Checklist Stagebeleid en loopbaangerichte leeromgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Checklist Stagebeleid en loopbaangerichte leeromgeving"

Transcriptie

1 Checklist Stagebeleid en loopbaangerichte leeromgeving 1. Organiseer een omkering in het denken bij management en docenten: het verwerven van vakbekwaamheid blijft voorop staan, maar gestuurd vanuit (de ontwikkeling van) het loopbaanperspectief van de leerling. a. Besef dat loopbaangerichtheid uitstel van keuze oplevert, maar dat verlenging van het keuzeproces juist de bedoeling is, mits de keuze tegelijkertijd bewuster wordt. b. Bekijk het leren op stage en op school vanuit de vraag hoe draagt het bij aan de loopbaanoriëntatie van de leerling? c. Gebruik ervaringsgegevens over geslaagde doorstroom om leerlingen, personeel, ouders, stagebieders, stagebegeleiders, etc. te overtuigen van het nut van een loopbaangerichte benadering. d. Zet een ontwikkeling in gang van een reactieve benadering van de loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleiding (LOB), namelijk LOB als vangnet pas inzetten als een leerling in de problemen komt, naar een schoolbrede benadering (loopbaanleren als centraal element van de onderwijsvisie). e. Buig het argument daar zijn de leerlingen niet rijp voor om naar daar maken we ze rijp voor door een loopbaangerichte leeromgeving te creëren (eerst experimenteel, daarna op grotere schaal). f. Probeer in de opbouw van een loopbaangerichte leeromgeving niet alles ineens aan te pakken, maar werk van klein naar groot en maak de leeromgeving steeds krachtiger. g. Beschouw op de leervraag gericht onderwijs niet als doe-het-zelven, maar organiseer het als een continue dialoog met leerlingen over het maken van loopbaankeuzes. h. Zorg dat de aard van gesprekken met leerlingen over hun vaardigheden en wensen zo snel mogelijk verandert in een dialoog over hun kwaliteiten en motieven. i. Zorg dat naast reflectie leerlingen leren zelf de vormgeving van hun loopbaan te sturen en zelf stappen nemen om hun toekomstwensen te realiseren. j. Richt je niet alleen op (de voortgang van) de studieloopbaan maar ook op de totale levensloopbaan (denk bijvoorbeeld aan de rol van werken of maatschappelijke activiteiten of vrijetijdsbesteding in iemands leven). k. Niet alleen leerlingen maar ook docenten, decanen en managers moeten loopbaancompetenties ontwikkelen.

2 2. Een loopbaangerichte leeromgeving benadert het leren vanuit een loopbaanperspectief en heeft een onderwijskundige aanpak met de volgende kenmerken die in de volgende tips en elders in de Handreiking zijn uitgewerkt. Dit zijn de kenmerken van een loopbaangerichte omgeving: a. praktijkgericht; b. competentiegericht; c. sociaal-constructivistisch; d. op dialoog gericht; e. op reflectie gericht; f. op zelfsturing gericht; g. op leervraag gericht. Deze kenmerken dragen afzonderlijk en zeker wanneer ze op elkaar afgestemd zijn bij aan ontwikkeling van Hoofd (reflectie), Handen (vakbekwaamheid) en Hart (zelfsturing) bij de leerling, ofwel van Weten, Doen en Voelen. 3. Deze tip hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is praktijkgericht, onder meer om leerlingen vakbekwaamheid te laten verwerven. Binnen de school valt te denken aan de volgende aanpak. a. Ondersteun de transfer van theorie naar praktijk door realistische praktijkproblemen met een zoveel mogelijk èchte probleemeigenaar in te zetten. b. Zorg dat leerlingen met deze praktijkproblemen kunnen ontdekken wat het (de) beoogde beroep(en) inhouden. c. Gebruik deze praktijkproblemen om leerlingen het gedrag te laten leren en vertonen dat in de praktijk verwacht wordt (in termen van vaardigheden en attitude). d. Maak een omslag van het aanbieden van instructie en theorie (éénrichtingsverkeer vanuit de docent) naar het zelf laten ervaren op basis van levensechte en betekenisvolle opdrachten. e. Sluit met het aanreiken van theorie aan op de ervaringen van de leerlingen en laat leerlingen vragen om verdieping door de ervaringen interactief te bespreken (tweerichtingsverkeer). f. Draag zodoende geleidelijk een stukje verantwoordelijkheid voor het leerproces over aan de leerlingen wees als docent bereid het initiatief los te laten. g. Stimuleer leerlingen via positieve, waarderende feedback om zich bewust te worden van hun eigen bekwaamheden en de groei hierin.

3 4. Deze tip hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is praktijkgericht, onder meer om leerlingen vakbekwaamheid te laten verwerven. Op de grens tussen stage en school valt te denken aan de volgende aanpak. a. Stimuleer dat loopbaanoriëntatie zich ontwikkelt van binnenschools (voorlichting, leerwerkplaatsen, loopbaanmethode, decanaat, sectororiëntatie e.d.) naar buitenschools (snuffelstages, meeloopdagen, doe-middagen e.d.). b. Probeer niet alleen in te zetten op de keuze voor de eerstvolgende stap in het (vervolg)onderwijs, maar ook op de volgende stappen in een werkloopbaan en zelfs in een levensloop. c. Schep zoveel mogelijk gelegenheden dat leerlingen in aanraking komen met een gevarieerd aanbod aan beroepspraktijken en beroepspraktijksituaties organiseer een grote variëteit aan praktijkervaringen. d. Zorg dat ervaringen de leerling gaandeweg in aanraking laten komen met de wezenlijke kernvragen en beroepsdilemma s die hem/haar de grenzen van het beroep laten ervaren en de vraag opleveren: is dit beroep wat voor mij? e. Zorg ervoor dat de opdrachten voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding schokjes teweeg brengen die de leerling verplichten om het verwachte, bekende en vertrouwde te doorbreken en de bakens te verzetten. 5. Deze tip hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is competentiegericht. Het gaat hierbij om vakmatige competenties, maar ook om de ontwikkeling van zogenaamde loopbaancompetenties: in tip 5 is dat loopbaanreflectie. a. Ondersteun de leerling om te ontdekken wat de wensen en waarden zijn die hij/zij van belang vindt voor zijn/haar loopbaan en levensloop. b. Ondersteun de leerling om zich bewust te worden van de kwaliteiten en talenten die hij/zij bezit om doelen in leren, werken, leven te bereiken. Is het zelfbeeld realistisch? c. Ondersteun de leerling om zich bewust te worden van de kwaliteiten en talenten die hij/zij nog niet bezit om doelen in leren, werken, leven te bereiken. d. Ondersteun hem/haar ten slotte bij het vinden van de weg om te werken aan het ontwikkelen van de ontbrekende kwaliteiten. e. Kortom ondersteun de leerling bij het verwerven van de competentie loopbaanreflectie door na te gaan wat vind ik belangrijk in leren, werken, leven? Naast loopbaanreflectie spelen ook de competenties loopbaanvorming en netwerkvaardigheid een rol. Deze zijn uitgewerkt in 13.B.

4 6. Deze tip is een vervolg op 5 en hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is competentiegericht. Het gaat hierbij om vakmatige competenties, maar ook om de ontwikkeling van zogenaamde loopbaancompetenties: in tip 6 zijn dat loopbaanvorming en netwerkvaardigheid. a. Ondersteun daarnaast de leerling om te ontdekken wat de wensen en waarden zijn die gelden binnen de beroepsomgeving van zijn/haar keuze. Is het beeld realistisch? b. Ondersteun de leerling bij het vinden van de weg om te werken aan het ontwikkelen van de vereiste beroepskwaliteiten. c. Ondersteun de leerling bij het plannen en sturen van zijn/haar leerloopbaan: het maken van weloverwogen keuzes, het overzien van de gevolgen van die keuzes en het omzetten van die keuzes in acties om (verder) te leren. d. Kortom, ondersteun de leerling bij het verwerven van de competentie loopbaanvorming door na te gaan welk werk past bij mij en hoe bereid ik me erop voor? e. Ondersteun tot slot de leerling bij het verwerven van de competentie netwerkvaardigheid : het opbouwen en onderhouden van contacten in werkveld, arbeidsmarkt en privéomgeving, gericht op loopbaan(ontwikkeling). f. Bedenk trouwens dat deze drie competenties niet alleen op school of op stage ontwikkeld worden, maar ook in de privéomstandigheden. g. Maak van de competenties waar je de leerling aan wilt werken een lijst die je op verschillende momenten samen met de leerling invult en bespreekt. h. Zorg dat elke competentie op de lijst een schaalindeling heeft waarop je groei kunt afzetten en die is voorzien van kenmerkend gedrag bij elke schaalpunt. i. Druk de competenties en het kenmerkend gedrag voor vmbo ers uit in plaatjes of beelden. 7. Deze tip hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is sociaal-constructivistisch. a. Kies leer- en werkvormen die de leerling uitdagen om eigen (nieuwe) kennis te construeren aansluitend bij wat hij/zij al weet en kan en bij ervaringen die hij/zij opdoet. b. Zorg dat de leerling hierbij veel interactie heeft met medeleerlingen. c. Geef de leerling medezeggenschap over zijn/haar leerproces. d. Bezie het leerproces als een cyclische opeenvolging van drie basisacties: plannen, doen, reflecteren, plannen enzovoort. e. Organiseer de omkering van een onderwijspraktijk waar het aanbieden van leerstof (kennis en vaardigheden) centraal staat en de praktijk volgend is naar een benadering waarbij het lerente-leren centraal staat met levensechte en betekenisvolle (praktijk)ervaringen als vertrekpunt.

5 8. Deze tip hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is op dialoog gericht. a. Bevorder dat docenten, stagebegeleiders en praktijkbegeleiders zich trainen in dialoogvoering: zich openstellen, goed luisteren en open vragen stellen, feedback geven, vooral denken mèt en niet vóór de leerling. b. Beschouw deelnemers aan een dialoog als gelijkwaardige gesprekspartners. c. Zie de rol van de mentor/docent liggen in de voor- en nabespreking van de uitvoering van praktijkopdrachten en de verrichte werkzaamheden. d. Bouw die rol uit naar het voeren van leergesprekken rond de vraag wat de leerling heeft geleerd en verder wil leren, waar hij/zij tegenaan loopt, wat de kern is van het beoogde beroep en waar de leerling grenzen ziet. e. Koers aan op een ontwikkeling waarin de docent groeit van de leerling volgen en sturen (reactief, docentgestuurd en monologisch) naar de leerling uitdagen en begeleiden (interactief, dialogisch, leerling-gestuurd). f. Bedenk dat dialoog een tweegesprek is en dus (tijds)intensief is en veel vergt van het invoelingsvermogen van de docent. g. Probeer de dialoog op basis van wederzijds vertrouwen te voeren: wellicht door een mentor vast aan een groep te koppelen. h. Bedenk ook dat de dialoog zich niet hoeft te beperken tot de leerling met de mentor of de decaan en zeker niet tot situaties van dreigende problemen of uitval. De dialoog kan een werkvorm zijn die ook door vakdocenten wordt toegepast. i. Zet de dialoog (ondanks de suggestie van een tweegesprek) ook in voor een groepsgesprek dat wordt (be)geleid door een docent/mentor. Zeker in een vaste groep wanneer leerlingen op elkaar betrokken zijn en elkaar corrigeren. j. Benut de groepsdynamiek: een dialoog met een groep met veel groepsgevoel kan ook helpen wanneer de docent niet landt bij een leerling; de medeleerlingen voelen zich verantwoordelijk en kunnen zo n leerling wèl aanspreken. k. Richt de dialoog zo in dat reflectie centraal staat. 9. Deze tip hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is op reflectie gericht. a. Plaats reflectie binnen een cyclus van: plannen? doen? reflecteren? plannen enzovoort. b. Richt de reflectie op ervaringen, motieven, drijfveren, bekwaamheden, plannen, wensen, dromen van de leerling. c. Verbind het zelfbeeld van de leerling met de eisen die het beroepsveld stelt en zoek gezamenlijk naar stappen die de leerling kan en wil zetten op weg naar dat beroep.

6 d. Concentreer de reflectie op vragen die aanzetten tot nadenken over de toekomstige (school)loopbaan, zoals: welke betekenis heeft een praktijk- of leerervaring voor je (school)loopbaan? e. Bevorder dat reflectie zich gaandeweg ook gaat richten op andere dan school- en stage ervaringen, namelijk privésituatie, vrijetijdsbesteding, bijbaantjes, vrijwilligerswerk, levensgeschiedenis. Van hieruit kun je ook lijnen naar competenties, loopbaan e.d. trekken en naar bewustwording van de eigen ontwikkeling. f. Laat de leerling de uitkomsten van de reflectie gebruiken voor de opbouw van een persoonlijke leergeschiedenis (portfolio) en deze gebruiken bij intakegesprekken, sollicitaties e.d. g. Laat de leerling met de uitkomsten van de reflectie de volgende stappen in de (leer)loopbaan bepalen. h. Laat leerlingen tijdens een traject of gedurende een schooljaar meer dan ééns een competentielijst invullen of een (reflectie- of stage)verslag maken en gebruik dit om te reflecteren op de vooruitgang (of ontbreken hiervan) en om voortschrijdend inzicht te verkrijgen. i. Laat niet teveel tijd verstrijken tussen uitvoering en reflectie. 10. Deze tip hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is op zelfsturing gericht. a. Richt je streven niet op 100% zelfsturing, maar op toename van de mate van zelfsturing en gebruik een schaalindeling met bijbehorende kenmerken/criteria om de groei onder woorden te brengen of liever: in beelden te vangen. b. Besef dat zelfsturing niet hetzelfde is als doe-het-zelf leren. Zelfsturing vraagt om systematische begeleiding door een docent, die minder leraar en meer coach wordt. c. Besef dat een leerling zelfsturing niet van de ene op de andere dag leert. De kenmerken van een loopbaangerichte leeromgeving dragen afzonderlijk en samen bij aan het opbouwen van het vermogen tot zelfsturing. d. Werk aan leerarrangementen tussen leerling en school met afspraken over invulling van het leertraject op basis van leerstijl en leervraag. Laat de leerling zich verantwoordelijk en trots voelen (eigenaarschap) en bied gerichte ondersteuning. e. Wat leerlingen kan aanzetten tot meer zelfsturing is bijvoorbeeld: keuzes bieden uit onderwijseenheden, variatie aanbrengen in opdrachten (op school of op stage), intekenlijsten voor workshops, cursussen e.d., maatwerkmogelijkheden (subgroepjes of individueel), naast een POP een actieplan met leeractiviteiten laten maken (keuzelijst), helpen om (stage)ervaringen om te zetten naar leervragen. f. Wat ook helpt om leerlingen meer zelfsturing te bieden is bijvoorbeeld: docenten vrijspelen door flexibel roosteren, docenten inzetten in dagdelen in plaats van op lesuren, inzet van

7 onderwijsassistenten. Andere mogelijkheden zijn: terugkoppeling uit reflectiegesprekken naar programmering, docenten leren redeneren vanuit leervraag in plaats van vanuit methode. Denk ook aan: de fysieke inrichting LeerWerkPlekken in plaats van vaklokalen. g. Flexibel en vraaggericht roosteren houdt ook in dat leerlingen de tijd krijgen om in een vertraagde week achterstallig werk aan opdrachten, reflectie, portfolio, etc. in te halen. h. Maak de leerling het principe afspraak is afspraak duidelijk; zelfsturing betekent niet vrijheid-blijheid, maar wel verantwoordelijkheid ervaren en erop worden aangesproken. 11. Deze tip hoort tot de uitwerking van de nummers 1 en 2 hiervoor. Een loopbaangerichte leeromgeving is op de leervraag gericht. a. Zorg voor een grote variëteit aan keuzeopdrachten, zowel stage-, praktijk- als theorieopdrachten. b. Zorg dat uitvoering van opdrachten en reflectie hierop aanleiding is voor nieuwe leervragen. Richt de reflectie zo in dat er vervolgvragen uitkomen. c. Zorg dat er zo kort mogelijk tijd zit tussen het benoemen van een (nieuwe) leervraag en het aanbieden van passende leeractiviteiten. Haal tussenschakels uit de keten en laat de leerling zich rechtstreeks tot de docent richten. d. Onderzoek met de leerling wat wil je bereiken? en hoe ga je dat aanpakken? de docent/mentor is een soort richtingaanwijzer. e. Richt je op het ontwikkelen van participatie aan en/of (mede)zeggenschap over het eigen leerproces. f. Bied leerlingen de mogelijkheid om zoveel mogelijk een persoonlijke inkleuring te geven aan de leerloopbaan. Dit betekent een flexibele omgang met en een gevarieerde keuze in de opdrachten. Dit betekent ook een intensieve begeleiding. g. Kies het vertrekpunt voor vraaggerichtheid in de opgedane ervaringen (liefst aan de hand van levensechte, kritische/grensverkennende situaties en betekenisvolle opdrachten) en bied theorie aan nadat de leerling ervaringen heeft opgedaan en over de ervaringen heeft gereflecteerd. h. Probeer de scheiding op te heffen tussen de twee werelden stage en school. Hier zit een grote hobbel om (stage-)ervaringen te vertalen naar (nieuwe) leervragen. Bijvoorbeeld door individuele reflectieve dialoog, of groepsgewijze intervisie (begeleid). i. Zorg voor een balans tussen vakgerichte, competentiegerichte en loopbaangerichte ervaringen en leervragen. j. Bied een onderwijsomgeving die keuzes biedt over wat ga ik leren? (leerinhouden), hoe ga ik leren? (leervormen), hoe zie ik de begeleiding? steeds kiezen op basis van reflectie. k. Bied keuze in begeleidingsvormen, bijvoorbeeld door het aanbieden van workshops met een (vrije, open) inschrijving, gericht op het opdoen van specifieke ervaringen.

8 12. Een loopbaangerichte leeromgeving bestaat uit vele facetten en is open en flexibel. Dat vraagt om een uitgekiend systeem om de leerling te volgen. a. Bedenk dat volgen een middel is en geen doel op zich. b. Laat de leerling een portfolio aanleggen om de individuele leerloopbaan te reconstrueren en te documenteren. c. Zorg dat een portfoliogesprek periodiek plaatsvindt (interval van 6 à 8 weken), en dat de leerling regelmatig een presentatie geeft van zijn vorderingen (2 à 3 keer per jaar en uiteindelijk als intake voor het roc). d. Reik de leerling hiervoor ideeën en een mogelijke (standaard) indeling aan. e. Een portfolio bevat onder meer: de neerslag van het startpunt en de doelen (ontwikkelplan en actieplan), de keuzes, de overwegingen hierbij (vooraf), de resultaten/uitwerkingen van opdrachten, de reflectie en beoordelingen hierbij (achteraf), de beoordelingen vanuit school en stages, de begeleiding door docenten, mentoren e.a., de adviezen en testresultaten, de uitkomsten van formele toetsing, certificaten en bewijzen van deelname, erkenning van elders of eerder verworven competenties (evc). f. Overweeg om een digitaal portfolio aan te leggen: toegankelijkheid, kennisdeling, veiligheid (back-up), kwaliteitsbewaking kunnen hierbij overwegingen zijn. Denk aan privacybescherming. g. Leg de verantwoordelijkheid voor het bijhouden van de portfolio bij de leerling zelf. Spreek de leerling erop aan. h. Overweeg om portfolio s niet alleen voor de studievoortgang en het studieverloop in te zetten, maar ook bij de aansluiting met vervolgonderwijs (overdracht, zelfs vervanger voor intake) en voor de arbeidsloopbaan (sollicitaties). i. Gebruik portfolio s ook om leerling, ouders, school, mentoren, begeleiders, maar ook de inspectie inzicht te geven over verloop en vorderingen van de leerloopbaan van afzonderlijke leerlingen. j. Gebruik portfolio s ook om rendementsvragen (individueel en collectief) te beantwoorden en kwaliteitsbewaking uit te voeren. Beschouw de afzonderlijke leerloopbanen als een bron om loopbaanleren integraal aan te pakken, breed in te bedden in de organisatie en er ook zelf als school van te leren.

Een loopbaangerichte leeromgeving in het vmbo

Een loopbaangerichte leeromgeving in het vmbo Een loopbaangerichte leeromgeving in het vmbo Marinka Kuijpers & Frans Meijers Scholen die leren in het teken van de persoonlijke loopbaan van leerlingen zetten, zijn nog niet te vinden in het voortgezet

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo De actoren in een doorlopende leerlijn LOB LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo gaat onder andere over het

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Checklist voor de opzet van een ontwikkelings- en begeleidingslijn De grote vraag is hoe het vmbo en mbo het beste

Nadere informatie

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal NEE HEB JE.. https://www.youtube.com/watch?v=iqdmgz-rsie IN GESPREK

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Frans Meijers, Marinka Kuijpers & Jantiene Bakker. Over leerloopbanen en loopbaanleren

Frans Meijers, Marinka Kuijpers & Jantiene Bakker. Over leerloopbanen en loopbaanleren Frans Meijers, Marinka Kuijpers & Jantiene Bakker Over leerloopbanen en loopbaanleren Aandacht voor loopbaanontwikkeling Perkamentus in Harry Potter: It s not the talent you have, but the choises you make,

Nadere informatie

Programma sessie. Vraag. theorie naar. praktijk. Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes in uw loopbaan? VMBO Congres 31 januari 2013.

Programma sessie. Vraag. theorie naar. praktijk. Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes in uw loopbaan? VMBO Congres 31 januari 2013. Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding op het VMBO Ahmed Mahamed Jan Lauwrens Haisma Programma sessie van theorie naar praktijk en in gesprek daarover Vraag Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo De inrichting van een doorlopende ontwikkelings- en begeleidingslijn LOB VMBO-MBO Werknemers doen er goed aan

Nadere informatie

Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Vernieuwende elementen

Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Vernieuwende elementen Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Op de vmbo-afdeling van het Bouwens van der Boijecollege in de gemeente Peel en Maas zijn ouders actief betrokken bij

Nadere informatie

LOB en Vernieuwing VMBO. Landelijke dag Zorg en Welzijn Edith Vissers, KPC Groep

LOB en Vernieuwing VMBO. Landelijke dag Zorg en Welzijn Edith Vissers, KPC Groep LOB en Vernieuwing VMBO Landelijke dag Zorg en Welzijn Edith Vissers, KPC Groep Wat gaan we doen? Reflecteren op de bedoeling: loopbaanleren waarom? Inzoomen op de eisen die de vernieuwing stelt Inzoomen

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding regio s-hertogenbosch en omgeving LOB is een verzameling van activiteiten binnen een loopbaangerichte leeromgeving om jongeren actief te laten werken aan hun

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Keuzemodel varianten van programma's praktijknabije LOB. Voor tl en gl

Keuzemodel varianten van programma's praktijknabije LOB. Voor tl en gl Keuzemodel varianten van programma's praktijknabije LOB Voor tl en gl Augustus 2012 Keuzemodel varianten van programma's praktijknabije LOB voor tl en gl Het LOB-keuzemodel geeft een beknopt overzicht

Nadere informatie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie LOB matrix KWC afdeling SMS Noteer in onderstaand schema alle activiteiten die jij als professional of binnen de afdeling waar je werkzaam bent mee gewerkt wordt. Dit kunnen losse instrumenten zijn zoals

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Portfolio en beoordeling

Portfolio en beoordeling Portfolio en beoordeling Doel Inzicht bieden in de mogelijkheden met een portfolio en de aanpak om hiermee te gaan werken. Soort instrument Achtergrondinformatie en stappenplan. Te gebruiken in de fase

Nadere informatie

Portfolio en beoordeling

Portfolio en beoordeling Portfolio en beoordeling Doel Inzicht bieden in de mogelijkheden met een portfolio en de aanpak om hiermee te gaan werken. Soort instrument Achtergrondinformatie en stappenplan. Te gebruiken in de fase

Nadere informatie

Toekomstgericht opleiden. Prof. dr. M. Kuijpers

Toekomstgericht opleiden. Prof. dr. M. Kuijpers Toekomstgericht opleiden Prof. dr. M. Kuijpers Waarom toekomstgericht onderwijs? Wat is de taak van het onderwijs? Wat is de rol van LOB? Wat is de ambitie voor onderwijs voor de toekomst? Waarom? De maatschappij

Nadere informatie

Een krachtige praktijkgerichte leeromgeving: dé uitdaging voor LOB

Een krachtige praktijkgerichte leeromgeving: dé uitdaging voor LOB Een krachtige praktijkgerichte leeromgeving: dé uitdaging voor LOB LOB/loopbaanleren Hoe krijgt LOB/loopbaanleren vorm? Doel De leerling maakt zijn eigen loopbaanontwikkeling inzichtelijk door middel van

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen. Marinka Kuijpers & Frans Meijers

Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen. Marinka Kuijpers & Frans Meijers Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen Marinka Kuijpers & Frans Meijers De Haagse Hogeschool Januari 2009 Management Samenvatting Studieloopbaanbegeleiding is hot in het hoger beroepsonderwijs.

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

De LOB-scan voor mbo

De LOB-scan voor mbo 35 BIJLAGE 3 De LOB-scan voor mbo De LOB-scan Doel van de LOB-scan is om zicht te krijgen op hoe Loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) in jullie onderwijsinstelling er op dit moment voor staat. De

Nadere informatie

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Van: Klas: 1 Inhoud: Handleiding Portfolio pag. 3 Deel 1. Dit ben ik pag. 6 Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Deel 3. Ervaringen pag. 11 3.1 stage (binnen schooltijd)

Nadere informatie

Intercultureel vakmanschap in de stage

Intercultureel vakmanschap in de stage Handreiking C Intercultureel vakmanschap in de stage Handreiking voor hsao-opleidingen en stageverlenende instellingen in de jeugdzorg HBO-raad, oktober 2012 Project intercultureel vakmanschap in het hsao

Nadere informatie

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

LOB en techniek. Geef jongeren praktijkervaringen die ertoe doen.

LOB en techniek. Geef jongeren praktijkervaringen die ertoe doen. LOB en techniek. Geef jongeren praktijkervaringen die ertoe doen. 5 tips voor een praktijkgericht programma White paper Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) leert jongeren keuzes te maken die passen

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

Criteria. Ervaren op school

Criteria. Ervaren op school Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

LOB in de beroepsgerichte leerwegen van. sc Delfland

LOB in de beroepsgerichte leerwegen van. sc Delfland LOB in de beroepsgerichte leerwegen van sc Delfland Een integrale aanpak van LOB in de school verbetert de keuze en oriëntatie op de (studie)loopbaan van elke leerling. Periode 2018-2022 Inhoudsopgave

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren

Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren Loopbaanoriëntatie staat in het voortgezet onderwijs volop in de belangstelling. De VO raad ziet loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) als

Nadere informatie

Kader Studieloopbaanbegeleiding bij Avans Hogeschool

Kader Studieloopbaanbegeleiding bij Avans Hogeschool Leer- en Innovatiecentrum Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg Kader Studieloopbaanbegeleiding bij Avans Hogeschool datum oktober 2014 onderwerp Studieloopbaanbegeleiding bij Avans Hogeschool van Floor van

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

Visie op LOB van het Summa College

Visie op LOB van het Summa College Visie op LOB van het Summa College Datum: 21 mei 2013 Auteur(s): Linda van Steenhoven (manager onderwijs) en Claudine Hogenboom (Dienst O&S) Versie: 1.0 (definitief) Visie op LOB van het Summa College

Nadere informatie

Keuzeprocessen voor opleiding en beroep

Keuzeprocessen voor opleiding en beroep Keuzeprocessen voor opleiding en beroep Peter den Boer Lector keuzeprocessen ROC West Brabant freelance onderzoeker Onderzoekend Leren Opzet verhaal Probleem Hoe komt dat? Welke oplossingen en wat weten

Nadere informatie

LOB in de vernieuwing vmbo & mbo

LOB in de vernieuwing vmbo & mbo LOB in de vernieuwing vmbo & mbo Spirit4you Versterkt loopbanen Even kennismaken? Naam / organisatie / functie? Wat betekent LOB in het vernieuwde vmbo/ mbo voor jou? Waar ben je trots op? 30 november

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Vragenlijst Printversie Verantwoording 2017 Vernieuwenderwijs, Utrecht Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om zonder voorafgaande

Nadere informatie

Motivatie voor loopbaanleren door de inzet van sociale media Hoe organiseer je het? Hoe manage je het? Hoe realiseer je het?

Motivatie voor loopbaanleren door de inzet van sociale media Hoe organiseer je het? Hoe manage je het? Hoe realiseer je het? Motivatie voor loopbaanleren door de inzet van sociale media Hoe organiseer je het? Hoe manage je het? Hoe realiseer je het? Ruim 90% van de werkgevers zoekt via sociale media naar informatie over sollicitanten.

Nadere informatie

LOB scan voor MBO werkversie 1

LOB scan voor MBO werkversie 1 Uitleg bij invullen LOB-scan; Stap 1: de LOB -scan is verdeeld in 12 componenten (donker grijze balken). Onder ieder component zijn een aantal elementen (witte vlakken) geformuleerd. Per element geeft

Nadere informatie

LOB, wat moet ik ermee als ouder?

LOB, wat moet ik ermee als ouder? LOB, wat moet ik ermee als ouder? U heeft als ouder/ verzorger veel invloed op de loopbaankeuzes van uw zoon of dochter. Omdat u uw kinderen goed kent, weet waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden.

Nadere informatie

Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging

Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging Oktober 2015 Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging Uitkomsten van meerjarig onderzoek naar de effecten van het Loopbaanlab Leestijd 8 minuten Hoe blijf ik in beweging? De kwaliteit

Nadere informatie

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Portfoliobegeleiding Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Agenda Welkom Kennismaking Uitleg bijeenkomst Werkplekleren Inhoud portfolio Portfolio-opdrachten Eindkwalificaties Reflectie op de kernopgaven

Nadere informatie

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs Summa College maart 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De vijf onderwijspijlers 4 Hoofdstuk 2: De vijf onderwijspijlers

Nadere informatie

Een proces van integrale schoolontwikkeling Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Een proces van integrale schoolontwikkeling Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Jitske Brinkman Jitske Brinkman is senior-adviseur bij BMC Advies/Diephuis en Van Kasteren Onderwijsadviseurs. E-mail: jitskebrinkman@bmc.nl Een proces van integrale schoolontwikkeling Loopbaanoriëntatie

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Oplegger Visie op studieloopbaanbegeleiding LIC

Oplegger Visie op studieloopbaanbegeleiding LIC Leer- en Innovatiecentrum Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg Oplegger Visie op studieloopbaanbegeleiding LIC datum 17 december 2013 contactpersoon Floor van der Boon onderwerp Oplegger Visie op studieloopbaanbegeleiding

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING

LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING ZELFMANAGEMENT VAN COMPETENTIES WAAR LIGGEN UW KWALITEITEN? WAT MAAKT U UNIEK? EN WELKE KANT WILT U DAARMEE OP? WAT IS

Nadere informatie

LOB-spiekbriefje. 3. In dialoog: feedback vragen. 4. Formuleren vervolgstap. 2. Delen van de ervaring. 5. Profiel op- of bijstellen en netwerken

LOB-spiekbriefje. 3. In dialoog: feedback vragen. 4. Formuleren vervolgstap. 2. Delen van de ervaring. 5. Profiel op- of bijstellen en netwerken LOB-spiekbriefje LOB is een relatief nieuw fenomeen binnen het onderwijs. De standaard - woordenboeken hebben deze afkorting nog niet opgenomen in hun woordenlijst. LOB staat voor Loopbaanoriëntatie en

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid LOB als voorbereiding op Participatie Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid Als we denken aan Participatie. Dan denken we waaraan o.a. gewerkt dient te worden. Optimaliseren

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij LOB

Ouderbetrokkenheid bij LOB Ouderbetrokkenheid bij LOB Een gedegen stap van vmbo naar mbo Promotor: Marinka Kuipers Bijzonder hoogleraar 'Leeromgeving en Leerloopbanen in het (V)MBO' aan de Open Universiteit Co promotor: Mariëtte

Nadere informatie

LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING. Leren kiezen, een onmisbare competentie. oktober 2012

LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING. Leren kiezen, een onmisbare competentie. oktober 2012 LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING Leren kiezen, een onmisbare competentie Auteurs Hester Smulders, Expertisecentrum Beroepsonderwijs oktober 2012 Oneerbiedig gezegd heeft het beroepsonderwijs wel wat

Nadere informatie

Trainingen loopbaangespreksvoering

Trainingen loopbaangespreksvoering Bijlagen: 3 1. CINOP 2. Het Loopbaancollectief 3. Aanmeldformulier Trainingen loopbaangespreksvoering Om leerkrachten, docenten, decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders goed toe te rusten op het

Nadere informatie

Jongeren ondersteunen en inspireren elkaar bij LOB

Jongeren ondersteunen en inspireren elkaar bij LOB Laat jezelf elf verrassen, dan komen er mooie dingen uit voort! Jongeren ondersteunen en inspireren elkaar bij LOB Laat jezelf verrassen, dan komen er mooie dingen uit voort! Jongeren ondersteunen en

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen Daniëlle Ramp, competentie ontwikkeling, oriënterende stage 1. Interpersoonlijk competent Contact maken Stimuleren om op een eigen manier te leren Klimaat voor scheppen 2. Pedagogisch competent Begeleiding

Nadere informatie

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus Samen naar een individueel opleidingsplan Anouk Straus Opzet workshop Theorie individueel opleidingsplan. Het individueel opleidingsplan in de praktijk Oefenen met IOP gesprek tussen aios en opleider Aan

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

SCHOLEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN

SCHOLEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN Programma... Champs on Stage LOB en belang van stages Het oriëntatieproces Processtappen LOB LOBBOX In het kort... Ontstaan Initiatief van AmCham, McKinsey & Company en Randstad. Gestart

Nadere informatie

Kwaliteit van SLB en reflectie

Kwaliteit van SLB en reflectie Kwaliteit van SLB en reflectie dr. Kariene Mittendorff Lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs Agenda Definitie van reflectie (Onderzoekslijn kwaliteit SLB en reflectieprocessen) Herontwerptrajecten

Nadere informatie

2004-2007 Leerlingen doen ervaringen op op diverse werkplekken

2004-2007 Leerlingen doen ervaringen op op diverse werkplekken Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 2004-2007 Leerlingen doen ervaringen op op diverse werkplekken binnen en buiten de school de Rentmeesterhof, Nannies, woonzorgcentrum, de bistro, de maaltijdservice, de

Nadere informatie

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1 LPBAANVAARDIGHEID LPBAANLEREN HFDSTUK 1 Loopbaanvaardigheid Alle ogen zijn gericht op je reisdoel: het diploma van de opleiding die je volgt. Dat diploma bewijst straks dat jij je beginnend beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Samen verantwoordelijk voor studiesucces

Samen verantwoordelijk voor studiesucces BIJLAGE 1 De pilot samen verantwoordelijk voor studiesucces biedt de kans om gezamenlijk aan visieontwikkeling te doen. Op basis van een gedeelde visie en gezamenlijk beleid kan onderzocht worden waar

Nadere informatie

Dialoogregels. Wees zo open mogelijk. Wees nieuwsgierig. Neem de tijd die je nodig hebt, maar niet meer dan dat. Je hoeft geen mensen te overtuigen.

Dialoogregels. Wees zo open mogelijk. Wees nieuwsgierig. Neem de tijd die je nodig hebt, maar niet meer dan dat. Je hoeft geen mensen te overtuigen. Dialoogregels Wees zo open mogelijk. Wees nieuwsgierig. Neem de tijd die je nodig hebt, maar niet meer dan dat. Je hoeft geen mensen te overtuigen. Luister zo open mogelijk. Parkeer je oordelen. Leg de

Nadere informatie

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

Diepteanalyse loopbaangesprekken Welk docentgedrag helpt?

Diepteanalyse loopbaangesprekken Welk docentgedrag helpt? Diepteanalyse loopbaangesprekken Welk docentgedrag helpt? Peter den Boer Esther Stukker Lectoraat keuzeprocessen ROC West-Brabant Opzet workshop 1. Introductie en voorstellen 2. U (kort) 3. Presentatie

Nadere informatie

Groen Verbindt. Floriade 2012

Groen Verbindt. Floriade 2012 Groen Verbindt Floriade 2012 Workshop loopbaanleren Marionette Vogels WAT WILDE JE WORDEN TOEN JE 15 JAAR WAS? 3 WAT BEN JE UITEINDELIJK GEWORDEN? 4 Reflectie opdracht: Wat bent u uiteindelijk geworden?

Nadere informatie

Leiderschapsontwikkeling Samen op weg

Leiderschapsontwikkeling Samen op weg Leiderschapsontwikkeling Samen op weg Enkele cijfers Stad Gent 4437 personeelsleden 581 leidinggevenden coördinerend tot operationeel Diverse beleidsthema s Verschillen in leiderschapsstijl, ervaring

Nadere informatie

Beleidsplan LOB 2011-2012

Beleidsplan LOB 2011-2012 Beleidsplan LOB 2011-2012 LOB 2011 2012: het jaar van de 5 W s De noodzaak van invoering van LOB Zelf sturing geven aan je eigen (leer)loopbaan: daarover gaat LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding. Het

Nadere informatie

doe er wat mee! Ik zie een ster

doe er wat mee! Ik zie een ster lob lob doe er wat mee! Ik zie een ster Algemene info LOB Waarom is LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding) in het vmbo een kernopgave voor docenten, ouders en leerlingen? De situatie Veel leerlingen,

Nadere informatie

De Amersfoortse Loopbaan Academie

De Amersfoortse Loopbaan Academie De Amersfoortse Loopbaan Academie Amersfoort verdient talent Daarom investeren we de komende jaren nog meer in de loopbaan- en talentontwikkeling van onze medewerkers. We willen talent ontdekken, benutten

Nadere informatie

1. Interpersoonlijk competent

1. Interpersoonlijk competent 1. Interpersoonlijk competent De docent BVE schept een vriendelijke en coöperatieve sfeer in het contact met deelnemers en tussen deelnemers, en brengt een open communicatie tot stand. De docent BVE geeft

Nadere informatie

Analysekader: uw verandertraject in kaart!

Analysekader: uw verandertraject in kaart! Analysekader: uw verandertraject in kaart! Op weg naar een toekomstbestendige organisatie Met deelname aan In voor zorg! (IVZ) werkt u aan de toekomstbestendigheid van uw organisatie. De omgeving verandert

Nadere informatie

Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen

Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen Essay door Marinka Kuijpers & Judith Semeijn & Beatrice van der Heijden 14 mei 2019 Een leven lang ontwikkelen staat momenteel sterk in de belangstelling.

Nadere informatie

Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink

Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink Keuzestress Te grote keuzevrijheid talloze studies hbo en wo Leidt tot keuzestress Voorbeeld keuze-experiment: Wel

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC Bekwaamheidseisen docenten LC vmbo en havo/vwo. (tekst: Wet op de beroepen in het onderwijs en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel / 2006). 1. Zeven

Nadere informatie

Elke dag leren door te doen

Elke dag leren door te doen Elke dag leren door te doen Praktijkonderwijs elke dag een uitdaging Elk kind heeft talent en voor elk kind zijn er uitdagingen. Dat is het uitgangspunt van Praktijkonderwijs op het Elde College. Binnen

Nadere informatie

Indicator Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4

Indicator Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4 Bijlage 1: Doorlopende ontwikkellijn loopbaancompetenties sjm Competentie Indicator Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4 1.Kwaliteiten reflectie 1.1 Ik weet waar ik goed en minder goed in ben. Maatschappelijke

Nadere informatie

Professionalisering Pedagogisch- en didactisch handelen voor assistenten, leraarondersteuners en overig onderwijsondersteunend personeel

Professionalisering Pedagogisch- en didactisch handelen voor assistenten, leraarondersteuners en overig onderwijsondersteunend personeel FACTSHEET Cursus Bijlagen Professionaliseringsplan KOLOM Professionalisering Pedagogisch- en didactisch handelen voor assistenten, leraarondersteuners en overig onderwijsondersteunend personeel Algemeen

Nadere informatie

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING LOOPBAANONTWIKKELING IS VOOR LEERLINGEN ESSENTIEEL OM DE EIGEN LOOPBAAN TE STUREN, EEN BEWUSTE (VERVOLG)STUDIEKEUZE TE KUNNEN MAKEN EN OP DIE MANIER IN DE TOEKOMST BETER MEE TE BEWEGEN MET DE VERANDERENDE

Nadere informatie

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat LOB in klas 3 Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding Klas 3GT Gemengde / Theoretische - Leerweg het decanaat 1 lob klas 3GT ORS Lek en Linge vestiging Lingeborgh 2015 2016 Aan de ouders en

Nadere informatie

BEGELEIDINGSPLAN COHORT 2017

BEGELEIDINGSPLAN COHORT 2017 BEGELEIDINGSPLAN COHORT 017 Team: Mediavormgeving Opleiding: Mediavormgever Leerweg: BOL Datum: 3 mei 017 Opleidingsdomein 79040 Media en vormgeving ZC/lm-VERSIE 1.0-160517 Kwalificatiedossier Kwalificatie

Nadere informatie

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1 Opbrengst van de werkgroepen tijdens het VSV Cafe 3 april met als Thema talentontwikkeling Stelling 1 Talentontwikkeling is de benadering om tot een positieve leerattitude te komen. Centraal staat de erkenning

Nadere informatie

DE PERFECTE MATCH EEN NIEUWE KIJK OP HET VINDEN EN HERKENNEN VAN TALENT

DE PERFECTE MATCH EEN NIEUWE KIJK OP HET VINDEN EN HERKENNEN VAN TALENT DE PERFECTE MATCH EEN NIEUWE KIJK OP HET VINDEN EN HERKENNEN VAN TALENT WELKOM PROGRAMMA Welkom Introductie ORMIT Aan de slag! - Myrte Ferwerda - Ingrid van Tienen - Alla Liberova Deel 1: Je kan pas iets

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Loopbaanreflectiegesprekken Printversie Verantwoording 2017 Vernieuwenderwijs, Utrecht Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om zonder

Nadere informatie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Kariene Mittendorff, lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs Studieloopbaanbegeleiding Binnen scholen wordt op verschillende manieren gewerkt aan

Nadere informatie

Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling. Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd

Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling. Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd Project stimulering LOB LOB-scan LOB-box Scholing versterking decanaat En nog veel meer www.lob-vo.nl

Nadere informatie