JAARPLAN Christen-Democratisch Jongeren Appèl 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARPLAN Christen-Democratisch Jongeren Appèl 2016"

Transcriptie

1 JAARPLAN Christen-Democratisch Jongeren Appèl 2016

2 Voorwoord Waarde leden, Voor jullie ligt het nieuwe beleidsplan (jaarplan) van het CDJA voor het jaar Dit jaar hebben we gekozen voor een andere opzet. Waar de afgelopen decennia werd gekozen voor een lijvig rapport van enkele tientallen pagina s, is er nu gekozen voor een beknopt overzicht met enkele speerpunten. De ervaring leert dat door de hectiek van de politiek veel zaken onderhevig zijn aan verandering. Het stellen van doelstellingen is niet onbelangrijk, maar dient op hoofdlijnen te gebeuren. Zo behouden we als vereniging focus. Als bestuur maken we duidelijke keuzes voor het volgende jaar en daarbij staan ledenwerving, het lustrumcongres (35 jaar) en de aankomende Tweede Kamerverkiezingen centraal. Als bestuur zijn wij er van overtuigd dat de christendemocratie toekomst heeft in Nederland. Wij zien een belangrijke taak voor ons als jonge christendemocraten om hier handen en voeten aan te geven. In die lijn is dit beleidsplan opgesteld. Samen gaan we op weg naar een mooi jaar voor onze vereniging. Namens Dagelijks Bestuur Terpstra V, Julius Terpstra Voorzitter CDJA

3 Kerndoelen 1. Verduurzaming van het ledenbestand 2. Focus op verdieping van politieke jongerenthema s 3. Ontwikkeling van het CDJA als leerschool 4. Richten op de toekomst: aan de slag met de Tweede Kamerverkiezingen! 5. Congresseren kan je leren 6. Het lustrum vieren - 35 jaar CDJA! 7. Samenwerken in de regio 8. Digitalisering van de administratie 9. Debat en discussie centraal 10. Aan de slag met afdelingen!

4 1. Verduurzaming van het ledenbestand. Politieke partijen hebben het lastig wanneer het gaat om ledenaantallen. Op een enkele partij na bestaat er een dalende trend die zich al enkele jaren voortzet. Als CDJA mogen we ons gelukkig weten met een stabiel aantal leden. Echter, we verkeren in de middenmoot ten opzichte van andere politieke jongerenorganisaties. Dit kan en moet beter! Dit jaar gaan we aan de slag met de voorbereidingen van een ledenwerfmaand. Deze maand staat in het teken van ledenwerving, aan de hand van het lid-werftlid principe. Huidige leden krijgen trainingen aangeboden, het promotiemateriaal wordt beter toegespitst op de verschillende doelgroepen en de Werkgroep Ledenwerving & Ledenbinding presenteert haar werkdocument voor afdelingen. Daarnaast zal er meer aandacht komen voor ledenbinding. Dit zal zich uiten in het aanscherpen van het nieuwe leden beleid door de HRM-commissie en de organisatie van verschillende, toegankelijke activiteiten. Ook in 2016 wordt er door de promotiecommissie een gadget ontwikkeld voor de introductiedagen.

5 2. Focus op verdieping van politieke jongerenthema s. Het CDJA is een jongerenorganisatie en is een leerschool voor politieke vaardigheden. Tegelijkertijd is de rol van het CDJA om relevante jongerenthema s op de kaart te zetten. Denk daarbij aan jongerenhuisvesting en jeugdwerkloosheid. Maar ook doelgroepen zoals jonge militairen, jagers of agrariërs is iets waar het CDJA voor wil staan. Het CDJA zoekt politiek relevante thema s en brengt deze voor het voetlicht richting de Tweede Kamerfractie van het CDA, via de media of andere manieren. Voor de verdieping van deze jongerenthema s zijn de werkgroepen van wezenlijk belang. Daarom is het belangrijk dat deze levendig en actief blijven. Hieraan kan bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten en werkbezoeken bijdragen. Het doel voor dit jaar is om een aantal ludieke, zichtbare acties op touw te zetten om aandacht te vragen voor bepaalde politieke (jongeren)thema s. We blijven opinieartikelen schrijven en samenwerken met andere politieke jongerenorganisaties.

6 3. Ontwikkeling van het CDJA als leerschool Afgelopen jaar heeft er een succesvolle CDJA Talentenklas plaatsgevonden. In dit project heeft een groep leden een traject gevolgd waarbij verdieping in het politieke gedachtegoed en het ontwikkelen van vaardigheden centraal stond. Dit traject wordt komend jaar voortgezet. Een leerschool zijn voor onze leden is immers een belangrijk doel voor het CDJA. Het opdoen en bijspijkeren van politieke vaardigheden is vaak een van de redenen waarom een jongere lid wordt van een politieke jongerenorganisatie. Het CDJA wil dit blijven bieden. Debatteren, resoluties maken, artikelen schrijven; het zijn allemaal onderwerpen waarvoor we onze leden activiteiten voor willen aanbieden. De vormingscommissie gaat diverse activiteiten organiseren die zowel verdiepend, als op toepassing gericht zijn. Zo kan een breed publiek worden bereikt. Ook blijft de commissie haar verdiepende activiteiten organiseren, zodat leden goed gevormd kunnen worden in de politieke filosofie van het CDJA. Daarnaast wordt dit jaar aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een lespakket voor middelbare scholieren. Voor debatten, spreekbeurten en gastlessen op scholen is het voor zowel het landelijk bestuur als lokale afdelingen erg nuttig om terug te kunnen vallen op een standaardpakket met materialen en lesstof. In 2016 zal het Netwerk Generatie 14/ 15 gelanceerd in november 2015 verder worden uitgewerkt. Dit Netwerk is het vervolgtraject van de succesvolle Generatieprojecten. Binnen het samenwerkingsverband worden lokale en provinciale politici uitgedaagd om samen te werken met collega s uit de regio. Deze samenwerking wordt gefaciliteerd door een digitaal netwerk, opgezet door het CDJA in samenwerking met CDA BSV.

