VONX PLUS. voor mensen die zelfstandig leven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VONX PLUS. voor mensen die zelfstandig leven"

Transcriptie

1 VONX PLUS voor mensen die zelfstandig leven VOORJAAR 2014

2 2 Voor wie? CURSISTEN AAN HET WOORD Hallo, ik ben Katrien, 31, en woon in Oostende. Ik werk daar ook in de Oesterbank, een beschutte werkplaats. Ik woon alleen op een studio en hou vooral van actief bezig zijn. De cursussen waar ik vooral naar toe kom, zijn de vormingen waar we bezig zijn rond weerbaarheid en die mij kracht geven. Niet om te vechten hé, maar om mijn mannetje te kunnen staan. Dat is soms nodig hoor! Dag. Ik ben Hans, een papa van 41 en alleenstaand. Mijn oogappel is Debora. Ik ben voor het moment thuis, met invaliditeit. Een paar jaar geleden heb ik een scooteraccident gehad. Gelukkig heb ik mijn dochter die ik elk weekend bij mij heb. We gaan dan naar het park spelen of wandelen. Het is niet steeds makkelijk om als vader alleen voor je dochter te zorgen. Om even weg te zijn en andere mensen te ontmoeten, ga ik soms naar een cursus die ik leuk vind. Vooral rond natuur. Hoi ik ben Margot en ik woon in Deurne, dat is in Antwerpen. Ik werk als vrijwilliger in een kleuterschool. Mijn grootste passie is op reis gaan. Zowel met mijn ouders als met een groep ga ik graag naar het buitenland. Het liefst naar het goede weer, maar dat kan je niet altijd kiezen natuurlijk. Om mijn Engels te oefenen heb ik een taalcursus gevolgd. Nu kan ik op reis al goed mijn plan trekken. Mijn naam is Patrick en ik woon in Tielt. Ik werk deeltijds bij een plantenkweker. Met mijn handen werken, dat doe ik graag. Als ik kon kiezen zou ik wel meer vrouwelijke collega s hebben. Ik val immers op vrouwen en niet op mannen. In mijn vrije tijd volg ik graag cursussen om vrouwen te leren kennen.

3 VONX 3 VONX: één organisatie, vier brochures VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een uitgebreid cursusaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ondersteuners. In deze brochure vind je het aanbod voor mensen die zelfstandig wonen, werken en leven. Er zijn nog drie andere VONX-brochures: VONX ALL is het cursusaanbod waar iedereen op kan inschrijven. JONX is het cursusaanbod voor mannen en vrouwen van 18 tot 30 jaar. VONX PROFS* is het cursusaanbod voor ondersteuners. Dit zijn ouders, brussen, begeleiders, vrijwilligers VONX Plus: voor mensen die zelfstandig wonen en leven In deze brochure vind je het aanbod voor mensen die zelfstandig leven. Mensen die Begeleid Wonen of zelfstandig wonen. Mensen die in een beschutte werkplaats werken. Mensen die zelf hun vrije tijd invullen. Mensen die maar af en toe begeleiding krijgen. Met andere woorden: mensen die zelf hun plan trekken. Met onze cursussen willen we je ondersteunen om jouw kwaliteit van leven te verbeteren. Om stevig in de samenleving te staan. Om de wereld beter te begrijpen. Om nieuwe dingen te beleven. Om dingen te veranderen. We willen je aanzetten om je leven in handen te nemen. We werken op verschillende manieren. Er zijn cursussen waarin je vooral dingen doet. In andere cursussen praten we veel of denk je na over jezelf. Je kiest zelf welke cursus past bij jouw interesses.

4 4 Konekt Vormingscentrum VONX VONX is de nieuwe vormingsorganisatie ontstaan uit WIEV, Handicum en VMG. Voor een vorming in open aanbod schrijft iedere cursist apart in. Je volgt de vorming samen met een groepje andere mensen. Je leert daardoor nieuwe mensen kennen. Je komt in een nieuwe omgeving. Je leert nieuwe dingen. Je komt op plaatsen waar je nog niet geweest bent. Daardoor groei je als persoon. Je voelt je beter in je vel. Je leert van de anderen en zij van jou. Je vindt deze vormingen in onze brochures. Ze staan ook op onze website We geven deze vormingen ook voor organisaties en groepen. Dit kan bijvoorbeeld een bewonersgroep zijn. Of een groep vrijwilligers. Of de leden van de gebruikersraad. VONX biedt cursussen in open aanbod en op maat aan. We maken de vorming dan op maat van de groep. We werken rond de vragen en thema s van de groep. Vormingen voor groepen of organisaties staan niet in deze brochure. Je kan zo n vorming aanvragen per telefoon ( ) of per mail (tom.vanhoey@konekt.be). Ons aanbod voor mensen met een beperking en voor profs* is vaak gelinkt. We werken rond dezelfde thema s. Er is bijvoorbeeld een vorming over percussie voor mensen met een beperking. Ook voor de profs* is er een vorming over percussie. Beide groepen leren over hetzelfde thema. Elke groep leert op zijn eigen tempo. De link tussen deze cursussen duiden wij aan met het symbool. Dit betekent vorming in het kwadraat. KONEKT VONX is verbonden met een aantal andere organisaties. Daarom hebben we de netwerkorganisatie KONEKT opgericht. Bij KONEKT horen vormingscentrum VONX, sociaal-artistieke organisatie Platform-K, opleidingscentrum Talent in Opleiding en KONEKTed Services. KONEKTed Services geeft ondersteuning aan de andere organisaties. De tekening hiernaast toont de structuur van KONEKT.

5 VONX 5 Het KONEKT-team: Tom Van Hoey, Cathy De Feyter, Karen Vos, Ronny Dierendonck, Ann Teerlinck, Els Ronsse, Stef Thienpont, Katrien De Mesel, Lien Verreyt, Marleen Huys, Hilde Claerhout, Tine Michem, Frauke Seynnaeve, Walter Desmedt, Miriam Hemelsoet, Berlinda D Hoore, Inge Lattré, Jolien Smis, Kurt Vanhauwaert, Koen Deweer. Niet op de foto: Kris Broodcoorens, Elke Flamand en Sofie Sergeant. KONEKT vzw Netwerkorganisatie Platform-K vzw Sociaal-artistieke organisatie Artistieke projecten voor mensen met en zonder beperking, met focus op dans. Konekted Services Secretariaat, administratie, logistiek, HRM, fi nanciën, communicatie, ICT, projectontwikkeling en innovatie. TALENT IN OPLEIDING KONEKTED SERVICES VONX vzw Vormingsorganisatie Vorming voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen uit hun omgeving. Talent in opleiding Opleidingen tot co-begeleider voor mensen met een beperking.

6 6 Kalender KALENDER Relaxatie 4 februari VONX neemt je mee: gezond en goedkoop koken 15 februari Let s go to the movies 22 februari Vrienden ontvangen 13 maart Schilderen voor beginners: Moderne kunst 15 maart Op en top kleur en stijl 20 maart Beter sleutelen dan reutelen 29 maart Jouw stem telt 13 april Taalcursus Engels 26 april Hoe raak je aan de praat? 26 april Samen aan tafel 5 mei Ontmoetingsdag 17 mei Berlin Rocks 23 augustus

7 Cursussen 7 Relaxatie Leren loslaten en ontspannen Heb je last van stress? Voelt je lichaam soms gespannen aan? Kom je moeilijk tot rust? In deze cursus leer je om te ontspannen. We doen oefeningen om je lichaam beter te leren kennen. De oefeningen helpen je om te gaan met stress. Je wordt er rustiger door. We werken in een rustige ruimte. We doen veel verschillende oefeningen. Elk mens reageert anders op een oefening. De ene oefening is goed voor jou. De andere niet. We zoeken uit welke oefeningen best bij jou passen. Je kan die oefeningen dan thuis ook doen. Ook profs* kunnen bij ons cursus volgen rond dit thema: Workshop hand- en voetmassage, Workshop klankrelaxatie en Workshop lichaamsgericht werken GENT Dinsdagen 4, 11, 18 en 25 februari 2014, van 13.30u tot 16.30u Groot Begijnhof 10, Gent (Sint-Amandsberg) 42 euro Siri Clinckspoor kunnen deelnemen

8 8 Cursussen VONX neemt je mee Leer het aanbod van andere vormingsorganisaties kennen In Gent zijn er veel vormingsorganisaties. Wij vinden het belangrijk dat je niet enkel het aanbod van VONX kent. We brengen je in contact met andere Gentse organisaties. Elk seizoen is er een VONX neemt je mee Je kan een cursus van een andere organisatie uitproberen. Je leert de mensen van die organisatie kennen. Zij vertellen hoe zij werken. Zij geven de cursus. Er is ook een medewerker van VONX aanwezig. Vond je het interessant? Dan kan je verder vorming volgen rond dat thema. Die vorming volg je bij de andere organisatie. Dit voorjaar werken we samen met Vorming Plus Gent- Eeklo. We organiseren kookworkshops. Je vindt meer info op de bladzijde hiernaast.

9 Cursussen 9 VONX neemt je mee: gezond en goedkoop koken Lekker en gezond koken moet helemaal niet duur zijn. In deze kookworkshops leer je een goedkope en gezonde maaltijd klaarmaken. Je leert verse soep maken. En een hoofdgerecht met koude of warme groenten. Je krijgt tips om het thuis zelf te doen. We eten samen, en proeven samen van alles wat we klaargemaakt hebben. Lief Cuyvers van Vorming Plus begeleidt deze workshops. Heb je zin om meer te leren? Dan kan je verder vorming volgen bij Vorming Plus. Je kan bij hen kookcursussen volgen. Vorming Plus geeft ook cursus rond andere thema s. Voor deze cursus moet je nog niet kunnen koken. Je moet wel veel zin hebben om zelf in je keuken aan de slag te gaan. In samenwerking met Vorming Plus Kookworkshops in samenwerking met Vorming Plus Gent-Eeklo GENT Zaterdagen 15 en 22 februari 2014, van 10u tot 13u VIP School Het Labyrint, Offerlaan 3, Gent 25 euro Maaltijd We maken zelf een gezonde maaltijd Meebrengen Een mes, een plankje en plastieken potjes Lief Cuyvers (Vorming Plus) en Lien Verreyt (VONX) kunnen deelnemen

10 10 Cursussen Schilderen voor beginners: moderne kunst Moderne kunst. Dat is experimenteren met lijnen, kleuren en vormen. Iets schilderen dat niet bestaat. Of dat er in het echt helemaal anders uitziet. In deze cursus leer je schilderen. We werken drie voormiddagen rond moderne schilderkunst. Elke keer leer je een andere schildertechniek. Je schildert een modern schilderij. Voor deze cursus moet je nog niet kunnen schilderen. Je leert het stap voor stap. Je schilderijen mag je meenemen naar huis. Ontdek de kunstenaar in jou GENT Zaterdagen 15, 22 en 29 maart 2014, van 9.30u tot 12u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 31,5 euro Meebrengen Schort Veerle Coenaerts kunnen deelnemen

11 Cursussen 11 Vrienden ontvangen Leren hoe je op een leuke manier bezoek kan ontvangen Een vriend is iemand waar je goed kan mee praten. Iemand die je vertrouwt en waar je leuke dingen mee doet. Soms komen je vrienden op bezoek. Gasten ontvangen is een kunst. In deze cursus leer je er alles over. Hoe maak je het gezellig? Hoe verwen je je gasten? Welke hapjes en drankjes? We praten erover. En we maken zelf allerlei lekkers. De tweede dag gaan we bij elkaar op bezoek. Een deelnemer ontvangt de andere deelnemers. We spreken de eerste dag af bij wie we op bezoek gaan. GENT Donderdagen 13 en 27 maart 2014, van 9.30u tot 17.30u Groot Begijnhof 10, Gent (Sint-Amandsberg) 52 euro Maaltijd We maken samen de lunch Hilde Claerhout en Ann Teerlinck kunnen deelnemen

12 12 Cursussen Op en top kleur en stijl Dit is een cursus voor vrouwen en mannen die er graag goed uitzien. Je weet dat kleren belangrijk zijn voor je uitstraling. Maar soms vraag je je af: welke kledij staat mij best? Welke kleuren passen bij mij? Hoe laat ik mijn figuur mooi uitkomen? En hoe verstop ik mijn minder mooie kantjes? In deze cursus werken we rond kleur en stijl. Katrien Van Den Broucke is kleur- en stijlexperte. Zij toont je welke kleuren je doen stralen. Ze vertelt welke kleren het best bij jou passen. Je brengt eigen kledingstukken mee. Katrien bekijkt die samen met jou. De laatste cursusdag gaan we shoppen. Je kan samen met iemand die je kent naar de cursus komen. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Of je partner. Of iemand uit je familie. Of een begeleider. Je eigen kledingstijl en kleuren ontdekken. In samenwerking met La Patka GENT Donderdagen 20 en 27 maart 2014, van 18u tot 21u en zaterdag 29 maart 2014, van 10u tot 16u La Patka, Engelbert van Arenbergstraat 43, Gent 42 euro 62 euro als er iemand mee komt Katrien Van Den Broucke kunnen niet deelnemen

13 Cursussen 13 Beter sleutelen dan reutelen Je brommer. Je rijdt ermee naar je werk. Of naar je vrienden. Je gaat ermee uit. Maar soms gaat er iets stuk. Of val je in panne. De rekening bij de garagist kan hoog oplopen. Je kan die kosten verminderen door je brommer goed te onderhouden. Dit is een vorming voor doe-het-zelvers. Een vakman toont hoe je een brommer onderhoudt. Je leert de onderdelen herkennen en afstellen. Je doet zelf een klein onderhoud bij je eigen brommer. Heb je geen brommer? Dan kan je toch meedoen. Wij zorgen voor een brommer waar je aan mag sleutelen. Je brommer zelf onderhouden In samenwerking met Motorcycle Action Group (MAG) GAVERE Zaterdag 5 april 2014, van 9.30u tot 16.30u Veldstraat 85, Asper Gavere 21 euro Meebrengen Je brommer of scooter (als je die hebt) Stef Thienpont (VONX) en Ben Ronsse (technicus bij Motorcycle Action Group Belgium) Maaltijd Je brengt zelf een lunchpakket mee kunnen deelnemen

14 14 Cursussen Jouw stem telt Een driedaagse over de verkiezingen Zondag 25 mei 2014 zijn er verkiezingen. We kiezen een Vlaams, federaal en Europees parlement. Ook jij beslist mee wie er gaat besturen. Ook jouw stem telt! In deze vorming werken we drie dagen rond de verkiezingen. om gaan we stemmen? Welke partijen zijn er? Wat is hun programma? Hoe zoeken partijen kiezers? We gaan met de trein naar Brussel. We bezoeken het Parlement, de Wetstraat en de Europese wijk. We overnachten in het Wereldhuis in Gent. Alle kamers zijn voor twee personen. Vervoer van de cursusplaats naar het Wereldhuis is geregeld. GENT Van zondag 13 april tot dinsdag 15 april 2014 De driedaagse begint op zondag om 9.30u. We ronden af op dinsdag om 19u 195 euro Pieter De Bock Koning Boudewijnstraat 51, Gent Overnachting in het Wereldhuis, Lijnmolenstraat 133, Gent (Sint-Amandsberg) kunnen niet deelnemen

15 Cursussen 15 Taalcursus Engels Stap voor stap Engels leren Hello! Do you want to learn English? Engels hoor je overal. Veel films zijn in het Engels. En liedjes op de radio. Zelfs in onze eigen taal zitten Engelse woorden. Ook jij kan Engels leren. Stap voor stap. En door veel te oefenen. We komen 4 keer samen om Engels te leren. Je leert Engelse woorden en zinnen. We oefenen om Engels te spreken tegen elkaar. Voor wie wil zijn er ook schrijfoefeningen. Je moet niet kunnen lezen en schrijven. ANTWERPEN Zaterdag 26 april 2014, van 10u tot 12.30u Zaterdagen 3, 10 en 17 mei 2014, van 10u tot 16u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen Maaltijd Er is een broodmaaltijd voorzien Sabrina Wante 74 euro kunnen deelnemen

16 16 Cursussen Hoe raak je aan de praat? Nieuwe mensen leren kennen. De ene mens kan dit vlot. Een ander vindt het moeilijker. Dit is een cursus voor mensen die beter contact willen leren leggen. Durf ik iemand aanspreken? Wat is een goede openingszin? Hoe maak ik een afspraak? kan ik nieuwe mensen leren kennen? over kan ik praten met iemand die ik nog maar net ken? In de cursus krijg je tips en gaan we veel oefenen. Contact leren leggen en nieuwe mensen ontmoeten De derde cursusdag is de ontmoetingsdag (zie p18). Dan zijn er ook nieuwe mensen bij. Op die dag kan je nog meer nieuwe mensen leren kennen. Het is het de bedoeling dat je veel contact legt. GENT Zaterdag 26 april 2014, van 10u tot 12.30u Zaterdag 10 mei 2014, van 10u tot 17.30u Zaterdag 17 mei 2014, van 10u tot 17.30u Zaterdag 24 mei 2014, van 10u tot 12.30u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 63 euro Maaltijd Er is een broodmaaltijd voorzien Hilde Claerhout kunnen deelnemen

17 Cursussen 17 Samen aan tafel Andere ouders ontmoeten en praten over opvoeden Samen aan tafel is een praatgroep voor papa s en mama s. Hier kan je vertellen wat je allemaal meemaakt met je kinderen. We starten telkens met een broodmaaltijd. Je leert andere ouders kennen. We praten met elkaar over kinderen opvoeden. Wat vind je leuk aan kinderen hebben? Wat gaat er goed? Wat is moeilijk? over heb je nog vragen of twijfels? Andere ouders maken dikwijls hetzelfde mee als jij. Ze kunnen je tips geven. Je denkt samen na over oplossingen. Twee begeleiders zoeken mee naar antwoorden. Je zal zien: praten over opvoeden doet deugd. Er is kinderopvang tijdens de cursus. Je kan dus je kind(eren) meebrengen. In samenwerking met VCOK Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang GENT 5, 6, 19, 26 mei, 2 en 10 juni 2014, telkens van 18u tot 20.30u Lokaal van VCOK vzw, Raas Van Gaverestraat 67a, Gent 5 euro voor de vijf avonden, broodmaaltijd inbegrepen Maaltijd Er is een broodmaaltijd voorzien Stef Thienpont (VONX) en Liesbeth Lambert (VCOK vzw) kunnen deelnemen

18 18 Cursussen Ontmoetingsdag In een zomerse sfeer nieuwe mensen leren kennen Wil je graag nieuwe mensen leren kennen? Dat kan op deze ontmoetingsdag! We zorgen voor een zomers sfeertje. Met lekkere cocktails en muziek. Niemand blijft aan de kant staan. We doen speeddating. Dat maakt dat je elke deelnemer leert kennen. Daarna kan je verder praten met de mensen waar het mee klikt. Iedereen is welkom op deze ontmoetingsdag. Mannen en vrouwen. Hetero s en holebi s. Jong en oud. Singles en koppels. GENT Zaterdag 17 mei 2014, van 13.30u tot 17.30u Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 5 euro Elke Flamand kunnen deelnemen

19 Cursussen 19 Let s go to the movies! Ben jij ook geboeid door film? Passie voor het witte doek? Kom samen met andere filmliefhebbers naar onze filmavonden. Elke maand vertonen we een film. Je krijgt twee weken op voorhand een brief met de titel. We vertellen ook kort waarover de film gaat. Je kiest elke keer of je inschrijft voor de film of niet. We vertonen Nederlandstalige films op groot scherm. We kijken samen naar een film. Achteraf bespreken we waarover de film ging. Je kan nog blijven om iets te drinken. Zo leer je de andere filmliefhebbers kennen. Filmavonden GENT Zaterdagen 22 februari, 22 maart en 26 april, van 18.30u tot 21.30u Groot Begijnhof 10, Gent (Sint-Amandsberg) 5 euro per film Cathy De Feyter kunnen deelnemen

20 20 Cursussen Berlin rocks We bezoeken Berlijn, de hipste stad van Europa! We reizen met een groepje van 9. We nemen de hogesnelheidstrein (300 km/u) naar Berlijn. We beslissen samen wat we gaan doen. We vragen naar jouw interesses op de voorbereidingsdag. Soms splitsen we op in kleine groepjes. Wat komt aan bod? PanoramaPunkt, met de hop-on hop-off -bus Berlijn verkennen. Een fietstocht langs de overblijfselen van de Berlijnse muur. En natuurlijk duiken we het Berlijnse nachtleven in Vijfdaagse citytrip naar Berlijn Er kunnen twee mensen in een rolwagen mee. BERLIJN Van zaterdag 23 augustus tot en met woensdag 27 augustus 2014 We vertrekken op zaterdag om 6.30u vanuit Brussel-Zuid, of om 5.30u vanuit Gent-Sint-Pieters. Voorbereidingsdag: dinsdag 1 juli 2014, van 13.30u tot 16u in de Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) Berlijn 525 euro Inbegrepen in deze prijs: reis H-T met de trein, verblijf in toegankelijke accommodatie, ondersteuning (medische of andere) door professionele mensen, alle maaltijden, bezoeken en uitstappen, vervoer ter plaatse Stef Thienpont en Sofie Sergeant kunnen deelnemen

21 Praktische Info 21 Praktische info en algemene voorwaarden Inschrijven Schrijf liefst in via onze website: Stuur of fax het inschrijvingsformulier naar VONX. Doe dit vóór 20 december Duid aan of je gebruik maakt van een rolwagen. Je ontvangt een factuur. Die bevestigt je inschrijving. Betaal je factuur op tijd. Dan kan je zeker deelnemen. Zodra je inschrijft, gelden de annulatievoorwaarden. Twee weken voor de cursus sturen we jou de praktische informatie over de cursus. Alle briefwisseling (factuur, praktische info) sturen of mailen we rechtstreeks naar de ingeschreven cursist. Volzet Je schrijft best zo snel mogelijk in. Is een cursus toch volzet dan kom je op de wachtlijst. We verwittigen je als er een plaats vrijkomt of als we de cursus herhalen. Annulatie a. Cursus zonder overnachting Als je niet kan deelnemen: en je vindt zelf een vervanger dan rekenen we geen extra kosten aan. en je vindt geen vervanger dan rekenen we 50 % van de cursusprijs aan. Let op: deze regels gelden niet voor de opleidingen van Talent in opleiding. Je kan de annulatieregels voor deze opleidingen opvragen bij tine.michem@ konekt.be. b. Cursus met overnachting Als je niet kan deelnemen: en je vindt zelf een vervanger dan rekenen we geen extra kosten aan. en je annuleert meer dan 30 dagen voor aanvang, dan rekenen we 50% van de cursusprijs aan. en je annuleert 30 dagen of minder voor aanvang, dan rekenen we 100% van de cursusprijs aan. Vervoer Als je met het openbaar vervoer komt, dan pikken we je graag op aan het dichtstbijzijnde treinstation. Je spreekt hiervoor af met de cursusbegeleider. Wil je afspreken met andere cursisten om samen te rijden? Bel naar of mail tine. michem@konekt.be. We sturen je de lijst met cursisten uit jouw buurt. Maak gebruik van Cloudina, een hulpmiddel om je zelfstandig te verplaatsen. Wens je een plannetje of een wegbeschrijving? Je vindt dit op de website of neem contact op met Tine via 09/ of tine.michem@konekt.be. Maaltijden Voor dagcursussen worden broodjes voorzien. Indien een warme maaltijd is voorzien, wordt dit vermeld bij de aankondiging van de cursus. Verzekering Elke cursist is bij inschrijving automatisch verzekerd via de Polis Burgerlijke Aansprakelijkheid. De verzekering dekt tijdens de activiteiten: alle schade berokkend aan derden lichamelijke schade materiële schade mits toepassing van een vrijstelling van 175. Prijzen We houden onze cursusprijs laag zodat iedereen die wil kan deelnemen. Voor sommige cursussen heeft VONX een erkenning voor het toekennen van educatief verlof en aanvaarden van opleidingscheques. Wil je meer informatie of vormt de cursusprijs toch nog een probleem, neem dan contact op met VONX op of via mail: tine.michem@konekt.be Foto s Op cursus bij VONX nemen we af en toe foto s. Die foto s komen soms op onze website, op een presentatie of in ons cursusaanbod. Ondersteuning Heb je speciale hulp of ondersteuning nodig? Laat het ons vooraf weten. Verhuizen Ben je verhuisd? Geef je nieuwe adres door aan VONX, dan zorgen wij dat je onze info blijft ontvangen. Erkenning en subsidiëring WIEV, VMG en Handicum zijn erkend en gesubsidieerd bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Cultuur en door het provinciebestuur Oost-Vlaanderen afdeling Cultuur. Handicum en VMG maken deel uit van de federaties Z11 (Zelf)en Kr8 (Kracht) en werken daar samen met Vibeg, Het Grote Plein, Tievo en De Brug. Wiev maakt deel uit van de federatie Op-stap en werkt daar samen met De Kei en Digistap.

22 22 Inschrijven Inschrijven Vul het formulier hiernaast in Gebruik je een rolwagen? Duid dit zeker aan op het formulier. Stuur het formulier voor 20/12 naar VONX Lijnmolenstraat Gent Sint-Amandsberg Je kan ook inschrijven via de website Je moet je eerst registreren op de website. Daarna kan je inschrijven. Wil je hulp bij het registeren of inschrijven? Bel dan naar Tine op Wat als je toch niet kan deelnemen? Je zoekt best iemand die in jouw plaats naar de cursus kan komen. Heb je iemand gevonden? Laat het ons weten. Je moet dan geen extra kosten betalen. Als je niemand vindt die in jouw plaats kan komen, dan zijn er wel kosten. Voor een cursus zonder overnachting: je moet de helft van de cursusprijs betalen. Voor een cursus met overnachting: Als je het meer dan 30 dagen voor het begin van de cursus laat weten, dan moet je de helft van de cursusprijs betalen. Als je het minder dan 30 dagen voor het begin van de cursus laat weten, betaal je de volle prijs. Tips om naar de cursus te komen Kom met de trein of de bus. We komen je ophalen bij de dichtste bushalte of treinstation. Je spreekt hiervoor af met de cursusbegeleider. Spreek af met andere cursisten om samen te rijden Wil je een lijst met cursisten uit jouw buurt? Bel naar of mail Maak gebruik van Cloudina Een hulpmiddel om je zelfstandig te verplaatsen. Meer info op Wil je een plannetje of een wegbeschrijving? Je vindt dit op de website. Je kan ook bellen naar of mailen naar

23 Inschrijven 23 INSCHRIJVEN Vul in Naam: Adres: Telefoonnummer: adres (als je dat hebt): Krijg je ondersteuning, bijvoorbeeld door een dienst Begeleid Wonen? NEE JA Naam van de dienst: Werk je? NEE JA werk je? Ik schrijf in voor deze cursus(sen): Titel Startdatum Plaats Relaxatie 4 februari 2014 Gent VONX neemt je mee gezond en goedkoop koken 15 februari 2014 Gent Let s go to the movies! 22 februari 2014 Gent Schilderen voor beginners: moderne kunst 15 maart 2014 Gent Vrienden ontvangen 13 maart 2014 Gent Op en top kleur en stijl 20 maart 2014 Gent Beter sleutelen dan reutelen 29 maart 2014 Gavere Beter sleutelen dan reutelen 5 april 2014 Gavere Jouw stem telt 13 april 2014 Gent Taalcursus Engels 26 april 2014 Antwerpen Hoe raak je aan de praat? 26 april 2014 Gent Samen aan tafel 5 mei 2014 Gent Ontmoetingsdag 17 mei 2014 Gent Datum Handtekening

24 VONX Lijnmolenstraat Sint-Amandsberg T F

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VOORJAAR 2016 2 VONX PLUS VONX PLUS: VOOR MENSEN DIE ZELFSTANDIG LEVEN In deze brochure vind je het cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven.

Nadere informatie

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar VOORJAAR 2016 2 JONX JONX: VOOR JONGEREN VAN 18 TOT 30 JAAR In deze brochure vind je het cursusaanbod voor jongeren met een verstandelijke beperking.

Nadere informatie

JONX. voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX voor jongeren van 18 tot 30 jaar VOORJAAR 2014 2 Voor wie? CURSISTEN AAN HET WOORD Ik ben Lotte, 21 jaar. Ik woon thuis bij mijn ouders. Ik ben al een jaar afgestudeerd in het Buitengewoon Secundair

Nadere informatie

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een uitgebreid

Nadere informatie

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een uitgebreid

Nadere informatie

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar VOORJAAR 2015 2 JONX JONX: EEN BREED AANBOD VOOR IEDEREEN JONX is het cursusaanbod voor jongeren met een verstandelijke beperking. Met onze cursussen

Nadere informatie

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven NAJAAR 2015 2 VONX PLUS VONX PLUS: VOOR MENSEN DIE ZELFSTANDIG LEVEN In deze brochure vind je het cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven.

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

VONX ALL. voor iedereen

VONX ALL. voor iedereen VONX ALL voor iedereen EXTRA AANBOD VOORJAAR 2014 2 Kalender KALENDER Gent The art of the brick 18 april 2014 12 Lang leve de tv 25 april 2014 10 Liefde is overal 29 april 2014 14 Kunstenaar voor één dag

Nadere informatie

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven NAJAAR 2016 2 VONX PLUS VONX PLUS: VOOR MENSEN DIE ZELFSTANDIG LEVEN In deze brochure vind je het cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven.

Nadere informatie

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 5 5 HOOFDSTUK 1 Wie ben jij? WOORDEN 1 1 Ik... Paula. a heet b naam 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 3 Ik ga... mijn vriend naar het restaurant. a uit b met 2 1 Mijn... is Derek. a huisnummer b naam 2

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Stemexpressie in verbinding !!! INTENSIEVE ZANGCURSUS! «LUISTER EN ZING»! GEÏNSPIREERD OP DE FILM! «AS IT IS IN HEAVEN»!!

Stemexpressie in verbinding !!! INTENSIEVE ZANGCURSUS! «LUISTER EN ZING»! GEÏNSPIREERD OP DE FILM! «AS IT IS IN HEAVEN»!! S O U N D X P E R I E N C E Stemexpressie in verbinding INTENSIEVE ZANGCURSUS «LUISTER EN ZING» GEÏNSPIREERD OP DE FILM «AS IT IS IN HEAVEN» TER LOO- 27 EN 28 DECEMBER 2014 Els Cuypers - Jan Davidtsstraat

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

De Zuidpoort vzw. Rerum Novarumplein 25 9000 Gent 09/245.09.05 info@dezuidpoortgent.be www.dezuidpoortgent.be!

De Zuidpoort vzw. Rerum Novarumplein 25 9000 Gent 09/245.09.05 info@dezuidpoortgent.be www.dezuidpoortgent.be! ! De Zuidpoort vzw Rerum Novarumplein 25 9000 Gent 09/245.09.05 info@dezuidpoortgent.be www.dezuidpoortgent.be! "$%&'(!)'$&*+,! 5 september 2015 Aanwezig : Steven (met Merel) Marina, Gina, Koen, Pol, Luc,

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Lesleidraad. Beste docent

Lesleidraad. Beste docent 2 Lesleidraad Beste docent De zomer van Atlas komt eraan. Honderden anderstaligen kunnen zich de laatste week van juni inschrijven voor het zomeraanbod bij Atlas. We willen de cursisten de kans geven om

Nadere informatie

VONX ALL. voor iedereen

VONX ALL. voor iedereen VONX ALL voor iedereen VOORJAAR 2014 2 Voor wie? CURSISTEN AAN HET WOORD Mijn naam is Sven. Ik ben 25 jaar. Ik woon in Gent. Ik werk in de ateliers van het dagcentrum. Ik ben heel creatief. Ik hou ook

Nadere informatie

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 uitnodiging www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 v a n h a r t e w e l k o m! De Fietsersbond nodigt alle leden op 9 oktober uit in het Geuzenhuis in Gent, voor een dag boordevol boeiende informatie

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Januari - februari 2019

Januari - februari 2019 Januari - februari 2019 1 17 Even voorstellen Hoi, ZOEF is een samenwerking tussen Alderande, De Hagewinde, Emiliani en De Sperwer vzw. Vanaf januari 2013 organiseren wij activiteiten. Tijdens de activiteiten

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 3) Slot en doel 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

De zomer van Atlas 2018

De zomer van Atlas 2018 De zomer van Atlas 2018 Beste docent Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Atlas leuke en leerrijke activiteiten tijdens de zomermaanden. Hieronder vind je belangrijke informatie. Vermeld je deze info zeker

Nadere informatie

Nieuwsflits: Augustus 2014

Nieuwsflits: Augustus 2014 Nieuwsflits: Augustus 2014 MEER! met elkaar is een plek waar vrouwen van alle nationaliteiten en leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Waar veel vrijwilligers actief zijn. Waar je elkaar kunt steunen, jezelf

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015.

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015. Colofon: Mijn Pad is gemaakt door Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol (2015), Lectoraat Disability Studies; Diversiteit in Participatie, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga Verbeter je Nederlands! Wil jij ook beter Nederlands leren? Ga dan naar de bibliotheek in De Cultuurfabriek.

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer.

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. LEIDRAAD VOOR BEGELEIDERS Niet Normaal Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. Het project Niet Normaal wil seksuele diversiteit bespreekbaar maken bij (Gentse) jongeren van 14 tot 18 jaar.

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Uitvliegerskrant. December 2014

Uitvliegerskrant. December 2014 De Uitvliegerskrant December 2014 Maandelijks tijdschrift - jaargang 15, nr. 10 Verschijnt niet in juli en augustus Verantwoordelijke uitgever: Kathleen Bevernage P708031 Afgiftekantoor: Ieper 1 Colofon

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Historiek Basiseducatie

Historiek Basiseducatie Overzicht workshop 1. Werking Open-School / Centrum voor Basiseducatie 2.Laaggeletterdheid 3. Hoe doorverwijzen / ermee rekening houden in de eigen praktijk? 4. Eenvoudig taalgebruik Historiek Basiseducatie

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken speciale editie 2008 vriendinnen 29 Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken Zo maak je vrienden bladzijde 3 Zo blijf je vrienden bladzijde 10 Geef je op voor het

Nadere informatie

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Lesmateriaal hoofdstuk 4 Spreken Oefeningen uit Voorbereiding op Werk De volgende tien oefeningen zijn afkomstig van de website behorende bij: Verboog, M. & Adèr,

Nadere informatie

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK Patrick studeert aan de universiteit. Hij zoekt een rustige plaats om te studeren. Hij wil in de bibliotheek gaan studeren. In de bibliotheek kan je ook de computers. Hij weet niet wanneer de bibliotheek

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VOORJAAR 2014 2 VONX VONX: één organisatie, vier brochures VONX organiseert vorming voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015 Cursussen voor mensen Suc6 Cursusboek 2014/2015 Inleiding Leren is leuk. Als je iets leert, weet je meer of kun je meer! In dit boekje staan alle cursussen die je bij Suc6 kunt leren. Je kunt samen met

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving.

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Rita deed werkervaring op bij Bloesem Theehuis in Herpen. Gasten genieten er van de lekkerste thee, taart en

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009

Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009 Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009 Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? Sheffield is de derde grootste stad van

Nadere informatie

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe)

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe) COACHFRIEND Werkboek (voeg hier je profielfoto toe) Van : Email : Mobiel : Skype/Lync : Leeftijd : Beroep : Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Dit document is vertrouwelijk en mag niet

Nadere informatie

Activiteitenboekje. Brede School Kei 13 Brede School Kei 13 Wezenland 582 7415 JM Deventer 0570 625031. september december 2014

Activiteitenboekje. Brede School Kei 13 Brede School Kei 13 Wezenland 582 7415 JM Deventer 0570 625031. september december 2014 Opgaveformulier Alle gegevens invullen en inleveren bij Marjan Bouwman of de juf of meester. Of zoals aangegeven via de mail. U krijgt bericht als uw kind geplaatst is. Ja, ik geef mijn kind op voor deze

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Vrije tijd. Studio58 & omgeving Activiteiten Augustus 2018

Vrije tijd. Studio58 & omgeving Activiteiten Augustus 2018 Studio58 & omgeving Activiteiten Augustus 2018 Studio 58 Beukenstraat 58 4462TT Goes 0113 228575 (als je iets wilt doorgeven vóór of tijdens eethuis of activiteit) Aanmelden voor alle activiteiten via:

Nadere informatie