Studiedag Basislessen Light

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiedag Basislessen Light"

Transcriptie

1 Studiedag Basislessen Light OMGEVING OSS 02 OKTOBER 2018 WORKSHOPS Theorie workshops 1. Mindset 2. Een les niet gevallen is een les niet geleerd (valbreken) 3. Handengym 4. Zorgketen voor de motoriek 5. Veiligheid & aansprakelijkheid 6. Basislessen voor kleuters in de speelzaal Praktijk workshops 7. M 2 spelen, spelen op een klein oppervlak 8. Kanjam en meer frisbee spelen 9. Vier nieuwe spelen Op 2 oktober 2018 organiseert Alles in Beweging de 1e light editie van de Landelijke Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. De naam doet het al vermoeden. Een studiedag Basislessen bewegingsonderwijs zoals onze jaarlijkse grote studiedag in Hilversum, maar dan met een selectie van de best gewaardeerde workshops op een andere locatie in Nederland! PROGRAMMA uur Ontvangst uur Inleiding door Wim van Gelder over Mindset uur Workshopronde uur Diner uur Workshopronde uur Workshopronde uur Afsluiting (afhalen deelnamecertificaat)

2 INLEIDING MINDSET - door WIM VAN GELDER De Mindsettheorie van Carol Dweck wordt meer en meer gebruikt. Wat zegt deze theorie? Welke wetenschappelijk achtergrond heeft het? En wat kunnen wij ermee in het bewegingsonderwijs en de Motorische Remedial Teaching? Carol Dweck was als onderzoeker gefascineerd door de vraag hoe het komt dat mensen al of niet succesvol zijn. Zij constateerde grote verschillen. Er zijn mensen die doorgaan na falen en tegenslag, maar anderen laten zich erdoor uit het veld slaan. Die verschillen verklaart ze met het concept Mindset. Grofweg bestaan er twee mindsets: de growth en de fixed mindset. In het Nederlands hanteren we de termen groei en statische mindset. Mindset is volgens Dweck hoe je over jezelf denkt en wat je tegen jezelf zegt met betrekking tot je capaciteiten, je intelligentie, je kwaliteiten en je talenten. Dweck ontdekte dat de overtuigingen die je in de loop van je leven hebt opgebouwd over wie jij bent en wat je kunt, zich uiten in je mindset. Zij kwam erachter dat er mensen zijn die de overtuiging hebben dat ze altijd kunnen groeien en beter worden en dat falen geen reden is om te stoppen. Voor hen is falen een aansporing om tot verbetering te komen. Mensen met een statische mindsets gaan ervan uit dat intelligentie, kwaliteiten en talenten vaststaan en dat je er weinig aan kunt doen om jezelf te verbeteren. VOOR WIE 9 workshops! Er worden 9 verschillende workshops aangeboden. De workshops zijn geschikt voor vakleerkrachten BO, groepsleerkrachten, combinatiefunctionarissen, directeuren, buurtsportcoaches, studenten en iedereen die te maken heeft met het bewegen en spelen binnen het onderwijs. Een studiedag met een selectie aan workshops die vanwege succes in Hilversum tijdens deze light editie worden herhaald. KOSTEN Hele avond inclusief diner 165 Dwecks theorie vertelt ons ook hoe we aan onze mindset komen. Volgens haar is dat de optelsom van boodschappen die we hebben meegekregen in onze opvoeding en op school. Vaak is juist feedback die heel goed en positief bedoeld is de oorzaak van een statische mindset. Zo waarschuwt zij ouders hun kind niet te prijzen om hun intelligentie. Zij stelt dat het gevolg hiervan kan zijn dat kinderen zich niet meer vrij voelen om fouten te maken, want dan zou je weleens dom gevonden kunnen worden! De vrijheid voelen om fouten te maken is een voorwaarde voor ontwikkeling en plezier in leren. In het volgende filmpje wordt dit mooi zichtbaar: The Effect of Praise on Mindset PLENAIR

3 1. BASISLESSEN VOOR KLEUTERS IN DE SPEELZAAL THEORIE De meeste kleuters in Nederland krijgen les in een speelzaal. De kleine ruimte en gebrek aan materialen met soms grote groepen stelt leerkrachten voor een lastige taak. Deze workshop gaat in op de vele mogelijkheden die er (toch) zijn. Vanuit het principe dat alle kinderen bewegen en dat de activiteiten op vele niveaus uitvoerbaar zijn hebben we een nieuwe methode ontwikkeld: Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal. In april 2015 kwam het boek uit en inmiddels is de 2 e druk een feit. De methode beschrijft 12 lessen waarin in 3, 4 of 5 groepen kan worden gewerkt. Daarnaast zijn plattegronden en foto's gemaakt in diverse zalen, zodat een school een voorbeeld heeft aan de zaal die het meest op lijkt op de eigen zaal. De varianten groot -klein, vierkant - smal, en met de materialen van Schilte, Nijha (Dorack), Janssen & Fritsen en Schelde. Elke basisles heeft een Bobbelbaan, waar de kleuters op eigen tempo en op eigen wijze springen, lopen, rennen, rollen en duikelen met en over de bobbels. Alle leerlijnen komen aan bod. Ook doel- en tikspelen. Daarnaast is in de workshop aandacht voor activiteiten in de zeer kleine ruimte. De workshop wordt gegeven aan de hand van veel videobeelden. Workshopleider: Bastiaan Goedhart - Vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten. Docent bewegingsonderwijs PABO Haarlem & eigenaar van Scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging. THEORIE Workshops 2. HANDENGYM THEORIE Het ontwikkelen van de fijne of kleine motoriek is voor onderbouwleerkrachten dagelijks werk, maar voor vakleerkrachten bewegingsonderwijs en MRT-ers meestal niet. De laatste jaren duiken steeds vaker verhalen en onderzoeken op dat kinderen minder handig worden. Dat is niet alleen op school te merken aan de afgenomen knutsel-/teken/schrijfvaardigheid, maar ouders merken het ook thuis. Veel kinderen zijn onhandiger aan tafel, bij spelletjes en huishoudelijke klusjes. Heeft de school hierin een taak? Wat hoort in de klas en wat in het speellokaal, gymzaal of op schoolplein? In deze theorieworkshop leer en ervaar je dat ontwikkelen van de grote en kleine motoriek dicht bij elkaar liggen. De deelnemers maken kennis met aantrekkelijke bewegingsactiviteiten die aangeboden kunnen worden in één vak kleine motoriek in speellokaal of gymzaal. Of in een kleine motoriekcircuit in de speelzaal of in de klas. Wie weet geef jij na deze workshop ook elke week handengym. Ps. Natuurlijk als extra les en niet i.p.v. gewone gym! Workshopleider: Hans Stroes - Eigenaar van Scholings- en adviesbureau Stroes in Beweging, was vakleerkracht bewegingsonderwijs, bewegingsconsulent en docent aan ALO en PABO. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs.

4 3. VEILIGHEID EN AANSPRAKELIJKHEID THEORIE De motorische vaardigheid van kinderen daalt al geruime tijd en de kans dat kinderen een (klein) ongeluk oplopen tijdens bewegen en spelen neemt toe. Ook de mondigheid van ouders is een bekend fenomeen in het onderwijs. We merken dit mede door de toenemende claimcultuur. En dus heeft de (vak)leerkracht die bewegingsonderwijs het niet eenvoudig. Aan de ene kant wil hij uitdagende lessen geven en kinderen hun grenzen laten ontdekken, soms ook door te vallen. Maar het risico dat hij organiseert moet aanvaardbaar zijn. In deze workshop zoomen we in op de zorg die naar voren komt bij het grijze gebied van aanvaardbaar en onaanvaardbaar. Wat betekent die zorgplicht van een school eigenlijk? Wanneer is de zorgplicht geschonden en welke criteria spelen hierbij een rol? We behandelen recente casuïstiek en uitspraken die mogelijk richtlijnen geven voor onze beroepspraktijk. Verder komen de nieuwe richtlijnen voor trampoline springen ter sprake en is er vanzelfsprekend ruimte voor vragen. Workshopleider: Bastiaan Goedhart Sinds 2013 als inhoudelijk adviseur betrokken bij een advocatenbureau in Utrecht. Dit bureau houdt zich bezig met aansprakelijkheidszaken in het onderwijs. In samenwerking met Brechtje Paijmans - advocaat en gepromoveerd op de zorgplicht van scholen - geeft hij trainingen over veiligheid en aansprakelijkheid.