7 4. Richten op de toekomst: aan de slag met de Tweede Kamerverkiezingen! 2016 zal in het teken staan van de voorbereidingen op de Tweede Kamerverkiezing van maart Het CDJA zal vol inzetten op een vertegenwoordiger op een verkiesbare plek op de lijst. Nadat we succesvol hebben bijgedragen aan de gemeenteraadsverkiezing en Statenverkiezingen van afgelopen jaren is het nu tijd om de kroon te zetten op de generatie projecten. We gaan voor een CDJA Tweede Kamerlid die oog heeft voor thema s die spelen onder jongeren. Op 15 maart 2017 staan de Tweede Kamerverkiezingen gepland. Het Dagelijks Bestuur is nu al begonnen met de lobby om jongerenkandidaten hoog op de kieslijst voor de Tweede Kamer te krijgen. Het Dagelijks Bestuurslid Communicatie & Campagne gaat bezig met het schrijven van een campagneplan voor deze verkiezing. Inhoudelijk gezien is het aan het CDJA om een jongerenthema s op de kaart te zetten voor de verkiezingen. Het CDJA bereid zich voor op de verkiezingen door een politiek inhoudelijk programma te maken die ingezet kan worden om thema s bij de fractie onder de aandacht te brengen. Dit programma zal prikkelend zijn en gericht op de toekomst.

8 5. Congresseren kan je leren De Congressen zijn voor het CDJA het hoogtepunt van het jaar. Elk halfjaar ontmoeten leden vanuit het hele land elkaar en wordt er gedebatteerd over de stand van de vereniging. Komend jaar wordt ingezet op het upgraden van de congressen. We willen nóg meer leden aanwezig op het congres, ondanks het feit dat het congres al de drukstbezochte activiteit van het CDJA is. De participatie van leden binnen ons hoogste orgaan is belangrijk en dit willen we stimuleren en faciliteren. Tijdens de congressen willen we meer ingaan op de actualiteiten, samen met de uitgenodigde experts. De stukken die worden voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering zullen bondiger en actueler worden, om zo het debat op de congressen te bevorderen. Daarnaast bewegen we langzaam naar een congres van twee volle dagen - in plaats van een avond en een dag. De overgang zal plaatsvinden bij het lustrumcongres. Uiteraard zal er tijdens de congressen in 2016 voldoende ruimte zijn om elkaar te spreken en te socializen met CDJA ers uit het hele land.

9 6. Het lustrum vieren - 35 jaar CDJA! Het Lustrumcongres zal op een vrijdagavond zaterdag en zondag georganiseerd worden. Het doel is dat het Lustrumcongres een feestelijk congres wordt, waar we op gepaste wijze onze CDJAverjaardag kunnen vieren. In het jaar 2016 bestaat het CDJA 35 jaar en vieren wij ons zevende lustrum. De KVP, ARP en de CHU hadden al moeite om tot het CDA te komen, maar dit bleek nog moeilijker voor de jongeren. De ARJOS, jongerenorganisatie ARP, verstoorde de samenwerking met de andere twee jongerenorganisaties: de CHJO en de KVPJ. Het voorstel tot opheffing behaalde niet de benodigde tweederdemeerderheid. Het gevolg was dat van het CDJA pas sprake was in Afijn, genoeg reden tot een grootst feest. Dit feest zullen we organiseren in mei en zal tevens het startschot voor verdere vernieuwingen rondom het congres zijn. Het Dagelijks Bestuurslid Communicatie & Campagne gaat om tafel met de promotiecommissie om de lijn voor 2016 uit te stippelen. De commissie is nauw betrokken bij het promoten van het lustrumcongres; er komt een aankondigingsfilmpje met beelden van het najaarscongres. Voor de organisatie van het Lustrumcongres wordt een commissie in het leven geroepen. Deze commissie gaat op zoek naar een spetterende locatie, boeiende sprekers en stelt een lustrumwaardig programma op.

10 7. Samenwerken in de regio Het CDJA is een zeer actief lid van het YEPP, de jongerenorganisatie van de Europese Volkspartij. De Internationaal Secretaris blijft namens het CDJA resoluties indienen en projectmatig een bijdrage leveren aan het YEPP om zo de politieke inhoud mede vorm te kunnen geven. Verder zoekt het CDJA meer naar eigen ingangen om jongerenthema s op de Brusselse agenda te krijgen, bijvoorbeeld door middel van direct contact met leden van het Europees Parlement. Er bestaan in diverse regio s al intensieve samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld Duitse en Belgische zusterpartijen. Deze uitwisselingen zijn heel leerzaam en bovendien heel leuk. Het CDJA blijft dit voortzetten, en zal initiatief en contact ondersteunen waar nodig. Zo zal de Adjunct Internationaal Secretaris zich hierop blijven richten om continuïteit in de projecten te waarborgen.

11 8. Digitalisering van de administratie Het secretariaat is de plek waar de Dagelijks Bestuursleden hun werk kunnen verrichten en waar leden en externen worden ontvangen. Het secretariaat is gemakkelijk te bereiken per telefoon, post en . De verantwoordelijkheid voor het secretariaat ligt bij de secretaris en penningmeester. Op dit moment worden alle AB-, DB-, en ALV-stukken in papieren vorm bewaard en op de computers van de op dat moment zittende bestuursleden. Zo heeft men nooit een adequaat overzicht van wat de organisatie heeft besloten. De mogelijkheden voor het duurzaam opslaan van vergaderstukken moeten onderzocht worden. De digitalisering en verduurzaming van ons archief zal komend jaar in gang worden gezet. Via de Secretaris zal het digitale archief voor leden toegankelijk zijn.

12 9. Debat en discussie centraal. Na de ontwikkelingen en wijzigingen in de procedure rondom de CDJA Raad, streeft het Raadspresidium ernaar zichzelf opnieuw te ontwikkelen en op zoek te gaan naar nieuwe manieren van zitting houden. Een van de doelen die het raadspresidium zichzelf gesteld heeft is een themaweekend te organiseren met experts en sprekers. Tijdens dit weekend zal er worden ingegaan op een diepgaand stuk over een specifiek onderwerp, dat vooraf geproduceerd is door een schrijfgroep. Dit rapport kan dan tijdens de ALV na het weekend door de deelnemers gepresenteerd worden. Het Raadspresidium wil leden en fracties aanmoedigen met resoluties te komen en zich bezig te houden met de voorbereiding van de discussie op het congres. Ook zal het Raadspresidium zich inzetten om in 2016 wederom een succesvolle debatwedstrijd te organiseren. Het Raadspresidium zal dan ook met behulp van het Dagelijks Bestuur verder gaan met de vernieuwingen, zodat zij met een nieuwe en actuele formule weer de plaats van debatorgaan in de vereniging kunnen innemen. Ook op de website hebben leden ruimte om inhoudelijk met elkaar in discussie te gaan. Het Dagelijks Bestuur motiveert leden om bijdrages in te sturen voor de opiniepagina.

13 10. Aan de slag met afdelingen! De basis en kern van het CDJA zijn de afdelingen. Op lokaal, regionaal en provinciaal niveau zetten veel enthousiaste leden zich in voor hun omgeving. Deze bottom-up-structuur is waardevol en moet worden gewaarborgd. Dit jaar komt er meer aandacht voor ondersteuning van lokale besturen en de professionalisering van de communicatie en organisatie van afdelingen. Hierin speelt het Dagelijks Bestuur een faciliterende en verbindende rol. Het dagelijks bestuurslid Ledenwerving & Ledenbinding zal dit jaar een bezoekronde langs alle afdelingen organiseren, waar in gesprek zal worden gegaan met het afdelingsbestuur. Naar aanleiding van de gesprekken worden de problemen, uitdagingen en ideeën van afdelingen in kaart gebracht en vertaald naar een landelijke CDJA Bestuurdersdag. Op deze Bestuurdersdag zullen de uitwisseling van ervaringen en ideeën en trainingen door ervaren bestuurders centraal staan.

In 2020 is dwars de grootste politieke jongerenorganisatie Van Nederland. - Gehoord in Rotterdam

In 2020 is dwars de grootste politieke jongerenorganisatie Van Nederland. - Gehoord in Rotterdam In 2020 is dwars de grootste politieke jongerenorganisatie Van Nederland - Gehoord in Rotterdam 2 Voorwoord Iedereen die wel eens op een DWARS congres geweest is, heeft het meegemaakt: het behandelen van

Nadere informatie

Bestuursplan Cramer I

Bestuursplan Cramer I Voorwoord Er staat een nieuw, fris bestuur klaar om de afdeling te dienen. Een van de kerntaken van de Jonge Democraten is het enthousiast maken van jongeren voor politiek. Dit jaar willen wij ook daar

Nadere informatie

Jaarplan 2018 CDJA. Scherp aan de wind

Jaarplan 2018 CDJA. Scherp aan de wind Jaarplan 2018 CDJA Scherp aan de wind Inhoudsopgave: Intro voorzitter...3 1. Politiek en Internationaal 5 2. Communicatie en Campagne 9 3. Ledenwerving en Ledenbinding 13 4. Financieel....16 5. Secretarieel....18

Nadere informatie

Jaarplan 2015 kleyne luyden

Jaarplan 2015 kleyne luyden kleyne luyden Aan de leden: Van uw dagelijks bestuur: Julius Terpstra, Voorzitter Luc van Dijk, Vicevoorzitter en secretaris Arjen Looijenga, Tweede-vicevoorzitter en penningmeester David Westerink, Communicatie

Nadere informatie

VERENIGING CDJA Begroting 2018

VERENIGING CDJA Begroting 2018 VERENIGING CDJA Begroting 2018 1 VERENIGING CDJA - Toelichting op de begroting 2018 - Onder voorbehoud van wijzigingen, ALV CDJA, 17/18-11-2017 --- Beste leden, voor u ligt de begroting van 2018, een aantal

Nadere informatie

Dit is het CDJA. Versie zomer 2018

Dit is het CDJA. Versie zomer 2018 Dit is het CDJA. Versie zomer 2018 Welkom bij het CDJA! Welkom bij de meest actieve, inhoudelijke en gezellige politieke jongerenorganisatie van Nederland! Inhoud. Introductie.... 3 Organisatiestructuur

Nadere informatie

Introductie. Inhoudsopgave

Introductie. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Introductie... 2 Organisatiestructuur van het CDJA (op hoofdlijnen)... 3 Informatie over het Algemeen Bestuur... 4 Leden van het Algemeen Bestuur... 5 Informatie over het Dagelijks Bestuur...

Nadere informatie

1. Functieomschrijvingen

1. Functieomschrijvingen Beleidsplan Bestuur 2011 2012 1. Functieomschrijvingen Voorzitter De functie van Voorzitter wordt dit jaar bekleed door Erlijn Netz. De Voorzitter heeft zitting in het dagelijks bestuur van de vereniging

Nadere informatie

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn.

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn. Wie zijn we? Waar staan we voor? 1. Missie Als Vlaamse, onafhankelijke politieke jongerenorganisatie heeft de vereniging tot doel het consequent verdedigen en uitdragen van een liberale ideologie en een

Nadere informatie

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019 Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019 Dit is het activiteitenplan van GroenLinks Gelderland voor 2019. Alhoewel onze ambities niet verminderd zijn, wel een kortere versie dan je van ons gewend bent.

