MOBILITEIT KRIJTLIJNEN FEDERAAL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MOBILITEIT KRIJTLIJNEN FEDERAAL"

Transcriptie

1 KRIJTLIJNEN Aantrekkingspolen (bedrijven, handelszaken, scholen, sportinfrastructuur en cultuurplaatsen), zowel in als buiten de stad, moeten vlot bereikbaar zijn zowel voor personen als voor goederen. Ze moeten bereikbaar zijn d.m.v. dynamische, multimodale vervoersoplossingen die het best aangepast zijn op vlak van doorstroming, veiligheid en impact op het milieu, aan de te bereiken bestemming. In een eerste fase moet de behoefte, de vraag naar, transport van zowel personen als goederen bedwongen worden. Vervolgens moeten efficiënte en milieuvriendelijke vervoersoplossingen worden bevorderd. Onder vervoersoplossingen worden niet alleen de verschillende verplaatsingswijzen verstaan maar ook de nieuwe manieren waarop ermee wordt omgegaan: combinaties van vervoersmodi (multimodaliteit), deelvoertuigen, en dergelijke. De afgelopen tien jaar is de verscheidenheid van die oplossingen sterk toegenomen, en door de inbreng van nieuwe technologieën zullen ook in de toekomst nog grote evoluties optreden. Ten slotte blijft verkeersveiligheid een zorg in ons land... M.b.t. mobiliteit op federaal niveau doet Agoria de volgende aanbevelingen: 1. Faciliteer een coherent en gecoördineerd mobiliteitsbeleid Creëer een optimaal klimaat rond open-data beleid Verminder de impact van transport op het leefmilieu Verhoog de efficiëntie van alternatieve woon-werk verplaatsingen Voer een slimme kilometerheffing in voor alle voertuigen Faciliteer de verdere ontwikkeling rond autonome voertuigen Werk aan duurzamere en efficiëntere goederenlogistiek Faciliteer versnelde uitrol gebruik van drones Stimuleer Smart Railway Solutions

2 P2 1. Faciliteer een coherent en gecoördineerd mobiliteitsbeleid De verbetering van de bereikbaarheid en de mobiliteit wordt gehinderd door de versnippering van de bevoegdheden inzake mobiliteit over verschillende overheden. Hoewel coördinatiepogingen worden ondernomen (Executief Comité van de Ministers van Mobiliteit (ECMM), Interfederale visie op de mobiliteit...), stellen we vast dat er nog steeds ongecoördineerde beslissingen worden genomen, dat openbaarvervoerslijnen elkaar beconcurreren, dat de verschillende operatoren dralen om een gemeenschappelijke tarifering in te voeren enz. Het voeren van een coherent en gecoördineerd beleid inzake mobiliteit om met een globale visie de mobiliteitsproblematieken aan te pakken. Komen tot een regio overschrijdend, geoptimaliseerd en afgelijnd aanbod van vervoer en transport, in lijn met de doelstellingen voor wat betreft klimaat en luchtkwaliteit. Een gezamenlijke aanpak van de mobiliteitsproblematiek afspreken en implementeren waarbij alle betrokken overheden hun onderlinge meningsverschillen opbergen ten voordele van een vlotte mobiliteit. Multimodaliteit als oplossing voor zowel personen- als goederentransport aantrekkelijk te maken door: ʠʠ ʠʠ Een goede afstemming en coördinatie van de verschillende vervoersmiddelen. Het opzetten van infrastructuur voor het faciliteren van een vlotte overstap. Gerichte instandhoudings- en uitbreidingsinvesteringen doen in het spoor of gelijk(w)aardig. Inspelen op grote gezamenlijke projecten op federaal niveau, zoals een netwerk snelfietspaden, geconnecteerd met de buurlanden.

3 P3 2. Creëer een optimaal klimaat rond open-data beleid Door een massaal gebruik van mobiele toestellen zoals smartphones en dankzij geconnecteerde voertuigen en (weg-) infrastructuur, wordt er steeds meer data opgenomen. Al deze gegevens bieden opportuniteiten voor het ontwikkelen van nieuwe slimme diensten die een positieve invloed kunnen hebben op de mobiliteit en bereikbaarheid. Er zijn inderdaad heel wat technologische bedrijven (bestaande en nieuwe spelers) die deze nieuwe diensten kunnen ontwikkelen. Het gaat over real-time gegevens van openbaar vervoer, beschikbaarheid van parkeerplaatsen en laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, werkzaamheden langs de wegen (wegen, spoorwegen, waterwegen ), informatie over ongevallen en andere incidenten, tellingen van voertuigen en fietsers, data uit (ANPR) camera s en drones, beschikbaarheid van gedeelde voertuigen, Maar deze data zijn versnipperd beschikbaar of niet open. Uiteraard zijn er daarbij belangrijke uitdagingen rond het eigendom van de gegevens, de bescherming van de privacy, enz. die de nodige aandacht vereisen. Open klimaat creëren voor het ontwikkelen van nieuwe en slimme mobiliteitstoepassingen op basis van de beschikbare data omtrent mobiliteit bij de verschillende private en publieke actoren. De reiziger optimaal vooraf en onderweg informeren over de mogelijke mobiliteitscombinaties en alternatieven. Creëren van een evenwichtig regelgevend kader rond het open stellen van de gegevens voor verschillende partijen (privaat en publiek: mobiliteitsoperatoren, fabrikanten, automobielconstructeurs, toeleveranciers van componenten, andere dienstverleners). Het opzetten van een gecentraliseerd (real-time) open-data beleid en -platform voor het creëren van een optimaal klimaat voor de implementatie van smart mobility toepassingen en dit overkoepelend over de regio s heen, met respect voor de privacy. Voeren van een doorgedreven real-time open-data beleid voor gegevens over mobiliteit over de verschillende stakeholders heen: NMBS, De Lijn, MIVB, TEC alsook andere spelers betrokken bij mobiliteit zoals aanbieders van deelsystemen, parkeergelegenheden, enz.

