VERORDENING BODEMBESCHERMING ARNHEM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERORDENING BODEMBESCHERMING ARNHEM"

Transcriptie

1 VERORDENING 1 Besluit van: Registratienummer 3 september 2001 BPC 2001/79 DE RAAD VAN DE GEMEENTE ARNHEM Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 juli 2001, stadsbeheer nummer BPC 2001/79; artikel 52 in samenhang met artikel 88, negende, lid, van de Wet bodembescherming en artikel 147 van de Gemeentewet Besluit: de navolgende verordening vast te stellen. VERORDENING BODEMBESCHERMING ARNHEM Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1.1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. bodemsaneringsprogramma: het programma als bedoeld in artikel 4.14, lid 2, onder a, ten eerste, van de Wet milieubeheer; b. de wet: Wet bodembescherming; c. melding: melding als bedoeld in artikel 28, eerste lid, van de Wet bodembescherming; d. oriënterend onderzoek: oriënterend onderzoek als bedoeld in de Leidraad bodembescherming; e. nader onderzoek: nader onderzoek als bedoeld in de Leidraad bodembescherming; f. saneringsonderzoek: saneringsonderzoek als bedoeld in de Leidraad bodembescherming; g. saneringsplan: saneringsplan als bedoeld in artikel 39, eerste lid, van de Wet bodembescherming; h. evaluatierapport: saneringsverslag als bedoeld in de Leidraad bodembescherming; i. geval van ernstige verontreiniging: geval van verontreiniging waarbij de bodem zodanig is of dreigt te worden verontreinigd, dat de functionele eigenschappen die de bodem voor mens, plant of dier heeft, ernstig zijn of dreigen te worden verminderd; j. servicecentrum: Service Centrum Grond, statutair gevestigd te Utrecht.

2 VERORDENING 2 Artikel 1.2 Formulieren meldingen bodemverontreiniging/bodemsanering 1. Bij de meldingen als bedoeld in de artikelen 13 juncto 27, 13 juncto 30, 28 en 29 van de wet wordt een door Burgemeester en wethouders vastgesteld formulier, naar waarheid ingevuld en ondertekend, overgelegd. 2. Dit formulier bevat ten minste de gegevens met betrekking tot de melder, de locatie, de zakelijk of persoonlijk gerechtigde van de locatie, de verontreinigingssituatie en de opdrachtgever voor het onderzoek of de sanering. 3. Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen omtrent de over te leggen algemene gegevens. Hoofdstuk 2 Gemeentelijke bodemsaneringsprogramma Artikel Op de voorbereiding van een gemeentelijk bodemsaneringsprogramma is de inspraakverordening van de gemeente Arnhem (Verordening nr. 1999) van toepassing. 2. Het ontwerp van het programma ligt gedurende een termijn van tenminste vier weken ter inzage ten kantore van de gemeente. Burgemeester en wethouders maken de terinzagelegging tevoren bekend in één of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen, die in de gemeente worden verspreid. In de bekendmaking wordt tevens de mogelijkheid vermeld dat ingezetenen en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen hun zienswijze naar voren kunnen brengen. 3. Gedurende de in het tweede lid genoemde termijn kunnen de daar bedoelde personen schriftelijk of mondeling hun zienswijze omtrent het ontwerp naar voren brengen en daarover van gedachten wisselen. Hoofdstuk 3 Bodemsanering Artikel 3.1 Procedure vaststelling ernstige verontreiniging 1. Op de voorbereiding van een beschikking op grond van artikel 29 van de wet is de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure van toepassing. 2. De indiening van het rapport van het nader onderzoek, of indien de beschikking wordt gegeven naar aanleiding van een melding als bedoeld in artikel 28, eerste lid, van de wet, het doen van die melding, wordt voor de toepassing van de Algemene wet bestuursrecht aangemerkt als een aanvraag tot het nemen van een besluit. 3. Burgemeester en wethouders kunnen besluiten dat de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure niet wordt toegepast, indien belanghebbenden daardoor niet in hun belang worden geschaad. 4. Indien Burgemeester en wethouders toepassing geven aan het derde lid, vermelden zij dit in de kennisgeving, bedoeld in artikel 28, vijfde lid, van de wet.

3 VERORDENING 3 Artikel 3.2 Inhoud nader onderzoek 1. In het nader onderzoek worden de kadastrale gegevens vermeld, vereist op grond van artikel 55 van de wet, met bijbehorende kadastrale kaart. Het nader onderzoek wordt uitgevoerd op zodanige wijze dat aard, omvang, urgentie en - bij urgentie - het tijdstip waarop met de saneringswerkzaamheden moet zijn aangevangen door Burgemeester en wethouders kunnen worden vastgesteld. Dit onderzoek heeft een kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met onderzoek uitgevoerd volgens het "Protocol voor het nader onderzoek". 2. De resultaten van het nader onderzoek worden in viervoud bij Burgemeester en wethouders ingediend. Melding Artikel 3.3 De melding wordt in viervoud bij Burgemeester en wethouders ingediend. Artikel 3.4 Inhoud melding Bij het doen van een melding worden in ieder geval de volgende gegevens vermeld: 1. Algemene gegevens a. het adres, de kadastrale aanduiding en de ligging van het grondgebied waarop de verontreiniging zich bevindt; b. de laatste versie van de door het Kadaster uitgegeven kadastrale kaart, waarop het geval van verontreiniging is aangegeven; c. het huidig en eventueel toekomstig gebruik van de bodem; d. de naam en het adres van degene die een zakelijk of een persoonlijk recht heeft op het grondgebied, bedoeld onder a., alsmede van de gebruiker daarvan; e. de naam en het adres van degene in wiens opdracht de sanering of de handeling, tengevolge waarvan de verontreiniging van de bodem wordt verminderd of verplaatst, zal plaatsvinden; f. het tijdstip waarop met de sanering of handeling naar verwachting zal worden aangevangen en het tijdstip waarop de sanering of handeling naar verwachting zal zijn beëindigd; g. een specificatie van de bij de uitvoering van de sanering of handeling betrokken bedrijven en instanties voor zover deze ten tijde van de melding bekend zijn; h. een overzicht van de benodigde vergunningen, meldingen en toestemmingen om het werk te kunnen uitvoeren; i. de wijze waarop over de uitvoering van het werk zal worden gerapporteerd; j. een beschrijving van eventuele herinrichtingsplannen, bouwplannen en/of grondverzet in relatie tot de te verrichten werkzaamheden.

4 VERORDENING 4 2. De voorgenomen werkzaamheden a. een beschrijving van de wijze waarop de sanering of handeling zal worden uitgevoerd; b. een beschrijving van de maatregelen die de sanering of de handeling mogelijk moeten maken; c. een beschrijving van de effecten die met de te verrichten werkzaamheden worden beoogd, waaronder mede begrepen een nadere beschrijving van de kwaliteit van de bodem, die na de uitvoering van de werkzaamheden zal worden bereikt. Indien verontreiniging in de bodem achterblijft: een beschrijving van de maatregelen die worden getroffen in verband met gebruiksbeperkingen; d. een beschrijving van de veiligheids- en arbeidshygiënische aspecten; e. een beschrijving van de maatregelen die overlast als gevolg van de sanering of handeling voorkomen of zoveel mogelijk beperken; f. een beschrijving van de te treffen hydrologische voorzieningen met de gekozen dimensionering; g. gegevens over de kwaliteit van de eventueel te gebruiken aanvulgrond; h. gegevens over de bestemming van overige verontreinigde stoffen die, naast de verontreinigde grond, vrijkomen bij de sanering of handeling; i. indien verontreinigde grond zal worden afgegraven of verontreinigd grondwater zal worden onttrokken: - de bestemming van die grond of dat grondwater; - indien de grond of het grondwater geheel of gedeeltelijk niet zal worden gereinigd: de redenen daarvoor. 3. Financiële en overige gegevens a. een overzicht van de financiële middelen ter dekking van de kosten verbonden aan het uitvoeren van de melding. b. eerder met betrekking tot het geval uitgevoerde onderzoeken en het advies van het servicecentrum grondreiniging, tenzij de aanvraag van dit advies achterwege kan blijven op grond van de wet. Saneringsplan Artikel 3.5 Procedure instemming saneringsplan 1. Op de voorbereiding van een besluit over de instemming met een saneringsplan is de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure van toepassing. 2. Het saneringsplan wordt voor de toepassing van de Algemene wet bestuursrecht aangemerkt als een aanvraag tot het nemen van een besluit.