Nadere informatie

Samenwerking Kwaliteit Diversiteit

Samenwerking Kwaliteit Diversiteit Beleidsplan Jonge Democraten Fryslân bestuur Meister I 2016/2017 Samenwerking Kwaliteit Diversiteit Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Visie en doelstellingen 3. Het beleid 3.1 Leden en promotie 3.1 Activiteiten

Nadere informatie

concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland

concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland Inleiding. De PvdA staat er na Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar minder goed voor. We hebben een kleine Tweede Kamerfractie, een gedecimeerd

Nadere informatie

Jaarplan versie 19 november 2018 Bestuur Gewest Noord Holland

Jaarplan versie 19 november 2018 Bestuur Gewest Noord Holland Jaarplan 2019 - versie 19 november 2018 Bestuur Gewest Noord Holland Inleiding Het jaar 2019 staat in het teken van de verkiezingen. 21 maart kiezen voor nieuwe Provinciale Staten en de nieuwe algemene

Nadere informatie

Wind in de zeilen. Jaarplan CDJA 2019.

Wind in de zeilen. Jaarplan CDJA 2019. Wind in de zeilen. Jaarplan CDJA 2019. 1 Inhoudsopgave. INHOUDSOPGAVE. 2 VOORWOORD. 3 1. POLITIEK EN INTERNATIONAAL. 5 1.1. INHOUDELIJKE DISCUSSIE. 5 1.3 ONLINE PLATFORM 6 1.4 INTERNATIONAAL 6 1.5 VERKIEZINGEN

Nadere informatie

Welkom bij het CDJA! Welkom bij de meest actieve, inhoudelijke en gezellige politieke jongerenorganisatie

Welkom bij het CDJA! Welkom bij de meest actieve, inhoudelijke en gezellige politieke jongerenorganisatie Dit is het CDJA. Welkom bij het CDJA! Welkom bij de meest actieve, inhoudelijke en gezellige politieke jongerenorganisatie van Nederland! Inhoud. Introductie.... 3 Organisatiestructuur van het CDJA....

Nadere informatie

Functieprofielen CDJA-vacatures Aangeboden door: HRM-commissie CDJA

Functieprofielen CDJA-vacatures Aangeboden door: HRM-commissie CDJA Functieprofielen CDJA-vacatures Aangeboden door: HRM-commissie CDJA Introductie De HRM-commissie heeft gewerkt aan het opstellen van functieprofielen voor de functies van het CDJA waarvoor vacatures verschijnen.

Nadere informatie

Werkplan landelijk bestuur 2016/2017 Jonge Socialisten in de PvdA

Werkplan landelijk bestuur 2016/2017 Jonge Socialisten in de PvdA Werkplan landelijk bestuur 2016/2017 Jonge Socialisten in de PvdA Bovenste rij (v.l.n.r.): Edou Hamstra (bestuurslid leden), Simon Putman (bestuurslid politiek & scholing) Twan Wilmes (penningmeester &

Nadere informatie

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Actieplan 2018 1 Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Begin 2018 start de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De peilingen voorspellen een fors verlies. Het is alle hens aan dek. Samen met onze

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT Verbinden, verjongen, verbreden 1. INLEIDING Bij ons aantreden als nieuw bestuur vorig jaar hebben drie speerpunten gekozenen: verbinden, verjongen, en verbreden. We hebben

Nadere informatie

Actieplan 2019 Datum: 5 december

Actieplan 2019 Datum: 5 december Actieplan 2019 Datum: 5 december 2018 1 Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Ambitie: We bouwen aan een levendige PvdA-afdeling Regio Eindhoven. We willen groeien naar een afdeling met 700 leden. 700

Nadere informatie

Beleid 21ste bestuur der V.C.S. Ichthus Landelijk

Beleid 21ste bestuur der V.C.S. Ichthus Landelijk Beleid 21 ste bestuur der V.C.S. Ichthus Landelijk 2017-2018 Introductie Waarde lezer, Het is ons een eer en waar genoegen om u het beleid der V.C.S. Ichthus Landelijk voor het collegejaar 2017-2018 te

Nadere informatie

D66 Alumni Netwerk Jaarplan 2019 januari 2019

D66 Alumni Netwerk Jaarplan 2019 januari 2019 Verbinden door Ervaring was in 2015 de titel van het strategisch plan dat ten grondslag lag aan de oprichting van het D66 Alumni Netwerk. Nu, aan het begin van 2019, zijn meer dan 460 alumni met elkaar

Nadere informatie

Ontmoeten met ambitie

Ontmoeten met ambitie Ontmoeten met ambitie Handleiding activiteiten Inleiding PerspectieF is een organisatie van christelijke jongeren die politiek actief zijn. PerspectieF wil stimuleren dat ook andere jongeren zich aansluiten

Nadere informatie

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2016

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2016 plan GroenLinks Gelderland 2016 Dit is het activiteitenplan van GroenLinks Gelderland voor 2016. Houdt bouwt voort op de manier waarop we deze in 2015 vorm hebben gegeven. We denken namelijk nog hetzelfde

Nadere informatie

JMA jaarkader. 2014-2015 concept

JMA jaarkader. 2014-2015 concept JMA jaarkader 2014-2015 concept INHOUDSOPGAVE Voorwoord...1 Hoofdstuk 1 - Doelen voor 2014-2015...3 Van ABP naar hernieuwde samenwerking Milieudefensie...3 Positioneringstraject...3 Criteria partnerships...3

Nadere informatie

Jaarrekening CDA Noord-Holland 2016

Jaarrekening CDA Noord-Holland 2016 Geachte heer/mevrouw, Haarlem, maart 2017 Hierbij doe ik u de jaarrekening 2016 van de Provinciale Afdeling CDA NoordHolland toekomen. Bij zowel de inkomsten als de baten wordt er een toelichting gegeven.

Nadere informatie

Beleidsplan Jonge Democraten Arnhem - Nijmegen Bestuur Van Vugt I September 2016

Beleidsplan Jonge Democraten Arnhem - Nijmegen Bestuur Van Vugt I September 2016 Beleidsplan Jonge Democraten Arnhem - Nijmegen Bestuur Van Vugt I September 2016 Beste leden, Hierbij presenteren wij het beleidsplan voor de komende bestuursperiode. Als bestuur zijn wij gezamenlijk tot

Nadere informatie

Visie GroenLinks Leiden in 2018

Visie GroenLinks Leiden in 2018 Visie GroenLinks Leiden in 2018 Inleiding GroenLinks afdeling Leiden staat stevig in haar schoenen. Afgelopen jaar is opnieuw bewezen dat wij, ondanks politieke tegenwind, als afdeling een goede verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Inhoud Inleiding... 2 1. Organisatieopbouw... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving: supporters...

