2 brieven (CLB-arts en vertrouwensfiguur)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 brieven (CLB-arts en vertrouwensfiguur)"

Transcriptie

1 Casus 1 CBJ 2 kinderen 12- Chronische hulpverlening (5-10 jaar); geen acceptatie van meer ingrijpende hulp - op school geraken - eten op school - rust bij ouderlijke conflicten - hygiëne - weekschema - mogelijkheden om steun te vragen in het netwerk - ingebouwde evaluatie - plan neergelegd bij CLB en CBJ Weekend (overdag en s avonds) Totaal: 5-8 uur Besloten tijd: 3-5 uur en familie 12+ V - M - MM - MV - 5 familie 2 brieven (CLB-arts en vertrouwensfiguur) Consulent BJB en hulpverlener geïndiceerde plaats - eigen verantwoordelijkheid verhoogt - zicht op aanbod van de hulpverlening - zicht op de moeilijkheden - druk op gezin neemt toe - positie van het CBJ in de EKC, vooral nadien: meer nood aan communicatie en feedback - hangt af van de uitvoering: zal men zich eraan houden? - afwezigheid van vertrouwensfiguur - ruzie gemaakt - oplossing is uit de groep zelf gekomen - constructief ondanks meningsverschillen - beperkte openheid door te nauw betrokken: vrees voor reacties achteraf - de reden voor deze EKC was te vaag, bedoeling onduidelijk - te veel discussie, te weinig oplossing - moeilijke gesprekken, veel emoties - was een neutrale moderator tijdens het besloten deel niet beter geweest? - graag opnieuw samen komen Drie deelnemende volwassenen werden telefonisch bevraagd - het plan is gedeeltelijk uitgevoerd. De afspraken rond de vakantie, het afhalen van de school en rond de hobby s van de kinderen waren in voege. De structuur in huis (afspraken rond eten, slapen en huiswerk) was niet veranderd maar de kinderen trokken beter hun plan. - voor moeder was drie maanden een te korte periode om te evalueren. Dit soort veranderingen kost meer tijd. - bij de andere volwassenen was de indruk eerder verdeeld: van zeer positief over de impact van het plan tot minder positief over de veranderbaarheid bij moeder. - er was een afspraak gemaakt rond een opvolgingsbijeenkomst.

2 Casus 2 Actuele hulpverlener Kind 12- Verschil van kijk tussen moeder en oma rond verblijfplaats kind. Lopende ambulante hulpverlening - hoe kan het kind meer bij moeder zijn? - gedetailleerde afspraken rond verblijf kind; geen wijziging verblijf - verdere betrokkenheid hulpverlening - plan bij JRB ter akkoord Week (overdag) Totaal: 3-5 uur Besloten tijd: 1-3 uur ; vertrouwensfiguur 12-; 2 familie 12- V M - MV - VV - 2 familie MM (telefoon) -hulpverlener - plan OK - geen voorafgaand overleg met coördinator daardoor geen zicht op eigen rol - hulpverlening te weinig rechtstreeks betrokken - verwarring: kan de aanmelder ook de vertrouwensfiguur zijn? - globaal OK - MM als een van de voornaamste betrokkenen was er niet - sterke band familie - sterk plan - MM als een van de voornaamste betrokkenen was er niet - opvolgingsvergadering en moeder Tussen aanmelder en moeder. Beslissing Jeugdrechter: vertraging Weekend- en vakantieregeling is uitgevoerd maar het plan in zijn geheel is uit door tempoverschil met de jeugdrechtbank. Wordt opgenomen in het contact tussen betrokken aanmelder en het gezin.

3 Casus 3 CBJ Kind 12+ Echtscheiding, bezoekregeling, rust brengen in het contact. Lopende hulpverlening 1-2 jaar. - hoe de jongere een plaats geven bij V en bij M? - hoe rust krijgen in de relaties? - bezoekregeling - evaluatieafspraak - bewakend netwerk - voorgelegd aan CBJ Weekdag (overdag) Totaal: 8 uur Besloten tijd: 5-8 uur Jongere 12+ en vriendin 12+ V M MM MV VV 3 familie vertrouwensfiguur M - Consulent BJB; individuele hulpverlener, expert - een goede voorbereiding - een heldere informatieronde - fasering in het overleg: veel emoties naar een constructief plan - plan erg beknopt - zeer beperkt aandeel netwerk in plan - hoewel moeilijk, toch aan het praten geraakt - de meesten hebben hun best gedaan - vragen bij het plan - Familie: realistische verwachtingen, lat laag, eruit gehaald wat erin zat Aandacht voor de verschillende standpunten - Vertrouwensfiguur: belang van een neutrale moderator en van sturing; belang van een goed georganiseerd en prettig kader; belang van een concrete en heldere vraag - zeer grote inzet en betrokkenheid Rechtstreeks betrokkenen: hadden meer diepgang gewenst; EKC kan de communicatie niet op gang brengen tussen de ex en; eerder dichtklappen Uitvoering, opvolging, uitwerking?, kind, moeder en vriend, vader neen Enkele weken is het plan goed gelopen. Na een discussie tussen M en dochter is het plan opgeborgen. Het netwerk bleef in zijn rol volgens plan maar de hoofdrolspelers weigerden. Plan stond onder druk van de lopende echtscheidingsprocedure. resultaat: contact is verbroken

