SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak"

Transcriptie

1 Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen- Wanneer je als hulpverlener geconfronteerd wordt met een verontrustende situatie komt er heel wat op je af: je weet hoe te handelen, je weet je ongerustheid te objectiveren, je bespreekt je ongerustheid in alle openheid met je cliënt, je gebruikt het klankbord in je voorziening om je ongerustheid te toetsen, je stelt met je cliënt een werkplan op, je gebruikt de expertise van andere partners, De praktijk leert dat aan al die verwachtingen voldoen geen evidentie is. Hulpverleners moeten hierin vorming en ondersteuning krijgen. Integrale jeugdhulp, in samenwerking met de Regionale Stuurgroepen Vlaams-Brabant en Brussel en met vzw Sporen, organiseert daarom voor jou een intersectoraal uitgebouwd vormingsaanbod maatschappelijke noodzaak. De visie en de gemeenschappelijke uitgangspunten in het omgaan met maatschappelijke noodzaak worden geconcretiseerd en geïllustreerd. Eric Sulkers daagt jullie daarna uit om concreet aan de slag te gaan. Hij vertrekt van de benadering van Signs of Safety. Wie? Eric Sulkers is projectleider van Signs of Safety Zeeland, waar deze benadering reeds verschillende jaren wordt toegepast in de jeugdhulpverlening. Daarnaast is hij als vertrouwensarts verbonden aan het Bureau Jeugdzorg Middelburg en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Hij werd in Signs of Safety opgeleid door en onderhoudt regelmatig contact met Andrew Turnell, Sonja Parker, Susie Essex, Rob Sawyer, Adriana Uken, en anderen. Signs of Safety vertrekt vanuit een gemeenschappelijke taal tussen cliënt, hulpverleners en mogelijke verwijzers, en gebruikt de aanwezige krachtbronnen en steunpunten in het netwerk van de gezinnen om tot een sluitend veiligheidsplan te komen.

2 Signs of Safety is een benadering, visie en gereedschap, gericht op het vergroten van veiligheid voor kinderen en jongeren in gezinnen. Programma 9.00u Onthaal met koffie 9.30u Martine Puttaert, Beleidsmedewerker IJH voor de regio s Vlaams-Brabant en Brussel. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak u Eric Sulkers, projectleider van Signs of Safety Zeeland. Het kader van Signs of Safety. Hoe kan de benadering van Signs of Safety helpen om meer overeenstemming te creëren tussen organisaties en werkers over wat het gevaar is en wat er moet gebeuren? Hoe engageer je kinderen? Een introductie in de methodiek drie huizen en andere u Broodjeslunch 13.30u Eric Sulkers, projectleider van Signs of Safety Zeeland. Het veiligheidsplan, wat is het en waarom is het de kern van ons werk in de jeugdzorg? Uitdagingen en kansen voor de organisatie bij de implementatie van Signs of Safety u Einde Wanneer? Donderdag 8 maart 9.30u-16.30u Waar? Provinciehuis Leuven Provincieplein Leuven Voor wie? Hulpverleners uit voorzieningen betrokken bij Integrale Jeugdhulp. Praktisch: Kostprijs: 20 De inschrijving is pas definitief na betaling en schriftelijke bevestiging van het regioteam.

3 WORKSHOPS SAMENSPRAAK Deskundigheidsbevordering in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Bij grote interesse zoeken we naar extra momenten in het najaar. Spreken met ouders in geval van verontrusting - door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel Confrontatie met signalen van kindermishandeling maakt vele hulpverleners onwennig. Er is enerzijds de opdracht om het kind te beschermen en te zorgen voor veiligheid, anderzijds is er de angst om de signalen verkeerd te interpreteren en dus ouders ten onrechte te beschuldigen. Deze dubbele zorg houdt de hulpverlener vaak gevangen in een vorm van machteloosheid. Melden aan een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling is een optie maar de huidige decreten en richtlijnen verwachten van de hulpverlener dat hij in de meeste situaties zijn ongerustheid bespreekt met de betrokkenen. Dit complexe thema is het uitgangspunt voor een interactieve workshop. Er wordt gewerkt met casusmateriaal van de groep en geoefend in rollenspel om het te concretiseren. Duur? 9u u. Waar en Wanneer? Donderdag 29 maart of woensdag 18 april. In het Ellipsgebouw: Koning Albert II-laan 35; 1030 Brussel. Aantal deelnemers? Maximum 12 per workshop. Kostprijs? 25. De inschrijving is pas definitief na betaling en schriftelijke bevestiging van het regioteam. Spreken met kinderen in geval van verontrusting - door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel De plaats van kinderen in de hulpverlening, het geven van een stem aan kinderen en praten met hen in plaats van over hen zijn kernthema s voor deze training. In een interactieve workshop komen verschillende situaties van verontrusting en verschillende leeftijden aan bod. Er wordt gewerkt met casusmateriaal van de groep en geoefend in rollenspel om het te concretiseren. Duur? 9u u. Waar en Wanneer? Woensdag 14 maart of donderdag 26 april. In het Ellipsgebouw: Koning Albert II-laan 35; 1030 Brussel.

4 Aantal deelnemers? Maximum 12 per workshop. Kostprijs? 25. De inschrijving is pas definitief na betaling en schriftelijke bevestiging van het regioteam. Intervisie volgens benadering Signs of Safety door Jan Tibo Hulpverleners, verwijzers, gezinnen zijn soms verontrust, bezorgd over het welzijn en de veiligheid van kinderen. In deze workshop willen we een model (drie kolommenmodel Signs of Safety) aanreiken om in een duidelijke verstaanbare taal woorden te geven aan onze zorgen, bezorgdheden (waar zijn we bezorgd over?), rekening te houden met sterktes en krachten (wat loopt er goed?) om zo samen met het gezin tot gedragen doelstellingen te komen (wat moet er gebeuren voor veiligheid in de toekomst?). Duur? 9.30u-15.00u. Waar en wanneer? Leuven: dinsdag 20 maart of donderdag 19 april of donderdag 27 september In VAC Leuven: Diestsepoort 6; 3000 Leuven Brussel: dinsdag 27 maart of donderdag 3 mei of donderdag 4 oktober In Ellipsgebouw: Koning Albert II-laan 35; 1030 Brussel Aantal deelnemers? Maximum16 per workshop Kostprijs? 20. De inschrijving is pas definitief na betaling en schriftelijke bevestiging van het regioteam. WE PLANNEN Omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak: vorming voor leidinggevenden: 16 april (namiddag) Deze halve dag focust op de specifieke voordelen van het oplossingsgericht werken en van Signs of Safety voor de organisatie/voorziening. Er is aandacht voor de kansen en bedreigingen bij de implementatie. Inzet en betrokkenheid van leidinggevende en directies zijn cruciaal, het welslagen van de implementatie is immers een zaak van praktijkwerkers, leidinggevende en directies samen. Het is niet de bedoeling om diep in te gaan op de theoretische achtergrond en inhoud van de benadering van Signs of Safety.

5 Tweedaagse verdieping in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 14 en 15 juni Heb je de startdag in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak gevolgd en zou je graag meer handvatten krijgen om concreter aan de slag te gaan met Signs of Safety, dan is deze tweedaagse verdieping zeker iets voor jou. Hulpverleners die deze basiskennis bezitten, krijgen handvatten aangereikt die hen in staat stellen de principes van oplossingsgericht werken in te oefenen zodat zij ze kunnen gebruiken in hun praktijk. Het bespreekbaar maken van de bezorgdheden met ouders en kinderen/jongeren en het opstellen van een veiligheidsplan komen aan bod. Dit veronderstelt dat hulpverleners vaardigheden leren in het stellen van de juiste vragen, in het afwegen wanneer het veilig genoeg is en in het betrekken van een netwerk. De training houdt rekening met het verschil in opdracht tussen hulpverleners uit de ambulante sector en deze uit de residentiële sector. Daar waar het veiligheidsplan in de eerste plaats gericht is om het kind thuis te laten, moet de workshop/training ook voor hulpverleners uit de residentiële sector relevant zijn. De training behandelt beide aspecten nl. de overwegingen om kinderen toch thuis te laten en de dilemma s bij de overweging en voorbereiding om kinderen terug naar huis te laten gaan. Hulpverleners oefenen hiervoor met specifiek uitgewerkte methodes. De plaatsen zijn beperkt tot 120 deelnemers. Spreken met ouders in geval van verontrusting door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant: najaar Confrontatie met signalen van kindermishandeling maakt vele hulpverleners onwennig. Er is enerzijds de opdracht om het kind te beschermen en te zorgen voor veiligheid, anderzijds is er de angst om de signalen verkeerd te interpreteren en dus ouders ten onrechte te beschuldigen. Deze dubbele zorg houdt de hulpverlener vaak gevangen in een vorm van machteloosheid. Melden aan een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling is een optie maar de huidige decreten en richtlijnen verwachten van de hulpverlener dat hij zelf in de meeste situaties zijn ongerustheid bespreekt met de betrokkenen. Dit complexe thema is het uitgangpunt voor een interactieve workshop. Er wordt gewerkt met casusmateriaal van de groep en geoefend in rollenspel. Spreken met kinderen in geval van verontrusting door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant: najaar De plaats van kinderen in de hulpverlening, het geven van een stem aan kinderen en praten met hen in plaats van over hen zijn kernthema s voor deze training. In een interactieve workshop komen verschillende situaties van verontrusting en verschillende leeftijden aan bod. Er wordt gewerkt met casusmateriaal van de groep en geoefend in rollenspel.

6 Signaaldetectie: najaar Hoe detecteer je signalen van verontrusting? Welke instrumenten zijn bruikbaar? Kristof Desair, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant, vertelt je hier graag meer over in het najaar (halve dag). Samenspel in de driehoek cliënt-hulpverlener-verwijzer: najaar In het samenspel tussen cliënten, hulpverleners en verwijzers van het Agentschap Jongerenwelzijn zijn het transparant maken van posities, verhoudingen en verwachtingen cruciaal. Een interactieve workshop ingevuld door Jan Tibo, vzw Sporen, en het multidisciplinair team Jongerenwelzijn. In samenwerking met: Vzw sporen Vertrouwenscentra Kindermishandeling Vlaams-Brabant en Brussel Agentschap Jongerenwelzijn

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Tweedaagse verdiepingstraining in de benadering van Signs of Safety.

Nadere informatie

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 VLAAMS LOKET JEUGDHULP Indien u deze nieuwsbrief niet kan lezen, klik hier voor een online versie INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 De intersectorale nieuwsbrief over jeugdhulp in Vlaanderen

Nadere informatie

Een korte rondleiding door Martine Puttaert. Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant

Een korte rondleiding door Martine Puttaert. Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant Een korte rondleiding door Martine Puttaert Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant Integrale Jeugdhulp (IJH) Historiek Wat is IJH? Wie is betrokken? Werkingsprincipes Structuur, opdrachten en thema s Concrete

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING VEILIGHEID IN GEZINNEN 3 KOLOMMEN 1 VEILIGHEID IN GEZINNEN 3 KOLOMMEN In het voeren van gesprekken met ouders waarbij sprake is van (vermoedens van) kindermishandeling teneinde tot verwijzing/c.q.

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

10 jaar VraagKracht. En wat nog meer...?

10 jaar VraagKracht. En wat nog meer...? 10 jaar VraagKracht En wat nog meer...? 10 jaar Vraagkracht En wat nog meer...? Wim Braamse Paut Kromkamp Auteurs: Wim Braamse en Paut Kromkamp Interviews: Susan van der Beek Ontwerp omslag: illi graphics

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING DOEL DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren, te verlichten en passend te

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Kindermishandeling: samen zorgen voor veiligheid en herstel

Kindermishandeling: samen zorgen voor veiligheid en herstel Kindermishandeling: samen zorgen voor veiligheid en herstel Kristof Desair Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant Kindermishandeling Waarom doen we iets aan kindermishandeling? Wanneer moeten

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Voorbereiding studiedag

Voorbereiding studiedag Voorbereiding studiedag 1. Van waar de behoefte om in overleg te gaan met het parket in je regio? Er zijn verschillende zaken die maken dat overleg met het parket aan de orde was. 1.1. De regio Halle Vilvoorde

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

CULTUURSENSITIEVE ZORG

CULTUURSENSITIEVE ZORG CULTUURSENSITIEVE ZORG PREVENTIEF INZETTEN OP RADICALISERINGSPROCESSEN OTA Vlaams-Brabant & Brussel Ondersteuningsteam voor hulpverleners binnen de BJB die werken met jongeren met een migratiecontext (en

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Signs of Safety. een gezamenlijke taal bij kindermishandeling. Sander van Arum Hoofd Behandelzaken Jeugd de Waag Nederland

Signs of Safety. een gezamenlijke taal bij kindermishandeling. Sander van Arum Hoofd Behandelzaken Jeugd de Waag Nederland Signs of Safety een gezamenlijke taal bij kindermishandeling Sander van Arum Hoofd Behandelzaken Jeugd de Waag Nederland agenda workshop SofS houdt ouders verantwoordelijk SofS concreet SofS en de meldcode

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp;

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp; Ministerieel besluit met betrekking tot de werking van de gemandateerde voorzieningen en van de sociale diensten in de integrale jeugdhulp en de organisatie van bemiddeling in de regio Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPEN INSCHRIJVING IN UTRECHT WAT IS MISSION POSSIBLE? Bent u geïnteresseerd te ontdekken waar de motivatie van jongeren ligt om hun problemen zelf

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

cursusaanbod voor professionals februari 2013 - september 2013

cursusaanbod voor professionals februari 2013 - september 2013 gratis februari 2013 - september 2013 Herkennen van en omgaan met kinderen met een licht verstandelijke beperking en hun ouders Signaleren van huiselijk geweld en eergerelateerd geweld Coördinatie van

Nadere informatie

Oplossingsgerichte en Cognitieve Interventies bij Ontkenning van Kindermishandeling. Frank Buffing Ivo Pothaar Judith Yntema De Waag Amsterdam

Oplossingsgerichte en Cognitieve Interventies bij Ontkenning van Kindermishandeling. Frank Buffing Ivo Pothaar Judith Yntema De Waag Amsterdam Oplossingsgerichte en Cognitieve Interventies bij Ontkenning van Kindermishandeling Frank Buffing Ivo Pothaar Judith Yntema De Waag Amsterdam Voorstellen Judith Yntema Frank Buffing Ivo Pothaar Programma

Nadere informatie

Evaluatie van de PMTO Boosterdag

Evaluatie van de PMTO Boosterdag Evaluatie van de PMTO Boosterdag Door: Gonnie Albrecht Ger Kerkstra Emilie van Leeuwen Ellen Lubberts Marna Ouwehand Ella Tacq Jolle Tjaden Willemijn van Vlerken 16-11-2011 Naam Training: Fout! Verwijzingsbron

Nadere informatie

Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s

Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s me nse nkennis Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s Veiligheid in gezinnen staat of valt met goede samenwerking in de keten, daarom hebben wij samenwerking tot de kern van deze opleiding

Nadere informatie

VOOR WIE IS DE WEVO- BROCHURE?

VOOR WIE IS DE WEVO- BROCHURE? WAT IS DE WEVO? De WEVO is de Werkgroep Vorming en Ondersteuning van de Gemengde Commissie. De Gemengde Commissie maakt het beleid en volgt de ontwikkelingen op met betrekking tot de hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Op weg naar veiligheid in gezinnen Werken met Signs of safety

Op weg naar veiligheid in gezinnen Werken met Signs of safety Op weg naar veiligheid in gezinnen Werken met Signs of safety Catelijne Sillevis orthopedagoog Cardea Jeugdzorg Kindermishandeling is een syndroom van geheimhouding Signs of safety West Australische methode

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de hulpverlening

Beroepsgeheim in de hulpverlening Instituut voor Sociaal Recht K.U. Leuven Beroepsgeheim in de hulpverlening Handelen tussen recht en praktijk donderdag 24 november 2005 De Factorij Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel Voormiddag De theorie

Nadere informatie

WEB Consult vzw WEB Steenweg op Tielen 70 2300 Turnhout Voor meer info en inschrijven: Greet Raeymaekers greetr@websweb.

WEB Consult vzw WEB Steenweg op Tielen 70 2300 Turnhout Voor meer info en inschrijven: Greet Raeymaekers greetr@websweb. Open aanbod trainingen WEB Consult 2009 WEB Consult vzw WEB Steenweg op Tielen 70 2300 Turnhout Voor meer info en inschrijven: Greet Raeymaekers greetr@websweb.be 014 46 27 19 Wie is WEB Consult? Vanuit

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Ideeën vanuit Signs of Safety voor integratie Eric Sulkers, BJZ Zeeland Signs of Safety The only avenue toward lasting protection of children except the extreme measure

Nadere informatie

cursusaanbod voor professionals september 2012 - februari 2013

cursusaanbod voor professionals september 2012 - februari 2013 gratis september 2012 - februari 2013 Meisjesbesnijdenis Signaleren & gespreksvoering met ouders Coördinatie van Zorg Hechting en interactie met jonge kinderen Verwijsindex en Meldcode in beeld en praktijk

Nadere informatie

WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID. Judith Yntema

WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID. Judith Yntema WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID Judith Yntema Wat is waarheid? J. Yntema 30 september 2015 Wat is weerstand? Redenen voor ontkenning Angst voor verstoting/verlating Angst

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen 2.0 aandacht voor de eigen krachten in netwerk, familie, maatschappij Gebruik maken van aangepaste hodieken Verslag doen van krachtgericht werken bij stap

Nadere informatie

Onlinehulpverlening en Mediawijsheid. in het sociaal werk

Onlinehulpverlening en Mediawijsheid. in het sociaal werk Onlinehulpverlening en Mediawijsheid in het sociaal werk Infobrochure vormingsaanbod Onlinehulpverlening en Media-W 2015 Project Mediawijsheid Een smartphone, laptop, tablet, computer en internet zijn

Nadere informatie

HANDELEN: Quiz werken met de meldcode

HANDELEN: Quiz werken met de meldcode HANDELEN: Quiz werken met de meldcode Vraag 1 Waarom durven veel mensen niets te doen als ze weten dat een kind mishandeld wordt? Noem 5 redenen 1. 2. 3. 4. 5. Antwoord vraag 1 Angst voor: Bemoeizucht

Nadere informatie

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Hilde Smits Studiedag De Kiem 18.10.2016 Situering Jongerenwelzijn, afdeling Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten

Nadere informatie

Als het misgaat.. bel ik jou Steun voor kinderen van 0-18 jaar die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. JSO Marjanne van Esveld

Als het misgaat.. bel ik jou Steun voor kinderen van 0-18 jaar die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. JSO Marjanne van Esveld Als het misgaat.. bel ik jou Steun voor kinderen van 0-18 jaar die getuige zijn geweest van huiselijk geweld JSO Marjanne van Esveld Programma Huiselijk geweld: beleving, cijfers, gevolgen, thema s Doelen

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Onderwerp Teleseminar

Onderwerp Teleseminar Gratis Teleseminar Human Engineering 24 oktober 2012 Onderwerp Teleseminar 3 'Human Engineering'-valkuilen voor ontwerpers en ingenieurs: Hoe je ze vermijdt en ombuigt in kansen om meer te bereiken! Saskia

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Project: Strenghtening Resilience Against Violent Radicalisation

Project: Strenghtening Resilience Against Violent Radicalisation INFORMATIEBROCHURE Initiatie opleiding Brussel 2015 Inleiding Project: Strenghtening Resilience Against Violent Radicalisation Het project STRESAVIORA: Versterken van de veerkracht tegen gewelddadige radicalisering,

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Taak- Functieomschrijving Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Taak- Functieomschrijving Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Taak- Functieomschrijving Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Deze taak-functieomschrijving is bruikbaar voor alle sectoren welke ondersteuning, begeleiding, zorg, hulp en bescherming

Nadere informatie

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Pantone 430C Pantone 7426C Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Eenheid voor Zelfmoordonderzoek Locoregionale Uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Hoe blijf jij fit in je hoofd?

Nadere informatie

TEAMNASCHOLING ERVARINGSGERICHTE PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING WERKEN MET CLIËNTEN EN HUN RELATIONELE CONTEXT

TEAMNASCHOLING ERVARINGSGERICHTE PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING WERKEN MET CLIËNTEN EN HUN RELATIONELE CONTEXT TEAMNASCHOLING ERVARINGSGERICHTE PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING WERKEN MET CLIËNTEN EN HUN RELATIONELE CONTEXT HOE ZIET UW PRAKTIJK ERUIT? Veel cliënten zien hun probleem als een individueel probleem en komen

Nadere informatie

EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT

EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT 2 TOEGANGSPOORT Inleiding Samen met een hulpverlener diende je bij de toegangspoort een aanvraag in voor hulpverlening. In deze brochure leggen we uit hoe de toegangspoort

Nadere informatie

(Eind)rapport Innovatief Project Werken met het netwerk van cliënten

(Eind)rapport Innovatief Project Werken met het netwerk van cliënten (Eind)rapport Innovatief Project Werken met het netwerk van cliënten Door vzw Amber, vzw Sporen en Tonuso Centrum voor Jeugdhulp In samenwerking met Jongerenwelzijn OSD Vlaams-Brabant en Brussel Werken

Nadere informatie

KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING

KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING -positieve heroriëntering van context, organisaties en samenleving- Van crisis tot kracht Van complexiteit tot essentie Van slachtofferschap tot engagement

Nadere informatie

Suïcidepreventie 4 voor 12. Kirsten O CGG PassAnt Halle 13 oktober 2017

Suïcidepreventie 4 voor 12. Kirsten O CGG PassAnt Halle 13 oktober 2017 Suïcidepreventie 4 voor 12 Kirsten O CGG PassAnt Halle 13 oktober 2017 Inhoud Inleiding Theorie Signalen Motieven Bespreekbaar stellen Hulpmiddelen Beleid Inleiding Je kan een suïcide voorkomen Waar Niet

Nadere informatie

Maak kennis met ons Multidisciplinair team

Maak kennis met ons Multidisciplinair team Maak kennis met ons Multidisciplinair team Het multidisciplinair team van ons ziekenfonds voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en Integrale Jeugdhulp Wie zijn wij? Ons team bestaat

Nadere informatie

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening Birgit Bongaerts 15/6/2012 Congres Vlaams ondersteuningscentrum oudermis(be)handeling 2012, 10 Jaar Vlaams meldpunt Bijzondere

Nadere informatie

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Dagcentrum 't Spant Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Wat is het dagcentrum? Dagcentrum t Spant is een voorziening van Huize St. Vincentius

Nadere informatie

TERUGKOMDAG. 15 november 2016

TERUGKOMDAG. 15 november 2016 TERUGKOMDAG 15 november 2016 PROGRAMMA TERUGKOMDAG 9u00-10u30: Integrale Jeugdhulp. En wat met de school? 10u30 11u00 pauze (lokaal A03.03) 11u00-12u00: Trajectgroepen. Groepen trajectcoachen Isabelle

Nadere informatie

Verlies samen de. 9 TIPS voor een participatieve basishouding kalender 2010

Verlies samen de. 9 TIPS voor een participatieve basishouding kalender 2010 Verlies samen de niet TIPS voor een participatieve basishouding kalender 00 Een participatieve basishouding: de rode draad doorheen de hulpverlening Zowat elke studie naar het perspectief van cliënten

Nadere informatie

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT.

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT. JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT www.jongerenwelzijn.be Moeilijk woord gezien? Zoek het op in de woordenlijst op pagina 18 INHOUD Wat is de intersectorale toegangspoort? Schema: van aanmelding tot

Nadere informatie

cursusaanbod voor professionals september 2011 - februari 2012

cursusaanbod voor professionals september 2011 - februari 2012 gratis september 2011 - februari 2012 Signaleren en begeleiden bij verslaving Tienermoeders Ouderschap en gezag Meldcode Kindermishandeling Seksuele diversiteit Verwijsindex en privacy Niets doen is geen

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN TEAMNASCHOLING OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN KIDS SKILLS DE KIDS SKILLS METHODE Iedereen die met kinderen werkt mist wel enkele vaardigheden, of zou ergens beter in willen worden. Met behulp van

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

OPGROEIEN IN VEILIGHEID

OPGROEIEN IN VEILIGHEID OPGROEIEN IN VEILIGHEID Signs of Safety focust op de veiligheid en ontwikkeling van kinderen Jan TIBO 1 De veiligheid en het welzijn van kinderen is iets wat de meeste mensen heel erg beroert. Situaties

Nadere informatie

Signs of Safety. samenwerken aan gezinsveiligheid. SoS bij: Voorkomen. Signaleren. Handelen

Signs of Safety. samenwerken aan gezinsveiligheid. SoS bij: Voorkomen. Signaleren. Handelen Signs of Safety samenwerken aan gezinsveiligheid SoS bij: Voorkomen Signaleren Handelen Voor: Kenniscafé Kindermishandeling: Voorkomen, signaleren, handelen! Rob Beukering, 20 november 2012 5 vragen 1.

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING ERVARINGSGERICHTE PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING 1 ERVARINGSGERICHTE PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING HOE ZIET UW PRAKTIJK ERUIT? Veel cliënten zien hun probleem als een individueel probleem en

Nadere informatie

Opleiding ouderbegeleiding

Opleiding ouderbegeleiding Opleiding ouderbegeleiding me nse nkennis vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling Als je krachtgericht werken met het netwerk rond het kind wilt invullen, dan zit hier alles in. Vanuit een betere

Nadere informatie

Werkgroep Vorming en Ondersteuning van de Gemengde Commissie. WEVO-brochure. najaar 2017 Foto: fietsatelier Wortel / Stephen Vincke

Werkgroep Vorming en Ondersteuning van de Gemengde Commissie. WEVO-brochure. najaar 2017 Foto: fietsatelier Wortel / Stephen Vincke Werkgroep Vorming en Ondersteuning van de Gemengde Commissie WEVO-brochure najaar 2017 Foto: fietsatelier Wortel / Stephen Vincke WAT IS DE WEVO? De WEVO is de Werkgroep Vorming en Ondersteuning van de

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Stichting Werkplaats Kindergemeenschap Voortgezet Onderwijs Stichting Werkplaats Kindergemeenschap 2013 Inleiding Het opstellen van deze meldcode vloeit

Nadere informatie

stelt de volgende Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, uitgewerkt in een stappenplan en geldend voor alle agogische medewerkers, vast:

stelt de volgende Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, uitgewerkt in een stappenplan en geldend voor alle agogische medewerkers, vast: Het bevoegd gezag van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, overwegende, - dat Stichting Welzijnswerk Hoogeveen verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan zijn cliënten en dat

Nadere informatie

Opnieuw regionale projecten 2010

Opnieuw regionale projecten 2010 e-nieuwsbrief Nr 1, april 2010 In deze nieuwsbrief Oproep regionale projecten 2010 Regionaal project geselecteerd in 2009: Bruggen na(ar) 18 Oost-Vlaamse acties in 2010 Stroomdiagrammen van de werking

Nadere informatie

1. Basistrainingen module 1

1. Basistrainingen module 1 Aanbod 2013 Alle trainingen zijn opgebouwd uit een combinatie van theoretische kaders en het aanleren van vaardigheden. De focus van de trainingen ligt op het inoefenen van technieken in realistische praktijksituaties.

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek.

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek. Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Beroepsgeheim Huisbezoek Regels Wantrouwen Steun mama/papa/ouders Uitstap spijt Leuk?! (veel) vragen Thuisbegeleiding (niet) nodig Praten Gezellig?! Met de fiets Vertrouwen

Nadere informatie

OMGAAN MET KINDERMISHANDELING: HET LUKT ALLEEN SAMEN MET COLLEGA S EN MET OUDERS

OMGAAN MET KINDERMISHANDELING: HET LUKT ALLEEN SAMEN MET COLLEGA S EN MET OUDERS OMGAAN MET KINDERMISHANDELING: HET LUKT ALLEEN SAMEN MET COLLEGA S EN MET OUDERS Kind en Gezin wil kansen bieden voor kinderen en hun ouders Veerle VAN ASSCHE 1 Ik start mijn verhaal over omgaan met, met

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

VECHTSCHEIDINGEN TEAMNASCHOLING

VECHTSCHEIDINGEN TEAMNASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN TEAMNASCHOLING 3- DAAGSE NASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN In toenemende mate worden hulpverleners geconfronteerd met schrijnende echtscheidingen, de zogenaamde vechtscheidingen die vaak het

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen.

Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen. Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen. Sinds juli 2013 is het onderwijs wettelijk verplicht om op scholen met de Meldcode

Nadere informatie

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG TWEEDAAGSE VORMINGSREEKS 30 EN 31 MAART 2017 Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De gezondheidszorg zit op een kantelpunt. Door

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk.

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk. Partnerschap in de driehoek. Onderwijs en Jeugdhulpverlening samen op de werkvloer Waarom? Hoe kun je extra ondersteuning en begeleiding aan kinderen en gezinnen zo dicht mogelijk bij huis en in de wijk

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten - Over praten met kinderen met een verstandelijke beperking - Congres NJI 18-11-2013 Suzanne van den Bos MSc inhoudelijk manager / gedragswetenschapper

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Vormingsaanbod Kind & ruimte. Vormingsaanbod 2014-2015. kind & samenleving vzw

Vormingsaanbod Kind & ruimte. Vormingsaanbod 2014-2015. kind & samenleving vzw Vormingsaanbod KIND & RUIMTE 2014-2015 kind & samenleving vzw 1 Inhoud 1.Intro 3 2.Onze vormingen 2.1. Over de kansen en uitdagingen van inspraak 5 2.2. Hoe creëer je een goed speelterrein? 5 2.3. Quick

Nadere informatie

IK EN IK EN DE ANDER.

IK EN IK EN DE ANDER. Hierbij nodigen wij jullie uit voor de workshop IK EN IK EN DE ANDER. Gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Rots&Water. Als pleegouder wordt er door de pleegkinderen een groot beroep gedaan op

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

Gemandateerde voorziening

Gemandateerde voorziening Gemandateerde voorziening Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling INFORMATIEFOLDER Informatie voor kinderen en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. Je komt naar de NDB voor een periode van negen

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

1 Opgroeien in veiligheid 1

1 Opgroeien in veiligheid 1 1 Opgroeien in veiligheid 1 Signs of Safety focust op de veiligheid en ontwikkeling van kinderen Auteur: Jan Tibo 2 Inleiding De veiligheid en het welzijn van kinderen is iets wat de meeste mensen heel

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

Incompany training voor coöperaties

Incompany training voor coöperaties Incompany training voor coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Incompany trainingen: wij komen naar uw coöperatie. Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, biedt: 1.

Nadere informatie