Pedagogisch werkplan verschonen en zindelijk worden. Verschonen. In de praktijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch werkplan verschonen en zindelijk worden. Verschonen. In de praktijk"

Transcriptie

1 Pagina: 1 van 16 Verschonen In de praktijk Rustig en vertrouwd met persoonlijke aandacht voor het kind dat je gaat verschonen, waarbij het kind bewust gemaakt wordt van wat er gebeurt. Een rustige, veilige omgeving scheppen waarin het kind zich veilig genoeg voelt om zich bloot te geven en verschoond kan worden. Richtlijnen Het kind krijgt de persoonlijke aandacht van de pedagogisch medewerker waar het recht op heeft. Per dag wordt het kind minstens 4 keer gecontroleerd en indien nodig verschoond door de pedagogisch medewerker De pedagogisch medewerker vertelt het kind wat er gaat gebeuren gedurende de verschoonbeurt, zodat het kind zich prettig voelt en er hierbij tijd genomen wordt voor de persoonlijke aandacht van het kind. Hierbij wordt er ingegaan op de initiatieven van het kind zelf. De verschoonbeurt vindt plaats in een hygiënische omgeving. Tijdens het verschonen van de luier benoemen of een kind heeft gepoept of geplast, zodat duidelijk wordt wat het verschil hiertussen is. De pedagogisch medewerker houdt er toezicht op dat het kind zich in een veilige omgeving bevindt om verschoond te worden en zorgt ervoor dat van tevoren alle verschoonmiddelen binnen handbereik zijn. De pedagogisch medewerker laat het kind zelf via het trapje op de verschoontafel klimmen, zodra het kind dit kan. Dit dient wel altijd onder toezicht of begeleiding van de pedagogisch medewerker te gebeuren. Dit is prettiger voor je eigen rug en het biedt de kinderen de kans om goed te leren traplopen.

2 Pagina: 2 van 16 Verschonen Onderwerpen m.b.t. verschonen van baby tot peuter Het bespreekbaar kunnen maken van verschonen bij baby s en peuters Het kind gaat welwillend mee om zich te laten verschonen en ervaart dit op een positieve manier, als zijnde een verbetering van de persoonlijke hygiëne. Richtlijnen De pedagogisch medewerker constateert en benoemt naar het kind toe dat het verschoond moet worden. Waar mogelijk mag het kind zich zelf uitkleden om de luier te kunnen verschonen of om op het potje of de wc te gaan. De pedagogisch medewerker benoemt naar het kind toe dat het de billen gaat schoonmaken en dat het doekje koud aan kan voelen aan de billen. De pedagogisch medewerker respecteert de intimiteit van het kind en let hierop tijdens het verschonen. Indien zij ziet dat het kind zich niet op zijn gemak voelt maakt zij dit bespreekbaar en probeert het kind zich op zijn gemak te laten voelen. Bij rode billen zal de pedagogisch medewerker deze insmeren met billencrème of talkpoeder ter verzorging of verlichting van eventuele pijn. Bij baby s zal de pedagogisch medewerker gedurende de verschoning contact blijven houden met de baby, door middel van een hand op het armpje of beentje. Alle maten luiers voor de baby en peuter dienen aanwezig te zijn. Het kind dient ten allen tijde onder begeleiding van een pedagogisch medewerker te zijn en mag dus niet alleen worden gelaten op het verschoonkussen. Bij diarree wordt er door de pedagogisch medewerker extra gelet op hygiëne: - Verschoonkussens worden vaker schoongemaakt. - Enkele keren per dagen worden deurklinken schoongemaakt. - Gebruik van handschoenen, onderlegger, desinfectans en regelmatig het wassen van de handen.

3 Pagina: 3 van 16 Verschonen Samenwerking met de ouders Een duidelijke en heldere overeenkomst tussen ouder en pedagogisch medewerker over de manier waarop hun kind verschoond wordt en met welke middelen dit gebeurt. Open en eerlijke communicatie tussen ouder en pedagogisch medewerker Richtlijnen De pedagogisch medewerker respecteert de wensen van de ouders wanneer deze niet aansluit op de richtlijnen vanuit de stichting. Indien een kind andere luiers, eigen doekjes of oliedoekjes gebruikt dan dienen deze vanuit thuis meegegeven te worden. De pedagogisch medewerker draagt er zorg voor dat deze ook enkel voor dit kind gebruikt worden en dat deze luiers ook gebruikt worden gedurende het verschonen. Eventueel wordt de maat van de luier met de ouders overlegd. De ouders worden aan het einde van de dag op de hoogte gebracht van bijzonderheden gedurende de verschoningen van die dag. Elke verschoonbeurt wordt op de daglijst genoteerd zodat helder naar de ouders toe is hoe vaak een kind verschoond is en of dit enkel plas of ook ontlasting is geweest. Kinderen dienen met een schone luier naar het kinderdagverblijf gebracht te worden ( géén nachtluier ) en de pedagogisch medewerker draagt er zorg voor dat het kind met een schone luier ook weer mee naar huis gaat. Indien een kind met een vieze luier, of vieze romper gebracht is bespreekt de pedagogisch medewerker dit s avonds met de ouders. Indien een kind wat nog een luier draagt bezig is met zindelijk worden, dient hierover open en eerlijk gecommuniceerd te worden tussen de ouders en de pedagogisch medewerker. Hierbij wordt het belang van het kind voorop gesteld ( zie protocol zindelijk worden ). Na het verschonen wordt sudocreme of bepanthem aangebracht.

4 Pagina: 4 van 16 Verschonen Waarden en normen De kinderen en de pedagogisch medewerker houden rekening met de wensen en behoeftes van elk individueel kind. Elk kind dient verschoond te worden op de manier die bij hem past, waarbij rekening wordt gehouden met het kind als individu. Richtlijnen Bij alle kinderen gelden dezelfde regels tijdens het verschonen. Echter dient elk kind op zijn eigen manier benaderd te worden. De pedagogisch medewerker dient er rekening mee te houden dat het ene kind het andere kind niet is, en elk kind als eigen individu gezien moet worden. Het kind moet in staat zijn om duidelijk zijn grenzen aan te geven en de pedagogisch medewerker dient hier ook naar te luisteren. Het kind dient met respect voor privacy voor het lichaam van het kind verschoond te worden, waarbij de pedagogisch medewerker er zich bewust van is dat je aan de meest intieme delen van iemands lichaam zit. De pedagogisch medewerker toont geen negatieve uitingen naar het kind ( verbaal en nonverbaal) De pedagogisch medewerker dient het goede voorbeeld aan het kind te geven als voorbereiding op hygiëne: Handen wassen na elke verschoonbeurt. Indien een kind bezig is met zindelijkheidstraining en hiervoor beloond wordt, dan is het belangrijk dat hierin 1 lijn geldt naar kinderen toe. Elk kind leert dit op zijn eigen manier en tempo.

5 Pagina: 5 van 16 Zindelijk worden in de praktijk: Het kind leert in zijn/haar eigen tempo zindelijk te worden Volledige zindelijkheid, waarbij het kind zelf naar het toilet kan gaan en alle bijbehorende activiteiten ook uit kan voeren, op het moment dat het kind naar de basisschool gaat. Richtlijnen Het tempo van het kind volgen: Bij het stimuleren van de zindelijkheid is het een voorwaarde dat de kinderen eraan toe zijn. Forceer het kind niet Spelenderwijs het kind begeleiden in het zindelijk worden: Wanneer een kind interesse toont in zindelijk worden hierin meegaan. Geeft een kind tijdens het verschonen aan dat het graag wilt plassen, geef hier dan ook aan toe en maak er tijd voor. Indien het kind 2x een ongelukje heeft gehad wordt de luier weer terug aangedaan en is er de volgende dag opnieuw de kans om de zindelijkheidstraining te starten. Duidelijke afspraken tussen ouders en collega s, waarbij één lijn wordt gevolgd: De thuissituatie zoveel mogelijk na leven op de groep, zodat er weinig verwarring bij het kind kan ontstaan. Het kind geeft zelf aan dat het naar de wc wil of er interesse in heeft. Daarnaast zijn er vaste tijden waarop kinderen naar de wc gaan. Mogelijkheid tot zelf aan- en uitkleden: Bij zindelijkheidstraining gemakkelijke kleding aangeven welke het kind ( eventueel ) zelf aan en uit kan trekken. Broeken met elastiek zijn hierin gemakkelijk.

6 Pagina: 6 van 16 Zindelijk worden Praten over onderwerpen m.b.t. zindelijk worden Het bespreekbaar kunnen maken van zindelijk worden. Het kind laten beseffen wat zindelijk zijn inhoudt. Richtlijnen Benoemen dat een kind heeft gepoept/geplast: Wanneer de pedagogisch medewerker observeert dat een kind aan het plassen of poepen is dit naar het kind benoemen. Op deze manier leren ze zich bewust te worden van hun spieren welke zij gebruiken tijdens de toiletbeurt. Afscheid nemen van behoefte: Het kan voor een kind heel beangstigend zijn dat iets wat in hem zat ineens in de wc ligt. Wanneer hier op een speelse manier mee omgegaan wordt, dan leert het kind dat het niet eng hoeft te zijn. Angst voor de wc of het krijgen van een ongelukje: Fouten maken mag, benoemen dat je het gaat leren door het te proberen. Niet boos worden wanneer er een ongelukje heeft plaatsgevonden. Samen plassen: Onder het mom van zien plassen, doet plassen. Een kind kan zich meer gedreven voelen tot het zindelijk worden, wanneer hij ziet dat zijn vriendjes hier ook mee bezig zijn. Het kan een drempel bij het kind wegnemen. Wanneer een kind alleen wilt plassen moet er ook de mogelijkheid tot privacy geboden worden. Complimenteren: De pedagogisch medewerker complimenteert het kind wanneer hij zijn behoefte op de wc heeft gedaan. In overleg kan er gekozen worden om gebruik te maken van een plaskaart waarbij het kind stickers mag plakken als beloning. Hierbij dient er goed opgelet te worden dat een kind het niet

7 Pagina: 7 van 16 ziet als falen wanneer hij geen sticker krijgt. Dit beloningssysteem kan stapsgewijs opgebouwd worden gedurende het traject naar zindelijk worden. Hygiëne: Handen wassen na het plassen. Indien het kind een ongelukje heeft gehad, de onderbroeken even schoonspoelen en in een plastic zakje in de tas van het kind stoppen. Wel ervoor zorgen dat de meeste ontlasting eraf is.

8 Pagina: 8 van 16 Zindelijk worden Veiligheid en welbevinden Een veilige en rustige omgeving scheppen waar het toiletbezoek kan plaatsvinden Het kind gaat met een veilig en vertrouwd gevoel naar het toilet. Richtlijnen Het kind moet eraan toe zijn om zindelijk te worden en niet de ouder. Anderzijds is het ook belangrijk dat een ouder en pedagogisch medewerker leert wanneer het kind eraan toe is terwijl zij dit zelf misschien nog niet zijn. Veilig toilet welke aangepast is op de hoogte van de kinderen. Krukjes worden beschikbaar gesteld waarmee het kind beter op het toilet kan klimmen. Het kind helpen als hij dat graag wil. Niet boos worden op het kind wanneer het mis gaat. Een positieve benadering is hierbij belangrijk, waarbij je duidelijk aan het kind vertelt wat er is gebeurd en dat ongelukjes kunnen gebeuren. Hierbij niet het kind benoemen maar het getoonde gedrag. Het kind laten doen wat hij zelf kan: Ondersteuning met aan- uitkleden kan aangeboden worden op het moment dat het kind zelf aangeeft hier behoefte aan te hebben.. Privacy aanbieden: Indien wenselijk deuren gesloten of op een kiertje houden wanneer een kind op het toilet zit, zodat het op zijn gemak kan zitten. Als het kind niet naar de wc wil dan hoeft dit ook niet: Tijdens vaste wc-momenten een kind niet verplichten om ook mee te moeten gaan, maar wel spelenderwijs stimuleren. Hij moet zelf leren aanvoelen wat het inhoudt om aandrang te hebben. De pedagogische medewerker kan hierop inspelen door die aandrang te observeren en te benoemen naar het kind toe. Geen speelgoed meenemen naar het toilet. De pedagogische medewerker dient zorg te dragen voor een schone wc waarop het kind kan zitten. Rust houden op het toilet: 1 kind per wc, en niet meerdere

9 Pagina: 9 van 16 kinderen toe laten die staan te wachten of al klaar zijn. Als je ziet dat een kind moeite heeft met poepen, of nog niet toe is aan poepen op de wc, de mogelijkheid aanbieden van een luier. Rekening houden met de thuissituatie of eventuele belangrijke veranderingen in het leven van een kind. Bijvoorbeeld scheiding, verhuizing, ruzie of een verminderde gezondheid.

10 Pagina: 10 van 16 Zindelijk worden Samenwerking met de ouders: Het volgen van één lijn in de weg van het zindelijk worden van het kind. Gelijke afspraken tussen de pedagogisch medewerker en de ouders naar het kind toe. Richtlijnen Het benoemen en uitleggen van de zindelijkheidstraining naar het kind toe door zowel ouder als pedagogisch medewerker. Ruimte geven aan de ouder en het kind om te wennen. Afspraken maken en nakomen. Duidelijk communiceren met de ouders. Open staan voor wensen en ideeën van ouders, en deze wensen respecteren. Hierbij staat een goede en eerlijke overdracht hoog bovenaan. Bij een afwijkende mening tussen de ouder en de pedagogisch medewerker kan er in gesprek worden gegaan om af te spreken welke wensen en behoeftes van de ouder haalbaar zijn binnen de groep van het kind. Zindelijk worden kan wat tijd in beslag nemen waarbij de nodige ongelukjes kunnen gebeuren. Ervaringen van de pedagogische medewerkers delen met de ouders. Aanbieden van extra verschoonkleren naar het kind toe. Deze in het tasje mee naar het kinderdagverblijf geven zodat we deze achter de hand hebben. De eigen kleren van een kind kunnen een veiliger gevoel geven bij het hebben van een ongelukje, dan wanneer ze vreemde of eventueel te grote/kleine kleren aan moeten doen. Bij het zindelijk laten worden van een kind verdient het de voorkeur dat er thuis ook aan gewerkt wordt en niet alleen op het kinderdagverblijf. Acceptatie dat we het kind niet op gezette tijden op de wc kunnen zetten. Bijvoorbeeld een kind op de wc zetten door middel van een timer of wekker is niet mogelijk op de groep. We zullen een kind wat zindelijk aan het worden is echter wel vaker helpen herinneren om naar het toilet te gaan. Wanneer het kind er nog niet aan toe is om zindelijk te worden zal de pedagogisch medewerker hier rekening mee houden en niet meegaan in de keuze van de ouder om het kind zindelijk te laten worden. Hierbij hanteren we het beleid van de stichting waarbij voorop staat dat het kind eraan toe moet zijn. Hierbij is het aan de ouder om ervoor te kiezen hier wel of niet in mee te gaan in de thuissituatie.

11 Pagina: 11 van 16 Zindelijk worden Waarden en normen De kinderen en de pedagogisch medewerker houden rekening met de wensen en behoeftes van elk individueel kind. Bewustwording bij het kind van de kinderen en de omgeving om zich heen, waarbij elk kind zijn eigen waarden en normen heeft. Richtlijnen De pedagogisch medewerker leert het kind de principes aan van hygiëne op de wc; handen wassen na het plassen wc-papier hoort thuis in de wc na het plassen of poepen de wc doorspoelen. De pedagogisch medewerker leert kinderen dat het belangrijk is na de toiletbeurt goed af te vegen. De pedagogisch medewerker toont respect naar het kind toe wanneer deze behoefte heeft aan privacy tijdens zijn toiletbezoek. De pedagogisch medewerker leert kinderen dat de wc geen plaats is om in te spelen. Zindelijk worden en alles wat daarbij komt kijken hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling van het kind.

12 Pagina: 12 van 16 Bijlage: Verschonen Veiligheid en welbevinden Een veilige situatie scheppen waarin het kind zich er bewust van wordt dat het er mag zijn en de verschoning een leuk moment is waarbij er extra tijd is voor persoonlijke aandacht. Het kind in toenemende mate zich bewust laten worden van zijn eigen lijf waarbij het leert: Kijk ik mag er zijn! Richtlijnen Wanneer het kind verschoond moet worden benadert de pedagogisch medewerker het kind persoonlijk, noemt het bij zijn naam en vertelt tegen het kind dat het verschoond gaat worden. ( omdat het eventueel geplast of gepoept heeft ) De pedagogisch medewerker benoemt naar het kind toe dat het een vieze luier heeft en niet dat het kind stinkt of vies is. Per kind wordt de aandacht en tijd gegeven door de pedagogisch medewerker waaraan het kind behoefte heeft. Hierbij bevindt het kind zich in een rustige omgeving waarbij hij het vertrouwen krijgt van de pedagogisch medewerker. Om het kind niet te laten schrikken van onverwachte aanrakingen of bewegingen is het van belang dat de pedagogisch medewerker elke handeling benoemt alvorens deze wordt uitgevoerd. Hierbij let de pedagogisch medewerker op het kind zijn reactie en speelt hierop in. Indien een kind graag zelf mee wilt helpen mag en kan dit. Dit bevordert het welbevinden en de zelfredzaamheid van het kind. De pedagogisch medewerker zal het kind ook complimenteren voor wanneer hij het probeert of het ook lukt. Wanneer een kind pijn ervaart tijdens het verschonen benoemt de pedagogisch medewerker dit naar het kind toe, zodat het kind zich begrepen voelt en leert dat het niet erg is dat hij verdrietig is. Ook leert hij dat hij geholpen wordt om de pijn weg te laten gaan en krijgt hierdoor meer vertrouwen in de pedagogisch medewerker.

13 Pagina: 13 van 16 Bij het verschonen geeft een kind zich letterlijk bloot! Het is aan de pedagogisch medewerker hier behoedzaam en respectvol mee om te gaan. De pedagogisch medewerker is alert op het lichaam van het kind en eventuele veranderingen hierin: rode vlekjes, huiduitslag, rode billen, blauwe plekken. Voor baby s en jongere kinderen is het handig om iets ter afleiding bij de hand te hebben voor het geval het kind het moeilijk vindt om stil te liggen. Dit maakt het voor het kind en de pedagogisch medewerker makkelijker om de verschoonbeurt op een rustige manier af te sluiten.

14 Pagina: 14 van 16 Verschonen Persoonlijke competenties Spelenderwijs leert het kind wat verschonen inhoudt en wat hierin zijn bijdrage kan zijn. Het kind bewust maken van de vorderingen in het bewust zijn van plassen en ontlasting hebben in de luier. Het kind spelenderwijs bewust maken van zijn eigen lijf en de verzorging die daarbij nodig is. Richtlijnen Emotionele ontwikkeling: De pedagogisch medewerker benoemt naar het kind toe dat het een vieze luier heeft en niet dat het kind stinkt of vies is. De pedagogisch medewerker stelt het kind gerust wanneer het bang is en probeert het vertrouwen van het kind hierin te winnen. Hierbij worden ook de emoties van het kind benoemt zodat het kind beseft dat het gezien wordt! Het kind wordt gecomplimenteerd wanneer iets goed lukt of hij het goed probeert. Dit vergroot het zelfvertrouwen bij het kind waardoor het de volgende keer meer plezier erin heeft. Wanneer de pedagogisch medewerker aan het kind vraagt of het op de wc wil proberen te plassen dan dient zij de keuze van het kind te respecteren. Motorische ontwikkeling: Het kind leert zelf ontdekken en onderzoeken van zijn eigen kunnen. Het kind mag zelf, of onder begeleiding van de pedagogisch medewerker het trapje op en af lopen. Er is altijd een pedagogisch medewerker bij. Het kind wordt in de gelegenheid gesteld om zelf mee te mogen helpen bij het aan- en uitkleden. Cognitieve ontwikkeling: De pedagogisch medewerker benoemt alle handelingen die zij doet tijdens het verschonen zodat het kind weet wat te verwachten.

15 Pagina: 15 van 16 Bij kleinere kinderen is het erg leuk om de teentjes van het kindje te tellen. Dit hoort een stukje bij de bewustwording van zijn eigen lijf maar ook wordt het kind spelenderwijs in aanraking gebracht met cijfers. De pedagogisch medewerker benoemt de verschillende lichaamsdelen van het kind; armen, benen, buik, tenen, billen etc. Taalontwikkeling: De pedagogisch medewerker praat gedurende de verschoonbeurt over alles met het kind waardoor een brede woordenschat aan het kind aangeboden wordt. Gedurende de verschoonbeurt heeft het kind persoonlijke aandacht van de pedagogisch medewerker waarbij persoonlijke gesprekjes erg fijn zijn voor het kind. Hierin kan de pedagogisch medewerker haar kans benutten voor 1 op 1 contact met het kind zonder dat daar andere kinderen bij zijn.

16 Pagina: 16 van 16 Verschonen Diversiteit Alle kinderen zijn uniek Elk kind wordt uniek beschouwd en op zijn/haar eigen manier benaderd. Richtlijnen Elk kind wordt op gewaardeerd op zijn uniekheid. De pedagogisch medewerker heeft geen vooroordelen over een kind en ieder kind dient geaccepteerd te worden zoals het is. De pedagogisch medewerker moet echt elk kind leren kennen en hier ook moeite voor doen. De pedagogisch medewerker benoemt de verschillen tussen jongens en meisjes wanneer hierover gesproken wordt.

Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst.

Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst. ZINDELIJKHEIDSTRAINING BELEID 1. TOEPASSING Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst. 2. DOEL VAN HET DOCUMENT Het doel van het document is dat alle medewerkers

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Wat je kunt doen om je kind te helpen zindelijk te worden. Drie fasen Zindelijk worden verloopt in drie fasen:

Wat je kunt doen om je kind te helpen zindelijk te worden. Drie fasen Zindelijk worden verloopt in drie fasen: Zindelijkheid Zindelijkheidsontwikkeling Zomaar laten gaan moet zelfbeheersing worden Een kind moet, net als bij lopen, zijn eigen tempo bepalen. Je kunt hem eigenlijk niet zindelijk maken, hij* wordt

Nadere informatie

Zindelijk worden. Thema. 1 Inleiding

Zindelijk worden. Thema. 1 Inleiding Thema 10 Zindelijk worden 1 Inleiding Als zorghulp in de thuiszorg of bijvoorbeeld in de kinderopvang kun je te maken krijgen met kinderen die zindelijk worden. Ze moeten dan leren op een potje te plassen

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

Yunio: Zindelijk worden

Yunio: Zindelijk worden Yunio: Zindelijk worden Informatie en adviezen voor ouders Yunio is onderdeel van. Zindelijk worden Yunio ondersteunt (aanstaande) ouders in de ontwikkeling van hun kind. Zindelijk worden is een ingewikkeld

Nadere informatie

Op het programma: Vraag 1. Wat betekent voor jou zindelijk zijn? Opwarmertje Iinfo: In groepjes van 3 à 4

Op het programma: Vraag 1. Wat betekent voor jou zindelijk zijn? Opwarmertje Iinfo: In groepjes van 3 à 4 Op het programma: Christel Daenen pedagoge opvoedingsconsulente Opwarmertje Iinfo: Wanneer en hoe wordt een kindje zindelijk? Wanneer moet ik me ongerust maken? Culturele en maatschappelijke invloeden

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Wenbeleid Inhoud 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: Eerste kennismaking 4 Hoofdstuk 3: Het afscheid 5 Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Bijlage 1: Wenschema 2 1. Inleiding Pedagogische medewerkers

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

Om onzindelijkheid te voorkomen is het belangrijk de zindelijkheidstraining op het juiste moment en op de juiste manier te starten.

Om onzindelijkheid te voorkomen is het belangrijk de zindelijkheidstraining op het juiste moment en op de juiste manier te starten. Zindelijkheid Informatie voor ouders Deze flyer gaat over zindelijkheid van kinderen tussen 1,5 en 5 jaar. We geven informatie over de basis zindelijkheidstraining en een korte uitleg over de aanpak van

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje Wat is zindelijkheid? Je kind is zindelijk als het niet meer in zijn broek plast, overdag droog is en zelf op het potje of het toilet

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Bedplassen. Tot slot. Bedplassen komt vaak voor. Bedplassen is lastig. Wat is de oorzaak van het bedplassen?

Bedplassen. Tot slot. Bedplassen komt vaak voor. Bedplassen is lastig. Wat is de oorzaak van het bedplassen? Tot slot Op internet is ook veel informatie te vinden over bedplassen en de behandeling van bedplassen. De GGD verwijst voor bedplassen naar: www.bedplassen.org Informatie over plaswekkers is te vinden

Nadere informatie

Zindelijkheid Vlot op de pot? Christel Daenen pedagoge Opvoedingsconsulente K&G

Zindelijkheid Vlot op de pot? Christel Daenen pedagoge Opvoedingsconsulente K&G Zindelijkheid Vlot op de pot? Christel Daenen pedagoge Opvoedingsconsulente K&G Op het programma: Aantal stellingen Daaraan gekoppeld- achtergrond: Wanneer en hoe wordt een kindje zindelijk? Wanneer moet

Nadere informatie

Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school!

Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school! Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school! Juf Sahinde Schooljaar 2011-2012 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Waarom hebben de juffen graag zindelijke kleuters op school?... 4 Wanneer starten

Nadere informatie

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften.

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften. Pedagogisch beleid Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Zindelijkheid. Start tussen 2 en 3 jaar. Verplicht je kind niet. Kijk naar de lichaamstaal van je kind

Zindelijkheid. Start tussen 2 en 3 jaar. Verplicht je kind niet. Kijk naar de lichaamstaal van je kind Zindelijkheid Start tussen 2 en 3 jaar Verplicht je kind niet Bereid je kind goed voor Oefen genoeg Kijk naar de lichaamstaal van je kind Beloon je kind Blijf kalm bij ongelukjes Doe je kind geen pamper

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

De zindelijkheidstas

De zindelijkheidstas De zindelijkheidstas Beste ouder(s), De zindelijkheidstas werd uitgewerkt op basis van het prentenboek Op je potje, Konijn van Kathleen Amant. In de tas zitten allerlei materialen waarmee je tijdens de

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

2. Klaar of niet klaar: de timing is alles

2. Klaar of niet klaar: de timing is alles 2. Klaar of niet klaar: de timing is alles Op welke leeftijd kan een kind starten met zindelijkheidstraining? Wanneer is de beste leeftijd om te starten met zindelijkheidstraining: 18 maanden, 24 maanden

Nadere informatie

Activiteitenlijst - Baby s en peuters

Activiteitenlijst - Baby s en peuters Activiteitenlijst - Baby s en peuters BSO Kinderbegeleider Duaal - NAAM KLAS Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal - Baby s en peuters CLUSTER : ALGEMENE ACTIVITEITEN LD P P. Gaat op een positieve,

Nadere informatie

In deze folder wordt beschreven hoe het zindelijk worden voor plassen en poepen bij kinderen werkt.

In deze folder wordt beschreven hoe het zindelijk worden voor plassen en poepen bij kinderen werkt. Zindelijkheid In deze folder wordt beschreven hoe het zindelijk worden voor plassen en poepen bij kinderen werkt. Zindelijkheidstraining: wanneer? Om onzindelijkheid te voorkomen is het belangrijk de zindelijkheidstraining

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

ZINDELIJKHEID. positief ondersteunen

ZINDELIJKHEID. positief ondersteunen ZINDELIJKHEID positief ondersteunen Op het potje gaan is een belangrijke stap voor een kind en misschien kijk je er ook naar uit om niet meer te sleuren met luiers. Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen

Nadere informatie

gedachtes rondom zindelijk maken Er bestaan uiteenlopende opvattingen over het zindelijk maken van kinderen. Aan de ene kant zijn er mensen die vinden

gedachtes rondom zindelijk maken Er bestaan uiteenlopende opvattingen over het zindelijk maken van kinderen. Aan de ene kant zijn er mensen die vinden gedachtes rondom zindelijk maken Er bestaan uiteenlopende opvattingen over het zindelijk maken van kinderen. Aan de ene kant zijn er mensen die vinden dat je een kind niet zindelijk kan maken tot hij zelf

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Seksuele opvoeding. S. Lalić Alle locaties

Seksuele opvoeding. S. Lalić Alle locaties S. Lalić Alle locaties informatie@unikidz.nl 1 Voorwoord Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen. Hierbij hoort ook de seksuele ontwikkeling. Het is belangrijk dat kinderen lichaamsbesef

Nadere informatie

De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi.

De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi. 1 De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi. Je zet ze op het potje en daarna heb je nooit meer een natte broek.

Nadere informatie

Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum:

Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum: Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum: 28-10-2016 A. Pedagogisch beleidsplan overblijf Inleiding Dit pedagogisch beleidsplan maakt onderdeel uit van het pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

ZINDELIJKHEID positief ondersteunen

ZINDELIJKHEID positief ondersteunen ZINDELIJKHEID positief ondersteunen 1 Op het potje gaan is een belangrijke stap voor een kind. Elk kind wordt zindelijk op zijn tempo. We willen jullie graag informeren over hoe je een peuter hierbij kan

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Opvang door Nanny s Inleiding Kinderen moeten zich bij Kinderopvang OOK prettig voelen. Dat is waar alles om draait. Wij willen dat de opvang aantrekkelijk

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Geboren met extra kleppen!

Geboren met extra kleppen! Geboren met extra kleppen! Stida Vreede-ten Brink Verpleegkundig consulent kindernefrologie Gespecialiseerd in stoma,continentie en huidverzorging UMCG Beatrixkinderziekenhuis Groningen Functioneren

Nadere informatie

Kinderopvang Huisregels

Kinderopvang Huisregels Huisregels Uw keuze voor De Kabouters Met uw keuze voor De Kabouters kiest u ervoor om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind aan ons uit te besteden. Binnen de kaders van ons beleid houden wij

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

Over peuters en kleuters

Over peuters en kleuters Over peuters en kleuters Even terugdenken aan onze eigen puberteit Stemmingswisselingen Boos worden om niets Ruzie maken over niets Met de deuren slaan voor aandacht Experimenteergedrag Grenzen af tasten

Nadere informatie

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : versie 1/ februari 2011 1 Inleiding Pedagogisch groepsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt er gewerkt t.a.v. het pedagogisch beleid. De doelstellingen van het pedagogisch

Nadere informatie

Informatie over zindelijkheid

Informatie over zindelijkheid Informatie over zindelijkheid voor ouders, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen JGZ Richtlijn Zindelijkheid urine en feces Informatie voor ouders, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen

Nadere informatie

Feedbackmapje Naam leerling: Richting: Kinderbegeleider duaal. Mevr. An Treuttens. Kinderbegeleider duaal Don Bosco Halle

Feedbackmapje Naam leerling: Richting: Kinderbegeleider duaal. Mevr. An Treuttens. Kinderbegeleider duaal Don Bosco Halle Feedbackmapje 2018-2019 Naam leerling: Richting: Leerkracht: Mevr. Ann Glorieux Mevr. An Treuttens 1 Activiteitenlijst kind duaal: Cluster: Algemene activiteiten Competentie: Gaat op een positieve, opbouwende

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home Pedagogisch beleidsplan Kid@home Pedagogisch beleidsplan Inhoud: 1. Inleiding 2. Pedagogische visie 3. Verzorging 4. Emotionele veiligheid 5. Persoonlijke competenties 6. Sociale competenties 7. Normen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan 2017-2018 Marianne Strijker- Borsje Inhoud Inleiding... 2 Grondslag... 2 4 opvoedingsdoelen... 2 Het bieden van een gevoel van emotionele en fysieke veiligheid... 3 Het bieden van

Nadere informatie

JGZ. Incontinentie bij kinderen. T. van den Brand, arts JGZ Volksgezondheid gemeente Utrecht

JGZ. Incontinentie bij kinderen. T. van den Brand, arts JGZ Volksgezondheid gemeente Utrecht JGZ Incontinentie bij kinderen T. van den Brand, arts JGZ Volksgezondheid gemeente Utrecht Komende 25 minuten. De rol van de JGZ Hoe werkt de JGZ Zindelijkheid /incontinentie Urine Zindelijkheid/incontinentie

Nadere informatie

Visietekst de Boomgaard Op het potje!

Visietekst de Boomgaard Op het potje! Visietekst de Boomgaard Op het potje! Zindelijkheid, wat is dat? Ø Een kind is zindelijk als het zijn/haar urine/stoelgang kan ophouden op het moment dat het aanvoelt dat hij/zij naar toilet moet en daar

Nadere informatie

Het zindelijkheidsproces

Het zindelijkheidsproces Zindelijk worden met een anorectale malformatie of de ziekte van Hirschsprung. Uw kind heeft een anorectale malformatie of M. Hirschsprung. Bij kinderen met een anorectale malformatie of met de ziekte

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug 2018 Sociaal-emotionele ontwikkeling etrokkenheid etrokkenheid - 0 eleeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen Laat heel

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN : PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN : Pedagogisch beleidsplan Heisa hop versie MAART 2012 1 Inleiding Pedagogisch beleidsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt gewerkt volgens het pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

COMMUNICATIE MET JONGE KINDEREN

COMMUNICATIE MET JONGE KINDEREN COMMUNICATIE MET JONGE KINDEREN Judith Janssen Docent AD PEM / Pedagogisch Educatief medewerker j.m.a.janssen@hr.nl Programma: Communicatie met jonge kinderen Baby s: Gesprekspartner Belang van taal Eenkennigheid

Nadere informatie

Interactievaardigheden in de Kinderopvang

Interactievaardigheden in de Kinderopvang Interactievaardigheden in de Kinderopvang Toelichtende tekst bij PowerPoint pedagogisch kader training Voorleescoördinator In 2012 is een landelijke meting uitgevoerd door het Nederlands Consortium Kinderopvang

Nadere informatie

Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling. Zelfbeeld. *bron: SLO ;6 4 4;6 5 5;6 6 6,6 7

Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling. Zelfbeeld. *bron: SLO ;6 4 4;6 5 5;6 6 6,6 7 1 Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling Zelfbeeld 1. Gebruikt en begrijpt het woord wij. 2. Ontdekt verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en de anderen in de groep. 3. Toont non-verbaal

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen 1. Kijkt veel naar andere kinderen. 1. Kan speelgoed met andere kinderen 1. Zoekt contact met andere kinderen 1. Kan een emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente Inleiding Met dit Pedagogisch beleid willen wij u graag informeren over onze visie op opvoeden, welke voorwaarden worden gesteld en welke afspraken gemaakt

Nadere informatie

Peuterspeelzaal De kleine ontdekkers Hand - out voor ouders

Peuterspeelzaal De kleine ontdekkers Hand - out voor ouders Peuterspeelzaal De kleine ontdekkers Hand - out voor ouders Alle informatie in 1 hand-out. Voor vragen kunt u altijd bij de pedagogisch medewerkers terecht. Inhoudsopgave: - Wie zijn wij. - Leeftijden

Nadere informatie

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula 1 Inhoudsopgave 1. Positief pedagogisch klimaat 2. Kernwaarden 3. Afspraken op de drie niveaus 4. PPK weken 2 1. Positief pedagogisch klimaat De afgelopen

Nadere informatie

Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3

Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3 1. Omgaan met jezelf, met en met volwassenen Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3 Zelfbeeld Sociaal gedrag belangstelling voor andere kinderen, maar houden weinig rekening met de ander

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje

Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje 1. DOEL van de voorschool Het doel van de voorschool is door middel van het bieden van een ontmoetingsplaats voor kinderen hen in contact te brengen met

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Ieder mens wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat een baby graag in de armen genomen wordt. Warmte, aanraking, lichamelijk contact en streling zijn voor een

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1 WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR DE BOFKONTJES Kindercentrum de Bofkontjes is een spelenderwijs groep die halve dagopvang biedt. De Bofkontjes heeft haar groepsruimte in de Tarthorstschool direct

Nadere informatie

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs Kinderdagverblijf/BSO Het Kinderparadijs 1 januari 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De eerste kennismaking... 5 3. Het afscheid... 7 4. De gehele periode van

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters

Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters 7BSO Kinderbegeleider Duaal 2017-2018 NAAM KLAS WERKPLEK TRAJECTBEGELEIDER MENTOR Deze evaluatiebundel dient om na te gaan in welke mate de verschillende competenties

Nadere informatie

Naam Adres. Geb.datum Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam verwijzend arts...

Naam Adres. Geb.datum Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam verwijzend arts... De PIPO poli van het LangeLand Ziekenhuis Vragenlijst kinderincontinentie (4-12 jaar) Naam Adres. Geb.datum..-..-. Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld.

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld. Betrokkenheid Autonomie Competentie Relatie leerkracht Relatie leerlingen De behoefte aan autonomie De behoefte aan competentie De behoefte aan een goede relatie met de leerkracht De behoefte aan goede

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inleiding Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Versie 1.06 Datum 17-02-2015 Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wie zijn wij? 3 3. Gediplomeerde gastouders 3 4. Hygiëne 3 5. Openingstijden 3 6. Wennen

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 11 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Kinderen worden beschermd en gekoesterd door hun ouder(s) of verzorgers. Daar wordt de basis

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf 1. Wijst dingen aan die het wil, herkent zichzelf in de spiegel, is zich bewust waar het wel en niet van houdt. (Het kind wordt bewust

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 10 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

REGELS & AFSPRAKEN. Inleiding REGELS & AFSPRAKEN. Opstellen van regels & afspraken

REGELS & AFSPRAKEN. Inleiding REGELS & AFSPRAKEN. Opstellen van regels & afspraken Pagina: 1 van 10 REGELS & AFSPRAKEN Inleiding Regels en afspraken zijn een onderdeel van waarden en normen. Het is belangrijk dat kinderen weten welke ideeën en gedachten er achter regels en afspraken

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Het kind centraal in de kinderopvang - M. Haze

Het kind centraal in de kinderopvang - M. Haze Het gezicht lacht naar hem. Hij kijkt goed. Hij lacht terug. Het gezicht praat. Hij ziet twee handen die naar hem worden uitgestoken. De handen wachten en het gezicht kijkt blij. Hij beweegt zijn hoofd

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN 1.1 VISIE OP DE KINDEROPVANG 2.1.1 PEDAGOGISCHE VISIE Kinderdagverblijf De kleine boom is een kleinschalige professionele organisatie voor de opvang van kinderen van 0 tot 4 jaar.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers

Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de intensive care (IC) is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond)

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) HONDENTOILET Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) Stap 1: zoek de juiste plaats voor het hondentoilet Plaats het hondentoilet in een hoek, zodat het wordt afgeschermd door twee muren.

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding Methodisch werken binnen Lang Verblijf woonzorg en dagbesteding 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gentle Teaching 4 Middelen 5 Voor wie is Gentle Teaching? 5 3. Competentievergrotend werken 6 Middelen

Nadere informatie