Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs"

Transcriptie

1 Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

2 BEWEGINGSONDERWIJS Karakteristiek Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein tijdens het buitenspelen van de kleuters. Het behouden van die actieve leefstijl is een belangrijke doelstelling van dit leergebied. Om dat doel te bereiken leren kinderen in het bewegingsonderwijs deelnemen aan een breed scala van bewegingsactiviteiten, zodat ze een ruim bewegingsrepertoire opbouwen. Dat repertoire bevat motorische aspecten, maar zeker ook sociale vaardigheden. Leerlingen ervaren de hoofdbeginselen van de belangrijkste bewegings- en spelvormen in aansprekende bewegingssituaties. Het gaat daarbij om bewegingsvormen als balanceren, springen, klimmen, schommelen, duikelen, hardlopen en bewegen op muziek. En om spelvormen als tikspelen, doelspelen, spelactiviteiten waarbij het gaat om mikken, jongleren en stoeispelen. Vanuit dit aanbod zullen kinderen zich ook kunnen oriënteren op de buitenschoolse bewegings- en sportcultuur en de meer seizoengebonden bewegingsactiviteiten De meeste bewegings- en sportactiviteiten worden gezamenlijk ondernomen en dus is het nodig om te leren afspreken wat de regels zijn, hoe die na te leven en wie welke rol speelt. Verder hoort daarbij elkaar helpen, op veiligheid letten, elkaars mogelijkheden respecteren en eigen mogelijkheden verkennen. Het is eigen aan bewegen dat er plezier en succesbeleving aan te beleven valt. Plezier en succesbeleving zijn van groot belang voor een blijvende deelname aan bewegingsactiviteiten. Visie op bewegen en bewegingsonderwijs Bewegen Bewegen is van fundamentele betekenis voor de totale ontwikkeling van het kind in motorisch, sociaal, emotioneel en cognitief opzicht. Bewegen is ook van essentieel belang voor een goede gezondheid. Bewegingsonderwijs We kiezen voor de term bewegingsonderwijs, omdat deze aangeeft dat het gaat om onderwijs in bewegen. Door dit onderwijs kunnen kinderen leren hun bewegingsmogelijkheden te ontwikkelen. De school heeft hierin een grote verantwoordelijkheid, welke we in vier punten samenvatten. 1 De school bereikt als enige instelling alle kinderen, en dat gedurende een groot aantal jaren. 2 De school beschikt over de gelegenheid, tijd en ruimte, om daadwerkelijk aan het bewegen te werken, met name in de vorm van lessen bewegingsonderwijs 3 Op school moet de basis gelegd worden voor het bewegingsgedrag in het verdere leven. De basisschoolperiode is een gouden leerperiode in het leren van motorische vaardigheden. 4 Op school moet het plezier in bewegen behouden blijven, zodat een levenslange bewegingsmotivatie ontstaat. Die motivatie is van groot belang in onze bewegingsarmoedige samenleving.

3 Bewegingsonderwijs moet passen bij het kind; het moet tegemoetkomen aan de natuurlijke bewegings- en exploratiedrang. Bovendien moet het aansluiten bij de kinderlijke belevingswereld. We willen benadrukken dat bewegingsonderwijs rekening moet houden met de mogelijkheden van elk kind. Hiervoor heeft de leerkracht de grootste verantwoordelijkheid. Kerndoelen bewegingsonderwijs De kerndoelen bieden een overheidsrichtlijn voor het programma bewegingsonderwijs. De kerndoelen zijn een belangrijk uitgangspunt geweest voor de uitwerking van de leerlijnen (hieronder beschreven). De meeste leerlijnen komen overeen met de terminologie die in de kerndoelen wordt genoemd. De kerndoelen die vanaf 2004 gelden bevatten voor bewegingsonderwijs slechts enkele algemene doelstellingen. In de korte toelichting die bij deze kerndoelen wordt gegeven staan de leerlijnen uitdrukkelijk wel genoemd als een richtlijn voor het basisschoolprogramma. Leerlijnen Het bewegingsonderwijs op de basisschool is onder te verdelen in een aantal leerlijnen. Binnen deze leerlijnen komen verschillende bewegingsthema s aan bod. Binnen de leerlijn springen kun je dus een onderscheid maken tussen: vrije sprongen, steunspringen, loopspringen, touwtje springen en ver- en hoogspringen. De twaalf leerlijnen zijn ingericht vanuit de bewegingsproblematiek opgesteld in Basisdocument Bewegingsonderwijs. In schema: Leerlijn Bewegingsthema Bewegingsprobleem Balanceren Balanceren Handhaven van evenwicht en herstellen van evenwichtsverstoringen bij het verplaatsen op een (in)stabiel vlak. Rijden Vaart maken op een rijtuig om in balans vaart te houden. Glijden Vaart maken op een glijvlak om in balans vaart te behouden. Acrobatiek In balans uitvoeren van een beweging of pose in samenwerking met een ander. Klimmen Klauteren Creëren en handhaven van voldoende grip of steun om te kunnen verplaatsen over klautervakken. Touwklimmen Creëren van steunpunten in touwen om te verplaatsen in (een) touw(en). Zwaaien Schommelen Meebewegen in zit of stand op een schommeltoestel om de zwaai te vergroten of te onderhouden. Hangend zwaaien Meebewegen aan een zwaaiend toestel om de zwaai te vergroten of te onderhouden. Steunend zwaaien Komen tot steun op een zwaaiend toestel om de zwaai te vergroten of te onderhouden. Over de kop gaan Over de kop gaan Inzetten van rotatie tot over de kop gaan en tijdig deze rotatie weer afremmen.

