Bijlage - Beschrijving workshops tijdens LOC-Cursussen Medezeggenschap in theorie en praktijk - voorjaar 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage - Beschrijving workshops tijdens LOC-Cursussen Medezeggenschap in theorie en praktijk - voorjaar 2018"

Transcriptie

1 Bijlage - Beschrijving workshops tijdens LOC-Cursussen Medezeggenschap in theorie en praktijk - voorjaar 2018 Groningen - Hoogezand - d.d. zaterdag 3/2/ uur Workshop Contact met de achterban Om het medezeggenschapswerk goed uit te kunnen voeren is contact naar en met de achterban, de cliënten en hun familie/mantelzorgers/vertegenwoordigers, noodzakelijk. Voor een cliëntenraad is het belangrijk om te weten wat cliënten willen. En om te weten wat zij nodig hebben om hun leven te kunnen leiden zoals zij dat willen met zorg die bij hen past. Van daaruit adviseert de cliëntenraad over het beleid van de instelling. In deze interactieve workshop gaan we nader in op de middelen die de cliëntenraden kunnen inzetten om te communiceren naar en met de achterban. Daarbij is er ook aandacht voor gebruik van sociale media. Aan het eind van de workshop weet u op welke (digitale) manieren u contact met de achterban kunt onderhouden en welke manieren passen bij uw cliëntenraad, achterban en instelling. Praktijkvoorbeelden worden uitgewisseld. Deelnemers maken een communicatieplan waarin zij aangeven welke media zij hoe willen inzetten. Workshop Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en de rol van cliëntenraden Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg staat wat goede zorg is. Het kwaliteitskader staat in het wettelijke register van het Zorginstituut Nederland. Daardoor zijn alle verpleeghuizen in Nederland verplicht te doen wat er in het kwaliteitskader staat. De cliëntenraad is een belangrijke partner bij de uitvoering van het kwaliteitskader en kan er onder meer op letten of bewoners en naasten goede zorg ervaren. In deze workshop wordt uitleg gegeven over de rol van cliëntenraden t.a.v. de kwaliteit van de verpleeghuiszorg op basis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz).

2 Utrecht - Utrecht - d.d. dinsdag 20/2/ uur Workshop Zorginkoop en de rol van cliëntenraden (m.m.v. LOC-Expertgroep Zorggeld) Cliëntenraden krijgen een steeds belangrijkere positie. Het is sinds een paar jaar heel gebruikelijk dat cliëntenraden in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VV&T) betrokken worden bij de gesprekken tussen het zorgkantoor en de zorginstelling. En dat kan best ingewikkeld zijn: Wat zijn verwachtingen van de zorgkantoren t.a.v. cliëntenraden en het zorginkoopproces? Hoe kunnen cliëntenraden worden ondersteund bij hun rol in de zorginkoop? Hoe kunnen cliëntenraden en zorgaanbieders elkaar versterken? Waar ligt de verbinding tussen zorginkoop en het kwaliteitskader verpleeghuiszorg? Om antwoord te geven op deze en andere vragen, maar ook om met elkaar ideeën en tips uit te wisselen, wordt deze interactieve workshop georganiseerd. Workshop Zorg Thuis; meedenken over goede oplossingen voor thuiswonenden met zorg Steeds minder mensen wonen in een zorginstelling. Zij blijven in hun eigen huis wonen, ook als zij zorg nodig hebben. Dat geldt zowel voor ouderen, gehandicapten als mensen met psychische problemen (GGZ). Wat kunnen we doen om te zorgen dat mensen thuis een goed leven hebben? Tijdens deze workshop worden deelnemers enerzijds uitgenodigd om mee te denken over verbetering van de situatie van thuiswonenden en anderzijds gevraagd om te discussiëren over de (wettelijke) mogelijkheden van cliëntenraden om invloed op beleid uit te oefenen op instellings-, organisatie of landelijk niveau zodat mensen thuis ook echt een goed leven kunnen hebben.

3 Limburg - Nederweert - d.d. donderdag 29 maart uur Aandacht voor diversiteit in de zorg en de rol van cliëntenraden (m.m.v. COC - Limburg) Alle mensen verschillen van elkaar. Er zijn culturele verschillen, sociale verschillen, verschillen in opleidingsniveau en in seksuele identiteit. In de zorg staat de cliënt met zijn voorkeuren, vragen en gewoonten centraal. Dat betekent ook goed omgaan met verschillen tussen mensen. Maar hoe gaat dat? Hoe ervaren mensen dat? En hoe kunnen cliëntenraden er aan bijdragen dat binnen de zorgorganisatie rekening wordt gehouden met diversiteit? Deze en andere vragen staan centraal in deze workshop. Vrijheid en veiligheid in de (GGZ-)zorg en de rol van cliëntenraden Er zijn verschillende manieren voor cliëntenraden om te praten over vrijheid en vrijheidsbeperkingen. Wilt u als cliëntenraad uw achterban bewust maken en de gelegenheid geven om onderling over het onderwerp te praten? Wilt u weten welke wetgeving van toepassing is? Wilt u als cliëntenraad horen wat er leeft bij uw achterban als basis voor een gesprek met de Raad van Bestuur? Of wilt u de zichtbaarheid van de cliëntenraad vergroten en laten zien dat u zich als raad inspant voor bewustzijn en verbeteringen? Tijdens de workshop gaan we in op de vraag: Waar gaat het precies om als we het hebben over vrijheid en vrijheidsbeperking binnen zorginstellingen?. Ook maakt u kennis met ontwikkeld materiaal voor cliëntenraden om het gesprek te voeren met uw achterban of de directie. Deelnemers aan de workshop ontvangen na afloop een handreiking. Hiermee kan binnen de eigen organisatie het gesprek over vrijheid en veiligheid in de zorg worden gecontinueerd.

4 Noord-Holland - Haarlem - woensdag 18 april uur Nieuw- en verbouw en de rol van cliëntenraden (m.m.v. LOC-Bouwpool) Een cliëntenraad heeft op basis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) een adviesrecht rondom bouw en verbouw. In de Wmcz staat dit adviesrecht omschreven als: "De zorgaanbieder stelt de cliëntenraad in ieder geval in de gelegenheid advies uit te brengen over elk voorgenomen besluit dat de instelling betreft, inzake de gehele of een gedeeltelijke opheffing van de instelling, verhuizing of ingrijpende verbouwing". Inhoud Tijdens de workshop wordt aandacht besteed aan onder meer: het bouwproces; hoe cliëntenraden in het bouwproces kunnen participeren en welke adviezen de cliëntenraad kan geven in de verschillende fases van een bouwproces. Ook worden voorbeelden uit de praktijk besproken. Na deze workshop weet u wat voor de cliëntenraad van belang is om te weten over nieuw-/ verbouw en op welke wijze de cliëntenraad invulling kan geven aan zijn taak als belangenbehartiger. Onderhandelen en vergadertechnieken Vergaderen, brieven schrijven, discussiëren, etc. Het zijn noodzakelijke vaardigheden binnen het cliëntenraadswerk om het uiteindelijke doel van de cliëntenraad, namelijk het behartigen van de belangen van de cliënten, te realiseren. De meest directe manier om belangen te behartigen is door te onderhandelen met de directie. Naast onderhandelen kun je ook op meer indirecte en informele manieren invloed uitoefenen op de directie. Bijvoorbeeld door te lobbyen. Hoe doe je dat. Wat zijn tips en tops? Tijdens deze workshop komen zaken als onderhandelen, lobbyen en vergadertechnieken aan bod en worden praktische tips en handreikingen gegeven, opdat u sterker staat in de belangenbehartiging.

5 Noord-Brabant - Bergen op Zoom - d.d. dinsdag 8 mei uur Workshop Zorg & Geld en de rol van cliëntenraden (m.m.v. LOC-Expertgroep Zorggeld) Een cliëntenraad heeft op basis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) een adviesrecht over de begroting en de jaarrekening. Voor cliëntenraden is het vooral van belang om te weten of het zorggeld dat binnenkomt bij zorgaanbieders ook daadwerkelijk aan zorg besteed wordt. En of de aanbieder financieel robuust is en dus op de lange termijn een goede basis heeft om goede zorg aan cliënten te kunnen blijven leveren. Voorkennis m.b.t. financiën of financiële kengetallen is niet nodig. Na de workshop hebben deelnemers inzicht in: de verschillende documenten waar een zorginstelling jaarlijks mee te maken heeft rond de planning- en control-cyclus; de onderwerpen waar de cliëntenraad invloed op kan uitoefenen; de wijze waarop de cliëntenraad vanuit cliëntenperspectief de financiële situatie van de zorgaanbieder kan analyseren, zodat de cliëntenraad een goed onderbouwd advies over begroting en jaarrekening kan uitbrengen. Workshop Medezeggenschap bij scheiden van wonen en zorg (m.m.v. de Woonbond) Doordat mensen langer zelfstandig (moeten) wonen en door de verschuiving van zorgverlening naar gemeenten, gaan de werkvelden wonen en zorg elkaar steeds meer raken. Dit betekent dat er steeds meer onderwerpen komen waar zowel cliëntenraden als huurdersorganisaties (en steeds vaker ook Wmo-/Smo-raden) mee te maken krijgen. Ingewikkeld wordt het wanneer er overlappen in de verschillende rollen van zorgaanbieder en verhuurder komen. Bijvoorbeeld als de zorgverlener ook verhuurder wordt of als in de woon-servicekosten ook zorg-servicekosten verrekend worden. Voor cliënten en huurders is het dan vaak erg moeilijk om precies uit te zoeken bij wie ze moeten zijn als ze een probleem hebben. Daarnaast verschuilen verhuurders en zorgverleners zich dan vaak achter elkaar of achter afspraken die zij onderling gemaakt hebben, zonder dat daar cliënten of huurders bij betrokken zijn of hierover advies hebben kunnen geven. Tijdens deze workshop wordt aan de hand van een praktijkvoorbeeld de weg gewezen in het doolhof van wetten, verantwoordelijke organisaties en belangenorganisaties op het snijvlak wonen en zorg. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een door LOC en Woonbond ontwikkelde leidraad die kan helpen om de weg te vinden als een waar doolhof dreigt te ontstaan, waarin degene die een probleem ervaart, zijn weg moet zien te vinden.

Liesbeth Honig, adviseur en expert medezeggenschap LOC en Thom van Woerkom, belangenbehartiger LOC

Liesbeth Honig, adviseur en expert medezeggenschap LOC en Thom van Woerkom, belangenbehartiger LOC Workshop ronde 11.30-12.45 uur 1. LOC - Cliëntenraad en kwaliteitskader Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg staat wat

Nadere informatie

Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie

Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie Programma Cliëntenraden: Waar zitten ze? Wat doen ze? Kansen voor u en hen? Samenwerking, hoe pakt u dat aan? Waar zitten

Nadere informatie

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden Welkom in de cliëntenraad is een uitgave van LOC Zeggenschap in zorg. LOC is er voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang,

Nadere informatie

Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg H an d re ik in g vo o r c l i ën te n r a d e n. w w w. l o c. n l Uitgave: oktober 2017 Het kwaliteitskader is een uitgave van het Zorginstituut Nederland d.d. 13.01.2017

Nadere informatie

De Cliëntenraad van het Gemini Ziekenhuis

De Cliëntenraad van het Gemini Ziekenhuis De Cliëntenraad van het Gemini Ziekenhuis 1 De Cliëntenraad Sinds in 1996 de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) effectief werd, heeft elk Nederlands ziekenhuis de verplichting een Cliëntenraad

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG DE FRIESE WOUDEN 2011 Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden Postbus 181 9200 AD Drachten Tel.: 088-5120072 E-mail-adres: clientenraad@friesewouden.nl

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 Jaarverslag Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 INHOUDSOPGAVE BLZ. Voorwoord 3 Algemene informatie over de Cliëntenraad 4 Samenstelling van de Cliëntenraad 5 Behandelde adviesaanvragen

Nadere informatie

De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten.

De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten. Beste cliënten, In deze folder leggen we uit wat medezeggenschap is, wat de cliëntenraad (CR) doet, hoe wij werken en wie wij zijn. De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten. 2 Wat doen

Nadere informatie

De cliëntenraad. Uw mening horen wij graag!

De cliëntenraad. Uw mening horen wij graag! Zorgcentrum Horizon De cliëntenraad Uw mening horen wij graag! De cliëntenraad Inhoud Uw mening horen wij graag Uw mening 4 Wat is een cliëntenraad 4 Lid worden van de cliëntenraad? 5 Wat doet een cliëntenraad?

Nadere informatie

Kwaliteitskader wijkverpleging

Kwaliteitskader wijkverpleging Kwaliteitskader wijkverpleging Zeggenschap in de wijk, handreiking voor cliëntenraden Uitgave van LOC Waardevolle zorg - april 2019 Wees welkom om de informatie uit deze brochure verder te verspreiden.

Nadere informatie

Belangenbehartiging. voor u C L I Ë NTE N R A A D

Belangenbehartiging. voor u C L I Ë NTE N R A A D Belangenbehartiging voor u C L I Ë NTE N R A A D Cliëntenraad Als u ouder wordt en u krijgt te maken met beperkingen, wilt u het liefste in uw eigen woning en omgeving blijven. Helaas is dat niet voor

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad De Friese Wouden Extramuraal en De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp

Jaarverslag Cliëntenraad De Friese Wouden Extramuraal en De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp Jaarverslag 2012 Cliëntenraad De Friese Wouden Extramuraal en De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp JAARVERSLAG 2012 VAN DE CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG EN DE FRIESE WOUDEN HUISHOUDELIJKE HULP Cliëntenraad

Nadere informatie

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen?

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen? Kenmerk: WMCZ 2.0 Betreft: Ondersteuning voor Cliëntenraden geregeld in de WMCZ 2.0 Utrecht, zaterdag 10 oktober 2015 Geacht Cliëntenraadslid, beste heer of mevrouw, Hoe kunnen we de financieringsbepalingen

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD. Beleidsplan. Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode De cliënt als partner

CLIËNTENRAAD. Beleidsplan. Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode De cliënt als partner Beleidsplan Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode 2012 2016 De cliënt als partner 1 Inleiding De cliënt als partner In de afgelopen beleidsperiode heeft er in het Martini Ziekenhuis een verandering van

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Ook in uw belang Meedenken en meepraten over een optimale kwaliteit van zorgen dienstverlening. Belangenbehartiging De Cliëntenraad van Franciscus Gasthuis

Nadere informatie

DE CLIËNTENRAAD. Uw mening horen wij graag. mei 2016

DE CLIËNTENRAAD. Uw mening horen wij graag. mei 2016 DE CLIËNTENRAAD Uw mening horen wij graag mei 2016 Cliëntenraad Horizon Zorgcentrum Boeier 2 1721 GA Broek op Langedijk Tel. 0226 314430 info@horizonzorgcentrum.nl www.horizonzorgcentrum.nl Uw mening Uw

Nadere informatie

Even voorstellen: de cliëntenraad. Tevreden patiënten... daar doen we alles voor!

Even voorstellen: de cliëntenraad. Tevreden patiënten... daar doen we alles voor! Even voorstellen: de cliëntenraad Tevreden patiënten... daar doen we alles voor! Wat doet de Cliëntenraad (CR) van het St.Jans Gasthuis Weert voor u? De CR behartigt de gemeenschappelijk belangen van cliënten

Nadere informatie

Optimale personeelssamenstelling

Optimale personeelssamenstelling Optimale personeelssamenstelling Een handreiking voor cliëntenraden in de verpleeghuiszorg Uitgave van LOC Waardevolle zorg - april 2019 Wees welkom om de informatie uit deze brochure verder te verspreiden.

Nadere informatie

1.5 Reglement cliëntenraad

1.5 Reglement cliëntenraad 1.5 Reglement cliëntenraad Versiedatum: 11-02-2019 Pagina 1 van 4 Inleiding In de ontwikkelingsfase van Stichting Ela is er een duidelijke visie geformuleerd. Onze cliënten hebben in het verleden weinig

Nadere informatie

Cliëntenraad. medezeggenschap voor cliënten.

Cliëntenraad. medezeggenschap voor cliënten. Cliëntenraad medezeggenschap voor cliënten www.pleyade.nl De cliënt is ervaringsdeskundige Leven zoals u gewend bent Wanneer u in een zorginstelling woont of gebruik maakt van de diensten van de thuiszorg,

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Wendhorst 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Wendhorst 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen... pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen pag 4 Adviezen.. pag

Nadere informatie

Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)?

Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)? Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)? Theorie en praktijk van medezeggenschap cliënten José Broers adviseur en expert medezeggenschap 10 december 2018 LOC-visie Waarde-volle

Nadere informatie

Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz. Jasper Boele directeur LSR

Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz. Jasper Boele directeur LSR Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz Jasper Boele directeur LSR Opbouw lezing Blok1. Ontwikkelingen in de Medezeggenschap Blok 2. Toelichting op de herziene Wmcz Blok 3. Medezeggenschap nieuwe

Nadere informatie

Cliëntenraad Duin- en Bollenstreek & Leiden

Cliëntenraad Duin- en Bollenstreek & Leiden Cliëntenraad Duin- en Bollenstreek & Leiden 1 Wat is een Cliëntenraad? Een Cliëntenraad is een groep cliënten die opkomt voor de belangen van alle cliënten van een instelling. Als cliënt van GGZ Leiden/Duin-

Nadere informatie

Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) De Wmcz gaat veranderen. Er is een voorstel gemaakt voor een nieuwe wettekst. Daarmee veranderen de regels voor medezeggenschap. En de rechten

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD MEEDENKEN EN MEEPRATEN OVER OPTIMALE KWALITEIT VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING

CLIËNTENRAAD MEEDENKEN EN MEEPRATEN OVER OPTIMALE KWALITEIT VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING CLIËNTENRAAD MEEDENKEN EN MEEPRATEN OVER OPTIMALE KWALITEIT VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING Belangenbehartiging De Cliëntenraad van Franciscus Gasthuis & Vlietland behartigt de belangen van alle cliënten

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Wezep 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Wezep 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen... pag 4 Centrale Cliëntenraad.

Nadere informatie

Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat

Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat Cliëntenraad De Cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle cliënten van de Veldspaat en streeft naar een optimale zorg en dienstverlening voor

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Ook in uw belang Meedenken en meepraten over een optimale kwaliteit van zorgen dienstverlening. In het belang van onze cliënten. Belangenbehartiging De Cliëntenraad

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp 2011

Jaarverslag Cliëntenraad. De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp 2011 Jaarverslag Cliëntenraad De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp 2011 JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD DE FRIESE WOUDEN HUISHOUDELIJKE HULP Cliëntenraad De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp Postbus 181 9200 AD Drachten

Nadere informatie

vernieuwing, versterking en innovatie

vernieuwing, versterking en innovatie Activiteitenplan HRHM 2017 vernieuwing, versterking en innovatie Gouda januari 2017 1 Activiteitenplan HRHM 2017 Inleiding Voor u ligt het Activiteitenplan 2017 van de Stichting Huurdersorganisatie Regio

Nadere informatie

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Waar geldt de wet? De wet geldt in: - de langdurige zorg (Wlz), - de zorg via de Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Werkplan Deelnemersraad MJD 2017

Werkplan Deelnemersraad MJD 2017 Werkplan Deelnemersraad MJD 2017 Inleiding Sinds december 2006 heeft de MJD de beschikking over een officiële cliëntenraad Deze raad gaat sinds 2014, na de fusie met Stiel, door het leven als 'De Deelnemersraad

Nadere informatie

Samenstelling en mutaties pag 4. Vergaderingen.pag 4. Wat doet de Cliëntenraad pag 4. Scholing Cliëntenraad pag 5. Onderwerpen..

Samenstelling en mutaties pag 4. Vergaderingen.pag 4. Wat doet de Cliëntenraad pag 4. Scholing Cliëntenraad pag 5. Onderwerpen.. Cliëntenraad Wezep Jaarverslag 2018 Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave pag 3 Samenstelling en mutaties pag 4 Vergaderingen.pag 4 Wat doet de Cliëntenraad pag 4 Scholing Cliëntenraad pag 5 Onderwerpen..pag 5

Nadere informatie

Samen werken aan goede zorg

Samen werken aan goede zorg Nieuw kwaliteitskader verpleeghuiszorg Samen werken aan goede zorg Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg staat wat goede

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Heerde maart 2019 Jaarverslag 2018 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Heerde maart 2019 Jaarverslag 2018 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2018 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen... pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen pag 4 Centrale Cliëntenraad

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers.

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers. Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en B. Inleiding In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) wordt genoemd dat er tussen de cliëntenraad en B een samenwerkingsovereenkomst moet zijn.

Nadere informatie

VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap

VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak is het steunpunt medezeggenschap in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. VraagRaak maakt onderdeel uit van de vereniging KansPlus, belangennetwerk

Nadere informatie

Wilt u meepraten over Carinova Woonzorg? Dat kan via de cliëntenraden

Wilt u meepraten over Carinova Woonzorg? Dat kan via de cliëntenraden Wilt u meepraten over Carinova Woonzorg? Dat kan via de cliëntenraden Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Het belang van de cliëntenraad Om de zorg van Carinova zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Heerde 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Heerde 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Naamswijzging pag 3 Vergaderingen... pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen pag

Nadere informatie

Belangrijkste verschillen adviesrechten Wmcz / Wmcz 2018 (januari 2018)

Belangrijkste verschillen adviesrechten Wmcz / Wmcz 2018 (januari 2018) Belangrijkste verschillen adviesrechten Wmcz / Wmcz 2018 (januari 2018) In dit overzicht staan de belangrijkste verschillen tussen de adviesrechten van de Wmcz en de Wmcz 2018. Een belangrijke aanpassing

Nadere informatie

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging Inhoud van de cursussen van DLB, voorjaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het voorjaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn vier cursussen, bedoeld

Nadere informatie

Cliëntenraad Eleos. specialist in christelijke ggz

Cliëntenraad Eleos. specialist in christelijke ggz Cliëntenraad Eleos Goed vakmanschap houdt in dat de taal van de cliënt gesproken wordt! Cliëntenraad Eleos Wat is een cliëntenraad? 4 Waar wij voor staan 5 Wie zijn er lid van de cliëntenraad? 5 Hoe doen

Nadere informatie

Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg. Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond

Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg. Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond 1 Wat ga ik vertellen? Huidige regelgeving: - huurprijs en servicekosten - Wmcz - Wohv (Overlegwet)

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie de Speulbrink 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6

Cliëntenraad Viattence locatie de Speulbrink 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties. pag 3 Vergaderingen. pag 3 Jaarvergadering.. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad pag 3 Scholing Cliëntenraad. pag 4 Onderwerpen

Nadere informatie

Cliëntenraad GGZ Rivierduinen. Regio Duin- & Bollenstreek/Leiden

Cliëntenraad GGZ Rivierduinen. Regio Duin- & Bollenstreek/Leiden Cliëntenraad GGZ Rivierduinen Regio Duin- & Bollenstreek/Leiden Wat is een cliëntenraad? Een cliëntenraad is een groep cliënten die opkomt voor de belangen van alle cliënten van een zorginstelling. Als

Nadere informatie

Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland

Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland 1 Geanonimiseerde versie Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 12 april 2018

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 12 april 2018 Bijeenkomst cliëntenraden Wet Langdurige Zorg 12 april 2018 Programma - 14.00-14.15 Opening en inleiding door Zorgkantoor - 14.15-14.30 Presentatie Zorgbelang - 14.30-14.45 Presentatie NZa - 14.45-15.00

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst cliëntenraden AWBZ, 12 april 2012

Verslag bijeenkomst cliëntenraden AWBZ, 12 april 2012 Verslag bijeenkomst cliëntenraden AWBZ, 12 april 2012 Op donderdagmiddag 12 april kwamen zo n 70 leden van cliëntenraden uit de AWBZ naar Zorg en Zekerheid om daar ervaringen met elkaar te delen en ideeën

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Wendhorst 24 februari 2016 Jaarverslag 2015 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Wendhorst 24 februari 2016 Jaarverslag 2015 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2015 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen... pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen pag 4 Vorming Centrale

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 CCR. JAARVERSLAG 2018 Centrale Cliëntenraad

Jaarverslag 2018 CCR. JAARVERSLAG 2018 Centrale Cliëntenraad JAARVERSLAG 2018 Centrale Cliëntenraad Februari 2019 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Samenstelling Centrale Cliëntenraad 3. Reguliere overleggen van de Centrale Cliëntenraad 4. Overige overleggen 5. Scholing/presentaties

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide

Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide Voskuilenweg 12 6416 AK Heerlen Tel. 045-5741515 info@verpleeghuisbergweide.nl www.verpleeghuisbergweide.nl Verpleeghuis Bergweide 1 Inhoud 1.Inleiding...

Nadere informatie

Landelijk Congres Cliëntenraden

Landelijk Congres Cliëntenraden Landelijk Congres Cliëntenraden Maandag 12 oktober 2015 Nieuwegein DE CLIËNTENRAAD, EEN STERKE GESPREKSPARTNER De zorg verbeteren met hulp van de cliëntenraden. De cliëntenraad, een sterke gesprekspartner.

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Wezep 2 februari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Wezep 2 februari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen... pag 4 Adviezen... pag

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie de Klaarbeek 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6

Cliëntenraad Viattence locatie de Klaarbeek 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave... pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen pag 3 Jaarvergadering. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad.. pag 3 Scholing Cliëntenraad. pag 4 Onderwerpen..

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Vaassen 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Vaassen 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties. pag 3 Naamsverandering...pag 3 Vergaderingen. pag 3 Jaarvergadering.. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad pag 3 Scholing Cliëntenraad.

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad Stichting Onder Een Dak 2012

Jaarverslag Cliëntenraad Stichting Onder Een Dak 2012 Jaarverslag Cliëntenraad Stichting Onder Een Dak 2012 2 Voorwoord De cliëntenraad heeft zich het afgelopen jaar volop ingezet voor de cliënten van de Stichting u kunt meer over onze werkzaamheden lezen

Nadere informatie

Aanvulling van onderwerpen waar de cliëntenraad advies over mag geven: voorbeeld: aannemen personeel

Aanvulling van onderwerpen waar de cliëntenraad advies over mag geven: voorbeeld: aannemen personeel Rechten van de cliëntenraad Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (de WMCZ) In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (de WMCZ) staan de rechten van de cliëntenraad. Er zijn 3 soorten

Nadere informatie

Samenstelling en mutaties. pag 3. Vergaderingen. pag 3. Jaarvergadering.. pag 3. Wat doet de Cliëntenraad pag 3. Scholing Cliëntenraad.

Samenstelling en mutaties. pag 3. Vergaderingen. pag 3. Jaarvergadering.. pag 3. Wat doet de Cliëntenraad pag 3. Scholing Cliëntenraad. 1 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties. pag 3 Vergaderingen. pag 3 Jaarvergadering.. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad pag 3 Scholing Cliëntenraad. pag 4 Onderwerpen pag 4 Centrale Cliëntenraad..

Nadere informatie

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Jaarverslag 2017 Hunneveldweg 12 6903 ZN Zevenaar T 088-044 1999 Postadres : Postbus 12 6900 GA ZEVENAAR Internet www.liemerije.nl Mailadres clientenraad@liemerije.nl 1 Inleiding In dit jaarverslag

Nadere informatie

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen?

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen? Kenmerk: WMCZ 2.0 Betreft: Ondersteuning voor Cliëntenraden geregeld in de WMCZ 2.0 Utrecht, dinsdag 13 oktober 2015 Geacht Cliëntenraadslid, beste heer of mevrouw, Hoe kunnen we de financieringsbepalingen

Nadere informatie

Inleiding pag. 3. Samenstelling pag. 3. Overlegvergadering pag. 4. Communicatie pag. 4. Reglementen/documenten CR pag. 5

Inleiding pag. 3. Samenstelling pag. 3. Overlegvergadering pag. 4. Communicatie pag. 4. Reglementen/documenten CR pag. 5 JAARVERSLAG 2018 INHOUDSOPGAVE Inleiding pag. 3 Samenstelling pag. 3 Overlegvergadering pag. 4 Communicatie pag. 4 Reglementen/documenten CR pag. 5 Bevoegdheden 1. Recht om voorstellen te doen 2. Adviesrecht

Nadere informatie

Werkplan Deelnemersraad MJD 2015

Werkplan Deelnemersraad MJD 2015 Werkplan Deelnemersraad MJD 2015 Inleiding Sinds december 2006 heeft de MJD de beschikking over een officiële deelnemersraad Deze raad gaat sinds 2014, na de fusie met Stiel, door het leven als 'De Deelnemersraad

Nadere informatie

Activiteitenplan HRHM 2016

Activiteitenplan HRHM 2016 Inleiding Voor u ligt het eerste Activiteitenplan van de Stichting Huurdersorganisatie Regio Hollands- Midden kortweg HRHM. Twee aspecten staan in 2016 centraal. De eerste is het samengaan van de twee

Nadere informatie

De client centraal in de langdurige zorg

De client centraal in de langdurige zorg De client centraal in de langdurige zorg inbreng clientenperspectief bij zorginstellingen Nienke Zwennes Anouk Segond von Banchet Inhoud 1.Wat is het doel van medezeggenschap 2. Wat willen we regelen?

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 CR Epe

Jaarverslag 2018 CR Epe Cliëntenraad Epe Jaarverslag 2018 Inhoudsopgave... pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen pag 3 Jaarvergadering. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad.. pag 3 Scholing Cliëntenraad. pag 4 Onderwerpen..

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama

Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama Inhoudsopgave 1. Voorwoord pag. 3 2. Samenstelling Centrale Cliëntenraad pag. 4 3. Bevoegdheden van de cliëntenraad pag. 5 4. Activiteiten 4.1 Vergaderingen

Nadere informatie

Cliëntenraad. Jaarverslag ZorgSaam Thuis- en Ouderenzorg.

Cliëntenraad. Jaarverslag ZorgSaam Thuis- en Ouderenzorg. Cliëntenraad ZorgSaam Thuis- en Ouderenzorg Jaarverslag 2017 www.zorgsaam.org Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Medezeggenschapsstructuur cliëntenraad ZorgSaam TOz 3. Samenstelling cliëntenraad ZorgSaam TOz

Nadere informatie

Meer invloed en inspraak via de clientenraad

Meer invloed en inspraak via de clientenraad Meer invloed en inspraak via de clientenraad Congres de patiënt aan het roer in de zorg!? 12 april 2019 Jasper Boele directeur LSR Korte geschiedenis van Medezeggenschap in curatieve zorg Vanaf 2008 is

Nadere informatie

Medezeggenschap cliënten van Aafje. Lokale, regio en centrale cliëntenraden

Medezeggenschap cliënten van Aafje. Lokale, regio en centrale cliëntenraden Medezeggenschap cliënten van Aafje Lokale, regio en centrale cliëntenraden Inhoudsopgave Bladzijde 1 Inleiding... 1 2 Lokale cliëntenraad... 1 2.1 Algemeen... 1 2.2 Juridisch kader... 2 2.3. Informatievoorziening...

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Van de Cliëntenraad Thuiszorg West - Brabant

JAARVERSLAG 2013 Van de Cliëntenraad Thuiszorg West - Brabant JAARVERSLAG 2013 Van de Cliëntenraad Thuiszorg West - Brabant Correspondentieadres: T.a.v. secretariaat cliëntenraad Postadres: Postbus 1116 4700 BC ROOSENDAAL 088-56 02 00 clientenraad@twb.nl Inhoud 1.

Nadere informatie

Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet

Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet Artikel 12 VN Kinderrechtenverdrag De Staten die partij zijn, verzekeren het kind dat in staat is zijn of haar eigen mening te vormen, het

Nadere informatie

Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 14 november 2015 Betreft: AO Kwaliteit verpleeghuiszorg 18 november 2015 Geachte leden, Volgende week voert u een

Nadere informatie

In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven.

In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven. In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven. Doel De Wilde Haan. Aantal leden : Behartigen van de belangen van de cliënten van Stichting Buurderij

Nadere informatie

Argos Zorggroep Februari Jaarverslag Centrale Cliëntenraad (CCR)

Argos Zorggroep Februari Jaarverslag Centrale Cliëntenraad (CCR) Argos Zorggroep Februari 2017 Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad (CCR) 0 Inhoud 1. Inleiding 2. Samenstelling en werkwijze Centrale Cliëntenraad (CCR) 3. Taak en visie 4. Thema s, adviezen en notities

Nadere informatie

Bird s eye view: over de invloed van patiënten, cliënten, verzekerden in het zorgstelsel. 30 september 2015. Ernst van Koesveld

Bird s eye view: over de invloed van patiënten, cliënten, verzekerden in het zorgstelsel. 30 september 2015. Ernst van Koesveld Bird s eye view: over de invloed van patiënten, cliënten, verzekerden in het zorgstelsel 30 september 2015 Ernst van Koesveld OUTLINE PRESENTATIE - BIRD S EYE VIEW Zorgverzekeringswet - Kwaliteit Loont

Nadere informatie

Cliëntenraad Zuyderland Medisch Centrum. Uw mening telt!

Cliëntenraad Zuyderland Medisch Centrum. Uw mening telt! Cliëntenraad Zuyderland Medisch Centrum Uw mening telt! Inleiding De mening van cliënten en bezoekers is belangrijk voor het Zuyderland Medisch Centrum. Sinds 30 september 1998 heeft het ziekenhuis dan

Nadere informatie

Uitwerking scenario Belangenbehartiging

Uitwerking scenario Belangenbehartiging Uitwerking scenario Belangenbehartiging Korte omschrijving Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke / cognitieve beperking gebeurt op 3 niveaus. 1. Individueel doorgaans wordt dit gedaan

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

Tips voor begeleiders. Tips voor de cliënten-raad. Hoe maak je de cliënten-raad bekend?

Tips voor begeleiders. Tips voor de cliënten-raad. Hoe maak je de cliënten-raad bekend? Tips voor begeleiders Tips voor de cliënten-raad Hoe maak je de cliënten-raad bekend? Dit boekje is in 2017 uitgegeven door de Centrale Cliëntenraad van Esdégé-Reigersdaal. Het is samen-gesteld en gemaakt

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Epe 2 januari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 6

Cliëntenraad Viattence locatie Epe 2 januari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 6 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave... pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Naamswijziging...pag 3 Vergaderingen pag 3 Jaarvergadering. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad.. pag 3 Scholing Cliëntenraad.

Nadere informatie

REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN

REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN Cliëntenraad Rgc 1 REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN INHOUDSOPGAVE VOORWOORD Pagina 3 HOOFDSTUK 1 Pagina 4 Organisatie, samenstelling en taakstelling cliëntenraad.

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant

Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant 1 oktober 2011 Reglement Cliëntenraad van Jeugdbescherming Brabant Jeugdbescherming Brabant stelt conform artikel 58 e.v. van de Wet op de Jeugdzorg een

Nadere informatie

>> Vindt u het wetvoorstel effectief om de gestelde doelen te bereiken? Indien niet, heeft u suggesties voor verbetering? En zo ja, welke?

>> Vindt u het wetvoorstel effectief om de gestelde doelen te bereiken? Indien niet, heeft u suggesties voor verbetering? En zo ja, welke? Internetconsultatie: Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Eerste reactie LOC Zeggenschap in zorg Dit document is een eerste reactie van LOC Zeggenschap in zorg op de voorliggende Wmcz.

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017

PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017 PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017 Zorgkantoor Friesland JULI 2016 1 TOELICHTING In opdracht van de Rijksoverheid maken 32 regionale zorgkantoren elk jaar afspraken met zorgaanbieders in hun regio

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Werkplan cliëntenraad (CR) WZU Veluwe 2019

Werkplan cliëntenraad (CR) WZU Veluwe 2019 Werkplan cliëntenraad (CR) WZU Veluwe 2019 Inhoudsopgave 1. Samenstelling 2. Uitgangspunten CR 2.1. Missie en visie cliëntenraad WZU Veluwe 2.2. Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg 2.3. Verbinding met cliëntenparticipatieraden

Nadere informatie

Centrale Cliëntenraad. Jaarverslag 2017

Centrale Cliëntenraad. Jaarverslag 2017 Centrale Cliëntenraad Jaarverslag 2017 vastgesteld in de CCR vergadering d.d. 27 maart 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave pagina 2 1. Inleiding pagina 3 2. Werkzaamheden centrale cliëntenraad pagina 4 a.

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten Samen werken aan betere zorg van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Participatie van cliënten... 4 De rol van de cliëntenraad in verbetertrajecten... 6 Het stappenplan:

Nadere informatie

Werkplan 2018/2019 *) Begin 2019 te actualiseren CLIËNTENMEDEZEGGENSCHAPSRAAD (CMR) ZORGGROEP NOORDERBOOG

Werkplan 2018/2019 *) Begin 2019 te actualiseren CLIËNTENMEDEZEGGENSCHAPSRAAD (CMR) ZORGGROEP NOORDERBOOG Werkplan 2018/2019 *) Begin 2019 te actualiseren CLIËNTENMEDEZEGGENSCHAPSRAAD (CMR) ZORGGROEP NOORDERBOOG Werkplan 2018/2019 CMR Zorggroep Noorderboog 2 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Missie... 5 3. Speerpunten

Nadere informatie

Centrale Cliëntenraad (CCR)

Centrale Cliëntenraad (CCR) Jaarplan Centrale Cliëntenraad Charim 2018 1. Inleiding De Centrale Cliëntenraad van Zorggroep Charim heeft, volgens art. 17 van het Convenant tussen lokale cliëntenraden, centrale cliëntenraad en raad

Nadere informatie

Cliëntenraad Sint-Annaland, oktober 2015

Cliëntenraad Sint-Annaland, oktober 2015 Cliëntenraad Sint-Annaland, oktober 2015 Inhoud Waarom een Cliëntenraad?... 3 Wat doet de Cliëntenraad?... 4 Wie zijn de leden?... 5 Rechten en plichten... 6 Frequentie van overleg... 7 Wat te doen bij

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Inleiding. 2 Verschillende cliëntenraden 2.1 Historie 2.2 Doelstelling locatiecliëntenraad 2.3 Samenstelling 2.

INHOUDSOPGAVE. 1. Inleiding. 2 Verschillende cliëntenraden 2.1 Historie 2.2 Doelstelling locatiecliëntenraad 2.3 Samenstelling 2. Werkplan 2018 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2 Verschillende cliëntenraden 2.1 Historie 2.2 Doelstelling locatiecliëntenraad 2.3 Samenstelling 2.4 Werkwijze 3. Activiteiten 2018 3.1 Algemeen 3.2 Werkplan 2018

Nadere informatie

WORKSHOP. Versterken van cliëntenraden, familieraden en familieverenigingen in de gehandicaptenzorg

WORKSHOP. Versterken van cliëntenraden, familieraden en familieverenigingen in de gehandicaptenzorg WORKSHOP Versterken van cliëntenraden, familieraden en familieverenigingen in de gehandicaptenzorg Congres samen sterk voor kwaliteit 8 december 2017 Jaap Zwitser Co-referent: Martinus Stollenga INHOUD

Nadere informatie

Aanpassing Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen.

Aanpassing Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen. Aanpassing Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen. Waar staan we nu? Nienke Zwennes Goof Buijs Marga Steemers Bouwstenen voor de wijziging De huidige Wmcz De voorstellen op terrein van medezeggenschap

Nadere informatie

Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EA Den Haag. Utrecht, 1 november 2015 Betreft: begroting VWS 2016.

Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EA Den Haag. Utrecht, 1 november 2015 Betreft: begroting VWS 2016. Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 1 november 2015 Betreft: begroting VWS 2016 Geachte leden, Komende woensdag en donderdag bespreekt u de begroting

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Epe 8 februari 2018 Jaarverslag 2017 Pagina 1 van 6

Cliëntenraad Viattence locatie Epe 8 februari 2018 Jaarverslag 2017 Pagina 1 van 6 Jaarverslag 2017 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave... pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen pag 3 Jaarvergadering. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad.. pag 3 Scholing Cliëntenraad. pag 4 Onderwerpen..

Nadere informatie

Plannen en geldzaken van de locatie of instelling

Plannen en geldzaken van de locatie of instelling Plannen en geldzaken van de locatie of instelling Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg ictogrammen Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Plannen en geldzaken van de

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Daniëlle Jansen (NIVEL) Wendy Werkman (Alzheimer Nederland) Anneke L. Francke (NIVEL) Samenvatting en aanbevelingen Het

Nadere informatie

Hieronder een korte samenvatting van de Wmcz 2018 en een aantal opmerkingen gekeken naar de zorg voor mensen met een beperking.

Hieronder een korte samenvatting van de Wmcz 2018 en een aantal opmerkingen gekeken naar de zorg voor mensen met een beperking. Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) gaat veranderen, er is al een voorstel gemaakt voor een nieuwe wettekst in 2016. Op die tekst

Nadere informatie