MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage"

Transcriptie

1 BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Zwangerschapsmassage

2 Zwangerschapsmassage Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen zijn een bijzondere ervaring, tijd voor jezelf nemen is dan extra belangrijk. Een zwangerschapsmassage helpt om even helemaal te ontspannen, en eventueel aan de zwangerschap gerelateerde klachten verlichting te geven. Tijdens de zwangerschap kun je namelijk last krijgen van de zogenaamde zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid, last van je rug, nek of bekken, minder goed slapen, spataderen, vasthouden van vocht etc. Een zwangerschapsmassage kan helpen om deze klachten te verminderen en je rustiger te voelen waardoor je je makkelijk kan ontspannen, ook tijdens de bevalling. Ook wanneer er geen klachten zijn is een zwangerschapsmassage een heerlijk middel om te ontspannen. Even weg uit de dagelijkse drukte en genieten van het zwanger zijn. De ontspanning en het geluksgevoel dat dit moment opwekt zal ook voor het ongeboren kindje een weldaad zijn. Stress tijdens de zwangerschap is slecht voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Daarom is het belangrijk voldoende rust momenten te creëren. Zit er verschil tussen een gewone en een zwangerschapsmassage? Ja, daar zit een verschil in en dit moet je niet onderschatten. Er zijn namelijk een aantal drukpunten op het lichaam die in verbinding staan met de baarmoeder het is belangrijk deze niet te activeren tijdens de massage maar ook het op de juiste manier stimuleren van het afvoeren van vocht uit bijvoorbeeld enkels, handen en voeten is belangrijk. Het is daarom van groot belang dat je masseur gespecialiseerd is in zwangerschapsmassage. Een zwangerschapsmassage is in verhouding met vele andere massages een stuk zachter en bestaat voornamelijk uit strijkingen.

3 Wat zijn voordelen van een zwangerschapsmassage: 1. Ontspanning Door de aanraking tijdens een massage worden allerlei hormonen aangemaakt. Zo zorgt de aanraking ervoor dat er oxytocine wordt aangemaakt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het geeft je een geborgen gevoel. Daarnaast wordt er ook serotonine aangemaakt, dit gelukshormoon is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Deze stoffen zijn goed voor zowel jou en je baby. 2. Lekker in je vel Als je in het tweede trimester last krijgt van je rug en benen kan een massage verlichting bieden. In het derde trimester kun je dankzij de snel groeiende baby ook last krijgen van bekken en schouders. Een massage is dan een prima uitkomst. 3. Versterkt immuunsysteem Door een ontspannende massage wordt je immuunsysteem versterkt waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten. 4. Beter slapen Zwangere vrouwen die regelmatig gemasseerd worden slapen beter. 5. Minder stress Massages verminderen de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) in de hersenen waardoor je dus minder stress hebt. 6. Afvalstoffen sneller kwijt Tijdens een zwangerschapsmassage stimuleer je de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Dit zorgt ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door je lichaam vervoerd worden van en naar je baby. 7. Vermindering van vocht in enkels, voeten en/of handen Met een massage kan men op plaatsen waar nodig het lymfesysteem extra stimuleren om vocht af te voeren.

4 Hoe vaak laten masseren? Sommige vrouwen kiezen in het tweede trimester voor 1 keer in de vier tot zes weken. Als de zwangerschap in het derde trimester zit en de baby dus harder groeit zorgt dit vaak voor extra rug- en schouderklachten, dikke enkels, voeten en/of handen. Een zwangerschapsmassage kan dan verbetering of verlichting bieden. Sommige zwangere kiezen er dan voor om vaker te komen. Wanneer geen zwangerschapsmassage? In het eerste trimester wordt nog afgeraden een zwangerschapsmassage te doen (ook gewone massages!). Dit komt omdat bij deze massages veel afvalstoffen vrijkomen die in de eerste maanden nog schadelijk kunnen zijn voor de baby, de bevruchting is net een feit en de embryo is nog zeer teer en fijngevoelig. Vanaf het tweede trimester, dus week 14 ongeveer, is er voldoende ontwikkeling van het ongeboren kindje om de moeder te kunnen masseren, zodat ook het kind kan meegenieten van de behandeling! In principe kun je doorgaan met massages tot je moet bevallen. Bij virale of bacteriële infectie, besmettelijke huidaandoeningen, trombose, psoriasis, koorts of verhoging, kanker, actieve ontstekingen, verwondingen zoals schaaf-, snij-, steek- of brandwonden is een massage niet mogelijk. In de volgende gevallen massage alleen in overleg met verloskundige of arts: bij hoge of lage bloeddruk, als je in het verleden miskramen hebt gehad, of als je bloedingen hebt gehad. Bij eventuele andere aandoeningen graag eerst advies inwinnen. Na de bevalling Als je na de bevalling terug wilt komen voor een andere massage is raadzaam om minimaal zo'n 4 weken te wachten. Na een keizersnede is het verstandig om minimaal zo'n 6 weken te wachten.