4 Springen Vrije sprongen Steunspringen Afzetten om lang in de lucht te zweven Afzetten om lang te zweven voor en/of na de handenplaasting op een steunvlak. Loopspringen Passeren van een hindernis en gelijkmatig door kunnen lopen of springen na de hindernis. Touwtje springen Afzetten om in herhaling in/over een ronddraaiend touw te springen. Ver- en hoogspringen Afzetten om een zo groot mogelijke afstand of hoogte te overbruggen. Hardlopen Hardlopen Lopen om zo snel mogelijk ergens te komen. Mikken Wegspelen Wegspelen van een speelvoorwerp om dit zo hard en/of zo ver mogelijk weg te krijgen. Mikken Wegspelen van een speelvoorwerp om dit zo precies mogelijk in of tegen een mikdoel te krijgen. Jongleren Werpen en vangen Soleren Retourneren Wegspelen van een voorwerp zodat dit gevangen kan worden. Een speelvoorwerp tikkend in beweging houden. Heen en weer tikken (slaan) van een speelvoorwerp zodat een medespeler het terug kan spelen. Doelspelen Keeperspelen Passeren van een tegenspeler om een doel te raken terwijl de tegenspeler probeert de bal te onderscheppen. Lummelspelen Passeren van de lummel om de bal naar een medespeler over te spelen terwijl de tegenspeler probeert de bal te onderscheppen. Aangepaste sportspelen Komen tot een doelpoging door het openen van aan- en afspeellijnen terwijl de tegenspelers proberen de bal te onderscheppen. Tikspelen Tikspelen Bedreigen van (een) loper(s) om te tikken terwijl de loper(s) proberen het tikken te voorkomen. Afgooispelen Lopers proberen af te gooien die het afgooien proberen te voorkomen. Hardloopspelen Bedreigen van loper(s) tussen de honken om uit te tikken of uit te branden terwijl de loper(s) proberen het uittikken of branden te voorkomen. Stoeispelen Stoeispelen Duwen of trekken aan een tegenspeler om deze uit balans te brengen terwijl de tegenspeler probeert die dit te voorkomen.

5 Bewegen op muziek Bewegen n.a.v. het tempo van de muziek Bewegen n.a.v. de frasering in de muziek Aanpassen van het tempo en ritme van het bewegen aan het tempo en ritme van de muziek. Aanpassen van het moment van inzetten, stoppen en veranderen van richting van bewegen aan de frasering in de muziek. Een dans uitvoeren op muziek Uitvoeren van verschillende bewegingsuitvoeringen op de muziek. Verdeling van tijd Er wordt vanuit gegaan dat de groepen 3 tot en met 8 twee lessen per week van 45 minuten krijgen. Uitgaande van 40 lesweken betekent dit dat er 80 lessen van 45 minuten worden gegeven. Dit is een totaal van 3600 minuten. In het onderstaande schema staat een weergave van het percentage dat er ongeveer besteed dient te worden per leerlijn. 1% komt dan overeen met 36 minuten lestijd. Bij de verdeling van de tijd over de verschillende leerlijnen zijn de volgende overwegingen gemaakt: - Er zijn leerlijnen met veel bewegingsthema s die meer tijd toebedeeld krijgen dan leerlijnen met minder bewegingsthema s. - Er dient minimaal 2% van de totale lestijd besteed te worden aan een leerlijn. Bij minder lestijd is te weinig leerwinst te verwachten. - Bepaalde leerlijnen zijn van belang in bepaalde fasen van de ontwikkeling, bijvoorbeeld balanceren in de onderbouwgroepen. - Er zijn leerlijnen waarbij een voortdurende aandacht en continuïteit van belang is voor een goed resultaat, bijvoorbeeld bewegen op muziek. In het onderstaande schema zie je het percentage van de totale tijd die er aan een leerlijn besteed dient te worden. Tussen haakjes is dit percentage berekend naar het aantal lessen. Leerlijn Groep 3/4 Groep 5/6 Groep 7/8 1 balanceren 11% (8,8) 9% (7,2) 8% (6,4) 2 klimmen 5% (4) 4% (3,2) 4% (3,2) 3 zwaaien 8% (6,4) 7% (5,6) 7% (5,6) 4 over de kop gaan 3% (2,4) 3% (2,4) 3% (2,4) 5 springen 11% (8,8) 14% (11,2) 13% (10,4) 6 hardlopen 3% (2,4) 3% (2,4) 3% (2,4) 7 jongleren 10% (8) 12% (9,6) 11% (8,8) 8 mikken 8% (6,4) 6% (4,8) 6% (4,8) 9 doelspelen 6% (4,8) 10% (8) 14% (11,2) 10 tikspelen 13% (10,4) 12% (9,6) 12% (9,6) 11 stoeispelen 3% (2,4) 3% (2,4) 3% (2,4) 12 Bewegen op muziek 9% (7,2) 8% (6,4) 8% (6,4) vrij 10% (8) 9% (7,2) 8% (6,4)

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

Graag breng ik u op de hoogte van de (on)vermogens van Elise op het gebeid van spel en bewegen.

Graag breng ik u op de hoogte van de (on)vermogens van Elise op het gebeid van spel en bewegen. Gegevens afzender Plaats, datum Geachte docent LO, Elise... is een leerling van de... school. Elise een. (omschrijving van karakter: vrolijk, (weinig) energiek, afwachtend, initiatiefrijk, creatief, angstig,

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Kerndoelen primair onderwijs

Kerndoelen primair onderwijs Kerndoelen primair onderwijs Publicatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tekst: Productie: Ontwerp: Druk: Projectnr.: 36027/8000 Uitgave: April 2006 Jan Greven & Jos Letschert SLO

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo)

Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo) Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw vmbo bovenbouw exameneenheden Sleutels 1. Bewegen verbeteren 57: De leerlingen leren op een verantwoorde

Nadere informatie

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Week 1 - Leerlijn: balanceren, bew thema: balanceren Balanceren op een bank, op een bank in het wandrek

Nadere informatie

Sportspeeltuin Volleybalvereniging Trivos

Sportspeeltuin Volleybalvereniging Trivos Sportspeeltuin Volleybalvereniging Trivos Voorwoord In het document Sportspeeltuin kunt u alle nodige informatie vinden met betrekking tot de Sportspeeltuin bij. De Sportspeeltuin is een nieuwe ontwikkeling

Nadere informatie

Leerlijnen bewegingsonderwijs Bron: Basisdocument Bewegingsonderwijs, SLO in samenwerking met KVLO

Leerlijnen bewegingsonderwijs Bron: Basisdocument Bewegingsonderwijs, SLO in samenwerking met KVLO Leerlijnen bewegingsonderwijs Bron: Basisdocument Bewegingsonderwijs, SLO in samenwerking met KVLO 1) Leerlijn balanceren lopen over een beperkt stabiel vlak lopen over een beperkt labiel vlak verplaatsen

Nadere informatie

TULE - Bewegingsonderwijs Inhouden en activiteiten bij de kerndoelen van 2006

TULE - Bewegingsonderwijs Inhouden en activiteiten bij de kerndoelen van 2006 TULE - Bewegingsonderwijs Inhouden en activiteiten bij de kerndoelen van 2006 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling TULE - Bewegingsonderwijs Inhouden en activiteiten bij de kerndoelen Inhoud

Nadere informatie

Bewegen en sport. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1. Bewegen en sport

Bewegen en sport. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1. Bewegen en sport Een actieve leefstijl is een wezenlijk bestanddeel van een gezonde leefstijl. Een actieve leefstijl draagt bij aan kwaliteit van leven of gezondheid in de breedste zin van het woord. De school kan op diverse

Nadere informatie

leerlijnen Bewegingsonderwijs

leerlijnen Bewegingsonderwijs leerlijnen Voorwoord Mondomijn is een innovatieve, integrale samenwerking tussen Qliq primair onderwijs en Korein Kinderplein. Samen bieden we een eigentijdse vorm van onderwijs en kinderopvang. Ons uitgangspunt?

Nadere informatie

bewegingsonderwijs Kennisbasis bewegingsonderwijs op de Pabo

bewegingsonderwijs Kennisbasis bewegingsonderwijs op de Pabo bewegingsonderwijs Belang van het vak Het bewegingsonderwijs aan de Pabo is exclusief gericht op de bevoegdheid voor groep 1 en 2, voorts op bewegen in brede context: bewegingsactiviteiten die op de basisschool

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo)

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo) Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo) De samengevatte vakinhoudelijke kerndoelen en eindtermen per perspectief of sleutel voor kwaliteit Sleutel PO Onderbouw VO Vmbo 1. Bewegen verbeteren Nr.

Nadere informatie

Concept SLO Leerdoelenkaart Bewegingsonderwijs Orientatieperiode. Startaanbod. 10/11/12 jarigen Uitgaande van 2 lessen per week

Concept SLO Leerdoelenkaart Bewegingsonderwijs Orientatieperiode. Startaanbod. 10/11/12 jarigen Uitgaande van 2 lessen per week Beweeggebieden en beweegthema s Orientatieperiode Startaanbod 10/11/12 jarigen Uitgaande van 2 lessen per week Uitbouwperiode Vervolgaanbod 12/13/14 jarigen Uitgaande van 3 lessen per week Beweeggebied:

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs. Auteurs: Monique C.H. van der Pols PC Hogeschool Marnix Academie te Utrecht. Hogeschool Leiden, Pabo Thomas More

Bewegingsonderwijs. Auteurs: Monique C.H. van der Pols PC Hogeschool Marnix Academie te Utrecht. Hogeschool Leiden, Pabo Thomas More Bewegingsonderwijs Auteurs: Monique C.H. van der Pols PC Hogeschool Marnix Academie te Utrecht Liesbeth van Det Wim van Gelder Marco. P. van Soest Hogeschool Leiden, Pabo Thomas More Hogeschool INHolland

Nadere informatie

Welke kernactiviteiten worden getentamineerd en wat zijn de minimum eisen?

Welke kernactiviteiten worden getentamineerd en wat zijn de minimum eisen? Welke kernactiviteiten worden getentamineerd en wat zijn de minimum eisen? Onderstaande kernactiviteiten (overeenkomstig de beschrijvingen uit het Basisdocument bewegingsonderwijs) kunnen worden bevraagd.

Nadere informatie

Het bepalen van niveaus

Het bepalen van niveaus Het bepalen van niveaus Niveaus van deelname binnen een situatie Het inschatten van de niveaus van deelname van verschillende kinderen Touwklimmen Beschrijf, teken en/of fotografeer minimaal 6 niveaus

Nadere informatie

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal 34 Aan de methodereeks Basislessen Bewegingsonderwijs is een nieuw deel toegevoegd. Een methode bewegingsonderwijs voor kleuters in de speelzaal. Het lijvige

Nadere informatie

Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen. Hans Stroes & Wim van Gelder

Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen. Hans Stroes & Wim van Gelder Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen Hans Stroes & Wim van Gelder Wat registreert het LVS bewegen en spelen Minimaal de 4 S-en: Stilstaan Springen Kracht Springen Coördinatie Stuiten Wat registreert het

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Balanceren. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Balanceren. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - BALANCEREN 12 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Balanceren De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende

Nadere informatie

Leergebied: Bewegingsonderwijs Kerndoel: 1. De leerlingen leren deelnemen aan de bewegingsvormen: voortbewegen; balanceren; springen; klimmen en

Leergebied: Bewegingsonderwijs Kerndoel: 1. De leerlingen leren deelnemen aan de bewegingsvormen: voortbewegen; balanceren; springen; klimmen en Kerndoel: 1. De leerlingen leren deelnemen aan de bewegingsvormen: voortbewegen; balanceren; springen; klimmen en Specificaties: zwaaien. 1.1. ze leren voortbewegen en balanceren: gaan, rijden, glijden,

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs 2015/2016

Bewegingsonderwijs 2015/2016 Basisschool De Werf Jaarplan bewegingsonderwijs groepen 3 t/m 8 2015/2016 Bewegingsonderwijs 2015/2016 Door: Madelon Zoet - Bredewold Inhoud: Bewegingsonderwijs op De Werf Accommodatie en materiaal Kerndoelen,

Nadere informatie

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs!

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! 17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! Waarom het Beweegdiploma? In de leeftijd van 2 tot en met

Nadere informatie

Post-hbo opleiding Leergang vakbekwaam bewegingsonderwijs via pabo Bevoegdheid groep 3 t/m 8 BaO

Post-hbo opleiding Leergang vakbekwaam bewegingsonderwijs via pabo Bevoegdheid groep 3 t/m 8 BaO Post-hbo opleiding Leergang vakbekwaam bewegingsonderwijs via pabo Bevoegdheid groep 3 t/m 8 BaO Algemeen Rond de bevoegdheid voor het vak bewegingsonderwijs (lichamelijke opvoeding) in het primair onderwijs

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en sport (PO - havo/vwo)

Bewegingsonderwijs en sport (PO - havo/vwo) Bewegingsonderwijs en sport (PO - havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo bovenbouw exameneenheden Sleutels 1. Bewegen verbeteren 57: De leerlingen leren op een verantwoorde

Nadere informatie

Introductie en kennismaking. Kleuters zijn gewoon kleine mensjes Kleuters mogen stuiteren. Orde, structuur en regelmaat

Introductie en kennismaking. Kleuters zijn gewoon kleine mensjes Kleuters mogen stuiteren. Orde, structuur en regelmaat Beter spelen en bewegen met kleuters De 9 criteria voor een goede les Mariska Beenhakker Theo de Groot Introductie en kennismaking Kleuters zijn gewoon kleine mensjes Kleuters mogen stuiteren Orde, structuur

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

EEN AANGEPASTE SPORTSPELMETHODIEK IN STAPPEN, SPRONGEN EN SCHUIVEN

EEN AANGEPASTE SPORTSPELMETHODIEK IN STAPPEN, SPRONGEN EN SCHUIVEN LO 1 nieuw 6 2007 10-01-2007 14:50 Pagina 13 BASISONDERWIJS VOOR HET BEWEGINGSONDERWIJS OP DE BASISSCHOOL EEN AANGEPASTE SPORTSPELMETHODIEK IN STAPPEN, SPRONGEN EN SCHUIVEN De meeste sportspelmethodieken,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Sportaanbod: Happy2Move

Inhoudsopgave. Sportaanbod: Happy2Move 15-5-2013 Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Happy2Move en de wetenschap... 4 2.1 Algehele doelstelling Happy2Move... 4 2.2 Waarom Sport- en Bewegen?... 4 Introductie 1.2.1... 4 Citaten uit het werkveld

Nadere informatie

Balans van het bewegingsonderwijs aan het einde van de basisschool 3

Balans van het bewegingsonderwijs aan het einde van de basisschool 3 Primair onderwijs Periodieke Peiling van het Onderwijsniveau Balans van het bewegingsonderwijs aan het einde van de basisschool 3 PPON-reeks nummer 38 Balans van het bewegingsonderwijs aan het einde van

Nadere informatie

Het nieuwe boek bewegingsonderwijs, een Ilnethodiek????

Het nieuwe boek bewegingsonderwijs, een Ilnethodiek???? Het nieuwe boek bewegingsonderwijs, een Ilnethodiek???? 7 De Projektgroep Bewegingsonderwijs Amsterdam heeft ter afronding van haar werkzaamheden een praktijkboek gemaakt voor groepsleerkrachten en vakleerkrachten

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs PRIMAIR ONDERWIJS. Inhoudslijnen

Bewegingsonderwijs PRIMAIR ONDERWIJS. Inhoudslijnen Inhoudslijnen Bewegingsonderwijs PRIMAIR ONDERWIJS NB Meer informatie en verder uitgewerkte lesactiviteiten zijn te vinden in het Basisdocument bewegingsonderwijs voor het basisonderwijs Mooij, C. (e.a.),

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Klimmen. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Klimmen. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - KLIMMEN 18 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Klimmen De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur

Nadere informatie

SPEELKRIEBELS, wat moet je ermee?

SPEELKRIEBELS, wat moet je ermee? + Beter spelen en bewegen met kleuters www.beterspelenenbewegenmetkleuters.nl www.spelenmetgedrag.nl/landelijk-congres-het-jonge-kind/ SPEELKRIEBELS, wat moet je ermee? Mariska Beenhakker Theo de Groot

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - havo/vwo)

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - havo/vwo) Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - havo/vwo) De samengevatte vakinhoudelijke kerndoelen en eindtermen per sleutel kwaliteit Sleutel PO Onderbouw 3e 1. Bewegen verbeteren Nr. 57: Leren op een verantwoorde

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - lesobservatie. Verantwoord en veilig bewegen 1.3

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - lesobservatie. Verantwoord en veilig bewegen 1.3 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - lesobservatie Verantwoord en veilig bewegen 1.3 kennen de gevaren en risico's van bewegingssituaties en kunnen deze inschatten en signaleren.

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Doelspelen. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Doelspelen. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - DOELSPELEN 60 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Doelspelen De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende

Nadere informatie

De inhoud van dit thema: 2 Vergelijking oude en nieuwe kerndoelen. 3 Doelen van het gymnastiekonderwijs. 4 Algemene principes bij gymnastiek

De inhoud van dit thema: 2 Vergelijking oude en nieuwe kerndoelen. 3 Doelen van het gymnastiekonderwijs. 4 Algemene principes bij gymnastiek DC 24 Gymnastiek 1 Inleiding Als onderwijsassistent kun je worden ingezet ter ondersteuning bij gymnastiek. Zelf zul je geen gymnastiek geven maar je kunt wel een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld op

Nadere informatie

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderw Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding Bevorderend/Beperkend Materiaal 1.6 kunnen met een eenvoud 1.18 kunnen

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs in het basisonderwijs

Bewegingsonderwijs in het basisonderwijs Bewegingsonderwijs in het basisonderwijs Domeinbeschrijving ten behoeve van peilingsonderzoek SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Bewegingsonderwijs in het basisonderwijs Domeinbeschrijving

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Over de kop gaan. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Over de kop gaan. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - OVER DE KOP GAAN 30 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Over de kop gaan De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de

Nadere informatie

Vier beweegtuinen met kleuters

Vier beweegtuinen met kleuters + Meer informatie of vragen? Aarzel niet. www.beterspelenenbewegenmetkleuters.nl www.kleuterplatform.nl Mariska@spelenmetgedrag.nl Theo@spelenmetgedrag.nl Vier beweegtuinen met kleuters Mariska Beenhakker

Nadere informatie

PEIL.BEWEGINGSONDERWIJS TECHNISCH RAPPORT

PEIL.BEWEGINGSONDERWIJS TECHNISCH RAPPORT PEIL.BEWEGIGSODERWIJS TECHISCH RAPPORT Utrecht, 2018 1 Inleiding In dit technisch rapport worden de gegevens geanalyseerd van het peilingsonderzoek Bewegingsonderwijs 2016/2017. Daarnaast is er een ander

Nadere informatie

Mozarthof school voor ZML Leerlijn Bewegingsonderwijs dd 15-07-2011 1/14

Mozarthof school voor ZML Leerlijn Bewegingsonderwijs dd 15-07-2011 1/14 Bewegingsonderwijs Kerndoel 1: De leerlingen nemen deel aan bewegingssituaties (kennen de benodigde bewegingsvaardigheden, basisvaardigheden met betrekking tot spel en nemen deel aan spel) 1.1. Balanceren

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Zwaaien. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Zwaaien. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - ZWAAIEN 24 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Zwaaien De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en spel: de eerste stappen in de virtuele werkelijkheid

Bewegingsonderwijs en spel: de eerste stappen in de virtuele werkelijkheid Bewegingsonderwijs en spel: de eerste stappen in de virtuele werkelijkheid Diny van der Aalsvoort Er wordt veel gespeeld in de gehele basisschoolperiode. Bewegen vormt daarbij een belangrijk onderdeel.

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Springen. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Springen. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - SPRINGEN 36 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Springen De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur

Nadere informatie

Overzicht van grote opdrachten en bouwstenen (conceptraamwerk) (p. 3); Conceptbouwstenen (p. 4); Consultatievragen (p. 9).

Overzicht van grote opdrachten en bouwstenen (conceptraamwerk) (p. 3); Conceptbouwstenen (p. 4); Consultatievragen (p. 9). VIERDE TUSSENPRODUCT ONTWIKKELTEAM BEWEGEN & SPORT Voorliggend tussenproduct is het vierde tussenproduct van ontwikkelteam Bewegen & Sport, opgesteld tijdens de vierde ontwikkelsessie in december 2018.

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Hardlopen. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Hardlopen. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - HARDLOPEN 42 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Hardlopen De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur

Nadere informatie

Handelingsplan Bewegen en spelen School

Handelingsplan Bewegen en spelen School Naam kind (initialen) Handelingsplan Bewegen en spelen School 1b Geboortedatum Groep Naam behandelaar Ingangsdatum 1. Omschrijf het gesignaleerde gedrag/ de hulpvraag Plaats a. In de lessen bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Eigen huis en beweegtuinen in het speellokaal

Eigen huis en beweegtuinen in het speellokaal + Beter spelen en bewegen met kleuters www.beterspelenenbewegenmetkleuters.nl ROBDAG 2018 21 MAART ZWOLLE Eigen huis en beweegtuinen in het speellokaal Mariska Beenhakker Theo de Groot + De ware ontdekkingsreis

Nadere informatie

Motorisch (SMART, kwalitatieve gegevens van groepsgemiddelde)

Motorisch (SMART, kwalitatieve gegevens van groepsgemiddelde) Student: Groep/Klas: School: Datum: Lestijd: Voorbeeld student Groep 5-6 Stageschool nvt 45 min Verschijningsvorm: Beginsituatie: Spel Aantal leerlingen: 30 lln Overige informatie: Leerlijn vanuit lummelspelen

Nadere informatie

Ultimate frisbee. LO2 studiedag. Do 22 november Eric Swinkels

Ultimate frisbee. LO2 studiedag. Do 22 november Eric Swinkels Ultimate frisbee LO2 studiedag Do 22 november 2012 Eric Swinkels e.swinkels@slo.nl Programma Introductie 14.30 uur Mikken (discgolf) Samenspelen (discathlon) Ontwerp discgolf-parcours 14.45 uur Technieken

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Mikken. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Mikken. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - MIKKEN 48 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Mikken De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Jongleren. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Jongleren. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - JONGLEREN 54 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Jongleren De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur

Nadere informatie

Hoepels: experimenteren, rollen, springen over, stappen door, van de een in de andere hoepel

Hoepels: experimenteren, rollen, springen over, stappen door, van de een in de andere hoepel Jaarplanning bewegen met kleuters 2010 2011 Week Cluster in speellokaal Bewegen op muziek Klein materiaal Spel Buitenspel 34 Ballen: verschillende formaten: experimenteren, rollen, gooien en stuiten 35

Nadere informatie

Hieronder de onverkorte beschrijving van dit gebied met de praktijkvoorbeelden.

Hieronder de onverkorte beschrijving van dit gebied met de praktijkvoorbeelden. 16 Hindernis nemen Bij het L.P.C.(Landelijk Pedagogisch Centrum) is het invoeringsprogramma 'Bewegingsonderwijs voor 4-8 jarigen' verschenen. Het is een uitwerking van het 'Werkboek Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding kleuteraangepast materiaal veilig heffen, dragen

Nadere informatie

Kleuters op het schoolplein

Kleuters op het schoolplein Kleuters op het schoolplein 25 januari 2017 Welkom! KLEUTERS OP HET SCHOOLPLEIN Beweeg Wijs met gedrag i.s.m. gedragsdeskundige Erik Boot Ron ten Broeke Even kennismaken Hoofdkantoor Berkelland : N.O.

Nadere informatie

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern zoals werpen vangen en voortbewegen met de bal. De leerlingen kunnen in looppas een bal gooien en vangen. 10 minuten - Kleine bal/stressbal - Bank zoals werpen en vangen.

Nadere informatie

Drie redenen. + Aanleiding. Fotoserie. Wat zijn de 9 criteria voor een goede les? Beter spelen en bewegen met kleuters

Drie redenen. + Aanleiding. Fotoserie. Wat zijn de 9 criteria voor een goede les? Beter spelen en bewegen met kleuters 10-11-2017 Beter spelen en bewegen met kleuters Wat zijn de 9 criteria voor een goede les? Mariska Beenhakker Theo de Groot Aanleiding Drie redenen 1) Aanleidende oorzaak Thema van de dag: 11) Omstandigheid

Nadere informatie

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan.

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan. Leerlijn Balanceren Klimmen op een drijvende mat. Vervolgens gaan staan op de drijvende mat. Dan eraf springen. Houd indien nodig één hand van de kinderen vast. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens

Nadere informatie

Leerlijnen BEWEGINGSONDERWIJS

Leerlijnen BEWEGINGSONDERWIJS Leerlijnen BEWEGINGSONDERWIJS Wat is de bedoeling van bewegingsonderwijs? In het bewegingsonderwijs leren de leerlingen om deel te nemen aan veel verschillende bewegingsactiviteiten. Door beter te worden

Nadere informatie

Scriptie Fontys Sporthogeschool Tilburg Naam: Maud Lelkens Studentennummer: 2078540 Datum: 25-01-10

Scriptie Fontys Sporthogeschool Tilburg Naam: Maud Lelkens Studentennummer: 2078540 Datum: 25-01-10 Bron: hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/fontys/show.cgi?fid=5458 Scriptie Fontys Sporthogeschool Tilburg Naam: Studentennummer: 2078540 Datum: 25-01-10 Scriptie Fontys Sporthogeschool Tilburg Naam: Studentennummer:

Nadere informatie

Inhoud Methodieken Beschrijvingen

Inhoud Methodieken Beschrijvingen Inhoud Methodieken Beschrijvingen Bewegen Samen Regelen Lekker fit! Basislessen bewegingsonderwijs Planmatig bewegingsonderwijs Gymmen in de grote gymzaal Basisdocument bewegingsonderwijs Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Zelfregulering bij bewegingsonderwijs in het po

Zelfregulering bij bewegingsonderwijs in het po Zelfregulering bij bewegingsonderwijs in het po Zelfregulering houdt in: zelfstandig handelen en daarvoor verantwoordelijkheid nemen in de context van een bepaalde situatie/omgeving, rekening houdend met

Nadere informatie

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN:

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN: LES 9. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Trampolinespringen. O De leerling heeft geen goede sprong in de trampoline ( 1 been voor de trampoline, 2 benen in de trampoline) en geen balans

Nadere informatie

Spel als uitdaging. NPZ Week van het ZWEM onderwijs. René Dekker

Spel als uitdaging. NPZ Week van het ZWEM onderwijs. René Dekker Spel als uitdaging NPZ Week van het ZWEM onderwijs René Dekker Indeling Zwem Onderwijs: Keuter leeftijd Onderbouw Basisschool leeftijd Middenbouw Basisschool leeftijd Schoolzwemmen Bovenbouw Basisschool

Nadere informatie

hier weetjes & tips voor ouders beweegt iets een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen

hier weetjes & tips voor ouders beweegt iets een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen hier beweegt iets weetjes & tips voor ouders een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen Als je niet kan springen, landen, lopen, vangen, werpen kan je niet voetballen, tafeltennissen, zwemmen Wat

Nadere informatie

Schoolbeleidsplan Bewegen en Sport

Schoolbeleidsplan Bewegen en Sport Schoolbeleidsplan Bewegen en Sport INHOUD 1. Inleiding 3 1.1 Visie 3 1.2 Kerndoelen 3 1.3 Gezonde school 3 2. Sport- en beweegactiviteiten onder schooltijd 4 2.1 Lessen bewegingsonderwijs 5 2.1.1 Leerlijnen

Nadere informatie

Inhoud. Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2

Inhoud. Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2 Inhoud Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2 1 De school 3 1.1 Missie en visie 3 1.2 Schoolontwikkeling 4 1.3 Schoolorganisatie 4 1.4 De Vreedzame school 4 1.5 Rots en Water 4 2 Accommodatie en materiaal 5 3 Kerndoelen,

Nadere informatie

Leerstoflijnen en leerlijnen - Ontwikkelingsvolgmodel Jonge kinderen Seminarium voor Orthopedagogiek

Leerstoflijnen en leerlijnen - Ontwikkelingsvolgmodel Jonge kinderen Seminarium voor Orthopedagogiek Leerlijn 3.1 Grote motoriek Beschrijving ontwikkelingslijn: 3 4 5 6 7 Ontleent gevoelens van competentie aan bewegingservaringen. Heeft behoefte aan spelletjes met bewegings- en lichamelijke ervaringen.

Nadere informatie

Inleiding. Kern. Groep 3 en 4 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern. Groep 3 en 4 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern Materiaal als werpen, vangen, voortbewegen met een bal. De leerlingen kunnen een opstuitende bal vangen. 10 minuten - Lucht-/tennisbal - Zachte bal - Bank Materiaal

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken?

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VO Studiedag 20-01-2016 Berend Brouwer (b.brouwer@slo.nl) Agenda Warming-up Het leerplankader SBGL Thema 'bewegen

Nadere informatie

Nederlands. Mondeling onderwijs

Nederlands. Mondeling onderwijs Nederlands Mondeling onderwijs - Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. Gebruik

Nadere informatie

Informatie spelmateriaal PLAYgrounds

Informatie spelmateriaal PLAYgrounds Informatie spelmateriaal PLAYgrounds Het raamwerk van PLAYgrounds bestaat uit een fysieke aanpassing van het plein door het creëren van structuur, maar biedt ook een verbetering in schoolplein timemanagement

Nadere informatie

LVS AFGENOMEN. en wat daarna?

LVS AFGENOMEN. en wat daarna? LVS AFGENOMEN en wat daarna? Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs Schoolplein; inrichting, begeleiding (ped

Nadere informatie

Leerling. Volg. Systeem

Leerling. Volg. Systeem Leerling Volg Systeem t Leerlingvolgsysteem Een leerlingvolgsysteem is een instrument om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van een kind. Binnen dit leerlingvolgsysteem zijn de volgende aspecten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Graag uw aandacht :

Inhoudsopgave Graag uw aandacht : 1 Inhoudsopgave Voorblad pagina 1 Inhoudsopgave pagina 2 Doelen van deze stage pagina 3 Het beoordelingsformulier pagina 4-9 De urenstaat pagina 10 Het begeleidingskader pagina 11 Voorbeeld format afspraken

Nadere informatie

Screening Onderzoeksresultaten basisscholen gem. Nederweert -

Screening Onderzoeksresultaten basisscholen gem. Nederweert - Screening 2013-2014 - Onderzoeksresultaten basisscholen gem. - Karin Mennen Myrna van der Weerden Inleiding Aangezien het belangrijk is dat kinderen plezier hebben in beweging is het van belang dat zij

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Stoeispelen. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Stoeispelen. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - STOEISPELEN 72 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Stoeispelen De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende

Nadere informatie

Tussendoelen en leerlijnen Bewegingsonderwijs. Overzicht en registratie tussendoelen en leerlijnen Bewegingsonderwijs

Tussendoelen en leerlijnen Bewegingsonderwijs. Overzicht en registratie tussendoelen en leerlijnen Bewegingsonderwijs Tussendelen en leerlijnen Bewegingsnderwijs Overzicht en registratie tussendelen en leerlijnen Bewegingsnderwijs KERNDOEL 57 De leerlingen leren p een verantwrde manier deelnemen aan de mringende bewegingscultuur

Nadere informatie

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Een voorstelronde: Vertel wie je bent & Geef aan wat je verwacht van deze workshop Programma Jullie meenemen in ons proces en zoektocht naar een hanteerbaar

Nadere informatie

Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2)

Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2) Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2) Het onderwijs op de Bron De opdracht van de basisschool Het onderwijs op de Bron per bouw Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 1-2

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum,

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum, De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters Hans Stroes Hilversum, 23-1-2013 Programma 1. Kennismaking 2. Het belang van bewegen en spelen 3. Zorg voor bewegen en spelen op school 4. Bewegen in de klas

Nadere informatie

De resultaten DEEL B DEEL A

De resultaten DEEL B DEEL A 38 PEIL.BEWEGINGS ONDERWIJS 39 DEEL A 40 PEIL.BEWEGINGS ONDERWIJS 41 Inleiding en leeswijzer Welke bewegingsvaardigheden hebben leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs (bo) en leerlingen in het laatste

Nadere informatie

Wim van Gelder Elly van Hyfte

Wim van Gelder Elly van Hyfte Basislessen nieuwe methode bewegingsonderwijs voor 2,5 8 jarigen Maandag 20 juni 2016 UCLL Leuven Wim van Gelder Elly van Hyfte (c) Van Gelder in Beweging 2016 (c) Van Gelder in Beweging 2016 www.basislessen.nl

Nadere informatie

CONCEPTVOORSTELLEN LEERGEBIED BEWEGEN EN SPORT

CONCEPTVOORSTELLEN LEERGEBIED BEWEGEN EN SPORT CONCEPTVOORSTELLEN LEERGEBIED BEWEGEN EN SPORT 7 mei 2019 INLEIDING In dit document vindt u de conceptvoorstellen van de leraren en schoolleiders van het ontwikkelteam Bewegen & Sport. Het team vraagt

Nadere informatie

Na de vakantie zal onze instroomgroep De olifanten gaan starten op KC3. Juf Elise de Koning zal deze instroomgroep gaan draaien.

Na de vakantie zal onze instroomgroep De olifanten gaan starten op KC3. Juf Elise de Koning zal deze instroomgroep gaan draaien. Nieuwsbrief 6: 20 Februari 2017 Van de directie In dit nummer: Beste ouders, De dagen worden weer langer, de bloembollen komen weer op en de eerste lammetjes zijn alweer geboren; het voorjaar staat voor

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting TCV/MCIJ. Cohort e en 4e klas

Programma van Toetsing en Afsluiting TCV/MCIJ. Cohort e en 4e klas Programma van Toetsing en Afsluiting TCV/MCIJ Cohort 2018-2020 - 3e en 4e klas Programma van Toetsing en Afsluiting algemene vakken TCV/MCIJ Volgorde leerstof De volgorde van de onderwerpen binnen een

Nadere informatie

Informatie over groep 1 en 2. Basisontwikkeling op de Sprenge

Informatie over groep 1 en 2. Basisontwikkeling op de Sprenge Informatie over groep 1 en 2. Basisontwikkeling op de Sprenge Op de Sprenge, een school met 3 locaties, werken we in de kleutergroepen volgens de principes van basisontwikkeling. Deze vorm van onderwijs

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 58. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 58. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 58 86 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 58 De leerlingen leren samen met anderen op een respectvolle manier aan bewegingsactiviteiten deel nemen,

Nadere informatie

(meer informatie over de Oudervereniging en Medezeggenschapsraad: zie website en schoolkalender)

(meer informatie over de Oudervereniging en Medezeggenschapsraad: zie website en schoolkalender) Bijlage adressen Medezeggenschapsraad Bonifatius Norma Stapel (contactpersoon ouders), tel. 0226-358615 Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad SKOWF Erna Vorkink (voorzitter MZR), tel. 0226-351301 Oudervereniging

Nadere informatie

VAK: LICHAMELIJKE OPVOEDING METHODE: Klik hier als u tekst wilt invoeren. KLAS: 4 CONTACTUREN PER WEEK: 2 x 50 minuten per week

VAK: LICHAMELIJKE OPVOEDING METHODE: Klik hier als u tekst wilt invoeren. KLAS: 4 CONTACTUREN PER WEEK: 2 x 50 minuten per week PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TSG VMBO CURSUSJAAR 2015-2016 NIVEAU KADER VAK: LICHAMELIJKE OPVOEDING METHODE: Klik hier als u tekst wilt invoeren. KLAS: 4 CONTACTUREN PER WEEK: 2 x 50 minuten per

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln. Verantwoord en veilig bewegen 1.3

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln. Verantwoord en veilig bewegen 1.3 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln Verantwoord en veilig bewegen 1.3 kennen de gevaren en risico's van bewegingssituaties en kunnen deze inschatten en signaleren.

Nadere informatie