Korte terugblik op de informatieve raadsbijeenkomst Omgevingswet van 2 maart 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Korte terugblik op de informatieve raadsbijeenkomst Omgevingswet van 2 maart 2017"

Transcriptie

1 Korte terugblik op de informatieve raadsbijeenkomst Omgevingswet van 2 maart 2017 WAAROM DEZE AVOND? Na ruim 50 jaar Wro (Wet ruimtelijke ordening) lopen we steeds meer vast. Er is te weinig ruimte voor initiatieven, integraliteit is ver te zoeken, procedures kosten veel tijd. Daarom komt met ingang van 2019 de Omgevingswet. Die lost dit op, maar maakt daarbij ook de omslag naar uitnodigingsplanologie: meer ruimte voor initiatieven. In de startnotitie die door de raad in juni 2016 is vastgesteld, is bepaald dat we eerst aandacht schenken aan de vraag of we binnen Tytsjerksteradiel met uitnodigingsplanologie willen gaan werken. Ook omdat deze keuze bepaalt hoe we de omgevingsvisie moeten gaan realiseren. Tijdens de (eerste) bijeenkomst van de gemeenteraad op 1 december is gesproken over de vraag of bestaande rechten van inwoners en bedrijven niet in het geding komen als de gemeente meer vrij laat. Als thema voor die avond is daarom gekozen: kunnen we loslaten zonder in de steek te laten? Tijdens de bijeenkomst op 2 maart 2017 wil de raad graag input vanuit de samenleving hoe zij tegenover dit vraagstuk staan. Voor de bijeenkomst zijn alle ondernemersverenigingen en verenigingen van dorpsbelangen uitgenodigd. Ook zijn de deelnemers van de cursus politiek actief uitgenodigd. Daarnaast zijn ad random 100 inwoners uitgenodigd en heeft er twee maal een algemene uitnodiging in de Actief gestaan. Voor de avond is gekozen voor het thema meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid. Als de samenleving meer ruimte voor initiatieven krijgt dan gaat dit gepaard met de daarbij behorende verantwoordelijkheid. Het vervolgproces: April /mei 2017: opiniërende raadsbijeenkomst Voorbereiden besluitvorming, welke vragen leven er nog - binnen de raad? Juni 2017: besluitvormende raadsbijeenkomst

2 De belangrijkste punten onderdelen van de avond: Burgemeester Gebben heeft een korte inleiding gegeven en het belang van de avond geschetst.

3 1. De Omgevingswet: De Omgevingswet maakt de slag van ordening naar fysieke kwaliteit: Ed Stoelinga legt de aanleiding en bedoeling van de Omgevingswet uit. De wet maakt de omslag van toelatings- en / of ontwikkelingsplanologie naar uitnodigingsplanologie. Hierbij nodigen overheden de samenleving uit om zelf met initiatieven te komen. De overheid heeft daarbij een andere rol dan voorheen: zij stelt (alleen) waar nodig duidelijke doelen en kaders en laat de invulling van ontwikkelingen meer over aan de samenleving. Bij de beoordeling van nieuwe initiatieven staat het ja, mits-principe centraal. De focus is meer gericht op het proces. Ontwikkelingen vinden steeds meer organisch plaats in een groeiproces waarbij op voorhand het eindbeeld noch het moment waarop de ontwikkeling is afgerond bekend zijn. In de kaderstelling spelen kwaliteit, maatschappelijke meerwaarde en het proces (vroegtijdige) participatie een belangrijke rol. De wet biedt lokale afwegingsruimte: De wet stelt participatie verplicht zonder te regelen hoe dit precies moet:

4 2. Meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid? Anke Siegers heeft een presentatie gegeven over De Omgevingswet naar een swingende samenwerking. We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. Er is sprake van een unieke kanteling. Er is chaos nodig om over te gaan naar iets nieuws. Dat voelt niet prettig maar deze periode is wel nodig. Mensen willen niet meer dat andere (regels, systeem, organisatie) voor hen bepalen. Men wil eigenaarschap over datgene wat er toe doet. Eigenaarschap bestaat uit regie en verantwoordelijkheid en tegenwoordig worden deze beide elementen vaak uit elkaar getrokken. Om dit weer bij elkaar te brengen is een cultuuromslag nodig. Om met de woorden van Einstein te spreken We can t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. We moeten van systeemwaarden naar menswaarden. Voor de gemeenteraad is het van belang om duidelijke kaders te stellen en daarna los te laten. Anke vergelijkt de kansen van de Omgevingswet met het spelen van jazz: ook daar ligt niet alles vast in muzieknoten is er juist ruimte voor improvisatie en onderling samenspel.

5 3. Sturingsvormen binnen de Omgevingswet Anna Dam laat na de pauze zien welke mogelijkheden er zijn: Toelatingsplanologie: gemeente legt de toegestane functies vast. De functies zijn toegelaten, niet verplicht te realiseren. De gemeente is niet actief in de ontwikkeling van de functies. Ontwikkelingsplanologie: de overheid stelt zich actiever op om bepaalde ontwikkelingen te starten en betrekt daarbij private partijen om de daadwerkelijke uitvoering te borgen (integrale gebiedsontwikkeling). Uitnodigingsplanologie: een ruimtelijk plan is geen blauwdruk meer voor het gebied, maar een uitnodiging om te komen met innovatieve oplossingen die leiden tot een betere kwaliteit. De nadruk ligt op een ruim kader. De focus komt meer op het proces te liggen en het leggen van verbindingen c.q. bij elkaar brengen van partijen. Daarbij worden de verschillen duidelijk. Bij de vaststelling van zowel de omgevingsvisie als het omgevingsplan is participatie verplicht. Wil de gemeente echter een participatieplicht opleggen, dan kan dat alleen als er ook een vergunningsplicht bestaat. Ook hierin krijgt de lokale politiek veel meer zeggenschap. 4. De praktijk. Om enig gevoel te krijgen bij deze materie, kijken we aan de hand van 4 voorbeelden hoe de aanwezigen hierover denken. Geheel vrijblijvend, dat spreekt voor zich. Daarbij is de raadsleden gevraagd om niet mee te doen. Dit zodat vergeleken kan worden hoe de raadsleden en hoe de mienskip hier in staan. Vraag 1. Wat is voor u belangrijk als het om de inrichting en het beheer van onze leefomgeving gaat? Tijdens de bijeenkomst van 1 december gaven de raadsleden dit als antwoord:

6 De aanwezigen op de bijeenkomst van 2 maart gaven de volgende antwoorden: Vraag 2. Wat zou u hier van de gemeente verwachten? De Alde Feanen, Earnewâld Tijdens de bijeenkomst van 1 december gaven de raadsleden dit als antwoord:

7 De aanwezigen op de bijeenkomst van 2 maart gaven de volgende antwoorden: Uit de analoge stemming tijdens de bijeenkomst van 2 maart bleek: - 19 stemmen voor toelatingsplanologie; - 0 stemmen voor ontwikkelingsplanologie; - 5 stemmen voor uitnodigingsplanologie.

8 Vraag 3. Wat zou de gemeente hier moeten doen? Wijde Ee, Burgum Tijdens de bijeenkomst van 1 december gaven de raadsleden dit als antwoord:

9 De aanwezigen op de bijeenkomst van 2 maart gaven de volgende antwoorden: Uit de analoge stemming tijdens de bijeenkomst van 2 maart bleek: - 1 stemmen voor toelatingsplanologie; - 0 stemmen voor ontwikkelingsplanologie; - 19 stemmen voor uitnodigingsplanologie. Vraag 4. Als er bij de Wijde Ee te Burgum meer ruimte voor initiatieven zou komen, wat zou u dan belangrijk vinden? Tijdens de bijeenkomst van 1 december gaven de raadsleden dit als antwoord:

10 De aanwezigen op de bijeenkomst van 2 maart gaven de volgende antwoorden: Vraag 5. Als dit nu zou spelen, welke vorm zou u hier dan kiezen? Kansen in Kernen Burgum Tijdens de bijeenkomst van 1 december gaven de raadsleden dit als antwoord:

11 De aanwezigen op de bijeenkomst van 2 maart gaven de volgende antwoorden: Uit de analoge stemming tijdens de bijeenkomst van 2 maart bleek: - 0 stemmen voor toelatingsplanologie; - 0 stemmen voor ontwikkelingsplanologie; - 15 stemmen voor uitnodigingsplanologie; - 4 stemmen voor een combinatie van b en c.

12 Vraag 6. Wat zou u hier willen? Zuivelfabriek, Burgum

13 Tijdens de bijeenkomst van 1 december gaven de raadsleden dit als antwoord: De aanwezigen op de bijeenkomst van 2 maart gaven de volgende antwoorden: Uit de analoge stemming tijdens de bijeenkomst van 2 maart bleek: - 0 stemmen voor toelatingsplanologie; - 0 stemmen voor ontwikkelingsplanologie; - 17 stemmen voor uitnodigingsplanologie. Vraag 7. Wat zou u belangrijk vinden als u gevraagd wordt om mee te denken over de zuivelfabriek? Tijdens de bijeenkomst van 1 december gaven de raadsleden dit als antwoord:

14 De aanwezigen op de bijeenkomst van 2 maart gaven de volgende antwoorden:

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

OMGEVINGSWET: HOE HELPT U UW RAAD OP WEG? WORKSHOP VOOR VERENIGING VAN GRIFFIERS

OMGEVINGSWET: HOE HELPT U UW RAAD OP WEG? WORKSHOP VOOR VERENIGING VAN GRIFFIERS OMGEVINGSWET: HOE HELPT U UW RAAD OP WEG? WORKSHOP VOOR VERENIGING VAN GRIFFIERS 19 mei 2017 Alinda van Bruggen Raadsleden en Omgevingswet Big bang of groeimodel? Regels stellen of loslaten? Initiatiefnemer

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Aan de slag met de Omgevingswet

Aan de slag met de Omgevingswet Aan de slag met de Omgevingswet Inwerkprogramma gemeenteraad Heerhugowaard Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Vereniging van Nederlandse Gemeenten De omgevingswet in vogelvlucht

Nadere informatie

Omgevingsvisie Delft

Omgevingsvisie Delft Omgevingsvisie Delft De Omgevingsvisie Omgevingswet Aangenomen in 1 e en 2 e kamer In werking: 2020/2021 Omgevingsvisie loopt vooruit op de Omgevingswet Nieuwe instrumenten Omgevingsvisie Omgevingsplan

Nadere informatie

6 juni e bijeenkomst Hoe stellen we de omgevingsvisie vast?

6 juni e bijeenkomst Hoe stellen we de omgevingsvisie vast? 6 juni 2017-4 e bijeenkomst Hoe stellen we de omgevingsvisie vast? Waarom bent u hier? Programma: 1. Waarom bent u hier? 2. De Omgevingswet 3. Participatie 4. Wonen en woonomgeving Pauze 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Waar gaan wij het over hebben? 1. Omgevingswet: waarom? 2. De Omgevingswet, de raad,

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

De Omgevingswet in zicht

De Omgevingswet in zicht De Omgevingswet in zicht door Prof. dr. 1 Programma 20:00 20:15 uur: ontvangst en uitleg opzet avond 20:15 21:00 uur: presentatie door - achtergronden Omgevingswet - kerninstrumenten / transitie / raadswerk

Nadere informatie

Aan de slag met de Omgevingswet

Aan de slag met de Omgevingswet Aan de slag met de Omgevingswet Inwerkprogramma gemeenteraad Heerhugowaard Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet De omgevingswet in vogelvlucht Stand van zaken Heerhugowaard

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

organisch gebiedsontwikkelen in de praktijk

organisch gebiedsontwikkelen in de praktijk ERSTEUNING ING. PROJECTEN SAMENLEVING TERECHT organisch gebiedsontwikkelen in de praktijk samen op weg met uitnodigingsplanologie ... omgevingsvisie. programma. programmatische instructieregels. instructies.

Nadere informatie

De waarde van participatie

De waarde van participatie De waarde van participatie Omgevingswet Kirsten Veldhuijzen, Rob Kristel Lammers, VNG 24 september 2016 Raad op Zaterdag, Zwolle Invalshoeken De Omgevingswet Bredere context Omgevingswet Ontwikkeling samenleving

Nadere informatie

Themabijeenkomst Omgevingswet

Themabijeenkomst Omgevingswet Themabijeenkomst Omgevingswet Gemeenteraden Purmerend en Beemster 24 mei 2016 prof. mr. Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling Waarom stelselherziening:

Nadere informatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie. Kansen voor klimaatadaptatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie. Kansen voor klimaatadaptatie Omgevingswet & Omgevingsvisie Kansen voor klimaatadaptatie Derk-Jan Verhaak 24 maart 2017 inhoud Omgevingswet Algemeen Omgevingsvisie Kansen voor klimaatadaptatie Peiling: 1. Wie heeft er wel eens van

Nadere informatie

Omgevingsplan Op Kwaliteit. Ingrid Langenhoff, beleidscoördinator i.s.m. Bas Schout, planoloog 28 maart 2017

Omgevingsplan Op Kwaliteit. Ingrid Langenhoff, beleidscoördinator i.s.m. Bas Schout, planoloog 28 maart 2017 Omgevingsplan Op Kwaliteit Ingrid Langenhoff, beleidscoördinator i.s.m. Bas Schout, planoloog 28 maart 2017 INHOUD Omgevingswet Veranderingen wetstelsel Digitaal Stelsel Omgevingswet Omgevingsplan Op Kwaliteit

Nadere informatie

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Omgevingswet-kenner? Waar gaan wij het over hebben? 1. Omgevingswet: achtergronden,

Nadere informatie

Aan de slag met de Omgevingswet. Hart van Brabant 28 juni 2017

Aan de slag met de Omgevingswet. Hart van Brabant 28 juni 2017 Aan de slag met de Omgevingswet Hart van Brabant 28 juni 2017 Waar gaan wij het over hebben? Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor raad en samenleving Ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategieën

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

Omgevingswet. Een veilige, gezonde en duurzame woon- en leefomgeving. Eén van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke (1848)

Omgevingswet. Een veilige, gezonde en duurzame woon- en leefomgeving. Eén van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke (1848) Omgevingswet Een veilige, gezonde en duurzame woon- en leefomgeving Eén van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke (1848) November 2015 - 2 - Bedoeling van de wet - 3 - Planning

Nadere informatie

Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV. Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017

Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV. Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017 Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017 de omgevingswet en de rol van de gemeente bij pilotproject Arsenaal de omgevingswet : waarom en

Nadere informatie

Digitaliseren en Omgevingsvisie

Digitaliseren en Omgevingsvisie Digitaliseren en Omgevingsvisie Sprekers Arno Derks René Kleij CroonenBuro5 Crotec Omgevingsvisie Van toelatings- naar uitnodigingsplanologie Agenda presentatie Doelen omgevingswet Omgevingsvisie Digitaliseren

Nadere informatie

WELKOM Themabijeenkomst OMGEVINGSWET 21 november 2018

WELKOM Themabijeenkomst OMGEVINGSWET 21 november 2018 WELKOM Themabijeenkomst OMGEVINGSWET 21 november 2018 Programma Omgevingswet plenair Omgevingsvisie: toelichting instrument plenair Aan de slag met de Omgevingsvisie (procesaanpak) werkgroepen Terugkoppeling

Nadere informatie

Van omgevingsvisie naar omgevingsplan

Van omgevingsvisie naar omgevingsplan Van omgevingsvisie naar omgevingsplan Hoe ambities van een omgevingsvisie te vertalen naar een omgevingsplan: een voorbeeld. Het hele bouwwerk op orde Er wordt in Nederland al volop gewerkt in de geest

Nadere informatie

Van omgevingsvisie naar omgevingsplan

Van omgevingsvisie naar omgevingsplan Van omgevingsvisie naar omgevingsplan Hoe ambities van een omgevingsvisie te vertalen naar een omgevingsplan: een voorbeeld. Het hele bouwwerk op orde Er wordt in Nederland al volop gewerkt in de geest

Nadere informatie

PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 22 JANUARI 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze

PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 22 JANUARI 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 22 JANUARI 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze Onze eerste training in 2016 met de actuele stand van zaken over de toekomstige Omgevingswet, de belangrijkste veranderingen en een aanzet

Nadere informatie

De gemeenteraad aan de knoppen met de Omgevingswet. Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet

De gemeenteraad aan de knoppen met de Omgevingswet. Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet De gemeenteraad aan de knoppen met de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Waar gaan we het over hebben? Achtergronden Mythes Dilemma s Keuzes en gevolgen WAAROM?

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO GEMEENTE VOORST LOKALE DEMOCRATIE. 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk

RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO GEMEENTE VOORST LOKALE DEMOCRATIE. 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO LOKALE DEMOCRATIE GEMEENTE VOORST 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk Agenda 19.30 uur Opening door burgemeester 19.35 uur Presentatie foto lokale

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Koers invoering Omgevingswet Boxtel

Koers invoering Omgevingswet Boxtel Koers invoering Omgevingswet Boxtel Inleiding In strategische visie van Boxtel voor 2020 staat dat we voorop willen blijven met duurzaamheid, aan een sterk centrum willen, toerisme en recreatie tot een

Nadere informatie

Raadscommissieavond Omgevingswet en de gemeenteraad. Welke keuzes moet de gemeenteraad maken, wat voor rol past hierbij en wat betekent dit?

Raadscommissieavond Omgevingswet en de gemeenteraad. Welke keuzes moet de gemeenteraad maken, wat voor rol past hierbij en wat betekent dit? Raadscommissieavond Omgevingswet en de gemeenteraad Welke keuzes moet de gemeenteraad maken, wat voor rol past hierbij en wat betekent dit? 30-01-2017 Agenda 19.30 20.15: Presentatie Omgevingswet & de

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Op weg naar de Omgevingswet Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Even voorstellen. Paula de Groot Evelien van den Boom Stijn Smeulders Jan Peels Edwin Donkers Keetie van Rooijen Ingrid Kersten Programma

Nadere informatie

Omgevingsprofessional 2021

Omgevingsprofessional 2021 Omgevingsprofessional 2021 Wat professionals nodig hebben om te werken met de Omgevingswet Anna Rozendaal, Geert Lonterman & Ward Deckers 4 oktober 2018 #KOERS2018 De Omgevingswet vraagt om een andere

Nadere informatie

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging PROCESDOCUMENT 10 juli 2017 1 Inleiding Op 1 juli 2015 nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel Omgevingswet aan. Het nieuwe stelsel bundelt 26 wetten tot 1 nieuwe wet. Maar niet alleen die omvang verandert.

Nadere informatie

Omgevingswet in de praktijk en de lessen voor digitalisering. Gerwin Gabry KuiperCompagnons

Omgevingswet in de praktijk en de lessen voor digitalisering. Gerwin Gabry KuiperCompagnons Omgevingswet in de praktijk en de lessen voor digitalisering Gerwin Gabry KuiperCompagnons Gerwin Gabry Sociaal-geograaf/planoloog Visievorming leefomgeving Cursussen Omgevingswet Commissie voor de mer

Nadere informatie

Wro + ABRvS = Ow!? Programma. Achtergronden Omgevingswet (Ow) Van Wro naar Ow. Doelen van de stelselherziening 15-6-2016 1

Wro + ABRvS = Ow!? Programma. Achtergronden Omgevingswet (Ow) Van Wro naar Ow. Doelen van de stelselherziening 15-6-2016 1 Wro + ABRvS = Ow!? 24 mei 2016 Oude wijn in nieuwe zakken of..!? 15-6-2016 1 Programma Achtergronden Omgevingswet (Ow) Instrumenten gemeenten: Omgevingsvisie (OV) Omgevingsplan (OP) Omgevingsvergunning

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet

Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet Bijeenkomst Stibbe 19 mei 2016 Edward Stigter, programmadirecteur Eenvoudig Beter Inhoud presentatie Stand van zaken Stelselherziening Afwegingsruimte en Omgevingsplan

Nadere informatie

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen?

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Presentatie Ruimtelijke plannen voormalig Stadsregio Omgevingsvisie Gelderland Huidige situatie na opheffen stadsregio Doelstellingen Omgevingswet

Nadere informatie

Jaarcongres VTH 23 nov

Jaarcongres VTH 23 nov Jaarcongres VTH 23 nov 2017 01-12-17 1 Thema van mijn bijdrage: Programma Het verschil Wro -> Ow: een kwestie van smaak Het perspectief: leuk -> leuker -> leukst Samengevat: what is in for you! Hoe doen

Nadere informatie

Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit

Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit Katja Stribos programmamanager Implementatieprogramma Aan de slag met de Omgevingswet 30 maart 2017 Inhoud 1. Stelselherziening onderdelen

Nadere informatie

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief;

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief; Omgevingswet: wat verandert er voor gemeenten? Met de invoering van de omgevingswet veranderen er veel zaken voor gemeenten. Het doel van de omgevingswet is om de verschillende verordeningen en versnipperde

Nadere informatie

Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet

Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet Kennismarkt Omgevingswet 11 oktober 2016 Ron Visscher De vier verbeterdoelen Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak Samenhangende benadering

Nadere informatie

De Omgevingswet en MRE:

De Omgevingswet en MRE: De Omgevingswet en MRE: van particularisme naar partnerschap door Frans Tonnaer Sheet 1 Omgevingswet: hoge ambitie Ambitieus wetgevingsproject, ook voor decentraal bestuur '4 e decentralisatie'; nu in

Nadere informatie

Gemeente fl Bergen op Zoom

Gemeente fl Bergen op Zoom Gemeente fl Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : startnotitie

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

De waarde van participatie

De waarde van participatie De waarde van participatie Omgevingswet Kristel Lammers, VNG & Programma aan de slag met Omgevingswet Marte Kappert, Programma aan de slag met Omgevingswet 28 januari 2017 Raad op Zaterdag, Eindhoven Invalshoeken

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016 Foto plaatsen Roadshow Groningen Mei 2016 Opzet presentatie Kern Omgevingswet Context Veranderopgave Het programma Strategie en werkwijze Doelen en acties in 2016 Kern Omgevingswet: eenvoudiger wetgeving

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie

De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping. 1 november 2018 Gemeente Leusden

De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping. 1 november 2018 Gemeente Leusden De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping 1 november 2018 Gemeente Leusden Even voorstellen. Trees van der Schoot: Advies, coachen, opleiden en auteur: Werken in de geest van de Omgevingswet In bewerking:

Nadere informatie

Raadsbijeenkomst Agenda Delft april 2018 Locatie HNK

Raadsbijeenkomst Agenda Delft april 2018 Locatie HNK Raadsbijeenkomst Agenda Delft 2040 12 april 2018 Locatie HNK Welkom Agenda Delft 2040 in beeld Programma (20:00-22:00) 1. Welkom 2. Agenda Delft 2040 / Fonds Delft 2040, introductie Pauze 3. Langs de opgaven

Nadere informatie

Underwerp Ambitie Omgevingswet van gemeente Achtkarspelen, invoeringsstrategie bepalen.

Underwerp Ambitie Omgevingswet van gemeente Achtkarspelen, invoeringsstrategie bepalen. Riedsútstel Ried : Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : Klaas Antuma Amtner : Marije Streefkerk Taheakke : Bijlage

Nadere informatie

OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW

OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW DE OMGEVINGSWET 2 PLANNING EN TAAKVERDELING OP WEG NAAR 2021: KAMERBRIEF 8 MAART 2018 VERANDEROPGAVE Meer lokaal Meer algemene regels minder

Nadere informatie

Hoe doen wij het in Uden?

Hoe doen wij het in Uden? Franko van Lankvelt Hoe doen wij het in Uden? Thema afhankelijk. Click here and type Thema afhankelijk. DIVERS Click here and type Thema afhankelijk. D oordacht I V E R S Thema afhankelijk. D I nnovatief

Nadere informatie

Veranderend speelveld. een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld

Veranderend speelveld. een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld Veranderend speelveld een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld Martin Stijnenbosch economisch geograaf; docent Universiteit Utrecht (1975 1990); STOGO (1984 2012); Hanze Hogeschool (2013- nu)

Nadere informatie

Pilots Omgevingsvisie

Pilots Omgevingsvisie Pilots Omgevingsvisie inzichten, omslagen en aanpakken irma.dekker@rws.nl Eric.nelisse@rws.nl Twitter @AandeslagOw www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Deze presentatie in het kort 1. De omgevingswet en de

Nadere informatie

Pilot Omgevingsplan Buitengebied Borsele 2017

Pilot Omgevingsplan Buitengebied Borsele 2017 Pilot Omgevingsplan Buitengebied Borsele 2017 Presentatie gemeenteraad 21 mei 2015 1-6-2015 2 Onderwerpen presentatie Omgevingswet Omgevingsplan Pilot Omgevingsplan Inhoud pilot Gevolgen bestuurlijk, ambtelijk

Nadere informatie

Voorstelnr.: RB Onderwerp: Kadernota Fysiek Domein - Publieke ruimte, je thuis buitenshuis (openbare ruimte) Programma: 2: Stedelijk beheer

Voorstelnr.: RB Onderwerp: Kadernota Fysiek Domein - Publieke ruimte, je thuis buitenshuis (openbare ruimte) Programma: 2: Stedelijk beheer Raadsvergadering: 26 sept 2017 Besluit: unaniem aangenomen Agendanr.: 6 Voorstelnr.: RB2017078 Onderwerp: Kadernota Fysiek Domein - Publieke ruimte, je thuis buitenshuis (openbare ruimte) Programma: 2:

Nadere informatie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie 10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Vragen Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Karel Loeff directeur Heemschut Wat verwacht je van de omgevingsvisie? De gemeentelijke

Nadere informatie

Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij

Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij STUDIEMIDDAG GEODATION 26 mei 2016 1 Omgevingswet en digitaal stelsel en vragen daarbij 1. Omgevingswet 2. Digitaal Stelsel Omgevingswet 3. Vragen 2 1.

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet

Op weg naar de Omgevingswet Op weg naar de Omgevingswet Niet zomaar een nieuwe wet, maar een volledige stelselherziening: Nog meer impact dan de decentralisaties in het sociale domein (30% van raadsleden in Nederland volgens enquête

Nadere informatie

PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 11 maart 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze

PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 11 maart 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 11 maart 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze Herhaling wegens grote belangstelling!! Door de overtekening van onze eerste bijeenkomst op 22 januari organiseren we op 11 maart 2016 een

Nadere informatie

Menukaart Participatie Rijssen-Holten

Menukaart Participatie Rijssen-Holten Menukaart Participatie Rijssen-Holten 17-09-2018 Bij de totstandkoming van een gezonde leefomgeving betrekken we steeds vaker de inwoners. Deze betrokkenheid is niet oneindig. Dat was voor de gemeente

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016

PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016 PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016 Conform: De Langedijker werkwijze, Notitie interactief werken gemeente Langedijk op basis

Nadere informatie

Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016

Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016 Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016 Meewerkend Boxtel Sint Michielsgestel geeft ruimte 23-11-2016 1 Programma Achtergronden Omgevingswet Instrumenten gemeenten: Omgevingsvisie Omgevingsplan Omgevingsvergunning

Nadere informatie

Omgevingswet SIKB Kennisdag AMvB s

Omgevingswet SIKB Kennisdag AMvB s Omgevingswet SIKB Kennisdag AMvB s 11 februari 2016 Wim van Gelder Hier komt tekst SIKB kennisdag AMvB s 11 februari Hier komt 2016 ook tekst Omgevingswet Art. 1.3: doelstelling: met het oog op een duurzame

Nadere informatie

Participatie. Congres stedelijke transformatie Marte Kappert en Anita van de Looij, katalysator participatie