5 VERORDENING 5 3. Burgemeester en wethouders kunnen besluiten dat de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure niet wordt toegepast, indien belanghebbenden daardoor niet in hun belang worden geschaad 4. Indien Burgemeester en wethouders toepassing geven aan het derde lid, vermelden zij dit in de kennisgeving, bedoeld in artikel 28, vijfde lid, van de wet. Artikel 3.6 Het saneringsplan wordt in viervoud bij Burgemeester en wethouders ingediend. Artikel 3.7 Inhoud saneringsplan In het saneringsplan worden de volgende gegevens vermeld: 1. Algemene gegevens a. het adres, de kadastrale aanduiding en de ligging van het grondgebied waarop de verontreiniging zich bevindt, met bijbehorende kadastrale kaart; b. het huidig en eventueel toekomstig gebruik van de bodem; c. de naam en het adres van degene die een zakelijk of een persoonlijk recht heeft op het grondgebied, bedoeld onder a., alsmede van de gebruiker daarvan; d. de naam en het adres van degene in wiens opdracht de sanering zal plaatsvinden; e. een overzicht van de uitgevoerde bodemonderzoeken en een samenvatting van de resultaten van deze onderzoeken; f. een tijdschema met een eventuele fasering, waarbij in ieder geval het tijdstip waarop met de sanering zal worden begonnen, en het tijdstip waarop de sanering naar verwachting zal zijn afgerond, zijn aangegeven; g. een specificatie van de bij de uitvoering van de sanering betrokken bedrijven en instanties, voor zover deze ten tijde van het indienen van het saneringsplan bekend zijn; h. een overzicht van de benodigde vergunningen, meldingen en toestemmingen om het werk te kunnen uitvoeren; i. de wijze van evaluatie en rapportage van de uitvoering van de sanering, met inbegrip van de voorgenomen eindbemonstering (evaluatierapport); j. de wijze waarop belanghebbenden bij de uitvoering van de sanering zullen worden betrokken. 2. Keuze saneringsvariant a de gekozen saneringsvariant met het saneringsdoel; b indien de sanering in fasen wordt uitgevoerd: de voorgenomen fasering, alsmede het verzoek om een besluit te nemen als bedoeld in artikel 38, vierde lid, van de wet; c indien slechts een gedeelte van de verontreiniging van de bodem wordt verplaatst: het verzoek om een besluit te nemen op grond van artikel 40, eerste lid, van de Wet bodembescherming;

6 VERORDENING 6 d indien de functionele eigenschappen die de bodem voor mens, plant of dier heeft, niet worden hersteld: de argumentatie op grond waarvan dat niet gebeurt, met een analyse van de risico s voor mens, plant of dier. 3. De te nemen maatregelen a. een beschrijving van de wijze waarop de gekozen saneringsvariant zal worden uitgevoerd; b. een beschrijving van de effecten die met de te treffen saneringsmaatregelen worden beoogd, waaronder mede begrepen een nadere beschrijving van de kwaliteit van de bodem die na de sanering zal worden bereikt; c. een beschrijving van de maatregelen die de sanering mogelijk moeten maken; d. een beschrijving van de te treffen (geo)hydrologische en andere technische voorzieningen met de gekozen dimensionering en de invloed hiervan op de omgeving; e. een beschrijving van de veiligheids- en arbeidshygiënische aspecten; f. een beschrijving van de maatregelen die overlast als gevolg van de sanering voorkomen of zoveel mogelijk beperken; g. gegevens over de kwaliteit van de eventueel te gebruiken aanvulgrond; h. gegevens over de bestemming van overige verontreinigde stoffen die, naast de verontreinigde grond, vrijkomen bij de sanering; i. indien na de sanering verontreiniging in de bodem aanwezig blijft: een nazorgplan met de technische, juridische, financiële en organisatorische aspecten van: - de wijze waarop de instandhouding van de isolerende voorzieningen wordt gewaarborgd en gecontroleerd; - de wijze waarop het betrokken grondgebied in verband met het isoleren van die verontreiniging zal worden beheerd; - de maatregelen die zullen worden getroffen in verband met beperkingen die de verontreiniging voor het gebruik van de bodem met zich brengt; j indien verontreinigde grond zal worden afgegraven of verontreinigd grondwater zal worden onttrokken: - de te verwachten hoeveelheid af te graven grond dan wel te onttrekken hoeveelheid grondwater; - een omschrijving van de bestemming van die grond of dat grondwater waarbij wordt ingegaan op de mogelijkheden om op een milieuhygiënisch verantwoorde wijze de grond of het grondwater te verwerken; - indien de grond of het grondwater geheel of gedeeltelijk niet zal worden gereinigd: de redenen daarvoor; k een beschrijving van de wijze waarop de voortgang van de grondwatersanering wordt gecontroleerd en hoe over de voortgang wordt gerapporteerd;

7 VERORDENING 7 l een beschrijving van de werkzaamheden op grond waarvan Burgemeester en wethouders nadien bij het evaluatierapport kunnen beoordelen of de sanering volgens plan is uitgevoerd, tot welke werkzaamheden in ieder geval behoren: - een beschrijving van de wijze waarop de milieukundige begeleiding plaatsvindt; - indien van toepassing een beschrijving van de wijze waarop de verschillende categorieën vrijkomende verontreinigde grond in depot worden gezet, inclusief een tekening waarop de plaats van het depot/de depots staat aangegeven. 4. Financiële gegevens a. een begroting van de kosten van de sanering; b een overzicht van de financiële middelen ter dekking van de saneringskosten; c een overzicht van de voorzienbare schade aan derden ten gevolge van het uitvoeren van de sanering. Daarbij wordt aangegeven hoe in de vergoeding van die schade zal worden voorzien; d. een inschatting van de kans op onvoorzienbare schade aan derden ten gevolge van het uitvoeren van de sanering. Daarbij wordt aangegeven hoe in de vergoeding van die schade zal worden voorzien. Artikel 3.8 Het saneringsplan gaat vergezeld van: a. de adviesaanvrage als bedoeld in artikel 23, eerste lid, van de wet, tenzij die adviesaanvrage achterwege kan blijven op grond van de wet; b. het advies van het servicecentrum, indien dit is uitgebracht. Artikel 3.9 Artikel 3.7 is niet van toepassing op een saneringsplan dat betrekking heeft op een sanering van de bodem ten aanzien waarvan artikel 9, vijfde lid, van het Besluit tankstations milieubeheer van toepassing is. Kennisgeving bij sanering en evaluatie Artikel Degene die conform artikel 37, tweede lid, van de wet instemming heeft gekregen voor de uitvoering van het saneringsplan, stelt ten minste tien werkdagen voor de feitelijke aanvang van de sanering Burgemeester en wethouders hiervan in kennis. 2. Doen zich bij de uitvoering van de sanering feiten of omstandigheden voor op grond waarvan (mogelijkerwijs) afgeweken zal worden van het saneringsplan dan stelt hij Burgemeester en wethouders hiervan onmiddellijk - schriftelijk - op de hoogte.

8 VERORDENING 8 Evaluatierapport Artikel Uiterlijk drie maanden na afronding van de sanering van de vaste bodem of van de sanering van het grondwater dient een evaluatierapport te worden overgelegd van de saneringswerkzaamheden op grond waarvan Burgemeester en wethouders kunnen beoordelen of de sanering overeenkomstig het plan is uitgevoerd. 2. Het evaluatierapport wordt in tweevoud bij Burgemeester en wethouders ingediend, en dient gepaard te gaan met een verzoek om toetsing van de resultaten van de uitgevoerde sanering. Artikel 3.12 In het evaluatierapport worden in ieder geval de volgende gegevens vermeld: a. een korte omschrijving van de bodemverontreinigingsituatie en van het saneringsplan; b. een beschrijving van de eindsituatie die met de saneringsmaatregelen is bereikt, waaronder mede begrepen een nadere beschrijving van de kwaliteit van de bodem na de sanering; c. gegevens over het verloop van de sanering en over de kwaliteit van eventuele aanvulgrond en toegepaste materialen; d. gegevens over de bestemming van overige verontreinigde stoffen die, naast de verontreinigde grond, zijn vrijgekomen tijdens de sanering; e. indien na de sanering verontreiniging in de bodem aanwezig is, een beschrijving van: - de wijze waarop de instandhouding van de isolerende voorzieningen is gewaarborgd en wordt gecontroleerd; - de wijze waarop het betrokken grondgebied in verband met het isoleren van die verontreiniging wordt beheerd; - de maatregelen die zijn of binnen een te vermelden periode zullen worden getroffen in verband met beperkingen die de verontreiniging voor het gebruik van de bodem met zich brengt; f. indien verontreinigde grond is afgegraven of verontreinigd grondwater is onttrokken: - de bestemming van de grond na sanering en wijze van verwerking van die grond of dat grondwater; - indien de grond of het grondwater geheel of gedeeltelijk niet is gereinigd de vermelding van de redenen daarvoor. Sanering door gemeente Artikel Voordat Burgemeester en wethouders overgaan tot sanering van een geval van ernstige verontreiniging stellen zij een saneringsplan vast.

9 VERORDENING 9 2. Met betrekking tot de inhoud van het plan is artikel 3.7 van overeenkomstige toepassing. Op de voorbereiding van een besluit tot vaststelling van een saneringsplan is de in de afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure van toepassing. 3. Burgemeester en wethouders kunnen besluiten dat de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure niet wordt toegepast, indien belanghebbenden daardoor niet in hun belang worden geschaad. 4. Indien Burgemeester en wethouders toepassing geven aan het derde lid, doen zij hiervan mededeling in een of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen. Projectgroep Artikel 3.14 Instelling 1. Indien Burgemeester en wethouders opdracht geven om een nader onderzoek, een saneringsonderzoek of een sanering uit te voeren, stellen zij ter begeleiding van dat onderzoek respectievelijk die sanering een projectgroep in, tenzij redelijkerwijs kan worden aangenomen dat daaraan geen behoefte bestaat. 2. In andere gevallen dan bedoeld in het eerste lid, bevorderen Burgemeester en wethouders dat degene die een nader onderzoek, een saneringsonderzoek of een sanering laat uitvoeren, ter begeleiding van dat onderzoek respectievelijk die sanering een projectgroep instelt, tenzij redelijkerwijs kan worden aangenomen dat daaraan geen behoefte bestaat. Artikel 3.15 Taak en samenstelling projectgroep 1. Een projectgroep heeft tot taak degene die het onderzoek respectievelijk de sanering laat uitvoeren, haar zienswijze te geven over de uitvoering van dat onderzoek respectievelijk die sanering. 2. Een projectgroep bestaat ten minste uit: a. een vertegenwoordiger van degene die het onderzoek respectievelijk de sanering laat uitvoeren; b. voor zover mogelijk een vertegenwoordiger van de ingezetenen van die gemeente en andere bij de uitvoering van het nader onderzoek, het saneringsonderzoek of de sanering van dat geval een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen. 3. Indien Burgemeester en Wethouders niet het onderzoek respectievelijk de sanering laten uitvoeren, worden zij in de gelegenheid gesteld een vertegenwoordiger aan te wijzen die de vergaderingen van de projectgroep kan bijwonen. Artikel 3.16 Jaarverslag Burgemeester en wethouders brengen jaarlijks verslag uit over de uitvoering van de artikelen 3.14 en 3.15 van deze verordening.

10 VERORDENING 10 Hoofdstuk 4 Beklag Artikel 4.1 Beklagregeling 1. Een ieder kan zijn beklag doen over de uitvoering van hoofdstuk 2 en de artikelen 3.14 en 3.15 van deze verordening. 2. Op dit beklag is artikel 8 van de Inspraakverordening van toepassing. Hoofdstuk 5 Overgangs- en slotbepalingen Artikel 5.1 De verordening kan worden aangehaald als Verordening bodembescherming. Artikel 5.2 De verordening treedt in werking met ingang van de dag na publicatie. Artikel Een fase van een project, reeds in uitvoering zijnde op het moment dat deze verordening in werking treedt, wordt overeenkomstig de regeling waaronder deze fase is gestart, afgehandeld. 2. Bij het voorbereiden van een nieuwe fase in het project is de verordening van toepassing. Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van de gemeente Arnhem d.d. 3 september 2001 De secretaris, De voorzitter,

11 VERORDENING 11 TOELICHTING BIJ DE VERORDENING BODEMBESCHERMING Inleiding In de Wet bodembescherming is een regeling inzake de sanering van de bodem, kortweg: de saneringsregeling Wbb, opgenomen. Ingevolge het besluit van 12 december 2000, houdende aanwijzing van gemeenten die voor de toepassing van de Wet bodembescherming worden gelijkgesteld met een provincie (Besluit aanwijzing bevoegdgezaggemeenten Wet bodembescherming) heeft onder meer de gemeente Arnhem op dit beleidsveld een provinciale status verkregen. Als gevolg hiervan moet de gemeenteraad onder meer een verordening opstellen die regels geeft over de betrokkenheid van derden bij het uitvoeren van bodemonderzoek en -sanering. Tevens kan hij nadere eisen stellen aan gegevens die in een goed te keuren saneringsplan moeten worden opgenomen. Ook overigens blijft de bevoegdheid van de gemeenteraad regels te stellen met betrekking tot dit beleidsveld gehandhaafd, voor zover niet in strijd met het bij of krachtens de wet bepaalde. Zo worden in onderhavige verordening regels gesteld met betrekking tot het doen van een melding. Voorts wordt voor de voorbereiding van verschillende besluiten krachtens de Wet bodembescherming en de Wet milieubeheer de Inspraakverordening (Verordening nr. 1999) van toepassing verklaard. Deze besluiten zijn: het vaststellen van een bodemsanerings-programma, het nemen van een beschikking waarin de ernst van een verontreinigingsgeval, de mate van saneringsurgentie en/of te nemen maatregelen wordt vastgesteld en de goedkeuring c.q. vaststelling van een saneringsplan. Als leidraad voor het samenstellen van de onderhavige verordening is onder meer de provinciale milieuverordening Gelderland gehanteerd. Zodoende sluit deze verordening aan op de provinciale milieuverordening. Toelichting per hoofdstuk I. Algemeen (Hoofdstuk 1) In artikel 1.1 worden de begrippen uit de verordening gedefinieerd. Hierbij zijn de definities uit de Wet bodembescherming (Stb. 1994, nr. 374), de Leidraad bodembescherming en de Wet milieubeheer (Stb. 1992, nr. 551) aangehouden. II Gemeentelijk bodemsaneringsprogramma (Hoofdstuk 2) De gemeente zal jaarlijks een gemeentelijk bodemsaneringsprogramma vaststellen waarin onder meer is opgenomen een overzicht van onderzoeksgevallen en gevallen van ernstige verontreiniging als bedoeld in artikel 1 van de Wet bodembescherming, alsmede, met betrekking tot die gevallen, een overzicht van de door of vanwege het gemeentelijk bestuur in de eerstvolgende vier jaren te verrichten

12 VERORDENING 12 activiteiten en een aanduiding van het tijdstip waarop met het onderzoek of de sanering van die gevallen zal of dient worden aangevangen. Op de voorbereiding van dit programma wordt de inspraakverordening (Verordening nr. 1999) van toepassing verklaard. Daarbij is in artikel 2.1, lid 2 en 3, reeds invulling gegeven aan de wijze waarop inspraak wordt verleend en de termijnstelling. III Bodemsanering (Hoofdstuk 3) In de Wet bodembescherming worden besluiten genoemd, die volgens een openbare voorbereidingsprocedure tot stand zouden moeten komen, waaronder de navolgende. 1. Op grond van artikel 29 in samenhang met artikel 88 van die wet moeten burgemeester en wethouders in een beschikking, naar aanleiding van een nader onderzoek of een melding ex artikel 28 van die wet, vaststellen of er sprake is van een geval van ernstige verontreiniging. Is hiervan sprake, dan moet in die beschikking tevens de urgentie van saneren van het geval worden aangegeven. Ook kan in de beschikking worden aangegeven welke tijdelijke beveiligingsmaatregelen moeten worden getroffen, voorafgaande aan de sanering; 2. Ingevolge artikel 39 in samenhang met artikel 88 van die wet moeten burgemeester en wethouders een saneringsplan goedkeuren. Het betreft saneringsplannen, die niet vanwege burgemeester en wethouders worden opgesteld. Uit artikel 48 van die wet volgt dat gedeputeerde staten en burgemeester en wethouders niet verplicht zijn om bij saneringen in eigen beheer een saneringsplan goed te keuren. Ook ontbreekt een beroepsmogelijkheid tegen de door of vanwege de provincie en gemeente opgestelde saneringsplannen. Artikel 3.13 van deze verordening bevat een bepaling die hierin voorziet. Voor de goedkeuring van het saneringsplan gelden daarnaast nog wettelijke vereisten op grond van artikel 39 van de Wet bodembescherming. Voor eerdergenoemde besluiten is in artikel 3.1, respectievelijk 3.5 en 3.13 de procedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Stb. 1994, nr. 1) van toepassing verklaard. De in deze afdeling geregelde openbare voorbereidingsprocedure voorziet in: 1. terinzagelegging van het stuk naar aanleiding waarvan het besluit wordt gegeven (het rapport van het nader onderzoek, de melding bedoeld in artikel 28, eerste lid, van de Wet bodembescherming, saneringsonderzoek, of het saneringsplan); 2. een kennisgeving hiervan in dag- en nieuwsbladen; 3. de mogelijkheid voor belanghebbenden om terzake zienswijzen schriftelijk of mondeling naar voren te brengen. Op grond van het derde lid van deze artikelen kunnen Burgemeester en wethouders afzien van een openbare voorbereidingsprocedure voor de saneringsbeschikking. Als er geen sprake is van grote

13 VERORDENING 13 aantallen belanghebbenden (niet meer dan 6) of onbekende belanghebbenden kan de melder/saneerder Burgemeester en wethouders verzoeken om toepassing te geven aan dit artikellid. Dit betekent onder meer dat er geen ontwerpbeschikking gedurende een periode van 4 weken ter inzage hoeft te worden gelegd. Het praktisch voordeel hiervan is een kortere behandelingstermijn. De melder moet van tevoren vaststellen dat er geen sprake is van grote aantallen belanghebbenden of onbekende belanghebbenden en op het formulier aan te geven wie de belanghebbenden zijn of kunnen zijn. Deze belanghebbenden zullen door Burgemeester en wethouders rechtstreeks worden aangeschreven over het voornemen en in de gelegenheid worden gesteld om gedurende twee weken hun zienswijze kenbaar te maken. Deze procedure kan niet worden toegepast, indien de aanvraag betrekking heeft op een tijdelijke beveiligingsmaatregel die om milieuhygiënische redenen dient te worden uitgevoerd. Het vierde lid van de artikelen 3.1, 3.5 en 3.13 schrijven voor dat indien Burgemeester en wethouders besluiten dat er geen behoefte is aan de toepassing van afdeling 3.,4 van de Algemene wet bestuursrecht, zij deze beslissing vermelden in de openbare kennisgeving als bedoeld in artikel 28, vijfde lid, Wet bodembescherming. Het doel van deze bepaling is belanghebbenden die bij het bepalen van de kring van belanghebbenden mogelijkerwijs over het hoofd zijn gezien, de mogelijkheid te bieden alsnog hun zienswijzen en wensen kenbaar te maken. Als naar aanleiding van deze kennisgeving blijkt dat er wel sprake is van grote aantallen belanghebbenden en/of onbekende belanghebbenden dan zal alsnog gekozen worden voor de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde openbare voorbereidingsprocedure. Het saneringsplan moet binnen drie maanden door burgemeester en wethouders zijn beoordeeld. Deze termijn kan eenmaal met ten hoogste drie maanden worden verlengd. Indien het saneringsplan niet voldoet aan de eisen die in de Wet bodembescherming en deze verordening worden gesteld, en indien de indiener niet binnen een hem daartoe gestelde termijn de vereiste gegevens alsnog heeft aangeleverd, kunnen burgemeester en wethouders besluiten het saneringsplan niet te behandelen (artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht). Dit houdt een weigering tot goedkeuring in en wordt gelijkgesteld met het besluit om goedkeuring aan het plan te onthouden (artikel 6:2 van de Algemene wet bestuursrecht). Het besluit om het plan niet te behandelen moet aan de indiener worden bekend gemaakt binnen vier weken nadat het plan is aangevuld of nadat de daarvoor gestelde termijn ongebruikt is verstreken (artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht). In artikel 3.8 is (evenals bij artikel 3.4) aangegeven dat het advies van het servicecentrum grondreiniging moet worden overgelegd. Dit is niet noodzakelijk indien het advies op grond van de Wet bodembescherming niet hoeft te worden aangevraagd. Deze redenen zijn vermeld in artikel 23, lid 2, (in samenhang met artikel 28, derde lid,) en lid 3, van de Wet bodembescherming.

14 VERORDENING 14 Artikel 3.4 van deze verordening is van toepassing op het doen van een melding op grond van artikel 28 van de Wet bodembescherming. Naast het vragen van gegevens zoals bepaald in dat artikel maakt de gemeente hierbij gebruik van haar bevoegdheid als bedoeld in artikel 96 van de wet in samenhang met artikel 147 van de Gemeentewet (Stb. 1993, nr. 611) om nadere gegevens met betrekking tot dat geval te verkrijgen. De artikelen 3.6, 3.7, en 3.13 zijn van toepassing op de in artikel 39, lid 1 van de Wet bodembescherming bedoelde saneringsplannen, die moeten worden opgesteld wanneer er sprake is van een voorgenomen sanering van een geval van ernstige verontreiniging. De functie van een saneringsplan is dat burgemeester en wethouders zich een goed oordeel kunnen vormen over de aard en omvang van de verontreiniging en over de voorgenomen maatregelen en kunnen toetsen of op milieuhygiënisch toereikende en aanvaardbare manier zal worden gesaneerd. In het saneringsplan dienen de in artikel 3.7 van deze verordening genoemde gegevens te worden opgenomen. Deze gegevens zijn gedeeltelijk overgenomen uit artikel 28, tweede lid, en artikel 39, eerste lid van de Wet bodembescherming en gedeeltelijk toegevoegd op grond van de bevoegdheid die aan de raad is toegekend in artikel 39, eerste lid, in samenhang met artikel 88 van deze wet. Ook de artikelen 3.11 en 3.12 inzake het evaluatierapport zijn gebaseerd op artikel 96 van de Wet bodembescherming in samenhang met artikel 147 van de Gemeentewet. Op deze wijze wordt burgemeester en wethouders onder meer inzicht geboden in de met de sanering bereikte effecten. Zoals reeds in het voorgaande is aangegeven, is artikel 3.13 van deze verordening opgenomen met als doel voor een uniforme aanpak te zorgen van zowel saneringen in eigen beheer als van overheidssaneringen. Burgemeester en wethouders worden op deze wijze verplicht alvorens over te gaan tot sanering van een geval een saneringsplan vast te stellen. In de artikelen 3.14 en 3.15 is de instelling van een projectgroep geregeld. Met de instelling hiervan is beoogd dat belanghebbenden via een vertegenwoordiging in een in te stellen projectgroep hun belangen naar voren kunnen brengen. Op deze wijze kan, afhankelijk van de lokale situatie, aan de betrokkenheid van belanghebbenden een op het geval afgestemde invulling worden gegeven. Indien de resultaten van een oriënterend onderzoek aanleiding geven tot een verder (nader) onderzoek dient in principe een projectgroep ingesteld te worden, die met het oog op de inspraak als inspraakplatform zal kunnen dienen. Deze projectgroep vervult een belangrijke rol bij het formuleren van een advies aan Burgemeester en wethouders. Op deze wijze worden (vertegenwoordigers) van belanghebbenden in staat gesteld om in de voorbereiding van de besluitvorming te participeren.

15 VERORDENING 15 Daarnaast bestaat de projectgroep, afhankelijk van de omstandigheden van het geval, ondermeer uit vertegenwoordigers van belanghebbende bewoners en andere bij het geval een belang hebbende natuurlijk- en rechtspersonen (bijvoorbeeld eigenaren of gebruikers). In sommige gevallen kan het wenselijk zijn dat een vertegenwoordiger van een (overkoepelende) milieuorganisatie zitting heeft in de projectgroep. Deze artikelen hebben ook betrekking op saneringen die in eigen beheer worden uitgevoerd. Het betreft hier gevallen waarin de aanpak van een bodemverontreiniging door de veroorzaker, de eigenaar of belanghebbenden wordt gefinancierd. Uiteraard valt de aanpak van saneringen in het kader van de Bodemsanering van in gebruik zijnde Bedrijfsterreinen -operatie hieronder. Ook behoren de aanpak met eigen middelen van bodemverontreiniging door (onder meer) onderdelen van de rijksoverheid en de sanering door derden krachtens een bevel van Burgemeester en wethouders tot deze categorie. In deze gevallen wordt de instelling van een projectgroep overgelaten aan degene in wiens opdracht wordt gesaneerd. Wel is bepaald dat Burgemeester en wethouders in hun contacten zullen bevorderen dat een projectgroep wordt ingesteld. Het niet instellen van een projectgroep is op zichzelf overigens geen grond waarop aan het saneringsplan goedkeuring zal worden onthouden. Opgemerkt wordt dat ook bij de gevallen waar het hier om gaat, de beschikking op grond van artikel 29 van de Wet bodembescherming en de goedkeuring van het saneringsplan volgens de openbare voorbereidingsprocedure tot stand komen. Ook indien geen projectgroep wordt ingesteld, hebben belanghebbenden dus mogelijkheden hun zienswijzen kenbaar te maken.

VERORDENING BODEMSANERING HENGELO 2006. Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen. Hoofdstuk 2 Bodemsanering. De Raad der Gemeente Hengelo;

VERORDENING BODEMSANERING HENGELO 2006. Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen. Hoofdstuk 2 Bodemsanering. De Raad der Gemeente Hengelo; De Raad der Gemeente Hengelo; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 september 2006, gelet op de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en de Wet bodembescherming; besluit : 1.

Nadere informatie

VERORDENING BODEMSANERING ALMELO 2006

VERORDENING BODEMSANERING ALMELO 2006 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Almelo. Nr. 18500 3 april 2014 VERORDENING BODEMSANERING ALMELO 2006 Raadsbesluit van 28 februari 2006, gewijzigd bij besluiten van 12 januari 2010 en 11 maart

Nadere informatie

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2011 / 024. Naam Verordening bodembescherming Nijmegen (2011) Publicatiedatum 9 februari 2011.

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2011 / 024. Naam Verordening bodembescherming Nijmegen (2011) Publicatiedatum 9 februari 2011. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2011 / 024 Naam Verordening bodembescherming Nijmegen (2011) Publicatiedatum 9 februari 2011 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening bij raadsbesluit van 26

Nadere informatie

Besluit van 1 februari 2006, houdende regels voor uniforme saneringen (Besluit uniforme saneringen)

Besluit van 1 februari 2006, houdende regels voor uniforme saneringen (Besluit uniforme saneringen) (Tekst geldend op: 11-03-2010) Besluit van 1 februari 2006, houdende regels voor uniforme saneringen (Besluit uniforme saneringen) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van

Nadere informatie

Verordening bodemsanering

Verordening bodemsanering Verordening bodemsanering Dordrecht De Raad van de gemeente Dordrecht, gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d gelet op het bepaalde in artikel 147 van de Gemeentewet en de artikelen 39

Nadere informatie

Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010.

Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010. CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR86779_1 29 november 2016 Limburgs bevelsbeleid Wet Bodembescherming 2010 Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010. Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Inspraakverordening Wetterskip Fryslân

Inspraakverordening Wetterskip Fryslân Inspraakverordening Wetterskip Fryslân Begripsbepalingen Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder: a. Inspraak: een door of namens het dagelijks bestuur geboden gelegenheid voor ingezetenen en

Nadere informatie

- beschikking - instemming herzien saneringsplan voormalige zoutloods (Stationsweg 107-109) Breukelen

- beschikking - instemming herzien saneringsplan voormalige zoutloods (Stationsweg 107-109) Breukelen - beschikking - instemming herzien saneringsplan voormalige zoutloods (Stationsweg 107-109) Breukelen datum 1 augustus 2005 nummer 2005WEM003174i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie

Nadere informatie

- Beschikking - instemming deelsaneringsplan Gageldijk 7-9 Maarssen. datum 14 januari 2005 nummer 2005WEM000066i bijlage kadastrale kaart

- Beschikking - instemming deelsaneringsplan Gageldijk 7-9 Maarssen. datum 14 januari 2005 nummer 2005WEM000066i bijlage kadastrale kaart - Beschikking - instemming deelsaneringsplan Gageldijk 7-9 Maarssen datum 14 januari 2005 nummer 2005WEM000066i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie drs. ing. A. Pasop locatiecode UT

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR169863_1. Verordening Bodemsanering Hengelo 2010 VERORDENING BODEMSANERING HENGELO Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

CVDR. Nr. CVDR169863_1. Verordening Bodemsanering Hengelo 2010 VERORDENING BODEMSANERING HENGELO Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen CVDR Officiële uitgave van Hengelo. Nr. CVDR169863_1 22 maart 2016 Verordening Bodemsanering Hengelo 2010 VERORDENING BODEMSANERING HENGELO 2010 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1.1 In deze verordening

Nadere informatie

MODEL PROVINCIALE MILIEUVERORDENING

MODEL PROVINCIALE MILIEUVERORDENING MODEL PROVINCIALE MILIEUVERORDENING MODEL PROVINCIALE MILIEUVERORDENING Tekst van het model van de provinciale milieuverordening en de daarbij behorende toelichting, zoals deze luidt na verwerking van

Nadere informatie

Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging

Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging De gemeente Leiden is sinds 1 januari 2002 bevoegd gezag Wet bodembescherming (Wbb) voor haar eigen grondgebied. Deze taken zijn overgenomen van

Nadere informatie

VERZO NOEN 3 1 JUL 2002

VERZO NOEN 3 1 JUL 2002 provincie :: Utrecht VERZO NOEN 3 1 JUL 2002 - Beschikking - ernst en urgentie bodemverontreiniging Kooijdijk Maartensdijk datum nummer bijlagen sector referentie locatiecode 29 juli 2002 2002WEM002747i

Nadere informatie

VERORDENING BODEMSANERING GEMEENTE GRONINGEN. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 augustus 2009;

VERORDENING BODEMSANERING GEMEENTE GRONINGEN. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 augustus 2009; CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR31669_1 21 november 2017 VERORDENING BODEMSANERING GEMEENTE GRONINGEN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN; (bijlage raadsverslag nr. 482); gezien het voorstel

Nadere informatie

Toelichting bij het verzendformulier Wet bodembescherming. Inleiding

Toelichting bij het verzendformulier Wet bodembescherming. Inleiding Toelichting bij het verzendformulier Wet bodembescherming Inleiding Het formulier Voor het doen van een aanvraag in het kader van de Wet bodembescherming heeft de provincie een verzendformulier ontwikkeld.

Nadere informatie

1 van 19 9-7-2014 16:07

1 van 19 9-7-2014 16:07 http://wetten.overheid.nl/bwbr0003994/geldigheidsdatum_09-07-20.. 1 van 19 9-7-2014 16:07 Wet bodembescherming (Tekst geldend op: 09-07-2014) Wet van 3 juli 1986, houdende regelen inzake bescherming van

Nadere informatie

Wettelijke basis cliëntenparticipatie WWB, WIJ, WSW en WMO

Wettelijke basis cliëntenparticipatie WWB, WIJ, WSW en WMO Wettelijke basis cliëntenparticipatie WWB, WIJ, WSW en WMO WWB Art. 47. Verordening cliëntenparticipatie De gemeenteraad stelt bij verordening regels over de wijze waarop de personen, bedoeld in artikel

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1996 496 Beschikking van de Minister van Justitie van 9 oktober 1996, houdende plaatsing in het Staatsblad van de tekst van de Wet bodembescherming,

Nadere informatie

Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen:

Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen: Toelichting op meldingsprocedure en meldingsformulier Wbb Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen: A B Algemene informatie over de Meldingprocedure bodemsanering; Een toelichting

Nadere informatie

Kadastrale gemeente Sectie Nummer IJsselstein C 1048 (terrein Terberg) IJsselstein C 1216 (trottoir)

Kadastrale gemeente Sectie Nummer IJsselstein C 1048 (terrein Terberg) IJsselstein C 1216 (trottoir) 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: Terberg Exploitatie Mij BV T.a.v. de heer A.C. van Kats Postbus 202 3400 AE IJSSELSTEIN Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583306 Fax 030-2582990

Nadere informatie

Wet bodembescherming (Wbb)

Wet bodembescherming (Wbb) FORMULIER Melding Wet bodembescherming (Wbb) Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag E vergunningen@odh.nl I www.odh.nl Lees voor het invullen van dit

Nadere informatie

- beschikking. ernst en urgentie bodemverontreiniging Amersfoortseweg 9 Bunschoten

- beschikking. ernst en urgentie bodemverontreiniging Amersfoortseweg 9 Bunschoten - beschikking ernst en urgentie bodemverontreiniging Amersfoortseweg 9 Bunschoten datum 7 september 2005 nummer 2005WEM003762i bijlagen kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie B.C. Bannink locatiecode

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 864 Wijziging van de Omgevingswet en enkele andere wetten met het oog op het beschermen van de bodem, met inbegrip van het grondwater, en het

Nadere informatie

Haarlem Retouradres Postbus 511,2003 PB Haarlem

Haarlem Retouradres Postbus 511,2003 PB Haarlem Stadszaken Milieu Haarlem Retouradres Postbus 511,2003 PB Haarlem Merck, Sharp en Dohme Haarlem de heer R. Elzen Postbus 581 2003 PC Haarlem Datum 9 november 2015 Uw brief kenmerk uw mail van 13 oktober

Nadere informatie

Indien sprake is van een andere gemachtigde, machtigingsformulier ingevuld en ondertekend als bijlage toevoegen.

Indien sprake is van een andere gemachtigde, machtigingsformulier ingevuld en ondertekend als bijlage toevoegen. FORMULIER EVALUATIE NAZORG BODEMSANERING IN TE VULLEN DOOR OPDRACHTGEVER SANERING OF DIENS GEMACHTIGDE 01 Type evaluatie (aankruisen wat van toepassing is) Tussenevaluatie van fase Eindevaluatie volledige

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 8 september 2016 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2016-009957 Locatie van verontreiniging : Ugchelseweg

Nadere informatie

ondertekenen) en inclusief bijlagen opsturen (ingescand digitaal of op papier per post) aan het bevoegd gezag.

ondertekenen) en inclusief bijlagen opsturen (ingescand digitaal of op papier per post) aan het bevoegd gezag. Meldingsformulier bodemverontreiniging/bodemsanering Deze set bevat de volgende onderdelen: meldingenformulier bodemverontreiniging/bodemsanering toelichting op het meldingenformulier bodemverontreiniging/bodemsanering

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemeen

Hoofdstuk 1. Algemeen Erfgoedverordening gemeente Geldermalsen 2013 De raad van de gemeente Geldermalsen, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 november 2012, nummer 9, gelet op artikel

Nadere informatie

- beschikking - vaststellen ernst en urgentie en instemming saneringsplan Utrechtseweg 86 te Zeist

- beschikking - vaststellen ernst en urgentie en instemming saneringsplan Utrechtseweg 86 te Zeist - beschikking - vaststellen ernst en urgentie en instemming saneringsplan Utrechtseweg 86 te Zeist datum 30 november 2005 nummer 2005WEM005106i bijlage 1 kadastrale kaart met interventiewaardecontour grond

Nadere informatie

Nr.: 9.4 Onderwerp: Erfgoedverordening gemeente Lopik gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nr.: 9.4 Onderwerp: Erfgoedverordening gemeente Lopik gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTE LOPIK Nr.: 9.4 Onderwerp: Erfgoedverordening gemeente Lopik 2010 De raad van de gemeente Lopik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31 augustus 2010; gelet op artikel 149

Nadere informatie

- beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Locatie gelegen achter Korte Linschoten Westzijde 1 te Linschoten (Montfoort) 1.

- beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Locatie gelegen achter Korte Linschoten Westzijde 1 te Linschoten (Montfoort) 1. - beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Locatie gelegen achter Korte Linschoten Westzijde 1 te Linschoten (Montfoort) datum 18 mei 2005 nummer 2005WEM002033i bijlagen kadastrale kaart sector

Nadere informatie

Doelstelling van onderhavig plan is het juridisch-planologisch mogelijk maken van de bouw van maximaal één woning op voornoemde locatie.

Doelstelling van onderhavig plan is het juridisch-planologisch mogelijk maken van de bouw van maximaal één woning op voornoemde locatie. Raadsvoorstel Zaaknummer: 2017-008843 gemeente Onderwerp Ongewijzigd vaststellen bestemmingsplan "Zandeind 29a" (Riel) Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen 20-06-2017 30-01-2018 Ter inzage 1.

Nadere informatie

- beschikking - vaststelling ernst en urgentie en instemming saneringsplan De Malapertweg 3/5 en 7/7a Nieuwegein. 1. Inleiding

- beschikking - vaststelling ernst en urgentie en instemming saneringsplan De Malapertweg 3/5 en 7/7a Nieuwegein. 1. Inleiding - beschikking - vaststelling ernst en urgentie en instemming saneringsplan De Malapertweg 3/5 en 7/7a Nieuwegein datum 18 maart 2005 nummer 2005WEM001172i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering

Nadere informatie

Verordening op de elektronische bekendmaking en kennisgeving waterschap Vechtstromen

Verordening op de elektronische bekendmaking en kennisgeving waterschap Vechtstromen Verordening op de elektronische bekendmaking en kennisgeving waterschap Vechtstromen Kenmerk Het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d.

Nadere informatie

- beschikking - ernst en niet-spoedeisendheid bodemverontreiniging Dorpsstraat 113 te Harmelen gemeente Woerden

- beschikking - ernst en niet-spoedeisendheid bodemverontreiniging Dorpsstraat 113 te Harmelen gemeente Woerden - beschikking - ernst en niet-spoedeisendheid bodemverontreiniging Dorpsstraat 113 te Harmelen gemeente Woerden datum 20 januari 2006 nummer 2006WEM000087i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering

Nadere informatie

Melding bodemverontreiniging/bodemsanering

Melding bodemverontreiniging/bodemsanering Kantooradres: Oldehoofsterkerkhof 2 8911 DH Leeuwarden Postadres: Postbus 21000 8900 JA Leeuwarden 14 058 gemeente@leeuwarden.nl Melding bodemverontreiniging/bodemsanering Doel van de melding Meerdere

Nadere informatie

- beschikking - instemming saneringsplan Noordersingel 22 Eemnes Eemnes

- beschikking - instemming saneringsplan Noordersingel 22 Eemnes Eemnes - beschikking - instemming saneringsplan Noordersingel 22 Eemnes Eemnes datum 20 juni 2005 nummer 2005WEM00002585i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie C.P. Nieman locatiecode UT 0317/00043

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 54 Wet van 24 januari 2002 tot wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeentewet in verband met de samenvoeging

Nadere informatie

Ter plaatse van de hierboven genoemde percelen is sprake van een geval van ernstige verontreiniging als bedoeld in artikel 29 lid 1, van de Wbb.

Ter plaatse van de hierboven genoemde percelen is sprake van een geval van ernstige verontreiniging als bedoeld in artikel 29 lid 1, van de Wbb. 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: Slender You Woudenberg t.a.v. mevr. J.H. van Voskuilen Stationsweg West 54 3931 ET Woudenberg Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583306 Fax 030-2582990

Nadere informatie

Aan: Gemeente Baarn T.a.v. de heer W. Stolp Postbus 1003 3740 BA Baarn. Geachte heer Stolp,

Aan: Gemeente Baarn T.a.v. de heer W. Stolp Postbus 1003 3740 BA Baarn. Geachte heer Stolp, Dienst Water en Milieu Aan: Gemeente Baarn T.a.v. de heer W. Stolp Postbus 13 374 BA Baarn Pythagoraslaan 11 Postbus 83 358 TH Utrecht Tel. 3-2589111 Fax 3-258342 http://www.provincie-utrecht.nl Datum

Nadere informatie

Ter plaatse van het hierboven genoemde perceel is sprake van een geval van ernstige verontreiniging als bedoeld in artikel 29 lid 1, van de Wbb.

Ter plaatse van het hierboven genoemde perceel is sprake van een geval van ernstige verontreiniging als bedoeld in artikel 29 lid 1, van de Wbb. 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: De Elf Provinciën BV T.a.v. de heer G. Haverkamp Bisonspoor 4005 3605 LV MAARSSEN Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583306 Fax 030-2582990 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Plaats: Middelburg Datum: 2 december 2005 Kenmerk: RMW0512358 Afdeling: Milieuhygiëne Globiscode: ZL071800260 GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Melding Op 1 september 2005 hebben wij een melding in het kader

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Aanhef De raad van de gemeente Bunnik; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

Erfgoedverordening Nissewaard 2016

Erfgoedverordening Nissewaard 2016 Raadscasenr. Erfgoedverordening Nissewaard 2016 De raad van de gemeente Nissewaard; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 september 2016; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet,

Nadere informatie

- beschikking - ernst en spoed bodemverontreiniging Oude Holleweg 49 (vh 23) Renswoude

- beschikking - ernst en spoed bodemverontreiniging Oude Holleweg 49 (vh 23) Renswoude - beschikking - ernst en spoed bodemverontreiniging Oude Holleweg 49 (vh 23) Renswoude datum 21 februari 2006 nummer 2006WEM000800i bijlagen kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie Alex Schouten

Nadere informatie

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid PAP E tra zaaknummer Dossler Ons kenmerk BehnndeM door / CHK de heer P.M. Stortenbck(.ṡr N

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid PAP E tra zaaknummer Dossler Ons kenmerk BehnndeM door / CHK de heer P.M. Stortenbck(.ṡr N Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid PAP E tra zaaknummer 0115339 Dossler 909120 Ons kenmerk BehnndeM door 2013006822 / CHK de heer P.M. Stortenbck(.ṡr Noordendijk 250 Postbus 55o 3300 AN Dordrecht T [078]

Nadere informatie

- beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Baambrugse Zuwe 73 te Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen) 1. Inleiding

- beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Baambrugse Zuwe 73 te Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen) 1. Inleiding - beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Baambrugse Zuwe 73 te Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen) datum 31 oktober 2005 nummer 2005WEM004590i bijlagen kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr.

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr. De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr. Gelet op artikel 149 Gemeentewet en de artikel 12, 14 en 15 van de Monumentenwet

Nadere informatie

Aan: VvE Diensten Nederland Eindhoven BV VvE Hoofdsplitsing Het Slot te Bunnik T.a.v. de heer T. van Gurp Verdunplein 2 5627 SZ Eindhoven

Aan: VvE Diensten Nederland Eindhoven BV VvE Hoofdsplitsing Het Slot te Bunnik T.a.v. de heer T. van Gurp Verdunplein 2 5627 SZ Eindhoven 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: VvE Diensten Nederland Eindhoven BV VvE Hoofdsplitsing Het Slot te Bunnik T.a.v. de heer T. van Gurp Verdunplein 2 5627 SZ Eindhoven Pythagoraslaan 101 Postbus 80300

Nadere informatie

Indien sprake is van een andere gemachtigde, machtigingsformulier ingevuld en ondertekend als bijlage toevoegen.

Indien sprake is van een andere gemachtigde, machtigingsformulier ingevuld en ondertekend als bijlage toevoegen. FORMULIER EVALUATIE NAZORG BODEMSANERING IN TE VULLEN DOOR OPDRACHTGEVER SANERING OF DIENS GEMACHTIGDE 01 Type evaluatie (aankruisen wat van toepassing is) Tussenevaluatie van fase Eindevaluatie volledige

Nadere informatie

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum De raad van de gemeente Renkum; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 december 2012; Gelet op artikel

Nadere informatie

Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek

Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek Het dagelijks bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek; voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

VERORDENING. De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

VERORDENING. De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Lijst agendapunten nummer: 8b Kenmerk: 11150 Afdeling: Vergunningen en Handhaving VERORDENING Datum: 9 oktober 2008 Onderwerp: Erfgoedverordening Terneuzen 2008 De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen

Nadere informatie

- beschikking - ernst, urgentie en instemming saneringsplan Choisyweg 18 Zeist. 1. Inleiding

- beschikking - ernst, urgentie en instemming saneringsplan Choisyweg 18 Zeist. 1. Inleiding - beschikking - ernst, urgentie en instemming saneringsplan Choisyweg 18 Zeist datum 23 mei 2005 nummer 2005WEM002123i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie B.C. Bannink locatiecode

Nadere informatie

Bodemsanering; locatie Monierweg 4 te Coevorden, gemeente Coevorden, ontwerpbeschikking instemming met het evaluatieverslag

Bodemsanering; locatie Monierweg 4 te Coevorden, gemeente Coevorden, ontwerpbeschikking instemming met het evaluatieverslag (ONTWERP)BESCHIKKING Globiscode Aanvrager Onderwerp Datum Kenmerk DR010900125 ISC Beheer BV Bodemsanering; locatie Monierweg 4 te Coevorden, gemeente Coevorden, ontwerpbeschikking instemming met het evaluatieverslag

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 8 januari 2016 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2016-000156 Locatie van verontreiniging : Prins

Nadere informatie

Meldingsformulier afronding bodemsanering

Meldingsformulier afronding bodemsanering Meldingsformulier afronding bodemsanering Van dit formulier maakt u gebruik als u een sanering wilt afronden. U vult dit formulier in en stuurt het samen met het evaluatieverslag van de sanering op aan

Nadere informatie

Voorgesteld raadsbesluit: Vast te stellen de Verordening op de vertrouwenscommissie gemeente Dinkelland 2015

Voorgesteld raadsbesluit: Vast te stellen de Verordening op de vertrouwenscommissie gemeente Dinkelland 2015 RAADSVOORSTEL Datum: 2 december 2014 Nummer: Onderwerp: Verordening vertrouwenscommissie herbenoeming 2015 Voorgesteld raadsbesluit: Vast te stellen de Verordening op de vertrouwenscommissie gemeente Dinkelland

Nadere informatie

BESCHIKKING 2015011064 / CHK

BESCHIKKING 2015011064 / CHK Zaaknummer 0138912 Dossier 913198 Ons kenmerk 2015011064 / CHK BESCHIKKING De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft namens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op 4 november 2014 een melding ontvangen

Nadere informatie

Meldingsformulier Algemeen Wet bodembescherming

Meldingsformulier Algemeen Wet bodembescherming Meldingsformulier Algemeen Wet bodembescherming Dit formulier volledig* ingevuld, ondertekend en met de gevraagde formulieren en in tweevoud toezenden aan: RUD NHN Postbus 2095 1620 EB HOORN (* Indien

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 9 mei 2016 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2016-005762 Locatie van verontreiniging : Pieter de

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 1 mei 2017 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2016-013475 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN HELMOND

GEMEENTEBLAD VAN HELMOND GEMEENTEBLAD VAN HELMOND VERORDENING BODEMSANERING 2006 Jaar : 2006 Nummer: 30 Besluit : Gemeenteraad 9 mei 2006 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

GELDERLAND. : Gemeente Wageningen. Nummer van verontreiniging : GE Documentnummer(s) inzagestukken:

GELDERLAND. : Gemeente Wageningen. Nummer van verontreiniging : GE Documentnummer(s) inzagestukken: BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN GELDERLAND VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN Datum besluit : 8 maart 2017 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2017-001951 Locatie van verontreiniging : Marijkeweg

Nadere informatie

Aan: Stichting Bodemsanering NS T.a.v. de heer T. Bussink Postbus GV Utrecht. Geachte heer Bussink,

Aan: Stichting Bodemsanering NS T.a.v. de heer T. Bussink Postbus GV Utrecht. Geachte heer Bussink, Afdeling Vergunningverlening Aan: Stichting Bodemsanering NS T.a.v. de heer T. Bussink Postbus 2809 3500 GV Utrecht Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583042 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

BESCHIKKING. Globiscode DR 011800247

BESCHIKKING. Globiscode DR 011800247 BESCHIKKING Globiscode DR 011800247 Aanvrager Onderwerp Hofstra Vastgoed BV Bodemsanering; locatie Dr. A. Philipsstraat 12-14 te Hoogeveen, gemeente Hoogeveen, beschikking instemming met het evaluatieverslag

Nadere informatie

- beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Oudhuijzerweg 65 Wilnis, gemeente De Ronde Venen

- beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Oudhuijzerweg 65 Wilnis, gemeente De Ronde Venen - beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Oudhuijzerweg 65 Wilnis, gemeente De Ronde Venen datum 19 augustus 2005 nummer 2005WEM003507i bijlagen kadastrale kaart sector referentie locatiecode

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Beschikking

1. Inleiding. 2. Beschikking Dienst Water en Milieu Aan: Vianen Kozijntechniek BV T.a.v. de heer G. Roest Postbus 83 3417 ZH Montfoort Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

Via deze website kunnen onder meer de meldingsformulieren worden gedownload.

Via deze website kunnen onder meer de meldingsformulieren worden gedownload. Algemeen deel Dit meldingsformulier is niet van toepassing voor meldingen in het kader van het Besluit en de Regeling uniforme saneringen (BUS-meldingen). Voor een melding in het kader van BUS wordt verwezen

Nadere informatie

- beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Hoek van de Singel en de Provincialeweg N201 Vreeland (gemeente Loenen)

- beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Hoek van de Singel en de Provincialeweg N201 Vreeland (gemeente Loenen) - beschikking - niet ernstige bodemverontreiniging Hoek van de Singel en de Provincialeweg N201 Vreeland (gemeente Loenen) datum 15 juli 2005 nummer 2005WEM002995i bijlagen kadastrale kaart sector Bodemsanering

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 2 november 2016 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2016-013199 Locatie van verontreiniging : Oude Telgterweg

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 27 november 2015 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2015-010677 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

Erfgoedbeleid Ridderkerk. Archeologieverordening Ridderkerk 2013

Erfgoedbeleid Ridderkerk. Archeologieverordening Ridderkerk 2013 Erfgoedbeleid Ridderkerk Archeologieverordening Ridderkerk 2013 TOELICHTING OP DE ARCHEOLOGIEVERORDENING RIDDERKERK 2013 Gemeentestukken: 2013-267 TOELICHTING OP DE ARCHEOLOGIEVERORDENING RIDDERKERK 2013

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 27 januari 2015 Onderwerp : Wet Bodembescherming - Locatie van verontreiniging : Dr. Hartogsweg 58 Plaats : Ede Gemeente

Nadere informatie

Inschrijving publiekrechtelijke beperking - Besluit

Inschrijving publiekrechtelijke beperking - Besluit Blad 1 van 8 Inschrijving publiekrechtelijke beperking - Besluit Hierbij verzoek ik, Rowdy Steven Beekom van (Administratief medewerker A), handelend namens Gedeputeerde Staten van Gelderland van de publiekrechtelijke

Nadere informatie

(indien nog niet gestart) melding start saneringsmaatregelen (1 à 2 dagen tevoren) : meldingenformulier start bodemsanering en bestemming grond

(indien nog niet gestart) melding start saneringsmaatregelen (1 à 2 dagen tevoren) : meldingenformulier start bodemsanering en bestemming grond Versie december 2006 Melding verontreiniging of aantasting van de bodem, die veroorzaakt is door handelingen die vallen binnen de reikwijdte van artikel 13, juncto 27 van de Wet bodembescherming (nieuwe

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 864 Wijziging van de Omgevingswet en enkele andere wetten met het oog op het beschermen van de bodem, met inbegrip van het grondwater, en het

Nadere informatie

12 september : Admiraal Trompstraat 2 (voormalig Wilton Fijenoord terrein) te Schiedam

12 september : Admiraal Trompstraat 2 (voormalig Wilton Fijenoord terrein) te Schiedam Huisman Vastgoed b.v. T.a.v. de heer I. Spijker Admiraal Trompstraat 2 3115 HH SCHIEDAM gemeente Schiedam Cluster Stedelijke Ontwikkeling afdeling Ruimtelijk gebruik Postbus 1501 3100 EA SCHIEDAM Stadskantoor

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 23 november 2010, Nr. SO/2010/482366;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 23 november 2010, Nr. SO/2010/482366; CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR75288_1 23 februari 2016 Erfgoedverordening Dordrecht De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Overwegende dat het gewenst is om een regeling op te stellen om subsidies te kunnen verstrekken voor bodemsaneringsprojecten in Noord-Holland 2015;

Overwegende dat het gewenst is om een regeling op te stellen om subsidies te kunnen verstrekken voor bodemsaneringsprojecten in Noord-Holland 2015; Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 21 april 2015, nr. 578971/579004, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling bodemsanering Noord-Holland 2015 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Nadere informatie

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Baarn 2006;

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Baarn 2006; Burgemeester en wethouders van Baarn Overwegende dat het wenselijk is aanvullende regels te geven voor de subsidieverlening ten behoeve van de organisatie van activiteiten op het gebied van gemeentelijke

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ DEELONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ DEELONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ DEELONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 25 november 2014 Onderwerp : Wet bodembescherming - Locatie van verontreiniging :

Nadere informatie

Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH.

Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH. Reglement van de Bezwaaradviescommissie SPPOH Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH. Artikel 1 - Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: Aanvrager bevoegd

Nadere informatie

Ambtelijke bijstand: Janke Bolt 1

Ambtelijke bijstand: Janke Bolt 1 Raadsvoorstel Onderwerp Ongewijzigd vaststellen bestemmingsplan "Zandeind 29a" (Riel) Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage XX-XX-XXXX XX-XX-XXXX 1. Vast te stellen bestemmingsplan

Nadere informatie

Model Leegstandverordening

Model Leegstandverordening Model Leegstandverordening De raad van de gemeente - naam-, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van, nr ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2 van de Leegstandwet;

Nadere informatie

ONTWERPBESCHIKKING. Stichting Bodemsanering NS (SBNS)

ONTWERPBESCHIKKING. Stichting Bodemsanering NS (SBNS) ONTWERPBESCHIKKING Globiscode Aanvrager Onderwerp Datum Kenmerk DR010900256 Stichting Bodemsanering NS (SBNS) Bodemsanering; locatie NS-emplacement Coevorden (WBB-gevallen 2 tot en met 5), gemeente Coevorden,

Nadere informatie

-beschikking - vaststelling ernst en urgentie en instemming saneringsplan Buizerdlaan 6-10 Nieuwegein

-beschikking - vaststelling ernst en urgentie en instemming saneringsplan Buizerdlaan 6-10 Nieuwegein -beschikking - vaststelling ernst en urgentie en instemming saneringsplan Buizerdlaan 6-10 Nieuwegein datum 7 februari 2005 nummer 2005WEM000597i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie

Nadere informatie

Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni Gemeenteraad. Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017.

Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni Gemeenteraad. Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017. Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017. B&W vergadering : 23 mei 2017 Zaaknummer : 33366337 Dienst / afdeling : BJO- Bestuurs

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012; Download subsidieverordening De Raad van de gemeente Hoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012; besluit: De volgende verordening Verordening subsidiëring

Nadere informatie

concept-algemene inspraak- en participatieverordening gouda

concept-algemene inspraak- en participatieverordening gouda Bijlage 3. regeling nummer 1.4.1 concept-algemene inspraak- en participatieverordening gouda nr. 1.4.1 g. indien het belang van inspraak of participatie niet opweegt tegen het belang van handhaving van

Nadere informatie

Melding Evaluatie Bodemsanering

Melding Evaluatie Bodemsanering Versie juli 2014 Melding Evaluatie Bodemsanering IN TE VULLEN DOOR OPDRACHTGEVER SANERING (MELDER) OF DIENS GEMACHTIGDE De gebruikte begrippen worden toegelicht in de bij dit formulier behorende toelichting.

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Roermond Nr. 232396 29 december 2017 Verordening behandeling bezwaarschriften Roermond 2018 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

Nadere informatie

Leegstandverordening Maassluis 2017.

Leegstandverordening Maassluis 2017. De raad van de gemeente - Maassluis-, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 9 mei 2017 gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2 van de Leegstandwet; overwegende

Nadere informatie

Meldingsformulier BODEMVERONTREINIGING / -SANERING

Meldingsformulier BODEMVERONTREINIGING / -SANERING Meldingsformulier BODEMVERONTREINIGING / -SANERING Dit formulier met bijbehorende stukken moet in viervoud worden ingediend bij het college van de gemeente Tilburg. In te vullen door melder 1 Melding volgens

Nadere informatie

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; Gelet op artikel 55, tweede lid, van de Wet bodembescherming;

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; Gelet op artikel 55, tweede lid, van de Wet bodembescherming; Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 25 juni 2007, nr. LMV 2007058967, houdende regels voor het uniformeren van publiekrechtelijke beperkingen Wet bodembescherming

Nadere informatie

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hof van Twente. Nr. 95342 14 juli 2016 Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012 De raad van de gemeente Hof van Twente, gezien

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Hoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders dd.;

De Raad van de gemeente Hoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders dd.; Raadsbesluit nr.: Registratie-nr.: 09.08468 De Raad van de gemeente Hoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders dd.; besluit: De volgende verordening, Verordening subsidiëring

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst Locatienaam: Onder dit nummer zijn de onderzoeksrapporten opgeslagen bij de gemeente Eindhoven. Indien aanvullende informatie wordt opgevraagd bij de gemeente, dat dient dit nummer

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING ONDERWIJS

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING ONDERWIJS REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING ONDERWIJS CB08.199 AJH 09-09-2008 procedures Aventus\CB08.199.reglement klachtenbehandeling onderwijs versie 2.0 def. vastgesteld CvB 05-11-2008 Historie document: Reglement

Nadere informatie