4 P4 3. Verminder de impact van transport op het leefmilieu Cijfers (MarCom zorgt voor presentatie van de cijfers) Bron: European Environment Agency (in White Paper Smart Mobility Agoria) (in White Paper Smart Mobility Agoria) Er is een belangrijke negatieve impact op het leefmilieu door gebruik van fossiele brandstoffen voor onder andere transport. Alternatieve brandstoffen en in het bijzonder elektrische en plug-in hybride voertuigen bieden een opportuniteit om deze impact te verlagen. Ook de transitie naar elektrische bussen biedt heel wat opportuniteiten en is een oplossing die zero-emissie zones in de centrumsteden mogelijk maakt. Heel wat gebouwen zijn niet voorzien op de komst van elektrische voertuigen. In het bijzonder voor gebouwen waar er een grote concentratie van mensen en voertuigen is (o.a. stations), zijn er uitdagingen rond het voorzien van de nodige bekabeling en het gelijktijdig laden van voertuigen.

5 P5 Voor het lange afstands- en/of zwaar vervoer is het met de huidige stand van de technologie niet mogelijk om uitsluitend elektrisch te rijden. Hier kunnen aardgas (CNG of LNG) en hybridisatie een oplossing bieden. Echter, België hinkt achterop voor wat betreft de elektrificatie van het voertuigenpark. Het systeem van de bedrijfsvoertuigen staat onder druk. Het nieuwe mobiliteitsbudget is een stap in de goede richting om mensen er toe aan te zetten alternatieve vervoersmiddelen aan te wenden.. Door bedrijfsvoertuigen als component van een flexibel mobiliteitsbudget te gebruiken, hebben we de mogelijkheid te evolueren naar meer milieuvriendelijke voertuigen, uitgerust met de meest recente veiligheidssystemen. Beschikbaarheid van de nodige infrastructuur uitbreiden voor alternatieve brandstoffen en het herladen van elektrische voertuigen op private en publieke terreinen (gebouwen, parkeergarages, parkings van winkels en bedrijven, in de steden). Een versnelde verduurzaming en elektrificatie van het wagenpark, in lijn met klimaat- en luchtkwaliteitsdoelstellingen, door het stimuleren van elektrische voertuigen bij private en publieke vloten. Ondersteunen van milieuvriendelijke voertuigtechnologieën, met onder meer plug-in hybride en elektrische aandrijvingen en aandrijvingen op aardgas (inclusief voor vrachtwagens, bussen ). Uitwerken en gebruik maken van een slim en flexibel mobiliteitsbudget, om versneld nieuwe meer duurzame voertuigtechnologieën te introduceren alsook nieuwe technologieën die de verkeersveiligheid verhogen. Gebruik maken van de Ecoscore-methodologie om op een technologie neutrale manier de milieuprestatie van verschillende voertuigen te bepalen en sturen. Differentiëren van voordeel alle aard voor luxe opties versus veiligheidsopties en milieuvriendelijke technologie. Inzetten op een compleet en beschikbaar openbaar vervoer netwerk als alternatief voor de wagen. Inzetten op een betere ruimtelijke ordening ter stimulatie van het benutten van alternatieve verplaatsingsmogelijkheden (inclusief spoorwegen). Nieuwe criteria voor bouwvergunningen hanteren, met het voorzien van de nodige bekabeling of het voorzien van een wachtbuis in nieuwe woningen (of bij grondige verbouwingen).

6 P6 4. Verhoog de efficiëntie van alternatieve woon-werk verplaatsingen Al te vaak wordt de wagen gebruikt voor onze woon-werk verplaatsingen. Veelal doordat alternatieve oplossingen slecht op elkaar afgestemd zijn, waardoor de reiziger langer onderweg is. Het openbaar vervoer, en meer bepaald de trein, geeft de mogelijkheid om de reistijd te benutten voor andere activiteiten: werken, rusten... Door de verzadiging van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren verdwijnt dit voordeel. Werken in stations is ook vaak niet comfortabel. Verplaatsingen met de fiets of andere lichte voertuigen zijn op veel trajecten nog steeds risicovol en/of onpraktisch door het ontbreken van de nodige infrastructuur (fietspaden, verlichting, veilige fietsstallingen ), zowel openbaar als privé. Minder verplaatsingen of meer gespreide verplaatsingen met de wagen en een modale shift richting openbaar en/of gedeeld vervoer. Comfortabele infrastructuur met mogelijkheid tot vlotte overstap tussen verschillende vervoersmodi, gepaard met diensten (winkels, ophaalpunten...). Inzetten op alternatieven voor verplaatsingen tijdens de spitsuren: telewerken, glijdende werkuren, satellietkantoren, slim en flexibel mobiliteitsbudget voor woon-werkverkeer. Het comfort van de reis met het openbaar vervoer verbeteren, o.a. meer zitplaatsen, internetverbinding, stilte zones... Investeren in comfortabele en kwalitatieve infrastructuur voor de vlotte overstap tussen verschillende vervoersmodi (bvb. bij het ontwerpen van stations). Het comfort van de haltes en stations verbeteren: grotere capaciteit, comfortabele wachtzalen met werkmogelijkheden (tafels, internet), sanitaire voorzieningen. Meer diensten aanbieden, zoals deelvoertuigen, levering van pakketten, winkels... Multimodaliteit als oplossing (MaaS- Mobility as a Service) aantrekkelijk maken door een goede afstemming en coördinatie van de verschillende vervoersmiddelen. Inzetten op slimme kilometerheffing voor alle voertuigen.

7 P7 5. Voer een slimme kilometerheffing in voor alle voertuigen De kilometerheffing is een interessant instrument om het verplaatsingsgedrag te beïnvloeden en zo sturend te werken. Digitale technologie kan bijdragen tot het realiseren van een slimme kilometerheffing, zodat ook rekening wordt gehouden met het tijdstip, de locatie en het traject. Het gebruik van de auto tijdens de spits op verzadigde assen ontmoedigen. Het inzetten van een slimme kilometerheffing als sturend instrument voor de mobiliteit. Inzetten op slimme kilometerheffing: Rekening houden met congestie (tijd en locatie) en de aanwezigheid van alternatieven. De kilometerheffing zo wijd mogelijk toepassen om nieuwe sluipwegen te voorkomen. Een budgetneutrale kilometerheffing toepassen, door een volledige of gedeeltelijke afschaffing van de belasting op de inverkeerstelling (BIV). Verdere studies zijn noodzakelijk om de prijzen te bepalen. De opbrengsten van de kilometerheffing integraal herinvesteren in slimme mobiliteitsoplossingen, en niet in andere doeleinden. De kilometerheffing is geen stand-alone oplossing. Ze maakt deel uit van een globale visie over mobiliteit. Ze kan niet zomaar ten laste komen van de bedrijven.