5 Werkwijze Niet iedereen is bekend met hoe het er tijdens een massage aan toe gaat. Soms legt dit onnodige drempels op. Ik probeer hier uit te leggen hoe bij mij een en ander in zijn werk gaat. Voor de massage Er zit altijd voldoende ruimte tussen jou en de volgende afspraak zodat ik genoeg tijd voor je heb. Een te strakke tijdsplanning is niet fijn voor jou en niet fijn voor mij, het gaat om ontspanning! Als je binnen bent, praten we eerst kort over de komende massage: wat zou je prettig vinden, zijn er beperkingen of gevoeligheden waarmee ik rekening moet houden? Als je voor het eerst bij mij komt, zal ik hier wat meer tijd voor nemen. Bij een zwangerschapsmassage worden in principe gezicht, nek, rug, armen, handen, benen, voeten en buik gemasseerd tenzij jij tijdens ons gesprek aangeeft dat je een van de gebieden niet gemasseerd wil hebben. Ook kiezen we een thee smaakje uit zodat ik na de massage een heerlijk kopje thee voor je kan zetten. Vervolgens kun je eventueel nog naar het toilet gaan, zodat je heerlijk ontspannen de massage kunt ondergaan. De massage Op het moment dat we klaar zijn om aan de massage te gaan beginnen loop ik nog even de massagekamer uit zodat jij je kleren en sieraden ongestoord uit kunt doen en in je onderbroek op je zij op de massagetafel kunt gaan liggen. Bij de tafel staat een krukje dat je als opstapje kunt gebruiken. Op de tafel ligt een groot zacht laken waar je onder gaat liggen en een paar slofjes die je aan mag doen mocht je snel koude voeten krijgen. Wanneer ik de massagekamer binnenkom zorg ik gelijk dat je heerlijk wordt ingepakt, wat een lekker warm en veilig voel geeft en leggen we een voedingskussen tussen je knieën of onder je buik zodat je fijn ligt.

6 Normaal gesproken lig je tijdens de massage op je linkerzijde, rechterzijde en op je rug maar mocht op je zij liggen niet fijn zijn dan passen we de massage aan en doen we de rug, schouders, nek vanuit zithouding. Tijdens de massage blijf je voor het grootste deel onder een laken liggen. Alleen het deel van je lichaam dat op dat moment gemasseerd wordt, is onbedekt. Bij het omdraaien op de tafel houd ik het laken boven je zodat niks zichtbaar is. Sommige bezoeksters wachten eerst tot ze op de tafel liggen en doen dan hun bh uit. Geen enkel probleem. Bh uit, noodzaak? Nee hoor ik kan hem tijdens het masseren van de rug ook eventjes losmaken en daarna weer sluiten maar ik kan dan niet garanderen dat er geen olievlekken op komen. Om de massage zo soepel mogelijk te maken vraag ik je wel liever geen makeup te dragen. Als je wilt praten tijdens de sessie, prima. Wil je liever zonder woorden ontspannen, ook goed. Ik pas mij geheel aan. Als je iets minder prettig vindt, zeg het gewoon. Is een greep niet helemaal optimaal op je afgestemd: geef het direct aan ( iets steviger, zachter, langzamer of als je niet meer fijn ligt, geef het aan ). Wil je eens diep zuchten, houd het niet tegen.

