Achtbanen! Verslagen van EHBO lessen in groep 8.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Achtbanen! Verslagen van EHBO lessen in groep 8."

Transcriptie

1 Achtbanen! Verslagen van EHBO lessen in groep 8.

2 EHBO! Intro. Hallo groep 8 is begonnen met EHBO. We kregen een soort van les van Carmen. Zij werkt bij het rode kruis. Ze moet soms ook helpen bij bijvoorbeeld een hockey toernooi. Iedere maandag kregen we een toets van dat hoofdstuk die toetsen maakten onze meester. Dit leerden wij in de hoofdstukken: Hoofdstukken Het menselijk lichaam De 5 belangrijke regels De verbanddoos Kleine ongevallen Wonden en verbranden Bewegingsstelsels Brandwonden Vergiftigen De vitale functies Waterongevallen Wat leer je In dit hoofdstuk leer je wat er in je lichaam allemaal omgaat en hoe je er van binnen uitziet. Hier leer je waar je op moet letten en als je dat niet doet kom je zelf ook in levensgevaar. Je moest ze ook bij alle toetsen weten. Wat zit er eigenlijk allemaal in een verbanddoos? Dat ga je nu leren. Je leert wat je moet doen bij kleinen ongevallen. Hier ga je leren hoe je wonden moet gaan verbinden. Je leert wat je moet doen als je iets gebroken heb of gekneusd. Je leert wat je moet doen bij brandwonden en wat voor brandwonden er zijn. En de graden die er zijn. Je leert dat er drie categorieën zijn bij vergiftigen en wat je moet doen als iemand vergiftigd is. Je leert wat je moet doen als er iemand bewusteloos is. Je leert hoe je mensen red uit het water en wat je daarna met die mensen moet doen. Dit was wat we leerden met de theorie.

3 Praktijk. We leerden van Carmen als eerste de 5 belangrijkste punten bij EHBO. Want als je iemand gaat helpen. Moet je eerst op je zelf letten ze gaf als voorbeeld iemand ligt op de weg en jij wilt hem helpen maar dan komt er een auto aan en dan lig je er naast. En daar heeft die persoon niets aan. Het ongeval. Het examen. Bij het ongeval werd de klas in 2 en gesplitst. Een groep deed of ze een ongeluk met de bus hadden gehad en de andere groep moest ze gaan helpen. Carmen had ook nep bloed meegenomen dus dan kon je bijvoorbeeld een bloedneus maken. En Carmen zei wat je had bijvoorbeeld een gebroken been had of een gebroken pols. Toen iedereen iemand had verbonden gingen we wisselen. Bij de volgende groep was het ongeval op het kruispunt. Er kwamen 3 mensen ze noemde hun de examinators. 2 kinderen mochten steeds naar het handvaardigheidslokaal. Je mocht bij iemand gaan zitten en die ging je vragen stellen. Bijvoorbeeld wat moet je doen bij een bloedneus. Carmen zei dat je alles moest vertellen wat je deed dus dat deed ik maar ze zei niet zo veel praten. Ik ging er met Laurens naar het examen. Je moest zeggen wat je het moeilijkste verband vond Laurens vond dat vingerverband en ik handverband. Dus ik moest vingerverband en Laurens handverband. We deden ook nog de stabiele zijligging. Uiteindelijk is de hele klas geslaagd! Ik vond de EHBO cursus heel erg leuk. Wout

4 Eerste Hulp Bij Ongelukken Intro Het zit er al weer op. We zijn klaar met EHBO! Iedereen heeft het examen gehaald! Jammer genoeg was ik ziek toen we het examen moesten halen dus moest ik het die week daar op doen. Na dat ik de vragen had beantwoord en de opdrachten had voltooid was ik heel zenuwachtig want wie weet had ik het wel helemaal niet gehaald. Na al dat gewacht kwamen ze op eens binnen (De examinators.) Ze hadden goed nieuws want ik had het gehaald! Praktijklessen Voordat we de toetsen maakten, kregen we nog praktijklessen. Dat zijn lessen die we kregen voor verbandjes, vinger verband vond ik zelf moeilijk want je moest allemaal achtjes maken en het afdekken (Op de hand.) En je moest steeds ongeveer een centimeter omlaag omdat het verband dan niet kan blijven Deze verbanden en oefeningen kregen we allemaal: Vinger Verband. Hand Verband. Knie Verband. Hoofd Verband. Arm Verband. Snel Verband. Stabiele Zijlegging. Heimlich.

5 Theorie Met theorie moesten we elke week een hoofdstuk leren en daarna een toets maken. De toets had 10 vragen dat vonden wij heel erg saai. Maar toen we het examen hadden kregen we te horen dat als we de toetsen niet elke week deden dat we dan bij het examen alles in een keer moesten leren. Dus waren we daarna toch nog blij dat we die toetsen hadden gedaan. De toetsen kregen we op maandag of dinsdag heel veel kinderen vergaten om het boekje op vrijdag mee te nemen dus kwamen ze maandag op school en hadden ze maar een middag om te leren (Dat overkwam mij ook vaak.) Bij elke toets kwam de vraag: WAT ZIJN DE 5 BELANGRIJKSTE PUNTEN BIJ ONGELUKKEN Hierop gaf je antwoord met: 1 Let op gevaar. 2 Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert. 3 Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting. 4 Zorg voor professionele hulp. 5 Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit.

6 Het Examen Het examen heeft iedereen gehaald! Dat is een grote opluchting. Iedereen was heel blij en sommige waren voordat we het examen hadden heel erg zenuwachtig waren dat kwam omdat ze dachten dat ze misschien het niet hadden gehaald. Maar gelukkig was dat niet zo en hadden ze het allemaal gehaald. Zoals je al hebt gelezen (Bij Intro) was ik ziek bij het examen. Dus heb ik het die week daarop gedaan. Het examen vond ik best moeilijk want ik kreeg het benauwd en zat heel erg na te denken over alle praktijklessen die we hadden gedaan. Jammer genoeg was ik wel bij een paar lessen ziek dus had ik een paar antwoorden niet gezegd. Waar Carmen (Die de praktijklessen gaf) zij dat ze het wel wist dat ik er een paar lessen niet was en zij het als ze het wist (Dat ik er toen niet was.) Dus dat was wel wat fijn maar gelukkig deed ik het verder wel heel goed. Reanimatie Les Zoals je al las in de titel kregen we als laatst een reanimatie les. Dat houd in dat we bij een pop genaamd: Annie moesten reanimeren dat deden we goed maar het was wel zwaar. Je mocht niet 30 keer een soort hart massage geven omdat je dan anders het zakje dat in de buik zat kapot ging dus deden we het op een harde vloer dat ging ongeveer even hard. Maar zo moest je het doen 30x hart massage en daarna 5x mond op mond beademing als dat niet ging moest je het op de neus doen omdat dan misschien er iets met de mond was Ik vond het heel leuk om het te doen! Gemaakt door: Wassim

7 Hallo allemaal, ik ben Violet en ik ga jullie wat vertellen over de EHBOcursus die wij op school hebben gevolgd. EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Er waren 2 onderdelen. Praktijk en Theorie. Bij theorie moesten we leren uit boekjes. Er waren heel veel hoofdstukken en bij elk hoofdstuk hadden we een toets. Over deze onderdelen hadden we toetsen: Uit dit boekje leerden we EHBO Hoofdstukken: Het menselijk lichaam Vijf belangrijkste regels De verbanddoos Kleine ongevallen Wonden en verbanden Bewegingsletsels Brandwonden Vergiftiging De vitale functies Waterongevallen Waar ging het over: Dit ging over hoe het lichaam in elkaar zit met botten enz. Dit ging over de vijf belangrijkste regels. Daar moet je als 1 e aan denken als je 1 e hulp verleend. Dit ging over wat er allemaal in de verbanddoos zit. Dit ging over kleine ongevallen bijv. bloedneus, of kleine wondjes. Dit ging over welke wonden en welke verbanden er zijn. Dit ging over bijv. kneuzingen en verzwikkingen. Dit ging over brandwonden en dat je het snel moet koelen enz. Dit ging over bijtende stoffen, niet bijtende stoffen, en petroleum producten. De vitale functies zijn: De ademhaling, de bloedsomloop, en het bewustzijn. Dit ging over ongevallen in water.

8 Dit is Carmen Pot De praktijk lessen kregen we van Carmen Pot. Ik vond de praktijk lessen wel leuk. We hebben er ook veel van geleerd. We leerden heel veel verbandjes bijv. Handverband of elleboogverband. Maar we leerden ook de stabiele zijligging! En natuurlijk ook andere dingen. Er waren ook hulpouders. Die kwamen elke week op dinsdag helpen bij de praktijk lessen van EHBO. Dat was Jaap(de vader van Myrthe Schn) en Angelique(de moeder van Valerie). We hadden ook een ongeval. Dan werd de groep door tweeën gedeeld en dan moest de ene groep helemaal gewond zijn met nep bloed. En de andere groep moest bij iedereen 1 e hulp gaan verlenen. Het was heel leuk en er waren ook bewusteloze mensen bij. We gingen ook reanimeren op poppen. Veel kinderen vonden dit heel vies maar sommige kinderen vonden het ook wel grappig. Je moest in groepjes van 6 naar de lerarenkamer en dan ging je reanimeren. Hier zijn een paar stappen hoe je moest reanimeren. 1. Ga op je knieën naast een pop zitten. 2. Doe je handpalm tussen de tepels van het slachtoffer. 3. Druk 30 keer 6 cm in op de plek waar je de handpalm moet doen. 4. Ga nu 2 keer hard blazen op de mond of neus. 5. Druk 30 keer 6 cm in op de plek waar je de handpalm moet doen. 6. Ga nu 2 keer hard blazen op de mond of neus. 7. Ga zo lang mogelijk zo door totdat het slachtoffer weer adem haalt. 8. Als het slachtoffer eindelijk ademhaalt en weer bijkomt, laat hem dan even liggen. 9. Nu heb je een leven gered! 10. Succes met het volgende leven redden. De een na laatste week moesten we examen doen. Dan moest je in 2- tallen naar 2 examinatoren en dan gingen ze je allemaal vragen stellen over EHBO, en je moest een verband aanleggen en de stabiele zijligging doen. Ik ging met Jennifer en ik vond het wel gezellig! Dit is Angelique Kroon. Zij gaf ons EHBO! Dit is Jaap Schneider. Hij gaf ons ook EHBO!

9 Ik ga nu een interview houden met Elle Samsen. Vraag: Bij wie moest jij wat doen bij het ongeval? Wat had jij bij het ongeval? Wat had jij bij je examen? Vond je Carmen aardig? Antwoord: Ik moest bij Myrthe Sp een vingerverband en een mitella aanleggen. Ik had een gekneusde enkel en een bloedneus. Ik had een 9,5 voor theorie en een zeer goed voor praktijk. Ja, heel aardig, ze deed mee met de grapjes, en ze was niet zo n chagrijnige vrouw. Dit was het interview met Elle Samsen. Elle Samsen vond het een ware eer dat ik een interview met haar wilde houden. Nu ga ik verder met het volgende onderwerp: Het einde! Daar gaan we hoor! Einde Door: Violet

10 Ehbo Hallo, ik ben Valerie Giesberts en ik ga jullie iets vertellen over onze e.h.b.o. cursus. Ik hoop dat u er wat van leert en dat u het ook gaat gebruiken. Carmen was de gene die het organiseerde. Er waren ook hulp ouders. Jaap (de vader van Myrthe Schneider) en Angelique(mijn eigen moeder). Aan het begin ging Carmen dan wat vertellen over het hoofdstuk waar we dan wat over gingen leren. Ook stelde ze ons veel vragen om checken of we wel goed opletten dan leren we het beter. Daarna mochten we gaan oefenen met verbandjes aanleggen. Dan leerde je hoe je verbandjes aan moet leggen, de stabiele zijligging en nog veel meer en aan het einde van de les gingen we dan nog even na kletsen daardoor liep de les meestal erg uit. In de klas als je niet aan de beurt was ging je je verbandjes leren aanleggen.

11 Dit komt uit het boekje: Hoofdstukken Het menselijk lichaam De 5 belangrijke regels De verbanddoos Kleine ongevallen Wonden en branden Bewegingsstelsels Brandwonden Vergiftigen De vitale functies Waterongevallen Wat leer je In dit hoofdstuk leer je wat er in je lichaam allemaal omgaat en hoe je er van binnen uitziet. Hier leer je waar je op moet letten en als je dat niet doet kom je zelf ook in levensgevaar. Wat zit er eigenlijk allemaal in een verbanddoos? Dat ga je nu leren. Als je een bloedneus hebt wat doen je dan nou ik weet het nu. Hier ga je leren hoe je wonden moet gaan verbinden Je leert wat je moet doen als je iets gebroken heb of gekneusd Je leert wat je moet doen bij brandwonden en wat voor brandwonden er zijn. En de graden die er zijn Je leert dat er drie categorieën zijn bij vergiftigen. Je leert wat je moet doen als er iemand bewusteloos is. Je leert hoe je mensen red uit het water. Dit moesten we leren en dan kregen we iedere week een toets over één hoofdstuk en dan kreeg je er cijfers voor het was niet altijd leuk om te leren maar toen we het examen kregen waren we de meester allemaal erg dankbaar dat hij die toetsen had gegeven want iedereen had een hoog cijfer.

12 Ongeval: We hebben ook een speciale les gehad waar we in de klas ging iedereen in de praktijk oefenen dan kreeg je een nep wond en dan moest je opeen neervallen dan was er eigenlijk een groot nep ongeluk. Dit deden we omdat dan leer je hoe het in de praktijk is. Er waren twee groepen gemaakt iedereen dacht dat het een heel erg ongeluk was enzo maar eigenlijk was er gewoon een bus van stoelen gemaakt en er was ook een fiets en auto ongeluk dat was erg leuk maar het was eigenlijk wel vervelend want alle verbandjes zaten helemaal onder het nep bloed. Reanimeren: Op dinsdag 17 april kregen we een reanimatie les we gingen op popen oefenen maar als je moet beademen dan wordt je wel duizelig maar het is wel erg moeilijk om jou mond over de hele mond van die pop te doen. We leerden ook hoe je een hartmassage moet geven dat is erg zwaar want je moet 100 tot 120 keer per minuut heel erg hard drukken op de borstkast dat is wel moeilijk. Nou ik denk dat ik nu alles wel heb verteld dus ik ga maar weer eens aan het werk. Valerie Giesberts

13 1. Het menselijk lichaam. 2. De 5 belangrijkste regels. 3. De verbanddoos. 4. Kleine ongevallen. 5. Wonden en branden. 6. Bewegingsletsels.

14 7. Brandwonden. 8. Vergiftigingen. 9. De 3 vitale functies. 10. Waterongevallen. We kregen iedere week een toets over een hoofdstuk, zodat je het beter kon leren. Ook kreeg je daar steeds een cijfer voor. Een les hadden we het ongeval. Carmen had de groep in tweeën gedeeld. Om de beurt ging 1 groep naar de gang en de ander bleef in de klas. De kinderen in de klas hadden zogenaamd een ongeluk gehad. Ze hadden allemaal bloed en breuken. De kinderen die op de gang waren moesten verband en zo op doen, maar de gewonden mochten niet zeggen wat er aan de hand was. Dus ze moesten er zelf achter komen. Daarna werd het gecontroleerd door Carmen. Als dat klaar was wisselden de groepen. Een paar weken later hadden we het examen. Je moest in 2-tallen naar de examinator gaan. Daar zij ze welk verband je moest aanleggen. Dat deed je bij de hulpouder. De andere moest bij de examinator gaan zitten. Dan ding ze vragen stellen over het boekje. Op het laatst moesten we allebei de stabiele zijligging nog doen. Aan het einde van de ochtend kwam Carmen naar ons toe. Ze had goed nieuws, want iedereen had het gehaald! Eerst had ze een grapje gemaakt dat 2 niet geslaagd waren. Iedereen dacht: Ooh als ik dat maar niet ben! Maar toch was iedereen geslaagd. Gister was de laatste les van Carmen. We hadden een reanimatie les. Ze had 3 poppen en daar moest je dan je handen op leggen hoe je moet reanimeren. Ook moest je mond op mond beademing doen. Veel kinderen vonden dat wel een beetje vies. Interview met Violet: Vraag: Vond je het examen moeilijk? Vond je theorie of praktijk leuker? Vond je de mond op mond beademing leuk? Wat vond je het leukst? Antwoord: Nee. Het viel heel erg mee. Praktijk. Dan mag je alle verbandjes doen en dat vind ik leuk! Beetje, maar wel vies. Het ongeval.

15 Interview met Sterre: Vraag: Vond je het examen moeilijk? Vond je theorie of praktijk leuker? Vond je de mond op mond beademing leuk? Wat vond je het leukst? Antwoord: Nee. Heel makkelijk zelfs. Praktijk vind ik erg leuk. Ja, het was grappig. Alles! Thirza van de Wijgaart.

16 E-H-B-O! We zijn laatst begonnen met EHBO. We kregen examens, praktijklessen, theorie lessen. En nog veel meer. We kregen les van Carmen. Zij gaf ons elke dinsdag praktijk les. We kregen nog hulp van Angelique (de moeder van Valerie) en van Jaap (de vader van Myrthe Schneider). Praktijk lessen: Elke week kregen we praktijk lessen. We kregen les in verbandjes leggen. En we moesten weten wanneer je iemand moest laten drinken of overgeven als iemand gif had ingenomen. Deze verbanden liggingen en grepen leerden we: Welke verbanden: Handverband. Vingerverband. Snelverband. Ellenboog/knieverband. Liggingen, doeken en grepen: Mitella. Brede das. Heimlich. Stabiele zijligging. Dit moesten we leren voor de examens en zo. We leerden ook dingen over gif en over verslikken. En bij de stabiele zijligging moesten we ook echt met elkaar oefenen. Het was heel erg leuk. Theorie lessen: We kregen elke week les uit een boekje. Er waren tien hoofdstukken. Dit waren de hoofdstukken. We kregen elke week een tussentoets om de regels h.1 Het menselijk lichaam. h.2 Vijf belangrijke regels. h.3 De verbanddoos. h.4 Kleine ongevallen. h.5 Wonden en verbanden. h.6 Bewegingsletsels. h.7 Brandwonden. h.8 Vergiftiging. h.9 De vitale functies. h.10 Waterongevallen. en afspraken in ons hoofd te stampen. Sommigen scholen hadden dat niet, ja dat is heel dom van ze, want wij weten eigenlijk nu meer. En de meester heeft daar voor ons moeite voor gedaan! Heel erg bedankt meester!!!

17 Examens: We hebben twee soorten examens gehad een praktijk examen en een theorie examen. Bij het theorie examen moesten we allemaal vragen invullen het ging over een bloed neus en over de vijf belangrijkste regels en over wat je moest doen bij een vergiftiging. Bij het praktijk examen moest je vragen beantwoorden maar ook dingen doen. Ik moest bij de meester verbandjes aanleggen. Ik moest dus kijken of hij geen armbanden om had of ringen. En daarna moest ik vragen gaan beantwoorden over hoe je dingen moet doen als iemand vergiftiging had in genomen. Reanimatie: We hebben als afsluiting nog een les over reanimatie gehad. We moesten in tweetallen naar een pop en dan moest je eerst de kin lift doen en daarna moest je de persoon mond op mond beademing doen. Als je dat had gedaan mocht je nog mond op neus beademing doen. Ik vond het heel erg leuk. Ik ga nu een interview houden met Thirza: Vragen: Welk examen vond je het leukst: Wat vond je het leukst? Vond je de tussentoetsen moeilijk? Vond je de examens moeilijk? Antwoorden: Het praktijk examen! Het ongeval! Sommigen wel. Nee niet echt. Sterre Kalk.

