Verkiezingsprogramma Nu en straks

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkiezingsprogramma Nu en straks"

Transcriptie

1 Verkiezingsprogramma Wonen Werken Leven Nu en straks

2 Doe-Democratie Het CDA wil krachtige, actieve, zelfbewuste dorpsgemeenschappen waarin burgers met plezier wonen, zich geborgen weten, en waarin zij een actieve bijdrage willen leveren aan het welzijn van de eigen inwoners en de leefbaarheid in de eigen kern. Dat vraagt vanuit het gemeentebestuur waarachtige aandacht voor en actieve ondersteuning van de gemeenschappen in elk van onze kernen. Met als doel te bewerkstelligen dat onze kernen en hun inwoners voor een belangrijk deel voor zichzelf kunnen zorgen. Met andere woorden: wij willen een Doe-democratie, waarin inwoners uitgenodigd worden én in staat gesteld om samen de regie in eigen hand te nemen. Voor ons zijn de coöperaties, zoals die inmiddels functioneren op het gebied van zorg, energievoorziening en glasvezel, de voorbeelden voor hoe een dergelijke dorpssamenleving ingericht kan worden én kan werken. Deze voorbeelden verdienen naar onze mening navolging, waarbij overigens eenieder voor de eigen vorm moet kunnen kiezen. Immers niet de vorm telt, maar het resultaat. Waar nodig moet het gemeentebestuur dergelijke initiatieven ondersteunen, een zetje geven, bijvoorbeeld in de vorm van incidentele subsidies. Daarvoor moeten middelen beschikbaar zijn en daarom willen wij absoluut dat het vrijwilligersfonds zoals we dat in onze gemeente altijd hebben gekend, behouden blijft. Niet om een langdurige afhankelijksrelatie te creëren, maar om kortstondig te helpen, zodat daarna de activiteit op eigen benen kan staan. Maar niet alleen financieel moet de gemeente helpen, ook op andere manieren, vanuit de gemeentelijke organisatie, in het gemeentelijke beleid, moet ruimte worden gegeven aan de samenleving in de kernen. Concreet gaat het CDA voor: Voorzieningen in de kernen Het CDA staat als een blok voor behoud van de huidige onderwijs-, sport- en welzijns-voorzieningen in de kernen. Vrijwilligersfonds Vrijwilligers zijn het cement van onze dorpssamenleving. Om hen wanneer dat nodig is ook financieel te kunnen ondersteunen moet het vrijwilligersfonds absoluut in stand blijven. SamenWijsAccommodaties Het CDA wil een SamenWijsAccommodatie (Brede School) realiseren in iedere kern met een basisschool. Multifunctionele accommodaties Waar dat mogelijk is wil het CDA accommodaties integreren in een Multifunctionele Accommodatie (zoals in Biest-Houtakker), waarin alle inwoners aktiviteiten kunnen uitvoeren én zij elkaar kunnen ontmoeten. Daarom willen wij ook inzetten op het multifunctionele gebruik van al bestaande accommodaties. Zelfbeheer Beheer van accommodaties moet zoveel mogelijk door gebruikers en inwoners zelf gebeuren. De gemeente moet daarin faciliterend zijn.

3 Burgerinitiatieven Als burgers/inwoners een goed idee hebben en dat willen doorvoeren, dan moet de gemeente daar positief tegenover gaan staan. We moeten burgerinitiatieven stimuleren en faciliteren, met geld, advies en met ondersteuning vanuit de gemeentelijke organisatie. Synergie Onze gemeente kent gelukkig heel veel verenigingen en organisaties. Die hebben het ieder voor zich niet allemaal even gemakkelijk, het op de been houden van de vereniging kost veel energie en tijd. Samenwerking tussen hen zou in bepaalde gevallen verlichting kunnen brengen, synergie opleveren. Het CDA wil dat de gemeente dergelijke samenwerking stimuleert en faciliteert. Zelfwerkzaamheid Stimuleren en ondersteunen van initiatieven die burgers/belangenorganisaties/buurtschappen nemen m.b.t. inrichting/onderhoud in het openbaargebied. Hierbij te denken openbaar-groen, gladheidbestrijding, onderhoud sportaccommodaties. Participatie van ouderen Wij willen dat al onze ouderen actief blijven meedoen in onze dorpssamenleving. Dat ze niet vereenzamen, niet stil achter de geraniums gaan zitten. Wij willen ouderen uitnodigen om te participeren. Met name jongere ouderen willen wij stimuleren/oproepen om een actieve bijdrage te leveren in vrijwilligerswerk, verenigingen, maatschappelijke organisaties. Jeugdbeleid In het jeugdbeleid wil het CDA vooral ook de ouders zelf betrekken. Waar nodig moeten we hen aanspreken op het gedrag van hun minderjarige kinderen. Wet Maatschappelijke Ondersteuning Wij willen een zodanige uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, dat optimale zelfredzaamheid van burgers wordt bereikt: dus inzetten op het samen doen. Intergemeentelijke samenwerking De taken op het bord van het gemeentebestuur zijn inmiddels dusdanig omvangrijk en vaak ook ingewikkeld, dat het vaak niet meer mogelijk is om die als gemeente helemaal zelfstandig goed uit te voeren. Daarom kiest het CDA voor intergemeentelijke samenwerking. De samenwerking met Goirle en Oisterwijk juichen wij toe, maar wij staan ook open voor andere samenwerkingsverbanden. Jeugdzorg Bij de komende decentralisatie van de Jeugdzorg staat het CDA voor een beleid waarbij jongeren die op zorg een beroep moeten doen, zo lang mogelijk in de hun vertrouwde omgeving blijven, dus bij de eigen ouders in het eigen gezin, op de eigen school en bij de eigen vereniging. De gemeente levert maatwerk-zorg die hieraan ondersteunend is. Arbeidsparticipatie Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten zoveel als mogelijk in onze eigen dorpen aan de slag geholpen worden: bij bedrijven, instellingen, openbare dienstverlening. Het gemeentebestuur dient hiertoe intensief gebruik te maken van de eigen locale netwerken en contacten.

4 Wonen en Leven Iedereen die op dit moment in één van de kernen van onze gemeente woont en daar wil blijven wonen, moet die mogelijkheid krijgen. Dat geldt voor alle groepen woningzoekenden, maar heel speciaal willen wij dat voor jongeren en ouderen. Dat betekent dat er in alle kernen gezorgd moet worden voor betaalbare woningen voor jongeren, in de huur en in de koop. We kunnen het ook bereiken door het aanbieden in elke kern van betaalbare kavels, waarop jongeren, al dan niet in collectief verband (cpo), hun eigen woning kunnen realiseren. Voor ouderen zullen we inzetten op het vergroten van de voor hen geschikte woningvoorraad: door nieuw te bouwen of door de bestaande woningen aan te passen. Ouderen moeten in staat worden gesteld om zolang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Daarmee blijft hun persoonlijke netwerk in stand, dat hen waar nodig kan ondersteunen op een heel natuurlijke en laagdrempelige wijze. Naast dat netwerk moeten we de middelen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning doelgericht inzetten met name op het zelfstandig kunnen blijven wonen van ouderen. Ook met lichte beperkingen moet dat nog mogelijk blijven en daarom is ons streven om zo mogelijk in alle kernen ouderenwoningen te realiseren in de sfeer van beschermd wonen (complexen geclusterde ouderenwoningen waar net een beetje extra ondersteuning en toezicht is). In de centra van hoofdkernen Hilvarenbeek en Diessen, in en nabij de Clossenborgh en de Eenhoorn, worden de woonvoorzieningen geconcentreerd voor ouderen die meer zorg behoeven. Concreet gaat het CDA voor: Betaalbare woning voor starters Zowel in huur als koop moeten starters de gelegenheid krijgen om betaalbaar hun wooncarriëre te starten. Grondprijzen moeten dus voor starters gematigd blijven. Voor andere doelgroepen dienen de grondprijzen marktconform te worden vastgesteld. Doorstromers De nadruk bij nieuwbouw zal moeten liggen op starters en ouderen. Maar in geval dat daarmee de leefbaarheid aantoonbaar wordt versterkt, moet ook gebouwd kunnen worden voor doorstromers. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als doorstromers een betaalbare woning voor starters achterlaten. Leefbaarheid De leefbaarheid in alle onze kernen is voor het CDA heilig. Nieuwbouw van woningen naar behoefte van iedere kern kan daaraan een wezenlijke bijdrage leveren en moet dus altijd mogelijk blijven. CPO Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap heeft zich inmiddels bewezen in onze gemeente. Een prima manier om passende huisvesting voor (met name) jongeren te creëren. Het actieve gemeentelijke beleid ten aanzien van cpo s moeten we continueren. Geschikte woningen voor ouderen In elke kern moeten op de gewenste maat en schaal ouderen-geschikte woningen komen. Woningaanpassingen De gemeente moet aanpassingen in woningen stimuleren zodat ouderen langer zelfstandig in de eigen woning kunnen blijven wonen.