7 Na afloop van de massage Als ik je voorzichtig aanraak en zeg dat het klaar is, kan het zijn dat je in diepe rust bent. Je kunt gewoon nog even rustig blijven liggen en langzaam weer bij komen. We hebben de tijd en het zou zonde zijn als je dat ontspannen gevoel snel verliest. Ik verlaat de ruimte waar jij ligt. Ga eerst heel rustig zitten voordat je gaat staan, je kunt namelijk een beetje draaierig zijn wanneer je dit te vlug doet. Je kunt de handdoeken gebruiken om eventuele olie van je huid af te vegen. Als jij je weer hebt aangekleed kom je in jouw tempo bij mij aan tafel zitten om een kopje thee te drinken. En indien je het leuk vind trekken we nog een kaartje met een positieve boodschap of een lieve tekst. Praktische zaken Ook als je naar huis gaat... doe het rustig aan. Een massage laat afvalstoffen vrijkomen dus probeer thuis voldoende water te drinken. Het voorkomt hoofdpijn en bevordert de afvoer van afvalstoffen. Lees de huisregels & voorwaarden voor een massage op:

8 BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Smitseind AN Duizel Body&Mind Massagepraktijk

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Stoelmassage Stoelmassage De stoelmassage (ook wel bedrijfsmassage genoemd) is een verkorte, makkelijk toepasbare massagevorm. Hoewel een stoelmassage maar 30

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Kindermassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Kindermassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Kindermassage Kindermassage Waarom een massage ook (juist!!) voor kinderen heerlijk is... We zijn in de huidige maatschappij allemaal druk en staan vaak niet stil

Nadere informatie

Chinese Hoofd-Nek-Schouders

Chinese Hoofd-Nek-Schouders Sportmassage Dient om de hele conditie van het lichaam en voornamelijk de spieren te verbeteren. Sporters presteren beter, hebben minder last van blessures en herstellen sneller na de inspanning. Deze

Nadere informatie

Inleiding Polariteitsmassage

Inleiding Polariteitsmassage Polariteitsmassage Inleiding Een pasgeboren baby heeft niet alleen melk nodig. Iedere baby wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat uw baby graag in de armen

Nadere informatie

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Shiatsu GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Introductie Shiatsu is een natuurlijke stimulatie van het lichaam door het beïnvloeden van de energiestromen in het lichaam door aanraking en drukuitoefening.

Nadere informatie

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen Massagepraktijk In2flow / 2015 Massagepraktijk In2flow / 2015 Massage. Steeds meer mensen ontdekken wat massage voor hen betekent. Je regelmatig laten masseren helpt om lekker in je vel te blijven zitten.

Nadere informatie

Massage verwendag 25 mei 2014

Massage verwendag 25 mei 2014 Massage verwendag 25 mei 2014 met van 10.00 tot 17.00 doorlopend massages Ancient Thai massage Ayurvedische gezichtsmassage Warmwaterkussenmassage Breuss wervelmassage Ayurvedische voetmassage Chakra balans

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Fibromyssage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Fibromyssage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Fibromyssage Fibromyalgie Fibro: bindweefsel (in het bindweefsel zitten de uitlopers van de zenuwen) Myo: spier Algie: pijn Bindweefselspierpijn: spieren zijn

Nadere informatie

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte Aandacht voor jezelf - Aanraken is een eerste levensbehoefte - Aanraking stimuleert de activiteit van de nervus vagus, de zenuwbaan die de afscheiding van de hormonen die een rol spelen bij de voedselopname,

Nadere informatie

Geboortedatum: Gevonden: Via Facebook / Via Google / Reclamefolder / o Huidaandoening, namelijk. o Kanker. o Koorts. o Migraine/hoofdpijn

Geboortedatum: Gevonden: Via Facebook / Via Google / Reclamefolder / o Huidaandoening, namelijk. o Kanker. o Koorts. o Migraine/hoofdpijn Intakeformulier PERSOONLIJKE GEGEVENS Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: E-mail: Geslacht: o Man o Vrouw Geboortedatum: Gevonden: Via Facebook / Via Google / Reclamefolder / Anders MEDISCHE GESCHIEDENIS

Nadere informatie

Eerste Hulp bij zwangerschap

Eerste Hulp bij zwangerschap In dit hoofdstuk komt aan de orde: Informatie over de zwangerschap Problemen tijdens de zwangerschap Aangepaste eerste hulpverlening Eerste Hulp bij een bevalling Miskraam 1. Achtergrondinformatie Zwangere

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Intakeformulier PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Geslacht: o Man o Vrouw. Geboortedatum: Beroep:

