BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL"

Transcriptie

1 BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het ondersteunen van (incidentele tot structurele) inwonersinitiatieven op het gebied van zwerfafval. B. Het stimuleren van bewoners initiatieven met betrekking tot zwerfafvalprojecten. C. Het organiseren van een jaarlijke opschoondag. D. Stimuleren van ondernemers met betrekking tot zwerfafvalprojecten. E. Het stimuleren en ondersteunen van scholen met betrekking tot zwerfafvalprojecten. F. Het verzorgen van de communicatie met betrekking tot zwerfafvalactiviteiten. G. Voorbeeld capaciteitsraming faciliterende regierol A. Ondersteunen inwonersinitiatieven Om bewonersinitiatieven snel af te handelen en de energie van bewoners niet te laten weglekken is een goede interne organisaties van belang. Twee voorbeelden hoe om te gaan met initiatieven en de afhandeling ervan worden hieronder beschreven Voorbeeld 1: Van centraal naar de wijk Spontane inwonersinitiatieven kunnen persoonlijk, telefonisch of via de mail door de initiatiefnemers aangemeld worden bij de gememnten. Ook bestaat de mogelijkheid om via de link op de gemeentelijke website aan te melden. 1. Inwoners (en anderen) vullen het aanmeldingsformulier (digitaal) in via de link op de gemeentelijke website. 2. De beleidsmedewerker Milieu stelt na de aanmelding de betreffende dorpscoördinator van de actie op de hoogte. De dorpscoördinator kan mogelijk relevante aanvullende informatie geven over de initiatiefnemers en het gebied. De uitwisseling kan per plaats vinden. 3. De beleidsmedewerker Milieu overlegt met Wijkbeheer, waarbij de benodigde inzet wordt afgestemd.

2 4. De beleidsmedewerker Milieu voert vervolgens met de initiatiefnemers een gesprek (eventueel telefonisch of digitaal) over de activiteiten en de ondersteunende rol van de gemeente. Dit leidt tot concrete afspraken die aan het aanmeldingsformulier worden toegevoegd. 5. Wijkbeheer draagt zorg voor de technische ondersteuning (hulpmiddelen) en het regelen van de afvoer van het verzamelde zwerfafval. 6. Wijkbeheer levert de benodigde hulpmiddelen aan de initiatiefnemers. 7. Wijkbeheer draagt op de betreffende dag zorg voor de afvoer van het zwerfafval en neemt de verstrekte hulpmiddelen weer in. De minimaal benodigde tijdsperiode voor dit proces is als volgt: Activiteit week 1. Melding initiatief via aanmeldingsformulier 1 2. Informeren dorpscoördinatoren door beleidsmedewerker Milieu 1 3. Overleg met Wijkbeheer en afstemmen inzet 1 4. Gesprek met initiatiefnemers door beleidsmedewerker Milieu 2 5. Zorgdragen voor technische ondersteuning en afvoer 2 zwerfafval door Wijkbeheer 6. Leveren hulpmiddelen aan initiatiefnemers (Wijkbeheer) 3 7. Inzamelen zwerfafval (Wijkbeheer) 4 De doorlooptijd bedraagt dus circa 4 weken. Als sprake is van periodieke acties van inwoners, ondernemers, scholen of verenigingen, is alleen stap 6 aan de orde. De data van de periodieke activiteiten dienen op het aanmeldingsformulier te worden ingevuld.

3 Voorbeeld 2: Afhandeling naar type bewonersinitiatief: snel waar het kan en meer overleg waar het moet. Sommige burgerinitiatieven zijn incidenteel anderen veel structurleer van aard: zoals het hernieuwd inrichten van een plein, of de adoptie van het schoonhouden van een wijk. Als gemeente kun je de individuele acties snel afhandelen door weinig eisen te stellen, met een simpele online of telefonische registratie en de initiatieven waar nodig te voorzien van middelen. Bij structurelere initiatieven, die meer geld kosten en ook een collectief goedvinden van belang is (democratische keuze), is een uitgebreidere afstemming tussen gemeente en initiatiefnemer van belang. De gemeente Bergen op Zoom werkt met een processchema dat aangeeft hoe de behandeling van verschillende type bewonersinitiatieven kan verlopen. De afdeling Sociaal beheer verzameld de binnenkomende aanvragen (per tel of digitaal formulier op de site). Deze afdeling stuurt de vragen door naar één contactpersoon van afdeling Openbare Ruimte. De contactpersoon stuurt de vraag door naar de beheerder buitenruimte (of andere daarvoor aangewezen personen).voor de betreffende wijk. Er wordt onderscheid gemaakt in drie type burgerinitiatieven: 1. Goed burgerschap: een individuele aanvraag voor een incidentele of kleine actie: zoals opschonen van de eigen straat, adoptie van een boomspiegel. De gemeente vraagt niet om ingewikkelde formulieren maar de beheerder van de buitenruimte levert z.s.m. de middelen (knijpers, prikstokken), of de middelen zijn in de wijk ergens af te halen. 2. Spontaan initiatief: een aanvraag namens een groep: zoals de inrichting van een pleintje of het schoonhouden een plein van de wijk. Hierbij vraagt de gemeente via de website een formulier in te vullen. De aanvraag wordt getoetst op randvoorwaarden van de gemeente waarna de middelen geleverd worden. 3. Structurele burgerparticipatie: een collectieve aanvraag voor een structurele verandering in de wijk. De aanvraag verloopt via een aanvraagformulier via de website van de gemeente. De initiatiefnemers moeten aan meer voorwaarden voldoen (vragenlijst op de site). Zo moet het idee getoetst zijn in de wijk en moet aantoonbaar zijn dat men dit idee omarmt (bijvoorbeeld via een handtekeningen actie etc.). Omdat het om een structurele verandering in de wijk gaat, zal de gemeente met de initiatiefnemer en de wijkraad in gesprek gaan over de mogelijke uitvoering. Hierin wordt ook gesproken over voorwaarden, kostenverdeling: wat draagt de gemeente aan middelen bij en wat kan het initiatief ook zelf inbrengen (bijv. sponsoring). De indeling naar type aanvragen en interne afhandeling helpt er ook voor te zorgen dat de frontoffice (de mensen die in de wijk werken) en de backoffice (medewerkers op kantoor) dezelfde signalen naar burgers afgeven. In onderstaanmd figuur 1. is het stroomschema voor de verschillende initiatieven weergeven.

4 Figuur 1: stroomschema type bewonersinitieven en afhandeling door de gemeente

5

6 B. Bewonersinitief stimuleren Naast reageren op inwonersinitiatieven kan de beleidsmedewerker Milieu en/of Wijkbeheer ook dergelijke initiatieven stimuleren, bijvoorbeeld in wijken waar veel zwerfafval aanwezig is. In dat geval neemt de beleidsmedewerker Milieu contact op met de betreffende dorpscoördinator om zich een beeld te vormen van de situatie en de achtergronden en de NAW gegevens van een eventuele sleutelfiguur/contactpersoon in de wijk. Vervolgens neemt de beleidsmedewerker Milieu het initiatief voor een gesprek met de betreffende sleutelfiguur/contactpersoon, waaraan eventueel ook vertegenwoordigers van andere organisaties deel kunnen nemen, zoals het welzijnswerk, de wijkagent of de woningcorporatie. Zo nodig wordt een bijeenkomst van het dorpsteam hiervoor gebruikt.

7 C. Organiseren jaarlijkse opschoondag 1. De beleidsmedewerker Milieu plaatst op de gemeentelijke website, in wijkkranten, via de social media, enz. een oproep voor vrijwilligers om mee te doen aan de landelijke opschoondag (in maart). Daarbij wordt tevens aangegeven hoe deelnemers zich kunnen aanmelden (telefonisch, , of link op de website). 2. De dorpscoördinatoren brengen de voorgenomen acties onder de aandacht in de dorpsteam-bijeenkomsten met het verzoek wijkverenigingen, inwoners, ondernemers(organisaties), scholen en sportverenigingen te benaderen mee te doen aan de acties. 3. De beleidsmedewerker Milieu benadert daarnaast direct wijkverenigingen, ondernemers, scholen en sportverenigingen met een uitnodigende mail om mee te doen aan de actie en (bijvoorbeeld) hun eigen omgeving schoon te maken. 4. Personen en organisaties kunnen zich aanmelden via een speciale link op de gemeentelijke website. De beleidsmedewerker Milieu verwerkt de aanmeldingen in een lijst. 5. De beleidsmedewerker Milieu meldt de jaarlijkse opschoonactie aan bij Gemeente Schoon en bestelt op basis van het aantal aanmeldingen technische hulpmiddelen (prikkers, enz.), flyers en ander promotiemateriaal. 6. De beleidsmedewerker Milieu gaat na of en welke mogelijkheden er zijn om de acties een feestelijk tintje te geven (bijvoorbeeld buurtbarbecue, straatfestival, wedstrijd voor scholen, enz.), regelt hiervoor de financiële middelen en werkt het voorstel samen met de betrokkenen in het dorp of de wijk uit. 7. De beleidsmedewerker Milieu belegt met belangstellenden voor de acties één of twee bijeenkomsten om de acties verder uit te werken en voor te bereiden. Het gaat hierbij zowel om de technisch uitvoerende aspecten als om de acties een feestelijk tintje te geven. 8. Naar aanleiding van de bijeenkomst stelt de beleidsmedewerker Milieu een draaiboek op voor de betreffende dagen. Dit draaiboek kan (met aanpassingen) uiteraard ook in de daarop volgende jaren worden gebruikt. De beleidsmedewerker Milieu overlegt met de verantwoordelijke wethouder en verzoekt één of meer leden van het college van B&W de jaarlijkse opschoonactie/bladkorfactie feestelijk te openen. 9. Rond de jaarlijkse opschoonactie wordt in samenwerking met de afdeling Communicatie door de beleidsmedewerker Milieu een communicatiestrategie ontwikkeld, waarbij het gaat om berichten op de gemeentelijke website en in de pers, het gebruik van social media en het zorgdragen voor een fotograaf en pers op de betreffende dag zelf. 10. De beleidsmedewerker Milieu regelt met de afdeling Wijkbeheer de afvoer van het verzamelde zwerfafval. 11. Wijkbeheer draagt op de betreffende dag zorg voor de afvoer van het zwerfafval. 12. Na afloop van de acties wordt door de beleidsmedewerker Milieu samen met de medewerker van Wijkbeheer een evaluatie uitgevoerd met aanbevelingen voor de acties in het daaropvolgende jaar.

8 Activiteit jaarlijkse opschoondag 1. Oproep om mee te doen aan actie (gemeentelijke medio januari website, in wijkkranten, social media) 2. Informeren dorpsteams door dorpscoördinatoren medio januari 3. Benaderen wijkverenigingen, ondernemers, medio januari scholen en sportverenigingen via mail 4. Ontwikkelen link op gemeentelijke website voor medio januari aanmelding en verwerken aanmelding 5. Aanmelden jaarlijkse opschoondag bij Gemeente begin februari Schoon en bestellen hulpmiddelen en informatie materiaal 6. Voorbereiden festiviteiten en regelen budget begin februari 7. Eén of twee bijeenkomsten met belangstellenden tweede helft februari 8. Opstellen draaiboek tweede helft februari 9. Overleg met wethouder en verzoek aan collegelid februari om actie te openen 10. Ontwikkelen en uitvoeren communciatiestrategie februari 11. Regelen afvoer zwerfafval (Wijkbeheer) begin maart 12. Inzamelen zwerfafval (Wijkbeheer) datum opschoondag (medio maart) 13. Inzamelen zwerfafval (Wijkbeheer) eind maart

9 D. Stimuleren ondernemers Dit onderdeel houdt in dat de beleidsmedewerker Milieu en de medewerker van Wijkbeheer periodiek dan wel ad hoc overleggen met ondernemersverenigingen of individuele ondernemers over het schoonhouden van winkelstraten, knelpunten daarbij en de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers. Zie voor een uitgebreide beschrijving voor het ebtrkken van odnernemers (gebieden en doelgroepen) E. Stimuleren en ondersteunen scholen Dit onderdeel houdt in dat de beleidsmedewerker Milieu en de medewerker van Wijkbeheer periodiek dan wel met scholen voor basis- en voortgezet onderwijs overleggen over het schoonhouden van schoolterreinen en de directe omgeving van de scholen, knelpunten daarbij en de eigen verantwoordelijkheid van scholen. De basisscholen nemen soms zelf contact op met de gemeente, maar de gemeente moet in andere gevallen de basisscholen benaderen. Dat laatste geldt ook voor alle middelbare scholen. Daarnaast is de beleidsmedewerker Milieu verantwoordelijk voor het voorbereiden en uitvoeren van de lesprogramma s voor de basisscholen en de daaruit voortvloeiende activiteiten. Tot slot kan de beleidsmedewerker Milieu de middelbare scholen ondersteunen bij het opzetten van maatschappelijke stages (voor zover deze in de toekomst nog zullen plaatsvinden). Voor de opschoonacties gaat het om de volgende stappen: 1. Scholen vullen het aanmeldingsformulier (digitaal) in via de link op de gemeentelijke website. 2. De beleidsmedewerker Milieu stelt na de aanmelding de betreffende dorpscoördinator via de van de actie op de hoogte. 3. De beleidsmedewerker Milieu overlegt met Wijkbeheer, waarbij de benodigde inzet wordt afgestemd. 4. De beleidsmedewerker Milieu voert vervolgens met de school een gesprek (eventueel telefonisch of digitaal) over de activiteiten en de ondersteunende rol van de gemeente. Dit leidt tot concrete afspraken die aan het aanmeldingsformulier worden toegevoegd. 5. Wijkbeheer draagt zorg voor de technische ondersteuning (hulpmiddelen) en het regelen van de afvoer van het verzamelde zwerfafval. 6. Wijkbeheer levert de benodigde hulpmiddelen aan de initiatiefnemers. 7. Wijkbeheer draagt op de betreffende dag zorg voor de afvoer van het zwerfafval en neemt de verstrekte hulpmiddelen weer in.

10 De minimaal benodigde tijdsperiode voor dit proces is als volgt: Activiteit week 1. Melding initiatief via aanmeldingsformulier 1 2. Informeren dorpscoördinatoren door beleidsmedewerker Milieu 1 3. Overleg met Wijkbeheer en afstemmen inzet 1 4. Gesprek met school door beleidsmedewerker Milieu 2 5. Zorgdragen voor technische ondersteuning en afvoer 2 zwerfafval door Wijkbeheer 6. Leveren hulpmiddelen aan school (Wijkbeheer) 3 7. Inzamelen zwerfafval (Wijkbeheer) 4 De doorlooptijd bedraagt dus circa 4 weken. F. Verzorgen communicatie Het gaat hierbij om het verzorgen van alle voorkomende vormen van communicatie, zowel binnen als buiten de eerder genoemde acties. Bij dat laatste kan worden gedacht aan het periodiek opnemen van informatie over (zwerf-)afval op de gemeentelijke website en het verzorgen van Facebook berichten en Twitter accounts. Een en ander vindt in overleg plaats met de algemene communicatieadviseur.

11 G. Voorbeeld capaciteitsraming faciliterende regierol Activiteit Wijkbeheer milieuambtenaar dorpscoördinatore n ondersteunen initiatieven inwoners ontwikkelen/signaleren, overleg intern voorbereidende gesprekken met inwoners interne afstemming zorg voor technische ondersteuning 40 afvoer afval 20 organiseren jaarlijkse opschoondag (voorjaar) interne voorbereiding contact Gemeente Schoon over toezenden materiaal 2 benaderen organisaties en overleg 10 externe contacten media 4 technische ondersteuning 6 20 afvoer afval 10 evaluatie 5 2 interne voorbereiding totaal inwonersondersteuning stimuleren en ondersteunen ondernemers periodiek contact met ondernemers stimuleren en ondersteunen scholen voorlichting scholen ondersteunen acties verzorgen periodieke communicatie via website, schriftelijke media en social media 30 5 totaal inwonersondersteuning totaal generaal

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst datum 28 augustus 2013 aan Ine Heesink Gemeente Bronckhorst van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Aanvraagformulier Bewonersinitiatieven Slotervaart Noord 2018 p. 1/9 Slotervaart Noord Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar stelt voor

Nadere informatie

BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP. Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie

BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP. Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie Meer dan 100.000 Nederlandse vrijwilligers gaan op zaterdag 24 maart tijdens de

Nadere informatie

PEILING ERVARINGEN MET EDE DOET

PEILING ERVARINGEN MET EDE DOET PEILING ERVARINGEN MET EDE DOET ACHTERGROND EN OPZET PEILING De gemeente Ede wil inwoners graag betrekken bij het behoud en het verbeteren van de leefkwaliteit in de buurt. Doel is het bevorderen van sociaal

Nadere informatie

Toelichting werkwijze buurtbudget. 1. Inleiding 1

Toelichting werkwijze buurtbudget. 1. Inleiding 1 Toelichting werkwijze buurtbudget 1. Inleiding 1 2. Doelstellingen, effecten en voorwaarden van het buurtbudget 1 Doelstellingen 1 Beoogd effect 1 Welke voorwaarden gelden voor aanvragen? 1 Voorbeelden

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 december 2013 de hiernavolgende Beleidsregels Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten -2015 vastgesteld. Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten

Nadere informatie

Aanvraagformulier Artiest zoekt Feestneus voor straat- en buurtfeesten

Aanvraagformulier Artiest zoekt Feestneus voor straat- en buurtfeesten Aanvraagformulier Artiest zoekt Feestneus voor straat- en buurtfeesten In te vullen door Artiest zoekt Feestneus Volgnummer dossier Ingediend op Ontvankelijk verklaard? Ja Neen + reden: Dossier goedgekeurd?

Nadere informatie

Stichting Buurtschap Stolwijkersluis Reglement bewonersinitiatieven

Stichting Buurtschap Stolwijkersluis Reglement bewonersinitiatieven DOELSTELLING REGLEMENT...2 Artikel 1...2 VERANTWOORDELIJKHEDEN...2 Artikel 2...2 MIDDELEN...2 Artikel 3...2 Artikel 4...2 AANVRAAG...3 Artikel 5...3 Artikel 6...3 BEOORDELING EN GOEDKEURING...3 Artikel

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere datum 26 augustus 2013 aan Herman Gabriël Gemeente Almere van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer 234226.37

Nadere informatie

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser Projectplan samenwerking Onderdeel Week van de Jeugd Opdrachtnemers Werkgroep Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser 1. Projectomschrijving

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.5/220606

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.5/220606 Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.5/220606 Roden, 15 juni 2006 Onderwerp Sociaal Wijkbeheer Voorstel Kennis nemen van de taakomschrijving van de wijkambtenaar sociaal wijkbeheer en instemmen om eenmalig

Nadere informatie

Bijlage bij STAP 6 routeplanner: maatregelenmatrix

Bijlage bij STAP 6 routeplanner: maatregelenmatrix Bijlage bij STAP 6 routeplanner: maatregelenmatrix Voorbeeld uitgewerkte maatregelenmatrix Maatregel Doelgroep Betrokken partijen Buurtcontract Buurtcontract is reeds Eerste effecten zijn positief: heeft

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2014 Osdorp West en De Aker

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2014 Osdorp West en De Aker Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2014 Osdorp West en De Aker Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat het stadsdeel een budget beschikbaar stelt

Nadere informatie

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Kernwaarden... 2 2. Beleid Wijkgerichte bijdrage... 3 3. Leefbaarheidsfonds... 5 Bijlage 1: Aanvraagformulier Leefbaarheidsfonds...

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Bijlage bij stap 1 Voorbeeld (fictief) projectplan

Bijlage bij stap 1 Voorbeeld (fictief) projectplan Bijlage bij stap 1 Voorbeeld (fictief) projectplan STAP 1: STARTEN PROJECT IN GEMEENTELIJKE ORGANISATIE 1. Achtergrond De Troonrede 2013 vat het kernachtig samen: van traditionele verzorgingsstaat naar

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke wijk Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Sloten en Nieuw-Sloten

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Sloten en Nieuw-Sloten Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Sloten en Nieuw-Sloten Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar

Nadere informatie

Burgerparticipatie. Hoe pak ik dat aan?

Burgerparticipatie. Hoe pak ik dat aan? Burgerparticipatie Hoe pak ik dat aan? IJplein-Vogelbuurt in AmsterdamNoord 2 Even voorstellen Buurtmeester: Fred Fraikin IJplein- Vogelbuurt en de Kleine Wereld Projectleider Noord Netjes: Coos Langkemper

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Slotermeer

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Slotermeer Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Slotermeer Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar stelt voor

Nadere informatie

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad Inhoud A Delfts Doen! Delftenaren maken de stad 1 Delfts Doen! Delftenaren maken de stad P lannen maken in de stad doe je niet alleen. Een goed initiatief vraagt samenwerking en afstemming met bewoners,

Nadere informatie

Schoon belonen Campagne module sportclubs

Schoon belonen Campagne module sportclubs Schoon belonen Campagne module sportclubs Kennis bijeenkomst gemeenten 15 september 2016 Waarom een module sportclubs - Sportclubs zijn anders dan scholen - Sportclubs zijn financieel gedreven - Gemeentelijke

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Werkbeschrijving werkgroep WhatsApp buurtpreventie. het Witte Dorp de Witte Burgh

Werkbeschrijving werkgroep WhatsApp buurtpreventie. het Witte Dorp de Witte Burgh Werkbeschrijving werkgroep WhatsApp buurtpreventie Daan van Sambeeck, Rob Ronde, Leo Schliekelmann Februari, 2016 wabp.hetwittedorp@gmail.com 1 1 Inleiding In 2014 is er in Tilburg een start gemaakt met

Nadere informatie

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MAASTRICHT, gelet op artikel 15,vierde lid van de Verordening Subsidies Vrijwilligersactiviteiten Welzijn en Zorg 2017. BESLUITEN tot vaststelling van de volgende Regeling

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018

Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018 Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018 Voor 2018 is er bij de gemeente Coevorden een bedrag van 150.000 euro beschikbaar voor kleinschalige, op de lokale gemeenschap gerichte initiatieven.

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp t Blommetje Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar

Nadere informatie

Werkwijze bij het verzorgen van een voorlichting

Werkwijze bij het verzorgen van een voorlichting Werkwijze bij het verzorgen van een voorlichting 27 februari 2012 Toelichting: NFK biedt op dit moment 2 voorlichtingen aan: 1. Kanker en vermoeidheid 2. Werk en re-integratie bij kanker De voorlichting

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Bewonersinitiatief 2012

AANVRAAGFORMULIER Bewonersinitiatief 2012 Gegevens initiatiefnemer: Naam : Contactadres : Postcode en woonplaats : (Mobiel) telefoonnummer : E-mail : Bankrekeningnummer : t.n.v. te Initiatiefnemer verzoekt de gemeente Zaanstad om in aanmerking

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt! wordt

Nadere informatie

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL HET COLLEGE VERZOEKT U DIT RAADSVOORSTEL TE BEHANDELEN ONDERWERP : De Raad op Pad in Broekland ZAAKNUMMER : 3398-2016 B&W VERGADERING : 17 mei 2016 AGENDACOMMISSIE

Nadere informatie

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout 0-meting burgerparticipatie en communicatie De gemeente Noordwijkerhout heeft een nieuw communicatiebeleidsplan dat uitgaat van meer omgevingsbewust werken

Nadere informatie

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart Duurzaam Montfoort Forum Samenleving 1 21 maart 2017 Wat doen we Duurzaam Montfoort stelt zich als taak betrokken partijen: bewust te maken van het onderwerp duurzaamheid en energie, te informeren en met

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Tips voor inzet Supporter van Schoon

Tips voor inzet Supporter van Schoon Tips voor inzet Supporter van Schoon Voor bedrijven en gemeenten Versie februari 2017 NederlandSchoon 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Tips voor bedrijven... 3 1. Creëer een match met jouw strategie of doelstellingen...

Nadere informatie

Route 35 Zomeractie 2013

Route 35 Zomeractie 2013 Route 35 Zomeractie 2013 Document zomer actie 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Omschrijving en doel activiteit blz. 3 2. Overzicht planning zomeractie 2013 blz. 4 3. Programma blz. 5 4. Bijlagen: - Bijlage

Nadere informatie

Werken met Commissies, ADCA vereniging Nederland

Werken met Commissies, ADCA vereniging Nederland Werken met Commissies, ADCA vereniging Nederland Inleiding Het bestuur regelt de dagelijkse gang van zaken en bereidt activiteiten voor. Omdat het bestuur niet alles zelf kan organiseren willen wij graag

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN subsidie burgerinitiatieven *2024* AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN Hebt u vragen over dit formulier, of wilt u hulp bij het invullen ervan? Kijk dan op de website van de gemeente via www.weert.nl/burgerinitiatieven

Nadere informatie

Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken. Informatie en stappenplan

Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken. Informatie en stappenplan Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken December 2012 Informatie en stappenplan Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken is hét traject voor kwaliteitsverbetering van de mond zorg vanuit het

Nadere informatie

In te vullen door de Stad Gent - Dienst Cultuurparticipatie. In te vullen door de aanvrager - LEES EERST HET REGLEMENT!

In te vullen door de Stad Gent - Dienst Cultuurparticipatie. In te vullen door de aanvrager - LEES EERST HET REGLEMENT! AANVRAAGFORMULIER 'ARTIEST ZOEKT FEESTNEUS' 2013-2014 voor straat- en buurtfeesten van 1 augustus 2013 tot 30 juni 2014 en van 1 augustus 2014 tot 31 december 2014 In te vullen door de Stad Gent - Dienst

Nadere informatie

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Incl. aanbod ondersteuning door Gemeente Inleiding: Van projectplannen naar uitvoering Tijdens de werksessie (12 november 2015) hebben de wijkplatformleden hun

Nadere informatie

Beïnvloeding gedrag weggebruikers Borne

Beïnvloeding gedrag weggebruikers Borne Beïnvloeding gedrag weggebruikers Borne Plan van aanpak Van Auteur Communicatie Noord-Oost Joost Mulder Kenmerk Versie 1.2 Datum 19 maart 2012 Status Besproken bestuurlijk overleg 22 maart 2012 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wijkinitiatief op grond van de Verordening op de wijkbudgetten Amsterdam Oud-Zuid

Wijkinitiatief op grond van de Verordening op de wijkbudgetten Amsterdam Oud-Zuid Wijkinitiatief op grond van de Verordening op de wijkbudgetten Amsterdam Oud-Zuid In te vullen door het stadsdeel Datum ontvangst... Paraaf ambtenaar... Het stadsdeel verzoekt u om voor het invullen van

Nadere informatie

Meldingen regeling algemeen

Meldingen regeling algemeen 1 van 1 Doelstelling: Willen leren van meldingen en signalen ( dit kunnen meldingen zijn ) om de processen te optimaliseren en de zorg voor de patiënten op een zo hoog mogelijk niveau te houden of te brengen.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van Vitiligo.nl) Paragraaf 1: Algemeen

Huishoudelijk reglement van Vitiligo.nl) Paragraaf 1: Algemeen Huishoudelijk reglement van Vitiligo.nl) Paragraaf 1: Algemeen Artikel 1.1: Doel van het huishoudelijk reglement Het huishoudelijk reglement (HR) regelt de gang van zaken binnen Vitiligo.nl in samenhang

Nadere informatie

Betrokken Erik Donkers burgers voor een veilige verkeersomgeving. Directeur VIA

Betrokken Erik Donkers burgers voor een veilige verkeersomgeving. Directeur VIA 1 Betrokken Erik Donkers burgers voor een veilige verkeersomgeving Directeur VIA 2 Verkeersveiligheid raakt iedereen VVN staat achter het motto van de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid verkeersveiligheid:

Nadere informatie

Communicatiekit Leren en Verbeteren met Ervaringen

Communicatiekit Leren en Verbeteren met Ervaringen Communicatiekit Leren en Verbeteren met Ervaringen Toolkit communicatie is bedoeld voor iedereen die hieraan kan en wil bijdragen: van gemeenten tot jeugdhulpaanbieders en van cliënt- en brancheorganisaties

Nadere informatie

HET LEIDERDORPPANEL OVER...

HET LEIDERDORPPANEL OVER... HET LEIDERDORPPANEL OVER... Resultaten peiling 13: Meedenken en meedoen in de openbare ruimte april 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 13 e peiling met het burgerpanel van

Nadere informatie

Draaiboek De organisatie van een beweegactie

Draaiboek De organisatie van een beweegactie Draaiboek De organisatie van een beweegactie Door regelmatig te bewegen kunnen de ademhalingsklachten verminderen en raak je minder vermoeid. Getrainde spieren hebben namelijk minder zuurstof nodig dan

Nadere informatie

Aan de Fundagen zijn geen kosten verbonden, het enige dat wij u vragen is de kinderen op tijd te brengen en te halen.

Aan de Fundagen zijn geen kosten verbonden, het enige dat wij u vragen is de kinderen op tijd te brengen en te halen. Welkom! Welkom bij FunCare4Kids. In ons intakegesprek zijn de meeste punten al aan de orde geweest. Als u vragen heeft, neemt u dan gerust contact met ons op. Bij voorkeur per e-mail: fc4k@funcare4kids.nl

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

Burgerparticipatie in de openbare ruimte. Juni, 2014

Burgerparticipatie in de openbare ruimte. Juni, 2014 Burgerparticipatie in de openbare ruimte Juni, 2014 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : M. Hofland Telefoonnummer : 0570-693317 Mail : m.hofland@deventer.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Kader

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 10-112 Registratienummer raad 597161 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 595230 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer Wijkplan Veenendaal Oost Februari

in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer Wijkplan Veenendaal Oost Februari in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Oost voor het jaar 2016. In dit Wijkplan leest u waar de wijkcoaches, Erwin de Boer

Nadere informatie

Buurttoezicht Lansingerland 2008-2015 : 7 jaar ervaring met burgerparticipatie in het veiligheidsdomein

Buurttoezicht Lansingerland 2008-2015 : 7 jaar ervaring met burgerparticipatie in het veiligheidsdomein CCV presentatie dd: 25 juni 2015 Amersfoort Karel Neelis Buurttoezicht Lansingerland 2008-2015 : 7 jaar ervaring met burgerparticipatie in het veiligheidsdomein Agenda 1. Doelstelling 2. BTL Organisatie

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Op zoek naar vrijwilligers?

Op zoek naar vrijwilligers? Op zoek naar vrijwilligers? Handleiding voor het online zoeken naar vrijwilligers Ben je van een organisatie en zoek je vrijwilligers? Dan bent je bij ons aan het juiste adres. Op www.bredavoorelkaar.nl

Nadere informatie

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan?

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? handleiding voor gemeenten handleiding voor bewoners z.o.z. Voorwoord In 2013 ontwikkelde de Gemeente Winsum deze werkwijzer omdat we burgers wilden helpen bij

Nadere informatie

www.vvoberg.nl Schepersheuvel 2A 6077HH Sint Odiliënberg april 2014

www.vvoberg.nl Schepersheuvel 2A 6077HH Sint Odiliënberg april 2014 Communicatieplan R.K.V.V. St. Odiliënberg www.vvoberg.nl Schepersheuvel 2A 6077HH Sint Odiliënberg april 2014 Inhoud: 1. Inleiding... 3 2. Doelgroepen... 4 3. Communicatiemiddelen... 5 4. Interne en externe

Nadere informatie

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Op zoek naar vrijwilligerswerk? Handleiding voor het online zoeken naar en direct reageren op vacatures Wanneer je vrijwilligerswerk zoekt is onze website dé plek om een kijkje te nemen. Wij hebben een

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren BPV

Beoordelingsformulieren BPV Beoordelingsformulieren BPV ROC Mondriaan School voor Economie Financiële en Secretariële opleidingen Locatie Brasserskade (Delft) Beoordelingsformulieren Basisjaar van de 3 jarige opleiding BBL DSMA Cohort

Nadere informatie

2. In deze voorwaarden worden de afspraken tussen GO en Donateurs en tussen GO en Projecthouders vastgelegd.

2. In deze voorwaarden worden de afspraken tussen GO en Donateurs en tussen GO en Projecthouders vastgelegd. Algemene Voorwaarden Voorwaarden Donateurs 1. Geef Onderwijs (hierna: GO, www.geefonderwijs.nl) is een crowdfundingplatform dat zich volledig richt op het Nederlandse onderwijs. Via Geef Onderwijs kan

Nadere informatie

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Subsidiebeleidsregels ZEIL Fonds 2015 ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling 2014-2018 Auteur: Sanneke Verweij Afdeling: Team Maatschappelijke

Nadere informatie

Fonds Leefbaarheid. dan onderneemt u actie! Dat kan met het Fonds Leefbaarheid. In deze brochure leest u hier alles over. U woont graag plezierig

Fonds Leefbaarheid. dan onderneemt u actie! Dat kan met het Fonds Leefbaarheid. In deze brochure leest u hier alles over. U woont graag plezierig Fonds Leefbaarheid Lekker leven? Met het Fonds Leefbaarheid! Als we nu eens buiten kunnen zitten met dat mooie weer Een zitje bij ons woongebouw. Misschien zelfs extra verlichting! Gezellig samen een praatje

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad,

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad, www.righttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Right to Challenge Geachte leden van de Gemeenteraad, Right to Challenge (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om

Nadere informatie

Welkom. A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven

Welkom. A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven Welkom A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven Een tijdperk van veranderingen of een verandering van tijdperk? 2016: van 60 100% Taakvolwassenheid

Nadere informatie

Chronologisch feitenonderzoek

Chronologisch feitenonderzoek Chronologisch feitenonderzoek 1. Medio juni 2001 De heer De Jong van hogeschool Delta BV neemt telefonisch contact op met de financiële afdeling van de directie HBO naar aanleiding van het Hobeon onderzoek.

Nadere informatie

Resultaten campagne LaatjeHoorn! bewoners

Resultaten campagne LaatjeHoorn! bewoners Resultaten campagne LaatjeHoorn! bewoners In oktober hebben we de resultaten van de campagne LaatjeHoorn! onder bewoners met elkaar besproken. Daarvoor organiseerden gemeente en Intermaris vier bijeenkomsten

Nadere informatie

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Bewonersinitiatieven Maastricht telt talloze bewoners, die zich belangeloos inzetten voor de stad en haar inwoners. Er ontstaan ook steeds meer initiatieven

Nadere informatie

BIJLAGE I: PROCEDURE WERVING EN SELECTIE VAN NIEUW PERSONEEL GEMEENTE UDEN (onderdeel Werving en Selectiebeleid vastgesteld )

BIJLAGE I: PROCEDURE WERVING EN SELECTIE VAN NIEUW PERSONEEL GEMEENTE UDEN (onderdeel Werving en Selectiebeleid vastgesteld ) BIJLAGE I: PROCEDURE WERVING EN SELECTIE VAN NIEUW PERSONEEL GEMEENTE UDEN (onderdeel Werving en Selectiebeleid vastgesteld 13-09-2016) Onderwerp Te nemen stappen Beslissing door Termijn Ontstaan tijdelijke

Nadere informatie

Jaarplan Wijkplatform Stadsdennen. Mailadres: Website: (binnenkort op het web)

Jaarplan Wijkplatform Stadsdennen. Mailadres: Website:  (binnenkort op het web) Jaarplan 2016. Wijkplatform Stadsdennen. Mailadres: info@wijkplatformstadsdennen.nl Website: www.wijkplatformstadsdennen.nl (binnenkort op het web) Theoretische budget wijk Stadsdennen: Peildatum is 15

Nadere informatie

Routeplanner Right to Challenge

Routeplanner Right to Challenge Routeplanner Right to Challenge Netwerk Right to Challenge www.righttochallenge.nl Voor bewoners, maatschappelijke initiatiefnemers, gemeentebestuurders en ambtenaren Een praktische aanpak om als gemeente,

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget. voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015

Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget. voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015 Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015 Inleiding: Het centraal leefbaarheidbudget vloeit voort uit de Kadernota gebiedsgericht

Nadere informatie

Projectplan Het Nieuwe Wonen

Projectplan Het Nieuwe Wonen Projectplan Het Nieuwe Wonen 1 1. Inleiding Duurzaamheidsambitie Giessenlanden heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. In het duurzaamheidsplan Giessenlanden zijn diverse beleidsvoornemens

Nadere informatie

BIJLAGE 1: CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING BUDGET WIJKINITIATIEVEN GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2016

BIJLAGE 1: CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING BUDGET WIJKINITIATIEVEN GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2016 BIJLAGE 1: CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING BUDGET WIJKINITIATIEVEN GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2016 1 Gegevens van de regeling Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING PARKINSON VERENIGING

PRIVACYVERKLARING PARKINSON VERENIGING PRIVACYVERKLARING PARKINSON VERENIGING Via de website (www.parkinson-vereniging.nl) en het platform, waar u een Persoonlijk Parkinson Dossier kunt aanmaken, van De Parkinson Vereniging worden privacygevoelige

Nadere informatie

Goed Groen in Leiden Operatie Steenbreek, Mirte van Daalen Beleidsmedewerker stadsnatuur en groen Gemeente Leiden

Goed Groen in Leiden Operatie Steenbreek, Mirte van Daalen Beleidsmedewerker stadsnatuur en groen Gemeente Leiden Goed Groen in Leiden Operatie Steenbreek, 2017 Mirte van Daalen Beleidsmedewerker stadsnatuur en groen Gemeente Leiden Operatie Steenbreek in Leiden Communicatiestrategie Terugblik op wat we vróeger gedaan

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan

Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan Informatienota voor de raad Onderwerp Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan Versienummer 03 Portefeuillehouder Vedelaar Informant Diny Flierman Eenheid/Afdeling

Nadere informatie

BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017

BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017 BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017 Doel: gezamenlijk knelpunten oplossen Datum: 16 maart 2017 Locatie: De Buitengaander Bijeenkomst Westerhovens verenigingsleven 2017 Inleiding In 2016 zijn

Nadere informatie

Draaiboek 12 november 2015

Draaiboek 12 november 2015 Draaiboek 12 november 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 10 Voorwoord... 11 Wat is de dag van de mobiliteit?... 12 Planning... 13 Stappenplan... 14 Stap 1: Aanleveren van de werkplekken... 14 Stap 2:

Nadere informatie

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Inhoudsopgave 1 HET STAPPENPLAN VEILIG ONDERNEMEN WINKELGEBIEDEN IN ZOETERMEER...3 2 PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING: BETROKKEN PARTIJEN...3 GEMEENTE...3

Nadere informatie

Participatiewijzer gemeente De Bilt

Participatiewijzer gemeente De Bilt Participatiewijzer gemeente De Bilt Stap 1: Inventarisatie Je staat aan de start van een project/ beleidstraject, maar vraagt je af of en hoe je inwoners en/of ondernemers moet betrekken bij je project.

Nadere informatie

Gemeente Almere laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Almere laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Almere laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Almere.

Nadere informatie

Memo. aan. de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp. van. Veiligheid en wijken. 5 januari 2017

Memo. aan. de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp. van. Veiligheid en wijken. 5 januari 2017 Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp Veiligheid en wijken 5 januari 2017 Memo Hierbij treft u een kort memo aan over de voortgang

Nadere informatie

De handreiking voor inwoners WhatsApp buurtpreventie

De handreiking voor inwoners WhatsApp buurtpreventie 2016 De handreiking voor inwoners WhatsApp buurtpreventie Inhoud Inleiding... 3 Doelstellingen... 3 Opbouw WhatsApp groepen per straat, buurt of wijk... 3 Een beginnende WhatsApp groep... 3 Meerdere groepen

Nadere informatie

Draaiboek Inzamelactie

Draaiboek Inzamelactie Draaiboek Inzamelactie Projectplan Inzamelactie Naam vereniging/ club/ school/ organisatie Versie 4 mei 2011 Auteur: Stichting Football Maties 1 Inhoud: 1. Inleiding. 2. Geschiedenis Football Maties. 3.

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout

Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout Datum: vrijdag 29 oktober 2010 Plaats: Utrecht, Restaurant de Hoge Weide, ontvangst om 19.30 uur Aanwezig: het bestuur: Lenno Maris (voorzitter),

Nadere informatie

PUBLIEKSACTIVITEITEN EN COMMUNICATIE. Periode aug dec 2013

PUBLIEKSACTIVITEITEN EN COMMUNICATIE. Periode aug dec 2013 PUBLIEKSACTIVITEITEN EN COMMUNICATIE Periode aug dec 2013 1. MIDDELEN Banners bij bouwmarkten Om klusbedrijven en mensen die een nieuwe woning hebben gekocht of hun huis gaan renoveren te attenderen op

Nadere informatie

Cartesius Lyceum - Verzuimprotocol

Cartesius Lyceum - Verzuimprotocol Verzuimprotocol 2018-2019 1 Inhoudsopgave Afspraken m.b.t. registratie en afhandeling 3 Ziekte 3 Te laat komen 3 Verzuim 4 Verwijdering uit de les 4 Basisacties bij te laat, ongeoorloofd afwezig en verwijdering

Nadere informatie

Thema-avond Wijkcommunicatie. Bewonersoverleg Spijkerkwartier 2 februari 2017 Verslag

Thema-avond Wijkcommunicatie. Bewonersoverleg Spijkerkwartier 2 februari 2017 Verslag Thema-avond Wijkcommunicatie Bewonersoverleg Spijkerkwartier 2 februari 2017 Verslag A. Suggesties www.mijnspijkerkwartier.nl Zorg ervoor dat de wijkkranten (pdf-bestanden) met Google of anderszins doorzoekbaar

Nadere informatie