4 Casus 4 CBJ Jongen van 17 Jongere wil elders wonen. Ouders willen jongen daar niet omwille van beperkt toezicht. - waar kan jongere wel verblijven? - ondersteunende afspraken? Geen conferentie - geen plan EKC heeft niet plaats gevonden. Gezin blokkeerde. Probleem werd verlegd naar ander gezinslid. Er liepen veel contacten tussen aanmelder en gezin naast het EKC-proces. Loslaten om EKC te laten werken was niet evident.

5 Casus 5 CBJ Meisje 14 en meisje 17 Verzet tegen ouderpositie in een allochtone context. Conflict, frustratie en onbegrip rond elkaars opvattingen. Hoe kunnen deze gezinsleden op een gezonde manier met elkaar omgaan? Geen conferentie geen plan EKC heeft niet plaats gevonden wegens een overdracht van het dossier naar de Jeugdrechtbank (escalatie).

6 Casus 6 Actuele hulpverlener Jongen van 19 Na verblijf in een internaat is zoon terug thuis. Daar wordt van hem iets anders verwacht dan hij wil / kan. Moeder is beperkt hulpbehoevend. In de school zijn er ook wrijvingen waarvoor schorsing. - Een zinvolle en gestructureerde daginvulling voor jongere waardoor hij een normaal levensritme krijgt - Onderlinge spanningen thuis verminderen en vermijden - gedetailleerde dagindeling en dagtaken - netwerk als ventiel voor kwaadheid - concreet uitwerken van hulp- en steunbronnen - concreet uitwerken van toekomstperspectief voor jongere (school werk) Weekend Totaal: 3-5uur Besloten tijd: 1-3 uur Jongen (19 dus niet minderjarig) M 2 vriendinnen M 2 ooms 2 tantes - leider jeugdbeweging buur leraar - voogd 4 mensen per brief hulpverlener afrondende hulpverlener (beiden eerste deel) Professionele aanpak en hoge bereikbaarheid van de coördinator wordt (algemeen) gewaardeerd - Het lijkt weinig waarschijnlijk dat een EKC-plan vervangend zou kunnen werken ten aanzien van een thuisbegeleiding. - Wordt hier voldoende recht gedaan aan het kindperspectief tussen al deze volwassenen? (lijst is terecht gekomen tussen de volwassenen) - Er is een compromis uit de bus gekomen - Het besloten deel wordt algemeen als chaotisch en wijdlopig beoordeeld. Er waren veel mensen en veel meningen. - We zullen moeten zien wat ervan in huis komt. - Ware een moderator in het besloten deel niet veel efficiënter? Men miste richting hoewel er een plan uitgekomen is. Moeder, vriendinnen, oom Vrij grote overeenstemming Eerder grotendeels nagekomen: iedereen is het erover eens dat heel wat gemaakte afspraken globaal zijn nagekomen maar nog niet in detail. Sommige delen van het plan zijn trouwens nog niet aan de orde geweest. Het plan zelf is een goede reminder. Men blijft regelmatig met heel het netwerk samenkomen om verder te werken aan het plan.

7 Casus 7 Contact vanuit opvoedingsondersteuning Jongen van 18 en meisje van 15 Ontbreken van regelmaat en afspraken in het gezin en schoolloopbaan. Bezorgdheid rond vermoeden van intensief softdruggebruik bij beide kinderen. - ruimte installeren om objectieve informatie te geven rond belang van afspraken en risico s van druggebruik - een gedeeld plan opstellen dat meer regelmaat waarborgt binnen het gezin en de school en dat moeders positie ondersteunt - huisregels en afspraken Weekend, overdag Totaal 3-5 uur Besloten tijd: 1-3 uur Zoon, dochter, vriendin M partner M tante vriend tante MM VM MV - VV - - Dat het niet lijkt op dat psychiatrisch gedoe. Het uitspreken van de dingen en het plan dat recht deed aan ieders vraag. De besloten tijd is soms moeilijk omdat men soms op een aantal punten blijft hangen. Ondanks een moeizaam proces in de besloten tijd, komt er toch een redelijk realistisch plan uit. Men apprecieert het niet-hulpverlenende karakter van het EKC Geruststellende ruime uitleg en ruimte voor vragen en verwachtingen is erg belangrijk. Meer dan duidelijkheid..