Intakeformulier PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon:   Geslacht: o Man o Vrouw. Geboortedatum: Beroep: Intakeformulier PERSOONLIJKE GEGEVENS Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: E-mail: Geslacht: o Man o Vrouw Geboortedatum: Beroep: HOE HEBT U ONS GEVONDEN? o Via een zoekmachine o Via social media

Nadere informatie

Mind & Body Performance

Mind & Body Performance Waarom massage? Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling manueel of met mechanische hulp op de zachte weefsels van het lichaam,

Nadere informatie

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Ieder mens wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat een baby graag in de armen genomen wordt. Warmte, aanraking, lichamelijk contact en streling zijn voor een

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

Cursus EROTIEK Exo Academy

Cursus EROTIEK Exo Academy Erotisch / sensueel masseren Erotische massage of sensuele massage is een massagetechniek met als doel seksuele gevoelens op te wekken dan wel te versterken. Erotische massages worden vooral gericht op

Nadere informatie

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje Geboortecentrum Tips bij borstvoeding Gezien vanuit uw kindje Tips bij borstvoeding Als je besluit om je kindje borstvoeding te geven dan wil je dit ook zo goed en prettig mogelijk doen voor je kindje,

Nadere informatie

BASIS MASSAGE

BASIS MASSAGE BASIS MASSAGE WWW.I-LEARNING.BE INHOUD INLEIDING Aarden van de massage p.5 Hoe werkt een massage? p.5 Voorbereiding p.6 Gebruik van oliën p.6 Basisbegrippen p.7 Grepen en drukken p.9 Richtingen p.10 WANNEER

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Eboek Reiki zelfbehandeling

Eboek Reiki zelfbehandeling 1 Eboek Reiki zelfbehandeling 2 De Reiki zelfbehandeling Voel je je onrustig? Ben je overprikkeld? Heb je een opkomende verkoudheid? Of je een klacht hebt, of geen klachten, een dagelijkse Reiki behandeling

Nadere informatie

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaartziekenhuis is een algemeen ziekenhuis in Amster dam. Wij hebben de ambitie om kwalitatief goede medisch specialistische zorg te bieden aan jong

Nadere informatie

WORKSHOP BABYMASSAGE PRAKTIJK WOORDELOOS EEN

WORKSHOP BABYMASSAGE PRAKTIJK WOORDELOOS EEN WORKSHOP BABYMASSAGE PRAKTIJK WOORDELOOS EEN COBY REDEKER 57 JAAR BABYMASSEUR LENTE 4 MAANDEN BABY MASSAGE IN OUDE CULTUREN BABYMASSAGE Bewust en gericht aanraken Liefdevol en aandachgg contact met elkaar

Nadere informatie

Hieronder vind je en groot aantal punten om over na te denken.

Hieronder vind je en groot aantal punten om over na te denken. Als je zwanger bent en bijna gaat bevallen is het handig om je voorkeuren op te schrijven. De voorkeuren helpen je om van te voren na te denken over hoe jij je bevalling en kraamtijd voor je ziet. Als

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips om thuis een relaxerende massage te geven Page 1 Relaxerende massage thuis Mensen maken vaak het voornemen

Nadere informatie

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw 2 Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw dochter of zoon. Voor het optimaal genieten van uw kraamperiode en voor een goed herstel van uw lichaam na de

Nadere informatie

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Patiënteninformatie Kennismaken met uw baby Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Fysiologische blauwdruk van uw baby 3 De eerste ontmoeting 4 De eerste

Nadere informatie

Ontzuren en ontgiften

Ontzuren en ontgiften BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontzuren en ontgiften Verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling HELP! IK MOET BEVALLEN OMGAAN MET PIJN TIJDENS DE BEVALLING INLEIDING Een kind krijgen is niet niks. Vooral als het je eerste is, heb je geen

Nadere informatie

pagina 3 pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7 pagina 8 pagina 9 pagina 10

pagina 3 pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7 pagina 8 pagina 9 pagina 10 Klassieke massage Klassieke ontspannigsmassage Total relax ontspanningsmassage Total relax aroma massage Total relax massage met japanse munt en Hot Towels Hoofdpijnmassage Prijslijst Kontakt informatie

Nadere informatie

Mi-Re-Lax. Ontspanningsmassages en Kidsyoga. Inhoud: Home

Mi-Re-Lax. Ontspanningsmassages en Kidsyoga. Inhoud: Home Mi-Re Re-Lax Mireille Westerduin Veldewater 45 2911 PG Nieuwerkerk a/d IJssel Tel. : 06 53 25 23 61 E-mail : Mi-Re-Lax@xs4all.nl WWW: www.mi-re-lax.nl Rabo Bank : 141499664 KvK R dam : 24427215 BTWnr.

