aeris-informatie Trainingsmanual.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "aeris-informatie Trainingsmanual."

Transcriptie

1 Trainingsmanual. Trainingsmanual voor de swopper

2 Trainingsmanual. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Onze idee. Hoofdstuk 2: Waarom swoppen? Hoofdstuk 3: Een korte instructie. Hoofdstuk 4: Zo wordt de "swopper" optimaal ingesteld. Hoofdstuk 5: Tips voor het begin. Hoofdstuk 6: Productinformatie "swopper"-varianten. Hoofdstuk 7: Een korte medische informatie. Hoofdstuk 8: Slotwoord.

3 Onze idee. Van idee tot product. Wij hebben ons tot doel gesteld meer beweging in het leven te brengen en speciaal door meer fitness, gezondheid en wellness in ons dagelijks bestaan de levenskwaliteit te verhogen. De "swopper" is de realisatie van dit doel. Wereldwijd wordt voor het eerst dynamisch zitten in alle drie dimensies mogelijk. Dit betekent, dat voor de eerste keer een stoel zich aan alle bewegingen van de mens kan aanpassen: voor-, achter- en zijwaarts en ook verticaal. De ingenieur Josef Glöckl werd door zijn vrouw, een geëngageerde fysiotherapeute, op het idee gebracht van deze intussen meerdere malen gepatenteerde uitvinding. Zij had in haar praktijk dagelijks te maken met het probleem van de rugklachten, waaraan rond 80 % van de bevolking in de industrielanden lijdt. Daar het algemene tekort aan beweging als voornaamste oorzaak van de volksziekte rugpijn geldt, zocht het echtpaar Glöckl hierin de oplossing. Met de "swopper" is dit echtpaar erin geslaagd, een alternatief voor de traditionele bureaustoel te ontwikkelen - een effectief werkzame stoel, die niet alleen meer activiteit bij het zitten mogelijk maakt, maar deze zelfs bevordert: De "swopper" houdt de spieren fit, de tussenwervelschijven worden goed gevoed en blijven elastisch en de doorbloeding komt op gang. Het positieve effect van het zitten op deze innovatieve manier is medisch goedgekeurd en door meerdere onderzoeken bewezen. De "swopper" wordt door bekende orthopeden en sportartsen als therapie en prophylaxe bij rugklachten aanbevolen. De "swopper" is al meermaals nationaal en internationaal voor functionaliteit, techniek en design bekroond. Bij aeris ligt aan alle activiteiten een uitvoerig kwaliteitsconcept ten grondslag, omvattend de keuze van leveranciers, de nauwkeurige controle, het gebruik van kwalitatief hoogwaardige en milieuvriendelijke materialen, een zorgvuldige kwaliteitscontrole en een voortdurend contact met de "swopper"-(be-) zittende klanten. Made in Germany is in het kader van dit concept van essentieel belang: De "swopper" is in Duitsland ontwikkeld en ontworpen, geproduceerd wordt uitsluitend in de eigen fabriek bij Augsburg en alle toegeleverde onderdelen (uitgezonderd de bekledingsstof Alcantara uit Italië) komen uit Duitsland.

4 Waarom swoppen?

5 Waarom swoppen? De gedachte er achter: Werkt u zich niet krom! Op traditionele (bureau-)stoelen overkomt dat precies de (be-)zittende werkers: het lichaam moet zich aan de bestaande zitconstructie (zitting, leuning enz.) aanpassen. Over het algemeen is de zitconstructie vast, soms zijn een paar instellingen mogelijk. Na het instellen staat alles weer vast. Het gevolg: u heeft te weinig beweging en krijgt een kromme rug. En dat leidt tot stijfheid en rugklachten. De "swopper" is radicaal anders. De "swopper" past zich aan alle bewegingen van het lichaam aan. De zitting volgt de bewegingen van het bekken in alle drie dimensies, daardoor blijft de rug automatisch recht. De "swopper" ist de enige stoel op de hele wereld, die in 3 dimensies (ook verticaal!) beweging toelaat, er zelfs om vraagt en ondersteunt. De verticale beweging is voor het lichaam uiterst belangrijk, daar dit afwisselend be- en ontlast moet worden. Vroeger moest de mens veel lopen (anders zou hij zijn verhongerd). Tot de dagelijkse bewegingsafloop hoorde ook het op en af, het verticale bewegingspatroon. Nu lopen we nog maar weinig en wel over grotendeels vlakke wegen. Het op en af gaan dat ons lichaam nodig heeft, dwz. het verticale be- en ontlasten, maakt geen deel meer uit van ons dagelijks bewegingspatroon.

6 Waarom swoppen? Waarom is juist het swoppen zo belangrijk voor het lichaam? De "swopper" laat ons bewegen en ondersteunt de verticale beweging. En dat is voor het lichaam van essentieel belang: door het verticale be- en ontlasten worden de tussenwervelschijven voldoende gevoed. Een tussenwervelschijf, die de hele dag alleen maar door het gewicht van het lichaam wordt "uitgeperst", is niet meer bestand tegen grote belastingen. De tussenwervelschijf moet verticaal worden be- en ontlast, een soort pomp- en zuigeffect, waardoor ze wordt gekneed en de voedingsvloeistoffen worden opgenomen. Dit wordt b.v. door het verticale op en neer bewegen bereikt. De inwendige organen zijn aan fascia's en banden bevestigd. Door de zwaartekracht worden ze voortdurend naar beneden getrokken. Door het verticale bewegen kunnen banden en fascia's zich weer samentrekken en elastisch worden. Enkele organen hebben deze verticale beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Zo bewegen de nieren zich in verhouding tot het lichaam tussen 400 en 600 meter per dag. Het verticale bewegen helpt de nieren goed te functioneren. De afvoer van de lymfe wordt door de verticale beweging bevorderd. Bij te weinig beweging ontstaan stuwingen. Ook de doorbloeding wordt door verticaal bewegen gunstig beïnvloed. Allemaal processen, die bij het stilzitten niet in deze omvang kunnen plaatsvinden.

7 Waarom swoppen? Daarom niet zitten, maar swoppen! De "swopper" is zo geconstrueerd, dat het natuurlijke bewegingspatroon van de mens wordt gevolgd, ook tijdens het zitten en speciaal ook bij het werk. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om in een en dezelfde houding te blijven zitten, het heeft afwisselende houdingen en beweging nodig. Spieren kunnen zich makkelijk de hele dag bewegen. "Steunwerk" echter, al is het maar voor korte tijd, gaat ze niet zo makkelijk af. Ze worden stijf, krijgen niet genoeg zuurstof (slechts 10% van de zuurstoftoevoer t.o.v. een "gezonde" spier) en de afvalstoffen worden niet meer voldoende afgevoerd. De spieren verharden en doen pijn. Een spier, die zich steeds een beetje beweegt kan niet verharden en ook geen pijn doen, omdat door de beweging voldoende zuurstof aan- als ook afvalstoffen afgevoerd worden. En daarom is swoppen beter dan stilzitten.

8 Een korte instructie.

9 Een korte instructie. De zes belangrijkste voordelen van de "swopper". 1. Met een "swopper" zit u altijd goed! Als u op de "swopper" gaat zitten, houdt u zich in evenwicht met uw zitvlak en uw benen. Door het balanceren blijft uw lichaam ietwat in beweging, de wervelkolom en de veerpoot vormen een as. De zitting volgt de bewegingen van het bekken, daardoor blijft de rug recht. Door stilzitten blijft de zitting daarentegen onbewegelijk, waardoor uw bekken ook in deze vastgelegde houding moet blijven. Buigt u zich dan naar uw werk toe, moet u de afstand tussen de zitting en uw werkplek door het buigen van uw rug overbruggen. Deze houding wordt dan ook nog eens gedurende uren ingenomen, waardoor de tussenwervelschijven aan één kant worden platgedrukt. Bij het swoppen blijven de tussenwervelschijven gelijkmatig belast, omdat het bekken naar voren kantelt en de natuurlijke s-vorm van de wervelkolom behouden blijft. De afstand tussen de zitting en het werk overbrugt u door de voorwaartsbeweging van de as wervelkolom-veerpoot. Als u ook nog verticaal beweegt, wordt het bovenlijf bovendien nog gestrekt, op het middenrif rust geen druk, u ademt dieper en voelt zich prettig. 2. Swoppen is goed voor de tussenwervelschijven! En dit in dubbel opzicht: Ten eerste worden de tussenwervelschijven naar behoren gevoed en dat is uiterst belangrijk, omdat deze niet door het vaatsysteem met voedingsstoffen worden verzorgd, maar 's nachts door de opheffing van de osmotische drukverschillen en overdag door het pomp- en zuigeffect. En ten tweede, omdat de tussenwervelschijven parallel belast blijven en niet uren eenzijdig (door het kromzitten) in elkaar worden gedrukt.

10 Een korte instructie. De zes belangrijkste voordelen van de "swopper". (Vervolg) 3. Bij het swoppen ontspannen de spieren zich! Door de voortdurende subtiele bewegingen zijn de spieren niet aangespannen en worden goed doorbloed. Zo wordt stijfheid voorkomen. Deze voortdurende subtiele beweging heeft ook een trainingseffect. Het spierstelsel wordt langzamerhand krachtiger en kan voor een rechte rug zorgen. Zwakke, vaak door het stilzitten atrofische rugspieren zijn de oorzaak van een hoog percentage rugklachten (in de literatuur is van tot 80% sprake). De natuur bouwt spieren op, als ze worden gebruikt. Maar ze verslappen, als ze niet worden gebruikt (denk aan een arm in het gips). Hoe meer "steun" een mens bij het zitten krijgt en hoe meer hij in die ondersteunde houding blijft zitten, deste slapper worden de rugspieren. En deste groter is het risico vroeg of laat door rugpijn te worden geplaagd. Tussen de verschillende wervellichamen zit geen benige verbinding. Zonder het ondersteunende spierstelsel met de bijbehorende pezen, banden en fascia's* zouden de wervellichamen gewoon "omvallen". Dat we rechtop kunnen lopen hebben we dus alleen aan onze spieren te danken! Alleen door een voortdurende en lichte training en een natuurlijk gebruik van de spieren blijven deze fit en de waarschijnlijkheid, dat u rugpijn krijgt neemt af. Dit bereikt u met de swopper. *De fascia is een taaie bindweefselstructuur, waarbinnen spieren en pezen beschermd kunnen werken. De fascia bestaat uit collagene vezels en geeft de spieren stabiliteit en elasticiteit.

11 Een korte instructie. De zes belangrijkste voordelen van de "swopper. (Vervolg) 4. swoppen voorkomt bloedvatenziektes! Op veel traditionele stoelen zit men vaak in een kleine kuil. Aan de voorkant van het zitvlak bevindt zich dan een kleine opgevulde verhoging, die vooral voor mensen met korte benen drukplaatsen aan de onderkant van het dijbeen veroorzaakt. Daardoor wordt het terugvloeien van het veneuze bloed uit de benen bemoeilijkt, het komt tot stuwingen in de benen, en de kans op aderproblemen is groot. Hetzelfde geldt voor aambeien, die ook niets anders dan aderproblemen zijn. Door de bolronde zitting van de "swopper" zit u op uw zitbeenknobbels. Als het bekken nu naar voren beweegt om dichterbij het werk te komen, helt ook de voorkant van de "swopper"-zitting naar voren en naar onderen, de onderkant van het dijbeen krijgt geen drukplaatsen en het veneuze bloed kan ongehinderd uit de benen worden getransporteerd. Door het zitten en bewegen op de "swopper" wordt echter ook de zogenaamde kuitpomp geactiveerd. Dit effect ontstaat daardoor, dat op de "swopper" de benen voor het evenwicht zorgen. Het veneuze bloed wordt uit de benen vooral door de kuitpomp terug naar het hart getransporteerd. Iedere keer, als de kuitspier wordt aangespannen, worden de venen samengedrukt en wordt het bloed naar het hart gestuwd. Als de spier zich weer ontspant, verhinderen de venenkleppen dat het bloed in de benen terugstroomt. Hetzelfde geldt voor de bekkenbodemspieren. Ook deze worden door bekkenbewegingen geactiveerd, het veneuze bloed kan makkelijker terugstromen en de urine kan beter worden opgehouden. Bij het swoppen wordt de kuitpomp automatisch geactiveerd, hetzij door het heen en weer schommelen of door het gebruik van de spieren, om het evenwicht te houden. Dit helpt om het veneuze bloed terug naar het hart te stuwen en aderproblemen te voorkomen. 5. swoppen is goed voor banden en gewrichten! Banden en gewrichten hebben beweging nodig om fit te blijven. Een gewricht dat niet beweegt "roest". Door de beweging van de gewrichten wordt de productie van synovia (gewrichtsvocht) geactiveerd. Synovia laat de gewrichten soepel glijden. Door statische belasting van de gewrichten wordt de gewrichtssmeer weggedrukt en het kraakbeen wrijft tegen elkaar. Dit soort belasting is niet natuurlijk. De natuur heeft ons zo gebouwd, dat onze gewrichten voortdurend een beetje gebruikt moeten worden. Daardoor worden de banden en pezen versterkt en gewrichtsziektes voorkomen. Vooral bij heup- en kniearthrose is de "swopper" aan te bevelen. De voortdurende lichte beweging voorkomt het "roesten" van de gewrichten. De veer van de "swopper" helpt bij het opstaan en de bij arthrose bekende "startpijn" wordt behoorlijk gereduceerd of valt zelfs weg.

12 Een korte instructie. De zes belangrijkste voordelen van de swopper. (Vervolg) 6. swoppen zorgt voor een goed humeur! Door te swoppen wordt het bovenlichaam recht, op het middenrif rust geen druk. Er wordt dieper geademd, de doorbloeding is beter en er zit meer zuurstof in het bloed en het hoofd. We hebben vastgesteld, dat swoppen minder gauw moe maakt. Bovendien is het gewoon prettig en het verticale bwegen is goed voor de psyche. Als u iemand bij het swoppen gadeslaat zult u vaststellen, dat hij of zij er vriendelijk uitziet of zelfs lacht! Swoppen is dus ook goed voor de psyche!

13 Hoe de "swopper" goed wordt ingesteld.

14 Hoe de "swopper" goed wordt ingesteld. Drie instellingen, veel effect. 1. Iinstelling van de hoogte Met de hendel onder de zitting kan de hoogte van ca. 45 cm (afhankelijk van de ingestelde hardheid van de veer en het gewicht van de gebruiker) tot ca. 65 cm traploos worden geregeld. De openingshoek tussen de heupen en de knieën moet idealiter iets meer dan 90 zijn, om een optimaal terugstromen van het veneuze bloed mogelijk te maken. Bij grote mensen of bij mensen met lange benen moet de hoogte van het bureau worden aangepast. Als het bureau niet in hoogte kan worden versteld, is het belangrijker de juiste afstand van de ogen naar de werkplek te hebben dan de openingshoek tussen bekken en knieën. 2. De instelling van de hardheid van de veer. De hardheid van de veer kan bij de "swopper" voor volwassenen tussen 45 en 130 kg traploos worden ingesteld. Dit gaat door te draaien aan de onderste veerhouder (manchet aan het onderste einde van de veer). Het is voor iedere "swopper"-gebruiker het beste zo soepel mogelijk te schommelen. Dit is goed voor de voeding van de tussenwervelschijven, de spieren en voor het algehele welzijn. Als bij het schommelen echter de vloer wordt geraakt, dan moet de veer iets meer voorgespannen worden.

15 Hoe de "swopper" goed wordt ingesteld. Drie instellingen, veel effect. (Vervolg) 3. De instelling van de zijwaartse flexibiliteit. De weerstand tegen de zijwaartse uitslag wordt met het handwiel aan het onderste einde van het veerbeen ingesteld. Iemand die meer weegt voelt zich misschien onzeker, als de zijwaartse uitslag te soepel is ingesteld, omdat de "swopper" dan wiebelig wordt. Door het aandraaien van het onderste handwiel (draaien in min-richting, dwz.: "min"-beweging) wordt de zijwaartse uitslag harder ingesteld. Iemand die meer weegt, voelt zich dan zekerder, omdat de "swopper" niet te ver "uitslaat". Op die manier kan iedereen de zijwaartse uitslag naar eigen goeddunken harder of soepeler instellen. Hoe soepeler de zijwaartse uitslag is ingesteld, deste meer moeten de spieren het lichaam "stabiliseren". Voor mensen met reeds tamelijk zwakke rugspieren kan het daarom zinvol zijn, de zijwaartse uitslag in het begin iets harder in te stellen. Naarmate uw spieren meer getraind worden is het raadzaam gaandeweg voor de soepelere instelling te kiezen. Bij een soepelere instelling moeten de spieren actiever zijn en er wordt een groter trainingseffect bereikt. In het begin moeten de verschillende instelmogelijkheden worden uitgeprobeerd om de individueel prettigste combinatie te vinden. Geteste veiligheid het GS-teken De "swopper" is door de TÜV getest en voldoet aan DIN Zodoende valt hij bij een juist gebruik niet om en is overal op zijn plaats, ook in openbare ruimtes. Sommige voorzorgsmaatregelen zijn echter zinvol. Is de "swopper" te soepel ingesteld en iemand, die veel weegt zich erop laat neervallen, dan zal hij schrikken, omdat de "swopper" meegeeft. Daarom moet voor de ingebruikname de hardheid van de veer, de zijwaartse uitslag en de hoogte individueel voor elke gebruiker worden ingesteld. Als de "swopper" in openbare ruimtes wordt gebruikt, moet er voor worden gezorgd, dat deze drie instellingen individueel aan de gebruiker worden aangepast.

16 Tips voor het begin.

17 Tips voor het begin. Zo kunt u goed swoppen! Plaatsen van de "swopper". De "swopper" moet zo worden neergezet, dat de opening van de voetring naar voren wijst. In deze richting kan de stoel soepel naar voren hellen, omdat de beide uiteinden van de voetring elastisch naveren. Naar achteren in de richting van de dwarsverbinding tussen de veerpoot en de voetring heeft u echter een stabiele steun, zodat u niet kunt omkiepen. Om de "swopper" neer te zetten zoals u hem nodig heeft, pakt u de zitting van onderen vast, boven de opening van de voetring. Als u de "swopper" nu omhoog tilt, hangt het zware gedeelte van de voetring naar beneden en u kunt de "swopper" neerzetten waar u wilt. Moet u de "swopper" ergens naartoe dragen, zet dan de zithoogte op de laagste stand en pak hem onder de zitting vast boven de opening van de voetring. Zo kan hij makkelijk worden gedragen. De "swopper" weegt 11 kg. Eerste swopper -ervaringen. Als uw spieren door het stilzitten met de jaren steeds zwakker zijn geworden of als u niet veel aan sport doet, kan het voorkomen dat u in het begin bij het gebruik van de "swopper" spierpijn krijgt. Om dit te vermijden raden wij u aan langzaam met het swoppen te beginnen. Luister gewoon naar de signalen van uw lichaam. Die zeggen u, wat u goed doet en wat niet. Begin daarom met af en toe één uurtje swoppen en voer dit zo langzamerhand op. De meeste klanten hebben er echter geen probleem mee, van het begin af aan de hele dag op de "swopper" te zitten. En als u toch eens iets dwars zit, dan gewoon even bewegen, een paar keer met kracht heen en weer swoppen, met het bekken draaien en van alle bewegingsmogelijkheden optimaal gebruik maken. Dit is de beste manier om spierpijn te voorkomen en met plezier te swoppen.

18 Tips voor het begin. Zo kunt u goed swoppen! (Vervolg) Wanneer en waar er geswoppt kan worden. Gedurende alle zittende werkzaamheden is het beter zich te bewegen, als het werk het tenminste toelaat. Maar met de "swopper" kun je desgewenst ook stil zitten. Iedereen maakt voor zichzelf uit hoeveel beweging hij nodig heeft: De stoel maakt alle bewegingen mee. Bijzonder praktisch is het gebruik van de "swopper" op plaatsen, waar gedurende langere tijd in een voorover gebogen houding moet worden gewerkt. Bv. achter een bureau, in een laboratorium, in industriële bedrijven. Ook musici hebben als gevolg van een eenzijdige houding vaak last van stijfheid. Daarom zijn veel musici enthousiast over de "swopper", die het hun mogelijk maakt met de muziek mee te swingen. De "swopper" kan gewoon overal worden gebruikt, iets anders is ons nooit ter ore gekomen. De "swopper" - ook voor de oudere generatie. In principe is de "swopper" voor iedereen gedacht. Oudere mensen doen er goed aan de zijdelingse uitslag iets harder in te stellen, als hun reactievermogen niet meer honderd procent is. Maar vooral voor oudere mensen is voldoende beweging uiterst belangrijk. Naarmate het ouder worden verzwakt het lichaam en beweging helpt, dit proces te verlangzamen. Mensen, die nog bewegelijk zijn en voldoende spierkracht hebben, maken niet de indruk dat ze oud zijn. De "swopper" biedt daarom de ideale mogelijkheid, beweging in uw leven te brengen. Bovendien activeert het zitten op de "swopper" de proprioceptie (zelfwaarneming van het lichaam). Dit is juist voor oudere mensen heel belangrijk. Een goed functionerende proprioceptie zorgt vooral bij oudere mensen voor minder ongelukken en letsels.

