Kijk voor een demonstratiefilmpje op:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kijk voor een demonstratiefilmpje op:"

Transcriptie

1 De onderbouw monitor is een interactief computerspel waarmee pesten in de klas in kaart gebracht kan worden (Verlinden, Veenstra, Ringoot en anderen, 2014). Het programma is speciaal ontwikkeld voor de onderbouw van het basisonderwijs. Hieronder vindt u een uitgeschreven versie van de geluidsfragmenten uit het programma en per onderdeel een bijbehorende schermafbeelding. U kunt zo een indruk krijgen van het spel. Kijk voor een demonstratiefilmpje op: Kijk voor een live demonstratie op: Hoi! Laten we een spelletje doen met vragen en antwoorden. Ik stel vragen over jou en je klasgenoten. Je kunt de vragen beantwoorden door met de muis op de plaatjes of op de foto s te klikken. Er is geen goed of fout antwoord. Ik wil je gewoon wat beter leren kennen. Ik zal je antwoorden aan niemand doorvertellen. Kom! Laten we beginnen.

2 Kijk eens, je ziet hier verschillende dieren. Welk dier vind jij het leukst? Klik op het plaatje van het dier dat jij het leukst vindt. Klik op het plaatje van het dier dat jij het leukst vindt. (oefenvraag) En welk dier vind je niet zo leuk? Klik op het plaatje van het dier dat je het minst leuk vindt. (oefenvraag)

3 Kijk, dit zijn jouw klasgenoten! Zoek je eigen foto maar op. Klik op je eigen foto om het spel te starten. Nee je eigen foto. Zoek je foto en klik erop. Heel goed! Klik op de groene pijl om te beginnen. En nu gaan we verder! Kijk daar is de schoolbus en jij bent de chauffeur. Je gaat op schoolreis naar de dierentuin.

4 En hier zijn je klasgenoten. Jij mag kiezen wie je meeneemt op reis. Wie zou je het liefst willen meenemen op schoolreisje? Je kunt helaas niet meer dan zes kinderen meenemen. Klik op de foto s van de kinderen die je mee wilt nemen. Staan de foto s van de klasgenootjes die je mee wilt nemen er niet tussen? Klik dan op de lege foto onderaan. Zodra je klaar bent, klik op de groene pijl om verder te gaan. Oh! Deze busreis is echt heel gezellig! Wat hebben we het leuk!

5 Helaas kan niet iedereen meegaan. Wie zou je liever niet mee willen nemen op schoolreisje? Klik op hun foto s. Staan de foto s van de klasgenootjes die je niet meeneemt er niet tussen? Klik dan op de lege foto onderaan. Zodra je klaar bent, klik op de groene pijl om verder te gaan. Weet je, sommige kinderen zijn niet aardig tegen andere kinderen. Zoals je op deze foto kunt zien. Kijk, ze zeggen gemene dingen tegen deze jongen. Ze schelden hem uit! Dit is niet de eerste keer. Ze zeggen wel vaker lelijke woorden tegen hem. Ze doen het expres en deze jongen kan weinig terugdoen. Doet iemand in de klas dit ook bij jou? Klik op het ja-knikkende hoofd als iemand in jouw klas vaak lelijke of gemene dingen tegen jou zegt. Klik op het nee-schuddende hoofd als niemand in jouw klas gemene of lelijke woorden tegen je zegt.

6 Klik op de foto s van jouw klasgenoten die vaak gemene dingen tegen jou zeggen. Je kunt niet meer dan tien klasgenoten kiezen. Staan de foto s van de klasgenootjes die je wilt kiezen er niet tussen? Klik dan op de lege foto onderaan. Zodra je klaar bent, klik op de groene pijl om verder te gaan. Zijn er nog anderen die vaak gemene dingen tegen je zeggen? Klik op het ja-knikkende hoofd als er nog andere klasgenoten zijn die lelijke of gemene dingen tegen je zeggen. Klik op het nee-schuddende hoofd als er geen andere klasgenoten zijn die zulke dingen tegen jou zeggen.

7 Oh kijk nou! Haar speelgoed wordt afgepakt. Soms verstopt hij haar spullen en hij heeft ook wel eens iets van haar kapot gemaakt. Dat vindt ze niet leuk. Hij pakt haar spullen expres af en zij vindt het heel erg moeilijk om er iets tegen te doen. Doet iemand uit jouw klas dit ook vaak bij jou? Klik op het ja-knikkende hoofd als iemand uit jouw klas je spullen vaak afpakt, verstopt of kapot maakt. Klik op het nee-schuddende hoofd als niemand dat bij jou doet. Wie van jouw klasgenoten pakt jouw spullen af, verstopt ze of maakt jouw spullen kapot? Klik op hun foto s. Je kunt niet meer dan tien kinderen aanklikken. Staan de foto s van de klasgenootjes die je wilt kiezen er niet tussen? Klik dan op de lege foto onderaan. Zodra je klaar bent, klik op de groene pijl om verder te gaan. Zijn er nog anderen die vaak jouw spullen afpakken, verstoppen of kapot maken? Wat is het leuk om met jou te spelen! Kom we gaan verder! Moet je eens kijken hij wordt geduwd door een kind uit zijn klas! Dit gebeurt wel vaker. Kinderen slaan schoppen of duwen hem. Hij vindt het heel erg moeilijk om hier iets tegen te doen. Doet iemand uit de klas dit vaak bij jou? Klik op het ja-knikkende hoofd als iemand uit de klas slaat, schopt of duwt. Klik op het neeschuddende hoofd als niemand uit de klas jou slaat, schopt of duwt. Wie slaat, schopt of duwt jou vaak? Klik op hun foto s. Je kunt niet meer dan tien kinderen aanklikken. Staan de foto s van de klasgenootjes die je wilt kiezen er niet tussen? Klik dan op de lege foto onderaan. Zodra je klaar bent, klik op de groene pijl om door te gaan. Zijn er nog anderen die jou vaak slaan, schoppen of duwen?

8 Ach, kijk hier eens! Dit meisje mag niet meespelen. Ze wordt vaak buitengesloten. Ook zeggen ze dat ze er niet bij mag zitten. Doen kinderen uit de klas dit ook vaak bij jou? Zeggen klasgenoten dat je niet mag meespelen of dat je er niet bij mag zitten? Klik op het ja-knikkende hoofd als iemand uit de klas zegt dat je niet mag meespelen of dat je er niet bij mag zitten. Klik op het nee-schuddende hoofd als niemand in je klas dat tegen jou zegt. Wie zegt er vaak dat je niet mag meespelen of dat je er niet bij mag zitten? Klik op hun foto s. Je kunt niet meer dan tien kinderen aanklikken. Staan de foto s van de klasgenootjes die je wilt kiezen er niet tussen? Klik dan op de lege foto onderaan. Zodra je klaar bent, klik op de groene pijl om verder te gaan. Zijn er nog anderen die jou vaak slaan, schoppen of duwen? Als klasgenoten vaak gemene dingen bij elkaar doen, noemen we dit pesten. Er zijn ook klasgenoten die een kind dat gepest wordt gaan helpen. Kijk maar eens mee, hier zie je dat het kind in het midden zegt dat de pester moet ophouden. Een andere manier is om naar de juf of meester te gaan. Zijn er klasgenoten die jou helpen als je gepest wordt? Klik op het ja-knikkende hoofd als iemand in je klas jou helpt wanneer jij gepest wordt. Klik op het nee-schuddende hoofd als niemand uit jouw klas jou helpt wanneer jij gepest wordt. Klik op de foto s van jouw klasgenoten die jou vaak helpen als je gepest wordt. Je kunt niet meer dan tien kinderen aanklikken. Staan de foto s van de klasgenootjes die je wilt kiezen er niet tussen? Klik dan op de lege foto onderaan. Zodra je klaar bent, klik op de groene pijl om verder te gaan. Zijn er nog andere klasgenoten die jou vaak helpen wanneer jij gepest wordt?

9 Jij kent vast ook klasgenoten die meestal aardig en lief tegen andere kinderen doen. Ze delen dingen, ze helpen andere kinderen of ze doen heel lief tegen klasgenoten die verdrietig zijn, zoals je hier ziet. Doet iemand uit de klas dit soort aardige dingen voor jou? Klik op het ja-knikkende hoofd als iemand uit je klas dit soort aardige dingen voor jou doet. Klik op het nee-schuddende hoofd als niemand dit voor jou doet. Klik op de foto s van klasgenootjes die vaak aardige dingen voor jou doen. Je kunt niet meer dan tien kinderen aanklikken. Staan de foto s van de klasgenootjes die je wilt kiezen er niet tussen? Klik dan op de lege foto onderaan. Zodra je klaar bent, klik op de groene pijl om verder te gaan. Zijn er nog andere kinderen die vaak iets met jou delen of aardige dingen voor jou doen? Oh, daar is de dierentuin al! We zijn nu ook klaar met het spelletje. Ik hoop dat je plezier hebt gehad. Wat was het toch leuk om dit spelletje samen te spelen. Je hebt het hartstikke goed gedaan hoor! Doei!

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2016-2017 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 1721 woorden 12 juni 2005 6,9 373 keer beoordeeld Vak Verzorging HOOFDSTUK 1 WAT IS PESTEN Pesten is iets heel anders dan plagen, plagen is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk?

Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk? Rots & Water Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk? Maak ik gebruik van bestaand materiaal? Nee? Dan heb ik niks aan deze workshop Ja? Blijf dan vooral zitten Er is zo ontzettend veel materiaal

Nadere informatie

Beertje Bruin schrikt even, maar als hij ziet dat het Beertje Anders, is moet hij lachen.

Beertje Bruin schrikt even, maar als hij ziet dat het Beertje Anders, is moet hij lachen. X Y Z x y z P Beertje Anders maakt grapjes en slaat op de trom. Beertje Bruin schrikt even, maar als hij ziet dat het Beertje Anders, is moet hij lachen. Beertje Anders is aan het plagen. Dit doet hij

Nadere informatie

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Bijlage 3.1. Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Het instinct voor zelfbehoud is heel gezond. Als we dat niet hadden, zou niemand van ons

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

Onderzoek Wel eens gepest?

Onderzoek Wel eens gepest? Onderzoek Wel eens gepest? 5 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden 817 jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol

Pest- en gedragsprotocol Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2014-2015 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Twee vrienden na de examens: Man, man, gene vette hé je punten op school! Wat zal de mama daar van zeggen? (ondertussen trekt hij aan zijn oor) Ei, gay, met

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie

Voorkom. Pesten. DMS-educatief

Voorkom. Pesten. DMS-educatief Voorkom Pesten lle kinderen krijgen weleens met pesten te maken. Bij pesten is het ene kind altijd sterker dan het andere. De een heeft meer kracht, een grotere mond of meer invloed op de ander. Diegene

Nadere informatie

MentorMix Stop pesten met elkaar Datum

MentorMix Stop pesten met elkaar Datum MentorMix Stop pesten met elkaar Datum Een grapje op zijn tijd is leuk en af en toe een beetje plagen is helemaal niet erg. Maar iemand iedere dag pesten kan enorme gevolgen hebben. De gepeste persoon

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Onderzoek Wel eens gepest?

Onderzoek Wel eens gepest? Onderzoek Wel eens gepest? 05 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden XXX jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

Pestprotocol Kanjermethode

Pestprotocol Kanjermethode Pestprotocol Kanjermethode Inhoudsopgave: 1. Waarom een pestprotocol? Blz. 2 2. Uitleg van de petten van de Kanjertraining Blz. 2 3. Pestprotocol voor alle kinderen Blz. 2 4. Pestprotocol voor het gepeste

Nadere informatie

Afgewezen en erbij horen

Afgewezen en erbij horen Les 4 Afgewezen en erbij horen Inhoud In deze les leren de leerlingen het begrip afgewezen worden en je minderwaardig voelen. Ook leren ze het begrip erbij horen en het gevoel er niet bij te horen door

Nadere informatie

Willibrord-Miland. Anti-Pestprotocol voor leerlingen

Willibrord-Miland. Anti-Pestprotocol voor leerlingen Willibrord-Miland Anti-Pestprotocol voor leerlingen Inhoud Inleiding 3 Pesten of plagen 4 Anti-pestprotocol 6 Preventieve aanpak richting kinderen 7 Inleiding Basisschool Willibrord-Miland doet er van

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

pest eruit? De baas spelen

pest eruit? De baas spelen Hoe ziet iemand die een ander pest eruit? Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om zo n beschrijving te geven. Dat is logisch want er bestaat niet iemand die eruit ziet als een

Nadere informatie

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN Pesten door; Luna, Kayleigh, Maartje en Tim WAT IS PESTEN Wat is pesten? Pesten is een vorm van vervelend doen. Tegen anderen bijvoorbeeld slaan, schoppen, uitschelden noem maar op. Maar een ding is zeker

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Gedragsprotocol voor de kinderen van obs De Tjalk

Gedragsprotocol voor de kinderen van obs De Tjalk Gedragsprotocol voor de kinderen van obs De Tjalk Waarom een gedragsprotocol? Alle kinderen moeten zich op onze school veilig kunnen voelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken en te bespreken,

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:.

Het onze Vader. Naam:. Het onze Vader Naam:. Onze Vader die in de hemel zijt 1. Hoe wordt God in de eerste zin genoemd? 2. Wat doet een goede vader volgens jou? Noem eens een paar dingen: a. b. c. 3. Bij wie voel jij je veilig?

Nadere informatie

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

INHOUD. Anti-pest Charter 2

INHOUD. Anti-pest Charter 2 Anti-pest Charter 1 INHOUD 1. Wat is pesten en verschil tussen plagen en pesten... 3 2. Signalen dat iemand gepest wordt... 4 3. Profiel van de pester... 4 4. Tips voor kinderen die gepest worden... 4

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van jouw docent(e),

Nadere informatie

Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht!

Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht! Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht! Eerste druk, 2014 2014 Sunanda Santoshika Ganpat isbn: 9789048431991 nur: 321 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Inhoud gedragsprotocol

Inhoud gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoud gedragsprotocol Pagina Voorwoord 1. Op de St. Josephschool willen wij zo met elkaar omgaan 4 2. Aanpak van ruzies en pestgedrag 5 3. Consequenties 6 4. Begeleiding van de gepeste

Nadere informatie

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. PESTPROTOCOL Inhoud pestprotocol 1. Doel van dit pestprotocol 2. Pesten op school 3. Signalen en oorzaken 4. Hoe gaan we op de Wegwijzer om met pesten? 5. Belangrijke regels 6. Onze schoolregels 7. De

Nadere informatie

1. Cijfers 2. Plagen en pesten: het grote verschil

1. Cijfers 2. Plagen en pesten: het grote verschil 1 Waarom dit artikel? Om jullie te pesten... Natuurlijk niet! Nadat we de les over pesten hadden behandeld in de klas, hoor ik als leerkracht NCZ van de leerlingenbegeleiding dat er een aantal gevallen

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2010 1 Gedragsprotocol de Boomgaard Pesten in school, hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

Na een paar weken is de marionet eindelijk klaar. Vol trots neemt Bas hem mee naar school. In de

Na een paar weken is de marionet eindelijk klaar. Vol trots neemt Bas hem mee naar school. In de Pino, jij bent b van mij "Hé Bas, ga je mee voetballen? We hebben jou al een paar dagen gemist op ons voetbalpleintje." Roy staat met zijn voetbal in de werkplaats van Bas zijn vader, waar Bas bij de werkbank

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Anti-pesten Special maandag 22 september 2014

Anti-pesten Special maandag 22 september 2014 Anti-pesten Special maandag 22 september 2014 DE PIRAMIDE MEERWIJK Maandag 22 september t/m vrijdag 26 september is de week tegen het PESTEN!! 1 Inleiding De week van maandag 22 september tot en met vrijdag

Nadere informatie

7.4 Script en plaatjes les

7.4 Script en plaatjes les 7.4 Script en plaatjes les Ik wil een leuk spelletje met jullie doen. En het spelletje heeft te maken met woordjes. Het Nederlands bestaat uit twee verschillende groepen woorden. Je hebt woorden die samengaan

Nadere informatie

Sociaal netwerkadvies

Sociaal netwerkadvies Publicatiedatum: 06-08-205 Sociaal netwerkadvies Rapportage: 6 A Meting: KiVa Oktobermeting 204 In opdracht van: Contactgegevens: School ABC KiVa Grote Rozenstraat 3 972 TG Groningen 050 3639354 info@kivaschool.nl

Nadere informatie

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat.

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Naam: 1 Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Het is een leuke website die over minder leuke dingen gaat. Die minder leuke dingen zijn: - huiselijk geweld

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

3 november 2014. Onderzoek: Pesten

3 november 2014. Onderzoek: Pesten 3 november 2014 Onderzoek: Pesten 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Werkboekje. STOP is PESTEN. Naam:

Werkboekje. STOP is PESTEN. Naam: Werkboekje STOP is PESTEN Naam: Pesten is nooit goed bedoeld. 1 op 10 kinderen wordt vaak gepest. 1 op 4 wordt soms gepest. Plak hier je papiertje van de kreukeloefening. 2 Je hebt zojuist een PowerPoint-les

Nadere informatie

Interview met een tweeling (1) (Nikki en Vos groep 6) Interview met een tweeling (2) (Sil en Len groep 4)

Interview met een tweeling (1) (Nikki en Vos groep 6) Interview met een tweeling (2) (Sil en Len groep 4) Schoolkrant 5 Hoi! Dit is onze nieuwe schoolkrant! Vonden jullie de vorige ook zo leuk?! Wij hebben nu lekker veel weetjes en een super leuk spelletje. De interviews zijn ook heel leuk geworden. Dus heel

Nadere informatie

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school Pesten...?

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

PESTPROTOCOL 2016/2017

PESTPROTOCOL 2016/2017 PESTPROTOCOL 2016/2017 De Kernschool voor Nieuwkomers Samengesteld door Hennie Dekker INHOUD Inhoud INLEIDING... 3 DOEL VAN HET PESTPROTOCOL... 3 WAT IS PESTEN?... 4 SIGNALEN VAN PESTERIJEN KUNNEN O.A.

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

De Linde / Theo Thijssen. Anti-pestprotocol. Obs Drieborg

De Linde / Theo Thijssen. Anti-pestprotocol. Obs Drieborg De Linde / Theo Thijssen 2013 Anti-pestprotocol Obs Drieborg Inhoud: Inhoud blz. 1 Algemeen blz. 2 Pesten of plagen blz. 2 De signalen van het pesten blz. 3 Regels die gelden in alle groepen blz. 3 Aanpak

Nadere informatie

Groep 4 - Les 9: Pesten en plagen - AANGEPASTE LES

Groep 4 - Les 9: Pesten en plagen - AANGEPASTE LES Groep 4 - Les 9: Pesten en plagen - AANGEPASTE LES Doel blok 1: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen. Leskern: Het verschil tussen pesten

Nadere informatie

Gedichtenbundel pesten

Gedichtenbundel pesten [1] Gedichtenbundel pesten leerlingen Sint-Martinus 5C januari 2016 [2] klas 5C Auke Commerman, Gilles De Booser, Femke De Craene, Fien De Muynck, Mirte De Rese, Sarah Metsu, Amélie Nagtzaam, Elise Ongena,

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Schoolreis met zwaailicht

Schoolreis met zwaailicht Vivian den Hollander Schoolreis met zwaailicht met tekeningen van Gertie Jaquet Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 1 Op schoolreis! Schiet nou op, mam! roept Guusje. Ze huppelt de straat uit. Vandaag gaat ze

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Daar ben ik weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

WERKBOEK SOCIALE MEDIA

WERKBOEK SOCIALE MEDIA WERKBOEK SOCIALE MEDIA door: GGD Hart voor Brabant Sociale media De volgende pagina s in dit werkboek gaan over internet en sociale media. Wat is sociale media? Opdracht 1 Wat is sociale media? Schrijf

Nadere informatie

Goed met elkaar omgaan en Huisregels

Goed met elkaar omgaan en Huisregels Goed met elkaar omgaan en Huisregels Gedragscode en Huisregels cliënten eenvoudige versie Cliënten en begeleiders moeten goed met elkaar omgaan. ASVZ wil graag: Bij ASVZ willen we jouw leven zo prettig

Nadere informatie

Westerdiep o.z. 96 7881 HG Emmer Compascuum (0591) 35 33 20 administratie@obs-bente.nl www.obs-bente.nl Aan de ouders, verzorgers, Alle leerlingen van o.b.s. de Bente hebben het pestprotocol ondertekend.

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 2219 woorden 8 april 2006 7,1 78 keer beoordeeld Vak Verzorging PESTEN Inleiding Waarom pesten? Wij hebben dit onderwerp gekozen, omdat dit nog steeds

Nadere informatie

Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart (APK)

Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart (APK) Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart () Leerling Leerjaar :. :. :. Fases/ Datum 1 Wat Acties Verantwoordelijke meldt 1 e klacht bij de mentor. Adviseer de gepeste leerling om het probleem eerst zelf op te

Nadere informatie

Wie vind ik speciaal?

Wie vind ik speciaal? Kriebels in je buik Wie vind ik speciaal? 1 Wie vind ik speciaal? Groep 4 35 min Begrippen Vriendschap, familie, relaties, liefde, lief, vriendjes, vriendinnetjes, collega s, hobby, troosten, fijn Benodigheden

Nadere informatie

Deze partijen zijn allemaal betrokken bij een situatie waarin gepest wordt en worden op deze manier beter geïnformeerd.

Deze partijen zijn allemaal betrokken bij een situatie waarin gepest wordt en worden op deze manier beter geïnformeerd. Anti-pestprotocol Dit anti-pestprotocol is opgesteld om goed te kunnen reageren op situaties waarin een kind gepest wordt. Dit anti-pestprotocol sluit aan bij de Kanjerboeken en de Kanjertraining die op

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 - Weer naar school In de eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSMONITOR BASISONDERWIJS. Vragenlijst voor kinderen van groep 6, 7 en 8

JEUGDGEZONDHEIDSMONITOR BASISONDERWIJS. Vragenlijst voor kinderen van groep 6, 7 en 8 JEUGDGEZONDHEIDSMONITOR BASISONDERWIJS Vragenlijst voor kinderen van groep 6, 7 en 8 Hoe vul je de vragenlijst in? Hoe gaat het met jou? Hoe vind je het op school? Dat zijn dingen die we graag van jou

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch

RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR Sint-Janslyceum s-hertogenbosch 1: Vooraf Op het Sint-Janslyceum zien we graag dat mensen respectvol met elkaar omgaan. Dat betekent: - mensen in hun waarde laten - mensen

Nadere informatie

Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol. CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel

Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol. CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel Inleiding Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Pestgedrag is schadelijk tot zeer schadelijk voor kinderen, zowel voor

Nadere informatie

Vragenlijst Veiligheid leerlingen

Vragenlijst Veiligheid leerlingen Vragenlijst Veiligheid leerlingen Uitslagen Vragenlijst Basisschool De Kandelaar Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding De vragenlijst Gegevens Schoolgegevens Periode van afname Aantal respondenten Waardering

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010

Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010 Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Inhoud: Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe categorieën en vragen in de SCOL Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe

Nadere informatie

Spreekbeurt Biologie Hoogbegaafdheid

Spreekbeurt Biologie Hoogbegaafdheid Spreekbeurt Biologie Hoogbegaafdheid Spreekbeurt door M. 2703 woorden 25 januari 2015 6,8 11 keer beoordeeld Vak Biologie Hoogbegaafdheid is een bijzondere gave die niet iedereen heeft. Stel dat we 100

Nadere informatie

Miauw! Miauw!

Miauw!  Miauw! Onderbouw Thema: jaloezie Miauw! Een verhaal over een meisje dat jaloers is op haar babyzusje. Sinds Dian een zusje heeft moet ze de aandacht van moeder delen. Dat vindt Dian soms heel moeilijk. Miauw!

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

VRIENDSCHAP EN RELATIES

VRIENDSCHAP EN RELATIES VRIENDSCHAP EN VRIENDSCHAP Als je in de puberteit komt, wordt vriendschap belangrijk. Je vrienden kies je zelf uit. Er zijn mensen die één boezemvriend of één hartsvriendin hebben. Andere mensen hebben

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT

ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT Juni 2018 Anti-pestprotocol voor de ouders /verzorgers van leerlingen van OBS De Moespot Waarom een anti-pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op onze school veilig kunnen

Nadere informatie

Pestprofiel De Giraffe. Inleiding. Wat is pesten? Leeswijzer. Het verschil tussen pesten en plagen. Giraffe

Pestprofiel De Giraffe. Inleiding. Wat is pesten? Leeswijzer. Het verschil tussen pesten en plagen. Giraffe Pestprofiel 2011-2012 De Giraffe Giraffe Inleiding In het kader van de Gezonde School heeft de Giraffe ervoor gekozen om in het schooljaar 2011-2012 extra aandacht te besteden aan het thema pesten. Om

Nadere informatie

WonderWoordenWinkel. T-shirt Labelles

WonderWoordenWinkel. T-shirt Labelles WonderWoordenWinkel T-shirt Labelles WonderWoordenWinkel 2016 1 T-shirt Labelles OB + BB Inhoudsopgave - Lessen: Les groep 1/3 Wat heb ik nodig? P.3 Les groep 4/8 Wat heb ik nodig? P.5 - Bijlagen: Bijlage

Nadere informatie

Welkom. Anniek Verhagen

Welkom. Anniek Verhagen Welkom Anniek Verhagen Anniek.verhagen@xs4all.nl Goed met elkaar omgaan. Doelstellingen KiVa Samen maken we er een fijne school van Door middel van activiteiten gericht op de omgang met elkaar kinderen

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Een MONSTER. om Mij. heen

Een MONSTER. om Mij. heen Een MONSTER om Mij heen Een monster om mij heen Copyright 2012 Kirstin Rozema Auteur: Kirstin Rozema Uitgeverij Boekenbent Vormgeving: Lint. grafisch ontwerp Mens en maatschappij algemeen ISBN 978-94-6203-108-1

Nadere informatie

RAPPORTAGE ANTWOORDEN PER SPECIFIEKE GROEP VOORBEELD

RAPPORTAGE ANTWOORDEN PER SPECIFIEKE GROEP VOORBEELD RAPPORTAGE ANTWOORDEN PER SPECIFIEKE GROEP VOORBEELD Legenda: Achter de antwoordcategorieën staan achtereenvolgens: de antwoordfrequentie (het aantal keren dat een antwoord gekozen is), het antwoordpercentage

Nadere informatie

Pestprotocol. Pestprotocol de Meerbrug

Pestprotocol. Pestprotocol de Meerbrug Pestprotocol Pestprotocol Waarom een pestprotocol? Definitie van pesten (onderscheid tussen pesten en plagen) Hoe werkt pesten? Oorzaken en signalen van pesten Voorkomen van pesten Aanpak van pestgedrag

Nadere informatie