-1 Nijmegen. Griffie Beuningen. Onderwerp: concept-verslag agendacommissie MGR 1 april as. & concept-motie Arbeidsmarktbeleid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "-1 Nijmegen. Griffie Beuningen. Onderwerp: concept-verslag agendacommissie MGR 1 april as. & concept-motie Arbeidsmarktbeleid."

Transcriptie

1 Griffie Beuningen Onderwerp: Bijlagen: concept-verslag agendacommissie MGR 1 april as. & concept-motie Arbeidsmarktbeleid agendacie. MGR & concept-motie Arbeidsmarktbeleid & technische toelichting Jaarstukken & verzoek namen irt Nijmeegse motie Open Source. Van: Agendacommissie MGR Onderwerp: concept-verslag agendacommissie MGR 1 april as. & concept-motie Arbeidsmarktbeleid Beste regio-griffiers, Bijgaand treft u de mail aan zoals verzonden aan uw delegatieleden van de agendacommissie MGR. Het bevat het concept-verslag, maar voor u wellicht het meest relevant de gewijzigde versie van de regionale concept-motie Arbeidsmarktbeleid. Daarover treft u in het verslag nadere bijzonderheden aan. In de kern, de delegatieleden hebben ingestemd met het inbrengen van deze gewijzigde motie in hun afzonderlijke Raden, al dan niet met tussenkomst van een presidium, maar altijd in samenspraak met u als griffier. Eea zo mogelijk in de april/mei-cyclus. Ik verzoek u mij voor 13 mei over de voortgang te berichten, want dan is de volgende agendacommissie van de MGR. Bij vragen kunt u mij vanzelfsprekend bellen. Veel leesplezier Namens de voorzitter, Rob Albersnaget, George van der Woude Secretaris agendacommissie MGR -1 Nijmegen

2

3 ltit REGIO RIJK VAN NIJMEGEN Concept-verslag Agendacommissie MGR Aanwezig namens Genodigden / leden Berg en Dal Hans Peters Beuningen Sijmen Versluijs Druten Dini Uitdehaag Heumen Afwezig Mook en Middelaar Francois Jongen & Ton Broekmans Nijmegen John Brom Wijchen Rob Albersnagel (voorzitter; ) Secretariaat George van der Woude ( ) Bestuur MGR De voorzitter H. Bruis / Directeur, Ina Hol I Adviseur Lucile Braam Vergaderdatum Vergadertijd Vergaderlocatie Maandag 1 april uur Stadhuis gemeente Nijmegen Afwezig met opgaaf van reden: Bernadette Smelik & Rieks Dikker (Heumen) Nr. t Onderwerp: Agenda sec voor agendaleden Agendacommissie MGR 1. Opening door de voorzitter uur 2. Mededelingen & Ingekomen stukken Voorzitter meldt dat we in Nijmegen vergaderen ivm ontbreken tijdige bevestiging reservering in Berg & Dal. Afwezig met afmelding B. Smelink / P. Dikkers (ply) - Heumen. Bij jaarstukken MGR geldt dat deze zijn nagezonden, is een forse na- zending, maar wij zitten hier m. n. voor het proces. 3. Vaststellen agenda vergadering Agendacommissie 4. Vaststellen verslag, conceptbesluitenlijst en conceptactiepuntenlijst (Bijlage 01) Ton Broekmans geeft aan dat hij, i.t.t. wat verslag vermeldt, afwezig was. Hans Peters geeft aan dat in verslag staat vermeld dat hij de conceptmotie arbeidsmarktbeleid in Presidium besproken had, dat moet zijn bij de themabijeenkomst. Voor het overige is het verslag en actiepuntenlijst conform vastgesteld.

4 5. Bespreking voortgang / proces regionale motie arbeidsmarktbeleid (Bijlage 02) De voorzitter vraagt aan aanwezigen of de motie en/of het proces door de agenda/eden besproken is met hun griffier of anderen. - Druten: in Presidium besproken. Druten gaat ook werken met een startnotitie. Als die aan de orde is, dan wordt de motie erbij gevoegd. - Beuningen: Besproken bij de commissies Samenleving en Algemene zaken. Wordt naar verwachting ingediend op 9 april as. - Nijmegen, de verwachting is dat dat op 17 april de startnotitie Ar- beidsmarktbeleid wordt besproken, indiening van de motie(s) op 8 mei in de besluitronde. - Berg en Dal in presidium donderdag as. - Mook en Middelaar: destijds niet is de motie niet verder gekomen, echter wordt opnieuw ingebracht rond 20 mei. Daarmee loopt men 1 maand achter. - Wijchen: eind april wordt de startnotitie besproken. Of de motie hiermee gecombineerd wordt nader bekeken. De voorzitter: hoe kijkt u aan tegen het vervolg? - Druten: in Druten wil men zo veel mogelijk op het proces sturen en dat geldt ook voor de inhoud van de motie. - Nijmegen wil dictum aanpassen, werkbedrijf, UWV, reintegratiebedrijf. In feite datgene wat in de voetnoot staat. - Berg en Dal: blijft de uitleg van de motie lastig vinden, vooral de meerwaarde. - Wijchen: het gaat om klassieke vraagstukken rond afstemming tussen vraag op de arbeidsmarkt en eindniveau opleidingen, over inschakeling mensen met weinig competenties, etc. Verder is het belangrijk om de colleges een goede opdracht mee te geven en hen uit te dagen de afstemming te verbeteren, bijv. voor de mensen die langs de kant staan. Voorzitter stelt voor de motie op punt 4 van het dictum aan te passen door de voetnoot daarin onverkort in op te nemen. Daarmee wordt ingestemd door de aanwezigen. Acties: - Motie wordt aangepast op 4 van het dictum, voetnoot wordt er in verwerkt. - De motie wordt door secretaris rondgestuurd naar de delegatieleden, griffies voor verdere inbreng in de respectievelijke Raden. 6. Motie: 'Nijmegen digitaal onafhankelijk' (bijlage 03) In de besluitronde van de gemeenteraad Nijmegen is een lokale motie unaniem aangenomen (zie bijlage) waarbij opgeroepen wordt de Nij-

5 KR REGIO RIJK VAN NIJMEGEN meegse ICT te laten werken op basis van de 'verplichte' en 'aanbevolen' open standaarden zoals geformuleerd door het 'forum standaardisatie". Voorts bij ICT-consultatie te werken met partijen met voldoende expertise met Open Source Software. Het voorstel wordt toegelicht door de indiener van de motie, dhr. Joep Bos-Coenraad. Tevens zal de vraag worden gesteld aan de agendaleden of zij sec procesmatig het verzoek aan specialisten van hun Raden willen doen toekomen om in gesprek te gaan met dhr. Bos-Coenraad. Daartoe strekt ook de korte toelichting. - Nijmegen: licht motie kort toe, geeft aan dat dit specialistische kennis vergt, om die reden de herhaalde uitvraag voor namen van de respectievelijke raden van specialistische raadsleden en/of fractievolgers. In gesprek daarover blijkt dat niet altijd eenvoudig te zijn, gezien de gevraagde inhoudelijke kennis, maar men gaat een poging ondernemen die namen aan te leveren. - Voorzitter: stelt voor dat als die namen bekend zijn het Nijmeegs raadslid een gesprek kan aangaan, deze mensen kan informeren, zo mogelijk gecombineerd met de technische toelichting op de jaarstukken. Dat is logistiek het meest efficiënt. 7. Voorbereidend overleg met vertegenwoordiging van bestuur MGR Welke agendapunten willen de leden van de Agendacommissie inbrengen in het overleg? De jaarplanning en de jaarstukken worden besproken. Specifiek de geactualiseerde planning/jaaragenda Deze agenda is gericht en/of afkomstig van het bestuur van de MGR en kan worden besproken in bijzijn van de bestuurder van de MGR (Bijlage 04A). Voorts de ontwerpbegroting 2020 (en bijstelling 2019) en de ontwerpjaarstukken Bijlagen Bijlage 5A aanbiedingsbrief Ontwerpbegroting 2020 en jaarstukken 2018 Bijlage 5B Jaarrekening MGR 2018 Bijlage 5B Accountantsverslag MGR 2018 Bijlage 5D Besprekingen zienswijzen kaderbrief Bijlage 5E Ontwerpbegroting 2020 MGR Bijlage 5F Voorzet middelen inzet middelen IRVN Agenda voor gesprek met bestuur MGR 8. De geactualiseerde planning/jaaragenda (Bijlage 04) Deze agenda is gericht en/of afkomstig van het bestuur van de MGR en kan worden besproken in bijzijn van de bestuurder van de MGR. De belangrijkste actuele zaken staan in geel gearceerd vermeld. Daarbij wordt speciale aandacht gevraagd voor:

6 a) 17 mei as: De eerste kwartaalrapportage over 2019 wordt verstuurd aan de gemeenten. Agendatechnisch was de deadline van 15 mei niet haalbaar. b) 15 juni: De MGR vraagt gemeenten voor 15 juni hun zienswijze op de begroting en jaarstukken aan te leveren. Het DB van de MGR vergadert 13 juni. Als gemeenten de zienswijzen (eventueel in concept) via de mail versturen aan MGR verwachten we de zienswijzen te kunnen verwerken. c) Informatieprotocol: In de nu voorliggende jaaragenda is de aanpassing van het informatieprotocol opgenomen. Het streven is het protocol vanaf 2020 aan te passen. De ontwerpbegroting 2020 (en bijstelling 2019) en de ontwerpjaarstukken Zie bijlagen onder agendapunt 7 De voorzitter geeft de complimenten voor de leesbaarheid, volledigheid, en grafieken. Geeft het dagelijks bestuur van de MGR de ruimte voor het benadrukken van bepaalde zaken. Ina Hol: geen specifieke highlights, wijst wel op de herbestemming van de bijdrage IRVN en de uitzetting van de arbeidsmatige dagbesteding. De volgende vragen worden gesteld: - Proces planning jaaragenda: Reactie gemeenten en zienswijze, deadline 15juni, terwijl het dagelijks bestuur (DB) 2 dagen daarvoor een standpunt moet innemen. Dhr. Bruls. Dat is met name onhandig voor het DB. Raden reageren naar AB. Dhr. Bruls, het zou handig zijn als het niet zo was, maar het DB doet ook andere zaken dan zienswijzen. Er wordt weliswaar altijd gekeken naar alternatieve oplossingen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die lastig te vinden zijn. Mocht dit een probleem zijn voor de Raden, dan zijn zij vanzelfsprekend niet verplicht dit 'door te drukken Als dat probleem is bij raden dan hoeven jullie natuurlijk niet door te drukken. Tevens geldt dat de genoemde datum van 17 mei inmiddels achterhaald is en gewoon 15 mei wordt. H. Bruls, geeft ook aan dat het überhaupt een vreemd fenomeen is dat dat de zienswijze op de kadernota, die de opmaat zou moeten zijn naar de begroting, die eigenlijk hetzelfde bestrijken, zo kort op elkaar zitten. Een alternatief proces is echter niet voorhanden. Maar als u het niet als een probleem ervaart dan werkt het zoals het werkt. Druten: verandert dit dan in 2020? Nee, is al vastgesteld via de jaarplanning.

7 RK REGIO RIJK VAN NIJMEGEN - De voorzitter: vraagt naar de toenmalige wens voor een gezamenlijke technische toelichting voor alle Raden op de jaarstukken. Dit ivm de eenduidigheid, uniform/telt, gelijktijdigheid. Nijmegen: dit kan nuttig zijn voor het wegnemen van voorkomende vragen en daarmee tot het filteren van te verstrekkende zienswijzen, die eenvoudig te ondervangen zijn. Burgemeester Bruls reageert met aan te geven dat zoiets ook praktisch en efficiënt kan zijn voor infoverstrekker, maar vraag is of het in te plannen? Ook gezien de timing van de reacties van de afzonderlijke colleges. Het zou kunnen via de specialisten van de Raden. Dat maakt het logistiek eenvoudiger te plannen en qua tijdsbeslag scheelt dat. Voorts worden als mogelijk positief gezien de algehele kennisversterking, het regionaal bewustzijn, vragen van anderen horen is ook leren. Het lijkt dhr Bruls voor deze stukken te ver gaan om het voor GR 'en te doen, maar je zou bij de MGR kunnen beginnen. Ina Hol geeft aan dat de MGR natuurlijk bereid is tot het geven van een technische toelichting. Eea is logistiek te combineren met een toelichting vanuit Nijmegen op de motie Open source. Besloten wordt een dergelijke technische toelichting te verkennen. Mocht dat niet lukken dan regelen we dat tzt via het nieuwe informatieprotocol. Dat zou volgens dhr Bruls wel binnen nu en 2 weken moeten, wil het nog betekenis hebben. Lucile Braam: vraagt of delegatieleden het een goed idee vinden als IBabs wordt gebruikt voor de agenda vorming en toegang tot overige stukken voor de delegatieleden. Op zichzelf lijkt dat de commissieleden een goed idee. De voorzitter geeft aan dat dit eerst beoordeeld wordt op voors- en tegens, waaronder de technische kanten, door Lucile en de secretaris worden beoordeeld. 9. Sluiting van het overleg met de vertegenwoordiging io. Rondvraag - Hans Peters geeft aan dat hij problemen heeft met de stukken zoals die nu verzonden worden naar hem. NB: na vergadering is probleem opgelost. - Dini Uitdenhaag, wil meer het gesprek over de platform functie. Komt op de agenda van de agendacommissie. 11. Sluiting Volgend overleg 13 mei 2019 Beuningen

8

9 De Gemeenteraad van Wijchen IM Regionaal arbeidsmarktbeleid Motie van de fractie van Eerste indiener motie: De gemeenteraad van de gemeente Wijchen in openbare vergadering bijeen op De gemeenteraad, gehoord de beraadslaging, Overwegende dat: de arbeidsmarkt een regionaal karakter heeft en zich over gemeentegrenzen en regiogrenzen uitstrekt; gemeenten daarom veel te winnen hebben bij regionale samenwerking op het gebied van arbeidsmarktbeleid; op 21 januari 2019 een bijeenkomst over regionaal arbeidsmarktbeleid is georganiseerd voor de raden in de arbeidsmarktregio Nijmegen; tijdens deze bijeenkomst raadsleden' van gedachten hebben gewisseld over regionaal arbeidsmarktbeleid; het regionaal arbeidsmarktbeleid aan actualisatie toe is en het daarom goed zou zijn om dit regionaal op te pakken uit het tijdens de bijeenkomst van 21 januari gepresenteerde onderzoek van Panteia blijkt, dat in de arbeidsmarktregio Nijmegen diverse sectoren te kampen hebben met (dreigende) personele tekorten; Aan die sectoren werkzoekenden gekoppeld kunnen worden waar de gemeente een verantwoordelijkheid voor draagt. Dat het voor die mensen, bedrijven en de overheid, belangrijk is de goede koppelingen te maken en daarmee de mensen aan het werk te krijgen en te houden. De gemeenteraden een kaderstellende rol hebben; Verzoekt het college om: 1. Samenwerking tussen gemeenten in de regio Nijmegen (en indien nodig bovenregionaal) als uitgangspunt te nemen en verbinding in de regio te zoeken om te komen tot het formuleren van regionaal arbeidsmarktbeleid; 1 Voor het gemak wordt hier gesproken over raadsleden. Er waren ook cornmissieleden, burgerleden, fractievolgers, enz. aanwezig.

10 2 2. In het regionaal arbeidsmarktbeleid de verbinding tussen ondernemers, onderwijs en overheid centraal te stellen en als uitgangspunt te nemen voor beleidsontwikkeling (in brede zin); 3. Op basis van dit uitgangspunt tripartiet met elkaar afspraken te maken over welke beleid lokaal en welk beleid regionaal door de gemeenten wordt opgesteld en/of welk beleid regionaal wordt opgesteld en een lokale beleidsaanvulling kan krijgen 4. Vanuit de gemeente het initiatief te nemen om overlegtafels met (organisaties, groepen van) ondernemers, onderwijsinstellingen, re-integratiebedrijven, waaronder het werkbedrijf, het UWV, uitzendorganisaties, welzijnsorganisaties die dagbesteding (als alternatief voor betaald werk) aanbieden te organiseren en die totstandkoming ook te faciliteren; 5. Bij elke van de vorige stappen duidelijk te krijgen wie waar verantwoordelijk voor is, en wat men van elkaar verwacht. 6. Alle voorgaande punten terug te laten komen en te verwerken in een uitvoeringsagenda van het regionaal arbeidsmarktbeleid, en de gemeenteraden niet alleen te informeren maar ook mee te nemen in bestuurlijke besluitvorming. en gaat over tot de orde van de dag. Namens de gemeenteraad van

11 Raadsvoorstel Zienswijze Beleidsmatige en financiële kaders voor meerjarenbegrotin MGR (117/2018) (DEBATSTIJK) Raadsvoorstel d.d. 18 december 2018 De zienswijze op de brief Beleidsmatige en financiële kaders voor de meerjarenbegroting MGR zoals verwoord in dit voorstel vastte stellen. Debrief aan het Dagelijks Bestuurvan de MGR over de zienswijze Beleidsmatige en financiële kaders voor meerjarenbegroting MGR vast te stellen. Motie: 'Nijmegen digitaal onafhankelijk' - Joep Bos-Coenraad (GroenLinks) De gemeenteraad van Nijmegen in openbare vergadering bijeen op 30 januari 2019, Constaterende dat - 'opensta nd aarden' ervoor zorgen dat computersystemen beter met elkaar kunnen communiceren en overheden niet afhankelijk worden van enkele leveranciers. Dit bespaart kosten en verlicht administratieve lasten. (technische verantwoording (1) - 'open source software' naast extra leveranciersonafhankelijkheid en mogelijke kostenbesparingen ook controle op beveiligingen privacy mogelijk maakt. (technische verantwoord ing[2]) - onze raad al in 2003 heeft besloten het gebruikvan open standaarden en open source software binnen de gemeentetewillen bevorderen.' - Nijmegen in 2006 een van de grote ondertekenaars was van het "Manifest van de 'open' gemeenten in 2006 door de rijksoverheid het 'forum standaardisatie' is opgericht met een lijst 'verplichte' open standaarden, en een lijst 'aanbevolen' open standaarden. Overwegende dat - overstappen op open standaarden en open source een lange-termijnstrategie vereist. - duurzame beslissingen, ook omtrent Id, op de lange termijn vrijwel altijd goedkoperzijn maar vooraf soms een hogere investering vergen. Dit is deels omdat beleid van leverancier ervaak op is gericht om een Vendor Lock-In' te versterken. - uit een onderzoeksrapport van de commissie-elias naar ICT-projecten bij de overheid blijk dat ondanks stimulerend beleid er bij de rijksoverheid kansen worden misgelopen door te weinig gebruikvan open standaarden en open source (technische verantwoording [3]). - leveranciersonafhankelijkheid niet alleen gewenst is voor de afnemer, maar ook mededinging en daarmee het functioneren van een gezonde markt bevordert. - bij het extern inwinnen van advies de expertise van deze partij van invloed is op het advies - onze ICTsystemen en onzevrijheid te belangrijkzijn om ons afhankelijkte maken van enkele partijen. Verzoekt het college Nijmeegse ICTte laten werken op basis van de 'verplichte' en 'aanbevolen' open standaarden zoals geformuleerd door het 'forum standaardisatie". Indien van deze standaarden wordt afgeweken wordt dit uitgelegd, wordt beschreven welke ontwikkelingen nod igzijn voor een overstap en wordt hier indien redelijk naartoe gewerkt. bij ICT-consu Itatie te werken met partijen met voldoende expertise met Open Source Software. Indien in een advies niet wordt gekozen voor Open Source wordende afwegingen toegelicht. 1 aanopen-source.html 2 Zie bij1age manifest_open_gemeenten.pdf' of eisenaan-it-leveranciers 3https://nLwikipedia.oro/w4ki/Vendorlock-in 4https://

12 Technische verantwoording bij motie 'Nijmegen digitaal onafhankelijk' Omdat bij eerdere concepten bleek dat de tekst bij de motie voorverwarring zorgde is ervo gekozen deze te vereenvoudigen. In deze bijlage worden enkele stellingen alsnog onderbouwd. [1] Het Forum Standaardisatie schrijft hierover: Waarom open standaarden? De Nederlandse overheidhanteerteen openstandaardenbeleidomdatopen standaarden bijdragen aan interoperabiliteit en leveranciersonafhankelijkheid. Het gebruik van open standaarden in ICT-systemen bespaart kosten en verlicht administratieve lasten. Interoperabiliteit In teroperabiliteit be teken t het kunnen uitwisselen van digitale gegevens tussen overheden onderling en tussen de overheid, bedrijven en burgers. Het gebruik van open standaarden verbetert deze communicatie omdat de ICT-systemen elkaarbegrijpen. Leveranciersonafhankelijkheid Leve ranciersonafhankelijkheidbetekentmeerkeuze vrijheid van ICT-leverancier. Open standaarden zijn niet softwarespecifieken kunnen dooriedere leve rancier worden ingebouw in een ICT-systeem. [2]Opensoftwareisinberentveiligerdangeslotensoftwore.Bijgeslotensoftworekondekla niet naar de broncode kijken en kan daardoor ook niet zien hoe decode is geschreven. Als een open product door veel partijen wordt gebruikt, worden bugs ook sneller gevonden. Bovendie worden gevonden bugs vaak snellergerepareerd. (bron: Open Source&Overheid, [3] Uit het "Parlementair onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid' (commissie-elias, nl/kst html) blijkt o.a. dater bij de rijksoverheid veel kansen worden misgelopen door gebrek aan open standaarden en open source. Aanbeveling "d" van hoofdstuk3 luidt dan ook: De rijksoverheidheeftzich al voorgenomen om - waarhetkan - te kiezen voor open source en open standoorden. In de praktijk gebeurt dit alleen te weinig. Dit moet anders - het levert niet alleen in sommige gevallen grote besparingen op, moor open took de deur voor kritische tegengeluiden. Motie unaniem aanvaard De heerselmon (PvdA) hee ft zich onthouden van stemming. Besluit Voorstel unaniem aanvaard

Conceptbesluitenlijst Agendacommissie MGR

Conceptbesluitenlijst Agendacommissie MGR Conceptbesluitenlijst Agendacommissie MGR Aanwezigen Namens Naam Berg en Dal Marinus Wijnsma Beuningen Sijmen Versluijs Druten Dini Uitdehaag Heumen Bernadette Smelik Mook en Middelaar Francois Jongen

Nadere informatie

Griffie Beuningen. Onderwerp: Bijlagen:

Griffie Beuningen. Onderwerp: Bijlagen: Griffie Beuningen Onderwerp: Bijlagen: FW: conceptbesluitenlijst met bijlagen vergadering Agendacie MGR conceptbesluitenlijst vergadering Agendacommissie MGR 1 oktober 2018.pdf; Bijlage 4.1 Conceptbesluitenlijst

Nadere informatie

Vastgesteld op 19 januari 2015

Vastgesteld op 19 januari 2015 Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR Rijk van Nijmegen) Vastgesteld op 19 januari 2015 Artikel

Nadere informatie

Vastgesteld op 21 maart 2016

Vastgesteld op 21 maart 2016 Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR Rijk van Nijmegen) Vastgesteld op 21 maart 2016 Artikel

Nadere informatie

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen

Nadere informatie

Bijlage 1 bij de vergadering van de Agendacommissie van 18 februari Gemeenteraad Mook en Middelaar Sylvia de Vito Van den Bouwhuijsen

Bijlage 1 bij de vergadering van de Agendacommissie van 18 februari Gemeenteraad Mook en Middelaar Sylvia de Vito Van den Bouwhuijsen Bijlage 1 bij de vergadering van de Agendacommissie van 18 februari 2015 Concept besluitenlijst Agendacommissie 19 januari 2015 Aanwezigen: Gemeenteraad Groesbeek/Berg en Dal Thieu Hoeken Gemeenteraad

Nadere informatie

Itt REGIO RIJK VAN NIJMEGEN. Concept-Verslag Agendacommissie MGR. Aanwezig leden. Beuningen Heumen. Sijmen Versluijs Bernadette Smelik

Itt REGIO RIJK VAN NIJMEGEN. Concept-Verslag Agendacommissie MGR. Aanwezig leden. Beuningen Heumen. Sijmen Versluijs Bernadette Smelik Itt REGIO RIJK VAN NIJMEGEN Concept-Verslag Agendacommissie MGR Aanwezig leden Wijchen Beuningen Heumen Mook en Middelaar Nijmegen Secretariaat Afwezig Berg en Dal Druten Bestuur MGR Sylvia Fleuren Ina

Nadere informatie

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 27 januari 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Zienswijze kaderbrief MGR

Zienswijze kaderbrief MGR Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze kaderbrief MGR 2017-2018 Programma Economie & Werk / Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief / H. Bruls / B. van Hees Samenvatting De

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018 Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Programma Bestuur & Middelen, Zorg en Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

3* LEUNINGEN GEMEENTE 27 FEB 2015 UI15.00885. Aan de gemeenteraad van Beuningen. Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp

3* LEUNINGEN GEMEENTE 27 FEB 2015 UI15.00885. Aan de gemeenteraad van Beuningen. Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp GEMEENTE 3* LEUNINGEN Aan de gemeenteraad van Beuningen Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp 27 FEB 2015 UI15.00885 Sarah Albers 14 024 Proces WerkBedrijf Rijk van Nijmegen Geachte leden

Nadere informatie

Agenda. Openbare vergadering van. Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur. Algemeen Bestuur GR Bleizo

Agenda. Openbare vergadering van. Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur. Algemeen Bestuur GR Bleizo Agenda Openbare vergadering van Algemeen Bestuur GR Bleizo Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur Gemeente Lansingerland - Dhr. A. Abee (voorzitter) - Dhr. J. Heuvelink - Dhr. S.A.F. Fortuyn Gemeente

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn Datum: 21 april 2016 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 19.00 uur Sluiting: 20.05 uur Voorzitter:

Nadere informatie

Historisch perspectief Onderstaand een korte historische schets van de periode tot aan 1 januari 2015:

Historisch perspectief Onderstaand een korte historische schets van de periode tot aan 1 januari 2015: Onderwerp: Jaaragenda MGR Concept van 12 februari 2015 Inleiding Tijdens de vergadering van 19 januari jl. heeft uw agendacommissie gevraagd om een jaaragenda van besluiten met betrekking tot het Werkbedrijf,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B25 Onderwerp: Jaarrekening 2015 MGR Rijk van Nijmegen Datum B&W-vergadering: 24 mei 2016 Datum raadsvergadering: 16 juni 2016 Datum carrousel: nvt Portefeuillehouder: J.G.M.

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Verslag Workshops Verbetering van Informatievoorziening Regio Arnhem Nijmegen

Verslag Workshops Verbetering van Informatievoorziening Regio Arnhem Nijmegen Verslag Workshops Verbetering van Informatievoorziening Regio Arnhem Nijmegen Inleiding Op 27 en 30 november 2017 zijn workshops georganiseerd om te discussiëren over de informatievoorziening van de Regio

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 30 juni 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 12 mei 2016, voorgezet

Nadere informatie

Advies. Begroting Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN)

Advies. Begroting Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN) Advies Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN) Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Peggy van Gemert RA/AA Rob Jilisen

Nadere informatie

Beste griffiers en gemeentesecretarissen,

Beste griffiers en gemeentesecretarissen, From: Braam, Lucile WR02 Sent: woensdag 30 november 2016 15:35:40 To: Griffie; Griffie Berg en Dal; Amresh Dewkalie; Documentaire Informatievoorziening; Griffie Druten; Griffie Heumen;

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: uur

AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: uur AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: 20.00 uur Nr. Agendapunt en voorstel Toelichting 1 Opening De heer Siroen (Cuijk) opent, als raadslid van de gastgemeente,

Nadere informatie

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving.

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. 1. Inleiding In deze handleiding/beschrijving wordt aangegeven wat het doel c.q. karakter is (van de verschillende onderdelen) van de Politieke

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

Vastgestelde openbare besluitenlijst vergadering burgemeester en wethouders

Vastgestelde openbare besluitenlijst vergadering burgemeester en wethouders 0.3 SECR Brief aan de raad van de gemeente Schagen over het onderzoeksrapport van de Rekenkamercommissie. Publiekssamenvatting: n.v.t. Instemmen met de reactie van het college op het rapport van de Rekenkamer.

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen

Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen MGR Rijk van Nijmegen Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen Een notitie over de informatievoorziening van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen aan de deelnemende gemeente en andere

Nadere informatie

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Raadsvoorstel Agendapuntnummer: 1m Aantal bijlagen: -- Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Inleiding Het fractievoorzittersoverleg bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad en de

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) en GR WNO (Breed)

Onderwerp Wijziging Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) en GR WNO (Breed) Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Wijziging Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) en GR WNO (Breed) Programma Economie & Werk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

Verordening op het Auditcomité

Verordening op het Auditcomité Verordening op het Auditcomité Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gennep Officiële naam regeling Verordening op het Auditcomité Citeertitel Verordening auditcomité

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Onderwerp: wijzigen van de Gemeenschappelijke Regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek

Onderwerp: wijzigen van de Gemeenschappelijke Regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek r" GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 27 oktober 2016 n.v.t. R16.058 Rsl 6.00622 Onderwerp: wijzigen van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen.

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen. September 2014 Evaluatie BOB vergaderen. Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Evaluatie BOB model 3 3. Evaluaties 3 4. De beeldvormende vergadering 4 5. De oordeelsvormende vergadering 4 6. De besluitvormende

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

VERGADERING. van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD. Datum: woensdag 1 februari Raadzaal, Stadhuis, Vianen

VERGADERING. van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD. Datum: woensdag 1 februari Raadzaal, Stadhuis, Vianen VERGADERING van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD Datum: woensdag 1 februari 2017 Tijdstip: Locatie: 19.30 uur Raadzaal, Stadhuis, Vianen Voorzitter: A.F. (André) Bonthuis, waarnemend burgemeester gemeente Zederik

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen.

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: A. de Leeuw Tel nr: 06-35113543 Nummer: 17A.01343 Datum: 12 december 2017 Team: Sociaal Beleid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

WSD voert verder opdrachten uit van gemeenten op het gebied van schoonmaak, catering, groenvoorziening en dienstverlening.

WSD voert verder opdrachten uit van gemeenten op het gebied van schoonmaak, catering, groenvoorziening en dienstverlening. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de jaarstukken van WSD over 2014. Status Oordeelvormend Voorstel 1. Kennis te nemen van de jaarstukken WSD over 2014. 2. De zienswijze van de raad over deze stukken

Nadere informatie

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid,

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid, Fractie Partij van de Arbeid Krimpen aan den IJssel De heer C.L. Derickx p/a Tournooi 105 2924 VG KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 23-3-2016 Zaaknummer: ZK16001116 Afdeling: BMO Contactpersoon: Mr. A.F. Braams

Nadere informatie

(naar het idee van dualistische stelsel).

(naar het idee van dualistische stelsel). 1 - De Drechtraad is het Algemeen Bestuur van de GR Drechtsteden en belast met het algemeen bestuur waaronder kaderstelling en toezicht - Leden: leden worden lokaal aangewezen waarbij het aantal leden

Nadere informatie

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Aanwezig: Afwezig met afmelding: Afwezig zonder afmelding: E. van Aalzum (vz. Rekenkamer) P. van Vliet (lid Rekenkamer) P. de Goede (lid Rekenkamer) J. Smink (secr. Rekenkamer)

Nadere informatie

Besluit: Het Algemeen Bestuur besluit om: 1. de tweede Bestuursrapportage 2017, met in achtneming van deze aanbiedingsbrief, vast te stellen.

Besluit: Het Algemeen Bestuur besluit om: 1. de tweede Bestuursrapportage 2017, met in achtneming van deze aanbiedingsbrief, vast te stellen. Verslag Status CONCEPT vergadering Algemeen Bestuur vergaderdatum 29 maart 2018 Deelnemers Provincie Utrecht mevrouw M. Pennarts (voorzitter) Gemeente Amersfoort de heer M. Tigelaar Gemeente Baarn mevrouw

Nadere informatie

* IJsselstein. Besluitenijst

* IJsselstein. Besluitenijst Besluitenijst ^ Gemeente * IJsselstein Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente IJsselstein, gehouden op donderdag 24 september 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis

Nadere informatie

G E N N E P. Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep. Geachte Voorzitter,

G E N N E P. Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep. Geachte Voorzitter, Datum : 8 september 2015 Ons kenmerk : 186145 Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep Uw kenmerk : Uw brief van : Bijlage : 1 Onderwerp : Spoorboekje begroting 2015 Geachte Voorzitter,

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Aanwezig: Afwezig met afmelding: Afwezig zonder afmelding: E. van Aalzum (vz. Rekenkamer) P. van Vliet (lid Rekenkamer) P. de Goede (lid Rekenkamer) J. Smink (secr. Rekenkamer)

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN - Bij gebruikmaking van de Word-formats s.v.p. de modellen gebruiken zoals opgenomen in het RIS onder het tabblad 'Handig voor raadsleden'

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Grip op Regionale Samenwerking in Twente. Rob de Greef en Roeland Stolk

Grip op Regionale Samenwerking in Twente. Rob de Greef en Roeland Stolk Grip op Regionale Samenwerking in Twente Rob de Greef en Roeland Stolk Agenda Doelstelling Samen tot verdere beelden komen hoe de grip op regionale samenwerking te versterken, mede in het licht van de

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014 DATUM 28 april 2014 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. J.H. Coes, plv. SECRETARIS dhr H.M. Bolhaar, plv PAGINA 1 De heren J.H. Coes, drs.mr. R.G. Welten, P. van Zwanenburg, drs. J. Bron,

Nadere informatie

Geen onderwerpen aangemeld. Schriftelijke vragen: Dhr. Ottens: Gebouwen voor etnische groepen

Geen onderwerpen aangemeld. Schriftelijke vragen: Dhr. Ottens: Gebouwen voor etnische groepen Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 11 januari 2018 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. H. Lameijer (Fractie 2014),

Nadere informatie

Het indienen van moties en amendementen

Het indienen van moties en amendementen Het indienen van moties en amendementen Ieder stemgerechtigd D66 lid heeft de mogelijkheid om een motie of amendement op het congres in te dienen. Goede amendementen en moties dragen bij aan heldere besluitvorming.

Nadere informatie

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Voorstel Aan Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Onderwerp Datum Voorstel tot vaststelling van de begroting BWB 2017 1 juli 2016 en meerjarenbegroting 2017 2020 Inleiding De Gemeenschappelijke

Nadere informatie

woensdag 25 november 2015 om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur, Markt 1 in Etten-Leur.

woensdag 25 november 2015 om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur, Markt 1 in Etten-Leur. Aan de leden van de gemeenteraden van de gemeenten die deelnemen aan het Werkvoorzieningschap West Noord-Brabant Etten-Leur, 12 november 2015 Beste collega raadsleden, Inmiddels is in de meeste gemeenteraden

Nadere informatie

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 DB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: Agendapunt: Het Algemeen Bestuur 11 juli 2018 Ed Langereis (directiesecretaris) Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 8 (Nazending)

Nadere informatie

Handreiking Open standaarden bij inkopen. Drs. R.M.A. (Wob) Rombouts

Handreiking Open standaarden bij inkopen. Drs. R.M.A. (Wob) Rombouts Handreiking Open standaarden bij inkopen Drs. R.M.A. (Wob) Rombouts Agenda 1. Belang van standaarden / standaardisatie 2. Open standaarden 3. Waarom Handreiking? 4. Politiek: motie Oosenbrug 5. Pas toe

Nadere informatie

Presidium. Afwezig met kennisgeving: dhr. P. Leeuw (gemeentesecretaris)

Presidium. Afwezig met kennisgeving: dhr. P. Leeuw (gemeentesecretaris) Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 17 mei 2018 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. N. Boersma ( Fractie 2014),

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00509545 Onderwerp Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 27 juni 2017 Samenvatting Het Dagelijks Bestuur (DB) van Baanbrekers heeft de geactualiseerde begroting 2017,

Nadere informatie

Den Haag, 26 juni 2017

Den Haag, 26 juni 2017 Den Haag, 26 juni 2017 Hierbij nodig ik u uit voor een vergadering van uw commissie op donderdag 29 juni 2017 van 09.30 uur tot uiterlijk 10.15 uur in de Aletta Jacobszaal met de volgende agenda Openbaar

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft vergadering van dinsdag 8 mei 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur 2 Vaststellen van de volgorde van de agenda

gemeente Eindhoven Betreft vergadering van dinsdag 8 mei 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur 2 Vaststellen van de volgorde van de agenda A gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Secretariaat Agenda Gemeenteraad Betreft vergadering van dinsdag 8 mei 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur 1 Opening en mededelingen 2 Vaststellen van de

Nadere informatie

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Openbaar lichaam Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam ; Gelet op artikel 6 derde lid van de Gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam ; Gelet op

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 31 maart 2016, voortgezet op 7 april 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering

Nadere informatie

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Vergadering / project Gemeentelijke Rekenkamer Vergaderstuk nummer 76/ 17 januari 2007 Aanwezig Dhr. P. Breukers (lid Rekenkamer) Dhr. L. Dolmans (voorzitter Rekenkamer)

Nadere informatie

Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ).

Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ). Raadsvoorstel *Z02C52C7F9E* Aan de raad Documentnummer : INT-16-26702 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ). Inleiding Op 1 januari 2015

Nadere informatie

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken?

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken? 1 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen algemeen 2 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen over raadsstukken 3 Feitelijke/technische informatie Als raadslid vragen liever per

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I Registratienummer raad: 1195908 Datum: 28 april 2015 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp: Zienswijze

Nadere informatie

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn.

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn. MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, Hans Sepers Betreft : Voorbereiding beantwoording vragen begroting 5 november 2015 Datum : 19 oktober 2015 Beste raadsleden, Op donderdag 5 november staat de raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 Verslag & Uitslag Enquête Bloemendaal, 23 februari 2018 Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 1 Inleiding Verslag & Uitslag Enquête

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 2 OKTOBER 2017

VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 2 OKTOBER 2017 VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 2 OKTOBER 2017 Aanwezig: - leden Auditcommissie: de raadsleden dhr. Luijendijk (voorzitter), dhr. van den Heuvel, dhr. van Steensel, dhr. van Gastel en dhr. Jonkers

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

Verslag Werkteam Swifterbant groeit

Verslag Werkteam Swifterbant groeit Verslag Werkteam Swifterbant groeit Bijeenkomst 11 Datum : woensdag 1 november 2017 Tijd : 16.30 uur 18.00 uur Plaats : De Hoeksteen te Swifterbant Aanwezig De heer A. Withaar (voorzitter), de heer G.J.

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon Van afdeling: Griffie Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: R. De Jonge Rapport van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Langevoort, M. (Marja) Kenmerk Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015

Voorstel aan de raad. Langevoort, M. (Marja) Kenmerk Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015 Voorstel aan de raad Opgesteld door Volksgezondheid Langevoort, M. (Marja) Kenmerk 15.511227 Vergadering Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015 Geheim Nee Zienswijze gewijzigde begroting

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 85/2016 Datum : B&W datum : 17 mei 2016 Beh. ambtenaar : M. Nijmeijer Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : wijziging Gemeenschappelijke Regeling VNOG 2010 Aanleiding

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING. Datum vergadering

BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING. Datum vergadering BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 1 februari 2018 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda BESLUITENLIJST Vergadering van Provinciale Staten van Overijssel Woensdag 17 februari 2016 U kunt de Statenvoorstellen en ingezonden brieven via het Staten Informatie Systeem inzien op de website van de

Nadere informatie

Deel A Het Debat. Aanwezige woordvoerders zijn:

Deel A Het Debat. Aanwezige woordvoerders zijn: gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum raadsvergadering: 26 maart 2015 (Het Debat en Het Besluit) Agendapuntnummer: 3 (Het Debat) en 10 (Het Besluit) Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum 8 juni 2017 vergadering Aanwezig: Ing R.M.M.J. Duijm, mw. K. 't Hart-Tekamp, ing. P. Kraamer, drs. C.W.G.J. van Leeuwen, A.K. Quist, ing. C. Verloop,

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Agendapuntnummer: Aantal bijlagen: -- Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Voorgesteld besluit 1. Aan het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur

gemeente Eindhoven Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur A gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Secretariaat Agenda Gemeenteraad Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur 1 Opening en mededelingen 2 Vaststellen van

Nadere informatie