5 Beschermd wonen In elke kern woonvormen waarin een lichte mate van zorg en ondersteuning kan worden geboden en waar ouderen een beschermde woonomgeving genieten. Zorgwoningen Ouderen die zwaardere zorg nodig hebben moeten terecht kunnen in onze hoofdkernen Hilvarenbeek en Diessen. Op hoge leeftijd gedwongen verhuizen naar zorginstellingen buiten onze gemeente moet zoveel als mogelijk worden voorkomen. Mantelzorg Teneinde ouderen langer zelfstandig te kunnen laten wonen zal hulp van mantelzorgers en vrijwilligers noodzakelijk zijn. Wij willen een actief beleid vanuit de gemeente waarbij die mantelzorgers en vrijwilligers effectieve ondersteuning ervaren bij hun werkzaamheden. Wijkverpleegkundige Het CDA wil de wijkverpleegkundige terug in het dorp. Een bekend vertrouwenspersoon die de functie van zorg-ondersteuner kan vervullen, het bij elkaar brengen van vraag naar en aanbod van (mantel-)zorg. Samenwerking met en tussen zorgorganisaties De gemeente zal een coördinerende rol op zich moeten nemen waar het gaat om het op elkaar afstemmen en met elkaar laten samenwerken van de verschillende zorg- en hulpaanbieders, zowel de professionele partijen als de vrijwilligers. Ouderenorganisaties Met het groeien van de groep ouderen vervullen de ouderenorganisaties een steeds belangrijkere rol in onze dorpse samenleving. De gemeente moet constructief en met een open mind met de ouderenorganisaties (seniorenraad en de beide kbo s) samenwerken, in het belang van ouderen zelf. Herbestemming religieus erfgoed Als gevolg van de parochie-fusie staan in Haghorst, Esbeek en Bies-Houtakker kerkgebouwen leeg. Het CDA wil een actieve rol van het gemeentebestuur bij het nadenken over passende alternatieve bestemming en behoud van die beeldbepalende gebouwen. Landbouwverkeer Zwaar landbouwverkeer willen wij zoveel mogelijk weren uit de bebouwde kom. Vooral voor de kern Hilvarenbeek moet een oplossing gevonden worden, liefst met gebruikmaking van de N269.

6 Werken Het CDA gaat voor een sterke dorpseconomie, waarin bedrijven de kans krijgen te starten en zich te ontwikkelen. Wij willen daarin nadrukkelijk duurzaamheid bevorderen: niet gaan voor het snelle gewin op korte termijn, maar vooral ook oog hebben voor de lange termijn perspectieven en de lange termijn gevolgen. We hebben maar één aarde, of korter bij huis, maar één gemeente Hilvarenbeek, en daar moeten we zuinig op zijn. Ook onze kinderen en kleinkinderen moeten hier nog met plezier kunnen wonen, werken, leven. Dat betekent dat we tegen sommige economische initiatieven, die niet in onze gemeente passen naar schaal en aard, nee moeten durven zeggen. Maar uitgangspunt is het bieden van ruimte, niet uitgaan van de beperkingen maar van de mogelijkheden. Concreet gaat het CDA voor: Voldoende bedrijfsterrein Onze locale ondernemers moeten in onze eigen gemeente de ruimte krijgen en vinden om hun bedrijf te starten danwel te laten groeien: voldoende bedrijfsterrein dus. Hergebruik bedrijfsterreinen en ruimten Het is zonde om steeds maar weer nieuwe bedrijfsterreinen aan te leggen en bedrijfsruimten bij te bouwen, als elders in onze gemeente, op bestaande terreinen en in bestaande bedrijfsgebouwen ruimte beschikbaar is of komt. Wij willen een actief beleid voor hergebruik. Vrijkomende agrarisch bebouwing Het CDA wil effectief mogelijkheden scheppen voor nuttig economisch gebruik van vrijkomende agrarische bebouwing. Open en constructief Startende ondernemers mogen rekenen op een open en constructieve tegemoettreding door de gemeente. Duurzaam Ons economisch beleid moet, waar dat mogelijk is, duurzaamheid bevorderen. Dus stimuleren van optimaal gebruik van duurzame materialen en technieken. Schoon, heel en veilig Het CDA wil een goed woon-, leef- en werkklimaat. Dat betekent schoon, heel, veilig en gezond. Gemeentelijk beleid en gemeentelijke activiteiten dienen daarop gericht te zijn. Recreatie Hilvarenbeek is een prachtige gemeente. De recreatieve mogelijkheden daarvan moeten we actief stimuleren en benutten. Wegen Hilvarenbeek beschikt over een adekwaat wegennet. Nieuwe rand- of rondwegen hoeven niet te worden aangelegd. Met de plannen voor aanpassing van de Julianastraat in Diessen stemmen wij in. Groen Wij gaan voor onderhoudsarme openbare groenvoorziening, waarbij expliciete aandacht voor zelfbeheer door (groepen van) actieve burgers.

