P IJ N. Peirsman Cranio sacraal Academie. Cranio Sacraal Therapie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "P IJ N. Peirsman Cranio sacraal Academie. Cranio Sacraal Therapie"

Transcriptie

1 1 P IJ N Peirsman Cranio sacraal Academie. Cranio Sacraal Therapie Scriptie 2011 Amir Koepon.

2 2 Inleiding. In de scriptie is verwoord de redenen van het aspect pijn in samenhang met 3 methodieken voor pijnbehandelingen in mijn Praktijk. Pijn is in ons huidige maatschappij bij vele mensen een juk die moet worden gedragen. Soorten van pijn zoals acute-, chronische- en emotionele pijn zijn pijnsoorten die veel mensen tot last zijn. Gelukkig zijn zowel in de reguliere geneeskunde als in de alternatieve geneeswijzen methodieken ontwikkeld die pijnen kunnen verzachten, reduceren of geheel weg kunnen halen. Maar toch zijn er gevallen waarbij de reguliere geneeskunde als de alternatieve geneeswijze niet toereikend zijn om pijn te behandelen. Een reden te meer om mij te verdiepen in het aspect pijn. Door studie over pijn en behandelmethodieken heb ik een keuze gedaan om pijn in mijn praktijk te behandelen. De keuze voor pijn behandelingen zijn: 1. Micro Elektro Methodiek 2. Bio-resonantie en Bio-feedback 3. Cranio Sacraal Therapie

3 3 Inhoud. Omschrijving pagina Voorblad 1 Inleiding 2 Inhoud 3 Voorwoord 4 Hoe deze scriptie te lezen 6 Wat is pijn 7 Adenosine Tri Phosphat (ATP) 9 Soorten van pijn 16 Behandel methodieken in de Praktijk 17 Micro Elektro Methodiek 17 Bio-resonantie en Bio-feedback 20 Cranio sacraal therapie 23 Tabellarisch indeling van een aantal pijnen 26 Dossier gegevens van een aantal cliënten 27 Tot slot 38 Dankwoord 40 Register 41 Literatuur lijst 43 Intake formulier als bijlage 45 Disclaimer 49

4 4 Voorwoord. Na veertig jaar gewerkt te hebben in een ziekenhuis en de pensioen gerechtigde leeftijd bereikt te hebben sta je voor een keuze om van je pensioen en je leven genieten of aan je verlangen te storten om een studie op te pakken voor pijn behandelingen. Misschien is het werken in een ziekenhuis voor mij de bakermat geweest om een geneeswijze te zoeken, anders dan de reguliere geneeskunde, die mensen helpen om hun pijnen te reduceren en daar waar mogelijk van hun pijnen af te helpen. Na een oriënterend gesprek met mijn toenmalige werkgever om na mijn zestigste verjaardag vier dagen per week te werken en hem meegedeeld te hebben om een dag per week een studie te doen in de een alternatieve geneeswijze voor pijnbehandelingen was de boot echt aan. Het ligt niet in de doelstellingen van het ziekenhuis dat een functionaris in mijn positie zich zal wijden aan alternatieve geneeswijzen. Ik zou dan een slecht voorbeeld zijn voor mijn medewerkers. Na overleg met het thuisfront is besloten dat ik mijn dienst in het ziekenhuis uitdient en na mijn pensioennering tijd aan een studie te wijden in een alternatieve geneeswijze. Aldus besloten. Direct na mijn pensionering heb ik onderzocht welke mogelijkheden er in de alternatieve geneeswijzen zijn om pijnbehandelingen bij mensen te doen. Uit de vele mogelijkheden is gekozen om Micro Elektro Methodiek te kiezen. De studie en de behandelwijze sluiten aan op mijn vak (medische technologie) die ik in het ziekenhuis uitoefende. Alras blijkt dat de studie Micro Elektro Methodiek een niet een op zich zelf staand feit is. Wil ik het vak Micro Elektro Methodiek in Nederland uitoefenen is het, volgens mij, noodzakelijk om eerst de studie Westerse Medische Basiskennis op HBO-niveau te volgen en hiervoor te certificeren. Veertig jaar ziekenhuis ervaring in de medisch technologie geeft niet een uitgebreid inzicht in anatomie, fysiologie en pathologie. Mede het feit dat de declaratie mogelijkheden bij de zorgverzekeraars in Nederland eisen dat Westerse Medische Basiskennis op HBO-niveau eigen werd gemaakt, werd de studie bij de School voor Iokai- Shiatsu te Amsterdam gevolgd voor een erkende certificering. De certificaten zijn gehaald. Bij Contra Dolor te Nijmegen werd de studie Micro Elektro Methodiek gevolgd. Na het slagen voor Micro Elektro Methodiek pijntherapeut werd deze methodiek in de praktijk toegepast. Na positieve resultaten bij cliënten blijkt dat de behandeling voor emotionele pijnen de behandeling met Micro Elektro Methodiek niet altijd toereikend is.

5 5 Bij Quantum Tech te Gent, België, werd de studie gevolgd voor Bio-resonantie en Bio-feedback. De combinatie van de behandelwijzen van Micro Elektro Methodiek en Bio-feedback is een belangrijke stap vooruit op de pijnbehandelingen. Doch het diepgaand ingaan in de bewustwording van de mens met emotionele pijnen is manco in de kennis. Na gesprekken met mijn partner die een gecertificeerde Upledger Cranio Sacraal Therapeute is, ben ik tot het besluit gekomen om Cranio Sacraal Therapie te studeren. De keuze is gevallen om bij de Peirsman Cranio Sacraal Academie de opleiding te volgen en niet bij het Upledger Instituut. De reden om niet bij Upledger de opleiding te volgen is omdat, naar mijn mening, de opleiding bij Upledger te veel westers georiënteerd is. Daar mijn root op Java ligt kon ik bij de Peirsman Cranio Sacraal Academie mij thuis voelen. Relaties met de oosterse geneeswijzen zijn er aanwezig. Tijdens mijn opleidingstijd tot Cranio Sacraal Therapeut werd het aangeleerde toegepast voor de behandeling van emotionele pijnen bij oefen- cliënten voor Cranio Sacraal Therapie. Tot mijn verbazing geeft een SER (somato emotional release)-behandeling vaak een oplossing voor emotionele pijnen. Maar vaak is de combinatie van de Micro Elektro Methodiek met de basis technieken van Cranio Sacraal Therapie (fase 1 uit de opleiding) al voldoende om goede resultaten te bereiken in de pijnbehandelingen. Voor dit laatste is de ontspanning / relax technieken van Cranio Sacraal Therapie zeer belangrijk voor de pijnbehandelingen met de Micro Elektro Methodiek. Ik hoop dat ik naar de vele werkzame jaren mag zien voor de uitoefening van pijnbehandelingen door de toepassing van Micro Elektro Methodiek, Cranio Sacraal Therapie en Bio-feedback. Amir Koepon. Juni 2011.

6 6 Hoe deze scriptie te lezen. Deze scriptie beschrijft de toegepaste behandel technieken in mijn praktijk (in het vervolg de Praktijk). De scriptie begint met het begrip Pijn. Daarna volgt de beschrijvingen van de behandelmethodieken die toegepast worden in de Praktijk. De volgorde van de beschrijvingen van: 1. Micro Elektro Methodiek, 2. Bio-resonantie en Bio-feedback, 3. Cranio Sacraal Therapie moeten niet gelezen en gezien worden dat Micro Elektro Methodiek belangrijker of effectiever is dan Bio-feedback. Dit geldt ook dat Biofeedback niet effectiever is dan Cranio Sacraal Therapie. Alle drie methodieken beschouw ik als even belangrijk. De volgorde is gebaseerd op de volgorde van de gevolgde studie en de afronding ervan. Daar in de Praktijk pijnbehandelingen toegepast worden volgens Micro Elektro Methodiek zal eerst ingegaan worden in het begrip pijn met de soorten van pijn. Ten eerste wordt beschreven hoe pijn behandeld wordt door toepassing van Micro Elektro Methodiek. Welke pijnen kunnen behandeld worden? Wat zijn beperkingen voor de bijhandeling. Belangrijk facet in de behandeling met Micro Elektro Methodiek zijn de contra indicaties waarbij cliënten niet behandeld mogen worden. Ten tweede wordt ingegaan op de behandelingen met Bio-resonantie en Bio-feedback. Ten derde wordt ingegaan op de behandelingen met Cranio sacraal Therapie. Waarom wordt Cranio Sacraal Therapie toegepast. Welke technieken van Cranio sacraal Therapie worden toegepast. Dan volgen de : Ervaringen uit de Praktijk. Intake. Behandelplan. Behandeling. Een aantal beschrijvingen van behandelingen van vijf cliënten.

7 7 Wat is pijn. Zonder pijn is geen Leven. Geen klacht is zo algemeen voorkomend als pijn. Maar pijn hebben is veelal een onplezierige situatie. De persoon die het betreft constateert de pijn, maar er bestaat geen graadmeter om pijnbeleving aan te geven. Pijn is een onplezierige sensorische en/of emotionele ervaring die veroorzaakt wordt door feitelijke of mogelijke weefselschade. Het wordt ook wel beschreven in termen van een beschadiging van het weefsel of dat er ergens in het lichaam een verwonding is of dreigt er één te ontstaan. Soms ontstaat ergens in het lichaam pijn die geen aanwijsbare oorzaak heeft van een weefsel letsel in het lichaam. Wanneer een persoon lange tijd pijn voelt en de pijn houdt aan, kan dit resulteren dat het leven door deze pijn, meestal negatief, beïnvloed wordt. Ook als er onderliggende problemen en angsten aanwezig zijn, zoals traumata in het verleden, angsten, verdriet kunnen deze heel sterk van invloed zijn op het beleven van pijn. Als voorbeeld is wanneer er een niet verwerkt verdriet iedere keer in gedachten opkomt, kan dit resulteren in pijn of een aanwezige pijn erger maken. De persoon leeft dan met pijn of met andere woorden pijn is een onderdeel geworden van het leven van de persoon. Pijn opzicht is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Want zonder pijn zouden wij niet kunnen leven. Wanneer wij tijdens het sporten een blessure oplopen dan hebben wij pijn op de plaats waar de blessure is ontstaan. Een gezwollen enkel of een blauwe plek op de arm doet pijn. De ontstane pijn is een situatie waarbij wij ons er niet lekker bij voelen. Maar hoe ontstaat pijn eigenlijk? Hoe ontstaat pijn? Pijn prikkels kunnen wij vergelijken met elektrische prikkels. Er zijn in het lichaam twee typen zenuwen die een rol spelen voor het ontstaan van pijn. Dit zijn de a-vezels en de c-vezels. Deze vezels bevinden heel veel op het lichaam, doch zij niet overal even veel. Onder de oppervlakte van de huid zijn deze zenuwen in sterke mate aanwezig. In de hersenen zijn er geen en in delen van de buik zijn weinig a-vezels en c- vezels. Daarom zijn deze lichaamsdelen gevoelloos. Elektrisch bezien worden de prikkels sneller door de a-vezels voorgeleid dan door de c-vezels.

8 8 De a-vezels en de c-vezels zijn gevoelig voor de omstandigheden waarin het lichaam of lichaamdelen zich bevinden. De hand in de directe nabijheid van vuur zal de warmte van het vuur voelen. Zwemt men in koud water, dan zal men de koude op het lichaam voelen. Een prik van de tandarts in het tandvlees wordt als pijn waargenomen. En zo zijn er vele pijnprikkels te voelen op verschillende plaatsen van het lichaam. Op de plaats waar de pijn is ontstaan worden daarna een grote hoeveelheden lichaamseigen stoffen vrijgegeven, de neurotransmitters, die een signaalfunctie hebben naar de hersenen. De pijnprikkels worden naar het achterste deel van het ruggenmerg gevoerd en vervolgens gaan de pijnprikkels via de zenuwbanen in het wervelkolom naar de hersenen. In de hersenen gaan de prikkels naar de THALAMUS. Dit is het centrale regelcentrum voor pijn. De thalamus Binnen de hersenen ligt een centraal pijnregelsysteem, de thalamus, die informatie uitwisselt met het bewuste deel van de hersenen, de hersenschors. De thalamus is het centrale regelcentrum voor pijn. De thalamus heeft verbindingen met de hersenschors. Wanneer de thalamus de pijnprikkel heftig voelt, wordt er een signaal doorgegeven aan de hersenschors. Op het moment dat de hersenschors de pijnprikkel krijgt, wordt er pijn gevoeld. Men is dan bewust van pijn. Vanuit de hersenen gaan pijnbanen (zenuwbanen) naar het ruggenmerg. Deze pijn banen kunnen de pijnprikkel dempen of stimuleren. In de figuur zien wij hoe de prikkel, via de ruggenmerg, naar de thalamus wordt gevoerd en afhankelijk van de heftigheid van de pijn, wordt de prikkel geleidt naar de hersenschors.

9 9 Afhankelijk van de pijn intensiteit heeft het lichaam een feedback functie om neurotransmitters aan te maken. Wanneer het lichaam de feedback functie in werking stelt, worden neurotransmitterstoffen / hormonen gemaakt. Enkele hiervan zijn endorfine, leucine enkefanine, melatonine, cortisol en serotonine. De hoeveelheid aangemaakte neurotransmitters is weer afhankelijk van de heftigheid van de pijnprikkels. Adenosine Tri Phosphat (ATP). Op cel niveau is ATP (Adenosine Tri Phosphat) een uitermate belangrijke molecuul die nodig is voor de energie die het lichaam vraagt. ATP treft men in alle delen van het lichaam aan en is beschikbaar voor een directe energie transport (in de bloedbaan) door het lichaam. ATP wordt ook wel de levens molecuul genoemd. Als gevolg van bijvoorbeeld een blessure wordt pijn geconstateerd. In de feedbackfunctie van het lichaam worden extra ATP naar de blessureplaats gestuurd om de pijn te verlichten of geheel te doen verdwijnen. Hier wordt ATP gebruikt om een acute pijn te bestrijden. Ook bij veel chronische aandoeningen kan pijn een rol spelen. Evenzo is pijn waar te nemen bij auto-immuun ziektes zoals: reuma, fibromyalgie, ME en M.S. Hierbij blijkt dat er een tekorten bestaan aan ATP in en rond de lichaamscellen. Voor alle fysiologische processen die energie vragen is ATP onontbeerlijk. Door dit tekort aan ATP kan het lichaam zich maar met moeite herstellen. ATP is daarom een essentiële stof in het helingsproces. Er zijn grote hoeveelheden van deze stof nodig voor cellulaire functies. Belangrijke functies zijn het transport van hoogst noodzakelijke mineralen naar de cel door het bloed en de afvoer van afvalproducten. Deze afvalstoffen worden langs normale kanalen van het lichaam afgevoerd: via de urine, ontlasting en transpiratie. Het lymfesysteem van het lichaam speelt in het afvoeren van de afval stoffen een belangrijke rol. Het drinken van gewoon water door volwassenen van minstens 1,5 liter per dag is noodzakelijk voor het afvoeren van de afvalstoffen. Wat is ATP en hoe ontstaat ATP. Adenosinetrifosfaat ( Adenosine Tri Phosphat = ATP) of ATP is een ribonucleotide dat in de celstofwisseling een sleutelrol vervult als drager van chemische energie. Het is opgebouwd uit het nucleobase adenine, het monosacharide ribose en drie fosfaatgroepen.

10 10 Om in energie te kunnen rekenen spreekt men meestal alleen over ATP als energiedrager. Energiedrager Voor de meeste in de cellen spelende processen is energie nodig. ATP is zo'n energiedrager. Bij de hydrolyse van ATP door het enzym adenosinedehydrogenase, waarbij ADP ( Adenosine Di Phosphat) en fosfaat worden gevormd, komt (29,4 kj/mol aan) energie vrij. De reden waarom deze binding zoveel energie bevat, is de elektrostatische afstoting tussen de negatief geladen zuurstofatomen in de fosfaatgroepen. ATP-vorming De ATP-concentratie bedraagt in een cel tussen de 1 en 10 millimolair. Een mens in rust verbruikt ongeveer 45 kilogram ATP per dag, terwijl de hoeveelheid op één moment lager is dan 1 gram. In de cel moet dus steeds ATP gevormd worden. Dit gebeurt door talrijke processen o.a.: Gedurende de glycolyse Door bètaoxidatie Door anaërobe respiratie Tijdens de fotosynthese AMP (Adenosine Mono Phosphat) en ADP worden geregenereerd om opnieuw te dienen als energiedrager. Hiertoe worden fosfaatgroepen gebonden aan AMP of ADP. Dit wordt in de oxidatieve fosforylering gedaan door het enzym ATP-syntase. Bij dieren en mensen wordt ATP gemaakt in het mitochondrion, bij planten daarnaast ook in het chloroplast met behulp van zonne-energie (licht). Adenosine Di Phosphat of ADP ADP is een ribonucleotide die is opgebouwd uit het nucleobase adenine, het monosacharide ribose en twee fosfaatgroepen( Di-Phosphat). Het wordt vooral gevormd bij de hydrolyse van adenosinetrifosfaat (ATP), die de belangrijkste energiebron is voor biochemische reacties in veel organismen. ADP is tevens een precursor voor de aanmaak van ATP door middel van het F-type ATPase. Productie in de cel ADP wordt gemaakt door de ribosomen van een cel. In de mitochondria wordt het gevormd door ATP te hydrolyseren. Hierbij komt een hoeveelheid chemische energie vrij die kan gekoppeld worden aan een biochemische reactie met een hoge activeringsenergie. Biochemische functies In een cel wordt ADP omgezet in ATP door een fosfaatgroep te koppelen aan de reeds aanwezige fosfaatgroepen. ( ADP/ Di Phosphat naar ATP/ Tri Phosphat).

11 11 Dit wordt bij dierlijke organismen (en sommige andere niet-dierlijke organismen) tot stand gebracht in de mitochondria door middel van dissimilatie. Ook kan ADP buiten de mitochondria worden omgezet naar ATP. Dit gebeurt door middel van melkzuurgisting (voornamelijk in spiercellen) of alcoholistische gisting (door gistcellen). Bij planten wordt ADP naar ATP omgezet door middel van fotosynthese. Glycolyse in 10 stappen. De cursief gedrukte benamingen zijn de enzymen die werkzaam zijn bij de stappen. Afbeelding: Glycolyse in 10 stappen Glycolyse De glycolyse is het proces waarbij glucose (suiker) met behulp van enzymen in tien stappen wordt afgebroken tot pyrodruivenzuur. Vier van de tien stappen zijn onomkeerbaar. Eén glucosemolecuul levert twee moleculen pyrodruivenzuur. Naast de direct opgenomen suiker wordt tijdens de spijsvertering ook uit koolhydraten suiker gevormd. Bij de glycolyse komt energie vrij, omdat ADP omgezet wordt in ATP en NAD ( nicotinamide-adeninedinucleotide) in NADH (de gereduceerde vorm van NAD). De vrijkomende energie wordt op deze manier in moleculen ATP en NADH opgeslagen. Er komt echter niet alleen energie vrij. Zoals in de afbeelding (Glycolyse in 10 stappen) is te zien wordt er bij de eerste twee reacties ATP gebruikt. Er worden per glucosemolecuul 4 ATP moleculen gevormd, dit komt neer op een netto resultaat van 2 ATP moleculen. De twee moleculen NADH kunnen in de elektrontransportketen worden omgezet in 3 ATP moleculen per molecuul.

12 12 De NADH moleculen kunnen samen dus aanleiding geven tot vorming van 6 moleculen ATP. Pyrodruivenzuur kan verder verbrand (geoxideerd) worden in de citroenzuurcyclus of anaeroob omgezet worden in melkzuur of zoals bij veel gisten in ethanol en koolstofdioxide (CO2). Mitochondrion Een mitochondrion of mitochondrium (meervoud mitochondriën of mitochondria) is een staaf- of bolvormig celorganel, dat functioneert als energiecentrale van de cel. Een mitochondrion is meestal staafvormig en heeft een diameter van ongeveer 1 micrometer. Omdat mitochondriën de cel van energie voorzien, is er een verband tussen de energiebehoefte van een cel en het aantal mitochondriën per cel. Tijdens de afbraak van energierijke stoffen zoals vetten en glucose wordt acetyl-coenzym A geproduceerd. In de mitochondriën worden bij de citroenzuurcyclus energierijke elektronen onttrokken aan dit acetyl-co-enzym A. Vervolgens gebruiken de mitochondriën deze energierijke elektronen om tijdens de oxidatieve fosforylering ATP, NADH en FADH2 te produceren. Met name ATP is een belangrijke energiebron voor zeer veel reacties in de cel.

13 13 Schema van een dierlijke cel 1. Nucleolus, 2. Celkern, 3. Ribosoom, 4. Vesikel, 5. Ruw endoplasmatisch reticulum, 6. Golgi-apparaat, 7. Cytoskelet, 8. Glad endoplasmatisch reticulum, 9. Mitochondrion, 10. Vacuole, 11. Cytoplasma, 12. Lysosoom, 13. Centriool Structuur Een mitochondrium heeft een buiten en een binnenmembraan die bestaan uit fosfolipiden en eiwitten, vergelijkbaar met celmembraan. De twee membranen hebben echter verschillende eigenschappen. Door de dubbele membraanorganisatie zijn er vijf verschillende compartimenten in het mitochondrium. Afbeelding Mitochondrion 1. binnenste mitochondriale membraan 2. buitenste mitochondriale membraan 3. Cristae. 4. Matrix. Deze zijn: de buitenste mitochondriale membraan, de intermembrane ruimte (de ruimte tussen de buitenste en binnenste membranen), de binnenste mitochondriale membraan,

14 14 de cristae ruimte (gevormd door invaginaties of naar binnen plooien van de binnenste membraan) en de matrix (ruimte binnen de binnenste membraan). Buitenste membraan De buitenste mitochondriale membraan bevat een groot aantal membraaneiwitten porines genaamd. Deze porines vormen kanalen die moleculen van 5000 Dalton of minder, vrij over de membraan laten diffunderen. Hierdoor kan o.a. het ATP uit het mitochondrie naar de rest van de cel gaan. Intermembrane ruimte De intermembrane ruimte is de ruimte tussen de buitenste membraan en de binnenste membraan. Doordat de buitenste membraan vrij permeabel is voor kleine moleculen is de concentratie van kleine moleculen, zoals ionen en suikers in de intermembrane ruimte hetzelfde als in het cytosol. Binnenste membraan De binnenste mitochondriale membraan bevat eiwitten met vijf soorten functies. Deze zijn: eiwitten, die de redoxreacties van de oxidatieve fosforylering uitvoeren ATP synthase, die ATP doet produceren specifieke transporteiwitten om o.a. ADP en ATP in en uit de matrix te vervoeren eiwit-transportmachinerie mitochondriale fusie- en deling eiwit De belangrijkste functie van de binnenmembraan is zorgen voor het verlopen van de elektronentransportketen van de oxidatieve fosforylering en het daarmee gepaarde protonen potentiaalverschil. Deze protonendrijvende kracht zorgt hier dan voor productie van ATP. De binnenmembraan bevat meer dan 151 verschillende polypeptiden, en heeft een zeer hoog eiwitfosfolipideverhouding (meer dan 3:1 in gewicht, dus ongeveer 1 eiwit voor 15 fosfolipiden). Daarnaast is de binnenste membraan rijk aan cardiolipine, een ongewone fosfolipide. Cardiolipine bevat vier vetzuren in plaats van twee en kan helpen om de binnenste membraan ondoordringbaar te maken. In tegenstelling tot de buitenste membraan, is de binnenmembraan zeer ondoordringbaar voor alle moleculen. Hierdoor is het mogelijk om een zeer sterke membraanpotentiaal over de binnenste membraan te vormen door de werking van de enzymen van het elektron transport keten. Cristae De binnenste mitochondriale membraan is verdeeld in talrijke plooien of invaginaties die we cristae noemen. Deze vergroten de oppervlakte van de

15 15 binnenste mitochondriale membraan en daarmee het vermogen om ATP te produceren. Voor typische levermitochondriën is het gebied van de binnenste membraan ongeveer vijf keer groter dan de buitenste membraan. Deze verhouding is variabel ten gunste van de mitochondriën van de cellen die een grotere vraag naar ATP hebben, zoals spiercellen, bevatten nog meer cristae. Matrix De matrix is de ruimte omsloten door de binnenste membraan. Het bevat ongeveer twee derde van de totale hoeveelheid eiwit in een mitochondrion. De matrix is belangrijk voor de productie van ATP. De ATP wordt geproduceerd met behulp van ATP-synthase in de binnenste membraan. De matrix bevat een zeer geconcentreerd mengsel van honderden enzymen, speciale mitochondriale ribosomen, RNA's, en een aantal kopieën van het mitochondriaal genoom. Van de enzymen zijn de belangrijkste functies de oxidatie van pyruvaat en vetzuren, en de citroenzuurcyclus. Organisatie en distributie Mitochondriën zijn te vinden in bijna alle eukaryoten. Ze variëren in aantal en de locatie volgens celtype. In levercellen zijn ze verspreid door de cel en zeer talrijk terwijl ze bij spermacellen alleen aan de basis van het flagel te vinden zijn. Functie De belangrijkste functies van mitochondriën zijn ATP productie (dat wil zeggen, fosforylering van ADP) door middel van ademhaling, en de cellulaire stofwisseling reguleren. Naast de chemische reacties voor ATP-productie, de citroenzuurcyclus en de oxidatieve fosforylering zijn er dus nog vele andere functies. Energie omzetting Dat de productie van ATP toch de belangrijkste rol is van mitochondriën blijkt uit het grote aantal eiwitten in het binnenste membraan en de matrix betrokken bij deze taak. ATP productie in het mitochondrium haalt zijn energie uit de oxidatie o.a. pyruvaat en NADH. Pyruvaat met wordt met name in het cytoplasma gevormd door gedeeltelijke afbraak van glucose waarbij een beetje energie vrij komt, we noemen dit proces de glycolyse. Voor de glycolyse is geen zuurstof nodig, het wordt daarom ook wel anaërobe dissimilatie genoemd. Als er wel zuurstof aanwezig is kan het mitochondrium door aërobe dissimilatie het pyruvaat volledig afbreken tot water en koolstofdioxide. De productie van ATP uit glucose heeft een ongeveer 13-maal hoger rendement bij aërobe dissimilatie dan bij anaërobe dissimilatie.

16 16 Soorten van pijn. Acute pijn. Bij een blessure tijdens sporten of een verwonding bij een val ontstaat direct pijn. Dit noemt men acute pijn. Ook wanneer er een ontsteking de kop uitsteek is acute pijn waarneembaar. Meestal is de pijn te lokaliseren in de nabijheid of op de plaats van de blessure, wond of ontsteking. Pijn is een signaal die het lichaam afgeeft dat er iets niet in orde is. Bij onduidelijkheid of men met een acute pijn te maken heeft is het raadplegen van een arts altijd noodzakelijk. Hij kan beoordelen of het een acute pijn betreft die nadere behandeling heeft. Wanneer de pijn, in deze categorie, aanhoudt langer dan zes maanden, dan spreekt men van een chronische pijn. Chronische pijn Onder chronische pijn wordt verstaan: pijn die langer dan zes maanden aanhoudt. Voor het lichaam heeft chronische pijn niet meer de signaalfunctie voor het lichaam. Meestal ligt er een onderliggend probleem die spanningen doet ontstaan in het lichaam. Spanningen of zoals het vaak genoemd wordt stress is vaak de oorzaak van chronische pijn. Zonder nader en specifiek onderzoek is chronische pijn moeilijk te lokaliseren en ook moeilijk te behandelen. Er zal eerst gezocht worden naar de oorzaak van de stress. De persoon die aan chronische pijn lijdt, zal eerst de oorzaak van de stress moeten herkennen. Een specifiek onderzoek zal eerst moeten gebeuren voorafgaand een behandeling. Vandaag de dag wordt medicijnen gegeven om de pijn te verlichten. Bekend is ook dat een aantal van dit soort medicijnen vervelende bijwerkingen hebben. Emotionele pijn. In ons huidige maatschappij waarbij veel prestaties van ons wordt gevraagd is dit vaak de basis van emotionele pijn. Het is niet de resultaten van de gevraagde prestaties, doch het resultaat wanneer de gevraagde prestaties niet geleverd kunnen worden. Erger wordt het wanneer er een vergelijk gemaakt wordt met de resultaten van de ander die,volgens cijfermatige beoordeling, gehaald worden. Wanneer dit vaak gebeurt, is dit de basis van frustraties en uiteindelijk een emotionele pijn. Waarom kan die ander wel wat ik niet kan. Emotionele pijn kan ontstaan wanneer een persoon iemand verliest die hij lief heeft. Iemand die sterft aan een ongeneselijke ziekte. Of wanneer de

17 17 geliefde de relatie verbreekt. Of een kind door sterven moet verliezen. Zo zijn er vele voorbeelden te geven die de basis kunnen vormen voor emotionele pijnen. Wanneer een persoon emotionele pijnen heeft en hij kan moeilijk uitpraten of er is niemand die hem kan ondersteunen is dit soort van pijnen heel moeilijk te herkenen. Vaak kan door emotionele pijn een lichamelijk pijn ontstaan. Emotionele pijnen zijn moeilijker te herkennen en te behandelden dan de eerst genoemde pijnen omdat de pijn heel diep in het bewuste of onbewuste van de persoon ligt. Behandel methodieken in de Praktijk. In de praktijk worden de volgende behandel methodieken toegepast voor de pijn behandelingen. De volgorde van de drie methodieken moet niet gelezen of beschouwd worden dat de ene methodiek beter, belangrijker of effectiever is dan de ander. De beschrijvingen van de methodieken sluiten aan op het aspect PIJN. 1. Micro Elektro Methodiek (MEM). Micro Elektro Methodiek ( ook wel APS=Actie Potentiaal Stimulatie genoemd) is een vorm van therapie waarbij door een elektrische prikkel de lichaamseigen zenuwprikkel gestimuleerd wordt. Actiepotentiaal Een actiepotentiaal is een golf van elektrische ontlading over het membraan van een neuron. Actiepotentialen vormen een essentiële eigenschap van menselijk en dierlijk leven, maar komen ook voor in sommige planten. Actiepotentiaal op cel niveau kunnen een snelle informatie verzenden van cel naar cel. Maar in het licht van Micro Elektro Methodiek is de informatie van en naar het zenuwstelsel veel belangrijker. Door stimulatie van het zenuwstelsel in de nabijheid van de ruggenmerg worden de gestimuleerde signalen verder verzonden naar de hersenen. De neurotransmitters spelen hierin een belangrijke rol. Komen deze signalen in de hersenen, dan worden er hormonen geproduceerd die van invloed zijn in de pijnbeleving. Door de stimulatie, de werking van de neurotransmitters en de aanmaak van hormonen wordt een verhoogde aanmaak van ATP bewerkstelligd. Door Micro Electro Methodiek kan een tekort aan ATP worden aangevuld. De bloeddoorstroming verbetert en op deze manier komt er weer toevoer van voedingsstoffen naar de beschadigde cellen op gang.

18 18 Na de eerste en tweede behandelingen worden de volgende neurohormonen aangemaakt: melatonine, leuco-enkefaline, bèta-endorfine, serotonine en cortisol. Door het vrijmaken van de neurohormonen, ontstaat er een betere bloeddoorstroming en het stimuleert de afgifte van afvalstoffen. Door hierna nog vier behandelingen de geven ontstaat er weer een verhoogde aanmaak van ATP. Afhankelijk van de lichamelijke gesteldheid is het mogelijk dat er een verhoogde aanmaak van ATP tussen de 500% tot 800%. Het zelfhelend vermogen van het lichaam gaat beter werken door de verhoogde aantallen ATP. De immuniteit en energie gaan omhoog en de pijn reduceert of verdwijnt. Het beoogde resultaat van een beter kwaliteit van het leven is bereikt. Na de tweede en derde behandeling wordt de concentratie van melatonine verhoogd. Na de vierde behandeling zal de leucine-enkefaline toenemen. Na de vijfde behandeling neemt de gehalte van bèta-endorfine af. Na de zesde en laatste behandeling vindt er normalisering van serotonine en cortisol plaats. Na een cyclus va zes behandelingen kan nog een keer een cyclus gegeven worden. Zes behandelingen is doorgaans voldoende op het beoogde resultaat te krijgen. De beoogde pijn reductie of pijnvrij zijn is gehaald. Bij de figuur. Een opstelling van de Micro Elektro Methodiek. Vier elektroden zijn geplaatst op de zijstrengen (naast de Ruggenwervel). Met deze plaatsing van de elektroden wordt met het apparaat (links van de cliënt) een stimulatie stroom gegeven voor het activeren van de neurotransmitters.

19 19 Contra indicaties voor Micro Elektro Methodiek. Om in aanmerkingen te komen voor een behandeling Micro Elektro Methodiek zijn echter contra indicaties. Zo zal tijdens de intake altijd gevraagd worden dat de pijn gediagnosticeerd is door de arts. Met andere woorden: De pijn is een voortvloeisel van een gediagnosticeerde ziekte. Bijvoorbeeld: Reuma, artritis, fibromyalgie, gordelroos, stress- gerelateerde klachten, tennisarm en nog andere ziekten. De contra indicaties waarbij er geen behandeling met Micro Elektro Methodiek zijn: Personen die een geïmplanteerde actieve implantaat hebben, een pacemaker, interne defibrillator, morfine pomp. Personen die lijden aan epilepsie of geneesmiddelen daartoe innemen. Personen die lijden aan kanker of geneesmiddelen daartoe innemen. Vrouwen die zwanger zijn. Kinderen beneden een leeftijd waarop zij kunnen aangeven wat zij voelen (pijn) Personen die recentelijk een hersen infarct, een hart infarct en/ of lijden aan acute trombose of voor de genoemde ziekten geneesmiddelen daartoe innemen. Een slogan in de Micro Elektro Methodiek is: Zonder ATP kan de mens niet leven. Met te weinig ATP is de mens ziek.

20 20 2. Bio-resonantie en Bio-feedback. Vooraf. Bio-Feedback en Bio-Resonantie worden in de Praktijk toegepast aan de hand van moderne computer technologie waarin de software geïnstalleerd is van Quantum Alliance Incorporated. Het systeem heet Scientific Consciousness Interface Operatingsystem. In de praktijk wordt het systeem SCIO genoemd. Bio-resonantie. Bio-resonantie is een behandelingsmethode, die de lichaamseigen trillingsfrequenties meet, analyseert en vervolgens weer terugkoppelt naar de cliënt. Ze geeft heel nauwkeurig aan waar en welke ondersteuning nodig is. Ieder substantie, inert of organisch, zendt zijn eigen elektromagnetische energie uit in een bepaalde frequentie. Elke cel en orgaan in het lichaam resoneert/trilt met haar eigen energie. Wanneer deze energie verstoord wordt door heftige emoties, chemische vergiften,virussen, allergische reacties, voeding intoleranties, parasieten, enz. kan het orgaan niet functioneren op haar volle capaciteit. Schadelijke frequenties worden opgeslagen in cellen, en kunnen zich jarenlang onopgemerkt opbouwen, vóór ze zich manifesteren als ziekte. Het eerste signaal dat er iets fout gaat in het lichaam is vibrationeel of elektromagnetisch. Dit verschijnsel wordt Bio-Resonantie genoemd. Bio-resonantie is een energetische geneeswijze die op cel niveau werkt. Het stimuleert de lichaam eigen frequenties, zodat er regeneratie en heling kunnen plaatsvinden wanneer deze frequenties verstoord of negatief beïnvloed worden door een ziekte veroorzakend frequentie. Oorzaken kunnen veroorzaakt worden zoals eerder genoemd, o.a. door heftige emoties, chemische vergiften,virussen, allergische reacties, voeding intoleranties, parasieten, enz. Dit geeft de conditie aan waarin het lichaam zich bevindt. Aan de hand van de SCIO worden metingen en analyses verwerkt. De terugkoppeling gebeurt door het interpreteren wat op de beeldscherm verschijnt.

21 21 Bij de figuur: SCIO systeem bestaande uit de Scio-box voor de koppeling van de elektroden aan de cliënt. De vier strip elektroden aan de zwarte elektrodekabel wordt verbonden aan de extremiteiten. De brede elektrode aan de witte elektrodekabel wordt om het hoofd geplaatst. De Scio-box tezamen met de software die in de computer is geïnstalleerd vormen samen het Bio-resonantie en Bio-feedback systeem. Wanneer na een meting door de SCIO het lichaam de aanwezigheid toont van één van deze condities (frequentie), kan het systeem laten zien hoe diep het resoneert. Het resulteert in een uitslag van een goede conditie of dat er door een beïnvloeding is door bv. bacteriën, schimmels, virussen, allergenen of het eten van verkeerde voeding waardoor het lichaam ziek is gemaakt. Het onderzoek toont de biologische reactiviteit en resonantie van het lichaam. De Scio laat zien waar de noodzakelijke aanvullingen nodig zijn bij het niet goed functioneren van organen en de aanwezigheid van overgevoeligheden voor stoffen. De SCIO bezit een scala van gegevens van vele condities. In en na overleg met de cliënt wordt een besluit genomen om een verkeerde conditie te behandelen. Tijdens de behandeling geeft de SCIO een signaal (frequentie) af die in tegenfase (omgekeerd spiegelbeeldig) is ten opzichte van de frequentie van de verkeerde conditie. Het uitgangspunt van deze behandeling is om de verkeerde conditie terug te dringen zodat de klachten verminderen. De Scio meet meer dan 5000 parameters van het lichaam.

22 22 Bio-feedback. Biofeedback is een behandelmethodiek waarbij personen getraind worden om hun gezondheid te verbeteren door gebruik te maken van bewuste en onderbewuste signalen van hun eigen lichaam. Voor Bio-feedback wordt in de Praktijk de SCIO toegepast. De methode van Bio-feedback is het meten van de signalen die het lichaam afgeeft. Deze signalen worden na de meting verwerkt en teruggekoppeld aan de cliënt en de therapeut. De lichaamssignalen zeggen iets over de staat waarin het zenuwstelsel zich bevindt. Het zegt iets over de spanningen die er zijn. Tevens presenteert het systeem de signalen van de cliënt vanuit zijn onderbewuste. Het systeem adviseert om activiteiten te ontplooien voor ontspanning en heling van de spanning. Bij Bio-feedback kan de cliënt op het beeldscherm zien hoe de situatie van hem is. Na interpretaties van de teruggekoppelde signalen wordt een dialoog gehouden tussen de therapeut en de cliënt. Het proces bij Bio-feedback is dynamisch. Uit het dialoog wordt de cliënt aangeleerd hoe hij op een effectieve wijze een plan kan uitzetten die tot een effectieve heling leidt. De therapeut heeft in dit proces een actieve en stimuleerde rol. De cliënt moet tot zichzelf komen en werken aan zijn heling. Een greep van klachten die met Bio-resonantie en Bio-feedback behandeld worden. Bio-resonantie en Biofeedback zijn een effectieve behandel methodieken bij de behandeling van hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk, ADD, temporomandibulaire klachten, angstklachten, urine-incontinentie, allergieën, voeding intoleranties enz. De methodieken zijn vergelijkbaar en effectief als andere therapieën bij behandelingen van een scala aan aandoeningen en klachten, zoals chronische pijn, slaapproblemen, stress, spastische colon, nekschouderproblemen. Het voordeel van Bio-resonantie en Bio-feedback is dat tijdens en na de behandelingen in vele gevallen geen gebruik behoeft te worden van geneesmiddelen. De verkregen informatie uit een SCIO onderzoek is fundamenteel anders dan de informaties uit een radiologisch-(röntgen)onderzoek, uit laboratorium bloedonderzoeken, elektrocardiogram (ecg), elektro-encefalogram (eeg) en andere onderzoeken waarvan de reguliere geneeskunde gebruik van maakt.

23 23 3. Cranio sacraal therapie. Cranio-Sacraal therapie is een ondersteuningstherapie die de oorzaak van een fysieke of emotionele klacht kan achterhalen en bij de oorsprong kan behandelen. Bij Cranio-Sacraal therapie worden niet de ziektesymptomen op zichzelf behandeld, maar vindt behandeling plaats van de 'cliënt' als mens. De therapeut schenkt niet alleen aandacht aan de klachten, maar in dialoog met de cliënt wordt gezocht naar de mogelijke oorzaken ervan. De methode is door de Amerikaanse arts Upledger ontwikkeld. Hij ontdekte dat het natuurlijke ritme van hersenvocht grote invloed heeft op het functioneren van lichaam en geest. Het ritme is te voelen in het hele lichaam, doordat het bindweefsel alle organen met elkaar verbindt. Door stress, een val of ziekte kunnen er spanningen in het bindweefsel komen. Die kunnen direct of in een later stadium lichamelijke en soms emotionele klachten geven. Cranio-Sacraal therapie is geschikt voor de bestrijding van lichamelijk en emotionele klachten. In de Praktijk wordt langzamerhand duidelijk dat Cranio Sacraal Therapie een prachtige en effectieve methodiek is om pijn te behandelen. Het is een zachte behandel methodiek zonder toepassing van apparatuur. Cranio Sacraal Therapie wordt in de Praktijk toegepast voor een diepe ontspanning bij de behandeling van pijn. Maar ook voor een diepe ontspanning bij onbegrepen en psychische klachten. Vormen van Cranio-Sacraal therapie die in de Praktijk toegepast worden. Zoals eerder in het voorwoord beschreven is Cranio Sacraal Therapie een welkome aanvullening die toegepast wordt bij pijn behandelingen. Primair is de toepassing van Cranio Sacraal Therapie additioneel bij de pijn behandelingen doormiddel van Micro Elektro Methodiek. Bij cliënten komt het voor dat alleen een behandeling met Micro Elektro Methodiek niet toereikend is. De cliënt is gespannen of te gespannen om alleen een behandeling met Micro Elektro Methodiek. De effectiviteit van een behandeling met Micro Elektro Methodiek is laag. Een additionele behandeling met Cranio Sacraal Therapie voor het ontspannen van lichaam en geest geeft de oplossing om, in een later stadium, verder te gaan met de Micro Elektro Methodiek. Technieken uit de basis en follow up van de opleiding tot Cranio Sacraal Therapeut. Een in de Praktijk beproefde behandelingen met Cranio Sacraal Therapie zijn de technieken die aangeleerd zijn in de eerste fase van de opleiding.

24 24 Het toepassen van de basistechnieken geeft meestal al het gewenste resultaat voor de ontspanning van de cliënt. Technieken zoals : Still points, CV-4, hoofd en voeten geven al ontspanning. Wanneer het niet voldoende is wordt verdere technieken toegepast, o.a. ontspanning van het middenrif, EV-4 schouders en hoofd, het sacrum met de gebieden buik, schaambeen, compressie en decompressie van L5 en S1, atlas occiput, hyoid, sphenoid, TMJ (Temporo Mandibular Joint) en earpull. Het zijn de technieken uit de basis en follow-up modules van de opleiding die doorgaans voldoende zijn voor het ontspannen van het lichaam. SER (Somato emotional release). Als een probleem verdrongen wordt, kunnen er klachten ontstaan waarvan de oorzaak moeilijk traceerbaar is. Door toepassing van de SER-behandeling kunnen de onderdrukte ervaringen vrijkomen en worden verwerkt. De klachten die ermee verband hielden zullen dan (geleidelijk) verdwijnen. Problemen of ervaringen, ontstaan in de jeugdjaren of op een latere leeftijd, kunnen bewust of onbewust verdrongen worden. In ons jachtige tijd is het haast niet mogelijk om dit soort problemen te herkennen, erkennen, accepteren en trajecten in te gaan om deze problemen. Het is net als of het in onze cultuur ingebed is om dit soort problemen niet te willen zien. Vaak ligt het in onze opvoeding om hieraan geen aandacht te schenken. Wij moeten presteren en niet kleinzielig achterom zien. Wij hebben niet geleerd om naar onze lichaam te luisteren. Soms geeft ons lichaam signalen dat er iets niet goed is. Het kan pijn zijn of opwellende emoties. Het zijn vooral deze laatste twee signalen die kunnen duiden dat er onderhuids spanningen zijn die naar een oplossing vragen. Maar wij verstaan deze signalen niet..! Dan is een greep naar de medicijn kast om een aspirine te in te nemen een keuze. Onderdrukt die signalen!!! Bij een categorie cliënten die in de Praktijk komen voor een behandeling van pijn, is te constateren dat een behandeling met Micro Elektro Methodiek, Bioresonantie of Bio-feedback niet altijd het beoogde resultaat halen. Alras wordt uitgeweken naar Cranio Sacraal Therapie. Bij het uitblijven van ontspanning tijdens of na de behandeling met de basistechnieken wordt verder behandeld met SER technieken. Met de technieken uit Talking to the Heart en / of de Alarmclock komen patronen te voorschijn die duiden op niet verwerkte emoties uit de vroegere eerdere tijden of jaren. Deze patronen zijn voor de cliënt een statisch

25 25 gegeven, haast onwrikbare, die de onbalans in het lichaam te weeg brengen. Toepassing van SER technieken is hier op zijn plaats. Door terug te gaan in een periode van het leven waarin de problemen of ervaringen zijn ontstaan wordt geprobeerd dat de cliënt zichzelf ziet in een soort spiegel. Wanneer met een SER techniek het lukt om de cliënt in proces te krijgen, is het uitermate belangrijk dat de cliënt begeleidt wordt in het proces. Luisteren en begeleiden is de belangrijkste functie die de therapeut op het moment heeft wanneer de cliënt in proces is. De therapeut is niet oordelend. Hij is stil en laat de cliënt de spiegel voor houden. Op deze wijze zal de cliënt het probleem onderkennen terwijl hij begeleid wordt om naar de oplossing te gaan die hij kan vinden. Het proces, wat begonnen is, zal onder begeleiding van de therapeut beëindigd worden.

26 26 Tabellarisch indeling van een aantal pijnen die behandeld worden door: 1. Micro Elektro Methodiek 2. Bio-resonantie en Bio-feedback 3. Cranio Sacraal Therapie Dit is slechts een greep uit de Praktijk ervaring. Het aantal sterretjes geeft aan welke methodiek het meest effectief is. Legenda: MEM = Micro Elektro Methodiek BR/BF = Bio-resonantie / Bio-feedback CST = Cranio Sacraal Therapie Omschrijving MEM BR/BF CST(Emotioneel) Rugklachten XX XXX X X Doorligplekken XXX X Kneuzingen XXX Blessures (sport) XXX X Depressie X XXX Algemene gezondheid X XXX Chronische vermoeidheid XX XX X Jicht XXX X Hoofdpijn/migraine XX XXX Slapeloosheid XXX XX Bloedcirculatie (plaatselijk) XXX XX Fantoompijn XXX X X Reumatoïde artritis XXX XX Onrustig/ADHD/PPD-NOS XXX XXX Autisme XX XXX Angstig zijn XX XXX Zich slecht kunnen uiten X XXX Allergie XXX X Klachten na whiplash XXX XX Seksualiteit, incontinentie XX XXX Kiespijn XXX X wonden XXX XX Spastische darm XXX XXX X Chronische pijn X XXX X Enz.,enz.

27 27 Dossier gegevens van een aantal cliënten. De gegevens uit de dossiers zijn verwoord volgens de eisen voor de scriptie met betrekking tot de lettertype en lettergrote. Cliënt 1 Geslacht : Man Leeftijd : 60 jaar Burg.staat : weduwnaar Klacht Cliënt is een groot, fors gebouwde man. Bij binnenkomst kijkt hij nors en het plaatsnemen op de aangeboden stoel lijkt hij niet op zijn gemak te voelen. Na het voorstellen kan er geen lach af en hij observeert alles wat in de kamer is. Gevoelsmatig voel ik aan dat cliënt absoluut niet goed in zijn vel zit. Cliënt is werkzaam bij een groot uitgeverij. Hij voelt zich na het sterven van zijn vrouw (13 jaar geleden overleden aan een hersentumor) altijd vermoeid. Hij heeft na het werk geen fut meer om andere dingen te doen. Slaapt slecht en heeft geen interesse in zijn omgeving. Hij stort zich geheel op het werk. Cliënt heeft een hoge positie in het bedrijf, doch als gevolg van zijn vermoeidheid wordt hem aangeraden een lagere functie, met minder verantwoordelijkheid en stress,aan te nemen. Hij accepteert het voorstel niet. Pijn heeft hij nauwelijks. Na sporadisch sporten heeft hij pijn. Spierverzuring. Cliënt wil graag behandeld worden met MEM. Hij heeft hierover positieve berichten van kennissen ontvangen. Anamnese Tijdens het intakegesprek is dieper ingegaan op zijn vermoeidheid en wat er in het verleden had afgespeeld. Na het sterven van zijn vrouw heeft hij een minderjarige zoon in huis die nog aan het studeren is. Momenteel is zijn zoon afgestudeerd, hij heeft een baan waar hij zich onderaan de functieladder bevindt. Zijn zoon is niet meer bij cliënt thuis. Cliënt heeft nog zorgen om zijn zoon( die is nu twintig jaar) ; of hij wel goed eet, of hij zijn best doet op zijn werk. Vader- en tevens moederzorg van een weduwnaar. Na het intakegesprek is hem voorgesteld om een CST bij hem te doen. Aan cliënt is verteld dat eerst de onderliggende problemen behandeld moeten worden. Na de CST kan altijd nog over een MEM behandeling gesproken worden. Maar misschien is het niet nodig. Na enig aarzeling gaf hij zijn toestemming om een CST te ondergaan. Hij voelt zich op zijn gemak. Behandeling: Alvorens de cliënt op tafel ging vroeg ik hem of hij alle harde voorwerpen uit zijn zakken wilt halen. Toen ben ik begonnen met het basiswerk. Ik voelde hoe gespannen hij was. Still points hebben nauwelijks uitwerking. Cliënt heeft een oppervlakkige ademhaling met een hoge frequentie. Het is op het randje van hyper ventileren. Ik ging naast hem zitten, vraag hem of het mogelijk was dat hij rustiger gaat ademhalen. Het lukte hem niet.

28 28 Na hem een glas water laten drinken, ben ik ademhaling oefeningen met hem gaan doen. Na vijf minuten is het ons gelukt om de ademhaling frequentie beduidend lager te brengen. Het lukte hem zelfs om tussentijds een flinke en diepe uitademing te doen. Prima! Daar de consult tijd naar het einde loopt heb ik de basistechnieken toegepast. Daar ik merk dat cliënt nieuwsgierig is, heb ik hem uitgelegd wat ik aan het doen ben. Van de eerste sessie verwacht ik nog geen beduidende resultaten. Toen de sessie afgelopen is en de cliënt van de tafel afstapt zegt hij dat hij meer ontspanner is dan een uur geleden. Hij beaamt dat CST misschien wel de therapie is voor hem. Er wordt een afspraak gemaakt voor een vervolg consult. Twee weken na het eerste consult. Tweede consult. Cliënt komt binnen, geeft een hand en lacht. Wow! Op vragen hoe hij de eerste behandeling vindt, heeft hij geantwoord dat hij een paar slechte nachten heeft gehad. Hij piekert steeds wat er met hem loos is. Hij blijft somber over de toekomst denken. De cliënt gaat op tafel liggen en in tegenstelling tot de eerste keer hoeft hij geen deken en een knierol. nodig Laat het zo maar gaan, zegt hij. Dit is voor mij een teken dat hij zich lekker en veilig voelt. Ik heb hem verteld welke technieken ik voornemens ben tijdens deze sessie te doen. Cliënt vindt alles goed. Ik heb niet alle basistechnieken nodig. Ik zie dat cliënt zich helemaal geeft. Tijdens de thoracic-inlet ging zijn rechterhand naar zijn hartstreek. Hij ademt rustig en een paar keer ademt hij diep uit. Hij gaat in proces. Ik hoef niet naar het hoofdeind te gaan. Ik heb hem gevraagd of hij het goed vindt wanneer hij mijn hand die, nog steeds op zijn sleutel been is, op zijn hartstreek mag leggen. Hierna volgt de vragen en antwoorden in de periode dat cliënt in proces is. Ter wille van de duidelijkheid heeft de cliënt de verzonnen naam van Jan (J) en mijn naam is Amir (A) J: Het is goed. A: Is het ook mogelijk dat je mijn hand op geleide van je rechterhand op je hart legt? J: Ja. A: Voel mijn hand. Laten wij het samen op je hart plaatsen. Ik wacht. Na, ongeveer een minuut zie ik dat zijn rechterhand mijn hand opzoekt en op zijn hartstreek plaats.

29 29 A: Vind je het goed wanneer onze handen op je hart worden geplaatst met jouw hand tussen je hart en mijn hand? J: Goed. Cliënt verruilt onze handplaatsing. Stilte gedurende twee / drie minuten. Ik zie dat cliënt dieper in proces gaat. A: Jan? Hoe gaat het met je? J: Goed. A: Kan je vertellen wat je ziet of wat je voelt of waar je bent? J: Ik ben thuis bij moeder. A: Waar ben je bij moeder? In huis? Buiten? J: Buiten. Op het bleekveld. A: Wat zie je op het bleekveld en wat doe je op het bleekveld? Stilte. A: Jan. Dit is Amir. Ben je nog steeds op het bleekveld van je moeder? J: Ja. A: Wat zie je op het bleekveld? J: Ik zie een kist. Een doodskist. Dat hoort niet op het bleekveld. A: Jan. Is het mogelijk om aan de weet te komen waarom die doodskist daar is. J: Ik wil die daar hebben. Maar mijn moeder wilt het niet. A: Wanneer je moeder het niet wilt dat een doodskist in haar bleekveld is en jij ook niet. Is het mogelijk om die doodskist weg te halen? Stilte. A: Jan. Dit is Amir. Ben je nog steeds op het bleekveld van je moeder? J: Ja. A: Is de doodskist er nog? J: Ja. A: Je zegt dat de doodskist niet op het bleekveld van je moeder hoort. Kan je het weghalen? Gevoelsmatig denk ik dat de doodskist zijn overleden vrouw symboliseert.

30 30 J: Ik kan het niet. A: Heb je hulp nodig? J: Ja. A: Vindt je het goed wanneer wij het met ons tweeën weghalen? J: Ja. A: Waar moet het naar toe gebracht worden. J: Ik weet het niet. A: Is het kerkhof een aangewezen plaats om de doodskist erheen te brengen? J: Laten wij het erheen brengen. Stilte. Er wordt een heel diepe zucht gelaten en er kwam een traan. Ik merk dat hij het aan het verwerken is. Na een minuut of vijf en Jan nog in het proces probeer ik proces af te sluiten. A: Jan. Dit is Amir. Gaat het goed met je? J: Ik moet huilen. A: Je mag gaan huilen Jan. Cliënt snikt en tranen kwamen. Na een poosje liet ik cliënt weer terugkomen in het hier en nu. Twee glazen water sluiten de sessie af. Aan cliënt is meegedeeld dat hij in de komende dagen anders kan voelen, maar dat hij moet proberen bij jezelf te zijn. Accepteert wat de wereld je nu biedt. In een gesprek aan het eind van het consult had ik hem geadviseerd om datgene wat hem nog hoog zit, het sterven van zijn vrouw, te proberen los te laten. Ook de gedachten over zijn zoon. Hij maakt het goed. Probeer nu aan jezelf te denken. En drink minimaal ander half liter water over de hele dag gespreid. Dit laatste is zware opgave zegt cliënt. Mag het ook koffie en/of thee zijn? Neen, water uit de kraan of uit de fles zonder toevoegingen. Puur helder water. Cliënt wilt persé terugkomen. Er wordt een afspraak gemaakt over zes weken. Derde consult. Bij binnen komst is het een andere man in vergeleken met de eerste consult. Hij lacht, pakt een stoel en vraagt of hij een glas water mag hebben. Hij

Celademhaling & gisting

Celademhaling & gisting Celademhaling & gisting Tekst voor de leerlingen V. Rasquin - 1 - DISSIMILATIE - TEKST VOOR DE LEERLINGEN celademhaling & GISTING Wij weten dat heel wat processen endergonisch zijn (ze vergen energie).

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Stofwisseling NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de mitochondriële

Nadere informatie

Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 9 van Biology, Campbell, 8 e druk Versie 2010-2011

Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 9 van Biology, Campbell, 8 e druk Versie 2010-2011 Celstofwisseling I Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 9 van Biology, Campbell, 8 e druk Versie 2010-2011 Inleiding 1-12 Deze module gaat over de omzetting van voedsel in energie

Nadere informatie

Studiehandleiding Biochemie I

Studiehandleiding Biochemie I Studiehandleiding Biochemie I 2006-2007 1 Proeftentamen Biochemie I 1. Vul de juiste term uit de lijst op de open plaatsen in onderstaande tekst in. Elke term mag maar éénmaal worden gebruikt maar niet

Nadere informatie

De combinatie van pijnbestrijding, herstel en energiebevordering maakt APS-therapie tot één van de meest succesvolle therapieën.

De combinatie van pijnbestrijding, herstel en energiebevordering maakt APS-therapie tot één van de meest succesvolle therapieën. Wat is APS? APS-therapie is een revolutionaire vorm van pijnbestrijding. APS-therapie is geheel pijnloos, volkomen veilig en positief effect is wetenschappelijk aangetoond. Met APS wordt de pijn niet onderdrukt,

Nadere informatie

Biologie ( havo vwo )

Biologie ( havo vwo ) Tussendoelen Biologie ( havo vwo ) Biologie havo/vwo = Basis Biologische eenheid Levenskenmerk Uitleggen hoe bouw en werking van onderdelen van een organisme bijdragen aan de functies voeding, verdediging

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten Stofwisseling

Mitochondriële ziekten Stofwisseling Mitochondriële ziekten Stofwisseling Deze folder maakt deel uit van een serie over mitochondriële aandoeningen. In deze folder leest u meer over de stofwisseling. De stofwisseling is niet eenvoudig daarom

Nadere informatie

Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST,

Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, 26-09-2014 1. Tijdens fotosynthese ontstaat O 2. Uit welke grondstof(fen) wordt dit O 2 gevormd? De reactie vereist energie. Hoeveel moleculen ATP worden

Nadere informatie

Wat is pijn. Acute pijn

Wat is pijn. Acute pijn Algemene informatie De medische wereld is elke dag weer opzoek naar behandelingen die pijn verminderen, maar ook naar manieren om behandelingen pijnloos, natuurlijker en efficiënter te laten verlopen.

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat is ongeveer een derde van ons hele leven. Er zijn wel verschillen in de behoefte aan slaap. Waar de

Nadere informatie

Cellen aan de basis.

Cellen aan de basis. Cellen aan de basis. Cellen aan de basis In het thema cellen aan de basis vinden we twee belangrijke thema s uit biologie voor jou terug. 1. Organen en cellen (thema 1 leerjaar 3) 2. Stofwisseling (thema

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Celstofwisseling II (COO 5) Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 9 en 10 van Biology, Campbell, 8 e druk Versie

Celstofwisseling II (COO 5) Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 9 en 10 van Biology, Campbell, 8 e druk Versie Celstofwisseling II (COO 5) Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 9 en 10 van Biology, Campbell, 8 e druk Versie 2010-2011 Elektronen-transportketen 1. Van enkele processen in

Nadere informatie

Anabolisme: anabole processen: opbouwstofwisseling Energie wordt toegevoegd: assimilatie

Anabolisme: anabole processen: opbouwstofwisseling Energie wordt toegevoegd: assimilatie Fysiologie les 2 BIO-ENERGETICA Celstofwisseling = cel metabolisme Basis metabolisme: stofwisseling in rust Anabolisme: anabole processen: opbouwstofwisseling Energie wordt toegevoegd: assimilatie Katabolisme:

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Biologie: Eukaryote cel 7/2/2015. dr. Brenda Casteleyn

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Biologie: Eukaryote cel 7/2/2015. dr. Brenda Casteleyn Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Biologie: Eukaryote cel 7/2/2015 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Leen Goyens (http://users.telenet.be/toelating) en studenten van forum http://www.toelatingsexamen-geneeskunde.be

Nadere informatie

Examen Voorbereiding Cellen

Examen Voorbereiding Cellen Examen Voorbereiding Cellen Teylingen College Leeuwenhorst 2015/2016 Thema 2 Cellen Begrippenlijst: Begrip Organellen Plastiden Stamcellen Embryonale stamcellen Adulte stamcellen Endoplasmatisch reticulum

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De rol van proteïne kinase A in de vorming van galkanaaltjes door levercellen Een mens is opgebouwd uit cellen. Iedere cel is omgeven door een membraan die de inhoud van de cel

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Samenvatting hoofdstuk 1 bvj

Samenvatting Biologie Samenvatting hoofdstuk 1 bvj Samenvatting Biologie Samenvatting hoofdstuk 1 bvj Samenvatting door Fabienne 1166 woorden 24 oktober 2017 5 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Hoofdstuk 1: stofwisseling Paragraaf

Nadere informatie

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD VOORWOORD In dit e-book leg ik uit wat Guasha Therapie is en wat het voor je kan betekenen. Guasha Therapie is nog onbekend in Nederland. Met het schrijven en delen van dit e- book wil ik laten zien hoe

Nadere informatie

JUNKFOOD HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD. Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma!

JUNKFOOD HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD. Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma! HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD 101 JUNKFOOD Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma! Week 1, Junkfood Snel, pijnloos en effectief! klantenservice@optimalegezondheid.com

Nadere informatie

H2 Bouw en functie. Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam.

H2 Bouw en functie. Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam. Soorten zenuw cellen Neuronen H2 Bouw en functie Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam. De informatie stroom kan maar in een richting vloeien, van dendriet naar het axon. Dendrieten

Nadere informatie

Sensitisatie. Anesthesiologie

Sensitisatie. Anesthesiologie Sensitisatie Anesthesiologie Anesthesiologie Inleiding Wanneer pijn lang bestaat en er geen lichamelijke afwijkingen (meer) voor die pijn te vinden is, wordt pijn chronisch genoemd. Mensen met chronische

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

Inspanningsfysiologie. Energiesystemen. Fosfaatpool. Hoofdstuk 5. 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem

Inspanningsfysiologie. Energiesystemen. Fosfaatpool. Hoofdstuk 5. 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem Inspanningsfysiologie Hoofdstuk 5 Energiesystemen 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem Fosfaatpool Anaërobe alactische systeem Energierijke fosfaatverbindingen in de cel Voorraad ATP en

Nadere informatie

Les wetenschappen: biologie

Les wetenschappen: biologie Les wetenschappen: biologie 1. De ontdekking van cellen: Vermogen= 0,2mm Lichtmicroscoop= x 1000 Elektronenmicroscoop= x 1000 2. Cellen in relatie met andere organisatieniveaus: Organisme Algemeen Konijn

Nadere informatie

Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is

Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is www.takecare.nl - www.takecare.be Wat is de Pain Away MCT Patch? De Pain Away MCT Patch is een set van twee zelfklevende elektrodepleisters

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (voor niet-ingewijden)

Nederlandse samenvatting (voor niet-ingewijden) Nederlandse samenvatting (voor niet-ingewijden) Dit hoofdstuk bevat een Nederlandse samenvatting van het proefschrift, getiteld: Voedingsinterventie bij patiënten met Complex I Deficiëntie: een rol voor

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Lichaamscellen NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de

Nadere informatie

Celmembraan (duh! dat maakt het een cel) Celwand Ribosomen (voor eiwitsynthese) Soms: uitsteeksels zoals flagel (zweepstaart)

Celmembraan (duh! dat maakt het een cel) Celwand Ribosomen (voor eiwitsynthese) Soms: uitsteeksels zoals flagel (zweepstaart) Bacterie cel: prokaryoot: geen kern, geen chromosomen zoals wij ze kennen maar cirkelvormig Chromosoom: dus wel DNA Sommige autotroof: als ze pigmenten hebben waarmee ze fotosynthese kunnen uitvoeren Meeste

Nadere informatie

Lowlevel - lasertherapie. Voetverzorging Medisch pedicure. Voet op Stap

Lowlevel - lasertherapie. Voetverzorging Medisch pedicure. Voet op Stap Lowlevel - lasertherapie Voetverzorging Medisch pedicure Voet op Stap Low Level Laser Therapie Low Level Laser Therapie in de praktijk van uw voetverzorging is de behandeling en genezing van de toekomst.

Nadere informatie

KINESIOLOGIE CAM: COMPLEMENTAIRE & ALTERNATIEVE METHODE

KINESIOLOGIE CAM: COMPLEMENTAIRE & ALTERNATIEVE METHODE KINESIOLOGIE CAM: COMPLEMENTAIRE & ALTERNATIEVE METHODE WAT BETEKENT KINESIOLOOG KINESIOLOGIE?? KINE = een ander woord voor BEWEGING SIOLOOG = de beoefenaar van de WETENSCHAP of de LEER KINESIOLOOG = een

Nadere informatie

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E -

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H Inhoud 1 W A T I S H Y P E R V E N T I L A T I E 2 W A T I S E E N P

Nadere informatie

Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS)

Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) Patiënteninformatie Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) rkz.nl Wat is Pijn? Pijn is in eerste instantie een waarschuwingssignaal dat aangeeft of ons lichaam beschadigd is of dreigt te worden.

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

STRESS EN HARTCOHERENTIE

STRESS EN HARTCOHERENTIE Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON STRESS EN HARTCOHERENTIE Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: CELLEN VAN ONS LICHAAM

HOOFDSTUK 1: CELLEN VAN ONS LICHAAM HOOFDSTUK 1: CELLEN VAN ONS LICHAAM Cellen, weefsels en organen (grondig lezen) Cellen: Organen: Weefsel: kleinste functionele eenheden van ons lichaam zeer uiteenlopende morfologie (=vorm/bouw) die samenhangt

Nadere informatie

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie!

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! E-book over verbeteren van vitaliteit, prestatievermogen en gezondheid. 1 Inleiding Sinds enige tijd ben ik bezig om door het stimuleren van de microcirculatie meer

Nadere informatie

Algemene samenvatting

Algemene samenvatting Algemene samenvatting De mens kan niet zonder zuurstof. De zuurstof die wij inademen wordt vanaf de longen door het bloed naar alle cellen van ons lichaam gebracht. De cellen kunnen deze zuurstof gebruiken

Nadere informatie

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen: Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:. Een OPS patiënt. Wat is OPS en klachtenlijst? Oorzaken van OPS. Waar komt dat gif terecht? Natuurlijke ontgifting. Bioresonantie

Nadere informatie

Schakel je lichaam in de vetverbrandingsmodus, sneller en efficiënter

Schakel je lichaam in de vetverbrandingsmodus, sneller en efficiënter Het Ultieme Vetverbranding Programma Schakel je lichaam in de vetverbrandingsmodus, sneller en efficiënter In de afgelopen weken heb ik je verteld over De Superverbrander Methode en de 4 fasen van het

Nadere informatie

Pijn. Wat is pijn 1,2,3? Hoe ontstaat pijn 1,3?

Pijn. Wat is pijn 1,2,3? Hoe ontstaat pijn 1,3? Pijn Wat is pijn 1,2,3? Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Pijn geeft aan dat er een mogelijke beschadiging is van een deel van het lichaam. Denk maar eens aan het vastpakken van een te hete

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling Samenvatting door M. 1566 woorden 14 januari 2017 4,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie Thema 1: stofwisseling Paragraaf

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

de cel A&F_MBO_H01.indd :21

de cel A&F_MBO_H01.indd :21 1 de cel De cel 1 Elk levend wezen is opgebouwd uit cellen. Het eerste deel van dit hoofdstuk gaat over de verschillende componenten van een cel. Het celmembraan, het cytoplasma en de belangrijkste organellen

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE EN CHRONISCHE PIJN KLACHTEN

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE EN CHRONISCHE PIJN KLACHTEN INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE EN CHRONISCHE PIJN KLACHTEN WAT IS PIJN? PIJN HOE EN WAT Pijn is een ontzettend complex en belangrijk mechanisme in ons lichaam. De definitie van pijn is: Een onplezierige

Nadere informatie

Behandeling van Hepatitis C

Behandeling van Hepatitis C Behandeling van Hepatitis C MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u Hepatitis C geconstateerd. De MDL-verpleegkundige gaat u begeleiden bij het behandelen

Nadere informatie

BIOLOGIE Havo / Vwo 4 Submicroscopische cel: celorganellen

BIOLOGIE Havo / Vwo 4 Submicroscopische cel: celorganellen www.dlwbiologie.wordpress.com BIOLOGIE Havo / Vwo 4 Submicroscopische cel: celorganellen Havo 4 Thema 2 Basisstof 5 (blz. 68 en 69) De submicroscopische cel. Binas 79 B, C, D. Vwo 4 Thema 2 Basisstof 5

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over voedingsleer: over voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam met deze stoffen omgaat. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS?

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Moleculen 1. Basenparing In het DNA vindt basenparing plaats. Welke verbinding brengt een basenpaar tot stand? A. Peptidebinding B. Covalente binding C. Zwavelbrug

Nadere informatie

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Hooikoorts welke geen standaard klachten geeft, kan oorzaak zijn van hyperventilatie aanvallen, het lijkt er nml enorm veel op. Dus reageer je niet met niesbuien,

Nadere informatie

Meerkeuzevragen. Fotosynthese, celademhaling en gisting. V. Rasquin

Meerkeuzevragen. Fotosynthese, celademhaling en gisting. V. Rasquin Meerkeuzevragen Fotosynthese, celademhaling en gisting V. Rasquin MEERKEUZEVRAGEN FOTOSYNTHESE 1. Een brandende kaars dooft vlug onder een glazen stolp. Plaatst men naast de kaars ook een plant onder de

Nadere informatie

4. deleted. 1. ATP kan een reactie aandrijven omdat

4. deleted. 1. ATP kan een reactie aandrijven omdat 1. ATP kan een reactie aandrijven omdat a. bij de hydrolyse van ATP warmte vrijkomt b. de hydrolyse van ATP de entropie doet toenemen c. ATP sterk bindt aan het substraat van enzymen d. ATP thermodynamisch

Nadere informatie

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Shiatsu GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Introductie Shiatsu is een natuurlijke stimulatie van het lichaam door het beïnvloeden van de energiestromen in het lichaam door aanraking en drukuitoefening.

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Zwangerschapsmassage Zwangerschapsmassage Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen zijn een bijzondere ervaring, tijd voor jezelf

Nadere informatie

MRI onderzoek. Voor wie? Waarom een MRI-onderzoek?

MRI onderzoek. Voor wie? Waarom een MRI-onderzoek? Gerichte MRI De intake Als u besluit zich te laten onderzoeken krijgt u allereerst een intakegesprek met één van de verpleegkundige onderzoekscoördinatoren van Prescan. Hij of zij neemt, namens de artsen

Nadere informatie

Naar: D.O. Hall & K.K. Rao, Photosynthesis, Studies in Biology, Cambridge, 1994, blz. 106.

Naar: D.O. Hall & K.K. Rao, Photosynthesis, Studies in Biology, Cambridge, 1994, blz. 106. Examentrainer Vragen Fotosynthese Vanuit tussenproducten van de fotosynthese worden niet alleen koolhydraten gevormd, maar ook vetten, vetzuren, aminozuren en andere organische zuren. Dag- en seizoensgebonden

Nadere informatie

Wat het beste bij je past, werkt het best.

Wat het beste bij je past, werkt het best. Wat het beste bij je past, werkt het best. Als pijn je leven dwarszit, dan is pijnrevalidatie het overwegen waard. Het maakt vloeibaar wat vast zit. Zo krijg je energie voor de dingen die je wilt doen.

Nadere informatie

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen.

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen. THEMA 1 1 Stoffen worden omgezet 2 Fotosynthese 3 Glucose als grondstof 4 Verbranding 5 Fotosynthese en verbranding 1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken

Nadere informatie

Wat het beste bij je past, werkt het best. Pijnrevalidatie

Wat het beste bij je past, werkt het best. Pijnrevalidatie Pijnrevalidatie Wat het beste bij je past, werkt het best. Als pijn je leven dwarszit, dan is pijnrevalidatie het overwegen waard. Het maakt vloeibaar wat vast zit. Zo krijg je energie voor de dingen die

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

mitochondria kern vet Het verschil in functie van witte en bruine vetcellen komt tot uiting in de verschillen in bouw van beide celtypen.

mitochondria kern vet Het verschil in functie van witte en bruine vetcellen komt tot uiting in de verschillen in bouw van beide celtypen. Bruin vet In de winter kun je een minder warme trui aantrekken en de thermostaat een graadje lager zetten. Bruin vet zorgt er dan voor dat je extra vet verbrandt om warmte op te wekken. Maar lukt het ook

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie

Noordeinde Clinic biedt onderzoek, behandeling en advies bij onverklaarbare gezondheidsklachten

Noordeinde Clinic biedt onderzoek, behandeling en advies bij onverklaarbare gezondheidsklachten Chronische pijn, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten en andere onverklaarbare klachten. De huisarts kan niets voor u doen en u komt er maar niet verder mee. Deze situatie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting voor geïnteresseerden buiten het vakgebied

Nederlandse samenvatting voor geïnteresseerden buiten het vakgebied Nederlandse samenvatting voor geïnteresseerden buiten het vakgebied Met dit proefschrift ga ik promoveren in de biochemie. In dit vakgebied wordt de biologie bestudeerd vanuit chemisch perspectief. Het

Nadere informatie

(Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde

(Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde (Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde drs. R.E. Boerekamp S.N.V.A. 2 Wat is acupunctuur? traditionele Chinese geneeskunde > 3000 jaar toegepast op mens/dier stimulatie punten op het lichaam d.m.v.

Nadere informatie

ANAMNESE FORMULIER VOOR SHIATSU BEHANDELINGEN

ANAMNESE FORMULIER VOOR SHIATSU BEHANDELINGEN ANAMNESE FORMULIER VOOR SHIATSU BEHANDELINGEN Hieronder treft u een vragenlijst bedoeld om inzicht te krijgen in uw gezondheidstoestand. Als behandelwijze komt shiatsu voort uit de Oosterse geneeskunde.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE. Het menselijk lichaam

GEZONDHEIDSKUNDE. Het menselijk lichaam GEZONDHEIDSKUNDE Het menselijk lichaam 1 KENMERKEN VAN HET LEVEN Anatomie à wetenschap die zich bezighoudt met de bouw van het menselijk lichaam (waar ligt wat?). Fysiologie à Wetenschap die zich bezighoudt

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Diabetes of suikerziekte

Diabetes of suikerziekte Diabetes of suikerziekte (bron: Weet je voldoende over diabetes - Vlaamse Diabetes Vereniging) SUIKER EN HET MENSELIJK LICHAAM In onze dagelijke voeding zijn tal van koolhydraten (=suikers) aanwezig. Deze

Nadere informatie

De cel, didactische schrijfopdracht 4 VMBO T Een reis door de subcellulaire structuur van de cel

De cel, didactische schrijfopdracht 4 VMBO T Een reis door de subcellulaire structuur van de cel De cel, didactische schrijfopdracht 4 VMBO T Een reis door de subcellulaire structuur van de cel Auteurs: Sjoerd Schouten & Kelly Simons Studentnr: 0889861, 0879682 Datum: 8 Februari 2015 instituut: Hogeschool

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest.

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest. Biologie SE4 Hoofdstuk 14 Paragraaf 1 Het zenuwstelsel kent twee delen: 1. Het centraal zenuwstelsel bevindt zich in het centrum van het lichaam en bestaat uit de neuronen van de hersenen en het ruggenmerg

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 1: Organen en cellen

Samenvatting Biologie Thema 1: Organen en cellen Samenvatting Biologie Thema 1: Organen en cellen Samenvatting door M. 721 woorden 15 januari 2014 7,1 28 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Organismen Organismen is een levend wezen:

Nadere informatie

Domino-effect. Gevolgen van diabetes

Domino-effect. Gevolgen van diabetes Domino-effect Het gevaar van complicaties is dat ze pas na jaren optreden. Bovendien heeft diabetes een domino-effect. Vanaf dat je één aandoening hebt, zijn deze een trigger voor meerdere aandoeningen.

Nadere informatie

TENS. Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie

TENS. Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie TENS Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is pijn?... 1 Acute pijn... 1 Chronische pijn... 1 3 Wat is een TENS-behandeling?... 2 4 Hoe werkt TENS... 3 5 De TENS-behandeling...

Nadere informatie

Vragenlijst. Bijnierinsufficiëntie of bijnieruitputting

Vragenlijst. Bijnierinsufficiëntie of bijnieruitputting Vragenlijst Bijnierinsufficiëntie of bijnieruitputting Bijnierinsufficiëntie of bijnieruitputting Aan de hand van de vragenlijst kun je zien OF je het hebt, en indien ja, hoe ernstig het is. Antwoord zo

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose Libra R&A locatie Blixembosch MS Multiple Sclerose Deze folder is bedoeld voor mensen met multiple sclerose (MS) die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Tijdens uw

Nadere informatie

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven?

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? 0031 (0) 6 25 51 69 15 0031 (0) 70 369 76 41 INFO@SUDASHI.NL VOEDING Waarom ik schrijf

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

SLIM een revolutionaire visie

SLIM een revolutionaire visie SLIM een revolutionaire visie Heeft u er wel eens aan gedacht dat uw gewichtstoename niets met te veel eten of te weinig beweging te maken hoeft te hebben? Dat klinkt misschien vreemd, maar recent wetenschappelijk

Nadere informatie

Het Asyra IDT systeem is de nieuwste ontwikkeling. Welkom in de 21 eeuw van de gezondheid

Het Asyra IDT systeem is de nieuwste ontwikkeling. Welkom in de 21 eeuw van de gezondheid DE ASYRA IDT (IDT staat voor Integrale Diagnose Therapie) Het Asyra IDT systeem is de nieuwste ontwikkeling. Welkom in de 21 eeuw van de gezondheid Dit is een uniek, volautomatisch systeem dat betrouwbaar

Nadere informatie

Basiscursus Voeding & Training

Basiscursus Voeding & Training Basiscursus Voeding & Training energiesystemen, training, herstel, radicaaldruk, gezonde voeding & voedingssupplementen Syllabus Excerpt EHF Academy www.ehfacademy.nl Disclaimer: Wanneer u overweegt voedingssupplementen

Nadere informatie

Verlicht je symptomen van stress!

Verlicht je symptomen van stress! Verlicht je symptomen van stress! Wat is stress? van de Belgische bevolking lijdt aan stress! Maar stress is niet voor iedereen hetzelfde: Stress is een vorm van spanning die voorkomt bij de mens als reactie

Nadere informatie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 00 Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 1 Inleiding U heeft MS. Deze woorden veranderen in één keer je leven. Gevoelens van ongeloof, verdriet en angst. Maar misschien ook opluchting, omdat de vage klachten

Nadere informatie

Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie

Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie Transcutane Electrische Neuro-Stimulatie (TENS) Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie Inhoudsopgave Wat is TENS?...3 Hoe werkt TENS?...3 Bij welke pijnklachten helpt TENS?...4 Zo

Nadere informatie

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen,

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen, Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd Liturgie: Welkom Gezang 172: 1,3,4 Begroeting Psalm 139: 1,2 Gebed Projektlied: Nieuw leven Kindernevendienst Schriftlezing:

Nadere informatie

Fysiologie / Metabolisme stofwisseling

Fysiologie / Metabolisme stofwisseling Fysiologie / Metabolisme stofwisseling Onder de fysiologie vallen bij de sportmassage de volgende onderdelen: Celleer/cytologie Weefselleer/histologie Stofwisseling/metabolisme Spijsvertering Hart, bloedvaten

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

NU Genieten 2011 Prognos Scan Plus www.gezondbedrijven.nl

NU Genieten 2011 Prognos Scan Plus www.gezondbedrijven.nl GB meting individueel Prognos Scan Plus Ieder mens bevindt zich continu in een toestand tussen ziek en gezond. Er zijn al lang verstoringen voordat iemand verschijnselen krijgt. Deze verstoringen zijn

Nadere informatie