HET VERHAAL VAN ONS SAMENVATTING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET VERHAAL VAN ONS SAMENVATTING"

Transcriptie

1 HET VERHAAL VAN ONS SAMENVATTING

2 COLOFON Wierden, november 2016 Het verhaal van ons t.a.v. Gemeente Wierden Postbus AA Wierden internet:

3 Inleiding Leeswijzer Voor u ligt Het verhaal van ons. Want dat is het: het is uw verhaal. Het verhaal van ons is niet iets wat mensen achter een bureau hebben bedacht. Het is van inwoners, ondernemers en organisaties uit onze gemeente. Als stuurgroep hebben wij geprobeerd aan zoveel mogelijk mensen te vragen wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van de gemeente Wierden. U heeft dat massaal gedaan. En daar zijn we heel blij mee. Meer dan 2000 mensen hebben tussen april en juli 2016 meegedaan, meegepraat en meegedacht. Er zijn veel online reacties binnengekomen, maar u heeft ook in bijvoorbeeld gesprekken en in buurtbijeenkomsten uw zegje gedaan. Al die duizenden reacties hebben we verwerkt in deze samenvatting. Het is een resultaat waar we mee verder kunnen. Samen. Want de toekomst is van ons allemaal. Namens de stuurgroep Het verhaal van ons Henk Robben Burgemeester van Wierden P.s. Bent u benieuwd naar alle resultaten van Het verhaal van ons? Kijk dan op: De samenvatting bestaat uit zes thema s waarover mensen zich hebben uitgesproken. Ieder thema begint met een korte beschrijving/definitie. De samenvatting zelf is opgebouwd uit zinnen/stellingen die weergeven wat mensen binnen dit thema vonden. Onder de hoofdzinnen staan toelichtende zinnen. Dit kunnen citaten van mensen zijn, een samenvatting van diverse reacties, enz. Op die manier wordt duidelijker en komt uitgebreider naar voren wat bedoeld wordt met de hoofdzin. De samenvatting is opgedeeld in (maximaal) vier categorieën per thema: Wat willen mensen behouden? (het moet zo blijven als het nu is) Waarover bestaat een breed gedragen mening? (iedereen is het hier over eens) Wat willen mensen veranderen? Waarover verschillen mensen van mening? NB. De vier categorieën komen niet in iedere samenvatting terug. Over sommige thema s bestaat bijvoorbeeld brede consensus, bij andere thema s verschillen de meningen meer.

4 Thema: Omzien naar elkaar Bij omzien naar elkaar hebben we het over wat mensen voor elkaar doen; elkaar helpen. Het samenleven in de buurt. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, mantelzorg, via het verenigingsleven en inzet in de buurt. Het Noaberschap in de gemeente Wierden dus en hoe dit er in de toekomst uitziet.

5 Waarover bestaat een breed gedragen mening? De norm is dat het normaal is dat je omziet naar elkaar; dit komt uit de mensen zelf We vinden dit vanzelfsprekend We moeten het met ons allen samen doen Wie goed doet, goed ontmoet Omzien naar elkaar voorkomt dat er eenzaamheid ontstaat Er is nog wel enige bewustwording nodig Omzien naar elkaar vindt plaats in de buurt en binnen (bestaande) netwerken en verenigingen Op buurtniveau kennen de mensen elkaar; Noaberschap en burenhulp; Inzetten van buurtverenigingen en/of netwerken van wijkbewoners Ontmoeting organiseren in de buurt Behoud van voorzieningen zoals kulturhusen Vrijwilligerswerk en mantelzorg is heel belangrijk. Er moet wel een goede balans zijn Ga uit van wat mensen nog wel kunnen; Inzetten werklozen en arbeidsgehandicapten; Balans vrijwilligers en professionals; Voorkom overbelasting van vrijwilligers en mantelzorgers. Waarover verschillen mensen van mening? Sommige mensen zien het grote aantal nieuwkomers als bedreiging. Anderen zien een kans liggen om nieuwkomers te ontvangen Er moet balans zijn tussen aantal inwoners en nieuwkomers; Het is hier normaal om om te zien naar elkaar. Wat willen mensen veranderen? De overheid kan een stimulerende en faciliterende rol hebben in het omzien naar elkaar Maar het moet uiteindelijk vanuit de mensen zelf komen; Waardering voor vrijwilligers; Zorg voor goede voorlichting, PR en communicatie gericht op bewustwording; Goede randvoorwaarden scheppen, ontzorg vrijwilligers; Financiële ondersteuning; Faciliteren dat netwerken ontstaan; Aandacht voor mantelzorg in het buitengebied. Mensen willen elkaar wel helpen, maar vooral voor kleine afgebakende taken. Het is niet altijd duidelijk wie welke hulp nodig heeft en wie wil helpen Veel mensen zijn bereid om af en toe een klusje te doen, niet structureel; Maatwerk; Doen wat je leuk vindt; Vraag en aanbod online; Jeugdigen en ouderen voor elkaar; Noaberschap hedendaags maken; Social media inzetten; Persoonlijke benadering. Er zijn bedreigingen voor het omzien naar elkaar Individualisering, mensen zijn meer gericht op zichzelf; Tweeverdieners, mensen hebben minder tijd buiten werk en eigen huishouden; Ontkerkelijking, de bindende factor in de samenleving verdwijnt ook daarmee.

6 Thema: Voorzieningen Passende voorzieningen vinden we in onze gemeente belangrijk. We denken daarbij aan voorzieningen op het gebied van sport, onderwijs, winkels, kulturhusen en speelplekken.

7 Wat willen mensen behouden? Bestaande voorzieningen behouden en verbeteren Bestaande voorzieningen opknappen ( Bezem en kwast ); Accommodaties moeten betaalbaar zijn (en blijven); Accommodaties multifunctioneel gebruiken en samenwerking bevorderen; Wat willen mensen veranderen? Activiteitenaanbod kan beter op doelgroep afgestemd worden Voorkom dat jongeren zich gaan vervelen; Woonvoorzieningen met dagactiviteiten voor ouderen; Jongeren betrekken bij vrijwilligerswerk voor ouderen; De jeugd aan Wierden binden ; Het centrum moet toegankelijk blijven De winkels moeten blijven; In de kernen blijft het parkeren gratis; Leegstand van winkelpanden moet worden tegengegaan; Waarover bestaat een breed gedragen mening? Passende voorzieningen zijn in elke kern en buurtschap belangrijk Voor de jeugd van 12 tot 18 is er onvoldoende aanbod; Er is voldoende aanbod voor kinderen en ouderen; Kulturhusen behouden; Uitbreiding jaarmarkten en grote culturele en sportieve festiviteiten; Behoud de bibliotheek en het zwembad; Belangrijk is het creëren van voorzieningen voor honden;

8 Thema: Leefomgeving De leefomgeving is alles wat mensen ervaren bij hun dagelijkse doen en laten. Naast de fysieke en bebouwde omgeving gaat het ook over sociale contacten, veiligheid en verkeer.

9 Wat willen mensen behouden? In de gemeente Wierden is het prettig wonen Mensen waarderen vooral de nette wegen, de groene en veilige omgeving en een goede bereikbaarheid via (snel-)weg en spoor; De gemeente heeft een mooi buitengebied met goede fietsen wandelmogelijkheden; Waarover bestaat een breed gedragen mening? Verkeersveiligheid en bereikbaarheid zijn belangrijk Trottoirs moeten goed toegankelijk zijn en blijven voor minder validen en ouders met kinderwagens; Obstakels op wegen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties; Op smalle wegen is onvoldoende ruimte voor fietsers; De gemeente moet bewoners betrekken bij het verbeteren van onveilige verkeerssituaties; Blijf aandacht houden voor het buitengebied Er zijn grote veranderingen in de agrarische sector met ruimtelijke en sociale gevolgen; Duurzaam en levensloopbestendig bouwen in het buitengebied; Ruimte voor invulling van Vrijkomende Agrarische Bebouwing; Ondersteuning van de Kulturhusen; Activiteiten voor jong en oud; Wat willen mensen veranderen? Het onderhoud van de openbare ruimte moet verbeterd worden We vinden het belangrijk elkaar aan te spreken met respect en in dialoog. Maar we durven dit steeds minder te doen; Hondenbezitters moeten zelf de hondenpoep opruimen; De taakverdeling tussen bewoners, gemeente en woningcorporatie moet duidelijker worden; Het onderhoud van speelplekken en plantsoenen moet verbeterd worden; Duurzaam onderhoud van landschapselementen; De gemeente moet voorwaarden scheppen voor zelfwerkzaamheid van inwoners Stimuleren van bewonersinitiatieven al dan niet met buurtbudgetten; Maak het bewoners mogelijk zelf hun afval op te ruimen bijvoorbeeld door bladkorven, hondenpoep-zakjes en prullenbakken aan te bieden; Elkaar aanspreken kan, maar handhaving is taak van de gemeente; Er is meer handhaving nodig Regels moeten worden gehandhaafd; Meer handhaven op onder andere rijgedrag automobilisten;

10 Thema: Wonen Wonen gaat over huisvesting, over de woningen. We vinden het belangrijk dat iedereen gedurende zijn hele leven in de gemeente kan wonen.

11 Wat willen mensen behouden? Het dorpse karakter moet behouden blijven Niet teveel en te hoge appartementen; Grondgebonden woningen, ook voor ouderen; Wat willen mensen veranderen? De vraag naar en het aanbod van woningen moeten beter op elkaar afgestemd zijn/worden De woningvoorraad is onvoldoende afgestemd op de zich wijzigende woningbehoefte en de bevolkings- en huishoudenssamenstelling; Veel mensen geven aan dat er onvoldoende geschikte woningen zijn voor: jongeren/starters, ouderen, eenpersoonshuishoudens, zorgbehoevenden; Kleiner en goedkoper bouwen; Het moet gemakkelijker worden de bestaande woning aan te passen aan de veranderende behoefte Regelgeving belemmert om snel mantelzorgwoningen te realiseren; Gebruik bestaande gebouwen buitengebied voor mantelzorgwoningen; Mantelzorgwoningen zijn vaak tijdelijke oplossingen; Het is belangrijk om duurzaamheidsmaatregelen te stimuleren door middel van tips en financieel; Levensloopbestendig bouwen ; Waarover verschillen mensen van mening? We zijn het niet eens over de rol van de gemeente De markt doet haar werk wel; De gemeente moet maatregelen nemen; De gemeente moet duurzaamheidsmaatregelen stimuleren; De gemeente moet zorgdragen voor betaalbaar wonen; Gemeenten en woningcorporatie hebben een voorbeeldfunctie;

12 Thema: Samen aan zet De samenleving verandert. Ieder mens, iedere buurt, iedere kern is anders. Mensen vormen steeds meer zelf hun eigen omgeving, maar ook de rol van de overheid verandert. We zijn steeds meer samen aan zet. Maar hoe gaat dat dan, hoe ziet die samenwerking er uit?

13 Wat willen mensen behouden? Onze dorpen en buurtschappen hebben een eigen identiteit: houd rekening met de verschillen, maar zorg wel voor verbinding Verschillen zijn eigenlijk niet zo groot, samen optrekken; Eigen identiteit houden, luister naar de bewoners; Geen schijnbare tegenstellingen creëren, ga in gesprek over wat verbindt; De saamhorigheid moet blijven ; Waarover bestaat een breed gedragen mening? Gemeente, inwoners en organisaties werken samen Verbinding maken en in stand houden; Je hebt elkaar nodig ; Wisselwerking organiseren; Een goed samenspel ; Gelijkwaardigheid, openstaan voor verandering, het gewoon doen; Initiatieven moeten wel van de inwoners zelf komen, eigen verantwoordelijkheid; Inwoners zijn steeds actiever en nemen eigen verantwoordelijkheid Van onderop en niet van bovenaf; Inbreng via de wijkteams en plaatselijke belangen; Het moet van de mensen komen ; Wat willen mensen veranderen? Betrek mensen in een vroeg stadium over plannen over hun leefomgeving Ga praten en luisteren met de inwoners; Mensen erbij betrekken en verantwoordelijkheid geven; Dicht bij de inwoners blijven staan; Ga door met buurtbijeenkomsten, wijkteams; Gesprek op gang brengen en houden; Meer op de weg dan in het gemeentehuis en meer digitaal; Enquêtes en digitale inspraak is goed, rekening houden met ouderen; Geen afstand tot wat mensen daadwerkelijk bezighoudt; Als er ideeën of initiatieven zijn uit de samenleving dan moet de gemeente dit positief benaderen en ondersteunen Denk in mogelijkheden in plaats van wat niet kan ; Zichtbaar, laagdrempelig, benaderbaar en toegankelijk zijn; Onderzoek ideeën en kijk naar de mogelijkheden; Meer ondersteunen en meedenken; Zo min mogelijk voorschriften maken zonder draagvlak; De gemeente moet zich ontwikkelen richting een regierol Balans: bewoners weten wat er speelt; professionals hebben het totaalbeeld; Wees helder over wat je kan verwachten; De gemeente heeft een voortrekkersrol;

14 Thema: Duurzaamheid Duurzaamheid gaat over alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken. Het wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P s: People (mensen) Planet (Planeet) en Profit (Meerwaarde)

15 Waarover bestaat een breed gedragen mening? De gemeente moet een stimulerende en ondersteunende rol vervullen op het gebied van duurzaamheid Deze rol omvat informeren, faciliteren en subsidie geven; De gemeente doet dit samen met burgers en bedrijven; Goed voorbeeld doet goed volgen. Bevorderen van afvalscheiding; Waarover verschillen mensen van mening? Duurzaamheid en duurzame energie zijn belangrijk voor onze toekomst We willen zoveel mogelijk zonne-energie opwekken; Zonnepanelen staan niet overal even mooi; Er is plaats voor windenergie; Windenergie past niet in het landschap; Er moet meer aandacht komen voor duurzaam en levensloop bestendig bouwen; Wanneer het algemeen belang niet overeenkomt met het individuele belang, moet de gemeente een goede afweging maken De gemeente overstijgt het individueel belang, iedereen profiteert ervan; Het algemeen belang gaat voor, want het gaat over de toekomst; Het individueel belang mogen we niet uit het oog verliezen;

16

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken Keuzes voor een beter Lopik Verkiezingsprogramma 2018-2022 Diana Rooken Voorwoord Het CDA is een brede volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt deze partij plaats aan veel

Nadere informatie

Gemeentelijke dienstverlening. *gematigde tevredenheid over dienstverlening score 6,5 (54% score 7 of hoger)

Gemeentelijke dienstverlening. *gematigde tevredenheid over dienstverlening score 6,5 (54% score 7 of hoger) Resultaten per thema Woon en leefomgeving Relatie burgergemeente Gemeentelijke dienstverlening Zorg en Welzijn burgerparticipatie *tevredenheid eigen buurt scoort 7,9 (90% score 7 of * tevredenheid leefbaarheid

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Bijeenkomst Ôs/Oos Dörp: Welkom! 3 december 2015

Bijeenkomst Ôs/Oos Dörp: Welkom! 3 december 2015 Bijeenkomst Ôs/Oos Dörp: Welkom! 3 december 2015 Mededelingen Avondvoorzitter: Jan Custers Huishoudelijk: telefoon uit/stil, discussie graag via de microfoon. Wie is er allemaal aanwezig? Onderlinge rolverdeling:

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Pieter Dijkman Lessen uit de fusie Alkmaar Graft-De Rijp Schermer

Pieter Dijkman Lessen uit de fusie Alkmaar Graft-De Rijp Schermer Pieter Dijkman Lessen uit de fusie Alkmaar Graft-De Rijp Schermer Het verhaal van Alkmaar Wat zijn de praktische gevolgen voor Politiek Ondernemers Onderwijs, verenigingen en sport Toerisme, historie en

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Leefbaar Grashoek Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Kerngesprekken, met wie? November 2013: verenigingen: sport en spel December 2013: verenigingen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

1. Sociale samenhang en verenigingsleven

1. Sociale samenhang en verenigingsleven 1. Sociale samenhang en verenigingsleven 1. De inwoners kennen elkaar: mee eens 2. Er is contact tussen de inwoners: mee eens 3. Er zijn weinig conflicten tussen inwoners: helemaal mee eens 4. Weinig inwoners

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

CONCRETE ACTIES 2011 ERBIJ HOREN

CONCRETE ACTIES 2011 ERBIJ HOREN DIALOOG TOEPASSEN IN WOON- /WERK- /LEEFOMGEVING Volgende verkiezingen partijprogramma s screenen op sociaal gebied en zorg Gezelligheid stimuleren Vertrouwen hebben; aandacht geven en krijgen Doorgaan

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAGER Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats Contactpersoon Functie contactpersoon Telefoonnummer E-mail adres ACTIVITEIT

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Informatie Welzijn en Zorg

Informatie Welzijn en Zorg Informatie Welzijn en Zorg Centrale vraag: hoe stimuleer je als gemeente (de totstandkoming van) bewonersinitiatieven, op het gebied van welzijn en zorg? Dit om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven

Nadere informatie

Bijeenkomst inwoners op 13 mei 2014 in Alphen aan den Rijn (Locatie Oude Wereld)

Bijeenkomst inwoners op 13 mei 2014 in Alphen aan den Rijn (Locatie Oude Wereld) Memo Wijken en Kernen Aan : De aanwezigen van de bewonersbijeenkomst 13 mei 2014 Van : Annelise Bosscha Telefoonnummer : Datum : 21 mei 2014 Onderwerp : Verslag en rode draad bewonersbijeenkomst 13 mei

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: Puntentotaal vraag 3: (in te vullen door interne subsidiecommissie): AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: 1. Aanvrager Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Nu en straks

Verkiezingsprogramma Nu en straks Verkiezingsprogramma 2014-2018 Wonen Werken Leven Nu en straks Doe-Democratie Het CDA wil krachtige, actieve, zelfbewuste dorpsgemeenschappen waarin burgers met plezier wonen, zich geborgen weten, en waarin

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Buurtverbeterplan. Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen. Buurtteam Kruidenbuurt. Buurtverbeterplan Buurtteam Kruidenbuurt

Buurtverbeterplan. Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen. Buurtteam Kruidenbuurt. Buurtverbeterplan Buurtteam Kruidenbuurt Buurtverbeterplan Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen Buurtteam Kruidenbuurt De Kruidenbuurt kan beter. Begin dit jaar hebben wij in de Kruidenbuurt een buurtenquête uitgezet om bewoners te vragen naar

Nadere informatie

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE Q1 DuurzaamheidWeststellingwerf klimaatneutraalweststellingwerf wil zo snel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal zijn. Zo worden er zonneparken aangelegd bij Wolvega en Noordwolde, een postcoderoosproject

Nadere informatie

Verslag bewonersavond Zuid aan Zet 18 maart 2013

Verslag bewonersavond Zuid aan Zet 18 maart 2013 Verslag bewonersavond Zuid aan Zet 18 maart 2013 In 't Hof van Colmschate vond op 18 maart een tweede bewonersavond plaats in het kader van de pilot Zuid aan Zet. Deze pilot is erop gericht bewoners meer

Nadere informatie

Buurtverbeterplan. Wetering Westwijk, Vlaardingen. Buurtteam Wetering. Buurtverbeterplan Buurtteam Wetering

Buurtverbeterplan. Wetering Westwijk, Vlaardingen. Buurtteam Wetering. Buurtverbeterplan Buurtteam Wetering Buurtverbeterplan Wetering Westwijk, Vlaardingen Buurtteam Wetering De Westwijk kan beter. Begin dit jaar hebben wij in de buurt Wetering een buurtenquête uitgezet om bewoners te vragen naar hoe zij hun

Nadere informatie

DORPSAGENDA Gemeente Oegstgeest. mei 2014, Oegstgeest

DORPSAGENDA Gemeente Oegstgeest. mei 2014, Oegstgeest DORPSAGENDA 2014 2018 Gemeente Oegstgeest mei 2014, Oegstgeest 1. Dorpsagenda 2014-2018 Het primaat ligt bij het dorp. De gemeentelijke overheid is dienstbaar aan het dorp en stelt Oegstgeestenaren in

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Eindrapport Samen sterk voor leefbaarheid. Onderzoek naar behoeften en bijdragen van inwoners uit Keijenborg en Velswijk

Eindrapport Samen sterk voor leefbaarheid. Onderzoek naar behoeften en bijdragen van inwoners uit Keijenborg en Velswijk Eindrapport Samen sterk voor leefbaarheid Onderzoek naar behoeften en bijdragen van inwoners uit Keijenborg en Velswijk Prestaties: doelstellingen Doel: onderzoek naar vraagpatronen van inwoners Keijenborg/Velswijk

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR

KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR In de kleine dorpen vormt de school de basis van het dorp. De SP is voor behoud van de basisscholen in alle kernen. Omdat vooral ouders en kinderen het meest betrokken

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

SOP. Selissenwal Ontwikkelings Plan. SOP, juli 2013 Pagina 1

SOP. Selissenwal Ontwikkelings Plan. SOP, juli 2013 Pagina 1 SOP Selissenwal Ontwikkelings Plan SOP, juli 2013 Pagina 1 Centraal staat de vraag: wat is er nodig om de leefbaarheid van Selissenwal nu en in de komende tien jaar te verbeteren? Bijbehorende stuk: leefbaarheid

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Waarom doen we wat we doen?

Waarom doen we wat we doen? Waarom doen we wat we doen? Project presentatie Gezond Leven in Wijchen Noord 10 november 2016 Hans Bussink (Meer Voormekaar/Sociaal Wijkteam) Gerda Wink (projectleider GGD/onderzoeker AMPHI) Wie zijn

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

1. Sociale samenhang en verenigingsleven

1. Sociale samenhang en verenigingsleven 1. Sociale samenhang en verenigingsleven De inwoners kennen elkaar: mee Er is contact tussen de inwoners: mee Er zijn weinig conflicten tussen inwoners: mee Weinig inwoners leven in isolement: helemaal

Nadere informatie

Mééér dan stenen! Het dorpen-, stads- en wijkenbeleid van gemeente De Friese Meren publieksversie. INLEIDING Beleid: inwoners bepalen

Mééér dan stenen! Het dorpen-, stads- en wijkenbeleid van gemeente De Friese Meren publieksversie. INLEIDING Beleid: inwoners bepalen publieksversie Mééér dan stenen! Het dorpen-, stads- en wijkenbeleid van gemeente De Friese Meren 2014-2018 INLEIDING Beleid: inwoners bepalen ACHTERGROND Alles draait om leekaarheid AFSPRAKEN Hoe gaan

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

OOGST THEMA S 27 JANUARI

OOGST THEMA S 27 JANUARI OOGST THEMA S 27 JANUARI Thema 1: Toekomstvisie - Als u gemeente bent, hoe stuurt u er op dat de maatschappelijke doelen worden bereikt? - Wat heeft u onze inwoners of maatschappelijke organisaties te

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Een toekomstvisie voor Leidschendam-Voorburg De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg kennen elk een eeuwenlange historie. Als gefuseerde gemeente gaat Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015 WalBoDuin Wijk: WALDECK, BOHEMEN, KIJKDUIN Verkeerssituatie verbeteren bij International School Betere oversteekplekken op straathoeken voor minder-validen Graffiti verwijderen Aanzien gesloten winkelpinten

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid Bezinnen Bijlage 1 Operationele Doelstellingen Doen Denken Beslissen 1. Accommodatiebeleid Accommodatiebeleid a. De vereniging AV Fortuna zal gedurende de beleidsperiode zorgen voor optimale trainings-

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 28-08-2017 - Voorburg Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Aan de werksessie op 28 augustus 2017 deden ongeveer 20 inwoners mee. De bijeenkomst vond

Nadere informatie

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE)

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE) Wijkplan Veens Riad Agarroud Willemieke Koudijs Simone de Vreede Monique ter Beeke (MEE) Januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding Wijk West 3 Wijkster 3 Team West 3 Bewonersparticipatie 4 Wijkplatforms 4 Buurtpreventie

Nadere informatie

Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken

Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken Ten behoeve van de raadsvergadering van 15 mei 2018 Opgesteld: 08-05-2018 Versie 1.0 Behorende bij het raadsvoorstel van 15-05-2018 Tot gelijktijdige vaststelling

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen Inleiding Op 7 januari 2010 is het Dorpsplan Nieuwveen door de gemeente vastgesteld. Nieuwveen was het eerste dorp in de gemeente Nieuwkoop waar de gemeente dorpsgericht wilde werken met een dorpsraad.

Nadere informatie

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2 Digitale enquête Aanleiding De Smederijen is een samenwerkingsverband van de gemeente Hoogeveen, verenigingen van Plaatselijk Belang, drie woningstichtingen (Actium, Woonconcept, Domesta), SWW Hoogeveen

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

ONS BEEKDAELEN maken we samen! Verslag dorpsbijeenkomst Bingelrade op

ONS BEEKDAELEN maken we samen! Verslag dorpsbijeenkomst Bingelrade op pag.1 ONS BEEKDAELEN maken we samen! Verslag dorpsbijeenkomst Bingelrade op 26.09.2017 De gemeenteraden van Onderbanken, Nuth en Schinnen leggen in maar liefst vijftien dorpsavonden hun oor te luister

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Voor aangenaam wonen, werken & recreëren in onze mooie gemeente

Verkiezingsprogramma Voor aangenaam wonen, werken & recreëren in onze mooie gemeente Verkiezingsprogramma 2018-2022 Voor aangenaam wonen, werken & recreëren in onze mooie gemeente 1 Voorwoord Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid, voor uw belang! Wie zijn wij? Wij behartigen als lokale partij

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG 2018-2022 INHOUD VOORWOORD ANNE VAN DEN HOEK 3 GELIJKE KANSEN 4 ONZE LEEFOMGEVING 5 KRACHT VAN DE INWONERS 6 ONZE LIJST 7 SLOTWOORD

Nadere informatie

Almelo, 26 april Geachte leden van Provinciale Staten,

Almelo, 26 april Geachte leden van Provinciale Staten, Almelo, 26 april 2007 Geachte leden van, Graag bieden wij u namens alle bewoners van het Overijsselse platteland deze boodschappenlijst aan. Ze zijn het resultaat van de eerste Overijsselse PlattelandsDialoog

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Bestuur & Management Consultants. Katherine Boon Ester Rood

Bestuur & Management Consultants. Katherine Boon Ester Rood Bestuur & Management Consultants Katherine Boon Ester Rood 1 Presentatie Project!mpulsbijeenkomsten Samen in de wijk Themasessie Grenzen aan vermaatschappelijking en extramuralisering 2 Impressies Extramuralisering

Nadere informatie

Maatschappij en Organisatie Innovator

Maatschappij en Organisatie Innovator Maatschappij en Organisatie Innovator Veranderingen in het sociaal domein Van zorgmaatschappij naar participatie maatschappij. Meer zorgtaken bij lokale overheid minder budget voor zorg welzijn sport en

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit?

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? 28 mei 2019 Waarom de Omgevingswet? Een nieuwe wet in 2021: de Omgevingswet Bundelt 26 wetten en regels op het gebied van wonen, mobiliteit,

Nadere informatie

Spelenderwijs de toekomst in

Spelenderwijs de toekomst in Spelenderwijs de toekomst in Samenvatting beleidsplan Speeltuinbende 2016-2018 Auteurs: Ilse van der Put & Luuk van Term Versie: 1.2 Datum: 21 januari 2016 Status: Definitief De urgentie Iedereen in de

Nadere informatie

Verslag inwonersbijeenkomsten taken en rollen gemeente

Verslag inwonersbijeenkomsten taken en rollen gemeente Verslag inwonersbijeenkomsten taken en rollen gemeente Datum bijeenkomsten: 16 februari in Eerbeek, 17 februari in Brummen Aanwezig: ca 75 deelnemers Doel van de bijeenkomsten: Bepalen welke taken van

Nadere informatie

Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl

Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl Assen, 19 april 2011 Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl en Sjoerd IJdema Adviseur Partoer Centrum Maatschappelijke ontwikkelingen Fryslân. www.partoer.nl Inhoud Welzijn

Nadere informatie

d o r p s v i s i e p r o j e c t e n om mee aan de slag te gaan

d o r p s v i s i e p r o j e c t e n om mee aan de slag te gaan d o r p s v i s i e p r o j e c t e n om mee aan de slag te gaan 1 Waarom een Dorpsvisie? Deze Dorpsvisie gaat over Lettele, Linde en Oude Molen (in het vervolg samengevat als Lettele ). Lettelenaren zijn

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis - Beuningen - - donderdag 19 november 2015 1 Van Binnenhof naar Beuningen een beeld 2 Waar hebben we het over zelfzorg gebruikelijke zorg Informele zorg professionele

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

Welkom op de bewonersavond Spankeren!

Welkom op de bewonersavond Spankeren! Welkom op de bewonersavond Spankeren! Structuurvisie Spankeren, mijn dorp van morgen Buurtplan Spankeren, Ik buurt mee! Structuurvisie en Ik buurt mee! Structuurvisie: Toekomstvisie met maatregelen tot

Nadere informatie

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst Beuningen maken we samen Een reis naar de toekomst Oktober 2013 1 Waarom nu een visie? Een visie maak je niet zomaar. Een visie maak je ook niet vaak. Maar op dit moment zijn wij toe aan nieuwe inspiratie,

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten maatschappelijke participatie Vergroten

Nadere informatie

KIES STAAT VOOR KERNEN IN EVENWICHT EN SAMENHANG

KIES STAAT VOOR KERNEN IN EVENWICHT EN SAMENHANG KIES STAAT VOOR KERNEN IN EVENWICHT EN SAMENHANG Zorgen voor een evenwichtig beleid en een optimale verdeling van de beschikbare middelen over alle dorpskernen. OPEN, EENVOUDIG, EERLIJK EN DUIDELIJK Wij

Nadere informatie