18 EHBO Inleiding: Op dinsdag 14 januari begonnen we met onze eerste E.H.B.O. les van Carmen die we elke dinsdag hadden. Van Carmen kregen we praktijk, bij praktijk leer je verbanden aanleggen. Om voor de toetsen te leren die je elke maandag of dinsdag had, had je een boekje. De hoofdstukken en wat we leerden bij theorie: Ook moesten we voor theorie om de week een hoofdstuk leren. Om de week kreeg je een toets en die soms best moeilijk Het was heel vervelend, want het werd op een gegeven moment saai en dan had je ook minder goede cijfers Gelukkig waren de toetsen niet echt, maar wij deden ze om extra goed te leren. De hoofdstukken: Wat we erin leerden: 1. Het menselijk lichaam: Hoe het lichaam in elkaar zit. Wat het doet. Wat waar zit. 2. Vijf belangrijke regels Hoe je moet waarnemen. Hoe je een slachtoffer verplaats. 3. De verbanddoos Wat erin een verbanddoos moet zitten. Waar hij moet staan. En wat je doet en gebruikt bij verschillende wonden. 4. Kleine ongevallen Wat je doet bij: huis, tuin en keuken ongelukjes. Hoe het zit met enge beesten. 5. Wonden en verbranden Wat je moet weten over wonden. Welk verband je op welke plaats moet aanleggen. Waarmee en hoe je verbanden aan legt 6. Beweging letsels Hoe je kneuzingen en verzwikkingen herkent. Hoe je een brede das vouwt en aanlegt.

19 7. brandwonden Brandwonden herkennen en indelen. Hoe je eerste hulp verleent bij brandwonden. Wat het gevaar van brandwonden is. Hoe je het kunt voorkomen. 8. Vergiftigingen Wat vergif is en welke soorten er zijn. Hoe je een vergiftiging oploopt. Wat je moet doen bij een vergiftigingen. 9. De vitale functies Wat de vitale functies zijn. Welke stoornissen er kunnen zijn. Speciale handelingen. Wat een flauwte is. 10. waterongevallen Wat je moet doen bij een waterongeval. Wat je moet doen bij een ijsongeval. Die zijn de vijf belangrijkste punten die je moest weten bij E.H.B.O. theorie: 1: Let op gevaar 2: Ga na wat er gebeurd is en daarna wat iemand mankeert 3: Stel het slachtoffer gerust 4: Zorg voor professionele hulp 5: Help het slachtoffer op de plaats waar hij/zij ligt of zit Praktijklessen: De prakrijklessen kregen we van Carmen. Carmen leerden ons hoe je verbanden aanlegt. Wat we hebben geleerd is: vingerverband, handverband, snelverband, ellenboogverband, knieverband, hoofdverband, mitella, brede heimlich en de stabiele zijligging. Zelf vond ik het handverband en vingerband het moeilijkst want daar moest je een beetje rare bewegingen maken met het verband. Bij de mitella was één ding vervelend, dat was als je knoop moest leggen maar je kon niet achter het slachtoffer staan, want je moet voor het slachtoffer blijven zitten of staan. Voor de rest was het altijd wel gezellig. Vooral bij de stabiele zijligging, want soms wisten we niet

20 meer wat we moesten doen dus werd het uiteindelijk zo stil, dat we elkaar gingen helpen. Bus ongeval: Bij praktijk kregen we één les met een bus ongeval. Dat was heel leuk want de groep werd in tweeën gesplitst. De ene groep ging naar de gang en de andere groep bedacht allemaal ding voor het ongeval. Bijv. een gebroken been, de buschauffeur die dronken is, flauw vallen, bewusteloos zijn en bloedende wond(en). Nadat iedereen geholpen was moest je naar de gene toe die je geholpen had en uitleggen wat je had gedaan en waarom. Daarna wisselden we. Het leukste was dat je nep bloed op kreeg dat heel erg echt leek, maar we mochten er geen grapjes mee uit halen, dit gebeurde toch Examen: Iedereen in de klas was zenuwachtig voor het examen, maar het was minder moeilijk dat ik had gedacht. Ik moest vingerverband aanleggen en een mitella, voor de rest kregen we vragen die we moest beantwoorden. Bijv. wat doe je bij iemand die bewusteloos ie geweest en weer bijkomt? En, wat is een flauwte? Toen iedereen klaar was, was het wachten op de eindcijfers. En toen Carmen kwam zei ze dat er 2 niet waren geslaagd, maar dat was een grapje want iedereen was geslaagd! Ook Wassim die hem een week later moest doen om dat hij toen ziek was. Bij het praktijk examen was het veel minder moeilijk dan gedacht, want van de 35 vragen had ik maar 2 fout! Ik had dus een 9! Toen alle examens gedaan waren kregen we de week daarna een reanimatie les, maar daar ga ik nog meer over vertellen. Reanimatie les: Als aller laatste kregen we een reanimatie les, dat was heel erg leuk! Het was heel moeilijk, want je moest zeg maar een massage aan het hart geven. Alleen het zwaarste is dat je de borstkast ongeveer 6 centimeter in moet drukken. Dat doe je 30 keer en daar na geef je 2 keer mond op mond beademing. Als het echt is red je het

21 in je eentje bijna niet Maar om het bij zo n pop te doen was wel erg leuk! Dat was helaas het einde van E.H.B.O. Ik vond het super leuk! Gemaakt door: Rick.

22 Altijd in groep 8 krijg je EHBO, dit jaar waren wij aan de beurt. Wij kregen elke dinsdagochtend EHBO praktijk les van Carmen Pot. Ook hadden we elke dinsdag na de praktijk les een toets over het hoofdstuk. Hieronder ga ik vertellen wat we allemaal hebben gedaan die dagen. Welk hoofdstuk. Wat houd dat in. H.1 Het menselijk lichaam. In dit hoofdstuk leer je van alles over het menselijk lichaam, zoals cellen weefsels en botten. H.2 Vijf belangrijke regels. Bij dit hoofdstuk leer je in welke volgorde moet handelen bij een ongeluk. H.3 De verbanddoos. In dit hoofdstuk staat eigenlijk alle informatie over verbandjes en zalfjes. H.4 Kleine ongevallen. Hier leer je over allemaal kleine dagelijkse ongelukken, zoals wespensteek en tand door de lip. H.5 Wonden en verbanden. In deze les leer je over welk verband om welke wond moet. H.6 Bewegingsletsels. In dit hoofdstuk leer je over schouder uit de kom en dat soort dingen, hoe je dat moet verbinden. H.7 brandwonden. De naam zegt het al dit hoofdstuk gaat over brandwonden, en hoe je moet handelen daar bij. H.8 Vergiftigingen. Wat je moet doen met een klein kindje dat chloor heeft gedronken. Dat was een van de vragen van dit hoofdstuk. H.9 De vitale functies. Hier leer je over eigenlijk wel het belangrijkste van EHBO het ademen en de bloedsomloop. H.10 Waterongevallen. In dit hoofdstuk leer je over wat je moet doen met iemand die aan verdrinken is.

23 Praktijkles: Bij de praktijklessen kregen we les van Carmen Pot die doet dit al langer op deze en verschillende scholen. Zij kreeg assistentie van twee hulp ouders Jaap Schneider (vader van Myrthe) en Angelique Kroon ( moeder van Valerie). Elke dinsdagochtend kregen we eerst uitleg van Carmen over wat we die dag gingen leren. Als ze de uitleg had gegeven mochten we de verbandjes gaan aanleggen. In de klas had ze drie oprollen dingen opgehangen zodat we ons verbandje makkelijk konden oprollen. We hadden ook twee lessen waarbij we alle tafels aan de moesten schuiven, want toen gingen we de stabiele zijligging oefenen. De leukste les vond ik het ongeval, daar vertel ik straks meer over. het examen was op 8 april. Hieronder zie je alles wat we hebben geleerd. Vingerverband. Stabiele zijligging. Handverband. Kinlift. Snelverband. Heimlich. Ellenboog/knieverband. Zwachtel. Mitella. Rautekgreep. Brede das. Theorie: Elke dinsdagochtend na de praktijkles kregen we een toets van de meester. Dat deed de meester, zodat we elk hoofdstuk goed kende voor het examen. De toets was meestal een a4 met dubbelzijdig. Het makkelijkste hoofdstuk vond ik de vijf belangrijkste regels, en het moeilijkste bewegingsletsels. In het begin vond ik het altijd heel erg saai om die toets te maken, maar het heeft toch wel een beetje geholpen bij het examen. Het ongeval: Het ongeval hadden we als een van de laatste lessen. Bij het ongeval wordt de klas en tweeën gedeeld de ene helft bleef in de klas de anderen helft ging naar de gang. Bij de kinderen in de klas werd er een plaats afgesproken, en bij elk kind werd er een verwonding gemaakt met nep bloed. Als je op de gang zat werd je verteld dat als je zo in de klas kwam je moest kijken wat er was gebeurd en daarna gelijk een slachtoffer gaan zoeken en verbinden. Ik zat als eerst in de gang, het duurde even voordat we mochten dus we waren een beetje aan het kletsen, maar toen moesten we naar de klas en werden we allemaal serieus. We wisten niet wat er zou komen, maar het ging wel goed. ik had Thirza als slachtoffer, zij had een wond aan haar hand. Toen de groep waar ik in zat aan de beurt was had ik een schouder uit de kom en een wond aan mijn bovenarm.

24 Het examen: Het theorie examen was als eerst aan de beurt. We hadden het oefen examen al gehad dus we waren er op voorbereid. Ik vond het theorie examen niet heel erg moeilijk, en ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet zo goed heb geleerd. Het praktijk examen hadden we een week later. Het praktijk examen werd in tweetallen afgenomen. In de handvaardigheid ruimte stonden allemaal tafeltjes met daar aan twee examinators. Je moest daar naar toe met een ander kind uit je klas. Als je daar aan kwam gingen ze je of vragen stellen of je moest een verbandje aan leggen. Ik was samen met Kim, als eerst moesten wij de stabiele zijligging bij elkaar doen. Na de stabiele zijligging moesten we vragen beantwoorden, en ik moest een knie verband aan leggen. In de klas was iedereen geslaagd. Reanimatie les: De reanimatie les werd als aller laatste gehouden na het examen. Eerst kregen we een heel lang verhaal van Carmen over reanimatie, hoe dat moet worden uit gevoerd en welke dingen belangrijk zijn om te weten. Ook liet ze ons de EAD zien, en hoe je die moest gebruiken bij noodgevallen. Na het verhaal werd je in 6 tallen naar de personeelskamer gebracht daar mochten we mond op mond beademing geven, en op een kleed proberen op hartmassage te geven. Ik vond de reanimatie les wel leuk alleen had het iets anders verwacht met de praktijk. Wat vond ik er van: Ik vond de EHBO lessen heel erg leuk, en ik heb er ook veel van geleerd. Ik vond de praktijk lessen leuker dan de theorie lessen, omdat je bij de praktijk veel meer kon doen. Bij de eerste toetsen vond ik het nog wel leuk maar later niet echt meer. Ik vond ook dat Carmen de lessen goed gaf, en ons veel geleerd heeft. Ik heb veel van deze lessen opgestoken en ik hoop ook dat ik dit soms kan gebruiken. Op je diploma staat dat je over twee jaar weer een EHBO cursus moet volgen, omdat je het dan waarschijnlijk allemaal bent vergeten. Ik denk dat ik dat niet ga doen, omdat het toch alleen maar herhaling is.

25 Interview met Elle: raag Hoe vond je EHBO? Welke les vond je het leukst? Wat vond je leuker theorie of praktijk? Zou je het vaker willen doen? Was je blij toen je je diploma kreeg? antwoord Leuk, want ik vind het leuk dat ik nu iemand kan helpen. Die van de brandwonden en het gif. Praktijk. Eeh, ja. Ja. Gemaakt door: Noortje Brunner.

26 E.H.B.O. Hallo, ik ben Myrthe. 10 weken lang kregen we op de dinsdag ochtend E.H.B.O van Carmen, Jaap en Angelique. Daarom ga ik jullie in dit verhaal wat vertellen over de theorie lessen, de praktijk lessen, het examen, het ongeval en als laatste de reanimatie les. Hoofdstukken Het menselijk lichaam De vijf belangrijkste regels De verbanddoos Kleine ongevallen Wonden en verbanden bewegingsletsels brandwonden vergiftigingen Vitale functies waterongevallen Wat leer je In dit hoofdstuk leer hoe een mens in elkaar zit en hoe het menselijk lichaam werkt. In dit hoofdstuk leer je de vijf belangrijkste regels en wat de regels eigenlijk inhoud. In dit hoofdstuk leer je wat er in de verbanddoos moet en zit welk verband er om welke wond moet. In dit hoofdstuk leer je wat je bij huis, tuin en keuken ongelukjes moet doen en bij beesten steken. In dit hoofdstuk leer je hoe je een verbandje moet aan leggen en wat je waar moet aanbrengen. In dit hoofdstuk leer je wat je bij een botbreuk en een verzwikking en wat het verschil is, hoe je de brede das en de mitella aanlegt. In dit hoofdstuk leer je hoe je eerste hulp verleent bij brandwonden en welke graden brandwonden er zijn. In dit hoofdstuk leer je wat je wat je moet doen bij een vergiftiging en welke soorten er zijn. In dit hoofdstuk leer je wat een vitale functie is, welke soorten er zijn en welke speciale behandelingen er zijn. In dit hoofdstuk leer je wat je moet doen als er een waterongeval en een ijsongeval is en hoe je jezelf kunt redden.

27 De theorie lessen Bij de theorie lessen kreeg je elke week een toets over het hoofdstuk waar we mee bezig waren. De maandag daar voor gingen we het dan uitgebreid bespreken met de meester en het hoofdstuk altijd even goed doorlezen. De hoofdstukken die we hadden staan hier boven in het kolom. Ik vond zelf het hoofdstuk het menselijk lichaam het leukste het was namelijk een erg interessant hoofdstuk om er meer over te weten en het is erg belangrijk voor EHBO. De praktijk lessen Op de dinsdag ochtend zoals ik net al heb verteld hadden we 10 weken lang EHBO les van Carmen, Angelique en Jaap. De eerste les ging over de 5 belangrijkste regels van de EHBO, de regels waren: 1. Let op gevaar 2. Ga na wat er gebeurd is en wat het slachtover mankeert 3. Stel het slachtover gerust bied beschutting en zorg 4. Zorg voor professionele hulp 5. Help het slachtover ter plekken In de tweede les leer de je hoe je snel verband moest aanleggen. En hoe je een pleister Dat was erg leuk iedereen was erg enthousiast over EHBO. In de derde les vertelde Carmen hoe je een hand verband moest aan leggen en hoe je vingerverband moest aan leggen je moest daar bij in tweetallen bij elkaar oefenen. De vierde keer kregen we les over kleine ongevallen, en wat je dan allemaal moest doen. De vijfde keer ging het over wat je allemaal in de verbanddoos moet zitten. Er zit echt heel erg veel in. In de 6 de les kregen we over brandwonden en over het breken van je been en het kneuzen van je been voet of enkel. De zevende les ging over vergiftigingen en giftige stoffen heel gevaarlijk. En de achtste les gingen we werken met een aftekenlijst, een aftekenlijst is als je een verbandje, een greep of de stabiele zijligging goed had gedaan dan mocht je het aftekenen. De een naar laatste les was het ongeval daar ga ik zo wat over vertellen. En de laatste les was de reanimatie les die vond ik echt erg leuk. Elke week herhaalde we wel wat we de vorige les hadden gehad. Ongeval De 9 de les was het ongeval dat was de les waar we alles in het echt moesten oefenen het was natuurlijk niet helemaal echt maar je moest het oefen op elkaar de groep werd

28 in tweeën gesplitst en de ene groep moest in de gang wacht. Want de anderen groep die gingen met bloed (natuurlijk niet echt) op een plek doen. Toen de groep die in de hal zat de klas binnen kwam zei Carmen Er is een bus ongeluk gebeurd. Ik schrok eigenlijk wel een beetje en ik liep naar Valerie toe en vroeg wat er gebeurd was. Ze zei niks en in zag dat ze een wond op haar hand had en ik ging haar verbinden. Toen moest ik ook nog een mitella aan leggen. Toen iedereen verbonden was, ging Carmen iedereen langs lopen en je moest vertellen wat je allemaal hebt gedaan en dan ging Carmen het controleren. Toen moest de anderen groep maar de gang en de eerste groep mocht slachtoffer spelen. Wij moesten doen dat de bestuurder van een trein dronken was en dat hij ons heeft aangereden iedereen lag op de grond, en sommigen hadden zelf iets op hun liggen. De aderen groep kwam binnen kim liep op mij af en vroeg wat er gebeurd was maar ik mocht niets zeggen, en ze ging mij verbinden in had een wond op mijn hand en ik had een gekneusde enkel. Met als bij de eerste groep ging Carmen weer bij iedereen langs en dan moest je ook weer vertellen wat er was gebeurd en wat je hebt gedaan. Dat was erg grappig en erg leerzaam Examen Op dinsdag 8 april hadden we het examen. Er waren 3 examinatoren en de 2 hulp ouders en meester Tom. Er zat 1 hulp ouder en 1 examinator bij een tafeltje. In zat samen met Laura m bij juf Tiny en Angelique. Eerst moest je de stabiele zijligging laten zien en daarna moest je een verband aanleggen en als het moet een mistella of een brede das. Ondertussen werden er erg veel vragen gesteld over wat je aan het doen was. Iedereen ging er in tweetalen heen. Toen alle tweetallen geweest waren gingen ze even de uitslag bekijken. Iedereen was geslaagd! Dat was erg goed iedereen kreeg zijn cijfers te horen en zijn diploma uitgereikt, daarna moest je langs iedereen lopen en iedereen even de hand schudden. Reanimatie De allerlaatste les gingen we leren om te reanimeren ik wist al hoe het moest, maar alsnog vond ik het erg leuk om het een keet op een echte pop te proberen. Carmen kwam binnen kwam binnen en er lag ineens een pop op de tafel het zag er erg grappig uit. Carmen ging eerst uitleggen dat je eerst 30x hartmassage moest doen, dat is dat je met je hand eigenlijk tussen de tepels precies in het midden de platte hand moest neer zetten en de anderen hand er op. Dan moest je er met rechte armen boven gaan hangen en dan 6 centimeter de borstkas in duwen. Als je dat had gedaan moest je 2x met je mond schuin op de mond van de pop en

29 dan 2x diep ademen. Toen ze dit had uitgelecht gingen ze samen met de twee hulp ouders maar de personeelskamer daar lagen nog twee popen daar ging je alleen de ademhaling doen. Toen iedereen klaar was gingen we ook nog even de hartmassage op de grond oefenen op een kleed. Wat vonden we er van? Ik vond het erg leuk om EHBO te doen en elke dinsdag was het erg gezellig en de hulp ouders en Carmen waren erg aardig. Myrthe schneider

30 Hallo, allemaal ik ga jullie iets vertellen over de E.H.B.O. lessen die groep 8 heeft gehad van Carmen Pot. Praktijk dit is Carmen: Elke dinsdag kregen we les van Carmen van E.H.B.O Doorn, en hulp van twee hulpouders, Angelique (moeder van Valerie) en Jaap (vader van Myrthe Schneider). We kregen ook elke dinsdag een toets over de les die we toen behandelde. Elk hoofdstuk legde Carmen goed uitgebreid uit en deed de grepen en de verbanden op de hulpouders zodat we goed konden zien hoe je die grepen of verbanden deed. Dit is het schema van de hoofdstukken die we hebben gemaakt: 1. Menselijk lichaam 2. 5 belangrijke regels 3. De verbanddoos 4. Kleine ongevallen 5. Wonden en verbanden 6. Bewegingsstelsels 7. Brandwonden 8. Vergiftigingen 9. De vitale functies 10.Waterongelukken En deze grepen en verbanden moesten we leren: Verbanden: Handverbanden Vingerverbanden Snelverband Elleboog/knieverband Grepen, doeken en liggingen Mitella Brede das Heimlich Stabiele zijligging

31 Ongeval Een week voor het examen kregen we het ongeval dan ging de helft van de klas naar de hal toe om zich voor te bereiden en de andere helft ging in een bus zitten gemaakt van stoelen. Carmen had een potje met nep-bloed en legde ons dan uit wat voor wond we hadden en legde er een beetje bloed op. Daarna kwamen de kinderen uit de hal en begonnen ze de kinderen te verbinden en gerust te stellen. Toen dat allemaal klaar was mocht de andere helft naar de hal toe om zich voor te bereiden. Maar toen de andere helft terug kwam was er in plaats van een busongeluk een fietsongeluk. Ik had twee patiënten eentje met een kneuzing en een bloedneus en eentje met een onderarm wond. Ik vond het heel leuk een grappig en een leuke voorbereiding als er een echt ongeluk gebeurd. Examen Een week na het ongeval kregen we ons examen. We moesten eerst wachten tot de examinators voor bereid waren, ondertussen kregen we een peptalk van Carmen. Toen werden de kinderen in tweetallen naar de hal geroepen om het examen af te leggen. Ik was als een van de eerste. We moesten bij de examinators verbandjes aanleggen en de stabiele zijligging doen, ondertussen werd je heel veel vragen gesteld over het verlenen van eerste hulp. Toen je klaar was mocht je weer naar de klas toe om te wachten op de uitslag. Na een uurtje kwamen de examinators terug met het nieuws, eerst zei Carmen dat er een paar niet geslaagd waren maar toen toverde ze de diploma s tevoorschijn en riep het eerste kind naar voren en gaf de diploma en gefeliciteerde hem, daarna ging het kind alle ouders af om dankjewel te zeggen.

32 Toen alle diploma s waren uitgedeeld zetten we de tafels naar achteren toe en gingen we met zijn alle op de foto. Toen de hulpouders en Carmen wegwaren gingen we weer aan het werk maar ik was klaar dus mocht ik samen met een paar kinderen een stukje voor in de krant schrijven. Reanimatie De laatste les van E.H.B.O van Carmen was een reanimatie les. Eerst legde Carmen uit hoeveel keer je moest duwen dat was dertig keer en hoeveel keer je moest ademen dat was twee keer. Ze legde ook uit wat een AED was en hoe je het moest gebruiken, je moest de plakkertjes op de borst plakken en op de rug en daarna zeggen dat iedereen de patiënt los moest laten en dan op de stroomknop drukken, het apparaat zegt zelf wat je moet gaan doen. Daarna gingen we per zes naar de personeelskamer toe om de reanimatie te oefenen. Ik was samen met violet en we waren als eerste, Jaap ging ons helpen om de reanimatie goed te doen. Je moest op je knieën bij het slachtoffer gaan zitten en de kin lift doen en de neus goed dichtknijpen daarna moest je je mond over het slachtoffers mond doen en hard blazen. Dat lukte bij mij best goed en was daarom best snel klaar. Toen alle kinderen klaar waren gingen we op een matje oefenen hoe zwaar reanimeren is. Daarna mochten we weer naar de klas toe. Toen we allemaal klaar waren gaven we een cadeautje en een fles wijn een de hulpouders en een Carmen. Toen was de les afgelopen en hebben we geen E.H.B.O lessen meer, dat vind ik wel jammer want ik vond het hele leuke lessen, vooral de reanimatie les maar ook de vergiftiging en de brandwonden.

33 Nu hou ik een interview met Gaby over de E.H.B.O lessen: Vragen: 1. Wat vond je van de lessen? En waarom? 2. Wat was je hoogste cijfer? En wat was je laagste? 3. Heb je je diploma gehaald? En ben je er trots op? 4. Zou je het nog een keertje willen overdoen? en waarom? 5. Zou je weleens een echte reanimatie willen doen. Antwoorden: Ik vond de lessen erg leuk, want ze zijn heel erg grappig. Mijn hoogste cijfer is een 10 en mijn laatste cijfer was een 3.1 Ja, en ik ben er erg trots op. Ja, het is super leuk. Nee, dat lijkt me super eng en ik kan het niet echt goed:) Gemaakt door: Myrthe Spee

34 E-H-B-O Hallo een paar weken geleden begon groep 8 aan E-H-B-O lessen, elke dinsdag ochtend kwamen Carmen, Angelique, de moeder van Valérie, en Jaap, de vader van Myrthe Schneider, langs om E-H-B-O lessen te geven, ook hadden we elke week theorie, we moesten daar bij elke week een les leren en daarna een toets over maken we hadden in totaal 10 toetsen gehad. Dit zijn de hoofdstukken van het E-H-B-O boekje. Hoofdstukken Het menselijk lichaam De 5 belangrijke regels De verbanddoos Kleine ongevallen Wonden en verbranden Bewegingsstelsels Brandwonden Vergiftigen De vitale functies Waterongevallen Wat leer je In dit hoofdstuk leer je wat er in je lichaam allemaal omgaat en hoe je er van binnen uitziet. Hier leer je waar je op moet letten en als je dat niet doet kom je zelf ook in levensgevaar. Je moest deze regels allemaal uit je hoofd leren, want je kreeg ze in de theorietoets allemaal terug. Wat zit er eigenlijk allemaal in een verbanddoos? Dat ga je nu leren. Je leert wat je moet doen bij kleinen ongevallen. Hier ga je leren hoe je wonden moet gaan verbinden. Je leert wat je moet doen als je iets gebroken heb of gekneusd. Je moet het namelijk altijd hoog houden. Je leert wat je moet doen bij brandwonden en wat voor brandwonden er zijn. En de graden die er zijn. Je leerde vooral dat je het altijd eerst moet koelen. Je leert dat er drie categorieën zijn bij vergiftigen en wat je moet doen als iemand vergiftigd is. Je leert wat je moet doen als er iemand bewusteloos is. Je leert hoe je mensen red uit het water en wat je daarna met die mensen moet doen. Bij de praktijk lessen leerde we van alles de ene keer verbandjes aan legen en de andere keer de stabiele zij legging, ook leerden we alle gevaarlijke stoffen uit ons hoofd.

35 Het ongeval Op Dinsdag 25 maart hadden we het ongeval. Bij het ongeval spelen we een ongeluk na, de klas werd in 2 groepen verdeeld de ene groep moest naar de hal en de andere groep moest in de klas blijven in die groep zat ik, we speelden dat we een bus ongeluk hadden gehad en ik was de buschauffeur. Ik moest over het stuur heen hangen, en Rick ging mij helpen hij moest mijn adem controleren en iemand 112 laten bellen. Toen iedereen klaar was gingen ze laten zien hoe ze het gedaan hadden en of ze het goed gedaan hadden. Toen moesten wij naar de hal en gingen moest de andere groep een ongeluk spelen toen we terug in de klas kwamen was het een puinhoop er lagen overal stoelen over kinderen heen, als eerst zag ik Wassim dus daar ging ik naar toe, hij had een gebroken been en een grote wond op zijn arm, ik was allen maar met het been bezig ik heb steun gegeven en hem gerust gesteld. Examen Op dinsdag 8 april hadden we het E-H-B-O praktijk examen omstebeurt moesten we naar de hal om ons examen af te nemen, je moest per 2 tal naar de hal toe daar zaten een paar mensen, ik ging met Wout naar juf Tiny en Jaap, de vader van Myrthe Schneider, ze gingen ons eerst een paar vragen stellen, en daarna moesten we de stabiele zijlegging doen ten moesten we ook nog een verbandje aan leggen toen gingen we weer terug naar de klas en waren andere aan de beurd toen iedereen klaar was gingen we naar buiten toen we weer naar binnen gingen kregen we de uitslag iedereen was geslaagd!!! reanimatie Een week later kwam Carmen nog langs voor een les reanimatie. We moesten omstebeurt naar de gang om te reanimeren we gingen op de pop beademen en massage deden we op de grond. Ik vond het heel erg zwaar je werd helemaal moe gelukkig was het niet echt. Gemaakt door: Laurens

36 Hallo allemaal, ik ga jullie iets vertellen over de EHBO-lessen die wij hebben gehad. Dat kregen we elke dinsdagochtend van Carmen. Er waren ook hulpouders die meehielpen: Jaap (de vader van Myrthe Schneider) en Angelique (de moeder van Valerie Giesberts). Praktijk: Eerst vertelde Carmen ons wat we gingen leren en hoe we dat moesten doen. En ze vertelde wat over het hoofdstuk. Ze stelde ons meestal ook vragen over het hoofdstuk, omdat we na de praktijkles een toets over het hoofdstuk hadden. Toen we de les brandwonden kregen, had Carmen nephanden met de 1 e graads brandwond, de 2 e graads brandwond en de 3 e graads brandwond. We leerden deze verbanden, liggingen, doeken en grepen: Welke verbanden: Handverband Vingerverband Snelverband Knie/ellenboogverband Liggingen, doeken en grepen: Stabiele zijligging De heimlich Mitella Brede das De twee na laatste les en de laatste les oefenden we nog extra. Op de instructietafel lag een blad met daarop alle dingen die we moesten oefenen. Als je ergens mee klaar was, je had het laten zien en het was goed gekeurd, moest je een kruisje zetten bij het onderdeel dat je had gedaan. Je moest proberen alle hokjes vol te krijgen. Als je alle hokjes had aangekruist, mocht je andere kinderen helpen.

37 Theorie: Als theorie kreeg je een boekje. Dit leerde je met dat boekje: Hoofdstukken: Het menselijk lichaam: De 5 belangrijke regels: De verbanddoos: Kleine ongevallen: Wonden en verbranden: Bewegingsstelsels: Brandwonden: Vergiftigen: De vitale functies: Waterongevallen: Wat leer je: In dit hoofdstuk leer je wat er in je lichaam allemaal omgaat en hoe je er van binnen uitziet. Hier leer je waar je op moet letten en als je dat niet doet kom je zelf ook in levensgevaar. Je moest deze regels allemaal uit je hoofd leren, want je kreeg ze in de theorietoets allemaal terug. Wat zit er eigenlijk allemaal in een verbanddoos? Dat ga je nu leren. Je leert wat je moet doen bij kleinen ongevallen. Hier ga je leren hoe je wonden moet gaan verbinden. Je leert wat je moet doen als je iets gebroken heb of gekneusd. Je moet het namelijk altijd hoog houden. Je leert wat je moet doen bij brandwonden en wat voor brandwonden er zijn. En de graden die er zijn. Je leerde vooral dat je het altijd eerst moet koelen. Je leert dat er drie categorieën zijn bij vergiftigen en wat je moet doen als iemand vergiftigd is. Je leert wat je moet doen als er iemand bewusteloos is. Je leert hoe je mensen red uit het water en wat je daarna met die mensen moet doen. Elke dinsdag na de praktijklessen hadden we een hoofdstuktoets. Die had de meester gemaakt, zodat we alle hoofdstukken goed in ons hoofd kregen. Die toetsen gingen, zoals ik al zei, alleen over het hoofdstuk van die week. Aan het eind van al die toetsen, kregen we de echte theorietoets. Die ging over alle hoofdstukken, behalve over hoofdstuk 10.

38 Het ongeluk: De een na laatste les was het ongeluk. Dat hield in dat we ons in twee groepen moesten verdelen. De ene groep ging naar de gang en de andere groep ging in de klas het ongeluk voorbereiden. De kinderen die in de klas bleven kregen een opdracht van Carmen van wat ze moesten doen en sommige kregen rood spul op hun hand, ellenboog, been, arm of hoofd. Er waren ook kinderen die iets hadden gebroken of gekneusd. De kinderen die niet moesten verbinden, mochten niets vertellen aan de gene die hen ging verbinden. Toen alle kinderen waren verbonden en goedgekeurd waren, wisselde de groepen om. Ik werd verbonden door Sterre en ik verbond Sterre ook. Ik had deze verwondingen: Er zat een snee in mijn vinger en ik moest als Sterre klaar was flauwvallen. Dit had Sterre: Sterre had een wond op haar been en viel toen ik klaar was ook flauw. Het examen: Op 8 april hadden wij het examen. Dat was na alle lessen, behalve de reanimatie les. Er waren 3 examinatoren en 3 hulpmensen die verbonden werden. Wassim was helaas ziek, maar die zou het na de reanimatie les nog doen. Ik vond het best spannend, maar toen ik bezig was, vond ik het niet zo spannend. Thirza en ik gingen samen bij Angelique en de examinator (Joke) zitten. Thirza moest als eerst bij Angelique een handverband aanleggen. In de tijd dat zij dat deed vroeg de examinator mij een aantal dingen over vergiftigingen. Toen we daar mee klaar waren, moest ik bij Angelique een De reanimatie les: vingerverband aanleggen en eigenlijk moest ik een mitella aanbrengen, maar Angelique vroeg aan mij om een brede das aan te brengen. In die tijd vroeg de examinator Thirza dingen over brandwonden. We moesten ook bij elkaar de Stabiele zijligging doen, want die moest iedereen doen. Ik was heel blij om te horen dat ik was geslaagd. Ik had voor mijn toets een 9,5 en voor het praktijkexamen een goed.

39 De week na het examen kregen we de reanimatie les. We gingen in groepjes van zes om de beurt naar de personeelskamer. Daar lagen de poppen. Je ging in tweetallen bij de poppen zitten. Ik ging samen met Thirza bij een pop zitten. We moesten voordat we de mond op mond beademing deden, laten zien waar je je handen voor de hartmassage moest neerzetten. Je mocht de hartmassage niet doen, want er zat een zakje in de pop en als je dan de hartmassage zou doen, zou dat zakje kapot gaan. We deden de hartmassage op de grond wel om te laten zien en voelen hoe het moet. Maar eerst deden de mond op mond beademing. Het is mij helaas niet gelukt om het lichaam van de pop omhoog te krijgen. Ik houd nu een interview over de lessen en het examen met Myrthe Spee: Vragen: Wat vond je van het examen? Welk verband moest je aanbrengen bij het examen? Wat vond jij het leukste van de lessen? Lukte het jou om bij de reanimatie het lichaam van de pop omhoog te krijgen? Antwoorden: Het was makkelijker dan ik had verwacht. Ik moest een handverband bij juf Carmen aanleggen. Ik vond de vergiftigingen het leukste om iets over te leren. Ja, dat lukte mij wel, maar het was wel zwaarder dan ik had verwacht. Gemaakt door: Laura S

40 Hoi, ik ga vertellen over EHBO in groep 8. Theorie Bij theorie kregen we een boekje van de meester. Daar stond alles in wat we moesten leren. Bij elk hoofdstuk hadden we een toets. Alleen hadden we bij hoofdstuk 10 al het examen. Er waren totaal 10 hoofstukken. Wat bij welk hoofdstuk leert: Hoofdstukken: Hoofdstuk 1 Het menselijk lichaam Hoofdstuk 2 5 belangrijke regels Hoofdstuk 3 De verbanddoos Hoofdstuk 4 Kleine ongevallen Hoofdstuk 5 Wonden en verbanden Hoofdstuk 6 Bewegingsletsels Hoofdstuk 7 Brandwonden Wat je er leert: 1. Hoe het mens in elkaar zit 2. Hoe het menselijk lichaam werkt 1. De 5 belangrijke regels van de eerste hulp 2. hoe je moet waarnemen 3. hoe je een slachtoffer over een korte afstand verplaatst 1. Wat er in de verbanddoos moet zitten 2. Welke verbandmiddelen en materialen je gebruikt bij verschillende letsels en verwondingen 1. Wat je bij huis-, tuin- en keuken-ongelukjes moet doen 2. Hoe het zit met enge beesten 1. Wat je moet weten over wonden 2. Wek verband je op welke plaats en bij welk letsel gebruikt 3. Waarmee en hoe je verbanden aanlegt 1. Hoe je een kneuzing en een verzwing herkent 2. Het verschil tussen botbreuk en een ontwrichting 3. Hoe je een brede das vouwt en aanlegt 1. Brandwonden herkennen en indelen 2. Hoe je eerste hulp verleent bij brandwonden 3. Wat het gevaar is van brandwonden 4. Hoe je brandwonden kunt voorkomen

41 Hoofdstuk 8 Vergiftiging Hoofdstuk 9 De vitale functies Hoofdstuk 10 Waterongevallen 1. Wat vergif is en welke soorten er zijn 2. Hoe je een vergiftig oploopt 3. Wat je moet doen bij een vergiftig 1. Wat de virale functies zijn 2. Welke stoornissen er kunnen zijn 3. Speciale handelingen 4. Wat een flauwte is 1. Wat je moet doen bij een waterongeval 2. Wat je moet doen bij een ijsongeval 3. Hoe je jezelf kunt redden Praktijk lessen De praktijk lessen die waren van het oranje kruis, maar we kregen de lessen Carmen Pot van het rode kruis. We leerden alles over hoe je de verbanden moest aanleggen. Dat waren: handverband, vingerverband, ellenboogverband en verband op rechte stukken en ook de mitella en de brede das. Ongeval We hadden bij het 2 keer een ongeval. Eentje met een bus en eentje met fietsers en een auto. Bij het eerste ongeval zat ik. Ik had een bloedneus en iets bij mijn ellenboog. Er was ook nog een bewusteloze chauffeur, passagiers met allemaal wat anders. Bij het fiets ongeval was er een gat in het hoofd, een fiets op iemand, gebroken schouder, bewusteloos en Examen Bij het examen moest je in tweetal naar een examinator en een hulpouder. Als je er was dan moest je eerst de stabiele zijligging bij elkaar doen en daarna moest je bij de examinator of de hulpouder iets aanleggen een mitella of een brede das en iets wat je simpel vond. Daarna gingen ze een beetje met je praten en vragen stellen. Als je terug was moest je er 2 andere komen. Op het einde was iedereen geslaagd voor EHBO. Voor praktijk en theorie.

42 Reanimatie Bij de reanimatie was de laatste keer dat we EHBO hadden. Je werd geroepen en gingen er 6 mensen te gelijk naar de personeelskamer. Daar lagen 3 anne s. Je moest in tweetal bij een Anne gaan staan. Als iedereen er was en stond, werd er verteld dat je moest laten zien waar je je handen neerzet bij reanimatie en het mond op mond beademing. Als er iemand is geweest moet er moet alcohol de mond worden schoon gemaakt. Op het einde was het iedereen gelukt en lied Carmen zien hoe het er binnen in een Anne er uit zien en dat je alles wat er in zit moet schoonmaken en dat er een nieuwe luchtzak in moet. Interview met Kim: Vragen Heb jij het examen gehaald? Wat heb jij er van geleerd? Wat vond je van de reanimatie? Ben jij goed wezen leren voor de tussen toetsen? Wat had jij met het ongeluk? Antwoorden Ja Ik heb geleerd hoe je mensen moet helpen Ik vond het heel leuk Ja, heel erg Ik had iets aan mijn arm Interview met Myrthe Spee: Vragen Heb jij het examen gehaald? Wat heb jij er van geleerd? Wat vond je van de reanimatie? Ben jij goed wezen leren voor de tussen toetsen? Wat had jij met het ongeluk? Antwoorden Ja Ik heb geleerd wat je allemaal moet doen bij ongelukken Heel erg leuk maar zwaar Ja Ik had een wond aan mijn vinger Gemaakt door: Laura Manders

43 Hallo, allemaal mijn naam is Kim en ik zit op De Wijngaard in Doorn. In groep 8 krijg je E.H.B.O. dat staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Je krijgt het voor als er een ongeluk gebeurt je dan weet wat je moet doen je diploma vervalt na twee jaar. De Meester had een idee bedacht dat nog geen enkele school had bedacht hij had kleine toetsen elke week wat niet hoefde zo heeft iedereen zijn toets gehaald en nog met een heel hoog cijfer ook nog. Ik ga een interview houden met jilles om te weten wat zij aan het begin van E.H.B.O. verwachte. Vragen: Wat verwacht je van de E.H.B.O? Wat hoop je van E.H.B.O? Wat zou je anders willen aan de E.H.B.O les? Zou je iemand proberen te redden zonder diploma? Toen we nog geen E.H.B.O hadden dacht je er aan? Antwoorden: Dat je er alleen maar opdrachten voor hoefde te doen. Dat ik niet vergeet wat je moet doen. Dat er meer leuke dingen in moeten zitten. Ja, want als het lukt heb ik wel iemand gered als het iets ergs is. Ik dacht er wel aan maar ik dacht hoe kan ik dan nog al mijn werk af krijgen. Ik ga een tabel maken van welke hoofd stukken we moesten leren. Hoofdstukken. 1.Het menselijke lichaam. 2.Vijf belangrijke regels. 3.De verbanddoos Wat je er van leerde. Je leert in dit hoofdstuk hoe de mens in elkaar zit en hoe het menselijke lichaam werkt. Je leert in dit hoofdstuk de vijf belangrijke regels van eerste hulp hoe je moet waar nemen en hoe je een slachtoffer verplaats. In dit hoofdstuk leer je welke

44 4.Kleine ongevallen. verband middelen en materialen je gebruikt bij verschillende letsels en verwondingen. In dit hoofdstuk leer je wat je bij huis, tuin en keuken ongelukken moet doen. 5.Wonden en verbanden. 6.Bewegingsletsel. 7.Brandwonden. 8.Vergiftiging. 9.De vitale functies 10.Waterongevallen. In dit hoofdstuk leer je welke verband op welke plaats en bij welke letsel gebruikt. Bij deze hoofdstuk leer je hoe je kneuzingen en verzwikkingen herkend. Bij deze hoofdstuk leer je hoe je eerste hulp verleend bij brandwonden. Bij deze hoofdstuk leer je hoe je een vergiftiging oploop en wat je moet doen bij een vergiftiging. Bij deze hoofdstuk leer je wat een flauwte is en speciale handelingen bij ongelukken. Bij deze hoofdstuk leer je wat je moet doen bij een water ongeval en bij een ijsongeval. Deze hoofdstukken moest je allemaal uit je hoofd leren want bij het examen wordt er over elk hoofdstuk een paar vragen gesteld. We hadden eerst de theorie examen je had eerst een oefen examen en daarna de echte. Ik ga nu een interview houden met Myrthe Spee te weten te komen hoe zij de theorie toets vond. Vragen: Hoe vond je de praktijk toets? Vond je de vragen moeilijk? Wat zou je willen veranderen aan de toets? Antwoorden: Ik vond het leuk maar soms moeilijk. Ik vond het niet zo moeilijk. Nee, ik zou het niet willen veranderen want zo vind ik het ook wel goed.

45 Kort na de theorie examen zat de theorie examen er ook aan te komen. Na een tijdje kwamen de examinators terug om te zeggen dat iedereen was geslaagd. Je werd op geroepen en dan moest je naar voren komen iedereen een hand geven en dankjewel. meester Tom maakte er veel foto s van. Ik ga een interview houden met jilles over de praktijk examen. Vragen: Was de praktijk moeilijk? Heb je goed voor de praktijk examen geleerd? Waren er vragen bij je partner die je dacht die zou ik willen beantwoorden? Zou je het nog een keer willen doen? Antwoorden: Ik vond het niet heel moeilijk. Niet zo heel erg goed, want we hadden ook al die toetsen al gehad. Ja, zoals waarom moet je een watje op het gaasje doen. De praktijk wel maar de theorie niet. Een heel kort samen vatting van hoe ik de theorie en praktijk vond. De theorie was makkelijker voor mij dan de praktijk, want bij de praktijk was je zo zenuwachtig dat je alle antwoorden vergat. Heel E.H.B.O was voor mij een heel leerzaam periode om meer te leren over het belangrijkste ding van heel ons leven anderen hun leven reden. Maar als ik zelf nog geen diploma had zou ik wel iemand proberen te reden want het gaat om iemands zijn leven want als jij in zo een situatie zat zou je ook willen dat iemand je zou redden. Daarom ben ik blij dat ik E.H.B.O heb kunnen hebben en dat ik het ook heb gehaald. Onze E.H.B.O diploma hebben we te danken aan ons zelf, maar vooral aan Carmen Pot, Angelique Kroon, Jaap Schneider zonder hun hadden we nooit zo veel informatie over E.H.B.O kunnen krijgen en ze deden het vrijwillig ook nog. Na twee jaar ga ik op nieuw beginnen voor mijn EHBO diploma. Liefs Kim

46 E.H.B.O. Altijd in groep 8 ga je EHBO volgen. We kregen elke dinsdag een les van Carmen pot. En we hadden ook nog eens elke dinsdag een EHBO toets. Dit zijn alle hoofdstukken die we moesten leren. Hoofdstukken: Wat leer je in de hoofdstukken?: H. 1 Het menselijk lichaam. In dit hoofdstuk ga je dingen leren over het menselijk lichaam, bijvoorbeeld cellen en botten H. 2 Vijf belangrijke regels. In dit hoofdstuk leer je vijf belangrijke punten over EHBO. H. 3 De verbanddoos. In dit hoofdstuk leer je alle dingen die in de verbanddoos zitten. H. 4 kleine ongevallen. In dit hoofdstuk leer je allemaal dingen die dagelijks gebeuren. H. 5 Wonden en verbanden. In dit hoofdstuk leer je dingen over het verband. H. 6 Bewegingsletsels In dit hoofdstuk leer je hoe je kneuzingen en verzwikking ziet. H. 7 Brandwonden. In dit hoofdstuk leer je hoe brand wonder er uit zien. H. 8 Vergiftiging. In dit hoofdstuk leer je over wat voor soorten vergiftiging er zijn, en hoe je ze kan oplopen, krijgen. H. 9 Vitale functies. In dit hoofdstuk leer je want vitale functies zijn en welke soorten er zijn. H. 10 Water ongevallen. In dit hoofdstuk leer je wat je moet doen bij een water ongeval.

47 Ik hou nu een interview met Kim. wat vond je van EHBO? Vond je EHBO leuk? Welke EHBO les vond je het leukst? En waarom? Hoe vond je dat Carmen les gaf? Heb je veel van de lessen geleerd? Wat vond je het makkelijkst om te leren? Ik vond EHBO heel leuk, omdat de Carmen heel aardig was. En ik vond het heel interessant en leuk om EHBO te doen. Ik vond EHBO heel leuk. De eerste les vond ik het leukst want dat ging over het menselijk lichaam. En ik vond het ook leuk omdat het natuurlijk de eerste les was. Ze gaf goed les vond ik, omdat ze het goed uitlegde als je een vraag had. Ik heb best veel van alle lessen geleerd en ik kan nu ook alles al dank zij Carmens EHBO lessen. Ik vond de stabiele zijligging het makkelijkst om te leren, want het was gewoon het makkelijkst. En ze had het ook goed uit gelegd hoe het moest. Praktijk lessen: We kregen praktijk lessen van Carmen Pot. We kregen les over Eerste Hulp Bij Ongelukken. Dat was heel leuk omdat zij wist er heel veel over en volgens mij vonden alle kinderen EHBO interessant. We gingen ook wel wat leuke dingen doen zoals de stabiele zijligging. De eerste paar lessen gingen we allemaal verbanden aan leggen de meeste kinderen vonden het vinger verban moeilijk.

48 Het ongeval. We kregen ook een hele leuke les over een ongeval. Een klein groepje moest naar de gang om daar te wachten tot dat de kinderen klaar waren. Toen de kinderen klaar waren kregen we te horen dat er een bus ongeluk was gebeurd. We moesten terug naar de klas om een kind te gaan verbinden waar hij pijn had. Heel veel kinderen hadden bloed ergens. Als iemand iets had gebroken mocht hij dat niet zeggen want dat moest je zelf uit vinden of die iets gebroken had ja of te nee. Het examen: Het theorie examen was als eerst aan de beurt. We hadden het oefen examen al gehad dus we waren al voorbereid. Ik vond het examen niet zo moeilijk omdat we hadden allemaal toetsen gehad dus wis ik heel veel te vertellen. Het praktijk examen hadden we al eerder gehad. Het praktijk examen werd in twee tallen afgenomen in het handvaardigheid lokaal. Je deed je examen bij een vrouw die ging vragen stellen over de EHBO lessen. En op het laatst moest je de stabiele zijligging doen en dan was je klaar. Toen iedereen het examen had gedaan kregen we onze diploma voor EHBO. Iedereen uit de klas had hem gehaald. Wat vond ik er van: Ik vond EHBO heel leuk om te doen. Door de lessen werd er veel gelachen en lol gemaakt. De lessen duurden niet zo lang en dat vond ik wel jammer. Ik vond het examen het leukst omdat

49 je kreeg daarvoor je diploma. Het diploma is naar twee jaar verlopen en dan ga ik hem opnieuw doen. Ik hou een interview met Kim. Wat vond je van het ongeval? Wat vond je van reanimatie les? Kon jij goed reanimeren? Wat had jij bij het ongeval? Ik vond het ongeval super leuk. Ik vond de reanimatie eigenlijk wel leuk. Ik kon het niet zo goed, maar op de laatste pop kon ik het wel goed. Ik had mijn arm gebroken. Naam: Jilles van het Nederend.

50 Hallo, ik ben Jennifer en ik ga jullie iets vertellen over onze EHBO lessen. We kregen theorie en praktijk lessen, en daarna hadden we het ongeval. Daarna hadden eindelijk de examens, toen we de examens gehad hadden kregen we nog 1 les over reanimatie. Ik ga jullie over alle 5 iets vertellen. Theorie lessen: Met een theorie les moesten we elke week een hoofdstuk leren. De toets had 10 vragen, ik vond de toetsen saai maar het was wel goed om je te kunnen voorbereiden voor het examen. We moesten elke vrijdag ons boekje meenemen. We kregen meestal op maandag of dinsdag een toets, soms hadden we geen zin om de toets in de ochtend te maken dan maakte we hem in de middag. Praktijk lessen: Met de praktijklessen kregen we een les waar je een verbandje aan moest leggen bij elkaar. We moesten ook bij elkaar de stabiele zijligging oefenen dat ging bij mij heel goed. Ik heb dat met Sterre geoefend en bij haar ging het ook goed.

51 Hallo, mijn naam is Gaby en ik zit in groep8. Ik ga jullie iets vertellen over de E.H.B.O lessen die we gehad hebben. Theorie Ik zal beginnen met het opschrijven van de hoofdstukken die we hebben gehad: Hoofdstukken Het menselijk lichaam De 5 belangrijke regels De verbanddoos Kleine ongevallen Wonden en branden Bewegingsstelsels Brandwonden Vergiftigen Wat leer je Je leert hoe je lichaam van binnen is Je leert wat en hoe je mensen red en je zelf niet in gevaar brengt Je leert wat er allemaal in een verbanddoos zit. Je leert wat je bij kleine ongevallen zoals een bloedneus moet doen Je leert hoe je een wond moet verbinden en, wat voor verbanden er zijn. Je leert wat je moet doen als je iets gebroken heb of gekneusd Je leert wat je moet doen bij brand wonden en wat voor brandwonden er zijn. Je leert dat er drie categorieën zijn bij vergiftigen.

52 De vitale functies Waterongevallen Je leert wat je moet doen als er iemand bewusteloos is. Je leert hoe je mensen red uit het water. Bij iedere hoofdstuk wat je krijgt doe je eerst de praktijk dan ga je leren voor je toets. Op de dinsdag kregen we hulp van Carmen en twee hulpenouders. Ieder toets had 10 vragen over het hoofdstuk die je moest leren. Sommige hoofdstukken waren best makkelijk. Praktijk Elke dinsdag krijgen we de praktijk les van Carmen en twee hulpouders. Bij de praktijk les leer je wat je moet doen bij ieder hoofdstuk waar we mee bezig zijn. Hier is een voorbeeld: bij de les vergiftigingen vertelde Carmen over wat voor vergiftigingen zijn, hoe je dat kan krijgen en wat je moet doen. Na dat we alles hadden gehad hoe je een wond moet verbinden, kregen we een lijst met alles wat we hebben gedaan. Je moest alles gedaan hebben dan pas was je klaar. Als je een kruisje krijg kon je die techniek goed, al je een schuin streepje kreeg moest je het nog even oefenen. Carmen die zeg altijd als er iemand in nood is dat je moet helpen.

53 Ongeval één van de dinsdagen moesten we een scene spelen waar een busongeluk is gebeurd. Eerst waren de kinderen in mijn groepje de slachtoffers en de andere kinderen waren de hulpverleners. De hulpverleners die moesten de wonden met het goede verband verbinden. De chauffeur die was bewusteloos dus moest die in de stabiele zijligging gezet worden. Toen we alle slachtoffers hadden gehad, waren werden de rollen omgedraaid. Examen Op 8 april moesten we het EHBO- examen doen. Bij het examen ging je met zijn tweeën naar de hal. Als we in de zijn aangekomen moesten we bij twee examinators gaan. Een van de twee kinderen ging bij een van de examinators en die stelde aan dat kind vragen over wat je moet doen als dat is gebeurd. De één die gaat bij de andere examinator een verband of iets anders aan leggen. We kregen ook een theorie examen, maar niet op de zelfde dag. De theorie examen bestond uit 30 vragen. Ik vond dat examen het makkelijkst.

E.H.B.O. Verslag van de E.H.B.O.-lessen van groep 8 van CBS. De Wijngaard.

E.H.B.O. Verslag van de E.H.B.O.-lessen van groep 8 van CBS. De Wijngaard. E.H.B.O Verslag van de E.H.B.O.-lessen van groep 8 van CBS. De Wijngaard. EHBO Elk jaar word in groep 8 EHBO gehouden. Elke maandagmiddag (13 weken lang) hebben we EHBO gekregen, van juf Carmen. Zij geeft

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan!

Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan! Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan! Achtbaan Bouwen 4/5 Weken geleden ging heel groep 8 een achtbaan bouwen. Elke week gingen we verder aan de achtbaan. Het was van papier

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt?

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt? Naam: Datum: EHBO Ga naar deze website: www.klas5sintmichiel.yurls.net Klik op EHBO. Bekijk eerst het filmpje Een uitgeslagen tand en daarna het filmpje bloedneus. Een uitgeslagen tand 1. Is een tand een

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties OPDRACHTFORMULIER Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen Wandelen voor water 21 Maart 2014 gingen groep 8 en groep 7 van onze school wandelen voor water. Dat hield in dat

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest.

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest. Deze presentatie is voor personen die in het bezit zijn van een reanimatie diploma. Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding

Nadere informatie

GKIJ GKIJ. Jarno. Hilde

GKIJ GKIJ. Jarno. Hilde Er kwamen mensen van ze vertelden hoe het was als je in een rolstoel zat. We hebben veel geleerd. Als je in een rolstoel zit zijn sommige dingen vervelend, maar daar kun je bij geholpen worden. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2013 Datum van ingang: 1 september 2013 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen EHBO leer je zo! Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen Naam school Naam leerling Groep Werkboek EHBO leer je zo! Lesmateriaal

Nadere informatie

Introductie. Dansvoorstelling

Introductie. Dansvoorstelling Door: John van Sambeek Introductie Ja, je ziet het goed. Daar is alweer een nieuwe schoolkrant! De schoolkrantredactie bestaande uit allemaal leerlingen heeft in een paar weken tijd veel leuke en interessante

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING AANVULLINGEN OP PTA KADERBEROEPSGERICHT COHORT : Voorwoord. Het Westeraam.

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING AANVULLINGEN OP PTA KADERBEROEPSGERICHT COHORT : Voorwoord. Het Westeraam. AANVULLINGEN OP PTA KADERBEROEPSGERICHT COHORT : 2017-2019 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Voorwoord Het Westeraam Auditorium 6 6661 TZ ELST Beste examenkandidaten, ouders en verzorgers, www.hetwesteraam.nl

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Stina en Catho 29-05-09 jaargang 3 nr. 22 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Stina en Catho 29-05-09 jaargang 3 nr. 22 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: en 29-05-09 jaargang 3 nr. 22 http:zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com!" # % ' () * " ' )+, # - + #, # %, #. + ' ) + 00. + 1, Saai Ik ben verjaard

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

De CITO-Eindtoets. Verslagen van de CITO-Eindtoets met een leuke afsluiting.

De CITO-Eindtoets. Verslagen van de CITO-Eindtoets met een leuke afsluiting. De Verslagen van de met een leuke afsluiting. Hier maken we de Cito. Je ziet allemaal doppers staan! Daar drinken heel veel kinderen uit! Hallo allemaal, ik ben Violet en ik ga jullie vertellen over de

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Beginnerslessen Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Wat leert u in deze les? Gesprekken over het inburgeringsexamen begrijpen. Welke examens bij het inburgeringsexamen horen. Waar u kunt oefenen met de

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep a. Bezitters van het diploma Eerste Hulp b. Belangstellenden die (nog) niet in het bezit zijn van

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE HET ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE OFFICIËLE HANDLEIDING VOOR EERSTE HULP DOOR JEUGD Inhoud 1 Algemeen 7 2 Bewustzijn en 13 ademhaling 2.1 Stoornissen in het bewustzijn 14 2.2 Stoornissen in de ademhaling 17

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie Lesfiche : EHBO & Reanimatie Niveau 1: (Praktijk: 2lesuren) Inschatten van een situatie: Veiligheid! Waarom? Niemand heeft nood aan meerdere slachtoffers dan er oorspronkelijk waren ( aarzel dus ook niet

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!).

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!). 3. Net keek mama heel beteuterd toen ze me een nachtzoen kwam geven. Vind je het echt erg dat ik zoveel moet werken? vroeg ze. Wat moest ik daarop zeggen? Ze keek zo droevig! Valt wel mee, hoor, zei ik.

Nadere informatie

Kerstviering 2013. Verslagen van de kerstviering in De Maartenskerk.

Kerstviering 2013. Verslagen van de kerstviering in De Maartenskerk. 2013 Verslagen van de kerstviering in De Maartenskerk. Kerst Op De Wijngaard vieren wij om het jaar Kerst in de kerk. Dit keer was het iets bijzonderder voor mij als normaal want ik moest Herder spelen.

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Flauwte 17. 3 Huidwonde 20. 4 Brandwonde 28. 5 Bloedneus 33. 6 Bloeding 36

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Flauwte 17. 3 Huidwonde 20. 4 Brandwonde 28. 5 Bloedneus 33. 6 Bloeding 36 Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: door een valpartij met de fiets loop je een schaafwonde op, je krijgt een bloedneus tijdens

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Lesbrief 1. Bij de huisarts

Lesbrief 1. Bij de huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts beantwoorden. Veel

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2017 Datum van ingang: 1 september 2017 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Les 1. Bij de huisarts

Les 1. Bij de huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken.

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken. Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een valpartij met een schaafwonde tot gevolg, een verstuikte voet bij het sporten, of een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof

Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof Nieuwe richtlijnen sinds 2010 Kobe Van Herwegen 1* Instructeur Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof E-mail: kobe.vh@gmail.com GSM: 0474/81 49 20 2 3 Probleemstelling Volgorde Veiligheid Hartstilstand

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Faux Pas test (Volwassenen versie)

Faux Pas test (Volwassenen versie) Faux Pas test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door : A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Deze versie voorleggen aan de participant. 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation

Nadere informatie

6, Jeugd EHBO A. Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november keer beoordeeld. Verzorging. Inleiding

6, Jeugd EHBO A. Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november keer beoordeeld. Verzorging. Inleiding Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november 2001 6,2 397 keer beoordeeld Vak Verzorging Inleiding Ik heb mijn werkstuk over de EHBO gedaan, omdat het me een interessant onderwerp leek. Na een korte

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ouderinfo donderdag 3 december 2015

Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Geplande evenementen 4-12-2015 Sinterklaasviering www.antoniusbest.nl 0499-371250 Beste ouders, verzorgers, 1. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een schaafwonde door te vallen, een verstuikte voet bij het sporten, of een bloedneus op

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Interview :Dani reporter : frank

Interview :Dani reporter : frank Interview :Dani reporter : frank 1. In welk atelier zit je? Koken. 2. Waarom heb je voor dit atelier gekozen? Omdat mijn stiefmoeder ook heel goed kan koken wou ik het ook proberen. 3. Uit welke groep

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26 1 0 6 Inhoud Elke dag gebeuren er ongevallen. Soms heel kleine, maar soms ook grotere. Als er iets gebeurt, is het handig dat je weet wat je moet doen om te helpen. Eerste hulp is niet zo moeilijk. Je

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Daarna gingen we naar de gymzaal. Daar stond een soort

Daarna gingen we naar de gymzaal. Daar stond een soort Het was een heel erg leuk bij ons op school, woensdag 10 december. Eerst kwamen er mensen in de klas uitleg geven en allerlei voorwerpen voor mindervalide laten zien. Zoals voorwerpen vaarbij je je pols

Nadere informatie

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examencode: 110 Serienummer: 015 Beschikbare tijd: 45 minuten Aandachtspunten: Dit examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Vraag 1 t/m 15 gaan over Niet-spoedeisende

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis Examenseries Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2016 20 december 2016 Examenseries Diploma Eerste Hulp Met ingang van 1 januari 2017 worden de examens voor het Diploma Eerste Hulp volgens de vernieuwde

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe.

Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe. Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe. Toen jullie in de klas kwamen wisten we nog niet wat voor handicap jullie eigenlijk hadden! Maar later kwamen we er dus achter

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang wachten tot we erin konden. Onze klas mocht als eerste de

Nadere informatie

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis Examenseries Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2019 Ingangsdatum: 1 februari 2019 Examenseries Diploma Eerste Hulp De examens voor het Diploma Eerste Hulp worden volgens de laatste richtlijnen afgenomen.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie