Een lange weg naar succes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een lange weg naar succes"

Transcriptie

1 Een lange weg naar succes MARIËTTE* en KARLA over hun herstel *Om persoonlijke redenen is 'Mariëtte' een gekozen naam

2 Karla (55) en Mariëtte (39). Twee oersterke vrouwen die stagelopen bij Stichting Perspektief. Hun verhalen liegen er niet om: ellende, ziekte, misbruik en mishandeling. Maar beiden zijn ze in opleiding om ervaringskundige te worden zodat zij anderen professioneel kunnen helpen bij hun herstel. Mariëtte: Ik had nooit kunnen denken dat ik mijn eigen opgedane kennis echt vervelende dingen kon omzetten in iets positiefs. Karla: Toén dacht ik: dat kan ik nooit. En nu denk ik: ik ga het gewoon redden! Toén dacht ik: dat kan ik nooit. En nu denk ik: ik ga het gewoon redden! Mariëtte gaat al een tijdje mee bij Perspektief. Ooit kwam zij binnen bij de code rood -opvang van Wende in Zoetermeer. Code rood: je hoeft nog niet eens te weten onder welke omstandigheden zij daar precies terechtkwam om aan te voelen dat het ernstig was. Als het KNMI zoiets afgeeft voor de weersomstandigheden bijvoorbeeld, dan is er echt wel wat meer aan de hand dan een stevige bui of opkomende bries. Karla heeft net zo goed al een hele weg afgelegd. Toch kwam zij pas in 2014 in aanmerking voor ambulante woonbegeleiding bij Perspektief. Evenals Mariëtte werd Karla slachtoffer van misbruik en mishandeling. Ook heeft zij last van fysieke aandoeningen: de ziekte van Andrews-Barber en fybromyalgie, waarvan de laatste ook bekend staat als weke delen -reuma. Hier bovenop verwierf Karla ook nog eens de diagnose Bipolaire Stoornis, type 2. Karla over deze diagnose: Ik werkte als Crisiskaart Consulent in Gouda en van daaruit herkende ik alle symptomen. Ik maakte zelf het puzzeltje compleet! Mariëtte puzzelde ook wat af om grip te krijg op haar problemen. Mijn verhaal wijkt af van dat van anderen. Men heeft verschillende keren geprobeerd om mij de diagnose Borderline te geven maar ik dacht: ik heb iets anders nodig. Omdat zij ondanks alle hulp en therapie onvoldoende herkenning vond is Mariëtte zelf gaan zoeken. Via Internet, congressen, workshops en bijeenkomsten kwam zij uit op het Narcistisch Slachtoffer Syndroom. Zij ploegde Het Verdwenen Zelf van Iris Koops door en met dit boek over herstellen van narcistische mishandeling onder haar arm ging zij naar haar behandelaar. Mariëtte: Het is geen officiële diagnose maar dat zou het wel moeten zijn! PTSS [Posttraumatische Stress-stoornis, red.] is véél te breed.

3 Kun je het de GGZ kwalijk nemen dat Mariëtte en Karla zelf achter hun diagnose aan moesten? Had men Mariëtte en Karla beter moeten begeleiden? Misschien! Maar uiteindelijk geldt: herstellen doe je zelf. Hoe ernstig je problematiek ook is of hoe moeilijk je pad: als je verder wilt komen moet je vooral ook zelf aan de bak. Mariëtte: Je moet je er bewust van zijn dat je zelf regie kunt nemen en een omzwaai van probleem naar herstel kunt maken. Anders blijf je hangen in de slachtofferrol en richt de aandacht zich steeds op wat er niét goed gaat in plaats van hoe je kunt herstellen. Mariëtte over het verschil: Als ik nu aandacht krijg is het positieve aandacht. Maar dit alles ging natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Zowel Mariëtte als Karla timmerde eerst jarenlang flink aan de weg. En dat ging met de nodige ups en downs. Maar terugvallen of opnames kregen hen er niet onder. Beiden krabbelden zij steeds weer op en stapje voor stapje kwamen zij vooruit. Ook en juist door activiteiten te ondernemen. Creatieve dagbesteding, toetreding tot de Cliëntenraad van Perspektief of door betaalde werkzaamheden bij Zorgbelang Zuid-Holland. Mariëtte: Het doen van leuke dingen, actief bezig zijn en stappen zetten heeft me enorm geholpen bij mijn herstel. Mariëtte: "Het doen van leuke dingen, actief bezig zijn en stappen zetten heeft me enorm geholpen bij mijn herstel"

4 Allebei meldden zij zich aan bij Perspektief voor deelname aan een Herstelgroep. De één nam deel aan een vrouwengroep en de ander kwam in een gemengde groep. Maar hun ervaringen zijn even positief. Karla: Hier heb ik voor de eerste keer écht mijn verhaal verteld. Daardoor kon ik mijn verleden integreren met het heden. Het is echt een onderdeel van mijzelf geworden! Ik vond herkenning en erkenning. Karla vertrouwde haar levensverhaal ook aan het papier toe en liet het aan haar psychiater lezen. Jeetje!, reageerde die, Ik wist niet dat je dat allemaal hebt meegemaakt! Ik wist niet dat je dat allemaal hebt meegemaakt! Mariëtte: In de herstelgroep spiegel je je aan elkaar. Ik realiseerde me daardoor dat ik verder was in mijn herstel dan ik dacht. Eerder was ik nog erg aan het worstelen met mijn verhaal. Via via hoorde zij toen ook van de mogelijkheid om een opleiding te doen tot ervaringsdeskundige, bij Howie the Harp. De Herstelgroep heeft me geholpen om daarvoor te kiezen. Toen ik nog in behandeling was, was het nog teveel op afstand. Nu ben ik er ook echt aan toe. En dat is waar Karla en Mariëtte elkaar ontmoet hebben: in de klas van Howie the Harp Rotterdam. Ze moesten er wel een hobbel voor nemen maar kregen elk hun financiering rond. Mariëtte deed een aanvraag bij de Gemeente en werd in de wacht gezet. Er moest een aanbevelingsbrief vanuit de Herstelgroep aan te pas komen maar daarna kwam het verlossende groene licht. Mariëtte trots: Ik ben de eerste die de opleiding mag doen op kosten van de gemeente waarin ik woon. En nu hebben ze zelfs nog voor vier andere mensen budget vrijgemaakt. Bij Karla liep het anders. Elf jaar lang werkte zij parttime in een betaalde functie. Eerst als Crisiskaart Consulent en later als projectmedewerker GGZ. Daar zette zij ook haar eigen ervaring in, zij het tot op zekere hoogte. Maar Zorgbelang Zuid-Holland kreeg geen subsidie meer, er werd een reorganisatie aangekondigd en in 2017 raakte Karla boventallig. Vanuit het sociaal plan kon toen het grootste gedeelte van haar opleiding bekostigd worden. Karla: Ik had nooit kunnen denken dat ik weer een opleiding zou gaan doen. Ik maakte me zorgen! Maar denk niet dat het ze aanwaait nu zij in de leer zijn om ervaringsdeskundige te worden. Die opleiding is best pittig! Karla: Ik ben per week van 8 uur werk naar vier schooldagen gegaan. En nu heb ik een stageweek van 24 uur. Dat is nogal een verschil. Mariëtte wijst ook op de valkuilen waarmee zij op school geconfronteerd wordt: In de klas, binnen het werkveld en in de interactie... Er zijn zoveel triggers. De klas ervaar ik als een broeiplek van waarmee je in je werk te maken krijgt. Een test! Ben ik hiertoe in staat?

5 Karla kreeg voorafgaand aan haar stage helaas weer met terugval te maken. Ik viel in slaap in de klas. Zodoende ben ik met de medicatie gestopt. Langzaam, om te voorkomen dat ik manisch werd. Maar het ging toch weer mis: ik werd depressief! Toen ben ik weer medicatie gaan gebruiken en heb maanden nodig gehad voor mijn herstel. Mariëtte, geïnteresseerd: Wat gebeurt er precies als je manisch bent? Waar moet ik aan denken? Karla: Ik kreeg een euforisch gevoel en dacht alles aan te kunnen. Maar vervolgens raakte ik overprikkeld en daarna kwam de depressie. Nu bleef de manie gelukkig uit maar wel werd ik depressief. En tóch, zegt Karla trots, Ben ik ondanks mijn ziekte doorgegaan met de opleiding. Ik had nooit kunnen denken dat ik weer een opleiding zou gaan doen. Ik maakte me zorgen!

6 Karla is inmiddels weer back on track en nu lopen Mariëtte en Karla dus stage bij Perspektief. Zij worden zorgvuldig begeleid door Hameeda Lakho, die de leiding heeft over alle Herstelgroepen binnen de organisatie. Hameeda is ervaringsdeskundig rolmodel, schrijfster en eigenaar van het bureau van waaruit zij de methodiek voor de Herstelgroepen heeft ontwikkeld en uitgezet binnen Perspektief. Met inmiddels acht groepen per jaar is het een groot succes en Karla en Mariëtte staan haar in het kader van hun stage bij als gastdocent. Daarmee ronden zij hun opleiding tot ervaringsdeskundige af en dan begint voor hen het solliciteren. Want een betaalde baan als ervaringsdeskundige bij Perspektief is tot op heden nog niet gegarandeerd. Karla: Voor mij is de opleiding een eindsprint naar succes. Ik leer zoveel dingen bij Howie! Veel dingen die ik onbewust al wist. Ja, zegt Mariëtte, Zoals bij Harm Reduction. Dat paste mijn laatste behandelaar al toe terwijl ik die term pas leerde op school. Maar ook veel nieuwe dingen, vult Karla aan. Zij concludeert: Het is de bekroning van alles wat ik heb meegemaakt; van alles wat ik ben. Ik krijg nu een certificaat! Het vervolmaakt wat ik al in me had. Waar gaan zij zich dan straks op richten, als hun opleiding is afgerond? Mariëtte wil in ieder geval het Narcistisch Slachtoffer Syndroom een duidelijker gezicht geven. Haar ervaringsdeskundigheid kan binnen en buiten de vrouwenopvang van toegevoegde waarde zijn. Er valt nog zoveel te winnen! Mariëtte: Ik was eens bij een congres en dat ging over trauma. De conclusie was dat behandelaren niet bang moesten zijn voor mensen met trauma en dat de behandeling ook goéd kon verlopen. Onvoorstelbaar, die conclusie! Gelukkig kregen we de entreekosten vergoed. Karla wil zich het liefst nuttig maken over de gehele linie. Ik vind onderlinge verschillen heel interessant. Ik heb zelf te maken gehad met problematiek van uiteenlopende aard en heb ondervonden dat ieders situatie verschilt. Daarom wil ik oog hebben voor het individu, voor het unieke verhaal. Mariëtte beaamt het belang daarvan: Herkenning, erkenning en gezien worden. Dat is zo belangrijk! Dat heb ik zelf ook ervaren toen ik bij Perspektief een medewerkster ontmoette die er echt voor me wás. Herkenning, erkenning en gezien worden. Dat is zo belangrijk! Dat heb ik zelf ook ervaren toen ik bij Perspektief een medewerkster ontmoette die er echt voor me wás.

7 Tot slot. Welke tips kunnen deze kersverse, aanstaande ervaringsdeskundigen ons nog geven? Is herstellen voor iedereen weggelegd? Kan iedereen met problemen bereiken wat zij bereiken? Mariëtte: Wees je ervan bewust dat je zelf keuzes mag maken en regie kunt nemen. Dus zoek een goede behandelaar. Iemand die bij je past en bij wie je terecht kunt. Een behandelaar door wie je gezien wordt, iemand die met je meedenkt en jou de handvatten biedt waarmee je verder kunt. Dat heeft mij veel opgeleverd. Wees je ervan bewust dat je zelf keuzes mag maken en regie kunt nemen. Karla: Herstellen is een proces dat heel grillig kan verlopen. Ook ik heb diep gezeten: de kopjes naar het aanrecht brengen was al een dagtaak voor me! Dus gun jezelf de tijd. Wees niet bang als het niet zo snel verloopt. Ga gewoon door en vertrouw! Mariëtte: Bij de herstelgroep leerden we dat je nooit meer zo diep zult raken. Je hebt het tenslotte al meegemaakt. Ja, zegt Karla, Het dobbertje komt wel weer omhoog! Terugval is niet erg, in dat proces ga je met kleine stapjes vooruit. Mariëtte en ik hebben ons succes ook opgebouwd in kleine stapjes. Terugkijkend op al die kleine stapjes en de lange weg naar herstel die zij aflegden, hadden Mariëtte en Karla tijdens hun struggle zelf ook graag hulp van een ervaringsdeskundige gehad. Mariëtte: In het huidige behandelklimaat wordt de inzet van ervaringsdeskundigen soms als bedreiging gezien maar het is juist een aanvulling op het behandelaanbod. Karla: Want als je zelf goed herstelt dan kun je anderen daarbij helpen. Dan is een CV van ellendige ervaringen juist een pre. Ja, grappen Mariëtte en Karla: Hoe langer je lijst, des te beter! Wil je meer informatie over de Herstelgroepen van Stichting Perspektief of heb je interesse om zelf deel te nemen aan een Herstelgroep? Neem dan contact op met Hameeda Lakho via of bel met Zij heeft de leiding over alle Herstelgroepen binnen Perspektief en kan je verder helpen. Zie ook:

De weg naar mijzelf. Interview met Lana door Ghadisha

De weg naar mijzelf. Interview met Lana door Ghadisha De weg naar mijzelf Interview met Lana door Ghadisha 'Mijn naam is Lana en ik ben nu 39 jaar. Ik vertel hier over mijn levensverhaal, omdat ik anderen wil laten zien dat het mogelijk is om je leven te

Nadere informatie

ribw arnhem & veluwe vallei

ribw arnhem & veluwe vallei doende Een folder over kracht, ontwikkeling en eigen regie ribw arnhem & veluwe vallei ZO = Zelf + Ontwikkeling ZO is van de cliënten. Dat moet ook wel. Want ZO staat voor jezelf ontwikkelen, voor herstellen

Nadere informatie

Belangrijke ondersteuning in verschillende fasen van mijn herstel

Belangrijke ondersteuning in verschillende fasen van mijn herstel in verschillende fasen van mijn herstel Ziekte en herstel proces Ondersteunende factoren en mate van bijdrage Fase 1: Geen ziekte inzicht en beperkt besef Fase 2: Gedeeltelijk ziekte inzicht, besef en

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Wat betekent een bipolaire stoornis voor je familie- en vriendschapsrelaties en wat kunnen vrienden en familie voor betrokkenen betekenen?

Wat betekent een bipolaire stoornis voor je familie- en vriendschapsrelaties en wat kunnen vrienden en familie voor betrokkenen betekenen? Wat betekent een bipolaire stoornis voor je familie- en vriendschapsrelaties en wat kunnen vrienden en familie voor betrokkenen betekenen? 16 september 2017 Inleiding Wie ben ik Uitgangspunten Doel Wat

Nadere informatie

Burn-out, overspannen, CVS?

Burn-out, overspannen, CVS? Burn-out, overspannen, CVS? Wij leven in hectische tijden. Reorganisatie, bezuinigingen en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds meer werk gedaan moet worden, met zo min mogelijk mensen.

Nadere informatie

Het boek van Samuel. Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf.

Het boek van Samuel. Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf. Het boek van Samuel Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf. Ik voel me schuldig naar mezelf toe dat ik al die tijd in de sekte

Nadere informatie

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden.

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Taboe Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Sommigen hebben er angst-, dwangmatige of psychische stoornissen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Ervaring werkt. Wat is Howie the Harp? Wie kan herstellen van een psychische aandoening is een belangrijke bron van kracht voor het herstel

Ervaring werkt. Wat is Howie the Harp? Wie kan herstellen van een psychische aandoening is een belangrijke bron van kracht voor het herstel Studenten 1 Ervaring werkt Wie kan herstellen van een psychische aandoening is een belangrijke bron van kracht voor het herstel van anderen. Voor jou Heb jij ervaring in de psychiatrie, verslavings - zorg

Nadere informatie

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt.

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt. Een stigma kan gezien worden als een stempel met negatieve lading dat mensen met psychische aandoeningen opgedrukt krijgen door de omgeving of maatschappij. Dit wordt door velen zo ervaren. Wat ook voorkomt

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering

Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering M = Michael White Melanie = therapeute waar Trudy & Peter al eerdere gesprekken mee gevoerd hebben; werkt in jeugdgevangenis waar Peter verblijft; Peter

Nadere informatie

T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n?

T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n? T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n? S T E R K I N E I G E N K R A C H T T H E A V A N B O D E G R A V E N De test

Nadere informatie

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD?

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD? Borstkanker en nu?! WORD JIJ GEHOORD? MIRANDA KALKSMA WANDA VERHOEFF Word jij gehoord? En gezien? Hoor en zie jij jezelf? MIRANDA KALKSMA Positiviteitscoach bij kanker Waarom sta ik hier samen met Wanda?

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Ik heb een postnatale/postpartum depressie

Ik heb een postnatale/postpartum depressie Ik heb een postnatale/postpartum depressie Ik kan nu volledig zeggen dat ik last heb van een postnatale/postpartum depressie. Dit durfde ik niet hardop te zeggen omdat mijn huisarts de eerste keer toen

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg!

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! leuk en zinvol werk passend bij wat jij kunt gezelligheid met collega s je eigen salaris verdienen Jo Arts, assistent-kok: Van thuis zitten word

Nadere informatie

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces.

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Klaar mee?! Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Achtergrond van de tool Jongeren die willen stoppen met het plegen

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Depressie

Online Psychologische Hulp Depressie Online Psychologische Hulp Depressie 2 Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Depressie van. Je krijgt uitleg over wat een depressie is en hoe jou kan helpen

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Module JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Erkende vervolgopleiding tot Jeugdtrauma Therapeut De opleiding JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL is er voor Therapeuten die al een opleiding hebben afgerond en hun kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Helemaal in paniek na diagnose kanker

Helemaal in paniek na diagnose kanker Mens pagina 38 24 mei 2018 Helemaal in paniek na diagnose kanker Beeld istock tekst Aline de Bruin beeld istock U heeft kanker. Na het horen van deze diagnose volgt er voor kankerpatiënten vaak een medische

Nadere informatie

Heb ik een depressie?

Heb ik een depressie? Heb ik een depressie? 2 Heb ik een depressie? Iedereen voelt zich wel eens somber of neerslachtig. Wanneer het niet botert met collega s, je piekert over je relatie of wanneer je de tentamenweek hebt verpest,

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie

Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie Voor een behandeling is je toestemming nodig. Maar soms mag een behandelaar je ook onder dwang behandelen. Bijvoorbeeld als er door je psychiatrische ziekte

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

Manisch depressief of bipolaire stoornis

Manisch depressief of bipolaire stoornis 0000 2027 - SV - oktober 2012 Manisch depressief of bipolaire stoornis campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. 03 285 20 00 fax 03 239 23 23 www.st-vincentius.be GasthuisZusters

Nadere informatie

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Comorbiditeit: Voorkomen van verschillende stoornissen bij 1 persoon. Dubbele diagnose: Verslaving (afhankelijkheid en misbruik

Nadere informatie

Informatiefolder voor cliënten: programma van het SAS-cluster Meer informatie: www.ggzwnb.nl

Informatiefolder voor cliënten: programma van het SAS-cluster Meer informatie: www.ggzwnb.nl PROGRAMMA VAN HET SAS-CLUSTER OVER DEZE FOLDER Deze cliëntenfolder geeft u informatie over het programma van het SAS-cluster van GGZ WNB. Ook staan er algemene afspraken in, bijvoorbeeld over vertrouwelijkheid,

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Wil je een betaalde baan?

Wil je een betaalde baan? Ben je op zoek naar geschikt werk? Met de juiste belegeleiding weer snel aan de slag Wil je een betaalde baan? Individuele Plaatsing en Steun (IPS) Nadat ik zelf gestopt was met medicatie heb ik een terugval

Nadere informatie

Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O.

Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O. Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O. Rechtspersoon Stichting Maatschappelijk Opvang Helmond e.o. Raad van Bestuur Adres Drs. J.E. Feuerriegel Sint Hubertusstraat

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De weg naar verandering

Hoofdstuk 1. De weg naar verandering Hoofdstuk 1 De weg naar verandering 9 Hoofdstuk 1: De weg naar verandering Voor optimaal welzijn en geluk is actie nodig. Je moet daadwerkelijk in beweging komen om dingen anders aan te pakken of zaken

Nadere informatie

Externe brochure : toelichting

Externe brochure : toelichting Externe brochure : toelichting Doel: profilering Veldzicht Doelgroep: stakeholders Veldzicht Optionele uitwerking: boekje centrum voor transculturele psychiatrie VAARDIG EN VEILIG VERDER HELPEN In Veldzicht

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Vaardig en veilig verder helpen Een diversiteit aan mensen In Veldzicht bieden we een beschermde omgeving voor het intensief behandelen van mensen met

Nadere informatie

Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat.

Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat. Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat. leven met hart- en vaataandoeningen Harteraad helpt jou je leven weer op te pakken met een aandoening aan je hart of vaten. Sluit

Nadere informatie

Informatieavond Bipolaire stoornis. Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater

Informatieavond Bipolaire stoornis. Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater Informatieavond Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater Bipolaire Stoornis Bipolaire Stoornis = Manisch Depressieve Stoornis (MDS) Algemeen Ziekteverschijnselen Beloop

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

RIBW Zaanstreek Waterland en West-Friesland Herstel en herstelondersteunende zorg

RIBW Zaanstreek Waterland en West-Friesland Herstel en herstelondersteunende zorg Dit boekje is bestemd voor mensen met een langdurige psychische kwetsbaarheid en iedereen die met hen te maken heeft of krijgt, zoals onze medewerkers, familieleden, vrienden, kennissen, bestuurders, managers

Nadere informatie

DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben.

DRIE GOUDEN TIPS om Nee te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. Chantal Smeets 1 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 3 2. INLEIDING... 4 3. DRIE GOUDEN TIPS...

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

Thuisbegeleiding nodig?

Thuisbegeleiding nodig? Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding nodig? Als problemen u boven het hoofd groeien Evean. Midden in het leven. Praktische en psychosociale ondersteuning gewoon bij u thuis Soms loopt het leven niet op rolletjes.

Nadere informatie

Over mensen met psychische of psychiatrische problematiek. Bijeenkomst voor kerken, raden en verenigingen in de gemeente Aalburg 19 november 2009

Over mensen met psychische of psychiatrische problematiek. Bijeenkomst voor kerken, raden en verenigingen in de gemeente Aalburg 19 november 2009 Over mensen met psychische of psychiatrische problematiek Bijeenkomst voor kerken, raden en verenigingen in de gemeente Aalburg 19 november 2009 Programma 19.30 uur Opening 19.35 uur Inleiding door Gertie

Nadere informatie

Workshop Can DO. Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven

Workshop Can DO. Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven Workshop Can DO Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven Leeuwarden 23 april 2015 Diagnose MS Impact: Plaats, datum, tijd, behandelaar Vooronderstellingen t.a.v. Multiple Sclerose

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid, herstel en herstel ondersteuning staan op de agenda s van veel ggz-instellingen Wij willen graag onze ervaringen rond de

Ervaringsdeskundigheid, herstel en herstel ondersteuning staan op de agenda s van veel ggz-instellingen Wij willen graag onze ervaringen rond de Ervaringsdeskundigheid, herstel en herstel ondersteuning staan op de agenda s van veel ggz-instellingen Wij willen graag onze ervaringen rond de uitbouw van ervaringswerk met jullie delen Wie zijn wij?

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Eetstoornissen. Mellisa van der Linden

Eetstoornissen. Mellisa van der Linden Eetstoornissen Mellisa van der Linden Inhoud Hoofdstuk 1: Wat houdt een eetstoornis in? Hoofdstuk 2: Welke eetstoornissen zijn er? Hoofdstuk 3: Wat zijn bekende oorzaken voor een eetstoornis? Hoofdstuk

Nadere informatie

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar knokken tegen Trichotillomanie eindelijk bevrijd van gewoonte tot haren uittrekken!!!! Al ruim 20 jaar lang had ik last van

Nadere informatie

GGzE centrum psychotrauma

GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma Mensen helpen met complexe traumaproblematiek en het (her)vinden van hun weg in de samenleving. Algemene informatie >> COMPLEXE TRAUMA S KUNNEN GROTE

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Terugval preventie plan

Terugval preventie plan Terugval preventie plan Dit formulier kan u helpen op een later moment in uw leven te voorkomen dat de problemen terug komen of verergeren. Terugval, weer last krijgen van iets waar je eerder last van

Nadere informatie

GGzE centrum psychotrauma

GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma Mensen helpen met complexe traumaproblematiek en het (her)vinden van hun weg in de samenleving. Algemene informatie >> Complexe trauma s kunnen grote

Nadere informatie

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens!

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens! Introductie Hoi dapper mens! Hoe tof dat je de gratis tips hebt gedownload! In dit document geef ik een aantal tips die mij persoonlijk veel geholpen hebben. Ik ben af gaat over jezelf accepteren en dat

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Wij behandelen mensen poliklinisch, dat betekent dat je naar ons toe komt voor de hulp. Een enkele keer kan het zijn dat wij op huisbezoek komen.

Wij behandelen mensen poliklinisch, dat betekent dat je naar ons toe komt voor de hulp. Een enkele keer kan het zijn dat wij op huisbezoek komen. Wie zijn wij? Het team van AltraCura Behandeling biedt hulp aan mensen met leermoeilijkheden en psychische problemen. Wij willen graag een goede behandeling bieden, daarom onderzoeken wij samen met jou

Nadere informatie

Bewust Omgaan met een Verslaving

Bewust Omgaan met een Verslaving Bewust Omgaan met een Verslaving Dit stuk biedt enkele handvatten om bewust te leren omgaan met je verslaving. Misschien denk je op dit punt wel dat je er niet mee om wil léren gaan, maar dat je er gewoon

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders Leony Coppens Carina van Kregten Symposium Pleegzorg 2014 Waar blijft het kind? 11 maart 2014 Wat gaan we vandaag doen? Wie zijn wij?

Nadere informatie

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Jos Dröes Marianne Klein Bramel Nadelen van het gebruik van ziektediagnoses: * Normaal conflict-, of copinggedrag, en normale reacties

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Lana B. Illustraties Lana B. Redactie P. Boerboom & Angélique Kersten Vormgeving Angélique Kersten. Eerste druk 2013 uitgeverij aquazz

Lana B. Illustraties Lana B. Redactie P. Boerboom & Angélique Kersten Vormgeving Angélique Kersten. Eerste druk 2013 uitgeverij aquazz Hoe een jonge vrouw seksueel misbruik, extreem geweld, ontvoering, een sekte en de daardoor ontstane persoonlijkheidsstoornissen overwon en ervaringsdeskundige werd. Doorbroken taboes Lana B. Illustraties

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Drie soorten kennis. Inleiding. De rol van de ervaringsdeskundige. Overzicht. Wetenschappelijke kennis. Professionele kennis.

Drie soorten kennis. Inleiding. De rol van de ervaringsdeskundige. Overzicht. Wetenschappelijke kennis. Professionele kennis. De rol van de ervaringsdeskundige Overzicht Inleiding ervaringsdeskundigheid Relatie met herstel EDNAH ErvaringsDeskundigheid Niet-Aangeboren Hersenletsel Groningen 2 februari 2017 Scholing Implementatie

Nadere informatie

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen Peter van der Ende Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen p.c.van.der.ende@pl.hanze.nl Website: www.ouderschap-psychiatrie.nl

Nadere informatie

GGZ aanpak huiselijk geweld

GGZ aanpak huiselijk geweld GGZ aanpak huiselijk geweld Wat is er nodig en wat helpt Jeannette van Borren Mei 2011 Film moeder en zoon van Putten Voorkomen van problemen is beter en goedkoper dan genezen Preventieve GGZ interventies

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 Het komend jaar werkt het BPV&W samen met NIZW aan het project

Nadere informatie

Stemmingsschommelingen. de baas. werkboek. Bipolaire stoornis

Stemmingsschommelingen. de baas. werkboek. Bipolaire stoornis werkboek Waar of niet waar? Om een bipolaire stoornis te behandelen, hoef je alleen maar je medicatie in te nemen. Als een depressie of manie eenmaal is begonnen, kun je er niets meer aan doen. Als je

Nadere informatie

Ouderenzorg. Psychologische hulpverlening voor mensen van 65 jaar en ouder.

Ouderenzorg. Psychologische hulpverlening voor mensen van 65 jaar en ouder. Ouderenzorg Psychologische hulpverlening voor mensen van 65 jaar en ouder. Met behulp van persoonlijke gesprekken en/of groepsgesprekken zoeken we naar een oplossing voor uw angsten, somberheid of gevoelens

Nadere informatie

Bruggen tussen wetenschap, ervaring en praktijk?

Bruggen tussen wetenschap, ervaring en praktijk? Bruggen tussen wetenschap, ervaring en praktijk? Reflectie op onderzoek en kennis in de praktijk Wat vinden mensen met depressie belangrijk? Kennisagenda Depressie Ervaringskennis Samenwerking, bestuur

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

FACT Flevoland. Met voldoening regie voeren over je leven. Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland.

FACT Flevoland. Met voldoening regie voeren over je leven. Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland. FACT Flevoland Met voldoening regie voeren over je leven Verkorte versie Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland Verkorte versie rapportage Op verzoek van de Commissie

Nadere informatie

Maak het verschil. Word gezinshuisouder.

Maak het verschil. Word gezinshuisouder. Maak het verschil. Word gezinshuisouder. De wereld is niet perfect. Daarom zoeken we jou. Ben jij de gezinshuisouder die het verschil maakt? Wat zou het mooi zijn als elk kind en elke jongere een zo normaal

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Betrokken ouders maken het verschil!

Betrokken ouders maken het verschil! Betrokken ouders maken het verschil! Verslag bijeenkomst 2 juni 2016 Ouders op zoek naar nuttige tips Veel ouders die dit evenement bezochten, kwamen vooral voor praktische tips naar het Nieuwe Luxor.

Nadere informatie

Impact van een Intensive Care opname, Zichtbaar én verborgen

Impact van een Intensive Care opname, Zichtbaar én verborgen Impact van een Intensive Care opname, Zichtbaar én verborgen Allereerst staat hier een zeer dankbare moeder en, echtgenoot die een tweede kans kreeg..met grote dank aan de IC. Dat is de eerste reden waarom

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

Zonder twijfel geen keuze. Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern beoordelingskader

Zonder twijfel geen keuze. Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern beoordelingskader Zonder twijfel geen keuze Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern Nadenken, ervaren, voelen, willen, checken, wikken en wegen, twijfelen, controleren 1. Het extern Je staaft je besluit

Nadere informatie

100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie

100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie 100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie 1 Dankzij de vooruitgang in de wetenschap weten we steeds meer over schizofrenie. Schizofrenie bestaat niet, het is wetenschappenlijk nooit aangetoond.

Nadere informatie

Ervaring werkt. Wat is Howie the Harp?

Ervaring werkt. Wat is Howie the Harp? Studenten 1 Ervaring werkt Wie kan herstellen van een ontwrichtende levenservaring is een belangrijke bron van kracht voor het herstel van anderen. Voor jou Heb jij een eigen ervaring in de psychiatrie,

Nadere informatie

1 Inleiding 11. 2 Wat is er met me aan de hand? 15. Typerend beeld 16 Kenmerken 18 Diagnostiek 30 Hoe vaak komt het voor? 35 Samenvatting 37

1 Inleiding 11. 2 Wat is er met me aan de hand? 15. Typerend beeld 16 Kenmerken 18 Diagnostiek 30 Hoe vaak komt het voor? 35 Samenvatting 37 Leven met een antisoc stoornis.qxd 07-03-06 09:27 Pagina 7 Inhoud Voorwoord 1 Inleiding 11 2 Wat is er met me aan de hand? 15 Typerend beeld 16 Kenmerken 18 Diagnostiek 30 Hoe vaak komt het voor? 35 Samenvatting

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Veranderen doet pijn. Dat moet je bespreekbaar maken

Veranderen doet pijn. Dat moet je bespreekbaar maken LEREND VERANDEREN IN HAARLEMMERMEER Veranderen doet pijn. Dat moet je bespreekbaar maken Tekst: Fenny Brandsma / Fotografie: Kees Winkelman Wie in een organisatie succesvol veranderingen wil realiseren,

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod U bent niet de enige Een op de tien Nederlanders heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis of heeft trekken hiervan. De Riagg Maastricht is gespecialiseerd

Nadere informatie

Voorlichtingsen. cursusaanbod ervaringsdeskundigheid

Voorlichtingsen. cursusaanbod ervaringsdeskundigheid Voorlichtingsen cursusaanbod ervaringsdeskundigheid De ZOG MH is een belangenorganisatie voor cliënten en naastbetrokkenen in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang

Nadere informatie

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen. Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Solliciteren is te leren... 4 Algemene tips voor het sollicitatiegesprek... 4 Goede voorbereiding is het halve werk!... 5 7 (moeilijke) vragen bij solliciteren en (positieve)

Nadere informatie

Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie

Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie De collegezaal zat 31 januari vol met zo n 55 geïnteresseerden die benieuwd zijn naar de voorlopige resultaten van SPOT-NF1.

Nadere informatie

CONCEPTVERSIE STORYTELLING

CONCEPTVERSIE STORYTELLING CONCEPTVERSIE STORYTELLING Priscilla van der Pluijm 2050563 VCMD2A6 Drie profielschetsen Lucian (mannelijke boom) Het hoofdpersonage is een mannelijke boom genaamd Lucian. Hij is een haagbeuk en deze staat

Nadere informatie

VZW LOOPBAANCENTRUM. Tevreden. met je huidige. werksituatie?

VZW LOOPBAANCENTRUM. Tevreden. met je huidige. werksituatie? VZW LOOPBAANCENTRUM Tevreden met je huidige werksituatie? Kompas loopbaancentrum: een kwarteeuw aan ervaring met diverse loopbaanvragen, coaching op maat van de klant. Kompas is erkend door de Vlaamse

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Ambulant Arrangement Hulpverlening

Ambulant Arrangement Hulpverlening Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Ambulant Arrangement Hulpverlening Cursus Krachtige Vrouwen/Mannen Over het Ambulant Arrangement Hulpverlening Cursus "Krachtige Vrouwen/Mannen" Voordat

Nadere informatie