Forensische Chemie in groep 7/8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Forensische Chemie in groep 7/8"

Transcriptie

1 Forensische Chemie in groep 7/8 [Technasium] Scheikunde op de basisschool? Dat kan! Met stoffen die in elke supermarkt te krijgen zijn. Een spannend en uitdagend project voor aanstormende detectives! Korte beschrijving van het project Er is vandalisme gepleegd. Er zijn sporen verzameld van vier mogelijke daders en ook op de plek van het misdrijf zijn sporen gevonden. De klas wordt het Forensisch Laboratorium dat het misdrijf moet oplossen. De leerlingen worden verdeeld in vijf teams. Elk team onderzoekt één set sporen en maakt een poster van de onderzoeksresultaten. Door aan het eind alle onderzoeksresultaten met elkaar te vergelijken kan de meest waarschijnlijke dader aangewezen worden. Benodigde tijd Introductie: spannend verhaal vertellen, uitleg project en proefjes Uitvoeren van de proefjes Poster maken Afronding : poster presentatie en aanwijzen dader 1 uur 2 uur 1 2 uur 1 uur Benodigdheden 5 lege fotorolletjes/potjes 5 kleine flesjes (drogist reisflacons) 5 druk-en-sluit zakjes om het materiaal in te bewaren 4 gymschoenen met vergelijkbaar profiel (gevonden voorwerpen of kringloop). 1 poster (film of reclame) gipspoeder poedersuiker bakpoeder soda geraspt krijt kleurloze natuurazijn citroensap 3 uitwasbare donkere viltstiften (bruin, donkerblauw, zwart) 1 watervaste stift (zwart) 5 koffiefilterzakjes Rode kool water (kook enkele fijngesneden bladeren rode kool 5 min in 0,5 L water, kookwater opvangen en laten afkoelen) 5 limonadeglazen (niet gekleurd) (gekleurd) papier voor poster en wit A4 voor schoenafdruk Zachte, grijze potloden 5 theelepels en 5 eetlepels Plakband Eventueel 1 druppelpipetje

2 Het verhaal Verhalend vertellen is een krachtig middel om leerlingen te motiveren en enthousiasmeren. Het verhaal hieronder kunt u als basis gebruiken voor uw eigen versie bij dit project. Hoe meer elementen u van uw eigen school/leerlingen in het verhaal betrekt, hoe echter het voor de leerlingen wordt. Een PowerPoint presentatie met uw eigen foto s mag dan natuurlijk niet ontbreken (maar ook op internet zijn veel geschikte afbeeldingen te vinden om uw verhaal te illustreren). Vorig jaar is groep 8 van onze basisschool op kamp geweest in Zeumeren. We verbleven in de groepsaccommodatie op het terrein. Het was prachtig weer en we konden lekker zonnen, zwemmen en spelletjes doen. Natuurlijk hielden we ook weer onze jaarlijkse speurtocht met opdrachten in de omgeving. Op de fiets stuurden we onze leerlingen in groepjes op pad, met aanwijzingen voor de route en verschillende puzzels. Voor één van de puzzels kregen ze twee flesjes met onbekende vloeistof mee. De oplossing van de puzzels was een product dat ze bij de supermarkt in Voorthuizen moesten kopen. Dit waren allemaal dingen die we nodig hadden voor de bonte avond, waarop we ook pannenkoeken gingen bakken. De groep van Anne kwam terug met poedersuiker, de groep van Boudewijn met bakpoeder, de groep van Chantal met soda en de groep van Dirk met wit stoepkrijt. Het werd een dolle avond. De volgende ochtend deden we echter een vervelende ontdekking. De politie stond op de stoep en vertelde het volgende: bij de supermarkt in Voorthuizen was het reclamebord met aanbiedingen vernield. De poster was uit de standaard gehaald en beklad met viltstift. Naast het bord was een berg wit poeder gevonden, waarin ook duidelijk een schoenafdruk te zien was. Ook lag er een flesje met een onbekende vloeistof op de grond. Omstanders beweren dat de leerlingen deze vernieling op hun geweten hebben. Anne, Boudewijn, Chantal en Dirk worden erbij geroepen. Ze blijken allemaal een stift bij zich te hebben en leveren het flesje met vloeistof en hun schoenen in. Uit de keuken hebben we hun boodschappen gehaald. De politie heeft niet genoeg capaciteit om uit te zoeken of onze leerlingen ook echt de daders zijn en heeft onze hulp ingeroepen. Als we dit jaar opnieuw op kamp willen in Zeumeren, zullen we dit verhaal moeten oplossen: hebben onze leerlingen dit gedaan en zo ja, wie was het dan? Als jullie willen helpen, dan maken we van deze klas een Forensisch Laboratorium. We verdelen de klas in vijf teams. Vier teams onderzoeken de spullen van de leerlingen en één team onderzoekt de stoffen van de misdaadplek. Als we allemaal ons werk goed doen, dan kunnen we aan het eind alle resultaten met elkaar vergelijken en deze misdaad oplossen!

3 Voorbereiden van het onderzoek Maak voor elk onderzoeksteam één druk-en-sluitzakje waar hun eigen monsters in zitten. Zorg dat er voor elke proef ook een proefbeschrijving in het zakje aanwezig is. De overige benodigdheden staan op een centrale plek in de klas. Groep A (Anne) - Vul een klein potje / fotorolletje met poedersuiker - Vul het kleine flesje met een soda-oplossing (1 theelepel soda oplossen in ca 100 ml water) - Eén gymschoen (maar niet die van de dader) - Eén uitwasbare viltstift (maar niet die van de dader) Groep B (Boudewijn) - Vul een klein potje / fotorolletje met bakpoeder - Vul het kleine flesje met azijn - Eén gymschoen (maar niet die van de dader) - Eén uitwasbare viltstift (maar niet die van de dader) Groep C (Chantal) - Vul een klein potje / fotorolletje soda - Vul het kleine flesje met kraanwater - Eén gymschoen (van de dader) - Eén uitwasbare viltstift (van de dader) Groep D (Dirk) - Vul een klein potje / fotorolletje wit krijtpoeder - Vul het kleine flesje met een citroensap-oplossing (1 eetlepel oplossen in ca 100 ml water) - Eén gymschoen (maar niet die van de dader) - Eén watervaste viltstift Groep M (misdaadplek) - Vul een klein potje / fotorolletje met bakpoeder - Vul het kleine flesje met kraanwater - Eén gipsafdruk van de dadergymschoen (bodem van bijv. laatje bedekken met alufolie, laagje gips gieten, enigszins laten uitharden, dan afdruk van schoen maken, verder late uitharden. Voorzichtig eruithalen en voor stevigheid vastplakken op plankje dan kan afdruk meerdere jaren gebruikt worden) - De poster met daarop dikgeschreven tekst van één van de uitwasbare stiften.

4 Uitvoeren van het onderzoek De leerlingen voeren een klein onderzoek uit met de witte vaste stof, met de kleurloze heldere vloeistof, ze onderzoeken de inkt en bekijken de schoenafdruk. Dit onderzoek is voor de groepen A t/m D gelijk. Alleen het onderzoek aan de schoen en de poster op de misdaadplek zijn afwijkend van de andere groepen. De onderzoekjes kunnen in willekeurige volgorde uitgevoerd worden. Het is aan te raden niet elk groepje met dezelfde proef te laten starten, omdat ze anders allemaal tegelijk dezelfde materialen van de centrale onderzoekstafel nodig hebben. Wilt u gedrang rondom deze tafel vermijden, wijs dan voor elke groep een materiaal-beheerder aan. Alleen deze leerling mag dan spullen ophalen en draagt er zorg voor dat alles weer (evt door anderen) wordt opgeruimd. Zo kunt u ook een secretaris (noteert waarnemingen) en voorzitter (bewaakt tijd, zorgt dat iedereen meedoet) aanwijzen. Hieronder staan de onderzoeksopdrachten voor de leerlingen. U kunt elke opdracht op ander kleur papier kopiëren en plastificeren. U kunt dan snel zien met welke opdracht de leerlingen aan het werk zijn en de kaartjes gaan meerdere jaren mee. Onderzoek aan de witte, vaste stof (groep A, B, C, D, M) Op de centrale onderzoekstafel staat een fles azijn. Schenk in het limonadeglas een kleine bodem van deze azijn (ongeveer 2 cm hoog). Voeg een theelepel van de witte vaste stof toe aan de azijn in het limonadeglas. Misschien moet je nog even roeren. Wat zie je? Noteer dat op een waarnemingenblad. Maak het limonadeglas schoon, maak je werkplek schoon en droog. Onderzoek aan de kleurloze, heldere vloeistof (groep A, B, C, D, M) Op de centrale onderzoekstafel staat rode kool water. Schenk in het limonadeglas een kleine bodem van dit rode kool water (ongeveer 2 cm hoog). Voeg ongeveer 3 eetlepels van de vloeistof uit het flesje toe aan het rode kool water in het limonadeglas. Goed roeren. Welke kleur heeft het rode kool water nu? Noteer dat op een waarnemingenblad. Maak het limonadeglas schoon, maak je werkplek schoon en droog.

5 Onderzoek aan de viltstift (A, B, C, D) Op de centrale onderzoekstafel ligt een koffiefilterzakje. Haal de twee zijden van het filterzakje van elkaar los, zodat je één velletje hebt. Knip hiervan een langwerpige strook van ongeveer 5 cm breed, zo hoog als het koffiefilterzakje (afbeelding 1). Afbeelding 2 Afbeelding 1 Trek met een grijs potlood een horizontale streep op 2 cm van de onderkant van de strook en zet in het midden van deze lijn met de stift een dikke, duidelijke stip (afbeelding 2). Vouw de strook over de lengte dubbel, zodat het papier kan blijven staan. Vul het limonadeglas met een klein beetje kraanwater (ongeveer 1 cm). Zet het strookje papier met de stip in het glas met water. Let op: de stip mag NIET onder water staan! Als dit wel zo is, moet je minder water gebruiken of een nieuwe strook maken en de stip hoger zetten (afbeelding 3). Afbeelding 3 Laat de strook 5 tot 10 minuten in het water staan en kijk goed wat er met de kleuren van de stift gebeurt. Haal de strook uit het water en laat deze drogen. Bewaar dit resultaat voor je onderzoeksposter.

6 Onderzoek aan de stift op de poster (M) Op de centrale onderzoekstafel ligt een koffiefilterzakje. Haal de twee zijden van het filterzakje van elkaar los, zodat je één velletje hebt. Knip hiervan een langwerpige strook van ongeveer 5 cm breed, zo hoog als het koffiefilterzakje (afbeelding 1). Afbeelding 1 Trek met een grijs potlood een horizontale streep op 2 cm van de onderkant van de strook. Knip uit de poster een stukje van 2 x 2 cm dat met viltstift is beschreven. Leg dit stukje met de viltstiftkant naar beneden op de linkerkant van het filterpapier. Maak het stukje poster aan de zijkant met plakband vast. Afbeelding 2 Vouw de strook over de lengte dubbel, zodat het papier kan blijven staan. Vul het limonadeglas met een klein beetje kraanwater (ongeveer 1 cm). Zet het strookje papier met de stip in het glas met water. Let op: de stip mag NIET onder water staan! Als dit wel zo is, moet je minder water gebruiken of een nieuwe strook maken en de stip hoger zetten (afbeelding 3). Afbeelding 3 Laat de strook 5 tot 10 minuten in het water staan en kijk goed wat er met de kleuren van de stift gebeurt. Haal de strook uit het water en laat deze drogen. Bewaar dit resultaat voor je onderzoeksposter. Tip Wanneer de inkt van de poster niet op het filterpapier komt, doe dan het volgende: druppel op de viltstiftinkt op de poster enkele druppels water. Zuig met een pipetje de opgelost inkt op en druppel het op een nieuw filterpapiertje totdat je een duidelijke stip met inkt ziet. Zet het papiertje daarna net zo in het limonadeglas als bij afbeelding 3.

7 Onderzoek aan de schoen (A, B, C, D) Leg een wit vel A4 over de onderkant van de schoen. Wrijf nu met een zacht, grijs potlood over het papier, zodat het profiel van de zool op het papier zichtbaar wordt. Onderzoek daarna de afdruk op de volgende kenmerken. Maak voor de zekerheid van je origineel een kopie op het kopieerapparaat. - Is het profiel ergens beschadigd of versleten? Omcirkel deze plek(ken) - Meet de lengte van de schoen zo nauwkeurig mogelijk op. Teken de lijn die je gemeten hebt in de afdruk en zet de meetresultaten erbij. - Meet de breedte van de schoen zo nauwkeurig mogelijk op. Teken de lijn die je gemeten hebt in de afdruk en zet de meetresultaten erbij. Onderzoek aan de schoenafdruk (M) Vraag aan de leerkracht of je een foto(kopie) mag maken van de gipsafdruk. Vergroot de foto uit tot ongeveer ware grootte en print deze uit in zwart wit of gebruik de kopie uit het kopieerapparaat. Onderzoek de (foto van de) gipsafdruk op de volgende kenmerken. - Is het profiel ergens beschadigd of versleten? Omcirkel deze plek(ken) op de foto(kopie) - Meet in de originele gipsafdruk de lengte van de schoen zo nauwkeurig mogelijk op. Teken de lijn die je gemeten hebt op de foto(kopie) en zet de meetresultaten erbij. - Meet in de originele gipsafdruk de breedte van de schoen zo nauwkeurig mogelijk op. Teken de lijn die je gemeten hebt op de foto(kopie) en zet de meetresultaten erbij.

8 Poster maken Om de het verhaal op te lossen, hebben de leerlingen elkaars onderzoeksgegevens nodig. Daarom maakt elke groep een poster waarop de eigen resultaten staan. Dit kan een hele sobere poster worden, waarop alleen de gegevens van elke proef staan: - Resultaat witte stof + azijn - Resultaat heldere vloeistof + rode kool water - Opgedroogd filterpapiertje met viltstiftinkt - A4 met schoenafdruk en meetgegevens Wanneer u leerlingen meer tijd heeft en/of meer werk wilt laten maken van de poster kunnen groep A t/m D ook een (getekende) pasfoto en persoonsgegevens erbij bedenken en het alibi van deze persoon. De groep die de monsters van de misdaadplek heeft onderzocht kan een situatieschets/plattegrond maken van de misdaadplek, aangeven waar de monsters zijn aangetroffen en hoe het vandalisme eruit zag (tekening). Afronding van het project De posters hangen naast elkaar in de klas en leerlingen vergelijken de resultaten met elkaar. U kunt expertgroepen maken, waarbij uit elke onderzoeksgroep één leerling aanwezig is (ABCDM), maar u kunt ook een klassengesprek houden. De leerlingen zouden de onderstaande resultaten gevonden moeten hebben. Conclusies zijn ook in de tabel opgenomen. Witte stof Vloeistof Inkt Schoenen poedersuiker met azijn: gebeurt niks A B C D M Bakpoeder met Soda met azijn Krijt met azijn azijn geeft geeft geeft sterke gasontwikkeling gasontwikkeling gasontwikkeling Bakpoeder met azijn geeft gasontwikkeling Hoewel B t/m D verschillende stoffen zijn, geven ze allemaal gasontwikkeling met azijn. Op basis van deze proef kan dus alleen A uitgesloten worden als dader. Soda oplossing Azijn maakt Water maakt Oplossing van Water maakt maakt rode rode kool water rode kool water citroensap rode kool water kool water roze paars maakt rode paars groen kool water roze Deze proef geeft een duidelijke aanwijzing voor de dader. Alleen de kleur van de vloeistof bij C komt overeen met de kleur van M. Wanneer u zorgt dat de kleur op de poster van dezelfde stift is als C, geeft deze proef opnieuw een duidelijke aanwijzing voor de dader. Elke uitwasbare stift heeft een eigen kleurenpatroon op het filterpapier, omdat de kleurstof in stiften vaak een mengsel is van meerdere kleuren. Alleen de watervaste stift van D zal niet uitlopen. D kan op basis van deze proef worden uitgesloten als dader. De meetgegevens van de schoen bij C en M moeten met elkaar overeenkomen. Ook afwijkingen als slijtage e.d. zouden door leerlingen opgemerkt moeten zijn en met elkaar overeenkomen. U kunt het de leerlingen moeilijk maken door twee schoenen met eenzelfde profiel te nemen, die slechts één maat verschillen. De meetresultaten moeten dan de doorslag geven welke schoen van de dader is.

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6 Onderdeel A 1. 2. 3. 4. 5. Lees de opdracht. Noteer de verwachting. Voer het onderzoek uit. Noteer het resultaat. Noteer de verklaring. - twee glazen - bol dikke wol - schaar - liniaal - viltstift, donkere

Nadere informatie

Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken

Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken Introductie Wat eet je? Wat drink je? Welke producten gebruik je tijdens je verzorging? Welke producten worden er bij jou thuis gebruikt om schoon te maken?

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

Doktor Proktor lesbrief groep 3-4. behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal

Doktor Proktor lesbrief groep 3-4. behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal Doktor Proktor lesbrief groep 3-4 behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal 1 Voorbereiding Samen met uw groep gaat u naar de Verteltheatervoorstelling

Nadere informatie

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof.

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof. OPDRACHT 9 Practicum Om je kennis van de scheidingsmethoden en oplosbaarheid te vergroten volgen hieronder een aantal proeven. Ook krijg je een proef over indicatoren / reagens. Met behulp daarvan kun

Nadere informatie

Kinderboekenweektip 2015

Kinderboekenweektip 2015 Kinderboekenweektip 2015 Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek 2015 is Raar maar waar. Dit thema leent zich uitstekend voor onderzoekend leren. Ga aan de slag met huis-, tuin en keukenproefjes

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ...

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ... LES 7: Hygiëne Namen groepje: Eerst voorbereiden: Zorg ervoor dat je met je groepje 1 petrischaaltje klaar hebt staan. Het schaaltje is verdeeld in 3 verschillende vakken. In ieder vakje gaan jullie een

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

Wa W rm r t m e Inlage

Wa W rm r t m e Inlage Inlage Proef 1 nattigheid - 1 Erlenmeyer (nr. 10) - 1 Rubberen stop (nr. 18) - Heet water Doe wat heet water in de erlenmeyer. Doe de stop erop en kijk wat er gebeurt. Kun je dit beschrijven? Proef 2 Frisse

Nadere informatie

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt.

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Is zwemwater hetzelfde als drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen

Nadere informatie

Te veel UV-straling verbrandt je huid, op zonnige dagen gaat dat heel snel! Misschien wel net zo snel als een groentenschotel onder de grill?

Te veel UV-straling verbrandt je huid, op zonnige dagen gaat dat heel snel! Misschien wel net zo snel als een groentenschotel onder de grill? vergelijk jouw data Sneeuw reftecteert tot 80 % van UV-straling. Dan verbrand je dus extra snel, van alle kanten! Goed Insmeren met zonnebrandcrème tijdens de wintersport! De meeste UV-straling vangen

Nadere informatie

LHS Gebruiksaanwijzing inkt navulset voor LEXMARK (zwart)

LHS Gebruiksaanwijzing inkt navulset voor LEXMARK (zwart) Geachte klant, Hartelijk dank dat uw keuze gevallen is op de inkt navulset voor zwarte LEXMARK cartridges. Met dit kwaliteitsproduct kunt u de originele cartridges van LEXMARK, DELL, SAMSUNG en COMPAQ

Nadere informatie

Tevens is deze proefles ideaal als voorbereiding op de Mad Science workshop Zuren & Basen die via deze link te boeken is.

Tevens is deze proefles ideaal als voorbereiding op de Mad Science workshop Zuren & Basen die via deze link te boeken is. Lesbrief Zuren & Basen : Voor u ligt een begeleidende lesbrief van Mad Science die u in uw eigen klas kunt gebruiken. De les bevat enkele experimenten die de kinderen zelf in de klas uit kunnen proberen.

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Chemische reacties. 1 Hoeveel verschillende stoffen zijn er denk je? Zijn het er rond de tien, rond de duizend of zelfs meer? ...

Chemische reacties. 1 Hoeveel verschillende stoffen zijn er denk je? Zijn het er rond de tien, rond de duizend of zelfs meer? ... Hiernaast is de lancering van de eerste spaceshuttle te zien (in 1981). Bij de lancering krijgt de raketmotor van de spaceshuttle zijn brandstof uit de enorme tank waarop de spaceshuttle is gemonteerd.

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Magnetische velden groep 7-8

Magnetische velden groep 7-8 Magnetische velden groep 7-8 Zonder magnetisch veld zouden we niet op aarde kunnen leven. Zonnewinden zouden de atmosfeer rond de aarde laten verdwijnen en schadelijke straling zou het leven op aarde vernietigen.

Nadere informatie

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2:

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2: lesbrieven werkbladen Lesbrief 2: vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 vervuild water WAter zuiveren Proef 1 Bezinken Materialen

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R LEKKER BAKKEN IN DE ZON! Nee niet zonnebaden, maar barbecuen zonder hout of kolen! Dat kan ook met zonlicht. Het lijkt een beetje op een oude truc met een sterk vergrootglas. Als de zon goed schijnt, en

Nadere informatie

Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape. Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan. Opdracht 3 Werkblad Hands in tape

Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape. Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan. Opdracht 3 Werkblad Hands in tape Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan Opdracht 3 Werkblad Hands in tape Opdracht 4 Werkblad Duct tape portmo TAPE UR DAY Werkblad Tape Wall Painting Werkblad

Nadere informatie

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Waxinelichtje en een glas - Een waxinelichtje - Een schoteltje - Een lucifer - Een glas Zet in het midden van de kring een schoteltje neer met

Nadere informatie

Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij.

Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij. GROND NADER BEKEKEN Opdracht 1. Kennismaken Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij. We gaan de grondsoorten onderling vergelijken. De volgende vragen

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

Proef met melk en kleurstof

Proef met melk en kleurstof Proef met melk en kleurstof Welke soorten melk zijn er? In welke melk zit het meeste vet? Wat gebruik je om de afwas te doen? Waarom gebruik je dat? DE PROEF Wat gebeurt er? Je ziet de kleuren wegvloeien

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Het kiemen van zaden

Het kiemen van zaden Het kiemen van zaden Dit Werkblad is van... Bij deze opdrachten gaan we in een aantal weken het ontkiemen van zaden volgen. We hebben daarvoor bonen uitgekozen, omdat dit zaden zijn, waarbij de ontkieming

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR LEERKRACHTEN

HANDLEIDING VOOR LEERKRACHTEN MADE BY KIDS In deze handleiding lees je hoe je het actielespakket van Made by Kids kunt gebruiken. Made by Kids is een scholenactie van Hivos waarin leerlingen ontdekken hoe een productieketen in elkaar

Nadere informatie

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. De regenboog God heeft een boog in de wolken geplaatst om ons aan het verbond te laten herinneren. Er zal nooit meer zo n grote zondvloed komen, dat heel de aarde onder water staat. Laten we een regenboog

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Examen VMBO-KB 2012 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

LHS Gebruiksaanwijzing inkt navulset voor LEXMARK (kleur)

LHS Gebruiksaanwijzing inkt navulset voor LEXMARK (kleur) Geachte klant, Hartelijk dank dat uw keuze gevallen is op de inkt navulset voor LEXMARK kleurencartridges. Met dit kwaliteitsproduct kunt u de originele cartridges van LEXMARK, DELL, SAMSUNG en COMPAQ

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Als de rodekoolsap roder is gekleurd betekend dit dat de stof die je erin hebt gedaan zuur is. Hoe zuurder, hoe roder!

Als de rodekoolsap roder is gekleurd betekend dit dat de stof die je erin hebt gedaan zuur is. Hoe zuurder, hoe roder! Opdracht 2; Bij deze opdracht is rodekoolsap nodig. Deze zit in de 6 potjes die op tafel staan. Druppel in elk glas één van de volgende stoffen. Doe dit om de beurt. Zet een kring om de stoffen die de

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit

Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit #VOS-038A versie 2.0 Inhoud kit: 6 x 5 DNA profielen 6 x Dader profiel 6 x 200µl loading dye (kleurloze vloeistof) 4 g agarose 400µl gel dye (1000x) 100ml elektroforese

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 7-8 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen?

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen? Afval the Game Docentenhandleiding les 2 Duur Voor deze les hebt u ongeveer 80 minuten nodig. Leerdoelen De kinderen hebben in de vorige les geleerd dat het belangrijk is om plastic te scheiden, zodat

Nadere informatie

Lesbrief Uitvinders. Inleiding

Lesbrief Uitvinders. Inleiding Lesbrief Uitvinders Inleiding Ruben laat Sara zien dat hij een satéprikker door een ballon kan prikken zonder dat de ballon knapt! Ook kan hij een regenboog maken met een glas water. Sara vindt het erg

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

WOW-NL in de klas. Les 1 Het weerstation. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 1 1

WOW-NL in de klas. Les 1 Het weerstation. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 1 1 WOW-NL in de klas Les 1 Het weerstation Primair Onderwijs bovenbouw WOW-NL Les 1 1 Colofon Het lespakket WOW-NL is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van het KNMI, op basis van lesmaterialen van Science

Nadere informatie

A. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES

A. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Kit om een vulkaan te maken A. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES 1. Gelieve deze richtlijnen door te nemen vooraleer van start te gaan. 2. Toezicht en hulp van een volwassene zijn aanbevolen. 3. Bestemd voor kinderen

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

Activiteitenblad Piratenstrijd

Activiteitenblad Piratenstrijd Activiteitenblad Piratenstrijd Doelgroep: 1, 2, 3 100 min. Inhoud Om uit te maken wie over de beste piraten beschikt, nemen verschillende piratengroepen het tegen elkaar op. Elke groep kan een andere groep

Nadere informatie

neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten

neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten Het weer GROEP 3-4 26 45 minuten (dag 1) & 5 minuten (dag 2 t/m 4) & 20 minuten (dag 5) 1, 23, 43, 44 en 45 De leerling: neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten van 10

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade Peperkoekhuisje Ingrediënten 400 gram honing 235 gram rietsuiker 235 gram boter 10 gram potas (U kunt ook 5 gram zuiveringszout gebruiken) 2 eetlepels water 1 kg bloem 2 theelepels gemalen kaneel 1 theelepel

Nadere informatie

Water & waterzuivering. Inlage

Water & waterzuivering. Inlage Water & waterzuiv waterzuiv Inlage Water & waterzuiv Proef 1 Ik en water - 2x Werkblad 1 - Schaar Dit is een memoryspel. Je speelt dit dus minstens met zijn tweeën. Het gaat over dingen die je niet kunt

Nadere informatie

Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit

Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit #VOS-038 versie 2.1 Inhoud kit: 2 x 15 DNA profielen 2 x Dader profiel 2 x 1 ml loading dye (kleurloze vloeistof) 3 g agarose 400 µl blauwe gel dye (1000x)

Nadere informatie

Knutselen met. Papier-Maché

Knutselen met. Papier-Maché Knutselen met Papier-Maché Papier-Maché Pritt Papier-Maché is een poederlijm die door kinderen of volwassenen kan worden gebruikt om makkelijke of moeilijke knutselwerken te maken. Om een papier-maché-knutselwerk

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2012 Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Dag 2: Kleuters: Cake versieren Middengroep: Versierde Koekjes Dag 3: Kleuters: Kijk-eiderdoos Middengroep: Spel

Nadere informatie

Beste leerkracht, leerling,

Beste leerkracht, leerling, Voortraject Beste leerkracht, leerling, Binnenkort staat de Techno Trailer bij jullie voor de schoolpoort. Wij kijken er alvast naar uit om jullie te mogen ontmoeten. Graag willen we jullie die dag volledig

Nadere informatie

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven!

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Doezijde Zelf verf maken Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Wat heb je nodig? Spullen Kwast of penseel Vel wit A4 papier om op te verven 4 schaaltjes Limonadeglas 4 theelepeltjes

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Briefweger. Notities voor de leerkracht. Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek

Briefweger. Notities voor de leerkracht. Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek Notities voor de leerkracht Briefweger Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek Design en technologie Mechanismen gebruiken hefbomen en tandwielen Materialen en

Nadere informatie

Een stof heeft altijd stofeigenschappen. Door hier gebruik van te maken, kun je stoffen makkelijk scheiden.

Een stof heeft altijd stofeigenschappen. Door hier gebruik van te maken, kun je stoffen makkelijk scheiden. Stoffen scheiden Schrijf bij elke proef steeds je waarnemingen in je schrift. Bij het doen van experimenten is het belangrijk dat je goed opschrijft wat je hebt gedaan, zodat andere mensen jouw experiment

Nadere informatie

Hier en daar een bui

Hier en daar een bui Hier en daar een bui Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw Kwelder Proefje Doel: Materialen: Leerlingen weten dat alleen speciale planten tegen zout water kunnen. De leerlingen weten dat zout, water aantrekt. Hierdoor gaan de meeste planten door uitdroging dood

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: DE REIS Verhaal deel 1: De mijnwerker Opdracht 1: Teken een aardwarmtehuis Opdracht 2: De zonnetoren op aardwarmte Verhaal deel 2: Zoute stroom Opdracht 3: De energie

Nadere informatie

neutraal 13 geel vergelijk jouw data Hortensia ph-waarde

neutraal 13 geel vergelijk jouw data Hortensia ph-waarde ph-waarde vergelijk jouw data kraanwater Zuur is slecht voor je tanden. Het maakt je tandglazuur zacht... en dat harde glazuur beschermt nu juist tegen gaatjes. melk citroensap koffie frisdrank neutraal

Nadere informatie

Je onderzoekt de zuurgraad van de grond of het water in jouw buurt. Citroenen en frisdranken zijn zuur, dat kun je proeven.

Je onderzoekt de zuurgraad van de grond of het water in jouw buurt. Citroenen en frisdranken zijn zuur, dat kun je proeven. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Is zwemwater hetzelfde als drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen

Nadere informatie

Lesbrief Techniek. Een schone vijver

Lesbrief Techniek. Een schone vijver Lesbrief Techniek Een schone vijver Doelgroep leerlingen van groep 6-7 - 8 Leergebied Inhoud Werkvormen Lesduur Nodig techniekonderwijs ontwerpen van een apparaat waarmee een vervuilde vijver kan worden

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Voorbereiding post 4 Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Mondjes open mondjes dicht, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Belgische voet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

Aan de slag met kruiden

Aan de slag met kruiden Aan de slag met kruiden Educatief pakket voor leerkrachten Sint-Pietersabdij 1 Beste leerkracht, In dit document vindt u enkele lessuggesties die aansluiten bij het atelier Magische kruiden in de middeleeuwen

Nadere informatie

1. Belangrijke aanwijzingen voor het navullen van HP inktcartridges.

1. Belangrijke aanwijzingen voor het navullen van HP inktcartridges. Geachte klant, Hartelijk dank dat Uw keuze gevallen is op de inkt navulset voor HP cartridges ( zwart ). Met dit kwaliteitsproduct kunt U de originele HP cartridges eenvoudig en snel navullen, zonder dat

Nadere informatie

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

gist luchtige schimmels

gist luchtige schimmels gist luchtige schimmels Zonder microben zou jouw ontbijt er heel anders uitzien. Dan was er bijvoorbeeld geen brood, geen kaas en geen yoghurt. Ook heel veel ander eten en drinken, zoals wijn, bier, koffie,

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Les 2 Kleuren mengen en categoriseren

Les 2 Kleuren mengen en categoriseren Les 2 Kleuren mengen en categoriseren De spectrale kleuren die in de vorige les genoemd zijn, zijn slechts de belangrijkste kleuren. Er bestaan enorm veel verschillende kleuren. Dit komt doordat de spectrale

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 Wat moet je doen? 1. Maak een presentatie over hoe jouw buurt er omstreeks 1935 uitzag of over de mensen die in die tijd in jouw buurt leefden. Wat kun je te weten komen

Nadere informatie

Schematisch en natuurgetrouw

Schematisch en natuurgetrouw Proef 1 Schematisch en natuurgetrouw - Werkblad 1 - Tekenmateriaal - Liniaal Hieronder zie je een afbeelding van een vlinder. Maak hiervan een schematische tekening op werkblad 1. Maak ook een natuurgetrouwe

Nadere informatie

Deze les bestaat uit twee delen. Het eerste deel kunnen de leerlingen zelfstandig in groepjes uitvoeren en het tweede gedeelte doe je klassikaal.

Deze les bestaat uit twee delen. Het eerste deel kunnen de leerlingen zelfstandig in groepjes uitvoeren en het tweede gedeelte doe je klassikaal. LESBRIEF 1 KM HOOP Handleiding leerkracht In de Week van de Hoop staat Team Hoop centraal, een groep superhelden die samen bijzondere avonturen beleven. De leerlingen ontdekken dat ze allemaal superhelden

Nadere informatie

Voorbereidende les Waterwolf in waterland

Voorbereidende les Waterwolf in waterland Voorbereidende les Waterwolf in waterland ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lesactiviteit: Een polder, dijk of boot maken Groep: 4

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen

Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen Nodig voor eenvoudige bistertechniek: Potjes met verschillende kleurenkorrels bister; kwast en/of

Nadere informatie

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen.

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. 3. De regenboog! Tijdens deze activiteit: ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. Inrichting speelleeromgeving De activiteit start in de grote kring bij het digibord

Nadere informatie