5 4. EEN LES NIET GEVALLEN IS EEN LES NIET GELEERD THEORIE Een kind dat z n grenzen verlegt leert meer dan een kind dat dat niet doet. Vallen hoort daarbij. Met name goed vallen, valbreken. Als kinderen (en volwassenen en oudere) goed kunnen vallen, ondernemen zij meer, breken minder vaak botten en hebben meer zelfvertrouwen (zie diverse onderzoeken, o.a. De valvaardigheid neemt - evenals de motorische vaardigheid al 30 jaar af. Met name het feit dat kinderen minder buitenspelen is daar debet aan. Aandacht voor vallen in lessen bewegingsonderwijs kan een essentiële bijdrage leveren aan het beter leren vallen. Met name als er elke les een gelegenheid is om te vallen: van groep 1 t/m 8 en in het VO. In deze workshop: Hoe omgaan met angst om te vallen (over de kop te gaan)? Hoe leren vallen? Ontwikkelen van risicocompetenties Maar vooral veel voorbeelden/videobeelden van (reguliere) situaties in de les bewegingsonderwijs die de mogelijkheid tot vallen in zich hebben/kunnen uitlokken. Workshopleider: Wim van Gelder Eigenaar van scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. 5. EXTRA ZORG VOOR KINDEREN MET EEN BEWEGINGSACHTERSTAND Waren er eerst alleen groepsleerkrachten en vakleerkrachten, nu zijn er ook bewegingsconsulenten, combinatie functionarissen en andere beweegmakelaars. Deze nieuwe lichting beweegspecialisten heeft meer taken dan alleen lessen bewegingsonderwijs verzorgen. Groepsleerkrachten ondersteunen, nieuwe sporten introduceren, de motoriek van kinderen in kaart brengen en kinderen met bewegingsachterstanden signaleren en helpen, etc. Niet alleen in de gymzaal, maar ook op schoolplein, in het speellokaal, in de wijk, bij verenigingen. Binnen al die taken is het zoeken naar prioriteiten en structuren, want iedereen wil wel hulp bij het laten bewegen van kinderen. In deze workshop gaan we op zoek naar de ideale zorgketen voor het bewegen; een structuur binnen een wijk of gemeente waarin belangrijke aspecten rondom bewegende kinderen een plek krijgen. Van signalering d.m.v. een leerlingvolgsysteem (LVS) tot uiteindelijk een boeiend en ontwikkelend beweegaanbod voor alle kinderen. Voor kinderen met een bewegingsachterstand bijvoorbeeld motorische remedial teaching. Workshopleider: Hans Stroes - Eigenaar van Scholings- en adviesbureau Stroes in Beweging, was vakleerkracht bewegingsonderwijs, bewegingsconsulent en docent aan ALO en PABO. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs.

6 6. ANGST IN DE GYMLES De les bewegingsonderwijs zou een feest moeten zijn voor elk kind. Veel kinderen ervaren echter angsten tijdens de les en komen niet of nauwelijks aan leren toe. Angst voor hoogte, de bal, over de kop gaan en sociale angst. Hoe worden deze angsten opgeroepen en beter: hoe kun je er als docent mee omgaan of zelfs voorkomen. Een workshop over leerlijnen, maatwerk, inclusie (geen uitsluiting), motivatie, stellen van doelen en evaluatie (rapportage) Workshopleider: Wim van Gelder Eigenaar van scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs.

7 PRAKTIJK Workshops 7. M² SPELEN PRAKTIJK In veel gymzalen en speellokalen is het passen en meten om alle activiteiten een logische plek te geven. Wanneer is een zaal te klein? Uiteraard heeft dat te maken met het aantal kinderen, de leeftijd en vaardigheid van de kinderen en het type activiteit. Bij grote klassen en een kleine zaal ben je genoodzaakt om elke vierkante meter te benutten. Daarnaast moet je ook nog eens goed na te denken over de hoeveelheid ruimte die je voor een bepaalde activiteit nodig hebt. Voor een tikspel heb je immers meer ruimte nodig dan voor acrobatiek. In deze workshop worden 8 activiteiten aangeboden die slechts enkele vierkante meter in beslag nemen. Dit vereenvoudigt de organisatie van de overige 3 of 4 activiteiten. Workshopleider: Robin Planken Vakleerkracht en docent bewegingsonderwijs bij Inholland. 8. KANJAM EN MEER FRISBEESPELEN PRAKTIJK In deze workshop spelen we verschillende frisbeespelen voor in de gymzaal of buiten, waaronder Kanjam. Kanjam is een frisbeespel waar mikken, teamwork, spanning en ontspanning samenkomen. Het doel is om de frisbee in een ton ( Kan ) te werpen. Je speelt in teams van twee waarbij je teamgenoot aan de overkant bij de andere ton staat. Je teammaat mag de frisbee een tikkie in de goede richting geven zodat ie in de ton belandt. 9. VIER NIEUWE SPELEN PRAKTIJK Veel leerkrachten zijn altijd op zoek naar nieuwe leuke (en goede!) spelen die je de volgende dag meteen kan uitproberen. In deze workshop worden 4 spelen behandeld die relatief onbekend zijn. Het zijn successpelen die geschikt zijn om tijdens een les werken in groepen aan te bieden. In de meeste gevallen is het standaardmateriaal voldoende om deze te organiseren. Ook worden balsporten (zoals voetbal en basketbal) teruggehaald naar de basis en gecombineerd in een spel. Zo kan er hiermee ook specifiek worden geoefend in de richting van een sport(toernooi). Vanzelfsprekend bekijken we de mogelijkheden om deze spelen te differentiëren, aan te passen en/of te verrijken. Wellicht komen we ontwerpend tot nog meer nieuwe spelvormen. Speel je mee? Workshopleider: Jurre Brussel Vakleerkracht en (senior) buurtsportcoach sport en verenigingsondersteuning. Workshopleiders: Robin Planken Vakleerkracht en docent bewegingsonderwijs bij Inholland.

