Visiedocument. Stichting Koorplein Noord-Brabant. Inhoudsopgave

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visiedocument. Stichting Koorplein Noord-Brabant. Inhoudsopgave"

Transcriptie

1 Stichting Koorplein Noord-Brabant Inhoudsopgave Visiedocument Inhoudsopgave... 1 Missie... 2 Doelstellingen... 2 Bestuur... 2 Locatie... 2 Stand van zaken... 3 Wat is de waarde van muziek en de waarde van het zingen... 3 Wat is de huidige situatie... 4 Visie op de toekomst... 4 Realisatie Project ter stimulering van de Kinder- en Jeugdkoorzang: Toontje Hoger Kinderkoorzangdagen (zomervakantie 2017) Infocentrum Vocale Muziek Samenwerking met Korenbonden en Organisaties Studiedagen voor dirigenten, regiobijeenkomsten Stimuleren van Zingen in de basisschool Website, nieuwsbrief, adressenbestand... 7

2 Missie Stichting Koorplein Noord-Brabant bevordert de kwaliteit van de vocale amateurmuziek in Noord-Brabant bij kinderen, jeugd en jongeren tot ca. 18 jaar. Doelstellingen Stichting Koorplein Noord-Brabant stelt zich ten doel de kwaliteit van de vocale amateur-muziek bij kinderen en jeugdigen tot ca. 18 jaar in Noord-Brabant te bevorderen. Indirect willen we daarbij uiteraard ook van dienst zijn voor de volwassen koren. Als het zingen bij de jeugd geen serieuze aangelegenheid blijft, stopt over tien jaar de toevoer van nieuwe leden. Koorplein richt zich op kwaliteitsverbetering van de kinderkoorzang en op de kwaliteitsverbetering van de vocale activiteiten binnen het basisonderwijs. Met het maken van deze keus wil Koorplein een groeiend aantal kinderen in Noord-Brabant bereiken en de kans geven te werken aan de stemontwikkeling en het zingen. Bestuur Met ingang van 1 maart 2017 bestaat het bestuur uit zes personen: Barend Lutgendorff - Voorzitter a.i. Harrie Muskens - Secretaris Jos Elshout - Penningmeester Edith Haverkamp - Lid Jacques Maas - Lid Tom Overtoom - Lid Voor enkele werkzaamheden en projecten worden externe vakmensen aangetrokken. Het bestuur bestaat uit louter vrijwilligers die onbezoldigd werken. Zij zijn actief (geweest) als leidinggevenden in het muziekonderwijs en/of in de koorwereld. De penningmeester is econoom. Het bestuur onderhoud contacten met partner-organisaties en zoekt waar mogelijk naar samenwerking. Locatie Bezoek- en correspondentieadres van Stichting Koorplein Noord-Brabant: Abdij van Berne Romerozaal

3 Abdijstraat AD HeeswijkWebsite Hier is tevens het Infocentrum van Stichting Koorplein Noord-Brabant. Stand van zaken Wat is de waarde van muziek en de waarde van het zingen 1 Zingen is de basis van alle muziek. Wanneer je als muzikant beschikt over een goed toonvoorstellingsvermogen zal het maken van muziek een stuk eenvoudiger zijn. Het is daarbij belangrijk om op een zo jong mogelijke leeftijd te starten met het ontwikkelen van het toonvoorstellingsvermogen. 2 Bij deskundige begeleiding zal de kwaliteit van het stemgebruik groeien: zuiverheid, articulatie, ademhaling, frasering, resonantie. Zingen in een goed geleid koor spoort aan tot een goede stemontwikkeling. 3 Koorzang is teamvorming. Het ontwikkelen van een goed afgewogen koorklank, van een juiste stemverhouding heeft een belangrijk sociaal aspect. Men is afhankelijk van andere koorleden, men houdt rekening met elkaar. Het samen optrekken in een koor, het toewerken naar een optreden, maken het zingen in een koor tot een sociale leefgemeenschap. 4 Onderzoeken hebben uitgewezen dat het zingen, het functioneren in een goed koorverband, het verstand scherpt, het concentratievermogen vergroot, de aandacht voor wat om je heen gebeurt verbreedt. 5 Met het zingen in een koor leert men spelenderwijs op eenvoudige wijze om te gaan met bladmuziek. Dit kan zeer verrijkend zijn in het gemak van het lezen van bladmuziek. 6 Kinderen krijgen al op jonge leeftijd mee wat schoonheid is in muziek. Van de kinderdeun naar kinderliederen en volksliederen, van eenvoudige canons naar complexere meerstemmigheid. 7 Wellicht het allerbelangrijkste aspect van het zingen in een koor is het ervaren van plezier in zingen en musiceren. Het is de kunst van de dirigent om dit deel van het leerproces zo efficiënt mogelijk en tegelijk op een prettige manier te laten verlopen. Hiervoor zijn goed opgeleide dirigenten en docenten noodzakelijk.

4 Wat is de huidige situatie Er wordt nog maar weinig gezongen onder de jeugd. Eigenlijk steeds minder. In elk geval in georganiseerd verband. Minder binnen de scholen, minder binnen het gezin, minder in kinderkoren. Toch zijn zangprogramma s zoals The Voice en Holland got s talent ongekend populair. Ook digitale karaokespelletjes gaan als zoete broodjes over de toonbank. Belangstelling voor het zingen lijkt er dus wel degelijk te zijn. Voornamelijk gaat het dan over het lichte genre en onder een kleine doelgroep. Voor Koorplein ligt hier een belangrijke opdracht. Hoe krijgen we het zingen onder de jeugd weer populair in de meest brede zin. Hoe krijgen we de jeugd weer aan het zingen. We zoomen in op gezin, school en kinderkoor. 1. Zingen binnen het gezin. Ouders hebben het druk, werken volgens een rooster waarbinnen meestal weinig tijd is voor creativiteit met de kinderen. Zingen in het gezin is echter de meest natuurlijke vorm van musiceren. Kinderen zijn er gevoelig voor. Maar ouderen net zo goed. Kijk naar sociale activiteiten (sport, feesten etc.) of formele bijeenkomsten (rouwplechtigheid, kerkdienst etc.). Er wordt altijd ruimte gemaakt om te zingen. De bakermat van het zingen ligt in het gezin, van daaruit kan het open bloeien. 2 Op basisscholen, sowieso binnen het reguliere onderwijs, wordt nog nauwelijks gezongen. Gelukkig met positieve uitzonderingen. Zingen, muzische vorming, telt niet mee binnen de eindtoetsen, en is dus niet belangrijk. Een doorlopende leerlijn ontbreekt. In het bestuur van een school, in de teamvergadering, in de oudercommissie of medezeggenschapsraad komt zingen niet aan de orde. Krijgt het wel de aandacht dan is dat vanwege een persoonlijke interesse van de directeur of van leerkrachten. 3 Kinderkoren dreigen te verdwijnen. In de provincie Noord-Brabant waren veel kinderkoren verbonden aan een kerk. De belangstelling voor het zingen in koorverband is de laatste twintig jaar sterk afgenomen. En omdat dirigenten vaak niet of matig betaald worden ontbreekt het veelal aan deskundige leiding. Kinderkoren hebben de beste dirigenten nodig. Maar de praktijk is anders. Visie op de toekomst Concrete planvorming 1. Stimuleren van algemene kinderkoren, onder goede leiding en met een bestuurlijke en financiële gezonde organisatie. 2. Opleiding van dirigenten, in samenwerking met Maestro, met een speciale opleiding voor Kinderkoordirectie op het Conservatorium van Fontys Hogeschool Tilburg.

5 3. Documentatie van goede muziek, met een via internet vrij toegankelijk database systeem. 4. Studie- en ontmoetingsdagen voor dirigenten en bestuursleden van kinderen jeugdkoren. Contacten met dirigenten via internet en nieuwsbrieven. 5. Stimuleren van zangonderwijs op basisscholen. Bemiddelend optreden om in samenwerking met 123ZING het zingen op basisscholen weer op het curriculum te krijgen. 6. Contacten leggen met pedagogische academies om het zangonderwijs opnieuw onder de aandacht te brengen. Realisatie Hoe geeft Koorplein invulling aan de planvorming? Naar de mening van het bestuur van Koorplein zijn bovenstaande plannen haalbaar. Het zijn einddoelen. De weg er naar toe wil Koorplein afleggen in samenwerking met andere organisaties. In 2017 en de daaropvolgende jaren wil Koorplein de volgende weg bewandelen: 1. Project ter stimulering van de Kinder- en Jeugdkoorzang: Koorplein Noord-Brabant heeft zich als doel gesteld het bevorderen van de kwaliteit en kwantiteit van de vocale amateurkunst in de provincie Noord-Brabant. De stichting geeft daarbij prioriteit aan het stimuleren van de kinder- en jeugdkoorzang. De situatie van de kinder- en jeugdkoren is momenteel allesbehalve rooskleurig. En het methodisch zangonderwijs op de basisscholen is ook zo ongeveer failliet verklaard. Om die reden heeft Koorplein met ingang van 1 februari 2016 een project opgestart, met de intentie op acht plaatsen, verspreid over de provincie kinder- en jeugdkoren in te richten, te begeleiden en tot een zodanig niveau te brengen dat zij als voorbeeld kunnen dienen in de respectievelijke regio s. Uitganspunten hierbij zijn: - vorming van een bestuur - instelling van een verenigings- of stichtingsvorm - een open, algemene opstelling voor wijk of dorp - aanstelling van een vakbekwame / bevoegde dirigent - bereidheid om samen te werken met Koorplein Noord-Brabant - samenwerking met de basisscholen - samenwerking, waar mogelijk, met de plaatselijke muziekschool Als externe medewerkers zijn twee deskundige dirigenten aangetrokken.

6 Voor de financiën zijn externe subsidies verworven, waarmee het project grotendeels betaald kan worden. Gestreefd wordt naar een verdeling van deze gelden over de jaren waarin het project loopt. Landelijk project Op die plaatsen waar mogelijkheden zijn om aan te sluiten bij het project van het rijk Impuls muziekonderwijs zal Koorplein initiatieven nemen. Koorplein zal scholen stimuleren aan dit project deel te nemen. 2. Toontje Hoger Kinderkoorzangdagen (zomervakantie 2017) Deze koordagen heeft Koorplein in 2016 voor de achtste keer georganiseerd. Er waren 32 deelnemers in de leeftijden van 7 tot 15 jaar, alle leden van koren in de provincie of zang- leerling. Het slotconcert was een mooie afsluiting van misschien wel het beste koorkamp tot nu toe. Voor de zangers betekent het elk jaar een prachtige ervaring en ongetwijfeld hebben deze dagen een doorwerking in de koren thuis èn in Brabant. In de begroting is een bescheiden bedrag opgenomen voor een coördinator, ten behoeve van enkele voorbereidende werkzaamheden en inzetbaarheid tijdens de vier dagen van het koorkamp. 3. Infocentrum Vocale Muziek Met ingang van 1 september 2015 is het Infocentrum gehuisvest in een ruimte van de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther. Het is de centrale vergader- en ontmoetingsplaats van Koorplein. De uitgebreide bibliotheek staat ten dienste van dirigenten, studenten en docenten. Het bestand aan partituren en bundels voor beginnende en gevorderde kinder- en jeugdkoren en voor het zangonderwijs wordt steeds aangevuld met nieuwe uitgaven en wordt verwerkt in een geautomatiseerd bestand dat via internet gratis toegankelijk is. Voor het actueel houden van dit bestand is een bescheiden bedrag opgenomen ten behoeve van een externe medewerker; voor het overige gebeurt het werk door vrijwilligers. In 2015 is tweemaal een presentatie verzorgd, eenmaal in Roermond op een dag voor kinderkoren, eenmaal in Schijndel op een culturele markt voor onderwijsteams. 4. Samenwerking met Korenbonden en Organisaties In 2016 is dit overleg tot stand gekomen in de provincie Noord-Brabant. Dit is gebeurd op initiatief van Kunstbalie, om hierdoor niet alleen de samenwerking te bevorderen maar ook het gezamenlijk optrekken naar subsidiënten efficiënter te reguleren.

7 5. Studiedagen voor dirigenten, regiobijeenkomsten Het betreft twee studiedagen, die in samenwerking met de Stichting Maestro georganiseerd worden. De doelgroep bestaat uit dirigenten en bestuursleden van kinder-, jeugd- en jongerenkoren en studenten zang en directie. Geopteerd wordt voor twee dagen, elk met een specifiek onderwerp: van één- naar meerstemmig, solfègemethode, werkvormen, stemvorming, dirigeren, organisatie. Als inleiders worden deskundigen uit Nederland en Vlaanderen uitgenodigd. Met de samenwerking met Maestro is in 2015 een begin gemaakt. Bij haar contacten in de provincie hanteert Koorplein een indeling in vier regio s: Midden (regio Den Bosch, Tilburg), Noord-Oost (Oss, Nijmegen), Zuid-Oost (Eindhoven, Helmond) en West (Breda, Bergen op Zoom). In de periode maart tot juni 2017 biedt Koorplein in elke regio een (avond)bijeenkomst aan dirigenten van kinder-, jeugd- en jongerenkoren, met steeds een bepaald thema. De bijeenkomsten zijn met name bedoeld voor het uitwisselen van ervaringen en informatie over Koorplein. De nieuwste aanwinsten van de bibliotheek worden steeds gepresenteerd. (Aantekening: de regio s Nijmegen, Land van Maas en Waal, Bommelerwaard en een gedeelte van de provincie Zeeland worden hierbij betrokken vanwege de samenwerking van Koorplein met de besturen van de NSGV s (Nederlandse Sint- Gregoriusvereniging) van Den Bosch en Breda; genoemde regio s behoren tot hun verzorgingsgebieden). 6. Stimuleren van Zingen in de basisschool Zoals eerder geconstateerd staat het zingen in het merendeel van de basisscholen onderaan de prioriteitenlijst. Een enkele uitgezonderd (voornamelijk op Vrije Scholen neemt het zingen nog wel een belangrijke plaats in op het rooster). Koorplein zet zich ervoor in om het zingen binnen het basisonderwijs te stimuleren. Dit realiseert Koorplein in nauw overleg met 123ZING. Koorplein heeft een bemiddelende rol. 7. Website, nieuwsbrief, adressenbestand Het bestuur van Koorplein worstelt al enkele jaren met het probleem van een goede, logistieke organisatie: het actueel houden van het adressenbestand, het doorgeven van berichten en artikelen aan de webbeheerder, een moderne, flitsende opmaak. Gezien de bestuurs-uitbreiding en de duidelijke taakverdeling is het nu een reële inschatting dat in 2017 een efficiënte aanpak en uitvoering gerealiseerd kunnen worden. Koorplein Noord-Brabant beschikt over een uitgebreid en actueel adressenbestand van dirigenten en/of besturen van kinder-, jeugd- en jongerenkoren in Noord-

8 Brabant. De komende jaren wil Koorplein dit bestand vervolmaken, door het instellen van contactpersonen in elke stad of dorp. Deze persoon is bij voorkeur de dirigent van het koor, of indien er momenteel geen koor bestaat iemand die affiniteit heeft met het zangonderricht aan jeugd: een leerkracht van de basisschool, een ex-dirigent, een muziekdocent. Al deze personen ontvangen van Koorplein de nieuwsbrief en worden uitgenodigd bij activiteiten. 14 febr 2017

Stichting Maestro Verslag 2015 en vooruitblik 2016 / 2017

Stichting Maestro Verslag 2015 en vooruitblik 2016 / 2017 Stichting Maestro Verslag 2015 en vooruitblik 2016 / 2017 Stichting Maestro, toonaangevend voor vocale muziek in Noord-Brabant In Brabant wordt van oudsher veel gezongen, en goed ook. Uit de Monitor Amateurkunst

Nadere informatie

In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen:

In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen: 5. Doelgroepen In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: Koren Zangers Geïnteresseerd publiek In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen:

Nadere informatie

Wishful Music. Education. Powered by. Meer in je mars met muziek

Wishful Music. Education. Powered by. Meer in je mars met muziek Wishful Music Education Meer in je mars met muziek Powered by Stichting Wishful Singing November 2014 SAM ENVATTING Wishful Singing wil een impuls geven aan beter klassikaal muziekonderwijs op basisscholen.

Nadere informatie

CantaYoung Plan van aanpak

CantaYoung Plan van aanpak Plan van aanpak 2016-2020 Samenvatting Waarom? wil kinderen in Kerkrade laten zingen, omdat dat goed is voor hun ontwikkeling in zowel cognitieve als sociale zin (zie ook de resultaten van het onderzoek

Nadere informatie

Bezuinigingen muziekonderwijs

Bezuinigingen muziekonderwijs Muziek en cultuur bezuinigingen & nieuw beleid 7 november 2012 Bezuinigingen muziekonderwijs Begrotingsbehandeling november 2011: Afschaffen subsidie muziekschool Muziekles t/m 18 jaar tegen gereduceerd

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk?

Wat vinden wij belangrijk? informatieavond Wat vinden wij belangrijk? Kunst is een verrijking voor je leven. Het stimuleert de creativiteit, geeft plezier en zelfvertrouwen en zorgt voor ontwikkeling. Kunst stimuleert kritisch denkvermogen

Nadere informatie

JEUGDPLAN MUZIEKOPLEIDING

JEUGDPLAN MUZIEKOPLEIDING muziekvereniging Door Eendracht Sterk Hall JEUGDPLAN MUZIEKOPLEIDING VERSIE APRIL 2009-1- INHOUDSOPGAVE 1.0 INLEIDING.. 3 2.0 DE OPLEIDING.. 3 2.1 STAP 1 BLOKFLUITOPLEIDING.. 3 2.2 STAP 2 INSTRUMENTOPLEIDING...

Nadere informatie

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Wat is Westland Cultuurweb? In 2013 opgericht Op initiatief van de gemeente Zelfstandige en onafhankelijke stichting Raad van Toezicht en directeur-bestuurder

Nadere informatie

Muziekeducatie voor kinderen

Muziekeducatie voor kinderen Rotary Kerkrade 24 mei 2017 Muziekeducatie voor kinderen Toon Peerboom Inhoud 1 Effect muziekonderwijs op kinderen 2 Maatschappelijk belang vier cases 3 Twee lokale programma s n Klinkend Perspectief CantaYoung

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven:

BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Voor bestelling, zie hieronder.

Voor bestelling, zie hieronder. Het Basishandboek Koordirectie is in eerste instantie samengesteld voor amateurdirigenten. Er wordt echter rekening gehouden met verschillende niveaus en koortypen, zodat iedere dirigent zich aangesproken

Nadere informatie

Meerjaren(beleids)plan HOOFDLIJNEN

Meerjaren(beleids)plan HOOFDLIJNEN Meerjaren(beleids)plan 2015-2020 HOOFDLIJNEN 1 EDITIE OKTOBER 2015 DOELSTELLING De Stichting Muziekopleiding Loon op Zand heeft als doelstelling het muzikaal opleiden van leerlingen van alle leeftijden

Nadere informatie

Rhedelijk Cultureel. Leerplan. September 2015

Rhedelijk Cultureel. Leerplan. September 2015 Rhedelijk Cultureel Leerplan September 2015 1 Inhoudsopgave 1. Ter inleiding 3 2. Missie en visie 4 2.1 Missie 2.2 Visie 2.3 Doelstellingen 2.4 Werkwijze 3. Uitgangspunten en kwaliteitsbeleid 5 3.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Subscribe Past Issues Translate

Subscribe Past Issues Translate Subscribe Past Issues Translate Nieuwsbrief Koorplein Noord-Brabant september 2018 Lees de nieuwsbrief online Geachte dirigenten en bestuursleden van kinder-, jeugd- en jongerenkoren, muziekstudenten en

Nadere informatie

a. het ondersteunen van lokale initiatieven; ad a. Het ondersteunen van lokale initiatieven ad b. Het Zingen voor je Leven Koor Leiden

a. het ondersteunen van lokale initiatieven; ad a. Het ondersteunen van lokale initiatieven ad b. Het Zingen voor je Leven Koor Leiden BELEIDSPLAN 2015 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan

Kunstgebouw Beleidsplan Kunstgebouw Beleidsplan 2017-2020 Kunstgebouw Broekmolenweg 20 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Beleidsplan 2017-2020 ZICHTBAAR MAKEN WAT ER IS, STIMULEREN WAT ER KAN ZIJN Inleiding Kunstgebouw is expert

Nadere informatie

Juni 2017, jaargang 21. Inhoud. Woordje van onze voorzitter

Juni 2017, jaargang 21. Inhoud. Woordje van onze voorzitter Juni 2017, jaargang 21 Inhoud Woordje van onze voorzitter Zaterdag 1 juli: Gratis proeflessen of een keer spelen op een ander instrument Einde cursusjaar: opnieuw aanmelden Uitnodiging roosterbespreking

Nadere informatie

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en grote namen : Wibi Soerjadi HZO en cultuur in Zeeland : Stenzel & Kivits Nieuwjaarsconcert 2016 Al eeuwenlang kenmerken water, dijken en polders

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Een nieuwe lente een nieuw geluid

Een nieuwe lente een nieuw geluid Een nieuwe lente een nieuw geluid Koorzang in Limburg in 2030 Toekomstvisie Verbindend Netwerk Koorzang Limburg Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (VNK-Limburg) is het platform voor de koorzang in Limburg

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven:

BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011 CKE koers 214 van care naar share Eindhoven, september 211 Doelstellingen CKE heeft in mei deze verkenning gestart naar aanleiding van de druk op het subsidie en de wens adequaat in te kunnen spelen op

Nadere informatie

Stichting Koorschool Noord Nederland

Stichting Koorschool Noord Nederland Stichting Koorschool Noord Nederland You are never too young to learn Beleidsplan 2016 2020 april 2016 1. Inleiding pagina 3 2. Kwaliteit pagina 4 3. Onderscheidend pagina 5 4. Ontwikkelingsgericht pagina

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Inhoud Informatie van school Deur 5 minuten later open! Kinderboekenweek Herfstvakantie Studiedag team 6 oktober dag van de leraar Inloop bij de directeur Agenda Verzoeken

Nadere informatie

SMV Stichting ter bevordering van muzikale vorming. come, follow me! canons en quodlibets. Jan Kruimink, SMV

SMV Stichting ter bevordering van muzikale vorming. come, follow me! canons en quodlibets. Jan Kruimink, SMV SMV Stichting ter bevordering van muzikale vorming come, follow me! Jan Kruimink, SMV colofon Muzieknotatie: Jaap van der Jagt Grafisch ontwerp: Criterium, Arnhem Eindredactie: Joep van Gurp Adviezen:

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 2. Beleidsterrein Cultuur Zo groot en breed mogelijk cultuurparticipatie Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Talentontwikkeling en ontplooiing jeugdige

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Inkoop van buitenschoolse muziekeducatie seizoen 2014/2015 Uitgangspunten en voorwaarden

Inkoop van buitenschoolse muziekeducatie seizoen 2014/2015 Uitgangspunten en voorwaarden Inkoop van buitenschoolse muziekeducatie seizoen 2014/2015 Uitgangspunten en voorwaarden Mei 2014 Inleiding Onlangs maakte Muziekschool Westland bekend dat zij gaat stoppen met haar activiteiten. Muziekschool

Nadere informatie

Jaarplan 2012 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o.

Jaarplan 2012 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o. Jaarplan 2012 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o. Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 1 2. Omschrijving Maasland Gilde 1 3. Wie zijn we en waar staan we voor 2 4. Doelstellingen die het Maasland Gilde

Nadere informatie

Informatie over Hallo Muziek voor de ouders van De Weidevogel

Informatie over Hallo Muziek voor de ouders van De Weidevogel Informatie over Hallo Muziek voor de ouders van De Weidevogel Stichting Educatieorkest Holland Hallo Muziek Korte Zijlstraat 22 Postbus 413 2000 AK Haarlem E:info@hallomuziek.nl M: 0612905800 KvK: 54500524

Nadere informatie

Wij willen een schoolkoor! Wilma ten Wolde

Wij willen een schoolkoor! Wilma ten Wolde 1 Een schoolkoor oprichten? De kinderen willen wel, want zingen is leuk en ze zingen graag! Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wij willen een schoolkoor! Wilma ten Wolde Zingen is een goede manier voor

Nadere informatie

Besturen Zeeuwse reformatorische basisscholen slaan de handen ineen

Besturen Zeeuwse reformatorische basisscholen slaan de handen ineen Info Samen dragen Besturen Zeeuwse reformatorische basisscholen slaan de handen ineen Nieuwsbrief februari 2015 Geachte ouder, geachte belangstellende, Al een aantal jaren bundelen christelijke en reformatorische

Nadere informatie

WERKPLAN Open Academie 2016

WERKPLAN Open Academie 2016 WERKPLAN Open Academie 2016 Audiovisueel beeldend dans theater muziek - erfgoed Als wij niet meer geloven dat het kan Als wij er niet komen met een plan Als wij er niet voor zorgen Dat de toekomst is geborgen

Nadere informatie

Informatiegids Leercentrum Nijmegen

Informatiegids Leercentrum Nijmegen Informatiegids Leercentrum Nijmegen Inhoud Voorwoord Gegevens Leercentrum Nijmegen Missie Visie en doelen Personeel Publiciteit Het programma Contact met scholen Selectie van leerlingen Internetprotocol

Nadere informatie

Interview met Anthony Zielhorst

Interview met Anthony Zielhorst Zondag 17 februari, Lambertuskerk, 15 uur. Kerklaan 4, 4944 VB Raamsdonk. Kamerkoor Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst BEWAAR MIJ ONGEZIEN EN ONGEHOORD. (uit het gedicht Awater van Martinus Nijhoff)

Nadere informatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie Schoolbeleidsplan Cultuureducatie 1. De algemene visie op onderwijs in relatie tot cultuureducatie 1.2 Visie van de school op onderwijs: Onze school wil [. invullen wat de algemene visie is t.a.v. het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Beleidsplan Blad 2 van 5

Inhoudsopgave. Beleidsplan Blad 2 van 5 Beleidsplan 2014-2016 Inhoudsopgave 1 Ten geleide 3 2 De stichting Floreat Musica 4 2.1 Doelstellingen 4 Beweegredenen 4 Doel 4 2.2 Beleid en uitvoering 4 2.3 Het bestuur 4 2.4 Beloning 4 3 Fondsen: werving

Nadere informatie

Behoefteonderzoek koorzang, theater en dans

Behoefteonderzoek koorzang, theater en dans Behoefteonderzoek koorzang, theater en dans Onderzoek uitgevoerd door &Concept Mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Knelpunten 4 2. Sterkten 4 3. Behoeften 5 4. Contact 5 Conclusies en aanbevelingen 6

Nadere informatie

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017 Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie 7 februari 2017 Doel van deze bijeenkomst 1. Ouders informeren (IKC - traject - visie - tijdpad) 2. Duidelijkheid geven omtrent de verbouwing 3. Vragen

Nadere informatie

Welkom 24 november 2016

Welkom 24 november 2016 Welkom 24 november 2016 NOMB april 2014 november 2016 Canan Yenice projectleider Ons doel is het bevorderen van welzijn en het duurzaam zelfstandig functioneren van ouderen We bundelen en behartigen de

Nadere informatie

Woerdens Techniek Talent

Woerdens Techniek Talent Woerdens Techniek Talent Werkgroep Promotie en werving Concept Activiteitenplan 2013/2014 versie 3.0, Woerden, 23-08- 2013 Aanleiding Het Woerdens Techniek Talent is een initiatief van onderwijsinstellingen,

Nadere informatie

Methode Een leven lang zingen

Methode Een leven lang zingen Methode Een leven lang zingen Een gezonde en natuurlijk Zingen staat centraal De methode gaat in al zijn onderdelen uit van het kinderlied. De meeste aandacht zal tijdens de lessen dan ook uitgaan naar

Nadere informatie

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering PRESENTEERT onderwijsteam MIKspecials onderwijsteam MIKxer onderwijsteam deskundigheidsbevordering Deskundigheidsbevordering De nieuwe beleidsperiode voor cultuureducatie is op 1 januari 2013 van start

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities.

Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities. N e e r, 2 6 m e i 2 0 1 0 Visie & Beleid Beste lezer, Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities. Indien u opmerkingen, suggesties of vragen heeft, laat ons dit weten.

Nadere informatie

HANDBOEK. schooljaar

HANDBOEK. schooljaar HANDBOEK schooljaar 2015-2016 Instrumentale muzieklessen in de basisschool voor: De (muziek)docent De teamcoördinator (de muziekdocenten die op de betreffende school het aanspreekpunt is) De school (directie,

Nadere informatie

Koren zonder Kaf. Verenigd Korenrijk SAMENWERKING TUSSEN ZOVEEL MOGELIJK KOREN

Koren zonder Kaf. Verenigd Korenrijk SAMENWERKING TUSSEN ZOVEEL MOGELIJK KOREN Koren zonder Kaf Verenigd Korenrijk SAMENWERKING TUSSEN ZOVEEL MOGELIJK KOREN Koren zonder kaf Verenigd Korenrijk Samen de schouders er onder Het verenigingsleven heeft het moeilijk in een tijd van crisis

Nadere informatie

Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren

Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren Stichting Secundum www.secundum.nl info@secundum.nl Postadres: Secundum Postbus 2311 2002 CH Haarlem 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

DE STICHTING MUZISCHE VORMING BERKEL EN RODENRIJS. zoekt per direct een. Penningmeester. tevens lid van het algemeen bestuur

DE STICHTING MUZISCHE VORMING BERKEL EN RODENRIJS. zoekt per direct een. Penningmeester. tevens lid van het algemeen bestuur NIEUWSFLITS BIJLAGE Ingezonden mededelingen 20 februari 2019 De mededelingen in deze bijlage zijn niet per definitie een aanbeveling van school, maar ons doel is om u hiermee in elk geval veelzijdige kind-gerelateerde

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2018-2019 - 2020 Zakelijke gegevens Margreet Honig Foundation Stadhouderskade 150 1074 BB Amsterdam info@margreethonigfoundation.com RSIN / fiscaal nummer: 858778713 Nummer van de Kamer van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018 Opgericht 25 februari 1917inklijk erkende zangvereniging Opgericht 25 februari 2017 Gregoriussingel 38 5216 GJ s-hertogenbosch tel 073-6146001 secretaris@vughtsmannenkoor.nl www.vughtsmannenkoor.nl NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

Aanvullingen op schoolgids van oktober

Aanvullingen op schoolgids van oktober Pagina 8 - Kleuters Voor de organisatie van de school is het fijn als kinderen aangemeld worden voor ze drie jaar zijn. Dit kan binnenkort door middel van een digitaal aanmeldingsformulier op de website.

Nadere informatie

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE INHOUD Missie & visie 4 Het onderwijs voorbij 5 Kwaliteit vanuit identiteit 7 Werken vanuit passie 8 Elke leerling telt 10 Ondernemend en

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING LEEN DE BROEKERT FONDS. te Middelburg. MIDDELBURG, 24 november 2015

JAARREKENING 2014 STICHTING LEEN DE BROEKERT FONDS. te Middelburg. MIDDELBURG, 24 november 2015 JAARREKENING 2014 STICHTING LEEN DE BROEKERT FONDS MIDDELBURG, 24 november 2015 INHOUDSOPGAVE Blad JAARREKENING - Balans per 31 december 2014 3 - Staat van baten en lasten over 2014 4 - Algemene toelichting

Nadere informatie

Notitie. Herijking Muziekonderwijs. Datum Afdeling. Publiekszaken en Sociaal Domein. Printdatum: :09:00

Notitie. Herijking Muziekonderwijs. Datum Afdeling. Publiekszaken en Sociaal Domein. Printdatum: :09:00 Notitie Herijking Muziekonderwijs Datum 27-10-2016 Afdeling Publiekszaken en Sociaal Domein Printdatum: 17-11-2016 10:09:00 Samenvatting toekomstig muziekonderwijs Gemeente Bellingwedde Gemeente kiest

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Programma Kinderen Maken Muziek

Programma Kinderen Maken Muziek Programma Kinderen Maken Muziek Periode 2015-2017 Inleiding Kinderen Maken Muziek wil een bijdrage leveren aan het versterken van de sociale cohesie door kinderen samen een instrument te leren bespelen.

Nadere informatie

Communicatieplan. Zichtbaar, hoorbaar, vindbaar

Communicatieplan. Zichtbaar, hoorbaar, vindbaar Communicatieplan Zichtbaar, hoorbaar, vindbaar 2017-2020 Datum: november 2017 1 inhoud Ouverture blz. 3 Doelgroepen 4 Doelstellingen..5 Boodschap..6 Middelen.7 Organisatie.8 2 Ouverture Muziek Netwerk

Nadere informatie

Zaterdag 23 juni: Gratis proeflessen of een keer spelen op een ander instrument

Zaterdag 23 juni: Gratis proeflessen of een keer spelen op een ander instrument Juni 2018, jaargang 22 Inhoud Zaterdag 23 juni: gratis proeflessen of een keer spelen op een ander instrument Zaterdag 23 juni: ook gratis workshop spelen in een band Einde cursusjaar: opnieuw aanmelden

Nadere informatie

2. Profiel van onze school

2. Profiel van onze school 2. Profiel van onze school Bij ons op school voelen kinderen zich gerespecteerd en gewaardeerd binnen een WARM pedagogisch klimaat, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel: COGNITIEF, CREATIEF,

Nadere informatie

aanstaande woensdag 6 juni

aanstaande woensdag 6 juni AGENDA nr. 18 Woensdag 6 juni Schoollunch 11.30-12.45 Donderdag 7 juni Audit Donderdag 7 juni OR-vergadering Vrijdag 8 juni Studiedag Dinsdag 12 juni Schoolreis groep 1 en 2 Vrijdag 18 mei nieuwsbrief

Nadere informatie

Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel ten aanzien van je werkwijzen

Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel ten aanzien van je werkwijzen Een puntje vooraf.. Na de presentatie over wereldoriëntatie en na de presentatie over de nieuwe organisatie is er de gelegenheid tot het stellen van vragen. Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel

Nadere informatie

Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant. HELMOND 40003633 Stichting Annatheater; HELMOND 11.000 theaterproductie Annawijk Totaal HELMOND 11.

Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant. HELMOND 40003633 Stichting Annatheater; HELMOND 11.000 theaterproductie Annawijk Totaal HELMOND 11. Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant HELMOND 40003633 Stichting Annatheater; HELMOND 11.000 theaterproductie Annawijk HELMOND 11.000 TILBURG 40003566 Stichting Wijkorganisatie De Ring; TILBURG 1.650

Nadere informatie

Kerndoelen primair onderwijs

Kerndoelen primair onderwijs Kerndoelen primair onderwijs Publicatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tekst: Productie: Ontwerp: Druk: Projectnr.: 36027/8000 Uitgave: April 2006 Jan Greven & Jos Letschert SLO

Nadere informatie

september 2015 Veldweg 1A 7973KH Darp 0521-342287 veldwikke@talentwesterveld.nl

september 2015 Veldweg 1A 7973KH Darp 0521-342287 veldwikke@talentwesterveld.nl september 2015 Nieuwsbrief 36 Veldweg 1A 7973KH Darp 0521-342287 veldwikke@talentwesterveld.nl Agenda 1 september Informatieavonden groep 3/4/5 (19.00) en groep 6/7/8 (19.30) 2 september Informatieavond

Nadere informatie

Voor de buurt. Wilfred Eleveld Voorzitter. Wilfred Eleveld Voorzitter

Voor de buurt. Wilfred Eleveld Voorzitter. Wilfred Eleveld Voorzitter JAARVERSLAG 2016 Voor de buurt Een leefbare wijk waarbinnen de bewoners regie over hun eigen leven hebben is van groot belang. Voor de bewoners zelf, maar ook voor de maatschappij in het algemeen. Dit

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag HOVO Nederland www.hovonederland.nl info@hovonederland.nl secretariaat pb. 9500 2300 AB Leiden HOVO NEDERLAND Jaarverslag 2016 HOVO-Nederland Jaarverslag 2016 Kwaliteitszorg en intercollegiale toetsing

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5.

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5. Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3 ALV en AVA 4 DVD Goed Te Doen 5 Oproepen 6 Colofon 7-8 Pagina 2 Beste leden, Op het moment van het schrijven

Nadere informatie

Cursusaanbod 2016/17 Expertisecentrum Muziekeducatie Primair Onderwijs

Cursusaanbod 2016/17 Expertisecentrum Muziekeducatie Primair Onderwijs Expertisecentrum Muziekeducatie Primair Onderwijs Muziek aan de basis Het Expertisecentrum Muziekeducatie Primair Onderwijs ( t EMPO) biedt cursussen aan die speciaal zijn ontwikkeld voor groepsleerkrachten

Nadere informatie

Jaarverslag activiteiten 2011

Jaarverslag activiteiten 2011 Jaarverslag activiteiten 2011 Na afloop van het slotconcert bij het CKE op24 juni samen met vrijwilligers en docenten Projectbeschrijving en werkwijze Introductie Stichting Hengel is in 2007 opgericht.

Nadere informatie

Samen leren samen spelen Met elkaar en van elkaar leren

Samen leren samen spelen Met elkaar en van elkaar leren Samen leren samen spelen Met elkaar en van elkaar leren Muziekonderwijs een noot zaak en een noodzaak Overweging: Muziekonderwijs op basisschool muziekscholen Noodzaak tot verandering Nieuwe vormen van

Nadere informatie

A RT O F LIVING. Masterclass Levenskunst. voor de derde levensfase

A RT O F LIVING. Masterclass Levenskunst. voor de derde levensfase A RT O F LIVING Masterclass Levenskunst voor de derde levensfase MASTER Het CLASS is zover LEVENS SKUNST Je werkzame leven is (bijna) voltooid. De verplichtingen in de vorm van werk en gezinsleven vallen

Nadere informatie

CantaYoung, laat kinderen zingen in Kerkrade - projectplan -

CantaYoung, laat kinderen zingen in Kerkrade - projectplan - , laat kinderen zingen in Kerkrade - projectplan - 1 Inleiding Het project streeft ernaar dat kinderen in Kerkrade (weer) gaan zingen. Daartoe worden schoolkoren opgericht in de basisscholen en wordt er

Nadere informatie

VACATURE ZAKELIJK ASSISTENT

VACATURE ZAKELIJK ASSISTENT VACATURE ZAKELIJK ASSISTENT Vlamo is op zoek naar een gemotiveerde, positief ingestelde zakelijk assistent(e) van het niveau beleidsmedewerker. De zakelijk assistent zal heel nauw samenwerken met de algemeen

Nadere informatie

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Afstudeerproject HAS Den Bosch, onderdeel van KIGO-project Educatie en Dierenwelzijn Studenten HAS Den Bosch: Claudia Liedecke Anneloek van Lieshout Opdrachtgever:

Nadere informatie

Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015

Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015 Stichting M aaslan d Gilde Oss en omstreken Schadewijkstraat 6 5348 BC Oss T (0412) 65 32 49 Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015 Inleiding Dit beleidsplan van Stichting Maasland Gilde Oss e.o.,

Nadere informatie

Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan

Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan Mei 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 2.1 Achtergrond 2.2 Onderbouwing 3. Identiteit 6 3.1 Missie & visie 3.2 Doelstelling 3.3 Strategie 4. Organisatie

Nadere informatie

kun stbe drij ven wes terk war tier cursusj Kunst

kun stbe drij ven wes terk war tier cursusj Kunst kun stbe drij ven wes terk war tier cursusj aar 2013 2 014 Kunst aan d e basi Cursus aanbod voor de basissc holen s Cultuureducatie met kwaliteit Een heel seizoen lang binnenschoolse lessen muziek en drama,

Nadere informatie

1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool?

1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool? 1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool? = 63 = 5 Bevraging samenwerking DKO dagonderwijs (DKO) pagina 1 2. Werkt(e) u op niveau van de leerkrachten reeds samen met een dagschool?

Nadere informatie

zingen in de klas Zingen is gezond KUNSTHUIS

zingen in de klas Zingen is gezond KUNSTHUIS zingen in de klas Zingen is gezond Zingen: de meest pure vorm van muziek maken waarvan iedereen profiteert leerlingen, ouders, docenten op school KUNSTHUIS open academie lingewaard www.openacademie.nl

Nadere informatie

Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school

Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school Werelds leren in landelijk Amsterdam Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school Welkom op De Weidevogel! De Weidevogel is niet zomaar een openbare basisschool. Onze school ligt

Nadere informatie

Cultuurbijeenkomst 22 oktober 2015

Cultuurbijeenkomst 22 oktober 2015 Inhoud Cultuurbijeenkomst 22 oktober 2015 Vragenlijst culturele organisaties Financieel inzicht cultuurbesteding Zederik Gemeente Vijfheerenlanden Hoe verder Suggesties, voorstellen Cultuurbijeenkomst

Nadere informatie

Info /2017. Datum: Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant,

Info /2017. Datum: Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, Info 3 2016/2017 Datum: 28-10-2016 Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, In deze Nieuwsbrief treft u een brief aan van meester Adriaen. Hij gaat met pensioen op 1 januari 2017. Wij zullen

Nadere informatie

t Korenpraatje Van de directie Basisschool De Korenaar Rector Heuvelsstraat AN Helmond Op de agenda Belangrijke mededeling

t Korenpraatje Van de directie Basisschool De Korenaar Rector Heuvelsstraat AN Helmond Op de agenda Belangrijke mededeling Nieuwsbrief van vrijdag 15 juni 2018 nummer: 18 t Korenpraatje Basisschool De Korenaar Rector Heuvelsstraat 4 5704 AN Helmond 0492-511604 Op de agenda 18 t/m 22 juni 2018 Schoolkamp groep 8 20 juni 2018

Nadere informatie

Onderwerp: voortgangsrapportage Wel Thuis! 2, periode augustus september 2010

Onderwerp: voortgangsrapportage Wel Thuis! 2, periode augustus september 2010 Aan Provinciale Staten Datum : 9 november 2010 Statencommissie Wonen, Maatschappij en Cultuur Uw kenmerk : 2010WMC96 Ons kenmerk : Contactpersoon : Chandra Gischler E-mail : chandra.gischler @provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015

Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015 Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015 Loek Sijbers Dagvoorzitter twitter mee via #PS15 Ocker van Munster Directeur LKCA Brigite van Haaften-Harkema Gedeputeerde provincie

Nadere informatie

Jeugdmonitor Zeeland. Werkplan: Startnotitie primair onderwijs

Jeugdmonitor Zeeland. Werkplan: Startnotitie primair onderwijs Jeugdmonitor Zeeland Werkplan: Startnotitie primair onderwijs 2014 1 VOORWOORD JEUGDMONITOR ZEELAND De Jeugdmonitor Zeeland biedt beleidsmakers voor de Zeeuwse jeugd de mogelijkheid om statistische en

Nadere informatie

2013 is een relatief rustig jaar geweest wat in het teken stond van consolideren en de basis leggen voor ondersteuning van toekomstige projecten.

2013 is een relatief rustig jaar geweest wat in het teken stond van consolideren en de basis leggen voor ondersteuning van toekomstige projecten. Jaarverslag 2013 Voorwoord Na een voorspoedig verlopen 2013 is het tijd om de balans op te maken. Nederland had in 2013 te maken met vergaande bezuinigingen, oplopende werkloosheidcijfers, teruglopende

Nadere informatie

thema 1 Nederland en het water topografie

thema 1 Nederland en het water topografie thema 1 Nederland en het water topografie Argus Clou Aardrijkskunde groep 6 oefenkaart met antwoorden Malmberg s-hertogenbosch thema 1 Nederland en het water topografie Gebergten Vaalserberg Plaatsen Almere

Nadere informatie

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen A. De bestuurlijk I. Algemeen Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de statuten. Het huishoudelijk reglement wordt samengesteld en goedgekeurd door het voltallige

Nadere informatie

Samen Bouwen in. Halsteren De Schans

Samen Bouwen in. Halsteren De Schans Samen Bouwen in Halsteren De Schans Heerlijk wonen in Halsteren Halsteren is een gezellig dorp op de Brabantse Wal met veel natuur en water in de nabije omgeving. In het gezellige dorpscentrum vindt men

Nadere informatie

Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland

Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland Inventarisatie van de stand van cultuurbeleid in het basisonderwijs van West-Friesland voor het project Cultuleren 2017-2020. Stap 1 van 12 8%

Nadere informatie

STICHTING DIACONAAL CENTRUM VOOR HET GEVANGENISPASTORAAT. BELEIDSPLAN Van het diaconaal centrum voor het gevangenispastoraat Voor de periode 2014-2016

STICHTING DIACONAAL CENTRUM VOOR HET GEVANGENISPASTORAAT. BELEIDSPLAN Van het diaconaal centrum voor het gevangenispastoraat Voor de periode 2014-2016 STICHTING DIACONAAL CENTRUM VOOR HET GEVANGENISPASTORAAT BELEIDSPLAN Van het diaconaal centrum voor het gevangenispastoraat Voor de periode 2014-2016 Inleiding: De Stichting Diaconaal Centrum voor het

Nadere informatie

Jaarverslag activiteiten 2010

Jaarverslag activiteiten 2010 Jaarverslag activiteiten 2010 Na afloop van het slotconcert bij de GGzE op 6 juni; 50 leerlingen met docenten en vrijwilligers Projectbeschrijving en werkwijze Introductie Stichting Hengel is in 2007 opgericht.

Nadere informatie

REGIO S. Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014

REGIO S. Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014 Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014 REGIO S Regio 1 Traject 1 Mijn terugblik Akte2: Ontwikkeling van een persoonlijk Annemarie van der reflexie-instrument van leerlingen Reijden

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie