Pedagogisch beleidsplan Stichting Dantes Vriendjes Afdeling Kikkervisjes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch beleidsplan Stichting Dantes Vriendjes Afdeling Kikkervisjes"

Transcriptie

1 Pedagogisch beleidsplan Stichting Dantes Vriendjes Afdeling Kikkervisjes Inhoud 1. Inleiding 1.1 Ontwikkeling van kinderdagverblijf naar voorschool en vroegschool 2. Visie 2.1 Emotionele veiligheid 2.2 Persoonlijke competentie 2.3 Sociale competentie 2.4 De vier pedagogische principes vanuit het Jenaplanonderwijs 3. De opvang in de praktijk 3.1 Groepindeling en groepsgrootte 3.2 Groepsleiding 3.3 Accommodatie 3.4 Het werken met een ritmisch weekplan 3.4.1Voorbeeld van een ritmisch weekplan 4. Meetmomenten en evaluatie 5. Ouders 5.1 Ouderavonden 5.2 Oudercommissie 6. Klachtencommissie 7. Bereikbaarheid en openingstijden

2 1. Inleiding Stichting Dante s Vriendjes is een kleinschalig kinderdagverblijf, gevestigd in IJsselstein. Dante s Vriendjes is opgericht in juni 2005 door betrokken ouders, die in de wijk IJsselveld Oost een kinderdagverblijf wilden behouden. Gestart is met twee verticale groepen, de Ukkies en de Mini s. In maart 2009 is daar een derde groep bij gekomen, die zich richt op drie- tot vierjarigen: De Maxi s. In september 2010 is een nieuwe groep geopend, die zich richt op voorschool en vroegschool, waarbij gewerkt wordt met het VVE principe van Puk en Ko: De Kikkervisjes. De doelstellingen van het bestuur, oudercommissie en pedagogisch medewerkers zijn: flexibiliteit adaptiviteit betrokkenheid van 7.30 tot uur altijd twee (volledig gediplomeerde) leidsters per groep een vast team met rooster, wat tweejaarlijks wordt vastgesteld bij ziekte of afwezigheid vervanging uit het vaste team stichting zonder winstoogmerk, waarbij de ouders meebepalen tegen welke prijs de gewenste groepsgrootte gehandhaafd kan blijven Stichting Dante s Vriendjes wil kwalitatief goede en verantwoorde kinderopvang bieden: kinderopvang die bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige omgeving (Wet kinderopvang, 2005). De vier pedagogische opvoedingsdoelen die in de Wet kinderopvang genoemd worden, zijn uitgangspunt bij het opstellen van dit pedagogisch beleidsplan. Deze vier pedagogische basisdoelen zijn: het bieden van een gevoel van emotionele- veiligheid aan kinderen het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie het bieden van de kans om zich waarden en normen eigen te maken. Met het pedagogisch beleidsplan Kikkervisjes willen wij richting geven aan het handelen van de pedagogisch medewerkers in het belang van het welbevinden van het kind dat de Kikkervisjes bezoekt.

3 Het pedagogisch beleidsplan is opgesteld om de volgende redenen: Het is een leidraad voor de pedagogisch medewerkers en biedt houvast bij hun dagelijkse omgang met de kinderen. Het informeert ouders van kinderen die de Kikkervisjes (gaan) bezoeken over onze werkwijze en de omgang met de kinderen Andere betrokkenen (bijvoorbeeld de gemeente, GGD) kunnen inzicht krijgen in onze pedagogische werkwijze 1.1 Ontwikkeling van kinderdagverblijf naar voorschool en vroegschool. Door de verticale groepsopbouw van onze 2 verticale groepen (Mini s en Ukkies) merkten wij dat de leeftijdsgroepen zich clusteren in een groep van driejarigen. Deze groep heeft een andere interesse en vraagt een andere aanpak. Wij merkten dat er vraag is naar meer voorbereidende activiteiten voor school. Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend leuk om met de groteren van de groepen bij elkaar te komen en een ochtend intensief met elkaar bezig te zijn. Vandaar dat wij in maart 2009 begonnen zijn met een aparte groep voor kinderen vanaf drie jaar (de Maxi s), waarbij wij verschillende activiteiten aanbieden, gericht op alle ontwikkelingsvolggebieden. Hoewel niet bewust gekozen, sluit deze driejarigen groep qua het bevorderen van zelfstandig handelen overeen met de Jenaplanprincipes. De activiteiten die in deze groep aangeboden worden zijn gericht op de ontwikkelingsvolggebieden en zijn zoveel mogelijk bedoeld als voorbereiding op school. Naast knutselen dansen we, maken we muziek en wordt er toneel gespeeld. Maar ook bouwen, tenten maken, buiten spelen, koken en proeven komen aan bod. De kinderen zij hierin zoveel mogelijk zelfredzaam bezig. We merken dat een aantal ouders om deze redenen voor deze maxigroep kiest als opstap voor school. Doordat de maxigroep gebruik maakt van een lokaal van BSO Voor af en toe is er geleidelijk aan samenwerking ontstaan tussen deze twee organisaties. Daarbij valt te denken aan het combineren van de maxigroep met een aantal jonge BSO kinderen tijdens vakanties en studiedagen. Omdat wij geen ruimte hebben om deze groep (jongste BSO kinderen en de driejarige maxi s) hele dagen te faciliteren, hebben wij binnen ons samenwerkingsverband gezocht naar extra ruimte. Deze is gevonden in het Kikkerlokaal gelegen aan de buitenkant van de Jenaplan school De. Een perfecte locatie aangezien naast het kinderdagverblijf Dante s vriendjes en de BSO Voor af en toe (bedoeld voor de kinderen van de Jenaplanschool De ) ligt.

4 Wij willen deze groep op een hoger niveau begeleiden, waarbij we in de nabije toekomst gebruik willen maken van het VVE concept Puk en Co. Het idee is ontstaan om hierbij de 0e jaars van de Jenaplanschool te betrekken die op een wachtlijst staan voor het eerste jaar, of die vanuit bijvoorbeeld een taalachterstand het eerste half jaar extra ondersteuning kunnen gebruiken. Hierdoor ontstaat er een groep waarbij VVE, voorschool en vroegschool gecombineerd wordt. Deze groep, die wij de Kikkervisjes noemen, bestaat dus uit een combinatie van: Maxi s (driejarigen): De driejarige kinderen vanuit de Ukkies en de Mini s krijgen de kans door te stromen. De jongste BSO kinderen (4-5 jarigen): Jenaplankinderen uit de onderbouw, die gebruik maken van het aanbod van BSO Voor af en toe. 0e jaars (4 4,5 jarigen) van de Jenaplanschool: Kinderen die hun eerste half jaar op school beginnen bij ons en daarna doorstromen naar de Apen en de Beren. Niet voor niets is er gekozen voor deze combinatie, wij zien hierin voor alle kinderen veel voordelen: Wat zijn de voordelen voor de 3 jarigen? (voorschool) De zelfredzaamheid wordt bevorderd. Kinderen zijn al jong bezig met taal. Spelenderwijs zijn kinderen bezig met beginnende schoolactiviteiten. Een stimulerende omgeving qua lokaal, aanbod en oudere kinderen. De overgang naar school wordt gemakkelijker. Zindelijkheidstraining. Wat zijn de voordelen voor de 0e jaars? Het aanpassen aan de schoolcultuur gaat geleidelijker. De zelfstandigheid en het zelfvertrouwen worden vergroot, omdat zij de oudste van de groep zijn. Na ongeveer een half jaar wordt een toets gedaan, hoever de kinderen zijn (cito). De begeleiding in de Apen en Beren wordt hierop aangepast. Onze bevindingen zullen worden meegenomen in de overdracht naar de Apen en de Beren toe. Kleinere groep met meer begeleiding, waardoor er meer mogelijkheden zijn tot individuele begeleiding. 2 leidsters ipv 1 leidster per dag. Tijd en ruimte voor een rust/snoezel moment.

5 Wat zijn de voordelen voor de jonge BSO kinderen? (naschool) Overgang van school naar BSO is kleiner en dus minder spannend. De kinderen voelen zich minder verloren dan in een grotere BSO groep, waarin ook oudere kinderen zitten. Continuiteit leidsters en omgeving; s ochtends vroegschools en s middags naschools in hetzelfde lokaal met dezelfde leidsters. Meer activiteiten op hun niveau. Spelen met vriendjes en vriendinnetjes, omdat de BSO-kinderen vaak zelf uit de Kikkervisjes komen. 2. Visie Wij gaan ervan uit dat ieder kind zich in een eigen tempo ontwikkelt. Ieder kind moet dan ook de mogelijkheid hebben om zich zelf te kunnen zijn. Elk kind is uniek door zijn eigen aard en aanleg. Een veilige en stimulerende omgeving is een voorwaarde voor een gezonde en goede ontwikkeling van het kind. Bij het opvoeden gaan we uit van wederzijds respect, vertrouwen en gelijkwaardigheid. Dit sluit aan bij de ontwikkelingsmethode van de Jenaplan. Het ontwikkelen van een houding, waardoor het kind zich richting kan geven aan het proces van de persoonsvorming Het ontwikkelen van de verantwoordelijkheid Het ontwikkelen van een humane instelling Het ontwikkelen van hulpvaardig gedrag Het ontwikkelen van een kritische eerlijke instelling Het ontwikkelen van respect en belangstelling voor andere mensen en de wereld om ons heen Het ontwikkelen van het vermogen om gedachten en gevoelens te uiten Het ontwikkelen van creativiteit Dit vertaalt zich in de praktjk in een positief klimaat waar elk kind zichzelf kan en mag zijn. We zorgen voor een omgeving waarin kinderen zich kunnen ontplooien. En alle ontwikkelingsgebieden zoveel mogelijk worden gestimuleerd. Net als in een gezin, op school en later in de maatschappij spelen de kinderen samen in groepen van diverse leeftijden. Daarbij heeft het kind de kans diverse rollen te leren kennen. Ervaren hoe het is om de jongste, maar soms ook de oudste te zijn. Andere helpen maar ook geholpen worden. Samen delen en samen doen. Jezelf erkennen maar ook de ander respecteren.

6 2.1 Emotionele veiligheid Wij zorgen ervoor dat het kind zich emotioneel veilig kan voelen. In het dagelijkse taalgebruik zeggen we dan dat het kind het naar zijn zin heeft, lekker in z n vel zit. Dit doen wij door zoveel mogelijk een gevoel van thuis te creëren. Het zorgt er niet alleen voor dat het kind zich prettig en veilig voelt, het is ook een voorwaarde voor het kind op zich verder te kunnen ontwikkelen. In de praktijk komt het op het volgende neer: * Wij hebben interesse en aandacht voor het kind en zijn omgeving, en behandelen het kind met respect. We proberen de kinderen ook te leren om anderen en de omgeving met respect te behandelen. We gaan serieus om met de emoties en mening van de kinderen. We gaan uit van het ervaringsgerichte onderwijs, wat betekent, dat als kinderen met hun eigen belevenissen komen we er naar zullen handelen en onze activiteiten er bij aansluiten. * Naast de vaste activiteiten als eten, drinken en kringmomenten zijn de kinderen vrij om te kiezen wat ze gaan doen. De ruimte is zo ingericht dat de kinderen zelf de materialen kunnen pakken. De pedagogisch medewerkers zullen activiteiten aanbieden, deelname is echter vrijwillig. Buitenspelen zal, zeker bij mooi weer, worden gestimuleerd. 2.2 Persoonlijke competentie Het is belangrijk dat kinderen de mogelijkheid krijgen persoonlijkheidskenmerken als zelfstandigheid, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, flexibiliteit en creativiteit ontwikkelen. Die vaardigheden hebben ze nodig bij hun ontwikkeling en in hun relatie tot de maatschappij. De ontwikkeling van de persoonlijke competentie komt vanuit het kind zelf en groeit door zijn spel en het ontdekken van de wereld om hem heen. We vinden het belangrijk kinderen te stimuleren dingen zelf te doen omze op die manier te laten ervaren dat ze al veel dingen zelf kunnen. Dit geeft het kind zelfvertrouwen en is van groot belang bij zijn verdere ontwikkeling. Dit doe we o.a. op de volgende manieren: * We laten de kinderen zoveel mogelijk zelf doen wat ze al zelf kunnen. Dit geldt voor het omgaan met (spel-) materiaal, het omgaan met zichzelf (bijvoorbeeld zelf schoenen aantrekken) maar ook voor het omgaan met anderen (bijvoorbeeld eerst proberen zelf een ruzie op te lossen). Door regelmatig te observeren hebben we inzicht in hun handelen. * Er wordt gezorgd voor spelmateriaal passend bij de ontwikkelingsfase en interesses van het kind. De kinderen kunnen dit spelmateriaal in principe zelf pakken. Eigen initiatief van de kinderen wordt aangemoedigd.

7 * De pedagogisch medewerkers bieden activiteiten aan passend bij de ontwikkelingsfase en interesse van de kinderen. De pedagogisch medewerkers proberen hierbij zoveel mogelijke uit te gaan van wat er speelt bij de kinderen. Soms is het voldoende om allen sturend bezig te zijn of ze op weg te helpen, waarna ze weer zelf verder kunnen gaan en soms zullen ze behoefte hebben aan instructies of leiding. * We proberen de creativiteit van de kinderen te stimuleren door zo min mogelijk te werken met voorbeelden van de pedagogisch medewerkers, maar door hen zelf te laten experimenteren met het materiaal, zodat ze eigenhandig de verschillen eigenschappen al spelenderwijs leren kennen. Zo zullen ze tot heel geïnspireerd en origineel, eigen werk komen, waarbij ze ook zelf naar oplossingen leren zoeken. Het eindresultaat mag er dan wel heel anders uitzien dan door volwassenen verwacht, maar zo halen ze het hoogst rendement uit hun eigen handelen. Uitgelicht creativiteit bevorderen Vier kinderen mogen aan de tafel verven. Ze willen vlinders maken. De pedagogisch medewerker vraagt: Wie weet een mooie kleur voor de vlinders? Om de beurt mogen de kinderen een kleur verf uitkiezen. De pedagogisch medewerker doet deze kleur in een van de vakjes van een eierdoos. De pedagogisch medewerker geeft de kinderen bewust niet ieder een eigen bakje met verschillende kleuren verf, maar de eierdoos met vier kleuren verf komt midden op de tafel. Op die manier leren de kinderen dat ze de verf / kwast aan een ander kind kunnen vragen, dat ze kunnen ruilen, en dat ze soms even moeten wachten voordat ze zelf weer verder kunnen. 2.3 Sociale competentie Het omgaan met andere leeftijdsgenootjes is een belangrijke manier om sociale competentie te ontwikkelen. Hieronder verstaan we o.a. zich in een ander kunnen verplaatsen, kunnen communiceren, samenwerken, anderen helpen, conflicten voorkomen en oplossen, het ontwikkelen van sociale verantwoordelijkheid, kortom al die mogelijkheden, die een kind nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren in de samenleving. Dit stimuleren we o.a. op de volgende manieren: * We geven de kinderen de keuze tot samenwerking, maar indien activiteiten daarom vragen, zullen we ook aan het werk gaan met heterogene of homogene groepen. Kinderen spelen dus wisselend met elkaar en doen ervaring op in hun sociale omgang met elkaar, zoals bv. Op je beurt wachten, naar elkaar luisteren, etc. * Ook zullen er een aantal activiteiten zijn waar de hele groep aan mee doet. Voorbeelden hiervan zijn: samen aan tafel voor eten en drinken, samen zingen en het vieren van verjaardagen. Hierdoor ervaren de kinderen dat ze onderdeel uitmaken van een groep, en leren ze zich aan te passen aan het groepbelang.

8 * Bij onderlinge meningsverschillen zullen we de kinderen van jongs af aan leren om hun standpunt te delen met de ander en naar een oplossing te zoeken. Door middel van observeren en sturen kunnen we hier richting aangeven. Als het probleem te groot is, kunnen we ingrijpen en helpen bij het samen zoeken naar een oplossing. * We gaan werken in hoeken, omdat dit de veiligheid en geborgenheid voor het kind vergroot en zal zorgen voor geconcentreerder werken en een intensiever samenspel met de kinderen, die dezelfde keuze hebben gemaakt. Uitgelicht Samen spelen, samen delen Op de groep zitten kinderen allemaal aan tafel. Allemaal, behalve Daan. Daan heeft het nog er druk met de treinbaan, en wil niet aan tafel komen. Een van de pedagogisch medewerkers zegt tegen Daan dat hij ook aan tafel moet komen, want ze gaan met zijn allen de verjaardag vieren van Sabine. Weet je wat we doen, Daan? We laten de treinbaan nog wel even staan, dan kan je na het feestje weer verder spelen. Daan komt aan tafel, weliswaar met een beetje tegenzin. Maar even later is hij degene die het hardst meezingt! Door samen een verjaardag of andere feestdagen te vieren, leren de kinderen dat het gezellig is om samen iets te doen. Bovendien leren ze belangstelling te hebben voor andere kinderen. 2.4 Waarden en normen Het klimaat in de Kikkervisjes wil zoveel mogelijk een aanpassing zijn aan de gezinssituatie, aan de waarden en normen, die over het algemeen thuis gehanteerd worden met respect en waardering voor elkaars cultuur en omgeving. Het kind komt op een speelse manier in aanraking met de verschillende aspecten en de diversiteit van de samenleving. De pedagogisch medewerkers zullen daarbij een voorbeeldfunctie uitdragen en zijn zich daar zeer bewust van. Zo ervaren kinderen grenzen van goed of slecht, van anders, van mogen en moeten Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels vastgesteld. Zo zulle we er naar toe werken, dat De kinderen respect hebben voor anderen. Dat betekent dat iedereen zich aan een aantal basale omgangsvormen houden, zoals niet schreeuwen, netjes praten, openstaan voor anderen, luisteren naar elkaar, op je beurt wachten, aardig zijn voor elkaar, niet rennen op de groep, zuinig omgaan met de spullen, respect voor de natuur hebben, speelgoed op de groep houden, samen opruimen e.d. We geven de kinderen regelmatig de gelegenheid om hun individuele ervaringen te delen met de groep. Onder andere in de kring kunnen de kinderen vertellen over wat ze hebben meegemaakt, en hoe het er bij hun thuis aan toe gaat. Op die manier leren kinderen dat het ergens anders niet altijd hetzelfde gaat als

9 thuis. Bovendien leren de kinderen dat ze naar elkaar horen te luisteren in gesprek, en respect te hebben voor een ander. Ondanks het feit dat we in een multiculturele omgeving zitten, worden de verschillen tussen de Nederlandse cultuur en de andere culturen niet zo uitgediept. We leren de kinderen om respect te hebben voor een ander, ongeacht culturele achtergrond. Wij spreken nederlands. Uitgelicht Omgaan met conflicten Selma en Rosanne hebben ruzie. Rosanne heeft de pop van Selma afgepakt. De pedagogisch medewerker heeft dit opgemerkt, maar kijkt de situatie even aan. Het lukt de meisjes niet deze ruzie zelf op te lossen, want Selma trekt op een gegeven moment aan Rosannes haar. De pedagogisch medewerker gaat op haar hurken tussen de kinderen zitten, en pakt beide kinderen aan de hand. Ze legt uit dat het niet goed is om speelgoed van iemand anders af te pakken, en dat het helemaal niet aardig is om iemand aan de haren te trekken. Het is veel leuker om samen te spelen. Ze stelt voor om het goed te maken (sorry zeggen of een hand geven) en dat Rosanne even de andere pop uit haar poppenbedje haalt, en dat ze dan samen de poppen in bad gaan doen. 2.5 De vier pedagogische principes vanuit het Jenaplanonderwijs Bovenstaande pricipes sluiten aan bij het Jenaplanprincipe waarbij vier pedagogische situaties ritmisch worden toegepast: Gesprek: praten met elkaar is erg belangrijk. Door middel van kringgesprekken stimuleren wij dit. Spel: Een kind leert het gemakkelijkst door te spelen. Ook het leren omgaan met elkaar gaat het beste spelenderwijs. Bij de kikkervisjes is er niet alleen tijd voor vrijspel maar ook voor meer gerichte spelvormen (toneel, dans, gymnastiek, kringspelletjes en gezelschapspellen). Werk: Bij de kikkervisjes zijn we gericht op de kinderen te laten meehelpen, meedenken, het samen uitvoeren van opdrachten en het voorbereiden van verschillende activiteiten. Viering: Feest vieren is natuurlijk ontzettend leuk. Daarom wordt elke feestelijke gelegenheid uitgebreid gevierd. Het is natuurlijk niet zo dat gesprek, spel, werk en viering in de dagelijkse praktijk steeds te scheiden zijn. Een gesprek is vaak ook werk en spel is ook een beetje feest.

10 3. De opvang in de praktijk Het spreekt voor zich dat de gecombineerde groep een speciale manier van aanpak vereist. De pedagogisch medewerkers herkennen de verschillende ontwikkelingen van het kind en zijn in staat deze ontwikkelingsvolggebieden te observeren en te rapporteren. Daar waar nodig wordt het kind spelenderwijs gestimuleerd in zijn/haar ontwikkeling, waarbij wordt uitgegaan van het VVE principe van Puk en Ko. 3.1 Groepsleiding De pedagogisch medewerkers zijn gediplomeerd. Daarnaast zijn zij VVE gecertificeerd of volgen een opleiding hiervoor. Ook hebben zij een oriëntatiecursus Jenaplan onderwijs gevolgd. Dante s vriendjes is een lerende organisatie, gekwalificeerd door Calibris om stagiairs op te leiden en te begeleiden. Stagiaires staan altijd boventallig op de groepsleiding en worden ingezet voor minimaal een half jaar. Hierdoor blijft de continuïteit voor de kinderen gewaarborgd. 3.2 Groepsindeling en groepsgrootte Op de groep worden maximaal zestien kinderen opgevangen. Deze zestien kinderen worden begeleid door twee groepsleidsters. Indien er meer dan zestien kinderen worden opgevangen komt daar een derde groepsleidster bij. Bij een kleine groep, maximaal 8 kinderen, waarbij één leidster op de groep voldoende is, is de groepsleiding van het kinderdagverblijf en/of de groepsleiding van de BSO 'voor af en toe' achterwacht. 3.3 Accommodatie Zoals al eerder vermeld maken wij gebruik van het Kikkerlokaal van Jenaplan De. Dit lokaal heeft een eigen ingang en is direct gelegen aan het onderbouw plein van de school. Naast het lokaal en het plein kunnen wij gebruik maken van het speellokaal en de toiletten. Ook maken gebruik maken van de keuken van het naastgelegen BSO gebouw, waarbij erop gelet wordt dat deze ruimte niet geschikt is voor driejarigen. Deze ruimte zal dus alleen door de pedagogisch medewerkers worden gebruikt, en af en toe samen met de jongste BSO kinderen. Het lokaal beschikt over een eigen aanrecht, verschillende speelhoeken en een snoezelruimte. Deze snoezelruimte is zo ingericht, dat kinderen er fijn kunnen rusten, een boekje kunnen lezen of kunnen genieten van een rustig muziekje. De ruimte wordt alleen met een pedagogisch medewerker betreden, en bevindt zich op het zoldertje. De overige ruimte in het lokaal is zo ingericht dat de kinderen zelfstandig kunnen spelen.

11 3.4 Het werken met een ritmisch weekplan De Kikkervisjes werken met een ritmisch weekplan. Hiervoor is gekozen omdat deze aansluit bij het ritmisch weekplan van de onderbouw van de Jenaplanschool en omdat deze vergelijkbaar is met het weekschema van de Maxi s. Daarnaast biedt een ritmisch weekplan structuur, een evenwichtige afwisseling in het aanbod, en het zorgt ervoor dat alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen in een week. Dit weekplan is aangepast op de schooltijden van de jongste BSO kinderen, die later op de dag instromen. Dat betekent in de praktijk dat wanneer de kinderen uit school komen, de driejarigen van de groep op dat moment aan tafel zitten om te eten, ze buiten spelen, of in de snoezelruimte zijn. De pedagogisch medewerkers zorgen er op deze manier voor dat deze overgang voor zowel de BSO kinderen als de driejarigen rustig verloopt. Voor het nieuwe schoolseizoen begint, wordt het weekplan vastgesteld Voorbeeld van een ritmisch weekplan Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 7.30 Inloop Inloop Inloop Inloop Inloop 9.00 Vertelkring Vertelkring Vertelkring Vertelkring Vertelkring 9.30 PeuterGym PeuterDans PeuterGym PeuterMotoriek PeuterYoga Fruitkring Fruitkring Fruitkring Fruitkring Fruitkring Speelwerkuur Activiteit Speelwerkuur - Activiteit Speelwerkuur - Activiteit Speelwerkuur - Activiteit Speelwerkuur - Activiteit Buitenspelen Buitenspelen Buitenspelen Buitenspelen Buitenspelen Lunch Lunch Lunch Lunch Lunch Voorlezen + Voorlezen + Snoezeluurtje Snoezeluurtje Snoezeluurtje + Lunch 4e jarigen Snoezeluurtje + Lunch 4e jarigen Voorlezen + Snoezeluurtje Zelfstandig spelen Zelfstandig spelen Zelfstandig spelen Zelfstandig spelen Zelfstandig spleen Yoghurt/ fruitkring Yoghurt/ fruitkring Yoghurt/ fruitkring Yoghurt/ fruitkring Yoghurt/ fruitkring Buitenspelen / Speellokaal Buitenspelen / Speellokaal Buitenspelen / Speellokaal Buitenspelen / Speellokaal Buitenspelen / Speellokaal Sapkring Sapkring Sapkring Sapkring Sapkring Knutselmoment Activiteit Knutselmoment Activiteit Knutselmoment Activiteit Knutselmoment Activiteit Knutselmoment Activiteit Uitloop Uitloop Uitloop Uitloop Uitloop

12 Naast het ritmisch weekplan werken wij met thema s. Elke maand komt er een ander thema aan bod. Ook deze thema s zijn van te voren gekozen, zodat er ruim de tijd is om de activiteiten erop aan te passen. 3.5 Puk en Ko Puk en Ko is een taalprogramma dat zich richt op de brede ontwikkeling van peuters. Taalontwikkeling staat daarbij voorop: spreken, luisteren en uitbreiding van de woordenschat. Daarnaast is er bij Puk en Ko aandacht voor sociaal-communicatieve vaardigheden en een eerste oriëntatie op rekenen. Er wordt gestreefd naar een VVE diploma voor elke pedagogisch medewerker. De opleiding voor VVE gecertificeerde pedagogisch medewerkers (vanuit de CED-groep) begint medio oktober Meetmomenten Twee keer per jaar zijn er meetmomenten om te zien hoever de kinderen zijn in hun ontwikkeling. Voor de driejarigen gebruiken we hiervoor het ontwikkelingsvolgsysteem Basalt. Hierin wordt niet gekeken naar wat de kinderen moeten maar wat ze kunnen. Voor de vierjarigen is dit het onderwijsvolgsysteem Esis B. Deze observatie (Cito) wordt gedaan voordat zij instromen in de onderbouw. Aan de hand van de resultaten van dit volgsysteem wordt de begeleiding aangepast. Voor de BSO kinderen zijn er geen meetmomenten. Elk half jaar worden er 10 minuten gesprekken gevoerd,daarbij wordt er door middel van een observatieformulier een verslag gemaakt. 5. Ouders Wij vinden het erg belangrijk dat de pedagogisch medewerkers en de leidinggevende een goed contact hebben met de ouders. Voor de pedagogisch medewerkers is het belangrijk te weten hoe het thuis gegaan is; zij kunnen daar op inspelen. Voor de ouders is het belangrijk op te weten hoe de dag van hun kind verlopen is. Informatie kan uitgewisseld worden tijdens de breng- en haaltijden. Aangezien wij altijd met twee groepsleiding aanwezig zijn is er genoeg ruimte voor een goede overdracht. Indien ouders een extra gesprek met ons willen, kan dit altijd.

13 5.1 Ouderavonden Voor de ouders van de kinderen van Dantes Vriendjes (de driejarigen) en voor de ouders van de BSO Voor af en toe (vierjarigen) zal er twee keer per jaar een ouderavond georganiseerd worden. Voor de ouders van de basisschoolkinderen zal er 1 tot 2 keer per jaar een speciale ouderavond georganiseerd worden door de Jenaplanschool De. 5.2 Oudercommissie De taak van de oudercommissie is het behartigen van de belangen van de ouders. Minimaal vijf ouders van kinderen die op Dantes Vriendjes geplaatst zijn maken deel uit van de oudercommissie. De oudercommissie: denkt mee over het pedagogisch beleid van Dantes Vriendjes kan, gevraagd of ongevraagd, advies geven aan de leiding of het bestuur heeft geen beslissingsbevoegdheid, maar heeft een verzwarend adviesrecht op diverse punten vergadert eenmaal per drie maanden stelt in samenwerking met de directie communicaties samen, welke te minste twee keer per jaar uitkomen organiseert mede de ouderavonden en de juffendag onderhoudt de hyvespagina van Dantes vriendjes Ouders kunnen altijd vragen of suggesties kwijt aan de oudercommissie. Dit kan via de brievenbus bij onze groep, of via: OCdantesvriendjes@gmail.com 6. Klachtencommissie Met ingang van 1 juni 2009 heeft Dantes vriendjes zich aangesloten bij de extern georganiseerde Stichting Klachtencommissie Kinderopvang. Het klachtenreglement is op aanvraag beschikbaar of te downloaden via de wedsite van Dantes vriendjes. Het pedagisch beleidsplan geeft de pedagogisch medewerkers handvaten hoe te handelen in gewone, alledaagse situaties. Hiernaast zijn er specifieke werkinstructies opgesteld: zoals Signalering ontwikkelingsproblemen, Meldcode Kindermischandeling, Ziekte en ongevallen, Calamiteiten, Toediening van medicaties, ed.

14 7. Bereikbaarheid en openingstijden De openingstijden van de Kikkervisjes zijn gelijk aan de openingstijden van Dantes Vriendjes en aan de openingstijden van de BSO voor af en toe. Elke dag zijn wij open van uur. Bij officiele feestdagen zijn wij gesloten, de schoolvakanties zijn wij open.

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid Kinderdagverblijf Dante s Vriendjes

Pedagogisch Beleid Kinderdagverblijf Dante s Vriendjes Pedagogisch Beleid Kinderdagverblijf Dante s Vriendjes 1. Inleiding Stichting Dante s vriendjes is een kleinschalig kinderdagverblijf, gevestigd in IJsselstein. Dante s vriendjes is opgericht in juni 2005

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Kwaliteit & pedagogiek

Kwaliteit & pedagogiek Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Kwaliteit & pedagogiek Bij de rakkers is kwaliteit een continu verbeterproces;. Dit houdt in dat wij ons (pedagogisch) beleid en werkwijzen periodiek evalueren,

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Nanny Association

Pedagogisch Beleid. Nanny Association Pedagogisch Beleid Nanny Association Rijen, juni 2006 Inhoud Inleiding 1. Nanny Association 2. Profiel nanny 3. Functie- en taakomschrijving 4. Accommodatie en materiaal 5. Ouderbeleid 6. Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Juni 2014 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

Peuter Vriendjes informatiefolder 2012/2013

Peuter Vriendjes informatiefolder 2012/2013 Organisatie Peuterspeelzaal "Peuter Vriendjes" is een stichting zonder winstoogmerk en maakt deel uit van Kinderkwartier IJsselstein. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Het bestuur wordt bijgestaan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar Uw kind in vertrouwde handen Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar SKSG verzorgt alle vormen van professionele kinderopvang op kindercentra en bij gastouders. Voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Onze

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kids&Co

Pedagogisch beleid Kids&Co Pedagogisch beleid Kids&Co Doel van Kids&Co. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 4 jaar. In een groep van max 8

Nadere informatie

Informatie Prins Heerlijk

Informatie Prins Heerlijk Informatie Prins Heerlijk In dit boekje vindt u informatie over kinderdagverblijf Prins Heerlijk De bedoeling van dit boekje is om u te informeren over de verschillende zaken die belangrijk zijn voor kinderdagverblijf

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA

PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA Breda, september 2005 INLEIDING: In de wet kinderopvang wordt o.a. aangegeven wat de overheid verstaat onder kwaliteit in de kinderopvang: verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Vermeulenstraat 52 5012 HB Tilburg 013-455 92 98 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Dit document bevat algemene informatie over Tjil! Kinderopvang. Tjil! Kinderopvang

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kidscasa

Pedagogisch beleid Kidscasa Pedagogisch beleid Kidscasa Doel van Kidscasa. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar (of zolang zij de basisschool

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1 WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR DE BOFKONTJES Kindercentrum de Bofkontjes is een spelenderwijs groep die halve dagopvang biedt. De Bofkontjes heeft haar groepsruimte in de Tarthorstschool direct

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Onze visie

SKS Alles Kids. Onze visie GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Informatiefolder Peuter Vriendjes

Informatiefolder Peuter Vriendjes Informatiefolder Peuter Vriendjes Organisatie Peuterspeelzaal Peuter Vriendjes is een stichting zonder winstoogmerk maakt deel uit van het samenwerkingsverband Kinderkwartier IJsselstein. Het bestuur bestaat

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie D n Dulper Algemeen Stichting kinderopvang Le Papillon is gespecialiseerd in buitenschoolse en naschoolse opvang voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse opvang. De Groene Weide

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse opvang. De Groene Weide Pedagogisch beleid Buitenschoolse opvang De Groene Weide 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleid van de buitenschoolse opvang De Groene Weide, onderdeel van kinderdagverblijf De Groene Weide. Dit

Nadere informatie

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang Ontdekkend spelen Uitdagend werken Onze missie In een veilig, geborgen en positief klimaat willen we kinderen helpen zich te ontwikkelen tot weerbare,

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Kardoen. Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht

Buitenschoolse opvang Kardoen. Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Kardoen Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht 06-22563689 bsowarmoes@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Dit pedagogisch beleidsplan is opgesteld ter ondersteuning van de pedagogische medewerkers van het dagverblijf en om duidelijkheid te geven aan ouders die hun kind aan

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

De vier pedagogische opvoedingsdoelen die in de Wet kinderopvang genoemd worden, zijn uitgangspunt bij het opstellen van dit pedagogisch beleidsplan.

De vier pedagogische opvoedingsdoelen die in de Wet kinderopvang genoemd worden, zijn uitgangspunt bij het opstellen van dit pedagogisch beleidsplan. 1. Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van NSO Satu. Met het pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang (NSO) willen wij richting geven aan het handelen van de pedagogisch medewerksters in

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Lunchkids

Pedagogisch beleid Lunchkids Pedagogisch beleid Lunchkids 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleid van Lunchkids onderdeel van De Kinderkoepel. Het pedagogisch beleid geeft aan ouders, scholen, medewerkers en andere betrokkenen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. BSO De Kleine Planeet

Pedagogisch beleid. BSO De Kleine Planeet Pedagogisch beleid BSO De Kleine Planeet In dit pedagogisch beleid beschrijven we welke pedagogische visie en uitgangspunten we hanteren in onze buitenschoolse opvang. We laten zien hoe onze pedagogische

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool Multatuli

Veel gestelde vragen over peuterschool Multatuli Veel gestelde vragen over peuterschool Multatuli Juni 2014 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5 tot

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak KINDEROPVANG GRAAF JANTJE Kinderpvang K Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Visie 3. Pedagogische doelen bso 4. Wenbeleid 5. Dagindeling

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Kinderdagverblijf Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische thema

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Inschrijving

Pedagogisch Beleid. Inschrijving Pedagogisch Beleid Inschrijving U vertrouwt ons uw kind toe en wij willen ook het allerbeste voor uw kind. In dit gesprek kunt u meer over uw kind vertellen.zijn er bijzonderheden waar wij rekening mee

Nadere informatie

het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie het

het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie het 1. Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van NSO Dua. Met het pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang (NSO) willen wij richting geven aan het handelen van de pedagogisch medewerksters in

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Een goede. keuze. Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal

Een goede. keuze. Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal Een goede keuze Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal Kinderopvang 2Samen: een goede keuze Thuis in kinderopvang Voor kinderen vanaf 2½ jaar, die niet naar het kinderdagverblijf gaan, is de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. (Beknopte versie)

Pedagogisch beleidsplan. (Beknopte versie) Pedagogisch beleidsplan (Beknopte versie) Opgesteld door: drs. Alev Ceylan Versie 1.2 1 maart 2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Pedagogische visie op kinderopvang 4 Hoofdstuk 2 De ontwikkeling

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Tjil! d'n Hazennest (BSO) Vermeulenstraat 30 5012HB TILBURG Registratienummer 696663259

Inspectierapport BSO Tjil! d'n Hazennest (BSO) Vermeulenstraat 30 5012HB TILBURG Registratienummer 696663259 Inspectierapport BSO Tjil! d'n Hazennest (BSO) Vermeulenstraat 30 5012HB TILBURG Registratienummer 696663259 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 25-08-2015

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan omdat ieder kind kei belangrijk is bso INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Doelstelling 2.1 Algemene doelstelling 2.2 Onze visie op kinderen en hun ontwikkeling 2.3 Onze visie op buitenschoolse

Nadere informatie

Verwonder, ontdek en ervaar!

Verwonder, ontdek en ervaar! PEDAGOGISCH BELEID Versie Januari 2015, versie 07 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 6 Geldig tot 31 december 2016 Akkoord cliëntenraad Februari 2013 Verwonder, ontdek en ervaar!

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost

Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost Maart 2015 Wat is een Peuterschool? De Peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Kinderdagverblijf Het Palet. Vondellaan GH Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Kinderdagverblijf Het Palet. Vondellaan GH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Kinderdagverblijf Het Palet Vondellaan 176 3521GH Utrecht 030-2800136 palet@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie de Kleurencirkel Algemeen 2 Doelstelling 2 Openingstijden 2 Haaltijden 2 Vakanties 3 Groepsindeling en dagindeling 3 Hele dag opvang op vrijdag 4 Activiteiten

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: Voorschool De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: april 2014 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Kinderburcht

Pedagogisch werkplan BSO De Kinderburcht Pedagogisch werkplan BSO De Kinderburcht - 2013 - De vaste medewerkers: Bso De Kinderburcht: Harvey Mariska D. Silvia B. Chantal Anouschka: vaste inval Van bso Drakenstein: op vrijdag Mariska de B. Conny

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten

Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten Maart 2015 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave 1. Visie 2. 2. Pedagogische uitgangpunten 3. 2.1 Welbevinden 3. 2.2 Identiteit 4. 2.3 Uitdaging en veiligheid

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie Samen de Wereld Kleuren Pedagogische visie 2 SWK-Kinderopvang Samen de Wereld Kleuren Samen de Wereld Kleuren SWK-Kinderopvang: Samen de Wereld Kleuren Onze kinderopvangorganisaties hebben aandacht voor

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Ay Eifel 26 3524 HH Utrecht 06 42549179 bsoay@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage vind je

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Opvang door Nanny s Inleiding Kinderen moeten zich bij Kinderopvang OOK prettig voelen. Dat is waar alles om draait. Wij willen dat de opvang aantrekkelijk

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Voor-en BuitenSchoolse Opvang Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 Voor- en buitenschoolse

Nadere informatie

Voorschoolse opvang Eben Haëzer

Voorschoolse opvang Eben Haëzer Pedagogisch Werkplan Voorschoolse opvang Eben Haëzer 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding 3 Groepsopbouw Opvangtijden Dagindeling Backup 2. Ontwikkelingsgebieden 4 Lichamelijke ontwikkeling

Nadere informatie