8 BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS BESTAAT AL 28 JAAR De eerste publicatie van 1990 bereikte meer dan 80% van de basisscholen in Nederland. Hans Stroes, Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart zijn de auteurs van de methode Basislessen Bewegingsonderwijs. Met deze studiedag willen we de methode onder de aandacht brengen en de huidige gebruikers verdieping bieden. In januari 2009 is het geheel vernieuwde Basislessen Bewegingsonderwijs deel 1 van de pers gerold. Inmiddels is er een tweede druk en zijn er zo n 5500 exemplaren verkocht. Een 10-tal opleidingen als ALO, PABO en MBO Sport & Bewegen werken inmiddels met de website. In 2015 verscheen Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal in boek- en App vorm. Ook hiervan is de tweede druk een feit. De eerste 2 Basislessen zijn gratis te downloaden op basislessen.nl. Tevens vindt je daar de bijbehorende filmpjes, verdiepingen en observatieformulieren. Ook de eerste Basisles voor groep 1 en 2 is voor iedereen toegankelijk. INSCHRIJVEN Klik hier om je in te schrijven. KOSTEN Hele dag inclusief diner 165

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Uitnodiging Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 26 januari 2011 10.30 17.00 uur Locatie: Arena 301, 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 26 januari

Nadere informatie

Landelijke Studiedag Basislessen

Landelijke Studiedag Basislessen Landelijke Studiedag Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 24 januari 2018 NIEUWE WORKSHOPS Bewegend rekenen Stimuliz; het online volgsysteem voor een gezonde ontwikkeling van kinderen Move your (cl)ass!

Nadere informatie

Dinsdag 12 maart 2019

Dinsdag 12 maart 2019 Dinsdag 12 maart 2019 Een avond die je kijk op (bewegings)onderwijs zal veranderen! 10 jaar Alles in Beweging 20 jaar schoolpleinontwikkeling 25 jaar cursussen en opleiding MRT 30 jaar methode Basislessen

Nadere informatie

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL Op woensdag 23 september 2015 organiseert Alles in Beweging samen met Yalp, Progression & basisschool De Havelt de 'studiemiddag Freerunning in het onderwijs'.

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag - Den Haag Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag - Den Haag Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag - Den Haag Bewegen en leren gaan hand in hand! Dat kinderen veel te lang stil zitten weten we inmiddels, maar hoe maak je de vertaalslag van onderzoek naar de praktijk?

Nadere informatie

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen.

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen. Opzetten van een zorgketen motoriek Programma Van LVS tot MRT Hilversum, 25 januari 2017 Hans Stroes 2. Visie op zorg voor bewegen 4. Welke stappen in de zorgketen hebben het meeste effect 5. Leerlingvolgsystemen

Nadere informatie

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal 34 Aan de methodereeks Basislessen Bewegingsonderwijs is een nieuw deel toegevoegd. Een methode bewegingsonderwijs voor kleuters in de speelzaal. Het lijvige

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs FDS Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 25 januari 2012 10.00 17.00 uur Locatie: Arena 301 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 25 januari 2012

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Dinsdagavond 2 april 2019 in Neede Al ruim 680 deelnemers mochten wij inspireren tijdens onze praktische studieavond over de 'Dynamische

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 14 mei 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen een studiedag Basislessen Buiten. De studiedag

Nadere informatie

Basislessen in de speelzaal

Basislessen in de speelzaal Basislessen in de speelzaal Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Scholen en besturen Gemeentes

Nadere informatie

> Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken

> Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken Op 25 januari 2017 organiseert Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 7 e editie van de Landelijke Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. NIEUWE WORKSHOPS Handengym

Nadere informatie

DE INLEIDING VOOR WIE

DE INLEIDING VOOR WIE DE INLEIDING Wie in 2013 heeft deelgenomen aan onze studiedag zal zich ongetwijfeld Steven Pont herinneren. Zijn inleiding over 2 x nee = ja werd gewaardeerd met een 9,3! Op 25 januari zal Steven Pont

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Dinsdagavond 2 april 2019 in Neede Al ruim 680 deelnemers mochten wij inspireren tijdens onze praktische studieavond over de 'Dynamische

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 23 januari 2013 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3 Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching Hilversum 26 januari 2011 Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Docent Hogeschool INHOLLAND Pabo Haarlem Nascholing Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

20-1-2015 INDELING WORKSHOP

20-1-2015 INDELING WORKSHOP BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS INDELING WORKSHOP Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 21 januari 2015 1.Kennismaking 2.Introductie methode Basislessen 3.Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 21 januari 2015 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 5 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer - Onderzoek van Universiteit Leiden en Lissabon, Riefen 2016 Alles in Beweging organiseert

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 22 januari 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen ilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

in de speelzaal Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen Werkervaring kleuters in speellokaal Ervaring met kleuters?

in de speelzaal Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen Werkervaring kleuters in speellokaal Ervaring met kleuters? Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen in de speelzaal Wim van Gelder 18 maart 2014 Werkervaring kleuters in speellokaal 1988-2009 Diverse basisscholen Heerenveen, Beemster en Alkmaar 1992 heden

Nadere informatie

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum,

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum, De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters Hans Stroes Hilversum, 23-1-2013 Programma 1. Kennismaking 2. Het belang van bewegen en spelen 3. Zorg voor bewegen en spelen op school 4. Bewegen in de klas

Nadere informatie

OVERALL BEOORDELING STUDIEAVOND 1.0 8,9

OVERALL BEOORDELING STUDIEAVOND 1.0 8,9 Op 2 april 2019 organiseren we een vervolg op de Dynamische schooldag 1.0. Deze verdiepende avond vindt plaats in de Beweeg Wijs Fabriek in Neede. Ook nieuw geïnteresseerden zijn welkom! Start 16.00 uur

Nadere informatie

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort WORKSHOPS Dynamische schooldag Buitenspelen is leuk toch? introductie PLAYgrounds

Nadere informatie

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs en Motorische Remedial Teaching Vakleerkracht Basisschool

Nadere informatie

LVS AFGENOMEN. en wat daarna?

LVS AFGENOMEN. en wat daarna? LVS AFGENOMEN en wat daarna? Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs Schoolplein; inrichting, begeleiding (ped

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen HANDENGYM gymles voor de handen Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs Hilversum 25 januari 2017 Hans Stroes Even voorstellen. Scholings- en adviesbureau Stroes

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Sport, bewegen & gezondheid

Sport, bewegen & gezondheid Sport, bewegen & gezondheid Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachdag 13 juni 2015 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van: Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 Lichamelijke opvoeding magazine Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 KATERN Spelen in kleine groepen: Kingen, Belgisch voetbal 3 tegen 3, tafelvolleybal met maximaal 6 kinderen en lekker chillen

Nadere informatie

Wim van Gelder Docent Hogeschool INHolland Scholings- en adviesbureau van Gelder in beweging Auteur van Basislessen bewegingsonderwijs Leerlingvolgsysteem Bewegen en spelen Zorg voor beweging Websites

Nadere informatie

Veiligheid en Aansprakelijkheid

Veiligheid en Aansprakelijkheid Studiedag Basislessen 2017 Veiligheid en Aansprakelijkheid Even voorstellen Docent Pabo Haarlem Vakleerkracht Bewegingsonderwijs Scholings- en Adviesbureau Alles in Beweging Deskundige Veiligheid en Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan Laat kinderen bewegen Zorg, scholing en advies rondom de motorische ontwikkeling van het kind Uiteindelijk gaat het bij de scholing van bewegen niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage

Nadere informatie

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 23 januari 2013 INDELING WORKSHOP 1. Kennismaking 2. Introductie methode Basislessen 3. Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs)

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Workshop 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Jurre Brussel Studiedag Basislessen 20 jan. 2016/Hilversum Even voorstellen Jurre Brussel ROC (van Amsterdam, MBO, 2007) ALO (Amsterdam,

Nadere informatie

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken Op basis van wetenschappelijk onderzoek is psychologe Carol Dweck tot het inzicht gekomen dat niet iemands IQ, vaardigheden en talenten bepalend zijn voor succesvol leven, maar vooral de waarmee mensen

Nadere informatie

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019 LANDELIJKE STUDIEDAG Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 23 januari 2019 NIEUWE WORKSHOPS Bewegingsonderwijs buiten voor groep 1 t/m 4 Een Motorlab opzetten voor groep 1 t/m 4 Pedagoog in de les bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Wim van Gelder Elly van Hyfte

Wim van Gelder Elly van Hyfte Basislessen nieuwe methode bewegingsonderwijs voor 2,5 8 jarigen Maandag 20 juni 2016 UCLL Leuven Wim van Gelder Elly van Hyfte (c) Van Gelder in Beweging 2016 (c) Van Gelder in Beweging 2016 www.basislessen.nl

Nadere informatie

Angsten. Waar werken jullie? Clusters. Fundamentele vraag. Terecht of onterecht. Klassiek pedagogisch dilemma

Angsten. Waar werken jullie? Clusters. Fundamentele vraag. Terecht of onterecht. Klassiek pedagogisch dilemma Presentaties Wim van Gelder Over de (beweeg) angst heen! Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau Zwolle 28 maart 2018 op gebied van Bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching

Nadere informatie

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019 LANDELIJKE STUDIEDAG Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 23 januari 2019 NIEUWE WORKSHOPS Bewegingsonderwijs buiten voor groep 1 t/m 4 Een Motorlab opzetten voor groep 1 t/m 4 Pedagoog in de les bewegingsonderwijs

Nadere informatie

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren MRT en de nieuwste principes van motorisch Wim van Gelder 20 jaar vakleerkracht en consulent bewegingsonderwijs Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Opleidingen MRT Diverse cursussen Advies

Nadere informatie

Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012. Goed bewegen aan de basis

Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012. Goed bewegen aan de basis Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012 Goed bewegen aan de basis BLAD 2 Venlo, april 2012 Van: Werkgroep Studiedag Bewegingsonderwijs op de basisschool Noord-Limburg Gemeente Venlo afdeling Sportbedrijf

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachda g 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van:

Nadere informatie

Alles over. Basislessen Bewegingsonderwijs. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Basislessen Bewegingsonderwijs. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Basislessen Bewegingsonderwijs Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Heemskerk 13 oktober 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 20 mei 2015 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen de 2 e editie van de studiedag Basislessen

Nadere informatie

In het kort. Verbeter de schoolprestaties door fysiek actieve lessen in de klas! Bewegend leren. Congres. Vrijdag 8 februari 2019.

In het kort. Verbeter de schoolprestaties door fysiek actieve lessen in de klas! Bewegend leren. Congres. Vrijdag 8 februari 2019. Bewegend leren Uitverkocht Congres Vrijdag 8 februari 2019 Stel je vraag aan de congresontwikkelaar Nicoline Schults In het kort Dit congres wordt op maandag 30 september herhaald. Via deze link kan jij

Nadere informatie

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans!

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans! Dansen met kleuters (nieuw) Kleuters houden van bewegen! Voeg hier muziek en dans aan toe en niet alleen het lijf, maar ook het hart en het hoofd van jouw leerlingen komen in beweging. De workshop geeft

Nadere informatie

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen.

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Dit document is bedoeld voor scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma. Scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma

Nadere informatie

Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind

Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind Agenda Workshops Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind Woensdag 16 maart, 19.30 21.30 uur. Praktijk Karnemelksloot 55. Kosten: 15,00. Aanmelden: stuur een

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het Speciaal Onderwijs De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Amsterdam 7 november 2012

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Amsterdam 7 november 2012 Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Amsterdam 7 november 2012 Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City MARJORIE VENEMAN Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef Werkzaam bij MEE Veluwe Afgestudeerd aan de University of Birmingham City WAT IS EEN MINDSET? Een stabiele en diepliggende overtuiging die ieder mens

Nadere informatie

Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen. Hans Stroes & Wim van Gelder

Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen. Hans Stroes & Wim van Gelder Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen Hans Stroes & Wim van Gelder Wat registreert het LVS bewegen en spelen Minimaal de 4 S-en: Stilstaan Springen Kracht Springen Coördinatie Stuiten Wat registreert het

Nadere informatie

Groepsgrootte: Na de warming-up wordt de klas opgedeeld in drie of vier groepen, waardoor de groepsgrootte tussen de 6 en 8 kinderen bedraagt.

Groepsgrootte: Na de warming-up wordt de klas opgedeeld in drie of vier groepen, waardoor de groepsgrootte tussen de 6 en 8 kinderen bedraagt. Dit is een preview, vraag het gehele document aan via info@yalp.nl Lesmodule freerunning / parkour in de gymzaal Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep

Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Studiedag 9 november 2011 Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord-

Nadere informatie

Kleuters op het schoolplein

Kleuters op het schoolplein Kleuters op het schoolplein 25 januari 2017 Welkom! KLEUTERS OP HET SCHOOLPLEIN Beweeg Wijs met gedrag i.s.m. gedragsdeskundige Erik Boot Ron ten Broeke Even kennismaken Hoofdkantoor Berkelland : N.O.

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Mindset! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling

Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling De Impact van een Groeimindset Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling Liny Toenders KBBT organisatieadviseurs onderwijzen opvoeden - leren KBB &T Overtuigingen bepalen je gedrag

Nadere informatie

verantwoording en methodiek Dit document geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van

verantwoording en methodiek Dit document geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van freerunning of parkour in de lessen bewegingsonderwijs. Freerunning & parkour in het onderwijs geschreven door Alles in Beweging; Wim van Gelder, Bastiaan Goedhart en Hans Stroes - auteurs van Basislessen

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

Een workshop met (video)beelden. Gericht op de onderbouw (1 t/m 4).

Een workshop met (video)beelden. Gericht op de onderbouw (1 t/m 4). Theorie workshops 1. HET DOEL VAN DOELSPELEN In veel lessen bewegingsonderwijs wordt een doelspel aangeboden. Soms klassikaal, maar meestal als onderdeel van een les werken in groepen. Ogenschijnlijk is

Nadere informatie

Introductie. Mindset. Aanleiding. Waarom. Mindset theorie van Carol Dweck

Introductie. Mindset. Aanleiding. Waarom. Mindset theorie van Carol Dweck Mindset How to fulfil your potential as a gifted person 13-04-2017 wwwriannevdvennl Introductie (1971) Coachpraktijk voor hoogbegaafde volwassenen sinds 2007 Voorzitter stichting Instituut Hoogbegaafdheid

Nadere informatie

Mindset, de basis van talentontwikkeling?

Mindset, de basis van talentontwikkeling? STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Mindset, de basis van talentontwikkeling? Groep B De beste training tot nu toe! Heerlijke oefeningen, Floors begeleiding, grappige video s, prikkelende

Nadere informatie

Talent in Bloei bij Riederhof

Talent in Bloei bij Riederhof Talent in Bloei bij Riederhof Nieuwsbrief 1 Misschien heb je het al gehoord... binnenkort kan je na schooltijd meedoen aan de superleuke, uitdagende en afwisselde workshops van Talent in Bloei! De workshops

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs BEWEGINGSONDERWIJS Karakteristiek Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein tijdens het buitenspelen van de kleuters. Het

Nadere informatie

Timo Valk Robbin Beukhof. Aan de slag met een digitaal (s)portfolio

Timo Valk Robbin Beukhof. Aan de slag met een digitaal (s)portfolio Timo Valk Robbin Beukhof Aan de slag met een digitaal (s)portfolio Programma Voorstellen Presentatie (30 min) Zelf aan de slag (30 min) Na bespreken / vragen / opmerkingen Timo Valk Opleiding: Hogeschool

Nadere informatie

Meggy uit groep 4 leest graag in de Wist je dat..? informatieboekjes.

Meggy uit groep 4 leest graag in de Wist je dat..? informatieboekjes. N A A M B E D R I J F Nieuwsbrief 7 Openbare Basisschool Kinheim 4 1161 AP Zwanenburg Tel. 020-4974285 www.aldoende.org aldoende@sopoh.nl Data: 8 februari Optreden groep1 10 februari Rapport mee 13 februari

Nadere informatie

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Verdiepende workshop Hilversum 22 januari 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische

Nadere informatie

Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius

Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius Nieuwsbrief 8 September 2018 Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius U leest u nu onze 8 e informatiebrief. U vindt deze nieuwsbrieven ook op onze website www.bs-tarcisius.nl In deze nieuwsbrief:

Nadere informatie

Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat

Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat In september 2013 ben ik gestart met de cursus MRT aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. In het verdiepingstraject is daar ook een onderzoek aan verbonden. Tijdens

Nadere informatie

ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN

ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN Motoriek, gedrag en gezonde leefstijl Voor kinderen en jongeren die een opstapje nodig hebben om met plezier en zelfvertrouwen te kunnen bewegen. MOTORIEK - MOTORISCHE

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen

Buitenspelen en Schoolpleinen Buitenspelen en Schoolpleinen Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter 31 oktober 2012 Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Deel 1: Wat is mindset? 7. Deel 2: Met vallen en opstaan 25. Deel 3: Gerichte inzet 43. Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79

Deel 1: Wat is mindset? 7. Deel 2: Met vallen en opstaan 25. Deel 3: Gerichte inzet 43. Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79 Inhoud Pagina Deel 1: 7 Deel 2: Met vallen en opstaan 25 Deel 3: Gerichte inzet 43 Deel 4: Feedback: beter dan compliment en beloning 59 Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79 Deel 6: Let op je taalgebruik

Nadere informatie

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Een voorstelronde: Vertel wie je bent & Geef aan wat je verwacht van deze workshop Programma Jullie meenemen in ons proces en zoektocht naar een hanteerbaar

Nadere informatie

Projectplan buurtsportcoaches

Projectplan buurtsportcoaches Projectplan buurtsportcoaches 2018-2019 SportSupport Een leven lang gezond actief Generaal Spoorlaan 2a 2025 NB HAARLEM T 023 5 26 03 02 E info@sportsupport.nl I www.sportsupport.nl Thema Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Leerling Volg Systeem

Leerling Volg Systeem Leerling Volg Systeem Wat bepaalt of een kind eindeloos beweegt of speelt in een situatie? - zijn/ haar mogelijkheden (vaardigheid) - de mate waarin een situatie aantrekkelijk en haalbaar is voor hem/haar

Nadere informatie

Basislessen. Hartelijk welkom! Consequenties voor het bewegingsonderwijs. Motorisch leren Differentieel. bewegingsonderwijs

Basislessen. Hartelijk welkom! Consequenties voor het bewegingsonderwijs. Motorisch leren Differentieel. bewegingsonderwijs 2 e Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Hilversum, 25 januari 2012 Hartelijk welkom! Namens: Sport en bewegen Hilversum Jeanette Steen Bastiaan Goedhart Hans Stroes Wim van Gelder Theorieën over motorisch

Nadere informatie

Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers

Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers Vandaag 1 e bijeenkomst Wat is MRT? Motorische ontwikkeling Doornemen van de opdracht Wat te doen voor volgende keer? Wat is zorgverbreding? Waaruit kan zorgverbreding

Nadere informatie

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds 27 november 2014 Wim van Gelder PLAYgrounds Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Expert bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Leerling. Volg. Systeem

Leerling. Volg. Systeem Leerling Volg Systeem t Leerlingvolgsysteem Een leerlingvolgsysteem is een instrument om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van een kind. Binnen dit leerlingvolgsysteem zijn de volgende aspecten

Nadere informatie

LES 3: Bekwaam je in effectief communicatiegedrag PRESENTATIE 3: Oefenen met effectief communicatiegedrag

LES 3: Bekwaam je in effectief communicatiegedrag PRESENTATIE 3: Oefenen met effectief communicatiegedrag In de derde presentatie nodig ik je uit om een groeimindset lost te laten op je commucatiegedrag. Een groeimindset helpt je om weerstand en onzekerheid om te buigen in zelfvertrouwen en plezier als je

Nadere informatie

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan?

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Kinderen ontwikkelen hun motoriek en hun motorische vaardigheden op hun eigen manier, in hun eigen tempo. Dit lijkt vanzelf te

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Om de bewegingsachterstand in te halen zijn er twee wegen.

Om de bewegingsachterstand in te halen zijn er twee wegen. Wat is Motorische Remedial Teaching? M.R.T. is samen met ouders en leerlingen d.m.v. het bewegen, werken aan achterstanden in de ontwikkeling van kinderen. Het uitgangspunt van M.R.T. is dat je kijkt naar

Nadere informatie

Ons brein kort door de bocht

Ons brein kort door de bocht Onderzoek deel I Ons brein kort door de bocht Veranderen 10.000 tot 50.000 verbindingen per neuron!! = Veranderen is het vormen van nieuwe en sterke verbindingen tussen hersencellen omleidingen aanleggen

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes!

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes! Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen Scholengemeenschap Groenewald Stein 1 Wie ben ik? René Gröters 51 jaar Leraar L.O. Groenewald Stein Turntrainer/manager Turning Point Sittard Regiotrainer Limburg

Nadere informatie

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland Zorgverzekeraar en Sport Fryslân. Samen met de Friese gemeenten, onderwijs

Nadere informatie

Hand-out Gympedia Thomas Oriëntatie Dag vrijdag 11 april 2014

Hand-out Gympedia Thomas Oriëntatie Dag vrijdag 11 april 2014 Hand-out Gympedia Thomas Oriëntatie Dag vrijdag 11 april 2014 Verwachtingen loslaten (10 minuten) Ogenblik Voorstellen (5 minuten) Imitatietikspel De jaarplanning (op de beamer) Al vragen stellend stapsgewijs

Nadere informatie

Leerlingvolgsysteem Bewegen en Spelen

Leerlingvolgsysteem Bewegen en Spelen Leerlingvolgsysteem Bewegen en Spelen Over observeren, registreren en extra zorg door Wim van Gelder & Hans Stroes Vaardigheidsverschillen tussen verschillende jonge kinderen zijn enorm. Hoe beter een

Nadere informatie

MENUK AART SCHO LEN 1

MENUK AART SCHO LEN 1 1 MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE Team... 4 Aanbod van project Leef!... 5 Gymlessen...

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen. Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter

Buitenspelen en Schoolpleinen. Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Buitenspelen en Schoolpleinen Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie