eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort 2012 1"

Transcriptie

1 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort eerstegraads Docentenopleiding HGZO De eerstegraads Docentopleiding HGZO is een tweejarige opleiding voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en voor docenten in de sector hoger gezondheidszorgonderwijs (HGZO). Deze deeltijdopleiding wordt verzorgd door EXPOSZ in opdracht van het ministerie van VWS. Dit opleidings-, advies en onderzoekscentrum voor Sport en Zorg maakt deel uit van de Faculteit der Bewegingswetenschappen (FBW) aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. Door de positie aan de VU kan de opleiding een brug slaan tussen wetenschappelijke ontwikkelingen enerzijds en toepassingen daarvan in het zorgonderwijs anderzijds. De eerstegraads Docentenopleiding HGZO leidt op een beroepsinhoudelijke expertdocent met coördinerende taken, die een brugfunctie vervult tussen de opleiding en de beroepspraktijk. Tijdens de opleiding is er speciale aandacht voor (individuele) beroepsverdieping. Het uitgangspunt voor deze beroepsverdieping is dat een docent pas een goede docent is als hij 1 zijn onderwijs kan afstemmen op ontwikkelingen binnen zijn vakgebied en de gezondheidszorg. De opleiding kenmerkt zich door heterogene groepen met docenten-in-opleiding (dio s) vanuit verschillende beroepsgroepen in de zorg. De opleiding is zeer uitvoerig en compleet. Dankzij de intensieve en persoonlijke begeleiding zijn dio s in staat het beste uit zichzelf te halen in hun ontwikkeling tot docent. De eerstegraads Docentenopleiding HGZO is ook toegankelijk voor dio s die nog geen baan als docent hebben. Een grote meerderheid van hen verkrijgt tijdens of kort na het volgen van de opleiding een aanstelling als docent. Wat doet EXPOSZ nog meer? Naast de eerstegraads Docentenopleiding HGZO verzorgt het centrum de master Docent HGZO, de eenjarige docentenopleiding voor masterstudenten Bewegingswetenschappen, het tweedaags HGZO-congres en een postacademische opleiding tot praktijksportpsycholoog. Daarnaast wordt coaching van docenten en scholing op maat aangeboden. Ook kunt u bij het centrum terecht voor onderwijskundig advies en ondersteuning, bijvoorbeeld bij curriculumherziening. Met ingang van 1 oktober 2010 maakt het ITON (Instituut voor toegepaste Neurowetenschappen) deel uit van EX- POSZ. Wat is onze jaarlijkse instroom en uitstroom? De afgelopen jaren zijn gemiddeld 32 dio s per jaar gestart, waarvan ruim 75% van de dio s het diploma behaalt. Vanaf september 2011 biedt EXPOSZ twee verschillende curricula aan; de eerstegraads docentenopleiding HGZO en de master Docent HGZO 2. 1 Waar gebruik wordt gemaakt van de mannelijke persoonsaanduiding is dit uitsluitend ter wille van taalkundig gemak gedaan. Gelieve voor de mannelijke vormen ook de vrouwelijke equivalenten erbij te betrekken. 2 Voor meer informatie over deze opleiding wordt u verwezen naar de Brochure master Docent HGZO.

2 2 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort 2012 Bekwaamheid en bevoegdheid De eerstegraads Docentenopleiding HGZO leidt u op tot docent op eerstegraads niveau binnen het beroep waarvoor u opgeleid bent. Een verpleegkundige stroomt uit als docent aan de opleiding tot (specialistisch) verpleegkundige, een operatieassistent als docent aan de opleiding tot operatieassistent, een oefentherapeut Cesar als docent aan de opleiding tot oefentherapeut Cesar. De eerstegraads Docentopleiding HGZO is ook toegankelijk voor ervaren docenten. Zij kunnen in de opleiding hun docentcompetenties verder ontwikkelen. De eerstegraads Docentenopleiding HGZO geeft een diploma af waarin verklaard wordt dat de dio de opleiding met succes heeft afgerond. Wie bewaakt de inhoud en het niveau van de opleiding? De inhoud en het niveau van de eerstegraads Docentenopleiding HGZO worden bewaakt door een Begeleidingscommissie. Hiertoe stelt zij het competentieprofiel, de instroomeisen, de OER, de studiegids en het evaluatierapport vast. De samenstelling van de begeleidingscommissie is zo gekozen dat voor ieder opleidingsveld een deskundige zitting heeft. Daarnaast hebben vier medewerkers van de Vrije Universiteit zitting.

3 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort Competenties De eerstegraads docent HGZO draagt zorg voor kwalitatief goed onderwijs aan een opleiding in de gezondheidszorg op hbo niveau, gelieerd aan een (academisch) ziekenhuis of een hbo-instelling. Hiervoor heeft de docent een scala aan competenties nodig. Immers, hij dient zowel onderwijs te ontwikkelen, uit te voeren en te evalueren als een bijdrage te leveren aan het goed laten functioneren van het totale onderwijsproces en de onderwijsorganisatie. De eerstegraads docent HGZO is een beroepsinhoudelijke expertdocent met coördinerende taken, die een brugfunctie vervult tussen de opleiding en de beroepspraktijk. Hij onderhoudt de contacten met de beroepspraktijk, zorgt voor onderwijs dat goed aansluit bij de praktijk en heeft oog voor vernieuwingen die gaande zijn in zowel zijn beroep in de zorg als in het onderwijs. Samen met collega s levert hij een bijdrage aan de implementatie van deze vernieuwingen. Om bovenstaande taken goed te kunnen vervullen werkt de docent in opleiding (dio) gedurende zijn opleiding tot de eerstegraads docent HGZO aan de volgende competenties: Ontwerpen van onderwijs De docent ontwerpt beroepsinhoudelijk en onderwijskundig verantwoorde leersituaties en onderwijseenheden. Uitvoeren van onderwijs De docent kan een onderwijsleersituatie uitvoeren, waarbinnen het bij de student gewenste leerproces tot stand komt. Coachen van individuele studenten Een docent coacht de individuele student in zijn ontwikkeling tot een zelfstandig beroepsbeoefenaar. Dit doet hij binnen de afgesproken visie en kaders van de HGZO-opleiding. Toetsen van leerresultaten De docent levert een bijdrage aan de ontwikkeling en toepassing van assessment- en toetsinstrumenten. Functioneren in een onderwijsorganisatie De docent maakt deel uit van de onderwijsorganisatie en functioneert hierbinnen als professional bij het uitvoeren van zijn taken. Meewerken aan onderwijsinnovaties De docent levert een bijdrage aan onderwijsvernieuwingen, waarin hij onderwijskundige en beroepsinhoudelijke ontwikkelingen verwerkt. Professionaliseren van eigen handelen De docent ontwikkelt zich voortdurend in de verschillende competenties. Hij kan zijn groei aantonen met bewijsmateriaal en zijn ontwikkeling bespreekbaar maken, zowel digitaal als mondeling.

4 4 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort 2012 Opbouw onderwijsprogramma Voor meer informatie over het profiel waartoe wordt opgeleid, de instroomeisen en de inhoud van de eerstegraads Docentenopleiding HGZO nodigen we u graag uit voor één van onze voorlichtingsbijeenkomsten. Het studieprogramma De eerstegraads Docentenopleiding HGZO heeft een omvang van 1680 uur, verdeeld over twee jaar. Elk jaar van 38 studieweken is opgedeeld in trimesters. Uitgaande van deze studieweken dient u gemiddeld 22 uur per week aan de opleiding te besteden. Binnen een trimester werkt u aan verschillende competenties. Hiervoor zijn leervragen geformuleerd, die veelal over meerdere trimesters doorlopen. Doorgaans bent u drie van de vier weken per maand één vaste dag per week op de VU om deel te nemen aan de onderwijsbijeenkomsten. In de periode zijn deze gepland op de dinsdag. Op deze vaste onderwijsdag worden tussen 9.30 en uur drie bijeenkomsten van twee uur geroosterd. Ongeveer 1 keer per maand is één van de bijeenkomsten is een professionaliseringsbijeenkomst. In deze bijeenkomsten leert u reflecteren, is er tijd voor intervisie en werkt u aan uw portfolio. Ook kunt u extra oefenen met lastige aspecten van het docentschap of ideeën uitwisselen met uw mededio s. Daarnaast is er tijd voor individuele gesprekken met uw coach. De overige bijeenkomsten zijn onderwijsbijeenkomsten. In deze bijeenkomsten die een didactische of een vakdidactische inhoud kunnen hebben, bent u veelal zelf actief en in samenwerking met uw mededio s bezig met het verwerven van de competenties. Naast de onderwijsdagen (6 uur per week) op de VU loopt u gemiddeld één dag (8 uur) per week stage op een onderwijsinstelling. Ook zult u door middel van IBV tijdens de opleiding de ontwikkelingen uit het eigen beroep moeten blijven volgen, zodat u uw onderwijs inhoudelijk up-todate kan houden. De gemiddelde studielast voor IBV is 1,5 uur per studieweek. Aan zelfstudie besteedt u ongeveer 6,5 uur per week. In zelfstudieweken (roostervrij) is dit zo n 12,5 uur in de week. Toetsing Binnen competentiegericht onderwijs is het van belang dat toetsing gedurende de gehele opleiding plaatsvindt, zodat u continu feedback krijgt op uw ontwikkeling tot docent. U wordt beoordeeld in situaties die zoveel mogelijk beroepsgetrouw zijn. De toetsing vereist een geïntegreerde toepassing van kennis, vaardigheden en attitude. U wordt beoordeeld op basis van door u gemaakte opdrachten. Een deel van deze opdrachten wordt gebruikt om een bindende uitspraak te doen over uw voortgang. Naast deze opdrachten wordt gewerkt met oefenopdrachten. Deze zijn bedoeld als oefening of als middel om meer zelfinzicht te verkrijgen en worden niet gebruikt om een bindende uitspraak te doen over uw voortgang. Voor elke door ons geformuleerde op-

5 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort dracht is het mogelijk een alternatieve opdracht te maken indien u dit wenst. Eerder Verworven Competenties Indien u al voor de eerstegraads Docentenopleiding HGZO relevante scholingen heeft gevolgd, en/of wanneer u relevante onderwijservaring heeft, kan het zijn dat u al enkele van de eerder genoemde zeven competenties heeft behaald of delen daarvan. Dit worden Eerder Verworven Competenties (EVC s) genoemd. Het is mogelijk dat u vanwege uw EVC s met een geringere studielast de opleiding kan afronden. Dio s die in aanmerking komen voor een aangepast studietraject op basis van EVC s hebben doorgaans al een tweedegraads docentenopleiding afgerond, zijn reeds enkele jaren in het onderwijs werkzaam of hebben al een academische masteropleiding afgerond. Indien u denkt EVC s te bezitten, kunt u op het aanmeldingsformulier aangeven dat u deze wilt laten vaststellen. Tijdens het intakegesprek wordt bepaald of u voldoende ervaring heeft om aan het EVC-assessment deel te nemen. Indien dit het geval is, stelt u een zogenaamd EVCdocument op. Indien u opgaat voor een EVC voor de competentie Uitvoeren van onderwijs, zal tevens voor de start van de opleiding een door u verzorgde onderwijsbijeenkomst beoordeeld worden op onderwijskundige verantwoording en uitvoering. Op basis van het EVC-document en een mondelinge gesprek dat u voert met twee assessoren, zal vastgesteld worden welke EVC s u bezit en via welk traject u de eerstegraads Docentenopleiding HGZO met minder studielast zou kunnen afronden. Dit EVCassessment kan uitsluitend voorafgaand aan de start van de opleiding plaatsvinden. De eerstegraads Docentenopleiding HGZO behoudt zich het recht voor om een aanvraag tot het beoordelen van EVC s bij dio s niet te honoreren indien de kandidaat naar inzicht van de opleiding niet genoeg relevante bewijslast kan tonen. Indien de EVC-kandidaat zijn inschrijving voor de eerstegraads Docentenopleiding HGZO intrekt nadat een door hem verzorgde les is beoordeeld, of nadat zijn EVC-document is beoordeeld, dan wordt 150,- voor deze beoordelingen in rekening gebracht.

6 6 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort 2012 Inschrijving en annulering Instroomeisen 3 U kunt worden toegelaten tot de eerstegraads Docentenopleiding HGZO indien u: in het bezit bent van een diploma van een hbo-bacheloropleiding of een 4-jarige hbo-opleiding in de gezondheidszorg, of indien u een 3-jarige hbo-opleiding of een opleiding in de gezondheidszorg op hbo-niveau, die onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS valt, heeft afgerond. Hiernaast kunt u ook instromen indien u een inservice-opleiding verpleegkunde A, B of Z hebben afgerond, mits u tevens een door het CZO erkende verpleegkundige vervolgopleiding heeft afgerond. relevante werkervaring heeft opgedaan die gelijk of gelijkwaardig is aan minimaal 2 jaar met een omvang van 0,8 fulltime-equivalent (fte). voor minimaal de duur van de opleiding beschikt over een praktijkplaats voor minimaal 0,2 fte bij een hbo-bacheloropleiding of hboniveauopleiding op het eigen vakgebied. Indien u een betrekking als docent heeft binnen een hbo-opleiding voor minimaal 0,2 fte hebben, kunt u uw werkplek als praktijkplaats gebruiken. de Nederlandse taal uitstekend beheerst in woord en geschrift en beschikt over basis computervaardigheden (Microsoft Word en Microsoft PowerPoint). Aanmelding U kunt zich het hele jaar door aanmelden door het bijgevoegde aanmeldingsformulier in te vullen en op te sturen voor 1 mei Vervolgens wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek in mei. In dit gesprek komen onder meer uw motivatie voor de opleiding, uw werkervaring in de zorg, uw onderwijservaring, de studiebelasting en de eisen die gesteld worden aan de praktijkplaats in het HGZO aan de orde. Na de intakegesprekken wordt gestart met de plaatsing van nieuwe dio s. Indien nodig, wordt loting uitgevoerd. Als uw aanmeldingsformulier te laat in ons bezit is, wordt u geplaatst op volgorde van aanmelding. Dit kan inhouden dat u op de reservelijst wordt geplaatst. Loting Voor cohort 2012 worden maximaal 18 dio s geplaatst. Als meer dan 18 kandidaten zich aanmelden, is loting noodzakelijk. Wanneer het aantal beschikbare praktijkplaatsen voor een bepaalde categorie beroepsbeoefenaren kleiner is dan het aantal aanmeldingen vanuit die beroepsgroep, kan gewogen loting noodzakelijk zijn. Wanneer u al als docent werkzaam 3 Voor meer informatie over de instroomeisen wordt u verwezen naar het document Instroomeisen eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort De toelating van kandidaten die niet aan deze instroomeisen voldoen, zal door de Toelatingscommissie worden beoordeeld.

7 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort bent binnen het HGZO wordt u met voorrang geplaatst, omdat u de praktijkopdrachten (grotendeels) kan uitvoeren binnen uw werksituatie. Als u als kandidaat-dio zelf een praktijkplaats verwerft, draagt u er zorg voor dat een HGZO-opleiding u een geoormerkte plaats biedt. Deze opleiding dient de eerstegraads Docentenopleiding HGZO uiterlijk 1 mei 2012 te laten weten dat zij u een praktijkplaats biedt. Op basis daarvan wordt u met voorrang geplaatst. Dit biedt echter geen garantie om met de eerstegraads Docentenopleiding HGZO te kunnen beginnen. In bijzondere gevallen kan loting alsnog noodzakelijk zijn. In de lotingprocedure worden aan de kandidaten loten toegekend op basis van verstrekte gegevens op het aanmeldingsformulier. Er wordt geplaatst op basis van de volgende uitgangspunten: uit iedere beroepsgroep kan minimaal één kandidaat deelnemen; kandidaten die docent zijn op een HGZO-opleiding en kandidaat-dio s met een geoormerkte praktijkplaats, worden met voorrang geplaatst, mits andere uitgangspunten dit toestaan en er geen onbillijke situatie ontstaat; het aantal opleidingsplaatsen voor initiële dio s wordt mede bepaald door het aantal praktijkplaatsen op de opleidingsinstituten; ook kandidaten zonder een baan in het HGZO dienen kans op plaatsing te hebben; bij aanmelding krijgen kandidaten die eerder zijn uitgeloot meer kans in de lotingprocedure. Na loting blijkt welke kandidaten geplaatst zijn en welke kandidaten op de reservelijst staan. Kandidaten die uitgeloot zijn, krijgen in volgorde van trekking een plaats op een reservelijst. Plaatsing Uiterlijk half juni 2012 ontvangt u bericht of u al dan niet bent geplaatst. Indien u onverhoopt niet geplaatst wordt, komt u op de reservelijst. Indien een geplaatste kandidaat van deelname afziet, bestaat de mogelijkheid dat u wordt nageplaatst. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk bericht. Financiële verplichtingen Voor het cursusjaar betaalt u 1700,- aan cursusgeld en 300,- aan studiemateriaal (wijzigingen voorbehouden). U ontvangt hiervoor een machtiging voor automatische incasso. Op uw verzoek is gespreide betaling mogelijk. Dan dient de eerste termijn uiterlijk 1 september binnen te zijn. Houdt u naast het cursusgeld en de kosten voor het studiemateriaal rekening met reiskosten naar de VU en uw praktijkplaats en eventuele andere activiteiten. Annulering Annuleringen van plaatsing (al dan niet onder voorbehoud van praktijkplaats) dienen per aangetekend schrijven te gebeuren. Bij annulering na 8 weken voor aanvang van de opleiding is men 5% van de volledige opleidingskosten verschuldigd. Tot 2 weken voor aanvang van de opleiding

8 8 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort % van de volledige opleidingskosten, daarna blijven de volledige opleidingskosten verschuldigd. Bij tussentijds beëindigen van de opleiding vindt derhalve géén restitutie van opleidingskosten plaats. Alleen bij overlijden, ernstige, langdurige ziekte of ernstig ongeval worden in overleg met de opleidingsorganisatie de opleidingskosten van het niet genoten deel van de opleiding teruggestort.

9 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort Acquireren van een praktijkplaats in het HGZO Als u geen aanstelling heeft als docent, dan heeft u een praktijkplaats nodig. De praktijkplaats biedt u de mogelijkheid om in een reële beroepssituatie te werken aan de zeven competenties en is dan ook essentieel om aan de eerstegraads Docentenopleiding HGZO te mogen starten. De laatste jaren organiseren steeds meer kandidaat-dio s zelf een praktijkplaats. Dit is aan te bevelen, omdat het de kans op toelating vergroot. Ten behoeve van het acquireren van een praktijkplaats wordt daarom hieronder aangegeven welke eisen aan een praktijkinstelling gesteld worden en een overzicht geboden van de praktijkopdrachten. Eisen aan praktijkplaatsen 4 Het is een hbo-bacheloropleiding of een CZO erkende hboniveauopleiding op uw eigen vakgebied. Er is een praktijkbegeleider beschikbaar, die (bij voorkeur) in het bezit is van een didactische bevoegdheid. U kunt er gemiddeld een dag in de week stage lopen. U kunt verschillende activiteiten uitvoeren (zie hieronder), zodat aan alle competenties gewerkt kan worden. Als dio krijgt u een praktijkbegeleider en een back-up begeleider aangewezen op de praktijkplaats. Van de praktijkbegeleider wordt verwacht dat deze: zorg draagt voor uw introductie op de praktijkplaats; samen met u de uit te voeren praktijkopdrachten plant en hiervoor mogelijkheden creëert, waarbij u zelf het initiatief neemt; door u te geven leersituaties voorbespreekt, bijwoont, nabespreekt en/of beoordeelt; begeleidings- en evaluatiegesprekken met u voert (3 à 4 keer per jaar); scorelijsten invult en producten beoordeelt; deelneemt aan praktijkbegeleidersbijeenkomsten die 2x per jaar plaatsvinden. Vergoeding begeleidingsuren De begeleiding in het eerste jaar zal in totaal maximaal 30 uur in beslag nemen. De begeleidingsuren worden vergoed, volgens een normvergoeding van 43,- per begeleidingsuur (maximaal 30 uur). De begeleiding in het tweede jaar zal maximaal 20 uur in beslag nemen. De begeleidingsuren worden vergoed, volgens een normvergoeding van 43,- per begeleidingsuur (maximaal 20 uur). Deze begeleidingsuren worden door de eerstegraads Docentenopleiding HGZO vergoed aan de praktijkinstellingen. Deze regeling geldt alleen voor 4 Dit geldt ook voor de onderwijsinstellingen van dio s met een aanstelling als docent in het HGZO.

10 10 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort 2012 stagiaires en niet voor docenten die bij de betreffende instelling in dienst zijn. Overzicht praktijkopdrachten U zal gedurende de eerstegraads Docentenopleiding HGZO op de praktijkplaats meerdere praktijkopdrachten uitvoeren. Deels zullen de praktijkopdrachten door de eerstegraads Docentenopleiding HGZO zijn geformuleerd. Daarnaast zult u samen met uw praktijkbegeleider de overige praktijkopdrachten formuleren zodat deze zoveel mogelijk aansluiten op uw leerproces. Eerste studiejaar Tijdens het eerste studiejaar zal in de praktijkopdrachten de nadruk liggen op: oriëntatie op de onderwijsinstelling en kennismaking observeren van leersituaties verzorgen van leersituaties feedbackgegevens verzamelen over verzorgde leersituaties lesbeoordeling door coach samenwerken en managen van eigen taken in een onderwijsinstelling monitoren van ontwikkelingen in zorg en onderwijs ontwikkelen en afnemen van toetsen enkele coachgesprekken voeren signaleren en analyseren van knelpunt op organisatieniveau uitvoeren taak waarin coördinerende vaardigheden gevraagd worden Tweede studiejaar Tijdens het tweede studiejaar zal in de praktijkopdrachten de nadruk liggen op: ontwerpen en uitvoeren van leersituaties ontwerpen van een module begeleiden en beoordelen van (afstudeer)projecten ontwikkelen en afnemen van praktijktoetsen coachen van studenten coördinerende taken meewerken aan onderwijsinnovatie

11 eerstegraads Docentenopleiding HGZO cohort Nadere informatie Een nieuwe brochure en informatie over de voorlichtingsdagen kunt u aanvragen bij: Mw.dr. S. Colenbrander Tel.: (020) s.colenbrander@vu.nl Fax: (020) Voor inhoudelijke informatie kunt u ook contact opnemen met de coördinator van de Docentenopleiding HGZO: Mw.drs. J. Born Tel.: (020) j.born@vu.nl Voor informatie over het acquireren van een praktijkplaats kunt u contact opnemen met de praktijkcoördinator: Mw. M. Herboldt- Soudant Tel.: (020) h.c.m.p.herboldt-soudant@vu.nl Voor actuele informatie: Ons adres is: EXPOSZ Opleidings-, advies en onderzoekscentrum voor Sport en Zorg Faculteit der Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Van der Boechorststraat BT Amsterdam Voor de bereikbaarheid en parkeervoorzieningen verwijzen wij naar de website van de VU: EXPOSZ opleiden in sport en zorg, FBW/VU Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend

Toelatingsprocedure. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO)

Toelatingsprocedure. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Toelatingsprocedure hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam www.vu.nl/masterhgzo

Nadere informatie

Studiegids 2013-2014. eerstegraads Docentenopleiding HGZO

Studiegids 2013-2014. eerstegraads Docentenopleiding HGZO Studiegids 2013-2014 eerstegraads Docentenopleiding HGZO EXPOSZ Opleidings-, advies- en onderzoekscentrum voor Sport en Zorg Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bewegingswetenschappen Van der Boechorststraat

Nadere informatie

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master het zorgonderwijs? Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het hoger gezondheidszorg onderwijs (HGZO)? Of ben je werkzaam in de zorg en

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

Studiegids 2012-2013. eerstegraads Docentenopleiding HGZO

Studiegids 2012-2013. eerstegraads Docentenopleiding HGZO Studiegids 2012-2013 eerstegraads Docentenopleiding HGZO EXPOSZ Opleidings-, advies- en onderzoekscentrum voor Sport en Zorg Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bewegingswetenschappen Van der Boechorststraat

Nadere informatie

Studiegids 2012-2013. hbo-master Docent HGZO

Studiegids 2012-2013. hbo-master Docent HGZO Studiegids 2012-2013 hbo-master Docent HGZO EXPOSZ Opleidings-, advies- en onderzoekscentrum voor Sport en Zorg Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bewegingswetenschappen Van der Boechorststraat

Nadere informatie

Studiegids 2013-2014. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs

Studiegids 2013-2014. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs Studiegids 2013-2014 hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs EXPOSZ Opleidings-, advies- en onderzoekscentrum voor Sport en Zorg Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bewegingswetenschappen

Nadere informatie

Studiegids 2014-2015. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs

Studiegids 2014-2015. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs Studiegids 2014-2015 hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs EXPOSZ Opleidings-, advies- en onderzoekscentrum voor Sport en Zorg Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bewegingswetenschappen

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

Studiegids. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO)

Studiegids. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Studiegids hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam fgb.vu.nl/zorgonderwijs

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

AANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING VOETBAL

AANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING VOETBAL VOETBAL AANKONDIGING VOETBAL September 2019 is het zover, dan gaan wij weer van start met de KNVB docentenopleiding! De KNVB Academie is hét opleidingsinstituut van het Nederlandse voetbal en richt zich

Nadere informatie

Studiegids. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO)

Studiegids. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Studiegids hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam fgb.vu.nl/ucgb

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Handleiding voor het laten erkennen van Eerder Verworven Competenties

Handleiding voor het laten erkennen van Eerder Verworven Competenties Handleiding voor het laten erkennen van Eerder Verworven Competenties Inhoudsopgave Inleiding EVC-document 1 Verloop EVC-procedure 2 Competentieprofiel 3 Bewijsmateriaal 8 Instructies voor het invullen

Nadere informatie

Schets van de cursus. voor het verkrijgen van het bewijs van voldoende DIDACTISCHE VOORBEREIDING. voor. docenten van de Hogeschool Saxion Next

Schets van de cursus. voor het verkrijgen van het bewijs van voldoende DIDACTISCHE VOORBEREIDING. voor. docenten van de Hogeschool Saxion Next Schets van de cursus voor het verkrijgen van het bewijs van voldoende DIDACTISCHE VOORBEREIDING voor docenten van de Hogeschool Saxion Next Informatiebrochure voor het cursusjaar 2007/2008 Brochure DVC

Nadere informatie

Studiegids. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO)

Studiegids. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Studiegids hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam fgb.vu.nl/zorgonderwijs

Nadere informatie

Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Positionering van de opleidingen De vergelijking met Vlaanderen

Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Positionering van de opleidingen De vergelijking met Vlaanderen Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Het is aan het beoordelingspanel om te bepalen of deze toelichting relevant is bij de beoordeling van de onderhavige opleiding. Positionering

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

Studiegids. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO)

Studiegids. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Studiegids hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam fgb.vu.nl/ucgb

Nadere informatie

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Werkplekleren Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Doel van deze brochure U bent benaderd door een student van Aeres Hogeschool Wageningen met de vraag

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

TRAINER COACH ZAALVOETBAL II

TRAINER COACH ZAALVOETBAL II TRAINER COACH ZAALVOETBAL II Algemeen Studieprogramma Binnen de top van het zaalvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste Trainer Coach. De

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT)

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT) Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova Middenmanagement (MMOT) Doelgroep Inhoud Docenten die belangstelling hebben voor een functie als team- of afdelingsleider. Oriëntatie op management is bedoeld

Nadere informatie

Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland

Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Het is aan het beoordelingspanel om te bepalen of deze toelichting relevant is bij de beoordeling van de onderhavige

Nadere informatie

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs Brochure 2017-2018 Post HBO opleiding coach in het onderwijs Coaching is een waardevol instrument bij professionalisering van leraren. Hiervoor is een goed opgeleide coach een voorwaarde! biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s)

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s) Vrijstellings- en assessmentregelingen m.b.t. elders verworven competenties (EVC s) Studiejaar: 2018-2019 Voor studenten die de Educatieve Master of de masteropleiding Educatie en Communicatie in de Wiskunde

Nadere informatie

OPLEIDING DOCENT NT2

OPLEIDING DOCENT NT2 OPLEIDING DOCENT NT2 IN DE VOLWASSENENEDUCATIE VU-NT2 PROFESSIONAL CURSUSJAAR 2016/2017 De opleiding Docent NT2 in de volwasseneneducatie is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Trainer-Coach Zaalvoetbal II

Trainer-Coach Zaalvoetbal II Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Trainer-Coach Zaalvoetbal II 2010/'11 Trainer-Coach Zaalvoetbal II Algemeen Binnen de top van het zaalvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief.

Nadere informatie

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Werkplekleren Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Doel van deze brochure U bent benaderd door een student van Aeres Hogeschool Wageningen (voorheen Stoas

Nadere informatie

U kunt leraar worden?!

U kunt leraar worden?! Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Afdeling Hoger Onderwijs Afdeling Voortgezet Onderwijs Bestuursbureau/HRM U kunt leraar worden?! Universiteit Leiden. Universiteit

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie

Basiskwalificatie Onderwijs (BKO)

Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) Achtergrondinformatie Binnen de Nederlandse universiteiten en universitaire medische centra is een Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) ontwikkeld. Dit is een onderwijskwalificatie

Nadere informatie

Vrijstellings- en assessmentregelingen m.b.t. elders. verworven competenties (EVC s) Lerarenopleiding Groningen

Vrijstellings- en assessmentregelingen m.b.t. elders. verworven competenties (EVC s) Lerarenopleiding Groningen Vrijstellings- en assessmentregelingen m.b.t. elders verworven competenties (EVC s) Lerarenopleiding Groningen Studiejaar: 2015-2016 Voor studenten die Het tweede jaar van de Educatieve Master of de masteropleiding

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Onderzoeksstage master Docent HGZO

Onderzoeksstage master Docent HGZO Onderzoeksstage master Docent HGZO Algemene informatie master docent HGZO cohort 2013 De master Docent HGZO is een door de NVAO geaccrediteerde hbo- master voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg

Nadere informatie

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s)

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s) Vrijstellings- en assessmentregelingen m.b.t. elders verworven competenties (EVC s) Studiejaar: 2017-2018 Voor studenten die: het tweede jaar van de Educatieve Master of de masteropleiding Educatie en

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven:

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: 10 FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit Gezondheidszorg A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: Artikel 20 Inschrijving voor cursussen 3A De student is zelf

Nadere informatie

Informatie werkplekleren

Informatie werkplekleren Informatie werkplekleren Pabo Venlo 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Stagedagen Blz. 4 Stageweken Blz. 4 Jaaroverzicht 2014-2015 Blz. 5 Opleidingsprogramma Blz. 6 Propedeusefase Hoofdfase Afstudeerfase

Nadere informatie

1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU

1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU 1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU school Schooltype: PO, SO, VO, VSO, MBO Adres Telefoon werkplekbegeleider E-mail (Werkplekbegeleider)

Nadere informatie

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO Handleiding voor de kandidaat Bijgewerkt: 19 maart 2013 1 Contactgegevens: WFTNIVO Villawal 11 3432 NX Nieuwegein Tel. 030 6023075 info@wftnivo.nl www.wftnivo.nl

Nadere informatie

UEFA A AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING

UEFA A AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING 2019-2020 Binnen de top van het amateurvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste trainer-coach. De werkzaamheden

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL INHOLLAND Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Modulebeschrijving FINSLC0108

Modulebeschrijving FINSLC0108 pagina 1 van 5 Modulebeschrijving FINSLC0108 Naam module FINSLC0108 Vakgebied(en) Studieloopbaancoaching Studiepunten 1 EC Voorkennis De vereiste voorkennis van deze module zijn de stagevoorbereidingsactiviteiten

Nadere informatie

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Contactgegevens: Laatst bijgewerkt: 29 februari 2012 1 SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Medical Imaging/ Radiation Oncology Verschillende studies laten zien dat de druk op de gezondheidszorg

Nadere informatie

Examenreglement 2014-2015

Examenreglement 2014-2015 Examenreglement 2014-2015 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Algemeen 3 Hoofdstuk 2 Toelating tot opleidingen en cursussen 4 Hoofdstuk 3 Onderwijsprogramma 5 Hoofdstuk 4 Getuigschrift 7 Hoofdstuk 5 Doel en vorm

Nadere informatie

UEFA A YOUTH AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING

UEFA A YOUTH AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING 2019-2020 De (voetbal) wereld verandert continu en het tempo van deze veranderingen neemt toe. En dat heeft invloed op jou als trainer-coach en de manier waarop je

Nadere informatie

Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma)

Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma) Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma) Toelichting voor kandidaten Schouten & Nelissen University Van Heemstraweg-West 5 5301 PA Zaltbommel Postbus 266 5300 AG Zaltbommel

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Bijlage, Bachelor Opleiding Docent Muziek

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Bijlage, Bachelor Opleiding Docent Muziek ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Bijlage, Bachelor Opleiding Docent Muziek Studiejaar 2013-2014 Algemeen 1. Deze bijlage bij het algemene gedeelte van de Onderwijs- en examenregeling van Codarts is van toepassing

Nadere informatie

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies Dedicated Schakeljaar Vitale Functies 1. Inleiding Het schakeljaar vormt de verbinding tussen de studie geneeskunde en de vervolgopleidingen. De student leert te functioneren op het niveau van een beginnende

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL INHOLLAND Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Volg de Master Leren en Innoveren

Volg de Master Leren en Innoveren Starten met onderwijsvernieuwing? Volg de Master Leren en Innoveren Utrecht 2011-2012, 3e leergang Vind jij nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in het onderwijs belangrijk en wil jij daarin een voortrekkersrol

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

U I T S P R A A K 1 3-0 87

U I T S P R A A K 1 3-0 87 U I T S P R A A K 1 3-0 87 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep XXX, appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, verweerder

Nadere informatie

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding.

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding. Onderwerp 1. Competentiescan Geef met behulp van de competentiescan aan wat u als leercoach-in-opleiding al beheerst en wat u wilt leren. 2. Intake Bespreek met een cursist de competentiescan. 3. Persoonlijk

Nadere informatie

Versie januari 2011. Waterhulpverlening

Versie januari 2011. Waterhulpverlening Waterhulpverlening Waarom omzetten De huidige KNBRD bonds(strandwacht)diploma s A en B en de varendredden lijn zijn al vanaf voor de jaren tachtig in gebruik binnen Reddingsbrigade Nederland, waardoor

Nadere informatie

Sport en Welzijn. Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam

Sport en Welzijn. Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam Gezondh Sport en Welzijn Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Physician Assistant De Physician Assistant (PA) is een hoogopgeleide medische professional

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

UEFA A / Trainer-Coach I Senioren

UEFA A / Trainer-Coach I Senioren Koninklijke Nederlandse Voetbalbond KNVB Academie UEFA A / Trainer-Coach I Senioren KNVB Academie 2011/'12 UEFA A /Trainer-Coach I Senioren Algemeen Binnen de top van het amateurvoetbal zijn in de verschillende

Nadere informatie

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct

Nadere informatie

U I T S P R A A K 1 4-3 0 5

U I T S P R A A K 1 4-3 0 5 U I T S P R A A K 1 4-3 0 5 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen het Bestuur van de Faculteit Campus Den Haag, verweerder

Nadere informatie

Gezondh Sport en Welzijn. Advanced Health Informatics Practice Masteropleiding Amsterdam

Gezondh Sport en Welzijn. Advanced Health Informatics Practice Masteropleiding Amsterdam Gezondh Sport en Welzijn Advanced Health Informatics Practice Masteropleiding Amsterdam Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Advanced Health Informatics Practice De Advanced Health Informatics

Nadere informatie

AANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING

AANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING AANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING JOUW VOETBALAMBITIE, ONS DOEL In september is het zover, dan gaat de KNVB docentenopleiding weer van start! Wil jij weten of de docentenopleiding iets voor jou is? In deze

Nadere informatie

OPLEIDING DOCENT NT2 IN DE VOLWASSENENEDUCATIE CURSUSJAAR 2017/2018

OPLEIDING DOCENT NT2 IN DE VOLWASSENENEDUCATIE CURSUSJAAR 2017/2018 OPLEIDING DOCENT NT2 IN DE VOLWASSENENEDUCATIE CURSUSJAAR 2017/2018 De opleiding Docent NT2 in de volwasseneneducatie is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Windesheim

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

Aankondiging UEFA A Seizoen 2017/ 18

Aankondiging UEFA A Seizoen 2017/ 18 Aankondiging UEFA A Seizoen 2017/ 18 Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Studieprogramma... 3 2.1 Doel van de opleiding... 3 2.2 Opzet van de opleiding... 3 2.3 Studiebelasting... 5 3 Organisatie... 5 3.1 Cursusplaatsen...

Nadere informatie

Kennisinstelling met als specialisme kleur. Scholingsprogramma. Deeltijdopleiding tot kleurkundige

Kennisinstelling met als specialisme kleur. Scholingsprogramma. Deeltijdopleiding tot kleurkundige Kennisinstelling met als specialisme kleur Scholingsprogramma Deeltijdopleiding tot kleurkundige Voorwoord De Nederlandse Kleurenschool (NKS) verzorgt als enige opleider de deeltijdopleiding tot kleurkundige.

Nadere informatie

Programma informatie Docentenopleiding BW

Programma informatie Docentenopleiding BW Programma informatie Docentenopleiding BW Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Competentieprofiel Docentenopleiding FBW 1.1 Inleiding 1.2 Visie op ontwikkeling, leren en opleiden 1.3 Missie 1.4 Competentieprofiel

Nadere informatie

UEFA C / Trainer-Coach III Senioren

UEFA C / Trainer-Coach III Senioren Koninklijke Nederlandse Voetbalbond KNVB Academie UEFA C / Trainer-Coach III Senioren KNVB Academie 2011/'12 UEFA C /Trainer-Coach III Senioren Algemeen Binnen het amateurvoetbal zijn veel seniorenteams

Nadere informatie

TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II

TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II Algemeen Studieprogramma Binnen de top van het zaalvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste Trainer Coach. De

Nadere informatie

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC)

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Protocol Werkplekleren Student ESoE Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Versie juli 2011 1 Protocol Werkplekleren Master SEC Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk te laten

Nadere informatie

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Leren = durven Aan de slag als zij-instromer in het basisonderwijs Heb je altijd al in het basisonderwijs willen werken? Het zij-instroomtraject biedt je de mogelijkheid

Nadere informatie

UEFA A / Trainer-Coach I Senioren

UEFA A / Trainer-Coach I Senioren UEFA A / Trainer-Coach I Senioren Algemeen Binnen de top van het amateurvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste Trainer-Coach. De taken van

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

UEFA A Youth /Trainer-Coach I Jeugd

UEFA A Youth /Trainer-Coach I Jeugd UEFA A Youth /Trainer-Coach I Jeugd Algemeen In de landelijke divisies van het jeugdvoetbal zijn veel teams actief die bestaan uit getalenteerde jeugdvoetballers. Elk van deze teams vraagt om de juiste

Nadere informatie

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 Functie-informatie Functienaam Docent LD Type 1 Salarisschaal 12 Functiebeschrijving Context De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een instelling voor voortgezet

Nadere informatie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Bureau de Roos Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Inleiding Leuk dat u interesse heeft in het Specialisatiejaar Kindertherapie dat Bureau de Roos aanbiedt. Dit jaar is speciaal voor hen die zich

Nadere informatie

Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO

Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO Laatst bijgewerkt: 24 november 2011 1 Contactgegevens: SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

Aankondiging UEFA C YOUTH Seizoen

Aankondiging UEFA C YOUTH Seizoen Aankondiging UEFA C YOUTH Seizoen 2017-2018 Inhoud 1. Algemeen... 3 1.1. Inleiding... 3 2. Organisatie... 3 2.1. Competentiegericht opleiden... 3 2.2. Opzet van de opleiding... 3 2.3. Programma... 3 2.4.

Nadere informatie

Kenmerken van de opleidingsvarianten in de OSR

Kenmerken van de opleidingsvarianten in de OSR Kenmerken van de opleidingsvarianten in de OSR Versie 3-12 september 2012 In onderstaande tabellen zijn de belangrijkste kenmerken weergegeven van de varianten van Opleiden in de school (OidS) waarop de

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 De ILO leidt op voor eerstegraads leraar in 23 verschillende vakken. Je kunt voor de meeste opleidingen zowel in augustus als in februari beginnen. Voor Arabisch, Hebreeuws,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Tarab instituut Nederland

Algemene voorwaarden Tarab instituut Nederland Algemene voorwaarden Tarab instituut Nederland 1. Ethische Code Opleidingen en workshops worden gegeven conform de Ethische Code van het Tarab Instituut International. Deelnemers kunnen altijd vooraf,

Nadere informatie

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s)

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s) Vrijstellings- en assessmentregelingen m.b.t. elders verworven competenties (EVC s) Studiejaar: 2016-2017 Voor studenten die Het tweede jaar van de Educatieve Master of de masteropleiding Educatie en Communicatie

Nadere informatie

Aankondiging Goalkeepercoach B Seizoen

Aankondiging Goalkeepercoach B Seizoen Aankondiging Goalkeepercoach B Seizoen 2016-2017 Inhoud 1. Algemeen... 3 1.1. Inleiding... 3 2. Organisatie... 3 2.1. Competentiegericht opleiden... 3 2.2. Opzet van de opleiding... 3 2.3. Studiebelasting...

Nadere informatie

STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL

STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL Cursusjaar 2015-2016 Versie september 2015 2015 Vrije Universiteit, Amsterdam PREMASTERPROGRAMMA

Nadere informatie

TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II

TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II Algemeen Studieprogramma Binnen de top van het zaalvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste Trainer Coach. De

Nadere informatie

School voor Spiritualiteit

School voor Spiritualiteit Aanmeldingsformulier Geestelijke Begeleiding Ondergetekende meldt zich aan als student voor de opleiding Geestelijke Begeleiding 2015-2017/18 Persoonlijke gegevens: Achternaam:.. Volledige voornamen:..

Nadere informatie

Het traceren en ontwikkelen van potentieel leidinggevenden rechtbank Amsterdam 2013.

Het traceren en ontwikkelen van potentieel leidinggevenden rechtbank Amsterdam 2013. Het traceren en ontwikkelen van potentieel leidinggevenden rechtbank Amsterdam. 1. Doel Door het formeren van een managementpool wil de rechtbank: - medewerkers binnen de rechtbank, die zich onderscheiden

Nadere informatie

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector Toelichting aanvragen vrijstelling Opleidingen Educatie Zorgsector Directoraat Onderwijs en Opleidingen LUMC Juli 2017 2017 Alle rechten voorbehouden LUMC Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2 ASSISTENT- ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-2) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende

Nadere informatie