8 Casus 8 Actuele hulpverlener Jongen van 9 Jongen moet omwille van regelgeving uit dagstructuur gehaald worden. Beperkte mogelijkheden in het gezin vragen om steun. Wat kan iedereen concreet betekenen in de ondersteuning van het gezin? - concrete engagementen en afspraken rond het invullen van de buitenschoolse tijd Weekend, overdag Totaal: 5-8 uur Besloten tijd: 1-3 uur Neef neef nicht M 2 vriendin M 4 tantes MM MP oom neef (vader wenste geen EKC) 3 hulpverleners psycholoog en pedagoog school - opvoedingsconsulent

9 Tevredenheid De gemiddelde tevredenheidscores over de vijf gescoorde EKC waren: Voor wat betreft de aanmelders: De aanmelders (4 gescoorde metingen) geven een gemiddeld rapportcijfer van 7/10 voor de EKC. Het plan dat werd op kreeg gemiddeld een 6/10 op het rapport. De samenwerking met de Eigen-krachtcoördinator kreeg een gemiddelde score van 6,5/10. De volwassenen die aan de EKC deelnamen (scores van 47 deelnemende volwassenen): - gaven een gemiddeld rapportcijfer van 78% op de EKC waaraan zij deelnamen. - aan de besloten tijd werd een gemiddeld rapportcijfer toegekend van 72%. - het plan dat werd opgemaakt kreeg een gemiddelde beoordeling van 78% - de aanmelder kreeg van de volwassen deelnemers een gemiddelde op zijn rapport van 83 procent - de EKC-coördinator werd beoordeeld met een gemiddelde van 87 procent. De kinderen en jongeren (8 ingevulde metingen) gaven een rapportcijfer van 7,6/10 voor de EKC. Aan het plan werd een gemiddelde score gegeven van 9,6/10. De coördinator kreeg gemiddeld 8.3.

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Brugge. Casus 1 Verschillende

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS. Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met:

ALGEMENE GEGEVENS. Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met: VAN : DATUM: ALGEMENE GEGEVENS 1 Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met: 1. Samenstelling van mijn gezin (evt. genogram of sociogram invullen als bijlage) Naam Relatie tot het kind m/v

Nadere informatie

Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007

Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007 1 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007

Nadere informatie

Leesboekje familie en vrienden

Leesboekje familie en vrienden Leesboekje familie en vrienden Leesboekje Familie en Vrienden Pagina 1 Dit is de familie. Dit is de vader. Dit is de moeder. Dit is de zoon. Dit is de dochter. Dit is het gezin. Dit zijn de grootouders.

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

(Groot)ouders en de scheiding van hun zoon/dochter. Maaike Jappens 1 & Jan Van Bavel 1,2

(Groot)ouders en de scheiding van hun zoon/dochter. Maaike Jappens 1 & Jan Van Bavel 1,2 (Groot)ouders en de scheiding van hun zoon/dochter Maaike Jappens 1 & Jan Van Bavel 1,2 1Vrije Universiteit Brussel, 2 KU Leuven Een echtscheiding is meestal een ingrijpende gebeurtenis voor de ex-partners

Nadere informatie

Soms loopt het in gezinnen, ook als ouders en kinderen heel erg hun best doen, niet makkelijk.

Soms loopt het in gezinnen, ook als ouders en kinderen heel erg hun best doen, niet makkelijk. Dit is een verhaal voor iedereen (ouders, kinderen, jongeren, familie, ) die begeleid zal worden door vzw Sporen, gemaakt door de begeleiders van Sporen Soms loopt het in gezinnen, ook als ouders en kinderen

Nadere informatie

Voorbereiding gesprek zorginspectie

Voorbereiding gesprek zorginspectie Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw, afdeling Vlaams-Brabant Parkstraat 185, 3000 Leuven www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Voorbereiding gesprek zorginspectie Bijeenkomst met ouders op 17/01,

Nadere informatie

Familiewerking CAT Gent

Familiewerking CAT Gent Familiewerking CAT Gent deelwerking CCG ECLIPS Congres Geestelijke Gezondheidszorg Gent, 15 september 2010 Tomas Van Reybrouck Speerpunten werking CAT: Ambulante werking voor mensen met verslavingsproblematiek

