Persoonlijke hygiene en gezondheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Persoonlijke hygiene en gezondheid"

Transcriptie

1 Persnlijke hygiene en gezndheid Jan 2019 Anita Creze Pluit MP Zuidhrn Tel:

2

3 1.Persnlijke hygiëne en gezndheid Ged samenspel tussen gebuw en gedrag van medewerkers, kinderen en uders Jnge kinderen maken kennis met vele vr hen nieuwe micr-rganismen (ziekteverwekkers) waartegen zij ng geen weerstand hebben pgebuwd. Het drmaken van een aantal veel vrkmende infectieziekten hrt bij de nrmale ntwikkeling van een kind. Kinderen die de kinderpvang bezeken, hebben echter een grtere kans m een infectieziekte p te lpen dan kinderen die thuis verzrgd wrden. Via andere kinderen kmen zij vaker en p jngere leeftijd in cntact met allerlei ziekteverwekkers. Dr hygiëne maatregelen zals neus snuiten, handen wassen en schnmaakmaatregelen wrdt de verdracht van ziekteverwekkers zveel mgelijk tegen gegaan. Ziekteverwekkers Ziekteverwekkers als bacteriën, virussen, parasieten en schimmels zijn veral aanwezig. Zij verspreiden zich via handen, de lucht, vedsel, vrwerpen, lichaamsvleistffen en dieren/ vliegen/ muggen. Gelukkig zijn de meeste srten nschuldig. Dr cntact met een ziekteverwekker heft er ng geen (infectie)ziekte p te treden. Pas als de ziekteverwekker zich in het lichaam vermenigvuldigt en als er klachten zijn is er sprake van een infectie. Dr gede hygiënische maatregelen kan besmetting met ziekteverwekkers wrden vrkmen. Persnlijke hygiëne, vedselhygiëne en gedegen schnmaak zrgen ervr dat de vedingsbdem vr een snelle grei van de ziekteverwekkers wrdt weggenmen. RIE gezndheid en hygiënecde Jaarlijks wrdt er een risic-inventarisatie gemaakt vr de veiligheid en gezndheid. In dit dcument staan de gedragsregels en werkafspraken die de mgelijke risic s preventief bestrijden. Jaarlijks wrdt er naar aanleiding van de ingevulde inventarisatie gekeken f de regels en afspraken uit dit dcument ng vldende zijn m de gezndheidsrisic s aanvaardbaar te huden. In een teamverleg zal dit nderwerp geëvalueerd wrden. Daarnaast is de hygiënecde vr kleine instellingen (gebaseerd p HACCP richtlijnen) gebruikt vr de vedselhygiëne en de cntrle p inkp van veding en de bereiding ervan. Handhygiëne Ieder mens draagt ntelbare al dan niet ziekmakende micr-rganismen bij zich. Om de verspreiding hiervan tegen te gaan is een gede persnlijke hygiëne belangrijk. Dit betekent vr de kinderpvang aandacht vr: Veel ziekteverwekkers wrden via de handen vergedragen, dus handen wassen dr kinderen en pedaggisch medewerkers is één van de meest effectieve manieren m besmetting te vrkmen. Wanneer meten in ieder geval de handen wrden gewassen van zwel Pm-er als kinderen vr: het aanraken en bereiden van vedsel (inclusief medermelk en flesveding),

4 het (helpen bij) eten het verzrgen van wnden het tedienen van medicijnen na: iedere (zichtbare) verntreiniging van de handen, zals hesten, niezen en snuiten, spelen in de zandbak, spelen met de dieren, tiletgebruik, het verschnen, cntact met lichaamsvcht als traanvcht, speeksel, wndvcht, pus, snt, braaksel, urine, ntlasting en bled het aanraken van vedsel het buiten spelen schnmaakwerkzaamheden Werkafspraken handen wassen en gebruik handdeken: Gebruik strmend water. Maak de handen nat en gebruik vleibare zeep. Wrijf de handen ver elkaar en zrg ervr dat water en zeep ver de gehele handen wrden verdeeld. Spel de handen al wrijvend af nder strmend water. Drg de handen af met een handdek. De handen van de kinderen schnmaken met een schne, vchtige washand, per kind een schne washand. Hygiënisch gebruik van materialen en middelen: Slabbetjes, spuugdekjes, washandjes en fpspenen Vr ieder kind wrdt een schn slabbetje, spuugdekje f washandje gebruikt. Na gebruik direct in de was den, f even uithangen p de rand van een wasmand als de was niet dezelfde dag wrdt gewassen. Vuil wasged gaat in de witte wasmand. Schn wasged (eventueel uit de drger) gaat in de grijze wasmand. Bekers en bestek Ieder kind krijgt eigen bestek en een schne drinkbeker f fles. Fpspeen Als een kind in de thuissituatie een fpspeen heeft, bijvrbeeld bij het slapen, spreken pedaggisch medewerkers met de uders af dat zij een fpspeen van thuis meenemen. De eigen speen gaat dagelijks mee naar huis. Als een reserve fpspeen van kinderdagverblijf De Kei gebruikt wrdt, wrdt deze na gebruik uitgekkt. De uitgekkte fpspeen wrdt bewaard in een beker afgedekt met huishudflie. Fpspenen wrden bij vrkeur niet tijdens het spelen gebruikt en na gebruik pgeruimd in het mandje van het kind. Vaatdek Na gebruik de vaatdek uitspelen en uitleggen p de wasbak. De vaatdeken wrden na ieder dagdeel in de was gedaan. Vuil wasged gaat in de witte wasmand. Schn wasged (eventueel uit de drger) gaat in de grijze wasmand. Hest- en niesdiscipline Ziekteverwekkers uit mnd, neus en keel verspreiden zich via de lucht, via snt en via slijm. Om verspreiding zveel mgelijk te vrkmen is het belangrijk: Kinderen te leren bij hesten en niezen het hfd weg te draaien van een ander.

5 De hand vr de mnd te huden tijdens het niezen en/f hesten f in de ellebg te niezen en/f hesten; daarna handen wassen. Op tijd de neus te snuiten m snttebellen te vrkmen met een tiletpapiertje f tissues, die direct na gebruik weggegid wrden. Daarna wassen pedaggisch medewerkers handen (zie prtcl handhygiëne). Besmettelijke ziekten Pedaggisch medewerkers kunnen in geval van de vlgende besmettelijke ziekten niet werken; buiktyfus, paratyfus, blederige diarree en pen tbc. Bij een mgelijke besmettelijke ziekte zals diarree f huiduitslag verleggen we met de GGD. Wndhygiëne Open wndjes met wndvcht f pus meten bij het kind f de medewerker bij vrkeur wrden afgedekt ( steriel gaasje) f regelmatig wrden drggedept. Hierbij dragen pedaggisch medewerkers wegwerphandschenen. Materialen die in aanraking zijn gekmen met wndvcht f pus meten wrden schngemaakt. Hygiëne mtrent verschnen Werkafspraken: Verschnen gebeurt p een verschntafel in de verschnruimte. Het verschnkussen met heel zijn, een kapt kussen met direct wrden vervangen. Het water met warm zijn (38 ) m eventuele ntlasting ged van het lichaam te kunnen wassen. Luiers meten na gebruik direct in de cntainer wrden gegid. Na een verschning met het verschnkussen wrden schngemaakt met een plssing van schnmaakmiddel uit de sprayflacn. Bij acute diarree en/f bled met het verschnkussen met alchl wrden schngemaakt. De pedaggisch medewerker wast na het verschnen altijd de handen Zlang kinderen ng niet zelfstandig naar het tilet kunnen, gaat er altijd een Pm-er mee m het kind te helpen. Kinderen nemen geen speelged mee naar het tilet. Ieder kind wrdt geleerd handen te wassen na het tiletgebruik en p naleving hiervan wrdt cnsequent tegezien. Als het tilet zichtbaar vervuild is, wrdt het tilet dr degene die dit cnstateert direct schn gemaakt. Pedaggisch medewerkers maken na ieder dagdeel de kraan (handcntactpunt) van de wastafel schn. Kinderen slapen in een slaapzakje van kinderdagverblijf Banjer Werkafspraken ten aanzien van verschnen bedjes: Als een bedje gezamenlijk wrdt gebruikt wrdt het beddenged tussendr verschnd. Overtrekken en lakens dagelijks bij vrkeur wanneer er dr een ander kind gebruik gemaakt wrdt van het bedje Als na het slapen een vertrek f laken nat f vuil is, wrdt deze direct vervangen. Dekens maandelijks.

6 2. Vedselhygiëne Vedselinfecties en -vergiftigingen verrzaken maagdarmklachten. Hygiënisch werken is een belangrijk wapen hiertegen. Kinderpvang Banjer heeft een vedingsbeleid. Er zijn eisen pgesteld in de Hygiënecde vr kleine instellingen. Deze eisen zijn meegenmen in dit dcument. Basisvrwaarden vr een gede hygiëne: Gede persnlijke hygiëne, k vr kinderen die meehelpen met vedselvrbereiding. Te denken valt aan handen wassen vr het klaarmaken met eten en werken met een schrt vr de kinderen. Werk met schne materialen. Er is een apart vedingsbeleid vr het bereiden van flesveding en medermelk. De werkmgeving met schn zijn. Rauw en bereide prducten meten gescheiden blijven. Schne en vuile prducten meten gescheiden blijven. In het vedingsbeleid staat beschreven he er bv. mgegaan wrdt met het pruimen en bewaren van eten, het klaarmaken van kude en k warme maaltijden en het klaarmaken van babyveding.

7 3.Schnmaken Omdat stf en vuil bredplaatsen zijn vr micr-rganismen en deze kunnen zrgen vr infectieziekten, wrdt dr schnmaken het besmettingsrisic van ziekteverwekkers verlaagd. Om te zrgen vr een schne leefmgeving verrichten pedaggisch medewerkers schnmaakwerkzaamheden. Er zijn Schnmaakschema s pgesteld die strikt gehanteerd wrden. Werkafspraken ten aanzien van het schnmaken Na het schnmaken van klein speelged, met het speelged ged drg zijn, vrdat het in een ds f mand wrdt pgeruimd. Speelged van baby s wrden dagelijks gereinigd (i.v.m. in de mnd stppen). Dagelijks wrden alle afvalemmers geleegd. In het schnmaakschema staat precies beschreven wat er dagelijks gedaan met wrden, hierin wrdt alles bijgehuden. Dit schema is pgesteld aan de hand van de eisen in een kinderpvang.

8 4.Binnenmilieu Ventileren en luchten Er zijn diverse redenen te nemen waarm het belangrijk is dagelijks te ventileren en te luchten: In frisse ged geventileerde ruimtes wrdt het aantal bacteriën verlaagd, waardr mgelijke besmettingskans van een aanwezig infectieziekte afneemt. Ventilatie is k belangrijk vr het afveren van hinderlijke geuren, en anderszins schadelijke stffen. Vr mensen en kinderen met luchtwegprblemen is ventilatie extra belangrijk. Werkafspraken ten aanzien van het ventileren Ventileer f lucht extra als de ruimt bedmpt f muf ruikt f na gebruik van vluchtige middelen als spuitbussen en lijm. Er wrden afspraken gemaakt met de installateur van het gebalanceerd ventilatiesysteem vr cntrle en nderhud. Temperatuur De temperatuur in de leefruimte ligt tussen de 17 en de 27 graden. De gewenste gemiddelde temperatuur is 20. De temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 15 en de 25 graden. De gewenste gemiddelde temperatuur is 18. Werkafspraken ten aanzien van de temperatuur Cntrleer dagelijks - f als je zelf velt dat het te warm f te kud lijkt te zijn - de temperatuur. Handel bij afwijking van de aangegeven temperatuur. Rken Er wrdt binnen f buiten niet gerkt. Het is cntractueel niet tegestaan in zwel de binnen- als de buitenruimte van kinderdagverblijf Banjer te rken. Cntrles ten aanzien van het binnenmilieu Een aantal zaken die betrekking hebben p gezndheid wrden p cntractbasis dr de installateur gecntrleerd. Het gaat hierbij bijvrbeeld m cntrle van het gebalanceerd ventilatiesysteem. Gezndheid gebuw Het gebuw is vrzien van een gebalanceerd ventilatiesysteem. Risic s in verband met (een te hge) binnentemperatuur c.q. het binnenmilieu zijn zeer nwaarschijnlijk. Het gebalanceerd ventilatiesysteem zrgt vr frisse lucht in het gehele gebuw. Vedselbereiding (keuken) en verschnen zijn strikt gescheiden. Er is buiten een aparte cntainerruimte vr afval. De keuken is vrzien van een afvalemmer. Bij de keuze van bedjes, bxen, kinderstelen e.d. en de inrichting van de ruimtes is hygiëne een belangrijk criterium.

9 5.Buitenmilieu Inrichting buitenruimte In het beleid van kinderdagverblijf Banjer past het de zintuigen van een kind te prikkelen en stimuleren in een buitenruimte met gras, blemen, bmen en struiken. Er staan echter geen giftige planten. Tevens wrden planten met allergeen stuifmeel vermeden. Hetzelfde geldt vr planten die bijen f wespen aantrekken. Het er is kunstgras en deze wrdt wekelijk gereinigd en wrdt bijgehuden de bmen en struiken meten tijdig gesneid wrden. Zandbak Vrdat de kinderen in het zand gaan spelen, met een pedaggisch medewerker de zandbak cntrleren p uitwerpselen f gevaarlijk (zwerf)afval. Bij uitwerpselen ruim erm heen wegscheppen. De buitenzandbak wrdt afgedekt met een water- en luchtdrlatend net. Het zand met kunnen drgen m vrming van schimmels te vrkmen. Dit net met aan het einde van iedere dag naar beneden getrkken wrden. Badjes In de tuin is er vlp gelegenheid m met water te spelen, ntdekken en nderzeken. Bij aanhudend (trpisch) warm weer kunnen er k badjes pgezet wrden. Als bij hgzmerweer een badje wrden gebruikt, wrdt het water na het spelen weggegid. Bij tussentijdse vervuiling wrdt het water dr degene die dit cnstateert direct weggegid. De Pm-er laat de kinderen vr het spelen in het badje p het tilet plassen. Er wrdt niet gegeten f gedrnken in een badje. Hitte en zn Afspraken ver kleding, insmeren en petjes zijn vastgelegd in risic en veiligheidinventarisatie Bij warm weer bieden de Pm-er meerdere keren per dag drinken aan, aan de kinderen. Tevens wrden er zelf gemaakte waterijsjes (met bijvrbeeld: aardbeien f kmkmmer erin aangebden) zdat ze tch de heveelheid water binnen krijgen. (Huis)dieren Er zijn bij kinderpvang Banjer een hnd en schildpadden. Via het Inschrijffrmulier en/f Intakefrmulier is een mgelijke allergie van een kind vr dieren bekend. De kinderen wassen geregeld hun handen. Insecten en ngedierte Teken: De Pm-er is zich bewust van het risic van teken na spelen in de tuin. In de EHBO kffer is een tekentang aanwezig.

10 Pedaggisch medewerkers infrmeren de uder als er een tekenbeet is gecnstateerd en lichten z ndig uders vr. De datum van de tekenbeet wrdt genteerd in de agenda van de eigenaresse van kinderpvang Banjer. Dit is belangrijk vr mgelijk later ptredende klachten. Wespen en bijen: Als er wespen f bijen aanwezig zijn, wrdt binnen gegeten en gedrnken, zeker bij jnge kinderen. Mieren: Bij verlast van mieren kan er een lkdsje wrden geplaatst. Deze met tijdens de peningsuren weg wrden gehaald. Algemene verlast ngedierte insecten: Er wrdt geen gif gestrid waar kinderen verblijven f spelen. Er wrden geen bestrijdingsmiddelen bewaard. We beperken zet eten en drinken buiten. Rampen Als de sirene gaat, nemen de pedaggisch medewerkers de vlgende acties: Naar binnen gaan Ramen en deuren sluiten Stem bij een natinale calamiteit af p Radi 1 - etherfrequentie 98.9 FM

11 6. Risicfactren en hygiëne bij de dieren Vrdelen in de mgang met dieren Een kinderpvang waarbij kinderen cntact hebben met dieren biedt veel vrdelen. Uit nderzek blijkt dat het hebben van een huisdier kinderen weerbaarder maakt en psychische klachten kan vrkmen. Dit kmt vrnamelijk dr het gevel van sciale ndersteuning, een levend wezen waaraan je verhalen kunt vertellen; een nvrwaardelijke vriend. Dieren beïnvleden k de sciale ntwikkeling van kinderen: zij bieden gespreksstf en kinderen zeken sneller tenadering als er een dier bij betrkken is, mdat een dier niet rdeelt. Ondanks de angst vr allergieën heeft fysiek cntact met dieren een psitieve invled. Het aaien van een dier werkt rustgevend en kan zelfs de hartslag en bleddruk verlagen. Bij het aaien kmt xytcine vrij, dat zrgt vr een mgelijkheid tt binding. Kinderen wrden weerbaarder dr de mgang met dieren. Uit nderzek blijkt k dat kinderen die meer in de buitenlucht spelen, minder vaak ziek zijn, beter eten en slapen, zich beter kunnen cncentreren en een betere grve mtriek ntwikkelen. Nadelen in de mgang met dieren Ondanks al deze vrdelen kleeft er k een nadeel aan: kinderen kunnen ziek wrden van dieren. Verwekkers van infectieziekten kmen veral vr: bij mens en dier, maar k in de grnd, vedsel en water. Infectieziekten die van dier p mens wrden vergedragen wrden zönsen genemd. Kinderen bij ns in de pvang hebben veel cntact met nze hnd, hier zijn geen speciale vrzrgmaatregelen vr ndig

12 7. Medicatie Er is een Prtcl medicijnverstrekking pgesteld cnfrm de Wet BIG. Medicijnen wrden niet in de mandjes van kinderen bewaard, maar in de afsluitbare medicijn bx f kelkast. Medicijnen Op advies van de GGD wrden medicijnen alleen tegediend als deze dr de (huis)arts zijn vrgeschreven. Ouders dienen een verklaring te nderteken waarp zij vermelden welk medicijn wanneer in welke dsering met wrden tegediend. De Pm-er nteert p het medicatieverstrekkingsfrmulier het tijdstip van tediening en parafeert daarvr. Medicijnen wrden nit vr de eerste keer tegediend p kinderpvang Banjer.

13 8. Richtlijnen vr het pruimen en bewaren van eten Lees p de verpakking bij twijfel ver de bewaartemperatuur bij welke temperatuur met wrden pgeslagen. Smmige prducten heven pas na penen gekeld te wrden bewaard, dit staat p de verpakking aangegeven. Ongekelde pslag Bewaar lang hudbare prducten drg, dnker en p een niet te warme plaats (ngeveer 20 C). In pindaprducten, nten, maïsprducten, bekweit, granen en specerijen kan bij een hge vchtigheidsgraad schimmelgrei ptreden, bewaar ze daarm drg en niet te warm (ngeveer 20 C). First In First Out ; Zet de prducten met de krtste hudbaarheidstermijn vraan, zdat ze het eerst wrden gebruikt. Zet prducten waar geen hudbaarheidsdatum p staat achter aan, zdat de ude prducten het eerst wrden gebruikt. Zrg ervr dat de vrraad niet te grt is, zdat er geen f nauwelijks prducten kunnen vrkmen met een verlpen hudbaarheidsdatum Gi prducten die de T.H.T. datum hebben verschreden weg. Sluit gepende verpakkingen ged af. De de inhud van gepende blikken in een kelkastds, zet er een datum p en bewaar dit in de kelkast maximaal 1 à 2 dagen. Extra maatregelen gekelde pslag, temperatuur maximaal 7 C, f kuder als er verpakkingen zijn waarp een lagere bewaartemperatuur staat. Zrg dat er een ged afleesbare kelkastthermmeter in de kelkast is. Stel de kelkast kuder af; de knp p een hger cijfer zetten. Meet met de vedselthermmeter de temperatuur van enkele prducten in de kelkast. Als de temperatuur bven de 7 C is gekmen, meten deze prducten wrden weggegid. Meet k als de kelkasttemperatuur ged is 1x per maand enkele prducten en registreer de temperatuur. Wijze van bewaren Dek f sluit alle prducten ged af. Hud rauwe en bereide prducten gescheiden dr: Ged afdekken Rauwe prducten nderaan in de kelkast te zetten. Zet de prducten met de krtste hudbaarheidstermijn vraan, zdat ze het eerst wrden gebruikt (FIFO). Gi prducten die de T.H.T./ T.G.T datum hebben verschreden weg. Zet nit dampende gerechten in de kelkast, kel deze eerst af. Bewaar de vlgende prducten altijd kel: bter/margarine/halvarine. Nteer de datum van pening p de verpakking. fruit: zacht fruit in de grentela, gekkt fruit (appelmes, stfpeertjes) maximaal 3 dagen. grente: in de grentela

14 kaas: ged afgeslten in kelkastds f huishudflie. Nteer de datum van pening p de verpakking. Gi beschimmelde kaas weg. alle vleeswaren meten afgedekt in de kelkast bewaard wrden, het liefst p de kudste plek. Gesneden vleeswaren bederven sneller dan vleeswaren aan het stuk. Een maal per week alle pen verpakkingen weggien, kipfilet en smeerwrst na 2 dagen. Nteer de datum van pening p de verpakking. eieren: de een beschadigd ei weg. vacuümverpakte vleeswaren k in de kelkast bewaren, tenzij de fabrikant iets anders aangeeft. Nteer de datum van pening p de verpakking. melk(prducten): sluit de verpakking na gebruik. Eén uur buiten de kelkast bewaren verkrt de hudbaarheid met 1 dag. Ok hudbare melk na penen in de kelkast bewaren. Nteer de datum van pening p de verpakking. Melk(prducten) na verstrijken T.H.T. datum weggien. nagerechten: sluit de verpakking van kant en klare nagerechten ged. Vruchtensappen: nteer de datum van penmaken p de verpakking, zdat je weet helang een pak pen is. gi kant en klare nagerechten weg, nadat de T.H.T. verstreken is rauwkst: maximaal 1 dag bewaren sauzen als slasaus, ketchup, maynaise en dergelijke na penen in de kelkast bewaren. Nteer de datum van pening p de verpakking. Ze mgen na penen 3 maanden wrden bewaard. Rde sauzen kunnen na penen 9 maanden wrden bewaard.

15 9. Overig Gezndheidsmanagement vrmt een essentieel nderwerp in het inwerktraject van nieuwe (pedaggisch) medewerkers. Tenminste 1 Pm-er is B.H.V.-er en (kinder) E.H.B.O.-er. Tenminste 1 maal per jaar wrdt de E.H.B.O. ds gecntrleerd en/f aangevuld. De eigenaresse is verantwrdelijk vr de jaarlijkse externe cntrle van het gebalanceerd ventilatiesysteem.

Individuele gezondheidszorg

Individuele gezondheidszorg 3 Pedaggisch beleid 1g individuele gezndheidszrg 1 van 5 Individuele gezndheidszrg wet BIG: bijzndere handelingen individuele gezndheidszrg Binnen ns kinderdagverblijf hebben we het beleid dat kinderen

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen. Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar. Voedingsaanbod voor kinderen vanaf 1 jaar. Voedingshygiëne: bereiden en bewaren van voeding

Inhoud. Algemeen. Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar. Voedingsaanbod voor kinderen vanaf 1 jaar. Voedingshygiëne: bereiden en bewaren van voeding Inhud Algemeen Geznd vedingsaanbd Vaste en rustige eetmmenten Allergieën en individuele afspraken Traktaties en feestje Extraatjes Vedingsaanbd vr kinderen tt 1 jaar Vedingsaanbd vr kinderen vanaf 1 jaar

Nadere informatie

Protocol (preventie) ziekte BSO Het Kraaienest januari 2019

Protocol (preventie) ziekte BSO Het Kraaienest januari 2019 Prtcl (preventie) ziekte BSO Het Kraaienest januari 2019 1 Inleiding Binnen de rganisatie geldt de regel dat zieke kinderen, BSO Het Kraaienest, in principe, niet kunnen bezeken. Enerzijds mdat de BSO

Nadere informatie

BSO De Saller Protocol Veiligheid

BSO De Saller Protocol Veiligheid Prtcl Veiligheid BSO De Saller Prtcl Veiligheid We gaan na welke mgelijke gevaren er vr een kind in een ruimte zijn. We maken afspraken met elkaar m de kans dat er iets mis gaat z klein mgelijk te maken.

Nadere informatie

Handen wassen richtlijnen:

Handen wassen richtlijnen: Handen wassen richtlijnen: De handen wrden gewassen bij/na de vlgende situaties: bij zichtbare verntreiniging van de handen vr het eten f helpen met eten vr wndverzrging vr het aanbrengen van zalf f crème.

Nadere informatie

VOEDINGSBELEID 1. TOEPASSING. Het voedingsbeleid is van toepassing op medewerkers in loondienst. 2. DOEL VAN HET DOCUMENT

VOEDINGSBELEID 1. TOEPASSING. Het voedingsbeleid is van toepassing op medewerkers in loondienst. 2. DOEL VAN HET DOCUMENT VOEDINGSBELEID 1. TOEPASSING Het vedingsbeleid is van tepassing p medewerkers in lndienst. 2. DOEL VAN HET DOCUMENT Het del van het dcument is dat alle medewerkers, leidinggevenden en uders binnen T Skltje

Nadere informatie

Voedingsbeleid Kinderopvang de Regenboog

Voedingsbeleid Kinderopvang de Regenboog Vedingsbeleid Kinderpvang de Regenbg Inhud Geznd vedingsaanbd Vaste en rustige eetmmenten Allergieën en individuele afspraken Traktaties en feestje Vedingsaanbd vr kinderen tt 1 jaar Drinken Eten Vedingsaanbd

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nummer 12, 17 November t/m 19 December 2014

Nieuwsbrief. Nummer 12, 17 November t/m 19 December 2014 Nieuwsbrief Nummer 12, 17 Nvember t/m 19 December 2014 Nieuwsitems 01. Jarige Jppen 08. Terugblik enquête 02. Afscheid 09. Wirre Warre in Sintsfeer 03. Maandagenda 10. Sint Dedag: 26 nv. 04. Kinderziektes

Nadere informatie

Het op een doeltreffende wijze handelen in geval van ziekte van kinderen en bij ongevallen.

Het op een doeltreffende wijze handelen in geval van ziekte van kinderen en bij ongevallen. Cde: Kwa-WVS-2.4-064 Datum: 01-01-2017 Versienummer: 7 Titel: Prtcl Zieke kinderen KOB/HvT Eigenaar: Manager Bedrijfsbureau Auteur: Agnes de Beer Validatie: Directeur Bladnummer: 1 van 7 1. Del Het p een

Nadere informatie

Overeenkomst toedien medicijnen

Overeenkomst toedien medicijnen Overeenkmst tedien medicijnen 1. Hierbij geeft/geven..., uder(s)/verzrger(s) van..., testemming aan gastuder... m aan haar/zijn/hun/ kind tijdens het verblijf bij de gastuder het hierna genemde geneesmiddel/zelfzrgmiddel

Nadere informatie

Voedingsbeleid kinderopvang

Voedingsbeleid kinderopvang Vedingsbeleid kinderpvang Bij Keties Gastuderpvang zijn we heel bewust bezig met geznde veding. Er wrdt verteld waarm je beter niet te veel van iets kunt eten, f waarm je andere dingen juist weer wel veel

Nadere informatie

Code: Kwa-WVS Datum: Versienummer: 8. Auteur: Agnes de Beer

Code: Kwa-WVS Datum: Versienummer: 8. Auteur: Agnes de Beer Cde: Kwa-WVS-2.4-064 Datum: 26-02-2018 Versienummer: 8 Titel: Prtcl Zieke kinderen KOB/HvT Eigenaar: Manager Bedrijfsbureau Auteur: Agnes de Beer Validatie: Directeur Bladnummer: 1 van 7 1. Del Het p een

Nadere informatie

Voedingsbeleid Alles Kids

Voedingsbeleid Alles Kids Vedingsbeleid Alles Kids Inhud Algemeen Geznd vedingsaanbd Vaste en rustige eetmmenten Allergieën en individuele afspraken Traktaties en feestje Vedingsaanbd vr kinderen tt 1 jaar Drinken Eten Vedingsaanbd

Nadere informatie

SPREEKBEURT Aziatische huisgekko

SPREEKBEURT Aziatische huisgekko SPREEKBEURT Aziatische huisgekk l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AZIATISCHE

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT BAARDAGAME

SPREEKBEURT BAARDAGAME SPREEKBEURT BAARDAGAME l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BAARDAGAME

Nadere informatie

Gezondheid- en hygiënebeleid Pinkeltjesland Inhoudsopgave

Gezondheid- en hygiënebeleid Pinkeltjesland Inhoudsopgave Gezndheid- en hygiënebeleid Pinkeltjesland 207 Inhudspgave Inleiding 4 Gezndheids- en hygienerisic's dr verdracht van ziektekiemen 4 Ziektevewekkers 4 Persnlijke hygiëne 4 Handhygiëne 4 Hest- en niesdiscipline

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZOETWATERGARNAAL

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4. Inleiding

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4. Inleiding PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4 Inleiding Kinderpvang is een kwestie van vertruwen. Vraaguders vertruwen de gastuders hun kinderen te. Zij meten de zekerheid hebben dat hun kind k in hun afwezigheid een veilige

Nadere informatie

2 december Harlekijn Voedingsbeleid

2 december Harlekijn Voedingsbeleid 2 december 2017 Harlekijn Vedingsbeleid 1 Een geznde start is het halve werk. Daarm hechten we bij Harlekijn belang aan geznde en verantwrde veding vr de kinderen Inhud Algemeen Geznd vedingsaanbd Vaste

Nadere informatie

SPREEKBEURT PIJLGIFKIKKER

SPREEKBEURT PIJLGIFKIKKER SPREEKBEURT PIJLGIFKIKKER l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PIJLGIFKIKKER

Nadere informatie

SPREEKBEURT NETPYTHON

SPREEKBEURT NETPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT NETPYTHON REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NETPYTHON BIJ

Nadere informatie

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud Beleid Veiligheid en Gezndheid Kinderwud Met het beleid veiligheid en gezndheid maken we inzichtelijk he wij p nze lcaties werken ten aanzien van Veiligheid & Gezndheid. We bieden kinderen en medewerkers

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LANGSTAARTHAGEDIS

Nadere informatie

Openbare basisschool Westerkim Daltonschool Hoofdluisprotocol 15-09-2015

Openbare basisschool Westerkim Daltonschool Hoofdluisprotocol 15-09-2015 Openbare basisschl Westerkim Daltnschl Vermeerstraat 1 5102 DC Dngen 0162-313836 westerkim@bswesterkim.nl www.bswesterkim.nl Hfdluisprtcl 15-09-2015 Inhudspgave Inleiding 3 Wat wrdt er van verschillende

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD

SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Huisregelement opvang Kiddyzz

Huisregelement opvang Kiddyzz Huisregelement pvang Kiddyzz Deze huisregels gelden in cmbinatie met de vereenkmst van pdracht tussen uders/verzrgers en gastuder, welke dr beide partijen ndertekend zijn. Alle vraaguders dienen van deze

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KWARTEL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KWARTEL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT KWARTEL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KWARTEL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KERKUIL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KERKUIL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI

SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DWERGPAPEGAAI

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Levenbarenden

SPREEKBEURT Vissengroep Levenbarenden SPREEKBEURT Vissengrep Levenbarenden l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen)

Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen) Verwijderen tanden en/f kiezen (kinderen) Inleiding Binnenkrt kmt u met uw kind bij ns vr een ingreep dr de tandarts f de kaakchirurg. Daarbij zullen één f meer tanden f kiezen van uw kind verwijderd wrden.

Nadere informatie

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar Fabels in islatieland Wat waar is f niet waar Fabels verleven de tijden. Sms is dat ged. Maar het kan k verkeerd uitpakken. Eind jaren '70 bracht Sven (Stichting vrlichting energiebesparing nederland)

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOULDAMADINE

SPREEKBEURT GOULDAMADINE l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOULDAMADINE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOULDAMADINE

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Voedingsbeleid Inhoud. Algemeen. Vaste eetmomenten. Gezond voedingsaanbod. Warme maaltijd. Allergieën en individuele afspraken

Voedingsbeleid Inhoud. Algemeen. Vaste eetmomenten. Gezond voedingsaanbod. Warme maaltijd. Allergieën en individuele afspraken Vedingsbeleid 31-05-17 Inhud Algemeen Vaste eetmmenten Geznd vedingsaanbd Warme maaltijd Allergieën en individuele afspraken Traktaties en feestje Kinderen en vergewicht Extraatjes Vedingsaanbd vr kinderen

Nadere informatie

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind Gastuderbureau Kindvriendelijk PEDAGOGISCH BELEID Inleiding Kinderpvang is een kwestie van vertruwen. Vraaguders vertruwen de gastuders en het gastuderbureau hun allerliefste bezit te. Zij meten de zekerheid

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers)

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers) Bijlagen bij het mdel Plan van Aanpak vr de kraamtijd bijlage 1 (vr het steekprefsgewijs verzamelen van brstvedingscijfers) Zrg vr brstveding certificering vraagt bij (re) certificering naar de brstvedingscijfers.

Nadere informatie

De keel. Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Belangrijke telefoonnummers

De keel. Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Belangrijke telefoonnummers Keel-, Neus- en Orheelkunde De keel Belangrijke telefnnummers Inleiding Keel-, Neus-, en Orheelkunde Plikliniek (050) 361 27 00 Onclgie (050) 361 28 98 Fax (050) 361 17 92 U heeft een bezek gebracht aan

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij een energie- en eiwitverrijkt dieet

Voedingsadviezen bij een energie- en eiwitverrijkt dieet Vedingsadviezen bij een energie- en eiwitverrijkt dieet 2 Inleiding We eten mdat we trek hebben, een hngergevel hebben f mdat we iets erg lekker vinden. Tijdens ziekte en herstel heeft ns lichaam extra

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

Protocol veiligheid BSO Het Kraaienest Januari 2019

Protocol veiligheid BSO Het Kraaienest Januari 2019 Prtcl veiligheid BSO Het Kraaienest Januari 2019 1 Inhud 1. Inleiding... 3 2. Veiligheid... 3 2.1 Fysieke veiligheid... 3 2.2 Emtinele veiligheid 3 2.3 Gebruiksveiligheid... 4 2.4 Veilige materialen...

Nadere informatie

MET ONTSLAG! Ontslaginformatie voor neurologie/neurochirurgie patiënten

MET ONTSLAG! Ontslaginformatie voor neurologie/neurochirurgie patiënten MET ONTSLAG! Ontslaginfrmatie vr neurlgie/neurchirurgie patiënten Het ntslag U bent pgenmen p de afdeling neurlgie/neurchirurgie en u mag met ntslag. Wij hebben de meest gestelde vragen met betrekking

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASMUIS

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KANARIE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

MODEL PROTOCOLLEN DETAILHANDEL IN DIEREN

MODEL PROTOCOLLEN DETAILHANDEL IN DIEREN MODEL PROTOCOLLEN DETAILHANDEL IN DIEREN Beheer van prtcllen Beheer van registraties Ontvangst dieren Reiniging en ntsmetting Veren Cntrle van dieren Klachten Mdel Prtcllen [naam nderneming] 1 Stichting

Nadere informatie

Anamneseformulier Gezondheidstest

Anamneseformulier Gezondheidstest Anamnesefrmulier Gezndheidstest LET OP: Vr de kwaliteit van de gezndheidstest is het van belang m het anamnesefrmulier vlledig en naar waarheid in te vullen. Het is mgelijk m meerdere antwrden in te vullen.

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO

SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LUIPAARDGEKKO

Nadere informatie

Checklist voedselveiligheid voor vrijwilligersorganisaties

Checklist voedselveiligheid voor vrijwilligersorganisaties Checklist vedselveiligheid vr vrijwilligersrganisaties Bij meer dan driekwart van de vrijwilligersrganisaties wrdt eten en drinken uitgedeeld f verkcht. Vr veel vrijwilligersrganisaties is het uitdelen

Nadere informatie

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index. Activiteitenfiche timmerhek 1 Nagels en schreven brnnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/ogletsel Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Lcatie

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHORPIOEN

SPREEKBEURT SCHORPIOEN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHORPIOEN ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SCHORPIOEN

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT RAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Het voorkomen van besmetting met bloedoverdraagbare aandoeningen (BOA) door prikaccidenten.

Het voorkomen van besmetting met bloedoverdraagbare aandoeningen (BOA) door prikaccidenten. Bijlage 12: Prtcl Prikaccidenten vr schnmaakwerkzaamheden 1. INLEIDING Prikaccident is de verzamelnaam vr prik-, snij en spatngevallen: iedere gebeurtenis waarbij een werknemer in aanraking kmt met bled

Nadere informatie

DE "MANUELE VENTILATIE" OPTIMAAL ORGANISEREN

DE MANUELE VENTILATIE OPTIMAAL ORGANISEREN - - DE "MANUELE VENTILATIE" OPTIMAAL ORGANISEREN Wanneer en he lang meten kamers verlucht wrden wanneer er geen installatie vr hygiënische ventilatie aanwezig is? PRINCIPES CONTEXT De luchtkwaliteit hangt

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT MISSISSIPPI MODDERSCHILDPAD

SPREEKBEURT MISSISSIPPI MODDERSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MISSISSIPPI MODDERSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEWONE

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE WATERAGAME

SPREEKBEURT GROENE WATERAGAME SPREEKBEURT GROENE WATERAGAME l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KIP VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KIP VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KIP VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KIP BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HOND ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HOND ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HOND ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HOND BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Informatie over medicamenteuze zwangerschapsafbreking

Informatie over medicamenteuze zwangerschapsafbreking educatinal material MisOne.pdf 1 24/08/2018 10:57 Risic minimalisatie materiaal vr MisOne (misprstl 400 micrgram) gebruikers (inclusief veiligheidskaart) Infrmatie ver medicamenteuze zwangerschapsafbreking

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

1 Protocol gezondheid

1 Protocol gezondheid Protocol gezondheid 1 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie Wat is een bevalplan Een bevalplan is een beknpt dcument waarin je juw wensen en verwachtingen ver de bevalling pschrijft. Vr juw bevalling bespreek je dit dcument met juw zrgverleners en begeleiders.

Nadere informatie

-Kinderen klimmen op de kubus stoeltjes en vallen: medewerkers zijn alert, en er wordt de kinderen geleerd niet op de stoeltjes te klimmen.

-Kinderen klimmen op de kubus stoeltjes en vallen: medewerkers zijn alert, en er wordt de kinderen geleerd niet op de stoeltjes te klimmen. Veiligheid en gezndheidsbeleid Pinkeltjesland kinderdagverblijf 2019 1 Inhudspgave 1 Inleiding... 3 2 Missie en visie... 4 3 Grte risic's... 6 3.1 Vallen... 6 3.2 Verstikking... 7 3.3 Vergiftiging... 7

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HALSBANDLEGUAAN

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET KONIJN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Oncologisch Centrum MCH-Bronovo en Groene Hart Ziekenhuis. Uw Zorgplan. Longoperatie. Informatie voor patiënten

Oncologisch Centrum MCH-Bronovo en Groene Hart Ziekenhuis. Uw Zorgplan. Longoperatie. Informatie voor patiënten Onclgisch Centrum MCH-Brnv en Grene Hart Ziekenhuis Uw Zrgplan Lngperatie Infrmatie vr patiënten Inleiding U bent pgenmen vr een lngperatie. In het zrgplan leest u ver het verlp van de zrg rndm uw peratie.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek 2. Stukken uit het hout

Activiteitenfiche timmerhoek 2. Stukken uit het hout Activiteitenfiche timmerhek 2 Stukken uit het hut brn : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/ogletsel Het rde kruis 2012, Eerste hulp vr leerkrachten, Mechelen :

Nadere informatie

SPREEKBEURT RODE RATTENSLANG

SPREEKBEURT RODE RATTENSLANG l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RODE RATTENSLANG REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RODE

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

Behandelinstructies. Bij roet- en/of waterschade DE TIENDSCHUUR BV

Behandelinstructies. Bij roet- en/of waterschade DE TIENDSCHUUR BV Behandelinstructies Bij ret- en/f waterschade 2013 DE TIENDSCHUUR BV! Inhudspgave 1 Inleiding 2 Behandelinstructies materialen algemeen met brandschade 3 Behandelinstructies schilderij met ret- en/f waterschade

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI

SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

SPREEKBEURT PAUW VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PAUW VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PAUW l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PAUW BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Wonderland Kinderopvang locatie Vondellaan KDV

Wonderland Kinderopvang locatie Vondellaan KDV Veiligheid en Gezndheid 2019 Wnderland Kinderpvang lcatie Vndellaan KDV 1 Inhud Inhud... 2 1 Inleiding... 3 2 Missie en visie... 4 3 Grte risic's... 5 3.1 Vallen... 5 3.2 Verstikking... 6 3.3 Vergiftiging...

Nadere informatie

SPREEKBEURT PAARD ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PAARD ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PAARD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET PAARD BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Hygiëne inspectie Basisschool Reggewinde Nijverdal Rapport 2 e inspectie Versie 1.0

Hygiëne inspectie Basisschool Reggewinde Nijverdal Rapport 2 e inspectie Versie 1.0 Hygiëne inspectie Basisschl Reggewinde Nijverdal Rapprt 2 e inspectie Versie 1.0 GGD Twente Naam C. Gerrits Inspecteur/hygiëne adviseur Team Inspectie & Hygiëne Enschede Inspectie: 27-10-2016 Inspectie

Nadere informatie

SPREEKBEURT AGAATSLAK

SPREEKBEURT AGAATSLAK SPREEKBEURT AGAATSLAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AGAATSLAK

Nadere informatie

Huisbereiding in de kijker

Huisbereiding in de kijker NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2010 P1 In dit nummer 1 Inleiding 2 Huisbereiding in de kijker 2 Stppen met rken 4 Zelftest 5 Vrdelen van stppen met rken Inleiding Beste nieuwslezer, 2009 det zijn uittrede,

Nadere informatie

VEILIGHEID & GEZONDHEID. Januari Kinderdagverblijf Meneer Koekepeer Roggevelstraat 15a 6241 CV Bunde 0

VEILIGHEID & GEZONDHEID. Januari Kinderdagverblijf Meneer Koekepeer Roggevelstraat 15a 6241 CV Bunde 0 VEILIGHEID & GEZONDHEID Januari 2018 Meneer Kekepeer Rggevelstraat 15a 6241 CV Bunde 0 Inhud 1. Inleiding... 2 2. Missie, visie en del... 3 2.1 Missie... 3 2.2 Visie... 3 2.3 Del... 3 3. Grte risic s...

Nadere informatie

Trombosebeen (of diep veneuze trombose)

Trombosebeen (of diep veneuze trombose) Trmbsebeen (f diep veneuze trmbse) Inleiding Bij u is een trmbsebeen gecnstateerd en u wrdt hiervr behandeld. In deze flder kunt u infrmatie lezen ver de achtergrnd van diep veneuze trmbse, k wel trmbsebeen

Nadere informatie

Protocol Veiligheid. BSO Buurse protocol veiligheid versie 2 oktober 2018

Protocol Veiligheid. BSO Buurse protocol veiligheid versie 2 oktober 2018 1 Prtcl Veiligheid 2 Inhud 1. Inleiding... 3 1.1 Algemene afspraken... 3 1.2 BSO lkaal... 4 1.3 Speelplaats en het buitenspelen... 4 1.4 Uitstapjes... 5 1.5 Spelen in de zn... 5 1.6 Water... 6 1.7 Spelen

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep karperzalmen

SPREEKBEURT Vissengroep karperzalmen SPREEKBEURT Vissengrep karperzalmen l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARPERZALM

Nadere informatie