19 Productinformatie: "swopper"-varianten. Omdat de wensen en behoeften van ieder mens individueel zijn, is de "swopper" het ook! Voor verschillende wensen en behoeften b.v. in design en functie - wordt de "swopper" in verschillende varianten aangeboden. De volgende productinformatie geeft daar een kort overzicht over.

20 Productinformatie: "swopper"-varianten. De "swopper" met wieltjes: voor extra mobiliteit. Door de bewegelijkheid van de "swopper" kunt u veel makkelijker bij al uw spulletjes komen dan op een traditionele (bureau-)stoel. Op veel werkplekken kan daarom makkelijk de "swopper" zonder wieltjes worden gebruikt. Het is een weldaad en goed voor de rug zich vaak te strekken en te bewegen. Om kleinere afstanden te overbruggen de "swopper" onder de zitting vastpakken, opzij trekken en deze een beetje ontlasten. Voor het overbruggen van grotere afstanden beweegt u zich eerst een beetje omhoog en omlaag (de veer helpt bij het opstaan) en zo kunt u het kleine stukje b.v. naar een kast makkelijk lopen. Als u dan weer op uw "swopper" gaat zitten en met schommelen begint, heeft u iets goeds voor uw spieren, banden, gewrichten en doorbloeding gedaan. Uiteraard bestaan er ook werkplekken waar voortdurend kleine stukjes moeten worden afgelegd. Voor deze werkplek hebben we de "swopper" met wieltjes ontwikkeld. De "swopper" met wieltjes beschikt over een drietraps mobiliteitssysteem: Remmen: In onbelaste toestand voorkomen de volgens DIN-voorschriften geremde wieltjes het wegrollen. Zitten: Gedurende het zitten wordt de voetring onder het belastende gewicht elastisch vervormd. Het onderste einde van het veerbeen raakt dan de vloer en geeft stevige steun. De "swopper" kan op die manier ook bij zijdelingse bewegingen niet wegrollen. Rollen: Om de "swopper te laten rollen, wordt de zitting een beetje ontlast. Op die manier kan een korte afstand rollend worden overbrugd. Met de "swopper" kan en moet niet - zoals bij traditionele bureaustoelen - worden afgestoten om lang dwars door de ruimte te rollen -, want de (be-)zittende mens doet er juist goed aan af en toe op te staan! De "swopper"met wieltjes biedt in plaats daarvan mobiliteit als het noodzakelijk is. Voor gladde, harde vloeren (parket, steen enz.) bieden wij (vanaf het voorjaar 2005) een "grip" als afsluitdop voor de onderkant van het veerbeen aan. Deze voorkomt het niet geplande wegrollen op gladde, harde vloeren. De afsluitdop kan door iedere gebruiker makkelijk zelf worden gemonteerd.

21 Productinformatie: "swopper"-varianten. De "swopper" met rugleuning: desgewenst leunen. Swoppen is "zittend joggen". De rug blijft in beweging, spiergroepen als ook banden en gewrichten zijn actief. Daardoor worden stijfheid en rugklachten voorkomen. Dit is in overeenstemming met het natuurlijke gedrag van de mens, die de natuur gebouwd heeft om zich te bewegen. Wie zich volgens dit natuurlijke bewegingspatroon beweegt, doet iets goeds voor zijn gezondheid en voorkomt rugklachten. Op urenlang stilzitten in dezelfde houding reageert het lichaam met pijn, stijfheid en slijtageverschijnselen. Dit is nu precies het geval bij het gebruikelijke stilzitten. Stijfheid is het gevolg van het "steunwerk", dat onze spieren moeten volbrengen. Dat is echter niet hun taak, ze zijn voor voortdurende lichte bewegingen gedacht. Dan worden ze voldoende gevoed en de afvalstoffen worden goed afgevoerd. Bij een natuurlijke bewegingsafloop - zoals b.v. lopen - blijft de rug vanzelf recht: Ze heeft geen rugleuning nodig. Stilzitten hoort echter niet bij de natuurlijke bewegingsafloop. Daarom moet er een rugleuning aan te pas komen, zodat de spieren zich even kunnen ontspannen. Maar er zijn werkzaamheden, waarbij je wel moet stilzitten. B.v. als er aan een stuk door moet worden gelezen. Daarom bieden wij ook een rugleuning aan. De "swopper" met rugleuning zorgt bij bepaalde werkzaamheden voor de mogelijkheid, beweging met aanleunen te combineren. De leuning is in twee uitvoeringen verkrijgbaar en kan ook naderhand aan iedere "swopper" worden gemonteerd. Om te leunen gaat u vanuit het midden van de "swopper" iets naar achteren op de zitting zitten, zodat deze een beetje naar achteren kan hellen en uw rug in contact met de leuning komt. U neemt weer op het midden van de zitting plaats als u weer actief wilt werken en van alle bewegingsmogelijkheden, die de "swopper" biedt, gebruik wilt maken. Rugleuning "Office" Rugleuning "Design"

22 Productinformatie: "swopper"-varianten. swopper -CLASSIC met alcantara-stofbekleding De "swopper" in de CLASSIC-uitvoering met de alcantara-stofbekleding wordt even graag op de werkplek als thuis gebruikt. Door de aantrekkelijke en omvangrijke keuze in stofbekleding als ook het look & feel van de stof is deze variant zeer in trek. De voetring van alle "swopper -CLASSIC's is in de kleuren anthraciet en titaan verkrijgbaar. Uitvoering anthraciet Uitvoering titaan A

23 Productinformatie: "swopper"-varianten. "swopper"-supreme LEER De "swopper" in de uitvoering SUPREME LEER wordt even graag op het werk als thuis gebruikt. De bekleding is van prachtig en hoogwaardig natuurmateriaal: edel, duurzaam en soepel. De "swopper" is in deze uitvoering in de kleur zwart en de voetring in anthraciet of titaan verkrijgbaar. Uitvoering anthraciet Uitvoering titaan

24 Productinformatie: "swopper"-varianten. swopper -STANDARD met softex/skai-stofbekleding De "swopper" in de STANDARD-uitvoering met softex/skai-stofbekleding wordt bijzonder vaak in praktijken en in industriële bedrijven gebruikt. De bekleding is robuust en onderhoudsvriendelijk. In deze uitvoering is hij verkrijgbaar in de kleuren zwart (softex) of wit (skai) en de voetring in anthraciet of titaan. Uitvoering anthraciet Uitvoering titaan

25 Een korte medische informatie.

26 Een korte medische informatie. Ziekte, beweging, swoppen: Bij de meeste ziektebeelden is het van belang zich voldoende te bewegen, omdat dit het genezingsproces bevordert. Zo raden artsen aan zich b.v. bij alle vormen van arthrose veel te bewegen en weinig te belasten. En precies dat kunt u met de "swopper" bereiken! Beweging is ook goed als preventie tegen osteoporose. Mensen, die zich veel bewegen hebben duidelijk minder kans op osteoporose dan mensen met weinig beweging. Bovendien activeert het zitten op de "swopper" de proprioceptie (zelfwaarneming van het lichaam). Een goed functionerende proprioceptie vermindert het gevaar van ongelukken en letsel voor jong en oud. Bij problemen met de tussenwervelschijven (protusie of prolaps) kunnen veel mensen op traditionele zittingen alleen maar met pijn of helemaal niet zitten. Dit ligt daaraan, dat de onbewegelijke zitting een zithouding vastlegt. Meestal is dit precies de houding, waarbij de tussenwervelschijf op de zenuw drukt. Op de "swopper" kunt u de stand van het bekken en uw zithouding echter zelf bepalen. De "swopper" past zich aan! Daarom kunnen mensen met tussenwervelschijf-problemen vaak wel op de "swopper" zitten, terwijl dat op traditionele stoelen niet mogelijk is. Maar dat moet iedereen voor zichzelf uitproberen. Ga voorzichtig midden op de "swopper" zitten en zoek een zithouding, die niet pijn doet. Dan kunt u zich voorzichtig bewegen, om te kijken hoe ver u daarmee zonder pijn kunt gaan. Dit is bij ieder mens verschillend en is afhankelijk daarvan, waar de protusie of prolaps zit. Bij andere ziektevormen bespreekt u het beste met uw arts of u kunt swoppen of niet.

27 Een korte medische informatie. De positieve uitwerkingen van de "swopper" kunnen worden getest. "De beste arts bent u zelf" (zei al Paracelsus)! U alleen kent uw eigen lichaam het beste: u voelt, wat goed voor u is en wat niet. Daarom raden we u aan, de "swopper" (tenminste 10 dagen) te testen en dan te beslissen, of de "swopper" goed voor u is of niet. De firma aeris-impulsmöbel biedt samen met partners in de vakhandel gratis en vrijblijvend tests aan. U moet er wel aan denken, dat als u tot nu toe stil heeft gezeten, u zich op de "swopper" genoeg moet bewegen. Veel mensen, die jarenlang stil hebben gezeten, proberen dan deze bewegingsloze houding op de "swopper" voort te zetten. Als u dat doet, blijven uw spieren even stijf als voorheen. De "swopper" kan zijn positieve effecten alleen laten zien, als u dat ook wilt. De "swopper" biedt u alle bewegingsmogelijkheden. Maar het bewegen moet u wel zelf doen!

28 Een korte medische informatie. We kunnen u de "swopper" aanbevelen! Gerenommeerde en onafhankelijke orthopeden, specialisten, deskundigen en vakorganisaties zijn enthousiast over de "swopper". Enkele van onze referenties: Dr. med. Thomas Wessinghage Geneesheer-directeur van de Reha-Klinik Damp, directeur van het Deutsche Zentrum für Präventivmedizin, Damp "De 'swopper' heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als een pezzibal, "schommelt" in alle richtingen, maar blijft heel praktisch op een plaats vaststaan." "De heerlijk zachte directiestoel is uit de tijd, wat telt is een stoel, die actief zitten mogelijk maakt." Dr. med. Bernd Reinhardt erevoorzitter van het Bundesverband der deutschen Rückenschulen (BdR) e.v. "De 'swopper' werkt preventief en dient als therapie bij rugklachten." "Beweging is de natuurlijke stimulatie voor het gezondhouden van de gewrichten." "De actief-dynamische stoel 'swopper' draagt bij tot de realisatie van het dynamische element op de werkplek 'Mens en kantoor in beweging' en belooft een belangrijke bijdrage te leveren wat betreft de gezondheid van de rug op de werkplek. Prof. Dr.-Ing. Dr. med. h.c. Manfred Zimmermann Neurofysioloog, Heidelberg De "swopper" houd ik als neurofysioloog zonder meer voor een geslaagd zitidee; deze stoel zet dat alles in beweging, wat therapeuten hun door pijn geplaagde patienten onder het preventief medische aspect aangeraden hebben - tot nu toe maar al te vaak zonder succes. Hier wordt niet gezeten, men wordt hier "bezeten"! "Als chronische rugpijn-patient ben ik overtuigd van het "swopper"-concept: ik bezit nu twee 'swoppers': één op m'n werk en één thuis." Dr. med. Michael Spitzbart Specialist voor preventieve geneeskunde, seminarleider en vooraanstaand gezondheidsexpert. "Op de bureaustoel 'swopper' moet u actief zitten. Het is een voortdurende training voor uw rug, wat u ook aan het doen bent: of u net uw muis wilt pakken, achter uw toetsenbord wilt gaan zitten of een ordner tevoorschijn wilt halen, u moet voortdurend uw rugspieren activeren. Dat valt u gedurende uw werk helemaal niet op. Het is eigenlijk de gezondste manier van zitten." en nog veel meer...

29 Een korte medische informatie. Bewezen in de test: swoppen voorkomt rugpijn. Een longitudinaal onderzoek over de werk- en beweegsituatie achter de schrijftafel op de werkplek van Professor Dr. Detlef Krüger, Fachhochschule Hamburg, bewijst: De "swopper" verhindert succesvol rugpijn. Uit meer dan 1700 enquête-formulieren blijkt: Meer dan 80 %! van de geïnterviewden stelden al binnen de eerste vier weken een verbetering van de klachten vast. En dat alleen door op een "swopper te zitten. Heeft u in het verleden last gehad van aandoeningen aan het bewegingsapparaat of spierspanningen? Vermoedt u een samenhang tussen uw zittend werk en uw gezondheidsklachten? Is door het gebruik van de "swopper" uw pijn minder geworden of is uw lichamelijk welzijn er beter op geworden /veel beter op geworden/ heel veel beter op geworden?

30 Slotwoord Slotwoord door de uitvinder van de "swopper". Voor onze gezondheid en ons prestatievermogen is het vaak beter geen gebruik te maken van sommige nieuwe zegeningen, die ons gemak verschaffen. Achter alle zogenaamde nieuwe gemakken schuilt het gevaar dat het prestatievermogen vermindert. Alleen diegene, die zijn lichaam beweegt en traint, blijft lang gezond en is in staat veel te presteren - en is dus tegen de eisen van het moderne leven opgewassen. Voor mensen, die dat willen, is de "swopper" gemaakt. Josef Glöckl Directeur van de aeris-impulsmöbel GmbH & Co. KG

Het werd tijd om het zitten nieuw uit te vinden!

Het werd tijd om het zitten nieuw uit te vinden! Het werd tijd om het zitten nieuw uit te vinden! Leder is verantwoordelijk voor zijn eigen zitgevoel. Op traditionele bureaustoelen moet uw lichaam zich over het algemeen aan de stoel aanpassen. Het gevolg

Nadere informatie

Het werd tijd om het zitten nieuw uit te vinden!

Het werd tijd om het zitten nieuw uit te vinden! Het werd tijd om het zitten nieuw uit te vinden! Leder is verantwoordelijk voor zijn eigen zitgevoel. Op traditionele bureaustoelen moet uw lichaam zich over het algemeen aan de stoel aanpassen. Het gevolg

Nadere informatie

De succesfactor van aeris: beweging.

De succesfactor van aeris: beweging. De succesfactor van aeris: beweging. Wie kinderen observeert, ziet dat ze bijna nooit stil zitten want ze moeten hun natuurlijke bewegingsdrang uitleven. Zich bewegen ligt in de natuur van de mens. Pas

Nadere informatie

Niets zal u meer bewegen.

Niets zal u meer bewegen. Niets zal u meer bewegen. Zijn genialiteit is zijn radicaliteit. Al op het eerste gezicht valt bij de swopper het verschil met conventionele kantoorstoelen op: zijn radicale concept doet het zonder conventionele

Nadere informatie

Niets zal u meer bewegen.

Niets zal u meer bewegen. Niets zal u meer bewegen. Zijn genialiteit is zijn radicaliteit. maakt gelukkig. Reeds op het eerste gezicht valt bij de het verschil met conventionele kantoorstoelen op: zijn radicale concept doet het

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

3D-actieve bureaustoel voor scholieren.

3D-actieve bureaustoel voor scholieren. 3D-actieve bureaustoel voor scholieren. swoppster Slim ding: zorgt voor meer lichaamsbeweging. Vele voordelen. Gewoon goed. Kinderen willen en moeten zich veel bewegen maar ze brengen teveel tijd door

Nadere informatie

balance DYNAMIEK IN UW ZITHOUDING Een innovatieve techniek welke de ultieme zithouding stimuleert.

balance DYNAMIEK IN UW ZITHOUDING Een innovatieve techniek welke de ultieme zithouding stimuleert. balance E R G O-B A L A N C E : DYNAMIEK IN UW ZITHOUDING Een innovatieve techniek welke de ultieme zithouding stimuleert. Een statische zithouding blijft niet zonder gevolgen De mens is niet gemaakt om

Nadere informatie

balance DYNAMIEK IN UW ZITHOUDING Een innovatieve techniek welke de ultieme zithouding stimuleert.

balance DYNAMIEK IN UW ZITHOUDING Een innovatieve techniek welke de ultieme zithouding stimuleert. balance E R G O-B A L A N C E : DYNAMIEK IN UW ZITHOUDING Een innovatieve techniek welke de ultieme zithouding stimuleert. Een statische zithouding blijft niet zonder gevolgen De mens is niet gemaakt om

Nadere informatie

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek.

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek. Ergonomie In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek. 1. Dynamisch zitten Om de tussenwervelschijven maar ook rug en beenspieren en hoe vreemd het moge klinken, ook de hersenen bij het

Nadere informatie

Gebrauchsanleitung/Instructions for use Mode d emploi/gebruiksaanwijzing

Gebrauchsanleitung/Instructions for use Mode d emploi/gebruiksaanwijzing Gebrauchsanleitung/Instructions for use Mode d emploi/gebruiksaanwijzing Video Montageund Gebrauchsanleitung DE: Assemble and adjust video EN: Hartelijk gefeliciteerd! In elkaar zetten van de swopper.

Nadere informatie

ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN

ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN Ergonomisch zitten Behoud van natuurlijke houding. Optimale balans gewichtsverdeling. Voorkomen van rugklachten. Minimale spanning op de rugspieren. Goede doorbloeding van de

Nadere informatie

Ergonomie van het zitten

Ergonomie van het zitten Ergonomie van het zitten In de oudheid was het een privilege om te mogen zitten, tegenwoordig is het in sommige beroepen eerder regel dan uitzondering en zitten we meer dan 8 uur per dag. Nog nooit heeft

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

In één jaar zit u bijna 1500 uur op het werk.

In één jaar zit u bijna 1500 uur op het werk. In één jaar zit u bijna 1500 uur op het werk. Wij kunnen u helpen comfortabel te zitten. 2 Luister op tijd naar uw lichaam. Anders is de kans groot dat u het nog lang zult voelen. Rugklachten zijn een

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Drie dimensies. Nul compromissen.

Drie dimensies. Nul compromissen. Drie dimensies. Nul compromissen. Niet gewoon ergonomisch. Maar drievoudig dynamisch. Er zijn veel kantoorstoelen. Maar welke geeft ons onze natuurlijke bewegingsvrijheid terug, die wij in vele jaren op

Nadere informatie

Individualiteit op de werkplek is een eerste vereiste. Productiviteit begint als lang staan ophoudt.

Individualiteit op de werkplek is een eerste vereiste. Productiviteit begint als lang staan ophoudt. Muv your Business. Productiviteit begint als lang staan ophoudt. Wist u dat elke tweede werknemer tijdens het werk vaak of alleen maar moet staan? Een dilemma dat in alle beroepsgroepen voorkomt en dat

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics Handleiding Mirra U bezit nu de Mirra. Mirra is in opdracht van Herman Miller ontworpen door Studio 7.5 te Berlijn en is een bijzondere bureaustoel qua ergonomie, design en hygiëne. De naam Mirra is afgeleid

Nadere informatie

Drie dimensies Nul compromissen.

Drie dimensies Nul compromissen. Drie dimensies Nul compromissen. Niet gewoon ergonomisch. Maar drievoudig dynamisch. De Active-Office-Chair 3Dee is de eerste in zijn soort en het resultaat van absolute consequentie bij de engineering

Nadere informatie

BEWEGEND ZITTEN IN EEN NIEUWE DIMENSIE

BEWEGEND ZITTEN IN EEN NIEUWE DIMENSIE ARS SEDENDI BEWEGEND ZITTEN IN EEN NIEUWE DIMENSIE AIR-SEAT-MOVIE 2 BLIJF IN BEWEGING MET DE KÖHL AIR-SEAT Het in de zitting geïntegreerde individueel instelbare 2-kamer luchtkussen bevordert beweging

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

KÖHL A I R - S E AT DE BUREAUSTOEL VOOR UW GEZONDHEID

KÖHL A I R - S E AT DE BUREAUSTOEL VOOR UW GEZONDHEID ARS SEDENDI KÖHL A I R - S E AT DE BUREAUSTOEL VOOR UW GEZONDHEID AIR-SEAT AIR-SEAT-MOVIE 2 BEWEGEND ZITTEN IN EEN NIEUWE DIMENSIE met de KÖHL AIR-SEAT Het in de zitting geïntegreerde individueel instelbare

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

OPBLAASBARE BACKTRACTION BELT GEBRUIKSAANWIJZING

OPBLAASBARE BACKTRACTION BELT GEBRUIKSAANWIJZING OPBLAASBARE BACKTRACTION BELT GEBRUIKSAANWIJZING 1 NB: Dit is een nieuwe, verbeterde versie, voorzien van een nieuw ventiel. De juiste manier om de om te doen: 1. Zorg dat de Decompression Belt geen lucht

Nadere informatie

Tips voor de beeldschermwerkplek

Tips voor de beeldschermwerkplek Tips voor de beeldschermwerkplek 1. Werkplek De juiste stoelinstelling Bij een goede stoelhoogte moeten uw voeten plat op de grond kunnen staan en de bovenbenen horizontaal blijven. Kan er nog een vuist

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Fysio-/manueeltherapie van Gerven

Fysio-/manueeltherapie van Gerven Fysio-/manueeltherapie van Gerven Artrose Artrose is een chronische aandoening waarbij een degeneratie van het gewricht optreedt. Het gewrichtkraakbeen vermindert in kwaliteit; vergelijk het kraakbeen

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Nekbrochure Rugschool Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Welkom op de dienst fysische geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In deze brochure vindt u enkele

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek over bureaustoelen.

Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek over bureaustoelen. Werkstuk door een scholier 2469 woorden 20 maart 2004 6,5 118 keer beoordeeld Vak Verzorging Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek

Nadere informatie

Het bewegingsstelsel. 1 Inleiding

Het bewegingsstelsel. 1 Inleiding DC 14 Het bewegingsstelsel 1 Inleiding Wij bewegen voortdurend. Om dat mogelijk te maken, hebben we een heel systeem. Dat systeem bestaat voornamelijk uit beenderen, gewrichten en spieren. De spieren worden

Nadere informatie

TRAININGSPLAN. Buikspieren

TRAININGSPLAN. Buikspieren TRAININGSPLAN Buikspieren Buikspieren, waarom zijn deze spieren belangrijk? Al een lange tijd benadrukken fitnessexperts het belang van een sterke kern. Dat houdt in: sterke buik- en rugspieren. Bewegingsexperts

Nadere informatie

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) Internet: www.medipreventiecentrum.nl www.facebook.com/medipreventiecentrum E-mail: info@medipreventiecentrum.nl Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van

Nadere informatie

Drie dimensies. Nul compromissen.

Drie dimensies. Nul compromissen. Drie dimensies. Nul compromissen. Niet gewoon ergonomisch. Maar drievoudig dynamisch. De revolutie van de ergonomie. De Active-Offi ce-chair 3Dee is de eerste in zijn soort en het resultaat van absolute

Nadere informatie

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers.

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers. Veel mensen krijgen in hun leven met rugklachten te maken. Rugpijn wordt vooral veroorzaakt door onvoldoende beweging en langdurig zitten. Vooral tijdens zittend werk kan rugpijn hinderlijk zijn. Soms

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

MEDIPREVENTIECENTRUM

MEDIPREVENTIECENTRUM Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Body-Band oefenband theraband voor Fitness-Training 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Body-Band oefenband, theraband, fitnessband van

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Presentatie door Elvira van Daal Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Wat is McKenzie therapie? Robin McKenzie is een fysiotherapeut uit Nieuw- Zeeland. Zijn therapie wordt wereldwijd

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

MBI. Serie Sitness. Draaistoel Sitness 10. Draaistoel Sitness 15

MBI. Serie Sitness. Draaistoel Sitness 10. Draaistoel Sitness 15 MBI Serie Sitness Bij bureaustoelen van de serie Sitness zijn het onderstel en zitvlak dynamisch verbonden. Dat creëert een volledig nieuw zitgevoel waarbij de rugspieren permanent geactiveerd, getraind

Nadere informatie

Klöber Connex2 Notice d utilisation Gebruiksaanwijzing. Pour être mieux assis. Beter zitten.

Klöber Connex2 Notice d utilisation Gebruiksaanwijzing. Pour être mieux assis. Beter zitten. Klöber Connex2 Notice d utilisation Gebruiksaanwijzing Pour être mieux assis. Beter zitten. U hebt gekozen voor een Klöber Connex2. Hartelijk gefeliciteerd! nederlands De individuele aanpassingsmogelijkheden

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN. Menselijke technologie Halfzittende werkhouding Milieuvriendelijk

UITGANGSPUNTEN. Menselijke technologie Halfzittende werkhouding Milieuvriendelijk UITGANGSPUNTEN Menselijke technologie Halfzittende werkhouding Milieuvriendelijk Menselijke technologie Om maximale mogelijkheden te creëren bij het variëren van de zithouding, is de ECO uitgerust met

Nadere informatie

BIOSWING. 350 iq V 360 iq V. Gebruiksaanwijzing

BIOSWING. 350 iq V 360 iq V. Gebruiksaanwijzing BIOSWING 350 iq V 360 iq V Gebruiksaanwijzing We wensen u veel plezier met uw nieuwe bureaustoel van HAIDER BIOSWING! HAIDER BIOSWING zitsystemen zijn uitgevoerd met een wereldwijd unieke technologie::

Nadere informatie

Scheel maakt voor iedereen een individuele autofauteuil.

Scheel maakt voor iedereen een individuele autofauteuil. SHOPPER TRAVELLER Scheel maakt voor iedereen een individuele autofauteuil. Ieder z'n eigen autofauteuil op maat. Stoelen die precies naar uw "model" worden gemaakt, ter voorkoming van een pijnlijk rug,

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN 5 EFFECTIEVE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN THUIS UIT TE VOEREN WWW.AUDIOFYSIO.NL V O O R W O

Nadere informatie

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Klöber Cato Gebruiksaanwijzing

Klöber Cato Gebruiksaanwijzing Klöber Cato Gebruiksaanwijzing Rechterzijde Linkerzijde 1. Verstelling van de zithoogte 3. Vastzetten van de rugleuning (zitting en rug) 4. Verstelling van de zitdiepte (optioneel) 2. Individuele gewichtsinstelling

Nadere informatie

Het zit zo... Zitten op hoog niveau

Het zit zo... Zitten op hoog niveau Het zit zo... Zitten op hoog niveau 2 Goed zitten en gezond blijven Chauffeurs zitten een groot deel van hun tijd in de cabine van de vrachtwagen. Hier verrichten zij zittend het belangrijkste deel van

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

Uitkomsten onderzoek nut zit-statafel

Uitkomsten onderzoek nut zit-statafel PERSBERICHT Januari 2002 Uitkomsten onderzoek nut zit-statafel Samenvatting Marloes van der Drift en Maarten de Jong van de afdeling Facility Management aan de Saxion Hogeschool IJselland te Deventer hebben

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

- 2 - Serie 060 - pagina 44 t/m 45

- 2 - Serie 060 - pagina 44 t/m 45 ZITTEN ZIT - 2 - Serie 060 - pagina 44 t/m 45 B U R E A U S TO E L E N S e r i e 1 0 5 8-9 S e r i e 0 9 5 1 0-1 3 S e r i e n p r 1 8 1 3 1 4-1 7 S e r i e n e n - e n 1 3 3 5 1 8-1 9 S e r i e 0 7 5

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

BQE Stoelen overzicht 2010

BQE Stoelen overzicht 2010 BQE Stoelen overzicht 2010 Modellen Technische gegevens Prijzen Back Quality Ergonomics Thorbeckelaan 364 T. +31 (0)70 325 28 91 E. info@bqergonomics.nl 2564 BZ Den Haag F. +31 (0)70 368 30 87 I. www.bqergonomics.com

Nadere informatie

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Ischias is een vorm van zenuwpijn, beginnend in de heup en verdergaand langs de achterzijde van het been tot aan de voet, veroorzaakt door

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Staan of zitten? Beide. Hoofdzaak goed.

Staan of zitten? Beide. Hoofdzaak goed. Staan of zitten? Beide. Hoofdzaak goed. Productiviteit is een kwestie van houding. Wist u dat elke tweede werknemer op het werk vaak of uitsluitend moet staan? Een dilemma, dat zich over alle beroepsgroepen

Nadere informatie

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm.

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm. Werkplekinstellingen bij beeldschermwerk Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn te wijten aan een verstoring van het evenwicht tussen belastbaarheid aan de ene kant en belasting aan de andere kant.

Nadere informatie

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Welke spieren zijn van belang bij deze oefentherapie? De spieren rondom het bekken en de romp kunnen grofweg worden verdeeld in 2 groepen: de globale en de lokale spieren. De globale spieren

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de 5.3.3 Een patiënt verplaatsen A Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de bedlegerige patiënt vastnemen om hem makkelijk op de zij

Nadere informatie

ZADELKRUK OFFICE SIT HEALTHY, WORK COMFORTABLE GEZOND DYNAMISCH ERGONOMISCH STAAND ZITTEN

ZADELKRUK OFFICE SIT HEALTHY, WORK COMFORTABLE GEZOND DYNAMISCH ERGONOMISCH STAAND ZITTEN OFFICE SIT HEALTHY, WORK COMFORTABLE ZADELKRUK ERGONOMISCH STAAND ZITTEN DYNAMISCH WERKEN GEZOND ZITTEND STAAN P - 2 P - 3 1977 Oprichting Score 1999 Intro 1ste zadelkruk Jumper 2004 Uitbreiding met Amazone

Nadere informatie

T:+32(0)3 230 19 75 www.esdproducts.eu - info@esdproducts.eu F:+32(0)3 230 19 78. nr. 06 2004 Beeld: Frog design, Hedel

T:+32(0)3 230 19 75 www.esdproducts.eu - info@esdproducts.eu F:+32(0)3 230 19 78. nr. 06 2004 Beeld: Frog design, Hedel 50 Beeld: Frog design, Hedel De juiste bureaustoel Wat is een HUGO BOS Fysiotherapeut en manager ergonomie bij ErgoQuality Foundation, hugo.bos@ergoquality.org. Moeten de armen tijdens beeldschermwerk

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing 2 1 3 4 6 5 8 9 7 Gebruiksaanwijzing Hartelijk dank... dat u voor een Svenstol hebt gekozen! De 24-uurs stoelen van Svenstol zijn speciaal ontwikkeld voor continu gebruik 24 uur per dag. Daarom zijn alle

Nadere informatie

Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap

Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap Informatie en oefenadviezen voor een fitte bekkenbodem Door zwangerschap en bevalling kun je bekkenbodem klachten krijgen

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Fysieke belasting Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat verstaan we onder fysieke belasting? De door

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

. Be Brave. by bèta. Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You

. Be Brave. by bèta. Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You . Be Brave by bèta Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You Be Brave heeft bravoure Verrassend comfortabel Be Brave zit bijzonder goed voor jong en oud door zijn innovatieve zitting, flexibele rug

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe heup krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Echt comfortabel zit u alleen in een maatwerk fauteuil. Fitform Wellness Fauteuils

Echt comfortabel zit u alleen in een maatwerk fauteuil. Fitform Wellness Fauteuils Echt comfortabel zit u alleen in een maatwerk fauteuil Fitform Wellness Fauteuils Ergonomisch en comfortabel zitten Fitform is al 25 jaar de specialist in comfortabel en gezond zitten. Deze expertise is

Nadere informatie

Klöber Veo Bedieningssysteem DIN EN 1335 / NPR 1813

Klöber Veo Bedieningssysteem DIN EN 1335 / NPR 1813 Klöber Veo Bedieningssysteem DIN EN 1335 / NPR 1813 Rechterzijde 1. Verstelling van de zithoogte 7. Instelling van de lordose-steun (optioneel, niet bij Veo rug van netbespanning) 6. Hoogte-instelling

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek zo instellen dat je gezondheidsklachten zoveel

Nadere informatie

RUG ERGONOMIE. Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie.

RUG ERGONOMIE. Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie. RUG ERGONOMIE Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie. oefeningen voor rugpatiënten BAL OEFENINGEN RUG AANDACHTSPUNTEN: Voer de bewegingen traag uit Blijf doorademen Herhaal deze oefeningen meermaals

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Patiënteninformatie Sportprogramma voor stomadragers Sporten om te herstellen en fit te blijven U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is.

Nadere informatie

Richtlijnen behandeling van Patiënten met de ziekte van Parkinson door toepassing van de Atlas Therapie

Richtlijnen behandeling van Patiënten met de ziekte van Parkinson door toepassing van de Atlas Therapie Richtlijnen behandeling van Patiënten met de ziekte van Parkinson door toepassing van de Atlas Therapie Deze folder is voor eigen gebruik. De prijs is 2,50 ( dit is niet verplicht maar wel gewenst ) Postbank

Nadere informatie

Lage Rugproblemen. informatiebrochure voor patiënten

Lage Rugproblemen. informatiebrochure voor patiënten Lage Rugproblemen informatiebrochure voor patiënten Geachte patiënt, Deze brochure kwam tot stand door de samenwerking van de diensten Fysische Geneeskunde van ZNA. De brochure informeert u op eenvoudige

Nadere informatie

Inleiding Oorzaak Klachten

Inleiding Oorzaak Klachten Bekkeninstabiliteit Inhoudsopgave Inleiding... 1 Oorzaak... 1 Klachten... 1 Wat kunt u aan de klachten doen... 2 Omgaan met pijn... 2 Houding- en bewegingsadviezen... 2 De bevalling... 4 Na de bevalling...

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming Hou je rug gezond afdeling Preventie en Bescherming 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met Hou je rug gezond

Nadere informatie