Nadere informatie

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen BJ Brabant hulp voor gezinnen met kinderen Een positieve toekomst Bijzonder Jeugdwerk Brabant (BJ Brabant) biedt hulp en begeleiding aan gezinnen met kinderen tot ongeveer 23 jaar. In de afgelopen 60 jaar

Nadere informatie

Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP. Gezondheidsconferentie 2016

Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP. Gezondheidsconferentie 2016 Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP Gezondheidsconferentie 2016 Probleem KOAP? Aandacht voor KOAP Herkenning geven Opgroeien in een gezin met stress en negatieve interacties Jonge

Nadere informatie

Missie Eigen Kracht Centrale

Missie Eigen Kracht Centrale Missie Eigen Kracht Centrale Mensen zijn er voor elkaar, ondersteunen elkaar en vinden oplossingen met elkaar. Dit is in een notendop waar de Eigen KrachtCentrale voor staat. De Eigen Kracht Centrale werkt

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Belang van contextuele benadering van pijn

Belang van contextuele benadering van pijn PIJN Samen maken we er een punt van. Belang van contextuele benadering van pijn Sarah Renders, Psychotherapeut ZNA Multidisciplinair Algologisch Team Inhoud Context van de pijnpatënt Draaglast en draagkracht

Nadere informatie

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Enkele trends Bij 2 op 3 echtscheidingen zijn kinderen betrokken Bijna 1 op 4 kinderen heeft gescheiden ouders Gescheiden ouders gaan sneller een

Nadere informatie

RAPPORTAGE ONDERZOEK CLIËNTTEVREDENHEID Onderdeel Pleegzorg. november 2008, uitgevoerd door:

RAPPORTAGE ONDERZOEK CLIËNTTEVREDENHEID Onderdeel Pleegzorg. november 2008, uitgevoerd door: RAPPORTAGE ONDERZOEK CLIËNTTEVREDENHEID 2008 Onderdeel Pleegzorg november 2008, uitgevoerd door: www.xs2quality.nl info@xs2quality.nl ONDERDEEL: INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding 3 Onderdeel: Pleegkinderen

Nadere informatie

Voorstelling Gemandateerde voorziening. Welkom

Voorstelling Gemandateerde voorziening. Welkom Voorstelling Gemandateerde voorziening Welkom Ondersteuningscentrum Jeugdzorg en VK - Situering - 4 taken - Vragen Situering gemandateerde voorziening De comités voor Bijzondere Jeugdzorg worden vervangen

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Hilde Smits Studiedag De Kiem 18.10.2016 Situering Jongerenwelzijn, afdeling Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten

Nadere informatie

BunderBos. BunderBos. BunderBos

BunderBos. BunderBos. BunderBos BunderBos groepspraktijk BunderBos groepspraktijk BunderBos groepspraktijk Wij zijn een groepspraktijk van psychologen, orthopedagogen en psychotherapeuten BunderBos en helpen zowel kinderen, jongeren,

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

Gezinsplaatsing Sociaal Centrum Opvang Kinderdienst De Mutsaard

Gezinsplaatsing Sociaal Centrum Opvang Kinderdienst De Mutsaard Gezinsplaatsing Sociaal Centrum Opvang Kinderdienst De Mutsaard Bijzondere Jeugdbijstand Op verwijzing van CBJ en JRB Kind en Gezin Gezinsondersteunende pleegzorg Gezinnen raken tijdelijk uit hun evenwicht

Nadere informatie

In de vakantie vallen veel. belangrijke steunpilaren weg

In de vakantie vallen veel. belangrijke steunpilaren weg Debbie Maas van Veilig Thuis West- Brabant: In de vakantie vallen veel belangrijke steunpilaren weg Gezinsleden zitten op elkaars lip, hulpverleners en bekenden zijn op vakantie. Niet zo vreemd dat de

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 20: evaluatie panel December 2012 1. Inleiding Het Internetpanel Dienst Regelingen bestaat nu bijna vijf jaar. Dat vinden de opdrachtgever Dienst Regelingen

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

INTAKEVRAGENLIJST VOLWASSENEN. U wordt vriendelijk verzocht deze vragenlijst uit te printen, in te vullen en mee te nemen naar het intakegesprek.

