Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren"

Transcriptie

1 Loopbaanoriëntatie en begeleiding voor decanen en mentoren Loopbaanoriëntatie staat in het voortgezet onderwijs volop in de belangstelling. De VO raad ziet loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) als een belangrijk instrument om leerlingen hun talenten, mogelijkheden en wensen voor de toekomst te laten ontdekken en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Bijkomend effect is dat effectieve loopbaanbegeleiding studie-uitval reduceert. Uit onderzoek blijkt dat gemotiveerde leerlingen die weten wat ze willen het beter doen in het vervolgonderwijs en op de arbeidsmarkt. Investeren in de studieloopbaan van leerlingen verdient zich uiteindelijk terug (Bron: Stimuleringsplan LOB, VO raad). Tekst: Agnes van der Linden Op verzoek van de Dienst Maatschappelijke Ondersteuning (DMO) van de gemeente Amsterdam, ontwikkelde Onderwijsadviesbureau Dekkers (OAB Dekkers) uit Nuenen, een opleidingstraject voor decanen en mentoren in het voortgezet onderwijs. Doel van dit traject was het verstevigen van de deskundigheid op het gebied van loopbaanoriëntatie en -begeleiding bij de deelnemende scholen. In dit artikel een verslag van het interview dat ik had met een aantal deelnemers en betrokkenen van bureau Dekkers. Ik ben benieuwd hoe binnen scholen gedacht wordt over loopbaanbegeleiding. Mijn eerste vraag aan de decanen is daarom of de manier van denken over het belang van loopbaanbegeleiding van studenten binnen uw school de laatste jaren veranderd is? Op onze scholen is dat zeker het geval. Sinds jaar en dag maken onze leerlingen een keuze voor een vervolgopleiding en wij ondersteunen hen in dit proces. In het verleden gaven we vooral voorlichting en was schoolkeuze iets dat buiten het lesprogramma plaatsvond. Maar nu gaat het wezenlijk anders, wij ondersteunen en begeleiden onze leerlingen in de oriëntatie op hun loopbaan. We benaderen loopbaanoriëntatie nu meer als een leerproces dan als een keuzeproces.

2 Kiezen voor een juiste vervolgopleiding betekent voor jongeren dat ze leren hun talenten te ontdekken en te weten wat ze willen. Als we straks het loopbaanoriëntatieproces binnen onze school volledig geïmplementeerd hebben, maakt het deel uit van het curriculum. Door effectieve loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) helpen wij een leerling om met meer resultaat en meer plezier de opleiding en loopbaan te vervolgen. We helpen ze om zelf een keuze te kunnen maken. En tevens proberen we daarmee verkeerde studiekeuzes en voortijdig uitval te voorkomen. De leerlingen maken een weloverwogen keuze en onderbouwen die keuze. Ik heb gekozen voor, omdat.. Ziet u als decanen ook bij andere scholen of instanties de aandacht voor loopbaanoriëntatie toenemen? Natuurlijk staan onze scholen niet alleen in de extra aandacht voor loopbaanoriëntatie. Ook vanuit de overheid zien we dat er aandacht is. De VO raad heeft als onderdeel van haar stimuleringsplan LOB, een richtinggevend document opgesteld. Het voorkomen van studie-uitval, verminderen van switchen tussen opleidingen en het vermijden van studievertraging zijn achterliggende motieven die de overheidsinteresse verklaren. Ook hier in Amsterdam is er vanuit de gemeente aandacht voor loopbaanoriëntatie. De Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling ziet het belang en de waarde van effectieve loopbaanoriëntatie op scholen. Vanuit haar verantwoordelijkheid investeert zij in de deskundigheidsbevordering van mentoren en decanen in het voortgezet onderwijs. Want de veranderende kijk op loopbaanoriëntatie stelt ook andere eisen aan de professionaliteit van de betrokken medewerkers op onze school. Op die reden heeft DMO bureau Dekkers gevraagd een opleidingsprogramma voor mentoren en decanen te ontwikkelen en uit te voeren. En daar waren wij erg blij mee. DMO heeft inderdaad de vraag neergelegd bij bureau Dekkers. Hoe zijn jullie binnen het bureau met de vraag van DMO aan de slag gegaan? Wij begeleiden als bureau al jarenlang scholen bij het opzetten en implementeren van studieloopbaanbegeleiding. Naast onze eigen ervaring hebben we bij het ontwerp van het opleidingstraject dankbaar gebruik gemaakt van de resultaten van onderzoek dat is uitgevoerd naar LOB. Uit die onderzoeken komt naar voren dat er voor LOB een aantal succesfactoren te noemen zijn:

3 LOB wordt integraal aangepakt binnen de school en maakt onderdeel uit van het curriculum LOB is maatwerk: het wordt leerling- en vraaggericht vormgegeven Alle docenten zijn betrokken en zodoende is er een breed draagvlak binnen de school De directie van de school ondersteunt het LOB ten volle. Onze eigen ervaring bevestigt deze succesfactoren. Wij hebben ze daarom benut als basis voor de vormgeving van het leertraject. Een tweede uitgangspunt vormt de beschrijving van de specifieke rollen en taken van de decanen en hun rol in het proces van loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Binnen veel scholen zijn de decanen de regisseur in het opzetten en invullen van het nieuwe LOB. Om LOB succesvol te kunnen implementeren zijn activiteiten nodig op drie niveaus: strategische niveau: het ontwikkeling en uitdragen van visie en beleid. tactisch (structureel?) niveau: organiseren en implementeren van LOB binnen de school. operationeel niveau: begeleiding van collega s in de nieuwe rol, spreken met leerlingen en ouders, geven voorlichting en onderhouden van de externe contacten, veelal ander scholen. Omdat mentoren en decanen ieder een eigen specifieke rol spelen in het loopbaanoriëntatieproces, heeft DMO ons gevraagd aparte trainingen te ontwikkelen voor mentoren en decanen. Daarnaast hebben we een aantal verdiepende thematische workshops opgezet en aangeboden. Kunnen jullie schetsen hoe de programma s voor de mentoren en de decanen zijn opgezet? De training voor de decanen gaat uit van de rol van decaan als regisseur. Het implementeren van LOB binnen de school is een proces waarin op een andere manier gedacht en samengewerkt wordt. De decaan regisseert dit traject binnen de eigen school en stuurt de mentoren aan. We hebben de training opgebouwd rond de drie genoemde niveaus en vanuit de bewezen succesfactoren. Tevens besteden wij in de decanentraining ruime aandacht aan het coachen van leerlingen met als doel dat de leerling zelf sturing neemt in het eigen leerproces en in het maken van de keuze voor vervolgonderwijs. Als afsluiting van de decanentraining hebben de deelnemers een plan gemaakt voor de verdere implementatie van LOB op de eigen school.

4 Naast de decaan als regisseur werken mentoren als uitvoerder. In de training van de mentoren (vier dagdelen) gaan we vooral in op het voeren van effectieve loopbaangesprekken. In het eerste dagdeel schetsen we het kader rondom LOB. Zowel theorievorming rond LOB wordt besproken als het stimuleringsplan van de VO raad. In het tweede dagdeel staat het loopbaangesprek centraal. Literatuur over loopbaandialogen en oplossingsgericht coachen vormen de basis voor het voeren van gesprekken. In het laatste dagdeel zoomen we in op het keuzeproces. We kijken naar de ontwikkeling van het brein van de jongeren en de invloed daarvan op het keuzeproces. Het vierde en laatste dagdeel is een terugkomdag waarin de groep de ervaringen deelt van de laatste twee maanden binnen de eigen school. Daarin wordt expliciet gekeken naar de resultaten van de trainingen voor de verschillende deelnemende scholen. Ik begrijp dat jullie als bureau een aantal inhoudelijke keuzes gemaakt hebben bij de vormgeving van het traject. Werken jullie daarnaast vanuit een specifieke visie op leren? Naast de inhoudelijk keuzes die we als bureau gemaakt hebben bij de vormgeving van het traject, hebben wij uiteraard ook onze didactische afwegingen gemaakt. Een bekende uitspraak van Galileo Galilei is de medewerkers van ons bureau uit het hart gegrepen: Je kunt een mens niets leren, je kunt hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf. Het LOB-traject is zo opgezet dat de deelnemers binnen het kader van de aangeboden theorie en vanuit nieuwsgierigheid hun eigen zoektocht kunnen uitvoeren. Kernvragen daarin zijn: wat is LOB, wat is het voor mij als decaan en wat is onze schoolvisie?. Iedere decaan doorloopt een eigen zoekproces en versterken elkaar in het uitwisselen van ervaringen. Wat ook belangrijk is in onze aanpak is ons geloof in een waarderende benadering. Wij kijken graag naar veranderingsprocessen binnen scholen vanuit het perspectief van mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Wat goed gaat binnen een school, wordt vanuit de waarderende benadering versterkt. Er wordt gewerkt vanuit de kracht van mensen en organisaties.

5 Terug naar de decanen want zij hebben het programma gevolgd. Hoe zag voor jullie als decanen het traject er uit? En hoe hebben jullie het programma ervaren? Voor alle deelnemers aan de LOB-trainingen was een map beschikbaar met relevante achtergrondinformatie en voorbereiding- en verwerkingsopdrachten. Voorafgaand aan een bijeenkomst lazen we de theorie en voerden we een praktijkopdracht uit. De bijeenkomsten werden benut om verder op de theorie in te gaan en met behulp van de praktijkopdrachten de vertaling te maken naar ieders individuele praktijk. Want in die praktijk zitten natuurlijk grote verschillen. Tijdens de training was veel ruimte voor het oefenen van gespreksvaardigheden en dat was wel heel prettig en nuttig. In de nieuwe benadering van loopbaanoriëntatie leren we de leerlingen zelf een keuze te maken. Voor ons als decanen betekent dat dus dat we niet direct in de actie schieten maar dat we het de leerling ook echt zelf laten doen. Belangrijk is dus dat we scherp luisteren naar de leerling en goede vragen stellen. Dat kun je bijna niet genoeg oefenen. Het was prettig dat OAB Dekkers het programma niet tot in detail had uitgewerkt. Er was een raamwerk en daarbinnen werd op basis van de vragen en behoeften van de deelnemers het programma verder ingevuld. Aan het einde van een bijeenkomst werd het programma voor de volgende keer gemaakt. We konden actuele praktijksituaties inbrengen en die werden in de training besproken. Op die manier werd tijdens de opleidingsdagen de verbinding gemaakt met ieders dagelijkse praktijk. Je zag tijdens de training dat de deelnemende scholen verschillen in visie op LOB en dat ze zich in verschillende fasen van de implementatie van LOB bevinden. Doordat het opleidingsprogramma niet helemaal uitgewerkt was, kon het passend gemaakt worden voor iedere deelnemende school en hun mentoren en decanen. De diversiteit van de doelgroep stimuleerde het uitwisselen van praktijkverhalen en het leren van elkaar en dat maakt het programma extra sterk. Dat klinkt natuurlijk erg goed. Kunnen jullie ook verwoorden welke concrete resultaten er bereikt zijn op jullie school door deelname aan het traject? De mensen van onze scholen die hebben deelgenomen aan de opleidingsprogramma s waren over het algemeen erg tevreden over de inhoud en de opzet van de trainingen. Er is veel geoefend met vragen stellen, ruimte geven en waarderend benaderen en dat waren voor veel deelnemers belangrijke leermomenten.

6 Zowel voor de decanen als voor de mentoren is de eigen rol binnen het LOB helderder geworden. Daarnaast hebben we na de training veel scherper waar we als school staan in het proces van implementatie en wat een logische volgende stap kan zijn. Maar we zijn er nog lang niet. Het opzetten en implementeren van loopbaanoriëntatie is een proces dat tijd vergt. Maar we hebben dankzij de training wel weer een stap gezet. Nog een laatste vraag aan bureau Dekkers. De opleidingstrajecten zijn aan veel scholen aangeboden. Hoe hebben jullie dat georganiseerd? Omdat de meeste deelnemende scholen niet de ruimte in hun formatie hebben voor de organisatie van het opleidingstraject, hebben we die taak op ons genomen. Er is een website ontwikkeld waarmee scholen online informatie kunnen opvragen over de trainingen en zich direct kunnen inschrijven. En dat heeft goed gewerkt. De trainingen zijn aangeboden aan 71 scholen in de gemeente Amsterdam. Totaal 325 mentoren en 23 decanen van 29 verschillende scholen hebben deelgenomen aan de trainingen. Zij hebben de trainingen met een ruime zeven beoordeeld. Een slotwoord van een van de decanen: Inhoudelijk wist ik het eigenlijk allemaal wel maar door de training ben ik me veel meer bewust geworden van de verandering van mijn rol als decaan. Om LOB succesvol te kunnen invoeren moeten we anders gaan denken, anders gaan leren en anders gaan begeleiden. Het is een enorme uitdaging om met dat inzicht nu binnen mijn eigen school verder aan het werk te gaan. Maart

WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB. Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo

WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB. Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo 27-05-2014 WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo INHOUD 1. Presentatie samen verantwoordelijk voor LOB een kwestie van krachten bundelen 3 2. Opdrachten vernieuwing vmbo

Nadere informatie

Samen verantwoordelijk voor studiesucces

Samen verantwoordelijk voor studiesucces BIJLAGE 1 De pilot samen verantwoordelijk voor studiesucces biedt de kans om gezamenlijk aan visieontwikkeling te doen. Op basis van een gedeelde visie en gezamenlijk beleid kan onderzocht worden waar

Nadere informatie

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs.

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. Thema s: Natuur en milieu, Mediawijsheid, Ondernemend Onderwijs en financiële educatie en Burgerschap Jongeren voorbereiden op hun actieve

Nadere informatie

Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling. Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd

Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling. Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd Project stimulering LOB LOB-scan LOB-box Scholing versterking decanaat En nog veel meer www.lob-vo.nl

Nadere informatie

Scholingsaanbod voor loopbaanbegeleiders

Scholingsaanbod voor loopbaanbegeleiders Scholingsaanbod voor loopbaanbegeleiders Koning Willem 1 College Professionalisering op het gebied van loopbaanbegeleiding Maart 2014 1 Inleiding/Voorwoord Loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB) is een

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

LOB scan voor MBO werkversie 1

LOB scan voor MBO werkversie 1 Uitleg bij invullen LOB-scan; Stap 1: de LOB -scan is verdeeld in 12 componenten (donker grijze balken). Onder ieder component zijn een aantal elementen (witte vlakken) geformuleerd. Per element geeft

Nadere informatie

LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld

LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld Wat gaan we doen? Inventarisatie vragen / verwachtingen Presentatie Vragen / discussie Wat kan ik er mee? Afronding 24-3-2015 2 Vragen? Met welke

Nadere informatie

Startmeting Monitor LOB in het vo. en mbo. Managementsamenvatting Startmeting. Monitor en mbo LOB in het vo

Startmeting Monitor LOB in het vo. en mbo. Managementsamenvatting Startmeting. Monitor en mbo LOB in het vo Managementsamenvatting in het vo Monitor en mbo LOB in het vo en mbo 1 Managementsamenvatting : Stand van zaken Loopbaan Oriëntatie- en Begeleiding in het vo en mbo Uitgevoerd in opdracht van het Expertisepunt

Nadere informatie

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs SAMENVATTING Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs Advies over hoe LOB na 5 jaar Stimulering LOB verder moet. Utrecht, 1 december 2014 ACHTERGROND Van studie kiezen naar loopbaan

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal NEE HEB JE.. https://www.youtube.com/watch?v=iqdmgz-rsie IN GESPREK

Nadere informatie

LOB beleidsontwikkelingen. Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017

LOB beleidsontwikkelingen. Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017 LOB beleidsontwikkelingen Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017 LOB staat op de agenda! En ontwikkelt zich in de hele onderwijsketen positief. Er moet (blijvend) aandacht zijn voor verbetering.

Nadere informatie

Trainingen loopbaangespreksvoering

Trainingen loopbaangespreksvoering Bijlagen: 3 1. CINOP 2. Het Loopbaancollectief 3. Aanmeldformulier Trainingen loopbaangespreksvoering Om leerkrachten, docenten, decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders goed toe te rusten op het

Nadere informatie

De LOB-scan voor mbo

De LOB-scan voor mbo 35 BIJLAGE 3 De LOB-scan voor mbo De LOB-scan Doel van de LOB-scan is om zicht te krijgen op hoe Loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) in jullie onderwijsinstelling er op dit moment voor staat. De

Nadere informatie

Programma sessie. Vraag. theorie naar. praktijk. Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes in uw loopbaan? VMBO Congres 31 januari 2013.

Programma sessie. Vraag. theorie naar. praktijk. Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes in uw loopbaan? VMBO Congres 31 januari 2013. Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding op het VMBO Ahmed Mahamed Jan Lauwrens Haisma Programma sessie van theorie naar praktijk en in gesprek daarover Vraag Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes

Nadere informatie

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid

Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid Annette Diender & Marianne Steenvoorde Februari 2014 Inleiding De aandacht voor loopbaanoriëntatie op vo-scholen groeit. Ook de aandacht voor ouderbetrokkenheid in het

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes!

Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes! 10 oktober 2018 Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes! Scheltinga 10 oktober 2018 Wahyudi Hoekstra Motivatie Voorstellen Kitty Terwisscha van Scheltinga Motivatie Voorstellen Agenda van vandaag voorstellen

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

leren door doen vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-gemengde leerweg

leren door doen vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-gemengde leerweg leren door doen vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-gemengde leerweg informatie schooljaar 2018/2019 Over het Groene Hart leerpark Bij het Leerpark staat Leren door doen centraal. Bij ons leren leerlingen met

Nadere informatie

LOB, wat moet ik ermee als ouder?

LOB, wat moet ik ermee als ouder? LOB, wat moet ik ermee als ouder? U heeft als ouder/ verzorger veel invloed op de loopbaankeuzes van uw zoon of dochter. Omdat u uw kinderen goed kent, weet waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden.

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO

VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO April 2014 Kenschets 1963 Ons onderwijsbestel 1963 (opmaat voor Mammoetwet ) Van Mammoet 1968 Industriële vormgeving: lineair

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Hout- en Meubileringscollege

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Hout- en Meubileringscollege ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Hout- en Meubileringscollege Werkvoorbereider houtbranche (Werkvoorbereider timmerindustrie) Plaats : Rotterdam BRIN nummer : 02PG Onderzoeksnummer

Nadere informatie

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING LOOPBAANONTWIKKELING IS VOOR LEERLINGEN ESSENTIEEL OM DE EIGEN LOOPBAAN TE STUREN, EEN BEWUSTE (VERVOLG)STUDIEKEUZE TE KUNNEN MAKEN EN OP DIE MANIER IN DE TOEKOMST BETER MEE TE BEWEGEN MET DE VERANDERENDE

Nadere informatie

Toekomstgericht opleiden. Prof. dr. M. Kuijpers

Toekomstgericht opleiden. Prof. dr. M. Kuijpers Toekomstgericht opleiden Prof. dr. M. Kuijpers Waarom toekomstgericht onderwijs? Wat is de taak van het onderwijs? Wat is de rol van LOB? Wat is de ambitie voor onderwijs voor de toekomst? Waarom? De maatschappij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie Nr. 340 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VOOR BASIS- EN VOORTGEZET

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Middelbaar Beroepsonderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten.

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. 1. Samenvatting Scholieren willen LOB! Dat is goed want loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is belangrijk.

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie & -begeleiding LOB. Sanne Elfering (KBA Nijmegen) & Pieter Baay (ecbo)

Loopbaanoriëntatie & -begeleiding LOB. Sanne Elfering (KBA Nijmegen) & Pieter Baay (ecbo) Loopbaanoriëntatie & -begeleiding LOB Sanne Elfering (KBA Nijmegen) & Pieter Baay (ecbo) Vier perspectieven Politiek Politiek 1. Uitval en switchen 1. LOB-activiteiten = 30% minder uitval in vervolgonderwijs,

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie Opleiding Interne Coach/Trainer IVB De motor in een lerende organisatie Opzet van de opleiding Werken vanuit een individuele vraaggerichte benadering De Individuele Vraaggerichte Benadering (IVB) is een

Nadere informatie

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER KADER LOOPBAANONTWIKKELING DIALOOG BEWUST TOEKOMST ZELFSTURING TALENT INNOVATIEKRACHT LOOPBAAN ONTWIKKELING FLEXIBILITEIT EIGEN REGIE NETWERKEN GROEI PERSONEEL KWALITEITEN EMPLOYMENT WERKNEMER INLEIDING

Nadere informatie

Hét Rotterdams PWS-model. Werkgroep PWS-doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden Roel Huysmans Ellis Wertenbroek

Hét Rotterdams PWS-model. Werkgroep PWS-doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden Roel Huysmans Ellis Wertenbroek Hét Rotterdams PWS-model Werkgroep PWS-doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden Roel Huysmans Ellis Wertenbroek Programma De weg naar het Rotterdams PWS-model Het Rotterdams PWS-model en toelichting

Nadere informatie

Vragenlijst diepteonderzoek naar stages in de tweede fase

Vragenlijst diepteonderzoek naar stages in de tweede fase Vragenlijst diepteonderzoek naar stages in de tweede fase A. Achtergrondgegevens van de school 1. Welke leerlijnen zijn er vmbo havo vwo 2. Wat is het aantal leerlingen per leerlijn? 3. Visie/identiteit

Nadere informatie

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie )

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie ) De Veranderplanner Wanneer een zorgorganisatie een verandering invoert zijn er veel factoren die het succes van deze verandering bepalen. Dit instrument, de veranderplanner, is gemaakt om voorafgaand aan

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Herinnert u zich dit plaatje nog?

Herinnert u zich dit plaatje nog? Herinnert u zich dit plaatje nog? Bruggen bouwen Dichten van de kloof tussen onderwijs en ict door inzet i-coaches tussenstand bij het onderzoek naar succesvolle I-coachingstrajecten Janny Kappert,

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

Coördinator Wetenschap en Techniek

Coördinator Wetenschap en Techniek Coördinator Wetenschap en Techniek De post-hbo opleiding Coördinator Wetenschap en Techniek heeft tot doel leraren en middenkaderfunctionarissen toe te rusten met inzichten en vaardigheden op het gebied

Nadere informatie

Wat doe ik, wa ik en wat wil i

Wat doe ik, wa ik en wat wil i DC START Wat doe ik, wa ik en wat wil i VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwasseneneducatie, bedrijfsopleidingen

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Herken het Talent! Talentgerichte loopbaangesprekken met passie voor techniek. Dr. Kariene Mittendorff

Herken het Talent! Talentgerichte loopbaangesprekken met passie voor techniek. Dr. Kariene Mittendorff Herken het Talent! Talentgerichte loopbaangesprekken met passie voor techniek Dr. Kariene Mittendorff i.s.m. Karin Truijen, Tjark Huizinga, Laura Staman, Charlotte Bisschop, Marike Faber, Mark Gellevij

Nadere informatie

Onze Trainingen en Diensten

Onze Trainingen en Diensten Kick-off Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen zich op

Nadere informatie

Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O

Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O. 2012-2013 CultuurlinC, marktplaats cultuureducatie Roosendaal biedt de cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw Voortgezet Onderwijs aan. Aanleiding

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving

Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving Doel van het spel is het gezamenlijk bespreekbaar maken wat een leeromgeving krachtig maakt. De antwoorden kun je meenemen in het ontwikkelformat Krachtige

Nadere informatie

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding regio s-hertogenbosch en omgeving LOB is een verzameling van activiteiten binnen een loopbaangerichte leeromgeving om jongeren actief te laten werken aan hun

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken

Opbrengstgericht Werken Opbrengstgericht Werken Opleidingen en maatwerk M&O-groep is een netwerkorganisatie met een gedreven groep professionals die sturen op kwaliteit. We verlenen diensten aan het onderwijs, gemeenten en jeugdzorg.

Nadere informatie

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid LOB als voorbereiding op Participatie Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid Als we denken aan Participatie. Dan denken we waaraan o.a. gewerkt dient te worden. Optimaliseren

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Verankeren en borgen: LOB is van iedereen

Verankeren en borgen: LOB is van iedereen Programma Verankeren en borgen: LOB is van iedereen 20 maart 2018 Verankeren en borgen: LOB is van iedereen Datum: Locatie: Kosten: dinsdag 20 maart 2018 van 10:00 tot 16:00 uur. Woerden gratis* na aanmelding

Nadere informatie

LOB in de beroepsgerichte leerwegen van. sc Delfland

LOB in de beroepsgerichte leerwegen van. sc Delfland LOB in de beroepsgerichte leerwegen van sc Delfland Een integrale aanpak van LOB in de school verbetert de keuze en oriëntatie op de (studie)loopbaan van elke leerling. Periode 2018-2022 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Marieke Hofman & Helma Vlas. Leuven, 23 april 2015

Marieke Hofman & Helma Vlas. Leuven, 23 april 2015 Marieke Hofman & Helma Vlas Leuven, 23 april 2015 Programma 1) Wie zijn wij? 2) Wat bedoelen wij met studie(loopbaan)begeleiding? 3) Welke ontwikkelingen hebben geleid tot actie? 4) Van Stilstand naar

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Goed voorbeeld doet goed volgen

Goed voorbeeld doet goed volgen Goed voorbeeld doet goed volgen Onderzoek naar goede praktijkvoorbeelden LOB Presentatie voor regio-bijeenkomsten Ruud van der Aa en Eva van der Boom, april 2009 Inhoud presentatie Waarom aandacht voor

Nadere informatie

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst Leraar Schoolleider Bestuurder Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst.

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Doel Dit werkdocument is bedoeld voor scholen in het voorgezet onderwijs die een initiatief voor passend onderwijs aan het opzetten

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Deelprogramma voor wijkverpleegkundigen en ouderenadviseurs die opgeleid worden tot casemanager SamenOud R. Brans April 2013 Inhoud

Nadere informatie

Programma Individuele professionalisering

Programma Individuele professionalisering Programma 2016-2017 Individuele professionalisering Programma individuele professionalisering 2016-2017 Vlissingen : 5/10 Etten-Leur : 21/9 Tijd: 13.30-15.30 uur Doelgroep: Leraren Prijs: 95,- Omvang:

Nadere informatie

Werkgroep. Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers, Lean en Vitale, Productieve medewerkers. Inventarisatie en start bijeenkomst

Werkgroep. Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers, Lean en Vitale, Productieve medewerkers. Inventarisatie en start bijeenkomst Werkgroep Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers, Lean en Vitale, Productieve medewerkers Inventarisatie en start bijeenkomst Dinsdagmiddag 2 september van 13.00 17.00 uur Bosweg 15 te Zwolle. Lean Innovation

Nadere informatie

Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen

Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen Onderzoek Zeker weten wat je kiest AUGUSTUS 2014 KADER EN CONTEXT ONDERZOEK Stimulering LOB (Loopbaanoriëntatie en begeleiding) is een programma

Nadere informatie

Eerste tussentijdse effectevaluatie

Eerste tussentijdse effectevaluatie Eerste tussentijdse effectevaluatie In Noord-Brabant namen in 2013 en 2014 85 basisscholen en 3 middelbare scholen uit 27 gemeenten deel aan De Cultuur Loper. De Cultuur Loper helpt scholen om vanuit hun

Nadere informatie

voor het hoger beroepsonderwijs

voor het hoger beroepsonderwijs voor het hoger beroepsonderwijs Peer Support betekent systematische en structurele begeleiding van een jongerejaars student door een ouderejaars. Peer Support is een internationaal erkend programma dat

Nadere informatie

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VERGROOT DE REIKWIJDTE VAN JE SCHOOL VERDIEP JE LEIDERSCHAP LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VOOR SCHOOLLEIDERS EN MIDDENMANAGERS IN HET ONDERWIJS VOORJAAR 2018 WWW.NSO-CNA.NL LEERGANG

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Twents Carmel College Plaats : Oldenzaal BRIN nummer : 05AV Onderzoeksnummer : 293286 Datum onderzoek : 16 juni 2017 Datum vaststelling : 26 september 2017 Pagina

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Speech gehouden tijdens het VO Congres van de VO-Raad 29 maart 2018, Nieuwegein

Speech gehouden tijdens het VO Congres van de VO-Raad 29 maart 2018, Nieuwegein Speech gehouden tijdens het VO Congres van de VO-Raad 29 maart 2018, Nieuwegein Robbert-Jan Poortvliet (docent geschiedenis) Frederiek Weststrate (leerling vmbo-kgt) I have a dream! Ik heb een droom! Psycholoog

Nadere informatie

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens Werk naar werk (als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014 Karin Boelens Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Mobiliteit: Werk naar werk... 3 2.1 Voorlichting... 3 2.2 Intakegesprek... 4 2.2.1 Portal Werkinzicht...

Nadere informatie

Training Gebruik Learning Portal Basis

Training Gebruik Learning Portal Basis Training Gebruik Learning Portal Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING INHOUD WIJ MAKEN ER WERK VAN! 04 PROCEDURE VAN EEN VAN WERK- NAAR-WERKTRAJECT 09 LOOPBAANORIËNTATIE EN LOOPBAANCOACHING 05 OVER EXPERTISECENTRUM

Nadere informatie

Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen

Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen Essay door Marinka Kuijpers & Judith Semeijn & Beatrice van der Heijden 14 mei 2019 Een leven lang ontwikkelen staat momenteel sterk in de belangstelling.

Nadere informatie

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014 1 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 2 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO Henk

Nadere informatie

OCW: vierjarig landelijk project Begeleiding Startende Leraren (BS)

OCW: vierjarig landelijk project Begeleiding Startende Leraren (BS) STARTWIJZER vo / mbo Marjolein Wallenaar, Aeres Hogeschool Wageningen; Piety Runhaar, Wageningen University & Research; Sandra Peerenboom, Openbaar Onderwijs Groningen; Eefje Boef & Linda Medendorp, mbo

Nadere informatie

Training KED-Coach Gevorderd

Training KED-Coach Gevorderd Training KED-Coach Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en

Nadere informatie

The football stadium as classroom. Exploring a program for at-risk students in secondary vocational education Door: Marieke Fix

The football stadium as classroom. Exploring a program for at-risk students in secondary vocational education Door: Marieke Fix The football stadium as classroom Exploring a program for at-risk students in secondary vocational education Door: Marieke Fix u Het voetbalstadion als klaslokaal u Onderwijsprogramma: Playing for Success

Nadere informatie

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon!

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Onderwijsconcept Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Voorwoord Albeda heeft een mooie en grote maatschappelijke opdracht. We willen een TOP-school zijn voor studenten en bedrijven in de stad Rotterdam

Nadere informatie

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science.

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science. INLEIDING Om het technisch talent van mavoleerlingen zo goed mogelijk te benutten en de doorstroom naar een technische vervolgopleiding te bevorderen, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

Cultureel management van hogescholen

Cultureel management van hogescholen Cultureel management van hogescholen Workshop Fontys Docentevent Yolanda te Poel Lector Diversiteit in de jeugdzorg Fontys Hogeschool Pedagagogiek Eindhoven 10 januari 2013 Dialoog: Wat is goed cultureel

Nadere informatie

Professionalisering van de werkplekbegeleider

Professionalisering van de werkplekbegeleider Professionalisering van de werkplekbegeleider Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom professionalisering

Nadere informatie

Jaarplan SOPOH 2014-2018. Personeel. Onderwijs. Organisatie. Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit.

Jaarplan SOPOH 2014-2018. Personeel. Onderwijs. Organisatie. Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. SOPOH Jaarplan 2014-2018 Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit Personeel Onderwijs Organisatie Huisvesting Pr-Marketing Financiën 1 Voorwoord Stichting Openbaar Primair

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT)

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT) Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova Middenmanagement (MMOT) Doelgroep Inhoud Docenten die belangstelling hebben voor een functie als team- of afdelingsleider. Oriëntatie op management is bedoeld

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en begeleiding. Visie en beleidsplan

Loopbaanoriëntatie en begeleiding. Visie en beleidsplan Loopbaanoriëntatie en begeleiding Visie en beleidsplan 2018-2022 Inhoud: 1. Visie 2. Beleidsplan LOB 3. Curriculum 1. Visie van het Ignatiusgymnasium op Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Kwaliteit

Nadere informatie

15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni 2016 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Geef bij de onderstaande stellingen aan of u ermee zeer mee oneens/oneens/eens/zeer mee eens bent, dan wel neutraal

Nadere informatie

De mentor als coach sessie 2. Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs

De mentor als coach sessie 2. Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs De mentor als coach sessie 2 Piet BUYSE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE Banaba zorgverbreding en remediërend leren Banaba buitengewoon onderwijs 2 Arteveldehogeschool - BNB ZRL - De mentor als coach

Nadere informatie