie van het Fioretticollege Hillegom beslist over het al of niet toelaten van een leerling.

De toelatingscommissie van het Fioretticollege Hillegom beslist over het al of niet toelaten van een leerling. Toelatingsprocedure Fioretticollege Hillegom Op het Fioretticollege Hillegom wordt er gewerkt met een toelatingsprocedure. Deze procedure is gebaseerd op artikel 2 tot en met 10 van het Inrichtingsbesluit

Nadere informatie

Hoofdstuk 33 : Toelatingsprocedure leerlingen die het voortgezet onderwijs reeds bezoeken

Hoofdstuk 33 : Toelatingsprocedure leerlingen die het voortgezet onderwijs reeds bezoeken Hoofdstuk 33 : Toelatingsprocedure leerlingen die het voortgezet onderwijs reeds bezoeken 1. Algemeen De toelating van kandidaat-leerlingen geschiedt op basis van het gestelde in de artikelen 2, 5, 7 tot

Nadere informatie

Teksten voor de nieuwe website van REC Zeeland t.a.v. INFORMATIE T.B.V. HET ONDERWIJS/ONDERWIJS(DES)KUNDIGEN.

Teksten voor de nieuwe website van REC Zeeland t.a.v. INFORMATIE T.B.V. HET ONDERWIJS/ONDERWIJS(DES)KUNDIGEN. Teksten voor de nieuwe website van REC Zeeland t.a.v. INFORMATIE T.B.V. HET ONDERWIJS/ONDERWIJS(DES)KUNDIGEN. Informatie m.b.t. indicatiestelling t.b.v. het onderwijs/onderwijs(des)kundigen In alle gevallen

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2018/2019 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

TOELATINGSBELEID 2015-2016

TOELATINGSBELEID 2015-2016 TOELATINGSBELEID 2015-2016 INSTEMMING MR OP 3 maart 2015 VASTGESTELD DOOR DE SL op 5 maart 2015 TOELATINGSBELEID HET SCHOTER 1 AANMELDING BRUGKLAS Ouders/verzorgers kunnen hun zoon/dochter persoonlijk

Nadere informatie

Procedure aanmelding, toelating en plaatsing brugklas schooljaar

Procedure aanmelding, toelating en plaatsing brugklas schooljaar Procedure aanmelding, toelating en plaatsing brugklas schooljaar Akkoord directie: 09.07.2014 Akkoord MR: 08.10.2014 Uitgangspunten: 1. Het Maaswaal College biedt een onderwijsplek voor alle leerlingen

Nadere informatie

Stappenplan en zorgvisie De Vuurvlinder

Stappenplan en zorgvisie De Vuurvlinder Stappenplan en zorgvisie De Vuurvlinder Zorgprofiel en stappenplan tot plaatsing van zorgleerling van kbs de Vuurvlinder, Veenendaal. Zorgprofiel van de school: Onze school heeft de oprechte intentie in

Nadere informatie

Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar:

Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar: Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar: Uitgangspunt Het Dockinga College vindt het belangrijk om, in samenwerking met de ouder(s)/ verzorger(s) en de school van herkomst,

Nadere informatie

Van advies naar aanmelding en toelating

Van advies naar aanmelding en toelating Van advies naar aanmelding en toelating Schooljaar 2019/2020 Inleiding Wanneer uw kind in groep 8 van de basisschool zit, gaat hij/zij volgend schooljaar naar een school voor voortgezet onderwijs. Dat

Nadere informatie

Algemene voorschriften voor het vaststellen van stoornis en beperking. onderzoek is uitgevoerd door een daartoe bevoegde deskundige

Algemene voorschriften voor het vaststellen van stoornis en beperking. onderzoek is uitgevoerd door een daartoe bevoegde deskundige CHECKLIST TOELAATBAARHEIDSCRITERIA & NOODZAKELIJKE RAPPORTAGE m.b.t. INDICATIESTELLING VOOR HET ONDERWIJS AAN KINDEREN/DEELNEMERS MET EEN VERSTANDELIJKE HANDICAP (ZMLK) Toelichting: deze checklist is gebaseerd

Nadere informatie

TOELATINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR

TOELATINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR TOELATINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2019-2020 INSTEMMING MR OP 3 maart 2015 Opnieuw vastgesteld door SL op 13 september 2018 HERNIEUWDE INSTEMMING MR OP 25 september 2018 TOELATINGSBELEID HET SCHOTER 1 AANMELDING

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

AANNAMEPROCEDURE EN CRITERIA DE MONNIKSKAP H/V

AANNAMEPROCEDURE EN CRITERIA DE MONNIKSKAP H/V AANNAMEPROCEDURE EN CRITERIA DE MONNIKSKAP H/V Inleiding Deze notitie is een verantwoording van de werkwijze en dient tevens als informatie aan de ouders en alle instanties die met onze aanname van leerlingen

Nadere informatie

NB. Dit beleid is ook van toepassing op leerlingen met een persoonsgebonden budget van de GGD.

NB. Dit beleid is ook van toepassing op leerlingen met een persoonsgebonden budget van de GGD. Aannamebeleid van leerlingen met een handicap op de scholen van SKOSO Kenm.: AZ/Beleid/001 Betreft: Beleid aanname gehandicapte leerlingen SKOSO Versie: 07-07-2003. 1. Referentie. - Wet Leerlinggebonden

Nadere informatie

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron:

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: www.steunpuntpassendonderwijs.nl) Ambulante begeleiding Hulp van leerkrachten uit het speciaal (basis)onderwijs voor kinderen met een beperking, die naar een gewone

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel:

Schoolondersteuningsprofiel: Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van de locatie Citadel College Het Citadel College kent 2 locaties. Op de locatie Dijkstraat worden de opleidingen vmbo basis/kader verzorgd en op de locatie

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2018/2019 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

Aannameprocedure Vrijeschool Zutphen schooljaar 2015/2016 (voorgenomen besluit )

Aannameprocedure Vrijeschool Zutphen schooljaar 2015/2016 (voorgenomen besluit ) Aannameprocedure Vrijeschool Zutphen schooljaar 2015/2016 (voorgenomen besluit 11-11-2014 ) Inhoud Inleiding 2 Aanmelding van een nieuwe leerling 2 Benodigde gegevens voor de aanname 2 Aannamecommissie

Nadere informatie

CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015

CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015 CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015 1. Er kan slechts bij één school worden ingeschreven. Aanmelding geschiedt rechtstreeks bij de scholen voor voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

AANNAMEBELEID Juni 2019

AANNAMEBELEID Juni 2019 AANNAMEBELEID Juni 2019 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Algemene beschrijving van toelating tot het voortgezet onderwijs blz. 3 Onderwijsaanbod en brugperiode blz. 4 Traject tot aanmelding blz. 5 1 Inleiding

Nadere informatie

Protocol toelating tot en plaatsing in de brugklas van het Martinuscollege

Protocol toelating tot en plaatsing in de brugklas van het Martinuscollege Protocol toelating tot en plaatsing in de brugklas van het Martinuscollege 2017 Januari 2017 Vooraf In de aanmeldings- en plaatsingsprocedure voor leerlingen uit het (speciaal) basisonderwijs gelden onverkort

Nadere informatie

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011)

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Uitgangspunten bij de visie op ondersteuning van het samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer

Nadere informatie

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u.

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Uw kind gaat naar het Voortgezet Onderwijs en daar komt veel bij kijken. Per schooljaar 2013-2014 wordt er in de Regio Utrecht West

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Vastgesteld op 12 november 2014 Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming

Nadere informatie

Aannamebeleid 2018/2019

Aannamebeleid 2018/2019 Aannamebeleid 2018/2019 Document Eigenaar Beheerder Vervaldatum locatie Status Aannamebeleid Lyceum Elst schoolleiding secretariaat Aanpassing bij veranderende wet-en regelgeving of organisatiebelang L:MT/300

Nadere informatie

Preventieve Ambulante Begeleiding

Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding 1. Wat is Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding is een kortdurende dienstverlening in de vorm van ondersteuning en advisering door een ambulant

Nadere informatie

Protocol Toelaatbaarheid Rugzakleerling

Protocol Toelaatbaarheid Rugzakleerling Protocol Toelaatbaarheid Rugzakleerling Stichting Openbaar Onderwijs Kampen PROTOCOL TOELAATBAARHEID RUGZAK LEERLING Leerling gebonden - financiering In het kader van de Wet op het Expertisecentra (WEC)

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: D De E O Overstap V E R S T A P Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven.

Nadere informatie

Toelatingsprocedure brugklassen Libanon Lyceum schooljaar

Toelatingsprocedure brugklassen Libanon Lyceum schooljaar Toelatingsprocedure brugklassen Libanon Lyceum schooljaar 2018-2019 Inleiding Alle Rotterdamse schoolbesturen voor voortgezet onderwijs in Rotterdam hebben afspraken gemaakt over de overgang van leerlingen

Nadere informatie

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG SALLAND 03 FEBRUARI 2018 LOCATIES LOCATIE SALLAND Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 LOCATIE CSG BEILEN De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 CSVINCENTVANGOGH.NL

Nadere informatie

Aannamebeleid 2019/2020

Aannamebeleid 2019/2020 Aannamebeleid 2019/2020 Document Kenmerk 19-144 Auteur Eigenaar Beheerder Vervaldatum Locatie Status Aannamebeleid Lyceum Elst Schoolleiding Schoolleiding Secretariaat Aanpassing bij veranderende wet-

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2015/2016

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2015/2016 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2015/2016 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2015/2016 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht.

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht. De zorg voor onze leerlingen Zorgbreedte Op de Koningin Emmaschool streven we ernaar om alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Naast de normale zorg die de leerkrachten aan de kinderen besteden,

Nadere informatie

TOELATINGSBELEID Scholengroep Carmel Hengelo

TOELATINGSBELEID Scholengroep Carmel Hengelo TOELATINGSBELEID Scholengroep Carmel Hengelo Aanmelding Bij aanmelding gaan we er van uit dat ouders en leerlingen de grondslag van de school respecteren en akkoord gaan met alle regelingen en procedures

Nadere informatie

OVERDRACHTSFORMULIER EN ADVIESKAART OVERSTAP PO-VO

OVERDRACHTSFORMULIER EN ADVIESKAART OVERSTAP PO-VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START/ FEEDBACK OVERDRACHTSFORMULIER EN ADVIESKAART OVERSTAP PO-VO TOELICHTING De scholen van de Vereniging PCPO Barendrecht en Ridderkerk gebruiken voor het plaatsingsadvies

Nadere informatie

BWS. Aanmelding, Toelating en Plaatsing. Draaiboek 2018

BWS. Aanmelding, Toelating en Plaatsing. Draaiboek 2018 BWS Aanmelding, Toelating en Plaatsing Draaiboek 2018 1 Inhoudsopgave 1) Beschrijving ATP. pag.3 2) Reglement Bezwaarschrift. pag. 3 3) Stappenplan overgang PO- VO.. pag. 5 4) Aanmeldingsformulier BWS

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI)

Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI) Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI) In dit stuk beschrijven wij het aannamebeleid dat gehanteerd wordt op Basisschool Het Dok.

Nadere informatie

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO)

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO) Capellenborg Aanmelding leerling met een didactische achterstand (voorheen LWOO) 2016-2017 Inhoud Bladzijde Voorwoord 2 Inleiding Zorgarrangement De situatie op de Capellenborg De procedure van aanmelding

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 8 OKTOBER 2015 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

TOELATINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR

TOELATINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR TOELATINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018-2019 INSTEMMING MR OP 3 maart 2015 VASTGESTELD DOOR DE SL op 5 maart 2015 Opnieuw vastgesteld door SL op 17 oktober 2017 Inhoud 1 AANMELDING BRUGKLAS... 3 1.1 LOTEN...

Nadere informatie

Aannamebeleid Lyceum Elst

Aannamebeleid Lyceum Elst Lyceum Elst leren voor het leven Auditorium 6 Postbus 187 660 AD ELST (gld) Telefoon: (0481) 36 29 20 website: www.lyceumelst.nl E-mail: info@lyceumelst.nl Aannamebeleid Lyceum Elst Document Aannamebeleid

Nadere informatie

Welkom. op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO

Welkom. op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO Welkom op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO SCHOOLSOORTEN PRO VMBO HAVO PRaktijkOnderwijs Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs VWO Voorbereidend

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

Aannameprocedure Vrijeschool De Berkel en vrijeschool De IJssel Schooljaar 2009/2010

Aannameprocedure Vrijeschool De Berkel en vrijeschool De IJssel Schooljaar 2009/2010 Aannameprocedure Vrijeschool De Berkel en vrijeschool De IJssel Schooljaar 2009/2010 Inhoud Inleiding... 2 Aanmelding van een nieuwe leerling... 2 Benodigde gegevens voor de aanname... 2 Aannamecommissie...

Nadere informatie

Toelatingsbeleid in het kader van de zorgverbreding.

Toelatingsbeleid in het kader van de zorgverbreding. Toelatingsbeleid in het kader van de zorgverbreding. 1. Inleiding Het bevoegd gezag van een basisschool beslist over de toelating van een leerling en heeft daarvoor de directeur van de school gemandateerd.

Nadere informatie

Toelatings-, schorsings- en verwijderingsbeleid

Toelatings-, schorsings- en verwijderingsbeleid Toelatings-, schorsings- en verwijderingsbeleid Inleiding Openbaar onderwijs is algemeen toegankelijk. De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland is in beginsel vrij om naar eigen inzicht

Nadere informatie

Toelatingsbeleid Terra VO

Toelatingsbeleid Terra VO Toelatingsbeleid Terra VO Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Inhoud en doel van dit document... 3 1.3 Communicatie met aspirant leerlingen... 3 2. Overgang PO - VO... 4 2.1 Passend onderwijs...

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

Reglement Toelating en Plaatsing Stedelijk Dalton College Alkmaar

Reglement Toelating en Plaatsing Stedelijk Dalton College Alkmaar Reglement Toelating en Plaatsing Stedelijk Dalton College Alkmaar 1 Onze school Het Stedelijk Dalton College Alkmaar is een openbare brede scholengemeenschap die de volgende schoolsoorten aanbiedt: - vwo

Nadere informatie

katholieke jenaplan basisschool de Zevensprong Aanmeldingsprocedure

katholieke jenaplan basisschool de Zevensprong Aanmeldingsprocedure Aanmeldingsprocedure Inleiding: De zevensprong heeft als doelstelling goed onderwijs te bieden in een veilige (leer)omgeving aan kinderen vanuit de Jenaplan principes. Daarbij wordt als vanzelfsprekend

Nadere informatie

Inschrijving vindt plaats nadat de ouders in een kennismakingsgesprek met de locatiecoördinator geïnformeerd zijn over het karakter van de school.

Inschrijving vindt plaats nadat de ouders in een kennismakingsgesprek met de locatiecoördinator geïnformeerd zijn over het karakter van de school. Aannamebeleid WAS en Fluenta Schoolprocedure aanname leerlingen Deze notitie is opgesteld om tot een zorgvuldig beleid te komen voor het aanmelden en inschrijven van leerlingen op basisschool Willem Alexander

Nadere informatie

Onderwijskundig Rapport

Onderwijskundig Rapport 2017-2018 Onderwijskundig Rapport Advies & Inlichtingenformulier voor het Voortgezet Onderwijs Naam Leerling: Woonplaats: 1 1. Leerling- en schoolgegevens Achternaam leerling Tussenvoegsel Roepnaam Geboortedatum

Nadere informatie

Van advies naar aanmelding en toelating

Van advies naar aanmelding en toelating Van advies naar aanmelding en toelating Voor schooljaar 2018-2019 Inleiding Wanneer uw kind in groep 8 van de basisschool zit, gaat hij/zij volgend schooljaar naar een school voor voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Aannamebeleid Lyceum Elst

Aannamebeleid Lyceum Elst Lyceum Elst leren voor het leven Auditorium 3 Postbus 187 6660 AD ELST (gld) Telefoon: (0481) 36 29 20 website: www.lyceumelst.nl E-mail: info@lyceumelst.nl Aannamebeleid Lyceum Elst 2016-2017 Document

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming binnen de regio 2. Van

Nadere informatie

Handreiking en afspraken OVERGANG PO-VO

Handreiking en afspraken OVERGANG PO-VO Handreiking en afspraken OVERGANG PO-VO INHOUD Waarom deze handreiking en afspraken?... 3 Primair onderwijs... 3 Groep 7, eind... 3 Selecteren van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het VO...

Nadere informatie

Het Stedelijk Dalton College Alkmaar is een openbare brede scholengemeenschap die de volgende schoolsoorten aanbiedt:

Het Stedelijk Dalton College Alkmaar is een openbare brede scholengemeenschap die de volgende schoolsoorten aanbiedt: Toelatingsbeleid Stedelijk Dalton College Alkmaar 1 Onze school Het Stedelijk Dalton College Alkmaar is een openbare brede scholengemeenschap die de volgende schoolsoorten aanbiedt: - vwo - havo - vmbo

Nadere informatie

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen Pagina 1 van 5 De nieuwe regels voor aanmelding en plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs, die in beginsel duidelijk zijn, roepen vragen op. Deze vragen komen voort uit de specifieke situaties,

Nadere informatie

Onderwijskundig Rapport

Onderwijskundig Rapport Onderwijskundig Rapport t.b.v. het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en het leerlingdossier t.b.v. de aanvraag leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Naam leerling: Naam school:

Nadere informatie

TOELATING NSG EERSTE BRUGJAAR VOOR HET SCHOOLJAAR 2013 2014

TOELATING NSG EERSTE BRUGJAAR VOOR HET SCHOOLJAAR 2013 2014 TOELATING NSG EERSTE BRUGJAAR VOOR HET SCHOOLJAAR 2013 2014 Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud VMBO-T HAVO VWO GYMNASIUM Hoofdgebouw NSG Van Cranenborchstraat 7, 6525 BM Nijmegen Brugklasgebouw NSG

Nadere informatie

ADVIES. de Stichting B, gevestigd te L, het bevoegd gezag van C, een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, verweerder

ADVIES. de Stichting B, gevestigd te L, het bevoegd gezag van C, een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, verweerder 107697 - De reguliere VO-school kan het onderzoek naar de toelating van een leerling uit praktijkonderwijs beperken tot de adviezen van het samenwerkingsverband en de Praktijkschool, maar moet hierover

Nadere informatie

Wegwijzers in de onderwijszorg 2006

Wegwijzers in de onderwijszorg 2006 Onderwijs-zorg in PO en VO Wegwijzers in de onderwijszorg 2006 wegwijzers voor hen die ouders ondersteunen in de zoektocht naar extra onderwijszorg in primair en voortgezet onderwijs Hans den Dulk & Jaap

Nadere informatie

Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs

Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs Aanmelding voor schooljaar 2016-2017 Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne met vier deelscholen: De Sprong, Hub van Doornecollege, Alfrinkcollege, Peellandcollege

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017 De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017 Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen op het primair onderwijs of speciaal (basis-)onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016 De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016 Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen op het primair onderwijs of speciaal (basis-)onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Van primair onderwijs (PO) naar voortgezet onderwijs (VO) schooljaar 2015-2016

Van primair onderwijs (PO) naar voortgezet onderwijs (VO) schooljaar 2015-2016 Van primair onderwijs (PO) naar voortgezet onderwijs (VO) schooljaar 2015-2016 De scholen in de regio Utrecht-Zuid hebben afspraken met elkaar gemaakt over de gang van zaken rond de aanmeldingen voor het

Nadere informatie

REGLEMENT TOELATING DE WAERDENBORCH

REGLEMENT TOELATING DE WAERDENBORCH REGLEMENT TOELATING DE WAERDENBORCH 19 maart 2018 bespreking in Directieberaad 3 april 2018 bespreking in MR 10 april 2018 vaststellen door bestuur 1 augustus 2018 plaatsen op mijn.waerdenborch.nl Reglement

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Kind met handicap op school

Werkstuk Maatschappijleer Kind met handicap op school Werkstuk Maatschappijleer Kind met handicap op school Werkstuk door een scholier 2919 woorden 6 juli 2004 7 19 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Een kind met een handicap in de school Wanneer er een

Nadere informatie

POVO- procedure Afspraken over de overstap van leerlingen van primair onderwijs naar regulier voortgezet onderwijs

POVO- procedure Afspraken over de overstap van leerlingen van primair onderwijs naar regulier voortgezet onderwijs POVO- procedure 2015-2016 Afspraken over de overstap van leerlingen van primair onderwijs naar regulier voortgezet onderwijs bestemd voor ouders/verzorgers 1 Inhoud 1. POVO- procedure 2015-2016 2. Afspraken

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs Kernbegrippen Passend Onderwijs (PaOn) Het zorgdragen voor een passend onderwijsaanbod aan zowel leerlingen die extra zorg nodig hebben als leerlingen die

Nadere informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 Algemene informatie In dit document geven de besturen van de cluster 2 scholen aan hoe zij omgaan met de geldigheid van de huidige beschikkingen leerlinggebonden financiering (het rugzakje) naar de nieuwe

Nadere informatie

Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs

Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Gemeente Arnhem Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Onderwijskundig Rapport 2015 Correspondentieadressen Stichting PAS Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 Peter Burgers Ward Habets

Nadere informatie

Wie het verst van de SVOK-school van de eerste keuze vandaan woont, wordt het eerst doorverwezen.

Wie het verst van de SVOK-school van de eerste keuze vandaan woont, wordt het eerst doorverwezen. PROCEDURE VOOR AANMELDING EN TOELATING voor de brugklassen van de SVOK-scholen: Bonhoeffercollege, Jac. P. Thijsse College en Kennemer College STICHTING VOORTGEZET ONDERWIJS KENNEMERLAND definitieve versie

Nadere informatie

Informatieavond Voortgezet onderwijs. O.b.s. De Westwijzer Woensdag 11 januari uur

Informatieavond Voortgezet onderwijs. O.b.s. De Westwijzer Woensdag 11 januari uur Informatieavond Voortgezet onderwijs O.b.s. De Westwijzer Woensdag 11 januari 2017 20.00 21.30 uur Voorstellen Naam: Elbert Huijts Wellantcollege de Groenstrook in Aalsmeer Coördinator onderwijsondersteuning

Nadere informatie

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS BESTE OUDERS COLOFON Inhoud Akke Amsing Bert Benjamins Gerda Seubring Redactie Vera Duiker Vormgeving DRP Fotografie Lous Doornkamp Vera Duiker LOCATIES SALLAND Salland

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 13 OKTOBER 2016 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. Algemeen

Schoolondersteuningsprofiel. Algemeen Schoolondersteuningsprofiel Algemeen Gegevens school Mencia Sandrode Akkermolenweg 2d 4881 BL Zundert Tel.: 076-5995050 Contactpersoon Mw. C. Cardon, zorgcoördinator www.mencia.nl Leerwegen sectoren Mavo

Nadere informatie

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof BS de Veldhof 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Inschrijving 2.1 0 4 jaar 2.2 Kinderen van 4 jaar en ouder 2.3 Inschrijving van kinderen met speciale onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

Algemene voorschriften voor het vaststellen van stoornis en beperking

Algemene voorschriften voor het vaststellen van stoornis en beperking CHECKLIST INDICATIESTELLING ONDERWIJSSOORTEN CLUSTER 3: onderwijssoorten: lichamelijk gehandicapte kinderen (LG) en langdurig zieke kinderen (LZK) m.i.v. 01-08-2008 Toelichting: deze checklist is gebaseerd

Nadere informatie

Naar het voortgezet onderwijs. Antwoorden op vragen

Naar het voortgezet onderwijs. Antwoorden op vragen Naar het voortgezet onderwijs Antwoorden op vragen Geachte ouders, Dit schooljaar gaat u uw zoon of dochter aanmelden voor het voortgezet onderwijs (vo).een grote stap voor de meeste leerlingen. Natuurlijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Speciaal onderwijs en positionering van de school van onderzoek

Hoofdstuk 3 Speciaal onderwijs en positionering van de school van onderzoek 27 Hoofdstuk 3 Speciaal onderwijs en positionering van de school van onderzoek 3.1 Inleiding De afgelopen jaren is in Nederland een aantal wezenlijke wettelijke wijzingen doorgevoerd op het gebied van

Nadere informatie

Hoofdstuk 32: Toelatingsprocedure leerjaar één

Hoofdstuk 32: Toelatingsprocedure leerjaar één Hoofdstuk 32: Toelatingsprocedure leerjaar één 1. Algemeen a. De toelating van kandidaat-leerlingen geschiedt op basis van het gestelde in de artikelen 2 tot en met 6, 9 en 15 van het Inrichtingsbesluit

Nadere informatie

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West Ouderfolder POVO-procedure Regio Utrecht West Beste ouder(s), verzorger(s), Uw kind zit in groep 8 en zal komend jaar de overstap maken naar de middelbare school. Dit is een grote stap, na al die jaren

Nadere informatie

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T)

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) TRIPLE T Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) Passend onderwijs Een ontwikkeling die parallel loopt aan de transitie Jeugdzorg en die met name vanwege de sterk inhoudelijke samenhang

Nadere informatie

ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET?

ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET? ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET? Verantwoordelijkheid van scholen Sinds de invoering van passend onderwijs hebben schoolbesturen een zorgplicht. Dat betekent dat ze de verantwoordelijkheid hebben

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. Een inschrijving is iets andere dan een aanmelding.

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. 1. procedure aanmelding bij reguliere school

Nadere informatie

Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp)

Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp) Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp) O410 Notitie Commissie voor Begeleiding en Commissie ontwikkelingsperspectief 3 september 2015 Pagina 1 van 6 Inleiding:

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de aanmeldprocedure krijgt u tijdens de informatieavonden in november en december op de vo-scholen. Inrichting

Nadere informatie