Nadere informatie

Jaarrekening 2016 D66 Amsterdam Centrale Stad

Jaarrekening 2016 D66 Amsterdam Centrale Stad Jaarrekening 2016 D66 Amsterdam Centrale Stad Inhoudsopgave 1) Voorwoord 2) Balans 3) Staat van baten en lasten 4) Grondslagen voor waardering 5) Toelichting op de Balans en de Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Jaarplan Namens het afdelingsbestuur. Ernstjan van Doorn. Secretaris Amsterdam Centrum

Jaarplan Namens het afdelingsbestuur. Ernstjan van Doorn. Secretaris Amsterdam Centrum Jaarplan 2018 Namens het afdelingsbestuur Secretaris Amsterdam Centrum 1 1. Inleiding 2. Vereniging en leden 3. Communicatie 2 1. Inleiding Samenstelling bestuur en fractie 2017 In de fractie en het bestuur

Nadere informatie

S T A T U U T. aangenomen op het 6de EUCDW-congres 15 maart 1993 KÖNIGSWINTER - D. aangepast op het 7de EUCDW-congres 6 september 1997 ROME - I

S T A T U U T. aangenomen op het 6de EUCDW-congres 15 maart 1993 KÖNIGSWINTER - D. aangepast op het 7de EUCDW-congres 6 september 1997 ROME - I S T A T U U T aangenomen op het 6de EUCDW-congres 15 maart 1993 KÖNIGSWINTER - D aangepast op het 7de EUCDW-congres 6 september 1997 ROME - I aangepast op het 8 ste EUCDW-congres 26 november 2001 in BRUSSEL

Nadere informatie

Koersvast en verbonden Jaarplan 2016 GroenLinks Utrecht

Koersvast en verbonden Jaarplan 2016 GroenLinks Utrecht Koersvast en verbonden Jaarplan 2016 GroenLinks Utrecht INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 1. INLEIDING 2. DE AFDELING GROENLINKS UTRECHT 3. SPEERPUNTEN, DOELENEN ACTIVITEITEN 2016 3.1 JAARPLANNING 2016 3.2 LEDEN

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 AFDELING AMERSF0ORT-BUNSCHOTEN www.pvda-amersfoort.nl secretaris@pvda-amersfoort.nl NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 Woord van de voorzitter: Giro 555 en dichterbij huis. Er voltrekt zich een humanitaire ramp

Nadere informatie

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen Inhoudsopgave: Inleiding Samenstelling Algemeen Bestuur Adviezen en werkzaamheden Werkgroep Bewonerscommissies Werkgroep Communicatie Werkgroep Huuradvies Scholing Algemeen Bestuur Voordracht nieuw lid

Nadere informatie

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016 Versie: 1.0 april 2016 Introductie April 2016 Voor u ligt het werkplan 2016 van de thema-afdeling. Dit werkplan is een aanscherping van het concept-werkplan dat in 2015 in twee algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Jaarplan Amsterdam West 2015

Jaarplan Amsterdam West 2015 Jaarplan Amsterdam West 2015 Inleiding Dit jaarplan 2015 van de PvdA Amsterdam West schetst doelen en activiteiten van de vereniging voor het komende jaar. Het jaarplan heeft een overkoepelend karakter

Nadere informatie

Leidraad Lokale Netwerken

Leidraad Lokale Netwerken Leidraad Lokale Netwerken Januari 2016 Leidraad Lokale Netwerken stappenplan oprichting en formulieren Voor een open en toegankelijke partij is het van belang om op lokaal niveau een krachtige en slagvaardige

Nadere informatie

Beleidsplan Bestuur Brongers

Beleidsplan Bestuur Brongers Voltijd Vol Energie! Beleidsplan Bestuur Brongers 2017-2018 Beleidsplan Bestuur Brongers 1 Voorwoord Lieve leden, Inhoudsopgave Het gaat ontzettend goed met de Jonge Democraten (JD). We zijn groter en

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 VLP Roosendaal

Jaarverslag 2017 VLP Roosendaal Jaarverslag 2017 VLP Roosendaal Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Doelstelling pagina 4 Beleidsplan 2017 pagina 4 Begrotingsbeleid pagina 4 Gebeurtenissen 2017 pagina 5 Bestuurssamenstelling pagina 5 Fractiesamenstelling

Nadere informatie

Student & Starter. Beleidsplan. Contents. Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht. Voorwoord. 1. Verenigingsdoelen

Student & Starter. Beleidsplan. Contents. Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht. Voorwoord. 1. Verenigingsdoelen Beleidsplan Student & Starter 2014 Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht Contents Voorwoord 1. Verenigingsdoelen 1.1 Fractieondersteuning 1.2 Benadering achterban 1.3 Detecteren en aanpakken

Nadere informatie

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhh hhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Inleiding... 3 Taakverdeling en Communicatie... 4 Voorzitter... 4 Secretaris... 4 Penningmeester... 4 Politiek Secretaris en Campagneleider... 5 Communicatie binnen het Bestuur...

Nadere informatie

VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe

VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe Let op: soms wijzigt er iets in dit programma. Kijk daarom voor de zekerheid altijd op de website van de kamercentrale of u de laatste versie van dit

Nadere informatie

BELEIDSPLAN A.S.V.A. ALUMNIVERENIGING. Oud en Nieuw

BELEIDSPLAN A.S.V.A. ALUMNIVERENIGING. Oud en Nieuw BELEIDSPLAN A.S.V.A. ALUMNIVERENIGING Oud en Nieuw Datum: 6 mei 2016 VOORWOORD Beste leden, Vorig jaar is er voorzichtig begonnen met het opnieuw tot leven brengen van de ASVA Alumnivereniging. Veel mensen

Nadere informatie

Bestuursplan Geervliet

Bestuursplan Geervliet Bestuursplan Geervliet Samen verder Remco Geervliet Voorzitter Mieke de Wit Algemeen Secretaris Zeno Thijsse Penningmeester Mitchel Eijkemans Secretaris Organisatie Thijs van Rens Secretaris Politiek Marceline

Nadere informatie

Beleidsplan Jonge Democraten Fryslân Bestuur Meijer I

Beleidsplan Jonge Democraten Fryslân Bestuur Meijer I Beleidsplan Jonge Democraten Fryslân In verscheidenheid verenigd 0 Inhoudsopgave Inleiding Pagina 2 Visie en doelstellingen 3 Het beleid -Leden en promotie -Activiteiten -Politiek -Financiën 4 Evaluatie

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 01-01 1. Voorwoord Hierbij presenteren wij het ASCI beleidsplan voor het studiejaar 01-01. Met dit beleidsplan willen we inzicht geven in de richting die het bestuur komend jaar aan ASCI wil

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering Reddingsbrigade Heerhugowaard 07-10-2014

Algemene Leden Vergadering Reddingsbrigade Heerhugowaard 07-10-2014 Graag mobieltjes op stil en laptop s en tablets uit De zaal sluit om 21.55 uur Agenda voor vanavond: 1. Mededelingen / vast stellen agenda 2. Goedkeuring Notulen / stand van acties vorige ALV 3. Stand

Nadere informatie

Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek

Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek 2016-754 Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 26 oktober 2016 - Provinciale Staten op

Nadere informatie

Profielschets bestuursleden Ouderen Appèl Eindhoven

Profielschets bestuursleden Ouderen Appèl Eindhoven BESTUUR. telefoon fractiekamer: 040-2382392 e-mail: ouderenappel.fractie@eindhoven.nl Profielschets bestuursleden Ouderen Appèl Eindhoven Het bestuur van het Ouderen Appèl Eindhoven is op zoek naar 4 nieuwe

Nadere informatie

Beleidsplan Kandidaatsbestuur 2014-2015

Beleidsplan Kandidaatsbestuur 2014-2015 Beleidsplan Kandidaatsbestuur 2014-2015 Algemene Ledenvergadering 2 oktober Klaas Wilts - Voorzitter Tineke Ellens - Secretaris Marlies Kok - Penningmeester Lotte Hermans - Commissaris Intern Mark van

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017 Inhoud Inleiding... 2 1. Verkiezingscampagnes... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving... 4 5. Werving

Nadere informatie

Algemeen profiel bestuurskandidaat

Algemeen profiel bestuurskandidaat Algemeen profiel bestuurskandidaat Ieder bestuurslid heeft functiespecifieke taken. Daarnaast vervult hij taken in het algemeen belang van de afdeling of de regio. Elk bestuurslid is in die optiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Werkplan landelijk bestuur 2014/2015 Jonge Socialisten in de PvdA

Werkplan landelijk bestuur 2014/2015 Jonge Socialisten in de PvdA Werkplan landelijk bestuur 2014/2015 Jonge Socialisten in de PvdA Van links naar rechts: Natasha Elfrink (bestuurslid politiek & scholing), Rolf de Goeij (bestuurslid politiek & communicatie), Bart van

Nadere informatie

Zoekboekje Kies voor een bestuursjaar bij DWARS Groningen!

Zoekboekje Kies voor een bestuursjaar bij DWARS Groningen! Zoekboekje 2017-2018 Kies voor een bestuursjaar bij DWARS Groningen! bestuursfunctie bij DWARS Groningen Wil jij een jaar lang bezig houden met groene en linkse politiek? Bestuurlijke en politieke ervaring

Nadere informatie

VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017

VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017 VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017 Art. Huidige tekst Art. Voorgestelde tekst Toelichting HOOFDSTUK I: VAN HET LIDMAATSCHAP AANMELDING EN INSCHRIJVING

Nadere informatie

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Dit werkplan 2016 gaat over het tweede jaar van de bestuurscyclus van de gemeenteraad s-hertogenbosch

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

Werkplan landelijk bestuur 2015/2016 Jonge Socialisten in de PvdA

Werkplan landelijk bestuur 2015/2016 Jonge Socialisten in de PvdA Werkplan landelijk bestuur 2015/2016 Jonge Socialisten in de PvdA Van links naar rechts: Martijn Otten (bestuurslid politiek & communicatie), Laura Jak (vicevoorzitter/secretaris), Lieke Kuiper (bestuurslid

Nadere informatie

Regio reglement Politieke Partij Democraten 66 Regio Noord-Holland

Regio reglement Politieke Partij Democraten 66 Regio Noord-Holland Pagina: 1/9 Regio reglement Politieke Partij Democraten 66 Regio Noord-Holland Dit Regio reglement is vastgesteld door de ARV van D66 Regio Noord-Holland op 2 oktober 2003, laatstelijk gewijzigd op 21

Nadere informatie

Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht

Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht Intro 2 Campagnestrategie 3 Vorige campagne 3 Doel campagne 2019 3 Achterban 3 Doelgroep 3 Activiteiten 3 Landelijke campagne

Nadere informatie

Jaarplan VTOI

Jaarplan VTOI Jaarplan VTOI 2016 1 Jaarplan 2016 Inleiding: de kracht van professioneel toezicht 2016 is het jaar waarin het beleidsplan 2013 2016 zijn laatste jaar ingaat en vooruit wordt gekeken naar de volgende stappen

Nadere informatie

Campagnetijd! Samen werken aan profilering. Jaarverslag Bestuurdersvereniging 2013

Campagnetijd! Samen werken aan profilering. Jaarverslag Bestuurdersvereniging 2013 Campagnetijd! Samen werken aan profilering Jaarverslag Bestuurdersvereniging 2013 Postbus 439 3800 AK Amersfoort 033-422 69 69 bestuurdersvereniging@christenunie.nl http://intranet.christenunie.nl pagina

Nadere informatie

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN 2015-2016 Inhoudsopgave Voorwoord (pagina 3) Inleiding (pagina 3) Bestuur Jonge Socialisten Arnhem- Nijmegen 2015-2016 (pagina 4) Portefeuilleverdeling (pagina

Nadere informatie

Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur!

Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur! Solliciteer nu voor het landelijk bestuur van DWARS! Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur! Als bestuurslid

Nadere informatie

Vind je het harstikke leuk bij DWARS, en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur!

Vind je het harstikke leuk bij DWARS, en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur! Solliciteer nu voor het landelijk bestuur van DWARS! Vind je het harstikke leuk bij DWARS, en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur! Als bestuurslid

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Doelstelling pagina 4 Beleidsplan 2016 pagina 4 Begrotingsbeleid pagina 4 Gebeurtenissen 2015 pagina 5 Bestuurssamenstelling pagina 5 Fractiesamenstelling

Nadere informatie

Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum.

Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum. Afdeling Hilversum Inleiding Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum. In de gemeenteraad is de PvdA met 3 leden vertegenwoordigd: deze periode is de

Nadere informatie

Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH

Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH Hoogland 26 juli 2012 1 Inleiding 3 2 Werkwijze 3 3 Bestuurlijke organisatie 3 4 Profiel bestuursleden 4 5 Commissie structuur 4 6 Vergroten draagvlak 5 7 Verdere procedure

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam.

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam. Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam. Dit afdelingsreglement is door de ledenvergadering van GroenLinks Rotterdam (hierna: ledenvergadering) op 21 maart 2017 vastgesteld. Sinds deze datum is

Nadere informatie

Financieel beleidsplan D66 Midden-Brabant 2017 e.v.

Financieel beleidsplan D66 Midden-Brabant 2017 e.v. Financieel beleidsplan D66 Midden-Brabant 2017 e.v. Voorwoord Op de AAV van 13 oktober 2016 is er een vernieuwde organisatiestructuur gepresenteerd en is ons werkgebied uitgebreid van 3 naar 6 gemeenten.

Nadere informatie

CDA-BESTUURDERSVERENIGING

CDA-BESTUURDERSVERENIGING CDA-BESTUURDERSVERENIGING 1 CDA-BESTUURDERSVERENIGING Voorwoord Het jaar 2017 zal gekenmerkt worden door uitvoering & voorbereiding. Natuurlijk zijn er op 15 maart 2017 de verkiezingen voor een nieuwe

Nadere informatie

(CONCEPT)Koersdocument Bestuur GroenLinks

(CONCEPT)Koersdocument Bestuur GroenLinks (CONCEPT)Koersdocument Bestuur GroenLinks Afdeling Doetinchem e.o. 2014-2018 September/oktober 2014 Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Uitgangspunten...4 1.1. Taken van een afdelingsbestuur...4 1.2. De functies

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Nieuwsbrief van het CDJA Drenthe voor leden van het CDJA en CDA Drenthe en donateurs

Nieuwsbrief van het CDJA Drenthe voor leden van het CDJA en CDA Drenthe en donateurs We lijken wel mensen van deze tijd Als je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het met hem of haar gaat krijg je vaak ten antwoord: druk. Als er iets onze tijd typeert dan is het wel de drukte. En dat gaat

Nadere informatie

LEIDERSCHAPSTRAINING 2010

LEIDERSCHAPSTRAINING 2010 LEIDERSCHAPSTRAINING 2010 Voorwoord Politiek heeft veel te maken met goed leiderschap: mensen volgen dan het voorbeeld van hun leider. Martin Luther King, Majoor Bosshardt en Koning David zijn voor mij

Nadere informatie

Samenwerken in een samengestelde afdeling

Samenwerken in een samengestelde afdeling Samenwerken in een samengestelde afdeling Bestuur Afdeling De Kempen 20 juni 2015 Marion Hinderdael Rene ter Huurne Waar gaan we het over hebben? Wie zijn wij: D66 De Kempen Waarom een samengestelde afdeling

Nadere informatie

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Inleiding In dit werkplan van het bestuur kijken we terug op het afgelopen jaar en stellen we de speerpunten voor het komende jaar vast. Het werkplan zal samen

Nadere informatie

Wat kan ik zelf doen?

Wat kan ik zelf doen? Wat kan ik zelf doen? Korte omschrijving werkvorm : In vier groepjes voeren de leerlingen een opdracht uit. Alle opdrachten gaan over een methode om invloed uit te oefenen op politieke beslissingen. Op

Nadere informatie

Nummer Toegang: 409 Inventaris van het archief van de a.r. kiesvereniging "nederland en oranje" te Delft,

Nummer Toegang: 409 Inventaris van het archief van de a.r. kiesvereniging nederland en oranje te Delft, Nummer Toegang: 409 Inventaris van het archief van de a.r. kiesvereniging "nederland en oranje" te Delft, 1877-1981. Archief Delft 409 A.R. Kiesvereniging Nederland en Oranje 3 I N H O U D S O P G A V

Nadere informatie

JAAR- / WERKPLAN 2019 van de afdeling Achtkarspelen van de PvdA.

JAAR- / WERKPLAN 2019 van de afdeling Achtkarspelen van de PvdA. Website: www.achtkarspelen.nl Twitter: @PvdA8karspelen Facebook: PvdA8k JAAR- / WERKPLAN 2019 van de afdeling Achtkarspelen van de PvdA. 1. Inleiding. Dit jaar-/werkplan voor 2019 schetst de stand van

Nadere informatie

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8.

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. Vaststellen profielen raadsleden, lijsttrekker en wethouder Voor de gemeenteraadsverkiezingen hoort overeenkomstig artikel 6.13 van het Huishoudelijk reglement voorafgaand

Nadere informatie

Agenda ALV Columni zaterdag 29 oktober, 16.00 uur, Hemingway s (Groningen)

Agenda ALV Columni zaterdag 29 oktober, 16.00 uur, Hemingway s (Groningen) Agenda ALV Columni zaterdag 29 oktober, 16.00 uur, Hemingway s (Groningen) 1. Opening 2. Verslag secretaris 3. Verslag penningmeester 4. Bevindingen kascommissie en goedkeuring 5. Voorstel samenstelling

Nadere informatie

Campagneteam gezocht!

Campagneteam gezocht! Campagneteam gezocht! De voorbereidingen voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn in volle gang, het programma is bijna af en de lijst wordt op dit moment door de leden definitief vastgesteld. Voor

Nadere informatie

BELEIDSPLAN A.S.V.A. ALUMNIVERENIGING. Net iets meer: Verdieping, verbinding en vertier

BELEIDSPLAN A.S.V.A. ALUMNIVERENIGING. Net iets meer: Verdieping, verbinding en vertier BELEIDSPLAN A.S.V.A. ALUMNIVERENIGING Net iets meer: Verdieping, verbinding en vertier Datum: 22-01-2018 VOORWOORD Beste leden, Voor jullie ligt het derde beleidsplan van de A.S.V.A. Alumnivereniging,

Nadere informatie

Vrienden van de Jonge Democraten. Juni 2015 juni 2016

Vrienden van de Jonge Democraten. Juni 2015 juni 2016 Vrienden van de Jonge Democraten Juni 2015 juni 2016 Voorwoord Dit jaar richt het vijfkoppig dagelijks bestuur zich op het ontplooien van reünistenactiviteiten en het bieden van perspectief aan de JD voor

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD 1 Inleiding. De gemeenteraad van Leeuwarden vindt het erg belangrijk dat de jeugd goed geïnformeerd wordt over wat de gemeente en de politiek

Nadere informatie

Een Jonge Democraat in elke gemeenteraad

Een Jonge Democraat in elke gemeenteraad Een Jonge Democraat in elke gemeenteraad Inleiding Jonge Democraten barsten van het talent. Vooral (voormalig) leden van het kader hebben ervaring opgedaan met intensief samenwerken, leiding geven en campagne

Nadere informatie

NAJAARS- CONGRES. 4 en 5 november 2016 Lunteren

NAJAARS- CONGRES. 4 en 5 november 2016 Lunteren NAJAARS- CONGRES 4 en 5 november 2016 Lunteren ALGEMENE INFORMATIE Dit najaar bestaat de VVD Bestuurdersvereniging 70 jaar! Traditiegetrouw vindt het najaarscongres plaats in Congrescentrum De Werelt in

Nadere informatie

Informatiemagazine. Hoe jij met PerspectieF invloed krijgt op politieke beslissingen. Herman Wegter: politiek vraagt om lef en iets nieuws

Informatiemagazine. Hoe jij met PerspectieF invloed krijgt op politieke beslissingen. Herman Wegter: politiek vraagt om lef en iets nieuws Informatiemagazine Herman Wegter: politiek vraagt om lef en iets nieuws Hoe jij met PerspectieF invloed krijgt op politieke beslissingen Acties, excursies & gezelligheid: doe ook mee! Voorwoord Arie Slob

Nadere informatie

Inleiding. Missie. Werkwijze

Inleiding. Missie. Werkwijze Jaarplan PvdA Amsterdam West 2017 Inleiding Dit jaarplan 2017 van de PvdA Amsterdam West schetst zijn doelen en activiteiten voor het komende jaar. Het jaarplan heeft een overkoepelend karakter en raakt

Nadere informatie

Expansie & Grassroots

Expansie & Grassroots Expansie & Grassroots Expansie A. D. Visie Volt activeert mensen op lokaal niveau om bij te dragen aan positieve verandering. B. Goede introductie in Volt voor vrijwilligers. Doelen 40 lokale teams met

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad.

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad. Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad. Dit afdelingsreglement is door de Algemene Ledenvergadering van GroenLinks Utrechtstad op 30 mei 2018 vastgesteld. Sinds deze datum is dit reglement

Nadere informatie

De ambities van D66 vragen om meer geld! Niet morgen maar nu!

De ambities van D66 vragen om meer geld! Niet morgen maar nu! De ambities van D66 vragen om meer geld! Niet morgen maar nu! Met de groei naar ruim 25.000 leden in de afgelopen jaren is een basis gelegd voor een bloeiende en financieel gezonde vereniging. Met 12 Tweede

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

De VVD werkt aan een Liberaler Nederland. Om hier effectief in te kunnen zijn hebben we een grote en sterke VVD nodig.

De VVD werkt aan een Liberaler Nederland. Om hier effectief in te kunnen zijn hebben we een grote en sterke VVD nodig. BEGROTING 2016 TOELICHTING De VVD werkt aan een Liberaler Nederland. Om hier effectief in te kunnen zijn hebben we een grote en sterke VVD nodig. Om de grootste te blijven zullen ook voor toekomstige campagnes

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5

INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5 JAARVERSLAG 2010 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK PAGINA 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5 5. JAARVERGADERING EN LEDENVERGADERINGEN 5 Hoeven,

Nadere informatie

wie zijn we? wie zijn we? wat doen we nu? wat willen de leden? waar willen we naar toe? hoe geven we dat vorm?

wie zijn we? wie zijn we? wat doen we nu? wat willen de leden? waar willen we naar toe? hoe geven we dat vorm? Notitie toekomst CDA-Bestuurdersvereniging wie zijn we? wat doen we nu? wat willen de leden? waar willen we naar toe? hoe geven we dat vorm? Aanleiding De BSV wil nadenken over de toekomst van de vereniging.

Nadere informatie

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN Volgens de herziene Statuten en Reglementen van de Partij van de Arbeid, zoals vastgesteld tijdens het afgelopen congres 2012, worden zowel de voorzitter als de penningmeester

Nadere informatie