INTAKEVRAGENLIJST VOLWASSENEN. U wordt vriendelijk verzocht deze vragenlijst uit te printen, in te vullen en mee te nemen naar het intakegesprek. INTAKEVRAGENLIJST VLWASSENEN U wordt vriendelijk verzocht deze vragenlijst uit te printen, in te vullen en mee te nemen naar het intakegesprek. Toelichting: Het doel van deze vragenlijst is voorafgaand

Nadere informatie

Algemene werking kinder- en jongerenteams

Algemene werking kinder- en jongerenteams Algemene werking kinder- en jongerenteams LITP vzw Algemene werking kinder- en jongerenteams Voor wie? De kinderen- en jongerenteams van de CGG s zijn er voor gezinnen met kinderen en jongeren van 0 tot

Nadere informatie

1. Waren er bijzonderheden bij de zwangerschap van uw moeder en/of bij uw geboorte?

1. Waren er bijzonderheden bij de zwangerschap van uw moeder en/of bij uw geboorte? Biografie vragenlijst Naam: Geboortedatum: Datum van invullen: Introductie Dit is een zelfinvul-vragenlijst over u, uw levensloop en achtergrond. Als bepaalde vragen onduidelijk zijn, kunt u altijd de

Nadere informatie

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veel kinderen in Vlaanderen hebben het erg goed. Het gaat goed met hen op school, hun ouders hebben geen problemen en ze kunnen veelal kopen wat ze echt nodig hebben. Toch zijn er ook kinderen met wie

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Wat is een CKG? Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (IVA Kind en Gezin) Mobiele begeleiding Ambulante begeleiding Residentiële

Nadere informatie

In deze brochure beschrijven we wat video-hometraining inhoudt en welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen.

In deze brochure beschrijven we wat video-hometraining inhoudt en welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen. Amarilis Thuisbegeleidingsdienst Amarilis biedt video-hometraining aan. Dit is een intensieve methodiek waarbij gebruik gemaakt wordt van video-opnames in het gezin met als doel de contactuele-, relationele-

Nadere informatie

Continuïteit. Bemiddeling

Continuïteit. Bemiddeling Continuïteit De afdeling Continuïteit en toegang (ACT) levert met de uitbouw van een regionaal info-en aanspreekpunt een bijdrage aan de realisering van continuïteit. Cliëntoverleg en bemiddeling zijn

Nadere informatie

7.2. Boekverslag door J woorden 13 juni keer beoordeeld. Filosofie. Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen

7.2. Boekverslag door J woorden 13 juni keer beoordeeld. Filosofie. Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen Boekverslag door J. 1355 woorden 13 juni 2003 7.2 54 keer beoordeeld Vak Filosofie Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen Inleiding Het aantal jongeren dat bij een echtscheiding is betrokken

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Ieper. Casus 1 Er is verwaarlozing

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende In verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Oostende. Casus 1. De

Nadere informatie

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal zijn dit je ouders. Zij zorgen voor een huis, voor

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

Ketensamenwerking: uitdaging en noodzaak. Workshop Ketensamenwerking 26 januari 2009 Amersfoort

Ketensamenwerking: uitdaging en noodzaak. Workshop Ketensamenwerking 26 januari 2009 Amersfoort Ketensamenwerking: uitdaging en noodzaak Workshop Ketensamenwerking 26 januari 2009 Amersfoort 26 januari 2009 Ketensamenwerking: uitdaging en noodzaak 2 Meersporenhulp Samenhangende hulpverlening aan:

Nadere informatie

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten - Over praten met kinderen met een verstandelijke beperking - Congres NJI 18-11-2013 Suzanne van den Bos MSc inhoudelijk manager / gedragswetenschapper

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

Bijzondere Jeugdbijstand Op verwijzing van CBJ en JRB. Kind en Gezin Gezinsondersteunende pleegzorg

Bijzondere Jeugdbijstand Op verwijzing van CBJ en JRB. Kind en Gezin Gezinsondersteunende pleegzorg Opvang Kinderdienst Bijzondere Jeugdbijstand Op verwijzing van CBJ en JRB Kind en Gezin Gezinsondersteunende pleegzorg Gezinnen raken tijdelijk uit hun evenwicht : een onverwachte ziekte, mentale of fysieke

Nadere informatie

MIJN PERSOONLIJK SABAYON RECEPT. Samen aan de slag met Sabayon

MIJN PERSOONLIJK SABAYON RECEPT. Samen aan de slag met Sabayon MIJN PERSOONLIJK SABAYON RECEPT Samen aan de slag met Sabayon 5 redenen waarom ik voor Sabayon kies 1 2 3 4 5 Stoppen met drinken is geen voorwaarde en hoeft ook geen doelstelling in Sabayon te zijn;

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4.

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4. Voogdijmaatregel Informatie voor jeugdigen over voogdij Kinderen moeten altijd iemand hebben die het gezag over hen heeft. Dit gezag ligt meestal bij je ouder(s). Maar wat als je ouder(s) overlijden of

Nadere informatie

jeugdbijstand en de consulenten jeugdrechtbank. (Oudergroep Geraardsbergen, februari 2007)

jeugdbijstand en de consulenten jeugdrechtbank. (Oudergroep Geraardsbergen, februari 2007) 1 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Ervaringen van ouders binnen de Bijzondere Jeugdbijstand. Het contact met het comité

Nadere informatie

de Bijzondere Jeugdzorg in een internationale ti context

de Bijzondere Jeugdzorg in een internationale ti context Doelstellingen Vlaamse hulpverleningstrajecten l t in de Bijzondere Jeugdzorg in een internationale ti context t Studiedag SWVG Leuven, 2 december 2010 Ad hoc project SWVG Onderzoekers: Kiran Vanbinst,

Nadere informatie

Casusconceptualisatie formulier

Casusconceptualisatie formulier Casusconceptualisatie formulier Naam therapeut. Datum: mei 2018 Initialen cliënte T. 17 jaar Korte omschrijving van de cliënt (zoals: leeftijd, huidige relaties en bezigheden, kinderen en enkele belangrijke

Nadere informatie

Samen een plan maken... Samen beslissen...over de toekomst!

Samen een plan maken... Samen beslissen...over de toekomst! Eigen Kracht-conferentie voor individuen en families Samen een plan maken... Samen beslissen......over de toekomst! Dat ik zelf kan kiezen wat er gaat gebeuren en zoveel mensen me daarbij steunen, dat

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud-lezingen voorjaar 2014

Evaluatie SamenOud-lezingen voorjaar 2014 Evaluatie SamenOud-lezingen voorjaar 2014 Een evaluatierapport over de SamenOud-lezingen in, en R. Brans September 2014 0 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Doel van de lezingen... 2 1.1

Nadere informatie

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 01 JANUARI 2006 TOT 31 OKTOBER 2006 - COORDINATEN VAN DE GDT : GDT van

Nadere informatie

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Geldenaaksebaan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Inleiding... 3 De Zwier... 4 Mobiele begeleiding... 5 Residentiële

Nadere informatie

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag:

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag: Werk en opleiding Partner Werk gaan zoeken Ander werk vinden Een vaste baan vinden Beter op kunnen schieten met mijn collega s Geen ruzie hebben met mijn baas Werkervaring krijgen (Vaker) vrij nemen Leren

Nadere informatie

KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING INFORMATIE OVER GEVOLGEN VERANDERINGEN BIJ KIND. Het kind weet niet om te gaan met de scheiding

KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING INFORMATIE OVER GEVOLGEN VERANDERINGEN BIJ KIND. Het kind weet niet om te gaan met de scheiding OUDER 1 OUDER 2 KIND 1 KIND 2 KIND 3 KIND 4 DATUM KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING Het kind weet om te gaan met de scheiding Het kind weet niet om te gaan met de scheiding INFORMATIE OVER GEVOLGEN Het kind

Nadere informatie

KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING INFORMATIE OVER GEVOLGEN VERANDERINGEN BIJ KIND BAND MET OUDERS. Het kind weet om te gaan met de scheiding

KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING INFORMATIE OVER GEVOLGEN VERANDERINGEN BIJ KIND BAND MET OUDERS. Het kind weet om te gaan met de scheiding OUDER 1 OUDER 2 KIND 1 DATUM KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING Het kind weet om te gaan met de scheiding Het kind weet niet om te gaan met de scheiding INFORMATIE OVER GEVOLGEN Het kind is op de hoogte gebracht

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

SCREENINGSINTERVIEW VT RISICOBEPALING VOOR DE RISICOBEPALING GELDT: DES TE HOGER DE SCORE, DES TE HOGER HET RISICO OP THUISLOOSHEID

SCREENINGSINTERVIEW VT RISICOBEPALING VOOR DE RISICOBEPALING GELDT: DES TE HOGER DE SCORE, DES TE HOGER HET RISICO OP THUISLOOSHEID SCREENINGSINTERVIEW VT INSTELLING ACHTERNAAM JONGERE GEBOORTEDATUM GESLACHT JONGERE ACHTERNAAM INVULLER FUNCTIE INVULLER INVULDATUM JONGEN MEISJE Is er een verhoogd risico volgens vraag 1? Is er een verhoogd

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Rechten voor ouders: verwachtingen van ouders, zoals geformuleerd in getuigenissen.

Rechten voor ouders: verwachtingen van ouders, zoals geformuleerd in getuigenissen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be December 2010 Rechten van ouders in de Bijzondere Jeugdbijstand. Vanuit het perspectief

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Aanmeldings- en intakeformulier

Aanmeldings- en intakeformulier De cursieve tekst is voorbehouden voor de projectcoördinator. Aanmeldings- en intakeformulier LUIK 1: AANMELDING (p. 1 tem 5) Contact datum van aanmelding: uur: dossiernummer: dienst / team: wijze van

Nadere informatie

Bezoek. Jongens moet je hier inschrijven voordat die mogen langskomen. Eén jongen per dag. Alleen uw vriend of vrijer. Je moet er mee vrijen.

Bezoek. Jongens moet je hier inschrijven voordat die mogen langskomen. Eén jongen per dag. Alleen uw vriend of vrijer. Je moet er mee vrijen. Bezoek In de code voor de jongere wordt onder specifieke cliëntenrechten beschreven dat de jongere recht heeft op telefonisch, schriftelijk, persoonlijk contact met beide ouders, familieleden, en andere

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

SYLLABUS VORMING BEMIDDELINGSGERICHT WERKEN. 1. Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL

SYLLABUS VORMING BEMIDDELINGSGERICHT WERKEN. 1. Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL 1 Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL Via deze vragenlijst op basis van de Thomas-Kilmann theorie ontdek je je eigen conflictstijl Kies per vraag steeds de mogelijkheid die het dichtst bij

Nadere informatie

NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN

NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN www.ggdbzo.nl Niemand is echt voorbereid op een schokkende gebeurtenis en als het gebeurt heeft dat ingrijpende gevolgen. Als leerkrachten samen met kinderen een

Nadere informatie

PERSPECTIEFPLAN

PERSPECTIEFPLAN PERSPECTIEFPLAN Als u problemen in de opvoeding ervaart en jeugdhulp nodig heeft, is het van groot belang dat het jeugdteam goed weet welke problemen u of uw kind ervaart en waar u mee geholpen zou zijn.

Nadere informatie

Sonja Pauwels Psychiatrisch verpleegkundige Team psychisch zorgverlenen Witgele Kruis Oost-Vlaanderen

Sonja Pauwels Psychiatrisch verpleegkundige Team psychisch zorgverlenen Witgele Kruis Oost-Vlaanderen Sonja Pauwels Psychiatrisch verpleegkundige Team psychisch zorgverlenen Witgele Kruis Oost-Vlaanderen Ps 1 Team Psychisch zorgverlenen WGKOVL 2 Team psychisch zorgverlenen Interne werking: Ondersteuning

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam uit Rotterdam. Datum: 30 mei Rapportnummer: 2011/162

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam uit Rotterdam. Datum: 30 mei Rapportnummer: 2011/162 Rapport Rapport betreffende een klacht over Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam uit Rotterdam. Datum: 30 mei 2011 Rapportnummer: 2011/162 2 Achtergrond De 12 jarige Lloyd* heeft al veel meegemaakt in

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Hulpverlening in de Bijzondere Jeugdbijstand: de ervaring aan de andere kant

Hulpverlening in de Bijzondere Jeugdbijstand: de ervaring aan de andere kant 1 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Hulpverlening in de Bijzondere Jeugdbijstand: de ervaring aan de andere kant Over schuldgevoelens

Nadere informatie

t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg.

t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg. t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg. Maatschappelijke zetel: Bergensesteenweg 570A, 1070 Anderlecht Ondernemingsnummer: 0448.072.494 JAARVERSLAG 2010 Werkjaar

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 20 september 2013

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 20 september 2013 Jeugdzorg Brabant Noord Oost 20 september 2013 Inhoudsopgave Hoe vindt een gezin de juiste hulp? Hoe organiseren we de juiste hulp? Hoe loopt het proces? Inhoudsopgave 2 Hoe vindt een gezin de juiste hulp?

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Deel 3: JEZ11 residentiële voorziening 1bis Capaciteit 10 meisjes

Deel 3: JEZ11 residentiële voorziening 1bis Capaciteit 10 meisjes Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen: jaarverslag Deel : JEZ residentiële voorziening bis Capaciteit meisjes.. Organogram van JEZ.. Statistische gegevens JEZ - 7 - Vereniging Ons Tehuis voor

Nadere informatie

Ouders over de hulpverleners

Ouders over de hulpverleners Regionaal OverlegPlatform Participatie Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel 09/224.09.15. - fax 09/233.69.49. e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Ouders over de hulpverleners april 2005

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Behandeling

Nadere informatie

Tool: Netwerkcirkel en netwerkkaart

Tool: Netwerkcirkel en netwerkkaart Tool: Netwerkcirkel en netwerkkaart 1 Tool gebruiken? Lees eerst de bijsluiter Voor wie? Mensen die hun netwerk in kaart willen brengen. Deze hulpmiddelen zijn niet geschikt om te gebruiken bij mensen

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Besluit en verslag werkgroep

Besluit en verslag werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp - werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp Verslag werkgroepen Afdeling Beleidsontwikkeling Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 BRUSSEL T 02 553 32 43 F 02 553 31

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie

PERSPECTIEFPLAN versie Deel I

PERSPECTIEFPLAN versie Deel I PERSPECTIEFPLAN versie 2017 Als u problemen in de opvoeding ervaart en jeugdhulp nodig heeft, is het van groot belang dat de jeugdhulpverlener goed weet welke problemen u of uw kind ervaart en waar u mee

Nadere informatie

Maatschappelijk werk MAATSCH

Maatschappelijk werk MAATSCH Maatschappelijk werk MAATSCH M a a t s c h a p p e l i j k w e r k... Wat doet maatschappelijk werk? Maatschappelijk werk helpt bij het ontrafelen en aanpakken van problemen waar u alleen of met behulp

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding ONTHAALBROCHURE Cluster Het Klavier contextbegeleiding januari 2018 WELKOM! Beste, Jullie gezin is gestart met een zuivere contextbegeleiding vanuit Cluster Het Klavier. Welkom dus! In Het Klavier begeleiden

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Hoe verwerk je een. schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten

Hoe verwerk je een. schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten Hoe verwerk je een schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten Niemand is echt voorbereid op een schokkende gebeurtenis en als het gebeurt heeft dat ingrijpende gevolgen. Als leerkrachten samen

Nadere informatie

Tips van en voor. partners. van mensen. met hersenletsel. Leven met hersenletsel. op de lange termijn

Tips van en voor. partners. van mensen. met hersenletsel. Leven met hersenletsel. op de lange termijn Tips van en voor partners van mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van partners van mensen met hersenletsel die deelnamen aan

Nadere informatie

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek.

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek. Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Beroepsgeheim Huisbezoek Regels Wantrouwen Steun mama/papa/ouders Uitstap spijt Leuk?! (veel) vragen Thuisbegeleiding (niet) nodig Praten Gezellig?! Met de fiets Vertrouwen

Nadere informatie

Ouders over tevredenheidmetingen.

Ouders over tevredenheidmetingen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Mei 2009 december 2010 Ouders over tevredenheidmetingen. Dit is een bundeling van bemerkingen

Nadere informatie

Psycholoog regionaal pijnbehandelnetwerk

Psycholoog regionaal pijnbehandelnetwerk Psycholoog regionaal pijnbehandelnetwerk Inleiding In deze folder kunt u lezen wat een eerstelijnspsycholoog bijdraagt aan de behandeling van patiënten met chronische pijnklachten. Aan de orde komen onder

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling

Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling Het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals in de Geestelijke Gezondheidszorg (VIP² GGZ) meet aspecten

Nadere informatie

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst!

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! Eigen Kracht-conferentie Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! 13 Heb je een probleem? Is er iets aan de hand, wat jij niet leuk vindt? Wil je erover praten? Lukt het niet thuis,

Nadere informatie

Controleer altijd eerst de start en einddatum van de bijstandsovereenkomsten van de cliënten.

Controleer altijd eerst de start en einddatum van de bijstandsovereenkomsten van de cliënten. Handleiding: Jaarverslag begeleid wonen 2010 Gelieve na te zien of alle cliënten die uw dienst in de loop van 2010 verlaten hebben uitgeschreven zijn en de nieuwe cliënten ook correct geregistreerd staan

Nadere informatie

CASUS. Het belang van de methode familiezorg voor cliënt, familie en samenleving

CASUS. Het belang van de methode familiezorg voor cliënt, familie en samenleving Het belang van de methode familiezorg voor cliënt, familie en samenleving CASUS Wat is de impact voor een gezin met een moeder die met een ernstige handicap moet leven? SAMENVATTING VAN DE CASUSBESCHRIJVING

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Algemene informatie terTER_

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Algemene informatie terTER_ Patiënteninformatie Medische Psychologie Algemene informatie 1234567890-terTER_ Medische Psychologie Algemene informatie. Tergooi geeft u met deze folder graag algemene informatie over de afdeling Medische

Nadere informatie