Participatie. Congres stedelijke transformatie Marte Kappert en Anita van de Looij, katalysator participatie Participatie Betere oplossingen in overeenstemming met allerlei partijen Participatie Omgevingswet: Nuttig én Leuk! Congres stedelijke transformatie Marte Kappert en Anita van de Looij, katalysator participatie

Nadere informatie

Pilots Omgevingsvisie

Pilots Omgevingsvisie Pilots Omgevingsvisie inzichten, omslagen en aanpakken irma.dekker@rws.nl Eric.nelisse@rws.nl Twitter @AandeslagOw www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Wat willen we vandaag delen met jullie? 1. De omgevingswet

Nadere informatie

RO & Milieu. Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Tjeerd vd Meulen Jos Dolstra

RO & Milieu. Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Tjeerd vd Meulen Jos Dolstra RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Tjeerd vd Meulen Jos Dolstra Even kennismaken De relatie milieu en RO verandert niet door de Omgevingswet! Milieu en RO nu Milieu (art. 1 Wm) Goede

Nadere informatie

Omgevingsvisie buitengebied

Omgevingsvisie buitengebied Omgevingsvisie buitengebied Omgevingsvisie buitengebied Stand van zaken en vervolg Gerard Overkamp 30-04-2018 Gerard Overkamp goverkamp@winterswijk.nl 31 augustus 2018 De samenstellen van de Omgevingsvisie

Nadere informatie

Een veranderend speelveld. De nederlandse vastgoedmarkt

Een veranderend speelveld. De nederlandse vastgoedmarkt Een veranderend speelveld De nederlandse vastgoedmarkt visie Cor Zadelhoff Wat ik zo interessant vind van onroerend goed is, dat het zo n invloed heeft op je prestaties en op je levensgenot. Het is ongelooflijk

Nadere informatie

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018 Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober 2018 Afdelingsnaam, 2 november 2018 Gemeente Raalte 37.000 inwoners 9 kernen, waaronder Raalte en Heino Sterke groei vanaf 1960 Opgaves in de openbare ruimte Enige

Nadere informatie

Omgevingswet Mis niet de boot!

Omgevingswet Mis niet de boot! Omgevingswet Mis niet de boot! Regiodagen 2016 De omgevingswet in wording Werkgroep Omgevingswet VBWTN Mis als BWT niet de boot! Waar heeft u behoefte aan De werkgroep Omgevingswet Voor en door gemeenten

Nadere informatie

De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken. Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab

De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken. Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab Rijksoverheidsprogramma Aan de slag met de Omgevingswet Omgevingsvisie initiatief

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013067* 17.0013067 Raadsvergadering: 21 december 2017 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Procesplan Regionale Implementatie Omgevingswet Behandeld

Nadere informatie

Veranderend speelveld. een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld

Veranderend speelveld. een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld Veranderend speelveld een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld vastgoed Kenmerken vastgoed grondgebonden lange levensduur en dus lange terugverdientijd beleggingsvorm nodig om in de toekomst

Nadere informatie

wij presenteren u kijk 1

wij presenteren u kijk 1 wij presenteren u... 18-4-2016 kijk 1 OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Impact Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 14 april 2016 18-4-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoe past OGW in

Nadere informatie

Startnotitie Visie 2030

Startnotitie Visie 2030 Startnotitie Visie 2030 Aanleiding In mei 2009 heeft de gemeenteraad van Ouder-Amstel de visie 2020 voor de gemeente Ouder-Amstel vastgesteld. Dit is gebeurd na een uitgebreid proces waarbij de bevolking

Nadere informatie

Excursie Omgevingswet en erfgoed. 29 mei 2018, Leiden

Excursie Omgevingswet en erfgoed. 29 mei 2018, Leiden Excursie Omgevingswet en erfgoed 29 mei 2018, Leiden Programma - 11.40 Korte introductie op de Omgevingswet door Platform31. - 11.50 Presentatie Flip ten Cate over ruimtelijke kwaliteit en erfgoed in relatie

Nadere informatie

Omgevingsvisie en m.e.r.

Omgevingsvisie en m.e.r. Omgevingsvisie en m.e.r. Nieuwe aanpak voor m.e.r. Kennissessie Commissie m.e.r. - 5 juni 2018 1 Programma kennissessie Welkom en kennismaking Omgevingswet, omgevingsvisies en m.e.r., inleiding Ervaringen

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingsvisie Sas van Gent

Startnotitie Omgevingsvisie Sas van Gent Startnotitie Omgevingsvisie Sas van Gent Inleiding De uitwerking van de structuurvisie Terneuzen 2025 voor Sas van Gent staat eind 2016 op de termijnagenda van de gemeenteraad. Diverse projecten uit de

Nadere informatie

Omgevingsvisie in de Omgevingswet

Omgevingsvisie in de Omgevingswet Omgevingsvisie in de Omgevingswet LG Water en Ruimte Nicole Hardon RWS Leefomgeving Bodem+ Ontwikkelingen in de samenleving Verbeterdoelen Omgevingswet Knelpunten in het omgevingsrecht Groeiende samenhang

Nadere informatie

Omgevingswet Omgevingsvisie. Arjan Nijenhuis, plv. directeur. Eenvoudig Beter

Omgevingswet Omgevingsvisie. Arjan Nijenhuis, plv. directeur. Eenvoudig Beter Omgevingswet Omgevingsvisie Arjan Nijenhuis, plv. directeur Eenvoudig Beter Stelselherziening meer dan wetgeving EU Wetsvoorstel/ Amvb s Invoeringsregelgeving Digitalisering Kennis en Kunde Cultuur Stand

Nadere informatie

WK 2020 Praktijkprogramma Woningcorporaties

WK 2020 Praktijkprogramma Woningcorporaties Corporaties en energiebesparing hoe te financieren? Aanleiding: EPBD Toelichting op onderzoek uitgevoerd in opdracht van Agpo-Ferrolli Door CfS-Nyenrode i.s.m. de TUDelft Source: DGMR, 2006 Verwachting

Nadere informatie

Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek

Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek Alinda van Bruggen Marion van der Vorst Erik Koopman 17 januari 2017 Opzet bijeenkomst 19.30 uur Opening en welkom door..? 19.35 uur

Nadere informatie

#landgoedbedrijf. Workshop B. Nieuwe omgevingswet. Jannemarie de Jonge

#landgoedbedrijf. Workshop B. Nieuwe omgevingswet. Jannemarie de Jonge #landgoedbedrijf Workshop B Nieuwe omgevingswet Jannemarie de Jonge Omgevingswet: nieuwe ruimte voor maatschappelijk ondernemende landgoederen? Achtergrond Omgevingswet Waarom stelselherziening aansluiting

Nadere informatie

Inspiratiegids Participatie

Inspiratiegids Participatie Inspiratiegids Participatie Mieke Visch Programma Aan de Slag met de Omgevingswet Foto plaatsen Inspiratiegids voor participatie in de Omgevingswet Praktijkbijeenkomst Utrecht 8 maart 2017 door Mieke Visch

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren

Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren Inleiding De gemeente Haren staat voor de uitdaging om zich goed voor te bereiden op de nieuwe Omgevingswet. De gemeente zal hiervoor diverse stappen

Nadere informatie

Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten?

Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten? 2019 2019 Visie op de Wet Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten? Visie op de Wet Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? 2019 2019 Visie

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingswet

Startnotitie Omgevingswet Startnotitie Omgevingswet 20 juli 2017 Nr. 17.0008733 Startnotitie Omgevingswet Inleiding De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.

Nadere informatie

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente?

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? Burgerbetrokkenheid in Beweging Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? 12/19/2017 Wie ben ik en wat doe ik? Burgerbetrokkenheid in beweging Waar hebben we het eigenlijk

Nadere informatie

Omgevingsvisie en milieueffectrapportage KuiperCompagnons, Gerwin Gabry

Omgevingsvisie en milieueffectrapportage KuiperCompagnons, Gerwin Gabry Omgevingsvisie en milieueffectrapportage KuiperCompagnons, Gerwin Gabry Presentatie Even voorstellen Wat wordt er anders met de Omgevingswet? Wat betekent dit voor visievorming? Wat zijn de gevolgen voor

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Inleiding In juni van dit jaar is met de gemeenteraad gesproken over de Nijmeegse Omgevingsvisie aan de hand van de Menukaart Omgevingsvisie (zie bijlage). Afgesproken

Nadere informatie

Onderweg naar de Omgevingswet. Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016

Onderweg naar de Omgevingswet. Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016 Onderweg naar de Omgevingswet Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016 Enorme wetgevingsoperatie, met grote impact op cultuur, houding en gedrag Opbouw presentatie - Aanleiding en doelen Omgevingswet

Nadere informatie

Edith van Dijk 3427

Edith van Dijk 3427 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Edith van Dijk 3427 edith.van.dijk@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk 29-5-2019 987621/1006276 portefeuillehouder Wethouder Kees Marchal onderwerp Startnotitie

Nadere informatie

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Verandering in wet-en regelgeving - een cultuurverandering in de hele fysieke keten -

Nadere informatie

Omgevingsvisie en toegankelijkheid

Omgevingsvisie en toegankelijkheid Wonen - Informatieblad Omgevingsvisie en toegankelijkheid juli 2018 Voor lokale belangenbehartigers Wat is een Omgevingsvisie? Gemeenten gaan aan de slag met het maken van een Omgevingsvisie. De omgevingsvisie

Nadere informatie