Snelle zelfscan: Hoe ver sta ik al voor het behalen van een certificaat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Snelle zelfscan: Hoe ver sta ik al voor het behalen van een certificaat?"

Transcriptie

1 Snelle zelfscan: Hoe ver sta ik al voor het behalen van een certificaat? Met deze zelfscan weet je op waar je staat t.o.v. bepaalde certificaten met je bedrijf. Het is een samenvatting van de checklists zodat je in een oogopslag een idee kan vormen over hoe de verschillende certificatieschema s o.b.v. een lastenboek eruit zien. Vegaplan Standaard NET Met de Vegaplan Standaard NET kan worden voldaan aan zowel de wettelijke vereisten onder de bevoegdheid van het FAVV als de gewestelijke overheden en dit in één enkele driejaarlijkse audit. Uniek voor deze standaard is dat zowel de handel als de productie opgenomen zijn. Daardoor kunnen ook producenten van siergewassen, die naast productie ook aan handel doen, zich laten certificeren en kans maken op de bonus (verlaagde jaarlijkse FAVV heffing). Een doorsnee sierteeltbedrijf is hier normaal sowieso al met ongeveer 95% mee in orde gezien de meeste eisen logische zaken zijn. Sectorgids Autocontrole Primaire Productie (G 040 module D) De sectorgids G 040 module D omvat alle wettelijke vereisten die voortkomen uit de autocontroleplicht onder de bevoegdheid van het FAVV. De autocontroleplicht stelt dat iedere operator in de voedselketen moet voldoen aan de principes van autocontrole. Dit is een interne controle om te voldoen aan de wettelijke voorschriften inzake voedselveiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid van de producten. Een doorsnee sierteeltbedrijf is hier normaal sowieso al met ongeveer 95% mee in orde gezien de meeste eisen logische zaken zijn. Hygiëne & orde Het fytolokaal is goed ingericht, afsluitbaar en met de juiste logo's voorzien. De middelen die erin staan zijn geordend (toegelaten/bruikbaar < > niet toegelaten/onbruikbaar). Alle verschillende bedrijfsruimtes zijn proper & hygiënisch en gescheiden van elkaar. Plantresten en afval worden regelmatig verwijderd. Ziekte en plaagoverdracht wordt zo goed mogelijk tegengegaan. Materiaal & machines worden proper gehouden. Regelgeving Alle spuittoestellen met meer dan twee dophouders worden driejaarlijks gekeurd door het ILVO en jaarlijks gecontroleerd door mezelf. De toedieners van professionele GBM hebben een fytolicentie (minstens P1) en staan onder het gezag van iemand met minstens P2.

2 De teeltvrije en bufferzones die van toepassing zijn, worden gerespecteerd. De plantenpaspoortwetgeving is gekend en wordt gevolgd. Ik ben op de hoogte van de geldende fytosanitaire eisen m.b.t. alle relevante schadelijke organismen. Ik neem maatregelen ter bestrijding van belangrijke ziekten & plagen (invoercontrole, waardplantmaatregelen, preventieve teeltmaatregelen, bestrijdingsmaatregelen,...). Ik ben lid van een waarnemings & waarschuwingssysteem OF adviesdienst OF volg IPM voorlichtingen (min. 1/jaar) OF wordt begeleid door een beroepsadviseur. Goede landbouwpraktijken Enkel wettelijke GBM worden toegepast. GBM worden op een verantwoorde manier gebruikt met zo min mogelijk impact voor mens & milieu (reinigen van materiaal en lege verpakkingen, spuitresten verdunnen en uitrijden, juiste spuittechniek gebruiken, resistentie voorkomen, bufferzone respecteren) Drift reducerende doppen van min. 50% worden gebruikt Meerdere adequate teeltechnieken worden gebruikt (bijvoorbeeld valszaaibedtechniek, zaaitijd en dichtheid, onderzaaien, conserverende bodembewerking, snoeien en direct inzaaien) De bemesting gebeurd o.b.v. bodem, water of substraatanalyse Registraties Erkend zijn bij het FAVV voor alle relevante activiteiten Erkend zijn voor het gebruik van een plantenpaspoort. Registreren van alle inkomende & uitgaande producten (stek of entgoed, plantmateriaal, GBM, meststoffen, substraten en bodemverbeteraars): wat, hoeveel, datum, naam & adres leverancier of klant en verantwoordelijke voor vrijgave (voor uitgaande producten). Registreren van verbruik GBM & biociden: commerciële benaming van het product, datum toediening, behandelde teelt of uitrusting, locatie van de behandelde teelt, toegediende dosis. Registreren van schadelijke quarantaine organismen, de maatregelen ertegen en de verplichte meldingen ervan. Alle analyses i.v.m. plantengezondheid bijhouden. Klachten bijhouden naar leveranciers en van klanten of derden. De voorraad van plantgoed indien deze ook verhandeld worden.

3 Sectorgids Handel (G 043) Voor bedrijven die aan handel doen (en daarvoor erkend zijn bij het FAVV) geldt het grootste deel van bovenstaande eisen ook. Er zijn ook enkele bijkomende eisen specifiek voor handelaars. De kwaliteit van het plantgoed wordt gegarandeerd door bepaalde maatregelen tijdens transport & stockage. De transport & stockageruimtes zijn hygiënisch zodat contaminatie en ziekte of plaagoverdracht worden vermeden. Er wordt aan voorraadbeheer gedaan. De handelaar controleert de kwaliteit bij het binnekomen, tijdens stockage en bij vertrek van het plantgoed. Bij vertrek wordt dit visueel aangegeven. Er is aantoonbare kennis over de relevante fytosanitaire regels & wetgeving. De traceerbaarheid wordt gegarandeerd door het inkomend plantgoed te linken met het uitgaande plantgoed (niet voor boomkwekerij). IPM & Kwaliteit teeltmateriaal Naast deze twee sectorgidsen is in de Standaard de geïntegreerde gewasbescherming (IPM Integrated Pest Management) van sierteelt opgenomen. Deze principes zijn uitgeschreven in een checklist en zijn tevens opgenomen in de Vegaplan Standaard NET. Dit omvat te nemen maatregelen en te gebruiken methodes ter bevordering van een duurzame teelt. De teler heeft de keuze welke van de technieken hij toepast. De meeste bedrijven zijn hier altijd mee in orde, zonder extra inspanningen. Daarnaast neemt de Vegaplan Standaard NET voor Vlaanderen ook de controles op betreffende de minimum EG kwaliteit van teeltmateriaal van siergewassen. Deze werden vóór 2019 uitgevoerd door de diensten van het Departement Landbouw en Visserij. Vanaf 2019 worden deze controles uitbesteed en zullen deze door de onafhankelijke controle instellingen (OCI s) in kader van de Vegaplan Standaard NET controles worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de teler voor bepaalde siergewassen regelmatig nagaat of er zich geen kwaliteitsorganismen op bevinden. Met andere woorden: heel wat zaken kunnen via de Vegaplan Standaard NET in één driejaarlijkse audit gecombineerd worden gecontroleerd en gecertificeerd. Dit bespaart de sierteler/boomkweker tijd en controlekosten. De lastenboeken kunnen ook ieder apart gecertificeerd worden.

4 Bijkomend voor MPS GAP MPS GAP is een privaat lastenboek dat marktgedreven is en een kader biedt om je bedrijf te professionaliseren. De eisen van afnemers vormen de basis van dit certificaat. Voor MPS GAP/Global GAP komt het er voornamelijk op neer om alle processen die zich op het bedrijf afspelen te beschrijven en aan te passen zodat ze: Zo veilig mogelijk zijn Duurzaam zijn (goede praktijken) Traceerbaar zijn Hygiënisch zijn Een deel van de zaken komen terug in Vegaplan. GAP gaat een stap verder in bepaalde zaken en vraagt bovendien om meer bewijsmateriaal. Documentatie is dus veel belangrijker. Voor GAP moet er daarom een handboek bijgehouden worden waarin de procedures beschreven staan van hoe de verschillende processen op jouw bedrijf gebeuren. Aan iedere procedure hangen ook bepaalde documenten vast. Denk bijvoorbeeld aan werkinstructies over hoe er met een heftruck moet omgegaan worden, documenten die aantonen dat de personen training krijgen voor het gebruik ervan, registraties van die opleidingen, Dit handboek is een levend document dat up to date moet gehouden worden. Deze lijst geeft een idee van welke zaken er bij komen: Het teeltmedium (niet inerte & inerte substraten) is traceerbaar Er zijn verklaringen m.b.t. Teeltmateriaal (kwaliteit, gezondheid, resistentie, wetgeving, ) Afval (beperkende maatregelen, processen documenteren, verantwoord verwerken) Specifiekere eisen i.v.m. de opslag, toediening, registratie en documentatie van de procedures van fytoproducten Toediening van bemesting & water moet aantoonbaar verantwoord & efficiënt gebeuren en moet worden geregistreerd Er is administratieve en fysieke aanduiding van MPS GAP gecertificeerde producten (indien er verschil is) Er zijn protocollen rond veiligheid, gezondheid en hygiëne opgesteld en de bijhorende maatregelen worden uitgevoerd (risico analyses, training, symbolen,...) Specifieke eisen rond het gebruik van GGO's Specifieke eisen voor bedrijven die vermeerderingsmateriaal kweken (substraten, vermeerdering, infrastructuur, hygiëne, veiligheid, handelsvoorwaarden en kwaliteit)

5 Sociale eisen: GRASP & MPS SQ Als je aan MPS GAP voldoet, verschijn je automatisch ook in de database van Global GAP. Als je echter ook het GGN label van Global GAP wilt gebruiken (of indien je klant er expliciet naar vraagt), dan moet je ook in orde zijn met GRASP. GRASP staat voor GLOBALG.A.P. Risk Assessment on Social Practice en is een risicobeoordeling op het gebied van sociale aspecten op een bedrijf. Denk hierbij aan het welzijn en beloningsniveau van medewerkers alsook gezondheids en veiligheidsaspecten. Het MPS SQ certificaat omvat ongeveer dezelfde eisen, maar vult eerder MPS GAP aan met de sociale eisen. Volgende thema s komen aan bod: Werknemersrepresentatie Klachtenprocedure Eigen verklaring over good social practices en mensenrechten Toegang tot nationale laboratoriumvoorschriften Contracten die voldoen aan de nationale wetgeving Eerlijk loon Geen kinderarbeid Scholing voor alle kinderen die eventueel op een productielocatie wonen Gereguleerde werktijden Regeling voor collectieve onderhandelingen Geen discriminatie

VEGAPLAN Standaard NET. Miet Poppe Consulent AVBS

VEGAPLAN Standaard NET. Miet Poppe Consulent AVBS VEGAPLAN Standaard NET Miet Poppe Consulent AVBS Wat is autocontrole? = interne controle door ondernemer zelf Wet op autocontrole Onderneming neemt zelf maatregelen zodat productie, verwerking en distributie

Nadere informatie

VEGAPLAN Standaard NET. Katrien De Bruecker Vegaplan Miet Poppe AVBS

VEGAPLAN Standaard NET. Katrien De Bruecker Vegaplan Miet Poppe AVBS VEGAPLAN Standaard NET Katrien De Bruecker Vegaplan Miet Poppe AVBS Inhoud Wie is Vegaplan? Wat is autocontrole? Wat is een sectorgids? Vegaplan Standaard NET Waarom zich laten certificeren? 2 1. Wie is

Nadere informatie

IPM Integrated Pest Management: hoe voldoen aan wettelijke verplichtingen? Bart Debussche Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij

IPM Integrated Pest Management: hoe voldoen aan wettelijke verplichtingen? Bart Debussche Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij IPM Integrated Pest Management: hoe voldoen aan wettelijke verplichtingen? Bart Debussche Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij Overzicht IPM: vanwaar komt het? IPM: wat is dit? IPM: hoe toepassen

Nadere informatie

Opleiding OCI. Vegaplan.be 1. Sectorgids Sierteelt inleiding. Inhoud. Inhoud. I. Wat is autocontrole? I. Wat is autocontrole? NEE

Opleiding OCI. Vegaplan.be 1. Sectorgids Sierteelt inleiding. Inhoud. Inhoud. I. Wat is autocontrole? I. Wat is autocontrole? NEE Sectorgids Sierteelt inleiding De sectorgids autocontrole voor de nieteetbare tuinbouwproductie is een nuttige tool om te voldoen aan de wet op de autocontrole. Destelbergen 15 februari 2013 2 3 4 Autocontrole:

Nadere informatie

Invoering van kwaliteitszorgsystemen : licence for export?

Invoering van kwaliteitszorgsystemen : licence for export? Invoering van kwaliteitszorgsystemen : licence for export? Liesbeth Jacxsens Agro ABC Liesbeth.Jacxsens@agroabc.eu Voorstelling Agro ABC Wetenschappelijke kennis inzake kwaliteitszorgsystemen en risicobeoordeling

Nadere informatie

Studiedag boomkwekerij 2015 vrijdag 20 februari Hannes Buyle

Studiedag boomkwekerij 2015 vrijdag 20 februari Hannes Buyle Kansen voor duurzaamheidscertificaten in de boomkwekerij Studiedag boomkwekerij 2015 vrijdag 20 februari Hannes Buyle 1 1. Duurzaamheid, kans of bedreiging 2. Certificaten in de sierteelt 3. Veranderende

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER Marleen Mertens Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) INVLOED VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN Positieve effecten: Bijdrage

Nadere informatie

I GEÏNTEGREERDE TEELT

I GEÏNTEGREERDE TEELT I GEÏNTEGREERDE TEELT Geïntegreerde teelt RICHTLIJN 2009/128/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 21 oktober 2009 tot vaststelling van een kader voor communautaire actie ter verwezenlijking van

Nadere informatie

SECTORGIDS SIERTEELT SECTORGIDS HELPT VOLDOEN AAN DE WET OP AUTOCONTROLE

SECTORGIDS SIERTEELT SECTORGIDS HELPT VOLDOEN AAN DE WET OP AUTOCONTROLE EXTRA SECTORGIDS SIERTEELT SECTORGIDS HELPT VOLDOEN AAN DE WET OP AUTOCONTROLE Sinds 2005 dient een onderneming een autocontrolesysteem toe te passen. De sectorgids autocontrole voor de niet-eetbare tuinbouwproductie

Nadere informatie

IPM als basis voor een

IPM als basis voor een als basis voor een moderne landbouw Annie Demeyere Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Landbouw en Visserij 1 Integrated Pest Management - Wetgevend kader 1. Verordening 1107/2009/EG voor het op de

Nadere informatie

Duurzaamheidslabelsin de professionele sierteelt

Duurzaamheidslabelsin de professionele sierteelt VMS vzw Duurzaamheidslabelsin de professionele sierteelt Hannes Buyle Studiedag SOS Peat! 25 10 17 Inhoud 1. Waarom certificaten 1. Duurzaamheid: veel spelers en belangen 2. Maatschappelijke (r)evoluties

Nadere informatie

IKKB Standaard: Vereisten m.b.t. voedselveiligheid, traceerbaarheid en milieu: wetgeving en inter-professionele afspraken

IKKB Standaard: Vereisten m.b.t. voedselveiligheid, traceerbaarheid en milieu: wetgeving en inter-professionele afspraken FAQ 2007 Wat is het verschil tussen de IKKB Standaard en de Sectorgids Autocontrole? De Sectorgids Autocontrole voor de Primaire Plantaardige Productie is een hulpmiddel dat toelaat het KB van 14/11/2003

Nadere informatie

Opleiding fytolicentie. Destelbergen, 21 & 28 november 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien

Opleiding fytolicentie. Destelbergen, 21 & 28 november 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien Opleiding fytolicentie Destelbergen, 21 & 28 november 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien P1: Assistent professioneel gebruik P2: Professioneel gebruik P3: Distributie van of voorlichting

Nadere informatie

Opleiding fytolicentie Destelbergen, 21 & 28 november 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien

Opleiding fytolicentie Destelbergen, 21 & 28 november 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien Opleiding fytolicentie Destelbergen, 21 & 28 november 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien P1: Assistent professioneel gebruik P2: Professioneel gebruik P3: Distributie van of voorlichting

Nadere informatie

FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers

FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers 1. Wat zijn de heffingen van het FAVV? De heffingen worden jaarlijks geïnd in de sectoren die actief zijn binnen de voedselketen of waarbij het FAVV controleopdrachten

Nadere informatie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie PB 07 FAQ (G-033) REV 1 2009-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

Nadere informatie

Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne

Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne PB 07 FAQ (G-033) REV 0 2009-2/8 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGGEBIED De bedoeling van dit document is de vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande de sectorgids autocontrole van de aannemers

Nadere informatie

Opleiding fytolicentie Rumst, 8 november 2016 Tielt, 8 december 2016 Sint-Truiden, 12 januari 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien

Opleiding fytolicentie Rumst, 8 november 2016 Tielt, 8 december 2016 Sint-Truiden, 12 januari 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien Opleiding fytolicentie Rumst, 8 november 2016 Tielt, 8 december 2016 Sint-Truiden, 12 januari 2017 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien P1: Assistent professioneel gebruik P2: Professioneel gebruik

Nadere informatie

DOSSIER 2018 VOEDSELVEILIGHEID BINNEN DE PRIMAIRE PLANTAARDIGE PRODUCTIE. De Vegaplan Standaard: een troef voor de plantaardige sector

DOSSIER 2018 VOEDSELVEILIGHEID BINNEN DE PRIMAIRE PLANTAARDIGE PRODUCTIE. De Vegaplan Standaard: een troef voor de plantaardige sector DOSSIER 2018 VOEDSELVEILIGHEID BINNEN DE PRIMAIRE PLANTAARDIGE PRODUCTIE De Vegaplan Standaard: een troef voor de plantaardige sector INHOUD INHOUD 1 VOORWOORD 2 LUIK KWALITEIT 3 Bedrijf en gebouwen 3

Nadere informatie

Vegaplan Rapport Voedselveiligheid

Vegaplan Rapport Voedselveiligheid Vegaplan Rapport Voedselveiligheid 07.06.18 1. Vegaplan vzw Opgericht in 2003 door De landbouworganisaties (FWA CBB BB ABS) Het platform dat handel, veilingen en verwerking vertegenwoordigt (OVPG) Landbouw-Service

Nadere informatie

Het Vegaplan systeem. Kenmerken- Troeven Ambities

Het Vegaplan systeem. Kenmerken- Troeven Ambities Het Vegaplan systeem Kenmerken- Troeven Ambities Het Vegaplan systeem Vegaplan vzw Samenstelling Opdrachten Lastenboeken Sectorgids Vegaplan Standaarden Kenmerken Troeven Ambities 2 Vegaplan vzw Opgericht

Nadere informatie

FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers

FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers 1. Wat zijn de heffingen van het FAVV? De heffingen worden jaarlijks geïnd in de sectoren die actief zijn binnen de voedselketen of waarbij het FAVV controleopdrachten

Nadere informatie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie PB 07 FAQ (G-033) REV 2 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

Nadere informatie

GEINTEGREERDE GEWASBESCHERMING (IPM) TOEGEPAST IN DE TEELT VAN KNOLBEGONIA

GEINTEGREERDE GEWASBESCHERMING (IPM) TOEGEPAST IN DE TEELT VAN KNOLBEGONIA Studiedag knolbegonia, 20 01 2014 GEINTEGREERDE GEWASBESCHERMING (IPM) TOEGEPAST IN DE TEELT VAN KNOLBEGONIA F. Goossens & P. Braekman Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Ontwikkeling Knolbegoniateelt

Nadere informatie

Actua gewasbescherming

Actua gewasbescherming Actua gewasbescherming Pascal Braekman Studienamiddag Boomkwekerij Destelbergen, 24 februari 2017 Inhoud Chemische bodemontsmetting Glyfosaat Driftreducerende spuitdoppen Acties Vlaams Milieuplan Sierteelt

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING VAN DE GECOMBINEERDE ELEKTRONISCHE CHECKLIST VAN DE VEGAPLAN STANDAARD

GEBRUIKSHANDLEIDING VAN DE GECOMBINEERDE ELEKTRONISCHE CHECKLIST VAN DE VEGAPLAN STANDAARD GEBRUIKSHANDLEIDING VAN DE GECOMBINEERDE ELEKTRONISCHE CHECKLIST VAN DE VEGAPLAN STANDAARD Versie 1.4 17.07.2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Hoe de elektronische checklist ingeven?... 3 2.1. Voorblad Vegaplan...

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/07/2012

Gearchiveerd op 01/07/2012 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... IEC 2473 CHECKLIST VOOR OPERATOREN DIE PRODUCTEN VOOR HUMANE CONSUMPTIE ONDERWORPEN AAN

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de werkgroep sierteelt van

Verslag van de vergadering van de werkgroep sierteelt van Verslag van de vergadering van de werkgroep sierteelt van 15.05.2018 Aanwezig Verontschuldigd Afwezig KLINKENBERG Hélène, SPW LEFEBVRE Pieter, NAVEX POPPE Miet, AVBS SEVENANTS Marleen, departement landbouw

Nadere informatie

De meerwaarde van de Vegaplan certificatie voor de Belgische handel in granen

De meerwaarde van de Vegaplan certificatie voor de Belgische handel in granen De meerwaarde van de Vegaplan certificatie voor de Belgische handel in granen Inhoud Vegaplan v.z.w. Vegaplan Standaard IPM Duurzaamheid RED Nieuwe versie in de maak Certificeringsgraad Besluit Meerwaarde

Nadere informatie

GIDS FYTOLICENTIE - DEEL 5 BEWARING

GIDS FYTOLICENTIE - DEEL 5 BEWARING FYTOLICENTIE GIDS FYTOLICENTIE - DEEL 5 BEWARING Informatie over de gebruiks-, verkoops- en opslagvoorwaarden van gewasbeschermingsmiddelen en overige administratieve regels FOD Volksgezondheid, Veiligheid

Nadere informatie

PRI 3097 Groothandel primaire producten niet bestemd voor consumptie (bedrijven met erkenning plantenpaspoorten) - TRACEERBAARHEID [3097] v2

PRI 3097 Groothandel primaire producten niet bestemd voor consumptie (bedrijven met erkenning plantenpaspoorten) - TRACEERBAARHEID [3097] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 097 Groothandel primaire producten niet bestemd voor consumptie (bedrijven met erkenning plantenpaspoorten)

Nadere informatie

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Wetgeving KB 14-11-2003 Koninklijk besluit betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen KB 27-04-2007 Koninklijk

Nadere informatie

Nieuwe Europese plantengezondheidswetgeving. Miet Poppe Consulent AVBS

Nieuwe Europese plantengezondheidswetgeving. Miet Poppe Consulent AVBS Nieuwe Europese plantengezondheidswetgeving Miet Poppe Consulent AVBS Inleiding en situering Fytorichtlijn 2000 / 29 / EC Plantengezondheidswetgeving (2016 /2031) Wetgeving officiële controles (2017/625)

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen

Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen Referentie PCCB/S4/1220694 Datum

Nadere informatie

1. Doel 1/6. De standaarden aangeduid met * zijn eveneens GFSI goedgekeurd. Hiertoe werd een tabel uitgewerkt die in bijlage is opgenomen.

1. Doel 1/6. De standaarden aangeduid met * zijn eveneens GFSI goedgekeurd. Hiertoe werd een tabel uitgewerkt die in bijlage is opgenomen. Concordantietabellen tussen de generieke autocontrolechecklist van het FAVV, actuele commerciële standaarden en twee autocontrolegidsen uit de verwerkende sector (G-014 en G-019) 1. Doel In bijgevoegde

Nadere informatie

Benchmark Vegaplan Standaard draft versie 3.0 met GlobalGAP CfP versie 1.1 analyse verschillen

Benchmark Vegaplan Standaard draft versie 3.0 met GlobalGAP CfP versie 1.1 analyse verschillen Betreft Benchmark Vegaplan Standaard draft versie 3.0 met GlobalGAP CfP versie 1.1 analyse verschillen Datum 11.12.2018 1. CfP-eisen met geen duidelijke equivalentie in de Vegaplan Standaard 1.1. Module

Nadere informatie

IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie: relatie met de sectorgids en meerwaarde voor de landbouwer

IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie: relatie met de sectorgids en meerwaarde voor de landbouwer François Huyghe Voorzitter Vegaplan.be IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie: relatie met de sectorgids en meerwaarde voor de landbouwer Inhoud Inleiding Wettelijke actie Sectorgids autocontrole

Nadere informatie

Sierteeltsector streeft verder naar duurzaamheid. Studiedag azalea 2015 donderdag 26 februari Hannes Buyle

Sierteeltsector streeft verder naar duurzaamheid. Studiedag azalea 2015 donderdag 26 februari Hannes Buyle Sierteeltsector streeft verder naar duurzaamheid Studiedag azalea 2015 donderdag 26 februari Hannes Buyle 1 Inhoud 1. Duurzaamheid, kans of bedreiging 2. Duurzaamheid, antwoord van VMS 3. VMS, meer dan

Nadere informatie

Nieuwsbrief - zomer 2016

Nieuwsbrief - zomer 2016 INHOUD Om het artikel rechtstreeks te bereiken: klik op de titel PLANTAARDIGE PRODUCTIE - Hernieuwing van het certificaat: indien mogelijk zonder onderbreking - Internationaal SAI-platform : Silver voor

Nadere informatie

Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten

Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten Ethel Mertens DG Inspectie Afdeling Industrie Hoofdstuk 2: Personeel Hoofdstuk 4: Documentatie Hoofdstuk 5: Activiteiten Hoofdstuk 6: Klachten,

Nadere informatie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie PB 07 FAQ (G-033) REV 4 2009-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

Nadere informatie

Opleiding fytolicentie Meerhout, 6 december 2018 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien

Opleiding fytolicentie Meerhout, 6 december 2018 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien Opleiding fytolicentie Meerhout, 6 december 2018 Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien P1: Assistent professioneel gebruik P2: Professioneel gebruik P3: Distributie van of voorlichting over producten

Nadere informatie

Technische fiche activiteit IEC ACT 438

Technische fiche activiteit IEC ACT 438 Korte omschrijving Erkende inspectieplaats Beschrijving Code Plaats Binnenlands invoercontrolepunt PL102 Activiteit Invoer of handelsverkeer IN AC46 Product Producten onderworpen aan fytosanitaire controle

Nadere informatie

Newsletter Printemps 2015

Newsletter Printemps 2015 INHOUD Om direct naar het artikel te gaan, klik op de titel! Contact : Vegaplan vzw info@vegaplan.be www.vegaplan.be +32(0)2 880 22 00 Codiplan vzw info@codiplan.be www.codiplan.be +32(0)2 880 22 00 PLANTAARDIGE

Nadere informatie

Standpuntbepaling met betrekking tot bloemen en planten

Standpuntbepaling met betrekking tot bloemen en planten Standpuntbepaling met betrekking tot bloemen en planten OP WEG NAAR MORGEN Lidl België & Luxemburg versie 01.2019 www.lidl.be Inhoud 1. Onze verantwoordelijkheid... 3 2. Onze uitdaging... 4 3. Onze doelstellingen

Nadere informatie

CERTISYS DE LANDBOUWER. VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel)

CERTISYS DE LANDBOUWER. VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel) DE LANDBOUWER VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel) ADMINISTRATIEVE CONTROLE veeboek (voeding, geboorten, sterftes, diergeneeskundige

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN 22 MAART 2013. - Ministerieel besluit betreffende de van de toepassingsmodaliteiten van de en de traceerbaarheid

Nadere informatie

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v4

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v4 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 7 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [7] v4 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Gewasbeschermingsplan

Gewasbeschermingsplan tel. (418) 65 59 44 Gewasbeschermingsplan Boomkwekerij 215 Waardenburg, januari 215 GEWASBESCHERMINGSPLAN Versie: boomkwekerij (januari 214) Naam: Gewas: Laanboom pot Laanboom vlg Adres: Heester pot Heester

Nadere informatie

Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding

Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding Tüv Nord INTegra - jaarverslag 206 Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding Tüv Nord Integra - jaarverslag 206 TÜV NORD kon 206 afsluiten met een mooie groei van over de 0%. De grootste afdelingen

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen

Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen Referentie PCCB/S4/1220694 Datum

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ MODELOVEREENKOMST PRODUCENT (FO_100_20) 1.DEELNAME VEGAPLAN/Sectorgids G-040 plantaardige productie/ipm:

BIJLAGE BIJ MODELOVEREENKOMST PRODUCENT (FO_100_20) 1.DEELNAME VEGAPLAN/Sectorgids G-040 plantaardige productie/ipm: Centrum voor kwaliteitscontrole en certificatie cvba Technologiepark 90 Zone A6b, B-9052 Gent-Zwijnaarde (België) BE 0827.394.657 TEL (+32)9/330 10 20 FAX (+32)9/330 10 29 www.ckcert.eu info@ckcert.eu

Nadere informatie

Het waarom van certificering. PCS TC Duurzaamheid, 07 februari 2019, PCS (Destelbergen)

Het waarom van certificering. PCS TC Duurzaamheid, 07 februari 2019, PCS (Destelbergen) Het waarom van certificering 1 Duurzaam ondernemen Duurzaamheid Maatschappij Overheid DUURZAAMHEID Bedrijfsvoering Markt Duurzame keten Inzicht in bedrijfsvoering & milieudruk => Efficiëntie & Bewijs TELER

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-023) REV 0 2007-2/9 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGSGEBIED De bedoeling van dit document is de vaak gestelde vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande de gids voor de invoering

Nadere informatie

FAQ - Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen

FAQ - Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen PB 07 FAQ (G-017) REV 0 2011-1/5 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen Van toepassing vanaf: 15-02-2011 Opgesteld door:

Nadere informatie

PROCEDURE EQUIVALENTIE VAN BEPAALDE AUDITREFERENTIELEN MET DE AUTOCONTROLEGIDSEN

PROCEDURE EQUIVALENTIE VAN BEPAALDE AUDITREFERENTIELEN MET DE AUTOCONTROLEGIDSEN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 2014/767/PCCB PROCEDURE EQUIVALENTIE VAN BEPAALDE AUDITREFERENTIELEN MET DE AUTOCONTROLEGIDSEN Versie 1 dd 8-07-14 In toepassing vanaf 28-07-14

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 00 P 09 - REV 2 2005-2/13 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGGEBIED Via deze procedure wordt er door het FAVV nagegaan of het onderzochte bedrijf voldoet aan de geldende wetgeving inzake de wettelijk opgelegde

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen: ACTIVITEITENVERSLAG 2015 Yasmine Ghafir Raadgevend Comité 24/5/2016 Activiteitenverslag 2015 website + klassieke Feiten en cijfers 2 1. Het FAVV

Nadere informatie

GIDS FYTOLICENTIE - DEEL 6 BEWARING

GIDS FYTOLICENTIE - DEEL 6 BEWARING FYTOLICENTIE GIDS FYTOLICENTIE - DEEL 6 BEWARING Informatie over de gebruiks-, verkoops- en opslagvoorwaarden van gewasbeschermingsmiddelen en overige administratieve regels FOD Volksgezondheid, Veiligheid

Nadere informatie

DOSSIER 2017 DUURZAAMHEID BIJ DE LANDBOUWONDERNEMINGEN. De Vegaplan Standaard : een troef voor de plantaardige sector

DOSSIER 2017 DUURZAAMHEID BIJ DE LANDBOUWONDERNEMINGEN. De Vegaplan Standaard : een troef voor de plantaardige sector DOSSIER 2017 DUURZAAMHEID BIJ DE LANDBOUWONDERNEMINGEN De Vegaplan Standaard : een troef voor de plantaardige sector INHOUD INHOUD 1 VOORWOORD 2 LUIK MILIEU 3 BEHEER VAN HET GEBRUIK VAN HULPBRONNEN 3 BEHOUD

Nadere informatie

Adviesdienst Gewasbescherming. PCS Studiedag Kamerplanten, 23 juni 2019, PCS (Destelbergen)

Adviesdienst Gewasbescherming. PCS Studiedag Kamerplanten, 23 juni 2019, PCS (Destelbergen) Adviesdienst Gewasbescherming 1 Adviesdienst Gewasbescherming Verduurzaming van de gebruikte middelen en technologieën op vlak van gewasbescherming Voor de ganse productiesierteelt: kamerplanten, snijbloemen,

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ MODELOVEREENKOMST PRODUCENT (FO_100_20) 1.DEELNAME VEGAPLAN/Sectorgids G-040 plantaardige productie:

BIJLAGE BIJ MODELOVEREENKOMST PRODUCENT (FO_100_20) 1.DEELNAME VEGAPLAN/Sectorgids G-040 plantaardige productie: Centrum voor kwaliteitscontrole en certificatie cvba Technologiepark 90 Zone A6b, B-9052 Gent-Zwijnaarde (België) BE 0827.394.657 TEL (+32)9/330 10 20 FAX (+32)9/330 10 29 www.ckcert.eu info@ckcert.eu

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VOEDSELVEILIGHEID

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VOEDSELVEILIGHEID PB 07 - CL 07 - REV 1-2012 FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VOEDSELVEILIGHEID CHECKLIST voor de VALIDATIE van de aanwezige autocontrole (hygiënevoorschriften en registers) in het kader van KB 14-11-03 betreffende

Nadere informatie

Overzicht regelgevend werk Stand van zaken eind 2016 november 2017

Overzicht regelgevend werk Stand van zaken eind 2016 november 2017 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgevend werk Stand van zaken eind 2016 november 2017 Besproken in RC 2017 KB tot wijziging van het KB van 13/02/2006 houdende vaststelling

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/09/2014

Gearchiveerd op 01/09/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PPV 28 Infrastructuur, inrichting en hygiëne - Groothandel primaire plantaardige producten

Nadere informatie

Lastenboek geïntegreerde pitfruitproductie in België

Lastenboek geïntegreerde pitfruitproductie in België Lastenboek geïntegreerde pitfruitproductie in België Annie Demeyere Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Voorlichting Landbouw en Visserij 1 Inhoud lezing Evolutie IFP

Nadere informatie

MPS-Fruit & Vegetables

MPS-Fruit & Vegetables MPS-Fruit & Vegetables MPS-FRUIT & VEGETABLES: De garantie voor duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en transparantie Duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en transparantie spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Studiedag knolbegonia, FYTOLICENTIE - IPM. F. Goossens. Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Ontwikkeling

Studiedag knolbegonia, FYTOLICENTIE - IPM. F. Goossens. Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Ontwikkeling Studiedag knolbegonia, 14 01 2013 FYTOLICENTIE - IPM F. Goossens Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Ontwikkeling EUROPESE RICHTLIJN (2009/128/EC ) tot vaststelling van een kader voor communautaire

Nadere informatie

Weekhuidmijten bij azalea:

Weekhuidmijten bij azalea: Weekhuidmijten bij azalea: geïntegreerd bestrijden van de plaag Els Mechant IWT-project (LO: 100859): Plantresistentie tegen Polyphagotarsonemus latus in de sierteelt ADLO-project (2013-15): Geïntegreerde

Nadere informatie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie PB 07 FAQ (G-033) REV 5-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

Nadere informatie

Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer

Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer Ambition Competence Lisette Stam: Competence Manager ISACert NL Confidence Algemeen Update BRC7 Standaard door bezorgdheid over: Traceerbaarheid in de hele keten Onduidelijkheid

Nadere informatie

PRI 3254 Groothandel groenten en fruit - Infrastructuur, inrichting en hygiëne [3254] v1

PRI 3254 Groothandel groenten en fruit - Infrastructuur, inrichting en hygiëne [3254] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 254 Groothandel groenten en fruit - Infrastructuur, inrichting en hygiëne [254] v C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen.

Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. Referentie PCCB/S3/CDP/5200333 Datum

Nadere informatie

gedragscode voor leveranciers van Quintiles

gedragscode voor leveranciers van Quintiles gedragscode voor leveranciers van Quintiles 2 Quintiles maakt zich sterk voor duurzame zakelijke praktijken. Op basis van internationaal erkende normen, is deze gedragscode voor leveranciers ( Code ) gericht

Nadere informatie

Pascal Braekman Beleidsadviseur sierteelt & gewasbescherming

Pascal Braekman Beleidsadviseur sierteelt & gewasbescherming Pascal Braekman Beleidsadviseur sierteelt & gewasbescherming Inhoud Verkoop en gebruik van gewasbeschermings-middelen Wie? fytolicentie? beroepsactiviteit? Wat? P-/G-producten? verkoop/gebruik? Federaal

Nadere informatie

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door professionele gebruikers en het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen door distributeurs.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door professionele gebruikers en het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen door distributeurs. Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen Omzendbrief betreffende het bijhouden van registers over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de professionele gebruikers en de distributeurs

Nadere informatie

Opleiding voor de OCI s - Gebruik van de webservice 24.06.2015

Opleiding voor de OCI s - Gebruik van de webservice 24.06.2015 Opleiding voor de OCI s - Gebruik van de webservice 24.06.2015 Dagorde 1. Algemeenheden 2. Nieuwe onderneming 3. Opzoeking en resultaten 4. Opzeggen/verbreken 5. Nieuwe audit ingeven 5.1 Plantaardige primaire

Nadere informatie

IEC 3026 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [3026] v.1

IEC 3026 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [3026] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : IEC 326 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [326] v.1 C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011 1. Auditplan 1) Doelstelling: Onderzoek: Beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid van de producten zoals de fabrikant deze in zijn Declaration of Performance heeft omschreven door middel

Nadere informatie

IEC 2475 Infrastructuur, inrichting, hygiëne : Erkende inspectieplaatsen voor fytosanitaire invoercontroles (plantaardige productie) [2475] v2

IEC 2475 Infrastructuur, inrichting, hygiëne : Erkende inspectieplaatsen voor fytosanitaire invoercontroles (plantaardige productie) [2475] v2 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... IEC 2475 Infrastructuur, inrichting, hygiëne : Erkende inspectieplaatsen voor fytosanitaire

Nadere informatie

Nieuwe wetgevingen - Stand van zaken in September 2012. Phytofar 2012-2013

Nieuwe wetgevingen - Stand van zaken in September 2012. Phytofar 2012-2013 Nieuwe wetgevingen - Stand van zaken in September 2012 Phytofar 2012-2013 2011 Nieuwe wetgevingen 1. Europese Verordening 1107/2009 : op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen + Gewasbeschermingsmiddelen

Nadere informatie

Overzicht regelgevend werk Stand van zaken oktober 2015

Overzicht regelgevend werk Stand van zaken oktober 2015 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgevend werk Stand van zaken oktober 2015 Besproken in RC 2015 MB tot vaststelling van de auditreferentiesystemen Wijziging financieringswet

Nadere informatie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie PB 07 FAQ (G-033) REV 7-1/13 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Sectorgids autocontrole van de aannemers van land- en tuinbouwwerken voor de primaire plantaardige productie

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2016 Overzicht

ACTIVITEITENVERSLAG 2016 Overzicht ACTIVITEITENVERSLAG 2016 Overzicht Kwaliteit, voedselveiligheid, traceerbaarheid en duurzaamheid Daar zorgen voor! INHOUD INHOUD 1 VOORWOORD 2 BEHEER EN ONTWIKKELING VAN DE LASTENBOEKEN 3 INTEGRITEIT VAN

Nadere informatie

TRA 3191 Onmiddelijke verpakking diervoeders - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3191] v1

TRA 3191 Onmiddelijke verpakking diervoeders - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3191] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 9 Onmiddelijke verpakking diervoeders - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [9] v C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

Ir Walter VAN ORMELINGEN

Ir Walter VAN ORMELINGEN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Interpom 29/11/2010 Ir Walter VAN ORMELINGEN Ir David MICHELANTE Disclaimer ivm de voorgestelde slides: Alleen de belangrijkste aspecten worden

Nadere informatie

Wat heeft de school te maken met het FAVV?

Wat heeft de school te maken met het FAVV? Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Wat heeft de school te maken met het FAVV? Voorlichtingscel FAVV 1 Inhoud Oorsprong structuur FAVV Registratie toelating Autocontrole Versoepelingen

Nadere informatie

IEC 3026 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [3026] v1

IEC 3026 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [3026] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : IEC 326 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [326] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk

Nadere informatie

Nieuwsbrief - Winter 2016

Nieuwsbrief - Winter 2016 INHOUD Om direct naar het artikel te gaan, klik op de titel! PLANTAARDIGE PRODUCTIE - Vegaplan Standaard (v2.0) versus GLOBALG.A.P. (v.0-1) - Certificeringsorganisaties : de erkenning van de Vegaplan auditoren

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING VAN DE GECOMBINEERDE ELEKTRONISCHE CHECKLIST VAN DE VEGAPLAN STANDAARD

GEBRUIKSHANDLEIDING VAN DE GECOMBINEERDE ELEKTRONISCHE CHECKLIST VAN DE VEGAPLAN STANDAARD GEBRUIKSHANDLEIDING VAN DE GECOMBINEERDE ELEKTRONISCHE CHECKLIST VAN DE VEGAPLAN STANDAARD Versie 2.0.5 12 01 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Hoe de elektronische checklist ingeven?... 3 2.1 Voorblad

Nadere informatie

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v1

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 7 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [7] v C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

MPS-Fruit & Vegetables

MPS-Fruit & Vegetables MPS-Fruit & Vegetables MPS-FRUIT & VEGETABLES: De garantie voor duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en transparantie Duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en transparantie spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

IPM WETGEVING RICHTLIJNEN CHECKLIST Annie Demeyere Dienst Voorlichting

IPM WETGEVING RICHTLIJNEN CHECKLIST Annie Demeyere Dienst Voorlichting IPM WETGEVING RICHTLIJNEN CHECKLIST Annie Demeyere Dienst Voorlichting IPM-wetgeving-richtlijnen Europese wetgeving Vlaamse implementatie: NAPAN Vlaams Actieplan Duurzaam Gebruik van Pesticiden BVR toepassing

Nadere informatie

PRI 2563 Productie van voedermiddelen andere dan voor eigen gebruik op het landbouwbedrijf en andere dan akkerbouwgewassen - Traceerbaarheid [2563] v2

PRI 2563 Productie van voedermiddelen andere dan voor eigen gebruik op het landbouwbedrijf en andere dan akkerbouwgewassen - Traceerbaarheid [2563] v2 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2563 Productie van voedermiddelen andere dan voor eigen gebruik op het landbouwbedrijf

Nadere informatie

De nieuwe plantengezondheidswet : wat verandert er?

De nieuwe plantengezondheidswet : wat verandert er? De nieuwe plantengezondheidswet : wat verandert er? Studiedag Boomkwekerij 21/02/2019 De nieuwe plantengezondheidswet, verordening (EU) 2016/2031 Doel : betere bescherming EU grondgebied nadruk op preventie

Nadere informatie

Aanvraag voor controle voor de Vegaplan Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie Versie 2.0 dd

Aanvraag voor controle voor de Vegaplan Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie Versie 2.0 dd Aanvraag voor controle voor de Vegaplan Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie OP TE STUREN NAAR DE DOOR U GEKOZEN OCI Overeenkomst tussen De landbouwer : Naam en voornaam bedrijfsleider: Straat

Nadere informatie

Checklist Codiplan PLUS Varken Spotaudit - enkel te gebruiken in het kader van de 20% Codiplan PLUS Varken Spotaudits.

Checklist Codiplan PLUS Varken Spotaudit - enkel te gebruiken in het kader van de 20% Codiplan PLUS Varken Spotaudits. esluit Na corr. ctie CODE Opmerking/ commentaar Interpretatiehulp voor de auditor checklist_codiplanplus_160101_n.xlsx Checklist Codiplan PLUS Varken Spotaudit - enkel te gebruiken in het kader van de

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE INSPECTIERESULTATEN Herman Diricks 30 juni 2015 Gedelegeerd bestuurder 1 ACTIVITEITENVERSLAG 2014 2015 : website + Feiten en Cijfers 2 Het FAVV ten DIENSTE van

Nadere informatie

3328 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [3328] v1

3328 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [3328] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : 28 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [28] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk B:

Nadere informatie

Correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen Correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen Ellen Pauwelyn Studiedag witloof, Inagro, 14/02/2014 PROBLEMATIEK Aantal pesticiden pesticiden per meetplaats - 2012 1-10 11-20 21-30 31-40 Frankrijk Nog heel

Nadere informatie