8 P8 6. Faciliteer de verdere ontwikkeling rond autonome voertuigen Het huidig internationaal wetgevend kader is onvoldoende aangepast aan nieuwe technologische evoluties die voertuigen toelaat om taken van de bestuurder over te nemen tot en met het volledig zelfstandig rijden zonder tussenkomst van een bestuurder. Dit stelt problemen voor de aanpassing van nationale wetgeving hieromtrent met een remmend effect op de implementatie van de technologie en rechtszekerheid. Momenteel is het, tenzij voor proefprojecten, nog verboden in België rond te rijden met autonome voertuigen. Enkel testritten zijn toegelaten op aanvraag bij het de FOD Mobiliteit en mits toelating van de uitbater van desbetreffende wegen langsheen het traject. Nieuwe voertuigen bevatten steeds meer sensoren waarmee ze de omgeving kunnen evalueren. Ook communicatie tussen het voertuig en de weginfrastructuur biedt heel wat mogelijkheden om meer autonome of andere slimme functies te gebruiken. Hiervoor moet de standaardisering goed opgevolgd worden. Een belangrijke stap om het gebruik van autonome voertuigen mogelijk te maken, is de realisatie van digitale kaarten met verkeerssignalisatie. Een volgende belangrijke stap richting autonome voertuigen is de implementatie van digitale verkeersborden. Een eerste opportuniteit rond autonome voertuigen is het opzetten van pilootprojecten op grote toegangswegen van steden of op sommige autosnelwegen Het potentieel van autonome voertuigen volop benutten. Maximale steun verlenen aan pilootprojecten rond testen met autonome voertuigen. Digitale kaarten met alle verkeersignalisatie ontwikkelen. Het inzetten van autonome voertuigen in België mogelijk maken door de nodige stappen op wetgevend vlak te ondernemen. Op het vlak van internationale regelgeving, meer bepaald op UNECE te Genève, wordt alvast voorbereidend werk geleverd om de verschillende niveaus van autonoom rijden te faciliteren. De ambitie omarmen om van België een ACE topper te maken die excelleert op het gebied van Autonomous, Connected & Electrical voertuigen. Snel ratificeren van Richtlijnen en Verordeningen, zonder noodzakelijk de beste leerling van de Europese klas te willen zijn door zo streng mogelijk uit te rollen, met maximaal respect voor de verkeersveiligheid. Maximaal ondersteunen en faciliteren van proefprojecten met autonome voertuigen, inclusief vrachtwagen, shuttles en drones. Meer specifiek investeringen in de nodige proefprojecten rond V2I (Vehicle to Infrastructure) technologie. Proefprojecten opzetten rond het gebruik van digitale verkeersborden, bij voorkeur met de lokale industrie. Werk maken van een platform voor de ontwikkeling en continue update van digitale kaarten met alle verkeerssignalisatie.

9 P9 7. Werk aan duurzamere en efficiëntere goederenlogistiek Goederenvervoer via de weg is vervuilend, draagt bij tot de congestieproblematiek en tot een belangrijke verkeersonveiligheid. Zware voertuigen zijn meestal niet geschikt voor goederenvervoer in de centra van de steden. Er is echter nog capaciteit vrij bij goederentransport via spoorwegen en binnenvaart, die beter scoren op het vlak van milieu en veiligheid. Er is bovendien nog de mogelijkheid om meer capaciteit te creëren. De infrastructuur voor het overladen van de goederen kan verbeterd worden en dient te worden uitgebreid. Voor de belevering van steden biedt het ontwikkelen van intermodale hubs aan de rand van steden een oplossing, in combinatie met overlading naar kleine en meer milieuvriendelijke transportmiddelen voor de last-mile. Voor het transport van goederen via het spoor en water kunnen ook hubs gecreëerd worden. De hubs kunnen verschillende vormen aannemen: logistieke gebouwen aan de rand van de stad, aangepaste overladingszones naast het spoor, aangepaste treinstations, aangepaste kaaien in havens. Drones kunnen in bepaalde regio s ook een rol spelen in meer duurzame leveringen van goederen of pakketten. Er is ook nog marge voor optimalisatie voor wat betreft de laadfactor van de vrachtwagens door middel van digitale technologieën en applicaties. Het transport van goederen van en naar onze steden optimaal laten verlopen met minder congestie en met beter aangepaste/minder vervuilende voertuigen in de stad. Het transport van goederen via het spoor en water optimaliseren. Het vlot overladen van goederen naar andere vervoersmiddelen mogelijk maken, onder andere door de (stedelijke) treinstations om te bouwen. Kosten en belasting van het milieu verminderen. ʡ ʡ Verder uitwerken en maximaal uitbaten van goederentransport via spoor, water en drones. Investeren in spoor- en waterinfrastructuur en in infrastructuur voor het overladen. Stations voorbereiden op logistiek transport en overladen voor last mile leveringen. (Intermodale) hubs aan de rand van de steden opnemen in de ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Drones inzetten voor express en last mile deliveries. Bedrijven aanmoedigen om samen te werken en gegevens over goederentransport (laad- en lostijden) te delen om door het combineren van ritten (hogere laadfactor) de kosten voor en belasting van het milieu te verminderen.

10 P10 8. Faciliteer versnelde uitrol gebruik van drones De Belgische drone sector staat aan het begin van een belangrijke stap in zijn evolutie. Waar oorspronkelijk de focus van de sector op de ontwikkeling van de drones en het opleiden van piloten lag, verschuift het belang naar het inzetten van de technologie in de waardenketens van allerlei bedrijven. Het belang hiervan werd gedocumenteerd in een studie die Agoria samen met PwC uitvoerde ( ). De huidige Belgische wetgeving is te restrictief. Zij werd opgezet onder impuls van de reguliere luchtvaart en de ermee verbonden opleidingsscholen. Europese regelgeving die veel beter afgestemd is op de specifieke eigenschappen en behoeften van de dronesector ligt op tafel. Agoria drong eerder al aan op een zeer snelle implementatie van deze regelgeving. Het Belgisch luchtruim is in slechts beperkte mate toegankelijk voor droneverkeer. Er zijn te veel zones met vliegbeperkingen die niet noodzakelijk zijn als een degelijke implementatie van het U-space project omarmd wordt. Overdreven beperkingen moeten opgeheven worden en illegaal vliegen moet men streng aanpakken. De Belgische wetgeving moet zo snel mogelijk vervangen worden door de Europese regelgeving. Regels moeten versoepeld worden en die versoepelde regels moeten dan streng bewaakt worden. Een voortrekkersrol nemen in de uitbouw en snelle implementatie van het gebruik van drones voor diverse toepassingen. Snel de nieuwe Europese dronewetgeving implementeren voor integratie in het luchtruim (U-Space). Anticiperen op nieuwe, beloftevolle use cases gefaciliteerd door o.a.; mogelijkheden van vervoer van pakjes, sproeien en drone vluchten beyond visual line of sight. Krachten bundelen tussen onderzoek, industrie, innovatieve dronespelers en drone gebruikers om actief te participeren in Europees gefinancierde testbed projecten. Meer luchtzones in België openstellen voor droneverkeer, met respect voor veiligheid en privacy. Uitbouwen van laagdrempelige testfaciliteiten voor drones, voor certificatie, onderzoek en productie. Werken aan public acceptance van droneverkeer, gebaseerd op veiligheid en ecologie. Verhogen van efficiëntie van het drone-ecosysteem en de toegang hiertoe. Denk aan opleidingen, vereenvoudiging toelatingen & uitzonderingen en kostenstructuur.

11 P11 9. Stimuleer Smart Railway Solutions De openbare vervoersfunctie die het spoor vandaag inneemt in onze mobiele samenleving (trein, tram, metro) moet verder uitgebouwd worden als essentieel deel van de totale multimodale oplossing voor mobiliteit van goederen en personen. Nieuwe of bestaande lokale spoorlijnen, ook binnen de stad, kunnen vandaag dankzij nieuwe aandrijftechnologie werken zonder bovenleidingen, die duur zijn en vaak moeilijk verenigbaar zijn met het uitzicht van een (historische) stadscentrum. Europese veiligheidssystemen, die vandaag geïmplementeerd worden op het Belgische spoornetwerk, bieden opportuniteiten voor slimme toepassingen, die de doorstroming ten goede komen. Realisatie van een slim en duurzaam netwerk voor spoorvervoer als essentieel onderdeel van een duurzame en slim multimodaal mobiliteitssysteem. Inzetten van rollend materieel met duurzame elektrische aandrijvingen (met bijvoorbeeld batterijen) op spoorlijnen zonder bovenleiding. Implementeren van EU veiligheidssystemen op het spoor. Toepassen van nieuwe functionaliteiten, zoals automatische besturing (ATO). Gerichte instandhoudings- en uitbreidingsinvesteringen doen in het spoor of gelijk(w)aardig. Inzetten op ATO technologie ter optimalisatie van het aanbieden van alternatieven voor woon-werkverkeer. Inzetten op rollend materieel met duurzame elektrische aandrijvingen. Hogere frequentie met meer capaciteit.

Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten. 13 September 2018, Brussels

Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten. 13 September 2018, Brussels Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten 13 September 2018, Brussels Agenda 14.00: Ontvangst & koffie 14.30: Verwelkoming en inleiding: Smart and Sustainable mobility Ben Van Roose,

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Prepared for: Wij werken vandaag met Mentimeter, meld je alvast aan:

Prepared for: Wij werken vandaag met Mentimeter, meld je alvast aan: Wij werken vandaag met Mentimeter, meld je alvast aan: Prepared for: 1. Wifi: Taets Guest (geen wachtwoord nodig) 2. Ga naar https://www.mentimeter.com 3. Log in met de volgende code: a. Sessie van 14.45

Nadere informatie

Gemeenschappelijke verklaring. Van immobiliteit naar mobiliteit: nu handelen om het tij te keren!

Gemeenschappelijke verklaring. Van immobiliteit naar mobiliteit: nu handelen om het tij te keren! Gemeenschappelijke verklaring Van immobiliteit naar mobiliteit: nu handelen om het tij te keren! Brussel 28-03-2018 2 Inleiding De werkzaamheden van de ministers van Mobiliteit en hun administraties om

Nadere informatie

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Ronde tafel Vlaamse Klimaattop 25 oktober 2016 Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Advies- en ingenieursbureaus Bureaux d ingénierie et de consultance Houston! We have a

Nadere informatie

Brusselse technologiesector

Brusselse technologiesector Smart city, smart mobility?! 14 januari 2015 Persconferentie Agoria Brussel Brusselse technologiesector Informatie- en communicatietechnologie (ICT) IBM, Unisys, Sogeti, Steria, Zetes, Atos Worldline,

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE. Studie in opdracht van Fevia

INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE. Studie in opdracht van Fevia INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE Studie in opdracht van Fevia Inhoudstafel Algemene context transport voeding Enquête voedingsindustrie Directe

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit in de stad Klimaatavond Eindhoven Klimaatavond Eindhoven

Duurzame mobiliteit in de stad Klimaatavond Eindhoven Klimaatavond Eindhoven Duurzame mobiliteit in de stad TNO Sustainable Transport & Logistics 2 Inhoud De uitdaging Veel om uit te kiezen: het palet aan mogelijke oplossingen Niet of-of maar en-en: bijdragen van heel veel oplossingen

Nadere informatie

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Verplaatsingen in Vlaanderen vandaag (2007) Dagelijks gebruik transportmiddel of enkele keren per week 89% de auto 48% de fiets

Nadere informatie

Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid. Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie

Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid. Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie Context Dia 2 Basismobiliteit Basismobiliteit Basismobiliteit = aanbod Recht op minimumaanbod

Nadere informatie

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen Olympus Proeftuin elektrische voertuigen WAAROM IS ELEKTRISCHE MOBILITEIT BELANGRIJK VOOR NMBS-HOLDING? Koen Van De Putte, NMBS-Holding NMBS-Holding, motor van genetwerkte mobiliteit...stimuleert de samenwerking

Nadere informatie

Eco-Mobility 13/10/2016. Lode De Kesel, directeur Techniek

Eco-Mobility 13/10/2016. Lode De Kesel, directeur Techniek Eco-Mobility 13/10/2016 Lode De Kesel, directeur Techniek Intro Wie is wie? Lode De Kesel, Directeur Techniek Birgit Victor, Manager Organisatie & Change Vicky Van Daele, Afdelingshoofd Domeinen & Infrastructuur

Nadere informatie

Duurzaamheids- en milieueffecten van spoorvervoer. Huib van Essen

Duurzaamheids- en milieueffecten van spoorvervoer. Huib van Essen Duurzaamheids- en milieueffecten van spoorvervoer Huib van Essen CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige expertise

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Ronde tafel Vlaamse Klimaattop 25 oktober 2016 Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Advies- en ingenieursbureaus Bureaux d ingénierie et de consultance 1 Houston! We have

Nadere informatie

Bereikbare handelskernen

Bereikbare handelskernen Bereikbare handelskernen Bereikbaarheid handelskernen Bereikbaarheid handelskernen Bereikbaarheid & beleving Parkeren Duurzame mobiliteit Logistiek Mobiliteitsdruk Verschillende vervoersmodi Van informatieverstrekking

Nadere informatie

Vervoer in de wet EED. Wm (2%) Zorgplicht: voorkom de negatieve milieueffecten van vervoer van goederen en personen van en naar de inrichting

Vervoer in de wet EED. Wm (2%) Zorgplicht: voorkom de negatieve milieueffecten van vervoer van goederen en personen van en naar de inrichting Vervoer in de wet 2015 EED verplichte audit Zorgplicht: voorkom de negatieve milieueffecten van vervoer van goederen en personen van en naar de inrichting 2008 1993 Vervoer: artikel 2.16Ab Energie: artikel

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Frequentietabellen

BIJLAGE 1: Frequentietabellen BIJLAGE 1: Frequentietabellen UW VERVOERMIDDELEN 1. Geef aan hoe vaak u de volgende vervoermiddelen gebruikt. 1.1 Auto als bestuurder Aantal Gewogen Nooit of minder dan één keer per jaar 1.144 8,8 9,1

Nadere informatie

Colruyt Group DATS 24 Raf Flebus Business Unit Manager

Colruyt Group DATS 24 Raf Flebus Business Unit Manager Colruyt Group DATS 24 Raf Flebus Business Unit Manager Colruyt Group wie we zijn Activiteiten 3 Kerncijfers 2015 2016 4 Kerncijfers 2015 2016 5 Onze missie: Samen duurzaam meerwaarde creëren door waardengedreven

Nadere informatie

Slimme straatverlichting voor de stad van morgen

Slimme straatverlichting voor de stad van morgen Slimme straatverlichting voor de stad van morgen Organisatie van technologisch geïnspireerde bedrijven in België Aeronautics, Space, Security & Defence industries 1800 lidbedrijven in 6 industrieën Building,

Nadere informatie

Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van

Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van Inter-Steunpunten Transitieplatform Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van belang in transport Hilde Meersman, Cathy Macharis, a Christa Sys, Eddy Van de Voorde, Thierry Vanelslander, Ann Verhetsel

Nadere informatie

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit Vragenlijst over uw visie op mobiliteit U kunt de vragenlijst ook online invullen op www.mobiliteitsplanvlaanderen.be Waarvoor dient deze vragenlijst? Met deze vragenlijst wordt gepeild naar uw visie op

Nadere informatie

TAXI S. voor duurzame mobiliteit. De taxisector vandaag en morgen. Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016

TAXI S. voor duurzame mobiliteit. De taxisector vandaag en morgen. Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016 TAXI S voor duurzame mobiliteit De taxisector vandaag en morgen Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016 G.T.L. Nationale Groepering van Taxiondernemingen en van diensten

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Mobiliteitstafel klimaatakkoord

Mobiliteitstafel klimaatakkoord Mobiliteitstafel klimaatakkoord AGENDA Informatie proces klimaatakkoord (2min) Inhoud mobiliteitstafel klimaatakkoord (10 min) Discussie (45 min) PROCES - KLIMAATAKKORD 23.02.18 28.09.18 Oct.18 21.12.18

Nadere informatie

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers Het centrum in cijfers 1,155 miljoen inwoners in het Brussels Gewest BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 1,106 miljoen inwoners in Vlaams-Brabant BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 619.000 jobs

Nadere informatie

slim en flexibel fietsdelen

slim en flexibel fietsdelen slim en flexibel fietsdelen Mobit is een jong technologiebedrijf met een sterke focus op: innova/e Innoveren zit ons DNA. We zijn constant op zoek naar nieuwe technologieën en mogelijke toepassingen. Intelligente

Nadere informatie

Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO

Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO #BRU2040 Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO 4 1958: STRATEGISCHE BESLISSING DE WERELD IN 2040 OPPORTUNITEITEN VOOR BELGIË STRATEGISCHE VISIE 2040 EVENWICHTIGE AANPAK 5 6 DE WERELD IN 2040

Nadere informatie

ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/ Lier/Kapellen/Ranst

ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/ Lier/Kapellen/Ranst De nieuwe visie voor mobiliteit in uw regio ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/24.01.2019 Lier/Kapellen/Ranst WELKOM PROGRAMMA 19.00 19.10 uur: Opening 19.10 19.25 uur: Vervoerregio

Nadere informatie

MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017

MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017 MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017 BURGERRESOLUTIE Gelet op de ordonnantie van 26 juli 2013 tot vaststelling van een kader inzake mobiliteitsplanning en tot wijziging van sommige bepalingen die

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende uitvoering van de ordonnantie van XXX betreffende vrije vloot fietsdelen

ADVIES. Ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende uitvoering van de ordonnantie van XXX betreffende vrije vloot fietsdelen ADVIES Ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende uitvoering van de ordonnantie van XXX betreffende vrije vloot fietsdelen 5 juli 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels

Nadere informatie

Any color so long as it is green

Any color so long as it is green Any color so long as it is green Duurzame mobiliteit op lokaal niveau Richard Smokers Attero Minisymposium, Duurzame mobiliteit, Wijster, 2 Any color so long as it is green Inhoud Uitdagingen Wat valt

Nadere informatie

advies CRB Federale actievoorstellen ter bevordering van carpooling in België

advies CRB Federale actievoorstellen ter bevordering van carpooling in België advies CRB 2014-1820 Federale actievoorstellen ter bevordering van carpooling in België CRB 2014-1820 Advies over de Federale actievoorstellen ter bevordering van carpooling in België BRUSSEL 15.10.2014

Nadere informatie

Smart Mobility ronde tafel Security

Smart Mobility ronde tafel Security Smart Mobility ronde tafel Security JAARPLAN 2016 GJA DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU JAARPLAN 2016 Smart Mobility ronde tafel Security Doelstelling De landelijke ronde tafel Security heeft als doel om

Nadere informatie

PLAN VOOR ULTRASNEL INTERNET IN BELGIË 2015-2020

PLAN VOOR ULTRASNEL INTERNET IN BELGIË 2015-2020 PLAN VOOR ULTRASNEL INTERNET IN BELGIË 2015-2020 België speelt momenteel een voortrekkersrol in het uitrollen van nieuwe technologieën voor ultrasnel internet. De Belgische overheid moet er alles aan doen

Nadere informatie

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht Cel Externe Communicatie Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T. 02-2773408 GSM 0473-916424 Persbericht Datum: 26 november 2007 Betreft: Bijna 200 indicatoren geven

Nadere informatie

Duurzaam transport voor nu en de toekomst

Duurzaam transport voor nu en de toekomst Duurzaam transport voor nu en de toekomst CO2 reductie met heavy duty voertuigen Hans Binnendijk Product manager Scania Benelux 2 6/29/2016 Info class internal Department / Name / Subject Vier drijfveren

Nadere informatie

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #KORTRIJK EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #Wie ben ik Stad Kortrijk innovatiemanager Sebastien.Lefebvre@kortrijk.be 056 27 8500 Twitter: @S_L_ De innovatiemanager,

Nadere informatie

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender 16 januari 2019 Programma 1. Welkom 2. Presentatie Smart mobility? 3. Discussie 4. Presentatie Effecten

Nadere informatie

SENSIBILISATIE VOOR EEN POSITIEVE MODAL SHIFT BIJ EEN VERHUIS

SENSIBILISATIE VOOR EEN POSITIEVE MODAL SHIFT BIJ EEN VERHUIS SENSIBILISATIE VOOR EEN POSITIEVE MODAL SHIFT BIJ EEN VERHUIS 19/01/2015 ELIEN SPOOREN ENVIRONMENTAL SPECIALIST BENELUX THOMAS VANDER PUTTEN DELIVERY SERVICES MANAGER BENELUX NESPRESSO BELGIË N.V. Nespresso

Nadere informatie

UNIFORME LAADSTEKKER VOOR PUBLIEKE OPLAADINFRASTRUCTUUR ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

UNIFORME LAADSTEKKER VOOR PUBLIEKE OPLAADINFRASTRUCTUUR ELEKTRISCHE VOERTUIGEN PERSMEDEDELING VAN VICEMINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN INNOVATIE, OVERHEIDSINVESTERINGEN, MEDIA EN ARMOEDEBESTRIJDING 25 mei 2012 UNIFORME LAADSTEKKER VOOR PUBLIEKE OPLAADINFRASTRUCTUUR

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen VSV basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Bart Desmedt, Traject, 18 april 2013 Opportuniteiten om te werken rond mobiliteit

Nadere informatie

Trends in mobiliteit. Huib van Essen, 23 januari 2018

Trends in mobiliteit. Huib van Essen, 23 januari 2018 Trends in mobiliteit CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en beleidsmatige expertise - 50 medewerkers - Not-for-profit

Nadere informatie

Elektrisch Rijden. Transitie Wagenpark en Bestelbussen werksessie 1. Flip Oude Weernink, Mark Gorter 13 april 2018

Elektrisch Rijden. Transitie Wagenpark en Bestelbussen werksessie 1. Flip Oude Weernink, Mark Gorter 13 april 2018 Elektrisch Rijden Transitie Wagenpark en Bestelbussen werksessie 1 Flip Oude Weernink, Mark Gorter 13 april 2018 Introductie Middag 1 elektrisch rijden en jouw wagenpark Introductie en kennisvragen opstellen

Nadere informatie

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Klimaatplan Emissievrije mobiliteit 2020: Omslagpunt elektrisch rijden?

Nadere informatie

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Inhoud Achtergrond Strategische doelstelling verkeersveiligheid Operationele doelstellingen

Nadere informatie

Vervoerregio s in het Vlaamse mobiliteitsbeleid

Vervoerregio s in het Vlaamse mobiliteitsbeleid Vervoerregio s in het Vlaamse mobiliteitsbeleid 1 11 Aanleiding Basisbereikbaarheid Regeerakkoord Vlaamse Regering 2014-2019 Herziening mobiliteitsdecreet (2009) Vaststellingen OV niet bekeken vanuit samenhang

Nadere informatie

Breda Duurzaam Bereikbaar

Breda Duurzaam Bereikbaar Masterplan Mobiliteit Breda Duurzaam Bereikbaar D66 krijgt het voor elkaar Inhoud Aanleiding 3 Visie 4 Fietsen en wandelen 5 Openbaar vervoer 6 Autoverkeer 7 Aanleiding 3 Breda slibt dicht. Niet alleen

Nadere informatie

Technologie en innovatie in de sector Transport en Logistiek. 30 november 2016 G.J. (Jaap) Verkiel, Team strategie & bedrijfsvoering

Technologie en innovatie in de sector Transport en Logistiek. 30 november 2016 G.J. (Jaap) Verkiel, Team strategie & bedrijfsvoering Technologie en innovatie in de sector Transport en Logistiek 30 november 2016 G.J. (Jaap) Verkiel, Team strategie & bedrijfsvoering De sector De sector T&L creëert verbinding! Onze klanten zoeken betaalbare

Nadere informatie

Technologie & Maatschappij

Technologie & Maatschappij Technologie & Maatschappij 2 november 2015 Voorlopige Resultaten Technologie & Maatschappij Doel en werkwijze Inventariseren welke technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zich de komende periode

Nadere informatie

EU projecten mobiliteit woe 27 maart 19 Gemeenteraadscommissie

EU projecten mobiliteit woe 27 maart 19 Gemeenteraadscommissie EU projecten mobiliteit woe 27 maart 19 Gemeenteraadscommissie Agenda - Intro - EU projecten mobiliteit - Focus Thema s - EU projecten tot 2019 - EU projecten vanaf 2019 Evolutie & innovatie Stakeholdersnetwerk

Nadere informatie

Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft

Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft Satish K. Beella, René van Someren september 2008 Inhoudsopgave Introductie 3 Schematisch overzicht transportpreventie (goederen)

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer

Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer Martine Uyterlinde, ECN Beleidsstudies, 14 mei 2007 www.ecn.nl Coalitieakkoord Onze ambitie is dat Nederland de komende kabinetsperiode grote stappen

Nadere informatie

mobi4u OUD vs. NIEUW Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer

mobi4u OUD vs. NIEUW Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer mobi4u OUD vs. NIEUW Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer Introductie Het leidt geen twijfel dat het stimuleren van duurzame ontwikkeling en duurzame mobiliteit één van de grootste uitdagingen

Nadere informatie

Road to Zero. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. 19 juni 2018

Road to Zero. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. 19 juni 2018 Road to Zero Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen 19 juni 2018 Agenda 1. Laadinfra: key voor zero emissie vervoer Chantal de Graaf Roland Steinmetz 2. Van inkoop tot realisatie laadpunten Coen

Nadere informatie

Slimme Mobiliteit de toekomst begint in het heden. Prof. Henk Meurs Radboud Universiteit

Slimme Mobiliteit de toekomst begint in het heden. Prof. Henk Meurs Radboud Universiteit Slimme Mobiliteit de toekomst begint in het heden Prof. Henk Meurs Radboud Universiteit Doel en opzet Trends in mobiliteit Toekomst is nu al zichtbaar Gevolgen voor opgaven Bijdrage van Slimme Mobiliteit

Nadere informatie

Alternatieve brandstoffen en tunnelveiligheid

Alternatieve brandstoffen en tunnelveiligheid Alternatieve brandstoffen en tunnelveiligheid Brandstoffenmix visie Clean Power for transport package / Alternative Fuels Infrastructure directive Hoe ver zijn wij? Nationale kaders SER Energieakkoord

Nadere informatie

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta ROADMAP 2017-2020 URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Betafactory. Introductie Mobiliteit

Nadere informatie

Transitie naar elektrisch vervoer

Transitie naar elektrisch vervoer Transitie naar elektrisch vervoer Chantal de Graaf 10 oktober 2018 Ecomobiel Over EVConsult Unieke expertise op het gebied van duurzaam vervoer Missie: het versnellen van de transitie naar 100% zero emissie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 305 Mobiliteitsbeleid Nr. 290 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN INFRA- STRUCTUUR EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Bestemming 2030: chaos op de autowegen of alternatieve trajecten?

Bestemming 2030: chaos op de autowegen of alternatieve trajecten? Bestemming 2030: chaos op de autowegen of alternatieve trajecten? Bij ongewijzigd beleid tonen de transportvooruitzichten voor België tegen 2030 een aanzienlijke groei van het personen- en goederenvervoer.

Nadere informatie

Benut het MIRT voor Duurzame mobiliteit

Benut het MIRT voor Duurzame mobiliteit Benut het MIRT voor Duurzame mobiliteit Klaartje Arntzen 24-1-2019 leerplatform MIRT duurzaamheid Vanzelfsprekend? 2 energie en mobiliteit Ontwikkelingen Toekomstige mobiliteit is anders Waardoor? Autonome

Nadere informatie

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT September 2016 1 Beleidskader openbaar DAV in vogelvlucht Het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden / Alblasserwaard- Vijfheerenlanden (DAV) wordt opnieuw

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Supporters van het openbaar vervoer. Visietekst basisbereikbaarheid

Supporters van het openbaar vervoer. Visietekst basisbereikbaarheid Visietekst basisbereikbaarheid Visietekst basisbereikbaarheid Inhoud Inleiding... 3 Gewenste functies van openbaar vervoer... 4 Exit basismobiliteit?... 4 Definitie basisbereikbaarheid... 5 Uitgangspunten

Nadere informatie

Sensor City Presentatie meeting Digitale Steden Agenda. TT Circuit Assen, 16 juni 2016

Sensor City Presentatie meeting Digitale Steden Agenda. TT Circuit Assen, 16 juni 2016 Sensor City Presentatie meeting Digitale Steden Agenda TT Circuit Assen, 16 juni 2016 1 Focus op sensor technologie Elementen van Living Lab Assen Living Lab: open innovatiesysteem gericht op de gebruiker

Nadere informatie

Marktverkenning. Mobiliteit en ICT in België. Dr. Sven Maerivoet. 11 April 2011

Marktverkenning. Mobiliteit en ICT in België. Dr. Sven Maerivoet. 11 April 2011 Marktverkenning Mobiliteit en ICT in België 11 April 2011 Overzicht : Overheden. Steden. Openbaar vervoer. Privé bedrijven. :.... : Het oerwoud van aanbestedingen... 2 1 Wat is België (op dit moment) juist?

Nadere informatie

Doelstelling 5: duurzaam en efficiënt verplaatsings en vervoersgedrag

Doelstelling 5: duurzaam en efficiënt verplaatsings en vervoersgedrag BELEIDSDOELSTELLING MOBILITEITSPLAN VLAANDEREN 2030 D5 Duurzaam en efficiënt verplaatsingsen vervoersgedrag We verplaatsen ons en vervoeren goederen op een duurzame en efficiënte manier. Op die manier

Nadere informatie

Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer

Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer StadsOntwikkeling Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer Raadsinformatieavond 4 januari 2011 6-1-2011 1 Schoon vervoer en goederenvervoer in Collegeprogramma 2010 2014 OV én fiets Zo schoon

Nadere informatie

KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact & Figures. Tania Van Mierlo Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid

KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact & Figures. Tania Van Mierlo Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact & Figures Tania Van Mierlo Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid EU doelstellingen t.o.v. 1990 t.o.v. 2005 Focus vandaag Broeikasgasuitstoot

Nadere informatie

Lage-emissie zones in België. What s next?

Lage-emissie zones in België. What s next? Lage-emissie zones in België What s next? Lage-emissiezones Onlangs kondigde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan dat vanaf 2018 de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan zullen worden geweerd

Nadere informatie

Wat wordt de Randstad er beter van?

Wat wordt de Randstad er beter van? Wat wordt de Randstad er beter van? Afronding DBR Arie Bleijenberg I&M, Den Haag, 3 juni 2015 Verantwoording DBR: 10,6 M, 100 onderzoekers, 14 programma s, 6 jaar Betere Randstad? Gebaseerd op: 9 artikelen

Nadere informatie

De toekomst van het RET netwerk

De toekomst van het RET netwerk De toekomst van het RET netwerk De kansen en mogelijkheden van Smart Grid Aanleiding: veranderend vervoerslandschap Aanleiding - Gevolgen - Netwerk van de toekomst -Vervolg 1 De RET wil voorbereid zijn

Nadere informatie

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Document opgesteld door Brussel Mobiliteit, Smarteam en Stratec. Hoe een concrete strategie voor de toegankelijkheid van het MIVB-net

Nadere informatie

/ Beschrijvende fiche

/ Beschrijvende fiche / Beschrijvende fiche Beschrijvende fiche spoorinvesteringsproject Vlaanderen Ontwerpinvesteringsprogramma 2016-2020 Nieuwe Vlaamse spoorprioriteiten Project V-129: Spoorlijn 19 Mol Neerpelt - Hamont mow.vlaanderen.be

Nadere informatie

Convenant Stedelijke distributie Den Haag

Convenant Stedelijke distributie Den Haag Convenant Stedelijke distributie Den Haag Samen voor een leefbare stad maart 2018 Den Haag wil de luchtkwaliteit verder verbeteren. Ook wil Den Haag in 2040 klimaatneutraal zijn. De groei van de stad,

Nadere informatie

Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio. Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 -

Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio. Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 - Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 - Slim laden Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio elektrisch

Nadere informatie

WORKSHOP Beleveren van winkels: laden en lossen met minder hinder

WORKSHOP Beleveren van winkels: laden en lossen met minder hinder WORKSHOP Beleveren van winkels: laden en lossen met minder hinder Leen Christiaens Kabinet minister-president Kris Peeters 14 mei 2009 Flanders Logistics: hoe de logistieke sector op een duurzame manier

Nadere informatie

INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties

INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties Elke as streeft één of meerdere specifieke doelstellingen na, elk onderverdeeld in soorten acties. De aangehaalde

Nadere informatie

Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017

Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017 Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017 Eandis: wat doen wij Elektriciteit - Aardgas - Netten - DIStributie Eandis voert exploitatietaken uit voor 7 distributienetbeheerders

Nadere informatie

Impact op Mobiliteit en Milieu

Impact op Mobiliteit en Milieu Impact op Mobiliteit en Milieu Tom Van Lier MOBI Vrije Universiteit Brussel Impact van telewerken in grote bedrijven in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Tom van Lier & Cathy Macharis Rondetafel Nieuwe Werken

Nadere informatie

Spreker, functie Koen Valgaeren VIM VLAAMS INSTITUUT VOOR MOBILITEIT

Spreker, functie Koen Valgaeren VIM VLAAMS INSTITUUT VOOR MOBILITEIT Titel presentatie Vervoer van bouwmaterialen TITEL over water Van producent via distributiecentra tot in het Subtitel: sprekers X, Y, Z centrum van de stad Spreker, functie Koen Valgaeren VIM VLAAMS INSTITUUT

Nadere informatie

DE VERGROENING VAN DE

DE VERGROENING VAN DE DE VERGROENING VAN DE VERKEERSFISCALITEIT Vergroening fiscaliteit mobiliteit - EU Bestaande regelingen Vrachtwagens Eurovignet Ontwikkelingen in FR, DE (LKW maut), AT, Personenwagens Péage (FR, ES, ),

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Elektrische vlootvoertuigen : aantrekkelijk?

Elektrische vlootvoertuigen : aantrekkelijk? Elektrische vlootvoertuigen : aantrekkelijk? Conclusion Paper, Be.eV#2, Brussel, 17 Januari 2011. Twee vloottypes worden hier beoogd : enerzijds de professionele nutsvoertuigen (bestelwagens, vrachtwagens,

Nadere informatie

Algemene presentatie. Informatiebijeenkomst Adviseurs Openbaar Vervoer Rotterdam, 13 maart 2011

Algemene presentatie. Informatiebijeenkomst Adviseurs Openbaar Vervoer Rotterdam, 13 maart 2011 Informatiebijeenkomst Adviseurs Openbaar Vervoer Rotterdam, 13 maart 2011 Algemene presentatie Alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot deze presentatie berusten bij de Stichting Zero Emissie

Nadere informatie

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof kost de Vlaming tot 3 gezonde levensjaren. Vlaanderen zal ook in de toekomst moeite hebben om aan de Europese fijn

Nadere informatie

Vooruitzichten van de transportvraag in Belgë tegen 2030

Vooruitzichten van de transportvraag in Belgë tegen 2030 Voorstelling van de nieuwe transportvooruitzichten voor België tegen 23 18 September 212 Vooruitzichten van de transportvraag in Belgë tegen 23 Marie Vandresse, Energie-Transport Team, Federaal Planbureau

Nadere informatie

Welkom. Wase Klimaattop. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen

Welkom. Wase Klimaattop. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen Welkom Wase Klimaattop Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen 2 Wase Klimaattop_14 oktober 2016 Situering initiatief duurzame mobiliteit Doelstellingen

Nadere informatie

Welkom Elektrische voertuigen 6 juli 2011

Welkom Elektrische voertuigen 6 juli 2011 Welkom Elektrische voertuigen 6 juli 2011 Agenda Project elektrische voertuigen Eandis Impact op netwerk elektriciteit Deelname proeftuin EVA 2 6 juli 2011 Technische gegevens voertuigen ( 1 ) 4 FIAT FIORINO

Nadere informatie

Mobiliteit in perspectief

Mobiliteit in perspectief George Gelauff Route 66, D66 Opzet Snapshot Mobiliteitsbeeld Veelzijdig fenomeen Vooruitblik personenvervoer 2015 2040 Groei steden en stedelijke mobiliteit zet zeker de eerste tijd door Knelpunten rondom

Nadere informatie

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Status quo: bemande trein, lage frequentie Planning van personeel en materieel maakt het systeem kwetsbaar Capaciteit van het spoor wordt lang niet optimaal

Nadere informatie

1/29/2016 Future Mobility. Essay. Roald Brink Lectoraal Vraagstuk B. Egeter / A. Westerduin IGOLIT01C

1/29/2016 Future Mobility. Essay. Roald Brink Lectoraal Vraagstuk B. Egeter / A. Westerduin IGOLIT01C 1/29/2016 Future Mobility Essay Roald Brink Lectoraal Vraagstuk B. Egeter / A. Westerduin IGOLIT01C Een autonoom verkeerssysteem is geen nabije toekomst Dagelijks maken miljoenen reizigers gebruik van

Nadere informatie

Ideate Januari 2016 1. MaaS aan de Maas. Mobility as a Service in Rotterdam

Ideate Januari 2016 1. MaaS aan de Maas. Mobility as a Service in Rotterdam Ideate Januari 2016 1 MaaS aan de Maas Mobility as a Service in Rotterdam Ideate April 2016 2 Ideate April 2016 3 Wat is een MaaS? MOBILITEIT C O M PLEET O NTZ O R G D! Mobility as a Service is een hot

Nadere informatie

KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact& Figures

KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact& Figures KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact& Figures Tania Van Mierlo Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid EU doelstellingen t.o.v. 1990 t.o.v. 2005 Focus vandaag 1 Vlaamse

Nadere informatie