JAARREKENING 2010 BEDRIJVENPARK RENGERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARREKENING 2010 BEDRIJVENPARK RENGERS"

Transcriptie

1 JAARREKENING 2010 BEDRIJVENPARK RENGERS April 2011

2 I N H O U D 1. Voorwoord 2. Jaarverslag 3. Waarderingsgrondslagen en financiering 4. Balans + toelichting 5. Grondexploitatie fase 1&2 + toelichting 6. Grondexploitatie fase 4 + toelichting 7. Programmarekening 8. Weerstandsvermogen 9. Grondbeleid 10. Verbonden partijen 11. Controleverklaring

3 V O O R W O O R D In 1994 is de Gemeenschappelijke Regeling Bedrijvenpark Rengers, door de 3 deelnemende gemeenten (Groningen, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer) opgericht met als doel: "Het bevorderen van de economische ontwikkeling en werkgelegenheid rond het stedelijk knooppunt Groningen door middel van het gezamelijk ontwikkelen en exploiteren van een kwalitatief hoogwaardig en uit financieel-economisch oogpunt aanvaardbaar intergemeentelijk bedrijvenpark". De Gemeenschappelijke Regeling heeft als taak het ontwikkelen, uitvoeren en bewaken van de exploitatie van het bedrijventerrein. In de regeling is ondermeer vastgelegd dat de financiële risico's evenredig over de drie deelnemende gemeenten worden verdeeld. De Gemeenschappelijke Regeling is een openbaar lichaam en kent drie bestuursorganen: een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een voorzitter. Het algemeen bestuur bestaat uit 9 leden en wordt gekozen door de raden van de deelnemende gemeenten. Het dagelijks bestuur bestaat uit 3 leden en wordt gekozen door het algemeen bestuur. De voorzitter wordt gekozen door het algemeen bestuur. Gedeputeerde Staten houden toezicht op de Gemeenschappelijke Regeling middels het goedkeuren van de begroting en het kennis nemen van de rekening. De Gemeenschappelijke Regeling is vervolgens met de Gemeente Groningen, dienst RO/EZ een management-overeenkomst aangegaan, waarin is overeen gekomen dat de dienst RO/EZ de uitvoering en de administratie op zich neemt, noodzakelijk om tot de realisatie en exploitatie van het bedrijvenpark te komen. In 1999 zijn de uitvoeringstaken tussen de drie deelnemende gemeenten herschikt. Zo is het stedebouwkundig werk, onderdeel van het management-contract tussen de Gemeente Groningen en de Gemeenschappelijke Regeling, om praktische redenen overgeheveld naar de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Hierdoor is de jaarlijkse vergoeding aan de Gemeente Groningen, met ingang van 2000, voor dit onderdeel gekort en overgeheveld naar de gemeente Hoogezand- Sappemeer.

4 J A A R V E R S L A G De Gemeenschappelijke Regeling Bedrijvenpark Rengers (hier verder GR genoemd) heeft in 2008 de grondexploitatie voor fase 4 vastgesteld. Hiermee was de grondexploitatie voor fase 4 vastgelegd en zijn we concreet aan de slag gegaan met het verwerven van de gronden en het (voorbereiden op het) bouwrijpmaken van deze fase. Deze fase is één van de vier onderscheiden fases voor dit bedrijvenpark. Het exploitatiegebied grenst aan de westkant met fase 3, ten noorden ligt de grens evenwijdig met de talud / berm van de A7, ten oosten loopt de begrenzing langs de particuliere kavels en, tot slot, aan de zuidkant loopt de grens parallel met de Winschoterweg. Binnen deze grondexploitatie is na het bouwrijpmaken van dit deelgebied ruim m2 getransformeerd tot uitgeefbaar terrein. Deze 7 hectare uit te geven gronden maakt onderdeel uit vaneen totale oppervlakte van 11,4 hectare. Inmiddels is geheel fase 4 bouwrijp en is er 1 kavel verkocht aan een bedrijf. Medio deze zomer zal het bedrijf daadwerkelijk zijn deuren openen. In verband met de economische crisis en de gevolgen hiervan voor de grondverkoop van industrieterreienen heeft er in 2010 een herziening plaats gevonden van de grondexploitatie voor fase 4. De exploitatieperiode is verlengd met 5 jaar tot Daarnaast zijn de grondprijzen conform de gemaakte afspraken in de Regio Groningen-Assen naar boven toe bijgesteld. Dit alles leidt er toe dat er voor de totale grondexploitatie fase 4 een voordelig resultaat van 1,3 miljoen euro wordt geprognotiseerd. Fase 1 en 2 zijn inmiddels afgerond in de zin van het proces van bouw- en woonrijpmaken en verkoop van de uit te geven kavels. De slotcalculatie is nog niet vastgesteld omdat de gronden uit fase 1 en 2 nog niet formeel zijn overgdragen aan de gemeente Slochteren. Er zullen nog werkzaamheden gaan plaatsvinden in de vorm van herstel. Op 17 februari 2011 heeft het Algemeen Bestuur besloten om de gronden voor fase 3 aan te kopen. Voor het ontwikkelen van fase 3 zal een nieuw bestemmingsplan opgesteld worden. In 2011 zal een grondexploitatie voor fase 3 opgesteld en in procedure gebracht worden.

5 WAARDERINGSGRONDSLAGEN Het onderhanden werk is gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs of lagere verwachte opbrengstwaarde van de nog niet voltooide opdrachten, verminderd met de voor deze opdrachten reeds ontvangen/ gedeclareerde subsidies en koopsommen. Het eindresultaat wordt genomen bij de opheffing van de regeling/afronding van het project. Het positieve/negatieve resultaat wordt evenredig verdeeld over de 3 deelnemende gemeenten. De vorderingen worden gewaardeerd tegen nominale waarde, onder aftrek van een voorziening voor oninbare vorderingen. Koopsommen voor gronden worden verantwoord op het moment van passeren van de verkoopakte. FINANCIERING De financiering vindt, conform de regels van het Besluit begroting en verantwoording (BBV), plaats door middel van een rekening courant verhouding met de Gemeente Groningen. Op heeft deze rekening courant verhouding een negatief saldo van 1,204 miljoen euro.

6 BEDRIJVENPARK RENGERS BALANS 2010 bedragen in euro's ACTIVA PASSIVA balans per balans per balans per balans per Onderhanden werk Overige schulden Rekening-courant Rekening-courant Gemeente Groningen Gemeente Groningen TOTAAL TOTAAL TOELICHTING BALANS ACTIVA Onderhanden werk Totaal is er per aan onderhanden werk 1,219 miljoen euro geactiveerd. Zie voor een nadere toelichting de toelichting op de grondexploitatie. PASSIVA Overige schulden De kosten 2010 van de Gemeente Hoogezand-Sappemeer voor acquisitie zijn betaald in 2011, maar komen ten laste van het exploitatiejaar Rekening-courant Gemeente Groningen De financiering van de investeringen loopt via de Gemeente Groningen. Per bedraagt deze 1,204 miljoen euro. NIET UIT DE BALANS BLIJKENDE VERPLICHTINGEN Op 17 februari heeft het Algemeen Bestuur besloten om tot aankoop van de grond voor fase 3 over te gaan. De aankoop van deze grond heeft inmiddels op 31 maart 2011 plaatsgevonden voor een bedrag van 2,187 miljoen euro (incl. bijkomende kosten).

7 BEDRIJVENPARK RENGERS fase 1 & 2 GRONDEXPLOITATIE bedragen in euro's Omschrijving Uitgaven Uitgaven Totaal Bedrag van Begroot Begroot Begroot Totaal Inkomsten Inkomsten Verantwoord Aangegane na 2013 t/m t/m 2010 Verplichtingen Bodemonderzoek Verwerving Sloop Aanleg infrastructuur Groenvoorzieningen Nutsvoorzieningen Planontwikkeling Voorbereiding & Toezicht Exploitatielasten TOTAAL KOSTEN BOB ISP Provincie TOTAAL SUBSIDIE Grondverkopen Optievergoeding Rente TOTAAL VERKOPEN totaal grondexploitatie TOELICHTING GRONDEXPLOITATIE FASE 1&2 UITGAVEN BOEKJAAR Planontwikkeling Kosten ruilverkavelingsrente. Exploitatielasten Het betreft hier de renteopbrengsten van de rekening courant Gemeente Groningen (- 76 duizend euro). INKOMSTEN BOEKJAAR Opbrengst grondverkopen - Mutatie op onderhanden werk Het verschil van baten en lasten bedraagt 70 duizend euro negatief en wordt op het geactiveerde bedrag per gecorrigeerd.

8 BEDRIJVENPARK RENGERS fase 4 GRONDEXPLOITATIE bedragen in euro's Omschrijving Uitgaven Uitgaven Totaal Bedrag van Begroot Begroot Begroot Totaal Inkomsten Inkomsten Verantwoord Aangegane na 2012 t/m t/m 2010 Verplichtingen Bodemonderzoek Verwerving Bouwrijpmaken Woonrijpmaken Groenvoorzieningen Planontwikkeling Voorbereiding & Toezicht Exploitatielasten TOTAAL KOSTEN Bijdragen en Subsidies TOTAAL SUBSIDIE Grondverkopen TOTAAL VERKOPEN totaal grondexploitatie TOELICHTING GRONDEXPLOITATIE FASE 4 UITGAVEN BOEKJAAR Bouwrijp maken In 2009 is gestart met de uitvoering van het bouwrijpmaken van fase 4. De uitvoering is in de afrondende fase. Planontwikkeling In 2010 zijn de volgende planontwikkelingskosten gemaakt: - Gemeente Groningen, projectleiding, financiële planbegeleiding, civieltechnische begeleiding en landmeetkundige werkzaamheden (23 duizend euro) - Drukwerk (8 duizend euro) - Advertentiekosten (4 duizend euro) - Promotie en opening fase 4 (13 duizend euro) - Gemeente Hoogezand-Sappemeer (15 duizend euro) Exploitatielasten Het betreft hier de rentekosten van de rekening courant Gemeente Groningen voor fase 4 (122 duizend euro). INKOMSTEN BOEKJAAR Opbrengst grondverkopen In 2010 is 1 peceel grond verkocht. De totale oppervlakte van dit perceel bedroeg 0,2775 hectare met een verkoopprijs van 194 duizend euro.

9 AANGEGANE VERPLICHTINGEN FASE 1&2 - AANGEGANE VERPLICHTINGEN FASE 4 Ten opzichte van de begroting t/m 2010 zijn er nog diverse werkzaamheden die nog niet zijn uitgevoerd. Verwerving - Bouwrijpmaken Plantwerk en afwerken bermen en taluds moet nog worden uitgevoerd. Eind april 2011 is het bouwrijp maken van fase 4 volledig afgerond. Voorbereiding & Toezicht Betreft begeleidingskosten voor het bouwrijpmaken Grondverkopen Begroot was dat in 2010 reeds voor een bedrag van 715 duizend euro aan kavels was verkocht. Eind 2010 is het bouwrijpmaken voltooid. Ook heeft in 2010 de eerste verkoop nog plaatsgevonden. De verkoopprijs bedroeg 194 duizend euro. Het verschil tussen begrote en werkelijke verkoopopbrengsten in 2010 dient wel in latere jaren te worden gerealiseerd.

10 PROGRAMMAREKENING Het beleid is erop gericht om het bedrijventerrein zodanig te ontwikkelen dat voldaan wordt aan de doelstelling van het bedrijvenpark Rengers. Er is sprake van een gefaseerde ontwikkeling: fasen 1 en 2 zijn inmiddels afgerond en fase 4 is in ontwikkeling. Het uitgiftetempo van fase 4 is gebaseerd op het voorzichtigheidsprincipe en loopt nu van Nu fase 1&2 geheel zijn afgerond zal de slotcalculatie van deze fases in 2011 in procedure worden gebracht. In de door het Algemeen Bestuur op 1 juli 2010 vastgestelde grondexploitatie fase 4 zijn de baten en lasten tot en met 2020 opgenomen. Per jaarschijf worden de baten en lasten middels de financiële begroting geautoriseerd. Het Algemeen Bestuur heeft in haar vergadering van 17 februari 2011 besloten om de grond voor fase 3 aan te kopen en, in tegenstelling tot wat in de herziene begroting 2011 was gemeld, zelf in ontwikkeling te nemen.

11 WEERSTANDSVERMOGEN Het weerstandsvermogen is afhankelijk van de benodigde weerstandscapaciteit - de ingeschatte risico s en de beschikbare weerstandscapaciteit de middelen die beschikbaar zijn om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Het weerstandsvermogen wordt gevormd door de aanwezige middelen om de risico s op te vangen. De benodigde weerstandscapaciteit wordt bepaald door: De verwachte impact van de aanwezige risico s De gewenste mate van zekerheid dat de risico s kunnen worden opgevangen De mate waarin de risico s al op een andere wijze zijn afgedekt. De beschikbare weerstandscapaciteit is het totaal aan middelen en mogelijkheden waarover de gemeenschappelijke regeling kan beschikken om eventueel optredende niet begrote kosten af te dekken, zonder invloed op de uitvoering van taken. De al bekende risico s zijn opgenomen in box 3 van de grondexploitatie fase 4. Deze risico s worden als aanvaardbaar beschouwd, omdat deze door kansen gecompenseerd kunnen worden. Tevens sluit de grondexploitatie positief ( 1,286 miljoen euro) op eindwaarde 31 december Ook fase 1 & 2 laat een positef resultaat zien van 2,055 miljoen euro. Gezien deze resultaten is het weerstandsvermogen van voldoende omvang.

12 GRONDBELEID Het grondbeleid van de gemeenschappelijke regeling is gericht op het tijdig realiseren van bouwlocaties. Grondbeleid kan actief, passief of met een tussenvorm gevoerd worden. Bij actief grondbeleid wordt de grond voor eigen rekening en risico aangekocht, bouw- en woonrijp genaakt en in eigen beheer worden uitgegeven. In de passieve vorm draagt de marktpartij het volledige risico. Bij de tussenvorm is er sprake van locatieontwikkeling in samenwerking met de markt, waarbij het risico, de winst en de zeggenschap gedeeld wordt op wat wordt overeengekomen. Kern van het grondbeleid is de keuze voor een actief grondbeleid dat gebaseerd is op het ruimtelijkeconomische beleidskader zoals geformuleerd in de structuurvisie. Om uitvoering te kunnen geven aan het grondbeleid is een instrumentarium noodzakelijk. De publiekrechtelijke instrumenten zijn onder meer: de Wet Voorkeursrecht Gemeenten, de Onteigeningswet en de Wet op de ruimtelijke ordening. Het privaatrechtelijke deel wordt vorm gegeven door middel van het (strategisch) aankopen, het bouw- en woonrijp maken en de verkoop van de grond. We hebben spelregels kaveluitgifte fase 4 vastgesteld en onze grondprijzen sluiten aan bij de afspraken die de Regio Groningen Assen heeft gemaakt. Vanwege de complexiteit en omvang van het grondexploitatieproces en de beheersing hiervan wordt de risicoboxenmethode gebuikt voor beheersing van risico s binnen de grondexploitatie. Box 3 geeft inzicht in de kansen en risico s van het project, die niet opgenomen zijn in de projectbegroting. De risicoboxenmethode is een methode voor het kwantificeren en classificeren van risico s, het rubriceren tot risicocategorieën om vervolgens risicomanagement toe te passen op deze risico s. De belangrijkste risicocategorieën zijn: Kosten van bouw- en woonrijpmaken\ Vertraging in de gronduitgifte De- of inflatie grondopbrengsten Projectspecifieke kosten en opbrengsten die nog niet begroot of tentatief begroot zijn. De kans is wel reëel dat ze opgenomen worden in de grondexploitatie. De uitkomst van deze methode is dat concreet per risico wordt aangeduid wat de kans is dat dit zich voor doet en hoe dit risico te beheersen. Vervolgens worden er volgens een vaste methodiek alle genoemde kansen en beheersingsmogelijkheden gewaardeerd.

13 VERBONDEN PARTIJEN De GR Rengers kent drie verbonden partijen: de gemeenten Groningen, Hoogezand en Slochteren. Ter bevordering van de economische ontwikkeling en werkgelegenheid rond het knooppunt Groningen hebben zij het voornemen om te komen tot een gezamenlijke ontwikkeling en exploitatie van een bedrijvenpark Rengers. Hiervoor is de GR Rengers opgericht. In de GR is opgenomen onder welke voorwaarden de samenwerking met private partijen wordt vormgegeven.

BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS

BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS April 2018 1 I N H O U D 1. Voorwoord 2. Beleidsbegroting a. Beleidsbegroting b. Paragrafen 1. Grondbeleid 2. Financiering 3. Weerstandsvermogen

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING JAARSTUKKEN 2017 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS Maart 2018 I N H O U D 1. Voorwoord 2. Jaarverslag a- Inleiding b- Programmaverantwoording c- Paragrafen 1- Grondbeleid 2- Financiering

Nadere informatie

Grondexploitatie Beekweide 2018 Info-avond 4 april 2018

Grondexploitatie Beekweide 2018 Info-avond 4 april 2018 Info-avond 4 april 2018 Inhoud Grondexploitatie 2018: o Terugkijken: winstneming, investeringen en verkopen 2017 o Vooruitkijken: prognose woningbouwprogramma 2018 en verder Toekomstperspectief grondexploitatie

Nadere informatie

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Aanleiding voor de actualisatie van het globaal exploitatieplan 2. Plangebied en ruimtegebruik 3. Kosten exploitatiegebied

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A... 1 1. Samenvatting...3 2. Analyse Ruimtegebruik...4 3. Bouwprogramma...5 4. Investeringen...6 5. Opbrengsten...8

Nadere informatie

Rapportage Stichting Vrienden van Convivio

Rapportage Stichting Vrienden van Convivio Rapportage 2017 Stichting Vrienden van Convivio Rapport inzake Jaarrekening 2017 Stichting Vrienden van Convivio Inhoud Algemeen Balans per 31-12-2017 Rekening van baten en lasten over jan-dec 2017 Grondslagen

Nadere informatie

1 e Wijziging begroting Venlo GreenPark. (bedrijvenschap BusinessPark Venlo)

1 e Wijziging begroting Venlo GreenPark. (bedrijvenschap BusinessPark Venlo) 1 e Wijziging begroting Venlo GreenPark (bedrijvenschap BusinessPark Venlo) 1. Inleiding Voor u ligt de eerste bijstelling van de begroting van het bedrijvenschap BusinessPark Venlo, ook wel genoemd Venlo

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Bergerden

Openbaar Lichaam Bergerden Openbaar Lichaam Bergerden Begrotingswijziging 2015 + Concept begroting 2016 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 4 Algemeen... 5 Begrotingswijziging van baten en lasten 2015... 7 Begroting van baten en lasten

Nadere informatie

Stichting Urgente Noden Friesland te Leeuwarden. (Concept) Rapport inzake jaarrekening 2014

Stichting Urgente Noden Friesland te Leeuwarden. (Concept) Rapport inzake jaarrekening 2014 (Concept) Rapport inzake jaarrekening 2014 28 maart 2015 Inhoud Blad Algemeen 3 Balans per 31 december 2014 5 Resultatenrekening 2014 6 Toelichting op de balans en de resultatenrekening 7 2 Algemeen Oprichting

Nadere informatie

STICHTING ROTTERDAM FESTIVALS VERKORT FINANCIEEL VERSLAG 2016

STICHTING ROTTERDAM FESTIVALS VERKORT FINANCIEEL VERSLAG 2016 STICHTING ROTTERDAM FESTIVALS VERKORT FINANCIEEL VERSLAG 2016 INHOUDSOPGAVE Blz. 1. Jaarrekening 1. Waarderingsgrondslagen 1 2. Balans per 31 december 2016 1 3. Staat van Baten en Lasten 2016 Rotterdam

Nadere informatie

Grondexploitatie Stedum

Grondexploitatie Stedum Grondexploitatie Stedum Definitief GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN Grondexploitatie Stedum Definitief Gemeente Loppersum Grontmij Nederland B.V. Assen, 5 april 2012 Verantwoording Titel : Grondexploitatie

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens 1 ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3. Bouwprogramma... 5 4. Investeringen... 6 5. Opbrengsten...

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente. Ontwerp herziening begroting 2007

Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente. Ontwerp herziening begroting 2007 Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente Ontwerp herziening begroting 2007 April 2007 170407 Inhoudsopgave ontwerp herziene begroting 2007. Hoofdstuk 1. Inleiding.. 1 1.1 Bepalingen m.b.t. de

Nadere informatie

XL Businesspark Twente

XL Businesspark Twente XL Businesspark Twente Risicoanalyse per 1-1-2013 Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Januari 2013 1. Inleiding Grootschalige gebiedsontwikkelingen (zoals de transformatie van 180

Nadere informatie

Verwerken onderhandenwerk grondexploitatie

Verwerken onderhandenwerk grondexploitatie Verwerken onderhandenwerk grondexploitatie Uit diverse reacties die bij de commissie BBV binnenkomen blijkt dat er nogal wat vragen bestaan over het administratief en verslaggevingstechnisch verwerken

Nadere informatie

provincie renthe Assen, 17 september 2015

provincie renthe Assen, 17 september 2015 prov incie b uis rüesterbrink r, Assen postadres Postbus rzz,94oo,c Assen www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 provincie renthe Aan: de voorzitter en leden van Provinciale Staten van Drenthe Assen, 17 september

Nadere informatie

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Grondexploitatie Boswonen Emmelhage behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Maart 2015 1 Inhoudsopgave Grondexploitatie Boswonen Emmelhage... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3.

Nadere informatie

Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING 1 30-6-2014

Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING 1 30-6-2014 Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING 2013 1 30-6-2014 JAARREKENING 2013 INHOUDSOPGAVE pag. Inhoudsopgave 2 Bestuur en vaststelling jaarrekening 3 Jaarverslag 4 Balans per 31 december 2013 5

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG

FINANCIEEL JAARVERSLAG FINANCIEEL JAARVERSLAG 2016 STICHTING KUNSTEN OP STRAAT FINANCIEEL VERSLAG 2016 GRONDSLAGEN VOOR WAARDERING EN RESULTAATBEPALING ALGEMEEN Het financieel verslag is opgesteld met inachtneming van in Nederland

Nadere informatie

Grondexploitatie Westeremden

Grondexploitatie Westeremden Grondexploitatie Westeremden Definitief GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN Grondexploitatie Westeremden Definitief Gemeente Loppersum Grontmij Nederland bv Assen, 5 april 2012 Verantwoording Titel : Grondexploitatie

Nadere informatie

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Gemeente Steenwijkerland Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Stafafdeling Ontwikkeling Steenwijk januari 2007 1. Inleiding Het bestemmingsplan bedrijventerrein Boterberg

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 3

FINANCIEEL VERSLAG 3 Kersenstraat 28 2321 HR LEIDEN JAARREKENING 2014 INHOUD Blz VOORWOORD 2 FINANCIEEL VERSLAG 3 1 Kersenstraat 28 2321 HR LEIDEN HAAG Leiden, 29 oktober 2015 Geacht Bestuur, Hiermede brengen wij u rapport

Nadere informatie

Herziene exploitatiebegroting Dijkshorn. Peildatum: 31 december 2013

Herziene exploitatiebegroting Dijkshorn. Peildatum: 31 december 2013 Herziene exploitatiebegroting Dijkshorn Peildatum: december 0 Inhoudsopgave. Algemeen...... Financiële uitgangspunten.... Kosten en opbrengsten..... 4. Begrotingsresultaat (box en )... 4. Kosten........

Nadere informatie

31 december Liquide middelen Saldo 31 december Totaal reserves en fondsen

31 december Liquide middelen Saldo 31 december Totaal reserves en fondsen 8 JAARREKENING 8.1 Balans per 31 december na resultaatbestemming ACTIVA 31 december 2017 Vaste activa Materiële vaste activa Collectie 1 1 Inventaris 1.696 3.040 1.697 3.041 Vlottende activa Balievoorraad

Nadere informatie

Stichting Ausema-de Jong Fonds

Stichting Ausema-de Jong Fonds JAARREKENING 2015 Stichting Ausema-de Jong Fonds Coehoornsingel 14 9711 BS Groningen 050-3123569 Inschrijfnummer Kamer van Koophandel Groningen: 50387561 1 Inhoudsopgave pagina 1. Algemeen 3 2. Balans

Nadere informatie

Doel. Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing

Doel. Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing Grondexploitaties Doel Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing Transformatieproces met als eindproduct : bouwrijpe grond voor woningen, kantoren of bedrijfsterreinen Vijf grote grexen: Wijnhavenkwartier

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2010. Vereniging Beheer. Bedrijvenpark. Oostambacht

Financieel jaarverslag 2010. Vereniging Beheer. Bedrijvenpark. Oostambacht Financieel jaarverslag 2010 Vereniging Beheer Bedrijvenpark Oostambacht Inhoudsopgave Pagina Financieel jaarverslag 2010 Algemeen 1 Balans na resultaatverwerking 2 Staat van baten en lasten 2010, begrotingen

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrienden van Dôme

Jaarrekening Stichting Vrienden van Dôme Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Jaarrekening 1 Balans per 31 december 2014 2 Staat van baten en lasten over 2014 3 Waarderingsgrondslagen 4 Toelichting op de Balans per 31 december 2014 5 Toelichting op

Nadere informatie

definitieve jaarrekening 2014

definitieve jaarrekening 2014 Stichting Week van de Chronisch Zieken definitieve jaarrekening 2014 dd: 26 februari 2014 INHOUDSOPGAVE PAGINA JAARREKENING Balans 1 Staat van baten en lasten 2 Waarderingsgrondslagen 3 Toelichting op

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Jaarrekening 2013 Gemeente Bunnik Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Agenda Controle van de jaarrekening De voorschriften voor de jaarrekening Jaarrekeningcontrole 2013 Controle van de jaarrekening

Nadere informatie

VOORSTEL. college van burgemeester en wethouders

VOORSTEL. college van burgemeester en wethouders VOORSTEL Datum: 8 juni 2015 college van burgemeester en wethouders Registratienummer: BWV-15001487 Auteur: Roger Vleugels Afdeling: 27.00.3 Treasury Telefoonnummer: 5604218 Mede-auteur: Rob Bosma Onderwerp:

Nadere informatie

Jaarrekening Regio Hart van Brabant

Jaarrekening Regio Hart van Brabant Jaarrekening Regio Hart van Brabant 2015 CONCEPT TBV CIJFERS Jeugdhulp (exclusief de overige programma's) 1 3. Financiële rapportage BALANS PER 31 DECEMBER 2015 2014 ACTIVA VLOTTENDE ACTIVA Overige vorderingen

Nadere informatie

Stichting Cultuurkust, Harderwijk. Jaarrekening over het boekjaar 2013

Stichting Cultuurkust, Harderwijk. Jaarrekening over het boekjaar 2013 Stichting Cultuurkust, Harderwijk Jaarrekening over het boekjaar 2013 Inhoudsopgave A. Balans per 31 december 2013 B. Staat van baten en laten over het jaar 2013 C. Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. te Hattemerbroek. Publicatierapport 2015. Inschrijfnummer Kamer van Koophandel: 08137284

Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. te Hattemerbroek. Publicatierapport 2015. Inschrijfnummer Kamer van Koophandel: 08137284 Ontwikkelingsmaatschappij B.V. te Publicatierapport 2015 Inschrijfnummer Kamer van Koophandel: 08137284 Inhoudsopgave Pagina Balans per 31 december 2015 2 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI

Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek De Kempen versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI 17 maart 2015 Balans per 31 december 2014 Activa 31-12-2014 31-12-2013 Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Jaarrekening 2013 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI

Jaarrekening 2013 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI Jaarrekening 2013 Stichting Bibliotheek De Kempen versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI 17 maart 2014 Balans per 31 december 2013 Activa 31-12-2013 31-12-2012 Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Stichting Ausema-de Jong Fonds

Stichting Ausema-de Jong Fonds JAARREKENING 2016 Stichting Ausema-de Jong Fonds Coehoornsingel 14 9711 BS Groningen 050-3123569 Inschrijfnummer Kamer van Koophandel Groningen: 50387561 1 Inhoudsopgave pagina 1. Algemeen 3 2. Balans

Nadere informatie

Stichting Urgente Noden Friesland te Leeuwarden. Rapport inzake jaarrekening 2016

Stichting Urgente Noden Friesland te Leeuwarden. Rapport inzake jaarrekening 2016 Rapport inzake jaarrekening 2016 22 maart 2017 Inhoud Blad Algemeen 3 Balans per 31 december 2016 4 Resultaat organisatie 2016 5 Resultaat financiering van verleende giften 2016 5 Grondslagen voor het

Nadere informatie

Stichting Kennisbank Filantropie Hilversum. Jaarrapport 2014

Stichting Kennisbank Filantropie Hilversum. Jaarrapport 2014 Hilversum Jaarrapport 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 2 Resultatenanalyse 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2014 4 2 Staat van baten en lasten over 2014 5 3 Grondslagen voor waardering

Nadere informatie

Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3. Jaarrekening 2018

Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3. Jaarrekening 2018 Stichting Jaarrekening 2018 Inhoudsopgave Jaarrekening 2018 Balans per 31 december 2018 2 Resultatenrekening 2018 3 Waarderingsgrondslagen 4 Toelichting balans per 31 december 2018 5 Overzicht materiële

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ONTWERPBESLU. Registratienummer 1184020. Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra. Afdeling / Team: RO / ROP

RAADSVOORSTEL ONTWERPBESLU. Registratienummer 1184020. Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra. Afdeling / Team: RO / ROP RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU Registratienummer 1184020 Datum: Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra Afdeling / Team: RO / ROP Onderwerp: Meerjaren Programma Grondexpoitaties (MPG) 2015 Samenvatting:

Nadere informatie

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Algemeen De grote grondexploitaties zijn toegelicht in de Toelichting bouwgrondexploitatie 2015. Voor de overige projecten schetsen we in deze bijlage

Nadere informatie

Rapportage le halfjaar 2016 Stichting Vrienden van Convivio

Rapportage le halfjaar 2016 Stichting Vrienden van Convivio Rapportage le halfjaar 216 Stichting Vrienden van Convivio Rapport inzake le halfjaar 216 Stichting Vrienden van Convivio Inhoud Algemeen Balans per 3juni 216 Rekening van baten en lasten over jan-juni

Nadere informatie

exploitatieplan LOCATIE CASTOR

exploitatieplan LOCATIE CASTOR LOCATIE CASTOR Locatie Castor (vastgesteld) Locatie Castor Inhoudsopgave Toelichting Hoofdstuk 1 3 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Deel A Omschrijving Exploitatiegebied 2.1 Planbeschrijving 2.2 Ligging van het

Nadere informatie

Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010

Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010 Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010 1 Inleiding Naar aanleiding van de bespreking van het rapport van bevindingen van de accountant over de controle van de jaarrekening 2009 heeft het audit

Nadere informatie

Stichting Het Groninger Klokken- en Orgelfonds

Stichting Het Groninger Klokken- en Orgelfonds JAARREKENING 2016 Coehoornsingel 14 9711 BS Groningen 050-3123569 Inschrijfnummer Kamer van Koophandel Groningen: 02094746 1 Inhoudsopgave pagina Algemeen 3 Balans per 31 december 2016 4 Staat van baten

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel

Jaarrekening Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel Jaarrekening Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel - 2017-28 februari 2018 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening 1. Grondslagen voor de jaarrekening 3 2. Balans per 31 december 2017 4 3. Staat

Nadere informatie

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013 Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem Jaarverslag en jaarrekening 2013 Algemeen: P&C cyclus Algemeen: verantwoording Terugkijken Wat hebben we bereikt? Wat hebben we gedaan? Wat heeft het gekost?

Nadere informatie

Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI

Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Kempen versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI 16 maart 2016 Balans per 31 december 2015 Activa 31-12-2015 31-12-2014 Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Stichting Behoud GAS!Fabriek

Stichting Behoud GAS!Fabriek Stichting Behoud GAS!Fabriek Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave Bestuursverslag Algemene informatie 2 Visie, missie en doelstelling 2 Beleid en strategie 2 Activiteiten 2 Financiën 3 Vooruitblik 3 Jaarrekening

Nadere informatie

KBO-PCOB. Financieel verslag 2017

KBO-PCOB. Financieel verslag 2017 KBO-PCOB Financieel verslag 2017 BALANS PER 31 DECEMBER 2017, NA RESULTAATBESTEMMING 31 december 2017 VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa 3.072 Materiële vaste activa 4.432 7.504 VLOTTENDE ACTIVA Overige

Nadere informatie

Documentnummer : INT *Z041E41DEE5* MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2017 GEMEENTE BEVERWIJK.

Documentnummer : INT *Z041E41DEE5* MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2017 GEMEENTE BEVERWIJK. Documentnummer : INT-17-38319 *Z041E41DEE5* MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2017 GEMEENTE BEVERWIJK. Inhoudsopgave: *Z041E41DEE5*... 1 Voorwoord... 1 1. Inleiding... 2 1.1 Meerjarenperspectief P&C

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard Jaarrekening 215 Schoonhoven, mei 216 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 215 Staat van baten en lasten 215 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio Financiële Diensten Bibliotheken Kenmerk:

Nadere informatie

Stichting Vrienden van de Open Hof Spilsluizen 5 9712 NR GRONINGEN. Rapport inzake de jaarrekening 2013

Stichting Vrienden van de Open Hof Spilsluizen 5 9712 NR GRONINGEN. Rapport inzake de jaarrekening 2013 Spilsluizen 5 9712 NR GRONINGEN Rapport inzake de jaarrekening 2013 kerkelijk bureau Protestantse Gemeente te, 19 maart 2014 AdV/PGG Inhoudsopgave Pagina 1. Rapport kerkelijk bureau PGG 1.1 Opdracht 2

Nadere informatie

Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Lage Beemden

Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Lage Beemden Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Lage Beemden 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na winstbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa (1) Inventaris 143.945

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Verkorte jaarrekening 26 augustus 2013

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Verkorte jaarrekening 26 augustus 2013 STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK Verkorte jaarrekening 26 augustus 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina VERKORTE JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2012 4 2 Staat van baten en lasten over 2012 5 3 Grondslagen

Nadere informatie

JAARREKENING 2012 ROM-D HOLDING NV

JAARREKENING 2012 ROM-D HOLDING NV JAARREKENING 2012 ROM-D HOLDING NV Datum: 24 juni 2013 Noordendijk 250 Postbus 310 3300 AH Dordrecht T (078) 770 80 95 E info@rom-d.nl JAARREKENING ROM- D HOLDING NV 2012 - BLADZIJDE 2 BALANS PER 31 DECEMBER

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar Wassenaar, mei 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen

Nadere informatie

STICHTING SING gevestigd te DEN HAAG. Jaarrekening 2013

STICHTING SING gevestigd te DEN HAAG. Jaarrekening 2013 Jaarrekening 2013 Nummer Kamer van Koophandel: 27318330 Datum: 25 maart 2014 Aantal exemplaren: 7 Inhoudsopgave Inhoudsopgave pagina Jaarverslag Opdracht 3 Financiële positie 4 Bespreking van de resultaten

Nadere informatie

Stichting Omroep Landgraaf

Stichting Omroep Landgraaf Stichting Omroep Landgraaf T.a.v. Het Bestuur Felix Ruttenstraat 16 6372KV Landgraaf KvK-nummer: 4172374 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 215 Inhoud JAARREKENING Financiële positie JAARSTUKKEN 215 JAARREKENING

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening... 3 2.1 Balans per 31 12 2015 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2015...

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente ONTWERP Jaarrekening 2005

Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente ONTWERP Jaarrekening 2005 Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente ONTWERP Jaarrekening 2005 Maart 2005 Inhoudsopgave Jaarrekening 2005. Hoofdstuk 1. Inleiding 1 Hoofdstuk 2 Leeswijzer, de opbouw van deze begroting 3

Nadere informatie

Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert

Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert Betreft Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert Vergaderdatum 14 september 2006 Gemeenteblad 2006 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - de herberekening van de

Nadere informatie

JAARREKENING 2012. Oranje - Vereniging Harderwijk te HARDERWIJK

JAARREKENING 2012. Oranje - Vereniging Harderwijk te HARDERWIJK JAARREKENING 2012 Oranje - Vereniging Harderwijk te HARDERWIJK INHOUDSOPGAVE A FINANCIEEL VERSLAG 1 Algemeen 2 B JAARSTUKKEN 2012 1 Balans per 31 december 2012 3 2 Staat van baten en lasten over 2012 5

Nadere informatie

Stichting MicroHulp Helmond

Stichting MicroHulp Helmond Stichting MicroHulp Helmond te Helmond Jaarrekening 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina Algemeen 2 Jaarrekening 2014 Balans per 31 december 2014 3 Resultatenrekening over 2014 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Accountantscontrole 2013

Accountantscontrole 2013 Accountantscontrole 2013 Commissie Samen Leven gemeente Ridderkerk 26 juni 2014 Rein-Aart van Vugt Hennie de Winter 1 Controleproces Communicatie met de Raad in alle fasen Opdrachtbevestiging en controleplan

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Stichting Oevernet

Jaarrekening 2014. Stichting Oevernet Jaarrekening 2014 Stichting Oevernet 1.0 Inhoud 1 Inhoud 2 2 Jaarrekening 2.1 Bestuursverslag 3 2.2 Grondslagen 4 2.3 Balans per 31 december 6 2.4 Staat van Baten en Lasten 7 2.5 Toelichting Financiële

Nadere informatie

Stichting Jens van Daele. Jaarrekening 2013. Pagina 1

Stichting Jens van Daele. Jaarrekening 2013. Pagina 1 Stichting Jens van Daele Jaarrekening 2013 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Omschrijving Pagina nr. Inhoudsopgave 2 Opdracht 3 Jaarrekening Balans 4 Functionele exploitatierekening 5 Categoriale exploitatierekening

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Stichting Openbare Bibliotheek Waterland

Jaarrekening 2014. Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Purmerend, april 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld

Nadere informatie

Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING

Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING 2012 1 JAARREKENING 2012 INHOUDSOPGAVE pag. Inhoudsopgave 2 Bestuur en vaststelling jaarrekening 3 Balans per 31 december 2012 4 Resultatenrekening 2012

Nadere informatie

STICHTING ZAANS MUSEUM ZAANDAM

STICHTING ZAANS MUSEUM ZAANDAM STICHTING ZAANS MUSEUM ZAANDAM JAARREKENING 2015 TOELICHTING ALGEMEEN OPRICHTING Stichting Zaans Museum is gevestigd te Schansend 7 te Zaandam. Stichting Zaans Museum is op 17 oktober 1995 opgericht. Het

Nadere informatie

Stichting Westerwolds Monumentenfonds te Assen. Financieel verslag 2016

Stichting Westerwolds Monumentenfonds te Assen. Financieel verslag 2016 Stichting Westerwolds Monumentenfonds te Assen Financieel verslag 2016 Inhoud Jaarverslag Jaarrekening Balans per 31 december 2016 Staat van baten en lasten over 2016 Algemene grondslagen voor de jaarrekening

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van:

Jaarrekening Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van: Jaarrekening 2014 Van: Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum Statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe s-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichting MicroHulp Helmond

Stichting MicroHulp Helmond Stichting MicroHulp Helmond te Helmond Jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina Algemeen 2 Jaarrekening 2015 Balans per 31 december 2015 3 Resultatenrekening over 31 december 2015 4 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Vrienden van Domaine de Puylagorge Oss, 30 november 2015

JAARREKENING Stichting Vrienden van Domaine de Puylagorge Oss, 30 november 2015 JAARREKENING 2014 Stichting Vrienden van Domaine de Puylagorge Oss, 30 november 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Samenstelling bestuur per 31 december 2014 3 2. 2.1 Balans per 31 december 2014 4 2.1 Resultatenrekening

Nadere informatie

Financieel Verslag 2014 Protestante Stichting Filalethes. Amersfoort. Inhoud

Financieel Verslag 2014 Protestante Stichting Filalethes. Amersfoort. Inhoud Financieel Verslag 2014 Protestante Stichting Filalethes Amersfoort Inhoud Jaarverslag Jaarrekening Balans per 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Toelichting op de balans en staat van baten

Nadere informatie

Stichting Semangat Financieel Jaarverslag 2010

Stichting Semangat Financieel Jaarverslag 2010 Stichting Semangat Financieel Jaarverslag A. Financieel jaarverslag Balans per 31-12- Activa 31-12- 31-12-2009 spaarrekening SNSregiobank 13.013 10.478 Betaalrekening SNSregiobank 206 236 contanten 10

Nadere informatie

Jaarrekening 2012. Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van:

Jaarrekening 2012. Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van: Jaarrekening 2012 Van: Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum Statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe s-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichting Kans voor een Kind. Jaarverslag 2012

Stichting Kans voor een Kind. Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Page 1 5-2-2014 Inhoudsopgave Bladzijde Jaarrekening 2012 Balans per 31 december 2012 2 Staat van baten en lasten over 2012 3 Waarderingsgrondslagen 4 Toelichting op de jaarrekening 2012

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo Heiloo, mei 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio Financiële

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG STICHTING K U N S T E N O P S T R A A T

FINANCIEEL JAARVERSLAG STICHTING K U N S T E N O P S T R A A T FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 STICHTING K U N S T E N O P S T R A A T STICHTING KUNSTEN OP STRAAT FINANCIEEL VERSLAG 2017 GRONDSLAGEN VOOR WAARDERING EN RESULTAATBEPALING ALGEMEEN Het financieel verslag

Nadere informatie

Stichting Kennisbank Filantropie Hilversum. Jaarrapport 2013

Stichting Kennisbank Filantropie Hilversum. Jaarrapport 2013 Hilversum Jaarrapport 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSRAPPORT 2 Resultatenanalyse 3 FINANCIEEL VERSLAG JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2013 4 2 Staat van baten en lasten over 2013 5 3 Grondslagen

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening (x 1.000)... 3 2.1 Balans per 31 12 2016 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa

Vaste activa Materiële vaste activa BALANS PER 31 DECEMBER 2014 31 december 2014 31 december 2013 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 6.688 10.389 Vlottende activa Voorraden 5.001 7.256 Vorderingen 6.560 7.558 Liquide middelen 72.712

Nadere informatie

Bestuursverslag 2014

Bestuursverslag 2014 Bestuursverslag 2014 Bestuursverslag In het verslagjaar werd rekening gehouden met een sluitende begroting. Bij het sluiten van het boekjaar blijkt een voordelig exploitatieresultaat van 28,148. Dit bedrag

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Waterland

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Purmerend, maart 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Onder baten wordt verstaan de aan derden in rekening gebrachte bedragen en ontvangen subsidies toe te rekenen rekenen aan het verslagjaar.

Onder baten wordt verstaan de aan derden in rekening gebrachte bedragen en ontvangen subsidies toe te rekenen rekenen aan het verslagjaar. STICHTING KUNSTEN OP STRAAT FINANCIEEL VERSLAG 2015 GRONDSLAGEN VOOR WAARDERING EN RESULTAATSBEPALING ALGEMEEN Het financieel verslag is opgesteld met inachtneming van in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen.

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Basisbibliotheek Oostland

Jaarrekening Stichting Basisbibliotheek Oostland Jaarrekening 2015 Bleiswijk, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting op de jaarrekening 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio Financiële

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken Jaarrekening 2015 Stichting KopGroep Bibliotheken Den Helder, juli 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2 3 Opgesteld

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel

Jaarrekening Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel Jaarrekening Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel - 2018-24 april 2019 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening 1. Grondslagen voor de jaarrekening 3 2. Balans per 31 december 2018 4 3. Staat

Nadere informatie

Stichting Kans voor een Kind. Jaarverslag 2014

Stichting Kans voor een Kind. Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 ` Inhoudsopgave Bladzijde Jaarrekening 2014 Balans per 31 december 2014 2 Staat van baten en lasten over 2014 3 Waarderingsgrondslagen 4 Toelichting op de jaarrekening 2014 6 Voorwoord

Nadere informatie

BUSINESS PARK FRIESLAND. Concept JAARSTUKKEN 2015 ONTWIKKELINGSMAATSCHAPPIJ BEDRIJVENPARKEN A-7 HEERENVEEN-JOURE

BUSINESS PARK FRIESLAND. Concept JAARSTUKKEN 2015 ONTWIKKELINGSMAATSCHAPPIJ BEDRIJVENPARKEN A-7 HEERENVEEN-JOURE BUSINESS PARK FRIESLAND Concept 20160314- JAARSTUKKEN 2015 ONTWIKKELINGSMAATSCHAPPIJ BEDRIJVENPARKEN A-7 HEERENVEEN-JOURE 2 Concept - versie 20160314 Inhoudsopgave Jaarverslag... 4 Jaarrekening... 9 Balans...

Nadere informatie

OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017

OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017 OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017 Vlaardingen, (peildatum 1 juli 2017) De Eilanden, fase 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1 Planning en resultaten... 4 1.1 Planning... 4 1.2 Resultaten...

Nadere informatie

Dwarslaesie Organisatie Nederland gevestigd te Nijkerk. Financiële verantwoording 2018

Dwarslaesie Organisatie Nederland gevestigd te Nijkerk. Financiële verantwoording 2018 Dwarslaesie Organisatie Nederland gevestigd te Nijkerk Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2018 2 Staat van baten en lasten over 2018 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Stichting MicroHulp Helmond

Stichting MicroHulp Helmond Stichting MicroHulp Helmond te Helmond Jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina Algemeen 2 Jaarrekening 2016 Balans per 31 december 2016 3 Resultatenrekening over 31 december 2016 4 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3. Jaarrekening 2017

Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3. Jaarrekening 2017 Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3 Jaarrekening 2017 Zorgboerderij BuitenGewoon 3 Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december 2017 2 Resultatenrekening 2017 3 Waarderingsgrondslagen 5 Toelichting

Nadere informatie