Time-out Brussel. Extra TIME. Project ter Preventie. van schooluitval. Informatiebrochure voor scholen en CLB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Time-out Brussel. Extra TIME. Project ter Preventie. van schooluitval. Informatiebrochure voor scholen en CLB"

Transcriptie

1 Time-out Brussel Extra TIME Project ter Preventie van schooluitval Informatiebrochure voor scholen en CLB

2

3 INHOUD Inhoud... 4 Voorwoord... 6 Team... 7 Extra time... 8 Doelstellingen... 8 Algemene werking... 9 Doelgroep... 9 Basisprincipes Traject Extra TIME Gefaseerde begeleiding Aanmelding individuele fase groepsfase extern traject terug naar school Betrokkenheid school Vakantie-aanbod Afronding Afspraken en regels Weekschema Te laat/ afwezig Tijdens de begeleidingen Drugs, medicijnen & alcohol Vrienden meenemen... 19

4 Respect/ omgang met elkaar Niet nakomen van de afspraken Contactgegevens Bijlage 1: Individueelhandelingsplan BEGINSITUATIE HULPVRAAG DOELSTELLINGEN Andere Bijlage 2: Aanmeldingsformulier BEGINSITUATIE Bijlage 2: Criteria aanmelding OMSCHRIJVING CRISISSITUATIE ONDERNOMEN STAPPEN VOORWAARDEN Bijlage 3: Samenwerkingsovereeenkomst Extra TIME: School: CLB: Jongere: Ouders/ opvoeders: Andere betrokken partijen:... 33

5 VOORWOORD Aan directie, leerkrachten, leerlingenbegeleiders, CLB-medewerkers... Beste, Extra TIME is een aanbod voor alle Nederlandstalige Secundaire scholen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bij sommige jongeren uiten moeilijkheden op allerlei domeinen zich in gedrags- en/ of spijbelproblemen, waardoor de band met de school op de proef wordt gesteld. Voor deze jongeren bieden wij een intensief en langdurig time-outtraject, op maat van de individuele jongere. Via Extra TIME willen we de situatie op het juiste moment een halt toeroepen. De obstakels en hindernissen die normaal schoolgaan in de weg staan, worden op het tempo van de jongeren aangepakt. Daarna begeleiden we een geleidelijke instroom naar de klas, waarbij de jongere nieuwe kansen krijgt om zijn schoolloopbaan succesvol verder te zetten. Het project is gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie Onderwijs. Indien er nog vragen zijn, aarzel niet om ons te contacteren! Vriendelijke groeten, Laura Toussaert, Evi Cornelis, Trajectbegeleiders bij Extra TIME.

6 TEAM Samenstelling van het Extra TIME team: Coördinator Time-out Brussel : Trajectbegeleiders Extra TIME: Maarten Van Camp Laura Toussaert Evi Cornelis

7 EXTRA TIME DOELSTELLINGEN Binnen Extra TIME onderscheiden we volgende doelstellingen: 1. Met Extra TIME willen we voor jongeren een oplossing bieden om hun schooluitval tot een minimum te beperken. Waar nodig kan de focus uitgaan naar hulpverlening. Het CLB is hierbij de centrale partner, die de doorverwijzing naar andere hulpverlening op zich neemt. 2. Het brengen van een rustperiode voor de jongere en de school waarbij de verschillende partijen letterlijk afstand kunnen nemen van de moeilijkheden die zich voordoen. 3. De aangemelde jongere terug aansluiting doen vinden bij het onderwijs, aangepast aan hun mogelijkheden, noden en interesses. Onderwijs wordt hier bekeken in de brede zin van het woord: naast school kunnen we ook werken naar relevante opleidingen en/ of tewerkstelling naargelang de noden van de jongere. 4. Het uitbouwen van een preventiebeleid over de aanpak en het voorkomen van de problematiek leerlingen met gedragsmoeilijkheden op school in samenwerking met de scholen en de CLB s. Vanuit een contextuele visie vinden wij het belangrijk om het gedrag van jongeren te bekijken vanuit de interactie tussen de jongere en zijn leerkracht/ begeleider. We trachten de scholen hierin te ondersteunen door onze expertise rond het begeleiden van de jongere te delen met de school.

8 ALGEMENE WERKING Doelgroep Extra TIME richt zich op jongeren: tussen 12 en 18 jaar uit het Nederlandstalig secundair onderwijs. die door omstandigheden niet of onvoldoende geholpen worden in reguliere projecten zoals Time-out, Netwerk Leerrecht, POT,. waarbij er sprake is van een gebrek aan positieve bindingen, waardoor zij meer en vaker probleemgedrag stellen. die nood hebben aan een andere, langdurige en intensievere begeleiding. De begeleidingen in het verleden aangeboden aan de jongeren waren vaak ontoereikend. Deze jongeren komen (tijdelijk) niet meer tot leren. die worden belemmerd in hun ontwikkelingsmogelijkheden door schoolse structuren (bijvoorbeeld, leerling kan niet functioneren in klas verband). waarbij de veiligheid voor zichzelf, hun medeleerlingen, de leerkrachten en anderen in gevaar is.

9 Basisprincipes De basisprincipes beschrijven vanuit welke visie we vertrekken en de wijze waarop we onze doelgroep benaderen: Individuele benadering We benaderen elke jongere afhankelijk van zijn eigenheid, interesses, noden en behoeftes binnen zijn specifieke situatie. Dit vraagt een efficiënte, doelgerichte aanpak. Met een diversiteit aan werken omgangsvormen binnen ons aanbod trachten wij hieraan tegemoet te komen en zo op een veilige en respectvolle manier met de jongere aan de slag te gaan. Competentiegericht Wij willen vanuit een positieve benadering vertrekken en stellen dan ook de kwaliteiten en mogelijkheden van de jongere centraal. Contextgericht Het project houdt er rekening mee dat de jongere een context met zich meedraagt en in een netwerk van relaties is verweven. Daarom vinden we het noodzakelijk om zoveel mogelijk zicht te krijgen op de context en hen ook te betrekken bij het traject van de jongere. Hierbij blijven de jongere en zijn noden centraal staan. Indien we merken dat er binnen de context nood is aan andere hulpverlening kunnen we dit adviseren. Groepsdynamisch werken Na of tijdens een succesvol individueel traject leren jongeren stapsgewijs terug functioneren in een groep. De groep is de plaats waar jongeren (h)erkenning vinden in hun situatie. Hij wordt er geconfronteerd en gestimuleerd door andere jongeren. Ze leren er nieuwe vaardigheden ontwikkelen en uitproberen. Dit met het doel om een terugkeer naar de klas terug mogelijk te maken. Empowerment Vanuit het geloof dat er in iedereen kwaliteiten en capaciteiten aanwezig zijn, willen we jongeren krachtiger maken om hun leven zelf in handen te nemen. De jongeren worden gestimuleerd om inzicht te krijgen in hun situatie en een realistische inschatting van zichzelf. De trajectbegeleiders bieden inzichten aan over de verwachtingen die zich binnen de verschillende maatschappelijke contexten stellen.

10 Ervaringsgericht leren Doorheen het traject werken we met eerdere ervaringen van de jongeren of bieden we hen nieuwe ervaringen aan. Op deze ervaringen wordt gereflecteerd en waar mogelijk worden linken gelegd met andere situaties. Nieuw verworven inzichten worden dan opnieuw in praktijk gebracht. Transparantie We opteren ervoor om ten alle tijden transparant te zijn naar de verschillende betrokken partijen. De trajectbegeleiders houden de ouders/ opvoeders van de jongeren wekelijks op de hoogte van het traject. De school wordt wekelijks gecontacteerd door de trajectbegeleiders via de brugpersoon en de overlegmomenten met leerkrachten. Bij Extra TIME zien wij de leerkrachten als belangrijke partner vermits de jongere na afloop van Extra TIME terug in de klas terecht komt. Voldoende overlegmomenten met leerkrachten stellen wij dan ook voorop. Het CLB wordt op de hoogte gebracht wanneer er nood is aan hun expertise.

11 TRAJECT EXTRA TIME GEFASEERDE BEGELEIDING Binnen Extra TIME werken we met fasen die de jongeren moeten doorlopen. Elke fase heeft zijn eigen doelstellingen en afspraken. Er is geen tijdslimiet op de verschillende fases. We gaan voor elke jongere inhoudelijk en qua timing op zoek naar het geschikte traject. We gaan steeds flexibel om met deze fases, het is mogelijk dat nog niet alle voorwaarden van fase 1 zijn vervuld, maar dat we toch opteren om de jongere door te laten gaan naar fase 2. Dit kan door de trajectbegeleiders beslist worden, indien er een vermoeden is dat fase 2 geen belemmerende factor en misschien zelfs een stimulerende factor wordt in het bereiken van de voorwaarden uit fase 1. Gedurende het hele traject dat de jongere doorloopt bij Extra TIME is er individuele begeleiding. Doorheen het hele traject wordt de jongere mee opgenomen als volwaardige partner. De bedoeling is niet dat hij het proces passief ondergaat, maar dat hij zijn traject mee vormgeeft. We waken ervoor dat we de jongere niet afhankelijk maken van de trajectbegeleiders maar we geven hem zoveel mogelijk handvaten om zelf verantwoordelijk te worden over zijn leven en schoolloopbaan. Een leertraject van een jongere zal altijd met vallen en opstaan gebeuren. Het is mogelijk dat een jongere een zeer goede periode doormaakt, waarbij hij aan alle voorwaarden om door te gaan naar fase 2 voldoet, maar dat hij na een tijdje een terugval meemaakt. We willen dan ook benadrukken dat we elke jongere individueel benaderen en dat de fases enkel dienen als kader. AANMELDING De aanmelding gebeurt via een aanmeldingsformulier door het CLB via het meldpunt. In eerste instantie wordt deze aanmelding gescreend door de trajectbegeleiders op basis van het document criteria aanmelding (bijlage 2) en nemen de begeleiders contact op met het CLB voor verdere info. Tijdens dit gesprek wordt er een vooroverleg gepland. Op het vooroverleg zijn een trajectbegeleider, het CLB en een afgevaardigde van de betrokken school (de psychologe, de orthopedagoog, een zorgleerkracht, ) aanwezig. Hierop wordt er aan verdere probleemverkenning gewerkt, worden doelen en verwachtingen van de begeleiding duidelijk. Vervolgens dient het CLB of de schoolpsycholoog of de schoolpedagoog een individueel handelingsplan (IHP) voor de jongere door te sturen naar Extra TIME (bijlage 1). Dit document beschrijft de brede context van de jongere, de doelen en de verwachtingen van de begeleiding. Nadat het IHP in ontvangst genomen is, organiseert de school een eerste Ronde Tafel met de jongere en zijn ouders of voogden en alle betrokkenen. Tijdens dit gesprek wordt aan de jongere uitgelegd wat Extra TIME inhoudt, welke afspraken er zijn en waar we met hem/ haar aan willen werken. Ook aan de ouders wordt uitgelegd welk engagement we van hen verwachten. De doelen worden

12 overlopen en de jongere krijgt de kans om hier zijn mening over te geven. Er wordt meteen een afspraak gemaakt voor een tweede Ronde Tafel, na ongeveer een maand, om de jongere zijn evolutie te bespreken. Op het einde van de Ronde Tafel wordt de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door alle partners (bijlage 3). INDIVIDUELE FASE We starten eerst met een individuele fase. Hier wordt er eerst een band opgebouwd tussen de jongere en zijn trajectbegeleider. Dit is een noodzakelijke basis om het traject met de jongere te doen slagen. In deze fase doen we ook een uitgebreide en grondige probleemverkenning, waarbij we de context, mogelijkheden en uitdagingen van de jongere in kaart brengen. Samen met de jongere zoeken we manieren om terug aan te sluiten bij een schoolse context. Jongeren in deze fase komen op de afgesproken momenten naar Extra TIME. Extra TIME kan niet voor elke jongere een voltijdse dagbesteding voorzien. In de meeste gevallen is dit een halve dag per dag op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op woensdag zijn er geen begeleidingen. Op het einde van deze fase verwachten we: dat de jongere zichzelf kent: hij/zij kan zijn gedrag benoemen, heeft zicht op invloeden uit zijn context,. dat de jongere kan reflecteren over zijn gedrag: hij/ zij heeft inzicht op oorzaken van zijn gedrag, kan zich excuseren voor onbehoorlijk gedrag,. dat de jongere een toekomstvisie heeft: de jongere heeft zicht op waar hij/ zij met zijn traject naartoe gaat. Dat de jongere een aantal basisvaardigheden bezit die belangrijk zijn om in schoolse context te kunnen functioneren: Een gesprek voeren op beleefde wijze

13 Op tijd komen Verwittigen als je niet komt/ te laat bent Tot het einde van de begeleiding blijven Sommige jongeren zullen deze fase zeer snel doorlopen, er is snel een vertrouwensband met de begeleider en de bepaalde basisvaardigheden zijn van bij het begin aanwezig. Bij andere jongeren kan deze fase veel langer duren. Zij hebben deze tijd nodig om tot rust te komen. Op het einde van deze fase is het mogelijk dat we een gesprek organiseren tussen een leerkracht en de jongere. Hier kan de jongere bewijzen dat hij de vaardigheden van reflecteren en een beleefd gesprek voeren heeft bereikt. Tijdens dit gesprek kan de jongere zelf aangeven wat hem zou helpen in de klas en kan ook de leerkracht aangeven wat hem zou helpen in het lesgeven aan de jongere. Op het einde worden afspraken gemaakt die door iedereen worden ondertekend. In bepaalde gevallen kunnen we beslissen dat dit gesprek niet opportuun is. GROEPSFASE De tweede fase in het Extra TIME project is de groepsfase. Tijdens deze fase komen de jongeren samen in een groep om zo tot verdere leerervaringen te komen. De belangrijkste doelstelling in deze fase is dat de jongeren kunnen samenwerken in een groep. We starten met activiteiten waarbij vooral groepsbinding en samenwerking centraal staan om over te gaan naar activiteiten waarbij schoolse vaardigheden steeds meer op de voorgrond komen. Op het einde van deze fase verwachten we: dat de jongere kan samenwerken met andere jongeren. dat de jongere zich niet laat beïnvloeden door andere jongeren: hij/ zij kan zich staande houden in een groep. dat de jongere korte tijd kan functioneren zonder begeleiding. Op het einde van deze fase organiseren we voor de groep een kamp. Dit kamp wordt steeds georganiseerd in functie van de groepsgeest. De uitdagingen die we tijdens het kamp aangaan zijn aangepast aan wat de groep aankan. De jongeren worden betrokken in de organisatie van het kamp en geven het zelf mee vorm. In uitzonderlijke gevallen kan er beslist worden dat het kamp niet doorgaat. Dit is dan steeds een resultaat van grondig overleg tussen de trajectbegeleiders. Wanneer een jongere in de groepsfase zit, wordt hij/ zij nog steeds individueel begeleid door zijn trajectbegeleider. Dit is niet aan het intensieve tempo van 4 halve dagen per week, maar wordt meer bepaald aan de hand van de noden van de jongere. Hier wordt het traject samen met de jongere verder bepaald en kunnen gebeurtenissen in de groepsactiviteiten verder besproken worden.

14 De groepsactiviteiten gaan door op de afgesproken momenten. Extra TIME kan nooit voor elke jongere een voltijdse dagbesteding voorzien. De groepsactiviteiten gaan gemiddeld 3 halve dagen per week door. Op woensdag is er geen begeleiding. EXTERN TRAJECT Deze fase wordt zo snel mogelijk opgestart met de jongere en blijft, indien mogelijk, doorlopen tot het einde van de begeleiding. In de fase Extern Traject willen we de jongere zoveel mogelijk activeren. Zo wordt vanaf dat de jongere er klaar voor is een voltijds aanbod gerealiseerd voor hem/ haar. Hiervoor werken we samen met onder andere Leerrecht Brussel, zorgboerderijen, sportclubs, knutselateliers,. Het traject dat de jongere doorloopt, wordt zoveel mogelijk op maat gemaakt, zowel naar inhoud als naar tijdsinvulling. TERUG NAAR SCHOOL De laatste fase in het traject van de jongere is de fase waarin we toewerken naar de terugkeer naar school. Hierbij zijn twee mogelijkheden: 1. De jongere gaat terug naar de eigen school. 2. De jongere beslist om zich in te schrijven in een andere school/ vormingsaanbod naar werk. Indien de jongere terugkeert naar de school die hem heeft aangemeld, is er een intensieve begeleiding. De intensiteit van deze begeleiding kan afgesproken worden tussen de jongere, de trajectbegeleider en de school. Wat wij bij Extra TIME willen bieden om het traject van de jongeren op de school goed te laten verlopen vindt u in onze nazorgbrochure. Indien de jongere beslist om zich in te schrijven in een andere school is de begeleiding afhankelijk van de vraag van de jongere en de nieuwe school. Ook de jongere kan de begeleiding stopzetten als hij/ zij naar een andere school gaat. Dit is echter geen verplichting, en indien alle partijen begeleiding wensen, kan de trajectbegeleider de jongere blijven begeleiden bij een overgang naar een andere school. Deze fase start steeds met een bezoek van de trajectbegeleiders aan de klassenraad, waar de vooruitgang van de jongere wordt toegelicht en afspraken worden gemaakt rond de terugkeer. We starten deze fase zo vroeg mogelijk, zodat een geleidelijke instroom mogelijk is. Er kan geopteerd worden voor halftijds schoolgaan en halftijdse begeleiding in Extra TIME met individuele begeleidingen en groepsactiviteiten. Een belangrijk onderdeel van deze fase is ook de ondersteuning van de school en meer specifiek de leerkrachten. Tijdens formele en informele overlegmomenten gaan de trajectbegeleider en leerkrachten samen op zoek naar een geschikte aanpak voor de jongere. De trajectbegeleiders brengen hier de expertise die ze hebben opgedaan met de jongere in kaart. De leerkrachten bekijken

15 wat mogelijk is in het werken met deze jongere. De ondersteuning is geen kant en klaar pakket, maar een uitnodiging om samen een zoektocht aan te gaan naar de meest geschikte aanpak voor de jongere, rekening houdend met de klas waarin hij zit. BETROKKENHEID SCHOOL Wanneer een jongere bij Extra TIME wordt aangemeld, zijn er meestal op school al verschillende escalaties geweest. Een rustpauze, waarin de jongere er even uit wordt gehaald, wordt vaak als een enorme opluchting ervaren. Toch is het belangrijk dat de jongere een nauwe band blijft aanvoelen met de school. In het algemeen is het zo dat de problemen die zich op school voordoen, niet alleen buiten de school opgelost kunnen worden. Als jongeren een traject aangaan in Extra TIME wordt er intensief met hen en door hun gewerkt. Leerkrachten en school kennen de jongere echter nog enkel van voor zijn traject. Om een geslaagde terugkeer naar de school te verwezenlijken is het daarom noodzakelijk dat de school en leerkrachten betrokken zijn bij het Extra TIME traject van de jongeren. Om de communicatie zo vlot mogelijk te laten verlopen, communiceren we zo rechtstreeks mogelijk met alle betrokken personen. Wekelijks versturen we een verslagje met de vorderingen van de jongeren. Leuk zou zijn als ook leerkrachten ons op de hoogte houden van hoe het in de klas gaat en wat de klasgenoten van de jongere aan het doen zijn. Daarnaast proberen we ook regelmatig informele en formele overlegmomenten in te lassen met de school om allen betrokken te blijven. We organiseren ook af en toe activiteiten, waarop we ook een schoolafgevaardigde (bv. titularis) uitnodigen, die dan met eigen ogen kan zien waar de jongere op dat moment staat. VAKANTIE-AANBOD Een belangrijk aandachtspunt in Extra TIME zijn de vakantieperiodes. Omdat jongeren vaak langere periodes in het Extra TIME project zitten, zijn er onvermijdelijk vakantieperiodes te overbruggen in het project. Hierdoor kunnen bepaalde aangeraakte thema s weer naar de achtergrond verdwijnen en komt er een breuk in het traject. We willen in de eerste plaats aandacht hebben voor de vrijetijdsbesteding van de jongeren in de vakantie. Daarom trachten we op regelmatige basis vrijblijvende groepsactiviteiten aan te bieden aan de jongeren van Extra TIME. We zien het niet mogelijk om de jongeren te verplichten in te gaan op dit aanbod, maar voor die jongeren die hiervoor open staan zou een warme overdracht of een begeleidingstraject daarbij erg nuttig en waardevol kunnen zijn. Hiervoor gaan we samenwerkingen aan met vormingen in de vrije tijd en het jeugdwerkkader.

16 AFRONDING De trajectbegeleiders nemen geen tuchtmaatregel, dat is het terrein van de school. Toch kunnen zij beslissen dat het traject vroegtijdig wordt stopgezet. Indien blijkt dat er andere prioriteiten dienen gelegd (bv. doorverwijzing), bij fysieke agressie, kan er beslist worden om vroegtijdig een einde te maken aan de periode van Extra TIME. Afspraken: - Alle partijen kunnen de overeenkomst stopzetten. - Stopzetting van traject door elk van de partijen gebeuren telkens in overleg met alle partijen! - Gebeurtenissen binnen Extra TIME kunnen niet gebruikt worden door de school om tuchtmaatregelen te treffen. - Jongeren worden tijdens hun traject niet verwacht op school, wanneer er zich tijdens het traject gebeurtenissen voordoen op school, kan de school hier tuchtmaatregelen in treffen die ook bij Extra TIME gehanteerd worden (bv. schorsing). - Bij uitsluiting van de jongere door de school tijdens het Extra TIME traject: De school dient deze beslissing te nemen in samenspraak met de 3 partijen van Extra TIME: school, CLB en de trajectbegeleiders. Wanneer er geconcludeerd wordt dat uitsluiting de enige en noodzakelijke maatregel is, wordt de jongere uitgesloten binnen de school en binnen Extra TIME en wordt de begeleiding van de jongere stopgezet. - Na uitsluiting van de jongere door de school: Extra TIME kan als betrokken partij opgeroepen worden bij de overdracht naar een nieuwe school.

17 AFSPRAKEN EN REGELS Om het samenwerken binnen Extra TIME vlot te laten doorlopen, zijn er enkele afspraken en regels die bindend zijn voor alle jongeren wanneer zij akkoord gaan met een Extra TIME traject. WEEKSCHEMA Elke vrijdag krijg je van de trajectbegeleiders jouw weekschema met wanneer je aanwezig moet zijn voor de volgende week. Maandag breng je dat mee terug, ondertekent door jouw ouders. Indien je er vrijdag niet bent, bellen we of mailen we jou en jouw ouders om jouw weekschema door te geven. Een voormiddag duurt steeds van 9u tot 12u en een namiddag van 13u tot 16u. Indien de activiteit vroeger gedaan is, kunnen we jou toestemming geven om voor het afgesproken einduur te vertrekken. Jouw ouders moeten hier op voorhand wel toestemming voor geven. Je krijgt dan van ons een document met het uur van vertrek mee, dat je de volgende dag ondertekent door jouw ouders weer meeneemt. TE LAAT/ AFWEZIG Indien je te laat bent voor een begeleiding (individueel of in groep) verwittig je altijd, via sms of telefonisch, jouw trajectbegeleider. Wanneer je te laat bent en de trajectbegeleider kan je niet bereiken, wordt de school en jouw ouders verwittigd van jouw afwezigheid. Je krijgt die dag een taak die je na de begeleiding bij ons of thuis kan maken en de volgende dag terug meebrengt. Indien je niet meer komt, ben je onrechtmatig afwezig en wordt dit zo doorgegeven aan jouw school. TIJDENS DE BEGELEIDINGEN Tijdens de begeleidingen gebruik je geen multimedia (gsm s, mp3 s, ). Indien je een dringende telefoon verwacht, verwittig je hiervan de begeleider en neem je jouw gsm pas op na toestemming van de begeleider. Oortjes of koptelefoons doe je uit tijdens de begeleidingen. Eten en drinken kan enkel tijdens de pauzes. Roken tijdens de begeleidingen van Extra TIME is verboden. Wanneer je op de computer werkt hou je je aan jouw opdracht. Voor facebook, chat, vrij surfen, heb je toestemming nodig van jouw begeleider. Tijdens de pauze kan je eventueel, mits afspraak met de trajectbegeleider, op de computer. Tijdens de begeleidingen is de omgangstaal Nederlands. Je hebt respect voor jouw eigen materiaal, dat van anderen en het materiaal van Extra TIME. Op het einde van de begeleiding help je het materiaal mee opruimen, en je zorgt er mee voor dat de lokalen, trappen, eetruimte, wc s, proper blijven. Als je met opzet zaken beschadigt, bevuilt, steelt of vernielt of als je door slordigheid materiaal verliest, dan moet je de reiniging, herstelling of

18 heraanschaf vergoeden. Dat principe telt uiteraard niet voor normale slijtage van het materiaal of als je het niet met opzet hebt kapot gemaakt. DRUGS, MEDICIJNEN & ALCOHOL Op Extra TIME mag je geen alcohol, drugs of niet voorgeschreven medicatie bij jou hebben. Indien we vermoeden dat je onder invloed bent tijdens een begeleiding spreken we ons vermoeden uit naar jou toe en zullen we strenger zijn. Wanneer jouw gedrag niet goed is, wordt je, na overleg met jouw ouders, naar huis gestuurd. We geven je een document mee met de reden van jouw schorsing dat je moet laten ondertekenen door jouw ouders, dat papier neem je de volgende begeleiding ondertekent weer mee. Indien we vaststellen dat je drugs, alcohol of medicatie gebruikt, mag je de begeleiding niet meer mee volgen. We verwittigen jouw ouders en je wordt naar huis gestuurd. VRIENDEN MEENEMEN De momenten dat je op Extra TIME moet zijn, zijn in principe altijd tijdens de schooluren. We verwachten jou dus gewoon alleen dan. Stel dat je om uitzonderlijke redenen toch een vriend, vriendin of familielid wilt meenemen naar de begeleiding, verwittig je ons daarop op voorhand. Enkel in overleg en na de toestemming van de begeleiders kan iemand meegenomen worden naar de begeleiding. Op de locatie van Extra TIME kunnen bezoekers wachten beneden in de onthaalruimte, boven aan het lokaal wachten is niet toegelaten. RESPECT/ OMGANG MET ELKAAR Tijdens Extra TIME ben je respectvol naar iedereen. Dit betekent dat je respect toont voor: - De eigenheid van anderen. Ook op het vlak van cultuur en levensovertuiging. - De mening van anderen. - Het werk van het onderhoudspersoneel in de gebouwen, door mee in te staan voor de orde en netheid van de gebouwen. Uiteraard mag je altijd op een beheerste en beleefde manier jouw mening zeggen en voor jezelf opkomen. Pesten, schelden, verbale en fysieke agressie tolereren we echt niet. NIET NAKOMEN VAN DE AFSPRAKEN Wanneer je de regels en afspraken niet nakomt, kan je een waarschuwing of een straf krijgen. Tuchtmaatregelen (schorsing of definitieve uitsluiting) kunnen wij niet nemen. We kunnen wel een Ronde Tafel organiseren met alle betrokkenen en dus ook de school. Daarnaast kunnen we ook beslissen om je uit te schrijven uit Extra TIME.

19 CONTACTGEGEVENS Maarten Van Camp Coördinator Time-Out Brussel 0473/ Extra TIME Leopold II laan Sint-Jans- Molenbeek (Tussen de metrohaltes Simonis en Ribaucourt) Tel: 02/ Fax: 02/ CONTACTPERSOON Laura Toussaert (Time out Brussel) Begeleidster Extra TIME 0470/ CONTACTPERSOON Evi Cornelis Begeleidster Extra TIME 0470/

20

21 BIJLAGE 1: INDIVIDUEELHANDELINGSPLAN Voor we van start gaan met een begeleiding door Extra TIME willen we graag een individueel handelingsplan van de jongere. Dit individueel handelingsplan dient ingevuld te worden door de CLB verantwoordelijke, psycholoog of orthopedagoog van de school. Dit handelingsplan is het werkdocument en leidraad waar we doorheen de begeleiding mee werken. Het geeft inzicht in de achtergrond en doelstellingen van de jongere. Veel van de dingen hierin neergeschreven werden ook al besproken op het vooroverleg, in die zin is dit individueel handelingsplan een neerslag van dit overleg. In het kader van de begeleiding van de jongere is het mogelijk dat dit document met de jongere en/ of zijn/ haar ouders wordt overlopen. Gelieve hier dus rekening mee te houden. Indien u vertrouwelijke informatie wenst door te geven, gelieve ons dit dan uitdrukkelijk te melden. Naam indiener (CLB verantwoordelijke): Naam jongere: BEGINSITUATIE SCHOOL-WERK Wat zijn de beschermde factoren en risicofactoren van de jongere op school? Graag ook wat observaties in de klas? GEDRAG Wat zijn de meest opvallende gedragingen van de jongere op school?

22 SOCIO-EMOTIONEEL Hoe is de omgang met klasgenoten en leerkrachten? Hebben er individuele gesprekken met de jongere plaatsgevonden? THUISSITUATIE Observaties in verband met thuissituatie HULPVRAAG HULPVRAAG JONGERE Wat wil de jongere bereiken met Extra TIME? HULPVRAAG OUDERS Wat willen de ouders/ voogd/ opvoeders bereiken met Extra TIME? HULPVRAAG SCHOOL Wat wil de school bereiken met EXTRA TIME? DOELSTELLINGEN SCHOOL-WERK Geef concreet weer wat je van de jongere verwacht in deze context. GEDRAG Geef concreet weer wat je van de jongere verwacht in deze context.

23 SOCIO-EMOTIONEEL Geef concreet weer wat je van de jongere verwacht in deze context. THUISSITUATIE Geef concreet weer wat je verwacht in deze context. ANDERE Indien u nog andere opmerkingen/ vragen/ heeft, kan u dat hier doen: Gelieve dit document en andere relevante bijlagen te mailen naar de trajectbegeleider van de jongere. Laura Toussaert timeout.laura@gmail.com 0470/ Evi Cornelis timeout.evi@gmail.com 0470/

24 Projectencentrum Don Bosco Extra TIME BIJLAGE 2: AANMELDINGSFORMULIER Duid in de onderstaande lijst aan welke criteria er werden voldaan: JONGERE IN CRISIS Veelvuldig voorkomend/ langdurig Veiligheid voor de jongere/ medeleerlingen/ leerkrachten is in gevaar Ontwikkelingsmogelijkheden belemmerd DOOR schoolse structuur Jongere komt niet meer tot leren ONDERNOMEN STAPPEN IN DE SCHOOL Overzicht crisissituaties + reactie van de school op het gebeuren (wordt besproken op het vooroverleg) Overzicht individuele gesprekken met de jongere (wordt besproken op het vooroverleg) Bespreking in leerkrachtenteam (verslag overleg toevoegen) Aangepaste aanpak formuleren (als bijlage toevoegen) BETROKKENHEID OUDERS Minimaal 3 oudergesprekken hebben plaatsgevonden: Aankaarten van problemen Komen tot een aangepaste aanpak i.s.m. ouders Evaluatie van deze aanpak Bespreking aanmelding Extra TIME BETROKKENHEID EXTERNE PARTNERS CLB: Het CLB is door de school betrokken bij de begeleiding van deze jongere Het CLB toont ondernomen acties, aanvullend op de acties van de school, aan. 27

25 Projectencentrum Don Bosco Extra TIME TIME-OUTPROJECTEN: De jongere heeft al andere time out trajecten doorlopen Indien niet: argumenteer waarom deze partners niet betrokken zijn ANDERE EXTERNE PARTNERS: Welke andere partners betrokken zijn naar aanleiding van deze crisis VOORWAARDEN AANMELDING AKKOORDVERKLARING (wordt uitgebreid beschreven in de engagementsverklaring) Ouders CLB School Jongere Andere betrokken partijen (CBJ, JRB,...) 28

26 Projectencentrum Don Bosco Extra TIME BEGINSITUATIE SCHOOL-WERK Wat zijn de beschermde factoren en risicofactoren van de jongere op school? Graag ook wat observaties in de klas? GEDRAG Wat zijn de meest opvallende gedragingen van de jongere op school? SOCIO-EMOTIONEEL Hoe is de omgang met klasgenoten en leerkrachten? Hebben er individuele gesprekken met de jongere plaatsgevonden? THUISSITUATIE Observaties in verband met thuissituatie 29

27 Projectencentrum Don Bosco Extra TIME BIJLAGE 2: CRITERIA AANMELDING OMSCHRIJVING CRISISSITUATIE Veelvuldig voorkomend/langdurig; Veiligheid voor de jongere/medeleerlingen/leerkrachten in gevaar; Ontwikkelingsmogelijkheden belemmerd DOOR de schoolse structuur (vb functioneren in groep); Jongere komt niet meer tot leren. IN DE SCHOOL overzicht crisissituaties + reactie van de school op het gebeuren; overzicht individuele gesprekken met de jongere; bespreking in leerkrachtenteam (datum + verslag overleg); ONDERNOMEN STAPPEN IHP : analyse van probleemgedrag + aangepaste aanpak formuleren (als bijlage toevoegen); Evaluatie IHP (als bijlage toevoegen). BETROKKENHEID OUDERS minimaal 3 oudergesprekken: Aankaarten van probleem; Komen tot aangepaste aanpak i.s.m. ouders (IHP); Evaluatie IHP; Bespreking aanmelding Extra TIME. 30

28 Projectencentrum Don Bosco Extra TIME BETROKKENHEID EXTERNE PARTNERS CLB: Het CLB is door de school betrokken bij de begeleiding van deze jongere; Het CLB toont ondernomen acties, aanvullend op de acties van de school, aan. TIME-OUTPROJECTEN: aantonen dat andere Time-outprojecten ingeschakeld geweest zijn; Als niet: argumenteren waarom deze partners niet betrokken zijn. ANDERE EXTERNE PARTNERS: Aangeven welke andere partners betrokken zijn naar aanleiding van deze crisis. AKKOORD OUDERS, CLB EN EVENTUEEL CONSULENT CBJ/JRB ENGAGEMENT SCHOOL VOORWAARDEN De school engageert zich om betrokken te zijn tijdens het extern traject, zoals gepreciseerd in de methodiek Extra TIME. De school verklaart zich eveneens akkoord om het doel (nl. de jongere opnieuw te integreren in de klasgroep) voorop te stellen. ENGAGEMENT LEERLING 31

29 Projectencentrum Don Bosco Extra TIME BIJLAGE 3: SAMENWERKINGSOVEREEENKOMST Elk engagement van de betrokken partners wordt in dit document beschreven. Als akkoordverklaring tekent elke betrokken partij deze engagementsverklaring. Dit document wordt overlopen op de eerste Ronde Tafel met alle betrokken partijen aanwezig. Wanneer één van de partijen zich houdt aan het engagement na ondertekening van dit document, wordt dit besproken in overleg en is er een mogelijkheid tot stopzetting van Extra TIME. De trajectbegeleiders begeleiden de betrokken jongere op maat van de jongere. EXTRA TIME: De trajectbegeleiders behouden rechtstreeks contact met ouders via telefoon, mail, enzovoort. De trajectbegeleiders engageren zich om alle betrokken partijen (school, CLB, ouders, jongere, andere) op regelmatige basis op de hoogte te houden SCHOOL: De school engageert zich om betrokken te zijn tijdens het extern traject. De school verklaart zich eveneens akkoord om het doel (nl. de jongere opnieuw te integreren in de klasgroep) voorop te stellen. De school engageert zich tevens om jongeren, na een positieve gefaseerde instroom in de klas, terug volwaardig te laten instromen in de school. De school engageert zich om voldoende overlegmomenten te voorzien tussen de trajectbegeleiders van Extra TIME en de leerkrachten van de betrokken jongere. De leerkrachten engageren zich om aanwezig te zijn op deze overlegmomenten en hun medewerking te uiten. De school en de trajectbegeleiders engageren zich om op regelmatige basis doorheen het traject van de jongere met elkaar te communiceren en te overleggen. De school engageert zich om Extra TIME te betrekken in overleggen, klassenraden, beslissingen, over de jongere. Het CLB engageert zich om het aanmeldingsformulier van Extra TIME zo correct en volledig mogelijk in te vullen. Het CLB engageert zich om voldoende bereikbaar te zijn voor de trajectbegeleiders van Extra TIME en hun medewerking te tonen waar nodig. CLB: 32

30 Projectencentrum Don Bosco Extra TIME Het CLB engageert zich om aanwezig te zijn op ronde tafels. JONGERE: Volgende puntjes worden van jou verwacht tijdens Extra TIME: - Aanwezig zijn en op tijd komen - Verwittigen wanneer je niet kan komen of te laat bent - Je houden aan de regels binnen Extra TIME - Meewerken OUDERS/ OPVOEDERS: De ouders engageren zich om bereikbaar te zijn voor de trajectbegeleiders. De ouders engageren zich om aanwezig te zijn op de ronde tafels. De ouders ondertekenen een informed consent zodat informatie tussen school en Extra TIME kunnen worden gedeeld. De ouders denken en werken mee rond manieren van aanpak zodat dit traject voor de jongere goed kan verlopen. ANDERE BETROKKEN PARTIJEN: Andere betrokken partijen aanwezig op de ronde tafel engageren zich om bereikbaar te zijn voor de trajectbegeleiders en mee te werken aan verandering. 33

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval Time-out Brussel Project ter Preventie van schooluitval Informatiebrochure Schooljaar 2014-2015 INHOUD 1. VOORWOORD 4 2. TEAM 5 3. TIME-OUT Algemeen 6 Basis Principes Doelstellingen Doelgroep 4. TIME-OUT

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval Time-out Brussel Project ter Preventie van schooluitval Informatiebrochure Schooljaar 2013-2014 1 2 INHOUD 1. VOORWOORD 4 2. TEAM 5 3. TIME-OUT 6 3.1 Doelstellingen 6 3.2 Algemene werking 6 4. PROJECTWERKING

Nadere informatie

Probleemanalyse Time-

Probleemanalyse Time- School:... Naam jongere:... Naam leerkracht:... Probleemanalyse Time- T.a.v. medeleerlingen Plaats in de klasgroep Anderen aanvaarden Aanvaard worden Conflicthantering Vriendschappen Individueel Zelfbeeld,

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Samen Werken Aan Toekomst Wat is SWAT? SWAT staat voor Samen Werken Aan Toekomst. Het is een intensief begeleidingstraject voor jongeren die dreigen uit te vallen binnen het onderwijs.

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt

Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt 1 03/2013266 Datum aanmelding.../.../... Contactpersoon CMP (in te vullen door CMP) Gegevens aanmelder Naam: Functie dienst: Adres: Contactgegevens: telefoon: e-mail:

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro Naam van de schoolexterne : Lange Time Out Halle, Groep Intro 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN.

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Aanmeldingsprocedure NAFT Annick Steyt 2017-2018 1/18 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingsprocedure 5 Aanmeldingsprocedure Casuïstiek platform 6 Ontwikkeling

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN HERGO

TIME OUT PROJECTEN HERGO TIME OUT PROJECTEN HERGO op school Schoolinterne Korte Time Out Schoolexterne Korte Time Out Schoolextern Op Maat Klasbegeleiding op maat SWAT Laten we ons even voorstellen... Elegast Time Out Projecten

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingscriteria 4 Aanmeldingsprocedure 4 Project ROTS

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp 1 WIE ZIJN WIJ vzw OpWeg is een ambulante dienst voor volwassenen met een beperking, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen

Nadere informatie

Vlaamse Gemeenschap Time-out en Hergo

Vlaamse Gemeenschap Time-out en Hergo www.besafe.be Vlaamse Gemeenschap Time-out en Hergo Vlaamse Gemeenschap Time-out en Hergo FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid 2014 Vlaamse

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Drugbeleidsplan KOGEKA

Drugbeleidsplan KOGEKA Drugbeleidsplan KOGEKA September 2012 Visie De scholengemeenschap KOGEKA is zich bewust van druggebruik bij jongeren en wil hier uitgesproken begrenzend en begeleidend mee omgaan. In dit drugbeleid hebben

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Dossier steunpunt handicap & arbeid: Aanvraag Vlaamse OndersteuningsPremie (VOP) INHOUD 1 VOP in het kort 2 De aanvraagprocedure 3 Verlenging/verhoging

Nadere informatie

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel Door deze nieuwsbrief krijgen de aanbieders van schoolexterne interventies, de mogelijkheid om vernieuwende of verduidelijkend informatie omtrent hun aanbod, aan de CLB-medewerkers te verschaffen. Gelieve

Nadere informatie

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen?

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen? Het multidisciplinair team VAPH van VCLB Leuven Infobrochure voor leerlingen en hun ouders Wat betekent het CLB voor u? Het centrum voor leerlingenbegeleiding biedt informatie, advies, diagnostiek en korte

Nadere informatie

LEERRECHT in het SBSO

LEERRECHT in het SBSO LEERRECHT in het SBSO Alle jongeren vanaf 13 jaar tot 21 jaar kunnen als regelmatige leerling in het buitengewoon secundair onderwijs worden toegelaten op basis van een inschrijvingsverslag. streeft ernaar

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

Campus Dendermonde Zuidlaan Dendermonde. Volgende vermelding zeker niet vergeten: naam leerling + klas + GWP 3 KAD

Campus Dendermonde Zuidlaan Dendermonde. Volgende vermelding zeker niet vergeten: naam leerling + klas + GWP 3 KAD 9 september 2013 GWP Antwerpen Beste ouders De vakantie ligt alweer achter ons, het nieuwe schooljaar gaat van start en uw zoon of dochter heeft gekozen voor humane wetenschappen. We streven er als school

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel Naam van de schoolexterne : ipot Groep INTRO Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur van het

Nadere informatie

Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014

Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014 Wat is een suïcidepreventiebeleid? Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014 Een stappenplan waarin uitgeschreven staat hoe er binnen een organisatie met suïcidaliteit wordt omgegaan en

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier

Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier Inleiding: Het online- aanmeldingsformulier is relatief eenvoudig in te vullen. U kunt het aanmeldingsformulier invullen door naar de site van het meldpunt

Nadere informatie

Kostprijs van dit gebeuren is 100,00. Deze som dient te worden betaald via de betaalkaart ten laatste op woensdag 16 september 2015.

Kostprijs van dit gebeuren is 100,00. Deze som dient te worden betaald via de betaalkaart ten laatste op woensdag 16 september 2015. 4 september 2015 GWP Gent Beste ouders De vakantie ligt alweer achter ons, het nieuwe schooljaar gaat van start en uw zoon of dochter heeft gekozen voor een talenrichting. We streven er als school naar

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out

Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In Vlaanderen waren er al verschillende time-outprojecten

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Naar aanleiding van de overgang naar MFC op 1 januari 2015, werd in Huize Terloo resoluut

Nadere informatie

Good practise: Uitgebreide zorgintake bij KWC1'

Good practise: Uitgebreide zorgintake bij KWC1' Good practise: Uitgebreide zorgintake bij KWC1' Good practise Het koning willem 1 college in Den Bosch heeft, naast de reguliere intake voor alle leerlingen, een aparte zorgintake voor leerlingen met een

Nadere informatie

vzw OpWeg Infobrochure begeleid wonen

vzw OpWeg Infobrochure begeleid wonen vzw OpWeg Infobrochure begeleid wonen 1 WIE ZIJN WIJ vzw OpWeg is een ambulante dienst voor volwassenen met een beperking, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Nadere informatie

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang WORKSHOP ONDERWIJS EN TEWERKSTELLING 02/05/2017 4 Topics Wie zijn onze leerlingen? Wat willen we rond onderwijs of tewerkstelling bereiken? Hoe pakken we dit

Nadere informatie

INFOBROCHURE leefgroep

INFOBROCHURE leefgroep INFOBROCHURE leefgroep t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren.

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren. Naam van de schoolexterne interventie: Arktos KTO 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Arktos werkt op een projectmatige manier

Nadere informatie

BE Campus Dendermonde. Zuidlaan Dendermonde. Volgende vermelding zeker niet vergeten: naam leerling + klas + GWP 3 KAD

BE Campus Dendermonde. Zuidlaan Dendermonde. Volgende vermelding zeker niet vergeten: naam leerling + klas + GWP 3 KAD 8 september 2014 GWP Brussel Beste ouders De vakantie ligt alweer achter ons, het nieuwe schooljaar gaat van start en uw zoon of dochter heeft gekozen voor een talenrichting. We streven er als school naar

Nadere informatie

Mechelen PrOS-project

Mechelen PrOS-project www.besafe.be Mechelen PrOS-project Mechelen PrOS-project FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid 2014 Mechelen PrOS-project I. Projectbeschrijving

Nadere informatie

- 1 - Mol, 7 februari 2012

- 1 - Mol, 7 februari 2012 Mol, 7 februari 2012 Engagementsverklaring tussen de minister bevoegd voor onderwijs, de minister bevoegd voor welzijn, de inrichters van de scholen en de CLB s en het Agentschap Jongerenwelzijn / afdeling

Nadere informatie

Studiedag 29 maart 2018

Studiedag 29 maart 2018 Studiedag 29 maart 2018 Omgaan met gedrags- en emotionele problemen In het bruisende Zaveldal hoor je in de stilte pas de echte hulpkreten Missie Zaveldal als zorgende school met als perspectief jongeren

Nadere informatie

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking.

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. LEEFREGELS MFC Capelderij Welkom op MFC Capelderij! Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. Sinds de start van Capelderij als multifunctioneel

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school)

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Ontstaan vanuit de dagbegeleidingswerking van OBC

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN KORTE TIME OUT VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN KORTE TIME OUT VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Wat is een Korte Time Out? Een Korte Time Out is een begeleidingstraject dat probleemsituaties binnen de schoolse context aanpakt en zo tracht te voorkomen dat jongeren uitvallen binnen

Nadere informatie

Dagbehandeling. SaRphatIStRaat. Onderdeel van Arkin

Dagbehandeling. SaRphatIStRaat. Onderdeel van Arkin Dagbehandeling SaRphatIStRaat Onderdeel van Arkin Ons doel is dat de cliënt een zelfstandiger, evenwichtiger en gezonder leven gaat leiden, of te voorkomen dat iemand verder achteruit gaat. Binnen de Dagbehandeling

Nadere informatie

1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief Ander antwoord :

1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief Ander antwoord : Onderzoek naar het opnamebeleid 1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief 2. a. Wordt er gewerkt met een antwoordapparaat

Nadere informatie

Goede gesprekken bekeken door de bril van kwetsbare ouders

Goede gesprekken bekeken door de bril van kwetsbare ouders Goede gesprekken bekeken door de bril van kwetsbare ouders Een suggestielijst voor schoolteams en CLB-medewerkers Achtergrond De communicatie over heikele onderwerpen met ouders wordt door school en CLB

Nadere informatie

AFDELINGSBROCHURE JOVO

AFDELINGSBROCHURE JOVO AFDELINGSBROCHURE JOVO Welkom Welkom op JOVO! In deze brochure krijg je uitleg over onze werking. Zo komen we tot een optimale samenwerking! Wie kunnen we helpen? Op afdeling JOVO begeleiden we jongvolwassenen

Nadere informatie

L E E F R E G E L S 2015-2016 VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM

L E E F R E G E L S 2015-2016 VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM 2015-2016 L E E F R E G E L S VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM Inleiding Waar mensen samenkomen en willen samenleven, moeten er afspraken gemaakt worden. Hoe groter de groep, hoe duidelijker de afspraken

Nadere informatie

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs 1. In de tweede en/of derde week van september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen:

Nadere informatie

BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD

BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD Schooljaar 2013-2014 Gegevens GON-begeleider Leidraad voor ouders Vanuit het BuSO Ten Dries wordt GON-begeleiding aangeboden aan adolescenten

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out

Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In januari 2007 ging in Brussel Time-out van start

Nadere informatie

Behandeld door O nr. Uw schrijven Uw nr. bijlage Laarne Koen Patoor

Behandeld door O nr. Uw schrijven Uw nr. bijlage Laarne Koen Patoor Provincie Oost-Vlaanderen Nuttige afspraken in verband met het leerlingenvervoer (Kalken) en het busreglement. 9270 LAARNE Dorpsstraat 2 Behandeld door O nr. Uw schrijven Uw nr. bijlage Laarne Koen Patoor

Nadere informatie

Beste, Veel lees- en reflecteerplezier, Steunpunt Vakantieparticipatie 1/5

Beste, Veel lees- en reflecteerplezier, Steunpunt Vakantieparticipatie 1/5 Beste, Tijdens verscheidene evaluatiemomenten kwam de vraag om de samenwerking tussen sociale organisaties en zichtbaarder te maken. Er werd gevraagd duidelijkheid te creëren in wat het Steunpunt verwacht

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 1 1 Encarga 1 Welkom op Encarga 1. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat je een interneringsmaatregel

Nadere informatie

BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING

BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING DE VISIE EN DOELSTELLING VAN BOR STICHTING DE WERING De visie van Begeleide Omgangs Regeling Stichting De Wering (verder te noemen: BOR) op de omgang tussen

Nadere informatie

Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, Beste ouders, Het schoolteam van de Dorpsschool.

Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, Beste ouders, Het schoolteam van de Dorpsschool. 1 Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, wat leuk om jullie te mogen begroeten in de geweldige Dorpsschool gebruik op onze school al je talenten en probeer vooral ook nieuwe jullie zijn

Nadere informatie

Heilig-Grafinstituut. internaatsreglement. (1 september 2013)

Heilig-Grafinstituut. internaatsreglement. (1 september 2013) Heilig-Grafinstituut internaatsreglement (1 september 2013) Inleiding Al ruim driehonderd jaar biedt het Heilig Graf in Turnhout internaat voor meisjes aan. Als interne van deze school behoor je dan ook

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Opleidingsvorm 2 (OV2) Voor jongeren met een matige of ernstige mentale beperking

Opleidingsvorm 2 (OV2) Voor jongeren met een matige of ernstige mentale beperking Opleidingsvorm 2 (OV2) Voor jongeren met een matige of ernstige mentale beperking Opleidingsvorm 2 - Secundair onderwijs op maat In opleidingsvorm 2 bereidt De Leerexpert leerlingen met mentale beperking

Nadere informatie

Doelen en organisatie voor navorming in de kleuterschool

Doelen en organisatie voor navorming in de kleuterschool Navormingsaanbod: muzisch werken met kleuters Kleuters hebben zo hun eigenaardigheden. Ze zitten motorisch anders in elkaar dan kinderen of volwassenen, ze denken anders en kijken daardoor op een andere

Nadere informatie

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw.

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. Naam van de schoolexterne : Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Nood aan een intern initiatief voor het opvangen van schooluitvallers

Nadere informatie

muzische vorming in kleuterschool

muzische vorming in kleuterschool muzische vorming in kleuterschool Inleiding: muzisch werken met kleuters Daar waar vroeger enkel leerkrachten uit de lagere school konden inschrijven voor de navorming komen we nu ook tegemoet aan de noden

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert C December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT C 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Radick

Naam van de schoolexterne interventie: Radick Naam van de schoolexterne : Radick 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Ontstaan in 1987, in het kader van dagopvang residentiële jongeren O.O.O.C. Later geïntegreerd in

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dagtherapie Psychelier

Patiënteninformatie. Dagtherapie Psychelier HHZH_INF_212.01(1217) een hart voor zorg Patiënteninformatie Dagtherapie Psychelier Voorwoord Psychelier is een psychotherapeutische dagtherapie gericht op volwassenen vanaf 18 jaar. We bieden een groepsprogramma

Nadere informatie

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel De 'Checklist voor afsprakenkader en actieplan Brede School is een instrument om Brede Schoolcoördinatoren en hun partners te ondersteunen

Nadere informatie

KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst Drugsbeleid

KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst Drugsbeleid KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst Drugsbeleid De hulpverlening in KIDS is gericht op de maximale ontplooiing van de totale persoon. Communicatie neemt daarin een belangrijke plaats, en is zowel middel als

Nadere informatie

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN Bronnen: Handelingsgericht werken: een handreiking voor het schoolteam (Pameijer, Van Beukering & De Lange, 2009, ACCO) Handelingsgerichte

Nadere informatie

Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs- en welzijnsactoren binnen regio Leuven

Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs- en welzijnsactoren binnen regio Leuven Een school op maat van de leerlingen Opleidingsvorm 1 type3 Opleidingsvorm 1 type 9 Vzw Ter Bank i.s.m. Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs-

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling INFORMATIEFOLDER Informatie voor kinderen en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. Je komt naar de NDB voor een periode van negen

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID 1 DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WWW.ACCG.BE 2 INHOUD 3 Economische werkloosheid 3 Sectorale CAO 4 Overleg in de onderneming 6 Vervangende tewerkstelling 6 Cijfers economische

Nadere informatie

AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst.

AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst. AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst. Hoewel de wet het ons niet letterlijk verplicht om een informatienota op te stellen,

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners 1 Inhoudsopgave 1. GEZAMENLIJKE VISIE 3 2. TOEGANKELIJKHEID 4 3. DOMEINEN 5 3.1. PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG 5 3.2. LEREN

Nadere informatie

Semi industrieel atelier

Semi industrieel atelier Semi industrieel atelier Domein Omschrijving Doelstelling Methodiek Doelgroep Aantal deelnemers Wanneer Arbeid & activatie Je voelt dat arbeid een gedeelte is dat bij het leven hoort en je wilt deze zinvolle

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie

Inschrijven en aanmelden

Inschrijven en aanmelden Inschrijven en aanmelden Heb ik het recht om me in te schrijven in de school die ik het liefst wil? De vrije schoolkeuze is een heel belangrijk recht. Iedereen mag zich inschrijven in een school of vestigingsplaats

Nadere informatie

Persoonlijk langskomen Telefoon Fax Brief Ander antwoord :

Persoonlijk langskomen Telefoon Fax  Brief Ander antwoord : Onderzoek naar het opnamebeleid 1. Hoe kan iemand jouw dienst contacteren voor informatie over opvang? Meerdere antwoorden mogelijk Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief 2. a. Wordt er gewerkt

Nadere informatie

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Op de elf scholen van Stichting VCO Harderwijk-Hierden streven we naar een veilig schoolklimaat voor iedereen. Veelal slagen we hier in. Vanzelfsprekend

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t Onze hulpverlening is kosteloos voor leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Je kan dus gerust los van de school bij ons terecht. Het

Nadere informatie

Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas

Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas Datum aanmelding Datum inschrijving Gegevens nieuwe leerling Roepnaam Achternaam Voornamen (voluit) Geboortedatum Adres Postcode en Woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Aan de slag met jongeren

Aan de slag met jongeren Aan de slag met jongeren Aan de slag met jongeren o Introductie o Bevraging o Reflectiebegeleiding o Vastleggen van acties o Opvolging o Valkuilen Introductie Deze screening beoogt twee zaken. Ten eerste

Nadere informatie

Opdracht 1. Opdrachten tijdsbeleving

Opdracht 1. Opdrachten tijdsbeleving Opdrachten tijdsbeleving Opdracht 1 De volgende vragen kunnen je helpen storende factoren in je tijdbeheer te herkennen. Vul de tabel in en tel de totalen op: Uitspraken over je thuissituatie Mijn telefoon

Nadere informatie

BEHANDELAFDELING VOOR

BEHANDELAFDELING VOOR AFDELINGSBROCHURE BEHANDELAFDELING VOOR ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK BEHANDELAFDELING VOOR ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK De behandelafdeling voor angst- en stemmingsproblematiek is een open afdeling

Nadere informatie

12 mei 2009, c.q. 18 mei 2009 (per mail)

12 mei 2009, c.q. 18 mei 2009 (per mail) Naam document: Schoolreglement Versie 4 Voorstel van AD d.d. 12-02-2009 (versie 3) Behandeling in directieoverleg d.d. 24-02-2009 (versie 3) Aangeboden aan GMR of MR: GMR Aangeboden d.d.: 10-03-2009 Gehele

Nadere informatie

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 Secundair onderwijs op maat Jongeren tussen 13 en 21 jaar met een mentale beperking

Nadere informatie

23/12/15. Startsessie groepsprogramma. Wat gaan we doen vandaag? Doelstelling

23/12/15. Startsessie  groepsprogramma. Wat gaan we doen vandaag? Doelstelling Medefinanciering door Wat gaan we doen vandaag? Opfrissing: Back@work? Praktische afspraken Kennismaking (ijsbreker) Trajectboekje Startsessie Back@work Vragenlijsten Vragenronde Doelstelling Back@work

Nadere informatie

Handleiding bij het online-aanmeldingsfor mulier

Handleiding bij het online-aanmeldingsfor mulier Handleiding bij het online-aanmeldingsfor mulier Inleiding: Het online-aanmeldingsformulier is relatief eenvoudig in te vullen. U kunt het aanmeldingsformulier invullen door naar de site van het meldpunt

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017)

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) TIJDSAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) en hierdoor niet te vatten in een 2-jarenplan. Om met dit netwerk een concreet doel voor ogen te houden werken we in

Nadere informatie

Steunpunt Tewerkstelling

Steunpunt Tewerkstelling Steunpunt Tewerkstelling Van harte welkom, je bent nu een cursist van Steunpunt Tewerkstelling. We wensen je veel succes met je opleiding. UURROOSTER Uren Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 8u15-16u30

Nadere informatie

Welkom. bij OCMW Antwerpen

Welkom. bij OCMW Antwerpen Welkom bij OCMW Antwerpen 1 Onthaalbrochure_klanten.indd 1 25/08/15 16:52 2 Onthaalbrochure_klanten.indd 2 25/08/15 16:52 Inhoud Wat is een OCMW? 4 Waar is het OCMW? 4 Wie kan hulp vragen? 4 Hoe vraag

Nadere informatie