7 Toekomstbestendige landbouw Onze boeren moeten de gelegenheid krijgen om te bouwen aan gezonde, levensvatbare en duurzame bedrijven. Het gemeente-bestuur heeft daarin een stimulerende en faciliterende rol. Meedenken en meewerken aan toekomstbestendige oplossingen. Daarbij streven we naar behoud en ontwikkeling van kwaliteit in het buitengebied. We kiezen voor inpassing van nieuwe economische dragers, rekening houdend met de belangen van betrokkenen, zoals bij de vrijkomende agrarische bebouwing.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Samen op weg naar 2022

Verkiezingsprogramma. Samen op weg naar 2022 Verkiezingsprogramma Samen op weg naar 2022 1 Voorwoord door de lijsttrekker Beste inwoner van de gemeente Hilvarenbeek, Als lijsttrekker mag ik u, samen met het bestuur van onze partij de Gemeenschapslijst,

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving.

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving. Zelfbewust samen De kracht van Landerd Verkiezingsprogramma CDA Landerd 2014-2018 Het CDA staat voor : de menselijke maat. - Ieder mens vormt een onderdeel van de samenleving. Als deelnemers aan die samenleving

Nadere informatie

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Agenda Aanvang 20.00 uur Inleiding DOP en resultaten enquête Pauze, koffie/thee Discussie in groepjes Afsluiting uiterlijk 22.30 uur Wat

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen schrijven daarvoor hun verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2015 zijn er provinciale verkiezingen. In de provinciale verkiezingsprogramma s mogen de speerpunten

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018 Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN Secretariaat: De Korenaar 21 5688 TS Oirschot Telefoon: 0499 479060 E mail: secretaris@vvdoirschot.nl Internet: www.vvdoirschot.nl Economisch herstel Verkiezingsprogramma 2014

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

voor ons Oudewater VERKIEZINGSPROGRAMMA

voor ons Oudewater VERKIEZINGSPROGRAMMA voor ons Oudewater VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 2022 Beste inwoner, Oudewater, februari 2018 Wat is Oudewater toch een fantastische gemeente! Wonen, werken, recreëren, een prachtig historisch centrum en schilderachtige

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Verkiezingsprogramma CDA, lijst 3 Lingewaard Midden in de samenleving 1. Van vrijblijvend naar betrokken; mensen maken hun leefomgeving 1.1. Wij gaan voor een transparant

Nadere informatie

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma CDA Koggenland Verkiezingsprogramma 2018-2022 De samenleving zijn wij samen CDA Koggenland staat voor een gemeente waar het fijn wonen, goed werken en plezierig recreëren is. Daarom investeren we in voorzieningen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A

V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A 2018-2022 WESTSTELLINGWERFS BELANG UW BELANG! HEEFT U OOK GENOEG VAN POLITIEKE SPELLETJES? STEM WB! Wij staan voor eerlijke, laagdrempelige politiek waarbij wij

Nadere informatie

1 Een schoolgebouw, zoals het junior College van het Dendron, is alleen bestemd voor leerlingen (In hoeverre ben je het (on)eens met de stelling?

1 Een schoolgebouw, zoals het junior College van het Dendron, is alleen bestemd voor leerlingen (In hoeverre ben je het (on)eens met de stelling? Junior college Tijdens de verbouwing van t Gasthoês in Horst, gaat een aantal verenigingen tijdelijk naar het Junior College van het Dendron. 35% 30% 1 Een schoolgebouw, zoals het junior College van het

Nadere informatie

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij)

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij) resultaat (zie aparte lijst met koppeling naar ) de lage SES, ervaren hun kwaliteit leven gemiddeld als goed (dit resultaat komt in elke 6 8 9 8 40 47 uitvoeringsplannen nader worden ingevuld) inwoners

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAGER Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats Contactpersoon Functie contactpersoon Telefoonnummer E-mail adres ACTIVITEIT

Nadere informatie

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk 10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk Een start voor nieuwe kansen ván, vóór en mét ouderen Iedereen, ook oudere van welke cultuur dan ook, wil zo lang mogelijk zelf de regie over

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: Puntentotaal vraag 3: (in te vullen door interne subsidiecommissie): AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: 1. Aanvrager Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Visie Beheer Openbare Ruimte

Visie Beheer Openbare Ruimte Visie Beheer Openbare Ruimte De openbare ruimte bestaat uit de ondergrondse en bovengrondse voorzieningen die in beheer zijn de gemeenten en bestaat uit riolering, plantsoenen, bomen, wegen, straten, pleinen,

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

De missie voor de toekomstige MUG samenleving luidt dan ook als volgt: Iedereen ertoe en doet mee in onze vitale en betrokken gemeenschappen

De missie voor de toekomstige MUG samenleving luidt dan ook als volgt: Iedereen ertoe en doet mee in onze vitale en betrokken gemeenschappen MUG AAN ZET! Sociaal maatschappelijke visie 2014-2018 Samenvatting Voor u ligt de samenvatting van de Sociaal Maatschappelijke Visie MUG aan zet! kortweg SMV Deze visie zet de koers uit voor de sociaal

Nadere informatie

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Welzijnsdiensten in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel Welzijn MensenWerk ondersteunt groepen bewoners en organiseert activiteiten

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

COALITIEPROGRAMMA SAMENWERKING/CDA Lokaal-Samen-Doen Samen sta je sterk

COALITIEPROGRAMMA SAMENWERKING/CDA Lokaal-Samen-Doen Samen sta je sterk COALITIEPROGRAMMA SAMENWERKING/CDA 2014-2018 Lokaal-Samen-Doen Samen sta je sterk 1 COALITIEPROGRAMMA SAMENWERKING/CDA 2014-2018 Inhoudsopgave Inleiding: Visie op de samenleving... 3 Zorg en Welzijn...

Nadere informatie

Waarom is het fijn wonen in Lierop en waarom moet Lierop leefbaar blijven?

Waarom is het fijn wonen in Lierop en waarom moet Lierop leefbaar blijven? Werkgroep Wonen Waarom is het fijn wonen in Lierop en waarom moet Lierop leefbaar blijven? Wonen in de natuur, in bosrijke- en heide-omgeving Wonen nabij grotere dorpen en steden, meteen goede busverbinding

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Werkplan 2014. Adviesraad Sociaal Domein Lopik

Werkplan 2014. Adviesraad Sociaal Domein Lopik Werkplan 2014 Adviesraad Sociaal Domein Lopik 18 februari 2014 Ter introductie De Adviesraad Sociaal Domein Lopik (ASDL) bestaat uit inwoners van Lopik die een actieve verhouding hebben met het sociale

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma voor de raadsperiode van. Dorpslijst Horssen

Verkiezingsprogramma voor de raadsperiode van. Dorpslijst Horssen Verkiezingsprogramma voor de raadsperiode 2014-2018 van Dorpslijst Horssen Specifieke deel voor Horssen Horssen, Januari 2014 1 Voorwoord De dorpslijst Horssen presenteert hierbij het beginselprogramma

Nadere informatie

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze lokale politieke partij is voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Welkom. Wmo beleidsplan 2015 2018 Drechtsteden. Papendrecht

Welkom. Wmo beleidsplan 2015 2018 Drechtsteden. Papendrecht Welkom Wmo beleidsplan 2015 2018 Drechtsteden Papendrecht Bevorderen van sociale samenhang, mantelzorg, vrijwilligerswerk en veiligheid en leefbaarheid in de gemeente, alsmede het van voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD is een volkspartij voor vrijheid van alle burgers, waarbij

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie Plaatselijk Belang Scharsterbrug Missie, Visie en Strategie Missie Als Plaatselijk Belang hebben we bestaansrecht omdat we gezamenlijk en gecoördineerd meer kunnen bereiken voor het dorp Scharsterbrug

Nadere informatie

Ouderen in de Buurt! Initiatiefvoorstel CDA Amsterdam!

Ouderen in de Buurt! Initiatiefvoorstel CDA Amsterdam! Ouderen in de Buurt! Initiatiefvoorstel CDA Amsterdam! Lex van Drooge &! Marijke Shahsavari-Jansen! Zoals vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam op 27 november 2013! 1 Ouderen in de Buurt! Ouderen

Nadere informatie

CDA verkiezingsprogramma raadsverkiezingen 2018

CDA verkiezingsprogramma raadsverkiezingen 2018 CDA verkiezingsprogramma raadsverkiezingen 2018 CDA landelijk neemt deel aan de regering. Men kan niet meer om het CDA heen. Dat willen wij ook proberen te bereiken als CDA Meerssen. Gezien de beperkte

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Gemeente Zoetermeer laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Zoetermeer laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Zoetermeer laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Zoetermeer.

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Buitenhof

Beleidsplan Stichting Buitenhof Beleidsplan Stichting Buitenhof Van Asperenstraat 11 3371 HR Hardinxveld- Giessendam E- mail: secretaris@stichtingbuitenhof.nl Website: www.stichtingbuitenhof.nl Telefoonnummer: 0184-615940 KvK- nummer:

Nadere informatie

Ruimte aan de samenleving. Verkiezingsprogramma Baarschot, Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Haghorst en Hilvarenbeek

Ruimte aan de samenleving. Verkiezingsprogramma Baarschot, Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Haghorst en Hilvarenbeek Ruimte aan de samenleving Verkiezingsprogramma 2018-2022 Baarschot, Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Haghorst en Hilvarenbeek Inleiding Beste inwoner van Baarschot, Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Haghorst

Nadere informatie

KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR

KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR In de kleine dorpen vormt de school de basis van het dorp. De SP is voor behoud van de basisscholen in alle kernen. Omdat vooral ouders en kinderen het meest betrokken

Nadere informatie

TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS

TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS EVEN VOORSTELLEN Joke Roeterdink, Senior Projectcoördinator 06 13 74 06 34 VOORBEELDEN Gemeente of gemeentelijk sportbedrijf Geldstromen op basis van budgetovereenkomsten

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft:

Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft: Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft: Wat is er nodig om ook de komende 30 in een prachtig dorp te leven? Volledige resultaten beschikbaar op www.dorpsinitiatiefbes.nl 6 oktober 208 Introductie

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

Hoe zit het met de woningbouw? Starters worden bijna gedwongen om te zoeken naar woonruimte buiten ons dorp en de vergrijzing neemt toe.

Hoe zit het met de woningbouw? Starters worden bijna gedwongen om te zoeken naar woonruimte buiten ons dorp en de vergrijzing neemt toe. Beste dorpsgenoten, Uw mening telt!!! U wilt uw dorp leefbaar houden, wij ook! Daarom zijn wij op zoek naar uw mening, tips en adviezen. Hoe zit het met de woningbouw? Starters worden bijna gedwongen om

Nadere informatie

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl DE CONSUMENT AAN HET STUUR Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl www.sir-55.nl www.sir-55.nl SIR-55 CREËERT BETROKKEN BEWONERS Wie zijn medioren? Medioren zijn actieve, vitale en maatschappelijk

Nadere informatie

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Voorbeeldtekst Voorbeeldtekst Wat is dagbesteding? Definitie dagbesteding wordt breder: Dagbestedingsvormen die door de overheid

Nadere informatie

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken Keuzes voor een beter Lopik Verkiezingsprogramma 2018-2022 Diana Rooken Voorwoord Het CDA is een brede volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt deze partij plaats aan veel

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Dinkelland, Gewoon Doen! CDA Dinkelland: geen woorden, maar daden

Verkiezingsprogramma CDA Dinkelland, Gewoon Doen! CDA Dinkelland: geen woorden, maar daden Verkiezingsprogramma 2014-2018 CDA Dinkelland, Gewoon Doen! CDA Dinkelland: geen woorden, maar daden www.cda.nl/dinkelland @CDADinkelland CDA Dinkelland voor Wonen, Werk en Welzijn Inwoners van Dinkelland

Nadere informatie

Medemblik. Voor elke kern

Medemblik. Voor elke kern Voor elke kern Abbekerk Andijk Benningbroek Hauwert Lambertschaag Midwoud Nibbixwoud Onderdijk Oostwoud Opperdoes Sijbekarspel Twisk Wervershoof Wognum Zwaagdijk-Oost - Zwaagdijk-West CDA Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk Verkiezingsprogramma okale artij ergeijk 2018-2022 Inleiding. De Lokale Partij Bergeijk is een onafhankelijke partij, die de belangen van alle inwoners van de gemeente Bergeijk wil behartigen. LPBergeijk

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma VVD Heeze-Leende

Verkiezingsprogramma VVD Heeze-Leende Verkiezingsprogramma VVD Heeze-Leende 2018-2022 Heeze-Leende, een gemeente waar iedereen een bijdrage levert aan de maatschappij, kan wonen waar hij of zij wil en kan genieten van uitstekend onderwijs

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Utrecht, 12 februari 2018 Betreft: Algemeen overleg Ouderenmishandeling / Ouderenzorg / Verpleeghuiszorg

Utrecht, 12 februari 2018 Betreft: Algemeen overleg Ouderenmishandeling / Ouderenzorg / Verpleeghuiszorg Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 12 februari 2018 Betreft: Algemeen overleg Ouderenmishandeling / Ouderenzorg / Verpleeghuiszorg Geachte leden,

Nadere informatie

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 25 april 2015. de secretaris, de burgemeester, mw.

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014 Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning Hans Weggemans 12 november 2014 1 Decentralisaties Participatiewet 2015 (- ca. 20%) Wmo: Begeleiding en verzorging 2015 (-25% resp. -15%) Jeugdzorg 2015

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

THEMA WONEN HUIDIG BELEID PARTICIPATIE EN BETROKKENHEID KEUZE Aandachtspunten bij verdere uitwerking Welke keuze ligt er voor?

THEMA WONEN HUIDIG BELEID PARTICIPATIE EN BETROKKENHEID KEUZE Aandachtspunten bij verdere uitwerking Welke keuze ligt er voor? THEMA WONEN HUIDIG BELEID PARTICIPATIE EN BETROKKENHEID KEUZE Woonagenda op de Raadsavond Wonen (5 april) (25 april) Waar bouwen we: grotere kernen versus kleinere kernen; groen/groei kernen Keuze voor

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Trilokaal - Verkiezingsprogramma Uw toekomst in Teylingen. Lokaal en betrokken

Trilokaal - Verkiezingsprogramma Uw toekomst in Teylingen. Lokaal en betrokken Trilokaal - Verkiezingsprogramma 2018-2022 Uw toekomst in Teylingen Lokaal en betrokken Versie: V1.4 Datum: 30 januari 2017 Voorwoord Teylingen, een prachtige gemeente in het hart van deze wereld. Een

Nadere informatie

Waar het CDA in De Marne voor staat:

Waar het CDA in De Marne voor staat: Waar het CDA in De Marne voor staat: 1 Samen leven: Mensen maken hun samenleving: Het CDA wil initiatieven uit dorpen steunen. Het is uw woonomgeving. 2 Verkeer: Aandacht voor verkeersveiligheid. Goede

Nadere informatie

Het Ondernemende Dorp. Twijzel

Het Ondernemende Dorp. Twijzel Het Ondernemende Dorp Twijzel Twijzel, maart 2010 Ondernemend dorp Twijzel Aanleiding De komende jaren hebben we te maken met een periode van krimp en bezuinigingen bij zowel de gemeentelijke als de rijksoverheid.

Nadere informatie

Doelstellingen Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Gebaseerd op onze missie en visie: Missie

Doelstellingen Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Gebaseerd op onze missie en visie: Missie Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Doelstellingen 2017 Gebaseerd op onze missie en visie: Missie De vereniging Langenboomse Zorg Centraal streeft na dat de inwoners van Langenboom zo lang mogelijk

Nadere informatie