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst omdat mijn maagje niet groter dan een knikker is; omdat ik vaak kleine beetjes voedsel beter kan verteren; hoe meer en hoe vaker ik drink, hoe meer melk

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Nathalie Van Rysselberghe ZELFSTANDIGE VROEDVROUW

Nathalie Van Rysselberghe ZELFSTANDIGE VROEDVROUW Het is mijn doel om u gelukkig te maken door u als moeder met kind de beste levensstart te geven, met geloof in ieders eigen kunnen en aandacht voor ieders grenzen. Daarom neem ik mijn tijd om samen met

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen

Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen Nijmegen, September 2010 1 Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen.

Nadere informatie

Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen.

Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen. Zwangerschap en yoga Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen. Als yogadocenten vinden we het belangrijk dat je op een veilige manier yogalessen kunt volgen, ook als

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

diabetes en zwangerschap

diabetes en zwangerschap diabetes en zwangerschap Inhoud Inleiding 3 1 Wat is diabetes? 3 2 Vormen van diabetes 3 3 Onderzoek 4 4 Behandeling 5 5 Zwangerschap 5 6 Wat betekent diabetes voor uw baby? 6 7 De bevalling 7 8 Na de

Nadere informatie

Bericht van Jeannette

Bericht van Jeannette VOORWOORD VOORWOORD Dit boek is geschreven door Jeannette Bal, zij is massage therapeute, gezondheidscoach en heeft zich sinds 2002 verdiept in het effect van magneten op het menselijk lichaam. Tevens

Nadere informatie

De celdeling van je baby is uniek maar hoe kan je die van jezelf beïnvloeden en meten?

De celdeling van je baby is uniek maar hoe kan je die van jezelf beïnvloeden en meten? Nieuwsbrief zwangerschapscursus De celdeling van je baby is uniek maar hoe kan je die van jezelf beïnvloeden en meten? Je kindje ontstaat vanuit een reeks van celdelingen maar hoe zit dat eigenlijk bij

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Relax Acedemy. 10 inspirerende Relax Tips. Tip 1: Drink thee

Relax Acedemy. 10 inspirerende Relax Tips. Tip 1: Drink thee 10 inspirerende Relax Tips Wat leuk dat je je hebt ingeschreven voor onze 10 tips! Het zou toch fijn zijn als wij allemaal zo ontspannen zouden zijn dat je leven alleen nog maar uit genieten zou bestaan?

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Body wrap

Veelgestelde vragen Body wrap Veelgestelde vragen Body wrap Hoe gebruik ik de Body Wrap? De Body Wrap komt in een veelzijdige vorm. Hierdoor kan de Body Wrap worden aangebracht op elk gebied waar je graag resultaat wilt zien, zoals

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be

Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be 1 Wat is voetreflexologie Onze beide voeten zijn een afspiegeling van ons lichaam. Ons hele lichaam staat in verbinding met onze voeten. De

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

Van harte welkom. Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker. AVL Symposium 15 juni 2017

Van harte welkom. Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker. AVL Symposium 15 juni 2017 Van harte welkom Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker AVL Symposium 15 juni 2017 Een aanraking met liefdevolle aandacht zegt soms meer dan 1000 woorden PROGRAMMA

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

MINDFUL. Abs Challenge

MINDFUL. Abs Challenge WEEK 1 WEEK 2 WEEK 3 WEEK 4 MINDFUL Abs Challenge Een sterkere en strakkere core: daar heb je maar één maand voor nodig. Met een sterkere core-stability verbeter je je sportprestaties en je houding. Bovendien

Nadere informatie

Wat een klier! Hormonen en klieren

Wat een klier! Hormonen en klieren Wat een klier! Je hebt vast wel eens over klieren gehoord. Niet het klieren zelf natuurlijk, dus het vervelend doen, maar die andere klieren: namelijk hormoonklieren. Hormonen en klieren Hormonen zijn

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3 Contents Spoed in je zwangerschap... 2 Volg je intuïtie, die stuurt je meestal de goede kant op.... 2 Lees meer over wat spoed is... 2 Bloedverlies uit de vagina:... 2 Bloedverlies in de eerste 3 maanden...

Nadere informatie

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4 Contents Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling.... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof)... 2 Toepassing:... 2 Voordelen pethidine:... 2 Nadelen pethidine:... 3 Infuuspompje met remifentanil

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting...

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting... Contents Gezond zwanger... 2 DOEN!... 2 Drink veel vocht.... 2 Eet elke dag verse groenten en fruit.... 2 Slik dagelijks foliumzuur.... 2 Slik een multivitamine speciaal voor zwangeren.... 2 Zorg voor

Nadere informatie

Afdeling: Ohra Marketing Samenvatting van ingevulde evaluatieformulieren M.b.t.: ontvangen stoelmassages periode februari t/m november 2008

Afdeling: Ohra Marketing Samenvatting van ingevulde evaluatieformulieren M.b.t.: ontvangen stoelmassages periode februari t/m november 2008 Afdeling: Ohra Marketing Samenvatting van ingevulde evaluatieformulieren M.b.t.: ontvangen stoelmassages periode februari t/m november 2008 Er is antwoord gegeven op onderstaande vragen. Daar waar een

Nadere informatie

Zwangerschap wat kun je wel en niet eten?

Zwangerschap wat kun je wel en niet eten? Zwangerschap wat kun je wel en niet eten? Gezond zwanger Tijdens je zwangerschap is goed eten belangrijk. Je baby gebruikt namelijk de voedingsstoffen uit jouw eten om te groeien. Jullie hebben dus samen

Nadere informatie

FOLDER 2016. Rowita Suzette Bennemeer

FOLDER 2016. Rowita Suzette Bennemeer FOLDER 2016 Graag ontvang ik u ook in 2016 weer in mijn salon. Persoonlijke aandacht, een ontspannen sfeer en goede kwaliteit, zoals u dat gewend bent. Rowita Suzette Bennemeer Willem Schippersweg 10 3334GP

Nadere informatie

Darmklachten bij baby s. (ontwikkelingsgerichte zorg)

Darmklachten bij baby s. (ontwikkelingsgerichte zorg) Darmklachten bij baby s (ontwikkelingsgerichte zorg) Ontwikkeling darmen Na de bevalling zijn de darmen nog volop in ontwikkeling. In de baarmoeder komen de darmen alleen in aanraking met vruchtwater,

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Jullie kennen elkaar van: JOUW NAAM: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: LEEFTIJD: Hoelang zijn julliesamen? WERK & PASSIES: OVER jou!

Jullie kennen elkaar van: JOUW NAAM: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: LEEFTIJD: Hoelang zijn julliesamen? WERK & PASSIES: OVER jou! JOUW NAAM: Jullie kennen elkaar van: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: Hoelang zijn julliesamen? LEEFTIJD: WERK & PASSIES: OVER jou! JULLIE SAMEN! FOTO Datum: Week 1 Van: Tot: Je laatste menstruatie

Nadere informatie

Zwangerschap en yoga Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen

Zwangerschap en yoga Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen Zwangerschap en yoga Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen Als yogadocenten vinden we het belangrijk dat je op een veilige manier yogalessen kunt volgen, ook als

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Houd een oogje op de bodem!

Houd een oogje op de bodem! Houd een oogje op de bodem! Preventie van bekkenbodemgerelateerde klachten na de bevalling Informatie en oefenadviezen VSV: Verloskundige kringen van de Kempen-Eindhoven-Geldrop Máxima Medisch Centrum,

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3 Patiëntenvoorlichting Verloskunde Roken en zwangerschap Inhoudsopgave Als je zwanger probeert te worden 2 Als je zwanger bent 3 Na de zwangerschap 5 Stoppen met roken 6 Tips om te stoppen 7 Hulp bij het

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Evenementenhal Venray 14, 15 en 16 oktober 2017

Evenementenhal Venray 14, 15 en 16 oktober 2017 Evenementenhal Venray 14, 15 en 16 oktober 2017 Voor masseurs is er het Massageplein met demo's van diverse massagetechnieken verzorgd door Kathleen Kay Cosmetics en Magneet Massage. Daarnaast verzorgt

Nadere informatie

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Beter voor elkaar 2 Roken als je zwanger probeert te worden Minder vruchtbaar Roken maakt vrouwen en mannen minder vruchtbaar.

Nadere informatie

30 min 29 60 min 48 90 min 65

30 min 29 60 min 48 90 min 65 Relaxation Massage Ontspanningsmassage is voor iedereen, het kan een moment zijn van even aandacht voor jezelf, aandacht voor je lichaam, een stukje ontspanning voor lichaam en geest. 30 min 29 60 min

Nadere informatie

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem.

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem. 1) Ontspannen loslaten Ik kom regelmatig mensen tegen die teveel druk en spanning ervaren of overprikkeld zijn. Ze geven aan behoefte te hebben aan meer ontspanning en rust, ze willen dingen makkelijker

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

Informatie over. borstvoeding & kunstvoeding

Informatie over. borstvoeding & kunstvoeding Informatie over borstvoeding & kunstvoeding Wat voor voeding gaat u uw kindje geven? U wilt kiezen voor iets wat goed is voor uw kind en ook bij u past. Er is veel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

Diabetes en zwangerschap

Diabetes en zwangerschap Verloskunde/Gynaecologie Diabetes en zwangerschap Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker (glucose) in uw bloed: de bloedsuikerspiegel is te hoog. Diabetes kan al bestaan voordat u zwanger bent,

Nadere informatie

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Menstruatiepijn WAT IS MENSTRUATIEPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting.

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting. Protocol Wassen van een zorgvrager op bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke kleding je

Nadere informatie

Diabetes en zwangerschap

Diabetes en zwangerschap Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie 1 In het kort Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker (glucose) in uw bloed: de bloedsuikerspiegel is te hoog. Diabetes kan al bestaan voordat u zwanger bent,

Nadere informatie

FINSE SAUNA REDENEN OM GEBRUIK TE MAKEN VAN DE FINSE SAUNA

FINSE SAUNA REDENEN OM GEBRUIK TE MAKEN VAN DE FINSE SAUNA FINSE SAUNA REDENEN OM GEBRUIK TE MAKEN VAN DE FINSE SAUNA De Finse sauna zorgt voor een betere doorbloeding, stralende huid, reiniging van de huid en heeft een positieve invloed op de ademhaling en het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Kangoeroeën. Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby

Patiënteninformatie. Kangoeroeën. Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie Kangoeroeën i Patiënteninformatie Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby Slingeland Ziekenhuis Wat is kangoeroeën Kangoeroeën is een unieke manier

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Een badbevalling. Centrum voor Geboortezorg. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Een badbevalling. Centrum voor Geboortezorg. Locatie Hoorn/Enkhuizen Een badbevalling Centrum voor Geboortezorg Locatie Hoorn/Enkhuizen Ga je binnenkort bevallen en overweeg je gebruik te maken van één van onze bevalbaden? Wees welkom! Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Ruggenprik bij kinderen

Ruggenprik bij kinderen Ruggenprik bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De dokter heeft gezegd dat je een ruggenprik krijgt. Dit lijkt misschien een beetje eng, maar in deze

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Diabetes en Zwangerschap No 16 2004 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor (NVOG)

Nadere informatie

Zwangerschapskalender

Zwangerschapskalender Zwangerschapskalender Week Wat gebeurt er? Datum huisbezoek Week 1 t/m 5 Je bent in verwachting! Je kan je moe gaan voelen. En misselijk. Het vruchtje in je buik begint vorm te krijgen. Er ontstaan kiembladen,

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

diabetes en zwangerschap

diabetes en zwangerschap OLVG, locatie Oost diabetes en zwangerschap Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker (glucose) in uw bloed: de bloedsuikerspiegel is te hoog. Diabetes kan al bestaan voordat u zwanger bent, diabetes

Nadere informatie

De bracebehandeling voor scoliose

De bracebehandeling voor scoliose Orthopedie De bracebehandeling voor scoliose Inleiding Bij scolioses vanaf 20 graden wordt de bocht in je wervelkolom meestal groter als je nog in de groei bent. Met de bracebehandeling kan worden voorkomen

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie