VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt"

Transcriptie

1 VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VOORJAAR 2014

2 2 VONX VONX: één organisatie, vier brochures VONX organiseert vorming voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een uitgebreid cursusaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ondersteuners. In deze brochure vind je het aanbod voor profs*. Hiermee bedoelen we iedereen die mensen met een beperking ondersteunt: ouders, brussen, professionelen, studenten, vrijwilligers Er zijn nog drie andere VONX-brochures: VONX ALL is het cursusaanbod waar iedereen op kan inschrijven. JONX is het cursusaanbod voor mannen en vrouwen van 18 tot 30 jaar. VONX PLUS is het cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven.

3 VONX PROFS* 3 aanbod voor profs* Ons vormingsaanbod voor profs* richt zich tot ondersteuners uit uiteenlopende sectoren: welzijn, gehandicaptenzorg, cultuur, onderwijs, justitie, gezondheidszorg, verslavingszorg, bijzondere jeugdzorg Wij plaatsen altijd een sterretje bij profs* omdat we daar alle mensen onder verstaan die zich bewust en met grote betrokkenheid engageren in de ondersteuning van mensen met een beperking. We bedoelen hier dus niet alleen professionelen mee, maar ook de ouders, buren, familie, vrijwilligers, die deel uitmaken van het natuurlijk netwerk van mensen met een beperking. Ons aanbod voor profs* gaat breed in thema s en de structuur hangt vast aan vijf kapstokken: vormingen, workshops, studiedagen, profs* aan de toog en ontbijt in t gras : Vormingen Voor onze vormingen zoeken we steeds het evenwicht tussen vernieuwen en verdiepen, tussen het eigen verhaal van VONX en de inbreng van experts van buitenaf. Ons V²-label binnen onze vormingen duidt op parallelle vormingsreeksen, voor mensen met een verstandelijke beperking enerzijds en voor profs* anderzijds. Workshops In de workshopreeksen ligt het accent op doen en ervaringsgericht leren. Studiedagen We organiseren jaarlijks een studiedag. Profs* aan de toog Profs* aan de toog biedt een forum aan mensen uit verschillende sectoren om in te zoomen op een thema, en om met elkaar in debat te gaan. Het publiek kan hieruit inspiratie en voeding halen voor de eigen werking, voor de architectuur van de eigen voorziening. Ontbijt in t gras Jaarlijks organiseren we een ontmoeting waarbij we een vraag of nieuw thema bespreken met betrokken professionelen en ouders.

4 4 VONX & Konekt Vormingscentrum VONX VONX is de nieuwe vormingsorganisatie ontstaan uit WIEV, Handicum en VMG. VONX is lid van de netwerkorganisatie KONEKT. VONX biedt cursussen zowel in open aanbod als op maat aan. Alle vormingen in open aanbod maken we bekend via onze brochures, via mailing en website. Mensen krijgen de kans om los te komen van hun dagdagelijks ritme, patronen en omgeving. De nieuwe context schept kansen tot leren. Ons doel is om mensen te laten ervaren en leren, met aandacht voor de transfer naar hun thuisen of werksituatie. Organisaties en groepen kunnen ons ook geïnspireerd op ons open aanbod vragen om een vorming op maat uit te werken voor een team, een bewonersgroep, een groep vrijwilligers, de leden van een gebruikersraad, de oudervereniging, enz. Ons aanbod voor mensen met een beperking en voor profs* is vaak gelinkt. Op die manier kunnen beide doelgroepen groeien in dezelfde thema s, maar op eigen tempo en met eigen accenten en verdieping. Deze link duiden wij aan met het symbool. VONX wil als vormingsorganisatie een hefboom zijn voor de kwaliteit van leven van mensen met een beperking. Via onze werkvorm willen we iets teweeg brengen in het leven van mensen met een beperking. Daarvoor gaan we ook aan de slag met hun omgeving en met de sector die mensen met een beperking ondersteunt. Verbinden staat centraal in ons vormingswerk. VONX wil mensen met een beperking sterker maken, zodat ze de kans krijgen om: Stevig in de samenleving te staan De wereld te begrijpen en te beleven Invloed uit te oefenen op de samenleving KONEKT KONEKT bestaat uit het vormingscentrum VONX, de sociaal-artistieke organisatie Platform-K, het opleidingscentrum Talent in opleiding en KONEKTed Services. Deze laatste geeft stevige steun aan de andere deelorganisaties en staat in voor secretariaat, administratie, HRM, financiën, communicatie, ICT, logistiek, projectontwikkeling en innovatie. De tekening hiernaast toont de structuur van KONEKT.

5 VONX & Konekt 5 Het KONEKT-team: Tom Van Hoey, Cathy De Feyter, Karen Vos, Ronny Dierendonck, Ann Teerlinck, Els Ronsse, Stef Thienpont, Katrien De Mesel, Lien Verreyt, Marleen Huys, Hilde Claerhout, Tine Michem, Frauke Seynnaeve, Walter Desmedt, Miriam Hemelsoet, Berlinda D Hoore, Inge Lattré, Jolien Smis, Kurt Vanhauwaert, Koen Deweer. Niet op de foto: Kris Broodcoorens, Elke Flamand en Sofie Sergeant. KONEKT vzw Netwerkorganisatie Platform-K vzw Sociaal-artistieke organisatie Artistieke projecten voor mensen met en zonder beperking, met focus op dans. Konekted Services Secretariaat, administratie, logistiek, HRM, fi nanciën, communicatie, ICT, projectontwikkeling en innovatie. TALENT IN OPLEIDING KONEKTED SERVICES VONX vzw Vormingsorganisatie Vorming voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen uit hun omgeving. Talent in opleiding Opleidingen tot co-begeleider voor mensen met een beperking.

6 6 Aanbod op maat Aanbod op maat en coaching Bij VONX kan je, naast ons open aanbod, ook terecht voor vorming op maat. Via ons vormingswerk aan mensen met een beperking en aan hun omgeving bouwen we een specifieke expertise op. Onze educatief medewerkers komen op heel diverse plaatsen en ondersteunen veel mensen en organisaties. Dit creëert brede ervaringen. Als vormingsorganisatie hebben we een stevig netwerk uitgebouwd. Voor mensen met een beperking verwijzen we in de eerste plaats naar ons open aanbod. Indien mensen omwille van de aard van hun beperking niet in staat zijn om vorming in open aanbod te volgen, kunnen we de vraag opnemen om een aanbod op maat uit te werken. Voor vorming op maat voor Profs* kan je ook terecht bij VONX. De thema s voor de vormingen op maat zijn geïnspireerd op de thema s die je vindt in ons open aanbod. We bieden diverse werkvormen aan, zoals praktische workshop, inhoudelijke vormingen en trainingsprocessen. De duur van een vorming kan variëren van een halve dag tot meerdere dagen gespreid in de tijd. Je kan bij VONX ook terecht voor coaching. Via coaching proberen we zuurstof te scheppen in vastgelopen situaties of denken we mee na vanuit onze specifieke expertise. Via counseling bieden we individueel advies op maat voor mensen met een beperking over seksualiteit en relaties. Contacteer ons voor de aanpak en de voorwaarden. Bel of mail voor je vragen voor vorming op maat en coaching naar Tom Van Hoey: 09/ of tom.vanhoey@konekt.be.

7 Aanbod op maat 7

8 8 Aankondiging Vormingspakket ik ben dus ik kies Iedereen heeft het recht om zelf keuzes te maken, ook mensen met een verstandelijke beperking. Alleen is het voor hen niet altijd gemakkelijk om dit te doen: door onwetendheid, gebrek aan inzicht, of simpelweg omdat ze het nooit geleerd hebben. Ik ben dus ik kies is een educatief pakket om met mensen met een verstandelijke beperking te werken rond keuzes maken. Het bestaat uit fiches met werkvormen, werkbladen en educatief materiaal over kiezen. De fiches en het educatief materiaal zijn gedrukt op stevige, afwasbare kunststof (forex). Het geheel is verpakt in een mooie box. Inhoud van het pakket 27 fiches met werkvormen 34 werkbladen om te kopiëren 1 boekje met alle werkbladen 6 fotoverhalen 65 foto s op A6-formaat 8 kaartjes met verhalen rond privacy 3 filmpjes USB-stick met de filmpjes en de werkbladen Grabbelzak Handleiding Ik ben dus ik kies kost 95 euro en is te koop via onze website. We organiseren ook workshops waarin je met het pakket leert werken. Meer info over de workshops vind je op onze website,

9 Aankondiging 9 Aankondiging Twee tinten roze Het holibiverhaal van Sally en Luc Luc Lenoor en Sally Deschepper hebben een beperking en zijn holebi. Hun levensverhalen zijn nu gebundeld in een boekje. Luc en Sally vertellen over zelfaanvaarding, coming-out, coming-in en relaties. Het boekje is bedoeld om andere holebi s, of mensen die nog twijfelen over hun geaardheid, een hart onder de riem te steken. Het is heel bruikbaar is om het holebiverhaal bespreekbaar te maken. Hiermee willen we holebi s met een beperking een gezicht geven. Zij blijven immers vaak onzichtbaar, zowel in de zorg als in de holebiwereld. Het boekje is geschreven in eenvoudige taal die geïllustreerd wordt met foto s. Het boekje is vanaf november te koop via onze website:

10 10 Kalender KALENDER Antwerpen Workshop Massage: Holistic pulsing 22 februari Grensoverschrijdend gedrag: slachtoffers 10 maart Emotionele ontwikkeling in de praktijk 21 maart Autisme en verstandelijke beperking 8 mei Grensoverschrijdend gedrag: plegers 15 mei Afscheid nemen en dan weer verder 5 juni Groot-Bijgaarden LSCI 2 december

11 Kalender 11 Gent Emotionele ontwikkeling in de praktijk 24 januari Afscheid nemen en dan weer verder 30 januari Train de trainer: seksualiteit en verstandelijke beperking 6 februari Klankreis voor duo s 7 februari Training POS 13 februari BlueAssist 18 februari Mag ik even binnenkomen? 20 februari Koppigheid of eigenheid 21 februari Talent (h)erkend 25 februari Doeltreffend schrijven 27 februari Dementie en verstandelijke beperking 11 maart Wederzijdse emotionele beschikbaarheid 14 maart Studiedag Alice in Zorgland 18 maart Eerst vasthouden, dan loslaten 21 maart Werken aan het zelfbeeld van je cliënt 27 maart Relaxen in t kwadraat 28 maart Nu en straks 22 april Workshop Muziek voor iedereen 25 april Workshop Methodiekenbeurs 29 april Een kader voor schwung en stilstaan 6 mei Ouderavond over seksualiteit en relaties 6 mei Hersenletsel belicht 13 mei EHBO-kit: Eerste Hulp Bij Ondersteuning 14 mei Workshop Klankrelaxatie 16 mei (T)huis van mijn dromen 21 mei Van zorgverlener naar ondersteuner, op jou komt het aan! 23 mei Onthaalmedewerker: het eerste aanspreekpunt! 5 juni Privacy in de zorg: ook jouw zorg? 12 juni Geluk, iets heel gewoon? 17 juni Als de nacht valt 23 juni

12 12 Studiedag Alice in Zorgland In 2012 organiseerden we Alice in Zorgland, een studiedag met focus op nieuwe tendensen: DOP, perspectief 2020, de werking van de provinciale evaluatiecommissies. Op vraag van de sector organiseren we een tweede Alice in Zorgland. We nemen de laatste zorgvernieuwingen binnen Perspectief 2020 onder de loep: rechtstreeks toegankelijke hulp, het persoonsvolgend budget en multifunctionele centra (MFC s). Ann Van den Abbeele, Jan Bots en Jos Theunis geven toelichting bij deze vernieuwingen en debatteren met het publiek over voor- en nadelen ervan. Breng zeker je vragen en bedenkingen mee! Vinger aan de pols rond zorgvernieuwing 18 maart 2014, van 9.15u tot 16.30u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Gelieve bij inschrijving eventuele vragen die leven ivm de thema s door te geven. Sprekers Ann Van den Abbeele is Raadgever Personen met een Handicap op het kabinet van Minister Van Deurzen. Jan Bots is directeur van MFC Wingerdbloei. Jos Theunis is afdelingshoofd Zorg binnen VAPH.

13 Ouderavond 13 Ouderavond Mijn dochter van 16 heeft een vriendje op school. Moet ik dan al aan een voorbehoedsmiddel denken? Over seksualiteit en verstandelijke beperking De grote wens van Benny is om een vriendin te leren kennen. Maar hoe kan je nu als ouder hierbij helpen. Dat is toch iets dat vanzelf moet gebeuren. Ik weet helemaal niet of Jan seksuele gevoelens heeft. Ik weet niet of hij masturbeert. Hij kan niet praten, hoe kan ik dat dan te weten komen? schijnlijk zijn deze voorbeelden herkenbaar voor jou als ouder van een kind met een verstandelijke beperking. De vraag is: wat doe je ermee? Praten over relaties en seksualiteit is voor veel mensen niet zo gemakkelijk. Als daar dan nog het aspect handicap bijkomt, wordt het extra moeilijk. We nodigen je uit op een interactieve avond waar ouders aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek gaan. Het gesprek wordt geleid door Hilde Claerhout, die al jaren vorming geeft rond seksualiteit en relaties. We hebben het over seksualiteit in ruime zin: seksuele ontwikkeling, seksuele gevoelens, intimiteit en relaties aangaan. 6 mei van 19.30u tot 22u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 11 euro Hilde Claerhout is educatief medewerker bij VONX. Zij geeft al jaren vorming rond seksualiteit en relaties aan mensen met een verstandelijke beperking, professionelen en ouders.

14 14 Vormingen LSCI Een vijfdaagse training in Life Space Crisis Intervention We organiseren deze training in samenwerking met OOBC Nieuwe Vaart. LSCI is een verbale interventiemethodiek die je leert omgaan met kinderen en jongeren in conflict en crisis. Door in gesprek te gaan met het kind of de jongere tijdens het crisismoment of direct erna, benut je de crisis als leermoment. De gevoelens en het gedrag van het kind of de jongere worden bespreekbaar gemaakt. De doelen die je hiermee kan bereiken zijn gedragsverandering, een groter zelfvertrouwen, minder angst en meer begrip en inzicht in eigen en andermans gedrag en eigen gevoelens. Deze training is gericht op hulpverleners, leerkrachten, opvoeders, gezinsbegeleiders, psychologen, orthopedagogen Kortom: voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren die storend gedrag stellen en in conflict komen met de mensen uit hun omgeving. Er zijn geen vereisten wat betreft diploma of vaardigheden om deel te nemen. Tijdens de training komt de theorie aan bod, worden de verschillende interventies toegelicht, geïllustreerd met video en geoefend. De laatste dag is er een theoretische en praktische test voor het behalen van het LSCI- certificaat. Van 2 tot 6 december 2013, telkens van 9u tot 17u Jeugdverblijfcentrum Don Bosco VZW, Hendrik Placestraat 46, Groot-Bijgaarden 490 euro (geen reductie mogelijk. Hierin zijn de kosten voor de training (inclusief boek en map), maaltijden (broodjeslunch) en koffiepauzes inbegrepen. Overnachting (optioneel): In het Jeugdverblijfcentrum bestaat ook de mogelijkheid om te verblijven. De verblijfskosten hiervoor worden aangerekend met een surplus van 120 euro. (inclusief 4x ontbijt, 4x avondmaal, lakenset, handdoekenset). Indien u dit wenst, gelieve dit door te geven bij inschrijving. De meerkost zal aan de deelnemers gefactureerd worden. Wim Hanssens en Elke Bundervoet zijn senior trainers LSCI. Zij werden opgeleid aan het LSCI-Institute, Washington, USA. Inschrijven VOOR 22 NOVEMBER 2013

15 Vormingen 15 Als de nacht valt Een nachtelijke vorming voor nachtbegeleiders Als de nacht valt binnen een voorziening wordt de wereld er totaal anders: de rust treedt binnen en de stilte van de nacht geeft het geheel een andere dimensie. Nachtbegeleiders of de nachtdienst nemen hierin een speciale plaats in. Voor hen organiseren we een nachtelijke vorming. Via lezingen, interactieve opdrachten, verhalen, filmfragmenten en interviews nemen we de verschillende aspecten van het beroep van nachtbegeleider onder de loep. We gaan uitgebreid in op de emancipatorische grondhouding van de nachtbegeleiders. De vorming wordt begeleid door Ronny Dierendonck die in Nederland al twee nachtcongressen begeleidde. We starten bij het vallen van de avond en eindigen bij het krieken van de dag. Een niet te missen nacht! Rooster alvast een vervanger in. 23 juni 2014, van 21u tot 5u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Maaltijd Een nachtelijke lunch, koffie en koffiekoeken zijn voorzien. Ronny Dierendonck is educatief medewerker bij VONX en heeft jarenlange ervaring in het vormingswerk in Vlaanderen en Nederland

16 16 Vormingen Emotionele ontwikkeling in de praktijk Het ontwikkelingsdynamisch model van Došen in de praktijk Deze tweedaagse is bedoeld voor ondersteuners die het ontwikkelingsdynamisch model van Došen kennen, en inspiratie willen voor de vertaling van het model naar de ondersteuningspraktijk. Leen De Neve bekijkt aan de hand van concrete casussen wat emotionele noden van mensen met een beperking concreet kunnen betekenen voor de ondersteuningsbehoeften. Jef heeft nood aan nabijheid van op een afstand : hoe breng jij dit als begeleider in de praktijk? Femke heeft een duidelijke structuur nodig: hoe breng je dat aan in het kader van begeleid wonen? Hoe kan je Joris op moeilijke momenten helpend begrenzen? Hoe ga je om met afstand en nabijheid bij mensen die veel te dicht komen of waar je net niet binnen geraakt? We werken zoveel mogelijk interactief en proberen samen tot ideeën te komen om met je eigen casussen aan de slag te gaan. 24 januari en 14 februari 2014, van 9.15u tot 16.30u Koning Boudewijnstraat 51, Gent ANTWERPEN 21 maart en 4 april 2014, telkens van 9.15u tot 16.30u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen 160 euro reductieprijs 96 euro Leen De Neve is orthoagoge in Outreach De Steiger-De Meander.

17 Vormingen 17 Afscheid nemen en dan weer verder Het is niet gemakkelijk om mensen te ondersteunen en te begeleiden bij een verlieservaring. Begeleiders komen en gaan, vrienden verhuizen, de vakantie is voorbij, iemand sterft Mensen zijn emotioneel geladen en reageren verschillend. We staan stil bij uiteenlopende theorieën rond rouwverwerking. Daarna onderzoeken we hoe je kan communiceren met en reageren op cliënten die met verlieservaringen geconfronteerd worden, en hoe je om kan gaan met mensen die vastlopen in hun verwerkingsproces. Hoe troost je iemand? Hoe laat je onmacht en pijn tot uiting komen en verhinder je dat iemand er steeds van wegvlucht? Hoe help je iemand afscheid nemen en het verlies een plaats te geven in zijn of haar leven? We zoomen in op werkmethodieken die bruikbaar zijn in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking en oefenen er zelf mee. Ondersteuning geven bij een verlieservaring 30 januari en 6 februari 2014, van 9.15u tot 16.30u Koning Boudewijnstraat 51, Gent ANTWERPEN 5 en 6 juni 2014, van 9.15u tot 16.30u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen 160 euro reductieprijs 96 euro Els Ronsse is educatief medewerker bij VONX en psychologe bij Psysense.

18 18 Vormingen Train de Trainer: seksualiteit en verstandelijke beperking Vorming geven over seksualiteit en relaties aan mensen met een verstandelijke beperking Wil je graag zelf vorming geven aan mensen met een verstandelijke beperking rond het thema relaties en seksualiteit? In deze training delen we onze ervaring met jou. Als je deze training volgt, dan engageer je je om een vormingsreeks op te zetten voor een groep mensen met een verstandelijke beperking. Voor je hieraan begint, volg je eerst twee inhoudelijke vormingsdagen. Daarna is er maandelijks een intervisiemoment. Tijdens de twee inhoudelijke vormingsdagen werken we rond volgende thema s: visie op relaties en seksualiteit, opbouw van een programma, praktische organisatie, materialen en methodieken, structureel inplannen van vorming over seksualiteit Je krijgt opdrachten en oefent om zelf vorming te geven. Na deze vormingsdagen zet je zelf een vormingsreeks op voor een groepje cliënten/ bewoners/leerlingen. Om de maand komen we samen voor een intervisiemoment onder leiding van een ervaren educatief medewerker. We bespreken onze ervaringen en geven elkaar feedback. 6 en 13 februari 2014, van 9.30u tot 16.30u 11 maart, 1 april, 8 mei en 3 juni 2014, van 14u tot 17u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 320 euro Cathy De Feyter is educatief medewerker en seksuoloog bij VONX.

19 Vormingen 19 BlueAssist Je streeft naar maximale autonomie en sociale inclusie voor iedereen? BlueAssist kan daarbij helpen. BlueAssist is een vzw die innovatieve en sociale tools ontwikkelt om mensen met een verstandelijke beperking op weg te zetten in de samenleving. In deze vorming komen volgende onderwerpen aan bod: Coachen van mensen met een verstandelijke beperking in de verschillende domeinen van hun dagelijkse leven Het inzetten en vergroten van de netwerken van cliënten Kennismaking met de smartphone-applicaties van Cloudina als ondersteuning van de individuele trajecten Gebruik en implementatie van BlueAssist: meer zelfstandigheid door een beroep te doen op een medeburger. We gebruiken hierbij diverse werkvormen waarbij veel aandacht is voor het toepassen in de eigen context. Deze introductie richt zich zowel naar begeleiders als naar directies van voorzieningen. BlueAssist: tools om maximale autonomie en sociale inclusie te realiseren 18 februari 2014, van 9.30u tot 16u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Ann Decorte is mede-oprichter van vzw BlueAssist. In samenwerking met Blue Assist

20 20 Vormingen Training Personal Outcomes Scale (POS) De bedoeling van de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking is te komen tot een zo hoog mogelijke individuele Kwaliteit van Bestaan. De Persoonlijke Ondersteuningsuitkomsten Schaal (POS) geeft inzicht in de sterkere en zwakkere aspecten hiervan bij een persoon. De POS gebruikt hiervoor specifieke indicatoren. Deze zijn verbonden met de acht kerndomeinen van kwaliteit van bestaan. Deze training start met een introductie rond Kwaliteit van Bestaan. Daarna bespreken we de POS: hoe is de schaal ontwikkeld? Hoe gebruik je ze? Wat doe je met de uitkomsten? Na deze theoretische toelichting ga je zelf aan de slag met het instrument. Theoretische achtergronden en praktijkoefeningen bij de POS 13 februari van 9.15u tot 16.30u 6 maart van 9.15u tot 12.30u Koning Boudewijnstraat 153, Gent 190 euro Claudia Claes is lector aan de Hogeschool Gent en verbonden aan het expertisecentrum EQUAL van de Hogeschool Gent. Het onderwerp van haar doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent was Kwaliteit van Bestaan. Remco Mostert is kwaliteitsmedewerker bij Stichting Arduin en Master Trainer Personal Outcomes Scale.

21 Vormingen 21 Koppigheid of eigenheid? Tijdens deze vorming geeft Karel De Corte een rijk geïllustreerde beschrijving van opvallend terugkerende denk- en gedragspatronen die typerend zijn voor mensen met downsyndroom. Enerzijds proberen we hiermee een aantal clichés te doorbreken, anderzijds leidt dit tot het beter (h)erkennen van de eigenheid van mensen met downsyndroom. We leggen de nadruk op het leren zien en begrijpen van hun specifieke kwetsbaarheden. Weten dat bepaalde probleemsituaties niet te vermijden zijn en eenvoudigweg deel uitmaken van de eigenheid van downsyndroom, kan een steun zijn. Het is de bedoeling om zowel familieleden als professionele hulpverleners een beter inzicht te geven in de mogelijke kwetsbaarheden en bijhorende problemen van mensen met downsyndroom. Dit leidt niet tot instant-oplossingen, maar biedt wel handvatten in de omgang met deze mensen. Handvatten in de omgang met personen met downsyndroom 21 februari 2014, van 9.15u tot 16.30u Koning Boudewijnstraat 51, Gent 80 euro reductieprijs 48 euro Karel De Corte is orthopedagoog en verbonden aan Den Dries vzw te Evergem en geeft sedert meer dan tien jaar op freelance basis vorming en trainingen over het burgerschapsparadigma, Gentle Teaching en downsyndroom

22 22 Vormingen Mag ik even binnenkomen? Ouders en begeleiders: partners in de ondersteuning Familie en begeleiders zijn partners in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Dat klinkt logisch, maar is niet altijd gemakkelijk te realiseren: hoe ga je het gesprek aan en zorg je dat de dialoog verder gaat? Hoe is het voor ouders om met de begeleiders van hun kind te discussiëren over wat het beste is voor hem/haar? Mogen zij daadwerkelijk mee bepalen, of enkel toekijken en luisteren? Aan de hand van concrete oefeningen ervaar je in deze vorming wat een ouderpositie/begeleiderspositie met zich kan meebrengen, welke (foute) veronderstellingen er zijn, en wat valkuilen zijn. Je leert je inleven in de positie van de ander, en van daaruit meerpartijdig reageren. We werken met rollenspelen, waarbij we van elke deelnemer een actieve inbreng verwachten. 20 februari 2014, van 9.15u tot 16.30u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Els Ronsse is educatief medewerker bij VONX en psychologe bij Psysense.

23 Vormingen 23 Talent (h)erkend Vertrekken vanuit iemands sterktes, het lijkt vanzelfsprekend. Maar in de praktijk blijkt het niet zo simpel: mensen overschatten zichzelf, of lijken zelfs geen talent te hebben. We dagen je uit om jouw talenten te ontdekken en om er ook voor te gaan. Op die manier ondervind je aan den lijve hoeveel power talent gebruiken met zich meebrengt. Het is pas als je zicht hebt op je eigen talenten, dat je oog kan hebben voor de talenten van anderen. Daarna doe je dit voor je cliënten. We delen onze methodiek om talenten te ontdekken met jou. We besteden ook aandacht aan niet-talenten, authenticiteit, goesting en succes. Het uiteindelijke doel is dat mensen hun talenten inzetten om hun leven te vormen zoals zij dat willen en dat geldt zowel voor ondersteuners als voor mensen met een verstandelijke beperking! Voor deze vorming baseren we ons op de theorie van Luc Dewulf, en zijn boek Ik kies voor mijn talent. Inzetten op talent bij mensen met een beperking 25 februari en 25 maart 2014, van 9.15u tot 16.30u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 160 euro reductieprijs 96 euro Stef Thienpont is educatief medewerker bij VONX en werkt al jaren rond talent.

24 24 Vormingen Doeltreffend schrijven Snel en doeltreffend teksten schrijven , brief, subsidieaanvraag, webtekst of rapport: een tekst die overtuigt is to the point, logisch opgebouwd en spreekt de taal van de doelgroep. Maar hoe begin je eraan? Deze training helpt je sneller en doeltreffender (zakelijke) teksten te schrijven. We starten bij het belang van een duidelijke focus. Wat wil je vertellen? Aan wie? En waarom? Je leert helder structureren. En natuurlijk hebben we het ook over formuleren: hoe grijp je de lezer bij zijn nekvel? Via oefeningen krijg je de tips en trucs snel onder de knie. Ook je eigen teksten gaan onder het mes. 27 februari 2014, van 9.15u tot 16.30u en 11 maart 2014, van 9.15u tot 12.30u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 120 euro reductieprijs 72 euro Mark Van Bogaert is zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer. Hij won de Gouden Veer, de tweejaarlijkse bekroning voor de beste verkoopbrief, en tal van andere prijzen.

25 Vormingen 25 Grensoverschrijdend gedrag: slachtoffers Als we praten over seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking zijn grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik niet veraf. In deze vorming zoomen we in op de positie van het slachtoffer in situaties van seksueel misbruik. De eerste dag bespreken we een aantal theoretische concepten die het kader vormen waarbinnen we verder nadenken over de betekenis van seksueel misbruik voor slachtoffers. We zoomen in op het omgaan met een vermoeden, de impact van misbruik en de mogelijke hulpverleningstrajecten. We besteden extra aandacht aan die aspecten die specifiek zijn voor personen met een beperking. De tweede vormingsdag ligt de focus op praktijk en oefening. Op welke manier orden je vermoedens en signalen? Hoe bespreek je een vermoeden met het slachtoffer en zijn omgeving? Wat zijn aandachtspunten in het omgaan met situaties van misbruik in voorzieningen? Aandacht voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag ANTWERPEN 10 en 12 maart 2014, van 9.30u tot 16.30u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen 160 euro reductieprijs 96 euro Carla Ivens is orthopedagoge, systeemtherapeut en staflid van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant

26 26 Vormingen Dementie en verstandelijke beperking Basiskennis over dementie en handvatten om dementie bespreekbaar te maken De levensverwachting van mensen met een verstandelijke beperking is de voorbije eeuw spectaculair gestegen. Daardoor is er ook een sterke stijging van het aantal mensen met dementie. In deze vorming verkennen we hoe je daar als hulpverlener en als zorgorganisatie mee kan omgaan. Een goed begrip van dementie is belangrijk: de verschillende oorzaken en verschijningsvormen, diagnostiek, de specifieke ondersteuningsnoden, en hoe iemand zijn ziekte beleeft. Vertrekkende vanuit deze inzichten en vanuit concrete casuïstiek gaan we op zoek naar goede omgangsvormen en specifieke begeleidingsmethodieken. We gaan in op hoe je het samenleven kan bevorderen door dementie bespreekbaar te maken voor de betrokkene en zijn medebewoners. Tot slot staan we stil bij de impact van dementie op zowel familieleden als hulpverleners en hoe dementie samen te dragen. 11 en 13 maart 2014, van 9.15u tot 16.30u Koning Boudewijnstraat 51, Gent 160 euro - reductieprijs 96 euro Els Ronsse is educatief medewerker bij VONX en psychologe bij Psysense.

27 Vormingen 27 Wederzijdse emotionele beschikbaarheid Mensen met een verstandelijke beperking, hun context en begeleiders samen op weg De relatie tussen mensen met een verstandelijke beperking, hun context en begeleiders wordt beïnvloed door de levensgeschiedenis van elk van hen. Inzicht in je eigen hechtingsgeschiedenis en die van je cliënten (en hun ouders) helpt om de wederzijdse relaties beter te begrijpen en emotioneel beschikbaar te zijn. Zo kunnen cliënten (en hun context) zich veiliger hechten aan jou, waardoor het mogelijk wordt om hen te ondersteunen bij het reguleren van hun emoties/stress en bij hun mentaliseren (= emotioneel begrijpen van zichzelf en anderen). Tijdens deze tweedaagse stelt Erik De Belie het denkkader rond wederzijdse emotionele beschikbaarheid voor en illustreert dit met praktijkvoorbeelden bij mensen met gedrags- en emotionele problemen. Deelnemers staan ook stil bij hun eigen hechtingsstijl, hun omgaan met emoties/stress en wat ze nodig hebben om te mentaliseren. Op de tweede dag wordt supervisie gegeven aan de hand van door deelnemers ingebrachte situaties om zo de vertaling van dit kader naar de eigen praktijk te ondersteunen. 14 en 28 maart 2014, van 9.15u tot 16.30u Koning Boudewijnstraat 51, Gent 160 euro - reductieprijs 96 euro Erik De Belie is orthopedagoog en psychodynamisch kindertherapeut, verbonden aan M.F.C. De Hagewinde en de vakgroep Orthopedagogiek (UGent). Hij is auteur en samen met Geert Van Hove redacteur van het boek Wederzijdse emotionele beschikbaarheid. Je kan het boek aanschaffen op de vorming.

VONX PLUS. voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS voor mensen die zelfstandig leven VOORJAAR 2014 2 Voor wie? CURSISTEN AAN HET WOORD Hallo, ik ben Katrien, 31, en woon in Oostende. Ik werk daar ook in de Oesterbank, een beschutte werkplaats.

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VOORJAAR 2016 2 VONX PLUS VONX PLUS: VOOR MENSEN DIE ZELFSTANDIG LEVEN In deze brochure vind je het cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven.

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een uitgebreid

Nadere informatie

JONX. voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX voor jongeren van 18 tot 30 jaar VOORJAAR 2014 2 Voor wie? CURSISTEN AAN HET WOORD Ik ben Lotte, 21 jaar. Ik woon thuis bij mijn ouders. Ik ben al een jaar afgestudeerd in het Buitengewoon Secundair

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3)

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Waar en wanneer? 20/11 & 27/11/2012 in het Maaltebruggekasteel te Gent In de basisopleiding (DAG 1) werden de meest

Nadere informatie

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een uitgebreid

Nadere informatie

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben

Nadere informatie

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG Bind-Kracht staat voor een kwaliteitsvolle hulpverlening aan mensen in armoede. Krachtgericht werken,

Nadere informatie

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar VOORJAAR 2016 2 JONX JONX: VOOR JONGEREN VAN 18 TOT 30 JAAR In deze brochure vind je het cursusaanbod voor jongeren met een verstandelijke beperking.

Nadere informatie

Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking

Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking Een vormingspakket van SEN vzw ontwikkeld in samenwerking met regiegroep SEN-SEO Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VOORJAAR 2015 2 VONX PROFS* VONX PROFS* Het vormingsaanbod VONX PROFS* richt zich tot ondersteuners uit uiteenlopende sectoren: welzijn,

Nadere informatie

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar VOORJAAR 2015 2 JONX JONX: EEN BREED AANBOD VOOR IEDEREEN JONX is het cursusaanbod voor jongeren met een verstandelijke beperking. Met onze cursussen

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Pantone 430C Pantone 7426C Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Eenheid voor Zelfmoordonderzoek Locoregionale Uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Hoe blijf jij fit in je hoofd?

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2011

Nieuwsbrief Januari 2011 Nieuwsbrief Januari 2011 Eerste nieuwsbrief 2011 Het jaar 2010 is een jaar geweest waarin hard is gewerkt en ook weer veel is gebeurd. Een mens kan veel meer dan hij/zij denkt, als hij/zij vertrouwen heeft

Nadere informatie

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2 Bijlage Romeo Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Romeo, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies December

Nadere informatie

Palliatieve Terminale zorg training voor beroepsbeoefenaren binnen de psychiatrie

Palliatieve Terminale zorg training voor beroepsbeoefenaren binnen de psychiatrie Deelnemer 1 Colofoon Deze training is vanuit een subsidie van het innovatiefonds voor zorgverzekeraars door de projectgroep palliatieve terminale zorg ontwikkeld binnen Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding Methodisch werken binnen Lang Verblijf woonzorg en dagbesteding 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gentle Teaching 4 Middelen 5 Voor wie is Gentle Teaching? 5 3. Competentievergrotend werken 6 Middelen

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

Zorgmogelijkheden na NAH: Waar vinden we hulp? Katrijn Van Den Driesche - maandag 3 oktober 2011

Zorgmogelijkheden na NAH: Waar vinden we hulp? Katrijn Van Den Driesche - maandag 3 oktober 2011 Deze activiteiten worden aangeboden in samenwerking met dynahmiek www.dynahmiek.be info@dynahmiek.be Gespreksavonden over NAH Praten met lotgenoten over de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel

Nadere informatie

4-daagse leergang EMBODIED LEARNING. Werken met lichaamsbewustzijn voor Leiders van de Toekomst door Paula Kolthoff

4-daagse leergang EMBODIED LEARNING. Werken met lichaamsbewustzijn voor Leiders van de Toekomst door Paula Kolthoff 4-daagse leergang EMBODIED LEARNING Werken met lichaamsbewustzijn voor Leiders van de Toekomst door Paula Kolthoff BEWEEG, BEWEGEN, BEWEGING Als leider, trainer of coach wil je mensen in beweging brengen.

Nadere informatie

Leer trefzeker beïnvloeden! www.learyacademy.nl

Leer trefzeker beïnvloeden! www.learyacademy.nl EA-Design EA-Design Leer trefzeker beïnvloeden! Welkom! Trefzeker beïnvloeden van communicatie met anderen leer je bij de Learyacademy. Lees over onze workshops, trainingen, ook online, opleidingen, boeken

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

Voorwoord! Wie wil ik helpen?!

Voorwoord! Wie wil ik helpen?! Voorwoord Allereerst dankjewel dat je mijn boek hebt gekocht of gekregen en dat je dit ook leest. Dit toont dat jij vooruit wil in het leven en dat je ook actiegericht bent. En actiegerichte mensen halen

Nadere informatie

Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten. Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen

Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten. Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen https://www.youtube.com/watch?v=qcve0lzjp5q Slecht en

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Autisme in je vrije tijd

Autisme in je vrije tijd Autisme in je vrije tijd KINDEREN MET AUTISME IN EEN GEWONE JEUGDVERENIGING? HET KAN! Een informatieve brochure door Elise Burny - orthopedagoog Jannicke Hurtekant - orthopedagoog Petra Warreyn - klinisch

Nadere informatie

Beste coördinator Beste omkaderingslid. Wanneer? Maandag 31 mei 2010

Beste coördinator Beste omkaderingslid. Wanneer? Maandag 31 mei 2010 Kdag Ontdek het leiderschap in jezelf Een uniek, interactief en inspirerend dagtraject voor elke leider. Beste coördinator Beste omkaderingslid Mensen motiveren en inspireren, open en duidelijk communiceren,

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

AUTISME EN NORMALE BEGAAFDHEID

AUTISME EN NORMALE BEGAAFDHEID Als je kind een diagnose autisme krijgt, sta je als ouder voor een grote uitdaging. Je wilt je kind beter begrijpen en begeleiden. Je voelt je geconfronteerd met vele vragen en onzekerheden. Ouders voelen

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Persona s maken in het sociale domein

Persona s maken in het sociale domein Persona s maken in het sociale domein 10/8/2015 Else Boss vertelt - Waarom persona s maken in het sociale domein? - De stappen in het methode - De kracht van het methode - Wat kan je ermee? - Waar moet

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

Workshops geestelijke gezondheid. Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen

Workshops geestelijke gezondheid. Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Workshops geestelijke gezondheid Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Work shop Voel je goed met NokNok! Je goed in je vel voelen en sterk in je schoenen staan, kan

Nadere informatie

TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid

TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid Training voor medewerkers die binnen hun bedrijf als vertrouwenspersoon optimaal willen functioneren. Training vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Onderwijs- ondersteuning

Onderwijs- ondersteuning Onderwijs- ondersteuning de rungraaf De Rungraaf in Eindhoven helpt leerlingen bij het leren omgaan met anderen en het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele vaardigheden. Wij bieden het reguliere basisschoolprogramma,

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst?!

Klaar voor de toekomst?! Symposium 40 jaar Vesta vzw Klaar voor de toekomst?! Onze expertises in beeld Vrijdag 18 maart 2016 Odisee, campus Waas Sint-Niklaas Beste, Naar aanleiding van ons 40-jarig jubileum willen wij onze opgebouwde

Nadere informatie

Maak er werk van! Een overzicht van ons aanbod voor (jong)volwassenen, ouders, professionelen en werkgevers & collega s

Maak er werk van! Een overzicht van ons aanbod voor (jong)volwassenen, ouders, professionelen en werkgevers & collega s Maak er werk van! Een overzicht van ons aanbod voor (jong)volwassenen, ouders, professionelen en werkgevers & collega s Projectmedewerkers Sofie Thielemans, Yana Tilleman en Lentl Van Aken In opdracht

Nadere informatie

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller Lichaamstaal en sekspraat Leonora van der Beek en Esther Keller Even voorstellen Leonora van der Beek Communicatiedeskundige Kentalis, regio west, Zoetermeer Werkzaam binnen de doelgroep Communicatief

Nadere informatie

ACT Academie Doen wat werkt!

ACT Academie Doen wat werkt! ACT Academie Doen wat werkt! Folder zesdaagse opleiding te Mortsel & Ranst Een zesdaagse opleiding bestaat uit 6 volledige opleidingsdagen: 1) 8-10 aug en 22-24 aug. 2013 (deze zit volzet, er is een wachtlijst)

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

INFORMATIE - TARIEFLIJST - MODALITEITEN

INFORMATIE - TARIEFLIJST - MODALITEITEN INFORMATIE - TARIEFLIJST - MODALITEITEN 1. VORMINGSAANBOD NAJAAR 2013 2. UITLEENPAKKET sasskia & midass Het inleefparcours rond autisme en zintuiglijke 1. VORMINGSAANBOD NAJAAR 2013 Een overzicht van de

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties.

Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties. Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties 2018 Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties. In organisaties. Een ervaringsgerichte opleiding met de nadruk op organisaties.

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Jaartraining System dynamics

Jaartraining System dynamics Deze jaartraining richt zich op ieder die zich wil bijscholen in de systemische manier van kijken en handelen met toepassingen in de verschillende levensdomeinen: familie, relatie, opvoeden, werk, helpen,...

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN We vragen ons vaak af hoe we op een goede manier kunnen omgaan met gekwetste mensen. Dit is een vraag waarop we geen pasklaar antwoord kunnen geven. We

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Onlinehulpverlening en Mediawijsheid. in het sociaal werk

Onlinehulpverlening en Mediawijsheid. in het sociaal werk Onlinehulpverlening en Mediawijsheid in het sociaal werk Infobrochure vormingsaanbod Onlinehulpverlening en Media-W 2015 Project Mediawijsheid Een smartphone, laptop, tablet, computer en internet zijn

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Basiscursus Outreach voor leidinggevenden. Marie Van der Cam Sandra Beelen Cis Dewaele 21/04/2016

Basiscursus Outreach voor leidinggevenden. Marie Van der Cam Sandra Beelen Cis Dewaele 21/04/2016 Basiscursus Outreach voor leidinggevenden Marie Van der Cam Sandra Beelen Cis Dewaele 21/04/2016 Inhoud 1. Kennismaking 2. Waarom outreach 3. Quickscan 4. Definitie 5. Visie en doel 6. Doelgroep 7. Houding

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek Online Psychologische Hulp Angst & Paniek 2 Therapieland Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Angst & Paniek van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk.

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk. COMPETENTIEPROFIEL COACH BEGELEIDING MODULES PSYCHO-EDUCATIEPAKKET DEMENTIE EN NU De coach van Dementie en nu is hij/zij die de vormingssessies begeleidt voor een groep mantelzorgers van personen met dementie.

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

STA STERK TRAINING 1. sta sterk training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STA STERK TRAINING 1. sta sterk training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STA STERK TRAINING 1 sta sterk training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STA STERK TRAINING 3 De sta sterk training achtergrond sta sterk Training

Nadere informatie

Samen op weg naar herstel

Samen op weg naar herstel Samen op weg naar herstel Sessie 5 en 6 : Krachten Inhoud Introductie krachten... 2 Ik ben... 3 Persoonseigenschappen en kwaliteiten...3 Ik kan... 4 Talenten en vaardigheden...4 Ik weet... 5 Levenservaring,

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Afwezigheid van oordeel, een mooi onderwerp om eens bij stil te staan of over te praten

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Basistraining Gentle Teaching

Basistraining Gentle Teaching Nieuwsbrief Gentle Teaching augustus 2013 Duisternis kan duisternis niet verdrijven: alleen licht kan dat. Haat kan haat niet verdrijven: alleen liefde kan dat. Martin Luther King Jr., A Testament of Hope:

Nadere informatie

LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters

LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober 2011 17.00 uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters ucsia vestigt met deze lezingenreeks de aandacht op de noden van groepen en mensen in de

Nadere informatie

Het Brugse Model de flow chart

Het Brugse Model de flow chart Het Brugse Model de flow chart De flowchart is een nuttig instrument dat in de eerste plaats ontwikkeld werd om te gebruiken in een therapeutische situatie. Uiteraard kan je dit ook gebruiken tijdens een

Nadere informatie

Mijn visie op leren. Een driedaags leertraject

Mijn visie op leren. Een driedaags leertraject Mijn visie op leren Opleidingen rond coachen en leidinggeven impliceren het bijbrengen van een aantal theoretische inzichten, maar leiden pas écht tot verandering als mensen uitgedaagd worden om fundamenteel

Nadere informatie

DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN

DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN Voor kinderen met leerproblemen (ook bij dyslexie en dyscalculie) Kinderen met leerproblemen werkelijk kunnen helpen Leerkrachten en kinderhulpverleners hebben

Nadere informatie

België - Belgique P.B. - P.P. 9960 Assenede BC 11425 VORMING VOOR PROFS*

België - Belgique P.B. - P.P. 9960 Assenede BC 11425 VORMING VOOR PROFS* België - Belgique P.B. - P.P. 9960 Assenede BC 11425 VORMING VOOR PROFS* najaar 2011 2 Compact Ons vormingsaanbod voor profs* richt zich tot ondersteuners uit uiteenlopende sectoren: welzijn, gehandicaptenzorg,

Nadere informatie

Utrecht, september 2010 Gerjoke Wilmink directeur Nibud

Utrecht, september 2010 Gerjoke Wilmink directeur Nibud Voorwoord Ongeveer twee jaar geleden publiceerde het Nibud Geld en Gedrag, Budgetbegeleiding voor de beroepspraktijk. Het boek werd enthousiast ontvangen door het werkveld, vooral vanwege de competenties

Nadere informatie